Analistenbureau: inkoopprijs gemiddelde smartphone steeg met 11 procent in jaar

De inkoopprijs van de gemiddelde smartphone is afgelopen jaar gestegen met ruim 11 procent, zo heeft Strategy Analytics becijferd. Het analistenbureau claimt dat de prijs van een smartphone in acht jaar tijd niet zo hoog heeft gelegen.

Waar de gemiddelde smartphone in 2020 een inkoopprijs had van 279 dollar, is dat dit jaar rond 311 dollar, zo claimt Strategy Analytics. Het gaat uiteraard nog wel om een inschatting, omdat het jaar nog niet voorbij is. Die prijs lag in 2013 voor het laatst zo hoog. Dat was het jaar dat veel fabrikanten voor het eerst 4G op hun duurdere telefoons zetten.

De stijging komt door de hogere prijs voor 5G-componenten en door het wereldwijde chiptekort, zo vermeldt het analistenbureau. Ook eind 2017 lag de gemiddelde inkoopprijs op dit niveau, maar toen was dat tijdelijk door de release van de toen duurdere iPhone X. Nu gaat het om de gemiddelde prijs voor het hele jaar.

Het bedrijf komt tot het cijfer door over de hele markt de omzet uit leveringen van smartphones te delen door het aantal geleverde exemplaren. Een stijging van het gemiddelde kan, naast gestegen prijzen van vergelijkbare modellen, ook komen door hogere populariteit van duurdere modellen ten opzichte van goedkopere telefoons.

Premium smartphones hoge prijzen

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-10-2021 • 10:41

46

Reacties (46)

46
46
38
1
0
6
Wijzig sortering
Zou leuk zijn een keer een vergelijking te maken met wat de prijs is in andere landen.
Als ik bijv. de realme gt 5g pak dan heb ik al gouw dezelfde telefoon 60 euro goedkoper in polen.
Zie vaak de situatie dat een telefoon gewoon 100 euro+ goedkoper is of zelfde prijs maar betere specs.

Zie ter vergelijking: https://www.euro.com.pl/t...-128gb-dashing-blue.bhtml

en dat zijn gewoon retail prijzen.. vraag me dan af hoeveel winst winkels pakken.

[Reactie gewijzigd door DragonChaser op 23 juli 2024 18:46]

Dat heeft toch alleen meerwaarde als je de lonen van de landen erbij publiceert?

Dit geldt voor letterlijk ieder product, inclusief consumptie, in welvarendere landen zijn producten duurder, en ja, dat betekend (tot een bepaald niveau) dat wij meer winst betekenen en een verkoop in Polen, India, etc. voor een fabrikant minder winst is.

Dit is toch een vrij normale gang van zaken, ik zie niet in wat een artikel daaraan zou bijdragen.

Jij bent rijker dan een Pool, in verhouding is de aanschaf voor de Pool misschien wel "duurder" dan de aankoop voor jou is. De enige logische vergelijking zou dus zijn als je de gemiddelde lonen per land vergelijkt met de prijs die ze betalen voor een telefoon en de verhouding tussen beiden vergelijkt.
Diezelfde telefoon wordt in dezelfde Chinese fabriek door dezelfde Chinezen in elkaar gezet. Het enige verschil is de locatie, alle talen worden in de software toch meegeleverd. Dus op zich heeft hij een punt ware het niet dat de markt nog altijd is "wat de gek er voor geeft".
Diezelfde telefoon wordt in dezelfde Chinese fabriek door dezelfde Chinezen in elkaar gezet. Het enige verschil is de locatie, alle talen worden in de software toch meegeleverd. Dus op zich heeft hij een punt ware het niet dat de markt nog altijd is "wat de gek er voor geeft".
Nou nee, de adviesverkoopprijs is van veel factoren afhankelijk. BTW is een aspect, maar daarnaast ook invoerheffingen en garantie. Dat is in Europa anders geregeld dan in India of China bijvoorbeeld.
https://europa.eu/youreur...-rules-rates/index_nl.htm
Nou nee, de adviesverkoopprijs is van veel factoren afhankelijk. BTW is een aspect, maar daarnaast ook invoerheffingen en garantie.
En niet te vergeten, de welvaart/het besteedbaar inkomen.
Een soort 1ste wereld belasting die naar de rijkeren gaat? Gelukkig kunnen we gewoon uit Polen bestellen.
Je vergeet de kosten van marketing, verkopers, kantoorgebouwen, service centra's/medewerkers, koffie automaten, ... die zijn ook allemaal duurder in bijvoorbeeld Europa.
En ja, de winstmarge is ook hoger. Maar het verschil is minder groot dan je in eerste instantie zou verwachten.
De lonen van alle medewerkers zijn hier ook duurder. Zelfs als je online bestelt kost iedereen hier meer, van de programmeur tot de inpakker. Voor fysieke winkels speelt dit nog meer, omdat zij niet alleen winkelpersoneel, maar ook een fysieke winkel in een dure winkelstraat moeten betalen.

[Reactie gewijzigd door NoTechSupport op 23 juli 2024 18:46]

Wie koopt zijn telefoon nog in een fysieke winkel? Dat is uitgerekend iets om online bestellen. Dan wel bij een shop los zoals ik doe, of bij de provider.

Dat is fijner met garantie (met dode pixels kan je gewoon retour sturen zonder gezeur) en je hebt ook niet het gebedel van de medewerkers of je er echt niet een hoesje bij wil. :F

Ik bekijk ze soms nog wel in de gewone winkel maar ik koop ze dan online.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:46]

Het internet heeft ervoor gezorgd dat mensen nu héél makkelijk over de grens kunnen kopen of direct bij de producent. Telefoon kopen in een winkel hoeft niet meer.
ik werk zelf in een IT/Telecom winkel, en kan je met 100% zekerheid vertellen dat de marges bedroevend zijn. Verkopen met 2 tot 5% marge is geen uitzondering, 10% marge de uitzondering geworden.
Dus eigenlijk: mensen geven gemiddeld meer uit aan hun mobiele telefoon.
Op zich prima, omdat telefoons een een langere levensduur hebben. 2 jaar is (voor mij) al lang niet meer de norm.
Eens. Dit was voor mij wel de norm. 2 jaar nieuw abo nieuwe telefoon. Maar nu zijn de apparaten zo uitontwikkeld, ze kunnen veel langer mee, minimaal het dubbele. Ik hoop dat de EU vaart zet achter de verplichte updates voor een lange tijd, ze schijnen 7 jaar te willen, ik denk dat ze onder druk van fabrikanten op minimaal 5 jaar uitkomen.

Als ik een iOS gebruiker was geweest had ik ook zonder blikken of blozen de pro max gekocht hoor, zodra er een leuke aanbieding voor zou doen. Ja verschrikkelijk duur, maar goed hoesje erom, screen protector, en ik zou er minimaal 5 jaar mee doen. 1x een andere accu erin laten zetten waarschijnlijk. Dan valt de afschrijving mee, de impact op het milieu ook. Mijn volgende telefoon ga ik ook voor minimaal 4 jaar kopen, met de nadruk op minimaal.
Anoniem: 84766 @Ruw ER4 oktober 2021 11:13
Hou je accu tussen de 20% en 80% en rustig op 5 watt laden, dan is nieuwe accu waarschijnlijk niet nodig.
Gedaan. Toch is mijn batterij in 20 maanden 25% (van 4100 naar 3045mAh) achteruit gegaan...
Anoniem: 84766 @Muis6664 oktober 2021 12:02
Ik zit na 2 jaar nu op 99% en ik had 100% getikt ;( . Dus net 1% naar beneden. En volgens mij gaat het niet lineair, dus ik zal komende tijd vast meer procenten gaan verliezen. Je hebt er ook niet volledig invloed op, in het productieproces van de accu kan ook al iets net minder optimaal gaan en dan krijg je sneller dendrites. Maar 25% in 20 maanden zou je verwachten als je je accu typisch oplaadt en er helemaal niet op let.
Kalibreert hij 'm niet? Is de 100% van een nieuwe batterij niet ongelijk aan de 100% van een batterij van 5 jaar?
Anoniem: 84766 @jpsch4 oktober 2021 20:40
Dat heb ik zo niet begrepen. Dacht dat kalibreren voor iOS was om goed te meten. Maar je kan best gelijk hebben, wel verwarrend dan.
Mijn Moto G5 Plus zit na ~3,5 jaar op 2122mAh van de 3000mAh. Veel rekening gehouden met de accu, wel paar keer leeg laten lopen, maar nog op 2 handen te tellen. Enkele keer de quickcharge gebruikt.

Nu ben ik recent pas via een app de capaciteit gaan meten, maar gevoelsmatig is vooral het afgelopen jaar de accuduur het hardst achteruit gegaan. Iets meer dan 3,5 jaar voor ~29% verlies. Waarvan (denk ik) sinds corona 20%, niet lang daarvoor zat ik nog op een oude Android rom met ingebakken Moto sausje, waar de battery health nog meer dan 95% was na 1,5-2 jaar gebruik ergens.

Het aantal cycles blijft ook belangrijk, ik ben sinds corona juist mijn telefoon veel meer gaan gebruiken. Kan je nog zo goed balanceren, als je de telefoon de hele dag actief gebruikt en er 3 cycles aan energie doorheen jaagt, gaat de degradatie alsnog hard.
Anoniem: 84766 @batjes5 oktober 2021 13:56
Zeker maakt het aantal cycles uit, dat is uiteindelijk wat de degradatie veroorzaakt. Alleen als je 1000 keer laadt tussen de 30-80% (500x), dan zou je accu in betere staat moeten verkeren dan dat je 500x van 0%-100% oplaadt.
Wat voor een app gebruik je om dit te meten? Ben nu namelijk best nieuwsgierig.
AccuBattery
Is leuk maar klopt geen bal van, als je echt wil weten hoe veel mAh je accu nog heb, zou je hem met een speciale accu lader moeten opladen en weer leeg laten maken er mee en weer opladen er mee, en dat moet altijd buiten je smartphone gebeuren, na 5 jaar zijn zo een beetje alle accu's zo goed als op, in ieder geval laad hij nog maar de helft of minder op, en hoe vaker je hem oplaad hoe sneller het gaat, hoe sneller hij slijt, en dat gaat bij jongere HEEL snel, die laden meerdere keren per dag hun smartphone op.
Waarom niet. De accu kan je gewoon direct uitlezen met "hoeveel mah heb je nog". De schatting op mijn 3,5jaar oude moto 5g plus met 2122mAh van de 3000mAh na 50 laadbeurten ter waarde van 2198% of 46.634 mAh totaal, lijkt gevoelsmatig best goed te kloppen met dat ik ~30% minder lang kan doen tussen ladingen. Kwam ruim de dag door bij middelmatig gebruik, nu net wel/net niet. Als ik extra zuinig doe redde ik het 5 dagen, nu net geen 3.
Vreemd ik gebruik me Smartphone heel weinig, en ik moet hem op zijn minst om de dag opladen, ik red het anders niet, en mijn smartphone is 4 jaar oud, en ik deed er veel langer mee de eerste jaar(en).
Ik heb een iPhone 11 Pro Max. 15% batterijcapaciteit verlies na 2 jaar (oktober 2019 tot nu). Gewoon opgeladen wanneer het me uit kwam, meestal 's nachts, soms overdag. Ik merk in elk geval amper de achteruitgang, batterij gaat nog een hele dag mee (en soms 2 dagen bij licht gebruik).

Bvb vrijdagochtend van de lader gehaald, zaterdagochtend had ik nog 30% over na een nachtje stappen. Zaterdag grootste deel van de dag liggen niksen en telefoon niet gebruikt, en 's avonds weer aan de lader gehangen met 5% over.
Ik heb een asus zenfone 6 nu. Daar kan ik in de software aanzetten tot wat ie maximaal laadt. Die heb ik op 80% staan, lager als 30% wordt ie eigenlijk nooit, want dan heb ik al weer eens in de auto gezeten en dan gaat ie aan de 18w lader. Heb de telefoon nu dik 2.5 jaar, accuduur is nog steeds erg goed. 5w laden is mij echt te langzaam. Maar schijnt ook te helpen, al is 18w nou ook niet gruwelijk snel ofzo. 65w en hoger enzo ga ik niet aan beginnen. Onnodige snelheid en onnodige aanslag op je accu.
Als techneut vond ik het altijd leuk om elke 2 jaar een nieuw toestel te kopen, maar om heel eerlijk te zijn vind ik dit ook niet meer nodig.

Mijn Xiaomi Mi 9T Pro is de 2 jaar al gepasseerd, maar werkt nog hardstikke snel. Toch indrukwekkend voor een toendertijd mid-range toestel. Het voelt gewoon zonde en zinloos om een nieuwe te kopen.

Tel daarbij op dat de verbeteringen van de afgelopen twee jaar niet super-interessant zijn. Begrijp me niet verkeerd, hoge refresh rates en dergelijke zijn leuk ... maar het brengt geen revolutionaire nieuwe ervaringen met zich mee. Misschien dat foldables dat doen, maar die zijn voor mij nog te duur.
Ik heb een iPhone XR.
Nu 2,5 jaar in bezit. Ik heb vorige maand een nieuw hoesje besteld. Otterbox book case.
De accu zit op 86% en als die onder de 80 komt dan vervang ik hem.

Wellicht nog een keer microfoon (veel stof gehapt door werken op bouw).
Maar ik hoop idd 1,5 of nog 2,5 jaar ermee te doen. De ontwikkelingen gaan nu heel traag en ook 5g vind ik niet van meerwaarde omdat ik nu 140 mbit op 4g haal.

Door mijn lelijke maar goede hoes ziet gsm er als nieuw uit.
Als je in de eerste 2,5 jaar 14% bent verloren, dan denk ik niet dat je met de volgende 6% weer 2.5 jaar zal doen.
Was vroeger ook hoor , je wou gewoon sneller een nieuwe omdat veranderingen sneller gingen.
Voor mij is dat nog steeds de norm hoor. Na twee jaar is het wel weer tijd voor wat anders. En zo duur zijn ze nou ook weer niet voor iets wat je dagelijks meermaals gebruikt.
Bizar nieuws dit, vorige week kreeg ik het omgekeerde nieuws te horen in De Morgen (ook DPG media, zoals tweakers) hierbij werd verwezen naar Statbel : Link

Het artikel op De Morgen : Link

Smartphones zouden met 5,6% gedaald zijn in vergelijking met vorig jaar.

Edit: Ik zie wel dat het hier om de prijs voor de consument betreft, al zou je verwachten dat een hogere inkoopprijs zich vertaald in een hogere prijs voor de consument

[Reactie gewijzigd door Olivier18 op 23 juli 2024 18:46]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Olivier184 oktober 2021 11:20
Bizar nieuws dit, vorige week kreeg ik het omgekeerde nieuws te horen in De Morgen (ook DPG media, zoals tweakers) hierbij werd verwezen naar Statbel : Link

Het artikel op De Morgen : Link

Smartphones zouden met 5,6% gedaald zijn in vergelijking met vorig jaar.
De cijfers van StatBel gaan alleen over België, dit is wereldwijd :)
Terechte opmerking en ook zoals @Aiii hierboven aanhaalde zullen er wellicht nog factoren een rol spelen..

Dan trek ik de conclusie dat we in BE/NL alvast niet mogen klagen over de prijzen van onze smartphones
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Olivier184 oktober 2021 12:00
Terechte opmerking en ook zoals @Aiii hierboven aanhaalde zullen er wellicht nog factoren een rol spelen..

Dan trek ik de conclusie dat we in BE/NL alvast niet mogen klagen over de prijzen van onze smartphones
Klagen kan altijd, en volgens met goede reden. We hebben een hoge BTW/belasting op consumentenelektronica, hogere kosten voor fabrikanten ivm verplichte garantie en geen 'thuisvoordeel' in fabricage: bijna alle telefoons moeten uit andere delen van de wereld hierheen komen, met kosten van dien. Dus ja, de prijzen liggen hier relatief hoog.

Het aanbod is natuurlijk deels vraaggestuurd en ik denk dat daar de crux zit. Als winkeliers meer vraag zien naar goedkopere modellen, dan kopen ze die meer in en zakt de gemiddelde prijs. Het kan ook zijn dat fabrikanten meer goedkopere modellen hebben uitgebracht ten opzichte van eerdere jaren (die elk dus minder succesvol zijn).

Ik heb geen idee hoe StatBel tot cijfers komt, maar ergens in bovenstaande alinea zit denk ik een oorzaak voor het dalende cijfer dat StatBel geeft :)
Als de prijs van een product alleen gerelateerd zou zijn aan de prijs van inkoop, dan ja. Maar uiteraard speelt er meer. Je betaald uiteraard voor een gedeelte mee aan R&D, transport, verpakking, etc. Maar zelfs daarna is er nog de marktwerking (vraag en aanbod), inflatie, koopkracht, enzovoorts. Al die zaken bepalen voor welke prijs een product in de winkel ligt.

Zo simpel als "dit jaar bepalen we vijf Euro minder materiaalkosten, dus gaat de retailprijs vijf Euro omlaag of neemt onze winst per verkocht toestel met vijf Euro toe" is het daarom niet.

Vorig jaar kan het bijvoorbeeld best zo zijn dat vanwege de pandemie de vraag naar telefoons is afgenomen of mensen eerder een goedkopere telefoon kochten om geld te sparen uit angst voor financiële zorgen als gevolg daarvan, wat een prijsdaling tot gevolg had. Of wellicht is er vanwege thuiswerken bespaart op kantoorkosten, en is er dus minder geld nodig om dezelfde eindcijfers te behalen, wat voor een lagere productprijs zorgde.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 23 juli 2024 18:46]

Het blijft bizar dat het 5G gebeuren zo hard doorgepushed is. Niemand die het gebruikt wordt er effectief beter van t.o.v. 4G, en het maakt de aanschaf van een telefoon nog duurder ook.

Echt zo'n gevalletje "we doen het omdat het moet van de marketingafdeling" in plaats van "we doen het om ons product beter te maken."
Vooralsnog lijkt het vooral vergelijkbaar met telefoons met ultra hoge resoluties. Ja leuk, maar op een gegeven moment heeft het gewoon geen toegevoegde waarde meer omdat je het verschil toch niet meer gaat zien/merken.

Het is nu weer wachten op de volgende (betaalbare) innovatie, want het lijkt een beetje een dood moment in de markt, momenteel lijken de vouwbare telefoons wel aan een opkomst te werken. Maar voorlopig vind ik dat vooral nog een dure gimmick met alsnog weinig toegevoegde waarde.
Op zich kan vouwbaar/rolbaar wel leuk zijn omdat je dan geen tablet meer nodig hebt. Gewoon een smartphone van het huidige formaat op zak en als je een film wil kijken rol/vouw je dat ding gewoon uit naar een groter scherm. Ja een gimmick en nee, ik heb er de huidige prijs ook niet voor over maar die zakt snel genoeg als de eerste klanten de R&D terugbetaald hebben.
Ik zie er zeker wel de voordelen van in. Uiteindelijk zal bv. hoge resoluties telefoons en 5G ook wel z'n meerwaarde tonen.

Maar ik heb het idee dat tegenwoordig een hoop nieuwe technieken door gedramd worden om maar alvast iets 'innovatiefs' te hebben om te verkopen. Zoals 5G telefoons en 8K televisies. Terwijl 4G nog niet eens optimaal gebruikt wordt en al ruim voldoende is voor wat we met onze telefoons moeten kunnen, en zijn er geen(?) TV series/diensten die in 8K uitzenden.
Ik was afgelopen zaterdag eindelijk weer eens op een festival met duizenden samen. Een vriend had 5G (van Vodafone geloof ik) en ik 4G van Youfone (op KPN netwerk).
Hij kreeg geen filmpjes verstuurd en ik heb geen problemen gehad.
Komt niet duidelijk naar voren,
maar mijn gevoel zegt dat voornamelijk de “midrange” harder zijn gestegen en dat die de onderkant meetrekken.

De bovenkant lijkt wat zijn afgevlakt.
pricewatch: Samsung Galaxy S20 FE 4G, 6GB ram, 128GB opslag Blauw
En dan heb je dit soort excessen ook nog eens waarbij je je afvraagt waarom je überhaupt midrange wilt hebben.
De echte inflatienummers
als reactie op @Iblies bedoeld ,
hangt r vanaf welke midrange je pakt.. en wat voor de ene midrange is, is voor iemand die meer geld neerlegt wss een budget telefoon...
Midrange met 5g samsung A52 bijv, is een stukje duurder dan de a50 van 2 jaar terug. maar veel ontloopt t elkaar niet (kwa launch prijs)..
t zijn juist de flagships die elk jaar weer 50-100 euro duurder worden (zo duur, dat ze eigelijk dus een budget versie moesten maken om zich zelf niet voor de grote markt uit de markt te prijsen...)

[Reactie gewijzigd door JWL92 op 23 juli 2024 18:46]

De titel van dit artikel kan je behoorlijk op het verkeerde been zetten. Het gaat namelijk niet over de de inkoopprijs die smartphone-fabrikanten moeten betalen voor de componenten, maar om de verkoopprijs die die fabrikanten berekenen aan distributeurs. En dat is gelijk aan de inkoopprijs die de distributeurs betalen.

Het Tweakers-artikel gaat in op kostprijsbepalende factoren voor de productie van smartphones, zoals 5G-componenten en duurdere halfgeleidercomponenten, waardoor al snel de indruk ontstaat dat het om de inkoopprijs van de telefoonfabrikanten gaat. In het oorspronkelijke artikel wordt dit onderscheid wél duidelijk gemaakt, omdat daar wordt gesproken over de 'smartphone wholesale price' in plaats van de 'inkoopprijs' van een smartphone.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.