Facebook verbetert tool om eigen data naar andere diensten te verplaatsen

Facebook geeft zijn Transfer Your Information-tool een update en nieuwe functies. Met de tool kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun Facebook-foto's overzetten naar een andere dienst. De tool kan nu ook synchroniseren met Photobucket en Google Agenda.

Volgens Facebook is de Transfer Your Information-tool van de grond af aan opnieuw opgebouwd en is die nu eenvoudiger en intuïtiever. De tool kan gebruikt worden door mensen die Facebook willen verlaten, maar hun inhoud eerst willen overzetten naar andere diensten.

Nieuw is de mogelijkheid om Facebook Events te exporteren en er kunnen voortaan koppelingen gemaakt worden met Photobucket en Google Agenda. Het was al mogelijk om te koppelen met andere diensten, zoals Dropbox, Backblaze, WordPress, Google Docs en Google Foto's.

Volgens Facebook is de nieuwe tool transparanter over wat de status is van een datatransfer. Ook moet het makkelijker worden om transfers nog een keer te proberen, als dat in eerste instantie niet lukt. Ook is het voortaan mogelijk om meerdere datatransfers naar één bestemming uit te voeren en er zijn filters toegevoegd waarmee gebruikers preciezer kunnen selecteren welke data ze willen overzetten.

De tool is een alternatief voor het zelf downloaden van eigen gegevens van Facebook. Om bijvoorbeeld foto's over te zetten naar Photobucket, moeten gebruikers een accountkoppeling maken tussen Facebook en die dienst.

Facebook Transfer Your Information

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-08-2021 • 16:54

41

Reacties (41)

41
40
31
0
0
2
Wijzig sortering
Zo'n tool zouden meer bedrijven moeten hebben. Dataportabaliteit is een van de grote rechten die je van de GDPR (en implementaties daarvan) krijgt, maar het is soms verdomde lastig om data goed te exporteren.

Zo kun je wel van Signal naar WhatsApp, maar data uit Signal halen moet met externe tools. En dat is dan een grote app: zie je favoriete locaties maar eens uit Buienalarm te exporteren, of je kijkgeschiedenis uit de NPO- of Ziggo-app te halen in een machineleesbaar formaat zonder al te veel gedoe.

Ik ben eerlijk gezegd onder de indruk dat Facebook dit wel op orde heeft. Wellicht heeft de eeuwige dreiging van EU-boetes hier invloed op, maar onder de streep is dit een stuk beter voor gebruikers dan Facebook die een tienjarige rechtzaak voert in het Europese Hof om de tool niet te hoeven bouwen.
Enigszins gerelateerde vraag. Zijn bedrijven ook verplicht al je persoonlijke data te verwijderen wanneer je er om vraagt?
Volgens de AVG wel, ze moeten het zelfs bewijzen.
Tenzij andere zwaarwegende redenen, zoals hier op Tweakers.
Nee zeker niet. Als ik mijn account opdoek en een verzoek tot data verwijdering doe, zijn ze dat ook hier wettelijk verplicht. Zolang ik een account heb, hebben ze bepaalde gegevens nodig voor inloggen, evt. abo gegevens. Dat zijn noodzakelijke gegevens voor data afhandeling. Zodra het account echter wordt opgedoekt, zijn al deze gegevens niet meer noodzakelijk voor de dienstverlening.
Er zijn wel uitzonderingen!
Als je bijvoorbeeld ter beveiliging de IP-adressen opslaat in een log, dan mag je die behouden. Het is ook toegestaan om een deel van de data aan een account gekoppeld te houden. Die tijd is wel beperkt tot een "noodzakelijke periode". Het account mag echter niet meer tot een persoon te herleiden zijn.
Backups hoeven niet aangepast te worden. Hiermee bestaat dus altijd een mogelijkheid op een account terug te halen.
Voor zowel de logboeken als de back-ups geldt altijd dat er een strikte beperking moet zijn wie die in mag en kan zien.
Wij hebben bijvoorbeeld om administratieve redenen nog een half jaar de gegevens nodig hoeveel unieke accounts bepaalde diensten hebben gebruikt. Alles wat niet strikt noodzakelijk is wordt wel gewist. Het email adres wordt echt gewist, alle locaties die daarbij horen worden eveneens gewist. IP-adressen verzamelen we niet in onze logboeken. Na het "wissen" hebben we echt een verzameling anonieme data.
Dan zijn mijn persoonlijke gegevens dus gewist en dus blijft het punt staan.
Persoonlijke gegevens komen altijd in een backup terecht, dus wissen van je gegevens is nooit volledig.

Backups maken echter geen deel uit van het actieve systeem en kunnen maar door een paar personen worden ingezien. Als het goed is hebben die personen ook een document ondertekend waarin staat dat persoonlijke gegevens niet mogen worden doorgegeven, of zelfs alleen mogen worden ingezien als dat noodzakelijk is.
Binnen het actieve systeem moet elke link naar een persoon daadwerkelijk worden gewist, tenzij er wettelijke beperkingen zijn die dat verhinderen. Een voorbeeld van de wettelijke beperking is de beruchte sleepwet.
En toch blijven je posts staan. Wil je die anonimiseren dan moet je dat zelf doen vóórdat je account geanonimiseerd wordt.
Als je een bodemprocedure start, zal de uitkomst zijn dat in dit voorbeeld tweakers hierin moet voorzien. Bijna alle fora doen dit al zo nog voor de AVG kwam
Niet altijd. Banken en bedrijven die geld bewaren zijn verplicht om je gegevens 7 jaar lang te bewaren, ivm het financeren van terrorisme.
Ja dan is het aantoonbaar noodzakelijk vanwege lokale wetgeving. In het voorbeeld van tweakers is die noodzaak er niet, dus mijn punt blijft staan.
Hoe kan je nou bewijzen dat je iets niet hebt
Bewijzen dat het gewist is, maar ook dat is volgens mij onmogelijk....
Dat kun je bewijzen door procedures te hebben (en volgen) die je regelmatig laat doorlichten tijdens een audit.
die je regelmatig laat doorlichten tijdens een audit.
Gelukkig heeft ieder bedrijfje of ZZPer daar geld voor.

In de praktijk gaat dat niet werken.
De procedures kan je zelf schrijven aan de hand van deze info van de AP. Afhankelijk van hoeveel risico je loopt als iemand claimt dat gegevens niet zouden zijn verwijderd kun je dan zelf wel een inschatting maken of je dat extern door een auditor laat bekijken.
Hoe bewijs je dan dat iets er niet is?
Hoe bewijs je dat er iets gewist is? Volgens mij is dat onmogelijk en een groot ondichtbaar gat in de AVG.
technisch gezien wel maar in de meeste gevallen word al jouw data gewoon geanonimiseerd. Zo kunnen ze de data toch bijhouden zonder dat daar (in theorie) een link naar jou aan vast zit.
Ja, naar hun beste kunnen, maar er zijn uitzonderingen (bepaalde gegevens moeten beschikbaar blijven voor onderzoek door de belastingdienst, bijvoorbeeld, als deze op facturen verschijnt).

Bij de meeste bedrijven kun je eisen dat de meeste gegevens worden verwijderd. Aangezien niemand betaalt aan Facebook, kan ik geen reden bedenken waarom Facebook je gegevens zou moeten bewaren.
Ik ben eerlijk gezegd onder de indruk dat Facebook dit wel op orde heeft.
Heb je wel eens al je chats proberen te exporteren vanuit Whatsapp (onderdeel Facebook)? Dat gaat alles behalve soepel; het kan niet in één keer voor alle chats en je mist alle opmaak
En vervolgens lopen ze ook nog te procederen tegen de third party tools die je nodig hebt om Whatsapp van Android naar iPhone te migreren! Die zijn gebaseerd op gehackte versies van de Whatsapp applicatie, en daarom illegaal. Maarja, een alternatief bieden ze niet....

De export per chat werkt trouwens ook niet goed, je moet handmatig checken of de export wel compleet is (kwam ik te laat achter :( ) Heb de zelfde conversatie met één persoon 2x geëxporteerd, eerste export liep van nu tot ergens 2019, tweede export maar tot 2020. Op mijn telefoon liep de conversatie tot 2015 ofzo, ben dus een boel kwijt.
Anoniem: 1301524 @GertMenkel9 augustus 2021 20:28
Volledig akkoord, hoewel kwaliteit van data ook belangrijk is. Bijvoorbeeld de gebruiker quasi de foto thumbnails doorsturen ipv de originele foto’s vind ik persoonlijk altijd een vorm van manipulatie om de gebruikservaring bij de concurrent tegen te gaan.
Is bij de overgang Android (of Google photo’s) <-> Apple (iCloud) er niet altijd enorm veel kwaliteitsverlies?
En zoals anderen al aanhaalden zijn de limieten waardoor je alles in 20-30 keer moet doen ook niet echt aangenaam.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1301524 op 27 juli 2024 20:17]

De overgang tussen Android en iOS is afhankelijk van je instellingen voor zover ik weet. Google Photos kan namelijk óf alle afbeeldingen in originele kwaliteit opslaan (tot je gratis 15GiB opslag vol zit) óf "onbeperkt" veel gecomprimeerde foto's opslaan. Kies je de tweede, gooi je de foto's op je telefoon weg en schakel je dan over, dan zul je inderdaad kwaliteitsverlies zien.

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit problemen met Google Photos gehad, maar ik heb het vinkje dan ook op "volledige kwaliteit" staan. Ik heb zelfs nog een heel stel RAWs op mijn Google Photos hangen van een vorige telefoon. De instellingen wordt gevraagd als je de eerste keer op een apparaat inlogt op Photos, en is achteraf nog te wijzigen (voor nieuwe foto's).

Hoe dat met the thumbnails zit, weet ik niet. Ik heb het probleem zelf nooit ervaren namelijk.
Het geeft facebook waarschijnlijk weer een zeer goed inzicht in wie welke apps gebruikt.
Facebook doet niks zomaar, en al helemaal niet puur voor het genot van de gebruikers.
De AVG is heel duidelijk over de wettelijke plichten van een leverancier aangaande dataportabiliteit:
Recht op dataportabiliteit
U heeft het recht om de persoonsgegevens te ontvangen die een organisatie van u heeft. Dit heet het recht op dataportabiliteit, ook wel het ‘recht om gegevens over te dragen’ genoemd. Zo kunt u uw gegevens bijvoorbeeld makkelijk doorgeven aan een andere leverancier van dezelfde soort dienst. Ook kunt u aan een organisatie vragen om uw gegevens rechtstreeks over te dragen aan een andere organisatie.

Vraagt u een organisatie om uw gegevens over te dragen? Dan is de organisatie verplicht om mee te werken. De organisatie mag uw gegevens dus niet ‘vasthouden’.

Welke gegevens wel en niet?
U kunt niet alle soorten gegevens laten overdragen. Ten eerste gaat het alleen om digitale gegevens. Papieren dossiers vallen er dus niet onder.

Ten tweede gaat het alleen om persoonsgegevens die een organisatie óf met uw toestemming verwerkt óf om een overeenkomst met u uit te voeren.

Onder dit laatste vallen bijvoorbeeld ook de titels van boeken die u in een webwinkel heeft gekocht of de liedjes die u heeft beluisterd via een muziekstreamingdienst.

In welke vorm?
De organisatie moet uw gegevens verstrekken in een vorm die het voor u makkelijk maakt om uw gegevens te hergebruiken en door te geven aan een andere organisatie.

De organisatie is daarom wettelijk verplicht om de gegevens in een gestructureerd, veelgebruikt en machineleesbaar formaat te verstrekken
Voor veel bedrijven is de business case ook niet echt lekker. Wij doen het handmatig op per case basis, als de eerste voorkomt zullen we die waarschijnlijk bewaren en over de tijd verbeteren.
Bedrijven als Facebook had ik het echter al lang van verwacht...
Dus kan je hier mee je tijdslijn exporteren?
Dat is namelijk de enige rede waarom ik nog FB heb.
waar ga je die importeren?
Gewoon op een harddisk.
Ik gebruik al tijden geen Facebook meer, maar toen ik mijn account verwijderde kon de data-exporttool de meeste gegevens die ik zelf had geplaatst al dumpen in een HTML bestand (en de rest in JSON).

Deze tool is alleen voor het overzetten van Facebookdingen naar andere providers, ik geloof niet dat er iets met je tijdlijn wordt gedaan. Je zou de GDPR export van Facebook eens kunnen proberen, al verwacht ik daarop alleen dat je je eigen posts ziet (en niet die van anderen) aangezien andermans gegevens niet automatisch onder jouw privacyrecht vallen.
Oke, bedankt voor deze informatie.
Zou Facebook echt zo goed zijn - dat ze dit gaan ondersteunen? Hun eigen ondergang? Nu ik geloof niet in sprookjes - sorry!
Anoniem: 420148 @mutley699 augustus 2021 23:06
Precies, dit is gewoon een manier om toegang te krijgen tot al die accounts waar de data heen moet. Meer dan de helft gaat toch vergeten dat FB een koppeling had met hun Gmail/Dropbox/etc. en ergens tussen de regels door staat vast dat ze die data ook mogen inzien.
Dat lijkt me sterk, een dergelijke exportfunctie is een implementatie van wat de GDPR eist van elk social media platform. Om vervolgens de export te gaan misbruiken om te gaan te gaan scannen op accounts op andere diensten, zou weer een inbreuk op je privacy zijn. Er staat vast bij dat ze de koppeling naar Dropbox e.d. alleen gebruiken om deze data op te slaan, en niet om andere folders op Dropbox te gaan scannen.
(zou ook echt wel een boel heibel veroorzaken als ze ongevraagd Dropbox/iCloud/GoogleDrive e.d. gaan doorzoeken, daar staat heel veel prive-data op)
Je hebt gelijk, privacy-inbreuk zou Facebook nooit doen op grote schaal.
Facebook wil dus een roadmap om beter te bepalen welke bedrijven ze over moet nemen, danwel kopiëren. De informatie wie waarnaar overstapt is geld waard. Ik ga er van uit dat dit helemaal geen goedbedoelde ontwikkeling is. Keihard in kaart brengen waar geld te verdienen valt, meer niet. Marketingsausje van klantvriendelijkheid er overheen en tadaa 'goed nieuws.'
Oh das goed om te weten! Ik wil een beetje facebook af (gebruik het nog wel voor groepen over 3d printen en dergelijke maar prive wel klaar mee) en kan zo mijn foto’s overzetten!

Nu nog een tool om google photos tussen accounts te verhuizen 😂
Mooie manier om aan Facebook al je andere accounts op het internet door te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.