Nederlandse defensie test gooibare verkenningsrobots

Het Ministerie van Defensie heeft tien Throwabots in ontvangst genomen van een Nederlandse start-up. Het zijn kleine, robuuste, op afstand bestuurbare robots met een microfoon en een camera, waarmee gegooid kan worden. Defensie gaat de robots testen.

Defensie gaat onderzoeken hoe de gooibare robot de veiligheid van personeel in potentieel gevaarlijke gebieden kan verbeteren. De Throwabots zijn relatief eenvoudig en deels gemaakt van 3d-geprinte materialen. Het is de bedoeling dat er meerdere robots voorhanden zijn en dat ze waar nodig als wegwerpvoorwerp gebruikt kunnen worden.

Op een afstandbediening is het beeld van de camera van de Throwabot te zien en ook het geluid van de microfoon is te horen. Defensie gaat de Throwabots testen als verkenningsrobot en kijken of deze het omgevingsbewustzijn van personeel kunnen verhogen bij operaties in verstedelijkte gebieden. Dat zou bij kunnen dragen aan een verhoogde veiligheid van militairen.

De Throwabot is bedacht door Danny Hameeteman, hij is Mechatronics Design Engineer bij TMC, een Eindhovens bedrijf dat start-ups ondersteunt. Het idee voor de Throwabot ontstond zo'n vier jaar geleden. Vorig jaar werd een ontwikkeltraject opgestart met het Ministerie van Defensie en nu zijn tien stuks van de robot overhandigd voor een testfase.

Volgens Hameeteman zijn er vergelijkbare robots op de markt, maar die zijn veelal duur en zouden daardoor niet gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. Het team dat aan Throwabot werkt, bestaat uit zes vaste werknemers. Met twee anderen richtte Hameeteman in 2019 de start-up Sita Robotics op.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-12-2020 • 15:10

69 Linkedin

Reacties (69)

Wijzig sortering
Enter Rainbow Six Siege :P

[Reactie gewijzigd door Larcorba op 9 december 2020 15:24]

Letterlijk het eerste waar ik aan dacht hahah
hahahaha same, gewoon direct toen ik dat plaatje zag

[Reactie gewijzigd door berchtold op 9 december 2020 15:19]

Hij lijkt er ook wel heel veel op he! :D
Kunnen terroristen en criminelen nu dan ook skins zoals een waar politie uniform unlocken als ze deze drones kapot schieten?

Verder wel gaaf om te zien hoeveel deze drones (oeps bedoel natuurlijk verkenningsrobots) er op lijken.....
Lijkt me trouwens ook gewoon leuk als speelgoed als ik heel eerlijk ben, keer wat anders dan RC auto's/boten/vliegtuigen/drones.
Gelukkig heeft niet iedereen zo'n vlak-voor-de-tweede-wereldoorlog-mentaliteit meer.

Defensie is geen luxe, maar broodnodig. En populist met de juiste toon is er maar nodig om heel de republikeinse partij in de US lam te leggen. Er gaan zelfs oproepen om de martial law in te roepen rond. Wie denkt dat dat in Europa niet meer kan is echt verstoken van realiteitszin.

Ik wil dat we als Nederland, nee als Europa (!), zelf ons kunnen verdedigen. 2% van onze begroting naar defensie uitgaven en een Europese defensie industriev (en Europees leger). Houden we de centen en werkgelegenheid binnen de grenzen en worden we een wereldmacht. En dan niet alleen een papieren tijger (met ook best wel macht over regelgeving).

Dat hoeft goed onderwijs en een goede gezondheidszorg niet in de weg te staan.
Dat we een defensieapparaat nodig hebben is duidelijk. Maar dit is toch geen "innovatie" waar we geld op stuk moeten slaan? Hier een robot met hetzelfde ontwerp. Dat je met het ding kan smijten is geen innovatie, een beetje RC auto kan je ook mee smijten. Het plastic is zo buigbaar dat het bijna niet kapot te krijgen is.
In 1970 zag ik in een startrek TOS episode een flatscreen TV en ook een mobieltje trouwens, als iedereen dacht zoals jij zaten we nu nog naar een ronde kijkpijp te staren want flatscreen is al uitgevonden en dus niet innovatief.

Het daadwerkelijk realiseren en in een verkoopbaar product veranderen is innovatiever dan alleen maar een ideetje hebben, deze gasten zijn goed bezig.
Dit is wel luxe, want zo'n speeltje heeft men in de praktijk niet nodig. Zorg eerst maar voor een veilige trainingsomgeving. Een "killhouse" met echte muren bijv https://nos.nl/artikel/21...-ongeluk-ossendrecht.html of radio's die werken. Feit dat het gebouw niet klopte en de begeleiding niet beschikte over de juiste kennis is te herleiden naar foutief geld uitgeven (mijn mening).

Ik ben er alweer een tijdje weg bij Defensie, maar materiaal wat ik destijds had was helaas niet om over naar huis te schrijven. Dus ja - er mag meer budget naar Defensie, maar laat men daar even goed overwegen op welke positie we staan op de wereldkaart. Nederland heeft goed personeel maar vreselijke uitrusting vergeleken de rest van de wereld. https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/75484

Daar gaan deze drones niet bij helpen - een 'ouderwetse' snake cam is veel sneller ingezet als je even snel ergens wilt kijken. Zo'n drone kan ook weer andere reacties uitlokken... dus moah technisch leuke toy, maar ik denk dat er andere problemen daar spelen die eerder opgelost moeten worden ;)
Volgens mij spreken we werklast niet tegen, toch? Ik wil juist dat er meer naar defensie gaat.

Maar ook graag een Europese DARPA.
Ik heb zelf ook een korte gewerkt voor defensie en tevens ook het slachtoffer geworden van wat er al jaren speelt.
Bezuinigingen.
Dergelijke technische snufjes zijn wel handig.
Heb vele dingen gezien wat nieuw en innovatief waren, maar door budgettaire redenen afgekapt zijn.
We hebben een prima leger, het is alleen gecastreerd door politieke managers.
Er gaan zelfs oproepen om de martial law Krijgswet in te roepen rond. Wie denkt dat dat in Europa niet meer kan is echt verstoken van realiteitszin.
Noem dan wel de naam van het beestje als je wilt aantonen dat Nederland ook zulke wetten heeft :)
Dank je, ik kon er niet op komen wat het Nederlandse equivalent is. Ik wist ook niet dat wij (NL) zoiets echt hadden.
Europees leger? Vraag eens aan iemand van defensie hoe lekker het samenwerken is met de Italianen.

Hint: Captain Bertorelli van Allo' Allo' is nog een genereuze interpretatie.

[Reactie gewijzigd door henklaak op 10 december 2020 01:29]

Akkoord, alleen die 2% slaagt nergens op. Je moet kijken hoeveel defensie nodig heeft en dat bedrag besteden. Of dat nu 1, 2 of 5% is.
2% is de NAVO norm. Die ligt als het goed is vast in het bedrag. Daarboven mag, daaronder hebben we ons gecommitteerd.

https://www.defensie.nl/a...ltijd-achter-halen-2-norm
Ja, dat weet ik.
Het gaat me erom dat het belachelijk is om daar een percentage op te plakken.
Belastinggeld én gezondsheidszorg... Zonder zorgfonds is dat een bodemloze put en verwordt de zorg tot een moneymaker, oh wacht dat is het al!

Ik zie hier juist een geldbesparende optie waarbij kennis en banen hier behouden worden en we geen buitenlandse wapenindustrie en bijbehorende geopolitieke ellende onnodig financieren.
Onderwijs verbeter je niet met geld.
Gezondheidszorg verbeter je niet met geld.
Drie lagen aan middle managers en overleg fetisjisten eruit en de bevoegdheden terugleggen bij de vakmensen.
Ik had eigenlijk aangenomen dat zoiets allang bestond, gebaseerd op mijn ervaring als gamer uiteraard :P
Zoiets bestaat ook al lang, onder de naam "ThrowBot"

Wist ik ook niet overigens. Ik was meer gefascineerd door het feit dat de naam een overbodige A in zich had: Throw-A-Bot in plaats van een Throw-Bot. Dat laatste zou als naam logischer zijn geweest vond ik. En dus gooide ik Throwbot in de URL en tadaa... Er bestaat dus al zoiets.

Ik denk dat het grote verschil 'm zal zitten in de kostprijs.
Dat laatste zou als naam logischer zijn geweest vond ik
Ik gok dat throw-a-bot een verbastering is van throwable, oftewel gooibaar. Het klinkt ook wel beter dan throw-bot imho.
Dat het beter klinkt vind is dus persoonlijk :) Ik vond Throwbot beter klinken.
Aldus dak-a-thefox... :+
Gooi een robot.
Throw a bot.
Ik had eigenlijk aangenomen dat zoiets allang bestond,
Dit bestaat dan ook al een tijdje:
Volgens Hameetman zijn er vergelijkbare robots op de markt, maar die zijn veelal duur en zouden daardoor niet gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn
De grootste innovatie hier zou de prijs zijn, waardoor het acceptabel is om ze potentieel maar een enkele keer te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 december 2020 15:20]

Haha idd... da's tech uit yesterday's game, we moeten onze verwachtingen wat terugschroeven. :D

Maar goed, ik had idd. wel al een paar jaar geleden zo'n reportage gezien over dit soort throwable robots maar die waren wel wat groter, hadden -als ik me niet vergis- 4 of 6 wielen (dacht dat er ook eentje met rupsbanden was) en ze waren redelijk prijzig... "defensie" kwam in die reportage toen ook naar voor als geschikte doelgroep, achteraf niks meer over gehoord.
Denk niet dat dit robotje heel veel zal helpen in steden, het is best klein en denk ook dat hij niet zo geweldig is in gebieden met veel puin/ rotzooi. Het is echter natuurlijk altijd een extra paar ogen wat handig kan zijn.

Ben benieuwd wat defensie er van denkt.

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 9 december 2020 15:15]

Dat defensie dit serieus test, geeft wel aan wat defensie hiervan denkt. Zo'n robotje kan je enorm helpen met name om (zoals BCC zegt) gebouwen en dergelijke te verkennen. Juist doordat je hem kan gooien kan de robot wel erg handig ingezet worden. (gooi m door een open raam, gooi hem om een hoekje, of er vlak voor en rijd het hoekje om en je hoeft geen persoon meer fysiek naar binnen te laten gaan om een stukje verkenning te doen.
Daarbij lijkt me de robot (mits beeldkwaliteit goed is) bij uitstek geschikt om boobytraps en dergelijke te ondekken, gezien de hoogte van het apparaat. Vaak zitten dat soort vallen kort bij de grond, waardoor je ze met dit apparaat wellicht sneller ziet en (als ze niet te duur zijn) wellicht de val dicht laten klappen op de robot, als je hem anders toch weg zou gooien ;)
Ja alleen is real life niet te vergelijken met games :P

Als er ergens nood is, zal dat ook hard aangepakt worden. Als iemand ergens gegijzeld is of ze gaan een inval doen, gaan ze echt geen gebruik maken van deze dingen, dan breken ze je deur.
Ik denk dat het leger dat beter weet dan jij om eerlijk te zijn. FF de deur breken vind ik juist een gamer benadering, echte soldaten kunnen niet respawnen als er een booby trap is bijv. (of bedoelde je een dure deur breker drone op afstand sturen?).

Low cost disposable drones kunnen sneller ingezet worden dan een dure drone, dit is best interessant.
Ligt eraan of je een stille- of luidruchtige entree wil.
Natuurlijk ga je dan gewoon full pull naar binnen... :(
Meestal probeert men te zorgen dat er geen (onschuldige) slachtoffers vallen, en ook geen slachtoffers aan de kant van het team die de bevrijding zal doen. Daarom is het belangrijk eerst 'ogen en oren' te hebben op de plek van de gijzeling, zodat je weet wat er gebeuren moet en waar de gijzelnemers zich bevinden. Gewoon binnenstormen is in een gijzelingssituatie juist niet iets wat je doet, omdat je de kans dat de gijzelnemers de gijzelaars wat aandoen juist zo klein mogelijk wil hebben..

Een inval doen ze meestal ook wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten, en doet men alleen blind wanneer het niet anders kan, de voorzichtige aanpak heeft meestal wel de voorkeur hoor.
? Juist wel - gevechten in steden zijn altijd dramatisch. Als je eerst een robotje in een gebouw kan gooien om "rond te kijken" lijkt me dat zeker helpen.
Een gevaarlijk gebied is niet altijd met veel puin/rotzooi. Genoeg use cases waarbij er geen bijzondere obstakels zijn.

Juist ook het idee van het gooien is, dat je hem eerder op een plek kan krijgen dan een mens kan, bijvoorbeeld door blokkade van puin.
Op zich wel bijzonder om een product wat je voor defensie maakt "saving lives" als slagzin te geven. Tuurlijk, je zorgt voor veiligheid voor de militairen zelf, maar je kunt niet voorspellen waarvoor ze nog meer gebruikt worden. Iets met Tony Stark die door zijn eigen wapens geraakt wordt... (Helemaal als je het ding als wegwerpvoorwerp beschouwt, dan moet er ook een systeem inzitten wat het apparaat onklaar maakt)

(dit is geen kritiek op ontwikkelen voor defensie, dat heb ik zelf ook gedaan, maar het voor jezelf volledig goedpraten alsof je de reddende engel bent is een beetje krom)

[Reactie gewijzigd door pagani op 9 december 2020 15:23]

Puur PR geneuzel. Waarom denk je dat het gaat om het Ministerie van Defensie :+
MARSOF/DSI maakt al gebruik van dit soort robots, oa bij de arrestatie van de tramschutter. Zie vooral de documentaire van Videoland over de MARSOF.
Dat valt ook gewoon onder de ministerie van Defensie toch?
Anyway thanks voor de tip, wist niet dat er een MARSOF docu stond op Videoland! ;)
Marsof is een samenwerking van meerdere diensten.:)
Neen, dat is de DSI. MARSOF is een onderdeel van het Korps Mariniers.
je hebt gelijk :) zat niet op te letten.

Huidige structuur
C-Squadron (Conventional Squadron): Squadron dat belast is met het uitvoeren van het volledige spectrum aan speciale operaties buiten Nederlands grondgebied. Omvat reguliere NLMARSOF-operators en de Mountain Leader- en Kikvorsmannen-troops.
M-Squadron (Maritime Counter Terrorism Squadron): Squadron dat belast is met het uitvoeren van nationale contraterreur operaties onder de operationele leiding van de Dienst Speciale Interventies. M-Squadron is gespecialiseerd in het neutraliseren van complexe en langdurige terroristische aanslagen, en is hierbij extra getraind in het optreden in maritieme setting zoals bijvoorbeeld op olieplatformen.
T-Squadron (Training Squadron): Verzorgt de MARSOF- en NIO-opleidingen voor alle NLMARSOF-operators.
SOFSG (Special Operations Forces Support Group): Draagt zorg voor logistieke en materiële ondersteuning binnen NLMARSOF. Onder andere logistiek, wapen- en voertuigbeheer en communicatie.
Een vliegende drone is toch altijd 100x beter.. en hier kan geen stroomstootwapen voorop dus je kunt het rooie team ook al niet trollen bovenaan de roltrap..
Ik zit er opeens wel sterk aan te denken om robot vliegtuigjes te lanceren voor militair gebruik, die noem ik dan roadkillbots.

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 9 december 2020 15:24]

Iemand had een goeie joint gerookt na het spelen van rainbow six siege :+
Een nuttige toevoeging zou moeten zijn - dat je hem remote kunt opblazen.

Want ... stel dat iemand hem van de grond oppikt; wat doet die robot dan?
Beetje reverse enginering zou de 'ontvanger' moeten exposen (zichtbaar moeten maken).
Precies. Nu is het wachten op Throw-A-bots die eigenlijk een handgranaat zijn.
"Hey kijk.. een camera. Even terug gooi.." Famous last words.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee