Samsung levert nieuwe tv's met afstandsbediening die kan laden via radiogolven

Samsung toont een nieuwe versie van zijn Eco Remote. Naast een zonnecel is de nieuwe afstandsbediening voorzien van techniek die energie kan halen uit radiogolven van routers. De ingebouwde accu kan ook via USB-C opgeladen worden.

Samsung Eco Remote 2022

Samsung heeft nog geen technische details vrijgegeven over zijn nieuwe Eco Remote, maar tegenover The Verge en andere Amerikaanse media zegt het bedrijf dat de afstandsbediening energie kan opwekken uit radiogolven van routers. Het zou gaan om al aanwezige radiogolven, die niet specifiek worden uitgezonden om de afstandsbediening op te laden.

De techniek die Samsung in zijn afstandsbediening gebruikt is niet nieuw. Radio frequency energy harvesting wordt al veelvuldig toegepast bij RFID-tags en wordt ook gebruikt om elektronische implantaten van stroom te voorzien. Het gaat daarbij om kleine hoeveelheden energie. Hoeveel energie Samsungs afstandsbediening uit radiogolven kan halen, is niet bekend.

In plaats van AAA-batterijen heeft de Samsung Eco Remote een ingebouwde accu. Die kan ook geladen worden via de zonnecel aan de achterkant. Om de accu snel op te laden is er ook een USB-C-poort aanwezig.

Samsung gaat de vernieuwde Eco Remote volgens CNET bij alle 2022-tv's leveren. Naast een zwarte uitvoering komt er ook een witte variant. Die sluit volgens Samsung beter aan bij de design-tv's in de The Frame-, The Serif- en The Sero-series.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-01-2022 • 10:42

154

Reacties (154)

154
154
102
8
0
40
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag hierbij, waarom niet in hemelsnaam gewoon een zonnecelletjes aan de voorkant. De nadelen van een cel aan de achterkant lijken me nogal duidelijk. Ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat energie uit radiogolven ook maar enigszins significant zal zijn zolang je hem niet naast je router legt. Als ik snel Google zit je met -50dBm op een excellent signaal sterkte al. Even app op telefoon gezet, en die zegt dat ik op -55dBm zit. Oké vraag me niet hoe nauwkeurig, maar dat is op een meter of 4 afstand zonder enig obstakel naar mijn router.

Waarom is dit relevant? Omdat -50dBm een 10nW (de n van nano) ontvangen vermogen is. Eén enkele AAA cell heeft een 1200mAh * 1.3V (beetje gemiddelde van ontlaadcurve pakken) = 1.56Wh. Als jouw ontvangen wifi signaal met 100% efficientie wordt omgezet, dan kost het 156000000 uur voor dat radiogolf ladertje meer energie heeft opgebracht dan een enkele AAA batterij. Voor de geinteresseerde, dat is ruim een 17000 jaar. En dat is de reden waarom laden met RF signalen normaal niet gedaan wordt. Bij RFID is het een hele korte afstand en hoger maximaal vermogen dat erin gepompt wordt. Maar belangrijkste is dat bij die korte afstand het geheel zich meer als transformator gedraagt, en niet als radio antenne.

Als aanvulling, normaal verlichting in een kantoor is een 500 lux, wat neerkomt op een 400uW/cm2. Stop er een simpel paneeltje met 10% efficientie op, van laten we zeggen 2cm x 2cm. Dan heeft dat ding overdag een laadenergie van 160uW. Meer dan 10000x die van de RF harvester. En nu ipv na 17000 jaar meer energie te hebben opgebracht dan een AAA batterijtje, is het na ongeveer een jaar. En begint het ineens logisch te worden.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 19:52]

Je gaat ook uit van 1 enkel signaal, in de praktijk zitten er duizenden signalen over het hele frequentiespectrum. Ook valt uit lagere frequenties meer energie te halen.

Herinner je de batterijloze AM radio nog? Een radiozender die honderden kilometers ver weg staat kan nog genoeg vermogen geven om een kristaloortelefoon een goed verstaanbaar geluid te laten produceren.

En je vergeet nog dat we met z'n allen een nog krachtigere zender meedragen dan wifi: onze smartphone (die meestal ook nog eens wifi uitzendt). Die ligt sowieso binnen een meter van de afstandsbediening, want beiden willen we binnen handbereik als we tv aan het kijken zijn.

Ik acht het dus niet zo onmogelijk...
Smartphone piek vermogen op zijn mobiele verbinding is inderdaad hoger dan van een router, een 5x-10x ofzo. Of hij piek vermogen gebruikt hangt natuurlijk af van je afstand naar de zendmast. Maar wat doet jouw telefoon 99.99% van de tijd? Helemaal niks. Zelfs als jij ermee aan het browsen bent, dan hoeft hij meer een hele korte databurst te krijgen. Pas als jij de maximale upload van je telefoon permanent gebruikt zal hij constant veel zenden.

En zelfs als je dat doet en je telefoon in no-time leeg is, hebben we nog het probleem van hoeveel antennes ze precies in die afstandsbediening hebben gestopt. Mijn gok is alleen een 2.4GHz antenne, ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze efficiente antennes voor alle veel gebruikte frequenties erin stoppen.

Verder dat er duizenden signalen zijn, klopt. Maar behalve degene uit je eigen huis zal de rest op heel laag vermogen zitten. Om maar een voorbeeld te gebruiken, mijn telefoon heeft momenteel op zijn ene sim -105dBm, de andere -110dBm (en dat zijn geen geweldige waardes, maar echt niet dat ik in middle of nowhere hier zit). Dat is vergeleken met die -50dBm waar ik mee rekende voor wifi een ~300000 tot een miljoen keer zwakker signaal dan mijn wifi.
Natuurlijk leg ik die naast mijn afstandsbediening neer, dan krijgt die soms wel een piekje binnen als hij een antenne heeft voor die frequentie en mijn telefoon wat verstuurd, maar meeste tijd stuurt die heel weinig.
Dat luisteren met een oortelefoon ging, omdat het menselijk gehoor heel erg gevoelig is.
0 dB audio is de gehoorgrens, en dat is 1 picowatt per vierkante meter. Een oor is kleiner dan dat, en met een paar picowatt komend uit het oordopje is er dus al geluid.
En nanowatt ontvangen vermogen zal dus wel genoeg zijn om te kunnen luisteren.
En de zender eigenlijk best wel sterk, want ontvangers waren in die tijd niet zo gevoelig en elektriciteit was goedkoop.
Je hebt natuurlijk geen 1200mAh nodig, dus in die zin klopt je verhaal niet. Het gaat er om hoeveel energie verbruik je werkelijk gemiddeld per dag met het gebruik van de remote? Daarnaast is het aanvullend op de zonnepaneel en kunnen we ons gezien je interessante berekening terecht afvragen wat het nut is van deze extra oplaadtechniek. Echt ECO is het niet meer lijkt me zoals @Sorcerer8472 terecht aangeeft. Ik vond het wel nuttig dat je geen losse batterij erin hoeft te stoppen en dat hij oplaadbaar is. Zonnepaneeltje is leuk, maar ook daarvan vraag ik me af of dat ECO is. Als ik 1 keer per jaar de remote aan een usb-c lader moet gooien voor 10 minuten zie ik niet zo een probleem aangezien het gemiddelde huishouden deze stekkers wel in huis heeft binnen nu en een jaar.

Zoals @DataGhost hieronder zegt ben ik het ook met je eens dat de plaatsing van de zonnepaneel raar is. Ik leg die dingen eigenlijk nooit op zijn kop. Heb een paar weken terug een Frame gekocht, dus heb nu ook zo een afstandsbediening (zonder RF opladen), dus kan me verder niet zo vinden in de kritiek van @DataGhost omdat het joystickje gewoon prima gemaakt is en niet schuurt als je hem op zijn kop legt. Ik ben met die joystick wel benieuwd naar hoe het nog werkt als we een jaar verder zijn.

Anyways, ik denk dat je het vooral moet zien als een stukje marketing verhaal dat ze zo slim bezig zijn.
Je hebt natuurlijk geen 1200mAh nodig, dus in die zin klopt je verhaal niet. Het gaat er om hoeveel energie verbruik je werkelijk gemiddeld per dag met het gebruik van de remote?
Nou ja, doet jouw afstandsbediening het 17000 jaar op één AAA batterij? Zo ja, dan is dit nuttig. En oké, je hebt zelfontlading ook nog bij batterijen, maar uiteindelijk is er zo veel minder energie die hiermee wordt opgewekt als ook maar in de kleinste batterij zit, dat het gewoon niet logisch is. En er zit ook nog gewoon een batterij in dit ding.

Overigens ben ik er ook vanuit gegaan bij die 17000 jaar dat je wifi router constant aan het zenden is. Terwijl grootste tijd die niks aan het doen zal zijn. Maar goed, optimistisch rekenen we met 17000 jaar, mijn afstandsbediening heeft 2 AAA batterijen, waar hij het laten we eens zeggen 5 jaar op doet. Dan hebben we het over een 0.01% van de energie van de afstandsbediening die geleverd wordt door de RF module. Doen we het keer de tienduizend dat een zonnepaneel efficienter is ruwweg, en we zitten op precies 100%. Dat is natuurlijk nog niet echt veel marge, maar een heel stuk nuttiger iig.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 19:52]

Voor de energie voorziening van een afstandsbediening moet je niet naar de batterij kijken. Die zit er in de meeste gevallen een paar jaar in en dus loopt ze leeg op de zelfontlading, niet op het verbruik in actie. Bedenk welke energie nodig is voor zo'n afstandsbediening. Ooit ben ik met die techniek bezig geweest: een rc-5 afstandsbediening (zoals de philips tv-s in de jaren 1990 - 2010 gebruikten) sturen alleen maar een stuk of 30 flitsjes naar de tv: een trein van 24 bits met wat start en stop bits. Daar is niet zo heel veel energie voor nodig.

Er zijn ooit ir-afstandsbedieningen geweest zonder batterijen. Die hadden een elco (condensatoro) die de energie oogste uit het indrukken van de knop en daarmee genoeg energie hadden om het signaal door te sturen.
Heb een paar weken terug een Frame gekocht, dus heb nu ook zo een afstandsbediening (zonder RF opladen), dus kan me verder niet zo vinden in de kritiek van @DataGhost omdat het joystickje gewoon prima gemaakt is en niet schuurt als je hem op zijn kop legt. Ik ben met die joystick wel benieuwd naar hoe het nog werkt als we een jaar verder zijn.
Ik heb zo'n ding zelf niet dus ik kan alleen maar op de plaatjes afgaan. Wat ik daar zie is een uitsteeksel wat functioneel is. Als je de afstandsbediening ondersteboven legt zal dat niet bij iedereen op een perfect vlak oppervlak gebeuren. De kans om de afstandsbediening aan te tikken op een manier dat dat joystickje ergens achter blijft haken met eventuele schade tot gevolg lijkt me dan ook veel groter. Als het zonnepaneel niet onderop zat zal vrijwel niemand dat ding ondersteboven wegleggen en is de kans dat het ergens achter blijft haken een stuk kleiner.
Misschien is het vermogen (10 nW) waar je mee rekent te laag.
In onderstaande studie haalt men met experimenten een vermogen van 1 micro Watt tot ruim 16 mili Watt (zie pag 25 en 26).
https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1208/1208.4439.pdf
Dat is het vermogen wat mijn telefoon aangeeft, en wat je online ook kan vinden als redelijk goede ontvangst. Maar van jouw bron, waar ze een speciaal systeem hebben met zender hiervoor bedoelt, die dus permanent staat uit te zenden: Ze beginnen met 30x het piek vermogen wat Wifi heeft! Dan halen ze met dipool antenne op een afstand van 6 meter een hele 1uW. En ga er maar vanuit dat dat een perfecte 6 meter is in een perfecte omgeving. Deel het door 30 om WiFi vermogen te krijgen, dan heb je dus op 6 meter afstand nog 30nW over ;) . En zoals je daar ziet, ja het kan werken hoor, als je hem dicht bij je router hebt liggen.
De WiFi harvester pakt natuurlijk niet alleen energie van jou netwerk, maar het pakt alle energie op de 2.4GHz (of 5GHz) band. Dit maakt al een groot verschil, alhoewel het uiteraard minder dan de zonnepanelen is.
Het maakt een verschil, maar maakt het een groot verschil? Laten we uit gaan van een rijtjeshuis, en best case scenario is hierbij twee buren aan beide kanten die evenveel energie erin pompen als jouw router. En ervan uitgaande dat ze allemaal permanent aan het zenden zijn met hun routers/access points (waardoor die 17000 jaar al heel erg optimistisch is), dan hebben we nog een 5000+ jaar nodig voor het meer energie dan één AAA batterij oplevert.

Je hebt natuurlijk meer buren, maar gezien RF energie kwadratisch met afstand afneemt, gaan buren verderop al snel weinig toevoegen qua energie.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 19:52]

Gelukkig neemt de energie af als het van de buren komt. Anders kon je niet eens je eigen AP ontvangen in huis.
De WiFi harvester pakt natuurlijk niet alleen energie van jou netwerk, maar het pakt alle energie op de 2.4GHz (of 5GHz) band. Dit maakt al een groot verschil,
Ja, je kan hem dus snelladen in de magnetron. Halve minuut op 800W, kan 'ie er weer een jaar tegenaan! :-P
<nonsense> laat de wappies het niet horen, die remote zuigt natuurlijk alle menselijke energie op ! </nonsense>

Wat zou milieuvriendelijker en goedkoper zijn, een spoeltje, zonnecel, converter(s), capacitor versus bankje met kontaktpunten en een AAA nicad ?

Volgens mij kun je ook met een app op je telefoon (samsung kan dat in ieder geval) je tv aansturen, scheelt 100% als je toch al een l*lpantoffel hebt ......
Ben het helemaal eens met wat je zegt. Je kunt je ook afvragen hoe "eco" het is om al deze onderdelen in een afstandsbediening te stoppen ipv een simpele AAA-batterij die ik in mijn geval maar eens in de 3 jaar ofzo hoef te vervangen.
Of alleen een lithium batterij met usb aansluiting. Dan heb je wel de eco voordelen, maar niet de extra kosten voor een onzinnig zonnepaneeltje of 'RF harvesting'.
Om zinnig aan RF harvesting te doen heb je ook wel een bovengemiddeld grote hoeveelheid metaal nodig lijkt me trouwens?
Heel leuk hoe je het allemaal berekend, maar een alkaline batterij is hoogstwaarschijnlijk milieu-onvriendelijker itt. die paar onderdelen die hiervoor benodigd zijn. En het is 'gratis' energie, doordat de radiogolven continu aanwezig zijn, waardoor de rc opgeladen blijft. Bovendien is deze technologie goedkoop te implementeren. Ik vind dit iig mooie ontwikkelingen en hoop dan ook dat andere fabrikanten dit ook gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 22 juli 2024 19:52]

Dit hangt allemaal natuurlijk 100% af van hoe de genoemde onderdelen geproduceerd zijn en of er bijvoorbeeld wel of niet schadelijke metalen in zitten die wel of niet in het milieu komen.

Al deze moeite steken in de tv 1 Watt minder energie laten verbruiken heeft wellicht een grotere positieve invloed op het milieu, maar ik ben het met je eens dat op zichzelf (mits milieuvriendelijk qua afvalstromen e.d.) er niets op tegen is.
en een akku in dit design ipv een condensator is ook eindiger qua levensduur ...
Een extra ontwerpfout mbt dat zonnepaneel op de achterkant lijkt me het joystickje aan de voorkant te zijn. Als je consequent dat ding ondersteboven neerlegt om op te laden gaat 'ie ongetwijfeld snel kapot en dan kan je natuurlijk de hele afstandsbediening gaan vervangen. Dat paneel had prima op de hele onderste helft van de afstandsbediening gekund waar nu niks zit. Een handgreep lijkt het me niet, aangezien je dan niet bij de bovenste knoppen kunt komen, maar bovendien houd je dat ding niet continu vast natuurlijk. De accu zal vast uit goedkope ronde cellen bestaan waardoor er daar geen ruimte is voor enige andere elektronica.
Raar dat dat nodig is; een casio horloge heeft ook in het design zonnecellen op de wijzerplaat. Met transparante ipv zwarte noppen zou de gehele voorkant minus kontaktpunten zonnecel kunnen zijn ?
Tja, de kracht van marketing om zich op een of andere manier van anderen te onderscheiden en je zaken duurder te kunnen verkopen is nu eenmaal groot, en vele mensen trappen er in, en betalen veel geld voor een minimaal verschilletje of voor een loze marketing kreet dat een produkt zogenaamd een meer exclusieve perceptie verschaft.
Dit soort veranderingen vind ik wel handig. Heb nu een paar weken de Apple TV 4K. Daar zit een afstandsbediening bij welke oplaadbaar is. Dit is zelfs nog beter. En ook nog eens milieuvriendelijker. Veel meer fabrikanten zouden naar zoiets moeten overstappen. Het telkens moeten omwisselen van batterijen is ook niet meer van deze tijd.
Hoe vaak verwissel je batterijen van een ir remote? Kan me niet herinneren.. Beetje gepruts in de marge imho.
Een normale batterij gaat een paar maanden mee voordat je het moet omwisselen. Als je daarop kan besparen en het ook nog eens het milieu ten goede komt is elke verandering daarin positief. Dus nee, geen gepruts in de marge maar een verbetering dat al eerder op de markt gebracht had moeten worden.

[Reactie gewijzigd door BramViking op 22 juli 2024 19:52]

Bij mijn LG zijn de 2 oplaadbare AA's ongeveer om de 2 jaar een keertje op te laden...
dat is dan wellicht vanwege het zelf ontladen van herlaadbare batterijen...
Een afstandbediening (en klok) zijn de schoolvoorbeelden waar een niet herlaadbare batterij meestal de betere keuze is.
Mijn Samsung TV met standaard IR remote staat hier om en bij 5 jaar. Met dezelfde batterijen.
Oplaadbare batterijen met weinig tot nagenoeg geen zelfontlading bestaan nu ook alweer een hele tijd. Ik vond pas nog een grafische rekenmachine met een setje Eneloops erin die daar minstens 3 jaar ongebruikt in hebben gezeten en die werkte nog prima zonder op te hoeven laden. Veel kosten ze ook niet meer.
de eneloops zijn al gauw meerdere keren duurder dan reguliere 'ikea' oplaadbare batterijen. 1 keer per jaar ikea's wisselen of eens per 3 jaar eneloops. Mijn portemonee kiest voor ikea... Als purist//techneut zou mijn voorkeur ook eneloops zijn
Mensen zappen volgensmij echt veel meer dan ik. In mijn ziggo afstandsbediening zitten nog steeds de originele batterijen...
Dat zegt op zich weinig. Hoe lang heb je het apparaat? 1 maand, 1 jaar, 5 jaar?
Sowieso meer dan een jaar. Ik had het hier meer over de berichten van mensen die meermaals per jaar hun batterijen moeten vervangen.
of je bent anti-milieu en je klaagt bij de kpn helpdesk dat sommige knopjes op je remote het niet doen, soms krijg je daarmee een nieuwe pook opgestuurd, gratis ...
Een paar maanden?

Dat is bij mij echt een ding dat ik minder dan 1x per jaar doe.
Volgens mij hangt dit sterk af van het soort batterijen dat je gebruikt. De ene is veel beter in low power en standby dan de andere.
Hoe vaak gebruik jij dan de AB? Zeker nu er minder TV wordt gekeken gaan die dingen echt heel lang mee. Merk zelf dat wij de AB hier veel minder gebruiken dan vroeger. Kinderen bedienen TV via telefoon (youtube etc..) en ik zelf ook (chromecast).
Is dat beter? Over +/- 10 tot 15 jaar zijn deze afstands bedieningen onbruikbaar omdat de accu lam is, dat maakt de TV nagenoeg onbruik baar (Afgezie nvan het fiet dat het een Smart TV is en dit sowieso beperkte levensduur hebben, Connected Device iig..)

Mijn vader gebruiker op zolder, waar hij zijn puzzel kamer gemaakt heeft, een oude Samsung TV welke HD Ready is op 32". Ja ja, een heuze 1366x768 resolutie! welke van rond 2010 is als ik het mi jgoed voor mij haal. Die TV die werkt nogsteeds prima en doet prima om een film o.i.d. op te zetten als hij aan het puzzelen is. De afstandsbediening werkt ook nog prima, als is deze wel eens onder het accu zuur gekomen omdat ik vergeten was de batterijen er uit te hale ntoe ik voor mij zelf een nieuwe kocht en deze TV enkel in bruikleen had.. maar zelfs daarna werkt deze nog prima! geen enkel mankementje aan te vinden.

De afstandsbediening van Samsung zie ik eerlijk gezegt niet zo lang mee gaan en deze accu lijkt niet makkelijk te vervangen... vraag me af waarom ze het niet konden doen zoals je ook kan met de Pine64. Nu is dit een telefoon. Maar het principe is het zelfde. Je haalt er misschien wat minder capaciteit uit, maar als er ooit wat mee gebeurd is het wel te vervangen en dat lijkt mij best belangrijk.

Als je een goede batterij hebt gaan deze langer mee dan een paar maanden. dan ben je wle ijverig bezig om de TV te bedienen. Deze afstandsbedieningen komen uit eindelijk op de recyclehoop terwijl dat eigenlijk niet nodig hoeft te zijn.

Dit is veel slechter voor het millieu. Omdat je op dat moment zowel de hele afstandsbediening maar ook de accupack moet verwerken i.p.v. enkel de batterijen.
8 miljoen huishoudens, allemaal eens in de twee jaar de batterijen verwisselen, dus 4 miljoen paar jaarlijks..
Dat zijn gewoon 8 miljoen batterijen die je zou kunnen besparen door een stukje techniek toe te passen en daarbij komt ook nog dat dat gepruts wegvalt. Klinkt als een prima milieuwinst - en dan nog wereldwijd trekken, dan is het eng hoe veel ton afval je bespaart.
Je bespaart 4 miljoen batterijen per jaar weggooien.
Je krijgt ervoor terug:
8 miljoen accu's. 8 miljoen kleine zonnepanelen. 8 miljoen usb-c poorten. 8 miljoen keer de techniek om die radiogolven om te zetten in energie. En 8 miljoen battery management chips om al die energie op een goede manier in de accu te stoppen.

Weet niet, klinkt alsof je over de lange termijn beter af bent door de batterijen te gebruiken en te recyclen. Of nog beter, gewoon oplaadbare batterijen gebruiken.
Volgens jouw redenatie ligt het er dan vervolgens dus aan hoe lang die afstandsbediening mee gaat t.o.v. batterijen. Ik weet eerlijk gezegd niet genoeg over de productie van alle genoemde onderdelen om te kunnen bepalen / schatten wat beter zou zijn voor het milieu. Het is toch altijd lastig.

Ik vroeg me namelijk ook af wat de efficiëntie is van het overdragen van energie over radiogolven en of je niet te veel energie verliest daarmee.

Het enige wat ik zo zou durven te stellen is dat we allemaal beter af zijn met oplaadbare batterijen.. Dan heb je alleen de 'accu's' nodig die makkelijk zijn te vervangen en hebben we geen/minder afval.
Even opgezocht, de meeste websites geven aan tussen de 4 en 10 jaar voordat een tv wordt vervangen.
Dus dat is 2 tot 5 batterijen vs alles wat ik hierboven al opsomde.
Nouja, 4 tot 10 batterijen dan, want er zitten er bijna altijd 2 of meer in. (In sommigen 3 AAA kan ook)
Dan nog is het te snel om te stellen dat dan al deze componenten slechter zijn voor het milieu, dat is van enorm veel afhankelijk.

Zoals ik al zei is eigenlijk het enige dat je met goede zekerheid kan stellen dat oplaadbare batterijen het beste zijn.
Oplaadbare batterijen ;)

Gebruik het al jaren voor de afstandsbediening, plus veel andere apparaten, en werkt perfect. Het enige moment dat er niet oplaadbare inzitten is wanneer de originele batterijen nog niet leeg zijn. Van mij mogen ze het standaard meeleveren van niet oplaadbare batterijen verbieden.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 19:52]

Dat is inderdaad ook een oplossing, maar wordt nog vaak niet gebruikt. Veel mensen lijken het toch makkelijk te vinden of zo om batterijen weg te blijven knallen.

Edit met goede, enigszins verouderde, bron
https://recyclingnetwerk.org/visie/batterijen/

[Reactie gewijzigd door CompPost op 22 juli 2024 19:52]

De bleutooth vreet best veel power, Ik heb een samsung tv met ongeveer zon afstandsbediening en minimaal elk half jaar moeten er nieuwe batterijen in. (en ik gebruik de ab niet eens om te zappen... alleen de tv aan uit en soms een andere input... thats it)
De nVidia shield werkt ook via bluetooth en daar heb ik al 2 jaar de originele batterijen in (gebruik de TV wel maar misschien 2x per week).
Ja ik kan het niet echt vergelijken met mn andere apparaten die dezelfde batterijen hebben want ik gebruik ze te weinig. Maar het zou aan de el cheapo "aerocell" batterijen kunnen liggen die ik gebruik.
Oh okee. Ja kan zeker de oorzaak zijn.
Het is vooral gepruts wanneer het nodig is. Als dit ervoor zorgt dat ik weer een zorg minder heb, dan vind ik het best. Waar ik me vooral zorgen over maak is dat hiermee de zwakste schakel van de afstandsbediening, de accu wordt. Mocht de accu niet meer goed werken, dan moet je wellicht de hele afstandsbediening vervangen tegen een veel hogere prijs.
Precies, alleen maar nadelen eigenlijk. Er komt allemaal extra hardware in zo'n afstandsbediening om hem op verschillende manieren op te kunnen laden en waarschijnlijk inderdaad een onvervangbare accu (afgaand op de plaatjes), terwijl de oplossing allang bestond, namelijk oplaadbare batterijen. Het voornaamste probleem zit hem denk ik in het standaard meeleveren van onoplaadbare batterijen (in plaats van fatsoenlijke oplaadbare met lage zelfontlading) en het gemak waarmee zulke batterijen nog steeds te koop zijn. Deze afstandsbediening lost alsnog het probleem niet op dat deze batterijen veel te vaak gebruikt worden. Beter was het geweest als ze ervoor zorgen dat er vaart wordt gemaakt met het verbieden van onoplaadbare batterijen.

Het idee is verder goed, alleen een afstandsbediening lijkt me de minst efficiënte plek hiervoor als je kijkt naar de extra benodigde energie tijdens productie.
Ik vind het ook geen issue. Ik gebruik trouwens een alles in één AB, die op een station staat en zich daar laadt.

Ik ben benieuwd of dit iets gaat brengen. Gelukkig gebruiken ze al aanwezige golven van routers, maar ik zou zelf eerder benieuwd zijn naar kinetisch laden. Uiteindelijk pak je een afstandbediening toch op, dus is er altijd sprake van beweging. Maar ook daar weet ik niet of dat voldoende energie oplevert en het is heeeel vervelend om elke keer te moeten bewegen om het volume of de zender te wijzigen.

Wat batterijen betreft, zou ik Sanyo Eneloops oplaadbare batterijen of GP recyko aanraden. Die ontladen namelijk nauwelijks en daar zul je daadwerkelijk veel langer plezier van hebben.
Ja bij een normale afstandsbediening, maar je vergeet dat de ATV ook gebruikt kan worden om te gamen. (of dat handig is laat ik in het midden) Bij gamen gaat die een stuk sneller leeg.
Weet je het gemak van een bluetooth afstandsbediening? Er zijn van die kleine dingetjes in het leven die ik waardeer en een daarvan is het bedienen van de Shield Remote onder de warme deken :P
Niet vaak, maar het is wel belastend voor het milieu, al die weg gegooide batterijen.
Gewoon via de app op je telefoon. Heb je geen extra apparaat meer nodig en geen batterijen/accu. Nog milieuvriendelijker.

Energie moet toch ergens vandaan komen. Of ze het nu uit radiogolven halen of uit een wandcontactdoos. Zonneenergie is dan mijns inziens de enige milieuvriendelijke manier om zo`n ding op te laden.
Ik zou overigens wel willen weten of dit geen storing geeft op je radio/wifi signaal. Of gebruiken ze een ander soort radiogolf hiervoor?

edit: Ambient RF energy could be provided by commercial RF broadcasting stations such as TV, GSM, Wi-Fi, or radar.

[Reactie gewijzigd door PThijssen op 22 juli 2024 19:52]

Ik zou overigens wel willen weten of dit geen storing geeft op je radio/wifi signaal.
Zoals Sissors al uitlegde is het hoe dan ook maar heel weinig van de origineel uitgestraalde energie die uberhaupt bij de afstandsbediening terecht komt. Stel je je router voor als een lamp en je wifi-signaal als het licht (dit ligt overigens niet ver van de waarheid, alleen de golflengte is anders). Je afstandsbediening blokkeert gewoon licht (ook zonder zonnepaneel) volledig. De enige storing die dit geeft is te zien in de vorm van een schaduw en die is op enige afstand van de lamp/router behoorlijk klein. Alleen een belangrijk verschil met licht is dat je afstandsbediening 100% van het licht tegenhoudt/reflecteert maar dit zal met andere RF-straling (zoals je wifi-signaal) niet het geval zijn. Gereflecteerd wordt het volgens mij niet/nauwelijks en de absorptie zal maar gedeeltelijk zijn. Maar alsnog stel je voor dat het 95% is, dan is de enige manier om veel storing te krijgen die afstandsbediening zo ongeveer op je router te leggen. Op alle normale afstanden zal het diezelfde kleine "schaduw" op je signaal geven als met licht het geval is. Verwaarloosbaar dus en hoogstens alleen merkbaar in het verlengde van de lijn tussen je router en afstandsbediening, weerkaatsingen van het signaal daargelaten.
Top, dank voor de uitleg.
En ook nog eens milieuvriendelijker.
Dat wil ik over pakweg 5 jaar nog wel eens zien. Hopelijk blijkt die accu dan niet kapot te zijn. Want ja, die zit ingebouwd, dan kan je meteen de hele afstandsbediening vervangen.

En ik zie ze nog in staat van de afstandsbediening niet meer te verkopen dan. Dan zijn er gegarandeerd mensen die een nieuwe TV kopen in plaats van een universele afstandsbediening.

Het is op zich een goed idee, maar als ze echt met het milieu bezig zouden zijn kiezen ze voor een gestandaardiseerde verwisselbare accu in plaats van een ingebouwde.
Als de accu een vergelijkbare capaciteit heeft als reguliere batterijen (die bij mijn tv een jaar meegaan op een volle lading) en ook net zo vaak opgeladen en ontladen kan worden als een gemiddelde smartphone accu (80 % over na 1000 keer is volgens mij een indicatie), dan zal de accu het probleem niet mogen zijn. Zelfs als ze de helft pakken van beide waarden, komt dat goed.

Het een en ander ligt wel aan of die radiogolven plus zonne-energie ervoor zorgen dat hij constant een beetje ontlaadt en weer bijlaadt of dat dat bijladen pas gebeurt onder de x procent.

Het echt 'kapot' gaan van een accu heb ik geen ervaring mee, zou kunnen dat dat ook kan. In mijn ervaring gaat de afstandsbediening zelf eerder stuk. ;)
Wie bepaalt eigenlijk wat "van deze tijd" is? Genoeg toestellen die vaak gebruikt worden waar er met verschillende accu's in een lader gewerkt worden omdat laden trager gaat dan het gebruik er van. Ook voor bv elektrische wagens zijn er plannen gemaakt om het hele pakket te vernieuwen. Ik heb honderd keer liever een verwisselbare batterij dan dat ik zo'n heel ding open moet breken om dit te herstellen of zelfs weg moet gooien omdat je niet eens meer aan de batterij kunt als deze versleten/defect is. Dat hele non-argument "niet meer van deze tijd" is een leuk argument voor de fabrikanten van alle goedwerkende zooi die we weggooien omdat iets simpels als een batterij verwisselen niet meer mogelijk is.
Onze afstandsbediening is ook oplaadbaar. Gewoon met AA batterijen. Die ene keer per jaar de batterijen vervangen door volle oplaadbare batterijen vind ik niet zo'n groot probleem...
Dat lijkt me juist veel minder milieuvriendelijk aangezien het vaak moeilijk of niet mogelijk is om de accu te vervangen als deze defect is. AA of AAA batterijen zijn ideaal indien de afstandsbediening ook ontworpen is om goed te werken op de lagere spanning van de oplaadbare variant. Je kan ze in ieder geval eenvoudig vervangen.
In de sony tv afstandsbediening zitten nog de originele batterijnen en tikt nu 4 jaar aan. Nu deze wordt niet zo dikwijls gebruikt. Tegelijkertijd hebben we een logitech harmony in gebruik genomen (niet de elite, maar het simpele ding zonder scherm). Daar gaat een knoopcel in, daar worden zelfs dikwijls lichten me aan en uit gezet, dat heeft een knoopcel en denk dat ik daar op 4 jaar tijd 3x de batterij tot nu toe heb moeten vervangen. De volgende keer komt er dus wel aan. En die afstandsbediening is de hele dag (+8u) in gebruik, want wordt zowel voor tv als audio gebruikt hier thuis. Een afstandsbediening vergt ook niet zoveel energie. En milieuvriendelijker weet ik zo niet.
Geef mij maar batterijen. Geen energie meer? Even swappen en je kunt direct vooruit. Geen wachttijd totdat t ding is opgeladen.

Bij de PlayStation wordt ik vaak gedwongen te stoppen met spelen want de controller is leeg. Bij de Xbox kan ik ze direct even swappen en doorspelen.

Kabel tijdens gebruik wil ik niet, teveel contacten die dan helemaal uitlubberen en na een tijdje helemaal niet meer fatsoenlijk werken.

Plus geen last van een slijtende accu.
Een mooie ontwikkeling. Minder AA/ AAA batterijen verspillen. Kan Ziggo nog wat van leren met hun 4x AAA afstandsbediening; daar stop ik 3x per jaar nieuwe batterijen in die nog niet eens ½ leeg zijn. Da's nou echt verspilling van batterijen.
Je weet dat er ook oplaadbare AAA-batterijen bestaan?
Nadeel van die oplaadbare batterijen zijn de lagere spanning( 1,2V) die ze leveren waardoor een hoop A.B's al veel sneller niet meer willen werken als de batterijen onder een bepaalde treshold komen !
Je hebt ook NiZn, die zijn 1,6V.
Dan doe je ze in de oplader lijkt me. Dat is precies het mooie eraan. Het moet inderdaad iets vaker dan met onoplaadbare batterijen, maar het scheelt een hoop afval.
Edit: 6x4 Duracell AAA onoplaadbaar kost evenveel als 2x4 Eneloop AAA oplaadbaar, dus die investering heb je er met die afstandsbediening binnen twee jaar uit en je hebt altijd een setje opgeladen batterijen klaarliggen.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 19:52]

Probleem is dat de 1.2V oplaadbare batterijen bij deze afstandsbediening na 3 dagen al piepen dat ze leeg zijn. (je krijgt dan zo'n mooi nag screen in beeld). Elke 3 dagen opladen is mij te gortig. Vandaar overgestapt op gewone batterijen. Ik zie die 1.6v batterijen; die ga ik een keer kopen en proberen. Ik wist niet dat deze bestonden. Dank!
Om eerlijk te zijn zou ik dan heel dat apparaat wegflikkeren want zulke trieste technologie hoort niet te bestaan. Maar je zal wel vastzitten aan Ziggo en dat ding. Je kan daar in ieder geval een klacht indienen en dat je graag een ander apparaat hebt met wel een normale afstandsbediening. Of inderdaad die 1.6V batterijen, hopelijk werkt het daarmee wel goed.
Dit is de "state of the art 4K" versie; en anders krijg je een apparaat wat niet juist werkt op een 4K T.V. Iets anders is ook niet best. Helaas zijn die 1.6v batterijen niet geschikt voor langzame ontlading en heb je ook nog eens een speciale oplader nodig.. jammer weer... :( Ik hou het toch in de gaten.. :D
oh grappig. Ik heb ook die nieuwe voice remote gekregen. Heb de batterijen nog nooit hoeven vervangen eigenlijk. Raar dat ze bij jou zo snel gaan
Ik zal Ziggo hier eens over bellen.. en meteen vragen waarom ze geen oplaadbare AB leveren.
Dan gebruik je voortaan toch oplaadbare batterijen?

Dit is eigenlijk alleen een mooie ontwikkeling indien de accu vervangbaar is door een goed verkrijgbaar en betaalbaar alternatief. Als dat niet het geval is, is het alleen marketing.
Zoals al eerder aangegeven; oplaadbaar is 1.2v en dan begint dat ding na 3 dagen al te piepen dat de batterijen leeg zijn.. :( Ik zal ziggo eens bellen hier over.. want ik heb dat ding nu 2 jaar en in het begin was dat helemaal niet..
Wellicht zijn je oplaadbare batterijen niet goed meer.

Ik zelf gebruik altijd de Ikea versies van Eneloop.
Nieuwe ook geprobeerd; dus dat is het helaas niet. Ziggo ff bellen; misschien AB stuk..
Mooie techniek, maar alsnog walg ik er van dat Samsung hardcoded al die streamingsknoppen heeft ingebouwd. Je kan ze niet wijzigen.
De knoppen op de Philips AB zien er niet beter uit (maar wel te wijzigen). Geen idee hoeveel ze er voor krijgen, maar ik had echt wel een paar Euro over gehad voor het weglaten van de knoppen / neutralere knoppen
Oh?!? Ik heb een Philips OLED TV maar ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe ik de knoppen op de rc kan aanpassen.
Dankjewel! Ga zo eens even met de info hierover stoelen, zou graag de Google voice en Rakuten knoppen remappen.
Ik denk dat je de tekst er met een wattenstaafje stickerverwijderaar oid ook wel afkrijgt.
Dat, en nog erger, dat er geen source/input knop op zit :(

En geen enkele aandacht voor ergonomie, weer een glibberige ipod nano kloon. En dan zeg ik nog niets over de software :X
Weinig toegevoegde waarde vind ik. Hoe vaak vervang je de batterijen van de afstandsbediening? Als je dan oplaadbare batterijen gebruikt heb je hetzelfde gemak en dezelfde milieubewuste voordelen.
Idd, de afstandsbediening is na de klok wel het ding waar ik het minst last van heb dat die leeg is.
Behalve de uitvoeringen , die bij trilling beweging de verlichting ab laten branden
Oh die klote dingen die een stip op je scherm geven als je alleen tegen de AB aanstoot.
Het is 'gratis' energie en het is blijkbaar goedkoop te implementeren, dus waarom niet?
Echt weer een oplossing voor een probleem dat niet echt bestaat ;) Leuk qua techniek maar de batterijen van een afstandsbediening vervangen we hier echt zeer zeldzaam. Die van de klok is sneller leeg.

En waarom niet meer met spraak besturen? Microfoon in de TV kan prima en dan kan je gewoon opdrachtengeven zonder op zoek te moeten naar dat ding wat altijd onder een kussen verdwijnt (kinderen en kussens op de bank zijn echt een ramp hier). En kom niet aan dat je dat via een google home oplossing oid kan want integratie tussen systemen is een regelrechte ramp wat hier nog steeds niet werkt en waarbij je als NL land achter blijft. Direct in het apparaat ondersteund vanuit de fabrikant lijkt me een prima oplossing.

En ik ben ook benieuwd hoe effectief die energie extractie is, ik heb niet echt het idee dat het meer toevoegt dan een paar dagen (in een paar jaar) voordat je toch moet laden.
Ja met spraak in de TV, zou leuk zijn. Maar ik zie Google hier toch nog dikwijls missen hoor "Hey Google, zet olaf aan". Als 1 van de kinderen dit hier zegt, gebeuren er soms toch een paar gekke dingen. Ok de kleinste is net 4. Maar soms zelfs simpele dingen gaan compleet de mist in, althans toch in het Nederlands (Vlaams in mijn geval). En denk niet dat Hoehel in West Vlaanderen werkt ... En nee niet iedereen is het Engels machtig, dus dat is ook geen oplossing. Wij hebben hier ook zo een microfoon in de afstandsbediening, en dat is toch nog dikwijls hit and miss. Ok tv is van 2018. Maar als ik de google mini bekijk is er niet veel verschil, en dit is het laatste model, dus iets recenter en zal most likely al wel eens een update gehad hebben denk ik.
Nouja, bij mij is de AB juist redelijk snel leeg, vraag me ook altijd af waarom, maargoed, 1x in de zoveel maanden moet ik de 4 oplaadbare AAA batterijen wel weer eens vervangen. Het is dat ik het een hele fijne afstandbediening vindt, maar anders had ik em al lang vervangen.
Zonnepaneeltje, laden via USB-C, laden via radio golven. Mooie techniek voor een batterij die je 1x per 3 jaar moet vervangen.
afhankelijk van de techniek moet je die wel vaker vervangen hoor.
mijn afstandsbediening kan ook werken met Bluetooth voor de google assistant en die is echt wel na 10/11 maanden leeg
En toch denk ik dat 1x per jaar simpel een batterij vervangen een betere keuze is boven een accu en deze ingewikkelde technologiën om die accu te kunnen laden. Gezien TV's toch wel een leeftijd van 10 of meer jaar kan halen vrees ik voor het gemak en de prijs waarmee je een nieuwe accu kunt krijgen terwijl de goedkope AA/AAA batterij al vele decennia een standaard is en voorlopig ook wel zal blijven en ook totaal geen problemen geeft.
Het doel is juist dat je geen nieuwe accu nodig hebt. Dus een afstandsbediening die de hele duur (of langer) van de televisie mee gaat en je kan hergebruiken.
Het valt dan nog te bezien of die accu dan wel degelijk de ganse levensduur van de TV meegaat, en tegenwoordig wordt alles zodanig gemaakt dat je accu's niet meer kan vervangen zonder hoge kosten, en dan gelijk het ganse toestel maar weggooit ipv een spotgoedkoop accu tje te vervangen.

Ik heb onlangs zo een toestel met defecte accu gehad, een vervang accu zou me 3 maal meer kosten dan een volledig nieuw toestel, en dat is dan nog in een toestel dat erop voorzien was om nog makkelijk de accu te kunnen vervangen, wat tegenwoordig geen evidentie meer is omdat de fabrikanten liever nog eens cashen door je een nieuw toestel te verkopen, wegwerpmaatschappij weet je wel.
Het vervangen van een accu voor een afstandsbediening voor je tv zou je 3x meer kosten dan aanschaf van een nieuwe? Dat klinkt niet alsof dat zomaar voorkomt.
In mijn geval ging het over een soort zaklamp met sterke lichtbundel, je kon die gewoon openschroeven en de accu zelf vervangen, maar de accu koste in het wisselstukkencircuit, inderdaad zowat 3 maal meer dan een totaal nieuwe identieke zaklamp aan te kopen in de supermarkt.

In het geval van zo een recente afstandsbediening, zouden de kosten mogelijk nog hoger kunnen oplopen, omdat die dingen zodanig gemaakt (dichtgelijmd en dergelijke) dat je het bijna niet zelf kan openmaken om even de accu te vervangen, en zou je die dan naar een servicecenter moeten sturen, wat de prijs nog extra opdrijft, en je het ding bovendien een paar weken zal moeten missen.
Een nieuwe afstandsbediening kopen wordt op dat moment een stuk aantrekkelijker dan een dure "herstelling", iets wat praktisch nooit meer gebeurt voor zulke dingen.
We weten allemaal dat herlaadbare accu's niet zo lang mee gaan, defect raken en dus voor die tijd vervangen moeten worden.

Daarbij: Fabrikanten maken het vervangen van ingebouwde accu's niet gemakkelijk (zeker niet zo makkelijk als het vervangen van een AAA batterij),

wat er op neer komt dat iedereen die niet met een soldeerbout overweg kan bij het stuk gaan van de accu een dure reparatie moet laten uitvoeren om een vervangende afstandsbediening moet aanschaffen. welke of niet goed is voor de portemonnee en in het laatste geval niet goed is voor het milieu
Zonnecel aan de achterkant, genoeg ruimte aan de voorkant zo te zien? Waarom dan nog een usb poort? Is de accu vervangbaar/is het gewoonweg een oplaadbare knoopcel?
Waarom nog een USB-poort, ik denk vooral om te voorkomen dat je in de winter met een TV zit die niet meer uit/aan gaat en op volume 100 staat? ;)
Zonneenergie is natuurlijk mooi, maar realistisch gezien heb je daar niet altijd toegang tot. Tijdens de winter, snachts etc. wil je toch niet dat je afstandsbediening er opeens mee ophoudt.

En qua design, hier onder ook al gereageerd, maar ruimte aan de buitenkant wil niet zeggen dat er ook ruimte is aan de binnenkant. Een zonnepaneeltje is ook niet alleen een sticker, er zal toch enige logica binnen in het apparaatje moeten zitten. Als je dan intern gaat schuiven gaat dit mogelijk ook ten kostte van gebruiksgemak (ook belangrijk, anders zouden ze gewoon een 30x30cm vlak met zonnecellen maken en dan heb je helemaal geen gedoe).
Ik mag hopen dat die zonnecel lichtgevoelig is en dus ook ook stroom opwekt van de kamerlamp, anders heeft een zonnecel binnenshuis niet zo veel nut (of het nou zomer of winter is), tenzij je je AB altijd in je vensterbank legt, zegma.

Dus lijkt mij niet dat het seizoen een geldend argument zou moeten zijn.
Als er eens per dag de kamerlamp even aan gaat, zou dat voldoende moeten zijn.

Maar buitenom alles, denk dat je toch graag een fallback hebt. Ik vermoed dat de AB ook updates kan ontvangen via USB, dus dat zou nog een reden kunnen zijn voor de aanwezigheid van de poort.
Vooral veel marketing praat om de consument een goed gevoel over het eco bezig zijn te geven en tegelijk de zaak aan een hogere prijs te kunnen verkopen dan wat het waard is.
Wanneer zien we de eerste afstandsbediening met kinetische energie, à la de Philips Hue Tap? In principe zijn de commando's die zo'n ding verstuurt niet ingewikkeld, dus zie geen reden waarom er constant stroom op de internals staat. Of wordt een afstandsbediening daar te "bulky" van?

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 22 juli 2024 19:52]

Met alle technieken die een moderne afstandsbediening bevat zal dat niet werken. Bij motion control (zoals bijv. LG's Magic Remote) of microfoon heb je meer stroom nodig dan je krijgt door het indrukken van een knop.
Ah ja, dat klopt natuurlijk! Ik gebruik zelf nooit van die fancy features op m'n afstandsbedieningen: TV aan, versterker aan en voor de rest alles met de Apple Remote (zonder spraak), dus in principe voor mij alleen maar knoppen.
Kan die zonnecel niet beter aan de voorkant geplaatst worden, waar er zelfs nog ruimte voor lijkt te zijn in het huidige ontwerp?
Ruimte aan de buitenkant wil niet perse zeggen ruimte aan de binnenkant natuurlijk. Het zou best goed kunnen dat het intern gewoon niet gaat om het allemaal logisch aan de sluiten en het paneeltje aan de voorkant te hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.