Sony test ondersteuning voor stemcommando's op PS5 en PS4

Sony brengt woensdag nieuwe bètasoftware uit voor de PS5 en PS4 die onder meer ondersteuning toevoegt voor het gebruik van spraakcommando's. Dat komt nu alleen nog beschikbaar voor een beperkte groep in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Hideaki Nishino, een senior vice president van Sony Interactive Entertainment, zegt in een update dat het gebruik van stemcommando's woensdag alleen beschikbaar komt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, mede omdat er nog alleen een instelling is voor de Engelse taal. Stemcommando's zijn niet alleen te gebruiken voor het vinden en openen van games en apps, maar ook voor het bedienen van mediabestanden.

Sony zegt dat de bètasoftware voor de PS5 en PS4 zoals gebruikelijk openstaat voor een beperkte groep participanten. Het is sowieso beperkt tot de Verenigde Staten, Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. De definitieve versies van de software-updates zullen later dit jaar wereldwijd uitkomen. Of dat ook geldt voor een bredere ondersteuning van het gebruik van stemcommando's, zegt Sony niet.

Verder komen er nieuwe opties beschikbaar voor chatten in groepen. Sony zegt op basis van feedback bepaalde updates te hebben doorgevoerd, zodat spelers met de bètasoftware op de PS5 en PS4 nu de mogelijkheid hebben om een gesloten of een open party te creëren. Bij zo'n open groep kunnen vrienden de groep zien en zonder uitnodiging deelnemen. Dat geldt ook voor vrienden van groepsleden. Gesloten groepen zijn alleen toegankelijk voor spelers die een uitnodiging ontvangen.

De nieuwe software geeft spelers op de PS5 ook de mogelijkheid om een filter in te stellen voor genres van games. Daarmee moet het gemakkelijker worden om snel bepaalde typen games te vinden binnen een grotere collectie. Een andere interfacevernieuwing is de mogelijkheid om games of apps vast te zetten op het homescreen. Op elk homescreen kunnen maximaal vijf games of apps worden gehouden. Het totale aantal games en apps dat op het homescreen kan worden weergegeven, is ook vergroot; daarvoor geldt nu een maximum van veertien.

Stemcommando's PS5 PS4

Door Joris Jansen

Redacteur

09-02-2022 • 07:53

94

Reacties (94)

94
92
43
0
0
26
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat ik blij verrast was dat mijn XSX gewoon google assistent ondersteunde. Lijkt iets totaal nutteloos, maar moet zeggen dat ik het toch redelijk vaak gebruik. Dus kan het alleen maar toejuichen, als dit ook betekend dat ik mijn PS5 direct vanuit HomeAssistent kan gaan bedienen :*)
Dat is bij Sony altijd lastig te voorspellen. Een van de dingen die Sony kenmerkt is dat ze overal een eigen techniek of implementatie voor kiezen. Zo hebben ze geen Atmos of DTS:X maar een eigen spatial audio variant. Qua hdr doen ze ook alleen HDR10 en zo hebben ze nog wat fratsen. Waarbij MS juist bestaande (betaalde) standaarden omarmd. Deze aankondiging klinkt ook vooral als uitbreiding op de bestaande Sony implementatie en niet als een verbinding met Google of Amazon. Ergens wel jammer hoe Sony dat doet. Zit je met je Atmos set met hoogtekanalen, staan ze altijd uit or doen ze alsof met je PS5 omdat Sony het beter denkt te weten.
Sony kiest wel degelijk voor een standaard manier voor het uitsturen van geluid, namelijk LPCM (max 7.1). Voordeel van LPCM is dat dit een ongecomprimeerd geluid is, daardoor is het altijd van hogere kwaliteit dan de gecomprimeerde varianten. Het enige wat LPCM dan niet heeft is het hoogte kanaal, maar hoeveel mensen hebben daadwerkelijk speakers aan het plafond hangen? In de woonkamer is Dolby Atmos vooral een gimmick, de meeste mensen hebben het in een soundbar zitten waar je dus eigenlijk vrij weinig aan hebt.

LPCM is daarmee compatibel met elke soundbar of receiver, dus je bent niet afhankelijk of je versterker een bepaald formaat zoals Dolby True HD of DTS-HD ondersteund. Daarnaast hoeft LPCM niet gedecodeerd te worden en dat is alleen maar in het voordeel met gamen. Aangezien decoderen extra lag kan toevoegen in het geluid (niet synchroon lopen van beeld en geluid), je bent namelijk afhankelijk van de decodeer snelheid van je receiver of soundbar.

Wat betreft HDR daar heeft Sony inderdaad voor HDR10 gekozen, echter zie je al dat Dolby Vision vrij weinig toevoegt in gaming. Bij de series X werkt het in de meeste games ook niet zoals het moet werken.

Als je het dan over spatial audio hebt dan is 3d audio niet iets nieuws en ook geen eigen implementatie van Sony. Het is namelijk een standaard die al jaren bestaat en zichzelf heeft bewezen.

Dus je bewering dat Sony voor eigen implementaties kiest is dus niet waar, het zijn daadwerkelijk wel gewoon standaarden die zich allang hebben bewezen.
Naast hoogte kanelen heeft LPCM meer nadelen ten opzichte van Dolby Atmos/DTS:X zoals het niet ondersteunen van spatial object informatie. Jouw receiver/output weet dan niet waar een bepaald geluid vandaan komt buiten de bestaande 7(+1LFE) kanalen die vrijwel nooit overeenkomen met de fysieke positie van jouw speakers. Oplossingen als Atmos/DTS:X laten de vertaling van een geluid naar een speakerkanaal juist over aan jouw receiver/output.

Uiteraard kan je jouw PS5 vertellen waar exact welke speaker staat, wat het vermogen en bereik is. Maar dat is niet zonder nadelen (o.a. dubbele administratie).
Anoniem: 306567 @Caayn9 februari 2022 11:02
Naast hoogte kanelen heeft LPCM meer nadelen ten opzichte van Dolby Atmos/DTS:X zoals het niet ondersteunen van spatial object informatie. Jouw receiver/output weet dan niet waar een bepaald geluid vandaan komt buiten de bestaande 7(+1LFE) kanalen die vrijwel nooit overeenkomen met de fysieke positie van jouw speakers. Oplossingen als Atmos/DTS:X laten de vertaling van een geluid naar een speakerkanaal juist over aan jouw receiver/output.
Daar heb je helemaal gelijk in, ik reageerde vooral op het bericht van fapkonijntje waarbij hij beweert dat Sony geen standaarden gebruikt.(3d audio is namelijk al een standaard sinds de jaren 90) Dolby Atmos is leuk als je ook echt hoogte kanalen hebt, dus ook speakers aan je plafond hebt hangen. Ik denk dat er vrij weinig mensen zijn die dat hebben, een soundbar met atmos is niet meer dan een trucje net zoals dat 3d audio dat is.

Maar omdat 3d audio met alle receivers en soundbars in de toekomst moet werken kiest Sony voor een oplossing die voor meer mensen kan werken. Omdat 3d audio ook gewoon via LPCM werkt.
3d geluid is geen standaard maar een techniek die verschillende implementaties kent. Sommige implementaties zijn een standaard, zoals Atmos, DTS:X of Windows Sonic. Object based audio is een doorontwikkeling van 3d geluid.

Je haalt echt heel veel dingen door elkaar in je poging te discussiëren. Dat maakt het vrij lastig om je verhaal iedere keer te doorgronden en door jouw eigen verwarring klopt er ook feitelijk weinig van wat je zegt en maak je eigenlijk een soort nepnieuws.
3d audio is niet meer dan een trucje (manipulatie) om geluid te vervormen waardoor het lijkt alsof geluid van alle kanten komt. Je hebt dan niet een complete spatial opstelling nodig. Zie ook de definitie van het 3d audio effect:

https://en.wikipedia.org/wiki/3D_audio_effect
3D audio effects are a group of sound effects that manipulate the sound produced by stereo speakers, surround-sound speakers, speaker-arrays, or headphones. This frequently involves the virtual placement of sound sources anywhere in three-dimensional space, including behind, above or below the listener
Atmos is een standaard waarbij er daadwerkelijk hoogte kanalen gebruikt worden.
Je haalt echt heel veel dingen door elkaar in je poging te discussiëren. Dat maakt het vrij lastig om je verhaal iedere keer te doorgronden en door jouw eigen verwarring klopt er ook feitelijk weinig van wat je zegt en maak je eigenlijk een soort nepnieuws.
Beetje jammer dat je dit elke keer als argument pakt. Dit maakt je statement nou niet echt sterker of zo.
Nee, je hebt het weer niet helemaal goed. Je moet je echt beter verdiepen in Atmos.

Ik denk dat je zelf een beeld hebt bij Atmos dat niet helemaal strookt met wat Atmos echt is. Atmos hoogtekanalen zijn optionele extra's voor het volledige effect, en worden in een adem genoemd met Atmos, maar de techniek zelf draait vooral om object based audio, dat verder gaat dan de klassieke 3d audio zoals jouw Wikipedia link beschrijft. Het nieuwe ten opzichte van klassieke 3d audio implementaties is dat audio ook echt coördinaten krijgt van de locatie waar het vandaan komt en dat dat gemapped kan worden naar de situatie van jouw speakers of headset thuis of in een bioscoop. Zo kan geluid veel preciezer weergegeven worden dan via klassieke 3d audio methoden.

Hier heeft iemand dat ook uitgelegd en deed je alsof je het snapte, maar uit je reactie hier blijkt dat dat toch niet zo is.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 juli 2024 08:29]

Nee, je hebt het weer niet helemaal goed. Je moet je echt beter verdiepen in Atmos.
Ik geef het volgende aan:
Atmos is een standaard waarbij er daadwerkelijk hoogte kanalen gebruikt worden.
Daarbij geef ik aan dat dit bij 3d audio wat Sony gebruikt dus niet het geval is. Geen idee of je mijn bericht niet goed leest. Maar in dit geval heb ik het verder helemaal niet over de werking van Atmos.

Dat Atmos een vorm van Spatial audio is dat heb ik ook al eerder aangegeven in mijn vorige berichten. 3d audio wat Sony gebruikt is ook spatial audio door middel van de tempest engine. Dus feitelijk is 3d audio vergelijkbaar met atmos, alleen atmos voegt echt fysieke hoogte kanalen toe. Wat dus niet mogelijk is bij Sony omdat ze LPCM gebruiken als output, echter is het dus wel compatible met elke receiver.

Maar je hebt al aangegeven dat je een soundbar hebt met Atmos, maar daar kan je dit effect echt niet op horen. Je moet echt een goede opstelling hebben om gebruik te maken van Atmos. Je hebt eigenlijk gewoon hetzelfde effect als 3d audio via stereo speakers. Leuk dat er meerdere speakers in die soundbar zitten, maar het feit is wel dat ze allemaal op elkaar zitten. Je kan dus nooit goed de individuele kanalen horen en al helemaal niet als dit geluid moet weerkaatsen via het plafond.
Nee, je hebt het weer niet helemaal goed. Je moet je echt beter verdiepen in Atmos.
Dit blijft een beetje jammer dat je niet op een normale manier een discussie kan voeren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 28 juli 2024 08:29]

Atmos is een standaard waarbij er daadwerkelijk hoogte kanalen gebruikt worden.
Uit jouw reactie hiervoor.
Maar in dit geval heb ik het verder helemaal niet over de werking van Atmos.
Uit jouw reactie nu.

Je spreekt jezelf tegen.
Dat Atmos een vorm van Spatial audio is dat heb ik ook al eerder aangegeven in mijn vorige berichten.
Ennnnnn..... Nee, niet helemaal.

Atmos is een manier om spatial audio, of nouja object based audio weer te geven en te encoden. Het is op zichzelf dan weer geen directe implementatie van spatial audio.

Tempest is een manier om, net als Windows Spatial Audio en wat MS op de Xbox audio raytracing noemt, spatial audio te berekenen en te maken. Dat kan dan encoded/verwerkt worden in 7.1 lpcm of in Atmos of in DTS:X voor de weergave. Waarbij DTS:X en Atmos veel flexibeler en breder zijn, want je kunt er separate audiokanalen in kwijt, met zelfs coördinaten van waar een geluidskanaal vandaan moet komen in een 3 dimensionele ruimte. Een stuk of 128 kanalen bij Atmos, of zelfs meer bij DTS:X.

Atmos is dus een manier om geluidsobjecten weer te geven, niet zozeer een spatial audio variant. Er is zeker overlap, maar Atmos gaat veel verder. Daarom vinden ook veel mensen dat wat Sony met Tempest doet een halve oplossing, want dat is het in de praktijk ook.

De Sony implementatie heeft namelijk wel geluidsobjecten, dus ook info in de hoogte, maar Sony slaat dat plat naar 7.1, ookal heb je meer speakers. En dat allemaal om een paar euro te bezuinigen. Jammer.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 juli 2024 08:29]

Atmos is een standaard waarbij er daadwerkelijk hoogte kanalen gebruikt worden.
Wat klopt hier niet precies aan? Het is een standaard en er worden hoogte kanalen gebruikt. Ik heb het niet over hoe dit gebruikt wordt.
Je spreekt jezelf tegen.
Nee, het is een semantische discussie
De Sony implementatie heeft namelijk wel geluidsobjecten, dus ook info in de hoogte, maar Sony slaat dat plat naar 7.1, ookal heb je meer speakers. En dat allemaal om een paar euro te bezuinigen. Jammer.
Dit is een aanname, jij gaat er vanuit dat het om geld gaat. Wie zegt dat de tempest engine niet veel meer geld heeft gekost dan een licentie op Atmos?
Daarom vinden ook veel mensen dat wat Sony met Tempest doet een halve oplossing, want dat is het in de praktijk ook.
Correctie jij vindt dit een halve oplossing. Hier wat meer info van Digital foundry:
Unprecedented 3D audio fidelity via the Tempest Engine

Seriously, this is hardcore. In conversation with Mark Cerny, he laments that he gets to meet very few audio engineers on his regular visits to developers and publishers - and that for delivering a next generation audio experience, Sony itself had to take point. Audio itself has been fairly poorly served across the current generation, typically getting a fraction of a Jaguar core to deliver 7.1 surround - far less than audio enjoyed in the PS3 era, where the SPUs proved ideally suited to audio processing tasks. In fact, Cerny points to PSVR as a modern-day standard bearer of sorts for surround audio, as it features a bespoke audio unit capable of supporting "50 pretty decent sound sources". PlayStation 5's new Tempest Engine supports hundreds - delivered with a much higher quality.

It's all based around the key tenets of presence and locality. Cerny describes presence vividly. In games today, rain is a simple, single sound. With the Tempest Engine, PlayStation 5 aims to engender the feeling of actually being in the middle of the shower by simulating the sound of individual raindrops hitting the ground around you. Locality? This is more about being able to precisely track where objects are located - and the science in delivering this is simply astonishing, having to taken into account the shape of your ears and even the size and shape of your head.

To precisely simulate accurate positioning, Sony needs to generate a table called the Head-related Transfer Function - HRTF - ideally on a per-person basis. How you perceive audio can be simulated by processing the soundscape through that table - a computationally expensive task to say the least. The Tempest Engine is effectively a re-engineered AMD GPU compute unit, stripped of its caches and relying solely on DMA transfers - just like a PS3 SPU. In turn, this opens the door to full utilisation of the CU's vector units.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 28 juli 2024 08:29]

Je haalt nu alle marketing van Sony uit de kast hé. Dat verhaal wat je omschrijft is 1op1 toepasbaar op de Xbox series x, zelfde hardware alleen ander label.

Hier een quote vanuit dit Tweakers artikel.
In de presentatie benadrukt Microsoft dat de audio-hardware van de Xbox Series X krachtiger is dan de volledige octacore-cpu uit de Xbox One X.
Jij trapt met je ogen open in de marketing van Sony.

Je leest ook totaal niet waar je op reageert. Niemand ontkent dat wat Sony met Tempest doet niet goed is, behalve dat het niet uniek is, want de concurrentie doet het ook, onder een ander merknaampje (audio raytracing) maar het probleem lag hem in de output, daar is de helft die ontbreekt bij Sony en daar staat toevalig niets over in jouw quote. Dat negeer je in je reactie nu volledig. Je negeert mijn argumenten en je komt iedere keer met ongerelateerde zaken aanzetten. Dat alleen al zegt eigenlijk alles.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 juli 2024 08:29]

Je haalt nogal wat door elkaar merk ik. Atmos en LPCM zijn niet 1op1 uitwisselbaar hè. Spatial audio en LPCM is ook niet één op één te integreren met elkaar. Ja, je kunt de boel neppen, maar ik had het specifiek over fysieke hoogtekanalen. Die bestaan niet in de LPCM specs dus die zijn dan eigenlijk onbruikbaar bij de PS5 bij spellen en bij hun 'tempest' implementatie.
Sony kiest wel degelijk voor een standaard manier voor het uitsturen van geluid, namelijk LPCM (max 7.1). Voordeel van LPCM is dat dit een ongecomprimeerd geluid is, daardoor is het altijd van hogere kwaliteit dan de gecomprimeerde varianten. Het enige wat LPCM dan niet heeft is het hoogte kanaal, maar hoeveel mensen hebben daadwerkelijk speakers aan het plafond hangen? In de woonkamer is Dolby Atmos vooral een gimmick, de meeste mensen hebben het in een soundbar zitten waar je dus eigenlijk vrij weinig aan hebt.
LPCM is een harde eis, anders komt er nooit wat uit je soundbar of receiver. Ze zullen wel moeten hè, dat is een beetje een keuze tussen geen geluid of LPCM. Natuurlijk doen ze het ondersteunen. Ik noem dan ook specifiek mensen met hardware met hoogtekanalen die in bijna alle moderne soundbars/setups te vinden is tegenwoordig. Dan wel via reflectie via het plafond. Maar het is er. Aangezien Atmos in de woonkamer zeker flink kan bijdragen als je hoogtekanalen (via reflectie of dedicated) hebt en alle streamingdiensten het zo'n beetje ondersteunen, zo'n beetje alle moderne series het doen en DTS het ook kan tegenwoordig via DTS:X lijkt het mij toch wel een meerwaarde hebben. Ik heb zelf ook een soundbarretje met Atmos support en het verschil is voor mij écht wel merkbaar.
LPCM is daarmee compatibel met elke soundbar of receiver, dus je bent niet afhankelijk of je versterker een bepaald formaat zoals Dolby True HD of DTS-HD ondersteund. Daarnaast hoeft LPCM niet gedecodeerd te worden en dat is alleen maar in het voordeel met gamen. Aangezien decoderen extra lag kan toevoegen in het geluid (niet synchroon lopen van beeld en geluid), je bent namelijk afhankelijk van de decodeer snelheid van je receiver of soundbar.
De PS5 en PS4 sturen gewoon normale DTS uit hoor. Maar al dit LPCM verhaal heeft niets te maken met het hele spatial audio verhaal, waar Atmos erg handig voor is. Het encoden/decoden van LPCM naar iets anders maakt weinig verschil. Er moet ook encoded worden naar LPCM kanalen. Het encoden naar Dolby Atmos heeft bij een Xbox One ook nooit voor lag gezorgd, dus hoe je bij dat fabeltje komt dat de PS5 er ineens lag zou kunnen hebben snap ik niet helemaal.
Wat betreft HDR daar heeft Sony inderdaad voor HDR10 gekozen, echter zie je al dat Dolby Vision vrij weinig toevoegt in gaming. Bij de series X werkt het in de meeste games ook niet zoals het moet werken.
Dolby Vision kan veel toevoegen, net als HDR10+ omdat het dynamische metadata heeft. Dat 't nog in de kinderschoenen staat qua implementatie kan best. Maar net als Atmos is HDR10+ en Dolby Vision ook hardwarematig anders.
Als je het dan over spatial audio hebt dan is 3d audio niet iets nieuws en ook geen eigen implementatie van Sony. Het is namelijk een standaard die al jaren bestaat en zichzelf heeft bewezen.
Het gaat hier om het weergeven van spatial audio gebruikmakend van al je speakers. Dat gaat je niet lukken met LPCM7.1, daar heb je minimaal 7.1.2 of meer voor nodig. Een beperking die Atmos niet kent en de PS5 wel.
Dus je bewering dat Sony voor eigen implementaties kiest is dus niet waar, het zijn daadwerkelijk wel gewoon standaarden die zich allang hebben bewezen.
Nee, ze gebruiken standaarden als ze écht niet anders kunnen, zoals ik al zei, geen LPCM is geen geluid. Ze zullen wel moeten. Maar algemene standaarden die de hele wereld aan het omarmen zijn zoals HDR10+, Atmos, etcetera omarmen doen ze dan weer niet. Daar verzinnen ze zelf een inferieure versie voor (tempest). Heel jammer als je met hardware zit dat wél met die moderne standaarden om kan gaan.

Jij denkt dat LPCM 1op1 uitwisselbaar is met Atmos, maar dat is complete onzin. Atmos doet veel meer dan alleen losse speakerkanalen aansturen. Atmos is een objectgebaseerde audiotechniek. Het enige dat jouw reactie eigenlijk zegt is dat je geen idee hebt hoe Atmos werkt, maar je doet maar alsof het gelijk is aan LPCM.
Je haalt nogal wat door elkaar merk ik. Atmos en LPCM zijn niet 1op1 uitwisselbaar hè
Dit zeg ik ook nergens, ik zeg namelijk dat LPCM geen hoogte kanalen heeft. LPCM 7.1. is dus vergelijkbaar met DOLBY-HD of DTS-HD.
LPCM is een harde eis, anders komt er nooit wat uit je soundbar of receiver. Ze zullen wel moeten hè, dat is een beetje een keuze tussen geen geluid of LPCM. Natuurlijk doen ze het ondersteunen. Ik noem dan ook specifiek mensen met hardware met hoogtekanalen die in bijna alle moderne soundbars/setups te vinden is tegenwoordig. Dan wel via reflectie via het plafond. Maar het is er. Aangezien Atmos in de woonkamer zeker flink kan bijdragen als je hoogtekanalen (via reflectie of dedicated) hebt en alle streamingdiensten het zo'n beetje ondersteunen, zo'n beetje alle moderne series het doen en DTS het ook kan tegenwoordig via DTS:X lijkt het mij toch wel een meerwaarde hebben. Ik heb zelf ook een soundbarretje met Atmos support en het verschil is voor mij écht wel merkbaar.
LPCM is dan toch nog steeds een standaard? Ik heb een soundbar met Atmos, maar het voegt echt totaal niks toe (en dan heb ik ook nog eens een dure soundbar). Het is niet meer dan een gimmick om een speaker naar boven te richten en dan te verwachten dat het geluid ook daadwerkelijk van boven komt. Dit is een leuk marketing trucje maar dit voegt echt geen hoogte kanalen toe. Dus het is leuk dat je dan Atmos kan luisteren maar je hebt er verder echt helemaal niks aan.
De PS5 en PS4 sturen gewoon normale DTS uit hoor. Maar al dit LPCM verhaal heeft niets te maken met het hele spatial audio verhaal, waar Atmos erg handig voor is. Het encoden/decoden van LPCM naar iets anders maakt weinig verschil. Er moet ook encoded worden naar LPCM kanalen. Het encoden naar
Je kan inderdaad kiezen voor Dolby, DTS en LPCM. Dit zijn alle 3 standaarden, ik reageer op het bericht dat je aangeeft dat Sony altijd eigen implementaties heeft. Maar dat is gewoon niet zo, ze maken gewoon gebruik van de standaarden die er zijn.
Dolby Vision kan veel toevoegen, net als HDR10+ omdat het dynamische metadata heeft. Dat 't nog in de kinderschoenen staat qua implementatie kan best. Maar net als Atmos is HDR10+ en Dolby Vision ook hardwarematig anders.
Feit is nog steeds dat het bij games gewoon weinig toevoegt op dit moment en bij de meeste games helemaal niet werkt (halo infinite bijvoorbeeld).
Jij denk dat LPCM 1op1 uitwisselbaar is met Atmos, maar dat is complete onzin. Atmos doet veel meer dan alleen losse speakerkanalen aansturen. Atmos is een objectgebaseerde audiotechniek. Het enige dat jouw reactie eigenlijk zegt is dat je geen idee hebt hoe Atmos werkt, maar je doet maar alsof het gelijk is aan LPCM.
Nogmaals nergens zeg ik dat Dolby atmos en LPCM uitwisselbaar is. Ik reageer op het bericht dat je aangeeft dat Sony geen standaarden gebruikt. En dat doen ze wel degelijk, Sony kiest voor een andere oplossing wat betreft spatial audio en dat is 3d audio. Voordeel is dat het compatibel is met receivers die geen spatial audio ondersteunen. Dat het een trucje is omdat LPCM geen hoogte kanalen heeft dat klopt. Maar dat is net z'n trucje door speakers naar boven te richten en dan aangeven dat je hoogte kanalen hebt....
Daar verzinnen ze zelf een inferieure versie voor (tempest)
Dat is niet zelf verzonnen, dat is gewoon 3d audio wat al sinds de jaren 90 in game consoles wordt gebruikt.
Waar haal je DTS HD MA nou ineens weer vandaan? Of Dolby TrueHD? Die hebben hier toch niets mee te maken?

Natuurlijk gebruikt Sony standaarden, als ze echt niet anders kunnen. Geen geluid of beeld zou erg lomp zijn voor een console. Maar extra features bovenop de absolute minimum is iets dat Sony nooit conform bestaande standaarden doet.

Het klinkt ook vooral alsof je of bagger Atmos content hebt, of een bagger soundbar of setup als je niets van Atmos merkt. Kan altijd natuurlijk. Er zijn genoeg dure merken die het Atmos logo er voor de show opplakken om klantjes te trekken.

Ik krijg heel erg het gevoel bij jouw reacties dat je de keuzes van Sony aan het verdedigen bent en daardoor alles dat niet binnen dat straatje past maar afdoet als onzin, zoals Atmos/DTS:X en HDR10+/DV. Sony kan ook weleens iets niet goed doen hoor, er werken tenslotte ook mensen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 juli 2024 08:29]

Waar haal je DTS HD MA nou ineens weer vandaan? Of Dolby TrueHD? Die hebben hier toch niets mee te maken?
Ik reageer op het eerste bericht van je:
Dat is bij Sony altijd lastig te voorspellen. Een van de dingen die Sony kenmerkt is dat ze overal een eigen techniek of implementatie voor kiezen
En wat betreft je bericht:
Het klinkt ook vooral alsof je of bagger Atmos content hebt, of een bagger soundbar of setup als je niets van Atmos merkt. Kan altijd natuurlijk. Er zijn genoeg dure merken die het Atmos logo er voor de show opplakken om klantjes te trekken.
Nee, ik heb geen bagger soundbar. Ik heb de Atmos soundbar die het beste gereviewd wordt op Whatshifi: https://www.whathifi.com/sony/ht-st5000/review

En ik gebruik 4k bluray's, dus dat is ook zekere geen bagger content die ik gebruik.

Maar alsnog speakers naar boven richten is gewoon geen goed alternatief voor speakers die je aan het plafond hebt hangen. Het is niet meer dan een trucje.
Ik krijg heel erg het gevoel bij jouw reacties dat je de keuzes van Sony aan het verdedigen bent en daardoor alles dat niet binnen dat straatje past maar afdoet als onzin, zoals Atmos/DTS:X en HDR10+/DV. Sony kan ook weleens iets niet goed doen hoor, er werken tenslotte ook mensen.
Insgelijks, volgens mij ben jij bij elk nieuwsbericht van Sony aan het verkondigen waarom Sony het weer niet goed doet volgens jou....Maar buiten dat doet het er helemaal niet toe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 28 juli 2024 08:29]

Tja, geen idee, misschien gaat er bij de inrichting van je ruimte iets fout. Ik heb bij Shadow of the Tomb raider in de jungle toch echt geluiden boven mij van verschillende junglebewoners met upfiring speakers. Maar mijn ruimte is er dan ook uitermate geschikt voor. Zowel op de XSX (Atmos) als via PC (DTS:X). Geeft bijzonder veel sfeer. Kan het beter met 6 losse hoogtespeakers? Zeker. Maar is het voor mij met upfiring speakers beter dan geen hoogtekanalen? Zeker! In films en series merk ik ook echt wel wat van het hoogteeffect.

Jij bent verder de enige die DTS HD MA en Dolby TrueHD noemt. Die hebben hier niets mee te maken.
Jij bent verder de enige die DTS HD MA en Dolby TrueHD noemt. Die hebben hier niets mee te maken.
Het is even geleden dat ik hiermee bezig ben geweest maar volgens mij is het zo dat het "transport" van Dolby Atmos gebeurt via de DTS-HD of Dolby TrueHD streams. Dolby Atmos is een laagje daar overheen (wat ook de backwards compatibility makkerlijk maakt; snapt de receiver niet wat die met de Atmos toevoeging moet doen, dan pakt die gewoon het onderliggende DTS/Dolby signaal). Dus in die zin hebben ze er zeker mee te maken; zonder die codecs heb je ook geen toegang tot Atmos. Wat ook verklaart waarom de PS5 geen Atmos kan: ze ondersteunt geen DTS-HD Master of Dolby TrueHD.
Nee, dat is niet zo. Het is mogelijk om Atmos te encoden in een TrueHD format maar alle streamingdiensten gebruiken er het lossy Dolby Digital Plus voor. Dan is Atmos uiteindelijk een stuk metadata waar je receiver or soundbar wat van snapt.

Maar DTS HD of Dolby TrueHD is geen vereiste voor Atmos. Wel is de ervaring bij TrueHD beter. TrueHD en DTS HD MA zijn gewoon lossless varianten op het oude DTS en Dolby Digital en dan met meer kanalen en hogere samplerates per kanaal.

DTS is een concurrent van Dolby. Die doet geen Atmos. Die heeft DTS:X als alternatief.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 juli 2024 08:29]

Anoniem: 306567 @Sunnl19 februari 2022 13:06
Je hebt zeker gelijk, Dolby-trueHD of Dolby digital plus heb je minimaal nodig om dolby atmos ook uit te voeren. Dolby digital plus wordt alleen vaak gebruikt voor streaming diensten omdat de bitrate een stuk lager ligt (max 6mbit) t.o.v. Dolby-trueHD (18mbit)

De ps5 kan trouwens prima Dolby- true HD en Atmos uitsturen als je een 4k blu-ray er in stopt. (passthrough) Het wordt echter alleen niet ondersteund met games.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 28 juli 2024 08:29]

Bedankt voor de toevoeging!
LPCM is een harde eis, anders komt er nooit wat uit je soundbar of receiver. Ze zullen wel moeten hè, dat is een beetje een keuze tussen geen geluid of LPCM. Natuurlijk doen ze het ondersteunen. Ik noem dan ook specifiek mensen met hardware met hoogtekanalen die in bijna alle moderne soundbars/setups te vinden is tegenwoordig. Dan wel via reflectie via het plafond. Maar het is er. Aangezien Atmos in de woonkamer zeker flink kan bijdragen als je hoogtekanalen (via reflectie of dedicated) hebt en alle streamingdiensten het zo'n beetje ondersteunen, zo'n beetje alle moderne series het doen en DTS het ook kan tegenwoordig via DTS:X lijkt het mij toch wel een meerwaarde hebben. Ik heb zelf ook een soundbarretje met Atmos support en het verschil is voor mij écht wel merkbaar.
Voor iemand die dit nieuws bericht voor de zoveelste keer weer veranderd in dat eeuwige gezever over die audio formaten en Atmos te hypen, komt dan zelf aanzetten met een soundbarretje (zoals je het zelf noemt).

Ik had op ze'n minst een hele Atmos setup verwacht van je. Maar nu zie je zelf. Merendeel van de consument heeft helemaal geen echte Atmos opstelling thuis....jij ook niet.
Er is maar 1 persoon die een discussie wilt starten over iets waar dit hele nieuws bericht niet eens over gaat. Het is de zoveelste keer dat je over audio formaten begint in een PS bericht zonder dat het er ook maar over gaat. Je volgt me niet omdat dit typisch een "Gotcha" moment is. Ik vind het namelijk fascinerend dat je dit onderwerp echt overal begint op te rakelen namelijk.

En dit moment dat je dan zelf maar een "soundbarretje" bezit maakt het voor mij meteen af :Y)

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 28 juli 2024 08:29]

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet wist dat de PS5 geen Atmos ondersteund... Verklaard wel waarom de PS5 minder goed lijkt te werken met mijn Samsung HW-Q950A dan de XSX. Al moet ik zeggen dat Atmos instellen op de XSX ook nou niet bepaald makkelijk gaat...
Ik dacht dat het gebrek aan ondersteuning van Dolby-technieken een kwestie was van een exclusieve deal van Microsoft met Dolby. Ik weet dan niet of het koppigheid van Sony is dat ze hun eigen ding zijn gaan doen.
Nee, dat is geen exclusieve deal. Sony heeft ook gewoon BluRay spelers en andere apparatuur met Atmos. Ook de PS5 kan dat gewoon gebruiken. MS deed dat al sinds de Xbox One.

Sony heeft er altijd een handje van gehad om bij Playstation dingen op hun eigen manier te doen. Dat is vooral de bedrijfscultuur. Niet altijd slecht, maar in het geval van Atmos/DTS:X vind ik het wel een groot gemis, zeker nu mensen steeds meer hardware in huis krijgen die het wel aan kan.
Nee, dat is geen exclusieve deal. Sony heeft ook gewoon BluRay spelers en andere apparatuur met Atmos. Ook de PS5 kan dat gewoon gebruiken. MS deed dat al sinds de Xbox One.
Dolby Atmos werkt ook gewoon op de ps5 met een 4k Blu-ray.
Allemaal mooi als verkooppraatje. Ik hoop dat ze wel de mogelijkheid erin zetten om die onzin uit te kunnen schakelen als je er geen behoefte aan hebt.
Idd de Xbox One werd bij release er compleet op afgebrand omdat altijd een mic aan zou staan in je woonkamer.
Dat was niet enkel de microfoon, maar ook de Kinect camera. Je kon de console initieel ook niet apart kopen. Verder adverteerde Microsoft de Xbox One verkeerd voordat die uitkwam, door zich met name te richten op TV sport integratie d.m.v. de HDMI input, en niet op spellen.

Van veel is Microsoft teruggekomen. Zo heeft de opvolger van de Xbox One serie geen HDMI input meer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 juli 2024 08:29]

De PS5 heeft een microfoon in de controller zitten. Deze is met een knopje op de controller uit te zetten of deze kan default uitgeschakeld worden in de settings. Zo te zien heeft Sony hier dus beter over nagedacht, aangenomen dat dit zo blijft werken bij de komende software updates.
De PS5 heeft een microfoon in de controller zitten. Deze is met een knopje op de controller uit te zetten
Is dat een software of een hardware switch? ;)

Verder was mijn reactie geen commentaar op Sony. Die doen het beter met de integratie, want het is iets dat iedereen al heeft. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 juli 2024 08:29]

Is dat een software of een hardware switch?
Geen idee eigenlijk, al vermoed ik dat het gewoon een software switch is. Vandaar ook de laatste regel in mijn reactie: "aangenomen dat dit zo blijft werken bij de komende software updates" :*)
Helemaal waar.
Als cherry on top moest de console ook verplicht permanent met internet verbonden zijn, anders wassie niet te gebruiken.

Wat een rampzalige aankondiging van een nieuwe console was dat zeg...
Ja, en als je dat niet wilde of niet kon (zoals Amerikaanse troepen die uitgezonden zijn naar Irak of Afghanistan) dan moest je maar een 360 kopen :+
Precies dit, en nu dat sony het gaat doen is het ineens wel goed te praten...

Ik word kotsmisselijk van deze hypocriete "gamers"
Tijden en mensen veranderen. Meeste mensen hebben ook wel eens gezegd dat 10/20 mbit internet snel genoeg was. Ondertussen is mijn 50 mbit lijntje hier op Tweakers al eens traag genoemd.

Mobiele telefoons waren voor veel mensen ook gewoon niet nodig want ze konden thuis bellen. Ondertussen hebben de meeste mensen wel een mobiele telefoon. Daarna was mobiel internet onnodig want ze hebben thuis internet. Ondertussen hebben veel mensen dit ook.

Veel mensen heb ik horen zeggen/van gelezen dat ze liever een disc hebben zodat ze die kunnen doorverkopen of echt iets fysiek bezitten. Ondertussen zijn er genoeg mensen over naar digital only want je hoeft geen disc te vervangen.

Netflix hoefde van veel mensen ook niet want ze hadden al normale tv, hadden liever een disc want dat was een eenmalige aankoop. En kijk nu eens hoeveel mensen een streaming dienst hebben. Sommige hebben er zelfs meerdere tegelijk.

En zo zullen er nog honderden voorbeelden zijn van dingen die ooit gezegd zijn en nu anders zijn door verbeterde technieken, dat de kosten lager zijn, mensen de gemak ervan heeft leren kennen, veiliger voelt, Wordt je ook kotsmisselijk van deze hypocriete mensen? En ja sommige dingen kom je niet omheen. Een beeldbuis is bijvoorbeeld nieuw niet meer te verkrijgen. Maar ik verwacht ook niet dat veel mensen hier nog voor zouden kiezen bij gelijkwaardige prijzen. En ik verwacht dat zelfs jij 1 van deze voorbeelden of iets vergelijkbaars heb gezegd wat nu niet meer klopt.
Zat ook gewoon in de ps4 hoor en is gewoon uit te schakelen.
Een ontwikkeling die ik vooral kan toejuichen zijn de permissions op Android, iOS en begin hiervan op Windows. Geen idee of dit in de XSX of PS5 zit maar dit mag wat mij betreft een standaard worden op ieder OS.
Zie liever dat ze VRR testen (of gezegd uitbrengen).
De meeste mensen met een PS5 console sluiten het aan op een TV waarvan de meeste VRR niet eens ondersteunen. Dan liever zien wij Sony aandacht besteden aan andere features zoals stem commando's, al is het nog alleen in het Engels. Zij bedienen daarmee een grotere groep gebruikers dan met VRR ondersteuning.
Bijne iedere verkochte TV ondersteunt het tegenwoordig en het is echt een game changer.
Vergeet ook niet dat deze feature aangekondigd was vóór de launch van de PS5. Na een jaar lijkt het me wel eens tijd om die belofte waar te maken.
Een game changer? ik heb het nog nooit gebruikt alleen om de tv uit te zetten via de Google assistant.

Geen idee wat de game changer hier zou moeten zijn.
Bijna iedere verkochte TV wellicht, maar even er van uitgaande dat elk huishouden gemiddeld 2 TV's heeft en er dus zeg maar zo'n 15mln TV's in Nederland zijn, gaat het nog wel even duren voordat zo'n nieuwe feature echt gemeengoed is.

Desondanks vind ik persoonlijk voice commands op een console een nutteloze feature en zie ik liever VRR, maar voor beide denk ik dat er op dit moment nog een relatief kleine groep is die er gebruik van gaat maken.
Stem commando's zat toch ook al op de PS4 ? Nooit gebruikt. Zie het als een onnodige feature.
Dat jij het niet hebt gebruikt zegt natuurlijk niet waarom Sony hier nu geen aandacht voor zou moeten besteden. Het is bijna een standaard feature bij steeds meer apparaten. Tevens zijn er vele verbeteringen geweest op het gebied van stembediening. Mensen met een Nest Hub zullen dat vast beamen. VRR mag best wat later komen als er meer TV's en monitors het gaan ondersteunen, al dan niet na een firmware update. En broodjes afbakken mag daarna...
Idd ik heb een nest hub stuk of 5 zelfs hier en daar zie ik die de meerwaarde van omdat het gewoon handig is als je altijd en over al de lichten aan/uit kan doen en de verwarming wat hoger en de deur op slot, tv uit, etc

Of iig checken wat er aan/uit/op slot is.

Want dat zijn dingen waar je dan niet specifiek mee bezig hoeft te zijn op dat moment.

Maar een PS5 ben je actief mee bezig en je hebt een controller in je hand. En dan is spraak alleen maar omslachtig en traag, zelfs als het in 1x keer goed gaat.

Dus ik snap hem wel, ik zou het ook nooit gebruiken.

Dat technologie in een bepaalde usecase goed werkt wil niet zeggen dat het altijd goed werkt. Dus de vergelijking met nest hub is redelijk onzinnig. Het enige wat een beetje makkelijk zou kunnen zijn is dat je de PS5 via google home alvast aan zou kunnen zetten als je weet dat er een update staat te wachten, maar die functie wordt hier niet eens mee bedoelt.
Je leest niet goed. Ik maakt de vergelijking met Nest Hub niet. Ik geef alleen aan dat spraakbediening een enorme toevlucht heeft genomen en inmiddels erg bruikbaar is.
De PS5 wordt ook ingezet voor video's bekijken, Bluray, Youtube, Netflx etc. Niemand zit dan actief met een controller in zijn hand. En dan is een stop, pause, replay, next video voice command toch wel erg handig.

[Reactie gewijzigd door Master Chieftec op 28 juli 2024 08:29]

Het gaat er mij om dat de ps5 werd gepresenteerd met allerlei nieuwe features. Ook en vooral op het gebied van prestatie. VRR was daar 1 onderdeel van. Stemcommando's bestaan al heel lang en is totaal niet vernieuwend. Daar koop je ook geen ps5 voor. Wel voor 120hz, mooiere graphics en VRR etc. Ik neem aan dat als je een ps5 koopt, je ook het maximale uit de console wilt halen en je ook een tv koopt die de prestaties van de ps5 benutten. Ik iig wel.
VRR is één van de bullet points op de doos van de PS5, dus het zou wel netjes zijn als ze dat ondersteunen.

edit: blijkbaar staat het niet op de doos!

[Reactie gewijzigd door yinx84 op 28 juli 2024 08:29]

Oke, fair point. Op mijn PS5 doos staat ook 8K. Hoe denk jij daarover?
Anoniem: 306567 @yinx849 februari 2022 10:07
Bij mij staat er geen VRR op de doos. Waar moet dat precies staan dan?
I stand corrected in dat geval. Vanmorgen las ik het in dit artikel, maar blijkbaar is dat dus niet het geval voor de dozen die in NL verspreid zijn.

Laatste zin in openingsalinea
https://www.pushsquare.co...ny-is-playing-at-with-vrr

[Reactie gewijzigd door yinx84 op 28 juli 2024 08:29]

Is dat later toegevoegd? Op de doos van mijn launch unit (CFI-1016A) staat "VRR" niet vermeld.
Zie m'n reply hierboven :)
Kan gebeuren, ik snap je verwarring :)
Of de meeste mensen een TV met VRR hebben of niet, doet er niet toe.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 28 juli 2024 08:29]

Is dat geen xbox? 😅
Je hebt helemaal gelijk! :D
Ik heb een PS5 sinds Februari 2021 en zag dat er ook 8K op stond..

[Reactie gewijzigd door Master Chieftec op 28 juli 2024 08:29]

Yes en thanks! Dit bekrachtigd mijn pleidooi nog meer, namelijk op welke paarden Sony moet wedden. PS5 met HDMI 2.1 heeft met zijn 48Gbps genoeg bandbreedte voor 8K60. En een puzzelgame kan dan prima op 8K en er zullen vast meer volgen. Echter, er zijn nu nog maar weinig 8K TV's. net als er nog niet zoveel TV's en monitors zijn met VRR. En als je YT channels volgt zoals HDTVTest en Stop the Fomo, dan zie je ook dat VRR implementatie allesbehalve soepel verloopt op de TV's. Sony zelf krijgt die niet goed uitgerold op zijn TV's. Ook LG had eerst moeite met zijn CX. Kortom, VRR op PS5 kan nog even wachten. Bij voice command hebben meer mensen nu profijt van. PS5 wordt niet alleen voor games gebruikt, ook voor videos. En dan zijn simpele voice commands zoals stop, next, pause erg handig.
Dan was je er wel heeeel vroeg bij :+
Nou idd. Daar zit ik dus vanaf de launch al op te wachten. Zo'n beetje iedere verkochte TV tegenwoordig ondersteunt VRR en het is echt een game changer.
Vind het ook echt matig dat Sony de feature aangekondigd heeft voor de launch en vervolgens nog steeds niet uitgebracht heeft.
Vrr is ook al een game changer???

Zeg jongeman je bent wel erg snel met je superlatieven.

Alles is een game changer? :+
Heb je het wel eens geprobeerd? Ik vind het redelijk fantastisch dat je niet meer gebonden bent aan vaste framerates om een vloeiende ervaring te hebben. Wat mij betreft wel een game changer ja.
Nou eerlijk op de consoles die moeite hebben 60fps of 120fps vast te houden maakt VRR wel een heel fors verschil. Zelf heb ik er ervaring mee op de PC (freesync) en het helpt wel bijzonder goed.
Mee eens. Hoort ALLM ook in dat rijtje, of zit dat inmiddels al in één van de updates?
Zie liever dat ik een Ps5 kan kopen ;)
Kopen is probleem niet denk ik, leveren dat wel.

https://manuals.playstati...t/en/ps4/basic/voice.html

Dit is op de PS4 al sinds 2016 geloof ik... (eerste beste Google hit)
https://www.ign.com/wikis...to_Use_PS4_Voice_Commands
Haha ja dat snap ik. Oké dan gun ik jou en iedereen die er 1 wil eerst een ps5 en dan VRR. ;)
Ik heb een tijd terug er een kunnen kopen bij bol.com omdat een vd telegram groepen mij op tijd op de hoogte bracht :)
Spraakcommando's op ps4 was toch al een ding? Om games op te starten dan toch in iedsr geval
Wat mij betreft gaan ze ook aan de slag met een remake van de party. Ik zoek me altijd het leplazarus in menu naar menu om een en ander terug te vinden binnen een party, bijvoorbeeld het eenvoudig joinen van een friend die al een spel aan het spelen is. Soms kan dat eenvoudig, rechtstreeks onder de game in het hoofdmenu maar andere keren moet ik daarvoor eerst het profiel van een friend opzoeken en via die optie joinen. Daar bij komen vanuit de party kost uit m'n hoofd vier stappen.

Kan ook zijn dat ik iets enorm over het hoofd zie natuurlijk :)
De PS4 heeft al stem commandos sinds launch. Ik weet dus niet wat hier precies anders aan is voor de PS4.
Ben een benieuwd hoe het werkt, en vooral hoe vaak je het daad werkelijk gaat gebruiken, maar dat het gaat komen vind ik al een leuk idee.
Zie liever dat ze alle bluetooth headsets gaan ondersteunen.
Is dit inmiddels via Bluetooth interessant? De laatste keer dat ik een Bluetooth koptelefoon gebruikte vond ik de latency t.o.v. het beeld echt mega irritant.
Ik heb een Avantree DG80 dongel en een Sony WH1000-XM2. Qua latency merk ik niks. De geluidskwaliteit is oké, maar niet van het niveau van mijn speakers of wat de WH1000-XM2 met muziek laat horen.
Ja, ik snap niet dat dit nog geen feature is van de PS5. via bluetooth kan het kennelijk gewoon goed, want met een kabeltje via de dualsense controller werkt het wel gewoon prima
Zie liever dat voice chat volume regelbaar is vanaf de koptelefoon.
Volgens mij kan dat op de ps5 koptelefoon vrij makkelijk
Ja met een dongle. Maar out of the box ondersteunt de PS5 praktisch alleen de Pulse. Echt belachelijk.
Weer zo'n lekkere feature waar een product manager mee is gekomen waar geen enkele klant om heeft gevraagd. Ga toch investeren in de kern van de console. Ga alvast aan de slag met revision 2, probeer die wat te optimaliseren voor massaproductie vanwege het productietekort. Onderzoek de mogelijkheid voor meerdere drive bays. Hell, maak er een met een soort magsafe wireless charger voor de controller op de behuizing van de console als je zo nodig wat fancies moet doen. Of, OF maak er eentje met een fan intake boven de ventilator zoals bij de darkplates 2.0

Doe iets nuttigs man. Ik durf te wedden dat de engineers bij sony net zo gefrustreerd zijn daarover.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 juli 2024 08:29]

Ja want bij Sony kunnen ze maar aan één ding tegelijk werken!
Waarom zijn de features die jij opnoemt zo veel belangrijker en nuttiger dan deze voice control feature? Dat is toch heel subjectief?

Overigens is het optimaliseren van het productieproces toch een logistiek probleem, dit heeft toch niks met de hardware/software te maken. Meerdere drive bays? Waarom? Er is toch al een SSD slot in de PS5? Fan intake? PS5 heeft toch geen oververhitting issues...
Hebben dit soort dingen ooit goed gewerkt? Zelfde als voice commando's in een auto...
ik heb de afgelopen veel auto's gereden en in bijna alle werkte voice control prima hoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.