Asus A7V266-E KT266A moederbord review

Onze oosterburen bij Planet 3Dnow! hebben een aantal pagina's volgetikt over de Asus A7V266-E, een KT266A moederbord dat qua naam en layout verdacht veel lijkt op de oudere A7V266. Niet verwonderlijk, aangezien de nieuwste versie van de VIA chipset pin-compatible is met zijn voorganger. Het moederbord heeft dus de bewezen stabiliteit van de A7V266, gecombineerd met de extra performance van de laatste VIA northbridge. Toch is het plankje geen letterlijke kopie: nieuw is de Promise IDE RAID controller. Het moederbord moet het in de test opnemen tegen een hele serie andere producten, waaronder de originele A7V266, de A7M266 (AMD 760), A7A266 (ALi MAGiK 1) en Abit KG7-RAID (AMD 760). Getest worden onder andere de bandbreedte van het geheugen, DivX encoding, Seti@Home, 3DMark en Quake3. De conclusie is zeer positief: het bord is snel, stabiel en bovendien compleet. Het is alleen een beetje jammer van het ACR slot:

Auch das Asus A7V266-E reiht sich nahtlos an das mit viel Lob überhäufte Vorgängermodell an. Die Performance-Eigenschaften lassen kaum zu wünschen übrig. Sicherlich ist ein Preis von ca. 480,- (RAID-Variante, Quelle: Alternate) nicht gerade günstig. Mit dem Shuttle AK31 Rev. 3.1 beispielsweise gibt es Platinen, die um einiges günstiger sind (wenngleich auch ohne RAID). Poweruser können aber trotzdem bedenkenlos zuschlagen. Overclockering-Möglichkeiten sind reichhaltig vorhanden. Schade ist nur, daß Asus den ACR-SLot wieder nicht zugunsten eines sechsten PCI-Slots geopfert hat.

Asus A7V266-E closeup

Met dank aan machiel.

Door Wouter Tinus

04-11-2001 • 16:52

58

Bron: Planet3dnow

Reacties (58)

58
54
38
6
1
9
Wijzig sortering
Anoniem: 13443 4 november 2001 17:52
[sehr nicht zur sache/very off-topic]
Het enige wat ik hier niet aan snap is dat 't weer in t duits moet...
Jij niet, maar ik wel :P

Als ik wat quote doe ik dat rustig in het duits. Daar kom je echt wel uit hoor. Ga anders gewoon duits leren. Kun je ook eens wat lekker goedkooop bestellen daar.

Voor Duitsers zelf is het trouwens ook wel makkelijk. Toch de grootste markt in Europa. Of had je liever Frans?
[/sehr nicht zur sache/very off-topic]

Jammer dat ze geen vergelijk met MSI erbij maken. Of een P4 in de test meenemen.

Waar is nou de door Toms Hardware Guide geconstateerde instabiliteit? Nou? :?
Ligt gewoon aan het merk mobo. Zoals ik al eerder zei.

Asus = supersnel, stabiel en duur.
MSI = snel, superstabiel en goedkoop
Abit = laat, supersnel, onmogelijk geachte features en stabiliteit soms goed, soms niet.
Abit's hebben gewoon teveel opties.

Als je je bord "beschaafd" instelt, dan is die stabiel.
Als je je bord "hyper-overclocking" instelt, dan is die onstabiel.

Maar zelfs een domme PCI-latency instelling kan je pc al stabiel/onstabiel maken.
Als ik zie hoe vaak Asus met hun BIOS updates komt, dan heb ik dat extra geld wel voorover.
Hoe vaak intereseert me helemaal niets, het gaat erom dat de updates zinvol zijn of bugs fixen. EN, of ze snel gereleased worden na de vondst ervan.
Ik geloof niet dat ze voor niks die updates gaan uitbrengen. Dat heeft weinig zin vind je niet?
Als je geen problemen ondervindt met je huidige BIOS, dan hoef je de update niet te doen. Voor andere mensen die wel problemen hebben, zou die update wel is voor een oplossing kunnen bieden. Niet iedereen heeft dezelfde hardware/configuratie in hun pc zitten.
Wat jammer is, is dat het plankje gemiddeld 100 gulden duurder is als de concurentie, als de Epox 8KHA+, de Gigabyte en de MSI...
't kan wel zijn dattie een stukje sneller is als de concurentie, maar daar heb ik niet ZO veel geld voor over... Al verw8 ik wel dattie binnen een maand minstens 50 piek gezakt is 8-) ...

edit: typo's |:(
Anoniem: 33020 @Bluppy24 november 2001 17:02
Maar over het algemeen heeft Asus toch wel een hoge kwaliteit (dus stabiliteit) en redelijk veel extra's. Ik geef zelf liever ietsje meer geld uit aan iets wat beter is.
Ja maar 100 gulden, met een beetje tweaken zijn de andere waarschijnlijk net zo snel, ik bedoel nieuwe bios ofzo.
Tja, Asus zal ook niet stil zitten hoor!

Ook zij zullen een bios update-je doen.

Bij Asus betaal je gewoon voor goede kwaliteit. Dat weet je! En of je het ervoor over hebt of niet.. tja. Dat moet je zelf weten! Dat zou het discussiepuntje niet moeten zijn...

Het blijft een leuk bordje!
Als ik zie hoe vaak Asus met hun BIOS updates komt, dan heb ik dat extra geld wel voorover.
Het is een stukje service waar kosten aan verbonden zit. Dat is gewoon normaal.

[edit: dit hoort onder spanky te staan]
vaak uitbrengen van patches kan ook gezien worden als het te vroeg uitbrengen van een onaf product... :)
een 'onaf' produkt waar helemaal geen patches voor wordt uitgebracht is niet zo mooi he ;)
Nou, je betaalt meer voor de naam dan voor de kwaliteit.
Ik bedoel, Epox en MSI zijn nou ook niet de minsten. Ze zijn allebei stabiel, alleen hebben ze een minder grote naam. Dus als je graag voor een naam betaalt: ga je gang.
MSI en Epox brengen geregeld ook el erg goeie borden uit... Eigenlijk brengen alle merken geregeld goede produkten uit. ASUS is echter de enige die daarin consistent is. ASUS mikt vooral op stabiliteit: dat staat bij hen boven alles! Ze hebben liever een iets mindere performance, als het bord er maar stabieler van is. Tot nog toe heb ik nog geen één ASUS bord gezien die serieuze mankementen vertoonde... Ook qua BIOS-support zijn die zeker de beste (ik bedoel niet dat de anderen slecht of zelfs minder goed zijn, maar wel dat je bijna niet beter kan doen dan ASUS: voor mijn P2B kan ik nog steeds bios-updates vinden).
Maar over het algemeen heeft Asus toch wel een hoge kwaliteit (dus stabiliteit) en redelijk veel extra's. Ik geef zelf liever ietsje meer geld uit aan iets wat beter is.
Dat geld ook voor de MSI en de Epox moederborden, die zijn ook zeer stabiel, snel en goed te o/c'en voor een lagere prijs, terwijl de Epox ook nog eens een PCI slot meer heeft.

Vroeger was Asus samen met Abit idd een klasse apart, maar dat is allang niet meer zo, er komen steeds meer merken die net zo goed zijn als bijvoorbeeld Asus. (Zoals MSI en Epox dus).

Dus nu de kwaliteit ongeveer hetzelfde is, is de prijs het enige verschil en dat is dus niet in het voordeel van Asus.
Misschien, maar andere fabrikanten heb zo hun ups en hun downs. Kijk maar naar Abit nu bv. waarbij je op de KT7 geen AthlonXP kan pluggen... niet bepaald plezant he. Bij ASUS kan je ervan uitgaan dat je je bord jaren lang kan houden en dat je de nodige bios-updates zult krijgen, zelfs als je bord al 2 jaar oud is.

Je betaalt er inderdaad een pak meer voor, maar IMHO is dat wel enigszins gerechtvaardigd. ASUS is consistent en je bent er zeker van dat je een solide bord hebt dat een tijdje zal kunnen meedraaien.
Ik moet je helaas wel gelijk geven ja. Ik heb nu zo'n 8 maanden een KT7-A... Een cpu upgrade alleen zal moeilijk worden (nee ik wil geen TB1000 vervangen voor een TB1400 ofzo) en dat bord kostte toen toch 400 pieken.

:(
ASUS heeft een grotere prijsmarge en ASUS gebruikt iets betere kwaliteit onderdelen.
Euh zoals?
De RAID controler is evengoed van Promise (Gewoon ATA100) dat zie je zo goed als altijd. Het bord is vrij kaal dus waar allerlei goeie componenten vandaan moeten komen weet ik dan ook niet.
Er is een plastic socket vergrendelaar terwijl dat best van metaal mag zijn. Zelfs een een ECS K7S5A van <200 piek heeft dat!
De active van op de northbridge is gewoon een cpu koelertje van een paar piek (lees cent voor Asus). Er zit geen Hexadecimale status indicator wat een goedkoop bordje zoals een Epox 8KHA+ wel heeft.

Het bios is misschien uitgebreid maar er zit ook gewoon een Award bios op net zoals het Epox bord.
Ook kun je zien in het artikel dat het Epox bord qua snelheid ook een directe concurent is.

Ik werk dan ook sinds dit weekend met een Epox bordje icm Athlon XP1800+ processor en niets dan lof over hte mobo. Ik ben ook zeker niet teleurgesteld dat ik niet op het Asus bord heb gewacht :*)
Het bord is vrij kaal dus waar allerlei goeie componenten vandaan moeten komen weet ik dan ook niet.
Er zitten iets meer componenten op een moederbord en zo'n hendeltje gaat het niet om (A7V266 wel van metaal btw)......wat dacht je van condensatoren, transistoren, ......?
Ik snap ook niet zo goed waarom ie nou 100 gulden duurder moet zijn eigenlijk. Mij weerhoud dat dit keer eigenlijk er van om een asus te kopen eerlijk gezegd.
Hij is duurder omdat Asus uitgebreidere testen uitvoert dan de andere moederbordmakers en daardoor de kans op compatibiliteitsstoornissen kleiner is dan bij welk merk dan ook.
Dat kunnen ze wel zeggen, maar daar geloof ik niets van. Ook Asus heeft de bug in de southbridge van hun KT133-mobootje stelling ontkend totdat Via hem uiteindelijk bevestigde...

En zo zijn er nog wel een paar andere zaakjes. Niet dat Asus slecht is verder, maar ik denk dat andere merken dezelfde kwaliteit kunnen leveren voor veel minder geld.
niet dat ik wil flamen hoor maar als ik ooit nog overga naar AMD dan zal ik dit niet eerder doen dan er een saus onder te proppen. asus is naar mijn mening nog het stabielste mobo voor amd en daarna komt de abit reeks. dit kan misschien ook wel zijn omdat asus kwalitatief betere materialen gebruikt. en niet bang is daar dan ook meer voor te vragen
Nou zo erg vind ik het nou ook al weer niet van die ACR slot.
Anoniem: 8510 @Xof4 november 2001 21:53
Als je 6 PCI kaarten gebruikt moet je enorm je best moet doen om de gedeelde IRQs en IRQ conflicten te omzeilen. De meeste PCs hebben alle 6 sloten toch niet in gebruik. Vaak gaat het gebruik van alle 6 sloten ten koste van de performance omdat de kaarten wel om de beurt aandacht van de CPU vragen.
Brr...Duits :( Daar benk nooit goed in geweest...
Ik ook niet, maar daarom is Tweakers.net uitgevonden he, een samenvatting van het belangrijkste + de conclusie in leesbaar Nederlands.

En als je echt het hele artikel wilt lezen is er ook nog zoiets als Babblefish.

Nu weer on-topic, dit is weer een typisch Asus bord, heel uitgebreid, stabiel, lekker te o/c'en en ook voor de winkels zoals Mycom en Paradigit zijn Asus mobo's ook zeer handig omdat je ze ook via dips kan instellen i.p.v. alleen via de BIOS.

Als je als winkel via de dips de CPU insteld, zijn er veel minder problemen omdat de drempel dan hoger is. Want mensen stellen nou eenmaal iets sneller in via de BIOS dan hardware matig.

Alleen is de prijs meestal ook wat hoog ja, dat is zo ongeveer het enige nadeel meestal aan een Asus mobo.

[reactie op The Kiwi]
Het Enige wat ik hier niet aan snap is dat t weer in t duits moet...
Zo snapt niemand er toch nog wat van
Dus alle Duits sprekende mensen moeten maar Engels leren lezen omdat wij toevallig geen Duits kunnen? Dit is gewoon een Duitse site, dus de taal is ook Duits, net zoals tweakers.net in het Nederlands is, wij gaan toch ook niet in het Engels praten of schrijven?
[/reactie op The Kiwi]
Babblefish?
Verkeerde naam én verkeerde website.

Wat je bedoelde is http://babelfish.altavista.com/
Duits valt nog wel mee, probeer die Japanse sites maar eens te ontrafelen :o
Ben blij dat die eindelijk te koop is de Asus A7V266-E ik koop namelijk geen ander merk, mijn vertrouwen zit alleen bij ASUS :)
Het zijn eenmaal de beste en daar mag best 100 piek meer voor betaald worden. (Vind ik)
Eens. Ik deel volledig je mening. Ik heb goeie ervaringen met ASUS en ze mogen dan wel iets duurder zijn, maar je krijgt net iets meer kwaliteit en iets vaker updates. Ik heb nu nog een P2B (intussen met bios versie 12) maar daar gaat de A7V266E verandering in brengen.
ja dat ze bij asus dus slechte condensatoren zouden gebruiken lijkt me niet echt waar,en hogere temperaturen doen zich nl niet voor op een mainboard
dus daar zullen we wel geen last van hebben

het is tegenwoordig niet zo dat groot en lomp autm betekend dat dan ook de capaciteit groter zou zijn,als je een elko van 10.000 uf van 10 jaar geleden zou zien en nu dan zie je een 200% reduktie in afmeting.

componenten worden met de dag kleiner dus ook de elko's zijn hieraan onderhevig de electronica blijft niet stilstaan en wat jij mogelijkerwijs ooit op school heb geleerd gaat heden ten dage niet meer op helaas.
Leuk voobeeldje dat de prijs niks zegt over de kwaliteit van de gebruikte onderdelen:
Laatst een ECS K7S5A LAN, waarbij als een van de connectors gewoon een AMP connector was gebruikt, dit is dan ook echt geen low-budget connector.

* 786562 TheGhostInc
wat hier in nederland een duur artikel is kost in taiwan geen drol ik denk dat een heel mainboard van ecs daar hooguit 75 piek zal kosten de rest is het vervoer en de tussenhandel.

kwaliteit zit niet alleen in de componenten maar vooral in het ontwerp van het mainboard zelf dat is belangrijker als de rest.

bij tom's hardware die heeft er wel eens een heel stuk over geschreven als je dat leest weet je dat de ene plank de andere niet is en waarom er zo'n prijsverschil in zit.
Ik vind het wel relax wat je allemaal zo makkelijk kan instellen in het bios qua multiplier bijvoorbeeld.
Heb nu zelf een msi k7pro ( :r ) maar daar kan je dus echt nix instellen en is echt een bagger mobo.
Ik vind dit eigenlijk wel een relax mobo en wil best iets meer betalen, of kan je het bij die msi tegenwoordig ook zo mooi en makkelijk in de bios instellen?
Gepost door McFlipp~(i) Zondag 4 November 2001 - 17:23 Score: 2 (Interessant) +1 Behulpzaam+1 Informatief+1 Interessant+1 Inzichtvol+1 Ondergewaardeerd 0 Gemodereerd-1 Dubbelpost-1 First post-1 Off-topic-1 Overbodig-1 Overgewaardeerd-1 Flamebait-1 Troll

Ik vind het wel relax wat je allemaal zo makkelijk kan instellen in het bios qua multiplier bijvoorbeeld.
Heb nu zelf een msi k7pro ( ) maar daar kan je dus echt nix instellen en is echt een bagger mobo.
Ik vind dit eigenlijk wel een relax mobo en wil best iets meer betalen, of kan je het bij die msi tegenwoordig ook zo mooi en makkelijk in de bios instellen?

Al veel meer dan een jaar niet buiten geweest? :+
Jammer dat ze niet een (aantal) KT266A bordje(s) meegenomen hebben in de review.
als je denkt dat bv msi hetzelfde is als asus dan weet je niet waar je het over praat zie je bv bij asus die omwijs grote elko's rond je cpu nou nee niet echt het mag vreemd klinken maar hoe kleiner ze zijn des te hoger is de kwaliteit.

ik heb net het laatste msi board gebruikt die bezit 8 usb poorten die gezamelijk 3 irq's gebruiken hoe ze het doen weet ik niet maar echt werken doet ie niet uitzetten gaat wel in de bios maar helaas de irq's blijven in gebruik.

dit zijn dingen die bij asus niet voor komen wat moet je in hemelsnaam nou met 8 usb poorten ???

over de indeling van deze plank ben ik niet echt tevreden zo zit de flop op een belachelijke plek en dus een probleem in big towers,overigens zijn verleng kabels voor deze kabels wel te koop net als lange dma 100 kabels maar dat terzijde.

verder mooie plank snel en stabiel maar mijn voorkeur gaat toch naar de a7n266 en daar blijf ik dus op wachten.
ik heb net het laatste msi board gebruikt die bezit 8 usb poorten die gezamelijk 3 irq's gebruiken hoe ze het doen weet ik niet maar echt werken doet ie niet uitzetten gaat wel in de bios maar helaas de irq's blijven in gebruik.
Ik snap wel waarom 8x USB niet werkt. De chipset ondersteunt en namelijk 'maar' 6.
even ter verduidelijking er zitten 4 poorten usb 1.1 op
en 4 poorten usb v2.0 op welke door een aparte controller worden geregeld niet via de chipset.

-- K7T266 Pro2-RU: 4 USB 2.0 ports, 4 USB 1.1 ports
http://www.msi-computer.nl/products/moederborden/K7T 266%20Pro2/main.html

en ik denk dat 6 ook niet het maximale is want ik heb een a7v van asus en die heeft ook std 7 usb poorten en die gaan wel via de chipset.
en ik denk dat 6 ook niet het maximale is want ik heb een a7v van asus en die heeft ook std 7 usb poorten en die gaan wel via de chipset.
De ASUS A7V266-E heeft absoluut 6 poorten en geen 7!!!
bij asus die omwijs grote elko's rond je cpu nou nee niet echt het mag vreemd klinken maar hoe kleiner ze zijn des te hoger is de kwaliteit
Onwijs onjuiste uitspraak. Hoe groter de elco, hoe meer capaciteit deze kan hebben. Dus beter. Als je dezelfde capaciteit in een kleinere elco wilt proppen dan moeten andere materialen voor de elco worden toegepast. Deze materialen hebben andere eigenschappen, ze presteren bijvoorbeeld minder bij hogere temperaturen.

* 786562 tigger
Hoe groter de elco, hoe meer capaciteit deze kan hebben. Dus beter. Als je dezelfde capaciteit in een kleinere elco wilt proppen dan moeten andere materialen voor de elco worden toegepast. Deze materialen hebben andere eigenschappen, ze presteren bijvoorbeeld minder bij hogere temperaturen.
* tigger heeft 4 jaar lang electronica en materiaalleer genoten
Hoe groter de capaciteit hoe beter?
Voor de afkoppeling is dat wel waar, en daar gebruik je ze voor bij de socket van een mobo,...
Maar: de kwaliteit van een capaciteit is niet af te lezen aan de waarde alleen.

Zo staan elco's erom bekend bar slechte eigenschappen te hebben (vgl de audio wereld), als je het vervangingsschema van een capaciteit erbij neemt (is hetzelfde schema voor alle capaciteiten, met alleen andere waarden), dan komt de elco er het belabberdst af. Zo is een elco voor hoogfrequente zaken eerder een spoel dan een capaciteit, en dat wil je nou juist niet. MKT's of Polystyreen capaciteiten hebben (relatief en absoluut) veel lagere parasitaire waarden, dus zijn 'beter'. Alleen, ze zijn niet in grote waarden verkrijgbaar.
Daarom zie je vaak grote elco's met parallel MKT's of Polystyreen caps.

Bovendien is de ene elco de andere niet, mn door die parasieten. Groter hoeft ook niet altijd een grotere waarde te betekenen overigens.

* 786562 RobT

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.