Ict-storing bij ziekenhuis Zwolle leidt tot uitstel operaties - update

Het ziekenhuis Isala in Zwolle heeft te maken met een ict-storing. Dat leidt ertoe dat een deel van de voor vrijdag geplande operaties niet kunnen doorgaan. Ook zijn enkele hulpposten tijdelijk gesloten. Volgens het ziekenhuis zijn er geen patiënten in gevaar gekomen.

Isala omschrijft het probleem als een 'gedeeltelijke ict-storing' op basis waarvan de instelling een aantal maatregelen heeft genomen. Zo zijn de spoedeisende hulp en eerste hartlonghulp gesloten en rijden de ambulances naar andere ziekenhuizen in de regio. Volgens Isala zijn veel patiënten opgevangen op de spoedafdeling van Isala in Meppel, dat geen problemen heeft met het ict-netwerk.

Vrijdagochtend zijn de operaties nog afgemaakt. De storing werd volgens De Stentor rond 10.50 uur opgemerkt. Daarna is besloten het operatieprogramma 'on hold' te zetten, maar spoedoperaties zijn wel doorgegaan. Ook geplande afspraken op poliklinieken zijn niet onderbroken.

Isala zegt dat het druk bezig is om het ict-netwerk weer te herstellen en dat daarbij de prioriteit ligt bij de operatiekamers. Dat betekent dat per operatiekamer het netwerk wordt hersteld. Isala zegt dat daarna wordt gecontroleerd of alles goed werkt. Hoe lang de storing nog duurt, is nog niet bekend. Het bedrijf geeft nog geen details over de mogelijke oorzaak van de ict-problemen.

Update, 15:22 uur: Isala zegt dat de ict-netwerkstoring langer duurt dan verwacht. Dat betekent door voor het ziekenhuis in Zwolle een aantal voorzorgsmaatregelen worden genomen voor de avond. Zo wordt aan medewerkers gevraagd of ze extra willen werken of langer willen doorwerken. Naast het uitwijken naar het Isala-ziekenhuis in Meppel, wat al gebeurt, wordt ook bekeken of verplaatsing naar een ander ziekenhuis nodig is. Nog altijd zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor spoedgevallen. De operatiekamers starten volgens Isala weer langzaam op.

Isala

Door Joris Jansen

Redacteur

08-04-2022 • 14:34

73

Submitter: hemz

Reacties (73)

73
68
25
2
0
13
Wijzig sortering
Ik werk zelf bij Isala (Bedrijfsinformatie) en het is een netwerk storing. Geen rare dingen zoals een hack of crypto locker. Door deze netwerk storing kan in een gedeelte van isala bijvoorbeeld de werkplekken niet gestart worden en telefonie systemen niet gebruikt worden. Daardoor kunnen EPD's niet ingekeken worden. Uit voorzorg zijn daarom een aantal maatregelen genomen en is de nood-procedure gestart.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 26 juli 2024 05:14]

Vraag me dan toch af hoe het netwerk is opgebouwd.
Zijn er single points of failure? (SPOF)
Je zou toch een robuust systeem verwachten omdat de afhankelijkheid in een ziekenhuis juist zo groot is.
Ik durf rustig te zeggen dat het om een bedrijfskritisch systeem gaat.
Zelfs met een redundante netwerkopbouw is er geen 100% garantie dat het nooit fout kan gaan.
Er kan een menselijke configuratie fout zijn gemaakt of er is juist een probleem opgedoken in het systeem dat de redundantie moet bewaken en of uitvoeren. dit kunnen al zelf gewoon routering (sub)processen zijn op netwerkapparatuur dat niet meer lekker werkt. ik werk jaren met dit soort grote netwerken Ik heb ze allemaal al wel eens gezien onderhand, de meeste vage problemen waardoor de beoogde redundantie niet automatisch inwerking is gezet.

Je probeert met redundantie je foutdomein te verkleinen, 100% wegnemen doe je ze nooit.
Het blijft techniek en mensenwerk.

Zie maar recente voorbeeld van de storing bij AMS-IX, die hebben echt wel hun spullenboel redundant opgebouwd, maar toch kan het eens fataal fout gaan.

[Reactie gewijzigd door bons op 26 juli 2024 05:14]

100% garantie is er inderdaad niet.
Ik kan zo ook niet beoordelen of dit probleem door technisch falen is ontstaan of door menselijk falen.
Technisch falen is door redundante grotendeels te vermijden, menselijk falen niet.
Juist technisch falen is "grotendeels" te vermijden.
Dat dit nieuws wordt op Tweakers verbaast mij. In het ziekenhuis waar ik werk hadden we enige tijd geleden precies het zelfde probleem. Dit heeft een paar uur aangehouden, en de wachtkamer zat vol met mensen die we plotseling allemaal niet kenden en waarvan we ook niet wisten wat ze precies kwamen doen.

Maar nergens is dit ooit ‘naar buiten’ gekomen.
Ik denk omdat er brandweer bij Isala gereed stond (standaard procedure). Dit is opgepikt door lokale media en daarmee naar landelijke media?
Ik werk ook bij Isala en wat jij zegt kan ik mij ook in vinden. Daarbij is ons netwerk super stabiel en kan ik mij niet heugen wanneer we zoiets gehad hebben. Wij zijn allemaal verbaasd dat dit het nieuws heeft gehaald, ben ook wel benieuwd hoe dit dan is gekomen.
Vind het niet vreemd, we hebben na 2 jaar Corona kunnen zien dat Ziekenhuizen een basis onderdeel zijn van onze samenleving... Ja ok, de regering stopt liever centjes in meer Boa's dan handjes aan het bed, en iedereen zeurt als de zorg premie omhoog gaat, er is geen enkele stap meer gezet om meer zorg personeel aan te trekken en we sluiten liever duizenden bedrijven tot het moment dat ze allemaal kapot zijn en op omvallen staan... Maar het is heel belangrijk...
Ik heb toevallig in thema waar jij het over hebt recent nog bij een lezing gezeten. Onze zorg is momenteel prima in orde, het is niet voor niets dat bijvoorbeeld in Lelystad nog een ziekenhuis failiet is gegaan. Er moet met het oog op de toekomst echt wat veranderen, de vergrijzing golf die er aan komt zorgt er voor dat wanneer ik 75 ben 1 op de 3 mensen in de zorg moet werken. Zorg moet dus efficiënter, daarnaast verlenen we tegenwoordig aan iedereen zorg, zelfs al ben je terminaal of is je levenskwaliteit gigantisch slecht. Vanaf je tussen de 70 en 80 jaar bent kost je momenteel 30.000 euro per jaar aan zorg kosten. En dit kan onze economie echt niet aan bij dit vergrijzing tempo... Daar moeten we echt met slimme oplossingen komen om zorg goedkoper en effectiever te maken.
Submitter: @hemz staat boven het artikel, stop maar met zoeken ...
Isala Zwolle is geen kleintje. 1100 bedden, terwijl het grootste ziekenhuis in Nederland 1340 bedden heeft. Je zou denken dat zij de zooi wel op orde hebben. Als het tenminste niet om een hack gaat.
Je bent net zo sterk als de zwakste schakel.

Als je fail over test run faalt of uberhaupt niet goed getest wordt dan kan het dit soort outages veroorzaken.
Vrijdagochtend om 10 uur klinkt inderdaad als een perfect moment om een failover van de ene naar de andere poot te testen.
Failover dien je periodiek te testen en risk assesment te doen.
Als het systeem in de nacht plat ligt is dat handiger dan overdag zou ik zeggen.Er zou dan adequate op de risks moeten worden geacteerd.

Zo kan er snel geschakeld worden en minimale downtime zijn indien deze situatie waar ze nu in beland zijn voor zou komen.

Je zou je Test en/of Acceptatie omgeving precies hetzelfde willen hebben als je Live omgeving en het liefst beide omgeving redudant willen uitvoeren.
Dat er een storing is wil niet per definitie zeggen dat "de boel niet op orde is". Ondanks alle maatregelen kan er soms toch iets fout gaan. Hoe groot je ook bent. Uiteraard is het dan zaak om het op te lossen, en ook om aanpassingen te doen in systemen of procedures, zodat hetzelfde probleem niet nogmaals kan gebeuren.
Je zou denken dat zij de zooi wel op orde hebben.
De organisatie waar geen IT storingen plaatsvinden is de organisatie waar geen IT is. De vraag is niet of je een storing krijgt, maar wanneer. De kunst is imho niet om er geen te krijgen, maar hoe je ingrijpt als die er wel is en hoe je deze weer oplost. Je kan een gedeelte wel oplossen door er (op een goede manier) meer geld tegenaan te gooien, maar imho zal je het nooit helemaal oplossen.
Isala Zwolle heeft 776 beschikbare bedden, UMCG heeft de meeste met 1339 Bedden en ook die is niet vrij van storingen.

Het is heel simpel: Als je werkt met techniek kun je nog zoveel investeren en dupliceren als je wilt, er komt een dag dat het niet werkt.
Isala Zwolle is geen kleintje. 1100 bedden, terwijl het grootste ziekenhuis in Nederland 1340 bedden heeft. Je zou denken dat zij de zooi wel op orde hebben. Als het tenminste niet om een hack gaat.
In de medische sector is het heel moeilijk voldoende IT budget te krijgen om een zeer stabiele redundante omgeving op te bouwen. Dat kost gewoon serieus geld. Nou is het natuurlijk volledig willekeurig raden wat hier de oorzaak van is.

Managers zien alleen maar dat IT geld kost. Ze zien niet wat het kost als het fout gaat.
Het klopt wat je zegt. Jaren geleden heb ik als externe rond gelopen in het Tergooi Ziekenhuis als netwerk consultant. Toen waren ze al op zoek naar een systeem- en netwerkbeheerder. Zoeken ze nog steeds / weer blijkbaar. Kijk even naar deze vacature:
https://www.werkenbijterg...r-netwerkbeheerder-23741/

Manusje van alles, diepgaande kennis van systeem- EN netwerkbeheer, en een salarisplafond van ruim 3700 euro bruto p/m voor 36 uur per week.

Compleet gestoord en iedere realiteitszin kwijt als je het mij vraagt. Helemaal in deze krappe arbeidsmarkt.
Manusje van alles, diepgaande kennis van systeem- EN netwerkbeheer...en een salarisplafond van ruim 3700 euro bruto p/m
.
Zo zou je de functie van verpleegkundige ook kunnen omschrijven. Met daarbij nog de notie dat de helft van je werktijd in de ANW-uren valt. En dan ligt het salarisplafond niet significant veel hoger.

Dus: wat is je punt precies?
Dat het salaris veel te laag is t.o.v. de salarissen geboden in de rest van de markt. Zo kun je nooit goed personeel vinden, wat de kansen op verstoringen en een grotere hersteltijd vergroot.
Dus de salarissen van verpleegkundigen moeten omhoog? Now we're talking ;)

Zonder gekheid: 'de markt' is hier de zorgsector, waarvan iedereen zanikt dat het zoveel geld kost, maar ook iedereen tegelijk het beste van het beste wil hebben. Ondersteunend personeel substantieel meer gaan betalen dan de handen-aan-bed medewerkers is een recept voor veel onvrede op de werkvloer.
Dit artikel gaat over ICT problematiek, niet over de kwaliteit van de zorg of het salaris van de handen aan het bed. Dat is een andere discussie.

En de markt is hier NIET de zorgsector; het is de markt van vraag en aanbod van gekwalificeerde en getalenteerde IT’ers.

[Reactie gewijzigd door CyberTijn op 26 juli 2024 05:14]

De post over het gestoord lage salaris etc. kwam niet uit mijn vingertoppen, en de relatie tussen lage salarissen en hoge storingskans evenmin...
Dit artikel gaat over ICT problematiek, niet over de kwaliteit van de zorg of het salaris van de handen aan het bed. Dat is een andere discussie.
Je begint zelf de discussie door een vacature te plaatsen met daarbij de opmerking over 3700 bruto. Pot verwijt de ketel.
Managers zien op dit moment heel goed wat de kosten en gevolgen zijn als het fout gaat :+

We weten simpelweg niet wat er aan de hand is, het hoeft geen redundantie issue te zijn.
op orde hebben
Dat zou je van AMS-IX ook denken.
Je zou denken dat AMS-IX zijn zooi ook wel op orde zou hebben. En zie daar: nieuws: Storing bij AMS-IX werd veroorzaakt door fout tijdens netwerkonderhoud
Mijn vrouw is een leidinggevende in de Isala en er zijn dagelijks storingen. Veelal worden ze ook snel weer opgelost, maar er is altijd een nood procedure in dit soort gevallen. Nu was het wel heel heftig, dat dus operaties niet door konden gaan of mensen naar Meppel moesten.
Hopelijk is het snel opgelost. Want ik kan me voorstellen dat het niet tof is om te horen: ,,nee je moet nog een 45 minuten voor je in het ziekenhuis bent!''. Veel sterkte aan de mensen binnen en buiten het isala en hun patiënten. Hopelijk kunnen de ICT'ers het weer snel fixen!
De storing, wat lijkt op een netwerkprobleem volgens deze werknemer van het ziekenhuis, lijkt toch complexer dan gedacht, er worden verdere noodmaatregelen genomen. Wel worden de OK's langzamerhand weer in gebruik genomen:
15:00
De ICT-netwerkstoring duurt langer dan verwacht. Daarom gaan wij voor vanavond een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Zo vragen wij medewerkers om extra of langer door te werken. Bovendien is er overleg met regionaal ambulancevervoer en met ziekenhuizen ten noorden van Isala Meppel dat zij spoedpatiënten ontvangen die anders naar de SEH Isala Meppel zouden zijn gegaan. Zo houden wij meer bedden vrij in Meppel voor ambulances uit regio Zwolle. En wij kijken of het eventueel nodig is om patiënten te verplaatsen naar een ander ziekenhuis.

De OK start langzaam weer op. Maar wij kunnen niet meer het hele programma afmaken. Een deel van de electieve patiënten, dus patiënten zonder spoed, moeten wij daarom helaas afzeggen.

De veiligheid van onze patiënten is nooit in gevaar. Wij vallen terug op onze noodprocedures.
Van hun eigen pagina: https://www.isala.nl/nieuws/ict-netwerk-storing-in-isala/
Update 16.30 uur
Goed nieuws, de ICT-netwerkstoring is opgelost. De oorzaak was een storing in het eigen netwerk. Dat betekent onder andere dat de Spoedeisende hulp en de Eerste hartlonghulp weer open gaan voor alle spoedpatiënten.
Bron: site ICT isala.

Er is hard gewerkt achter de schermen.
Pluim voor de ICT _/-\o_
Altijd wonderlijk dat dit soort systemen een heel ziekenhuis (of meerdere) plat kan leggen.
Altijd wonderlijk dat dit soort systemen een heel ziekenhuis (of meerdere) plat kan leggen.
Waarom is dat wonderlijk? Ziekenhuizen zijn tegenwoordig niets meer zonder ICT. Van het ZIS tot medische beeldvorming, van telemetrie tot medische oproepsystemen. En dan heb ik het nog niet eens over alle koppelingen met transmurale partijen (amublance, huisartsen, VVTs, apotheek). Als je netwerk er dan uitligt, dan werk dat allemaal opeens niet meer en komt de boel piepend en krakend tot stilstand.
Niet alleen ziekenhuizen, heel veel bedrijven kunnen vrij weinig meer als de ICT niet meer werkt, dat moet je als bedrijf dan ook incalculeren en een bewuste afweging in maken. Niet alleen voor het bedrijf als geheel, maar juist ook per proces omdat niet alle processen even belangrijk zijn en niet alle processen met dezelfde mitigerende maatregelen geholpen zijn.
Anoniem: 91634 @the_shadow8 april 2022 18:31
Heeft ook meer te maken met de verplichte verzamel woede waar de ziekenhuizen tegenwoordig aan moeten voldoen.
Zonder deze registratie mag er niet worden gewerkt.
De reden hiervoor is vrij simpel: aantoonbaarheid van acties. Maar dat soort registraties worden ook op papier gewoon gedaan. Het grootste probleem waar je tegenaan loopt wanneer je zonder je digitale systemen moet werken, is de uitwisseling en samenwerking met andere partijen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.
Niet verwonderlijk, eigenlijk best normaal.

Spoedzorg vind bijna altijd doorgang, maar je gaat geen geplande zorg meer leveren als het systeem waarin je alles vastlegt niet meer werkt.
Je hele logistieke, financiële administratie overboord gooien en lekker in Excel gaan kloten of op papier geeft daarna nog méér schade.
Uhm, denk ja dat de printjes alvast klaar liggen voor als de iPads/PCs ineens niet meer bij de patiënten gegevens kunnen?
Uhm, denk ja dat de printjes alvast klaar liggen voor als de iPads/PCs ineens niet meer bij de patiënten gegevens kunnen?
Voor registratie van nieuwe gegevens: absoluut. En voor oude gegevens zal er vast een read-only uitwijkomgeving zijn. Het is alleen niet mogelijk om voor langere tijd op een dergelijke manier te werken.
Groot deel draait wel door, maar ze gaan niet zo snel opereren als de boel er uit ligt.
Als je ziet wat er in een ziekenhuis aan spullen staat met stekkers, is het meer verwonderlijk dat het eigenlijk zo goed gaat. Petje af voor de dames en heren ICT daar. Er zit ergens een grens in hoever systemen ontkoppeld zijn en elkaar niet kunnen beïnvloeden. Geld is ook in een ziekenhuis niet oneindig aanwezig om alles 6 dubbel redundant te maken, er zit ergens een optimum. En ja, dat kan dus nog steeds misgaan.
Wat een algemeen bericht. Wat is er mis? Netwerk storing, HIS storing? Crypto locker?
Die zijn dus nog niet vrijgegeven door het ziekenhuis, dus kunnen ook niet vermeld worden.

Kan letterlijk van alles zijn, van ransomware attack, tot een menselijke fout, tot ergens een kabelbreuk. Zolang het ziekenhuis het niet meldt, weten we dat niet, en speculeren lijkt me weinig zinvol.
Bij dit soort cryptische omschrijvingen denk ik altijd aan het laatste. Waarom ze dit geheim willen houden is mij een raadsel.

Het is nu toch te laat en uiteindelijk komt het toch wel naar boven. Je wint er niks mee door het geheim te houden.
Ik werk voor een Amerikaans beurs genoteerd bedrijf en wij zijn onlangs digitaal bezocht door onze Russische 'vrienden', de aanval was groot, de productie impact is beperkt gebleven. Een paar weken na de aanval zijn er documenten openbaar gemaakt (we weten nog niet of de inhoud van die documenten ook echt gevoelig zijn, of dat de inhoud uberhaupt echt is) die gejat zijn. Wij hebben toen openbaar melding gedaan bij de juiste autoriteiten, zodra we dat deden is de koers van ons aandeel 30% gezakt.

Alleen al geruchten zijn genoeg om een koers te beïnvloeden, daarom is men extra voorzichtig in het bedrijfsleven.
Zover ik weet heeft een ziekenhuis geen aandelenkoers waar het rekening mee dient te houden.
Eerst oplossen. Dan even goed nadenken met wat mensen hoe de formulering gaat worden. Dan pas communiceren.
Brrrr

leuk dat afgelopen jaren zoveel gedigitaliseerd is waardoor we nu afhankelijk van zijn.
als iets uit valt, storing of zo dat zo veel shit heeft op brengt

op dit soort plekken zou toch nog een uitwijk mogelijkheid zijn om analoog te werken binnen enkele tijd zodat de reguliere zorg door kan gaan en niet uitgesteld hoeft te worden die dag.
Is er ook, alleen dan voldoe je niet meer aan de wettelijke verplichte verzamel woede.
zucht die wet geving zou hier dan beter moeten kunnen inspelen dat het kan want het zou hun niet tegen moeten houden en zo
je snapt hopelijk wel dat de zorg een stuk minder efficcient zou werken als we het niet digitaal deden en dat adequate zorg veel trager was geweest. Dat je dan een keer storing hebt zorgt maar voor een kleine vertraging ten op zichte van analoge administratie.

en natuurlijk gaat spoedzorg gewoon door hetzij semi analoog. echter kost het denk ik meer tijd om alles uit te printen dan keihard te werken aan een oplossing.
dhaha ik ontken ook niet dat door di digitalisering ook veel bereikt is en dingen makkelijker gaan en zo.

Storingen kunnen overal optreden op wat voor manier dan ook.

ik verbaasd me alleen soms over dat er gevallen zijn waar geen of een slechte uitwijk mogelijk waardoor deel van het spul stil komt te liggen of mensen naar huis gaan omdat ze niks kunne doen en niet denken hmm ik kan nu ff niet op computer, dan maar ff...
waarschijnlijk omdat een ziekenhuis en zorg iets ingewikkelder is dan de standaard fabriek waar ze moertjes maken. kan me voorstellen dat het daar gemakkelijker is om gewoon maar moertjes door te maken. maar zorg is natuurlijk erg complex en compleet aangepast aan de gebruiker/patient.

snap wel dat het enigzins verbazend werkt, maar de complexiteit is gewoon te groot om er een analoge counter optie naast te gebruiken.

neem aan dat jij het niet prettig zou vinden als je daar op de OK ligt en dat daar een dibbes door een stapeltje papieren vrot om te zoeken hoeveel narcose hij aan jou moet toe dienen :) en dat ie moet vragen of je jeffrey nu met 1 F of met 2 FF schrijft :P
Ik was toevallig vorige week opgenomen in het Isala; midden in de nacht hulp opgeroepen omdat ik heel graag van het toilet gebruik wou maken. Na een half uur met een stang van het infuus in mijn hand zelf maar iemand gaan zoeken. Bleken de meldingen gewoon niet binnen te komen :z.

[Reactie gewijzigd door Icey op 26 juli 2024 05:14]

Had de architect ook een storing of hoort dat gebouw er zo uit te zien?
Voor kant Lijkt op Optimus Prime z'n Borstkast :D
Alberts en van Huut, niet de minste. Gebaseerd op het gasunie gebouw:
https://www.gasunie.nl/organisatie/gasunie-gebouw

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.