Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Door de grens van duizend euro

Smartphones worden steeds duurder

18-09-2017 • 06:00

552

Multipage-opmaak

Inleiding

Je kon erop wachten; Samsung naderde in augustus als eerste grote smartphonemaker de magische grens van duizend euro als adviesprijs voor een nieuwe smartphone, met de Galaxy Note 8: 999 euro. Apple knalde er onlangs keihard overeen met zijn iPhone X: 1159 euro. Dat roept altijd de vraag op of high-end smartphones duurder worden. Twee jaar geleden hebben we die vraag proberen te beantwoorden aan de hand van series high-end telefoons van bekende merken. Hoe ontwikkelde de prijs bij de release zich en hoe was die prijs na drie maanden? Inmiddels is het twee jaar later en kijken we hoe het ervoor staat. Zijn de prijzen nog veel verder gestegen of is het alleen maar het effect van normale inflatie?

Om de toestellen goed te kunnen vergelijken hebben we series genomen van bekende merken: Apples iPhone tot met de iPhone 8 natuurlijk en Samsungs Galaxy S. Bij HTC zijn we uitgegaan van de Desire, Sensation en daarna de One-serie, gevolgd door de HTC 10 en U11. Bij Sony hebben we de high-end modellen uit het najaar gepakt: de Xperia X10, Arc S, T, Z1, Z3, Z5, XZ en XZ1. Bij LG ging het om de Optimus-serie met de 2X, 4X HD en daarna de G-serie tot aan de G6.

Premium smartphones hoge prijzen

Cijfers

Smartphones zijn in de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Sinds ons vorige verhaal in 2015 zijn de adviesprijzen met zeven procent gestegen. Zelfs na inflatiecorrectie - de inflatie was in de afgelopen jaren minimaal - blijft daar nog meer dan zes procent van over. Met de prijs na drie maanden is het nog harder gegaan. Daar kwam in de afgelopen twee jaar 14,7 procent bovenop. Vooral de Android-toestellen in ons mandje hebben hun waarde beter vastgehouden in de eerste maanden na release.

Als je de ontwikkeling sinds 2010 bekijkt, zijn de adviesprijzen met liefst 33 procent omhooggegaan, en dat is met inflatiecorrectie. Veel mensen merkten twee jaar geleden op dat de schommelende dollarkoers daarbij een beslissende rol kan spelen, maar zelfs met correctie voor de dollarkoers blijkt de stijging nog altijd 22 procent te zijn.

Voor deze lijst hebben we niet de duurste modellen genomen; we hebben het goedkoopste basismodel gekozen, want anders had het grafiekje van Apple inmiddels boven de 1100 of zelfs 1300 euro kunnen uitkomen. Het basismodel van de iPhone 8 is echter nog altijd een stuk duurder dan zijn voorgangers en komt dit jaar voor het eerst boven 800 euro uit. Sony heeft met de XZ1 de goedkoopste high-end telefoon: 699 euro. Dat is even duur als de duurste telefoon van 2011, na inflatiecorrectie. De iPhone 4s kostte in het geld van vandaag de dag 700 euro; de adviesprijs toen was 639 euro.

De adviesprijzen stijgen snel, maar de prijzen na drie maanden stijgen niet zo snel mee. In totaal lag de gemiddelde prijs na drie maanden ongeveer 23 procent hoger na inflatiecorrectie dan in 2010. Het grootste deel van die stijging vond in de afgelopen jaren plaats.

Gemiddeld zakte een telefoon in 2016 106 euro in prijs ten opzichte van de adviesprijs. Er zijn grote verschillen te zien per merk. Een iPhone daalt in drie maanden gemiddeld 51 euro in prijs, terwijl de prijzen van de LG- en HTC-telefoons rond de 119 euro dalen. Bij Samsung en Sony ligt de daling rond de 130 euro. De grootste daling komt op naam van de LG G5 in 2016, die in de drie maanden na release 210 euro goedkoper werd.

De reden: vraag en aanbod

Waarom stijgen de prijzen voor smartphones eigenlijk? Er zijn natuurlijk allerlei redenen aan te wijzen, maar het heeft simpelweg met economie te maken. Als er voldoende mensen zijn die een hogere prijs willen betalen, dan zullen fabrikanten die vragen. Als de prijs te hoog is en de telefoon verkoopt daardoor veel minder, dan zal de prijs vermoedelijk snel dalen.

De populariteit van smartphones is duidelijk terug te zien in het prijsverloop. De adviesprijzen lopen niet zoveel uiteen, maar een tijdje na de release zit er ineens een groter verschil tussen. Daar komt het spel van vraag en aanbod om de hoek kijken. Een fabrikant die een minder populair model heeft uitgebracht, heeft vaak al deals gesloten voor onderdelen en fabricage. Soms hebben retailers en providers al veel exemplaren in voorraad. Een lagere prijs maakt het toestel wellicht aantrekkelijker voor meer mensen en stuwt de verkoop op.

High-end smartphones zijn ook duur omdat ze geld moeten opleveren. Vroeger, rond 2010, was de smartphonemarkt nog nieuw en wilden fabrikanten naast hogere verkopen ook een hoger marktaandeel behalen. Nokia was over zijn top, en het was niet duidelijk wie op termijn groot zou worden en wie klein zou blijven. Android was bovendien net vers op de markt en ook op het gebied van software was de toekomst ongewis. Zou Symbian groot blijven, zou Windows Mobile als Windows Phone veel marktaandeel pakken en wat zou er gebeuren met BlackBerry?

Inmiddels zijn de kaarten grotendeels geschud. Samsung en Apple zijn onbetwist de twee grootste fabrikanten, met de rest daar ver achter. Op softwaregebied is het Android dat de klok slaat, terwijl iOS ook een stabiel marktaandeel heeft en de rest een plek probeert te vinden als nicheproduct. Als de kaarten zijn geschud, kan iedereen gaan denken aan het maken van winst.

De snel dalende prijzen maken duidelijk dat fabrikanten veel marge hebben op high-end smartphones. Apple heeft vanwege de rechtszaak tegen Samsung documenten moeten openbaren waaruit bleek dat de marge op iPhones maar liefst rond de vijftig procent is. Andere fabrikanten maken vermoedelijk minder winst, maar elke winst is welkom. De winst uit Android-smartphones is namelijk geen vetpot gebleken. Veel fabrikanten schrijven geregeld rode cijfers en als er winst is, is die vaak minimaal. LG spande dit jaar in negatieve zin de kroon door per geleverde smartphone slechts dertien cent winst te maken.

Hoewel er veel winst op high-end smartphones zit, zijn de verkopen te laag om er miljardenwinsten uit te slepen. Fabrikanten maken niet vaak cijfers bekend over specifieke modellen, maar Samsung schept al een paar jaar niet meer op over recordcijfers voor zijn Galaxy S-modellen, terwijl verder uit verkoopcijfers blijkt dat goedkope smartphones het beter doen.

Wel heeft een high-end smartphone een attentiewaarde. Fabrikanten willen daarmee tonen waartoe ze in staat zijn, waarna goedkopere modellen bijvoorbeeld het ontwerp of sommige van de functies meekrijgen, om ze zo luxer te doen lijken. Samsung heeft dat gedaan dat met zijn minilijn van Galaxy S-smartphones en met de Galaxy A-modellen, terwijl andere fabrikanten soortgelijke productseries hebben gehad of nog steeds hebben.

Er zijn echter soms ook basalere redenen aan te wijzen voor de stijgende prijzen. Fabrikanten stoppen steeds vaker een grotere interne opslag in een smartphone, terwijl die opslag zelf in het afgelopen jaar fors duurder is geworden; naar verluidt kwam er 0,80 euro per GB bij en dat zie je terug in de prijs. Apple verhoogde in de afgelopen week zelfs de prijzen van bestaande iPads met veel opslag, een ongekende stap.

Tot slot

Onder de vlag van inflatiecorrectie en dollarkoersen zijn de prijzen van high-end smartphones in de Benelux steeds verder opgestuwd. Daar staat tegenover dat veel van de functies die voorheen op high‑end toestellen zaten, nu op steeds goedkopere telefoons beschikbaar zijn. Wie een groot scherm, een vingerafdrukscanner en 4g wil, hoeft allang niet meer zevenhonderd euro uit te geven; zulke telefoons bestaan al voor rond de tweehonderd euro en wie niet bang is om toestellen te importeren, kan dat zelfs nog goedkoper voor elkaar krijgen.

High-end telefoons behouden uiteraard hun voordelen, zoals snellere socs en software, veel betere camera's, en snufjes zoals slow motion met 960fps op de Sony Xperia XZ1, een gekromd scherm op de Samsung Galaxy S8, geanimeerde emoji's op de iPhone X en een groothoeklens op de secundaire camera van de LG G6.

Met de aankondiging van toestellen als de Samsung Galaxy Note 8 van 999 euro en de iPhone X van 1159 euro is de smartphonemarkt een nieuwe fase ingegaan, waarin we niet langer kunnen schrikken van een prijs van 749 of 799 euro. Die ontwikkeling is logisch en verklaarbaar. Wie het daar niet mee eens is, kan alleen stemmen met de voeten. Als weinig mensen heel dure smartphones kopen, zal de prijs vermoedelijk vanzelf dalen.

Reacties (552)

552
532
310
16
0
121
Wijzig sortering
Er is concurrentie genoeg. Iedereen met een inkomen kan een smartphone bezitten als ze willen. Je hebt in alle prijsklassen wel iets. Er zijn alleen altijd mensen die graag iets high ends willen maar het niet kunnen betalen en zich dan maar afgeven op een product. De telefoonmarkt werkt volgens mij niet anders dan andere markten, kijk naar auto’s, horloges, tv’s, sieraden enz. Overal heb je verschillende producten in verschillende prijsklassen en overal heb je keuze. En overal is de prijs niet altijd opgebouwd uit kostprijs plus winstopslag. Het is en blijft vraag en aanbod. Ik begrijp daarom ook niet dat iedereen ineens los gaat over de smartphone die te duur wordt maar dit niet doen over loewe tv’s, rolexen, edelmetalen of audi of bmw. Iedereen kan voor zichzelf bepalen wat ze waaraan willen uitgeven, niemand dwingt je tot koop.
Er zijn alleen altijd mensen die graag iets high ends willen maar het niet kunnen betalen en zich dan maar afgeven op een product.
Onzin, iedereen kan een high-end telefoon betalen. Dat is een paar tientjes per maand. Daarom zie je elke vakkenvuller en overblijfmoeder met een iPhone.

Het is meer dat het bijna een belediging is van je intelligentie als je ziet wat ze je proberen aan te smeren. Zeker als technisch persoon prik je snel door de onzin heen.

*Kan deze telefoon voor 4x zoveel geld ook 4x zo lang op een acculading doen?*
'Nee, maar we hebben wel geanimeerde emoji/gebogen schermpje'

Begrijp me niet verkeerd, ik heb groot respect voor de marketingafdelingen van de grote merken die al jaren de meest onzinnige gimmicks voor de hoofdprijs weten te verkopen. Voor de kopers die een ander proberen te vertellen dat anderen het niet kunnen betalen heb ik een minder hoge dunk. Je kan er in vrijwel alle gevallen vanuit gaan dat de ander het prima kan betalen, maar simpelweg niet wil. Het zijn de verkopers die de status hebben, niet de klanten.

Ook de vergelijkingen met Rolexen en dergelijke gaan totaal niet op. Een Rolex is een handgemaakt product uit Europa dat je over decennia als erfenis aan je kleinkinderen kan achterlaten waarmee zij hun hele studie zouden kunnen betalen. Je telefoon is een massaproductie prul uit China dat over een paar jaar waardeloos en verouderd is.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 23 juli 2024 07:48]

Een goed teken dat de marketing goed zijn werkt heeft gedaan is wanneer gebruikers elkaar bijna te lijf gaan om te beargumenteren welke smartphone het beste is. Zie vrijwel ieder draadje op Tweakers.

Met als ultiem hoogtepunt de keynote van Apple, waar halverwege de keynote al 200 reacties stonden om het ding neer te halen danwel op te hemelen. Wie wat uitgevonden heeft, het eerste was, en duizenden drogredenen om de eigen voorkeur te verdedigen.

Dat is een strijd die je bij geen enkel ander elektronisch apparaat ziet. Heb jij wel eens felle discussies over een koelkast? Een TV? Zelfs auto liefhebbers gaan niet zo te keer.

Het lijkt wel alsof we in dienst zijn bij de marketing afdeling van het systeem van onze voorkeur. We doen zelfs actief mee in het verkopen van nieuwe features:

"OMG heb jij nog bezels op je telefoon????"

Tot 1 jaar terug wist niemand wat een bezel was, nu is het "not done".
Dat is een strijd die je bij geen enkel ander elektronisch apparaat ziet. Heb jij wel eens felle discussies over een koelkast? Een TV? Zelfs auto liefhebbers gaan niet zo te keer.
Ik denk eerder dat het uitspattingen zijn van merkbeleving.

Nee, ik zie dit niet bij een koelkast, TV of auto.

Tegelijkertijd zie ik dit wel terug bij camera's en gameconsoles.

Het is net of mensen elkaar de loef af willen steken, alsof het één minderwaardig moet zijn aan het andere, terwijl het (eind)resultaat nagenoeg hetzelfde is.

Marketing is inspelen op emotie en wat fabrikanten van gadgets tegenwoordig heel goed kunnen is inspelen op die emotie van de gebruiker, ook als een feitelijke claim soms bezijden de waarheid is.

De beleving van de gebruiker moet daarbij zijn dat zij het 'beste' product hebben aangeschaft en dat al het andere inferieur is aan wat zij vervolgens hebben gekocht.

Kortom marketing speelt tegenwoordig in op zelfwaarde en prestige.
Als jij niet hetzelfde hebt hoor je er niet bij.

Eigenlijk is dat een zieke ontwikkeling, maar een die maar moeilijk te stoppen is.
De ultieme problematiek van consumisme in een notendop.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 23 juli 2024 07:48]

Vind je het echt een zieke ontwikkeling of is dat juist hoe de mens in elkaar zit en zijn we gewoon meer geëvolueerd? Ik heb de laatste tijd veel pittige politieke discussies en het valt me vaak op dat ik tijdens zo'n discussie denk, ging dit maar over iOS vs Android dan zou het er veel beschaafder aan toe gaan.

Mensen zijn gewoon niet goed in kiezen. Ze hebben constant bevestiging nodig dat ze de juiste keuze hebben gemaakt en daarom moet iemand die een andere keuze heeft gemaakt verdwijnen want zolang die andere er is blijft de twijfel bestaan dat je niet de goede keuze hebt gemaakt.

Versus is gewoon eigen aan de mens. Als jij een appel kiest en een andere een appelsien dan gaat die appelsien er plots lekkerder uitzien. Of zo werkt dat toch op het basis niveau, bijvoorbeeld bij kinderen. Kinderen gaan dan recht voor die appelsien maar dat gedrag wordt ons afgeleerd dus gaan we onze keuze voor de appel gaan verdedigen.

Wees blij dat je in de 21ste eeuw leeft, die discussies over computers vallen nog reuze mee. Er is nog niemand op het stadsplein op de brandstapel gevlogen omdat hij niet wou toegeven dat Android het beste is of omgekeerd. ;)
Schitterend als mijn vrouw thuiskomt met kleding waarvan ik zeg dat ik het niet mooi vind. Het antwoord is altijd hetzelfde: 'dat is helemaal in nu'.

Ik heb dat nooit begrepen. Dat iets 'in' is betekend dat de massa het draagt. Maar als de massa het mooi zou vinden, waren ze het een jaar geleden al gaan dragen. Die smaak veranderd echt niet zo hard in een jaar.

Met de moge meegaan is eigenlijk niets anders doen dan de massa. Daardoor voelen die mensen zich zekerder in modieuze items.

Persoonlijk heb ik zelf smaak (ik zeg geen goede, maar in ieder geval mijn eigen) en draag dus al jaren hetzelfde type kleding. Natuurlijk best wel wat bijgeschaafd in de loop der jaren, maar nog altijd dicht bij mezelf.

Komen we nu op telefoons, dan zie je dat gedrag ook. Echter, zoals je in de mode wel of geen merkkleding kan kopen, zie je dat nu ook gebeuren bij telefoons. Door de verplichte transparantie beginnen mensen eindelijk te beseffen dat hun telefoon eigenlijk altijd maar een extern kredietje is geweest, en maken we steeds vaker een prijsbewustere keuze.
Eigenlijk is dit precies het gedrag wat een aap vertoont, als je dat 'gevoel' dus kan uitschakelen of niet eens meer hebt, ben je een niveau gestegen. Rationeel denken zegmaar.
Ik zie de 'ontwikkeling van de mens' meer als een achteruitgang in dit geval..

Evolutie is meer als de komende natuurramp goed zijn werk doet, en de volgende generatie verbetert ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 200498 op 23 juli 2024 07:48]

Inderdaad, het moet duur zijn om die beleving te wekken.

Ander voorbeeld. Een flesje luxe A-merk parfum heeft een productiewaarde van ca. € 2,50 (dat is al inclusief verpakking). Maar er zijn toch mensen die er wel € 80,- voor over hebben om daar een 75 ml flesje van te hebben.

Waarom? Het is een verwen product en voor €15,- aanschaf prijs voelt het niet alsof je jezelf verwend en dus koopt niemand het meer.
Want zeg nou eerlijk, de meesten van ons lopen die geurtjes in het schap bij de Action gewoon voorbij, ondanks het prijskaartje van € 8,50 en nagenoeg dezelfde kwaliteit.

Apple had dat allang door, vandaar die 50% marge op hun producten maar Samsung wil nu die plek innemen als primair statusproduct.
Oneens met deze analyse.

Naar mijn mening hoeft het niet duur te zijn om beleving te wekken,
puur de prijs wekt niet de beleving de bouwkwaliteit en software doen dat.
Een smartphone is geen luxe product, het is een gebruiksproduct, mensen hebben het nodig.

Een flesje parfum is een flesje parfum, je kunt het flesje er wat leuk uit laten zien en t doosje etc en de geur natuurlijk. Maar dat maakt niet uit voor de prijs. Bij een smartphone is dat anders, de bouwkwalieit en software ervaring maken de beleving. Niet de prijs perse, daarom kopen mensen high end chinese telefoons zoals xiaomi mi mix 2, "premium" build voor midrange prijs.
Parfum is een luxe en cadeau product, voor jezelf of voor iemand anders, dat moet een zeker prijs zijn, zo werkt dat met luxe product. Wanneer jij n geurtje krijgt van de Lidl van 3 euro weet ik niet of jij er blij van wordt en voelt de persoon die het geeft zich goedkoop en uit zn liefde/waardering voor de ander niet voldoende.
En ik ben het wee niet eens met jou analyse.
Diverse experimenten hebben aangetoond dat de prijs wel degelijk mee speelt. Het mooiste voorbeeld vind ik wel de proef om mensen 2 koekjes te laten proeven waarbij het enigste verschil tussen de koekjes de prijs was. Welke koekje vonden de meeste proevers het lekkerste? De duurste ! 😂😂
Klopt. Probleem is dat we zelfs niet helemaal weten hoe dit kan. Ik heb al eens gelezen van een test die ze met pijnstillers hebben gedaan. Mensen in een MRI scanner gelegd om "pijn" te meten. vervolgens een goedkope pijnstiller gegeven. aangegeven pijn door proefpersoon was iets minder en de scan toonde dat aan. Vervolgens dezelfde test gedaan en de proefpersoon dezelfde pijnstiller gegeven, echter met het verhaal erbij dat het nieuw en verschrikkelijk duur was. En de aangegeven pijn was veel minder, maar opmerkelijker was nog dat de scan ook aangaf dat de persoon veel minder pijn voelde.

De prijs van de pijnstiller was/is dus invloed op de werking. En we weten niet precies hoe dit kan.
Dat komt, omdat het uiteindelijk helemaal niet uit maakt hoeveel een product kost, wat de kwaliteit van het product is ect. maar wat de beleving van de persoon is van het product. En alle factoren dragen hier aan bij. Dus vertellen dat een product duur is (en de persoon moet het wel geloven natuurlijk) is al genoeg om de werking ervan te doen stijgen. Zelfs als het een leugen was.

Placebo effect is net zo goed als de real deal. Wat maakt het ook uit of een pijnstiller werkt omdat het een echte pijnstiller is of omdat jij geloof dat het een echte pijnstiller is? Zolang het maar werkt.

Zo werkt marketing ook. Het maakt hun niet uit of ze het product met weinig winst of veel winst verkopen (ook al vinden ze veel natuurlijk beter). Hun doel is om jou zover te krijgen dat jij jezelf overtuigd dat het een super product is en dat je het moet hebben (no matter what the cost). Het gaat om de overtuiging en niet de werkelijkheid.
Ben het met je een wanneer het gaat om producten die weinig van elkaar verschillen, koekjes, parfum, wijn. Dat mensen dan denken oh duur is beter, oh ja zeker deze wijn van 50 euro proeft veel beter dan die van 5 euhh ben geen sloeber ik heb echt wel smaak. Er zijn voldoende experimenten op dit nieau.

Echter Apple vraagt een hogere prijs omdat ze dit kunnen, ze hebben een eigen monopolie gecreerd.
De markt gaat handig mee (sommige) omdat ze toch goedkoper en dus concurerend zijn en tegelijkertijd hun marges verhogen.

Apple verhoogt hun prijzen niet omdat ze een "betere beleving" willen creeren, nee ze zien gewoon een mogelijkheid in de markt en proberen te profiteren met succes tot nu toe.
Wat meehelpt hierbij is dat mensen het op contract kopen, dat help enorm.
Oh ik heb ook niet bedoeld dat dit de tactiek van Apple is. Dit zie ik nu juist eerder gebeuren bij oa Samsung en Google. Zij proberen door hun prijzen zo hoog te gooien een premium gevoel te geven. En premium is altijd beter ;)
Een smartphone is geen luxe product, het is een gebruiksproduct, mensen hebben het nodig.
|:(

Dat is uiteraard wat marketing de consument wil doen geloven... Maar in essentie is en blijft een smartphone een luxeproduct.

Je kan best overleven met een gewone 'toetsjestelefoon' i.p.v. smartphone of zelfs zonder telefoon.
Of je dat wil, is een geheel andere discussie.
Dat klopt wel zoals alle prodcuten anders dan basis voedsel, basis kleding en basis onderdak.
Wat is dan niet een luxe product? Ik zou toch willen beargumenteren dat de meeste mensen hun telefoon zoveel en voor zoveel doeleinden gebruiken dat het vrij een essentieel product is.
Wat is dan niet een luxe product? Ik zou toch willen beargumenteren dat de meeste mensen hun telefoon zoveel en voor zoveel doeleinden gebruiken dat het vrij een essentieel product is.
Veel mensen vinden hun televisietoestel essentieel, toch is een tv een luxeproduct, zo geldt dat ook met smartphones, je kan het best essentieel vinden maar het blijft een luxeproduct.

Wat is niet een luxeproduct: alle producten die basisbehoeften vervullen: zeep, kledij, schoeisel, voeding, WC-papier, leidingwater, noem-maar-op.

Ik snap niet wat hier zo moeilijk aan is om te begrijpen. Ik heb zelf een smartphone en ik zou niet zonder willen... Maar ik kàn zonder als het zou moeten en dit zonder inboeten van levenskwaliteit, dat is anders met zeep, leidingwater, kledij, schoeisel,...
Als dan vervolgens hele volksstamen van het kamp lopen met Buburry en Iphone helpt dat ook aan die beleving?
Dan neem ik aan het patroon. Ik heb geen kamper gezien met een stylevolle trenchcoat :P

De term als het hierom gaat,... Nee ik doe het niet ;-)...

Feitelijk gezien heeft de iphone een hele sucessvolle app database met een betere controle wat erin komt. Daarbij, voor mij persoonlijk, zijn de apps toepasselijker. Toch heb ik een android. Apple vind ik te duur. Wat ik sterk vond van Apple was als je een update deed, was het altijd nog snel genoeg, tot iOS 7. Nu kan je niet eens een rollback doen. Dat waren twee redenen om een apple toestel te kopen. Nu is het regelmatig gewoon allemaal shit. Beloofde updates werken slecht of komen er gewoon niet. Ik vraag me ook steeds meer af waarom ik een nieuw toestel nodig heb (high end), omdat ze allen weinig meer bieden.

Er is ook verder nog dat Apple een completer ecosysteem heeft. Daar moet je dan ook overigens net interesse hebben :-)
Ander voorbeeld. Een flesje luxe A-merk parfum heeft een productiewaarde van ca. € 2,50 (dat is al inclusief verpakking). Maar er zijn toch mensen die er wel € 80,- voor over hebben om daar een 75 ml flesje van te hebben.

Waarom? Het is een verwen product en voor €15,- aanschaf prijs voelt het niet alsof je jezelf verwend en dus koopt niemand het meer.
Want zeg nou eerlijk, de meesten van ons lopen die geurtjes in het schap bij de Action gewoon voorbij, ondanks het prijskaartje van € 8,50 en nagenoeg dezelfde kwaliteit.
Het is maar net wat je ook een A-merk noemt. Iets met veel reclame op TV en een hoge prijs? Burberry? :+ Want er zijn gewoon een aantal belangrijke geurstoffen die daadwerkelijk duur zijn en die enorm veel beter ruiken dan goedkopere chemische vervangers. En die tref je niet aan in een geurtje bij de Action.
Apple had dat allang door, vandaar die 50% marge op hun producten maar Samsung wil nu die plek innemen als primair statusproduct.
Maar daar gaan ze nooit komen met de zelfde merknaam en het zelfde OS als de telefoons die bij de action liggen.
Toch gaat de vergelijking enigszins op, lekker ruiken is weliswaar een redelijk "basis"behoefte, of dat nu deodorant of een flesje parfum van €75 is. De meeste mensen zullen echter dat dure flesje laten staan, of in ieder geval niet dagelijks gebruiken. Mobiel bereikbaar zijn is tegenwoordig ook wel een basisbehoefte geworden, echter is de groep die met een high-end telefoon rondloopt veel groter dan je zou verwachten. Alsof 65% van de mensen voor een Mercedes of Audi kiest, of dagelijks duur parfum opspuit. Waarom dat met telefoons zo anders ligt is mij niet helemaal duidelijk, maar er is wel degelijk langzaamaan een trend richting de goedkopere modellen ontstaan. Mogelijk dat we een aantal jaar geleden nog niet tevreden waren met de prestaties van de goedkopere modellen of iets dergelijks (wat nu steeds beter in orde is) en sowieso waren de stappen die er in kwaliteit/bruikbaarheid gemaakt werden een stuk groter. Ik heb zelf nog nooit een nieuwe gekocht, altijd een tweedehands topmodel, omdat ik de prijs niet kon verantwoorden van een nieuwe (gezien mijn leeftijd/inkomen ook) maar ik zag toen zelfs studiegenoten met splinternieuwe rondlopen. Waarom is mij altijd een raadsel gebleven, qua waardedaling zijn smartphones waardeloze investeringen, na een jaar hoef je vaak amper de helft van de dan geldende nieuwprijs te betalen (of zelfs nóg minder) en dan heb je er eentje in goede staat. Heb laatst een perfecte 1 jaar en een paar maanden oude Lumia 950XL gekocht voor 150 euro, waar de nieuwprijs op dat moment nog iets van 370 euro was. Waarom doen mensen zichzelf dat toch aan?
Tja ik hou persoonlijk er ook niet zo van om peperdure telefoons te kopen, ik ben beroepshalve in het hele Apple gebeuren gerold. Maar het is dus wel degelijk merkbaar beter dan budget opties. Ik koop alles in één keer cash dus als ik en mijn vrouw een iPhone kopen dan is dat gewoon echt een redelijk pijnlijk bedrag. Voor studenten is het 20 euro per maand bovenop je telefoon rekening en nog eens een keer 200 of 300 euro betalen, dan lijkt het goedkoop. Maar je loopt er inderdaad wel bij als iemand die zich dure dingen kan veroorloven.
Tja ik hou persoonlijk er ook niet zo van om peperdure telefoons te kopen, ik ben beroepshalve in het hele Apple gebeuren gerold. Maar het is dus wel degelijk merkbaar beter dan budget opties. Ik koop alles in één keer cash dus als ik en mijn vrouw een iPhone kopen dan is dat gewoon echt een redelijk pijnlijk bedrag. Voor studenten is het 20 euro per maand bovenop je telefoon rekening en nog eens een keer 200 of 300 euro betalen, dan lijkt het goedkoop. Maar je loopt er inderdaad wel bij als iemand die zich dure dingen kan veroorloven.
Beter in de zin van? Tis maar net wat je gewend bent, ik heb ooit een iphone 4s gekocht en dat was en is gigantisch ruk. mijn moeder heeft ook een x iphone geprobeerd en wist niet hoe snel ze terug moest naar android.
Maar toch wel knap van Apple om voor zoveel geld te verkopen met zoveel concurrentie.Ze zouden wel gek zijn om niet te doen als er zoveel mensen zoveel willen betalen
Tis maar net wat je gewend bent
Kwam van Android af. Standaard verhaal. Hardware en software slecht gebalanceerd, updates slecht geregeld (een versie). Werd na een vlotte start ook vrij snel brakker qua accu en snelheid. Geen goedkope telefoon ook. Nieuw gekocht toen hij uitkwam, na een jaar of 1,5 werden ze voor 100 euro gedumpt. Restwaarde: 0 euro.

Android is niet echt extreem kut, net zoals Windows. Zeker niet op fatsoenlijke hardware. Als ik zou moeten zou ik 100% over kunnen op iets anders dan Apple en dan ook nog gewoon productief zijn. Anders gebruikte niemand het, of wel?
Als ik met mijn apple rondloop (wat ik erg beperk ovirigens) vind ik mezelf er bepaald niet bijlopen als iemand die zich dingen kan veroorloven. Ik voel me meer een sukkeltje. Serieus. Waarom? Omdat ik van high tech houd en ik weet dat een beter completer toestel voor de helft te krijgen is. Bijvoorbeeld mijn Mi5s.
Jij bent écht een speciale! :+ 8)7
ik ben het hier enorm mee eens.. ander voorbeeld. maar vergelijkbaar gedrag. je krijgt mensen voor je appartement op ibiza niet geboekt voor 300 euro de week... maar je weet niet waar je heen moet met de reserveringen als je het naar 800 duwt... en dat hebben we dus gedaan... want... de Nederlander durft geen goedkope appartement te boeken het kon wel es minder zijn. Naja dan de prijs verhogen en hoppakkee kassa.... :) dit heeft met onze cultuur en mens te maken... je wilt inderdaad luxe op vakantie of een luxe telefoon. terwijl je voor 250 euro een hele mooie moto g5 plus kunt kopen. maar nee we moeten die samsung galaxy s8 want ja camera en beeldscherm... maar is dat idd de ca 500 euro meer waard?
even los van heb ik een iphone 7 dus ik behoor tot jullie die zich hierin herkennen :)
Probleem is natuurlijk dat mensen zich opgelicht voelen met iets duurs boeken en dan de desgewenste kwaliteit niet krijgen. De prijs alleen verhogen is niet genoeg.

Ik boek ook geen 1 ster hotel, maar wanneer ik 4 sterren boek en het is in werkelijkheid 1 ster tja dan kom ik daar nooit meer en check ik direct uit en betaal ik niet.

[Reactie gewijzigd door LockeJohn op 23 juli 2024 07:48]

offtopic: dat weet je niet van tevoren als je boekt natuurlijk he :) uit praktijk blijkt dus een hotel voor 90 euro in nederland of 40 euro in zuid duitsland gewoon zelfde kwaliteit te hebben en niet omdat de duitser minder geld zou hebben maar we willen om een of ander redenen via D-Reizen liever 80 betalen voor hetzelfde hotel waar de duitser 40 betaald. is dat niet een idee of idee van luxe die je laat denken goh nu heb ik het goed geregeld? ik denk het wel. als je 40 had betaald was je mogelijk gaan nadenken of dit niet 'te goedkoop'was.

ontopic:
de moto g5 plus heeft net zo goede spec's als 500 euro telefoons in sommige gevallen. als je dus niet goed kijkt betaal je teveel omdat je in de waan van je eigen idee leeft een luxere telefoon te kopen. MAAR een beetje tweaker zoekt dit natuurlijk goed uit. Ik praat dan vooral over de massa die het niet goed uitzoekt en niet op tweakers zit. Mijn moeder me broer etc...de gemiddelde consument.

[Reactie gewijzigd door Spanjard op 23 juli 2024 07:48]

Wat zit er allemaal in de marge van 50%, is daar ook R&D al in meegenomen? De ontwikkeling van software/updates?
Een van de nieuwste functies is die van "Pricing analist" (zie: [url]Pricing analyst[/url]).
De verhouding productiekosten en verkoop prijs is daarbij helemaal zoekgeraakt. Een prijs in het midden en hoge segment is tegenwoordig meer gericht op uitstraling en beleving. Dat zowel van het product zelf als wat de koper ermee wil laten zien. Voor de fabrikant is dit de manier om de winst te maximaliseren.

Soms kiezen ze ervoor om een product alleen maar wat luxer te laten lijken door een betere afwerking, eventueel met wat duurdere materialen en het als exclusief in de markt te zetten, terwijl het dan in werkelijkheid niet (veel) beter is dan de goedkope variant die misschien niet eens een derde van het bedrag kost.
Aan de andere kant is de consument ook niet erg slim. Soms maakt een hoger prijskaartje alleen al dat een product beter verkoopt.
Je ziet de discussies ook terug op Auto's en TVs, alleen je ziet ze niet op tweakers. Je ziet ze wel op websites/facebook groepen die gaan over die producten.
Je ziet het ook terug in mode en bij eten
In 2013 maakte de BBC hierover een interessante serie documentaires. Ze gingen zelf de merkbeleving onderzoeken dmv MRI scans om te kijken hoe mensen op merken reageerden.

Hier linkje naar de aflevering over technologie
https://www.youtube.com/watch?v=TdkeMpN8hOI

[Reactie gewijzigd door zap8 op 23 juli 2024 07:48]

Ik wil er zekers niet bij horen, daarom heb ik ook geen smartphone. Snap niet dat de mensen de voorkeur geven voor een klein scherm i.p.v. het gemak en comfort van een pc met een fastoenlijk scherm.

En nee, onderweg wil ik niet bereikbaar zijn of internetten.

[Reactie gewijzigd door phantom09 op 23 juli 2024 07:48]

> Nee, ik zie dit niet bij een koelkast, TV of auto.
> Tegelijkertijd zie ik dit wel terug bij camera's en gameconsoles.

Als je een dure telefoon koopt, wil je dit voor jezelf verantwoorden. Je doet dat door tegen anderen te beargumenteren dat jouw telefoon het beste is. Als je daarnaast nog veel hebt geinvesteerd in apps of games of lenzen, voel je dat je nog meer moet verdedigen. De 'redenering' gaat als volgt: "ik ben geweldig. ik heb X gekozen. dus X is geweldig". Het is heel menselijk en een goed handvat voor marketingmensen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Choice-supportive_bias
Je probeert als consument je aankoop te verdedigen. Zowel tegenover jezelf als je omgeving. Dat is gewoon menselijk en enige rationaliteit is daarbij vaak ver zoek.

Ik probeer daar als mens boven of naast te staan. Maar ook dat lukt niet altijd even goed: ook ik probeer mijn 250 euro kostende smartphone te verdedigen en te verantwoorden: "met mijn 250 euro kostende smartphone kan ik evengoed bellen, sms'en, internetten (op 4g), foto's nemen,... daar heb ik geen 1000 euro kostende smartphone voor nodig" Dit is even onzinnig als de mensen die hun 1000 euro kostende smartphone verdedigen.

Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn 250 euro kostende smartphone, en een ander is tevreden met zijn 1000 euro kostende smartphone. En daar zou het verhaal mee moeten eindigen, maar mensen werken nu eenmaal zo niet. Jammer.
Wow, besef me nu dat er alleen maar verhitte discussies zijn over dingen als er maar 2 echte keuzes zijn, PS/xbox, canon/nikon, ios/android.
Vaak komt de markt daar ook op uit, 2 grote partijen tegen elkaar.
Coke/Pepsi
AMD/nVidia AMD/Intel, lijken mij ook duidelijke discussiepunten.
Want Nintendo bestaat niet? want Sony bestaat niet (in amerika al nikon voorbij in FullFrame), die laatste ben ik met je eens
Nintendo is toch wel gericht op een heel ander type gebruiker. Sony daar heb ik geen zicht op maar Android en iOS zijn ook niet alleen, evenmin AMD en Intel. De vraag is hoe groot is de rest :-)
Nee dat maak jij er zelf van, of het iets uit maakt of je grote randen om je beeld scherm hebt...

Het gaat mijn er om dat bij apple allemaal marketing lijkt te zijn.
Sinds wanneer is een edge to edge scherm 5 millimeter? Dat is nog al groot te noemen... enzo kan ik nog wel met dingen op noemen waar apple in faalt...

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:48]

Het complete punt is duidelijk langs je heen gegaan. Ik stel dat super fanatiek strijd voeren tussen systemen onzin is en een vorm van marketing door gebruikers. Wat doe jij? Er nog een schepje bovenop.
Heb ik dan niet gelijk? Hij heeft voor de prijs wat ie kost gewoon dikke randen, bezels zoals jij ze noemt...

Dat zijn gewoon feiten dat er telefoons zijn die minder dikkere scherm randen hebben...en die ook nog is goedkoper zijn.
dat heeft niks met marketing te maken, het is gewoon een feit daar het geen edge to edge display is!

Als ze de smalste edge to dge display hadden, dan had ik het als positief gekenmerkt een Dus als positieve marketing, dit doet apple gewoon zelf.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:48]

Hopeloos gewoon. Begrijpend lezen is ook een vak.
Hahaha jaaaaaaaaaH ik kan niet begrijpend lezen...

Dus als er een fanatieke strijd wordt gehouden tussen de min en plus punten van ieder apparaat is een VORM van discussie,en geen marketing zoals jij het noemt.

Als iemand negatief is over de edge to edge display, heeft dat te maken met het feit dat apple dat zelf op zich roept, dat is wat ik er mee bedoel.

Dat wordt toch ook gedaan in de politiek den haag(op tv) of tijdens verkiezingens uitzending van debatten...

We verdedigen elkaars partijen waar we voor staan de goede en de minder punten,Tuurlijk maak je dan ook reclame voor je eigen partij omdat jij die stand punt goed vind.

het is gewoon een vorm van discussie.
jij het noemt marketing.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:48]

Het is marketing. Verpakt in een mooi laagje discussie.
je hebt negatieve marketing en positieve marketing...

het is publiciteit...
heel erg veel mensen hebben juist veel negatieve publiciteit op de iphone x, dat wil apple toch ook niet of wel? kortzichtig om te denken dat dit allemaal marketing is van apple...

net zoals, d edge to edge display, komt heel erg veel negatieve publiciteit, waarom zou apple dat als een prima marketing vinden ?
en zo kan ik nog wel meer dingen bij apple vinden waarbij heel erg veel mensen negatief over zijn... kan nog wel meer andere voorbeelden noemen.

het is gewoon een discussie (publiciteit) niet meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:48]

Aloude marketing regel. Er kan maar beter over je gepraat worden. Dit was, tot uw reactie, juist een topic waarin niemand zijn gelijk probeerde te halen. Een topic waarbij we juist proberen om nu eens een keer niet in termen van beter of slechter te praten.
Wat doet u? U gooit er inderdaad een onzinnige schep poep bovenop. Oftewel, leer inderdaad begrijpend lezen.
En o ja, als u dan toch perse de neiging hebt om uw gelijk te halen besef dan dit. 98% is geen tweaker. Mijn vrouw heeft geen idee wat een bezel is en nog nooit van edge to edge gehoord.
Ik heb nog nooit gezegd dat dikkere bezels per definitie slecht zijn, nee in tegendeel kan het juist fijner zijn, dit gezegd hebbende.
zijn er ook veel mensen die dunnere bezels gewoon mooier vinden...of juist lelijk vinden.

Bezels, zijn in mijn optiek, gewoon randen van de telefoon, dus mensen weten wel wat het is, maar praten in andere termen...

Oké, excuses ik zal niet meer proberen in termen van echter of beter praten...
Je mist het punt waarin gesteld is dat dunne randjes om een toestel niets meer is dan een marketinggimmick. Een edge-to-edge scherm heeft geen toegevoegde waarde voor de functionaliteit van je toestel. De discussie over of de rand nu 1 mm of 5 mm dik mag zijn bij een toestel van meer dan 1000 euro slaat gewoon nergens op. Die waarde van die 1000 euro zit hem niet in die 4 mm.
Maar als je goed hebt gelezen is het slechts een punt, er zijn meerdere punten waar op ik de prijs niet gerechtvaardigd vind.
Het is geen gimmick zoals jij het steld,

Ik vind een smartphone met dunnere randen mooier, zet zoals ik een dunnere tegenover een dikke smartphones lelijk vind en niet lekker in de hand vind liggen.
Alhoewel ik extreem dun nou ook niet echt fijn vind... het is gewoon ff om het stand punt te uiten.

Het is voor de een meer waarde, voor de ander niet.
Jij steld de schoonheid van smartphone als gimmick maar dat is het niet.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:48]

Sommige vinden dunnere randen mooier aan een smartphone...
"Het gaat mijn er om dat bij apple allemaal marketing lijkt te zijn". De insinuatie is hier dat je mensen van alles wijs kunt maken door middel van een slogan of een affiche. Zoals iedereen die iets met marketing te maken heeft weet, gaat dat maar in zeer beperkte mate op. Je kunt een wanproduct één keer verkopen door gouden bergen te beloven, maar als je klanten dan een slechte ervaring hebben komen ze niet meer terug.

Succesvolle marketing is niet alleen gebaseerd op het verkopen van een product, maar ook op het bieden van genoegdoening. Het product moet aan de verwachtingen voldoen, zodat je klanten tegen vrienden en de rest van de wereld hun tevredenheid uiten, en daarna weer een nieuw product van je kopen. En juist hier is Apple heel erg sterk in. Wat je verder ook van hun producten (en de prijzen) denkt, het merendeel van de klanten is er erg tevreden mee.

En de realiteit is dat voor de meeste mensen de hoogste specs geen keuzecriterium zijn. Daar spelen zaken als bouwkwaliteit, service en natuurlijk imago een grotere rol. Daarom is Apples customer support zo goed (meestal) en wordt er veel aandacht geschonken aan design en materiële afwerking. En daarom is het Note 7-debacle zo desastreus voor Samsung als het Apple naar de kroon wil steken als het belangrijkste premium-merk.
Grappig dat ik bovenstaande verhalen ook altijd predik en direct gemind wordt (door vooral mensen die erg gevoelig zijn voor groepsdruk en marketing denk ik). #damindenie :+

Ik blijf het bizar vinden dat mensen met zo iets waardevols in hun broekzak durven rondlopen. Als je mensen 25 briefjes van 50 geeft en zegt: hier ga maar lekker opstap in Londen/Parijs/Adam. Dan zal bijna iedereen zeggen: "Ja maar met zoveel geld ga ik niet over straat!"

Bij een ander topic toevallig voor de grap opgezocht wat je voor 1300 euro aan auto kan kopen. Een 10 jaar oude (dus nog heel modern) Jaguar V8 met slechts 250dkm op de teller :)
"OMG heb jij nog bezels op je telefoon????"
Mensen kijken wel eens raar op van m'n wileyfox; als ze het niet kennen moet het slecht zijn toch? Heb ze wel snel stil wanneer ik meld dat ik 12 euro per maand betaal en maandelijks kan opzeggen, tegenover hun 40-50 euro voor een iphone van een jaar oud die ondertussen al een verzameling barsten in het scherm heeft. Met 2 jarig abbo vanzelfsprekend.

Maar over een jaar mogen ze "gratis" een nieuwe telefoon uitzoeken. 8)7
De iPhone is helemaal niet duur. De SE heb je al voor iets meer dan €300. Dat is een hele goede prijs/kwaliteit verhouding waar geen Android telefoon tegenop kan in die prijsklasse.
De [telefoon] is helemaal niet duur. De [modelnaam] heb je al voor iets meer dan €[bedrag]. Dat is een hele goede prijs/kwaliteit verhouding waar geen [software] telefoon tegenop kan in die prijsklasse.

Er zou een knop moeten komen voor deze reacties.
Nee, bij de Android smartphones zijn er voor minder geld al toestellen te vinden waar je alles goed mee kan wat je met de SE kan. Een Xiaomi Redmi Note 4 bijvoorbeeld, heb je voor onder de 200 euro (onder de 150 als je een gokje wil nemen met de invoerrechten). Prima toestel, dat snel genoeg is voor ongeveer alles wat je ermee wil, voldoende opslag (uitbreidbaar) en RAM heeft, en bovendien een goed updatebeleid heeft ook (5-tal jaar security updates, 1 a 2 grote versieupdates)..
5-tal jaar security updates
Behalve voor de kernel, maar dat is een maar een klein detail natuurlijk.
1 a 2 grote versieupdates
Bij een volle maan terwijl meerdere planeten tegelijk in één lijn staan.
Feb over 2 jaar staan ze bijna allemaal in een lijn,
Ik wil hier geen fanboy ding van maken maar voor €300,- heb je een prima Android telefoon zoals deze.
Maar die kan dus niet op tegen de prestaties van de iPhone SE, dat was zijn punt. :)
Nou, ik heb een iPhone SE, maar kan niet echt zeggen dat het nou zo'n geweldige telefoon is. Camera is goed, maar niet bijzonder. Mijn grootste bezwaar is overigens het contra-intuitieve en onhandige iOS. Ik snap niet dat veel mensen zo lyrisch zijn over dat OS. Zo ontzettend veel dingen die niet gebruiksvriendelijk zijn (2x actie nodig om notificatie te dismissen), geen directe toegang tot je wifi instellingen via het bedieningspaneel en ga maar door.

Enige pluspunt is de accuduur, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik er bijna geen apps op heb draaien. Ik merkte bijvoorbeeld al een enorme teruggang in accuduur toen ik Whatsapp installeerde.
Huh? Ik snap je bezwaren niet zo goed hoor 2 acties om een notificatie te dismissen? Misschien had je je notificaties beter moeten instellen. Waarom wil je bij je wifi instellingen kunnen vanuit het bedieningspaneel? Ik snap dat niet goed, dat wordt toch gewoon allemaal automatisch voor je geregeld? Wifi-instellingen zijn toch geen wederkerende handelingen? Je stelt dat één keer in en en dat zou gewoon altijd vlot moeten lopen vandaar dat er ook geen koppeling is vanuit je controle center naar wifi instellingen
En waar moet ik nu dan die notificaties anders instellen? Ik vind het instellingen scherm zo onlogisch dat ik het nu namelijk nergens kan vinden. Ik hoorde namelijk van anderen ook al dat je dit anders in kunt stellen, maar waar dat moet is echt nergens te vinden. In Android en Windows Phone is dit echt zo veel overzichtelijker dan iOS.

En ik verbind niet automatisch met alle netwerken. Ik heb sommige netwerken die ik niet automatisch laat onthouden ivm veiligheid (automatisch reconnecten met bv een publiek hotspot is exploitbaar). Dus dan moet je elke keer 4 schermen door om dat te doen. Hoe moeilijk was het om een press&hold functie in te bouwen in het bedieningspaneel zoals de andere mobiele OSsen hebben.
Gewoon naar Instellingen gaan en dan notificaties Instellingen is die grijze app met dat raderwerk.
Mijn vriendin zet elke avond wifi en data uit, en elke morgen weer aan. Hoe wil je dat automatiseren met wisselende tijden waarop je naar bed gaat en opstaat? Genuine vraag.
Je WiFi aan en uitzetten kan wel gewoon gebeuren in het notificatiescherm. Een specifiek WiFi netwerk kiezen dan weer niet. Maar normaal ga je toch naar je vertrouwde netwerk thuis / werk / familie en dat pakt elke telefoon gewoon op. Dus gaat het eigenlijk alleen om aan / uitzetten wat handig is.
Je WiFi aan en uitzetten kan wel gewoon gebeuren in het notificatiescherm. Een specifiek WiFi netwerk kiezen dan weer niet. Maar normaal ga je toch naar je vertrouwde netwerk thuis / werk / familie en dat pakt elke telefoon gewoon op. Dus gaat het eigenlijk alleen om aan / uitzetten wat handig is.
Openbare WiFi met een landings pagina waar je voorwaarden moet accepteren is nog wel eens een probleem. Bij de meeste Androids zie je dan een notificatie op je home screen. Niet bij een Iphone. Daar doet je verbinding het dan niet via WiFi, maar via je databundel.

Bij wissen en opnieuw aanmelden bij het Wifi netwerk krijg je dan pas de landingspagina opnieuw. Dan is het fijn als je door lang indrukken van de notificatie of Wifi toggle button op je homescreen dit al op kan lossen.
Ik doe niet aan openbare WiFi maar ik geloof je op je woord
Voor een gemiddelde gebruiker is dat misschien gek genoeg, maar ik maak op verschillende plaatsen gebruik van verschillende netwerken, afhankelijk van waarvoor ik het gebruik. 4 netwerken thuis (met en zonder spam filter, gastnetwerk en één publiek netwerk), regelmatig tijdelijke testnetwerken (microcontroller testprojectjes), dus ik vind persoonlijk die snelle toegang in Android wel handig. Voor wie het niet handig vindt, zit het ook absoluut niet in de weg.

Hoe stel je in IOS trouwens in dat een wifi netwerk beschouwd moet worden als een mobiel netwerk met datalimiet? Dat kan in Android heel invoudig, maar in IOS?
Het verbaasd me dat je met je telefoon vaak zou switchen tussen die netwerken. Is het dan noodzakelijk/een voordeel om hier binnen 2 bewegingen ipv 3 bewegingen toegang tot te hebben? Ik denk niet dat het zo vaak gebeurt dat een extra handeling uitmaakt. In ieder geval niet voor 99% van de gebruikers.
Dat gebeurt toch een paar keer per dag... en wanneer ik met microcontrollers bezig ben tientallen keren op een dag. Is dat noodzakelijk? Natuurlijk niet, ik overleef ook wel zonder die mogelijkheid. Is het handig? JA!

Voor het merendeel van de gebruikers zal het inderdaad niet echt uitmaken, daar ben ik het zeker mee eens.
Ik geef toe, als jij die functie zo vaak gebruikt dan is een handeling minder zeker fijn. Voor jou geen iPhone :)
Nog even op je andere vraag over dat een WiFi netwerk beschouwd moet worden als een mobiel netwerk met datalimiet, geen flauw idee.
Dat is niet iets waar ik m'n iPhone voor gebruik.
Waarom als ik vragen mag?
Ze wil niet gestoord worden door notificaties e.d., maar op 'stil' zetten is kennelijk niet goed genoeg. Mijn telefoon gaat automatisch op stil, behalve voor bepaalde mensen.
Met iOS heb je zoiets als Do Not Disturb, weet ze dat? Je krijgt geen notificaties, scherm gaat niet aan en je kunt alleen gebeld worden door mensen die je als Favoriet hebt aangemerkt. Ook als je 3 keer door een nummer in korte tijd wordt gebeld zal de iPhone het doorgeven (dan zal er wel iets aan de hand zijn namelijk).

Do Not Disturb kun je automatisch aan laten gaan op zelf gekozen tijden, standaard van 22 uur ot 7 uur, maar ook makkelijk door het maantje aan te zetten in control center.
Ah vet! Ik zal eens kijken.
Met een NFC tag ... Moet je wel NFC hebben en de telefoon er even langshalen ...
NFC tags gebruiken lukt niet op een iPhone. Dan moet je toch echt naar Android
iOS11 heeft het. Nog een paar dagen wachten lijkt me ook geen reden om nog voor Android te gaan?
Kun je eerst gaan zoeken naar de NFC tag omdat de kat ermee gaan spelen is, heb ze gehad namelijk :P
Ze zet haar telefoon dus eigenlijk elke avond in vliegtuigmodus?

Edit: Er is toch gewoon een toggle om wifi aan en uit te zetten?!

[Reactie gewijzigd door monojack op 23 juli 2024 07:48]

Ik snap niet helemaal waarom je handmatig data uit zou willen zetten terwij je slaapt?
Ik snap dat ook niet, waarom vraag je het aan mij? ;)
Nee, ze wil alleen bereikbaar blijven via telefoon (bellen)
Waarom zou je dat willen ?? Als je slaapt ligt je telefoon toch gewoon aan de lader ?? Daarnaast denk ik dat de functie die jij hier berschrijft slechts door een zeer klein percentage gebruikers als nuttig of handig bevonden zou worden. Waarom zou apple of google dat standaard inbouwen in zijn OS ??
geen directe toegang tot je wifi instellingen via het bedieningspaneel en ga maar door.
Hou het wifi icoon in het bedieningspaneel eens wat langer vast (op 3D touch schermen wat harder duwen).

You're welcome!
Dat doet niks op de iPhone SE.
vreemd, op de mijne wel. Draai je wel iOS 10?
Op iOS 11 zelfs niet eens hier?
iOS 11 heb ik alleen op een iPhone 7 draaien en daar krijg ik de opties dmv 3D touch.
Geen 3D touch op de iPad die ik testte
Voor dat geld koop je 2x een Xiaomi Redmi Note 4X joh :)
Voor dat geld koop je 2x een Xiaomi Redmi Note 4X joh :)
*Kuch* 4x *Kuch* :)
Voor €300? Dan moet je wel heel goed je best doen. :P
https://www.kimovil.com/e...mi-redmi-note-4x-4gb-64gb

Hoef je alleen nog maar het geluk te hebben dat de douane het pakje niet openmaakt :D
4x €134 = minder dan €300?

Gelukkig had ik het geluk dat ik niks extra hoefde te betalen, tot 2x toe :)
Ik had goed gelezen wat hij fout had gelezen, maar had vervolgens zijn reactie fout geinterpreteerd :D
(Dacht dat het commentaar was op de 4X serie)
Kletsika. Ik bestel aan de lopende band spul uit China en via verschillende sites. En dat al zo'n 5 jaar en zeker meer dan 250 orders van $1 t/m ~$300. 80% electronica.
De kans dat de douane je er uit pikt is minder dan 5%. En dat is een veilige schatting, voor mij ligt het eerder op 2%.

[Reactie gewijzigd door ZhuBaJie op 23 juli 2024 07:48]

Je hoeft helemaal niet 'heeeel goed' te zoeken. Daar is de Tweakers.net Pricewatch immers voor. Binnen een paar minuten wist ik dat de Wileyfox Swift 2 Plus de beste keus voor mij was, en ik weet verdomd weinig van smartphone techniek.
Zo simpel tegenwoordig, je vinkt aan wat je nodig hebt of graag wil hebben, je sorteert op prijs en kiest de bovenste met minstens een vier sterren beoordeling en de goedkoopste shop die je vertrouwt/goed is beoordeeld op aftersales. Gefeliciteerd met je nieuwe telefoon :+
En je punt is?
Ik hou van keuze, bij elk product wat ik koop. Dat een bepaald merk eigenlijk altijd goede producten maakt wil niet zeggen dat ik het blind koop. Ik wil gewoon het meeste bang for buck.
Iedereen in Nederland kan in een high-end telefoon betalen als zij dat willen. Sommige mensen moeten er alleen een half jaar voor sparen.

Het is dan de vraag of men er een dergelijk bedrag over heeft voor een apparaat dat over 2 á 3 jaar helemaal waardeloos is.
Ik doe persoonlijk liever iets anders met mijn geld. Zeker omdat het een gebruiksvoorwerp is dat met één moment van onachtzaamheid defect raakt of gestolen kan worden. Dan kies ik liever het goedkope model dat ik niet als een pasgeboren baby hoef te behandelen.

Uiteindelijk ben ik over 3 jaar tijd ongeveer net zoveel geld kwijt als aan een high-end telefoon, maar dan heb ik er wel 3 kapot laten vallen. Ik kies dus duidelijk voor redundancy en verklaar de high-end kopers helemaal voor gek.
Gohja, het is maar waar je belang aan hecht. Sommigen betalen per jaar enkele duizenden euro om 1 week in de zon te kunnen zitten. Dat vind ik dan van de zotte, dan koop ik liever voor 1000 euro een smartphone waar ik toch een tweetal jaar plezier van heb. Maar wie ben ik?
Dat is inderdaad heel erg persoonlijk, ik heb persoonlijk een leukere herinnering aan een goede vakantie van 10 of 20 jaar geleden dan een stukje elektronica wat ik 15 jaar gelden had. Iedereen kan zelf bepalen waar hij of zij geld aan uitgeeft, snap deze discussie ook niet zo..
De discussie gaat over het uitzetten van de hogere prijs, de extra functionaliteiten en de toegevoegde waarde van een high-end telefoon tegen het gemak van een lage prijs en redundantie.

De gemoedsrust die ik heb als mijn telefoon een keer (kapot) valt of kwijt is, is mij veel meer waard dan die hele 800 tot 1300 euro van die iPhone. Ik wil het ding kunnen gebruiken zonder er voorzichtig mee te moeten zijn. Met een apparaat van 800 euro is dat gewoon niet mogelijk. Ik voel mij ook niet veilig als ik met een pakje van 16 bankbiljetten van 50 euro in mijn hand over straat loop. Zo'n telefoon is in mijn ogen hetzelfde.

Ik maak een uitzondering voor mijn laptop, omdat deze voor mijn werkzaamheden noodzakelijk is.
Ik ben best bereid iets uit te geven aan een "ervaring", maar de "ervaring" van een iPhone biedt mij gewoon niet genoeg. Ik haal meer plezier uit een stapel boeken of een PS4 en een paar games of een leuke vakantie. En dat is nu dus nog goedkoper ook...
Daar zeg je wat, met de prijs van een iPhone X moet je ook serieus aan een verzekering hiervoor denken. Al dan niet ingesloten in je inboedelverzekering.
Het is voor mij puur een kwestie van WILLEN betalen en ik wil NIET, gewoon omdat ik een heel basic gebruiker ben die weinig onderweg is, niks op Youtube, Faceboek en dat soort narigheid doet etc.
Ik moet ermee kunnen bellen als dat nodig is en zo af en toe een fotootje maken of een appje versturen.
Daarvoor volstaat een toestel van een paar honderd Euro prima.
Hoe je het ook wend of keert, een prijs van ruim € 1100 euro voor een smartphone is ronduit absurd en "over-hyped", er is geen enkele rechtvaardiging voor zo'n prijs, whatever features het ding dan ook heeft.
Niemand verplicht je iets, en waarom is het absurd dat er een telefoon van 1100 euro is? Er zijn voldoende telefoons die wel voldoen voor jou toch en er is ook een groep mensen die iets meer uitgeven aan een telefoon. Zelfde kom je tegen met auto's, huizen, meubels, businessclass vliegen, ect...
Het is waard wat de gek ervoor geeft.
Oh is dat zo? Dan heb ik een aantal vragen aan jou:

1. heb jij inzicht in ieders financiën?
2. ''een paar tientjes'' kan voor een individu/gezin een week lang eten betekenen, dus dat jij daar zo onverschillig over doet zegt meer iets over jou.
2. Zoals in het artikel al is aangegeven, zijn de prijzen wel sterk gestegen. Waar je in 2010 een abonnement voor de nieuwste iPhone 4 kon afsluiten voor 30 euro per maand, ben je 7 jaar later bijna het dubbele bedrag per maand kwijt.


Wel ben ik van mening dat het steeds meer neerkomt op marketing, want waar je 5 jaar geleden daadwerkelijk een vlaggenschip van Samsung nodig had om je telefoon te kunnen gebruiken zonder haperingen of vastlopers, is dat al lang niet meer zo. Midrange toestellen kunnen Android ook soepel draaien, enerzijds door de goede ontwikkeling/optimalisatie van Android en anderzijds doordat cpu/gpu kracht enorm is toegenomen. Zo bezien zou je kunnen concluderen dat de high-end telefoons meer en meer een luxe goed zijn geworden dan noodzaak.

[Reactie gewijzigd door scherpp op 23 juli 2024 07:48]

Als je eten moet kopen voor die paar tientjes per maand, lijkt het me verstandig geen flagship telefoon van 700€+ op de pof te kopen. Daarvoor hoef je geen inzicht in iemands financiën te hebben. Dat is gezond boerenverstand.

Als je kijkt hoeveel mensen persé de duurste versie kopen en dan kijkt wat ze er daadwerkelijk mee doen, dan durf ik rustig te concluderen dat zeker 70-80% van de kopers een telefoon heeft gekocht die zwaar overkill is ten opzichte van de taken waarvoor de telefoon is gekocht. Dus ja, de marketing machine en de zucht naar telefoon-"status" doen heel goed hun werk, voor de fabrikanten tenminste.

Ik koop zelf al jaren 1x per 2 jaar een jaar oude iPhone 2de hands. Dit scheelt me heel veel geld, mijn sim-only is spotgoedkoop en ik heb toch een behoorlijk toestel met functies die nu net pas een beetje uit de verf komen. Mijn oude toestel (3 jaar oud) raak ik vaak nog voor een leuke prijs kwijt, waardoor de update goed te betalen is. Daarnaast wordt mijn toestel gedurende mijn bezit nog geupdate. Enige wat eventueel een keer vervangen moet worden is de accu, zodat het toestel normaal gebruikt kan worden. Echter mijn nu 2 jaar oude iPhone 6S+ doet nu meestal nog 2 dagen met 1 lading, dus voorlopig ben ik nog wel even voorzien.
Ik geef je gelijk, zo doe ik het ook al een tijdje. Ik reageerde op baroZZa die beweerde dat iedereen een high end telefoon kan betalen, 'want het is maar een paar tientjes'.
[...]

Onzin, iedereen kan een high-end telefoon betalen. Dat is een paar tientjes per maand. Daarom zie je elke vakkenvuller en overblijfmoeder met een iPhone.
Dat is op de pof kopen. In de smartphone markt is dat heel gewoon, al is het sinds kort (in NL althans) nu eindelijk 'gezond', bij een telefoon boven de 250 euro is het een lening, net als je een BMW of Rolex op de pof koopt.
Bij auto's is dat ook heel gewoon, alleen de meeste mensen hangen dat niet aan de grote klok ;)
Is dat zo gewoon ja? Privatelease zie ik niet als zodanig omdat dat meer een servicecontract is dan een lening, de auto wordt ook geen eigendom en eigenlijk betaal je alleen voor belasting, verzekering, onderhoud en afschrijving/waardedaling van de auto.
Maar lenen voor een auto is in mijn omgeving niet zo heel normaal, en volgens mij is de tweedehands automarkt ook veel groter dan de verkoop van nieuwe auto's. Ik heb gewoon een paar honderd euro bij elkaar gespaard en een 205 gekocht, en als dat niet naar jouw wensen is dan spaar je door. Maar ik ken niemand die geld leent om een auto te kopen, laat staan een nieuwe. Iedereen die een nieuwe auto heeft in mijn omgeving heeft 'm van de baas/als leaseauto. En de rest koopt een tweedehandse binnen budget.
Tweedehands word ook veel gefinancieerd bijna elke auto garage bied wel zo'n oplossing, dat is niet omdat niemand het doet en het voor uitzonderingen praktisch is. Zelfs bijna alle motor garages hebben tegenwoordig zo'n programma en dat is algemeen toch echt een luxe product.
Onzin, iedereen kan een high-end telefoon betalen. Dat is een paar tientjes per maand. Daarom zie je elke vakkenvuller en overblijfmoeder met een iPhone.
Lang niet iedereen wil een BKR registratie en de iPhones die jij bedoeld vallen in mijn beleving niet meer onder de high end. De SE en 6S waren dat, maar nu niet meer. Dan heb je het over de 7, 8 en X. Die kan lang niet iedereen betalen.
Ook de vergelijkingen met Rolexen en dergelijke gaan totaal niet op. Een Rolex is een handgemaakt product uit Europa dat je over decennia als erfenis aan je kleinkinderen kan achterlaten waarmee zij hun hele studie zouden kunnen betalen. Je telefoon is een massaproductie prul uit China dat over een paar jaar waardeloos en verouderd is.
Rolex is het enige horlogemerk waar dat bij hele uitzonderlijke modellen voor op zou kunnen gaan. Echter heb je veel meer luxery watches die bij aanschaf 10k+ kosten en een jaar later de helft minder waard zijn.

Al met al wat ik gewoon wil zeggen dat prijzen niet rationeel zijn, niet gebasseerd op kostprijs plus marge maar gebasseerd op vraag en aanbod. Apple kan het maken omdat mensen een associatie hebben met het merk en telefoon en dat er voor betalen. Net zoals er mensen zijn die 5k voor een horloge betalen, 10k voor een TV en noem maar op.
Sorry hoor, maar wat een onzin dat iedereen het kan betalen. Los van mensen met genoeg inkomen, en zij die boven hun budget leven, zijn er tienduizenden mensen die geen middelen hebben om de hoge prijs van de smartphone af te rekenen, of het dure abonnement te kunnen verantwoorden. Dat heeft lang niet altijd met de keuze tussen uitgaven te maken. Als je basisbehoeften en verplichtingen betaald zijn, is er soms gewoon geen geld over.
Niet iedereen kan dit betalen. Iemand met een bijstandsuitkering ken het echt vergeten hoor en dat zijn er meer dan 1 miljoen
Je argumentatie gaat helaas niet meer op sinds mei 2017 aangezien er een inkomenstoets wordt gedaan. De vraag was trouwens of iedereen het echt kon betalen, voor de inkomenstoets maar dat is een andere discussie. Voor een alleenstaande in de bijstand is de iPhone per maand 48,- zonder een abonnement. Dat is al 5% van het inkomen. Dus je kunt moeilijk zeggen dat het een kwestie van willen is.

Bovendien vind ik het raar dat je een minder hoge dunk hebt van mensen die een andere mening hebben dan jij. 8)7
Ik ben het met jullie beide niet zo eens.

Het is maar net waar je ding ligt. Ik zie nou niet echt veel mensen die een dure telefoon hebben en de meeste hebben refurbished Iphones of gewoon een goedkope Android/oude Iphone met een klein procent dat daadwerkelijk het duurste heeft (een dikke schuld of gewoon enthousiasme)

En het is heel makkelijk oom naar Apple te kijken maar kijk eens voor de grap of V&A. ''te koop 2 GTX1080's een maand oud. Verkoop ze omdat ik voor AMD wil gaan'' Of wat dacht je van die lui die al +200 V&A ads op hun naam hebben staan. Er zijn genoeg mensen die in hun PC ''dikku RGB strips met costum watercooling loop en dikste i7 + GTX 1080TI'' hebben terwijl ze alleen CS; go en Overwatch spelen. Ook al zijn het allemaal prullen uit China.

Als je ergens voor wil gaan dan zijn er genoeg mensen die zo gek zijn om dat te doen.
*Kan deze telefoon voor 4x zoveel geld ook 4x zo lang op een acculading doen?*
Als technisch persoon zou je zelf toch al moeten weten dat iets dat 4x zo goed is vrijwel altijd veel meer dan 4x zoveel kost of gewoon niet beschikbaar is?
Mijn punt is dat als het om de werkelijk relevante zaken aankomt, dat er amper verbetering is bij de flagships. De twee grootste probleempunten bij smartphones zijn de batterijduur en de gebroken schermpjes.

Ik heb nog nooit iemand horen klagen dat dat ze geen geanimeerde emoji hadden of dat het scherm recht was of dat je niet in je telefoon kon knijpen. Dat zijn gimmicks om te verhullen dat er al jaren lang geen echte verbeteringen zijn geweest.
Telefoons met grotere accu's en sterkere schermen zijn er toch gewoon maar consumenten kopen ze niet..
Dit dus.

Een nieuwe telefoon laat je niet sneller bellen(misschien wel sms'n via speech to text).

Whatsapp werkt
Facebook werkt
(wat eigenlijk ook nog niet eens nodig is).

En toch 1100 euro vragen, daar kan ik een gaming PC van kopen met meer rekenkravht dan de telefoon.
Niet te vergeten dat Samsung de aftermarket aanhet killen is of gekilled heeft met hun unmodulaire onzin in de laatsre modellen.

Als ik een derde partij mijn telefoon wil laten repareren moeti k dat zelf weten, niet samsung die dat voor mij bepaald. (Want fuck het milieu he)

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 23 juli 2024 07:48]

Iedereen kan gelukkig zelf bepalen waar geld aan uitgegeven wordt, daarom zie je ook Scoda's en BMW's op de weg die functioneel precies hetzelfde doen. Dat is vaak echt niet dat iemand meer geld heeft maar vaak een kwestie van waar je het geld aan uit geeft. Status is tegenwoordig schijnbaar erg belangrijk bij mensen...
Dat van die derde partij moet je nog steeds zelf weten alleen moet je daarna niet klagen als je garantie weg is. Samsung kan op die manier natuurlijk op geen enkele manier meer controleren wie of wat erin heeft gezeten. Dus dat is ook een beetje klagen om het klagen.
Markt wordt volwassen, dan krijg je schijn-innovaties.
"Onzin, iedereen kan een high-end telefoon betalen. Dat is een paar tientjes per maand. Daarom zie je elke vakkenvuller en overblijfmoeder met een iPhone."

Wat jij hier zegt is ook niet helemaal waar. Tegenwoordig vallen er aardig wat mensen door de mand ivm de ILT check en BKR toetsing. Het is allemaal niet eenvoudig meer om een toestel maandelijks te betalen. Dit omdat het nu als krediet wordt gezien en wordt gecheckt of je het wel kan en mag betalen.
Onzin, iedereen kan een high-end telefoon betalen. Dat is een paar tientjes per maand. Daarom zie je elke vakkenvuller en overblijfmoeder met een iPhone.
Nog nooit gehoord van refurbished of tweedehands? Dat is overigens ook een voorbeeld van dure telefoons: de tweedehands markt.

En waarom zie ik zoveel tieners met kapotte schermen? Omdat ze de reparatie niet kunnen betalen.
Ook de vergelijkingen met Rolexen en dergelijke gaan totaal niet op. Een Rolex is een handgemaakt product uit Europa dat je over decennia als erfenis aan je kleinkinderen kan achterlaten waarmee zij hun hele studie zouden kunnen betalen.
Een goede klok heb je geen Rolex voor nodig, deze kost tegenwoordig nog geen EUR. Er zit er een op elke computer. Het enige dat eventueel nuttig is, is networking + NTP ondersteuning. Een Rolex is daarmee overbodig. Dat het ooit antiek wordt, tja. Van dat geld kun je ieder jaar de nieuwste iPhone en Apple Watch kopen (en de oudste verkopen). Die heeft veel meer functionaliteit.
Een high-end telefoon is zeker niet voor iedereen weggelegd. Ook in Nederland zijn er meer dan genoeg mensen die niet zoveel te besteden hebben. Sterker nog, met problemen om elke maand gewoon rond te komen. Dan heb ik het niet alleen over mensen met een uitkering, maar ook mensen met lonen in de buurt van het minimum. De high-end telefoons zijn meestal verbonden aan dure abonnementen met grote internet en belbundels, maar € 30,- tot € 50,- (of meer per maand) en een tientje voor de telefoon erbij is dan een erg grote aanslag op het budget.
Ik zou het wel kunnen betalen, maar ik heb geen behoefte aan onbeperkt 4g en onbeperkt bellen. Voor nog geen € 10,- per maand heb ik voldoende. Eens in de zoveel jaar komt daar dan nog wel een losse midrange telefoon bij.

Alleen als je de refurbished telefoons van een jaar of twee, drie oud mee gaat tellen kom je in de buurt.
Natuurlijk dwingt niemand je tot een koop. Maar als je een loewe, een rolex of een audi koopt dan krijg je daar daadwerkelijk ook iets voor terug dat in verhouding staat met wat je investeert. Iets met kostprijs.
Als je een nieuwe Samsung Iphone koopt dan is de prijs totaal niet in overeenstemming met de aangeboden waar. Iets met Marge.

Het is gewoon gebruik maken van een hype en natuurlijk is dat niet verboden maar om dat nou 'vraag en aanbod' te noemen. Ik zou het eerder waanzin en milieuvervuiling willen noemen.

[Reactie gewijzigd door 949793 op 23 juli 2024 07:48]

Hebben Rolex en Audi minder marge op hun flagship modellen dan Apple met de iPhone X?

Heb je de prijzen al gezien van een A8L of een gouden Rolex chrono met rotor?!
Daar koop je huizen voor, dat zijn pas producten die geen relatie meer hebben tot de gebruikte materialen.

En dan hebben we het nog niet over echte high end zoals Bentley, Hublot of B&O...
Ja op 'n rolex zit een enorme marge. Het is een nicheprodukt. Blijft wel nagenoeg eeuwig werken.

Een audi S8 kost wat, maar er zitten ook aardig wat productiekosten aan vast, lijkt me.
En hij kan +20 jaar mee.

Samsung S8/ IphoneX zijn ongeëvenaard in marge, aanschaf aantallen en in Niet-duurzaamheid. Deze vreemde decadentie overstijgt welke rolex of audi op meerdere vlakken in schijt hebben aan milieu en in simpelweg waanzin qua hype.

Mijn hele reageren vanaf start is over zo een reactie van ach het is 'gewoon' vraag en aanbod , klaar ,niet zeuren lekker doorgaan zo met elkaar!

Opvallend is dat noch overheid noch volk iets te zeggen hebben over deze ontwikkelingen in smartphoneland. Het gaat er niet om dat iemand zijn geld niet mag verkwisten of dat een fabrikant absurde marges hanteert. Waar het hier om gaat is dat er blijkbaar niets bestaat dat een halt kan toeroepen aan een verspilling van grondstoffen en industrie op deze planeet.

Het is gewoon vraag en aanbod, niet zeuren.

[Reactie gewijzigd door 949793 op 23 juli 2024 07:48]

Ik volg je volledig in de ecologische voetafdruk door de snelle evolutie in IT en IOT teweegbrengt. Daar heeft de kostprijs van de telefoon niet direct iets mee te maken.

De marge die Apple (of Samsung) hanteren zijn wat mij betreft totaal niet "ongekend", in de audio wereld kan een condensator van 3cents en een spoel van 2dollars leiden tot een versterker van 150.000€. De schaal daarentegen is dat wel, nog nooit werd "luxe" zo "toegankelijk" voor de "gewone burger". Het is Apple gelukt om een "simpele" telefoon als de iPhone te branden tot luxe telefoon, hetgeen de hoge marge telefoons van andere merken (zoals Nokia) in 2007 tot stuk antiek klasseerde. Het maakte plots niet meer uit of je telefoon een lederen achterkant had of toetsen uit safier, de iPhone volstond om erbij te horen. En dat heeft tot nu dus zijn vruchten gedragen. De prijsstijging daarentegen bleef zeer gematigd, in tegenstelling tot wat dit artikel probeert te beweren.

Met het andere deel van jouw stelling heb ik iets meer moeite.
Hoe een bedrijf een product aan de man brengt daar heeft geen enkele staat zich mee te moeien, of althans dat is mijn politieke overtuiging. De consument bepaalt weldegelijk de evoluties van de markt, door al dan niet in te aan op het aanbod. Hoe "premium" of "leider" sommigen Apple ook mogen vinden, maar met de iPhone SE gaven ze een duidelijk signaal dat een belangrijk deel van de consumenten een goedkopere telefoon wensten (wat ook wel te zien was in de gemiddelde verkoopprijs van Android Smartphones in alle Europese Charts). Met de iPhone X beantwoorden ze de marktvraag dat consumenten bereid zijn meer te betalen om een groter scherm in een kleinere kast te hebben (gezien het succes van de S7 EDGE, S8 en de andere producenten die minimale bezels op de markt brengen). Ik zie niet meteen in waarom daar een halt aan gebracht moet worden.

Zie ook mijn andere reactie: https://tweakers.net/revi...ction=10534505#r_10534505
Mijn politieke standpunt: het is ongekend dom om zo om te gaan met grondstoffen
Duurzaamheid is zeker belangrijk. Wat is de link met smartphones van >1000€? Behalve misschien dat grotere bedrijven een iets groener beleid hebben dan goedkope Chinese telefoonproducenten en dat een telefoon in glas en metaal beter gerecycleerd wordt dan eentje in plastiek?
Anoniem: 686983 @94979318 september 2017 19:32
Vind je dat ook van vakantie vieren buiten huis? Hele volksstammen verplaatsen zich naar een andere plek op aarde, dichtbij of ver weg, om vakantie te vieren. Al die energie wat dat kost...
Waarschijnlijk nog steeds minder dan de energie die opgaat aan serverparken die sites als Tweakers, jouw cloudabonnementje en de mailserver in de lucht houden. Vergeleken met de hoeveelheid energie die het internet kost stelt Apple ook niet zoveel voor.

https://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2016/06/28/how-much-electricity-does-it-take-to-run-the-internet/#5d0b6a211fff
En dan hebben we het nog niet over echte high end zoals Bentley, Hublot of B&O...
Het is duidelijk dat jij niet weet waar je het over hebt als je deze merken als high end bestempelt..
Voor een keer zal ik reageren op hetgeen een persoonlijk aanval is zonder enige inhoud:

Het is zeer duidelijk dat deze merken onverwijld als High-End bestempeld kunnen worden en -aangezien deze merken allen een basis hebben in een meer main-stream basis- is de relatie van prijsstelling tot de productiekosten van toepassing.

Ik heb het bewust niet over man-made tailored producten waar kostprijs van de raw products geen invloed meer heeft op het eindproduct, daar het over zuivere ambacht gaat en elk product uniek is. Dat laatste heeft overigens totaal geen relatie meer met het onderwerp van deze discussie, namelijk massa-productie toestellen.

Hetgeen je wel kan zeggen van een B&O TV (20,000€) , een Bentley 2+2 (275.000€) of een Hublot horloge met rubberbandje (30.000€) waarop de marge een veelvoud is van hetgeen Apple of Samsung behalen op een gewone smartphone.

Het is niet omdat JIJ daar geen High-End in ziet dat deze merken/ producten geen High-End zijn.

[Reactie gewijzigd door road rebel op 23 juli 2024 07:48]

:)

[Reactie gewijzigd door carlhendrix op 23 juli 2024 07:48]

Dit ene zinnetje:
Er zijn alleen altijd mensen die graag iets high ends willen maar het niet kunnen betalen en zich dan maar afgeven op een product.
..is iets wat ik inmiddels al zoooo vaak teruggelezen heb komend van, naar mijn idee voornamelijk Apple fanboys..?

Een mooie moderatie button of optie op de tweakers frontpage waarin je fanboy-ism getagde reakties gewoon automatisch ingeklapt kan laten zou echt heel welkom zijn. Ik zie steeds meer in smartphone gerelateerde artikelen dat er eigenlijk geen ruimte meer is in de comments voor een enkele inhoudelijke reaktie, wat jammer is. Ruimte voor feedback op het artikel, inhoudelijke op of aanmerkingen op een product wat besproken is kan schijnbaar niet meer want dan ben je opeens 'te arm om het product te veroorloven' of volgen er allerlei andere dooddoeners voorkomend uit emotie of persoonlijke voorkeuren, niets gebaseerd op feitelijke waarnemingen uit het nieuwsartikel zelf. Zo jammer.
Gelukkig is op het forum de moderatie beter maar toch.. Het maakt voor mij de frontpage van tweakers in ieder geval onbruikbaarder.
Dit ene zinnetje:
Er zijn alleen altijd mensen die graag iets high ends willen maar het niet kunnen betalen en zich dan maar afgeven op een product.
..is iets wat ik inmiddels al zoooo vaak teruggelezen heb komend van, naar mijn idee voornamelijk Apple fanboys..?
Het gaat helemaal niet om fanboy gedrag maar ik geef aan dat prijzen subjectief zijn. Wat voor de ene veel is, is voor een ander niet veel. En iedereen heeft andere wensen waar ze hun geld aan uitgeven. Prijs is in dit soort discussies wat mij betreft het minst belangrijk. Daarmee zeg ik niet dat ik al het duurste koop en neerkijk op anderen. Helemaal niet zelfs. Ik zeg daarmee alleen dat de discussie inhoudelijk zou moeten zijn over hoe goed de functionaliteiten zijn uitgewerkt. Prijs kan dan ieder voor zich uitmaken. Alleen de laatste tijd zijn bij smartphones dit belangrijke argumenten geworden en hier zou een review wat mij betreft geen of weinig rekening mee moeten houden. Als de review de werking goed uiteenzet kan iedereen zelf beslissen of ze er 1000 euro voor over hebben of niet.

Daarnaast blijf ik erbij dat dit in alle productsoorten toegepast wordt, echter wordt nu ineens bij smartphones er een heel groot ding van gemaakt. Ik begrijp dat niet, alsof het hier voor het eerst gebeurt dat prijzen onevenredig stijgen aan de functionaliteiten. Ik kan nog veel meer productsoorten noemen waarbij dit het geval is.
Met de rest van je relaas ben ik het wel eens hoor. Dat wel. Alleen je opmerking over het niet kunnen betalen, daar viel ik wat over. Dat is een soort vonk voor een discussie die vervolgens alleen over prijs gaat, dan krijg je vervolgens weer de Apple vs Google discussie en gaat het vooral niet meer over de review. Wat in mijn opinie jammer is. Met betrekking tot je opmerking; Er zijn genoeg mensen die iets wel KUNNEN betalen, maar het allicht niet WILLEN betalen. ;) Lijkt mij een groot verschil. Verder komt de manier waarop je het brengt met "kunnen" nogal 'high and mighty over', en afgaande op de overige reakties ben ik niet de eerste die dit zo ervaart. :P

Ik vind persoonlijk een smartphone een gebruiksvoorwerp, een stuk gereedschap onderhevig aan slijtage, waar ik 2, max 3 jaar mee doe. Daarbij heb ik een psychologische bovengrens van 300 euro qua aanschafwaarde die ik voor mezelf nog te verantwoorden. Maar goed, dat is mijn mening. Koop op afbetaling of whatever gaat ook tegen mij principes in (behalve dan bij aanschaf van een huis aangezien dat niet echt anders kan) net zoals het rond de 1000 euro uitgeven aan een smartphone. En ik denk dat heel veel mensen voor zichzelf een bovengrens hanteren aan wat ze ergens aan uit willen geven. Aan de andere kant, als er mensen zijn die dat wel graag doen, of elke 3 maanden een andere smartphone kopen, ook prima, ieder z'n ding. Zoveel mensen, zoveel wensen.
Ik zou zelf nooit 1000 euro uitgegeven aan een telefoon, maar sommige mensen gebruiken het meer dan hun tv of pc. Ik begrijp het wel als iemand het doet.

Waar ik een afkeer tegen heb is dat sommige mensen op Tweakers zichzelf beter voelen dan anderen, omdat ze hun geld zogenaamd 'nobeler' besteden. Tegen mij werd ook wel eens gezegd dat ik mijn tijd en geld verspil aan computerspelletjes. Ik oordeel niet hoe mensen hun geld uitgeven, want ik verspil mijn geld net zo goed.
Dat ben ik helemaal met je eens, dat oordeel van sommige mensen snap ik ook niet. Het is aan ieder wat veel of weinig is en wat ze met hun geld willen doen.
Vrij logisch waarom: Het topmodel ligt binnen handbereik van het grootste deel van de bevolking en "iedereen" heeft er een, bijna iedereen heeft om de paar jaar een nieuwe, omdat het zo makkelijk is bij een nieuw abonnement. Dat is het verschil.

Verder zie je een duidelijk verschil in prijzen van de topmodellen, die veel mensen standaard kochten. Dat zie ik niet bij tv's, geen idee wat betreft rolexen (kleine markt), etc.

Oftewel: Duidelijk zichtbaar verschil voor een meerderheid van de consumenten, waardoor het koopgedrag wellicht sterk zal worden beïnvloed.
Er is concurrentie genoeg.
Je hebt twee smaken iOS of Android, dat noem ik niet keuze genoeg. Helemaal als je niet meer dan €500,- wilt neertellen voor een toestel. Want dan valt iOS eigenlijk ook al af tenzij je een 3 jaar oud model wilt. Je hebt nu nog Windows 10 Mobile als alternatief, maar de toekomst daarvan is zo onzeker dat ik het niet meer aandurf om een WP toestel te halen, want steeds meer app makers laten het links liggen en ook MS is al bijna twee jaar niet meer met nieuwe modellen gekomen. Door alle update issues i.c.m. de talrijke virus uitbraken op Android en de arrogantie van Google is Android een no go voor mij. Door ontbreken van de 3.5 jack zijn de iPhones vanaf 2016 ook niet echt een optie ook al heb je daar adapters voor die het net niet zijn.

@speuler Ik heb nu een Lumia 640 en volgende wordt zoals het nu naar uit ziet Lumia 650 als die dan nog te verkrijgen is.

[Reactie gewijzigd door Amito op 23 juli 2024 07:48]

Zomaar een vraag hoor maar welke telefoon heb je nu of ben je van plan te kopen?
Helemaal als je niet meer dan €500,- wilt neertellen voor een toestel. Want dan val iOS eigenlijk ook al af tenzij je een 3 jaar oud model wilt.
Voor ongeveer 340 euro heb je de iPhone SE 32GB, die misschien wel iets mindere hardware bevat, maar toch nog wel enkele jaren van updates zal voorzien worden door Apple (release ongeveer anderhalf jaar geleden). Da's dan ook de enige uitzondering in het lijstje van recente budgetvriendelijke toestellen bij Apple, maar het is een geldige keuze volgens mij.
Die is singlecore nog wel sneller dan elke willekeurige Android smartphone op de markt ;)
Multicore performance is ong galaxy S6

Source: Geekbench browser
Over de prijzen van Audi, BMW en andere premiummerken winden anders genoeg mensen zich op.

Meestal zijn dat echter niet de kopers. Dat zijn die mensen die afgaan op een lokkertje (Audi A7 1.8 TFSI voor €60.000 euro, zoals eind vorig jaar mogelijk was), en vervolgens toch met pijn in de portemonnee de showroom verlaten omdat hun 1.8 toch een 2.0 is geworden (want veel sneller leverbaar), en het S-line-logo plus een paar opties het bedrag zomaar veranderen in iets met zes cijfers, voor de komma welteverstaan.

Eenmaal buiten is het borst vooruit en neus omhoog, want er staat een vette Audi voor de deur.

Zo gaat het ook in smartphoneland: De kopers zijn slachtoffer van hun eigen honger naar aanzien, en de fabrikanten maken daar gretig gebruik van. En hoe mooi dit artikel ook is... Alleen dáárom gaan de prijzen omhoog.
Ik begrijp daarom ook niet dat iedereen ineens los gaat over de smartphone die te duur wordt maar dit niet doen over "... audi of bmw. ..."
Als een Audi of BMW van 36,995 euro naar 37/38,995 euro gaat is dat een percentage van 5,4 procent (uitgaande van een idiote verhoging van 2000 euro)

Bij bijvoorbeeld een iPhone is dat percentage hetzelfde (5,2 voor de 8 t.o.v. de 7) maar als je hem vergelijkt met wat voor Apple als opvolgende telefoon wordt gezien dan praat je over een idiote verhoging van 50%!

Dat is dan toch even andere koek. Daarbij komt dat bijna iedereen inderdaad een dure Samsung of iPhone heeft maar niet iedereen een dure BMW of Audi voor de deur heeft staan.
Je begrijpt niet waarom mensen afgeven op apple? Heel eenvoudig, bij apple krijg je niet waar voor je geld. Loewe en rolex zijn luxe merken. Puur design en tot op zekere hoogte collectors waarde. Apple telefoons hebben een doorsnee ontwerp. De iphone 8 heeft dikke bezels en de X een hap uit het scherm. Vervolgens vraagt men 1150 euro voor de X, terwijl een galaxy S8 voor 600 over de toonbank gaat en de G6 zelfs voor 460 euro. De Galaxy Note laat ik even buiten beschouwing aangezien die niet een even groot scherm heeft als de iphone X.
Afgeven = afgunst. U uw fijne Android, ik mijn fijne Apple. Even goede vrienden, maar ga niet als een kleuter janken om iemand anders zijn telefoon. Treurig, ronduit.
Het is gewoon dat de tweakers site iets teveel focust op reclame maken voor de nieuwe iphone.
Let op, hoe alle nieuwe artikels over smartphones meteen handelen over de iphone X.
Slechte reclame is ook reclame.
Eerst een hoop artikels over de 'lekken'
dan een hoop artikels over de nakende aankondiging
dan de aankondiging
vervolgens een artikel over hoe die aankondiging was.
daarna nog een artikel over hoe 'smartphones nu meer dan €1000 kosten'.
Wetende dag er al lange tijd zo'n dure smartphones zijn en dat ze die artikel ook 3 maanden geleden konden posten.
maar blijkbaar gewacht hebben tot na de iphone X prijs stelling.
De rek is er al jaren uit, maar er is een groep mensen dat blind de duurste wil kopen en dan klagen dat fabrikanten daarop inspelen en steeds duurdere toestellen uitbrengen omdat ze weten dat het een aantrekkingskracht heeft op bepaalde mensen.

Het omgekeerde is namelijk waar: je krijgt steeds betere telefoons voor minder geld. Een paar jaar geleden had je voor 200-300 euro een telefoon van plastic met een touchscreen dat amper werkte, een paar honderd MB RAM, grauwe camera's en schokkerige software. Tegenwoordig heb je een perfect full HD scherm, aluminium body, 64GB opslag, gigabytes aan RAM en multicore processors. De specs klinken alsof je het over high-end een laptop hebt.

Iedereen die gewoon kijkt naar wat hij/zij nodig heeft is al jaren lang steeds goedkoper uit. De reviews vind ik ook wel vermakelijk. Minpunten als 'trage soc!', terwijl elke app gewoon 60fps draait maar een halve seconde trager opstart. Of 'enoooorme bezels' en dan is het een millimetertje meer.
Helaas zijn er niet zo veel telefoons die een goedkopere body/soc/ram/scherm combineren met een fantastische camera. Ik hoef geen supersnelle telefoon, vind 720 of 1080p meer dan genoeg en kan zelf wel sd kaartje plaatsen, maar ik zou graag de beste cameramodule en software willen. En dat is er niet.
Dat is de laatste jaren ook al niet echt meer een issue. Mid-end telefoons maken prima plaatjes en filmen in 4K. Daarom zijn ze met dubbele camera's gekomen en slowmotion: niemand kon het verschil nog waarnemen.

Klinkt trouwens alsof je fotograferen leuk vindt en dan heb je voor het prijsverschil tussen een mid-end en high-end telefoon tegenwoordig een prachtige spiegelreflex of systeemcamera. Daar beleef je veel meer plezier aan.
Ik weet het, en die heb ik ook ;-) maar die heb ik lang niet altijd bij me. Ook bij bijvoorbeeld marathon lopen en toch wat plaatjes maken van sfeer, stad uit mijn hardloopperspectief is het fijn zo goed mogelijke fotos te maken zonder zon zwaar ding mee te slepen (vaak is telefoon al eigenlijk te zwaar)

En als mijn zoontje (2 jaar) iets leuks doet, heb ik geen tijd om die sale helemaal te pakken.
Ik vraag me af of het nut heeft om een extreem goede camera in het toestel te plaatsen.
En dan gaat het in mijn specifieke geval om Android. Iedereen die ik ken met een Android laat die plaatjes automatisch syncen naar Google, en dat gebeurd dan allemaal op de gratis manier (want dat kost geen data en hoef je dus niet extra bij te bestellen).

Doe het zelf ook op deze manier en maak dus totaal niet gebruik van het volle potentieel van de camera in mijn toestel.
die was er wel de nokia lumia 930 veel telefoon voor weinig geld en een hele goede camera
ik zeg bekijk de specs van die inmiddels bejaarde telefoon tov van de specs van nu
ik gebruik deze nog steeds na volle tevredenheid maar ik moet helaas over ivm met ondersteunig van de apps maar krijg nog regelmatig updates van windows zelf vorige week nog

[Reactie gewijzigd door Mr-D. op 23 juli 2024 07:48]

Of wat dacht je van de 1020?
Die heeft mijn vrouw (inderdaad geweldige camera, zeker voor toen) en ik heb de Lumia 950. Heel tevreden mee.
die heb ik ook gehad(xl) maar voelde minder lekker aan was niet mijn telefoon en iets trager dan mijn 930 dus die had ik weer verkocht
@Jan Bob dat is ook een mooie phone alleen het scherm is iets minder en voor zo'n camera geen 4k filmen niet dat je het nodig hebt maar toch
voor weinig geld
400 - 500 euro is niet echt weinig geld.
maar wat ik niet snap... is dat de meeste mensen hebben toch niet gewoon een iphone x nodig...
als of iedereen die een iphone schijnt nodig te hebben ook altijd alles uit zijn telefoon haalt waar hij voor betaalt heeft...dat denk ik niet.
een student heeft toch niet per definitie de snelste iphone nodig te hebben.
der is gewoon een markt voor mensen die altijd het duurste willen hebben...

als iedereen die een laptop koopt een i7 8GB,1terabyte geheugen nodig heeft, dat heeft ook niemand nodig, der zijn een heleboel mensen die gewoon een i3 of i5 hebben, ze zijn goed genoeg voor tekst bewerken, een video streamen etc etc...

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:48]

Welnee, maar het is ook niet altijd een kwestie van nodig hebben; maar van willen hebben. :) Ik kan het zelf prima een jaar of 3 met een toestel uithouden, maar switch meestal elk jaar omdat ik dat leuk vind en soms omdat het praktisch is.
Gaat toch niet zozeer om echt nodig hebben? Zoveel dingen wat de mens koopt heeft hij niet ECHT nodig. En wat maakt het nou uit hoeveel iemand wilt uitgeven aan een smartphone? Je wordt niet gedwongen. Misschien koopt diegene wel de duurste iPhone, omdat hij daar gewoon meer waarde aan hecht dan andere dingen in het leven. Wat volkomen logisch is toch?
Volgens mij doen specs er al heel lang niet meer toe. Ik koop iPhones, en zal denk ik ook de X wel kopen, omdat ik het leuk speelgoed vind. Of de verbeteringen echt het geld waard zijn doet er dan niet zoveel toe. (Het is geen zakelijke beslissing.)

Tegelijkertijd loop ik met een Mate 8 rond voor het echte werk. Snelheid is prima, batterijduur uitstekend en zaken als dual-sim maken het simpelweg een praktischer apparaat. (Dat het ook nog goedkoper is is mooi meegenomen, maar niet doorslaggevend.)

Enfin. Ik snap niet zo goed waarom specs zo belangrijk gevonden worden. Het geeft reviewers iets om te vergelijken, maar volgens mij is het voor de gemiddelde consument weinig relevant.

Een iPhone werkt. En af en toe moet je een nieuwe.
Dat specs er minder toe doen, klopt volgens mij redelijk. Voor 'echte' tweakers kunnen de specificaties nog wel meerwaarde hebben, maar voor de normale consument weinig meer. Als je nu een telefoon voor 200 euro koopt, zal deze over het algemeen gezien ook geen tot weinig problemen hebben met het draaien van de apps die nu op de markt zijn. Echter, is dat dan ook precies het probleem. Als je voor 200 euro een telefoon koopt, bijv een Moto G5, een P8 Lite of een Xiaomi Note 4X, dan doet deze vrijwel het zelfde als een telefoon van 1000 euro. Nu vind ik persoonlijk als we het over Android hebben, het belangrijker dat ik een telefoon koop, welke een langere ondersteuning heeft en niet na 2 updates er uit wordt gegooid (*kuch* Moto E). Dit stukje zie ik dan ook wel terug in de keuze voor een specifieke SOC in een telefoon.

Het probleem ligt er naar mijn idee vooral in dat er veel consumenten zijn die altijd maar "de nieuwste" willen hebben. Terwijl het qua specificaties dus weinig gaat toe voegen. Snapchat of Facebook zal echt niet sneller werken. Het is materialisme wat er voor zorgt dat we altijd meer en nieuwer willen, ondanks dat het vreemdgenoeg niet betekend dat het altijd beter is. Luxe probleem dus, maar omdat veel consumenten toch wel kopen gaat het lekker zo door.

Ik zal je hier niet persoonlijk de schuld van geven, maar juist het feit dat je zegt dat je toch wel de X koopt, ondanks dat je eigenlijk al weet dat het weinig meerwaarde heeft, maar gewoon leuk speelgoed is, zorgt er voor dat deze groei in prijs blijft doorgaan. Mijn vraag zal vooral zijn, waar ligt het punt waarbij de "consument" nee zegt, welk bedrag moeten we aan denken?
Dit zijn echt GEEN argumenten. Hoezo nou "rationele consument".
Daar zijn er héél weinig van. Ik durf te beweren dat zelfs jij zélf niet altijd rationele aankopen doet, of tenminste aankopen die niet altijd 100% rationeel gemotiveerd zijn. Meatarian geeft dat ook zelf al aan: leuk speelgoed, geen zakelijke beslissing.

Mensen lopen met telefoons van 1200 euro, omdat ze het mooie / leuke speeltjes vinden. Prima, als ze het er voor over hebben en het kunnen betalen. Persoonlijk kan ik er niet mee zitten.
Dit zijn echt GEEN argumenten. Hoezo nou "rationele consument".
'ik vind het leuk speelgoed' is wel zeker een argument en ik kan me daar geheel bij aansluiten. Welke SOC er in mijn smartphone zit kan me niet lang boeien, dat ie dingen kan die mijn vorige niet kon (of niet zo goed) wel. Het spijt me dat dat me geen 'rationele consument' maakt, maar sinds wanneer is dat een vereiste om iets te kopen? Niemand koopt een iPhone X met louter rationele argumenten. En toch zullen er miljoenen mensen zijn die er enorm blij meer zullen zijn.

Ik kan intens blij zijn met iets waarvan ik weet dat er beter modellen zijn of anderen die goedkoper zijn. Mijn 1962 sportwagen bijvoorbeeld. Kneiterduur, voor dat geld kan ik bij Porsche terecht en iets kopen wat veel harder kan, het ook altijd doet en niet elke 2500 km (!) nieuwe olie en een kalibratie van de carbs nodig heeft. Rationeel is mijn keuze verkeerd, maar ik ken niemand die me zal vertellen dat de liefde voor die auto geen argument is.

Altijd rationeel zijn maakt je bijzonder saai.... Ik bedoel maar... Spock.
Het is weinig rationeel om aan te nemen dat mensen altijd rationeel handelen of dat zouden moeten doen. Naar mijn mening zou de wereld er bijzonder saai door worden.
Je hebt helemaal gelijk. Ik kocht altijd flagships maar ben daar nu ruim 2 jaar vanaf gestapt omdat ze niet meer innoverend zijn. De rek eruit is en de prijs te hoog. Vorig jaar heb ik een Chinees toestel gekocht voor 200 euro wat erg goed beviel en sinds begin dit jaar een toestel van het werk: Samsung A5 2017.

Echt heel mooi zo'n S8 /note 8 of iPhone. Maar de mensen die zo'n toestel hebben doen er niets meer mee dan ik doe. Dus waarom zo'n duur toestel aanschaffen.
Omdat een iPhone een groot voordeel heeft op alle andere merken: iOS. Ik wil geen Android (en eigenlijk helemaal niks van Google), en dan blijft er tegenwoordig weinig meer over. Maar ik ben wel blij dat ze de SE uitgebracht hebben. Zo'n grote telefoon is toch niks voor mijn broekzak en de SE scheelt wel honderden euro's :)
ik snap je daar wel in. maar het blijft dat apple veel geld vraagt voor hun producten
Het is maar wat je een voordeel noemt. dat jij persoonlijk iOS fijner vindt dan Android betekend niet dat dat ook daadwerkelijk een "groot voordeel" is
Ik weet niet of het een groot voordeel is. Maar ik zou graag toch op mijn Android wat software willen de-installeren wat nu niet kan, zoals google hangout's en andere google shit.
iOS zit ook propvol bloatware hoor. Dat kun je nog niet eens deïnstalleren, je kunt alleen het icoontje van het homescreen verwijderen. Meer is de uninstallfunctie niet :)

Wat dat betreft geen verschil tussen iOS en Android.
Op het dode Windows Phone platform was het wel mogelijk.
Je verwijdert enkel de snelkoppeling, het bespaart geen ruimte..
Ik denk het niet hoor. Als je ze verwijdert moet je ze via de appstore weer downloaden om ze terug te krijgen.
de hardware is inderdaad al een tijd lang niet meer de doorslag gevende factor. Maar wat een smartphone tegenwoordig zijn economische levensduur bepaald is de software en specifiek software support. Je kan er donder op zeggen dat die goedkope telefoons bovengemiddeld vaak geen of maar een enkele update krijgen van hun OS.

Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Een nieuwe iPhone kun je gerust aanschaffen want je weet dat het ding een jaar of 5 updates ontvangt (zo krijgt de 5S uit 2013 nog gewoon iOS 11 dit najaar). Maar je ziet tal van nieuwsberichten op Tweakers voorbijkomen dat android toestellen die zelfs pas uit zijn niet eens meer updates ontvangen.
Bijv:https://tweakers.net/nieuws/129621/lenovo-geeft-drie-maanden-oude-moto-e4-smartphones-geen-update-naar-android-8.html

Je moet dus voorbij de hardware kijken, en het totaalpakket beoordelen. Dan kan je pas zien of de prijs van een telefoon te hoog is.
Tegen die tijd heb je al lang een andere telefoon :)
Dat bericht gaat over een toestel van 150 euro.

Overigens zijn de Android updates een stuk minder belangrijk dan bij iOS. Patches worden gewoon nog uitgebracht en apps als de browser wordt bijvoorbeeld maandelijks los geupdate. Nieuwe apps werken ook allemaal prima op oudere versies van Android. En verder is alles toch al te customizen met verschillende launchers en dergelijke.

Het is dus niet zoals bij iOS dat je een half jaar moet wachten op een OS update voordat er eindelijk wat bugs uit de browser gehaald worden. Voor de rest zijn de OS updates van zowel Android als iOS net als de hardware de laatste jaren vrij minimaal. Krijg je zaken als picture in picture en notificaties die wat netter gesorteerd worden.

Leuk als het erin zit, maar laten we niet doen alsof er zoveel is veranderd en je essentiële functies mist. Het zijn wederom voornamelijk wat gimmicks.
Nou ik zou toch eens goed kijken wat Apple met iOS 11 allemaal veranderd. Dat is echt op een ander nivea dan wat Google met android doet de laatste jaren.
Daar zitten nog wat features in die al jaren in Android zitten, zoals de filemanager en een screen recorder.

Maar noem één killer feature waar je absoluut niet zonder kan op Android en waarvoor je meteen een nieuwe iPhone moet halen. Mag nog een gratis telefoon uitzoeken, dus ben één en al oor.
Je bedoelt dat Apple allemaal zaken toegevoegd die al in stock Android of in Touchwiz zaten? Het is geen wedstrijd, maar je statement is niet juist.
zoals Android nu pas Picture in Picture video introduceert, kortom ze doen leentje buur bij elkaar sinds 2007 . Maar het is wel opvallend dat juist Android de laatste updates echt minder ingrijpend zijn dan wat Apple laat zien. Dat is nog eens afgezien van de echt dramatische adoptie snelheid wat Android laat zien. Waar iOS binnen een paar maanden het grootste deel van hun apparaten op de laatste versie gaat het bij Android om een paar procenten die de nieuwste versie gebruiken.
Inderdaad! Echter, overdrijf je een beetje met dat elke App 60fps draait en een halve seconde sneller opstart.

Socs schieten vaak te kort als je gaat multi tasken, nu heb je hier minder last van met een SD625 of SD821 maar die hebben veel low tot mid end toestellen niet. Daarnaast is opslag vooral de boos doener van apps die langzamer op startten en niet de CPU! (afhankelijk van welke natuurlijk, een SD210 zou best de opslag kunnen bottlenecken.
Hoe bedoel je 'schieten te kort'? Dat je 1,2 seconden wacht tot je van app bent geswitched? Dat is toch geen ramp. Er zijn mensen die voor een tijdbesparing van 30 seconden per week (alles bij elkaar 1 uur gedurende de economische levensduur van 2 jaar) geen 500 euro over hebben.

Ik verdien in ieder geval geen 500 euro per uur.
Die starttijd vind ik geen probleem, de animaties wel. Als ik soms een Iphone moet gebruiken irriteer ik me direct aan het gezoom, gedraai en geschuif. Hoe krijg je iemand duizelig?

Telefoons (en TV's ook) zijn steeds moeilijker te fotograferen. De foto hierboven geeft het mooi weer: een gozer in een zwembad, met een zwart randje er omheen. Dat zwarte randje is de telefoon, de rest van de foto is je eigen monitor waar je naar kijkt.
Die starttijd vind ik geen probleem, de animaties wel. Als ik soms een Iphone moet gebruiken irriteer ik me direct aan het gezoom, gedraai en geschuif. Hoe krijg je iemand duizelig?

Telefoons (en TV's ook) zijn steeds moeilijker te fotograferen. De foto hierboven geeft het mooi weer: een gozer in een zwembad, met een zwart randje er omheen. Dat zwarte randje is de telefoon, de rest van de foto is je eigen monitor waar je naar kijkt.
Ik neem aan dat met het gezoom, gedraai en geschuif de animaties van de IOS userinterface bedoelt worden. Dat is eenvoudig uit te schakelen door onder instellingen algemeen/ toegankelijkheid/ de optie “verminder beweging” aan te zetten. Hopelijk helpt je dit om de effecten die duizelingen veroorzaken te vermijden.
Leuk dat je op deze manier een berekening neer zet, maar gebruik dan realistische waarden. Ik switch toch echt wel vaker van app als 30 keer per week. Ik gok dat een switch of 50 per dag er wel in zit voor mezelf.

Dat brengt voor mij dus 50x1.2x7(dagen)x52(weken)x2(jaar) = 12.1 uur tijdsbesparing over twee jaar.

Komt dus best in de buurt van een goed uurloon. 500/12.1 = 41 euro.
Van welke app hangt je leven af ?
Als app developer van best wel wat apps... Het is mijn inkomen :)

De 30x per dag app switchen was wel zonder de tijd dat ik aan het developen ben.

[Reactie gewijzigd door dragonsoldier op 23 juli 2024 07:48]

Het is een gevoelskwestie. Als ik een nieuwe smartphone koop wil ik dat hij ook nieuw aanvoelt en dus ook snel werkt. Als ik moet wachten op het laden van apps etc. voelt dat niet goed. Mensen willen graag het premium gevoel, het apparaat moet snel zijn, goed gebouwd zijn en een uitstekende camera hebben en met budget toestellen is dat niet mogelijk.
Socs schieten vaak te kort als je gaat multi tasken,
Dat is een kwestie van geheugen (en opslag), niet echt van de SoC.
Niet bij low end toestellen.

Voorbeeld: Mijn pa heeft een SD420 en 2GB ram. Als hij switched zijn er continu frame drops. Dit komt doordat de CPU relatief zwak is en niet snel genoeg de taken kan verwerken doordat de huidige Interactive CPU govenor te veel latency heeft en puur op timers werkt. Helaas is Google de enige die dit aan pakt met EAS.
Het is niet de soc die tekort schiet, maar Android. Neem als voorbeeld BlackBerry OS10 (jammer dat ze ermee gestopt zijn). Multi tasken kent daar geen vertraging en is even snel als dat jij met je vingers kan swypen.

De socs van tegenwoordig hebben idiote snelheden voor een smartphone. Alleen Android weet het altijd weer te verprutsen.
Android niet, de fabrikanten. Die zijn te lui om fatsoenlijke optimalisatie toe te passen.
Die blauw filter is niet per see beter voor je ogen. Het helpt alleen in de avond uren om slaperig te worden want dan is het blauwe licht een probleem. Het remt namelijk de productie van melatonine wat 'geelig' licht minder doet. En melatoline is juist het stofje dat je slapering maakt.
dat weet ik, maar ik heb ook altijd mijn laptop en smarphone nooit op zijn hoogste helderheid staan, meestal heb ik die op 25 of 30 procent staan, dat geeft meer realistische kleuren, dan dat je alles op 100 procent hebt staan... daarbij heb ik meestal ook gewoon nog een blue light filter aan staan, ook tijdens het gamen op mijn pc, ik vind die warmere tint veel fijner dan die blauwe fleste kleur.

ik geef alleen maar aan dat het ook een heleboel marketing troep is van apple.
Apple zegt toch ook niet dat de kleuren absoluut correct zijn als je een blauwfilter aan hebt staan? Ik snap niet veel van he argumenten, je sleept ze er met de haren bij om een punt te maken dat er niet is.

Voor jou zijn correcte kleuren blijkbaar niet zo belangrijk. Voor mij wel. Waarom zou Apple niet voor iedereen doen wat we willen en een correcte kleurweergave bieden PLUS de optie om een blauwfilter te gebruiken? In welk universum is dat iets negatiefs?
Inderdaad, ik ben van de Nexus 5x gegaan naar de Wileyfox Swift 2 Plus toen de Nexus gehad stuk ging.
Gewoon omdat duurdere geen meerwaarde voor mij hebben.
En ja de camera is iets minder, voor de rest qua snelheid voldoet een telefoon van 200 euro met een Snapdragon 430 uitstekend, en merk ik vrijwel nooit het verschil qua snelheid met de Nexus 5x.
Een paar jaar geleden had je voor 200-300 euro een telefoon van plastic met een touchscreen dat amper werkte, een paar honderd MB RAM, grauwe camera's en schokkerige software.
Dit is wel meer dan een paar jaar geleden. Mijn 2.5 jaar oude telefoon van ruim onder de €200 heeft geen van dit allen. Nou ja, hij is wel van polycarbonaat. Ik kan niet ontkennen dat glas/aluminium er luxer uit ziet, maar of ik nou blij wordt van de keuze die je dan moet maken: Of de beperkingen van aluminium zoals onmogelijk draadloos kunnen laden, of glas hebben wat imo te zwak is als behuizing, en hem dan dus permanent in een hoesje stoppen. Dan liever gewoon een polycarbonaat behuizing.

Goed, tot zover die semi-offtopic rant op behuizingen ;). Maar behalve wat je verder schrijft: Van elk product kan je 'premium' versies kopen. Of het nou een handtas is, een auto, of een TV. Behalve zo ongeveer bij telefoons (op een enkele uitzondering na). De high-end telefoons zijn dan wel een stuk duurder dan wat ik heb, maar tegelijk als je de nieuwste iPhone koopt, dan heeft de gemiddelde student of huismoeder dezelfde, het is niet bepaald een statement dat je ermee maakt. Dus het verbaasd me niet dat vooral een Apple probeert zo'n iPhone X te introduceren wat ze wel kunnen verkopen tegen extra hoge prijs omdat een groep mensen gewoon ofwel het allerbeste willen onafhankelijk hoeveel het kost, of meer als fashion statement willen (lees: allerduurste).
Een paar jaar geleden had je voor 200-300 euro een telefoon van plastic met een touchscreen dat amper werkte, een paar honderd MB RAM, grauwe camera's en schokkerige software.
Huh? In 2014 had ik voor €260 een Sony van glas, een van de dunste op de markt, 2 GB, 6.4 inch Triluminos-scherm en waterdicht. Ok, de camera was flut.

Als ik hem niet gesloopt had, dan was hij nog steeds in gebruik zonder een centje pijn.
Anoniem: 304028 @Enai18 september 2017 10:55
xperia z ultra? echt fantastisch dat die geflopt was, ik heb er twee gekocht :).

Edit: was trouwens wel ongeveer de duurste telefoon van dat moment bij de release: De adviesprijs bedraagt 719 euro https://www.tabletsmagazine.nl/tablets/sony-xperia-z-ultra/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304028 op 23 juli 2024 07:48]

Drie jaar geleden in 2014 kwam de Oneplus One uit. Dit toestel had toen heel veel features die flagship telefoons ook hadden en dat voor rond de 300 euro. Je ziet dat er op budgetsmartphone gebied nog een hele revolutie gaande is van meer high-end features voor een betaalbare prijs. De duurste modellen zijn allang niet meer interessant in mijn optiek omdat Android geoptimaliseerd is en de meeste hardware dat makkelijk aankan tegenwoordig.
In oktober wordt mijn Newman K1 4 jaar en werkt nog steeds naar behoren en is dagelijks ingebruik. De accu gaat nog zeker 3 dagen mee met minimale app gebruik. apps en functies die niet nodig zijn staan ook uit.
Deze Newman K1 heb ik 4 jaar geleden van een mede tweaker overgenomen voor 100 euro 5 maanden in gebruik.
1000 euro voor een telefoon |:( waar gaat het nog over
Wat je zegt klopt maar toch ook niet helemaal. Vroeger waren verbeteringen voor smartphones grofweg voor 'iedereen'. Snellere apps, betere foto's, etc. Tegenwoordig zijn er zoveel (gekke) verbeteringen maar ze zijn niet meer voor iedereen. Enkele seconden super slomo (van Sony), Portrait Mode (van Apple), auto pauze bij enkel YouTube (van Samsung).
In Nederland missen we ondertussen zoveel nieuwe Apple features (News, Pay, Watch LTE, TV.app, QuickType, etc.
In de reacties lees ik vrij weinig over het updatebeleid van fabrikanten. Doorgaans volstaat het 'topmodel' van vorig jaar prima voor de meeste dagelijkse taken. Maar hoe lang wordt dat toestel ondersteund door de fabrikant? Dat is voor mij ook een reden om voor een nieuwer toestel te kiezen. Ook al kan het oudere toestel hetzelfde of zelfs meer. Normaliter verdient een fabrikant bakken met geld (behalve LG misschien, 13 cent? Wow.) Maar mijn plezier wordt er niet minder op met die kennis. Ja, bepaalde high end toestellen worden steeds duurder. Maar er is ook een groter aanbod van toestellen. Voor ieders budget is er tegenwoordig wel een telefoon te vinden. Prachtig toch? Connecting people is niet langer voorbehouden aan Nokia. :)

Overigens merk ik dat er in Nederland al snel ongevraagd een mening wordt gevormd/advies wordt gegeven over bepaalde beslissingen. Zeker als het financiële beslissingen zijn (lees: aankopen of bestedingen). 'Zo'n verre vakantie is toch helemaal niet nodig. Op de camping kan je ook veel plezier hebben hoor.', 'Zo'n dure auto? Een Starlet van '87 brengt je ook van A naar B', 'Wat een dure telefoon, je kunt toch ook gewoon bellen met een prepaid telefoon van 12,50?'. Relax. Als iemand ervoor heeft gewerkt/gespaard etc. dan kan die persoon toch helemaal zelf weten waar die dat aan besteedt? Aan geld oppotten heb je nu toch weinig, kan je het net zo goed uitgeven. Oh wait, misschien is dat precies wat de overheid wilt? Niet te veel over nadenken. Gewoon genieten van je aankoop of besteding. Een ander heeft het niet voor jou verdiend of gespaard. Waarde is immers altijd subjectief. Laten we vooral niet te veel tijd besteden aan mensen die idiote bedragen uitgeven aan iets. Laten we er vooral voor zorgen dat wij ons geen idioot voelen na onze uitgaven.

[Reactie gewijzigd door wilmundo op 23 juli 2024 07:48]

Als iemand ervoor heeft gewerkt/gespaard etc. dan kan die persoon toch helemaal zelf weten waar die dat aan besteedt?
Tot op zekere hoogte. Door een combinatie van de menselijke natuur om beloond te worden met iets nieuws en planned obsolescence, krijgen we helaas wel steeds meer elektronisch afval. De nadelen hiervan zijn evident en het duurt dan ook niet lang meer voordat de schaarste van bepaalde 'rare earth metals' de prijzen omhoog zal drijven.
Als je je alu hoedje even op zet en bedenkt dat China een groot deel van de productie in handen heeft, dan kun je allerlei doemscenario's bedenken.
Jouw reactie, hoewel begrijpbaar, is juist wat Wilmundo aangeeft.
Je mag zelf weten wat je met je geld doet, ook al is het in de ogen van een ander of geheel objectief gezien niet meer verantwoord. Dus "tot op zekere hoogte" valt voor mij onder de ongevraagde mening / oordeel ;).
En jij hebt alle recht om niet te luisteren naar een ongevraagde mening oordeel ;-)

Iedereen blij toch? Ik vind het kunnen, als je al hoort dat tieners weer in de problemen komen door de nieuwe smart phone, wij milieu problemen krijgen door keuzes van fabrikanten.

Dan mag dat zeker keer op keer aangehaald worden (vooral bij iets kortzichtigs als jaarlijk kopen van een mobiel).

Want degene die dat negeert is pas zelfzuchtig, snapt niet dat het meer kost, en uiteindelijk de prijzen nog verder omhoog schieten + taxatie om de zooi te verwijderen.

Volgens jou logica zou niemand meer wat mogen zeggen op het web ;-)
Ha ha, zeker niet.
Ik zeg alleen dat ik het met Welmundo eens ben voor wat betreft de Nederlandse cultuur van gematigdheid en meen dat ieder z'n afweging heeft welke waarde de aanschaf voor de koper heeft (inclusief de negatieve gevolgen voor bijv. het milieu). En waar de grens ligt van wat dan wenselijk / onwenselijk is, tja daarover kan je blijven bomen :*)
En als China de prijzen weer probeert te verhogen, worden nu gesloten mijnen/installaties voor het produceren van die "rare earth minerals", weet uit de mottenballen gehaald. Het enige "rare" er aan is de productiecapaciteit ervan, ze komen genoeg voor, meestal in de restproducten van tin-, bauxiet- en kopermijnen, maar het extraheren ervan uit die honderdduizenden tonnen erts kunnen ze in China op het moment goedkoper. Zodra ze dat duurder maken, en dus willen cashen op hun eigengemaakte monopolie, blijkt dat laatste redelijk vluchtig, want dan worden die eerder gesloten locaties weer rendabel.
In de reacties lees ik vrij weinig over het updatebeleid van fabrikanten. Doorgaans volstaat het 'topmodel' van vorig jaar prima voor de meeste dagelijkse taken. Maar hoe lang wordt dat toestel ondersteund door de fabrikant?
Ik wil best veel geld betalen voor een goede telefoon die al mijn wensen vervult. Maar dan moet hij ook een aantal jaren relevant blijven. Mijn huidige telefoon was 2 jaar geleden ook zo'n 700 euro. Dat is nu 350 euro per jaar. Ik zie mezelf er volgend jaar ook nog gebruik van maken (zolang ik nog updates krijg zie ik geen reden om hem te vervangen, en de laatste update die ik heb gehad was vorige week), dus de jaarprijs wordt steeds lager.

Maar wat als je die telefoon van 700 euro hebt gekocht en binnen een jaar krijgt hij al geen updates meer? Dan wordt het dus een hele hoge jaarprijs en, voor mij, een heel stuk minder interessant!
Laten we vooral niet te veel tijd besteden aan mensen die idiote bedragen uitgeven aan iets. Laten we er vooral voor zorgen dat wij ons geen idioot voelen na onze uitgaven.
Ik probeer mijn moeder juist zover te krijgen dat ze die Galaxy Note 8 gaat kopen (ze heeft nu een 3, die echt aan vervanging toe is). Het is gewoon de telefoon die alles heeft wat ze wil (vooral dat pennetje gebruikt ze erg veel), behalve die prijs...
Welke inflatiecijfers worden er gebruikt om tot deze conclusie te komen? Als het die van de ECB zijn, dan moet je je wel realiseren dat zij corrigeren voor een verbetering van de kwaliteit.
Example: Car prices may have gone up but new models often include, as standard, features that were previously sold as optional extras (for example, satellite navigation systems, air conditioning and airbags). In such cases, the price increase is due partly to an increase in quality and not only to inflation. If car prices went up, say, 5% on average but 1% of this were due to quality increases, then the HICP would reflect a 4% increase for this product.
Oftewel, deze absolute prijsstijging die Tweakers noemt, heeft volgens de ECB veel minder effect op de CPI, omdat de kwaliteit veel beter is geworden, oftewel de conclusie dat smartphones veel duurder zijn geworden, is volgens de heren en dames van de ECB, waarschijnlijk niet waar. (En nu gaan zij verder met waar ze goed in zijn: geld drukken en het manipuleren van de statistiek, zodat het volk niet door heeft dat ze beroofd worden van hun koopkracht).
Je koopt nu een smartphone voor 150 euro die een heel stuk beter is dan wat je in 2010 voor 500 euro kreeg (dat was een Galaxy S). Met die Galaxy S kon je wel showen, maar die telefoon van nu van 150 euro voldoet veel beter dan die Galaxy S toendertijd.
Maw: telefoons zijn goedkoper geworden.
Bruikbare mainstream telefoons zijn goedkoper geworden. De duurste modellen ook want Vertu is er niet meer geloof ik.
Maar de toestellen die mensen menen nodig te hebben zijn wel duurder geworden...
Of nog correcter: mensen denken duurdere telefoons nodig te hebben.
Daarom gebruik ik gewoon nog BlackBerry. Je kan zeggen wat je wil, maar die telefoons zijn relatief betaalbaar (heb de PRIV gekocht voor 300 pietermannen). Ik krijg nog steeds security updates, heb een fysiek toetsenbord en omdat niemand meer de modellen van BlackBerry kent, kan ik de komende jaren nog wel vooruit.

Een telefoon kopen van een relatief onbekend merk is sleutel. Niemand weet dat het een ouder model is.
Het leuke aan Apple is dat ze hun prijzen relatief constant houden. Samsung hw gaat nog mee met vraag en aanbod.
Als je de nieuwste iPhone wilt zul je toch €1000 + moeten dokken.

Mij wordt het allemaal te gortig. Ben daarom voor nu overgestapt naar merken als Xiaomi en 1+. Ik had eigenlijk graag gezien dat ms was door gebroken met w10 mob maar helaas. Drie grote spelers op de markt is meer concurrentie en dus meer innovatie. Ik wacht nog steeds op de next big thing; een goed geïntegreerde Continuum functie die je smartphone potentieel transformeert in een werkpaard/switch-achtig console.

Ik was geintresseerd in win10 mob maar ms lijkt de handdoek in de ring te gooien. Minder concurrentie, hogere prijzen, minder innovatie.

€1000 voor een hi end smartphone in het westen is nu nieuw, morgen is het de normaalste zaak van de wereld. Op naar de €1500; ik wacht nog steeds op die Continuüm functie en een betere accu.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 23 juli 2024 07:48]

samsung heeft wel een continuum functionaliteit op de s8 (lijkt me dat dit ook werkt met de note 8)
Da's waar. Ik wacht wel nog ff af hoe Samsung's standaard zich ontwikkeld.
Deze tech staat nu nog in de kinderschoenen en kan later erg belangerijk worden.
De prijzen van een tegenwoordige high end toestellen vind ik er prijzig dat is zeker waar.
Gelukkig is er steeds meer aanbod voor een lagere prijs rond de 500€ dat ook erg goed werkt, maar dan heb je geen populaire iPhone of de laatste Samsung toestel, iets dat veelal mensen toch willen. De vraag of ze die krachtpatsers per se nodig hebben is niet van belang als het er meestal puur om gaat dat ze er dan bij horen.

Ik heb laatst een discussie zitten te voeren met over dat vroeger high end toestellen (gsm) voor rond 300 euro konden gekocht worden. Natuurlijk is dat zo maar toen had je geen 5-6" qhd/4k beeldscherm, super camera, mogelijkheden om te gamen etc...etc... En als je een smartphone zoekt die alles kan maar geen superior camera heeft dan kan je nog steeds een toestel vinden voor zo een prijs klasse.

Anderszins is het wel zo dat ik een Smartphone elke dag gebruik vanaf de ochtend tot in de avond. Browsen, foto's, appen, bellen, navigeren en noem het op. Voor mij is een toestel van rond de 700-800 dan een goede keuze. Gezien dat mijn pc dubbel zo duur is en 90% minder gebruikt word is ook wel een ding. Wat ik belangrijk vind is dat een toestel wel een aantal jaar mee kan, en als je dat 800 verdeelt over een periode van 4 jaar dan valt het best mee..
"lagere" prijs van 500 Euro ? Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar voor 500 Euro haal je hier in Duitsland de Galaxy S8, of bijna 2 LG V20's uit Singapore.

Een lagere prijs is 150-200 Euro, niet 500. Dit is precies wat Samsung en Apple hun volgelingen willen voorhouden, "kijk eens het kost wel 1000 euro hoor, maar we hebben ook een prima model voor 500".
Terwijl de bill of materials voor het topmodel niet boven de 250 euro uit komt.

Marketing, marketing en nog meer marketing, dat is wat je krijgt voor je 1000 Euro's. Wees geen fashion victim en val er niet voor.
Ben daarom ook erg benieuwd hoe de take down gaat zijn van de iPhone X. Denk dat de kosten voor het maken namelijk niet hoger liggen dan €350,-
Via Wall street Journal/9to5mac: schatting bill of materials iPhone X $581, iPhone 7 $248.
https://9to5mac.com/2017/09/18/iphone-x-costs-profit/

[Reactie gewijzigd door audioholic op 23 juli 2024 07:48]

Als de kosten rond de €350,- liggen, dan is het logisch dat ze meer dan €1000,- vragen.
Die toestellen verkoop je niet met 10% marge. Die moet zeker 2,5x over de kop! Dat zie je bij alle producten. Ook in de kledingindustrie koopt ligt de inkoop zo'n 2,5x lager dan de verkoop (weet ik uit ervaring omdat we zelf 3 kledingzaken hebben.)

Natuurlijk is het wel zuur dat die grote bedrijven veel meer winst overhouden, maar dat komt ook omdat ze geen amper belasting betalen. Als wij geen belasting hoefden te betalen, was onze winst ook vele malen hoger...
Wil jij nou broeken vergelijken een een hightech product? In een broek zit 0 ontwikkelingskosten.
Een Audi maken kost ook misschien 10k euro maar hij wordt verkocht voor het 8 voudige. Wat denk je wat het kost om een auto te ontwikkelen? Dat kan wel een miljard euro zijn.
Dat geldt ook voor het ontwikkelen van een smartfoon en software. Men vergeet even hoeveel tijd en geld het kost om iets te ontwikkelen.
Terwijl de bill of materials voor het topmodel niet boven de 250 euro uit komt.
Kost het ontwerpen van dit soort producten tegenwoordig niks meer? ;)
Om één of andere reden is Apple het bedrijf met (enorme) marge de dikste bankrekening in de branche. Het ontwerpen / ontwikkelen kost dus vele malen minder dan bij de concurrenten, of er wordt vele malen meer betaald voor dat ontwerp dan dat het de kostprijs verhoogd.
Oh dat 'bills of material'argument is zo'n onzin. Alsof zo'n telefoon zich vanzelf in elkaar zet als je maar wat onderdelen koopt. Software hoeft blijkbaar niet gemaakt te worden, en R&D voor nieuwe features bestaat niet, assemblage is gratis net zoals het versturen van het ding en BTW of invoer heffingen ect doen we niet meer aan. want natuurlijk zijn de kosten voor een telefoon alleen maar de bill of materials en wat posters maken. 8)7

[Reactie gewijzigd door MenN op 23 juli 2024 07:48]

BOM is gewoon een indicatie van de basis waarde van een bepaald artikel. Alle zaken die jij opnoemt zijn natuurlijk kosten verhogend, echter niet met een factor van 400-500%.
Tja dat weet dus niemand he, dat is bedrijfsgeheim. Ik denk dat R&D en software development misschien nog wel meer kost dan de hardware.
Apple's bruto marges kan je gewoon in de rapportages vinden en behoren tot de grootste van de industrie : LINK

Meestal rond de 40% en dat is dan over alle activiteiten en verkopen. Op de duurste iPhone x van 1098 Euro ex Btw zit dus zowieso 440 Euro bruto winst. Daar is alles vanaf, inclusief wat je opgenoemd hebt , plus de snoepreisjes en nieuwe Bentley's van het management, kortom ALLE overhead.
dus? Gefeliciteerd aan Apple dat ze het kunnen verkopen. Maar feit blijft dat het alsnog meer is dan alleen BOM.
Dus dat weet wel iemand "He". Waarom dat verdedigen van alles wat apple is ?
ik verdedig niemand, maar het is gewoon onzinnig om een onderdeel van de prijsstelling uit te pikken en dat als reden te noemen dat iets te duur is.
Ja, maar de ontwikkelingskosten moeten er ook uit.
Nou ja met lagere prijzen bedoel ik dan ook bijvoorbeeld een X aantal maanden oude toestel zoals je zelf aangeeft bijvoorbeeld S8 V20, op5 etc. met zekere high end specs maar niet hun altijd de laatste en nieuwste versie..

Bij Samsung zie je dat start prijzen hoog zijn en mensen kopen dat vaak zo snel mogelijk omdat ze het nieuwste van het nieuwste willen hebben en niet willen wachten. Echter als je aantal maanden wacht heb je toestel voor tot wel honderden euro's goedkoper. Alleen iPhone wordt nauwelijks goedkoper
En als je functioneel gelijkwaardig toestel vind aan flagships van Samsung voor de helft van het geld en stock android ?

Samsung zal vanzelf prijzen moeten verlagen zodra Oppo en XIAOMI zich op westerse wereld zal richting.

Xiaomi is in India en vooral China groot. En kwaliteit van spullen (heb mi band, mi scale 2 en 2 qc2.0 batteypacks) is zeer goed.

Oppo is o.a. in Afrika groot.
En deze beide staan in top 10 van grootsts smartphone fabrikanten.

Prijs bewuste klanten raakt Samsung kwijt en in opkomende markten verdien je te weinig als alleen mensen omwille van "status" je telefoon kopen.
Zelfs indien een Oppo of Xiaomi zich op de westerse markt gaan richten moet Samsung helemaal niets. Vergeet niet dat die merken hier geen reputatie hebben, geen gebruikersbasis en dat zij ook niet de reclamebudgetten hebben die een Samsung ter beschikking heeft. Waarom denk je dat zelfs grotere merken er niet in slagen om te concureren met Samsung?

In de top 10 staan van grootste fabrikanten is niet moeilijk, er zijn amper wereldspelers en de markt wordt door een handjevol merken gedomineerd.

Samsung heeft ook telefoons voor de prijsbewuste consument en kan zo alle lagen van de markt bedienen. En dankzij hun high end telefoons hebben ze ook toestlelen met een grote marge waarmee ze winsten kunnen maken die ze weer kunnen investeren in R&D alsook marketting. En daar kom je op het kip/ei probleem dat bijv. een Oppo heeft: ja, ze verkopen toestellen met een kleinere marge maar kunnen daardoor dus ook veel minder goed hun naam meer bekendheid geven
Ben het vaak met je eens maar een merk als Huawei heeft toch al behoorlijk wat voet aan de grond gekregen, welliswaar voornamelijk budget toestellen maar een merk als bijvoorbeeld Oneplus(of zuster Oppo) in het westen met abonnement verkocht worden dan krijg ik sterk de indruk dat vooral merken als Samsung dit gaan voelen.
Huawei heeft inderdaad al enige naamsbekendheid, laar zeker nog niet op het niveau van bijv. een Samsung. Maar je ziet hen inderdaad al wel opgenomen worden in bundels. 1+ en Oppo zijn evenwel nog een ander verhaal omdat zij kiezen voor online verkoop ipv verkoop via retail. Maar ik verwacht dat deze merken vooral zullen strijden voor het marktaandeel in low en models en niet zozeer veel invloed zullen hebben op toestellen zoals een Galaxy of Note.
Huawei levert aan veel telco's de 3g/4g netwerkapparatuur. Dus ze zitten al op management nivo binnen bij telco's.

Die koppelverkoop markt is inderdaad lastig om binnen te komen.

Maar aangezien ze toestel bij abonnement als lening zijn gaan zien is kwestie van tijd dat ondernemers in dat gat springen... dus abonmementloos toestel op afbetaling en doelgroep die gewoon geld apart zal leggen voor toestel en zodra bepaald budget is bereikt beste specs voor geld wil hebben.
Samsung heeft een Appeltje gedaan.

Hoever kunnen we marges oprekken totdat we het gaan merken.

Het is (denk ik) algemeen bekend dat A merken hoge margens hanteren omdat je voor de merknaam betaald zonder dat er iets tegen overstaat.

Ik had gedacht na S7 note dat ze met een foutloos s8 note.zouden uit komen voor een scherpe prijs.

Niet iets wat hun een derde kost om te bijna volledig in eigenhuis te fabriceren.

Zodrw er een killer app/game uitkomt zoals bij PC's waarbij prijs/performance er toe doet zal samsung op langw termijn niet mee komen.

Stel Google Daydream zou aanslaan.

Dan hebben mensen een keus om daar voor over de 1000 euro gebruik van te maken of voor ongeveer de helft.

Die keuze in een fysieke winkel is zo gemaakt.

Het enige waar Samsung ruimte voor heeft is verkopers met bonus etc.. te motiveren.

Ik persoonlijk vind het zonde om 1000 euro te spenderen hieraan terwijl je voor dat geld een redelijke game laptop kunt kopen.

Of als opvolgend jaar zoekt ze voor de helft minder tweedehands kunt vinden of derde minder nieuw.

Waardevast zijn ze zeker niet.
Het rare is dat oneplus5 precies die dingen zijn die je benoemt. Echter vallen heel veel mensen over de prijs die gestegen is vergeleken met eerdere modellen. Maar als je nu kijkt naar de prijzen van de Samsung note en de Iphone, is deze prijs de helft van die apparaten, en is het inderdaad wat ze zelf noemen een "flagshipkiller".

Maar inmiddels zijn we 2 maanden na de release van de onelplus5 en niemand praat hier meer over, en die mening is gegeven, en staat nu vast.
Ik gebruik nog steeds mijn OnePlus One, en die is ook nog steeds meer dan snel genoeg. Deze was destijds 300 euro, en nu kost die OP5 met allerlei kinderziektes 500+ euro. En de manier waarop ze zijn omgegaan met alle kritiek heeft er voor gezorgd dat ze weer wat "out of favour" zijn geraakt bij hun initiële doelgroep - de prijsbewuste koper. Ik heb destijds de telefoon gekocht met de gedachte - als hij het 1 jaar uithoudt, ben ik tevreden. Verwacht geen customer service of iets anders, je betaalt voor hardware en je krijgt hardware.

Nu blijkt dat die kinderziektes niet eens heel uniek zijn voor OP5, maar zij hadden als eerste de camera op zich gericht. Toch heeft nu Belcompany (oid) een contract om deze te importeren en met garantie en abonnementen aan te bieden, waardoor ze ook beschikbaar komen voor het grote publiek. Verwacht dat hun prijzen ook blijven stijgen.

Als je niet zo veel waarde hecht aan de nieuwe features heb je voor een soepel gebruik geen dik budget meer nodig. Als deze eenmaal overlijdt komt er waarschijnlijk weer een toestel van <300 euro, zoals de Moto G5 Plus, of de Wileyfox Swift 2x. Dat die niet waterdicht is, geen wireless charging of 2k retina display heeft, en geen facial recognition - steek ik die 950 euro wel in mijn zak voor wat anders. En ik gebruik mijn aux nog dagelijks, prettig pluspunt!

Voor ieder wat wils, zolang maar niet de hele markt de prijsverhoging doorzet vind ik het prima.
Even mijn 5 cents met betrekking tot xiaomi en waarom ze het zo goed doen. Je moet je twee dingen realiseren, Xiaomi maakt mooie telefoons (ik heb er zelf gehad) maar ze komen kwalitatief echt niet in de buurt bij Samsung of Apple. Neemt niet weg dat je gewoon veel telefoon krijgt voor relatief weinig geld. Xiaomi is ook bereid om minder dikke winst te maken.

Daarnaast zijn buitenlandse merken hier in China qua marketing zeer beperkt. Iedere tv show loopt men wel met een Oppo of iets in die zin rond. De overheid eist dit namelijk dus je ziet gewoon heel weinig van Apple/Samsung. Tevens is er geen sponsering bij China mobile/Unicom (staatsbedrijven) in tegenstelling tot Chinese modellen, dus ze zijn nog eens extra duur ook.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat lokale merken het goed doen in China. Typisch gevalletje van markt bescherming en dan ook een slechte referentie waarom men voor Xiaomi ed gaat.
Wat ik belangrijk vind is dat een toestel wel een aantal jaar mee kan, en als je dat 800 verdeelt over een periode van 4 jaar dan valt het best mee..
Als je er een paar jaar mee wilt doen, waarom zou je dan de allernieuwste kopen? Je vind het dus blijkbaar niet belangrijk om altijd de nieuwste te hebben. Anders zou je wel jaarlijks de nieuwste kopen.
Als "meekunnen" inhoudt, dat ie nog steeds security updates ontvangt, dan is dat logisch.
Zo bekeken, gaan 1 jaar oude telefoons, gemiddeld 1 jaar minder lang mee dan nieuwe.
Zelf vind ik 500 euro al best veel. Mijn duurste telefoon tot nu toe was 150 euro en deze is 4 jaar later nog steeds snel, de update support is net gestopt en de lens van de camera is zeer goed.

Met deze kennis snap ik niet hoe telefoons tegenwoordig 10 keer zo duur zijn terwijl technologie steeds goedkoper wordt.
Vermeldt dan ook even welke telefoon dit is. Vast iest waarover je bijvoorbeeld geen BTW hebt betaald. ;)
Dit was een Nokia Lumia 830, is gewoon BTW over betaald.
Ah, een Lumia. :D
Maar als ik de PW bekijk is ie niet onder de 250 euro geweest: pricewatch: Nokia Lumia 830 Zwart
En een SD400 is nooit echt snel geweest toch? Ook niet in WP.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 23 juli 2024 07:48]

Update support van de Lumia 830 gaat nog steeds door, maar alleen beveiligings updates.
Highend toestellen waren in het verleden (20 jaar geleden) ook ruim 500€.
Nokia 8xxx reeks, Sony Z-reeks, Ericsson , Motorola, Zelfs Samsung (T500), zoek het maar op! Om nog maar te zwijgen over extremen zoals de telefonen van B&O, de Nokia 9000 Communicator of Sony Ericsson P800.
"De vraag of ze die krachtpatsers per se nodig hebben is niet van belang als het er meestal puur om gaat dat ze er dan bij horen."

Ik las onlangs dat de A11 chip in de iPhone 8 en X hogere CPU Geekbench scores halen dan de 2017 Core i7 MacBook Pro (13-inch). Ik vraag me soms daadwerkelijk af wie deze rekenkracht nodig heeft in z'n broekzak. In alle redelijkheid zie ik mezelf geen videobewerking doen op een 4,7 of 5,5-inch scherm en je iPhone gebruiken als Mac, met macOS applicaties kan ook niet.

Ook zet ik vraagtekens hoe het met al deze rekenkracht mogelijk is dat smartphones relatief snel "traag" aanvoelen. M'n MacBook Pro uit 2015 voelt nog even snel als dag één en haperen doet het ding absoluut niet. Ook voelt de machine tijdens taken niet merkbaar trager aan dan z'n nieuwere broertje uit 2017. Dan is het verschil tussen een iPhone 6 en 7 toch veel groter.
Anoniem: 372172 18 september 2017 06:10
Ik heb laatst een nieuw 2e toestel erbij gekocht voor slechts 235 ,- Een Nokia 6 en dat vind ik een prima prijs . Ik ga echt geen bedragen van +/- 1000,- neerleggen voor een telefoon.
Het voelt heel erg als een keukenverkopers trucje. Je laat eerst iets heel duurs zien (1159 euro). Daarna voelt 700 euro opeens niet meer als heel veel geld, en zelfs als een goede deal (want ja, wat kan die dure variant nu eigenlijk meer?), dus wordt er meer in dat segment verkocht. Ik denk dat die note 8 en iphone x er vooral zijn om meer galaxy s8 en iphone 8 te verkopen.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 23 juli 2024 07:48]

Voor Samsung klopt dit wel ongeveer, behalve voor de wel sterke note series fanbase die de Stylus wil hebben maar bij apple licht het denk ik net anders. Denk dat veel mensen die hem even hebben kunnen gebruiken in de mediamarkt en dan de 8 toch maar even oppakken omdat de x ze aan de dure kant lijkt snel tot de conclusie komen dat na het ervaren van een bezelless scherm het andere model (wat dan ook weer echt te grote bezels heeft) als een outdated stuk stront aanvoelt. Was ten minste mijn ervaring tussen de 7 en de s8. Hoeveel mensen dan puur op dat gevoel de knoop doorhakken lijkt me een grote hoeveelheid.
En toch maakt ook Apple zich schuldig aan deze tactiek. Denk maar aan de gouden Apple Watch. De iPhone X heeft niet veel extras tov de iPhone 8 maar wel een significant hoger prijskaartje. Dat dient wel degelijk om de twijfelaars of hen die er echt geen 1000 euro aan kunnen geven over de streep te trekken met een 8 (die nagenoeg dezelfde hardware heeft) of zelfs een 7.
Ik denk dat jij je hier sterk in vergist. De iPhone X is voor veel mensen juist een heel groot verschil tov de iPhone 8. Mensen zien direct het nieuwe scherm en de andere achterkant. Het verschil tussen 2 generaties iPhones is nog nooit zo duidelijk geweest. Waarschijnlijk kent bijna iedereen de iPhone X intussen en hij zal heel gemakkelijk herkend worden door mensen.

Daar zijn een hoop kopers gevoelig voor, zeker het gemiddelde type persoon dat Apple koopt. Zij willen graag het nieuwste van het nieuwste. En de iPhone X is de perfecte telefoon om heel snel te laten zien dat ze de nieuwste, duurste iPhone hebben.
Kan je je voorstellen dat er ook genoeg mensen zijn die niets geven om imago, uiterlijke schijn, pronken etc., maar gewoon een iPhone X kopen omdat ze het een geweldig toestel vinden?

Nee?

Dan ken je er nu in elk geval één!
Dat wordt overal toegepast en heet 'price anchoring'. Het volgende filmpje van Dan Ariely illustreert dat mooi:
Behavioural psychologist and bestselling author Dan Ariely conducted an experiment where he offered 3 different subscriptions to the Economist.

Option #1: Online subscription to the Economist at $59
Option #2: Print subscription to the Economist at $125
Option #3: Print & online subscription to the Economist at $125

When presented with these 3 options, an overwhelming majority of 84% picked Option 3. But you can see that the difference between Option 2 and Option 3 isn’t much to the point that the former seemed useless.
When he removed Option 2, the majority of people started picking Option 1 – the cheapest option.
This is what price anchoring is all about.
Denk ook aan de keuze voor small, medium en large bij McDonald's en je weet meteen waarom de meeste mensen voor medium gaan. Hetzelfde trucje wordt toegepast op menukaarten (de duurste gerechten op de kaart worden bijna nooit verkocht).
Precies. En vreemd genoeg is de iPhone X er min of meer om er juist niet zoveel van te verkopen. Niet omdat Apple dat niet wil, maar omdat ze problemen hebben om ze op tijd op die schaal te produceren.

En je kunt op je klompen aanvoelen dat dat een averechts effect gaat hebben: juist door die irrationele prijsverhoging willen nog meer mensen hem hebben.
Op zich zou dit best een van de redenen kunnen zijn waarom deze 1000 plus apparaten bestaan. Alleen die telefoons van 300 en minder zijn een soort dissonant in deze vergelijking. Maar vermoedelijk bestaan die telefoons niet voor de doelgroep die gevoelig is voor deze redenering.

Misschien gaat dit zelfs een contra effect veroorzaken. Mensen die altijd het nieuwste en beste willen hebben laten los als ze deze bedragen niet meer kunnen betalen, maar kopen ook geen 700 Phone meer.
In 2014 kocht ik mijn Samsung S3 NEO voor 200 met als enige reden dat ik een smartphone nodig had voor een Energie App. De S3 Neo gebruik ik tot op de dag van vandaag zonder er ooit verdere kosten aan gehad te hebben. Ik gebruik hem als zak computer op lokaal gratis Wifi. Samen met mijn FLIR One module kan ik ook nog infrarood temperatuur foto's mee maken. Bellen doe ik met een budget Nokia die bijna niks kost, perfect geluid heeft en voor een paar tientjes is te vervangen. Pas over jaren zal ik mijn ,nog steeds in perfecte nieuwstaat verkerende, S3 Neo afschrijven waardoor de jaarlijkse kosten rond 25 euro aan afschrijving zullen liggen.

Uiteindelijk komt het neer op de jaarlijkse afschrijvingskosten of je nu een duur of voordelig toestel koopt.
Je kan een klein beetje geluk hebben maar bij die dure toestellen gaat het vaak heel snel en heel hard.
Bij een Samsung van 1000 euro kun je rustig rekenen op 500 euro afschrijving in 2 jaar (250 per jaar).
N.B. dat is een factor 10 meer dan mijn S3 Neo afschrijving :*)
Houd er wel rekening mee dat je Galaxy S3 al een tijd geen software updates meer krijgt en vol zit met kwetsbaarheden. Dat vind ik zelf (zeker bij Android) een groot nadeel voor de duurzaamheid van deze telefoons. En ik heb zelf de laatste jaren alleen maar Android telefoons gekocht.
Ik heb vorige maand nog een update voor mijn Galaxy S3 ontvangen, wellicht de laatste maar dat er al een tijd geen updates voor de S3 zijn geweest klopt niet.
Dat veel Android telefoons geen, nauwelijks of slechts korte tijd updates krijgen vind ik echter ook zeker een nadeel.
De prijs wordt steeds hoger omdat de telefoon steeds belangrijker in ons leven wordt. Tegenwoordig kan niemand meer een dag zonder telefoon, de bedrijven maken hier natuurlijk slim gebruik van.
Ik vind de titel een beetje een vertekend beeld geven. De dure smartphones worden zeker duurder, maar volgens mij is er ook een prima aanbod aan goedkope smartphones die praktisch net zo veel kunnen. Naarmate we het belang van de smartphone meer en meer onderkennen zijn we ook bereid meer te investeren in een degelijk apparaat.

Dus, omdat de smartphone belangrijker wordt kiezen we voor gemiddeld betere en duurdere smartphones en daardoor schuift het marktsegment op omhoog. Bedrijven spelen hier zeker op in, maar ik denk dat het voornamelijk het gedrag van de consument is waardoor we logischerwijs voor duurdere smartphones kiezen.
Laatst was er nog een artikel waaruit bleek dat mensen in NL gemiddelt gezien juist goedkopere smartphones zijn gaan aanschaffen.. Komt ook omdat bijna alle apps zijn gemaakt om op een groot deel van alle telefoons te werken.. in 90% van de gevallen heb je niet zoveel power nodig.. Plus je hebt ook geen dikke telefoon nodig om te appen/bellen.
Beperkt leven als de telefoon het over neemt.
Ik lees hier vooral veel mensen die voor zichzelf een bedrag van dik over de 1000 Euro verantwoorden. Dat is prima, als je zo'n ding wilt hebben, maar bedenk dat van die berg centen direct 60% blijft kleven aan Apple's enorme geldpot en je maar 400 Euro telefoon krijgt voor je 1000.

Hoelang je iets gebruikt doet ook weinig ter zake, dan mogen mijn sokken wel 399 Euro kosten. Waar het om gaat is de tegenwaarde en of er wel of niet wordt afgezet. Deze 2 zaken zijn bij apple veruit het ergst aanwezig. Weinig tegenwaarde en een enorme afzet prijs.

Daarbij krijg je dan ook nog eens een phone zonder vingerprint en word je binnen een dag gestoord van de facelock en het ontbreken van wat voor knoppen dan ook.

Mijn inziens geeft een top toestel voor dit soort prijzen ook eerder een negatieve status indruk bij anderen, voor zover je dat üuberhaupt interesseert, zo van "Die geeft 1300 euro uit voor een phone.... pfffff niet al te slim". Nogmaals niet mijn mening maar dit zal vaak je deel zijn.

Wees geen fashion victim, en stem met je voetjes. Haal een V20 voor 300 Euro, een V30 als die 400 is in, pak hem beet begin 2018, of 1 van de vele uitstekende china phones zoals de Xiaomi Android one, Elephone S8, Maze Alpha, Vernee Mars Pro voor prijzen die onder de 200 Euro liggen, dan weet je dat je tegenwaarde krijgt, ipv een doos met 80% markteting en 20% phone.
Geen idee waar jij die 60% vandaan haalt, volgens het artikel is het 50%, nog altijd een hoge marge, maar deze is toch ook weer kleiner dan jij denkt aangezien dat 50% op de waarde waarvoor zij hem verkopen en er vaak nog tussenhandelaars tussenzitten die ook weer een marge moeten hebben.

Als jij jarenlang kousen gebruikt van €399 dan zal je ze aan de straatstenen niet verkocht krijgen. Een iPhone behoud dan weer een redelijke herverkoopwaarde. Zelfs na 2 of 3 jaar.

Als Face ID goed werkt, en dat verwacht ik wel bij Apple, dan wordt je daar helemaal niet gek van. En er is welgeteld 1 knop verdwenen. Als jij je daar niet aan kan aanpassen dan zegt dat meer iets over jouw.

Negatieve status? Ik denk het niet. Mensen gaan je misschien wel voor gek verklaren, maar uiteindelijk geef jij je geld uit aan datgene wat jij wenst. Sommige mensen geven duizenden euro per jaar uit aan een vakantie van 2 weken, anderen kopen voor een deel van dat bedrag een telefoon waar ze jaren plezier aan hebben. Het is maar net hoe je het bekijkt.

En waarom zou iemand die nadenkt over een iPhone zomaar naar een Android toestel overschakelen? Ik gebruik zelf ondertussen al weer enkele jaren een Windows Mobile toestel als primaire telefoon en elke keer ik een Android toestel in handen heb dan gruwel ik van de interface en het gebrek aan gebruiksgemak dat ik ervaar. Ik gruwel van de gedachte dat ik mij Lumia op een dag moet inruilen. En de kans dat het dan een Android toestel wordt is echt niet zo groot. Wat moet je met een telefoon waar je altijd weer op zit te vloeken?
Sommige mensen geven duizenden euro per jaar uit aan een vakantie van 2 weken, anderen kopen voor een deel van dat bedrag een telefoon waar ze jaren plezier aan hebben. Het is maar net hoe je het bekijkt.
Dat laatste is zeker waar, maar volgens mij wordt telefoons kopen veel te achteloos gedaan. Over een vakantie wordt gewikt en gewogen, maar bij een telefoon krijg je aan het eind van je abbo een 'aanbieding' die je het nieuwe toestel laat kopen voor 'maar een paar euro per maand'. Wat mensen dan vergeten is dat ze over kunnen stappen naar sim-only waarmee ze honderden euro's besparen, en idd 'jaren plezier' van hebben, of dat ze met de huidige ontwikkelingen ook nog wel met een modelletje minder af kunnen en daarmee tientallen euro's goedkoper zijn.

Ik ken geen mensen die een abbo hebben voor een jaarlijkse vakantie, of ieder jaar de nr 1 uit de top 3 van de aanbieder kiezen die 'maar een paar tientjes meer kost dit jaar'.
Ik stem met mijn portemonnee. Ik wil alleen iOS, Android is voor mij geen optie, maar ik vond de 800+ euro voor m'n iPhone 7 eigenlijk al belachelijk.

Ik kan me niet voorstellen dat een "recordaantal" mensen 1100+ gaan uitgeven voor de X (die ik persoonlijk ook nog eens vrij lelijk vind qua design) en de 8 is een upgrade maar bied te weinig. Blijf wel een jaar op het hek zitten, kijken wat er gebeurd. Ik mag hopen dat de "notch" in het X design gaat verdwijnen, daar hebben ze nu al zoveel gezanik over, zelfs van de grootste Apple-lovers.
I think Jony Ive either lost a bet or lost his mind. It looks silly, and to pretend otherwise is nonsense.
Ik denk dat Apple zich vergaloppeert met de X. Ja er zijn de die-hards die hem toch gewoon kopen maar ik denk dat een hele grote groep deze laat liggen. Zou er graag één willen, heb er ook het geld voor maar de prijs is voor mij een dingetje. Zo hoor ik genoeg mensen om me heen die er hetzelfde over denken.
Hoe kun je je vergalopperen als je nu als Apple al zeker weet dat iedere iPhoneX die je gaat produceren ook gaat verkopen. Ze kunnen de vraag straks niet bijbenen door een tekort aan oled schermen wereldwijd. De eerste berichten zijn dat de iPhone 8 als een tierelier gaat. Ook de pre orders voor de X zijn ver boven verwachting. Dus het niet kunnen leveren straks in oktober gaat het echte probleem zijn voor Apple.
Daarbij krijg je dan ook nog eens een phone zonder vingerprint en word je binnen een dag gestoord van de facelock en het ontbreken van wat voor knoppen dan ook.
8)7


Nu vergeet je even voor het gemak dat voor apple touch id introduceerde jij op android lekker met je duimpje zat te vegen over een oppervlak. Sinds de introductie van touch id hebben inderdaad andere fabrikanten dezelfde implementatie gebruikt.

Nu is vingerprint zo belangrijk voor je geworden dat je het niet kunt missen. En kraak je bij voorbaat de volgende technologie af. Als alle commotie zometeen voorbij is zie je dat alle andere fabrikanten mee gaan. Alle zaken websites en fora hebben het over de komende 3 jaar 208% stijging van de sensoren die apple gebruikt.

Kijk nu eens contructief wat je zegt, je hebt zo'n plaat voor je hoofd, bijna lachwekkend..

Edit toevoeging;
Wees geen fashion victim,
Mijn inziens geeft een top toestel voor dit soort prijzen ook eerder een negatieve status indruk bij anderen, voor zover je dat üuberhaupt interesseert, zo van "Die geeft 1300 euro uit voor een phone.... pfffff niet al te slim
Jij bent degene die een smartphone blijkbaar als fashion item ziet? Ik heb echt noooit van iemand gehoord dat hij nadenkt over de prijs van een toestel, en hoe je als persoon zou zijn. Zou ook niet graag met die mensen omgaan.

Enige wat ik hoor; Er zijn mensen die graag de iphone X willen kopen, en die hebben heel veel zin om hun nieuwe speeltje te gebruiken.

Pff, al die ophef over de prijs. Als mensen het kunnen betalen en ze vinden het leuk, laat ze blij zijn. Kan of wil je het niet betalen, hou het lekker voor jezelf....

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 23 juli 2024 07:48]

Apple is NIET de uitvinder van de vingerprint sensor voor telefoons dat is Toshiba : The first mobile phone with a fingerprint scanner was the Toshiba G500 and G900 in 2007.

Verder staat je kinderlijke reactie vol met gechargeerde uitspraken en persoonlijke beledigingen. Bravo.
schrijft hij toch ook niet, maar Apple was wel de eerste die TouchID op een mooie manier implementeerde. Weet nog toen ik een Galaxy S5 had en in een kroeg stond en met het vegen mijn telefoon niet geunlocked kreeg. Wat een slecht uitgevoerde optie vond ik het toen zeg.
ik verdedig niemand, schrijf alleen mijn ervaring op. Waarom Apple bashen?

Vind persoonlijk die Samsung - Apple discussie die al jaren overal terug te vinden is een beetje triest.
Apple is NIET de uitvinder van de vingerprint sensor voor telefoons dat is Toshiba : The first mobile phone with a fingerprint scanner was the Toshiba G500 and G900 in 2007.
Heb ik ook nooit gezegd zoals al eerder aan gegeven.. Het was er in 2007 al inderdaad, lekker vegen.

Sorry hoor, maar dit vindt ik dan ook gewoon weer grappig:
Verder staat je kinderlijke reactie vol met gechargeerde uitspraken en persoonlijke beledigingen. Bravo.
Dat schreef hij wel, waarna een berg beledigingen volgde van het niveau 14 jaar oud.
Iets met een pot een ketel en verwijten :>

Wat me verder opvalt:
Als er een mooi nieuw android toestel wordt aangekonigd zie ik weinig iPhone gebruikers met hele betogen mensen proberen te overtuigen. En andersom bij Apple is het altijd raak. Nuff said..

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 23 juli 2024 07:48]

Maar wat maakt de kostprijs uit? Het gaat er toch om hoeveel de telefoon voor jou waard is? Drink jij ook geen kraanwater omdat het gratis uit de grond komt? :/

Ja, er zijn flinke winstmarges op iphones, maar voor veel mensen zijn ze nou eenmaal een flink bedrag waard. Voor een grote groep mensen kan geen concurrrent die ervaring voor een betere prijs bieden. Dan maakt de bill of materials weinig uit. Om nou enkel iets niet te kopen omdat je anderen geen winst gunst komt ook niet op mij over als een rationele beslissing. Er zijn wel situaties te bedenken dat een brede boycot tegen woekerprijzen rationeel zijn maar iphones zijn natuurlijk een luxe product.
Ah, die welbekende ingebeelde "production costs". Alsof Apple en Samsung firma's zijn die hun klanten alleen maar oplichten. Of dacht je dat een auto, een taart of een juweel wel aan kostprijs verkocht werden?
Vergeet ook niet de 21% BTW, R&D, marketing, de garantie en de fancy stores.

Uiteraard zijn er goedkopere en "slimmere" keuzes, maar dat maakt het daarom nog geen betere keuze.
Gelukkig zijn er mensen die van mening verschillen, en hebben we in onze Westerse landen keuzevrijheid.
Om maar te zwijgen over het oplichtersproduct bronwater. Als er 1 product is wat een megamarge op zit, dan is het bronwater wel. Maar daar hoor je weinig mensen over en wordt met miljoenen flesjes per jaar verkocht....
Het lezen van jouw reactie deed me bijna verslikken :D :+ :*)
Dat is wel je stokpaardje het 'fasion victim'... Wat probeer je te bereiken eigenlijk, moet iedereen jouw afschuw voor dure telefoons overnemen?

Waar hebben we het nou helemaal over, een Iphone van laten we zeggen 850 euro is na een jaar nog 550-600 waard, dan heb je 250-300 euro afgeschreven. Dat voor een apparaat wat je elke dag uren gebruikt en waarvan het prettig is dat het zo snel mogelijk werkt. Ik haal ieder jaar een nieuwe en ieder jaar is de nieuwe toch net iets sneller en de batterij weer net iets beter.

Ga nou niet doen of jij nooit iets overbodigs koopt dat niet meer dan deze 250-300 euro kost.

Laat mensen in hun waarde en probeer ze niet jouw mening op te dringen. Je bent overigens niet de enige, er is hier een vaste groep actief die het over niks anders hebben dan de prijzen van telefoons en dan voornamelijk in de Apple topics.
Als er een succesvol alternatief zonder reclamemaker Google bestaat zou ik die kopen. Maar dat is er niet meer. Dus dan maar iPhone.
Apple maakt net zo goed gebruik van al je gegevens als google, dus dat argument gaat helaas niet op.
Google heeft als hoofdactiviteit reclame maken, Apple niet.
Totaal verschillende bedrijven. Doel van Android is altijd geweest data mining om adverteerders gerichter reclame te kunnen laten sturen. Apple is voornamelijk een hardware leverancier.
Leg dat eens uit? Volgens mij klopt daar namelijk geen snars van, of kom op zijn minst met een linkje.
Tja..een oud artikel uit 2015 waar in ieder geval op het vlak van Microsoft geen snars van klopt aangezien we tegenwoordig op Windows 10 zitten en er toch redelijk wat zaken duidelijker zijn geworden.

Daarnaast stel jij dit 'Apple maakt net zo goed gebruik van al je gegevens als google' en uit dat artikel wat je linkt kan ik dat in ieder geval niet opmaken.
Het artikel geeft juist aan dat Apple dat niet (of iig minder dan anderen) doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.