Zweeds e-sportbedrijf neemt Nederlandse gameontwikkelaar Lucky Kat over

Het Zweedse Fragbite Group heeft de Nederlandse gameontwikkelaar Lucky Kat overgenomen voor maximaal 18 miljoen euro in cash en aandelen. De ontwikkelaar van onder meer mobiele games, met als laatste titel Panzerdogs, wordt een interne gamestudio binnen Fragbite Group.

Fragbite betaalt in eerste instantie vijf miljoen euro contant en twee miljoen in aandelen voor Lucky Kat. Lucky Kat moet dit jaar en de komende twee jaar bepaalde financiële doelen halen om nog eens maximaal elf miljoen euro te krijgen, waarvan vijf miljoen contant en de rest in aandelen.

Lucky Kat maakt laagdrempelige, gratis, mobiele games, waarbij het geld verdient aan in-appbetalingen. De ontwikkelaar heeft naar eigen zeggen al meer dan 100 miljoen downloads van die games op de App Store en Google Play Store.

Daarnaast heeft het onlangs een game ontwikkeld met nft's in de Solana-blockchain waarbij spelers eigenaar worden van in-gameassets en deze gebruiken om het tegen elkaar op te nemen in tanks. Die game, Panzerdogs, is volgens het bedrijf een succes. Alle 5555 unieke nft-icoontjes waren binnen vijftien minuten uitverkocht. Spelers worden beloond met nft's voor het spelen van de game, iets wat de makers 'play-to-earn' noemen. Een speler moet dus nft's kopen om te kunnen spelen, maar verdient ook weer tokens door te winnen. Daarmee kunnen spelers vervolgens hun tanks upgraden.

Fragbite is de grootste e-sportswebsite van Zweden en moederbedrijf Fragbite Group heeft onlangs twee andere studio's opgekocht voor de ontwikkeling van games: Funrock Development en Prey Studios. Lucky Kat werd in 2015 opgericht door de broers Herdjie en Hernan Zhou. Inmiddels werken er elf medewerkers bij het bedrijf in Den Haag.

Panzerdogs

Door Stephan Vegelien

Redacteur

15-12-2021 • 11:24

23

Reacties (23)

23
23
10
2
0
10
Wijzig sortering
waarbij het geld verdient aan in-appbetalingen
Oh, het is er zoeen. Pay2win en pay2cheat.

Ja, dat levert meer op. Ik hoef maar naar m'n neefjes te kijken. Die geven geld uit als water om in hun spelletjes een nieuws dit of dat te kunnen hebben, maar dat komt ook omdat ze de waarde van geld nog niet inzien. En ja tuurlijk, je moet vast minimaal 13 zijn om zulke spelletjes te spelen, en 18 om een creditcard te hebben, etc etc, bla bla. Maar het gebeurt toch op lagere leeftijden. Dat is de realiteit, en dit soort tenten werken daar vrolijk aan mee.

Daarom zeg ik (ook) tegen Fragbite Group: dra åt helvete.
Play to earn noemen ze het zelf, viel bijna van m'n stoel van het lachen. Dit is gewoon een vorm van pay to play plus een grind met een pay to win omweg die nu niet meer bestaat. Pay to play is op zichzelf niets mis mee, had een arcade kast vroeger ook (was geen gokken over 't algemeen). Verschil is de currency. Het is ondoorzichtig wat de kosten zijn, zoals met muntjes op een festival, 'want dat is handig'.

Bovendien hebben early adopters (waar ze er zo'n 5555 voor nodig hadden, als die allemaal max 1 token konden kopen) hebben een voorsprong met hun NFT, bovenop het feit dat ze voorsprong hebben door meer speelervaring (welke op zichzelf genoeg zou zijn, en een lower barrier of entry verzorgd waardoor je minder een vaste kliek krijgt en meer uitnodigend bent naar nieuwe spelers; haast sektarisch). Middels NFT wordt men sterker, onderdeel van sunk cost fallacy (identiek aan "ik heb al 10 uur gegrind in WoW, dan kan er nog wel 2 uur bovenop om 't af te maken"). Of ze ook hun eigen werknemers die de game testen wat gratis tokens hebben gegeven weten we niet, ik zou er donder op zeggen.

Ik blijf het gevaarlijk vinden dat kinderen zich met dit soort tokens inlaten. Games hebben tegenwoordig nog maar heel weinig met skill ('af gaan' / game over is er haast niet meer bij, of er zijn veel omwegen om voordeel te krijgen bij multiplayer) of creativiteit te maken, maar er zijn uitzonderingen. Games waarbij je echt af kunt gaan, meaningful defeat (rogue-like zoals Slay The Spire, of Mercenary mode in Hearthstone), of een game waar je daadwerkelijk iets bouwt (een simulator zoals Factorio). Rogue-lite actiespellen heb ik trouwens weinig trek in. Ik wil even kunnen pauzeren ivm real-life verplichtingen. De spellen die ik noemde, lenen zich daar uitstekend voor.
90% van de gamers die GTA of CoD spelen zijn ook geen 18 dus ja :P
Dan moeten de ouders van je neefjes toch even wat beter hun best doen. Of wat minder geld aan de kids geven. Ook dat is de realiteit!

[Reactie gewijzigd door Xfade op 26 juli 2024 00:54]

Daarmee kun je de praktijken van deze bedrijven nog niet goedpraten.
"Lucky Kat moet dit jaar en de komende twee jaar bepaalde financiële doelen halen om nog eens maximaal elf miljoen euro te krijgen" - interessante strategie, dan hou je de investering wel op scherp zeg. In plaats van dat ze achterover gaan zitten met een smak geld moeten ze er extra hard voor gaan werken.
Of, en dat gebeurt ook wel vaker, de boel kort houden, saneren. Kosten drukken en cashen.
Lijkt mij dan dat ze nog meer ads in hun bestaande games gaan zetten? Je kan niet opeens super veel nieuwe games maken die ook succesvol zijn lijkt me

[Reactie gewijzigd door iCore op 26 juli 2024 00:54]

Niet zo moeilijk bij mobiele games, haal een beetje playerbase en microtransacties zijn simpel binnen te harken. Worden ze boos en gaan ze weg? Maak je gewoon een nieuwe game, dezelfde game, andere textures, poging #2.
Wat vaak niet ten goede komt van de gebruiker.
Volgens Lucky Kat en het persbericht van Fragbite hebben ze 200 miljoen downloads.

De eigenaren mogen hun aandelen na een jaar voor de helft en na twee jaar in zijn geheel verkopen, wat voor mijn onwetende blik een beetje strijdig lijkt met het idee dat Lucky Kat financiële doelen krijgt voor 3 jaar. Tegelijkertijd staat daar dat 4 medewerkers van Lucky Kat "geïnvesteerd hebben" in het bedrijf bij de overname.

Heeft iemand met financiële kennis van dit soort overnames wat context bij hoe je dit dan moet lezen qua waardering van het bedrijf en wat er verwacht wordt van Lucky Kat als deel van deze overname?
Van mij mag al die crypto-zooi mondiaal verbannen worden. NFTs zijn het absolute toppunt van energieverkwisting. En dan nog maar te zwijgen over alle dure chips die daarvoor gebruikt worden waar de wereld nu een groot tekort aan heeft. Walgelijk.

Doe maar lekker downmodden.

[Reactie gewijzigd door Thunderhawk op 26 juli 2024 00:54]

NFT's hebben vrij weinig met energie verkwisting te maken anders dan ieder ander item in een spelletje wat je eventueel zou kunnen verhandelen met als uiterste hele platformen waar je je volledige account kan verhandelen.

NFT's hebben absoluut geen dure chips nodig, een oud PCtje van zolder kan het ook prima maken, beheren en verhandelen.

Ik zou eens rustig uitzoeken wat NFT's zijn voordat je dit soort dingen roept.
De meeste NFTs worden aangeboden op OpenSea. OpenSea gebruikt Ethereum om een transactie te verwerken. Eén Ethereum transactie kost zo ongeveer 41% meer energie dan 100 000 Visa transacties. Een gemiddeld persoon gebruikt ongeveer 200 KWh per maand, dus een transactie kost behoorlijk veel energie.
Gek dat je +2 krijgt, je reactie is volledig offtopic namelijk. De NFT's uit het artikel draaien namelijk op Solana, een PoS blockchain waar een transactie nog geen 2kJ verbruikt. Dit is dus ruim een factor miljoen (!) lager dan een Ethereum transactie en dus ook zuiniger dan een Visa transactie.

[Reactie gewijzigd door wimjongil op 26 juli 2024 00:54]

Zal ook wel minstens 250 Watt extra wegstoken als je zit te gamen op je PC lijkt me.
Dus 250kWu extra, da's meer dan 209kWu.

Moet zeggen dat ik wel een beetje verbaast ben door die 209kWu per transactie.
Gamen op 250 watt gedurende 4u is 1 kilowattuur…
Ik heb het rustig uitgezocht. Het is het zoveelste pyramide spel om dom investeerders geld aan te trekken met nul toegevoegde waarde.
Het hangt ervan af over wat voor soort NFT we het hebben en op welke blockchain het leeft.

NFTs hebben hun use cases. Het is niet alleen unieke "kunst". Je kunt NFTs ook inzetten om documenten te signeren/ verifieren (denk aan rapporten of aanbevelingen), fake news tegen te gaan door een NFT aan een bericht of fragment te koppelen, het kan dienen als een ticket/ memorabilia bij clubs of evenement, etc etc.

Zelf werk ik aan een project waar we NFTs koppelen aan vastgoedprojecten in Afrika. Door de NFT te kopen maak je het project mogelijk om te bouwen. De NFT houder krijgt via een smart contract zijn investering (en wat extra) terug.

Ook maak het uit op welke blockchain de NFT leeft. Oudere blockchains als Ethereum zijn niet bepaald energie efficient (in elk geval niet nu het nog Proof of Work is). Toch bestaan er ook andere blockchains die NFTs ondersteunen maar slechts een fractie van de energie verbruiken (bijv. Cardano en Harmony).

[Reactie gewijzigd door Oli4- op 26 juli 2024 00:54]

Een NFT is eigenlijk alleen maar een ticketje dat bewijst dat je iets gekocht hebt wat voor de rest niet eens uniek of tastbaars hoeft te zijn. Gebakken lucht.
De belangrijkste eigenschap van een Non Fungible Token is dat het uniek is. Ik raad je aan om je eens in te lezen. Nu is het namelijk gebakken lucht wat je zegt.
Mijn ticketje van de Aldi is ook uniek. Wat wil je er voor geven?
NFT's zijn de internet bubble 3.0. Humor om te zien, grootste geldbubbel waar mensen 'rijk' mee worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.