Nieuws kan je natuurlijk op meerdere manieren verslaan, en een journalist is (hopelijk) opgeleid om de journalistiek te bedrijven, wat volgens mij zo veel betekent dat een journalist heeft geleerd om op een voor de doelgroep relevante manier nieuws te publiceren. Dat nieuws is als het goed is tot stand gekomen door het doen van gedegen onderzoek naar dat nieuws.
Daarmee zou een journalist zich wellicht kunnen opwerpen tot iemand die bij Twitter kan aangeven: dit is wel of niet volgens een goede journalistieke manier tot stand gekomen, er is bijvoorbeeld wel of niet aantoonbaar goed onderzoek gedaan naar wat hier staat geschreven.
Een journalist heeft verder geen inhoudelijke kennis over onderwerpen zonder eerst zelf gedegen onderzoek te doen, en soms dan ook nog niet met vanwege de complexiteit van onderwerpen.
Ik vraag me af hoe een goede journalist vanuit deze positie iets kan bestempelen als nepnieuws, of tenminste, dit snel te doen. Er zal tenslotte gedegen onderzoek moeten worden gedaan naar het onderwerp, wat weer verslagen moet worden - met bronvermeldingen - en van meerdere perspectieven bekeken.
Ik zie Twitter dat niet doen.
Ook is het erg moeilijk om goed alle perspectieven te bekijken op meerdere gebieden, weer een ander voorbeeld uit Nederland is (als mijn geheugen mij niet in de steek laat) dat jaren geleden alle kerncentrales in Nederland gesloten zouden worden. De medische beroepsgroep heeft hier zich hard tegen moeten verzetten, vanwege de noodzaak van deze kerncentrales bij de bestrijding van kanker. Wetenschappelijk onderzoek zou ook niet meer kunnen zonder een kerncentrale. De afhankelijkheid die hiernaast ontstond van andere landen werd gezien als negatief.
Dit is niet in een vroeg stadium door de journalistiek opgepakt, het vereiste interventie door tenminste een hele beroepsgroep.
De tijdsgeest zat wellicht tegen: kerncentrales zijn toch slecht? Dan is het toch goed dat ze gesloten worden?
Journalisten blijken ook maar mensen.
Is dat dan erg? Natuurlijk niet, journalisten zijn ook maar mensen. Ik probeer aan te geven dat zij -
en iedereen - ongeschikt zijn om nieuws te beoordelen als zijnde nepnieuws.
Ik zou dat overlaten aan de experts in het gebied van dat nieuws.
Een tweede punt is dat een andere manier van het verslaan van nieuws is om een perspectief te geven, bijvoorbeeld door middel van becommentarieren. Dan kom je al weer op het gebied van het subjectieve en de normen en waarden. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt zijn (weer die) windmolens bijvoorbeeld slecht of goed. Het kunnen ondingen zijn als je graag het landschap in kijkt. Er zal ook wel iemand bestaan die windmolens graag in het landschap ziet.
Goed en kwaad zijn niet objectief vast te stellen. En nepnieuws - tenminste niet van het niveau van de Speld (
https://speld.nl/) is dat dus ook niet. Je kan hopen feitelijke misvattingen aan de tand te stellen, maar daar zitten veel onderzoeksuren in.
En dan hebben we het nog niet eens over of er op dit moment uberhaupt voldaan wordt aan de voorwaarden om een goede journalistiek te kunnen bedrijven. Is de journalistiek in Nederland (of bij Twitter) bijvoorbeeld wel onafhankelijk? Kan een journalist zonder bang te zijn voor de eigen baas, buren of buitenstaanders bevindingen naar buiten brengen?
Dat laatste vraag ik me echt af [ook en misschien wel zeker juist in Nederland].
Mensen worden hier namelijk vermoord vanwege wat ze hebben gezegd.
Ik kan tenminste over mijzelf aangeven dat ik, uit angst voor mijn eigen gezondheid, niet meer uitkom voor meerdere overtuigingen (wel/niet geloven in god(en) bijvoorbeeld) die mij toch wel maken tot wie ik ben.
Ik ben skeptisch.
[Reactie gewijzigd door Siaon op 23 juli 2024 10:11]