LG brengt update voor 4k120 met Dolby Vision naar meer 2021- en 2020-oled-tv's

LG beperkt zich niet alleen tot de C1- en G1-oled-tv's van dit jaar voor het mogelijk maken van 4k en 120Hz in combinatie met Dolby Vision. De fabrikant zegt dat deze oplossing via firmware-updates ook naar andere oled-modellen van dit en vorig jaar komt.

Onder meer techredacteur John Archer bericht hierover op Forbes. Hij heeft van LG echter niet vernomen om welke specifieke modellen het precies gaat. Volgens hem kan LG de specifieke modellen nog niet bevestigen. LG heeft hier eveneens over gecommuniceerd tegenover de website FlatpanelsHD, waarbij het bedrijf heeft aangegeven hopelijk binnen een maand dergelijke firmware in bèta beschikbaar te maken voor sommige andere 2021-modellen. Het gaat dus om andere 2021-modellen dan de C1 en de G1, maar het is nog onbekend om welke modellen het precies gaat en of de firmware ooit naar alle 2021-modellen komt.

LG is daarnaast bezig om de combinatie van 4k120 en Dolby Vision mogelijk te maken voor bezitters van oled-tv's uit 2020. In eerste instantie was het onduidelijk of deze televisies ook in aanmerking zouden komen voor een oplossing voor dit issue. LG zegt nu dat de Dolby Vision-firmware-update naar meerdere 2020-modellen komt, beginnend met de CX en GX. Dat zijn de voorgangers van respectievelijk de C1 en de G1. De fabrikant spreekt de verwachting uit dat deze update voor de 2020-modellen in bèta beschikbaar zal zijn voordat de eerste Dolby Vision-games daadwerkelijk uitkomen.

De Dolby Vision-oplossing kwam eerder al beschikbaar op de website van LG in bepaalde landen en deze zal breder beschikbaar komen in update 03.15.27, die vanaf woensdag geleidelijk aan beschikbaar zal komen. Die update zal voor de C1 en G1 dus Dolby Vision met 120Hz en 4k mogelijk maken, aangevuld met een aantal andere verbeteringen en aanpassingen, zoals nieuwe kleuropties voor het Game Optimizer-menu en een nieuw Game Dashboard-menu. Ook hoeven C1 en G1-bezitters niet meer te kiezen tussen AMD FreeSync en Dolby Vision; gebruikers hoeven dan niet meer handmatig tussen de standaarden te wisselen en kunnen met 03.15.27 beiden tegelijk gebruiken.

LG zegt dat het kijkt naar de mogelijkheid om Dolby Vision, 4k en 120Hz mogelijk te maken voor bezitters van tv's uit 2019, zoals de C9. Voorlopig zal het echter nog een vraagteken blijven of deze ondersteuning ook naar deze televisies van twee jaar oud komt. Een aantal 2020-modellen krijgen dus eveneens de update voor Dolby Vision in combinatie met 4k en 120Hz, maar de meeste of alle features uit update 03.15.27 zullen niet beschikbaar komen voor de modellen van vorig jaar, zoals de punten ten aanzien van de Game Optimizer en het Game Dashboard.

Het is nog onduidelijk wanneer Dolby Vision precies beschikbaar komt. Bepaalde bètatesters van de Xbox Series X-consoles kunnen al een tijd gebruikmaken van deze hdr-standaard met dynamische metadata. Voor hen wordt alle hdr-content geforceerd weergegeven in Dolby Vision, terwijl dat normaal gesproken in HDR10 zou zijn. Dat geldt niet alleen voor games die HDR10 ondersteunen, maar ook voor games die van hdr worden voorzien via de Auto HDR-functie. Deze ondersteuning van Dolby Vision werkt overigens nog niet probleemloos, al is dit dus nog niet beschikbaar buiten de testgroep. Er zijn ook nog geen games die Dolby Vision ondersteunen.

Dit speelt alleen bij de Xbox Series-consoles, omdat Sony vooralsnog geen Dolby Vision ondersteunt bij de PS5 en ook nog geen plannen daartoe heeft bekendgemaakt. Het issue speelt alleen bij televisies met HDMI 2.1, omdat het specifiek gaat om de combinatie 4k, 120Hz en Dolby Vision. Het gebruik van deze hdr-standaard ging probleemloos bij 4k en 60Hz, wat binnen de bandbreedte van HDMI 2.0 blijft. Alleen bij een verhoging naar 120Hz geeft de Xbox-checklist een foutmelding. Dit probleem speelt overigens ook bij HDMI 2.1-televisies van andere fabrikanten, zoals Panasonic en Sony. In tegenstelling tot LG lijken Panasonic en Sony vooralsnog niet bereid of in staat dit op te lossen voor hun televisies.

LG OLED55CX9LA

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-06-2021 • 15:26

61 Linkedin

Reacties (61)

Wijzig sortering
LG zegt dat het kijkt naar de mogelijkheid om Dolby Vision, 4k en 120Hz mogelijk te maken voor bezitters van tv's uit 2019, zoals de C9. Voorlopig zal het echter nog een vraagteken blijven of deze ondersteuning ook naar deze televisies van twee jaar oud komt.
De uitrol van AirPlay 2 naar oudere modellen heeft aangetoond dat LG meermaals eerdere uitspraken durft te herzien, waardoor ik weinig waarde durf te hechten aan beloften. Nu is LG voor de C9 en andere 2019-modellen nog überhaupt niet toegekomen aan beloften, maar ik ben al positief verrast dat ze zeggen het in overweging te nemen. Ik had er 2 jaar na de introductie niet meer op gerekend dat mijn C9 ooit nog iets substantieels zou bijleren, maar misschien ben ik wel te pessimistisch over de ondersteuning die ik van LG mag verwachten :)
Reken er maar niet op. Ik heb al jaren verschillende LG tv's gehad en meer dan de helft van de beloften komt LG niet na.

Verder waren er ook problemen met de C9 met RTX 3080 als je VRR aanzet, is dat inmiddels verholpen?

Verder krijgt de C9 gewoon updates maar die doet weinig goeds, sterker nog: afgelopen week is er een update verschenen en die maakt een hoop kapot.

https://www.google.com/se...id=chrome-mobile&ie=UTF-8

Ik vind het een schande, met elke tv heb ik wel problemen gehad, van inputlag verhoging tot aan donkere beelden krijgen bij het aanzetten van hdr.
LG zegt dat het kijkt naar de mogelijkheid om Dolby Vision, 4k en 120Hz mogelijk te maken voor bezitters van tv's uit 2019, zoals de C9. Voorlopig zal het echter nog een vraagteken blijven of deze ondersteuning ook naar deze televisies van twee jaar oud komt.
Vraagtekens? :?
Sorry hoor maar twee jaar is NIET oud!
TV’s uit dit prijssegment gaat minimaal zes jaar mee.
Modellen uit 2019 zijn voorzien van de geschikte hardware HDMI 2.1.
Qua technologie is dat wel oud. HDMI 2.1 heeft een enorme bandbreedte nodig, dan kan je de ingang wel hebben, als de bandbreedte er ergens in de chain niet is is het gewoon niet mogelijk.
Nou, laat een C9 nu net de maximale bandbreedte van 48Gbits hebben!
Ja op de HDMI poort, weet jij of alle interne componenten het ook allemaal met die snelheid kunnen verwerken?
Ja, anders hadden ze 40gbps gedaan zoals op de CX.
Tjah, er is een reden waarom ze de CX een lagere gbps geven. Zo te zien kennen ze hun hardware al te goed.
Gelukkig maak jij geen aannames :+
De 9 series oled heeft 8gbit meer bandbreedte dan de X of 1 series OLEDs.
Mensen die voor de C9 gegaan zijn ipv de CX omdat de C9 zogenaamd beter zou zijn (DTS support en de veelbesproken 48Gbps bandbreedte waar je niks aan hebt) krijgen nu mogelijk het deksel op de neus.
Toch beter om voor het laatste model te gaan ivm langere ondersteuning voor updates die nog wat nieuws toevoegen.
Niet echt.
Die bandbreedte is praktisch gezien geen punt maar DTS support kan wel interessant blijven.
Bij zowel 2020 als 2021 ontbreekt dit en voor 2022 zal het vast en zeker ook niet terugkomen.
Technisch gezien is de C9 dus zeker niet achterhaald.
Ondersteuning wordt wel gegeven maar de nieuwste modellen zijn meestal als eerste aan de beurt. Zo gaat het al jaren. Je moet dus wel wat meer geduld hebben.
Fijn dat het komt naar de CX. Was daar wel even benieuwd naar.
Vind de update/feature beleid van LG Oled TV's wel echt slecht. Het lijkt dat er ieder keer een commotie moet zijn van de community voordat LG besluit om hun oudere tv's ook te updaten.
toch is die feature niet belooft als spec, en met terugwerkende kracht nieuwe specs krijgen zie je in bijna geen industrie.
lg update zijn os nog best ok.
Al minstens 6 updates ontvangen voor mn CX, geen reden tot klagen dus.
Een eARC update voor de E8 zou ook leuk zijn.....
Earc is onderdeel van HDMI 2.1 wat de 8 series niet heeft...
Maar HDMI2.1 is niet nódig voor eARC, je kan ook eARC doen via oudere versies van HDMI. Sinds versie 2.1 is het standaard.
Heb eerder vernomen hier via Tweakers dat dit via een software update gefixt kon worden. Maar gok dat ze ondersteuning voor 2018 niet hoog op de prioriteitenlijst hebben.
Om over Google assistent support in Nederlands op de 2020 modellen maar te zwijgen zucht….

[Reactie gewijzigd door mc_jean op 22 juni 2021 15:59]

Geldt ook voor de 2019 modellen, dit probleem loopt al veel langer.
Iets compleet anders maar gezien je karmabadges lijk je me de juiste persoon om het aan te vragen, is er een kans dat de CX een update krijgt om DTS af te spelen, of op z'n minst om te zetten in iets anders? Ik heb heel veel media in DTS zonder andere audio en dan is het gewoon stil.
Theoretisch ja, praktisch nee.
De hardware kan dit aan van de CX of C1 echter LG heeft het besluit genomen om DTS eruit te laten.
Dit zal louter om financiële redenen zijn, besparing op licentie kosten.
Ze zullen hierop vermoedelijk nooit terugkomen.
dan heb ik ook nog een vraagje
als je dat dus heb, stuurt ie dat dan wel gewoon door via (e)Arc naar de versterker die geen probleem heeft met DTS?
Nee, DTS wordt door de 2020/2021 modellen niet verwerkt en doorgegeven.
Heb je dus een bron die DTS heeft moet je dit via een receiver laten lopen.
De receiver moet dan wel 4K video door kunnen geven aan de TV.
DTS kan je wel converteren naar ac3.
Ik mag toch hopen dat ze dit ook gaan doen met de BX6 series. Heb een jaar geleden die TV gekocht omdat het een 4k 120hz OLED paneel zou zijn. (Wat het ook is)
Ik mag toch hopen dat ze dit ook gaan doen met de BX6 series. Heb een jaar geleden die TV gekocht omdat het een 4k 120hz OLED paneel zou zijn. (Wat het ook is)
Helaas heb je geen HDMI aansluiting die dat aankan.
Voor zover ik weet kun je die 4k@120hz alleen gebruiken via de ingebouwde software zoals de DLNA-speler of de Netflix app.
De BX heeft 2 hdmi 2.1 poorten.
Best wel fijn dat ze toch dit mogelijk gaan uitbrengen bij de CX/GX-serie.
Best wel fijn dat ze toch dit mogelijk gaan uitbrengen bij de CX/GX-serie.
Hoop dat mijn LG OLED55B9SLA ook deze update krijgt, zou leuk wezen, ben benieuwd, toch mooi dat via een firmware update nog 1+ jaar oude TV's van LG het nog krijgen.
Ik heb op het moment een LG OLED55BX6LB maar vind het nooit duidelijk of deze onder de CX valt of dat ik gewoonweg de lul ben.

Kan namelijk geen HDMI 2.1 functionaliteit werkend krijgen op mijn ps5 ondanks ik de meegeleverde kabel gebruik in de hdmi2.1 port van de tv..
Heb je de stekker van de tv al een keer er uit getrokken? Schijnt ook te werken om dit periodiek te doen.
Niet geprobeerd.. Zal ik ook eens onthouden.
Heb je de PS5 wel in performance mode gezet?
Ik heb een BX en die werkt wel via HDMI 2.1, maar bij bijvoorbeeld Warzone moet je HDR uitzetten om 120FPS 4k te kunnen draaien, het is weer soms per spel verschillend.
Ah dat verklaard een hoop..
Nee ik heb alles aanstaan voor mooi beeld eerlijk gezegd.

Zal HDR eens uitzetten
en mijn oeroude C8, dat museumstuk?
Die ondersteund zonder hardware aanpassingen überhaupt geen 4K@120Hz vanuit een externe bron.
Zou wel leuk zijn als we freesync kregen. 🤷‍♂️
Uit 2018? Pfff, je weet toch dat je elk jaar een nieuwe tv moet kopen om updates te blijven krijgen :+
yep! Mijn eerste echte eigen TV was een 28inch sony wega (platte vookant). Heel lang gehad. Daarna een 50inch pioneer plasma (8ste generatie) ook weer lang gehad en nu dan deze 65" oled. Helemaal top vind ik oled niet, het heeft een beetje dat kunstmatige van een LCD (de pioneer had dat veel minder op een voor mij moeilijk te omschrijven manier) maar ook deze houd ik mooi een tijd!

[Reactie gewijzigd door pro_6or op 22 juni 2021 16:43]

Dat is mooi nieuws, 2 weken geleden een G1 aangeschaft. Zit alleen nog steeds in doos omdat de voetjes nog niet leverbaar zijn😅
Zou ik echt niet kunnen. Zon aanschaf en dan alsnog lang moeten wachten hahaha. Zelf gisteren een game monitor gekocht. Word zo geleverd. Gelijk dat ding eruit en testen of alles goed werkt.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 22 juni 2021 16:22]

Ik hoop dat dit ook naar de NANO led tv's komt. Ik heb speciaal voor mijn series X een NANO led met HDMI 2.1 etc gekocht. Ik wist btw dat VRR, 4K en 120hz de Dolby vsion onmogelijk zou maken, maar als het toch nog komt wordt ik er wel heel blij van :) nu ben ik prima happy met de HDR10 met die settings :)

[Reactie gewijzigd door Kaoh op 22 juni 2021 16:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee