NZXT gaat PCIe-riser van H1-behuizing vervangen wegens brandgevaar

NZXT gaat de PCIe-riser van zijn H1-behuizingen vervangen. In november vorig jaar bleek dat er door een ontwerpfout kortsluiting kon optreden. NZXT zei dat eerder op te lossen met het nasturen van kunststof schroeven, maar komt nu met een permanente oplossing.

De ceo van NZXT biedt zijn excuses aan en schrijft dat de eerder voorgestelde oplossing met kunststof schroeven geen volledige oplossing was. "De schroeven hebben de oorzaak van het probleem niet aangepakt", zegt hij. "We hielden geen rekening met scenario's waarin iemand onbewust de kunststof schroeven vervangt door metalen schroeven. Onze oplossing voldeed niet aan de kwaliteit die onze community van ons gewend is".

NZXT stopt met de verkoop van de H1-behuizing en gaat alle klanten die al zo'n behuizing hebben, een nieuw ontworpen PCIe-riser sturen. Ook zegt de fabrikant mensen te gaan helpen met de installatie daarvan, als dat nodig is. Klanten die eerder de vervangende schroeven hebben aangevraagd, krijgen vanzelf de nieuwe riser toegestuurd. H1-bezitters die geen schroeven hebben aangevraagd, kunnen een formulier invullen om de nieuwe riser te krijgen.

De problemen met de behuizing kwamen vorig jaar aan het licht. De compacte towerbehuizing bevat een PCIe-riser die gebruikt moet worden om een videokaart te monteren. Twee schroeven die de riser bevestigen aan de behuizing, kunnen kortsluiting veroorzaken.

NZXT zei vorig jaar het probleem opgelost te hebben door kunststof schroeven na te sturen aan bezitters van de H1-behuizing. Gamers Nexus had kritiek op die oplossing, omdat het brandgevaar blijft bestaan als gebruikers, mogelijk onbewust, de kunststof schroeven vervangen door metalen exemplaren. De techsite was in contact met NZXT, maar de fabrikant reageerde traag. Afgelopen weekend zette Gamers Nexus een uitgebreide video online waarin aangetoond wordt dat het om een reëel risico gaat.

De aankondiging van de vervangingsactie van NZXT is een directe reactie op die video. In zijn blogbericht bedankt de ceo van de fabrikant Gamers Nexus voor het onder de aandacht brengen van het probleem.

H1-bezitters die hun behuizing bij de fabrikant online hebben gekocht, kunnen als zij dat willen die terugsturen en hun geld terugkrijgen. Mensen die de behuizing bij andere winkels hebben gekocht, kunnen daar hun geld terugvragen en als dat niet lukt, contact opnemen met NZXT. In de Benelux wordt de behuizing niet meer aan webwinkels geleverd door de distributeur.

Ook zegt NZXT in de Verenigde Staten al sinds november samen te werken met de Consumer Product Safety Commission om een formele terugroepactie in gang te zetten. Die terugroepactie moet nog aangekondigd worden door de CPSC.

De NZXT H1-behuizing

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-02-2021 • 14:35

92 Linkedin

Submitter: Zdevam

Reacties (92)

Wijzig sortering
Vind het toch jammer dat een serieus probleem als dit pas echt wordt aangepakt wanneer een bedrijf publiekelijk onder vuur wordt gezet
Dat zie je toch overal. Al sinds de pentium FDIV bug zie je dat pas als de pers het bedrijf het vuur aan de schenen legt ze gaan bewegen. Op individuele klachten reageert men alleen als het binnen het belscript van de helpdesk ligt. De reden? Ze komen er mee weg en het kost minder om niet te reageren. Is het netjes? Nee. Wat doe je er tegen: fabrikanten die dit doen permanent links laten liggen.
Wat doe je er tegen: fabrikanten die dit doen permanent links laten liggen.
De echte Life Pro Tips lees je altijd in de comments. (om twijfel uit te sluiten, ik ga hiermee akkoord)

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 3 februari 2021 09:55]

En dat voor een case van meer dan 300 euro.

Sowieso dat ze het probeerden op te lossen met wat plastic schroefjes is kwalijk.
De case bevat een PSU, AIO CPU koeler en PCIe riser. Dat neemt een groot deel op van de prijs van de case.
Moet natuurlijk goed werken en problemen moeten adequaat opgelost worden, maar op basis van de prijs is dit niet vergelijkbaar met andere cases.

Bovendien voor een kleine formfactor is zo'n case met AIO mounting systeem en SFX(-L) PSU een geweldige uitkomst. Indien het niet dit soort grote, gevaarlijke problemen had (en een PCIe 4 riser cable) zou ik het een top case vinden voor mensen die een small form factor pc willen.
Er zit meer in de case dan alleen de case he, dus prijs is hierin niet relevant.
De plastic schroefjes waren opzich een goede oplossing. todat Gamers-nexus keek naar een toekomst situatie waarbij de schroeven of missend zijn, of kapot, of je verkoopt de kast aan iemand die niet van het probleem af weet. {Klinkt leuk bij de verkoop: Wel de plastic schroefjes gebruiken, anders brand je huis af}.

Het volledig vervangen van de Riser card, is de beste oplossing.
Better safe than sorry.
want die Riser is niet IDIOT proof.
Ben ik inderdaad niet van NZXT gewend. Toen het verlichte NZXT logo in mijn H440 ineens defect was en ik daar melding van maakte bij NZXT kreeg ik kosteloos een nieuw onderdeel toegestuurd, buiten garantie, het was een bekend issue in de H440.

Ik heb achter elkaar 4 behuizingen van NZXT gehad en niks anders dan goede ervaringen mee. Erg vreemd dat dit nu zo gaat.

[Reactie gewijzigd door FastFred op 3 februari 2021 08:57]

Misschien een stomme hypothetische vraag hoor, maar wat als je huis hierdoor af fikt? :X

(Dus rekening houdend met hoe NXZT het heeft aangepakt, en misschien sommige gebruikers geen idee hadden en niet 24/7 op internet er mee bezig zijn?)

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 3 februari 2021 11:06]

Als het al bewezen kan worden (Dit kan meestal wel) dan kan de verzekering het gaan verhalen op NXZT als dit een gekend probleem is. Maar dan ga je wel lang op je geld mogen wachten schat ik zo.
Ik heb afgelopen week het setje met plastic schroeven ontvangen (aangevraagd begin december 2020) en dacht aankomend weekend de fix uit te voeren. Maar als ik het zo lees kan ik net zo goed nog even wachten op de permanente fix?
De plastic schroeven verhelpen het probleem, zolang je die schroeven daadwerkelijk blijft gebruiken. Als je (of iemand anders na verkoop van de kast) er later in een onoplettend moment toch weer een normale schroef in draait, kan er alsnog brand onstaan. Als je de plastic schroeven al binnen hebt zou ik ze er zeker in zetten, maar daarna alsnog die hele riser vervangen als daarvoor vervanging binnenkomt.
De plastic schroeven zijn zoals op z'n Engels gezegd een "workaround" niet een oplossing voor het werkelijke probleem. Kijk deze video https://www.youtube.com/watch?v=HeKI2l6-FNw van JayzTwoCents die het wat korter uitlegt en ook een alternieve workaround aanbied voor diegene die nog wahcten op riser vervanging of de plastic schroeven.

Hij geeft ook aan waarom vanuit een bedrijfszicht terugroepacties/vervangingnen zoals deze pas later of helemaal niet gebeuren.
Alleen nieuwe riser verhelp het probleem.

Die plastic schroeven is gewoon een pleister plakken.
Ach, overdrijven is ook een kunst. Ja het is een issue, ja het is een hardware probleem. Heeft NZXT het netjes aangepakt? Neen.

Maar wat raad je nu aan dat Rubbaa doet, hij heeft plastiek/nylon schroefjes.. dus hij kan deze installeren of niets doet..? Want ja tis maar een pleister...
Je hebt overduidelijk de (vorige) video niet gezien en bent vast ook niet bekend met Steve's reputatie en houding in dit soort dingen. Als er iemand eerlijk, genuanceerd en vakkundig is op YouTube is hij 't wel.
Ik ben bekent met zijn reputatie, maar hij is ook niet vies van een beetje aandacht.. kijk alleen maar naar de thumbnail van de video...
Hij heeft editors in huis.. Dit doet hij niet zelf maar wordt geschreven door een editor die inderdaad gebruikt maakt van aandachttrekkende/klikbait thumbnails. Maar zijn content heeft een reputatie als een huis en de in-depth reviews die door hem geleverd worden zijn naar mijn inzien de beste.
Heb je het hele verhaal gezien? Want zijn team en hij laten duidelijk zien wat er fout is, waarom het fout is, hoe het fout kan gaan en hoe dat NZXT zijn woorden gebruikt om leuk te doen op internet.

Plus die nylon schroefjes zijn leuk bedacht, maar laten we eerlijk zijn; die zijn lang niet zo goed als metalen schroefjes, en als je ze iets te strak aan draait, knappen ze meteen af. Hoe gemakkelijk is het dan om een metalen te pakken om de riser vast te zetten, met alle gevolgen van dien.

Nee, het begint al dat NZXT een te goedkope riserkabel heeft gekocht, omdat deze niet gegrond kan worden, waardoor het hele gevaar ontstaat. Daarna proberen ze het met een über goedkope oplossing weg te moffelen, maar helaas, die vlieger gaat dus ook niet op.

En dat voor een case met een prijs van € 300,- +
Soms alleen zo genuanceerd en technisch in combinatie met de lengte van de videos dat helaas veel mensen het niet goed meer snappen of het verkeerde idee krijgen.
Zag je vooral met de video over AIO radiator placement.

Goed als je veel informatie wil en al wat kennis hebt, niet altijd zo goed in het tl;dr/ELI5.
Als je de video ook daadwerkelijk bekijkt zie je dat dit niet ''zomaar'' een probleem is waarbij je hemel en aarde moet bewegen om brand te krijgen. Om brand te krijgen moet je de pech hebben dat het schroefdraad net de 12 volt trace aanraakt. Hierdoor krijg je sluiting met het ijzer van de kast wat niet gedetecteerd word door de voeding, en het vermogen is te laag om de stoppenkast te laten reageren. Met andere woorden je hebt een continue circuit lopen met sluiting, wat dus warmte oplever en het zooitje in de fik vliegt.

En de reden dat het gebeurd? De gaten in het PCI bracket zijn niet beplaat zoals normaal zou moeten bij dit soort printplaten om beschadigingen te voorkomen. Bij deze brackets loopt het PCB stof letterlijk uit de gaten als je er een schroef in doet. Het lijkt wel alsof NZXT PCI-E brackets heeft gekocht op Aliexpress, en op plekken waar toevallig geen trace liep gewoon een gat heeft geboord. En ja, je kan het in theorie oplossen met nylon schroeven, maar dat is een beetje hetzelfde als tape over je kapotte gasleiding plakken.

Met andere woorden, je kan dus brand krijgen bij de volgende situaties:

- je schroef met dikkere schroeven het bracket vast (wat niet zo onmogelijk is als je denkt. Ik kan me prima voorstellen dat als iemand een nieuwe kast over 5 jaar koopt, en een vertical GPU mount wil, iemand dat PCI-E bracket gaat hergebruiken (als het toevallig past)), en als daar iets dikkere schroeven inmoet..... RIP
- Je schroeft hem een paar keer los en vast (waardoor een deel van het PCB kapot gaat gezien er geen bescherming in de gaten zitten)
- Je vervangt de kunststof schroeven door normale (omdat ze niet ''cool'' zijn, of omdat een kunststof schroef kapot is).

NZXT heeft hier veel te traag op gereageerd, en dat is verre van ''gewoon niet netjes''. Het gaat niet op een of andere betuttelde probleempje. Het gaat verdorie om iets wat in de fik kan vliegen als je er aankomt of pech hebt, wat niet in de fik hoort te vliegen als NZXT het PCB fatsoenlijk had geprint. Dus als je nu nog niet ziet waarom dit echt een probleem is, dan ben je of een fanboy, of gewoon niet wijs.....

Maar eigenlijk moeten we kijken naar de keuringsinstanties in de EU en de US dat ze dit goedkeuren. Dit had gewoon afgekeurd moeten worden.
Maar eigenlijk moeten we kijken naar de keuringsinstanties in de EU en de US dat ze dit goedkeuren. Dit had gewoon afgekeurd moeten worden.
Het lastige aan CE, FCC etc. is dat je zelf verantwoordelijk bent voor goedkeuring. Er is geen "keuringsinstantie" in de zin dat je een product aanlevert, zij het van top tot teen inspecteren, en dan wel of niet goedkeuren voor de markt. Daarom is een CE-verklaring ook een verklaring. De fabrikant zegt zelf, "mijn product voldoet."

In de realiteit wordt er van uit gegaan dat jij, als leverancier/fabrikant van het product, weet waar je product aan moet voldoen en hoe dit getest moet worden. Er wordt hevig geleund op eigen verantwoordelijkheid van de fabrikant van het product.

Voor CE en ook FCC heb je bijvoorbeeld te maken met minimale eisen voor EMC, dus ik laat mijn producten EMC-testen bij (bijvoorbeeld) Dekra. Zij voeren echter alleen datgene uit waar ik om vraag. Vergeet ik dus een bepaalde eis of test op te geven, dan wordt daar niet op getest. En ik kan je vertellen dat er niemand is die naar een PCB boorgaatje kijkt, en beoordeelt dat er te weinig clearance is op de inner layers. Voor de test engineers is jouw product een "zwarte doos" waarvan jij bepaalt wat goed en slecht is.

Daarbij komt ook nog dat ik ongeacht de uitkomst van zulke testen, gewoon CE op mijn product kan plakken en kan beginnen met verkopen. Officieel mag het niet, maar er is niemand die daarop controleert, tot het te laat is. Dan heb je problemen als blijkt dat je product toch niet voldoet.

Testen zie ik daarom ook niet als middel dat je gebruikt om op de markt te komen. Het is een middel om jezelf "in te dekken" zodra je je product eenmaal op de markt hebt gebracht. Als je weet dat jouw product voldoet, wil je dit hard kunnen maken en laat je het zo uitvoerig mogelijk testen. Dan heb je bewijs voor je gevoel. Boeit het je niet zo veel, dan test je gewoon niet, of test je alleen datgene waarvan je weet dat het wel goed is.
Die "youtubers die graag wat views binnen willen halen" houden de tech-industrie eerlijk. Zonder deze youtubers die echte journalistiek doen was het waarschijnlijk gewoon onder het tapijt geveegt.

Zoals robin1301 aangeeft ben jij duidelijk niet op de hoogte van de integriteit die Gamers Nexus heeft. Gamers Nexus met kanalen zoals Hardware Unboxed en Linus Techtips zorgen voor een gezonde industrie. ZIe ook wat er laatst met Nvidia gebeurde, die zijn heel snel terug gekomen van een erg domme beslissing.
Ze zorgen er ook voor dat bijv Zen 3 nog op oudere moederborden wordt ondersteund.

Ik begrijp niet waarom je als consument niet blij ben hiermee.

Wees blij met zulke journalistiek want die is in de game industrie haast zoek en dat geeft een verziekte markt. Die "journalisten" houden zich alleen maar bezig of er x aantal personen van gender y of kleur b in een spel zitten.
Steve is in mijn ogen het beste als hij op zijn gemak is, dan maakt hij heerlijke content, maar als hij weer eens op het oorlogspad gaat haak ik meestal af.
Dit zijn juist de YouTubers die meer ervaring hebben dan de gemiddelde hier op Tweakers en dus ook meer dan jou merk ik.
 • GamerNexus
 • LTT
 • jayzTwoCent
 • Bitwit
Zijn juist de mensen die nieuwe hardware volledig testen. Kan je van Tweakers #redactie dus niet zeggen. Die doen de standaard tests.

Wees blij dat deze YouTubers er zijn en het probleem in de media hebben gezet. Want anders bleef NZXT er mee weg komen. Wat ook gezegd is door jayzTwoCent.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 2 februari 2021 17:47]

Het probleem met die "fix" is veel erger dan je denkt.

Stel jij hebt de case met de Nylon schoeven fix gebouwd voor een vriend.
Jouw vriend verkoopt deze PC, na enkele jaren, wanneer de Fix/probleem niet zo bekend meer is.
De Nylon schroeven zijn tijdens transport afgebroken/beschadigt.
waardoor de nieuwe koper er een metalen schroef in zet, en het gat sloopt/beschadigt waardoor de 12V lijn een link naar ground heeft.

De nieuwe kopers huis brand na 6 maanden af, vanwege dat defect, omdat dit onopgemerkt is gebleven.
Wie is er dan verantwoordelijk voor de schade?

JIJ, Je vriend of de nieuwe koper die niets af weet van het probleem?
----------------
De Nylon schroef is alleen een tijdelijke fix, niet een permanente, omdat iemand die niets afweet van de case/het probleem er alsnog metalen schroeven in kan draaien, en het probleem weer veroorzaken.

Dit heeft NZXT ook gezegdt dat ze hier geen rekening mee hadden gehouden, dat iemand er een metalen schroef in zou draaien.
Dit is niet overdrijven, dit is brand gevaar. indirect door de 2 schroeven. Maar de kern van het probleem op brandgevaar is belabberde ontwerp van de Riser PCB. Dit is zeer knullige PCB design.
Ook duidelijk aangegeven in de video door specialisten partners van die GN Steve.
Ik met mijn Electronica achtergrond vind dit toch zeer falen van kwaliteit.
Ook duidelijk aangegeven dat Riser deel waar beruchte PCB zit dat dat vervangen moet worden.
Omdat deze faal riser bij upgraden of doorverkoop voor brand kan zorgen.
Ook al is de kans klein omdat 12V power layer zo dun is dat tussen de spoed van schroef geen contact maakt maar alleen op puntje van de winding. Soort Russisch roulette

Ik zou sowieso eisen dat NZXT die riser terug neemt en recycled. iig als zo troep had zou PCB kapot knippen zodat niet per ongelijk ergens ingebouwd kan worden. Het blijft liggende op de shelf of in vergeten systeem een tijdbom.
En als in fik gaat neemt het mogelijk ook andere onderdelen mee. Met pech gaat over massa in mobo. En wordt dat 1 met kast en Riser gefuseerd.

NZXT heb ik niks van en deze ondeugdelijk kwaliteit zorgt eerder voor dat ik dit merk mijd.
Die plastic schroeven is gewoon een pleister plakken.
letterlijk overgenomen van JayzTwoCents?

Het issue wordt toch opgelost met plastic schroeven?

[Reactie gewijzigd door glennoo op 2 februari 2021 15:16]

Dat is het punt juist - het plastic schroefje "werkt" zolang

1. jij je dat nog herrinnert
2. degene die de kast van je overneemt, weet waarom het schroefje van plastic is

De kern van het probleem wordt niet met de workaround opgelost.

Zorgt een plastic schroefje dat je computer in de nabije toekomst niet in de hens vliegt? Ja. De verre toekomst, als het plastic schroefje broos is en uit elkaar valt, en er iemand het met een metalen schroef vervangt? Nee - die krijgt met de fik te maken met alle mogelijke gevolgen van dien.
De kern van het probleem is dat je een onveilige riser hebt. Als je die nieuwe riser krijgt, dan heb je er 2, waarvan de onveilige niet in gebruik is en dus waarschijnlijker voor iets anders gebruikt gaat worden. Dat ander project gaat geen link hebben met die case of die plastic schroeven en dus nog onveiliger zijn.
Met enkel de plastic schroeven zat die onveilige riser tenminste "mooi" geblokkeerd in je case.

De oude laten opsturen voordat je een nieuwe krijgt is natuurlijk ook niet leuk, zit je een maand zonder...
De riser/nylon schroeven zijn niet IDIOT-proof.
want wat nou als ze alleen nylon schroeven hadden gedaan. en jij over 4 jaar de kast verkoopt, en het "originele probleem" bent vergeten. waarbij de nieuwe koper per ongeluk de nylon schroeven sloopt, niet weet waarvoor ze zijn, en een metalen schroef erin zet. waarna zijn huis afbrand?

Wie is er dan verantwoordelijk voor de schade?

Jij? NZXT? de nieuwe koper?

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 3 februari 2021 14:18]

Binnen kwaliteitsprocessen kun je die plastic schroeven een ‘containment’ actie noemen: de risico’s worden tijdelijk teruggebracht naar een acceptabel niveau. De plastic schroeven lossen het probleem op, maar voorkomen niet dat het probleem nooit meer optreedt.

Die nieuwe rizer is de ‘correctieve’ actie en pakt de bronoorzaak aan.
Probleem is dat deze schroefjes extreem fragiel zijn. Setje ontvangen en geinstalleerd, maar 1 schroefje barste tijdens het aandraaien, met nadruk dit deed ik met de hand, niet met tools want tja het blijft plastic.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 2 februari 2021 16:58]

De plastic schroeven verhelpen het probleem, zolang je die schroeven daadwerkelijk blijft gebruiken. Als je (of iemand anders na verkoop van de kast) er later in een onoplettend moment toch weer een normale schroef in draait, kan er alsnog brand onstaan. Als je de plastic schroeven al binnen hebt zou ik ze er zeker in zetten, maar daarna alsnog die hele riser vervangen als daarvoor vervanging binnenkomt.
Ja het is schandalig hoe NZXT werkt, er werd werkelijk niet geluisterd naar wat Gamers Nexus meerdere keren gezegd had naar NZXT door e-mails en ga maar zo door, ze gebruiken gewoon een waardeloos PCIe-riser, waar de 12v bij de gaatjes zitten waar de schroeven in gaan, en dat de schroeven die je er bij kreeg VEEL te groot waren, nee dit moet echt opgelost woorden, omdat het een brandgevaarlijk is wat je huis of levens kan kosten.
Als je tot die tijd een risico wilt lopen...
Zolang je de plastic schroeven gebruikt loop je geen risico...

Dat is het punt; "zolang".
Als je de schroeven al hebt, is het wel beter om ze tijdelijk te vervangen, want als je de video's van Gamers Nexus bekijkt zie je dat het niet duidelijk is of het probleem er al vanaf de Factory is of later, bij het verwijderen van de schroeven.

Als je problemen hebt met je GPU is dit een indicator dat de riser niet goed is, en is het beter is om ook al tijdelijk deze te vervangen.
Dit is PCB design fout van "Pro" prutser.
In de PCB design tool kan je hoop standaard setting instellen zoals ook setting vrije ruimten tot randen en mounting holes. Dus 12 Volt interne layer is de afstand tot randen of mount holes aantal mm dus bijvoorbeeld 3 tot 5mm afstand.
En eventueel mounting hole CU plated en aan GND net. Maakt PCB wel iets duurder.
Het klopt idd dat dit een extreem basic mistake is.

zelfs in de meest simpele cursusus online wordt aangeraden om de screw holes Ground te maken.
met minimaal 5mm er omheen.

hierdoor heb je dus 0.001% kans dat er iets mis kan gaan. want om 5mm aan ground te slopen moet je een 8mm schroef in een 5mm gat te proppen.

Dan heb je ook nog de Full copper ground holes, die volledig Copper/ground shielded zijn. met een extra dikke laag eromheen.
Het kan zijn dan je dan nog even moet wachten en het hoeft ook niet per se. De kunststof schroeven voldoen in principe, maar het is zaak om onder geen beding een metalen schroef te gebruiken. Een punt van Gamers Nexus was ook dat een volgende (onwetende) eigenaar misschien wel een metalen schroef gaat gebruiken, met risico op brand dus. De kunststof schroeven zijn dus een halfbakken oplossing.

[Reactie gewijzigd door Piggen op 2 februari 2021 14:45]

De pc kan met de metalen schroeven ontvlammen. Dit kan met de plastic schroeven niet. Ondanks dat het waarschijnlijk al gebeurd zou zijn als de schroef verkeerd contact maakt is het niet uitgesloten dat het op een later moment toch nog gebeurt.

De kans kan weliswaar klein zijn maar de mogelijke gevolgen kunnen enorm zijn. Daarom zou ik zeker aanraden om de tijdelijke oplossing van plastic schroeven toe te passen. De nieuwe kabel is nodig om te voorkomen dat dit probleem later, wanneer iedereen dit weer vergeten is, er brand ontstaat.
Niet je schroeven vervangen, klinkt heel raar. Maar als je de beide video's bekijkt van Steve zie je hoe abnormaal PCB dust eruit komt. Die kunnen naar mijn idee het probleem verergeren.

Ik heb begrepen dat maart/eind maart nieuwe riser kabels komen. Dit heeft te maken met de chinees oud en nieuw, wat wel eens tot een maand kan oplopen. (En mensen willen echt, omdat ze vorig jaar in lockdown zaten)
Kan wel tot na Maart duren voordat je een nieuwe riser krijgt, aangezien het chinees nieuwjaar is.

Als je niet wilt wachten is er de optie om zelf een vervangende riser te kopen van een ander merk.
Het kan juist meer problemen veroorzaken door de huidige schroeven eruit te draaien (omdat je dan in feite je PCB slijpt met de groeven van de schroef)
Als ik de video goed begrepen heb ontstaat het risico bij het los en vast schroeven van de pcb met metalen schroeven. Want dit beschadigt de pcb en kan 12v traces blootleggen. De plastic schroeven voorkomen dat er een verbinding tussen de ground (via de metalen schroef en case naar de psu) en de open gelegde traces vormt. (Ook is het zacht genoeg om de pcb niet te beschadigen?)
Hierdoor lijkt het mij dat de schroeven laten zitten ook geen risico vormt, omdat de kans echt zo goed als 0 is dat er nu al een trace openligt, maar nog geen kortsluiting heeft veroorzaakt. Als je maar niet de schroef eruit haalt en dezelfde, of een andere, metalen schroef weer erin doet.
Lijkt keurig opgelost te worden en ze nemen hun verantwoordelijkheid nu. Hier word ik vrolijk van :)
Ik weet niet of je het fimpje van GamersNexus hebt gezien maar om eerlijk te zijn is dit alles behalve keurig....
Nee is zeker niet netjes, geeft maar weer aan hoe belangrijk onafhankelijke Review Sites zijn zoals oa. Gamers Nexus, zij zijn de spreekbuis van de enkeling die anders het bos in word gestuurd met zijn probleem, zij bereiken meer met hun grote groepen volgers..

Gelukkig heeft GN er een tweede review aan gewijd, anders had er waarschijnlijk niets gebeurd , onder de huidige druk had NZTX niet veel keus meer..

Gelukkig komt er voor de bezitters nu een goede oplossing..
Nee, deze heb ik zo gauw niet bekeken. Is / was het echt erg ? En wat was het meest opvallende vanuit NZXT ?

[Reactie gewijzigd door BlueBird022 op 2 februari 2021 15:45]

Dat ze reageren op iets wat letterlijk je huis in brand kan zetten omdat GamerNexus het publiekelijk blootlegt.

Ze hadden in december al vervangende PCI-E risers moeten sturen. Dan was het netjes geweest.
Erg jammer dat de verkoop in z'n geheel gestaakt is, in plaats van dat ze het onderdeel vervangen en de kast daarna weer verkopen. Ik vond 't wel een erg mooi kastje namelijk!

Even terzijde of de airflow wel goed is natuurlijk ;)
Zal waarschijnlijk wel weer de verkoop in gaan als het probleem is opgelost.
Onder een andere naam wellicht, want de eerste suggestie die de naam NZXT H1 oproept op Google is 'NZXT H1 fire'. Die naam is dus te aangetast. (en bovendien moeten klanten ook de mogelijkheid hebben om gefixte exemplaren te onderscheiden)
NZXT H1 v2. "Not a fire hazard this time. We promise!"
Nou ik kan je vertellen dat ik wat heb moeten veranderen aan mijn H1 om er redelijke temperaturen uit te krijgen.

Ten 1e de bijgeleverde fan, zit verkeerd om. Deze trekt koude lucht uit de achterkant van de kant door het moederbord compartiment heen, om zo met warme lucht de radiator te "verkoelen"
(Waarom zit er dan een dustfilter aan de binnenkant als je blaast)

Ten 2e De geleverde fan is veel te zwak, en maakt in mijn optiek teveel lawaai.

Ten 3e Fan vervangen met een Noctua en deze omgedraaid, zodat deze koude lucht (via het dustfilter) naar binnen trekt. De warme lucht verdwijnt nu aan de achterkant.

Dit leverde bij mij ongeveer 10 graden winst op.
Dat is apart, bij mij zat de fan juist zo gemonteerd dat deze lucht vanuit de linker kant direct door de radiator trok, pull config en positieve luchtdruk.

Ik zelf heb 2 140mm fans op de achterkant geschroefd, deze trekken dan lucht door de 2 zijkanten heen met hulp van de radiator fan en de 2 GPU fans. Dit was de enige manier om de 3080RTX FE koel te houden. Zonder de 2 back fans draait de GPU op 85c en begint te throttlen.
Ik heb ook geen issues met de voorgeïnstalleerde fan en ik heb ook dezelfde oplossing gemaakt door (eerst 1, nu 2) fans op de achterkant te monteren en de warme lucht uit de kast te laten trekken en af te voeren. Met een RX 6800 Reference en Ryzen 7 3700X draaien deze resp bij full load op 70 en 48 graden max. Idle zijn ze beiden ruim onder de 40 graden. Verder dus een prima kastje. Ik ben er nog steeds blij mee.
De fan configuration was bij mij ook correct, ik heb deze wel vervangen door een Noctua (voor geluid). Tevens heb ik naast de GPU 3 kleine 40mm Noctua fans geplaatst die lucht door de GPU heen zuigen en de case uitblazen (zelfde richting als natuurlijke GPU airflow). Hierdoor draait een scherp geklokte 3070 full load net onder de 70 graden.
Je eerste punt is niet persee juist, De temperatuur van het moederbord compartement is veel lager dan de temperatuur van je radiator. Het idee is dat de koele lucht je moederbord (chipset en phases enzo) koelt, waardoor deze lucht is lukwarm, maar nog steeds koeler is dan je radiator. Je ΔT is zowel bij je moederbord als bij je radiator ''gelijk''

Nu blaas je koele lucht door je radiator heen, en op je moederbord. Hierdoor koelt je CPU misschien iets beter, maar warm je de chipset en phases op gezien de lucht die je in de kast blaast warmer is. Je ΔT voor je CPU is misschien beter, maar de ΔT van je chipset en power phases is veel lager, misschien ben je nu juist je chipset en power phases aan het opwarmen.

Mijn tip, kijk een bij beide configuraties naar zowel je CPU als je chipset temperatuur, en kijk bij welke het allemaal beter in balans is. Kijk ook naar de temperatuur van je power phases door het metaal een keer aan te raken. Als dat metaal veel te heet is, dan weet je dat jij je chipset aan het opwarmen bent ipv aan het koelen.
Jammer dat er pas zo'n enorme sh*tstorm vanuit GamersNexus en JayzTwoCents nodig was voordat NZXT hun fout toekende.
Wat ik dan wel weer attent vindt is dat hij zijn fouten toegeeft maar ook Gamers Nexus bedankt. Want helaas lees je ook vaak genoeg van bedrijven die dan vervolgens de youtubers gaan aanklagen of weigeren in de toekomst nog producten te sturen e.d. (Nvidia)
Het is dan misschien niet geheel hetzelfde verhaal maar dit valt mij nog mee, echter blijft het uiteraard jammer dat er eerst flinke publiekelijke aandacht aan geschonken moet worden blijkbaar.
Jammer dat er twee serieuze video's voor nodig waren. Ik was het met je eens geweest als ze dit hadden gedaan na de eerste.
Het was vanaf deel 1 al duidelijk hoe ernstig het proleem is en hoe groots de gevolgen kunnen zijn. Ik vraag me ook af waar in deze de Amerikaanse Keuringsdienst is gebleven?
Als PCB-ontwerper lijkt het me toch logisch dat je ook op je interne layers clearance houdt voor schroefgaten door een keepout aan te geven voor je copper pour. Het is niet bepaald lastig en kost je letterlijk een paar seconden moeite. Dit is wat mij betreft echt een amateuristische fout.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 2 februari 2021 15:06]

Dit is winst. Bestaand ontwerp aanpassen ipv opnieuw ontwerpen. In China kijkt men niet zo nauw op veiligheid. Vergeet niet NZXT is klant geen fabrikant. Het risico is misschien zelfs misschien wel moedwillig genomen door bovenstaande.
Keepout aanhouden t.o.v. schroefgaten kost niks extra. Niet in ontwerp, niet in productie en niet in assemblage. Dat het vanaf het begin al fout is, daar is geen excuus voor.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 2 februari 2021 15:33]

Alleenn in een perfecte wereld Cyko maakt men geen 'fouten' of jaagt men geen winst na.
Het had bij de controles gewoon tegen gehouden moeten worden. Dit is dus een ontwerp fout van de riser fabrikant en een controle fout van NZXT. Van elke batch ontvangen producten hoor je te controleren of deze correct zijn. Blijkbaar doen ze dat dus niet.
Je ziet op het PCB 3 schroefgaten aan elke kant. Lijkt dus er wel op dat dit ontwerp voor meerdere zaken hergebruikt is.
Hergebruikt denk ik niet.

NZXT koopt deze risers in bij een producent ervan zoals meerdere case producenten dat doen. Doordat de pcb van de riser meerdere schroefgaten heeft, kunnen ook meerdere fabrikanten deze risers aankopen. De layout van deze schroefgaten is daarom ook vooraf al bepaald met meerdere case fabrikanten.
Dat is ook wat ik zeg, maar de iteraties zijn niet vooraf bepaald
Ik zie niet in wat dit te doen heeft met mijn comment. Dat is niet lullig bedoeld, maar een oprechte opmerking. Je kunt inderdaad prima een PCB ontwerpen die op meerdere manieren ingezet kan worden. Daar heb ik vanuit mijn werk ook ervaring mee. Het bespaart inderdaad kosten om dat te doen.

Mijn punt is, als je dan besloten hebt dat er gaten moeten komen (en waar, en hoe groot) in het PCB, dan zorg je dat er een gebied omheen zit met een marge van een aantal mm. Die gaten worden namelijk gewoon uit je PCB gefreesd. In dat gebied hoort gewoon geen koper te zitten, en het bespaart je geen geld om die basale ontwerpstap over te slaan.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 3 februari 2021 16:57]

Wat ik bedoel te zeggen is, dat de leverancier zich er gewoon goedkoop vanaf gebracht heeft om een riser welke voor andere doeleinden is gebruikt te hergebruiken en hierbij zijn er later per revisie meer schroefgaten bij gekomen. Misschien was de originele designer er niet eens meer bij betrokken. De riser welke nu in de NZXT case zit is namelijk revisie 3 (launch H1 in mijn geval).
Dat snap ik ook niet. Ik heb nog nooit een pcb ontworpen, maar weet wel dat de traces niet in de buurt van schroefgaten moeten liggen.

Amateur hour. Heeft voor mij wel het vertrouwen in NZXT beschadigd.
Denk niet dat NZXT de PCB's zelf designed of maakt, dit is ingekocht bij een 3th party for sure.

NZXT's cases komen zelfs voor zover ik weet uit de fabriek van DeepCool rollen.
"De aankondiging van de vervangingsactie van NZXT is een directe reactie op die video. In zijn blogbericht bedankt de ceo van de fabrikant Gamers Nexus voor het onder de aandacht brengen van het probleem."
Sure, ze wisten er al lang van, al heel lang. Nu een beetje doen alsof ze er blij mee zijn terwijl ze Gamer Nexus al die tijd als luis in de pels zagen.
Gamers Nexus bewijst weer eens hoe belangrijk goede reviewers en tech journalisten zijn.

Weet al heel lang dat GN hele goede reviewers zijn, maar dat hij keer op keer de strijd aan gaat blijft bewonderenswaardig. Steve neemt echt geen blad voor de mond.

Dat ze GN specifiek noemen vind ik wel netjes, het is alleen minder netjes dat ze er niet gewoon meteen serieus mee aan de slag gegaan zijn.
Zijn Case reviews zijn vrij goed, maar naar mijn mening beetje ondermaats.
omdat hij niet alles laat zien van wat je met de kast kan.

Voorbeeld:
de Be-quiet dark base pro 900
https://www.youtube.com/watch?v=InPDOlwIUeA

deze kast heeft zoals je weet 2 5.25" bays, maar hij laat dan niet zien hoe de Case is met een 360mm rad, en beide bays bezet. of hoeveel ruimte er nog over is.

Hierdoor mis je toch wat informatie die voor sommige belangrijk kan zijn.

Voor mijn nieuwe build zit ik namelijk te denken aan de
------------
thermaltake Core X71 {TGE}
of de
Darkbase pro 900 {rev2}
--------
Gezien ik er een 5.25" disk reader in wil, samen met een 3.25" card reader, wil ik weten hoeveel ruimte er nog vrij is.

Van de Thermaltake core X71 weet ik dat er ruimte is voor een 360mm AIO} en 2 disk readers.
maar voor de Darkbase heb ik nog geen review gevonden die dit laat zien. {wel 1 gevonden met een 240mm rad. maar dit was niet wat ik zocht}
--------
Voor beide kasten had ik elk 30+ reviews afgestruimd, en vond er maar 1 die 2 disk bays gebruikte samen met een 360mm {AIO}
------------
Ja ik weet het dit is een vrij speciefike use-case, maar toch. wil je een Case reviewen {die de fabrikant je heeft gegeven}, doe dan alles proberen wat je er mee kan. maak het zo interesant mogelijk voor iedereen om te kopen.

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 2 februari 2021 18:14]

Niet mee eens. Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om dit soort informatie te geven.

Als je een kast in elke configuratie moet testen ben je een week bezig per kast. Dat is natuurlijk gewoon niet realistisch.
Ik had dit ook al gevraagd aan Be-quiet, maar helaas konden zij mij deze info ook niet geven.

ik zag wel op basis van video's dat ik ongeveer een halve 5.25" bay over heb, wat net genoeg zou zijn met een 3d Printed bracket, samen met mijn card-reader.
maar meer kon ik niet vinden.

voor de thermaltake core x71 vond ik met geluk een video van een "video" Editor die 2 disk drives nodig had. en die gebruikte ook nog een 360mm rad. dus ik weet dat die voor mijn doel geschikt is

Maar het enigste jammere aan de Core X71 is dat die geen E-atx ondersteund. {wat een leukigheidje is maar geen must}
Als ik zo even over de datasheet en handleiding van de Be quiet kijk staat het toch ook wel aangegeven wat de optionele configuraties zijn?

Ik zie bijvoorbeeld dit staan:
Front: 1x 140 (w/o ODD cage, bracket included)
En er staat ook een hele hoop informatie over de radiatoren, en wat je dan precies wel en niet kan gebruiken.

De Thermaltake site ligt er volgens mij op het moment uit. Maar ik ga er van uit dat die ook wel ergens alle mogelijke configuraties aangeven.

Maar als het allemaal om een card reader te doen is zou ik ook gewoon lekker een usb card reader aanschaffen. Daar zou ik de keuze van een kast echt niet om laten afhangen.
De Cardreader heb ik al, deze heeft zowel USB 3.0 als een usb 3.0 type C port.
Tevens heb ik ook nog een Blu-ray burner die ik graag zou wil behouden.

De enigste 2 kasten die een beetje aan mijn voorwaardes/needs deden waren
de Darkbase pro 900
en de thermaltake Core X71
----------------
De site van Be-quiet was voor mij niet 100% duidelijk mbt informatie over de Drive bays.
---------------
1 van mijn voorwaarden was een Underbay/PSU bay met genoeg ruimte om kabels te geleiden.
2 een andere is ruimte voor een 360mm raddiator. {Boven in de case}
3 ook nog de mogelijkheid voor meerdere HDD's. {eventueel in de onderbay}
4 Genoeg ruimte voor een GPU van minimaal 320mm
Net gisteren mijn nylon schroefjes geïnstalleerd 😂

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee