Vlaamse scholen mogen ouders niet verplichten laptop via school te kopen

Scholen in Vlaanderen mogen ouders wel opleggen een bepaald type laptop aan te schaffen, maar niet verplichten dat ook via de school te doen. Dat bepaalt de Commissie Zorgvuldig Bestuur nadat ouders klaagden over de verplichte aanschaf van de laptops.

Het oordeel van de commissie maakt duidelijk dat ouders van schoolgaande kinderen geen laptop van een partner van de school hoeven aan te schaffen. Wel mag het om het opleggen van een bepaald type laptop gaan, zoals een Windows-laptop of Chromebook. Of scholen ook een bepaald merk mogen verzoeken, blijkt volgens Het Nieuwsblad niet uit de beslissing van de commissie.

Die beslissing is genomen op basis van twee klachten van vier ouders. Die maakten bezwaar tegen de verplichte aankoop van een laptop, terwijl ze zelf al een laptop hadden. Bij een van de scholen ging het om een laptop van 774 euro. In de klacht werd benadrukt dat sommige ouders het al moeilijk hadden door economische omstandigheden of werkloosheid.

De verplichte aankoop volgt uit het Digisprong-plan van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, ook al werd daar ook over 'bruikleen' gesproken. Het doel is om 'gratis' laptops te verstrekken aan leerlingen vanaf het vijfde leerjaar. Daarvoor zou 290 euro per leerling in het lager en 510 euro in het secundair onderwijs vrijgemaakt worden. In de praktijk bleek volgens Nieuwsblad dat ouders alsnog met flinke kosten geconfronteerd werden.

Ook was er al het voorbeeld van een school die veel minder korting gaf op de laptop dan de voorziene 510 euro: de korting bedroeg slechts 255 euro op een laptop van 774 euro. Het ministerie gaat daarom strenger controleren op de besteding van het gereserveerde Digisprong-geld. Nog lang niet alle Vlaamse scholen hebben het plan voor verplichte laptops tot uitvoering gebracht: ze hebben tot eind volgend schooljaar om die te bestellen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-11-2021 • 10:03

133 Linkedin

Reacties (133)

133
132
57
4
1
67
Wijzig sortering
<Rant Mode>
Als Belgische ouder valt het me op dat de aangeboden toestellen meestal zwaar ongebalanceerd zijn met als idee dat ze dan zeker 4 jaar meekunnen. In de realiteit zou je, voor het gewenste gebruik, een veel eenvoudiger toestel kunnen aanbieden voor de helft van de prijs. Mijn kinderen hebben reeds hun eigen (Mini PC) en de specs die zij echt nodig hebben zijn echt niet van die aard dat ze een laptop van 700 euro nodig hebben.

In mijn ervaring volstaat een eenvoudig systeem met 4GB Ram en 4 threads. Een dergelijk toestel kan je mits wat zoeken voor een 300 euro nieuw kopen, of voor een refurb gaan in dezelfde prijscategorie. Imho is het belangrijker dat je er 4 jaar garantie/verzekering op kan krijgen. Vooral omdat die toestellen na 4 jaar gebruik door pubers, er meestal niet zo goed meer uitzien...
In essentie, volstaat het volgens mij zelfs als iedereen een PI400 zou kopen en schermen voorzien. Ironisch genoeg denk ik zelfs dat dan de leerdoelstellingen nog beter gehaald zouden worden.... (meer te leren, rasberry heeft een zeer goede studie omgeving) Je zou zelfs iedereen een prestaged SD kaartje kunnen geven alla Noobs (eventueel zelfs met windows 11 als het moet)

Probleem is inderdaad meestal het support issue te zijn, de aangeboden toestellen worden meestal samen gekocht met een service contract op/met de school en dit is ook de reden waarom de scholen graag hebben dat je een bepaald merk koop of via de school aankoopt. Jammer genoeg zijn het meestal net ouders die die technische kennis niet hebben die hierdoor het zwaarst geraakt worden, door een te duur toestel aan te kopen. Dit kan je echter bvb eenvoudig oplossen door voor een 100 euro er een extra garantie verzekering op dit toestel te nemen. Of een goedkoper toestel te nemen dat je dan eenvoudig kan vervangen.

De reden hiervoor is dat scholen meestal een redelijk beperkte of geen IT dienst hebben, en ook kan je niet van alle leerkrachten verwachten dat ze voldoende weten om de leerlingen te assisteren. Als je dan toch een eigen toestel koopt, geeft dat inderdaad nogal wat issues met de school, ik bespaar jullie de mails, technische issues worden zonder reden onder de map geveegd. (Ik was eerst met een eenvoudige Linux distro begonnen, vanwege de 4GB ram, maar kreeg via mijn kinderen duidelijk de boodschap dat belangrijke* software niet kon werken...) Na herinstallatie van windows was alles weer in orde volgens de leerkracht, tot we de upgrade naar windows 11 hadden uitgevoerd, want dat kon niet hé want dan werkte...jada jada... Toch wel dus...

Als je echter laat vallen dat je zelf in IT werkt, laten ze je op termijn volledig je eigen ding doen, maar het is inderdaad frustrerend...

* Deze belangrijke software bleek achteraf ofwel 100% web-based te zijn, of een web equivallent te hebben, en geeft aan waarom het me zo frustreert, ik had er eerst aan gedacht om er voor de grap Windowsfx 11 op te zetten, maar wil dat mijn kinderen niet aandoen...

** Software die gebruikt wordt:
- Office
- Teams
- Browser

</Rant Mode>

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 19 november 2021 10:47]

De hardware is inderdaad het probleem niet, service en support zoals je aanhaalt wel.

Je spreekt over garantie maar wat doe je als leerling in de klas zit zonder computer? Pech nu kan je de les niet volgen? Of heb je reserve toestellen klaar staan? Garantie lost dit niet op want ofwel zijn ze hem vergeten ofwel ben je hem X tijd kwijt want in herstelling.

Een ander probleem is hoe zorg je ervoor dat de software overal geïnstalleerd geraakt? En hoe zorg je ervoor dat er geen ongewenste zaken op laptops komen van school? (we zijn allemaal jong geweest)

Wat je uiteindelijk krijgt is hetzelfde verhaal als een bedrijf met 500 werknemers die de toestellen volledig managed. En dan gaat die IT afdeling ook hun eigen toestellen & standaarden afdwingen omdat je het anders niet beheert krijgt met een backend zoals AD, SCCM, WSUS en/of Intune. En voor die ene medewerker ouder die er zelf iets van kent krijg je er 50 terug die er helemaal niets van kennen.

Probleem in heel dat onderwijs is dat het geregeld is als ik heb 500 werknemers leerlingen, ik geef ze een laptop van 300 euro en ik ben klaar. De hardware kost is peanuts in vergelijking met de operationale kosten echter daar heeft het onderwijs geen budget voor en nog belangerijker, geen personeel. Hoe je het draait of keert, een drama word het sowiezo.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 19 november 2021 17:18]

The Rentcompany is zo'n bedrijf dat op circa 650 VO scholen in NL laptops en chromebooks levert.
Ook op de school waar ik ICT-docent ben.
Ze zijn ook begonnen in België, dus wellicht daar bekend intussen.

Ik vind het een groot voordeel als leerlingen een zelfde soort device hebben. Op een andere school was dat ooit vrij. Bring your own disaster, zeg maar. Aan de ene kant qua performance. Slome oude apparaten die men dan maar aan een kind mee geeft... Waarop bepaalde software nauwelijks werkt.

Maar ook qua werking zijn er dan verschillen. Meneer, bij mij ziet het er anders uit....

Ik ben zelf als geen haar beter hoor.
Ik kocht een surface go laptop voor 556 euro voor mijn zoontje. Een veel beter apparaat voor minder geld. Maar goed, juist dat stukje verzekering mist nu. We hebben echter een ander apparaat wat in geval van nood gebruikt kan worden.
Maar wat hierboven gezegd wordt, is wel een punt. Ben je zelf handig met IT, dan is er een betere deal te vinden waar je zoon / dochter meer aan heeft. Maar als je dat niet bent, is die service van zo'n leverancier wel verdraaid handig. Ik heb een leerling die in een half jaar tijd al 2 keer de sloot in is gefietst.... Er was direct een leenexemplaar beschikbaar.
Ik volg je gedeeltelijk, maar bvb. bij ons op het bedrijf hebben we een degelijke BYOD policy.
Volgens mij kan je veel frustraties oplossen met een dergelijk beleid voor ouders die hier niet in meestappen. Ofwel koop je aan via school, of je volgt de afspraken zoals beschreven in de BYOD charter.

Concreet voorbeeld in de klas van mijn dochter:
- Lager begint met chromebooks vorig jaar: (schoolprijs: 350 Euro)
- Dit jaar moest ze naar het middelbaar (Windows Laptop: Schoolprijs: 650 Euro)

Dus op korte tijd (lees een goede computer kan die periode echt wel overbruggen), spreken we hier over 1000 euro aan computers per kind, waarvan er eentje in het beste geval maar 2 jaar gebruikt wordt. Dat alleen al vind ik schandalig.

Ikzelf heb voor mijn dochter een goede refurb (ThinkPad X230) gekocht met Windows 10 licentie, i5 3320U & 4 GB ram, en heb er voor de zekerheid er een nieuwe SSD ingestoken. In het lager heb ik er gewoon CloudReady opgezet, en daarna er gewoon weer de Windows Licentie geactiveerd. Heeft me in totaal nog geen 250 euro gekost. Zelfs als hij kapot zou gaan halverwege, kost het me nog steeds de helft minder, en het toestel doet echt niet onder voor de door de school aangeboden toestellen. Als het zou stukgaan, heb ik hier echt wel nog ergens een spare liggen die voor 2 a 3 dagen dienst kan doen.

Het belangrijkste van mijn rant is voornamelijk dat er op deze manier door, minder technisch onderlegde ouders op te korte termijn veel, helaas onnodig, geld "moet" uitgeven worden en dat sommige ouders dit gewoon niet zomaar hebben.

Een andere belangrijk issue is dat los van het feit dat ik 100% achter het idee sta dat kinderen zo snel mogelijk software skills moeten opdoen, ik niet vind dat je beperkten tot 1 ecosysteem (Microsoft) een goed idee is. (Maar dat is een andere discussie)

Voor de UNI of hogeschool zijn er natuurlijk meer specifieke eisen, en zelfs daar kan een goede refurb meer dan volstaan. Maar daar is er sowieso meer vrije keuze.

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 24 november 2021 08:54]

Ik kan perfect werken op mijn werk met een BYOD device maar zit dan ook een MS cloud, Citrix, aparte 2 traps authentificatie en apps policies achter. En daar loopt het totaal verkeerd in het onderwijs, iedereen is maar bezig over wat hardware maar niemand kijkt naar de rest.

Een ander probleem waar men vaak niet aan denkt, hoe regel je de workspace klas zelf? Alle 25 leerlingen met laders in een stopcontact? Dan heb je daar een wirwar aan laders liggen met verlengkabels tot en met. En uiteraard is de helft hun lader thuis vergeten. Of ga je aparte banken aankopen met stopcontacten? Of heb je laptops die ruim 8 uur op batterij verder kunnen? Echter die batterijen gaan slijten dus ook geen oplossing. Daar word niet over nagedacht op voorhand en er is ook geen budget om banken met stopcontacten te voorzien.

Alles in de cloud, iedereen op de wifi, hiep hiep hoera. Denk je dat er over nagedacht word wat er gebeurd als je 25 laptops per klas aan die ene accespoint in de gang hangt en de buitenlijn van 100Mbit nu 500 laptops over zich heen krijgt die naar de cloud willen? En dat die dan ook nog is allemaal stipt om 8:30 tegelijk opstarten, updates beginnen zoeken en proberen de cloud te benaderen? Word niet over nagedacht en is ook geen budget voor voorzien.

Zo gaat dat verhaal maar door en door, zolang diegene die bovenaan beslissen niet doorhebben dat ze externe expertise moeten inschakelen om een daadwerkelijk IT beleid uit te stippelen, zolang kunnen wij hoog en laag zingen, het is en blijft een rampenplan. Zowel de leerling, de ouder als de school zijn er vervolgens de dupe van alsook die 1 school IT'er die uit een of andere idealisme probeert om er toch iets werkend uit te krijgen.

Immers voor het loon moeten ze het niet doen, ze staan zo goed als altijd er helemaal alleen voor, nergens is budget voor, bijna alles word ver boven hun hoofd beslist en ook nog is partime, immers de andere helft van hun werktijd moeten ze vaak de les "informatica" geven. Klassieke truc is proberen zoveel mogelijk de leerlingen in te zetten als gratis IT werkkrachten (toch in het middelbaar, in het lager is dat niet echt een optie). Zijn ze verwonderd dat ze geen personeel vinden die een dergelijke hondenjob wilt doen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 24 november 2021 14:59]

Het probleem met het OS is dat de leerkrachten ook niet meer kunnen dan in hun handleidingen staan. Ze zijn opgeleid tot pedagoog die een vakgebied kent, en dat is doorgaans iets met minimale computerinteractie. Technisch gezien kan al dat webspul gewoon werken, maar sommige mensen vinden dat hun PC kapot is als Firefox staat op de plek waar normaal Chrome staat.

Nu moet ik zeggen dat Teams op Linux echt een enorm gedoe is om werkend te krijgen. Daarnaast heeft Microsoft besloten om Teams ook nog eens minder mogelijkheden te geven op Linux, wat ook niet helpt.

Voor Office is vaak lesmateriaal aanwezig die alle knopjes uitlegt. Als één iemand in de klas besluit dat er op die laptop een ander officepakket staat, klopt het lesmateriaal niet en mag de docent uitzoeken waar die knop dan wel zit
Dat leidt enorm af in de les, en ik vind het wel logisch dat men daarover klaagt.

Het opleidingsprobleem is tweeledig, zowel de leerlingen als de leraren kunnen niet overweg met computers. Wat mij betreft wordt LibreOffice in het curriculum gestopt. Het maakt niet uit welk pakket er geleerd wordt, als het maar hetzelfde pakket is. Voor een open pakket in de klas heeft Microsoft helaas te veel macht. Ze verzorgen alles voor die scholen, van accounts tot digitale vergaderingen, dus Office drukken ze er zo wel even door.

Als laatste zou ik zelf als puber op Linux ook hard hebben gezeurd dat de laptop niet goed is, want de spellen die ik in de les wil spelen doen het allemaal niet goed in Proton :)
Je hebt dan Teams ook niet nodig. De overheid kan zich best aansluiten op een niet-gesloten systeem dat werkt op alle platformen. De kosten (het verschil tussen een 700 EUR laptop * 1M studenten en een 150 EUR RPi4 laptop * 1M) komen er snel uit.
Snap/flatpak doet het niet?
Openen via de browser als ook dat niet lukt?
Het algemene inzicht van leerkrachten en dat inzicht bijbrengen aan leerlingen is m.i. het grootste probleem. Alles voorkauwen en daarbij de eigen mening/methode opdringen waarbij leren alleen bestaat uit onthouden lijkt wel de norm.

Neem nu je voorbeeld van verplaatste knoppen bij een andere versie van office. Ipv leerlingen door een vaste knop op een vaste plek te leren om tekst in bold te zetten kan ook worden aangeleerd om die knop te zoeken in het lint plus de menustructuur en [ctrl-b] te gebruiken. Voor STEM richtingen kan bijkomend ook b en /b worden aangeleerd.
Dat kost in het begin meer tijd maar dan kunnen ze later vlotjes (ook op de werkvloer) met alle apps aan de slag.

Dactylo is ook wel een dingetje, je kunt geen desktop monteren als je geen schroevendraaier kunt gebruiken.
Wat bedoel je met gedoe om teams te installeren? Er is gewoon een repo van en op een Debian based systeem is het gewoon een oneliner, apt-get install teams.

De functionaliteit is inderdaad niet volledig hetzelfde als met Windows, voor zover ik weet zijn blurred backgrounds een van de weinige dingen die niet op Linux werken.

Ik gebruik dagelijks teams op Linux.
Ik gebruik(te) Teams eigenlijk uitsluitend voor groepsvideobellen. Misschien ligt het aan mij, maar op zowel mijn desktop (Ubuntu) als mijn laptop (Manjaro) mag ik elke keer als ik Teams start mijn webcam, microfoon en speakers opnieuw instellen. Zelfs als Teams de goede apparaten lijkt te hebben, komt er gewoon geen geluid uit. Voor iedere call moet ik een testcall doen, anders gaat het geheid fout. Sinds ik over ben naar Pipewire is die situatie iets verbeterd (er komt wel geluid uit de opgeslagen defaults, hoera!, jammer dat de defaults alleen niet altijd kloppen, boe!) maar het blijft behelpen.

Ik ben ook tegen diverse bugs aangelopen toen ik probeerde om het venster in een call te resizen, op een gegeven moment stopt de UI met reageren of updaten (maar iedereen kon mij gewoon zien, weet niet of dat een voordeel of nadeel is). Het voelt allemaal een beetje onafgewerkt. Blurred backgrounds kan ik wel missen, maar voor meer dan 4 mensen tegelijkertijd op het scherm moet ik rebooten. Ook andere multi-feedopstellingen doen het niet op Linux en wel op Windows.

Via werk Google Meet leren kennen, en via de opleiding helaas Zoom. Google Meet heeft een prima webclient (al moet je voor veel features wel Chrom(e|ium) gebruiken), Zoom een wat minder stabiele maar die heeft dan weer meer mogelijkheden. Het liefste had ik overal Jitsi voor gebruikt; open source en lekker simpel. Mensen lijken helaas niet te snappen hoe links aanklikken in zijn gang gaat of hoe ze cameratoestemming moeten geven in het popupje.

Het stomste is dat al deze dingen geen probleem waren vijf jaar terug toen Skype nog in Wine draaide. De hele sector is er op de een of andere manier op achteruit gegaan door alles op Linux naar webclients in Electroncontainers te verplaatsen.
Ik heb sowieso veel respect voor de leerkrachten die dit (moeten) doen, er is wel opleiding voorzien vanuit de Vlaamse overheid, maar deze mensen hebben al héél veel op hun boterham, zeker in deze moeilijke periode en soms is IT gewoon je ding niet.

Maar dat neemt niet weg dat de nu in het lespakket gebruikte software voor 95% web-based werkt. Office werkt vrij goed als je edge installeert met de Office plugin.
De scholen hebben naast teams dan ook nog smartschool wat ook webbased is.
[ook rant mode]

Hier is het dus omgekeerd. Owv overnames en mergers heb ik voor elk kind een performante laptop van het bedrijf kunnen overnemen.
Wij werden echter verplicht een Chromebook aan te kopen voor school (350 euro). De enige andere optie was om 4 jaar 90 euro te betalen voor de laptop.
Ergens snap ik het wel owv eenvoudiger management maar laat de (iet of wat technische) ouder toch ook toe een andere machine te voorzien en daar ChromeOS op te zetten...
Ik kan mij voorstellen dat vanuit scholen daar heel terughoudend naar gekeken wordt want ouders vinden te snel dat zij technisch capabel zijn. Met alle gevolgen voor de school en het kind.
Threads maakt geen klap uit bij veel onderwijs software, je kan beter 1 of max 2 snelle thread hebben dan 4 trage, 4gb ram is wel erg krap zeker als je MS Teams gebruikt en een beetje serieus mee bezig gaat.

Chromebooks hebben wij ook en veel taken kunnen ze aan, echter MS office is totaal anders bij Chromebook dan in Windows, simpel briefje tikken en wat kleurtjes veranderen gaat nog maar ga je iets dieper loop je al snel tegen de grens.

Het probleem is dat gebruikers niet meer zo snel doorhebben dat 4gb ram te krap is omdat de pagefile op een SSD staat die vervolgens versnelt degradeert, Windows taakbeheer geeft het niet goed weer helaas, in praktijk wordt er meer gebruikt dan aangegeven(denk aan iGPU geheugen).

btw een simpel Intel celeron CPU kan het veelal prima aan, het hoeven geen zware computers te zijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 20 november 2021 19:23]

Ik zit momenteel in 4 iw en beschik ng niet over een laptop, maar mijn zus volgt les op een andere school en zij heeft een laptop gekregen van school, alleen moet ze wel zelf een laptoptas, pen enz aanschaffen. Deze laptops zijn dus volledig in beheet van een derde partij die specifiek dit doen. Daarmee is het onmogelijk iets aan de settings aan te passen en apps te instaleren. Ik denk dat dit een redelijke oplossing is, want dan kan niemand een fout programma instaleren die niet bedoeld zijn voor school. En het is sowieso verplicht om een windows pc te hebben, want ondersteuning voor word en teams is belangrijk.
Best begrijpelijk, als ik zie wat voor laptops sommige scholen aanschaffen vraag ik mij daadwerkelijk af of er wel gekeken is naar prestaties/prijs/kwaliteit ipv inkoop formules en daarnaast is de aanschaf van apparaten via school zelf vaak een dure aangelegenheid, want duur is goed of past beter bij het beleid van de school.

Ik werk als conciërge bij een scholen gemeenschap, dus zie wel eens wat voorbij komen
Toevallig heb ik recent iemand geholpen in eenzelfde situatie. En daar viel het mij juist op dat de school een drietal keuzes gaf die qua specs prima waren en qua prijs ook heel scherp zaten. Ik kon ze niet goedkoper krijgen met dezelfde voorwaarden.

Nu zal dat lang niet op elke school zo zijn, maar in dit geval viel het mij positief op.
Ik heb eenzelfde ervaring. De school stelde redelijke en acceptabele eisen aan de laptop. Ouders waren vrij om zelf een laptop te kiezen die aan die specs voldeed, óf via de school een laptop aan te schaffen. Derde optie was om een gratis laptop van de school te krijgen die het kind dan niet mee naar huis mocht nemen.

Als Tweaker weet ik het natuurlijk altijd beter, dus ik ging zelf wel eens een veel betere laptop uitzoeken, óf eenzelfde model tegen lagere prijs.

Uiteindelijk dus gewoon de laptop via school aangeschaft. Ik kon écht nergens een beter deal vinden. Prima geregeld door de school dus.
Herkenbaar. Ook de extra support die erop zat was iets waar ik niet tegenaan kon. De via school aangeschafte laptop had direct support vanuit school (was natuurlijk wel ingekocht ergens) op alles wat er voor school nodig was. Laptop kwam volledig geïnstalleerd aan en bij problemen even bellen en het werd opgelost.

Nu weet ik niet of dit heel uniek is, ik heb weinig ervaring met kinderen in die leeftijd om mij heen. Dit was eigenlijk de eerste, en die viel direct positief op.
Voor rond de 700 EUR koop je een heel goede bedrijfslaptop.

Voor scholen (alles staat toch in de cloud of op het web) heb je maar een Celeron/Pentium/i3 nodig met 4G RAM en 128G SSD of een ChromeBook of een iPad die kun je verkrijgen voor 300 EUR in bulk. Mijn kinderen rond die leeftijd hadden met een 50EUR Android Amazon tablet genoeg educatieve apps. Nu gebruik ik die tablets met RDP naar een stevige server met virtuele Linux/Windows systemen.

Je kunt ook van verschillende bronnen gerecycleerde systemen met 6de generatie Intel laptops en nieuwer kopen vanaf ongeveer 200 EUR.

Ik snap niet waarom je praktisch een lichte gaming computer moet kopen voor een kind in de basisschool, de laptop gaat niet lang meegaan en de school krijgt toch jaarlijkse uitkeringen voor digitalisering.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 19 november 2021 14:06]

Die jaarlijkse budgetten voor digitalisering zijn er niet of nauwelijks!
Deze voorlopig éénmalige investering is er enkel voor de aankoop van toestellen en infrastructuur.
Niets van de huidige budgetten die voorzien zijn geeft garanties dat er over 4 jaar weer geld is.
Een chromebook met de nodige garantie, ondersteuning, verzekering, ... kost voor 4 jaar ongeveer 400 euro. Die ondersteuning en dergelijke is zeker nodig. Die toestellen die stuk gaan of waar er problemen mee zijn, daar kan je als school zelf niet aan beginnen. Voor onze school zouden we aan een 250 toestellen komen waarvoor er 1 persoon is die daar een 10-tal uren voor krijgt. Op die 10 uren moet men ook nog directie, leerkrachten en kinderen ondersteunen. Het budget voor ICT is in het basisonderwijs belachelijk laag.
Tijdens Covid is dat dan bijzonder leuk, dat niet mee naar huis nemen. Sociaal is dat zeker niet.
Wij hebben op de school waar ik werk ook leen laptops voor leerlingen die niet mee naar huis mogen.
Tijdens de lockdown kon dat natuurlijk wel. Moesten de ouders alleen een formuliertje tekenen dat er wel een eigen risico was als die tijdens de thuisperiode kapot ging door vallen/drinken erover etc.
En dat is ook wel logisch, want als ze het hadden mogen verplichten om van de school te kopen wist de school precies hoeveel 100en/1000en laptops ze nodig hadden en kunnen door die aantallen heel mooi onderhandelen op de aankoopprijs.
Een voorbeeld:
Voor een kind dat 3x van school is gewisseld bij scholen waar dit al langer speelde, werd in de eerste school een laptop verplicht, in de tweede school een andere en in de derde…
Niet iedereen heeft goede tweeverdieners thuis, voor sommigen is dat bedrag 1x al onmenselijk…
En dat is ook wel logisch, want als ze het hadden mogen verplichten om van de school te kopen wist de school precies hoeveel 100en/1000en laptops ze nodig hadden en kunnen door die aantallen heel mooi onderhandelen op de aankoopprijs.
Daar staat dan tegenover dat je gebuikte ex-lease laptops vaak voor een prijs kunt kopen waar je, met een vergelijkbaar budget, nooit geen nieuwe laptop voor kunt vinden die dezelfde degelijkheid biedt.

Mijn kinderen zijn zo op die manier zo'n vijf, resp. vier jaar geleden hun middelbare school begonnen met een HP Elitebook G1 die, behoudens één accuvervanging, nu nog steeds hun werk prima doen. En naderhand heb ik zo nog veel andere kinderen (en hun ouders) op die manier aan een vergelijkbare laptop doorverwezen. Voor een prijs van tussen de 350-450 euro koop je nu inmiddels ook een G3 of soms zelfs een G4 - een prima alternatief voor de (toch vaak wat duurdere) nieuwe laptops die zowel scholen als discounters voorafgaand aan de start van het schooljaar aanbieden.
Alleen op het moment dat een school die verkoopt (al dan niet verplicht) moet de school daar ook garantie op geven.
Als je een laptop bij een Refurb bedrijf koopt weet je van te voren dat er geen of zeer beperkte garantie op zit.
Bij een nieuwe zit er 2 tot 3 jaar garantie op, en dat zal in veel gevallen precies de duur van de opleiding zijn.
Als je een laptop bij een Refurb bedrijf koopt weet je van te voren dat er geen of zeer beperkte garantie op zit.
Nou, 'geen garantie' vind ik persoonlijk alleen nog bij particuliere aanbieders op Marktplaats. De refurbished laptops resellers waar ik zaken mee doe bieden allemaal minimaal 3 maanden tot soms een jaar garantie, en bij de sommige aanbieders is dat zelfs tegen geringe meerkosten (bijv. 10% van de koopsom) uit te breiden tot een langere termijn.
Er zijn refurbished aanbieders die een jaar garantie geven,
waar je langere garantie bij kunt kopen.
Een en andere is te onderhandelen als het grotere partijen gaat.
en precies dat kun je als school toch wel doen,
gewoon een beter aanbod
je mag immers weliswaar ouders niet verplichten tot de aankoop via jouw commeciele partner, maar je mag ouders wel een aanbod doen.

Als jij als school vervolgens 1000 leerlingen hebt die en laptop moeten aanschaffen kun je prima met hp om tafel gaan zitten en zeggen, 500 voor deze prijs. 750 voor die prijs of. 900+ voor deze prijs vervolgens vraag je ouders om in te schrijven/tekenen en geef je ook aan, hoe meer er meedoen hoe lager de prijs.

lekker makkelijk
heel veel ouders gaan niet eens moeite willen doen om zelf iets uit te zoeken, anderen gaan prijsbewust kijken of ze iets goedkopers kunnen vinden en gaan zien dat dat wellicht niet zo is en dus intekenen
als jij als school je doelgroep (school in achterstandswijk of school in villawijk) een beetje kent zul je snel genoeg een bepaald product kunnen vinden dat voor iedereen wel af kan en daarmee goedkoper wordt dan gewoon scrollen op bol.com

lenen ipv kopen
veel meer dan dit snap ik alleen niet waarom scholen laptops niet gewoon uitlenen (en de prijs daarvan bovenop het schoolgeld leggen), ik kan me namelijk prima voorstellen dat het een beter plan zou zijn om alle leerlingen dezelfde laptop (of een variant erop) te laten gebruiken, het lijkt me ook een goed idee dat de school reserve onderdelen / devices heeft voor als er iets stuk gaat ... in plaats van garantie via bol.com en 3 weken zonder laptop lever je het ding dan gewoon af bij de it-desk zij geven je een nieuwe (of referb) mee en zorgen verder voor reparatie.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 19 november 2021 10:35]

Juist die laatste klinkt logisch, maar werkt in de praktijk (vaak) niet. Zag zelf op een middelbare school dat je een aantal leerlingen had die de laptop rond slingerden, na een paar weken was die dan kapot en of wij van IT even een leenmodelletje hadden want het is examenweek/introweek/belangrijke_week...
Antwoord was dan meestal een duidelijk nee, even zuur maar gelijk een hele waardevolle les. Je zag die leerlingen daarna altijd zuinig met hun spullen omgaan.

Daarnaast heb je altijd die ene leerling die het voor elkaar krijgt de laptop vier keer in dezelfde week van een trap te laten vallen...... Die viel inderdaad onder een support-regeling en dacht eindeloos nieuwe laptops te krijgen, totdat haar ouders de rekening ontvingen voor vier nieuwe laptops....

Meestal noemt de school 2-3 laptops die voldoen volgens hun en als je die koopt heeft de school een adresje die ze ook op school zelf (voor covid...) kwam repareren onder schooltijden ipv dat je na school naar de MyCom oid moest voor reparaties.
Alleen is wat de school aanraadt vaak troep of overkill, zo kwam ik laatst tegen een toneelschool waar de laptop gebruikt werd om PDFjes te lezen, die beweerden dat een i7, GTX1050 met 1TB SSD de enige optie was :+ Soms heeft de school ook geen idee wat ze aan moeten met laptops ;)
Wat ik zag: "Nee, alleen Apple heeft goede computers, de rest in onacceptabel en wordt niet gebruikt." En dan hielp de school wel met kleine dingen maar alleen als die Mac via school werd gekocht, voor een paar honderd euro meer dan Apple zelf. Dat was natuurlijk voor de "uitgebreide" support en garantie via school, niet omdat ze erop verdienen, dat zou nooit gebeuren.
Daarnaast heb je altijd die ene leerling die het voor elkaar krijgt de laptop vier keer in dezelfde week van een trap te laten vallen......
Was het die leerling zelf, of werd dat door anderen gedaan. Het is goed dat er geen laptops waren in de tijd dat ik naar de middelbare school ging, want dan zou dat bij mij zeker ook gebeurd zijn. Wat wel gebeurt is, fiets op het dak gegooid, en zonder reden in elkaar geslagen. Na drie jaar en een jaar over moeten doen was het pas afgelopen.
Dit artikel gaat over België.
ten eerste is dat nederland en ten tweeden:
"Een laptop of tablet is geen gratis lesmateriaal. Middelbare scholen hoeven niet voor een laptop of tablet te zorgen. Maar scholen kunnen van ouders of verzorgers ook niet eisen dat zij de kosten betalen."

uit je eigen link...
Een school dat een beetje achter zijn leerlingen staat zal wellicht proberen om een mooie deal te sluiten met een bepaalde winkel waar ze hun modellen scherp geprijsd kunnen kopen.
Ook was er al het voorbeeld van een school die veel minder korting gaf op de laptop dan de voorziene 510 euro: de korting bedroeg slechts 255 euro op een laptop van 774 euro.
Maar je zoals je kan lezen moeten er weer eens rotte appels zijn die misbruik maken van de situatie.
Het gaat hier om de toekomst van de kinderen!
Zo'n scholen mogen zwaar op de vingers getikt worden van mij.
niet volledig correct, een school krijgt dat budget van 510 euro. Maar met datzelfde budget moet ook alle infrastructuur in de school zelf betaald worden. Als dit een school is met nog een grote achterstand op vlak van wifi in de gebouwen,servers,... mogen ze die zelfde pot gebruiken om hun infrastructuur te upgraden.

Nu weet ik niet hoe het in dit geval zit, daarvoor dient inderdaad controle.
Ook niet helemaal correct. Scholen hebben ook een apart budget ontvangen voor infrastructuur, namelijk €42 per leerling. Enkel als er geld over zou zijn van het budget voor toestellen, kan dit gebruikt worden voor infrastructuur.
Inderdaad. Er is al genoeg ‘creatieve herbestemming’.
Het VO van mijn jongste vereiste ook een laptop
De aangeboden laptop bleef dezelfde prijs als wanneer ik hem zelf bestelde.

Wij hebben nu besloten om hem te 'huren' van de school.
Enige meerprijs was dat op het einde van de huurperiode je de laptop voor 50€ ( borg ) kan houden.
Voordeel is wel dat je in het reparatie-pakket komt, wat betekend dat er altijd een reserve laptop aanwezig is bij defect, wat bij een 'eigen aanschaf' niet is.
Ze hebben dat apparaat elke dag nodig ( 90% van de lesstof zit er in ) dan is het niet zo eenvoudig ( financieel ) om een reserve laptop in huis te houden.
( en er komt een nieuwe accu, als deze niet meer een volle schooldag mee kan )

Kans op schade is zeker aanwezig, 4 jaar lang elke schooldag in de tas, met de bus op en neer en een hele dag meezeulen.
Was hier ook zo, maar omdat wij vaak 2dehands kopen (en dat dan een stuk goedkoper uitkomt) hebben we dat maar gedaan.

Die keuzes waren vast van een bepaalde site (kan niet op de naam komen) en die werken samen met veel scholen, ... bvb UGent ook dacht ik, zo kunnen ze een betere prijs geven.
Die keuzes waren vast van een bepaalde site (kan niet op de naam komen) en die werken samen met veel scholen, ... bvb UGent ook dacht ik, zo kunnen ze een betere prijs geven.
Signpost?
Kan heel goed zijn dat het die was ja, komt mijn laptop ook van (2dehands gekocht maar de eerste eigenaar had deze via signpost gekocht (UGent)).
En daar viel het mij juist op dat de school een drietal keuzes gaf...
Ben daar persoonlijk niet zo van voor Kinderen.

Omdat papa en mama een goed salaris verdienen kunnen ze van de 3 modellen het beste aanschaffen, Ouders met een laag inkomen schaffen de goedkoopste aan.

In de klas zie je dat dan duidelijk en kinderen gaan net zoals met schoenen Nikes VS schoenen van de Schoenenreus/Scapino, de kindjes pesten met de goedkoopste spullen.

Hoeveel invloed heeft een kind op de spullen dat hij heeft/draagt?
Ik spreek over ruim 11 jaar geleden, maar nadat ik me inschreef bij de universiteit en een laptop noodzakelijk werd, heb ik bewust niet voor het voorstel van de school gekozen. Het schoolvoorstel wat 70% van de studenten gewoon koos was een HP Probook va destijds met "een waarde van 1899 euro" die men voor 1199 aanbood. Ikzelf zocht me een Dell Studio XPS uit die qua alle onderdelen gelijkwaardig of béter was dan hun voorstel voor 1150 euro.

Aangezien persoonlijk laptopaankopen bij de IT dienst gemotiveerd moesten werden, wilde men wél recht hebben op een toelage, heb ik dit gewoon duidelijk gesteld en openlijk de vraag gesteld waarom hun voorstel dan zogezegd zoveel duurder was (en ik heb openlijk kritiek gegeven dat hun voorstel slechts een HDD van 128GB bevatte (Ja dat lees je goed! 500GB was destijds al gebruikelijk)). Hun uitleg was dat de meerprijs voortvloeide uit het 'Probook'-verhaal en dat een consumentenlaptop niet zozeer vergeleken kan worden met betrouwbaardere zakelijke modellen.

Projecteer ons 3 jaar later: Iedereen die een eigen laptopkeuze had gemaakt tokkelde nog vrolijk verder op hun keuzes, waaronder ook ikzelf. Vrijwel 80% van de mensen die initieel voor het schoolvoorstel Probook koos had deze intussen vervangen door een andere laptop. De talloze klachten over mankementen hielden bij die Probooks niet op en niemand nam nog een nieuwe. Tot zover de motivering dat de "Probooks betrouwbaarder zouden zijn"...

Lang verhaal kort: schoolvoorstellen zijn niet altijd beter en vrije keuze moet behouden blijven.

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 19 november 2021 10:22]

Beetje n=1 verhaal. De ervaring is inderdaad ook dat zakelijke laptops duurzamer zijn dan consumentenlaptops. Nu vind ik een Dell XPS ook niet helemaal onder de noemer "standaard consumentenlaptop" vallen, in feite is het meestal vergelijkbaar met een Latitude (de zakelijke lijn van Dell).

Maar zoals altijd: ervaringen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Op het werk hebben we nog Probooks in gebruik die inmiddels al stokoud zijn en Elitebooks van een jaar oud die al kuren beginnen te vertonen, maar ook talloze laptops zonder problemen. Helaas kun je bij een aanbesteding niet in de toekomst kijken. Elk merk heeft zijn betere of mindere series (gehad). Uiteindelijk moet je ook op de beloftes van fabrikanten/leveranciers afgaan, een aanbesteding laten winnen met als argument "ik heb nog nooit problemen gehad met mijn Dell laptop" krijg je nooit goedgekeurd.

Vergeet ook niet dat vaak bij de grotere inkoopcontracten ook uitgebreidere support wordt aangeschaft, dat is ook niet gratis.
Eens, maar dat rechtvaardigt meestal niet een al te groot prijsverschil, dit is gewoon dat er (extra) winst gemaakt wil worden op studenten, zelfde verhaal als schreeuwend dure boeken.

Op mijn opleiding moesten we een verwisselbare HD kopen (zo 1 die je in een workstation stopt in een slot, dit werd gebruikt zodat we zelf windows server installs konden doen en in willekeurige computers kon stoppen, wat in de praktijk niet altijd opging vanwege verschillende hardware profiles en driver gezeik, natuurlijk, maar goed, dat is een ander verhaal). Een enclose met een veel ste kleine hd voor zo'n 150 euro, de HD was gewoon een consumentenschijf en niet meer dan 40eu in de winkel, dus dan zou de enclosure 110eu geweest zijn?

Aan einde van opleiding wilde ze nog aandringen dat we die schijven niet eens mochten houden, dat hebben we toch succesvol aangevochten.

Wederom een n=1 verhaal natuurlijk, maar ik heb het zelf meegemaakt en hoor het regelmatig hoe scholen hun studenten een oor aan willen naaien met het aanschaf van spullen.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 19 november 2021 14:56]

Heel herkenbaar dit. Zelf ook meegemaakt zo'n 15 jaar geleden aan de uni. Min of meer hetzelfde verhaal.
Te duur; puur gemotiveerd vanwege "zakelijk model" en als het er op aan kwam: prutkwaliteit.

Kwam ook nog eens bij dat klachten zoals evidente hardwaredefecten niet serieus genomen werden en bij herhaling afgedaan werden met een: "gewoon opnieuw installeren" vanuit het servicepunt.
Heb nog verhalen gehoord van mensen die het zo beu waren dat ze uiteindelijk aan de balie een kop koffie omgekeerd hebben over het toetsenbord met de mededeling: "Is ie zo dan wel kapot genoeg voor jullie om in te nemen?"


Je kon er voor kiezen om je eigen laptop buiten dat programma van de uni aan te schaffen, maar dan kreeg je dus ook geen van de software licenties. Dat was leuk bij bepaalde practica, als je dure of moeilijk (zo niet onmogelijk) zelfstandig aan te schaffen software-pakketten nodig had. Veel docenten trokken er ook gewoon de handen vanaf en zeiden dan gewoon: "Ja, als je geen laptop via het universiteitsprogramma hebt aangeschaft, dan is het je eigen verantwoordelijkheid om aan een licentie te komen." En dus werd je indirect eigenlijk gewoon verplicht om via dat programma een laptop aan te schaffen ... of de illegale route te gaan bevaren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 november 2021 10:38]

bij ons hadden ze elk jaar een aanbieding waarbij ze goedkoop ergens een deal scoorden. dat was dan ook een goede deal maar het was niet verplicht.

de software downloade je wel ergens of voor een habbekrats via surfspot.
Nu kun je als student zijnde heel veel programma's ook gratis krijgen in de hoop dat je aan dat type software blijft plakken als je gaat werken.
Het is veelal software van vage meetapparatuur uit een grijs verleden die het probleem zijn de licenties kosten zeg 50k als je ze al los zou kunnen kopen. Dat soort dingen.
Het is veelal software van vage meetapparatuur uit een grijs verleden die het probleem zijn de licenties kosten zeg 50k als je ze al los zou kunnen kopen. Dat soort dingen.
Dat inderdaad. Allemaal specialisch spul uit allerlei niches waar je als student gewoon niet aan kunt komen, of wat compleet onbetaalbaar is. We hebben het hier niet over Adobe licenties die je voor een prikkie via een toko als Surfspot kunt claimen.

Ga jij bijv. maar eens op basis van enkel een naam proberen om een licentie te krijgen op één of andere vage mathematische solver; toolkit om elektrische circuits te testen; pakket om petrinet modellen in te bouwen; etc.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 november 2021 12:58]

nou ben jij een tweaker en ga ik er gemakshalve dus van uit dat je ook een tweaker-achtige opleiding hebt gevolgd. van dergelijke mensen verwacht ik inderdaad wel dat ze zelf in staat zijn om en geinformeerde keuze te maken. Ook als het geen tweaker-opleiding was dan toch nog steeds uni waar wetenschappelijk denkniveau en een onderzoekende houding verwacht mag worden.

ouders op een gemiddelde basisschool hebben echter lang niet allemaal dat denkniveau (dat is immers maar een klein deel van de bevolking, maar wel honderd procent van de bevolking uit jouw anekdote)

ik wil daarmee maar zeggen dat keuzevrijheid lang niet altijd in het belang is van het kind (omdat hele groepen ouders gewoon maar het goedkoopste zullen kiezen), aan de andere kant ook de meeste schoolmeesters en schooljuffen (waar een gemiddeld schoolbestuur uit bestaat) zullen niet over die expertise beschikken. juist om die reden zou er in zo'n plan vanuit overheidswege beter moeten worden nagedacht over hoe men scholen (en ouders) hierin kan bijstaan.
Klopt helemaal, het is niet voor iedereen evident om te vergelijken tussen laptops en te weten waar ze naar moeten kijken. Maar als IT-dienst van de school moet men wel de verantwoordelijkheid nemen om een doordachte keuze te maken voor de gehele school en honderden studenten, hetgeen helaas niet altijd is (of enkele uit belang van de dienst gebeurt en niet uit belang voor de student zelve)... Dit ten nadele van de ouders en studenten die op het doordachte schoolvoorstel vertrouwen.
Ik heb via de uni een HP zbook kunnen krijgen van origineel rond de 3000 voor rond de 1300 euro en 3 jaar later is dat ding nog steeds heel erg snel, en het apparaat is na mishandeling nog steeds nagenoeg volledig intact (alleen een scharnier dat een heel klein beetje los zit), en dat is na vallen, erop staan, erop zitten en erop slapen. Alles draait nog extreem soepel en ik kan erop gamen. De accuduur is nog steeds goed na 3 jaar, en ik kan er een schooldag mee doen zolang ik geen Teams gebruik. Het kan ook goed uitpakken! Voor minder geld kon ik een ThinkPad kopen, die laptops hebben ook een goede bouwkwaliteit, maar dan zou ik touchscreen hebben, en ik weet ook niet of de accuduur zo goed zou zijn.
Daar lijkt het inderdaad wel op. Ik heb m'n twijfels bij de competentie op dit gebied van de mensen die daadwerkelijk inkopen. Het lijkt op een stukje winstmaximalisatie maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van het Digisprong budget.

Ik kan me vanuit prestatie en eventueel beheersconstructie wel voorstellen dat scholen liever niet een hele wildgroei hebben aan verschillende devices met verschillende prestaties.

Ik weet niet hoe het momenteel gesteld is met die computerplan achtige constructies op universiteiten maar vanuit mijn tijd kon ik me herinneren dat je via de Uni best goede spullen kon halen voor redelijke bedragen.

Wellicht een idee om dit wat centraler aan te pakken dan het overlaten aan de grillen en grollen van scholen?
Het is compleet dwaas om een aankoop te verplichten. Wat zijn de vereisten voor zo'n toestel? Een browser om Google Classroom te gebruiken, of een office suite die op zowel Windows als MacOS te gebruiken zijn?

Men zou beter die zaken oplijsten en indien compliant hoef je geen nieuwe laptop aan te schaffen. Ik heb hier al een MacBook, windows desktop en verschillende chromebooks maar dan wordt je nog verplicht om een laptop van honderden Euro's aan te schaffen?

Het is niet dat ik me de aanschaf niet zou kunnen veroorloven maar er zijn mensen die het vandaag al geweldig moeilijk hebben en met de stijgende energie- en voedselprijzen zal het er niet op beteren. Ik geef deze ouders 100% gelijk. Deze uitspraak gaat wat mij betreft nog niet ver genoeg..

[Reactie gewijzigd door venqwish op 19 november 2021 10:24]

Hier hetzelfde. Schrikbarend. Een laptop waar je drie jaar mee moet doen met 4GB werkgeheugen icm Windows 10. Met droge ogen beweren dat je daar prima 3 jaar mee kan doen. en dan voor een ruime prijs.
Vraag me ook af of er niet schimmige afspraken worden gemaakt tussen scholen en Lenovo/Google/HP etc.
Ik kan niet voor België spreken... maar als ik zie wat mijn neefjes en nichtjes via school kunnen/moeten aanschaffen dan is het qua prijs en degelijkheid prima geregeld; fatsoenlijke apparaten van Dell en/of HP en voor prijzen waar je het zelf nooit voor kan aanschaffen. Daarbij ook nog een goede regeling mbt verzekering van het apparaat... dan wil je het niet eens zelf aanschaffen.
Ik keek net even op de site van een school in de buurt (Haarlem). De specs die nodig zijn staan online en zijn redelijk, alleen de partner waar ze mee samen werken vraagt echt veel voor een behoorlijk verouderde laptop. Daar zit een flinke marge op voor garantie/service, maar toch, ik koop hem dan liever zelf en neem het risico wel dat je na 2 jaar een nieuwe moet kopen omdat dat ding te vaak iets te hard op de grond terecht is gekomen.
School van mijn dochter schrijft regels voor over resolutie e.d. en zet er links bij naar de Tweakers prijswatch voor het aanschaffen. Eventueel kun je ook huren via een derde partij maar die biedt iets aan wat niet aan de specificaties voldoet. Vraag me af hoeveel mensen dat gebruiken.
precies, op de school waar ik in de MR zat hebben we er bewust voor gekozen géén derde partij te betrekken en alleen minimum eisen te vragen. Die waren overigens behoorlijk basic. Aan de andere kant maken verkopende partijen er ook wel een potje van.
Een onlangs aangeschafte Lenovo is nu zomaar even 130 euro duurder dan in augustus.
idd, onkunde top in keuze toestellen... hoef ik echt niet in huis te hebben. Zeker niet van een overheids instantie. Met eenzelfde budget kan je veelal iets beters vinden als je de technische kennis hebt.
Zelfs in de gevraagde specificaties zitten ze er veelal vierkant naast of met verouderde eisen of definities...

[Reactie gewijzigd door d3x op 19 november 2021 11:11]

Het echte probleem is dat er een paar partijen zijn die zich in het onderwijs hebben genesteld en compleet absurde prijzen vragen. Ze weten de regeltjes en maken het makkelijk voor de personen die in onderwijsorganisaties de beslissingen moeten maken, waardoor er bizar veel geld wordt betaald voor matige laptops. Dit is voor een groot deel subsidiegeld waar deze bedrijven winst mee maken.

Een ander probleem is dat de top van veel scholen niet bepaald technisch begaafd is. Ze kopen graag nog laptops met 8GB RAM die zes jaar mee moeten voor 1000 euro omdat ze verteld wordt wat voor geweldige deal het wel niet is. Tegen de tijd dat iemand met verstand ernaar kan kijken (een docent ICT ofzo, als zo'n school dat al heeft) blijven er twee keuzes over, allebei slecht.

In België zal de situatie net wat anders zijn als in Nederland, maar daar hebben ze juist besloten meer subsidies te geven aan scholen. Een goed idee, vind ik zelf. Geef meer subsidies in zo'n verpest ecosysteem en al het extra geld verdwijnt in de zakken van de handelsbedrijfjes, natuurlijk...

Hier op de universiteit zie ik exact het tegenovergestelde. Splinternieuwe modellen die voor 800 of 900 euro korting in bulk worden ingekocht na een vragenronde onder studenten. De laptop die ik daar gekocht heb voor een scherpe prijs (toch minstens bijna 800 euro onder de laagste prijs elders) was nog niet eens officieel uit toen ik hem bestelde. Nu zal een basisschool of middelbare geen Quadro-GPU nodig hebben, natuurlijk, maar ook de goedkopere modellen kunnen voor een betere prijs. Het kán dus wel gewoon als de juiste mensen het op juiste manier regelen, dat maakt het ook zo vervelend om te zien hoe het misgaat.
Grappig dat je de Quadro-GPU noemt, ik hoor daar bijna niemand over. Mijn laptop heeft er ook 1 (de P1000 geloof ik), en je kan er prima op gamen. Maar die krengen zijn wel heel duur, dus je kan net zo goed een gamimglaptop nemen als je verder niet constant SolidWorks of CAD hoeft te draaien.
Geen simpele oplossing voor zulke problemen. Je moet ook rekening houden als mensen zelf een laptop kopen en zelf beheren dat de school ook niet verantwoordelijk is als er iets niet werkt. Dan ben je zelf ook verantwoordelijk voor backup/office/virusscanner etc.

Als een leerling geen geld heeft en een goedkope laptop koopt maar dan moeilijk kan werken omdat alles te traag is, wie zijn schuld is het dan dat hij niet kan volgen?

Ik denk dat oplossingen zoals VDI wel kunnen helpen dat een leerling een lesomgeving krijgt maar wat ze van hardware gebruiken niet zo belangrijk is zoals het maar Citrix/Horizon/RDS ondersteunen.
Verschilt enorm per school denk ik… ook veel scholen gezien die dan “een IT’er” hebben lopen die het allemaal wel denkt te weten….
Best begrijpelijk, als ik zie wat voor laptops sommige scholen aanschaffen vraag ik mij daadwerkelijk af of er wel gekeken is naar prestaties/prijs/kwaliteit ipv inkoop formules en daarnaast is de aanschaf van apparaten via school zelf vaak een dure aangelegenheid, want duur is goed of past beter bij het beleid van de school.

Ik werk als conciërge bij een scholen gemeenschap, dus zie wel eens wat voorbij komen
Ik vind het al achterlijk dat ouders verplicht zijn een laptop te kopen voor hun kinderen, en helemaal bij die school die een enorme €774 vraagt per kind, na dat je verplicht ben je kinderen naar school te doen, gaan ze je nu ook al verplicht een laptop te kopen, (ik weet al langer dan nu), erg leuk voor al die ouders die amper of geen geld hebben, ik wou dat je ook in Nederland je kinderen kon thuis scholen, en dat ze te leren krijgen wat jij als ouder het beste vind voor je kinderen, niet wat een regering vind dat het beste is voor jou kind.
Belachelijk. Toen ik ging studeren en een laptop nodig had heb ik een oude bedrijfslaptop gekocht, een Thinkpad met hasswell I5 l voor €150 in +/- 2016. Van die laptop heb ik jaren plezier gehad tot omstreeks nu gezien de laptop toch wel aan het verouderen is.

Oude bedrijfslaptops zijn gewoon prima als je hem gebruikt als typemachine/internet browser. Hoewel grote Excel sheets ook nog prima meegingen.
Hoe verwacht je van ouders die totaal niet mee zijn met computers en waarvan de kinderen ook een achterstand hebben dit te weten? Dan is een betaalbare prima laptop (dit is het doel van het programma) een prima alternatief. Ik heb zelf ook mijn jaren aan de universiteit met een oudere business laptop gedaan, maar je kan niet verwachten dat dit een optie is om breed in te zetten.
Je zou als school een deal kunnen sluiten met een leverancier die die dingen als lease bij een bedrijf heeft staan. Als het een groot bedrijf is zijn er zo een paar honderd laptops per jaar die vrijkomen. Van individuele ouders kun je dit idd. niet echt vragen.
Aan de andere kant: we leven nu in praktisch 2022. Ouders van VO leerlingen van nu komen uit een generatie die letterlijk is opgegroeid met de ontwikkelingen in de ICT en waarschijnlijk als eerste rondliepen met iPhones, game stuff en andere zut. Zelfs als het je interesse niet heeft zou je nog de weg wel kunnen weten naar een kouwe blauwe of bolle verkoper voor iets fatsoenlijks.

Zelf heb ik een oude Dell Latitude 4300 staan uit 2010, met 'maar' 8 GB (kan eigenlijk niet, maar hij slikt het) en een SSD. Win10 doet het daar prima op en is absoluut werkbaar voor de meeste school taken waar mijn zoon mee te maken heeft. (pdfje lezen, Excelletje, inloggen op het school systeem en enkele digitale boeken van Thieme Meulenhof)

(Nee, dit oude beestje gebruikt hij uiteraard niet, maar was wel een prima nood oplossing toen zijn net nieuwe Core i5 lenovo spontaan de geest gaf na 3 weken en omgeruild moest worden, conclusie, zelfs de meest basis laptop zou moeten kunnen)
Eens. Voor de gemiddelde consument is iedere laptop van de laatste ca 10 jaar voldoende. Wellicht een mechanische disk vervangen door een SSDtje en Word, Chrome en Facebook werken weer prima!

Sterker nog, om even in jouw voorbeeld te blijven, ik zou voor een schoolgaand kind tig keer liever een solide 2e hands Thinkpad van 150 euro aanbevelen dan een plastic-fantastic consumer-grated laptopje van 400-500 euro..
Ik denk dat je bij laptops ook moet kijken naar de accu en dat is een van de dingen die het snelst slijt.
Zeker waar! Nu is het voordee dat je die er bij de oudere thunkpads zo uit klikt en voor een paar tientjes vervangt door eentje die weer jaren mee kan! ;-)
Er zijn inderdaad voldoende refurbished HP, Dell, ... laptops te koop bij diverse winkels. Enkele geven je zelfs de optie tot upgrade naar SSD, of meer geheugen. Daardoor kan de laptop nog jaren mee, voor minder geld. Er zullen maar enkele studies zijn, waarbij de prestaties er echt toe doen, grafisch design en Autocad bv.
Het is natuurlijk van de zotte als ouders verplicht opgescheept worden met kosten die ze zich niet kunnen veroorloven.
Dat gezegd hebbende, als kinderen oude afdankertjes krijgen, of hele goedkope laptops die eigenlijk te licht zijn voor wat ermee moet, of die allerlei problemen met zich meebrengen, is de school weer heel veel geld kwijt voor het beheer en ondersteuning van die laptops.

De oplossing is hiermee omgaan zoals grote multinationals het doen. Op centraal niveau (zeg het verantwoordelijke ministerie) 1 model uitzoeken (hufterproof, waterdicht, TPM2.0, etc.) en centraal aanschaffen en gratis uitdelen, met een verantwoordelijkheid voor de ouders om er voorzichtig mee om te gaan, gaat de laptop kapot door onzorgvuldig handelen, moeten de ouders ervoor verzekeren of alsnog bijdragen aan de reparatie...
Dan heb je en bulk korting, en beheers je de kosten rondom beheer, en weet je zeker dat het goed blijft werken met de lesstof die je ook al centraal samenstelt, en gaat het fout zit de centrale overheid met de kosten om een alternatief aan te schaffen of de software aan te laten passen dat het werkt, en je leert kinderen zorgvuldig omgaan met spullen van een ander.
1 size fits all? Lijkt me niet, op de basisschool is een chromebook misschien het handigst, op het voortgezet of secundair onderwijs zijn er weer andere eisen. En dan niet te denken over gespecialiseerde opleidingen op MBO, HBO, of uni. Een bouwkunde student heeft toch echt hele andere eisen dan een basisschool leerling.
Alleen de scholen kunnen dit inderdaad nooit goed (genoeg) inrichten, daar ben ik wel voor centrale inkoop, en de school kan dan kiezen welk type het minstens moet zijn.
Dan doe je 1 size fits all per vervolg opleiding, in een multinational is er ook onderscheid tussen verschillende type werk, en op een bepaald moment is het misschien niet meer nodig om dit te regelen omdat een leerling informatica mogelijk beter weet hoe het werkt en zelf de support kan doen, dan de school.

Maar het gaat hier in het artikel om specifiek leerlingen vanaf het 5de leerjaar. En voor zover ik het weet is op dat niveau de lesstof gestandaardiseerd, en dan kun je volstaan met 1 oplossing.
Gratis uitdelen bestaat niet. Dat is een van de redenen dat scholen aan verkoop doen en zelf verplichting tot koop leken te willen: het is niet gratis.
Daarbij is onderwijs vrij om de inhoud te kiezen, zolang het maar aan bepaalde eisen voldoet. Je stelt niet hoe dat in je plan past om centraal maar iets te dicteren.
Hoe dan ook mist je stelling duidelijkheid dat anderen met kosten opzadelen om iets centraal te regelen redelijker is dan de vrije keuze bij minimale specificaties, zoals scholen al hanteren of kunnen hanteren.
Klopt, gratis uitdelen bestaat niet, maar de kosten blijven niet beperkt tot de aanschaf van de hardware, ook aanschaf van software, en de ondersteuning van de combinatie hardware en software kost tijd en geld.

In een redelijk efficient opgezette omgeving met veel standaardisatie kan 1 beheerder ongeveer 90 gebruikers ondersteunen, bij minder standaardisatie neemt dat af tot 30 gebruikers.

Een school met 900 leerlingen heeft vaak geen een beheerder en wordt er af en toe een externe leverancier ingevlogen, daar moeten leraren het support er een beetje bij doen naast het les geven, huiswerk nakijken, etc.

Dus, als je de problematiek bij de school legt door een allegaartje aan hardware en software toe te staan, gaat dat ten koste van aandacht voor de leerlingen en het onderwijs. Of er moeten meer mensen ingehuurd worden voor de ondersteuning, en dat wordt dan toch weer uit een centrale pot betaald.

Uitgaande dat mensen na hun opleiding de economie draaiende moeten houden, is het niet verkeerd daarin te investeren vanuit onze betaalde belastingcenten en die kosten zo minimaal mogelijk te maken met door maximale efficiëntie na te streven.
Ik lees nergens dat de problemen die jij noemt bij de school moeten liggen. Als een school daar last van heeft lijkt het dat ook gewoon bij de verantwoordelijken te kunnen leggen: bij de ouders die de vrijheid willen zelf voor zichzelf en kind bepalen wat men wil. Dat kent hoe dan ook zijn grenzen. Het is dus niet zomaar redelijk om centraliseren en gratis maken dan een oplossing te noemen.
Alleen zijn de meeste ouders digibeten, en komen veel gezinnen net rond elke maand. Dus dan is er geen geld voor ondersteuning, en hebben ze zelf de kennis niet. Dan komt de druk bij de school te liggen, en die school wordt gefinancierd met gemeenschapsgeld.

Uiteraard is het ook een te accepteren keuze om een tweedeling in de maatschappij te accepteren waarbij leerlingen achtergesteld raken, maar dat heeft andere effecten op de toekomst van een land en maatschappij, waardoor ik meer een voorstander ben van een socialer model op dit gebied.
Aannames en dus niet zomaar relevant. Zomaar wat beweren maakt geen tweedeling. Keuzes daarop beperken is niet redelijk. Zeker niet als je bij die aannames weg laat dat ouders niet perse betet af zijn als een ander een keuze voor ze maakt of dat ouders die minder verstand van ict hebben dan maar geen verstandige keuze zou nemen.
Een laptop van 774 euro? Daarvoor koop je een laptop met een dedicated GPU en I5/Ryzen X600. Of een Ultraslim. Waarom hebben kinderen op de basisschool zo'n laptop nodig? Wat moeten die meer kunnen dan een browser draaien?
met 3 jaar onsite garantie? of naar de winkel / opsturen en dan vervolgens weken kwijt zijn ? :)
Voor bijna 800 euro kan je haast twee laptops kopen die aan de specs voldoen die nodig zijn om te brwosen en wat edu applicaties te draaien. Dus nee, zonder garantie, maar ik heb het vermoeden dat de schade die die laptops oplopen ook op de ouder verhaald zullen worden aangezien de meerste kinderen/pubers niet erg zuinig zijn op hun spullen.
Waarom worden dit soort IT projecten gewoon meteen landelijk geregeld ? Hup elk kind van x leeftijd een laptop vanuit de overheid. Incl account systeem etc.. voor heel weinig geld. Omdat het bulk wordt ingekocht.
Geen idee of dat wenselijk is maar in ieder geval BTW-vrij een laptop voor onderwijs kunnen aanschaffen zou al een hele stap zijn.
nadeel is dan wel dat het project 3 jaar zal duren :p
Ik snap ook niet waarom de aankoop niet gecentraliseerd is op Vlaams niveau of in samenwerking met een universiteit. Die hebben doorgaans al een raamcontract met een partij tegen een scherpe prijs. Je kan nooit dezelfde scherpe prijs bekomen als kleine school.
IDD.

BV:
100 scholen hebben elk 500 laptops nodig [elk van 800 euro]
dus een totaal van 50000 laptops

het is in bulk IDD goedkoper, dan batches van 500 laptops
Want waarbij je bij 500 laptops mischien 100 euro korting krijgt.

Krijg je mogelijk bij 50000 laptops meer dan 300-400 euro korting.
omdat je immers extreem grote aantallen afneemt.
Mijn dochter heeft sinds dit jaar een verplichte laptop van school, een Lenovo met intel Core i3 en 8GB ram. 840 euro.... Voor dat geld vind ik vele malen beter. Maar he, er zit 3 jaar onsite garantie op.

Een handvol leerkrachten maakt gebruik van de laptop en that's it. Voor de rest zitten ze te gamen en te chatten met elkaar in de les. Vraag me nog steeds af wat de educatieve meerwaarde is van die laptop.

Nu sleept mijn dochter nog steeds een veel te zware boekentas mee naar school, dat is ook niet veranderd. Integendeel, die laptop zit er nu ook bij.

We hebben de laptop in zijn geheel moeten betalen, de korting van de overheid uit zouden via kortingen op de schoolfactuur terugbetaald worden gespreid over 3 jaar. Dit ruikt heel erg naar een gratis lening voor de school. En dan vraag ik me af wat er gebeurt met die teruggave als mijn dochter van school zou veranderen.
Er wordt nogal vaak op prijs en specs vergeleken merk ik hier, dat is nogal kort door de bocht.

Ik begrijp volkomen dat scholen meer controle willen. Als ik sommige voorstellen vergelijk, dan kan ik inderdaad een goedkopere vinden met dezelfde specs. Alleen; je moet in de vergelijking ook support en garantie meenemen. Je kan toch niet gewoon een laptop nemen op bol.com, en bij defect je kind 1 week of langer geen laptop meegeven naar school?
In alle voorstellen die ik gezien heb van scholen, zit er same-day of next-day on-site support op, dat heb je bijna nooit met een consumenten laptop die je ergens op prijs online koopt. Verder kan je de laptop via school meestal ook afbetalen over X aantal jaar.
Je kan die same-day next day ook beter met een korrel zout nemen kwa support...welk niveau denk je te krijgen (probeer eens power-on power-off) en defecten is niet iets dat zoveel voorkomt de eerste jaren....

Het is zeker een punt voor al de gebruikers die echt geen IT kennis hebben, maar voor diegene die dat wel hebben is het nooit een goede keuze.

Maarja zo is het wel met veel dingen, mensen die IT abbo hebben van 100+euro voor geen reden etc...onwetendheid, onkunde
Sorry, maar dat is gewoon niet waar. (Nuja, afhankelijk van de wie de support doet.)

In 2008 heb ik via mijn universiteit een HP laptop gekocht met daarbij een 3 jaar on-site reparatie. Op de 3 jaar dat ik de laptop gebruikt heb, heb ik 3 defecten gehad: de dvd-speler (reeds bij aankoop), de harde schijf, en de scharnieren. In 2 van de 3 gevallen was het defect de dag erna reeds hersteld. In het geval van de harde schijf duurde het iets langer: HP heeft dezelfde dag de schijf opgestuurd (zodat we hem zelf konden vervangen), maar de koerierdienst claimde iedere keer dat er niemand thuis was.

Later nog een HP laptop gehad met eenzelfde garantie. Daarbij was na twee jaar de lader defect. De nieuwe lader werd de dag nadien geleverd.

Koop een laptop in een winkel en je bent hem minstens een week kwijt bij een defect (of zoals enkele medestudenten een maand, en een maand later opnieuw omdat het defect zich terug voor doet).

Zelfs met IT kennis kan je deze support niet leveren, simpelweg omdat je vaak de juiste onderdelen niet hebt. Of anders mag je zelf aankopen, en met een beetje pech ben je meer kwijt.
Een praktisch probleem (het andere gevolg van een beperkt budget van de ouders) is dat iemand nog wel een oude laptop had liggen en die krijgt het kind dan mee naar school. Kind gefrustreerd omdat die laptop niet kan wat nodig is, ouders die het niet snappen, en meer van die problemen.

Ik denk dat een school beter kan kijken hoe ze een betaalbaar financieringsplan kunnen aanbieden voor ouders die dat willen. Bij mijn nichtje op school hebben ze de mogelijkheid om voor 12 euro in de maand een Macbook Air aan te schaffen, en na het vierde jaar wordt die eigendom. Dat lijkt me eerlijk gezegd de beste middenweg tussen betaalbaarheid en de juiste gereedschappen hebben.
Is dat ook in belgie of in NL ? 12 euro per maand is 576 in 4 jaar... serieus goedkoop.
Misschien een oudere versie met groepsaankoop?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee