Alienware onthult Concept Nyx voor casten van pc-games naar elk scherm in huis

Alienware heeft het conceptsysteem Nyx bedacht dat pc-games naar meerdere apparaten in een huishouden kan streamen. Het moet volgens Alienware mogelijk worden om een game te spelen op de laptop, en vervolgens direct verder te spelen op bijvoorbeeld de tv.

Dit moet mogelijk worden doordat Nyx de games draait vanaf een lokaal systeem en streamt via het thuisnetwerk, in plaats van via verre servers. Aangezien het verwerken lokaal gebeurt, benadrukt het gamemerk van Dell dat de latency lager en de bandbreedte hoger is. Ook de reactietijd zou snel zijn, waardoor volgens het bedrijf de tekortkomingen van alternatieven als cloudgaming niet aanwezig zijn.

Ook zegt Alienware dat het met Nyx uiteindelijk mogelijk moet worden om tot vier verschillende games split-screen te casten naar dezelfde televisie, zodat in theorie vier mensen hun game op één tv kunnen spelen. Alienware meldt dat het idee is dat Nyx gaat werken met een app die op alle apparaten beschikbaar komt, waarmee gebruikers met een druk op de knop hun games kunnen casten naar alle apparaten met beeldschermen die aangesloten zitten op het lokale netwerk.

Zoals de naam al aangeeft gaat het om een concept, en niet om een daadwerkelijk product. Alienware demonstreert het concept op CES, waar het mogelijk was om twee games gelijktijdig te spelen op één beeldscherm. In de testsessie van The Verge ging het om Rocket League en Cyberpunk 2077. Wel vereist deze conceptversie momenteel nog zeer krachtige hardware die in staat is om meerdere games tegelijkertijd te runnen. Alienware meldt het concept verder uit te willen werken voor een mogelijk toekomstig product, maar hoelang het duurt voor het zover is, en in welke vorm het verkrijgbaar zal zijn, maakt het bedrijf niet bekend.

Alienware onthulde in 2020 op CES al het concept UFO, een handheldgameconsole die in feite een complete Windows 10-pc is. Destijds schreef Tweakers een hands-onpreview over het apparaat. Sindsdien heeft het bedrijf weinig meer over het concept bekend gemaakt, al werden de Concept UFO-controllers wel weer gebruikt voor de speelsessies van Concept Nyx.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Kevin Krikhaar

Stagiair nieuwsredactie

03-01-2022 • 10:41

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Alienware, de audi van de pc wereld. Hoop geld extra voor heel weinig extra. Ik stream wel lekker met mn shield. Hoe dat Alienware maar blijft bestaan, geen idee. in mijn 50 jarige bestaan en grote tweakersgroep nog nooit iemand ook maar iets van dat merk zien kopen.
Dus omdat jij het niet ziet koopt niemand het?

In mijn omgeving wel anders, vooral de laptops zijn meer dan degelijk
Ja, maar dat zijn Dells over het algemeen al (al jarenverschillende lattitudes gehad via werk)
Je kan Latitudes niet vergelijken met een Alienware. Gans andere doelgroep met totaal verschillende specs. Bovendien ben ik, uit persoonlijke ervaring, totaal niet te spreken over de laatste lichting Dell (Precision). Veel te dun voor veel te krachtige hardware. Begint te throttlen als gek waardoor je voor een heel duur toestel wel een heel belabberde gebruikservaring krijgt... (ook al een DoA gehad, alsook een ontplofte batterij bij een recent toestel)

Bij Alienware weet je dat je een bakbeest krijgt, maar dan wel ééntje die tegen een stootje kan, de specs heeft, de koeling heeft en na 8 jaar nog steeds vlot meekan (ik heb zelf een Alienware uit 2013 die nog steeds vlotjes werkt)
Heb zelf juist erg veel problemen gehad met latitudes welk snel kapot gingen. Over hun duurdere lijnen ben ik wel te spreken maar latitudes zijn echt waardeloos. Liever Lenovo.
Ik heb begin 2021 een Alienware Aurora Ryzen gekocht en gebruik 'm nog steeds naar tevredenheid. Ik moet toegeven dat ik liever een niet-Alienware PC had. Maar destijds, en nog steeds overigens, was een high-end gaming PC niet of nauwelijks te vinden voor een redelijke prijs. Ik heb nu een Ryzen 5800x en een RTX 3080 en heb daar +/- EUR 2450 voor betaald. Hoewel dit veel geld is, was Alienware/Dell een van de weinige die deze onderdelen hadden voor een redelijke prijs. Dus in een krappe markt, is er zeker wel meerwaarde. Al voegt de sofware/tweaking van Alienware natuurlijk niet echt iets toe.

Vraag me ook af hoe Nyx afwijkt van Nvidia Gamestream, behalve dat je meerdere streams op een beeldscherm kan streamen.
Ik heb jaren lang een Alienware 17R4 gehad, top processor met 1080 er in. Ding was bloedsnel, stabiel, erg solide bouw kwaliteit. Toen 2600 euro terwijl de concurrent voor een soortgelijke laptop ver boven de 3000 vroeg. Helaas overleden aan waterschade.

Het grappige, ik heb toen de tijd een aantal verschillende laptops geprobeerd van een aantal merken en Alienware was echt veel betere kwaliteit.

Momenteel zit ik mij te orienteren op een desktop computer en dan moet ik zeggen dat ook hier Alienware momenteel aardige prijzen aanbied. 2600 voor een AMD 5900X + 6800XT, als ik losse onderdelen zou kopen dan kom ik rond de 2800 uit. Als je dus even op een goede kortingsactie wacht dan zal Alienware echt een goeie prijs kunnen geven.
Als Dell er geld in blijft pompen, blijft Alienware bestaan.
Waarom geld pompen in een dood paard, ook ik begrijp het niet. Niemand in de afgelopen 10-15 jaar die maar ook iets van Alienware gekocht heeft (mijn omgeving).
Ik had er 6 jaar geleden ook een, de simpele reden was eigenlijk dat het de enige laptop was ar je op een fatsoenlijke manier de fans uit kon halen om ze schoon te blazen. Werkte in China en daar was het nog weleens stoffig/soms niet stoffig. Dus dat was wel redelijk belangrijk. Hield de destijds ongelofelijk warm wordende 880m behoorlijk koel.

Ding was echt gebouwd als een tank, had zelfs een 120hz scherm.
Voor die prijs kan je ook voor een dell rugged gaan ofzo..
Ze hebben vaak genoeg interessante aanbiedingen. Je moet vaak wel nog wat knutselen aan de gebruikte koelers maar dan is het vaak genoeg vrij aardig. Ik heb zelf in maart vorig jaar een amd 5800 met gtx3070 gekocht. Levertijd 3 weken voor 1700 euro.
Daar kon je destijds soms alleen een losse 3070 voor kopen bijna ;)
Ik heb een tijd indirect als service monteur voor Dell gewerkt, waardoor ik ook de nodige Alienware casussen te behandelen kreeg, dat komt vaker voor dan je denkt. Soms zijn het kinderen die via hun ouders een Alienware gekregen hebben maar soms ook grafische ontwerpers.

Ik denk dat je onderschat hoeveel mensen Alienware gebruiken, ook al is het een Dell met een fancy plastic case er omheen.
Dit is echt een vreemde houding. Je weet al dat je een bias hebt met je "mijn omgeving" opmerking, dus waarom ga je er nog van uit dat niemand het koopt?

Dat er geld in blijft worden gestoken door Dell zou minstens een hint moeten zijn dat het nog wel gekocht wordt?
Ik heb een Alienware Aurora R4 gehad, maar nooit meer.

Edit: had toen ook een Audi trouwens, maar daar was niks mis mee!

[Reactie gewijzigd door JDx op 3 januari 2022 12:12]

Is ook niets ‘mis’ met een audi. Alleen bijzonder overpriced. En dat krijg je er bij mij niet in. Ben een bewust mens.
Die was in ieder geval nog mooi en snel.
Nouja, blijkbaar geen dood paard anders was het merk al lang wel opgedoekt door Dell.
Misschien omdat er gewoon genoeg mensen zijn die het kopen om het merk winstgevend te maken voor dell? Dat is de meest voor de hand liggende verklaring.

Dat jij toevallig niemand kent die iets van ze heeft gekocht zegt natuurlijk niets over een merk dat wereldwijd in best veel landen aangeboden wordt.
Verschil is dat je bij Audi wel degenlijk meer krijgt voor je geld; een luxe auto die rijdt als een tank, met een van de betere driver assistance systemen op de markt. Tegenover VW krijg je meer comfort, meer stabiliteit, en net een laagje extra aandacht bovenop dezelfde onderdelen.

Alienware is gewoon dure Dell-apparatuur. Geen extra laagje aandacht, geen extra comfort of stabiliteit, rijdt niet als een tank. Het is gewoon Dell in een ander jasje.

Maar het allerbelangrijkste: Het verkoopt. Er zijn veel mensen die graag extra geld uitgeven aan een Alienware prebuilt desktop of een laptop of monitor, puur voor het uiterlijk en om de naamsbekendheid.

Dus wat je ook zegt, de markt bewijst dat de strategie van Dell werkt, dus wat wij er zelf van vinden is totaal niet relevant.
Sorry dat ik nu offtopic reageer op dit onderwerp, maar aangezien ik autoliefhebber ben moet ik wel even lachen om jouw opmerking. Audi staat bij veel autoliefhebbers nou niet bepaald bekend als een betrouwbaar/vooruitstrevend merk ;) Eerder als overpriced en onbetrouwbaar (slechte kwaliteit automaten, opgerekte aandrijfkettingen, overmatig olieverbruik, etc.) Ik durf geen uitspraak te doen over de kwaliteit van Alienware, maar op mij komen ze over als solide machines, die redelijk geprijst zijn wat de specs betreft. Natuurlijk wordt een groot deel van de prijs bepaald door het design en de marketing. Neemt niet weg dat ik het mooie ontwikkelingen vind wat betreft game streaming binnen je eigen netwerk.
Als we dan toch off topic gaan. Wat vind een Mazda man van Franse auto's?

Die zitten namelijk met een bepaald imago waardoor de prijs best laag is. Werkt alleen maar in mijn voordeel...
Kan je met je Shield ook een andere resolutie dan je bureaublad streamen? Dit lijkt er meer op of het wel zou kunnen (Met Alienware). Heb hier een 32:9 staan en dat is niet perse ideaal voor de tv.
Audi, BMW, Mercedes... Luxe en kwaliteit, sommige mensen vinden dat hun geld waard.

Maar een VW, of nog goedkoper; een Skoda die uit dezelfde fabriek komt... die brengen je net zo goed en veilig van A naar B.
Mijn vrouw had een audi q5 leasewagen, bij vervanging eens naar de concurrentie gekeken en bleek dat ze een Mazda cx-5 full-option kon nemen voor de prijs van een kale q5. De keer daarna helaas geen Mazda meer op de lijst maar wel de Peugeot 3008 GT full option voor de prijs van de kale q5… Zelf rijd ik momenteel met een moderne Mercedes en uit ervaring kan ik je zeggen dat er meer rammelt en kapot gaat dan al mijn vroegere Toyotas bij mekaar.
Vreemd genoeg hebben leasemaatschappijen merken als Mazda niet altijd op hun lijsten staan. Blijkbaar krijgen ze bij PON grotere kortingen. Wat restwaarde en betrouwbaarheid betreft Is een Mazda aantrekkelijker dan een Audi.
Audi is gewoon Volkswagen met een veel hoger prijskaartje en iets beter design. Voor de rest net zo'n slechte kwaliteit als Volkswagen (snel slijtende aandrijfkettingen, overmatig olieverbruik, snel defecte automaten, etc.)
Ik bespeur iets van jaloezie/afgunst?
Jaloers, nee niet echt. Meer een soort medelijden. Hoe ver heeft het kunnen komen dat je met je gekke hoofd zoveel geld neerploft voor een hoopje metaal en schroeven :) Ik kan het eenvoudig betalen, maar het kriebelt geen moment.
Het gaat hier niet zozeer om de kant van de shield, maar aan de andere kant, ofwel de PC. Dit is meer te vergelijken dus met Steam streaming, waarbij je PC dus het werk verricht en je dat over het netwerk naar je tv/phone/console/tablet/whatever streamt.
Dus jij vindt het twee keer nyx?
ben benieuwd of het gaat verkopen, maar vooral wat de prijs ervan is.
Gaat dit nou om een apparaat wat de stream genereert of wat de stream ontvangt?
Dit moet mogelijk worden doordat Nyx de games draait vanaf een lokaal systeem en streamt via het thuisnetwerk, in plaats van via verre servers.
Dit impliceert dat de Nyx de stream van een lokaal systeem ontvangt en vervolgens op het beeldscherm weergeeft. Maar dit:
Wel vereist deze conceptversie momenteel nog zeer krachtige hardware die in staat is om meerdere games tegelijkertijd te runnen.
klinkt dan weer alsof de Nyx de games draait. of is het dan echt zo extreem zwaar om 2 streams tegelijk te ontvangen en af te spelen?
“ Wel vereist deze conceptversie momenteel nog zeer krachtige hardware die in staat is om meerdere games tegelijkertijd te runnen.”

Ik denk dat ze daarmee refereren naar de computer/console zelf. Het staat er ook een beetje vaag in. Kan de redacteur misschien reageren?
OT: Misschien iemand die tips heeft voor mij;
Ik wil games vanaf mijn pc streamen naar mijn slaapkamer TV. Deze draait helaas op wifi, wel 5ghz. Als ik stream via steam, dmv steam link app op de chromecast met google tv, is de kwaliteit erg laag en latency is vrij hoog. Tv etc staan op game modus. Ik heb hiervoor ook een andere extensie geprobeerd en dat is als ik het goed heb Moonlight. Kwaliteit was een stuk beter maar hier had ik vooral last van lagg en ook latency.

Stadia werkt overigens perfect zonder enkele problemen dus ik weet niet of het nou wel of niet aan het netwerk ligt. Meerdere opties geprobeerd zoals breedband limiteren etc.
Gebruik moonlight. Zelfs met Wifi is de latency ENORM laag, enkele milliseconden (1 frame) zijn prima haalbaar. Steam is echt veeel minder qua latency.

Als je veel latency hebt is je client de bottleneck meestal. Mijn chromebook heeft 2 ms latency en als ik die naast de monitor van de host zet is het verschil niet te zien.
Mee eens. Werkt erg goed. Jammer dat het een Nvidia only oplossing is.
Je kan een echte Steam Link proberen (vaker voor 20 euro op V&A).
Ik heb zelf mijn game PC niet bij m'n bureau staan maar gebruik Parsec om te gamen. Heb ook andere opties geprobeerd zoals Moonlight en Steam, maar uiteindelijk kom ik toch weer terug bij Parsec. Weet niet wat ze anders doen, maar nagenoeg geen latency, geen rare dingen met toetsenbordindeling, switcht zonder problemen tussen desktop en fullscreen spellen, en de kwaliteit is super.
Ik weet niet hoe de Steam Link app werkt, maar hier gebruik ik een echte Steam Link en dat werkt inderdaad perfect. Pc is verbonden via wifi, de Steam Link is wel bekabeld aangesloten. Zonder kabel heb ik ook last van lagere kwaliteit en lag.
Steam Link heb ik ook geprobeerd, maar toch nog meer latency en lagere kwaliteit dan ik met Parsec heb (binnen netwerk).

Ik verbaasde me er een paar jaar geleden over hoe speelbaar games via Steam's streaming waren van buiten huis (over een VPN), maar ik moet zeggen dat ik weinig verbetering heb gemerkt sinds toen, terwijl andere diensten juist wel veel vooruit zijn gegaan.
Ik had met de steamlink app op de raspberry pi een tegenvallende performance met dx12 games. Nooit begrepen wat daar nou mis ging
Beter dan Moonlight? Oke, gaan we proberen. Ben benieuwd!
Niet echt een oplossing voor jouw probleem maar het advies is wel om altijd bedraad te streamen via steamlink etc.

Het enigste wat ik me kan bedenken is dat je de bitrate voor steam en Moonlight vrij hoog hebt staan en dat het daardoor relatief traag is. De bitrate van stadia is waarschijnlijk een stuk lager.

Je kan de steam performance overlay aan proberen te zetten. Dan kan je de input lag voor controller input en video zien.

Edit: bij mij is de video latency meestal rond de 30ms (dit is denk van pc naar shield tv, dus de latency van je tv komt daar nog bovenop). Dit is bedraad met een shield tv. Om eerlijk te zijn heb ik altijd wel het idee dat het nooit zo scherp voelt als wanneer ik direct speel. Het is niet zichtbaar, maar het voelt gewoon iets minder. Zolang je geen games speelt waarbij het puur op reactie tijd aankomt is het echter best te doen.

Met de bitrate op 50mpbs merk ik geen echte image degradation op een 55 inch LG c9. Al zie je soms wel veel banding als je net op de verkeerde plek stil gaat staan maar tijdens het spelen heb ik er geen last van.

[Reactie gewijzigd door t_o_c op 3 januari 2022 11:15]

Niet de tip die je wilt denk ik, maar toch gewoon kabel trekken.
Ik heb het ook geprobeerd op degelijke Wifi (UniFi) echter is het in mijn ervaring gewoon niet te doen.
Uiteindelijk toch een kabel getrokken en gaat nu prima op mijn Shield TV. Je wilt gewoon niet over wifi gamen, zij het lokaal of streamen. Ik denk zelfs met Wifi 6 dat kabel toch mijn voorkeur zal blijven genieten.

Dat het met Stadia werkt is omdat zij erop los comprimeren om het zo klein mogelijk te houden. Of je dat wilt weet ik ook niet, ik hou het bij voorkeur zo raw mogelijk.
Welke bitrates? 80Mbps over wifi is geen enkel probleem. Ethernet heeft mijn chromebook niet en latency is niet te herkennen met de schermen naast elkaar.
Weet ik niet zo goed meer, weet dat het al meer dan jaar geleden was en ik van alles geprobeerd had met de instellingen maar het gewoon niet stabiel kreeg. Eenmaal kabel was echt een verademing.
Ik zet grote vraagtekens bij jouw statement.

Ben heel benieuwd wat voor Wifi jij gebruikt dat je 80Mbps via wifi gebruikt zonder latency te merken.
Zelfs op wifi 6 waarbij mijn laptop een 100% signaalsterkte heeft kan ik duidelijk het verschil merken bij een 30Mbps stream tussen wifi en LAN (vanaf een lokale steam streaming server), laat staan 80Mbps.
Niets bijzonders. Deco P7 (M5 met power Line) doet 500Mbps constant op mijn Chromebook. 80Mbps / 60fps is 1.3Mb per frame, dus 2.5msec per frame over wifi. Plus 1 msec decode en encode is 4.5msec vertraging meetbaar. Op 60fps heb je nog 12msec marge (16.6msec / frame). Er zal nog wat bij komen maar een modern systeem kan het prima aan.
Meer om uit te sluiten dan een tip: ik stream in een vergelijkbare opstelling wel eens direct naar de Chromecast (zonder Steam ertussen). Dit doe je door via Google Chrome je bureaublad of applicatie te casten. Het werkt redelijk, maar alléén om mijn vrouw mee te laten kijken met mijn game. Vertraging en pixeligheid bij snelle actie staan gamen via dat scherm in de weg. Nu ben ik wel benieuwd naar of jouw methode de mijne nog zou overtreffen, snel eens testen... En anders dat genoemde Moonlight in het achterhoofd houden.
Casten is absoluut geen optie, dat heeft zoveel latency dat het onbruikbaar is. Moonlight heeft geen merkbare latency in de juiste opstelling bij 1080p 60Fps op 80Mbps bv. Beeld kwaliteit is dan geweldig en met een latency van een paar ms speelt elk spel heerlijk overal in het huis. Je hebt alleen een goede client nodig, daarin zit enorm veel verschil. Een goed advies qua client heb ik nog niet maar een google TV kastje is niet goed bruikbaar. Mijn chromebook is geweldig en mijn telefoon ook, maar voor de TV valt een kastje nog enorm tegen. Een nuc zou een ideale kandidaat zijn.
We zijn nu in 2022 toch?
Wel vereist deze conceptversie momenteel nog zeer krachtige hardware die in staat is om meerdere games tegelijkertijd te runnen
Goed om te horen dat dat met de definitieve versie niet meer nodig gaat zijn dan 8)7

https://parsec.app/
https://moonlight-stream.org/
https://store.steampowered.com/app/353380/Steam_Link/
Leuk concept! Hopelijk gaat het daadwerkelijk uitgebracht worden.

Offtopic: wordt weer lekker gemodereerd hier.. mensen die negatief over Dell of Alienware krijgen een 0. Mensen die ook niks over het artikel zeggen maar wel positief zijn, een 1 of zelfs 2 :X
Waar gaat het nu precies over? Een stukje hardware, software of beiden? En de Hollandse vraag, hoeveel gaat het kosten?

Is een concept als dit ook iets wat er daadwerkelijk gaat komen?

Ik stream mijn games vanaf mijn pc met Nvidia kaart naar een raspberry pi 3 met Moonlight. Echt verbazingwekkend hoe goed dat draait als je kijkt naar de kosten!

[Reactie gewijzigd door Cageman1984 op 3 januari 2022 19:35]

Leuk idee, maar zie liever de software gewoon online verschijnen zodat mensen zelf hun systeem samen kunnen stellen (of bestaande hardware gebruiken).

Maar gezien dit van Dell is zal dat wel niet gebeuren ;) Voorlopig zal ik dus gewoon van Steam streaming gebruik blijven maken waar ik overigens ook zeer tevreden over ben :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee