Nederlands bedrijf wil privébioscopen openen voor twee tot zeven personen

Het Nederlandse bedrijf The(Any)Thing wil honderden kleine bioscoopjes openen in Europa, met ruimte voor twee tot zeven personen. De zaaltjes zijn te huren via een app en worden uitgerust met 4k-laserprojectoren.

Het bedrijf wil de locaties in samenwerking met hotels, restaurants, bestaande bioscopen en recreatieparken opzetten. In vijf jaar tijd zou dat vijfhonderd personal cinema's moeten opleveren in Europa. Binnenkort opent er een conceptlocatie in Nederland, met zalen voor twee, vijf of zeven personen.

The(Any)Thing is opgericht door de eigenaren van streamingdienst Pathé Thuis en ze werken samen met verschillende filmdistributeurs. Het kijken van films in de kleine bioscoopjes gaat on-demand, via een app kunnen klanten een film uitkiezen en dankzij de samenwerkingen moeten daar zowel nieuwe bioscoopfilms als oude klassiekers bij zitten.

Een van de initiatiefnemers zegt tegen HollandFilmNieuws dat de zalen worden uitgerust met professionele bioscoopapparatuur, waaronder 4k-laserprojectoren. Het bedrijf is ook lid geworden van de branchevereniging NVBF voor bioscopen.

Via een app kunnen klanten zelf het licht, geluid en de temperatuur afstemmen in de minibioscopen. Het concept krijgt ook roomservice, zodat klanten eten en drinken kunnen bestellen. Wat het kijken van films in de privébioscopen gaat kosten en vanaf wanneer dat mogelijk zal zijn, is nog niet bekend.

Concept van zaal voor zeven personen

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-11-2020 • 18:55

225 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (225)

225
221
117
6
0
80
Wijzig sortering
Dit kan mij niet snel genoeg komen, eindelijk een film op een echt groot scherm met goed geluid kunnen zien zonder last te hebben van mensen die op hun telefoon zitten of hun waffel niet kunnen houden tijdens de film.
Waarom kijk je niet thuis ?
Goed geluid is allang betaalbaar en beeld ook, heb je buren dan kan ik mij indenken dat goed geluid niet altijd kan.

Ik erger mij juist aan een groot scherm in de bios omdat het beeld nogal wazig is in vergelijking met een Oled tv thuis, de pixels worden enorm uitgerekt.

De bioscoop ga ik juist heen voor gemeenschappelijk ervaring en wat omgevingsgeluiden erbij.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 november 2020 19:21]

Ik heb een vrij aardige setup thuis met een projector en volledige Atmos setup, maar ga desondanks toch ook graag naar de bioscoop. Het gevoel van een écht groot scherm boven een 3 meter breed scherm is toch anders, en bovendien is naar de bioscoop gaan een uitje, terwijl thuiskijken dat toch nooit echt is.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 26 november 2020 22:56]

Ik heb een aardige thuis setup maar het is een Instappertje als je mensen ziet die echt serieus zijn.
(5.2.4 Atmos setup met SVS Speakers en een 75X940E TV).

De enige biosscoop die ik de moeite waard vind is Dolby Cinema in eindhoven. Al het andere is vooral qua beeld erg matig. Totaal geen HDR ervaring dat doet mijn TV heel veel beter. Ja het is minder groot als je thuis kijkt maar als je dichter bij de tv gaat zitten bv 2,5 meter is het nog steeds een immersive experience.

Qua geluid erger ik me tegenwoordig in bijna alle biosscopen. In eindhoven was het eerst wel goed maar nu staat het geluid ook daar te hard dat ik eigenlijk oordoppen in moet doen omdat het pijn doet aan mijn oren (nu ben ik daar iets gevoeliger voor dan de meeste mensen maar het is echt idioot hoe hard het staat nergens voor nodig)

En dan in andere zalen vind ik de kwaliteit matig. De helderheid is bij mij thuis echt veel beter dan in de meeste bioscoop zalen in NL. Alleen Dolby Cinema is overtuigend beter. Imax is troep dat is alleen maar luid en niet mooi.

Ik kijk tegenwoordig liever thuis dan in de biosscoop. Af en toe met een film waar je echt naar uit kijkt is het dan wel leuk om naar dolby cinema te gaan. Maar de rest van de tijd hoeft het voor mij niet.

Naar de bios is idd een uitje maar soms ook storend als mensen zitten te praten. Als het stil in de film is luid zitten te eten. Of op hun telefoon zitten te kijken tijdens de film waardoor het licht van het scherm de boel verpest. Daar heb je thuis minder last van want dan kies je wie je over de vloer hebt.

Nu snap ik wel dat mijn thuis setup alles behalve standaard is en erg duur is. De meeste mensen geven slechts 1/10e of 1/5e van dat bedrag uit voor TV en speakers. En dan is het ook eerder de moeite om wel naar de bioscoop te gaan omdat je beeld en geluid daar beter zijn.

Al worden 65" en 75" high end tv's (Zoals OLED) al erg betaalbaar 65" OLED kost nu nog maar 1/4e van wat het 4 jaar terug was.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 27 november 2020 01:19]

Wat dat betreft is het naar de bioscoop gaan hetzelfde als het luisteren naar een LP. Het hele ritueel maakt het tot een bijzondere ervaring, maar kwalitatief beter hoeft deze niet per sé te zijn, het gaat immers vooral om dat warme gevoel wat men er bij krijgt.

Ik kan daar wel in komen. De quality time begint voor mij al wanneer ik met vrienden in de auto stap en ook het nabespreken is een deel van de beleving.

Dat gezegd hebbende weten degenen die thuis met een soundbar of nog erger, TV-audio ziiten, niet wat ze missen. Het gaat daarbij niet enkel om films. Een goede opstelling thuis is een waar genot vooral ook voor series. Ik heb zelf de hele Game of Thrones serie gezien, maar ook Gotham, Peaky Blinders, Boardwalk Empire en met elke serie merk je hoe hoog de productiewaarden tegenwoordig liggen. Heerlijk om zo iedere avond even een uurtje te kunnen genieten. En dan heb ik eigenlijk enkel een eenvoudige 4-speaker woonkamer opstelling met twee subs rond m'n bank.
Dat is ook wel waar.
Maar dat heb ik thuis ook wel als ik dan mensen uitnodigen oor een movie of serie night.
Dan is het erg gezellig. Maar inderdaad de bios is meer een uitje buiten de duur. En aangezien ik in Wijchen woon en dan altijd naar Eindhoven ga voor de bios ook even een keer in een andere stad. En dan dast wat eten en zo.

Maar dat laatste kan dit jaar dan even lastiger en voelt dan toch minder als een uitje door alle maatregelen die nu even nodig zijn.
De bioscoop is inderdaad niet meer de plek voor films kijken in hoge kwaliteit.
Iedereen kan inderdaad nu op een scherpe TV en een mooie speakerset een 'bioscoopfeeling' creëren.
Maar niet iedereen heeft thuis een goede TV en ook niet daar de behoefte aan want die dingen kunnen al gauw €1000 kosten. Als je maar 2x naar de bioscoop gaat per jaar ben je nog geen €30 kwijt.

Waar de bioscoop wel voor is, is het zien als een plek om elkaar te ontmoeten. Je spreekt er af met je vrienden en gaat lekker de film kijken. Overigens heb je er lekkere warme popcorn (meestal) en een drankje.

Daarnaast zie ik veel mede tweakers praten over dat je een film vaak al heel snel op je eigen (niet legale) app kan zien. Toch wil ik jullie erop wijzen dat de gemiddelde consument hier niet bewust van is of er behoefte aan heeft.
Thuis bioscopen zijn niet allemaal illegaal bezig hoor, er zijn gewoon aanbieders waar je een film kan huren om hem thuis af te spelen.
Zeker zeker! Bijvoorbeeld Pathé Thuis. Ik bedoelde meer voor de primeur want films komen altijd wel iets later op de streamingdiensten dan in de bioscoop. Maar ik weet nog dat ik de film Bad Boys eerder kon zien op de app die ik gebruik dan op Netflix terwijl die nog in de bioscoop draaide destijds
Nu bioscopen minder omzet halen door de Corona maatregelen kunnen idd kleinere zalen misschien nu opbloeien en na de Corona crisis zal er ook nogmarkt voor zijn.

Echter denk ik wel dat we idd door goede spullen thuis. Steeds minder en minder naar de bios zullen gaan.

Ik ga liever met vrienden gezellig een hapje eten, dan dat ik 2 uur stil naast ze moeten zitten omdat we in de bios zijn.
Films zullen sneller naar Netflix/Videoland komen. Althans dit is wat ik denk dat langzaam aan zal gebeuren. Minder bioscopen.
Met zo'n privé zaal hoef je dus ook niet meer stil te zijn (afhankelijk van je vrienden natuurlijk). Dat is net een van de grote voordelen tenopzichte van de normale bios lijkt mij.
Precies!
En als je ze het uitbreiden naar 10 personen is het ook leuk voor kinderfeestjes.
Nah, Kan :+... Als ik film wil kijken in een bios en ik betaal voor een plek!!
Dan wil ik eigenlijk wel de film zien..

Ik vind het rete iritant als er gemormeld wordt in de bios.. Ik ben daar dan eigenlijk ook niet zo vaak terug te vinden :+
Same for me. Ga ook het liefst als de film al een tijd draait, op een rustige uurtje :)
Maar dan maakt het mij ook minder uit met wie ik kijk

Maar soms ook wel leuk om lol te hebben met vrienden als je iets kijkt, zeker bij minder serieuze films of films die je al gezien hebt (zo'n zaal huren voor een LOTR marathon met drinkspel ofzo :D ). Maar dan gaat het meer om iets met vrienden doen dan om de film zelf natuurlijk.
Alleen jammer dat Pathé thuis alleen stereo geluid ondersteund. Dooddoener wanneer je een fatsoenlijke installatie thuis hebt staan. Ik ben daarom overgestapt naar Microsoft.
Wut? Geen surround? Hoe krijgen ze het voor elkaar...
Oh echt? Dat maakt het zo'n beetje helemaal nutteloos.

Ik heb thuis een 50" 4K TV en 5.1 surround staan, en zo'n beetje alle films die op mijn Plex staan zijn 1080p of 4k en hebben 5.1 of zelfs 7.1 geluid. Een streamingsdienst die alleen stereo aanbiedt lijkt me niet heel relevant voor het echt kijken van films, want 5-channel stereo (dat veel home cinema sets wel ondersteunen) is zeker niet hetzelfde als echte surround
Ook op de dag van première? Dat is nieuw voor me... Normaal hebben bioscopen eerst de primeur en volgen streamingdiensten later.
Als je maar 2x naar de bioscoop gaat per jaar ben je nog geen €30 kwijt.
Als vrijgezel dan bedoel je?
Voor een familie van 4 ben ik minstens 60€ kwijt aan tickets, en dan zijn de kinderen de snacks nog niet gepasseerd. Ben je makkelijk nog 30€ kwijt.

Ik heb 4 jaar geleden een projector en 110" scherm geinstalleerd, kostte me 2000€, staat ondertussen net geen 1000u op.
Neem gemiddeld 2u per film. 500 films * 90€. Reken de winst maar uit.
Als je maar 2x per jaar naar de bioscoop gaat stelt hij. Niet 125x per jaar (500 in 4 jaar). Dus dat vergelijk gaat niet op.

Niet elk gezin heeft ruimte (over) voor een 110” scherm in de woonkamer

Daarnaast; hoe kwam je aan die 500 films? Gratis geleend? Of 4 jaar alle film stream aanbieders. Dan ben je wel iets meer kwijt opgeteld...
Het ging me meer over het feit dat hij zegt dat je met 15€ klaar bent voor de bioscoop.
De rest van het verhaal was meer als vervolg op de overige posts over waarom je een thuisbioscoop zou willen.

Laten we zeggen dat die 500 films enkel van Netflix komen (waarvoor ik inderdaad betaal, duurste abo zelfs), dan kost me dat op 4 jaar ongeveer 700€. Nog steeds een pak minder dan naar de film gaan.
Nog steeds niet echt een goede vergelijking, maar ik begrijp wel waar je heen wil en het zal sowieso goedkoper zijn dan telkens naar de cinema te gaan. Op Netflix of andere streaming diensten heb je namelijk niet de films die ze in de cinema spelen of heb je ze pas een hele tijd later.

Ik kijk ook liever thuis, ruim leuk met 'n 12 jaar oude 50" plasma en 5.1 installatie. Eigen snacks, pauze wanneer je wil en veel goedkoper. Cinema is iets dat ik amper doe maar als ik het doe is het om wat afwisseling te hebben en er eens mee buiten te zijn, dan mag dat al wat meer kosten.

Als de kwaliteit en service goed is en het blijft betaalbaar, zie ik dit wel zitten.
Ik heb een 110" automatisch oprolbaar scherm gekocht voor 200,- (vidaxl geloof ik destijds)
Surround set had ik al.
Goedkope HD projector (200) die ook al heel leuk beeld gaf, recentelijk vervangen voor een 4k projector 1200,-.
Is echt wel een stap voorwaarts maar als je niet heel kritisch bent voldoet een HD projector ook prima voor films en kabel tv.

De tv gaat nooit meer aan, we kijken alles op groot scherm.
€30.- x 4 dan. Is €120/jaar. 4 jaar is dus €480.-
Jij hebt €2000.- neergelegd. Ik zie de winst niet?

En als je 500 films rekent zou je een abonnement nemen a €20.- pp/maand. Is dus 20x4x48 = €3840.- Maar voor die €1800 extra heb je wel de keuze uit de nieuwste blockbusters vs het B-assortiment van Netflix.

Jouw berekening van 500x90=€45000 vs €2000, dat valt dus allemaal wel mee. Maar je hebt er vast je partner mee kunnen overtuigen :)
Ik denk dat er in de praktijk weinig mensen zijn met zo'n setup die puur gebruik maken van streamingsdiensten. Zelfs met gigabit van KPN en de 4K TV direct aangesloten met een kabel blijven apps als Netflix bufferen of is de eerste paar minuten lagere kwaliteit.

Wat mij betreft is er absoluut geen alternatief voor gewoon films zelf opslaan op een sterke server zodat je je eigen streamingsdienst hebt zonder alle haken en ogen en nadelen. Dan kun je alsnog de films op DVD kopen, en ben je alsnog een stuk goedkoper uit dan iedere keer naar de bioscoop gaan.
Netflix bufferen? Dat heb ik alleen gezien op de launch-dag van netflix...
Dat zegt ie zelf.
Laten we zeggen dat die 500 films enkel van Netflix komen (waarvoor ik inderdaad betaal, duurste abo zelfs), dan kost me dat op 4 jaar ongeveer 700€. Nog steeds een pak minder dan naar de film gaan.
Ah, daar heb ik overheen gelezen.

Maar goed, ik deel ook een Netflix abonnement met meerdere mensen, iets dat officiëel ook niet mag maar wel flink scheelt in de kosten
Off topic, maar lijkt me toch wel super om zo'n setup te hebben. Helemaal als het in een losse ruimte is waar ook vrienden/familie gebruik van kunnen maken zonder dat je zelf verplicht mee moet kijken.
Dat is het ook. ;)
Gewoon bij ons in de woonkamer geïnstalleerd trouwens, het gebeurt heel zelden dat er een film gedraaid wordt die ik niet meekijk :P
Dan zijn de prijzen door covid-19 zeker hard gestegen? Want 2 jaar geleden ben ik nog eens naar de bios geweest en toen kostte een ticket me maar een tientje, en dat was toch een net uitgebrachte, populaire film. Dus x4 (uit jouw voorbeeld) zou dat dan €40 gekost hebben.
Klopt, het is geen 15€ maar 11.4€ of 12.4€ voor langere films.
Net geen 50€ dus.
Sorry, de prijzen van chips, popcorn en frisdrank ken ik niet vanbuiten ;)
Jouw berekening is heel krom in praktijk je doet meer met een dure TV en gaat ook langer mee dan 1 jaar mag ik hopen...

1000 vs 30 euro per jaar is erg krom. een scherpe TV kan ook liniar TV mee kijken of een playstation aansluiten of whatever mee doen.

Een TV gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee dat is dan 100 euro per jaar, nog steeds meer dan die 30 euro inderdaad dat klopt maar zo groot is het verschil niet als je alles tegen elkaar gaat opwegen.

Alsof je bij de bios geen last hebt van duur eten/drinken, betaald parkeren, en je moet er ook nog heen dus vervoerskosten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 november 2020 21:43]

Juist het beeld van een beamer (thuis of in een bioscoop) geeft de bioscoopfeeling vind ik. Een OLED is prachtig en super scherp, maar als ik film kijk doe ik dat liever op de beamer dan op de OLED. Ook is een tv in een huiskamer een heel ander gevoel dan een groot scherm in een donkere bioscoop.

Wel mee eens dat de bioscoop juist een leuk uitje is met een hapje en een drankje, maar of dat in een grote of kleine (privé) bioscoop is maakt niet zoveel uit denk ik.

Lijkt me een mooi concept!
ik weet niet hoe jouw partner er in staat, maar bij de meeste word het niet geaccepteerd om een gigantische beamer en scherm te installeren in de woonkamer
Scherm gaat nog wel, maar al die speakers en kabels.
Heb zelf de Samsung HW-Q90R soundbar met 2 rear speakers, werkt perfect!
Valt tegenwoordig wel mee, je kan het aardig goed wegwerken en bovendien een 55" of 65" TV is helemaal niet meer bijzonder hoor, ik zie ze regelmatig in de woonkamer.

Woonkamer volhangen met speakers hoeft allang niet meer, maar ik snap je idee maar een soundbar en subwoofer kom je al een heel eind.
65" is dan ook echt niet groot genoeg,

Vanaf 100" zeg ik "bios" ervaring
Hangt er maar van af hoe ver je van het scherm zit.
Neen.
Ik kan 2 meter van een 65" gaan zitten, maar dan krijg ik niet het gevoel wat ik heb bij een groot scherm.
Bigger is better voor een "immersive" ervaring.

Het is niet zo eenvoudig als gewoon dichterbij gaan zitten ;)
Dit is iets wat ik mij vaak heb afgevraagd.
Als je een klein scherm zoals een telefoon vlakbij je gezicht houdt heb je dezelfde beeldvulling (in verhouding tot je FOV) als bij een groot scherm in een bioscoop.
Hoe kan het dat dat laatste toch indrukwekkender aanvoelt?
Stel je hebt enkel beeld met zwart eromheen. Dus geen referentiemateriaal, dan zou je onmogelijk kunnen inschatten of het een klein scherm dichtbij, of een groot scherm ver weg is.
Ik zou denken dat dit dezelfde kijkervaring oplevert.
Dan is de verklaring misschien dat de randzaken zoals stoelen en trapjes in een bioscoop je bewust maken van de grootsheid van het scherm en dat je eigenlijk jezelf voor de gek houdt?
Nee. Je ogen vinden het een stuk prettiger om te focussen op 10 mtr afstand.

Voor de rest: geen idee waarom, maar ik heb een 80" beamer gehad in compleet donkere ruimte, voelde niet aan als bios
Nee. Je ogen vinden het een stuk prettiger om te focussen op 10 mtr afstand.
Misschien is dit met een corrigerende bril na te bootsen?
Ook een goed geluid draagt bij een de immersion, volgens mij. Als je stoeltje trilt als de bass speaker zijn ding doet, dan besef ik wel dat ik dat thuis niet heb. ;-)
Als je wilt is het thuis een stuk indrukwekkender. Dat je er niet komt met een telefoon op 2cm cm van je ogen is een ander verhaal.
Met een scherm vlak voor je neus kijk je toch enigszins scheel, en je stelt scherp op een beeld dichtbij. Dat kijkt niet erg ontspannen.
Nou, ookal zit ik op 1cm van mijn ipad, ik krijg geen bios ervaring, zelfde geld voor mijn 24" monitor en 60" tv, het voelt gewoon niet bios
Omdat je dan nog eens de deur uitkomt
Maar dan wel in een klein zaaltje bij een select groepje gaan zitten, want andere mensen zijn zo vervelend :+
Ach het is een mooi voortborduursel op het in je eigen wereldje zitten op je mobiel met ‘social’ media. Straks krijgen we ook nog persoonlijke supermarktjes waar je een kwartiertje boodschappen kan doen zonder andere mensen, gewoon een tijdslot in de jumbo ofzo
Die zijn er toch al, de Edge-Heijn, Chromebo en Firespar?
Waarvoor? Heb alles wat ik nodig heb binnen staan.
de muren komen inmiddels wel écht op me af
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hikikomori
sinds maart begin ik me hier steeds meer in te herkennen
Bij mij is het al veel eerder begonnen. :)
Heerlijk toch? Ik heb dan 1.5 jaar thuis gezeten maar ik vond het heerlijk. Nu zeg ik wel dat ik dat ik wel bij me moeder woonde toen en dus toch aanspraak had en samen wel filmpje kijkte of spelletjes deden. Nu dan met de corona moet ik dan ook zo min mogelijk op het werk verschijnen (alleen bij grote problemen) en dit vind ik ook lekker. Meeste weken ben ik dan wel 3 avonden bij me moeder. Soms meer of iets langer als we op de wiiu gaan spelen. O ja en af en even naar buiten voor boodschappen. Maar verder zit ik eigenlijk alleen in me huis en ik vind het lekker. Al snap ik dat de meeste mensen niet zo zijn.
Omdat je dan nog eens de deur uitkomt
Ik ga de bossen wel in. 😂
Dan is het wachten op de trend van de outdoor-prive-bioscoop
Waarom prive. Gewoon weer ouderwets naar de drive-in. Zolang je in je auto blijft heb je weinig last van andere mensen.
Ik erger mij juist aan een groot scherm in de bios omdat het beeld nogal wazig is in vergelijking met een Oled tv thuis, de pixels worden enorm uitgerekt.
Dat is niet wazig. Projectie kijkt gewoon anders. Reactief versus een beeldscherm wat zelf licht uitstraalt.

Maar het is allemaal persoonlijk natuurlijk :)
Ik vind bijvoorbeeld zelf dat een film op een tv er niet uitziet. En dan heb ik het nog niet eens over formaat. Voor mij geeft alleen projectie dat echte filmische plaatje.
Maar goed; dat ben ik...

[Reactie gewijzigd door N1v3K op 26 november 2020 21:39]

Euhm een 4k / 8K beeld watever ze in de bios tonen op een 20 meter breed scherm of op een scherm van 2 meter in de woonkamer ik weet het niet hoor maar op het scherm van 2 meter is het toch duidelijk scherper.

Projectors kunnen allang niet meer tippen aan OLED schermen, ook al zou een projector scherm even groot zijn dan wint een OLED het alsnog.

In de bios is het alleen aan te zien als je op 1 van de achterste rijen zit maargoed dat is mijn mening, anders kan je de pixels tellen.

Maar we dwalen af, voor de beeld/geluidskwaliteit hoeft het allang niet meer, je gaat heen om "uit" te gaan / andere mensen ontmoeten / andere omgeving etc, dat is ook de reden dat ik af en toe naar de bios ga.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 november 2020 21:52]

Euhm een 4k / 8K beeld watever ze in de bios tonen op een 20 meter breed scherm of op een scherm van 2 meter in de woonkamer ik weet het niet hoor maar op het scherm van 2 meter is het toch duidelijk scherper.
Volgens die redenering kun je dan het beste op je smartphone kijken. Dan is het nog scherper ;)
Projectors kunnen allang niet meer tippen aan OLED schermen, ook al zou een projector scherm even groot zijn dan wint een OLED het alsnog.
Niet mee eens. Een OLED wint het met contrast en zwartwaarden ja.
Maar ik verkies projectie boven OLED. Op een tv is de filmlook eraf. Ziet er gewoon te gladjes uit. Als je daar van houdt, oké.
Persoonlijk dus ;)
In de bios is het alleen aan te zien als je op 1 van de achterste rijen zit maargoed dat is mijn mening, anders kan je de pixels tellen.
Op mijn scherm zie ik geen pixels hoor ;)
Dat is het mooie van projectie. Tenminste met een goede SXRD of Dila.
Een tv daarentegen. Daar zie je pixels.
Waarom kijk je niet thuis ?
Misschien omdat de films eerst in de bios uitkomen?

[Reactie gewijzigd door DvonDutch84 op 26 november 2020 19:27]

Precies, de enige keer dat ik nog naar de bios ga, was dat omdat ik een film per se wilde zien en die nog niet online te krijgen was.
Welke films?
Ik heb al jaren geen enkel benul wat er in de biosscoop draait en als ik iets wil zien dan wacht ik wel even tot er een goede kwaliteit download is.
en gelukkig doet niet iedereen het anders was je vraag wel heel pragmatisch geworden, "welke films" ?
Anoniem: 1330988
@TIGER7927 november 2020 00:14
Laten we niet doen alsof het inkomstenderving is. De entertainment industrie verdient elk jaar meer (OK misschien dit jaar ff wat minder..) dus zielig zijn ze zeker niet. Ik maak me veel meer zorgen over het enorm beperkte budget voor bijv wetenschappelijk onderzoek. En ik snap 'm wel. Films in de bioscoop zijn gemiddeld genomen ruk, en soms OK. Al die standaard over the top actiefilms volgepropt met CGI geloof ik wel. Die kijk ik thuis ook niet maar het is wel de grootste hap in het bioscoopaanbod. Ik kijk film om verrast te worden of ontroerd of tot nadenken aangezet te worden. Daarvoor zijn bioscopen echter veels te commercieel ingesteld. Als oudere tiener kwam ik bijna elk weekend in de bios, soms zelfs voor 2 films op rij. Als ik nu 2 keer per jaar in de bios kom dan is het veel.
Als ik jou zo hoor kan je beter naar het lokale film huis/theater gaan, daar worden doorgaans de minder commerciële films gedraaid. Met als tip IFFR ! Dat is genieten :D
Wellicht ga je daar al regelmatig heen, maar als ik zo lees waar je naar op zoek bent, zal het theater misschien meer (of ook) je ding zijn.
Ik heb zelf het idee dat dat me toch vaak veel eerder ontroerd of tot nadenken aanzet.
Laten we niet doen alsof het inkomstenderving is.
Dat geef ik natuurlijk nergens aan. Ik ga het scenario aan dat iedereen enkel gaat downloaden, dan spreekt het voor zich dat er geen films meer komen toch ? Voor niets gaat de zon op...
Anoniem: 1330988
@TIGER7927 november 2020 19:46
Dat leek me zo'n onrealistisch scenario dat ik automatisch aannam dat je dat niet kon bedoelen. ;)
En omdat mensen thuis op hun telefoon zitten te kijken en hun waffel niet kunnen houden? :p

Tenminste, zo gaat dat hier vaak :D
Je had het over "eindelijk echt groot scherm met goed geluid", daar antwoord ik op, dat kan prima thuis, apparatuur is tegenwoordig prima betaalbaar voor thuis gebruik, dat je het niet mag vanwege de WAF bijvoorbeeld is een ander verhaal maar de techniek is er gewoon.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 november 2020 19:38]

Een 4K laser projecter met goed geluid.... dan kun je ruim 1000x naar de bios (waarschijnlijk vaker) voor je dat eruit hebt.. om nog maar te zwijgen of je het thuis ook kwijt kan (gezien de setup van 4 stoelen naast elkaar zal het scherm een meter of 6 breed zijn).
beamer + scherm ongeveer 4k geluid ongeveer dikke 6k met alle dingen erbij zoals kabels receiver subwoofer. Dus 10000 euro zonder korting. Dan is het 10000 / 15 euro van gemiddeld kaartje is 666 keer.
Maar dit gaat meer richting minstens 20-45 euro minstens. Licentie kosten voor de film zijn hoog en dan ook nog eens alles faciliteren. De aanschaf, onderhoud, facilitair.

Bioscopen zijn niet voor niets zo groot, meer personen tegelijk is meer omzet per zitting.
Met abonnementen als Pathe unlimited kost een bezoek je aan de bioscoop nog veel minder dan 15 euro per keer. Namelijk 21 euro per maand. Voor die prijs van die setup kun je dus 40 jaar naar de bioscoop.
Denk dat 20 jaar realistischer is, aangezien je waarschijnlijk ook nog wel een snack en een drankje wilt. Dát is waar ze geld aan verdienen bij Pathé.
Ja maar de vergelijking moet je dan wel met deze nieuwe mini zaaltjes maken want daar ging het om... En dit gaat veel duurder worden anders komen ze nooit uit de kosten.
Je vergeet de inrichting van de kamer. Volledig zwart, goede stoelen, akoestiek etc.

Echter ben je bij lange na geen 10k kwijt. De beste 4k beamer is op dit moment de Epson tw9400, 2000 euro. Scherm kun je zelf maken met verf 200 euro. Elac Debut 2.0 7.0 set. 2500 euro. Svs pb2000pro sub 1000 euro. Denon 3600x 11.1 receiver 1000 euro. Dan zit je op 7000 euro. Wil je atmos sluit je daar je oude receiver en boxen op aan. Kamer zwart maken en stoelen ben je 1000 euro kwijt afhankelijk van de grootte.

Dan heb je de beste buy voor de money. Alles daarboven is eigenlijk onzin en geeft minimale verschillen voor 10x het geld. Scoor hier en daar een deal dan ben je voor 7000 euro klaar.

Overigens is de allerbeste toevoeging van alles een goede dedicated sub van een goed merk. Dat is echter ook direct het probleem want je moet of geen buren hebben of ze moeten het niet kunnen horen. Anders heb je er niet zoveel aan.
en dan komt de kost van die 1000 films erop. in bios betaal je maar een fractie van de kost van een bluray.
Waarom niet thuis? Het gaat om de hele belevenis, een avondje op stap beetje gezelligheid en wat Spykie zegt, dat er nog eens de deur uit komt.

Als ik bijvoorbeeld thuis een film kijk grijp ik regelmatig naar de telefoon, even snel iets checken, in de bioscoop is dat not-done.

En soms wil je wel eens een bioscoop-release zien en niet een paar maanden wachten, en in mijn geval is het beeld en geluid stukken beter daar dan bij mij thuis.
Tv's zijn veel te klein is geen vergelijken.

Je krijgt nooit een bioscoop gevoel met zo'n klein scherm en het feit dat je direct in de lichtbron aan het staren ben.

Oled is leuk voor de Netflix familie, maar niet voor de thuisbioscoop.
Voor mij is dat echt een van de redenen om thuis een film te kijken inderdaad. Ik ben ook geen purist qua geluid. Op mijn 4K tv met Netflix en mijn NAS met Plex/Infuse ben ik een heel end Met mijn setup thuis kom ik een heel end. Ik kan plassen wanneer ik wil, ik kan naar de koelkast gaan wanneer ik wil zonder een godsvermogen kwijt te zijn. (sterker nog ik vind mijn snacks thuis beter 😂)

Maar thuis wordt er vooral niet doorheen gepraat. Echt top.
Thuis kijken kan aardig goed en redelijk goedkoop tegenwoordig, maar voor de echte kwaliteit wil je toch vaak naar een bioscoop. Het geluid is (in de Atmos theaters) vele malen beter.
Waarom kijk je niet thuis ?
Goed geluid is allang betaalbaar en beeld ook, heb je buren dan kan ik mij indenken dat goed geluid niet altijd kan.
Je geeft het antwoord zelf al: de meeste mensen hebben buren. Slechts een happy few woont vrijstaand.
Ik heb geen 5000+ euro + extra kamer over voor een thuisbioscoop, laat staan eentje met ruimte voor 7 personen.

Ik bedoel ik ken geeneens 7 personen met wie ik een film wil kijken <_<
Omdat de ervaring thuis het bijlange na niet haalt zoals in een bios..... Beel niet, geluid niet en je hebt de nieuwste biosfilms niet tot je beschikking..... Not done dus....

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 27 november 2020 12:46]

Waarom dan niet gewoon thuis kijken? Waarschijnlijk gaat deze service duurder zijn dan een reguliere bios. Op een gegeven moment wordt het interessanter om thuis een fatsoenlijke installatie neer te zetten.
Wat dacht je van mensen die in een flat wonen of een gehorig huis waarvan de buren om het geringste al appen (moi dus) als het geluid een beetje op standje cinema staat.
Of je gaat een geluidsarme kamer bouwen, of verhuizen of je gaat naar zo'n bioscoop. Niet iedereen woont vrijstaand of heeft tolerante buren :)
Tja, dat is vooral van toepassing op flats uit de jaren 60-70, die zijn praktisch van karton. Alles daarna is prima te sound proofen en dat kost echt geen vermogen. In het geval van bijvoorbeeld een laminaat vloer kan een nieuwe betere onder vloer echt een wereld van verschil opleveren.

Maar goed, er is ook niks op tegen om film te kijken met een koptelefoon.
Ieder z'n ding, maar films kijken met een koptelefoon vs goeie surround/Atmos...tja

En klagende buren zijn echt niet alleen in jaren 60-70 flats aan de orde. Hier gewoon een rijtjeshuis uit 2010...en nee, het geluid staat dan echt niet op standje Boeing 747 :)
En klagende buren zijn echt niet alleen in jaren 60-70 flats aan de orde. Hier gewoon een rijtjeshuis uit 2010...en nee, het geluid staat dan echt niet op standje Boeing 747 :)
Dan wordt het tijd voor een vloerkleed, gordijnen en dat soort materialen. Dan heb je echt een holle galmbak van een woonkamer. Want in een huis van 2010 mag er echt niet zoveel geluid doorklinken naar de buren. Het enige wat dan kan is dat er een brokstuk in de spouw tussen de 2 huizen zit, waardoor je contactgeluid krijgt. Anders kan dat echt niet!
[...]
Dan wordt het tijd voor een vloerkleed, gordijnen en dat soort materialen. Dan heb je echt een holle galmbak van een woonkamer.
Jij hebt het over akoestiek. Dat is wat anders dan geluidsisolatie.
Zeker, maar een holle akoestiek draagt het geluid ook meer door via de muren. In een normaal ingericht nieuwbouwhuis mag je tegenwoordig tv en radio geluiden van de buren niet meer kunnen horen. Bij de oplevering vertellen ze er dan vaak wel bij dat dat tijdens het klussen nog wel kan, omdat de woning dan nog leeg is.
TV geluid vormt meestal geen probleem. Maar wil je een beetje filmbeleving, dan hoort daar eigenlijk een subwoofer bij :p
En dan komen de problemen om de hoek kijken ;)
Lage tonen gaan gewoon overal doorheen. Ik woon hier zelf in een eengezinswoning uit 2009 (ankerloze spouwmuur), maar ik kan de dreunende muziek van de buren goed horen. En mijn subwoofer in de woonkamer horen zij bij diepe beuken ook.
Wil je dat oplossen, zul je echt wel meer moeten doen dan gordijnen ophangen en een vloerkleed neerleggen.
De bass dreunt gewoon door de muren heen hoor. Dat gaat een kleed of gordijn echt 0,0 aan doen. Dan moet je al basstraps etc gaan plaatsen. Dat is niet alleen zeer prijzig het is maar de vraag of dat het probleem oplost.
sorry, dus je moet je kamer anders inrichten om eens in de paar maanden een film met goed geluid te kijken?

ik vind dit echt een goede oplossing. want proffesionele grote schermen zijn ontiegelijk duur
Ja dat kan, maar een beetje sub hoort niet in een appartement. Zelfs in nieuwbouw appartementen heb je met echt deftige isolatie en geluidsdemping altijd last van de lage tonen van een subwoofer, dat is bijna niet te ondervangen. Zelfs met een SB1000 / PB1000 van SVS kan ik in een vrijstaand huis de buren laten klagen. En ja dat is met deftige isolatie, en waarbij de sub 'zwevend' is opgesteld. En ook voldoende gordijnen, etc om de golven te dempen.
Ik moet zeggen dat mijn buren niet klagen. Ik heb een svs pb2000pro die toch echt flink aan het knallen is af en toe. Ik heb mn bioscoop op zolder gebouwd en de buren zitten vaak nog savonds laat nog beneden. Woon in aardbevingbestendig rijtjes huis met extra dikke muren. Dit terwijl de buurvrouw overgevoelig is voor geluid. Puur geluk gehad hier dus. Enige wat ze wel horen is hardstyle met dreunen in de maat. Dan zet ik de sub gewoon uit. Volle actiefilms nog nooit klachten gehad. En dan staat het geluid op goed niveau.
Als je echt bioscoopniveaus wilt hebben (en bij veel films is dat onderdeel van de ervaring) dan redt je dat zelfs niet in de nieuwste huizen. En een film kijken met een koptelefoon is een totaal andere ervaring.
Omdat je dan nog eens de deur uitkomt O+
Binnen zitten bevalt me goed.
Een groot deel van de mensen is wel een sociaal dier.
Volgens deze redenatie hoef je nooit meer naar buiten. Uit eten? Bestel gewoon bij Thuisbezorgd. Op vakantie? Kijk gewoon een YouTube filmpje :P

Het gaat natuurlijk om de hele beleving. Ik ga graag naar de bioscoop, ondanks dat ik thuis goed spul heb staan om films te kijken.
Het gaat natuurlijk om de hele beleving. Ik ga graag naar de bioscoop, ondanks dat ik thuis goed spul heb staan om films te kijken.
Dat had ik vroeger ook, maar het bioscoop bezoek begint me gewoon steeds meer tegen te vallen. De meerwaarde van de bioscoop begint steeds minder te worden voor mij. Wellicht heeft ook de totale overname van Pathe van alle bioscopen die de moeite waard waren te maken, want een avondje Pathe voelt voor mij niet echt speciaal (meer vee wat door de stal geloodst wordt). De kosten rijzen de pan uit, 40 euro voor een avondje bios met zijn 2en ben je zo kwijt.

De meerwaarde van de bios: groot scherm en beter geluid wordt ook steeds minder. Met een grote oled TV en een atmos installatie thuis wordt het verschil wel heel klein.

En door corona komen de nieuwste films ook nog eens niet meer als eerst in de bios.

En dan dus dit plan: kleine prive bioscoop zalen. Dan gaat het scherm dus kleiner zijn dan in een grote bioscoopzaal en wordt de beleving dus nog meer gelijk aan thuis. Waar betaal ik dan nog zoveel geld voor? Dat ze me hapjes en drankjes komen brengen? Tja...
[...]

De kosten rijzen de pan uit, 40 euro voor een avondje bios met zijn 2en ben je zo kwijt.
Je hoeft je niet meteen vol te stouwen met eten. Je kunt ook gewoon alleen naar de film gaan kijken. Zou trouwens ook een stuk aangenamer zijn als er geen eten en drinken in de bioscoopzaal toegestaan wordt.
Het ligt er echt aan wanneer je gaat en weke locatie. Daarnaast kan je via een sms bij bijv Pathé een melding maken en geloof me. Mensen worden echt aangesproken. Helaas in alle jaren al vier keer moeten doen.
Zorgt dat niet voor een "rimpel"-effect en/of een vicieuze cirkel?

Jij gaat tijdens de film je telefoon gebruiken om per SMS overlastgevers te rapporteren. Maar omdat je zelf ook je telefoon gebruikt, hebben andere mensen naast je ook last van. Dus die gaan ook per SMS jou rapporteren.
Dat ligt er net aan hoe je dat doet.

Ik zet voor het begin van de film m’n helderheid op de laagste stand en ga naar voren leunen zodat andere er geen last van hebben in de zin dat ze mijn telefoon niet zien.
Maar hoe groot zal dat scherm wezen, ziet er op de foto niet naar uit dat dat een veel andere ervaring oplevert dan thuis op je 55 inch.
In principe kun je dat ook gewoon thuis, dan ga je dichterop het scherm zitten, in de bioscoop heb je ook geen tafel voor je.
Op de foto staan 4 stoelen naast elkaar.. dus ik gok op een meter of 6 breed.
Een blockbuster bekijken in een bioscoop met tien zalen... tja, da’s inderdaad een ramp.
In bioscopen aangesloten bij cineville speelt dit probleem al veel minder.
Ja precies, soms komen films (vooral van het soort die je bij filmhuis bioscopen ziet) ook niet uit op DVD of VOD, dan moet je wel.
Helemaal mee eens. Momenteel is het geluid niet prettig, gedrag van mensen in de zaal is echt niet fijn. En de prijs die je betaald is het niet waard. Ik wil best betalen voor een bios ervaring zonder de poespas eromheen en het idee hebben dat het nog eens een fijne avond was ook.
Is een bios ervaring ook niet de poespas? Herinner me nog dat we vroeger camrips keken en zelfs daar kwam altijd wel iemand door het beeld lopen.

Mogelijk niet de door jou gewenste ervaring, maar wel de bios ervaring.
Tip, ga op maandagavond naar de bioscoop. Doe dat al jaren, zitten we hooguit 20 man in een zaal.
Tegenwoordig zit je altijd met hooguit 30 man in een zaal :+
Dit is in Azie al heel populair, zowel de grote chains hebben vaak prive rooms met 12 or 16 stoelen maar er zijn ook talloze kleine bedrijfjes die hetzelfde doen maar dan wat minder legaal.

Dit is geweldig, je hebt je eigen kamer, Lazy Boy chairs of soms kleine banken (leuk als je uitgaat met je vriendinnetje) en ze werken vaak samen met een lokaal restaurantje dus je kunt een pizza'tje enz. bestellen.

Er is een maar, hoe goed gaan ze die kamers onderhouden. Vooral de kleine partijen doen dit dus niet waar ik zit en ziet zo'n kamer na een half jaartje al vrij begaait uit. Ook maken ze ze niet goed schoon.

Qua concept is het dan ook mooi, maar vooral de uitvoering is zeer belangrijk en dit zal sterk afhankelijk zijn van hun success.
En waar zit je als ik mag vragen?
Ik denk dat het zeker vraag naar kan zijn in het Westen ook. Wellicht kan je zo'n kamer ook vlot ombouwen tot een karaokeruimte... Daar hadden ze er ook veel van in Azie dacht ik? ;)
Ik denk dat ze in veel Aziatische landen eerder de KTV rooms (karaoke kamers) ombouwen tot bioscoop :P .

Mijn ervaring is trouwens dat de meeste KTV rooms een U of L shape bank om een kleinere TV hebben. Maar er zijn wel luxe KTV rooms ook met flinke kwaliteit scherm & audio. Helaas zijn die ook wel weer snel prijzig.
Ah ja, of mensen die het popcorn van onder uit de bak proberen te pakken ipv de popcorn die bovenop ligt >_<
Ik heb al iets van negen jaar een projector thuis (heet in de volksmond 'beamer').

Mijn projector is 'slechts' 1080p maar de projectie is het equivalent van een 120" televisie. Die ervaring is zo gaaf, ik heb dat liever dan 4K.

Als ik een film of serie kijk dan heb ik geen moment het gevoel dat ik resolutie mis.

Size matters and bigger is better

Het nadeel van een projector is natuurlijk dat een degelijk exemplaar die geschikt is voor filmprojectie:

1. Groot en zwaar is
2. Even duur is als een grote goede 4K televisie

Bovendien moet je er de ruimte voor hebben, je moet ergens een scherm kunnen ophangen en uitklappen. Niet iedereen in het huishouden is daar misschien blij mee.

Maar weet je wat helemaal gaaf is?

Gamen op het equivalent van een 120" scherm.

Dat krijg je er gratis bij. :)

Ik kan de thuisbioscoop alleen maar aanraden, ik heb zoveel profijt gehad van mijn projector, ik zou mensen aanraden de optie te verkennen.
HD is goed genoeg; de bioscoop was tot voor kort "maar" 2K resolutie (en "maar" 23 FPS), niemand die daarover klaagde. 4K televisies (en verder) voegen weinig toe (tenminste, puur op resolutie). En volgens mij zit je met een beamer sowieso niet echt met pixels, ze kunnen het zo maken dat de grens tussen de pixels vervaagt.
2K wist ik nog maar 23 fps, wow. Als dat goed genoeg is...

Je merkt inderdaad niets van het feit dat de pixels zo groot zijn als rijksdaalders :) je ziet ook geen raster.
Ga dan naar een filmhuis in plaats van naar een Pathé. In een filmhuis draaiende wat moeilijkere films, waardoor al dat aso volk gewoon weg blijft.
Moet je wel van dat soort films houden natuurlijk.
Zal in Europa niet zo goedkoop zijn denk ik, als de zaal 16 uur per dag afgehuurd wordt met een gemiddelde van twee uur per film, levert dat met 15,- p.p. maximaal 840,- per dag op. En dat is als de zaal altijd vol zit (normaal kun je van ongeveer 50% uitgaan). En dan zijn de onkosten er nog niet af (onderhouds personeel, administratiepersoneel, provisie voor de filmmaatschappijen) en dan de belastingdienst nog.... Wordt nog een taaie om rendabel te houden denk ik.

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 27 november 2020 08:41]

Flinke tijd in Curaçao gezeten. Moet je daar eens naar de bios gaan. ;)
En wat dacht je van het 15 minuten reclameblok voordat de film begint? Zelfs bij kinderfilms! Hopelijk kan ik dat afkopen in dit privé bioscoop initiatief. Verder leuk uitje voor de afwisseling met mijn thuisbioscoop. We combineren de bioscoop vaak met uit eten, dan heb je een avondvullend programma. :)

[Reactie gewijzigd door nijntje82 op 27 november 2020 12:53]

Dit kan mij niet snel genoeg komen, eindelijk een film op een echt groot scherm met goed geluid kunnen zien zonder last te hebben van mensen die op hun telefoon zitten of hun waffel niet kunnen houden tijdens de film.
Juist andersom, eindelijk lekker met mijn vrienden naar de bios zonder dat we al onze bijdehante opmerkingen voor ons moeten houden omdat anderen anders last hebben van ons gelach. Films zijn zoveel leuker als je er zelf een soort MST3K van kan maken.
SOLD!!!!! Lijkt me een heerlijk avondje uit, met wat vrienden, een goed (Belgisch :Y) ) biertje erbij.

Aan allen die dan zeggen: “oh, kan ik thuis ook” - doen, blijf aub weg 🤣. Waarom ga je pizza uithalen als je thuis die ook zelf kan maken? Waarom ga je op cafe als je thuis ook maar de frigo (koelkast) kan opentrekken en een frisse Omer er kan uithalen? Dit is een vorm van UITgaan, de facto van niet nog eens 4u extra tussen dezelfde muren en mensen te zitten. Is uiteraard een markt voor, en ik ben er zeker deel van. Betaal graag voor de VIP & gemakzucht treatment. Trouwens, die 4K BluRay die je gaat afspelen op die fancy installatie thuis kost ook geld, right?

[Reactie gewijzigd door Krokant op 26 november 2020 19:12]

Hier ben ik het wel mee eens. Zalen van 2 personen lijkt me een beetje zinloos maar zalen van 7 of meer kan denk ik wel als een uitje aanvoelen, vooral ze het inderdaad nog slim aankleden (met bijv goed Belgisch bier :9~ en leuke technisch snufjes die je dan net niet thuis neerzet). Voordeel tov een gewone bioscoop zou ook zijn dat je gemakkelijker een ruimte kan afhuren voor kleine feestjes.

Overigens heb ik mijn twijfels of het financiële plaatje sterk genoeg is maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 26 november 2020 20:03]

Hadden we dit niet al op De Wallen?
Eerlijk gezegd verwacht ik dat mensen het op dezelfde manier gaan gebruiken. En dat betekent dat er na iedere voorstelling uitgebreid schoongemaakt moet worden, en dat betekent dat ze tenminste evenveel personeel moeten hebben als een gewone bioscoop, veel meer apparatuur nodig hebben (kleine zaaltjes en een beamer + scherm + audio spul per zaaltje), goede geluidsisolatie tussen de zaaltjes, en dus zowieso een stuk meer ruimte voor minder mensen. Dus ik verwacht dat de prijs een stuk hoger zal uitvallen dan gewone bioscoopkaartjes, wat alleen maar er voor zorgt dat de mensen die er gebruik van maken dat meestal doen omdat ze iets willen doen wat ze niet in een gewone bios durven/kunnen doen.

Ze kunnen geld besparen op het personeel (maar 1 schoonmaker regelen), maar dan heb je kans dat de zaal waar je in terecht komt nog 'gebruikssporen' heeft.
Hier dacht ik ook direct aan, Ik zou niet graag in een bioscoopstoel zitten waar zich allerlei wilde taferelen hebben afgespeeld
Heb ik thuis al (ongeveer)
Ik ga juist naar de bios voor de gemeenschappelijke ervaring....
Persoonlijk heb ik dat nooit gesnapt van een bioscoop. Als er iets een niet-sociale activiteit is, is het wel naar de bioscoop gaan. Het wordt donker en je kijkt vooruit naar een scherm, je ziet elkaar niet en praten met elkaar is nogal storend voor de rest van de bezoekers. Dan kun je ervoor en erna nog even met elkaar praten en that's it. Een avondje kroeg is effectiever qua sociale ervaring in mijn ogen.
Gezamelijk lachen, ontroerd zijn, schrikken.
Maar dat kan dus perfect in deze privebioscopen. Terwijl de persoon waar metalfreak op reageert juist zegt dat hij naar de (traditionele) bios gaat voor de gemeenschappelijke ervaring. Dus daar zit al een mismatch.

Alle gezelligheid die ik zoek heb ik met vrienden, dus wij zouden aan een zaaltje voor 5 genoeg hebben voor 100% van de gezelligheid. De 'gezelligheid' die de tientallen aso's in de normale bios hebben zijn juist de reden dat ik steeds minder ga.
Met een beetje geluk kan je de film pauzeren, zodat je RUSTIG naar de plee kan.
Bijzonder dat als ¨0¨ en "off-topic¨ wordt beoordeeld, want ik ben het er helemaal mee eens.
Zeker met een goede 4k tv en geluidssetup, hoef je het daar niet voor te doen, maar wel
meer voor het "gezellige avondje uit". Als je dan vervolgens nog maar met een paar mensen
zit, zeg ik op mijn beurt, dan blijf ik wel thuis.

Disclaimer : Natuurlijk als corona weer over is.

[Reactie gewijzigd door Ome Ernst op 26 november 2020 19:04]

De meeste mensen hebben een setup die zo'n bioscoop kan leveren natuurlijk niet. Zelfs de kleine groep die flink goed spul heeft staan komt er waarschijnlijk niet eens bij in de buurt. Voor 95% of meer van de mensen kan zo'n kleine bioscoop een ervaring zijn die thuis onmogelijk is.
Beeldkwaliteit is makkelijk te evenaren alleen geluid en dan vooral het volume is lastig. Maar ik prefereer mijn thuis bioscoop hoor.

65 inch op 2 meter afstand heeft voor mij de zelfde ervaring maar dan zonder popcorn kauwers en mensen die door het beeld lopen.
2m op 65” kan ik inkomen voor het filmische en immense ervaring, maar hoe doenje dan het geluid? ben daar oprecht benieuwd naar.. is de kamer ook klein of wel van formaat?
Het kwaliteitsverschil is allang niet meer zo groot als vroeger, bioscopen hebben een dikke setup omdat het geluid over een grote zaal moet, voor een kleine ruimte voegt het niks toe, maargoed ik zou wel een uitzondering zijn, ik hoor geen verschil het enige wat een bioscoop nog aan toegevoegde waarde heeft is Atmos omdat je thuis niet zomaar boxen aan het plafond gaat maken.

Druk golven kan je ook prima met een thuisinstallatie creëren zodat je geluid "voelt".

Ik ga persoonlijk alleen naar de bioscoop voor de gezelligheid en niet om het beeld/geluid want dat verschilt maar zeer weinig.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 november 2020 19:47]

Beeld en geluid is thuis veel beter dan in de bios hoor. Scherm is in de bios te groot en de zitplaatsen te ver verspreid. Thuis is alles perfect afgestemd en je zit veel dichter bij de bron.

[Reactie gewijzigd door biggydeen2 op 27 november 2020 08:36]

Helemaal eens. Ik ga na concerten voor de gemeenschappelijke ervaring, de interactie met de artiest, en de willekeurige en humoristische dingen die er tussendoor gebeuren. Ik ga niet met zijn vieren om een stereo installatie zitten.
Die gemeenschappelijke ervaring gaat wat mij betreft alleen om de mensen die mee gaan, de rest kan ik eerlijk gezegd missen als kiespijn. Ik kijk overigens ook veel liever een film thuis met dezelfde mensen. Alleen moet je dan wat langer wachten bij nieuwe releases. De oplossing uit dit artikel lijkt me dus een mooie tussen oplossing. Ben alleen bang dat het duurder wordt dan een normaal bioscoopbezoek...
Maar we zitten hier op Tweakers. Waar we allemaal een flink scherm hebben met elite geluid. 90% van de rest van de bevolking heeft dat niet.
Hah, de pornobioscoop keert weer terug!

Meer serieus: als concept kan ik hier wat bij voorstellen als een aanvullende optie bij een hotel, net zoals een hotelzwembad, sauna of fitness-ruimte

Maar los met wat vrienden naar de ‘privebios’, zie ik niet echt de meerwaarde t.o.v. de grote bioscoop of juist de thuissetup van sommigen.

overigens, met 500x7 personen, hebben ze 3500 stoelen. Dat is nauwelijks 2 grote biossen... dus echt groots pakken ze het ook niet aan.
Precies wat ik dacht. Ik ben benieuwd wat voor doelgroep af komt op het huren van een donkere kamer voor 90 tot 120 minuten...
Mijn idee. Dit is geen lang leven beschoren.
Of juist wel ;) Genoeg geld te verdienen in die branche. Alleen zou ik dan wel schoonmaakkosten rekenen :+
Ik denk wel dat je veel meer films achter elkaar kan afspelen. De tussentijd in de bioscoop is vrij lang en dan is er ook nog pauze tussendoor. Ik vind het een interessant concept en denk zo maar eens dat het nog iets kan worden (bijna jaloers dat ik hier niet zelf op ben gekomen)
Aantal plaatsen zegt natuurlijk niks. Mijn laatste 5 bioscoop bezoeken (voor Corona) zaten er hooguit 5 mensen in de zaal. Kan mijn filmkeuze, dag en uur zijn natuurlijk, maar die 200 plaatsen hebben geen extra waarde tegenover 7 plaatsen...

Zelfs toen de zalen vroeger voller zaten, waren de eerste rijen leeg en was er minstens 1 vrije stoel tussen de koppeltjes/groepen, al was het maar om de jas en snoep te kunnen leggen.

Ik heb geen cijfers, maar het zou mij niet verbazen dat deze 500 kleine zalen meer volk trekken dan 10 grote biossen, zeker wanneer ze alle slots wat kunnen vullen (om 7 uur naar de bios met vrienden en pizza zie ik niet gebeuren, bij deze kleine zalen worden ze misschien wel geleverd of als Pakketdeal aangeboden). Of hoeveel ouders zouden hun kinderen niet 1.5uur in een cinema "dumpen" om 10u terwijl ze even rustig een koffie drinken (en met de beveiligingscamera de kinderen in de gaten houden)...
Het kijken van films in de kleine bioscoopjes gaat on-demand, via een app kunnen klanten een film uitkiezen en dankzij de samenwerkingen moeten daar zowel nieuwe bioscoopfilms als oude klassiekers bij zitten.
Ik neem aan dat dit dus inhoud dat de films gestreamed gaan worden? Ik mag hopen dat de beeldkwaliteit dan wel hoger is dan de gemiddelde Netflix of Disney stream. Niet dat die persé zo slecht zijn, maar naar mijn mening zien bijv. UHD blu-rays er wel zoveel malen beter uit door de hogere bitrate. Als je dan betaald voor een 'prive' bioscoop mag je ook wel wat kwaliteit verwachten toch?
Ik neem aan op dezelfde wijze zoals in een grote bioscoop wordt gedaan. 1 centrale server met hoge kwaliteit video's erop waar elke zaal een eigen film van af kan streamen.
Gaat dat tegenwoordig zo? Ik had laatst ergens een foto gezien van een soort harde schijf (of solid state?) waarin die films worden verstuurd, omdat het via het internet niet veilig zou zijn.

Edit: zoiets. https://www.wirefresh.com...-every-question-answered/

[Reactie gewijzigd door Coffee op 26 november 2020 20:29]

Ik bedoel meer een soort nas waar alle digitale projectoren mee in verbinding staan. Dus per locatie. Hoe de film daar zelf komt weet ik niet.

Edit: het lijkt mij dat er in 10 jaar veel veranderd is en dat er gewoon met encryptie verstuurd wordt via internet.

[Reactie gewijzigd door tweakery op 26 november 2020 21:41]

Als ik kijk naar Red Carpet Home Cinema: https://www.redcarpethomecinema.com/ dan gaat dat via een NAS. Er zijn nog meer mogelijkheden om bioscoop films op de dag van release thuis te zien, en die werken allemaal met een server / nas (custom made, kosten 15/20k$). Ik neem aan dat het in de bioscopen ook zo werkt. De grotere IMAX bioscopen draaien ze misschien nog wel op analoge spoel, al weet ik niet hoe dat zit in Nederland en of dat hier nog bestaat.
Volgens mij draaien ze alleen nog in het omniversum imaxfilm. Voor de rest allemaal digitaal.
Kan natuurlijk ook een miniservertje en een beperkt aanbod met huidige films.
Als ze streamen kan dat nog steeds prima zijn, dan krijg je waarschijnlijk de prijs van Red Carpet Home Cinema. Deze dienst biedt al streaming content aan voor films die nog in de bios draaien voor slechts zo'n 3k per maand.

Streaming video kan wel van goede kwaliteit zijn, je moet er alleen modaal een salaris aan uitgeven :+ .
Ja dit soort oplossingen zie je vaak in de wat riantere thuisbioscopen. Als ik een thuisbioscoop kan betalen in de kelder met 25-30 stoelen dan moet dat er ook nog wel vanaf kunnen.
Blijf dit soort initiativen raar vinden. Het enige wat bioscopen hebben is dat films er iets eerder te zien zijn, maar de mensen die dit kunnen betalen, gaan toch gewoon in hun eigen thuisbioscoop zitten? Een 4k beamer, goede stoelen en zo heb je thuis dan toch ook wel staan als je genoeg geld hebt voor uitjes als deze. Veel van dit soort panden zitten ook weer op lastige locaties waar parkeren ook weer lastig is en weet ik wat nog meer.

Ik vraag me serieus af hoe groot de markt is voor mensen die dit kunnen betalen en niet thuis gaan zitten.
Veel van dit soort panden zitten ook weer op lastige locaties waar parkeren ook weer lastig is
En dat basseer je op? Er zijn nog helemaal geen locaties.
Een 4k beamer, goede stoelen en zo heb je thuis dan toch ook wel staan als je genoeg geld hebt voor uitjes als deze.
Ik heb geld voor zulke uitjes, maar heb geen 4k beamer en goede stoelen.
De prijsverhouding ligt sws ver uit elkaar. De kosten van een 4kbeamer en stoelen kan ik aardig vaak naar de bios..
Thuisbioscoop? Wat als je geen geld of ruimte hebt daarvoor?

Een Thuisbioscoop is alleen rendabel als je veel films kijkt, niet als je af en toe de nieuwe Avatar wil zien

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 27 november 2020 10:23]

Het hoeft ook niet per-se rendabel te zijn. Ik heb over de loop van de jaren zelf een aantal fitness apparaten aangeschaft omdat ik me met het zwaarder worden van mijn handicap niet meer prettig voelde in de sportschool. Van dat geld had ik makkelijk 10 jaar naar de sportschool kunnen gaan. En tegen die tijd zal er vast wel het een en ander vervangen moeten worden. Dus of het echt rendabel zal worden, ik betwijfel het.
Zelfde geldt voor een thuissauna. Ik betwijfel of dat ding ooit rendabel zal zijn, maar dat boeit me eigenlijk ook niet. Want nu kan ik op elk gewenst moment lekker in de sauna. En het gegeven dat ik veel minder pijn heb daardoor is het mij meer dan waard.

Het is wat dat betreft maar net waar je prioriteiten liggen. Al wordt het inderdaad wel lastig als je er de ruimte en/of het geld niet voor hebt.
@Atmoz dit zie ik jou ook nog wel doen.. ;)
Wellicht een idee om een escaperoom om te bouwen, zodat mensen na het oplossen een film kunnen kijken?
Hahahaha, goede ideeën, ik hoor 't alweer :9 8-)

Maar als ik eerlijk ben bouw ik liever bij mensen thuis nog wat bioscopen ;)
"Het concept krijgt ook roomservice, zodat klanten eten en drinken kunnen bestellen."


Kortom, als je zelf een flesje cola van 80 cent uit de winkel meeneemt, krijg je gezeik omdat je het niet bij hun direct koopt. Zelfde als in een normale bios. Maar wel even 3x zoveel betalen voor hetzelfde ...

Ik verwacht niet dat die prijzen normaal zullen zijn.
Krentig hoor. Ze hebben ook veel kosten. Als je je eigen voer/drank wilt ga je thuis Netflix kijken.
Waarom zitten die kosten niet in de verhuur dan? Straks ga je failliet omdat je je marge in een bijproduct (want je kunt ook prima een film kijken zonder voer) zit..
Dat is marketing. Een uitgekleed object/dienst aanbieden en zo meer vragen voor de extra’s. Maar je kan wel adverteren met een bepaalde prijs.

Kijk als voorbeeld naar vliegtickets. Ze zijn goedkoper geworden over de jaren, maar vliegen is niet meer luxe. Het bulk transport van levend vlees in een stoel. Als je iets meer wilt moet je absurde bedragen bijbetalen.

Het instapmodel van een auto is een aardige vanaf-prijs, maar effectief neemt iedereen pakket abc erbij, en wordt het vinkje in de software aangezet voor 700 extra.
Prima toch, zolang je maar ook met de basis de kosten kunt dekken, anders heb je geen lang leven beschoren. Ook in het 'veetransport' mag ik gewoon mijn eigen flesje drinken meenemen.
Het is ook geen waardeoordeel van mijn kant :) op zich hoeft dat niet natuurlijk. Als je een gegarandeerde inkomstenbron van je popcorn en waterige cola hebt, is dat prima te doen.
Menig restaurant leeft ook van de drankverkoop.
"Waarom zitten die kosten niet in de verhuur dan?" Uh hierom? "hotels, restaurants"
Eerder gezond verstand dan krentig. Misschien als de bioscopen wat minder dan de goudprijs vragen voor eten en drinken dan nemen er ook minder bezoekers hun eigen eten/drinken mee en verkopen ze meer?

Nu met corona is het overigens geen issue meer, aangezien je toch je eigen eten en drinken mag meenemen.
Dat heet winstmaximalisatie.

Als je het te goedkoop maakt verdien je er niks op, maak je het te duur dan brengt iedereen zelf mee (zelfs met controles) of neemt het gewoon niet.

Dus je zoekt daar tussenin net die piek waar je niet teveel mensen afschrikt maar nog net het meeste winst maakt. Bijna niks kost meer wat het kost om te maken + een vaste marge. Het gaat er om wat de gek er voor geeft.

Ik vind dat zelf geen normale ontwikkeling omdat deze tot excessen en perverse stimulansen kan leiden (liever produkten weggooien dan verkopen voor een te lage prijs - zonde van de grondstoffen) maar ik ben dan ook geen voorstander van een compleet vrije markt. Maar in Nederland ben ik daarmee een uitzondering.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 november 2020 19:54]

Eerder gezond verstand dan krentig. Misschien als de bioscopen wat minder dan de goudprijs vragen voor eten en drinken dan nemen er ook minder bezoekers hun eigen eten/drinken mee en verkopen ze meer?

Nu met corona is het overigens geen issue meer, aangezien je toch je eigen eten en drinken mag meenemen.
Bioscopen verdienen bijna alleen aan voer en drinken. Ze moeten echt grof geld betalen om een film te mogen laten zien. Zeker bij bepaalde grote studio’s. (Schijnt dat Disney echt erg is op dat vlak). Ondertussen hebben hun wel de investering moeten ophoesten voor gebouw, inrichting, apparatuur en de kosten die erbij horen, inclusief personeel.
Laat ze dan de film prijs kaartjes hoger zetten als ze geld willen.
Lijkt me redelijker dan aankomen zetten met die belachelijk hoge drink prijzen.

Heeft verder niks met krenterig zijn te maken.

Laatste aantal jaar heb ik gewoon niks gekocht daar, na de film ga ik wel met vrienden langs de super en haal een paar deuren verderop een pizza bij dominos om te delen ofzo.
Vergeet niet dat een bioscoop ongeveer 100% van de prijs van het kaartje aan de rechtenhouden afdraagt. Zeker in de eerste weken.

De schoorsteen moet ook roken he, en dat betaal je met de drankjes en de 2000% marge knalmais.
Ja dat zal. Maar is dat mijn probleem? Prijs omhoog is dan beter toch?
Dan ga je toch lekker niet naar de bios? Of je koopt lekker niets. Hun pand, hun regels. Als je dat niet zint weet je wat je te doen staan 8)7
Jij doet alsof ze zielig zijn. Ik snap ook best dat er wat verdient moet worden, maar ga dan datgene waar mensen voor komen niet tegen kostprijs of daaronder verkopen. Dat is gewoon dom. Als mensen dan dus inderdaad niks kopen heb je toch gewoon een probleem? Personeel en pand kost ook geld. 100% aan rechten “weggeven” is gewoon slechte bedrijfsvoering dan.
100% aan rechten “weggeven” is gewoon slechte bedrijfsvoering dan.
Nee, dat is het verschil tussen wel of geen films hebben. Al die kosten betalen tegen nul inkomsten (want geen films) is nog veel lastiger om rond te breien qua bedrijfsvoering. Dat is de wurgklem die de studio’s kunnen uitoefenen.

Daar kan de bioscoop niets tegen beginnen, daar zou wetgeving voor moeten komen.
Nee, dat is het verschil tussen wel of geen films hebben.
He? Tuurlijk niet? Dat is allemaal fixed price of percentage van de kaartprijs (die jij als bedrijf bepaald). Als zo’n studio zegt joehoe wij willen 100% dan zeg jij prima. Kaartprijs is een euro. Jij je geld en ik de klanten.

Dit is echt hele rare redenatie. Een bioscoop bepaalt zelf zijn ticketprijzen en die gaan zeer zeker even nadenken over een prijs waar ze er zelf ook nog wat aan overhouden.
Dat accepteren de studio’s ook niet. Als jij de ticket prijs een euro maakt, doen ze gewoon geen zaken met je,

Je zit echt in een wurggreep als bioscoop, dus hopen ze dan maar op horeca verkoop en premium stoelen toeslag.
Nee dat snap ik ook wel, maar het is niet zo dat de rechtenhouder je geen marge laat pakken toch? Ze zeggen niet dat je ticketprijs X euro moet zijn en geen cent hoger. Dat zijn namelijk prijsafspraken en dat mag gewoon niet.
Nee dat snap ik ook wel, maar het is niet zo dat de rechtenhouder je geen marge laat pakken toch? Ze zeggen niet dat je ticketprijs X euro moet zijn en geen cent hoger. Dat zijn namelijk prijsafspraken en dat mag gewoon niet.
Als ik de berichten goed gevolgd heb, was het bij the last Jedi 65% van het kaartje. Dan blijft er wel heel weinig over.

En dat zijn geen prijsafspraken. Prijsafspraken (ook wel cartel vorming, wat overigens ook niet altijd verboden is) zou zijn als Pathé, Vue, en de anderen onderlinge afspraken zouden maken over de prijs van een kaartje.

Maar Disney kan “gewoon” afdwingen hoeveel ze willen hebben voor het privilege die film te mogen draaien.
Maar Disney kan “gewoon” afdwingen hoeveel ze willen hebben voor het privilege die film te mogen draaien.
Tuurlijk. Dat is het punt ook niet. Het punt is dat ze niet kunnen bepalen wat de bios uiteindelijk vraagt voor het kaartje. En dat is dus niet 100% van de “licentiekosten” maar zoals je zelf al aangeeft is dat dus 153% daarvan. Er zit dus 53% marge bovenop om overige kosten te kunnen dekken en uiteindelijk ook wat winst mee te maken.

Dat de daadwerkelijke winst komt uit voedsel en drankjes snapt iedereen, maar verlies draaien op tickets doen ze absoluut niet.
Gewoon je eigen spul meenemen. Ze checken toch niet.
Natuurlijk zijn de prijzen niet normaal. Je betaald voor een soort privé bioscoop. Daar is zeker weten een groep mensen voor die er goed voor wil betalen.
Misschien wel een goed idee voor het komende jaar. Dat je als huishouden een bioscoop-ervaring kunt hebben zonder in een grotendeels lege zaal te zitten. Daarbij klinkt dat financieel een stuk rendabeler voor de uitbater.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee