Je haalt nogal wat door elkaar merk ik. Atmos en LPCM zijn niet 1op1 uitwisselbaar hè. Spatial audio en LPCM is ook niet één op één te integreren met elkaar. Ja, je kunt de boel neppen, maar ik had het specifiek over
fysieke hoogtekanalen. Die bestaan niet in de LPCM specs dus die zijn dan eigenlijk onbruikbaar bij de PS5 bij spellen en bij hun 'tempest' implementatie.
Sony kiest wel degelijk voor een standaard manier voor het uitsturen van geluid, namelijk LPCM (max 7.1). Voordeel van LPCM is dat dit een ongecomprimeerd geluid is, daardoor is het altijd van hogere kwaliteit dan de gecomprimeerde varianten. Het enige wat LPCM dan niet heeft is het hoogte kanaal, maar hoeveel mensen hebben daadwerkelijk speakers aan het plafond hangen? In de woonkamer is Dolby Atmos vooral een gimmick, de meeste mensen hebben het in een soundbar zitten waar je dus eigenlijk vrij weinig aan hebt.
LPCM is een harde eis, anders komt er nooit wat uit je soundbar of receiver. Ze zullen wel moeten hè, dat is een beetje een keuze tussen geen geluid of LPCM. Natuurlijk doen ze het ondersteunen. Ik noem dan ook specifiek mensen met hardware met hoogtekanalen die in bijna alle moderne soundbars/setups te vinden is tegenwoordig. Dan wel via reflectie via het plafond. Maar het is er. Aangezien Atmos in de woonkamer zeker flink kan bijdragen als je hoogtekanalen (via reflectie of dedicated) hebt en alle streamingdiensten het zo'n beetje ondersteunen, zo'n beetje alle moderne series het doen en DTS het ook kan tegenwoordig via DTS:X lijkt het mij toch wel een meerwaarde hebben. Ik heb zelf ook een soundbarretje met Atmos support en het verschil is voor mij écht wel merkbaar.
LPCM is daarmee compatibel met elke soundbar of receiver, dus je bent niet afhankelijk of je versterker een bepaald formaat zoals Dolby True HD of DTS-HD ondersteund. Daarnaast hoeft LPCM niet gedecodeerd te worden en dat is alleen maar in het voordeel met gamen. Aangezien decoderen extra lag kan toevoegen in het geluid (niet synchroon lopen van beeld en geluid), je bent namelijk afhankelijk van de decodeer snelheid van je receiver of soundbar.
De PS5 en PS4 sturen gewoon normale DTS uit hoor. Maar al dit LPCM verhaal heeft niets te maken met het hele spatial audio verhaal, waar Atmos erg handig voor is. Het encoden/decoden van LPCM naar iets anders maakt weinig verschil. Er moet ook encoded worden naar LPCM kanalen. Het encoden naar Dolby Atmos heeft bij een Xbox One ook nooit voor lag gezorgd, dus hoe je bij dat fabeltje komt dat de PS5 er ineens lag zou kunnen hebben snap ik niet helemaal.
Wat betreft HDR daar heeft Sony inderdaad voor HDR10 gekozen, echter zie je al dat Dolby Vision vrij weinig toevoegt in gaming. Bij de series X werkt het in de meeste games ook niet zoals het moet werken.
Dolby Vision kan veel toevoegen, net als HDR10+ omdat het dynamische metadata heeft. Dat 't nog in de kinderschoenen staat qua implementatie kan best. Maar net als Atmos is HDR10+ en Dolby Vision ook hardwarematig anders.
Als je het dan over spatial audio hebt dan is 3d audio niet iets nieuws en ook geen eigen implementatie van Sony. Het is namelijk een standaard die al jaren bestaat en zichzelf heeft bewezen.
Het gaat hier om het weergeven van spatial audio gebruikmakend van al je speakers. Dat gaat je niet lukken met LPCM7.1, daar heb je minimaal 7.1.2 of meer voor nodig. Een beperking die Atmos niet kent en de PS5 wel.
Dus je bewering dat Sony voor eigen implementaties kiest is dus niet waar, het zijn daadwerkelijk wel gewoon standaarden die zich allang hebben bewezen.
Nee, ze gebruiken standaarden als ze écht niet anders kunnen, zoals ik al zei, geen LPCM is geen geluid. Ze zullen wel moeten. Maar algemene standaarden die de hele wereld aan het omarmen zijn zoals HDR10+, Atmos, etcetera omarmen doen ze dan weer niet. Daar verzinnen ze zelf een inferieure versie voor (tempest). Heel jammer als je met hardware zit dat wél met die moderne standaarden om kan gaan.
Jij denkt dat LPCM 1op1 uitwisselbaar is met Atmos, maar dat is complete onzin. Atmos doet veel meer dan alleen losse speakerkanalen aansturen. Atmos is een objectgebaseerde audiotechniek. Het enige dat jouw reactie eigenlijk zegt is dat je geen idee hebt hoe Atmos werkt, maar je doet maar alsof het gelijk is aan LPCM.