FDA keurt voor het eerst app goed die insulinedosissen mag aansturen bij pomp

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft voor het eerst een app goedgekeurd die insulinedosissen mag aansturen bij een insulinepomp. De primeur is voor het medische bedrijf Tandem Diabetes Care die de app zal gebruiken in combinatie met zijn eigen insulinepomp.

Klanten die beschikken over de t:slim X2-insulinepomp van het Amerikaanse bedrijf, zullen binnenkort via de mobiele t:connect-app hun benodigde insulinedosissen kunnen programmeren en indien nodig aanpassen. De app is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-toestellen.

Ceo John Sheridan stelt dat dit een van de meest gevraagde functies is van klanten. De mogelijkheid om insulinedosissen aan te sturen via de smartphone is volgens de man voor heel wat diabetespatiënten een discrete oplossing voor de behandeling van hun aandoening.

Het bedrijf komt binnenkort met een app-update en een bijhorende update voor de insulinepomp waardoor die aangestuurd kan worden met de app. Zowel huidige als nieuwe Amerikaanse klanten zullen volgens Tandem Diabetes Care geen meerkosten moeten betalen.

Tandem Diabetes Care
Tandem Diabetes Care

Door Jay Stout

Redacteur

17-02-2022 • 21:09

77

Reacties (77)

77
77
29
11
3
43
Wijzig sortering
Dit geeft eigenlijk alleen aan hoever de industrie achter de feiten aanloopt.
Ik heb zelf diabetes type 1 (dus mijn lichaam maakt geen insuline meer aan).
En gebruik ondertussen al 3 jaar een Iphone / Android App om dit aan te sturen.
het is inderdaad uniek dat dit nu een FDA goedkeuring heeft, maar bijvoorbeeld de Omnipod Dash draait ook op android (https://www.omnipod.com/nl-nl), al is de app alleen toegestaan op hun eigen android based telefoon. en zit je dus weer met een extra toestel op zak, en kan/mag je deze apk niet op je eigen toestel draaien die je toch al hebt.

Verschillende pompen zijn buiten de officiele kanalen al aan te sturen met Ios of Android, zie ook:
Ios:
https://loopkit.github.io/loopdocs/
https://www.loopandlearn.org/freeaps-x/

Android
https://androidaps.readthedocs.io/en/latest/

De lijst met ondersteunde pompen die onder deze programma's hangen groeit hard door.
Maar deze apps hebben een nog belangrijkere toegevoegde waarde dan enkel de pomp aansturen. je kan ze namelijk in closed loop draaien.
Waar je vroeger 6x per dag je vinger moest prikken om te meten wat je waarde was zodat je de juiste hoeveelheid insuline daarop kon afstemmen. Zorgt zo'n systeem met sensor ervoor dat dit elke 5 minuten automatisch gebeurd.
Door deze meet frequentie en dus ook bijsturing elke 5 minuten, krijg je een goed en veilig systeem. Ik draai daar al 3 jaar op, (1 jaar Ios loop, en nu 2 jaar AndroidAPS). En mijn hba1c (info: https://www.diep.info/meer-over-hba1c ) is van 65 naar 50 gegaan, voel mij beter en heb hierdoor in de toekomst waarschijnlijk een stuk minder complicaties als gevolg van mijn diabetes. Een ander bij komend voordeel is, dat waar ik normaal 6 tot 8 keer per dag mijn glucose aan het controleren / bijstellen was. ik nu enkel de pomp elke 3 dagen hoef te vervangen, en 1x in de 14 dagen de sensor. het is misschien lastig voor te stellen, maar zoiets geeft je leven terug.

Het meest mooie van dit systeem is nog, waar je vroeger geen controle had over de nacht omdat je anders je wekker moest zetten om te controleren of het nog goed ging, kan ik nu doorslapen en het systeem regelt mij naar de perfecte waarde.

De techniek is niet zo heel moeilijk en ingewikkeld, immers er draaien 10.000den mensen wereldwijd ondertussen op deze zelfbouw systemen, omdat ze commercieel niet bestaan / slecht te verkrijgen zijn.
Een app om je pomp aan te sturen via een Android app, 7 jaar geleden werden de eerste pompen al in de DIY omgeving via een app aangestuurd.

Nu klink ik wel negatief tegen deze app, maar ik ben eigenlijk ook blij dat de commerciële partijen nu ook deze kant op bewegen, en dit is gewoon 1 van de eerste stappen die daaraan te pas komen.

Voor de mensen met interesse wat ik dan precies draai:
Mijn setup is:
Hardware:
telefoon: Samsung A21s
Horloge: Ticwatch 3Pro (hoef ik niet eens mijn telefoon meer te pakken als ik iets wil regelen)
Sensor: FSL2
Insuline pomp: Omnipod Dash

Software:
Loop systeem / pomp aansturing: AndroidAPS 3.0.0.1
Sensor uitlezen: Xdrip+ +OOP2
Monitoring / logging: Nightscout.
Enigzins geinteresseerd om een uitleg in meer detail te vertellen hoe jij het hebt ingericht? Zover ik zie heeft mijn vader dezelfde apparatuur nu in gebruik.
Het is een vrij standaard opstelling in de DIY diabetes omgeving.

Het is een closed loop systeem omdat het zichzelf natuurlijk regelt. Als je dan de informatie stroom erbij pakt kom je op het volgende uit:

Lichaam (dat ding dat het niet meer volledig doet).
- sensorstaafje door de huid.
FSL2 (De freestyle libre 2 is een sensor die elke 5 minuten meet en met een hack uit de community kunnen we de ruwe waarden gebruiken in onze eigen programma's)
- bluetooth
Xdrip+ (samen met OOP2), zorgen ervoor dat de ruwe waarden op een gestandaliseerde manier beschikbaar worden gemaakt voor de programma's die daarop volgen.
-local broadcast android
AAPS (Android Artificial Pancreas System), Deze app ontvangt alle informatie en zal mijn beslissingen maken, die kijkt naar een heel rijtje aan informatie:
  • Wat is mijn bloedglucose waarde.
  • Wat is de delta 45 min, 15 min, 5 min.
  • Hoeveel heb ik afgelopen tijd gegeten (wat ik heb ingevoerd).
  • Zijn er onverklaarbare stijgingen die veroorzaakt kunnen worden door eten, maar vergeten zijn.
  • Hoe heeft de insuline de afgelopen 8 tot 24 uur gereageerd, ben ik gevoeliger of minder gevoelig dan een gemiddelde dag?.
  • Geef ik aan dat ik ga sporten?
  • Hoeveel insuline zit er nog in het bloed van vorige aanpassingen.
  • enz enz.
Met al die + en - komt er een getal uit dat wordt afgegeven naar de pomp.
-bluethooth
Dan komen we bij de insuline pomp uit, die de opdracht om insuline te geven uitvoert.
-canule
Lichaam (die weer gaat reageren op de insuline en deze reactie via de bovengenoemde sensor weer beschikbaar maakt aan het systeem).

Daarnaast heb ik nog 2 systemen draaien die echt als extra eraan hangen.
Mijn horloge met de mobiele connectie van AAPS, hiermee kan ik de meest belangrijke dingen inzien en uitvoeren. Ik zie namelijk mijn actuele bloedgluse (in een grafiek van de laatste 3 uur, Mijn basaal (de hoeveelheid insuline die je nodig hebt zonder te eten). en hoeveel insuline ik extra in mijn lijf heb zitten (of minder).
en nog wat technische dingen.
Daarnaast kan ik maaltijden en/of insuline aan het systeem toevoegen, zodat deze daarop kan reageren, zonder dat ik daarvoor mijn telefoon hoef te pakken.

Nightscout is een omgeving om alles dat met dit systeem te maken heeft op te slaan. Gewoon een tool om mooie grafieken uit te draaien met allemaal hulpmiddelen om tot betere instellingen te komen. Elk lichaam werkt net iets anders met diabetes en veranderd ook over de jaren / soms weken/dagen heen.
met sommige analyse tools kan je dan weer tot de perfecte instelling komen.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 23 juli 2024 01:19]

Echt super-interessant om te lezen!

Wat ik mij nog wel afvraag:
en heb hierdoor in de toekomst waarschijnlijk een stuk minder complicaties als gevolg van mijn diabetes
...wat zorgt er voor dat je nog steeds complicaties kan verwachten? Wat maakt het closed-loop systeem dat je nu zelf hebt gemaakt dan blijkbaar toch niet perfect?

En ook: je moet zo te lezen alsnog zelf aangeven wat je eet en of je gaat sporten. Waarom is dit nog nodig? Want ik zou denken dat het closed-loop systeem een complete vervanger is voor de missende insuline-regeling in je lichaam, Is het omdat het systeem om de vijf minuten meet i.p.v. continu?
Er zijn hier verschillende redenen voor.
De sensor heeft 2 vertragingen:
Die eerder genoemde 5 minuten. En het meet process zelf loopt 10 tot 15 minuten achter omdat het niet de bloedglucose zelf meet maar een afgeleide daarvan.

En 20 minuten is veel in dit biologische process.

De insuline is niet perfect.
De insuline in het lichaam is kortwerkender dan de verkrijgbare insulines op de markt.
Dat heeft voor en na delen.
Doordat de insuline die je spuit trager is moet je er rekening mee houden dat die insuline die je nu spuit voor je maaltijd pas over 6 uur helemaal is uitgewerkt.

Aan de andere kant is de iets langwerkende insulinen ook wel fijn. Mocht je een technisch defect hebben. Dan kan je nog 6 uur functioneren. Al voel je je echt niet meer fijn na ongeveer 2 uur. Aangezien het meest werkzame gedeelte dan wel voorbij is. Aan de andere kant begint de insuline pas na 10 minuten te werken omdat je niet direct in de bloedbaan spuit. Maar in het weefsel.w

Als je nog geen pomp gebruikt dan gebruik je ook zogenaamde langwerkende insuline. Deze blijft 24 tot 48 uur ongeveer even actief in het lichaam.

Al deze vertraging leveren een technische beperking op voor een perfecte regeling.

Als ik geen eten invoer gaat het soms ook wel goed . Maar het systeem heeft er beduidend meer moeite mee. Door zelf eten en sporten in te voeren help je het systeem om optijd te reageren.

Of ik complicaties zal krijgen is onduidelijk. Aangezien er geen literatuur is die aangeeft bij welke waardes je veilig bent. Behalve een hogere hba1c is een hogere kans op complicaties.
Een gezond persoon heeft een hba1c van 40. Ik zit rond de 50 (maar heb vroeger hoger gezeten). Met een hba1c van 64 en hoger moet je echt oppassen.
Verder is de hba1c ook een afgelijde. Door de sensoren kennen we nu ook een time in range. Die belangrijker lijkt. Maar de sensoren zijn pas 5 jaar veelvuldig op de markt. En complicaties beginnen vaak pas na 10 jaar. We moeten dus nog wachten op de onderzoeken.
Maar ik zit dus nu op 50. En ik vergeet ongeveer 70% van de maaltijden in te voeren. Ik weet uit intensive periodes dat ik de 35 kan halen als alles heel precies ga aansturen... maar daar wordt ik persoonlijk gek van. En voel ik mij ziek door er geobsedeerd mee bezig te zijn. Elke verpakking lezen hoeveel koolhydraten erin zitten. Of het hele snele, snelle , normale, langzame of hele langzame koolhydraten zijn. Hoeveel eiwitten er nog worden omgezet tot koolhydraten. En hoeveel vet erbij zit die de opname weer vertragen.

Om een voorbeeld te geven.
Als ik eet dan stijg ik vrijwel direct.
Je behoort als gezond mens ongeveer tussen de 4 en de 8 te blijven.
4 in nuchtere toestand. 8 na het eten.
Als ik ga eten zit stijg ik 4 punten in een kwartier.
Dan pas heeft het systeem door dat er iets gaat gebeuren. Maar weet de eerste minuten niet hoeveel je hebt gegeten. Dus hij kan alleen veilig corrigeren voor de stijging die hij dan ziet. Dus hij corrigeerd voor de 8.
Ondertussen stijg jij alweer door naar 12. Voordat de eerste insuline ook meer iets doet. Waarbij je op het begin dus ook al te weinig insuline krijgt voor de hele maaltijd.
Zie daar het probleem met zelf geen maaltijden invoeren.

Andersom heb je dus ook een probleem. Op een gegeven moment heb je nog insuline maar is de maaltijd al opgenomen in het bloed. Wat doe je dan met de insuline die nog 5 tot 6 uur lang probeerd je bloedsuiker naar beneden te brengen. ;).
Het systeem is gelukkig heel slim met allerlei trucs. Maar voor perfectie heeft het echt hulp nodog.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 23 juli 2024 01:19]

Opnieuw, dank voor de uitgebreide uitleg! Superinteressant. En ik wens je een heel lang en gezond leven toe. :)
Mijn vriendin met type diabetes 1, geeft aan dat er wordt gestreefd om naar 7 te gaan en dat aan 5 zitten zelfs niet gezond is.
Mede omdat je na een maaltijd een piek moet hebben volgens het ziekenhuis

Klopt dit of is dit dan het verschil tussen man en vrouw?
Neem aan dat je het hier over de bloedsuikers hebt. in mmol/l
Ik ben geen medisch professional, maar als ik de sensor bij bekende opplak of een vinger prik doe.
Dan is de rust toestand toch echt tussen de 4 en de 5 in een nuchtere periode.
Het klopt uiteraard dat na een maaltijd je echt wel hoort te stijgen, en dat zie je bij gezonde mensen ook.
als je echt je best doet met veel vet eten + koolhydraten dan krijg je de meeste mensen wel boven de 10 voor een tijdje.

Als je begint met megavette patat en daarna eindigt met te veel zoete toetjes dan heb je gegarandeerd succes :).

Waarom het ziekenhuis dan toch op 7 mikt, daar zullen ze vast hun redenen voor hebben. maar denk dat dat eerder in de richting zit om ruimte te hebben om te schommelen,
als je van 7 3 punten zakt of stijgt, dan zit je nog steeds "veilig" tussen 4 en 10.
Als je op 4 begint dan heb je geen marge meer om te zakken, en aangezien je lichaam dat zelf niet regelt heb je dus wel een probleem als het wel gebeurd.
Vraag het eens na wat de echte reden is waarom bij je vriendin 7 wordt geadviseerd.
Veel hypo's (te laag zitten) schijnt ook schadelijk te zijn op langere termijn. stukjes lichaam/hersenen sterven toch af als ze niet continue beschikking hebben over brandstof.
Bijzonder jammer om te lezen dat het 'stapelen' nog altijd een probleem is met deze techniek... :/ Ik ken de hele pomp en de techniek verder niet, maar dit betekent volgens mij dat de insuline nog altijd gewoon subcutaan ingespoten wordt (en dus verwerkingstijd heeft/opgenomen moet worden).

Overigens zit ik zelf nu nagenoeg nooit meer boven de 6,5 (transplantatie gehad), wat ik ook eet. Als ik nu op 4 zou zitten, dan ga ik praktisch van m'n stokje (gewenning aan hogere bloedsuiker).

Dat het systeem alleen op hun Androidversie draait is wel lastig, maar waarschijnlijk ook een stuk veiliger. Ik zou niet willen dat er een bug in dit soort software sluipt, de software opeens ermee stopt, of dat het een beveiligingslek kan krijgen.
Ook een Type 1 diabeet hier. Het klinkt alsof er nog steeds aardig wat handwerk bij komt kijken om je suiker echt goed in te regelen (zoals het invoeren van eten en beweging). Ik ben momenteel al erg blij met de Freestyle Libre 2 en spuiten met de hand, maar hoop dat er binnenkort een keer een goede "of the shelf" oplossing komt die het automatisch regelt.
Met het verschil dat het veel beter en preciezer werkt dan met een pen, elke afwijking wordt vanzelf gecorrigeerd.
Zoals ik in een ander bericht zei:
met alles handmatig doen had ik een hba1c van 65.
Met alles aan het systeem over te laten en het meeste te vergeten en niet te doen.
zit ik op 50. (ik voer soms weken geen maaltijden in), enkel de pomp en de sensor vervangen.
als ik alles zou doen zoals ik daarvoor met de waarde van 65 deed, dan zit ik nu rond de 40.
kan het eigenlijk iedereen aanraden om het eens te proberen.
Goed om te horen dat het ook aardig werkt als je niets invoert! Met handmatig zit ik nu op 63, dus dat moet ook beter ja, maar het idee van een pomp (en zeker een aangestuurde pomp) blijf ik nog een beetje eng vinden.

Gelukkig maakt mijn zoontje van vier maanden me nu elke nacht wakker zodat ik 's nachts ook kan corrigeren :p
Het is alweer jaren geleden dat het nieuws repte over dokter Roep van het LUMC, zijn baanbrekende ontdekking en een mogelijke genezing van type 1. Maar ja, dat onderzoek van hem kende ik al van een jaar of tien eerder (lamleggen immuunsysteem en het herstarten ervan), dus dat was niks nieuws. Zijn onderzoek naar genezing met een ander eiwittrucje hoor je helaas niks meer van...
Als je dit al gebruikt zou ik die keuze alleen voor de behandeling van jezelf gebruiken. Stel dat je je vader iets aandoet door buggy software :o
Wel erg kort door de bocht zonder de software te kennen. Al vanuit de minimale ervaring en onderzoek is er wel degelijk over nagedacht en is al langer dan 10 jaar in dienst bij veel mensen. Verder maak ik de risico's gewoon erg duidelijk en hij gaat het nog bespreken met zijn persoonlijke specialist.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 23 juli 2024 01:19]

Als ik je verhaal lees snap ik toch dat de industrie niet perse achter de feiten aanloopt. Als mijn hele domotica systeem uitvalt is dat jammer voor me. Als er iets gebeurd waardoor je helemaal vol wordt gespoten met insuline is het een ander verhaal. Safety first. En dat zal ook wel de reden zijn dat je die APK alleen op een speciaal toestel mag installeren.

De FDA is berucht om het feit dat je makkelijker dan EMA goedkeuring krijgt. Maar ook dat als er achteraf iets toch niet al te best was, ze je (bedrijf) gewoon de grond in werken, ook als je GE, Honeywell, Siemens of Philips heet. Heb je dus een cyber security issue over het hoofd gezien waardoor het misgaat, dan kan Omnipod Dash zwaar de lul zijn.
Cyber security is uiteindelijk ook een kosten/baten analyse, 100% veilig krijg je het nooit. en geen beveiliging is ook geen oplossing.
Diabetes (type 1) is een hele vervelende chronische ziekte. en vanuit mijn oogpunt worden dingen tegen gehouden die niet nodig zijn.
Maar blijkbaar hebben we liever dat iemand die in een hypo zit (waardoor hersenen al slechter werken) zelf de keuzes laten maken. ipv een systeem dat "wakker is".
De vergelijking met de zelfrijdende auto gaat hier ook prima op. Dagelijk hebben we dodelijke slachtoffers in het verkeer, maar als we die bijna 500 doden in het verkeer in nederland alleen al kunnen inwisselen voor 50 doden die door technologie zijn veroorzaakt, dat willen we dat als maatschappij blijkbaar niet accepteren. het is makkelijker te zeggen dat het iemands eigen fout is dan van een systeem.

Ik werk zelf in de cyber security als pentester, maar de amerikaanse toestanden waardoor bedrijven compleet worden uitgekleed als er een kans ligt dat het aan hun systeem ligt vind ik zwaar overdreven en houd de ontwikkeling tegen. immers die 10.000den mensen die langer leven met betere technologie die levensjaren tellen we niet mee.
https://nos.nl/artikel/24...type-1-dertien-jaar-lager

maar als 1 op de 10 dood gaat met zo'n systeem en de rest weet wel de normale levensverwachting te halen. dan zullen we dat nooit accepteren al hebben we in totaal wel veel meer levensjaren gewonnen.

gelukkig gaat deze FDA goedkeuring niet het verschil maken, voorlopig gaan er in de VS nog dagelijks mensen dood, doordat ze de insuline niet kunnen betalen.

Ik snap dat we het allemaal veilig willen hebben, en de FDA en EMA zijn belangrijk om die basiszekerheden te regelen. maar we schieten echt te ver door.

Om diezelfde soort reden hebben we nogsteeds geen (goede) vergoedingen in nederland voor een Continue glucose meter in nederland, tenzij je al half dood bent.
Dat scheelt hun ook weer, hoeven ze het niet meer zolang te vergoeden...
Je hebt helemaal gelijk dat naar het totaal plaatje gekeken moet worden.

Maar uiteindelijk als een diabetespatiënt overleidt, is er een kans dat zij/haar nabestaanden niet meer denken aan zij/haar kwaliteit van leven of aan het feit dat hij/zij een van de unlucky few was, maar willen ze gewoon een zondebok.

Daarnaast zijn de meeste wetten en regelgeving gericht op het beschermen van de domste mensen. Jij bent vast behoorlijk tech savvy, kan goed lezen, verbanden leggen. Maar bij iemand van 80 heb je al geluk als die überhaupt een smartphone kan bedienen.
Als ik dement wordt later, sluit mij alsjeblieft aan op een systeem wat ik nu heb (of beter tegen die tijd).
ipv dit over te laten aan de verpleegkundigen in een verpleeghuis.

je bent met diabetes type 1 gewoon ten dode op in een verpleeghuis vandaag de dag.
Die mensen zijn opgeleid voor type 2 (ouderdoms diabetes), en type 1 werkt gewoon heel anders.
Tenzame met alle andere kwalen waar ze verstand van moeten hebben, is het verstand van type 1 gewoon te weinig om daar fijn mee te leven.
Je moet immers ook als je met pennen spuit, elke minuut moeten kunnen ingrijpen als jij je niet goed voelt.
Met 3 bezoekjes per dag, werkt dat niet. en dan moet je ook maar hopen dat ze de juiste behandeling zetten. Met alle verhalen die op facebook en andere kanalen langskomen kan je daar helaas niet op rekenen.

tuurlijk klinken mijn verhalen technisch, maar zo ben ik nu eenmaal en vindt het leuk om die kant uit uitgebreid uit te leggen.
Voor zo'n bejaarde hoef je maar 3 dingen te doen.
Sensor op de arm.
Pomp op de buik.
Telefoon binnen bluetooth verbinding ergens in de woning neerleggen aan de oplader. en je mag het vergeten.

Geen vergeten insuline meer, geen overdoseringen meer, mensen kunnen nog prima naar de kantine om daar te eten, het systeem pakt het even later wel weer goed op.
Het systeem werkt autonoom, enkel de handmatige aanpassen maken het nòg beter, niet echt heel hard nodig als ik al 80 en dement ben. in elk geval beter dan 3x de twijfelachtige controle van de verpleegkundige die langs komt.
Ik snap de argumentatie. Maar uiteindelijk denk een fabrikant:

"Als we dit geautomatiseerde systeem invoeren gaat het aantal opnames met een factor 4 omlaag en de vrwachte levensduur met 10% omhoog. Alleen kunnen we wel 1 claim per jaar verwachten van 30 miljoen. Laat maar."

Je gaat van de procedure: prikken, sample, uitslag, interpreteren, spuiten

Naar: systeem werkend krijgen, systeem werkend houden. Allerlei vragen komen dan naar boven, wat als de BT chip kapot gaat? Wat als adapter kapot gaat? Moet de telefoon geupdate worden? Automatisch of niet? etc

Die 2e procedure is voor een hoop mensen moeilijker dan de eerste procedure. Wat je zegt, je legt het weg en klaar is kees is natuurlijk niet zo. Mijn ethereum miner zou ook zo moeten werken, maar soms moet ik het updaten en nu met lagere opbrengsten moet ik de videokaarten tunen.

Jou vergelijking tussen full self driving en mens bestuurde autos is wel goed, want ook daar wordt gezegd dat het algoritme 100% veilig moet zijn terwijl de mens menselijke fouten mag maken. Er wordt gewoon met 2 maten gemeten door de maatschappij.

Ik ben het met jou eens dat dat niet zo zou moeten zijn.
Die 2e procedure is voor een hoop mensen moeilijker dan de eerste procedure. Wat je zegt, je legt het weg en klaar is kees is natuurlijk niet zo. Mijn ethereum miner zou ook zo moeten werken, maar soms moet ik het updaten en nu met lagere opbrengsten moet ik de videokaarten tunen.
Of iets moeilijker is of niet, dat hangt in dit geval echt van de persoon af denk ik op dit moment.
Zeker met oplopende zorg kosten moet er ruimte zijn om dit te kunnen beheren.

Ik ben momenteel met 2 75+'ers bezig om te kijken hoe het zonder technische kennis moet werken.
Om dit via de regels te doen is onmogelijk in nederland. Als de internist zegt: stel deze waarden in. dan mag ik dat als IT persoon niet instellen. maar moet ik dat overlaten aan de patient of verpleegkundige.
De verpleegkundige mag dit ook niet aangezien zij niet is opgeleid voor een opensource diy closed loop systeem. Dus de patient moet het zelf doen, of de internist zelf.

De hele regelgeving heeft nooit te maken gehad met zulke technologie. en dat maakt het lastig, we kunnen het wel in een studie gieten, dan mogen er gelukkig wat meer dingen. maar de opzet blijft dan beperkt.

anyhow. Deze 2 mensen hebben dus een diy loop systeem. (1 op de android telefoon die ze zelf gebruikt, de andere op een aparte telefoon). de problemen die we tegen komen zijn:
niet werkende sensoren (ja die starten we met de orginele software op, dus voordat ons systeem het aanraakt). en kapotte insuline pompen.. al lijkt de uitval zelfs lager dan met normaal gebruik.

Vooral het systeem dat ergens in de kast in de kamer ligt, werkt al geruime tijd foutloos, terwijl de dementie toeneemt. De persoon die hem mee neemt omdat het der eigen telefoon is, dat gaat ook goed. al geeft dat meer problemen, omdat de interface te techie is. ook daar nijg ik er ondertussen naar, leg dat ding in de kast en blijf er vanaf, dat werkt prima.

Ik snap dat al die technische vragen naar boven komen. ik krijg ze regelmatig. daarom is een commercieel systeem al zoveel fijner, mensen hoeven dan zelf die keuzes niet meer te maken, en kunnen zonder stress op updaten klikken en andere dingen, omdat dit dan vanuit de fabrikant zelf komt.

Denk dat fabrikanten ook een beetje beschermt moeten/mogen worden tegen dat soort claims, als de benefits bewezen zoveel groter te zijn.
Ik werk zelf in de cyber security als pentester, maar de amerikaanse toestanden waardoor bedrijven compleet worden uitgekleed als er een kans ligt dat het aan hun systeem ligt vind ik zwaar overdreven en houd de ontwikkeling tegen. immers die 10.000den mensen die langer leven met betere technologie die levensjaren tellen we niet mee.
https://nos.nl/artikel/24...type-1-dertien-jaar-lager

(...)

gelukkig gaat deze FDA goedkeuring niet het verschil maken, voorlopig gaan er in de VS nog dagelijks mensen dood, doordat ze de insuline niet kunnen betalen.
Het één heeft te maken met het ander. In Amerika heerst een sterke cultuur dat als je voor iets betaalt, dat de andere partij een leveringsplicht heeft. Des te meer betaald wordt, des te hoger de verwachtingen zijn. Medische kosten zijn daar belachelijk hoog, dus daar wordt ook wat van verwacht.
Om diezelfde soort reden hebben we nogsteeds geen (goede) vergoedingen in nederland voor een Continue glucose meter in nederland, tenzij je al half dood bent.
Dat scheelt hun ook weer, hoeven ze het niet meer zolang te vergoeden...
Zo zijn er meer zaken in Nederland. Tandartskosten vallen niet onder de basisverzekering totdat het levensbedreigend wordt. Arm zijn is nu eenmaal duur.
[...] Arm zijn is nu eenmaal duur.
Arm zijn is in veel gevallen bijna een genetische afwijking, die binnen families doorgegeven wordt. Het is inderdaad een dure ziekte, die helaas niet opgenomen is in de basisverzekering :-(
(Ik werk al 15 jaar aan software voor medische hulpmiddelen en toevallig ben ik de laatste 6 jaar nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van een insuline pomp.)
Eerst even iets ophelderen: Insuline pompen en (afstands-)bedieningen van insuline pompen zijn geen medicijnen maar medische hulpmiddelen. De EMA heeft geen enkele rol in het goedkeuren of afkeuren van medische hulpmiddelen. Dit gaat in de EU via notified bodies, commerciële partijen die de verantwoordelijkheid voor het controleren op zich nemen, notified bodies worden zelf weer geaccrediteerd door overheidsinstanties. Die notified bodies worden ingehuurd door fabrikanten om hun bedrijf en product te certificeren. Dit is natuurlijk een inherent belangenconflict. Ik kan je verzekeren dat fabrikanten van medische hulpmiddelen een stuk banger voor de FDA zijn als voor notified bodies en dat de controle door de FDA veel strenger is. (Alhoewel de nieuwe MDR regelgeving die net actief is geworden in de EU wel een verbetering is).

App aansturing is echt niet iets waar men pas nu net over nadenkt. Technisch stelt het natuurlijk eigenlijk niks voor. Maar qua veiligheid en regelgeving natuurlijk wel en vooral dat is waar de tijd in gaat zitten. Het maken van risico analyses en het accepteren risico die meer baten hebben als nadelen is daar onderdeel van. Maar als je dan kijkt naar de baten dan is gemak natuurlijk geen heel sterk voordeel (closed loop kan prima zonder app). Het eigenlijk nauwelijks mogelijk om op veiligheid daarvoor concessies te doen.

Naast de standaard risico analyse en kosten baten analyse, zijn er harde regels en standaarden waar aan dit soort producten moeten voldoen. Het lastige is dat dat niet altijd 100% past op nieuwere technieken. Zeker voor producten als insuline pompen, die in de hoogste risico classificatie voor software vallen, zijn er regels waaraan het erg moeilijk is te voldoen op hardware en software die je niet onder controle hebt.
Let wel Tandem is op zijn minst al sinds 2018 bezig om zich hier op voor te bereiden toen ze hun pomp die de mogelijkheid had om door "alternate controllers" bestuurd te worden indienden bij de FDA.

[Reactie gewijzigd door jmzeeman op 23 juli 2024 01:19]

@klonic Helemaal waar. Technisch is er géén reden om dit niet te doen. Maar juridisch en qua aansprakelijkheid is dit echt wel een ding. Verder zal je hele kwaliteitssysteem voor de volledige closed-loop moeten zijn omdat er anders veel te veel open einden blijven qua verantwoordelijkheid.
Dat zou ook betekenen dat app, pomp en meter van dezelfde partij moeten komen. Dan kom je bij maar een héél klein clubje bedrijven uit die dat kunnen én het geld hebben voor een dergelijke kwaliteitstraject (met CE, beveiliging etc). Abbot levert bijvoorbeeld de FSL, een enorm dichtgetimmerd systeem waar ze nagenoeg niet over vrijlaten. Zelf die FSL koppelen met een ziekenhuisysteem? Dat doen ze gewoon niet, past niet in het business model.
App op je eigen telefoon: nagenoeg kansloos voor certificering en zo omdat je met die telefoon zo'n groot pakket aan mogelijke ellende binnenhaalt dat géén leverancier daar verantwoording voor kan nemen.
Eigenlijk moet die app er tussenuit als 'besturing' maar ingezet worden als 'afstandbediening'. Hiermee zou je parameters op je pompt moeten kunnen instellen waarna meter en pomp zelfstandig zonder app kunnen doorwerken.

De pompen die gebruikt worden in het DIY circuit zijn vaak ook oudere pompen (van horen zeggen) omdat die nog niet zo dichtgetimmerd zitten.
Dank je voor delen. It er en dochter met type 1.
Er is er nog 1 waar mijn dochter proef mee loopt in Rijnstate Arnhem.
Zij is er zeer blij mee en haar suikerwaarden verbeterden enorm.

https://www.diabeloop.nl/...d-insulin-delivery-system
Heel interessant, ik ga dit in de gaten houden!
Bedankt voor je uitgebreide verhaal, gaaf dat de techniek als Free/Libre open source software beschikbaar is!

Ik hoop dat commerciele interesse niet betekent dat over een paar jaar het gros van de techniek op gesloten software draait. Succes met het doorgronden en tegengaan van je insulineschommelingen!
Dit geeft eigenlijk alleen aan hoever de industrie achter de feiten aanloopt.
Het Inreda project , waar ik als type 1 diabetes patiënt aan mee doe (en een Nederlands product), brengt hier echter verandering in.
Ik heb nu een pomp dat daadwerkelijk een kunstmatige alvleesklier is, en het injecteert niet alleen insuline maar ook glucagon (zoals de alvleesklier ook doet), ik draag het nu 6 maanden en het is echt ongelofelijk. Je hoeft werkelijk NIETS meer te doen m.b.t. de regeling, met als resultaat een time-in-range van 90% (tussen 4~en 9 MMOL +/- is mijn time in range).
Je hoeft dus zelf ook niet meer koolhydraten in te geven o.i.d., het apparaat ziet de schommelingen en speelt hier op in, daarnaast heeft de pomp een zelflerend vermogen om in te kunnen spelen op 'jouw' levensstijl.

De projecten die jij opsomt heb ik hiervoor ook geprobeerd, wat inderdaad goed werkt, alleen je dient zelf wel een hoop in te stellen en te configureren. Ik ben er toentertijd op gekomen doordat ik programmeer in .NET en zo op verschillende blogs kwam van Scott Hanselman (Microsoft MVP / Program Manager) die ook aan te raden zijn. Hij heeft een aantal goede en leuke blogs over Diabetes (o.a. over het NightScout project en je bloedglucosewaarden monitoren in je Terminal Window).
Prachtig project inderdaad. Zal nog wel 20 jaar duren voordat ik dat mag gebruiken. Zonder zelf op te draaien voor alle kosten.
De truc zit hem er natuurlijk in dat je veel agressiever kan regelen omdat je met glucagon het te veel gegeven insuline heel snel en kort werkend kan bij regelen.
Vooral met sporten ideaal natuurlijk.

Ben eigenlijk wel benieuwd hoe je grafieken eruit zien, van de glucagon toedieningen.

En wat het doet met je gewicht. Want meer insuline betekend vaak ook meer aankomen.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 23 juli 2024 01:19]

In 2024 (dat is na de projectperiode) hopen/verwachten ze een vergoeding gerealiseerd te hebben, of in ieder geval meer duidelijkheid hierover te hebben. In deze video (van 3 weken geleden) wordt ook aangegeven dat ze binnenkort starten met het proces voor het toelaten van de pomp tot de basiszorg.

Ik was/ben zo'n type die juist extreem over corrigeerde, en gaf dus vaak veel te veel insuline met grote schommelingen tot gevolg. Daarom wordt er nu bij mij juist veel minder insuline afgegeven dan voorheen. Ook het nauwelijks meer hebben van lage bloedglucose (en als ik ze nu hebt is het maximaal 3.5MMOL), heeft er juist voor gezorgd dat ik enorm ben afgevallen (geen vreetkicks meer door de vele lage bloedglucose).

Tijdens echte fysieke sporten (ik voetbal), kun je hem (nog) niet dragen. Mijn ervaring is echter dat mijn suiker nagenoeg perfect blijft tijdens het sporten als ik hem af doe, omdat de suiker voor het sporten al zo goed ingesteld staat, ik zorg er alleen voor dat ik iets kleins eet voordat ik sport en de pomp afkoppel.
Tijdens minder fysieke sporten kun je hem echter gewoon dragen, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Helaas heb ik (nog) geen inzage in mijn bloedglucose en glucagon grafieken, het Inreda personeel en mijn behandelaars hebben dit wel (pomp stuurt via een router de gegevens door).

[Reactie gewijzigd door Nicolas_Mous op 23 juli 2024 01:19]

Ik heb diabetes en ben it-er het is nog even onduidelijk hoe dit proces gaat maar ik hoop dat er iets van een bevestiging nodig is om te doseren.

Insuline is dodelijk als er geen bevestiging nodig is dan kan het zo in een 007 film.
Wat Pegasus software er op en poof.
Diabetes en geen it’er hier; De pomp (Medtrum Nano) die ik volgende maand verder mag gaan testen heeft een bevestigingsoptie in hun app staan welke je inschakelen kan als je wilt. Dit is een handeling die je uitvoeren moet op de pomp zelf, dus niet met de app. Snap je zorgen trouwens heel goed hoor, het lijkt me een goed ding om het gewoon standaard bij dit soort systemen in te voeren
Geen diabetes en geen it'er hier; Was Pegasus niet al binnen voordat er ook maar iets van die ongein gedaan hoefde te worden? Even een beetje knutselen en het aanpassen zodat het de firmware eerst hackt en ik denk dat het goed gaat komen.
Diabetes en geen it’er hier; De pomp (Medtrum Nano) die ik volgende maand verder mag gaan testen heeft een bevestigingsoptie in hun app staan welke je inschakelen kan als je wilt. Dit is een handeling die je uitvoeren moet op de pomp zelf, dus niet met de app.
Het uitschakelen van deze functie, gebeurt dat met de applicatie of met de pomp?
Met de applicatie, maar wel na de nodige gegevens ingevuld te hebben
Nodige gegevens die eenmaal captured kunnen worden, waarna misbruik mogelijk is? Of is er multi-factor authenticatie buiten de smartphone om dat door de pomp wordt afgedwongen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:19]

hoe meer je automatiseert hoe beter toch als ICT'er.
Maar wat bedoel je precies met een bevestiging, zover ik lees doet dit systeem niets uit zichzelf, of bedoel je een extra pincode zodat niemand per ongeluk wat insuline kan toedienen?
Ik vind het heerlijk dat mijn insuline systeem alles zelf afhandelt, en mij er niet mee lastig valt. hoe minder ik er mee bezig ben hoe beter voor mijn mentale gesteldheid :).
en als je het wel belangrijk vind kan je in AAPS (een van de hieronder door Smuggler beschreven open source systemen met hetzelfde doel) inderdaad instellen dat voor bevestiging authentication met bijvoorbeeld de fingerprint sensor vereist is.

Veiligheid is daarmee een sterk individuele keuze geworden bij dit soort systemen --> Makkelijk op eigen telefoon zonder authenticatie tot dubbele authenticatie op aparte niet met internetverbonden telefoon, en natuurlijk alles wat er tussen in zit. Dat nog even los van compilatie controleren.

Maar de commerciele systemen komen voor mijn gevoel nu eindelijk op de markt doordat open-source ze aan het inhalen was en hier al goed over nagedacht heeft door de gebruiker veel keuze te geven. Ben benieuwd hoe zich dat onder FDA en anderen hun restricties gaat doorontwikkelen.
2019 was er nog een gevaar over dat insuline pompen overgenomen konden worden deze communiceerde met een dedicated glucose meter.

En slimme pompen bestonden al alleen deze heeft nu een internet verbinding.

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 23 juli 2024 01:19]

Waarschijnlijk werkt ie wel zelfstandig. Ik denk alleen dat de grootste vijand van dit soort software niet het internet is maar eerder het OS en de andere apps. Als ie vastloopt heb je een behoorlijk probleem. Handmatig spuiten kan natuurlijk maar als ie een tijdje prima werkt worden mensen lui en dat kan dus gevaarlijk worden.
Dan krijg je nog het probleem bij dat als je na een paar jaar eraan gewend bent, je de routine van het prikken en dergelijke kwijtraakt en misschien niet eens meer alle benodigdheden in huis hebt voor handmatig prikken. Een beetje zoals iemand die nu opgroeit een potlood en papier geven,
Het bedrijf schildert inderdaad een mooi doelwit op hun rug. En hun buik.

Ik hoop dat het puur local, secure bluetooth is... - Het artikel van het bedrijf zelf zecht er alleen niets over...

[Reactie gewijzigd door Nimja op 23 juli 2024 01:19]

Ik ken iemand met diabetes, en iedereen vraagt inderdaad regelmatig aan die persoon wat het voor vreemde mobiel is die dan tevoorschijn komt. Zonder dat ding had ik niet eens geweten dat ze diabetes hebben dus ik begrijp wat de CEO zegt. Ze zullen nog steeds als fallback de pomp bij zich moeten dragen, aangezien een iPhone niet mission-critical is, laat staan een Android, maar het gebeurt een stuk discreter via telefoon inderdaad. De apparaatjes lijken tegenwoordig een beetje op vroegere mp3 spelers, maar nog steeds iets dat nieuwsgierigheid oproept (wat vermoeiend is voor de eigenaar van zo’n apparaatje)
Het discreet om kunnen gaan met diabetes is zo fijn! :).
Ik doe dit tegenwoordig met mijn smartwatch.
Ik draai aan mijn pols en ik zie hoe het ervoor staat en of ik moet ingrijpen.

8 jaar geleden, ging ik de meeting uit, zat ik te kloten met vingerprikken bloed en teststrips. om er vervolgens achter te komen dat ik gewoon moe van de dag was. of daarna nog handmatig insuline moest spuiten.

nu alles bedienbaar vanaf mijn smartwatch :). en de "tijd" bekeken op je horloge wordt nog geaccepteerd ook. beter dan je telefoon te voorschijn halen. laat staan een koelkast van een machine waardoor iedereen weer is afgeleid van wat je nu weer op tafel legt.

Langzaamaan bewegen meer systemen deze kant op gelukkig :).
Dit kost me wat karma maar dat heb ik er voor over;
Fijn om te lezen dat voor jou de situatie beter is nu dankzij de techniek! Dat is fijn om te lezen. :)

(Techniek is veel meer dan: ‘hoeveel krachtiger is A15 vergeleken met architectuur X’, maar dat vergeet ik vaak haha)
Je lacht over Android stabiliteit terwijl al die dedicated toestellen bijvoorbeeld Android 4 of 5 draaien..
Android AOSP is op zichzelf heel stabiel, het zijn al die locatiebepalende, WiFi sniffende en data slurpende processen van Google en Facebook die over elkaar heen struikelen constant en batterijdrain en dergelijke veroorzaken.
Ik gebruik zelf een Sony XA2 als beeldscherm voor drone controller, met al die zooi weg gestript en die kan gewoon enkele weken met WiFi verbonden volhouden in stand-by modus. Uiteraard niet verbonden met mijn main netwerk, maar toch; het kan gewoon. Met eigen Android build verwacht ik dat medische apparaten gewoon doen waar ze voor bedoeld zijn :)

[Reactie gewijzigd door Faust op 23 juli 2024 01:19]

Het is niet eens google of Facebook. Vaak de apps die in elkaar geflanst worden door Jan en alleman.
Zag het al een paar jaren terug op een beurs. Het gaat echt mooi worden als de app calorieën telt en dingen als sporten. Dan is het niet reactief maar pro actief. Ze zijn daar al heel ver mee maar zo goed dat het ook goedgekeurd wordt is nog een paar stapjes.

En dan hartfalen, targeted drug systems, bio feedback na prothese chirurgie. We staan aan het begin van een revolutie op ai en kleine krachtige computers, zoals onze smartphones
Nee hoor, dat gaat niet gebeuren. Geen fabrikant zal AI inzetten om iemands insulinedosis te bepalen. Als het algoritme een fout maakt, zit je zomaar met een dode: een patient die net flauwvalt door te lage bloedsuiker terwijl hij bovenaan de trap staat, of een auto bestuurde.

Het is allemaal leuk, maar niet bruikbaar. Closed loop klinkt mooi, zelfs al is je software en pomp daar goed genoeg voor. Maar de metingen blijven het zwakke punt. Tikje tegen de sensor en je waardes zijn off. Als het systeem dat niet op tijd doorheeft, dan wordt dus op basis van verkeerde meetwaardes je insuline berekend.
OpenAPS met Autosense komt al behoorlijk dichtbij wat veel mensen AI noemen tegenworodig. Je bent nog niet van je diabetes af maar leven gaat wel een stuk makkelijker, ook al maakt het systeem soms een foutje. Het is bij dit soort systemen ook niet alsof je het daarvoor zelf perfect deed, sterker nog een stuk minder vaak.

Excessen bij verkeerde waardes voorkomen en heel hesitant zijn met gebruik van closed looped by hypo unawareness zijn natuurlijk heel logische oplossingen om het voor een grote groep wel beschikbaar te maken.
Het gebeurt al hoor. Ook de closed loop systemen zijn gewoon in gebruik.
Nee hoor, dat gaat niet gebeuren. Geen fabrikant zal AI inzetten om iemands insulinedosis te bepalen. Als het algoritme een fout maakt, zit je zomaar met een dode: een patient die net flauwvalt door te lage bloedsuiker terwijl hij bovenaan de trap staat, of een auto bestuurde.

Het is allemaal leuk, maar niet bruikbaar. Closed loop klinkt mooi, zelfs al is je software en pomp daar goed genoeg voor. Maar de metingen blijven het zwakke punt. Tikje tegen de sensor en je waardes zijn off. Als het systeem dat niet op tijd doorheeft, dan wordt dus op basis van verkeerde meetwaardes je insuline berekend.
Dit is absoluut niet waar. Ik stel voor om naar het Inreda project te kijken waar ik zelf ook aan deelneem. Dit is een 'Closed loop' en de pomp gebruikt zelflerende software, met enorm groot succes (90% van de huidige deelnemers zitten binnen de time-in-range).

[Reactie gewijzigd door Nicolas_Mous op 23 juli 2024 01:19]

Het is niet de eerste keer dat zoiets geïntroduceerd wordt, maar volgens mij wél de eerste keer dat dit met een bestaand pompsysteem gebeurt. In mijn ogen een serieuze vooruitgang, want ik zit zelf nog steeds vast op een systeem wat uit 2013 komt. Ik viel iedere keer net buiten de boot wat betreft de nieuwe systemen 😂

Wel mag ik gaan testen met een ander systeem, de Medtrum Nano. Die is nog niet heel lang op de Nederlandse markt en heeft dus vrij weinig gebruikers, wat het ook best spannend maakt. Deze kan je volledig met je telefoon (Android/iOS) besturen en dat is echt super handig. Voor mij is dat al een groot pluspunt, want het zorgt sowieso voor minder ‘ongemak’ in het openbaar en ik vind het top dat ik niet meer zoveel apparaten mee hoef te slepen om voor mezelf te kunnen zorgen. Nadeel; De batterij van mijn device gaat enorm snel leeg door het feit dat de app constant door blijft gaan op de achtergrond, wat volkomen logisch is. Ik heb de pomp nu eenmalig 3 dagen mogen dragen.

De nodige zorgen over de veiligheid van zo’n systeem bestaat uiteraard nog wel, maar ik gok dat dit in de nabije toekomst wel goed zal komen. Begrijp trouwens niet waarom je dit zou willen misbruiken want je pleegt letterlijk een moord op die manier
Ik begrijp dat het onhandig is met de huidige pompen. Maar ik vraag me tegelijk af hoe slim het is om je lifeline aan het internet te hangen. Genoeg gekken op de wereld.
Tuurlijk is dat niet slim, maar het heeft natuurlijk wel andere voordelen die al snel zwaarder wegen in mijn ogen.
Als zo'n pomp bediening normaal stuk gaat, dan zit je X tijd (soms wel dagen), zonder pomp, zeker als dit in het buitenland gebeurd kan dit nare gevolgen hebben. Een android app kan je op elke telefoon instaleren en daarmee je pomp weer gebruiken.
Al moet ik met mijn huidige kennis even verontschuldigd blijven hoe het koppelen in dit geval is vorm gegeven.
Maar het is natuurlijk erg handig mocht die nood er spontaan zijn.
Mijn huidige pomp heeft een afstands bediening, deze kost 400 euro als die kapot gaat, geef mij maar een goedkoop android toestel.

het 2e punt is gewoon minder bij je hoeven te hebben.
En mensen met diabetes hebben al vaak een extra koffer bij zich als ze 2 weken weg gaan, alles wat dan minder is, dat is mooi meegenomen.

Android betekend niet meteen dat het aan het internet hangt natuurlijk. Deze app kan ook prima werken met het internet uitgeschakeld. geeft toch wel een veilig gevoel snachts.

Nu ik hierover nadenk, ik kan theoretisch mijn insuline toediening beïnvloeden met SMS'jes als ik dit aanzet, telefoonnummers zijn ook wel te spoofen, maar dan ga ik wel heel ver, aangezien er ook nog een verificatie code aan vast zit.

Persoonlijk voel ik mij veiliger oppad als ik de app op elke telefoon kan instaleren, ipv afhankelijk te zijn van een leverancier wanneer er iets stuk gaat, iets dat toch vaker voorkomt, dan gehackte telefoons.

Als extra bescherming hebben de meeste mensen ondertussen ook een sensor met minimaal een alarm, dat betekend dat als er teveel of te weinig insuline wordt gespoten, deze sensor alarm slaat voordat je buiten bewustzijn bent. dus mocht er een aanval op je plaats vinden en je hebt het te laat door. dan kan je gelukkig nog 112 bellen, of vrienden opzoeken.
Precies je conclusie is een reden dat bepaalde partijen hier toch in geïnteresseerd zouden kinnen zijn. Of een hijack en dan crypto afpersen al dan niet bij daadwerkelijke slachtoffer…
(...) Begrijp trouwens niet waarom je dit zou willen misbruiken want je pleegt letterlijk een moord op die manier
Heel vervelend als bijvoorbeeld Medtrum een overlijdensbericht toegestuurd krijgt, met de boodschap dat er volgende week tien komen en de week daarop honderd als er geen losgeld betaald wordt.

Als zo'n app eenmaal gecrackt is, hetzij rechtstreeks, hetzij via een supply-chain-attack, hetzij via het OS, kan de fabrikant heel weinig doen. Ze kunnen een nieuwe versie van de app pushen, en ze kunnen Apple/Google vragen de apps onklaar te maken of de gebruikers een email sturen, maar ze weten niet of ze iedereen daarmee bereiken.

Het oorspronkelijke overlijdensbericht hoeft niet eens veroorzaakt te zijn door een technische hack, het kan ook social engineering zijn.

Een verplichte bevestigingsoptie op de pomp is wel een uitkomst, zo lang de pomp daadwerkelijk inbrengt wat de app weergeeft.

Los van zulke 'niche' risico's: succes met de test!
Je zou kunnen informeren of je kosten mag aftrekken van de belasting voor een dergelijk medisch apparaat. Dat mag namelijk ook met medicijnen die niet vergoed worden. Ik heb in de jaren '90 (?) al eens hard nagedacht over een 'horloge' dat middels zweet je bloedsuiker kom bepalen. Was baanbrekend maar werd niet vergoed en peperduur en moest dan ook nog eens elk jaar terug naar de VS om hercalibreerd te worden, maar je gezondheid staat toch voorop.
Maar dit is toch opzich niet nieuw? Naar mijn weten is dit al gewoon op de markt in Nederland.
Diabetes en Loopen: welke Hybrid Closed Loop systemen zijn er?

[Reactie gewijzigd door r03n_d op 23 juli 2024 01:19]

dit is geen closed loop.
Kun je nagaan hoe niet-revolutionair deze stap eigenlijk is.
Leuk wat voor commentaar mensen geven die niet weten hoe geweldig dit is voor 99% van mensen met een pomp.
Ik bedoel alleen de approval van de FDA. Een instantie waar we hier toch niks mee te maken hebben.
integendeel. dit maakt de deur open naar controle van de pomp verplaatsen naar de telefoon waarbij je later dus met losse sensoren en pompen kan werken om alles aan elkaar te knopen wat open source is of welke fabrikanten hun API vrijgeven.
Ik snap echt niet waarom alles perse met een app moet tegenwoordig. Je kunt de logica toch gewoon in de pomp zelf inbouwen, en aansturing via een speciale afstandsbediening? Met zo'n app oplossing zit je voor de besturing van een apparaat wat kritiek is voor jouw lichaam vast aan een ander apparaat wat bedoelt is om informatie over jou te verzamelen. Een apparaat wat 24/7 aangesloten zit op het internet en van alles over jou achter jouw rug om doorgeeft aan partijen waarvan je niet eens weet dat ze bestaan. Het wordt ook wel heel gevaarlijk als je telefoon ineens leeg is omdat je die dag iets meer hebt zitten youtuben dan normaal, en als je telefoon kwijt raakt of gestolen wordt heb je echt een probleem. Niemand steelt een afstandsbediening van zo'n pomp. Ik vind het allemaal maar een rare samenleving worden, waarin dit soort dingen als gewenst, "normaal" of zelfs "handig" worden beschouwd.
Je kunt de logica toch gewoon in de pomp zelf inbouwen, en aansturing via een speciale afstandsbediening?
Je had natuurlijk meer kunnen lezen, voordat je op de 'reageer' knop drukte toen "app" je de titel zag staan:
De mogelijkheid om insulinedosissen aan te sturen via de smartphone is volgens de man voor heel wat diabetespatiënten een discrete oplossing voor de behandeling hun aandoening.
In de halve dag tussen het verschijnen van het artikel en het posten van je observatie, zijn er al veel '1st person' reacties geplaatst waarin de verbetering in levenskwaliteit door zo'n app beschreven wordt.
Ik heb geen diabetes, of andere aandoening waardoor ik van techniek afhankelijk ben (ok, lichte techniekverslaving daargelaten) en zit vierkant in het "Hoezo, alleen als app beschikbaar?"-kamp, maar ik kan me zelfs dan goed voorstellen dat deze systemen (vooral zoals @Smuggler gisteravond beschreef) mensen erg helpen.
Dat had ik gelezen, maar het klonk een beetje als excuses zoeken. Ik heb zelf geen diabetes of andere aandoeningen waarvoor ik apparaatjes aan of in mijn lichaam nodig heb, maar ik kan me niet voorstellen dat je de hele dag bezig bent dat ding bij te regelen. Dat hoeft volgens mij niet in een volle bus, maar kan ook best nadat je op je bestemming aangekomen bent. Dus waarom zou het bedieningsapparaat er 'stealth' uit moeten zien en zich voordoen als een mobieltje (of er daadwerkelijk een zijn)?
Als je een beetje goed ingesteld wilt zijn ben je dit dus wel. Het is echt een 24/7 taak.
Vaak gaat het mis als je meer activiteit hebt dan normaal en ook je hersennen gebruiken vallen onder deze activiteit. Een dag vergaderen is echt anders dan een dag programeren of trainingen volgen.
En dus gaat het mis op vaak belangrijke momenten.
Die belangrijke vergadering, stress vanwege vertragingen in het ov of in de auto. File rijden vs doorrijden. Staan in het OV ipv zitten.

Als ik laag kom te zitten (te lage bloedsuiker). Dan heb ik direct problemen met nadenken. Communiceren en is er een direct risico op , out gaan... de oplossing is dan wat snelle suikers eten... te veel (correctie) eten of hoog zitten, boven de zorgt ervoor dat je nieren de hoge suikers proberen te lozen. En heb je met een beetje pech binnnen een half uur een wc nodig en een fles water om je dorst te lessen.
Ook een reden om in de volle bus soms even te moeten ingrijpen met de pomp.

Veel mensen met type 1 diabetes slapen ook slecht. Minimaal 1x per nacht de wekker om bij te regelen.
Of ouders die elke nacht opstaan voor hun kind. Of zelf wakker worden omdat de bloedsuikers buiten de normale waarde komen... en dat slaapt niet.
Het bloedsuiker systeem is een hele snelle en instabiele regeling in het lichaam.
Daar moet je ook regelmatig en snel op kunnen ingrijpen.

Verwar dit alsjeblieft niet met type 2 diabetes.
Hier maakt het lichaam nog wel insuline aan. Maar niet genoeg. Doordat de lichaamscellen het minder goed accepteren.
Hier kan je met voeding en beweging enorme winst behalen in een vroeg stadium. Daarna zijn er pillen die die gevoeligheid verhogen waardoor het lichaam alles weer zelf regelt.
Bij ernstige vormen. Helpen we die mensen nog met wat extra basaal insuline zodat het lichaam alleen de regeling hoeft te doen.

Type 1. Is alle insuline van buiten af afkomstig.
En moet je elke afwijking zelf opvangen.
Zie ook:
https://www.loesheijmans....ucose-be%C3%AFnvloeden-55

Het is een enorme psychische belasting.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 23 juli 2024 01:19]

@kozue het probleem zit hem inderdaad dat jij het je niet kan voorstellen. Het gaat er juist om dat je snel alles aan kan passen en het dan handig is om dit op 1 apparaat te doen.
Ik heb niks tegen zoiets als extra optie hoor, voor mensen die dit handig vinden. Als jij zoiets handig vind moet je het vooral gebruiken. Waar ik problemen mee heb is wanneer het ineens de enige optie is. Als ik dan ooit last krijg van diabetes wordt ik straks verplicht om continu een werkende tracker telefoon bij me hebben en allemaal apps te installeren.
Je hebt nog steeds de keuze.

Of je neemt allemaal losse insuline pennen mee, vingerprikken mee en meet strookjes samen met een xtra device om de meetstrookjes uit te lezen.

Of je gebruikt een pomp en een sensor en neemt 2 extra aparaten mee om het uit te lezen en aan te sturen.

Of je neemt 1 extra aparaat mee die beiden kan aansturen .

Of je instaleerd het op het apparaat dat je al bij je draagt ;)

En dan heb je combinaties van hierboven
Iets werkens bij je hebben of het nu een telefoon, scanner of bediening is of insuline pennen. is helaas nodig om "normaal" te kunnen leven.

Genoeg opties ook nu zitten er nog genoeg mensen op de pen,
Gelukkig komen er steeds meer opties bij, en verdwijnen er amper opties.
dus mocht je ooit type 1 diabetes krijgen (type 2 is de kans meer dan 9x zo groot). dan heb je keuze genoeg. Al hoop ik voor je dat je dit nooit hoeft te ervaren.
Ik mag idd hopen dat er op die pomp ook nog een knopje of iets zit om in dat soort gevallen als nog insuline te krijgen.
'Meerkost'. Bijzondere woordkeuze maar leuk.
Zelf heb ik de Medtrum Nano, een insuline patchpomp die via BLE aangestuurd wordt door mijn iPhone (android is ook beschikbaar). Op zich werkt de verbinding wel en zit de app redelijk in elkaar (UX kan zeker beter). Maar zelf loop ik nog tegen een aantal beperkingen aan van een nieuw product; je kan het bijna vergelijken met de Cyberpunk2077 van de patchpompen. Nieuw product met weinig testuren en waar de gebruiker de testfase is. Daarnaast wordt er binnen een zeer korte tijd veel "extra's" ontwikkeld grotere patches, flexibele canules en een CGM-verbinding.

De (after)service van Medtrum is heel goed en wil ook graag dat het product werkt waardoor ik het niet zo erg vindt om feedback te geven aan het bedrijf. Maar het kan misschien ook afschrikken.

Ik geloof zeker dat het goed gaat werken en het zou ideaal zijn als de patchpomp enige autonomie en symbiose gaat vormen te samen met de CGM-metingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.