Ik blijf het jammer vinden dat hierdoor de ICE sportieve modellen gewoon volledig wegvallen.
Nissan had in de jaren 80/90/00 echt een leuke en betaalbare line-up wat betreft sportwagens. Denk aan S-chassis (Silvia), Alle (Fairlady) Z modellen zoals de 240Z/350Z/370Z, Skylines, ...
Uiteraard wel logisch. Ze moeten naar de toekomst kijken, dat doet ieder bedrijf maar blijf het spijtig vinden dat het nu gewoon volledig gaat stoppen.
Is die kleine hoeveelheid sportwagens dan écht zo'n probleem voor het klimaat? Of brengt het voor de fabrikanten gewoon niks meer op?
Er zit nog potentie in verbrandingsmotoren wat betreft nabehandeling en met goede hybride modellen valt veel te winnen.
Ik ben klaar met de EV discussie. Mijn standpunt is dat het meer een imago-ding is en we er niet de strijd tegen de klimaatverandering mee gaan winnen. Het zal vast ook minnetjes regenen als score, omdat mensen het er niet mee eens zijn, maar goed.
Allereerst mis ik wat EV
daadwerkelijk gaat bijdragen aan het klimaat. Dat het
beter minder slecht is dan ICE, dat is wel duidelijk. Maar hoeveel beter? Voor mij is het milieu niet het doel, maar een middel. Een goed milieu is nodig om een omgeving te hebben waarin geen verwoestijning plaatsvindt, waarin de lucht die we inademen niet dusdanig vies is, dat het onze levensduur significant inkort en dat de zeespiegelstijging niet leidt tot een onbetaalbaar dijkensysteem in ons land.
Dat zijn in mijn ogen "concrete" of "relevante" zaken. Het milieu is (te) abstract. Uiteindelijk is het een project en dat kun je SMART definiëren. En in een SMART context passen zeespiegelstijging, verwoestijning en schone lucht beter of wel en "milieu" maar slecht of niet. Want hoeveel beter wil je zijn voor het milieu? Als je kijkt naar SMART dan is milieu wel Meetbaar (CO2, NOx), maar wat is Acceptabel in het milieu? Of Specifiek (milieu is een breed begrip ...)?
En heel eerlijk, ik heb al tientallen discussies online gezien over EV vs ICE, maar ik heb nog
niemand horen stellen om de (elektrische) fiets te pakken naar het werk. Terwijl dat in mijn geval dat een derde van mijn jaarkilometers zou zijn en dus écht impact op uitstoot ...
En begrijp me niet verkeerd: dat betekent niet per se dat we niet naar EV moeten, maar dat betekent dat niemand het in de context van zeespiegelstijging, verwoestijning of milieu kan plaatsen, behalve "beter".
Een juiste reden om naar EV te gaan, is in mijn optiek (nu) om niet geopolitiek afhankelijk te zijn van olieleverende landen. Ik wil een hybride auto, omdat ik daarmee misschien de helft van mijn kilometers elektrisch kan doen. Een EV is nog slecht geschikt om daarmee ver op vakantie te gaan. Waar ik nu al jaren in de zomer >1.000km reis naar mijn eindbestemming, gaat me dat met een EV veel meer moeite kosten. Ik moet kijken naar een bestemming waar ik ter plekke of in de buurt kan (snel)laden. De laadmomenten onderweg zullen dramatisch zijn: áls er al plek is, zal snelladen waarschijnlijk geen optie zijn en/of erg prijzig. Daarnaast zal ik de eindbestemmingen niet in een dag halen, dus moet ik ook een overnachting onderweg (heen en terug) regelen, met in de hoop dat ik 's nachts kan laden.
Dan op vakantie zelf is het niet uitgesloten dat ik op een dag >500 kilometer afleg. Dan moet ik onderweg of op plek van parkeren kunnen laden. Niet onoverkomelijk, maar ook daar wil ik dan weer snelladen en niet de hoofdprijs betalen.
En dan is de keuze makkelijk gemaakt om bijvoorbeeld een vliegtuig te pakken. Wat het doel van EV voorbijschiet. En ja, ik kan mijn vakantiebestemming aanpassen, maar dat wil ik helemaal niet. Want ik zou met een hybride prima nu op vakantie kunnen gaan hoe ik wil en ik denk dat dat net zoveel effect heeft op het klimaat als een EV.
Ik vind de EV discussie zonde van onze tijd. Ik vrees dat we over tien/twintig jaar terugkijken zoals we nu op de afgelopen 10/20/30/40/50 jaar terugkijken en concluderen: we hebben wat veranderd, maar het was niet genoeg. Ik denk dat we, ongeacht wat ik doe, zeg, of zelfs denk, de zeespiegelstijging uiteindelijk niet onder controle gaan krijgen. En zolang we als maatschappij niet de juiste discussie gaan voeren, voel ik me weinig geroepen om moeite te doen om uiteindelijk niets te realiseren.