TheTVDB gaat in sommige gevallen geld vragen voor gebruik

De populaire filmdatadienst TheTVDB gaat geld vragen voor het gebruik. De dienst verzamelt metadata over films en series en was altijd als gratis add-on te gebruiken, maar gaat geld kosten als ontwikkelaars de kosten voor api-gebruik doorrekenen aan gebruikers.

TheTVDB heeft enkele veranderingen doorgevoerd in een nieuwe api-versie, schrijft het in een mail aan gebruikers. Daaruit blijkt dat er in sommige gevallen kosten worden gerekend voor de software, die als add-on te gebruiken was voor diensten als Kodi of Plex. Tot dusver was het verdienmodel van TheTVDB dat bedrijven moesten betalen voor een api-sleutel. De licentiekosten waren altijd gebaseerd op hoe vaak de api werd aangeroepen en hoe groot het bedrijf was.

Met api-versie v4 kunnen bedrijven afspreken die kosten door te berekenen aan de eindgebruiker. "Verschillende bedrijven willen de api-toegang niet afkopen, en hebben ons gevraagd de kosten door te rekenen aan gebruikers", schrijft TheTVDB. "We hebben voor deze aanpak gekozen om de dienst toegankelijk te houden voor iedereen." Gebruikers moeten daarmee betalen voor projecten waarop zij geabonneerd zijn die gebruik maken van de TheTVDB-api.

Gebruikers moeten daarvoor een abonnement nemen van twaalf dollar per jaar. Daarmee krijgen ze in een keer toegang tot alle diensten die de api-kosten doorberekenen - ze hoeven dus niet voor ieder nieuw project opnieuw te betalen. Met een abonnement krijgen gebruikers ook geen advertenties meer te zien.

TheTVDB zegt in een verklaring dat het advertentiemodel nodig is om de dienst in de lucht te houden. Advertenties zouden maar tien procent van de inkomsten opleveren, en donaties van gebruikers leveren slechts enkele honderden dollars per maand op. Gebruikers zouden volgens TheTVDB miljarden api-calls per maand maken waarbij er soms meer dan een petabyte aan bandbreedte wordt gebruikt. Daarom zou de dienst maandelijks tienduizenden euro's betalen aan hostingkosten. TheTVDB zou andere maatregelen hebben genomen om de kosten te verlagen, bijvoorbeeld door compressie toe te passen op de afbeeldingen en de api content niet dynamisch maar statisch te laten renderen, maar dat zou niet genoeg zijn.

TheTVDB

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-11-2020 • 09:43

88

Submitter: bertware

Reacties (88)

88
86
40
6
0
37
Wijzig sortering
Ik gebruik de dienst niet rechtstreeks, maar wel als bron voor de data van Trakt.tv welke ik wel gebruik om alles bij te houden. Tenminste een overzicht wat ik gekeken heb boven alle diensten langs.
Maar Trakt heeft al aangekondigd dit model niet te ondersteunen en zijn bezig om over te stappen naar TMDB (https://www.themoviedb.org) als brondata voor Series. Dit gaan ze wel geleidelijk doorvoeren om te zorgen dat er zo min mogelijk mismatches zullen ontstaan door het switchen van provider.

Ben heel benieuwd, voor sommige series was tvdb al vreemder en in mijn ogen incorrect opgezet tov tmdb. Ik ben dus blij met die switch :)
Tja, als je geld moet gaan betalen voor toegang tot de API kan je net zo goed gebruik maken van IMDb's API. Hiermee schiet TheTVDB haarzelf wel heel erg in de voet.
Toch hebben ze wel een punt. Het kost nu eenmaal geld om de data te leveren. Waarom dan niet (een beetje) betalen? Alles moet voor niets en vervolgens krijg je dan weer advertenties. Dat is vele malen erger en leidt niet tot een beter product of dienst.
Maar 12 dollar per gebruiker is dan toch wel erg veel. Zelfs al zou je dus als gebruiker elke dag eens in je lijst kijken en dan bij 1 of 2 films kijken die je dan wilt zien, dan is 12 dollar op jaarbasis toch wel heel veel voor data die eigenlijk al gratis leverbaar is, en waarvan de servers al voor een groot deel bekostigd wordt door bedrijven die dus wel de API aanvragen afkoopt.
Ik gebruik het zelf niet, maar 12 dollar per jaar lijkt mij een prima deal voor de gemiddelde gebruiker. We zullen toch moeten gaan wennen aan het feit dat we niet alles maar gratis kunnen krijgen op het internet.
12 dollar per jaar komt neer op zo'n 400 miljoen dollar per jaar (op basis van de het aantal installaties van api groot verbruikers zoals Kodi/Plex). Om metadata te benaderen die hoofdzakelijk door de community aangeleverd is.
$400mil minus 12x $30k$ api kosten = $ 399.5mil. Haal loonkosten en andere operationele kosten ervan af en er is nog steeds een enorm bedrag over.
Denk je dat het nog steeds redelijk is?

De reputatie van TheTVDB is al niet zo goed, om het zachtjes uit te drukken. Het gros van de gebruikers zal verhuizen naar TheMovieDB, contributors ook. Iedereen 12 dollar laten betalen is gewoon belachelijk.
Ze hadden beter kunnen samenwerken met groot verbruikers om api kosten te reduceren door intelligente optimalisaties. Of groot verbruikers verplichten een eigen proxy te beheren met flat fee api license. Een optioneel 12$ abonnement is niet slecht, bv voor premium features, maar verplicht is echt een brug te ver.

> We zullen toch moeten gaan wennen aan het feit dat we niet alles maar gratis kunnen krijgen op het internet.

Heb je zeker gelijk in, maar dat gaat twee kanten op: Tvdb betaalt metadata contributors nl niet.

Overigens had tweakers wel op onderzoek kunnen gaan naar de reacties online, dan was dit een journalistiek nieuws bericht geweest ipv een persbericht.
Heb je zeker gelijk in, maar dat gaat twee kanten op: Tvdb betaalt metadata contributors nl niet.
Ik ken geen sites die primair/secundair op content van de gebruikers drijven en daar de gebruikers voor betalen.
Wel is er vaak een 'kans op een beloning' in tegoed of (gesponserde) cadeaubon.

Bijv.
Tweakers gaat mij met name om de community, draait daar volgens mij ook qua content aardig op, terwijl wel- en niet betalende leden kennis/content inbrengen en daar niet voor betaald worden.
En ook Tweakers is 'een commercieel bedrijf'.
Disclaimer; Ik heb niets tegen dit systeem, dient slechts ter illustratie.

Voor $12 per jaar ben je lid, wat moet TheTVDB dan gaan uitbetalen voor elke titel die je submit?
Maar één iemand kan er voor betaald worden.

Hoeveel moet Tweakers jou betalen voor jouw +2 reactie? Of hoeveel korting op je abbo moet er tegenover staan?
Goed verhaal.

Ik gebruikte het als voorbeeld waarom de opmerking van Patrick niet de lading dekt. En waarom dit model van thetvdb zo vreemd is, gratis contributies, maar iedereen laten betalen voor toegang.

Op tweakers heeft iedereen gratis toegang, maar supporters krijgen via een abo extra functies en geen ads. tweakers is een van de weinige sites waar ik m'n adblocker uit heb staan.

Overigens is de community aspect van tweakers voor ons iets primairs, maar qua business is het secondair en draait in principe 'verlies'. Het ondersteunen van een gezonde community zorgt voor een actieve site en verhoogt het gebruik van de onderdelen die wel geld op leveren. Ik weet niet waar het gros van de inkomsten vandaan komt, maar ik vermoed dat het de affiliate spul is via pricewatch.
Een bijdragen van iemand uit de community stroomt direct terug naar de community zelf. Op die manier verdient tweakers niet direct aan onze content, maar indirect door de aanwezigheid van onze content.

tvdb zit in het lastige pak dat de metadata hun core 'business' is. En ze moeten dus net als bv wikipedia op een of andere manier geld binnen krijgen daarmee.

En nee, ik hoef geen vergoeding voor m'n +2 :D
Die vergelijking gaat natuurlijk erg scheef. Als je het al met Tweakers wil vergelijken, dan moet je zeggen dat de community alle content voor Tweakers nieuwsberichten, reviews en de pricewatch aanlevert. Dat is niet zo. Tweakers heeft full-time journalisten en andere medewerkers in dienst, al dan niet via het overkoepelende bedrijf. Die worden betaald voor het leveren van (kwalitatieve) content. De community (reviews, GoT, V&A) is altijd een belangrijk aspect geweest, maar niet het verdienmodel of primaire bron voor informatie.

Bij TVDB gaat het enkel en alleen om vergaren van metadata, dat gebeurt deels geschapen, maar grotendeels, ik durf wel te stellen meer dan 90%, gebeurt door de community die dergelijke gegevens aanvult. Hoe vaak ik zelf wel niet van Nederlandse (maar ook internationale) series bijv. iets daar heb aan zitten vullen omdat het gewoonweg niet beschikbaar was of niet klopte.

In mijn optiek is het prima als een dienst op de community draait, uiteindelijk kiezen jij en ik er zelf voor of en hoeveel tijd we eraan willen besteden. Vroegah als student besteedde ik avonden aan het bijwerken van metadata, tegenwoordig met een gezin is het hoogstens af en toe dat ik iets essentieels kort bijwerk wat bijv. op Trakt niet klopt. De community daar draait zonder mij ook wel door, daar is het groot genoeg voor en dat is de kracht van dergelijke communities: het is nooit van een klein select clubje mensen afhankelijk.

Dan het punt waar het hier om gaat: als ze geld gaan vragen voor het benaderen van data die door jou en mij is aangeleverd, dan is het ook niet meer dan redelijk dat je als metadata contributor daar financieel wat terug van mag verwachten.
Volledig mee eens. Dit betekent gewoon, in combinatie met hun dogmatische visie op airing orders etc, het einde voor TheTVDB. Op het einde van de rit boeit 99,9% van de gebruikers alleen dat de episode volgorde en namen ok zijn - als dat gratis en goed kan, zal erg snel TMDB overal geintegreerd zijn. Emby integreert er overigens al netjes mee dus ga vanavond alvast beginnen met TheTVDB eruit te flikkeren.
Tmdb gaat dezelfde problemen krijgen qua nummering, alleen ze hebben een stuk betere reputatie en al een discussion & issues page per series.
Recent voorbeeld is bv Animaniacs, waarbij TheTVDB opsplitst per segment. Mensen vinden tvdb halsstarrig op dat punt, maar Themoviedb heeft de exact zelfde regel. Crux is dat dat soort regels nog steeds arbitrair zijn, het zou veel beter zijn om binnen de episode segmenten in de metadata te kunnen definiëren. Dan beschrijf je de werkelijkheid, ipv je interpretatie ervan.
Ik heb genoeg andere voorbeelden waarbij tvdb idd dramatisch is in de communicatie, maar waar ze in principe gelijk hebben. Bij andere gevallen is het weer absoluut willekeurig maar ik denk dat het vrijwel altijd neer komt op tekortkomingen in het schema van de metadata database.

Maar ja, je conclusie is zeker correct. TMDB zal met alle liefde het gat vullen.

[Reactie gewijzigd door DFyNt2U op 22 juli 2024 18:07]

Bij TMDB waren er eerst 13 afleveringen van Animaniacs (2020 reboot op Hulu; dit is een losse entry apart van de originele).
Sinds vandaag zijn die 13 afleveringen weer opgesplitst in 42 afleveringen vanwege die regel:
For kids cartoon with two or three distinct stories (segments) per half-hour, each episode should be split so that each segment is an episode. For example, "Going the Extra Milo / Sunny Side Up" should be two episodes. The main reason for splitting the segments is that segments are often released individually and/or paired with a different segment in subsequent releases.
Bij series op lineaire zenders kan ik deze regel nog begrijpen maar niet bij series op streamingdiensten. Juist bij het laatste zie je geen subsequent releases.

Even OT: TVDB heeft zichzelf hiermee in de voet geschoten. De community (mijzelf inbegrepen) zullen uiteindelijk naar TMDB als de apps ook geen ondersteuning zullen bieden voor TVDB.
De app die ik het meest gebruikt (Trakt), gaat in ieder geval over naar TMDB dus ik zal mijn shows voortaan up-to-date houden bij TMDB.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 22 juli 2024 18:07]

Aan de andere kant is dit een community effort en kan je je afvragen of je daavoor geld zou _moeten_ betalen. Als ik voor elk triviale functie op mijn server geld moet gaan neerleggen (al is het een tientje per jaar) dan komen we toch wel op honderd(en) euros per jaar uit.
Er is een server nodig, en opslag, en bandbreedte, en moderatie / andere vormen van beheer, en ...

Bedrijven als Plex en FireCore gebruiken deze data, en ze verdienen aan de verkoop van software en diensten. TVDB mag daarvan meegenieten.
Plex betaald goudgeld voor de koppeling met TVDB, ook is de administratie van TVDB één grote grap en bepalen zij wat en hoe het op de site komt. Komt vaak zat voor dat de logica van TVDB niet overeen komt met de serie (vooral cartoons) en/of zij handmatig data gaan liggen wijzigen.

De community stopt immens veel tijd en moeite in het vullen van de site die zij vervolgens weer gaan liggen aanpassen. Die administratie heeft er voor gezorgd dat ze zeiden "Poeh we moeten wel veel doen en krijgen er niet eens voor betaald" terwijl dat nergens op slaat. Zij hebben zelf een reden gecreëerd om er geld voor te kunnen vragen, slim, maar wel een kwallen-move.
Voor zover ik heb begrepen heeft plex tot dusver niet hoeven te betalen. Daar zijn ze wel mee bezig, maar persoonlijk verwacht ik dat plex dat als 'perk' aan plexpass toevoegt en dat de gratis plex gebruikers of los moeten betalen of tmdb oid moeten gebruiken. 't kan zijn dat plex het voor alle gebruikers beschikbaar stelt maar ik denk niet dat ze dat financieel kunnen verantwoorden, hangt af van de 'deal'.

> Zij hebben zelf een reden gecreëerd om er geld voor te kunnen vragen, slim, maar wel een kwallen-move.

Ik denk niet dat je het 'slim' kan noemen. Dit soort streken doe je als je in een sterke positie staat. Dat staan ze niet, tvdb heeft het voordeel van de grootste historische database en that's it. Qua goodwill en reputatie staan ze ver in de min.
De lijst van stomme acties dit laatste jaar is verbazingwekkend, beginnende met de enorme dramatische lancering van v3 site. Ze hadden een niet werken api voor minstens twee weken, en zelfs nu is het eigenlijk nog bagger.

Don't attribute to malice what can be properly explained with stupidity.
Mmh, voor zover ik heb begrepen heeft Plex al jaren lang een deal met TVDB tbv een eigen mirror die dagelijks wordt gesynchroniseerd met TVDB. Jij als gebruiker roept namelijk niet TVDB aan maar de cache.

Buiten de cache aan de kant van Plex, heb ook jij nog je lokale cache:

- Library/Application Support/Plex Media\ Server/Plug-in Support/Caches/com.plexapp.agents.thetvdb/HTTP.system

[Reactie gewijzigd door Chris van der G op 22 juli 2024 18:07]

Klopt dat er plex proxy servers zijn, maar plex betaalt tvdb niet voor toegang en daar ging het om. Uit monde van de tvdb admin, er komt nog steeds een significant load vanuit plex instanties aan bij tvdb. Ik vermoed dan ook dat er niet gesynchroniseerd wordt, maar meer een extra cache in geval van downtime. Niet een volwaardige mirror.
Dan ben ik namelijk wel heel benieuwd van welke TVDB admin dit komt. Want vanuit de Plex moderatie kant komt er een ander verhaal, ook de ex-ninja's zijn altijd in de veronderstelling geweest dat de deal er is (PCJonathan, SwiftPanda, Markus101). Helaas komt er vanuit Plex zelf nooit duidelijkheid hierover.

Het is namelijk bij TVDB altijd de bedoeling geweest om te betalen voor commercieel gebruik (uit ervaring.. Oja en volgens de ToS). Kan mij niet voorstellen dat Plex een andere regeling heeft, terwijl dat misschien wel de grootste gebruiker is.

[Reactie gewijzigd door Chris van der G op 22 juli 2024 18:07]

Ik moest ff zoeken waar ik het gelezen had, maar hier https://www.reddit.com/r/...ss/g4rxd67/?context=10000
(thetvdb reddit user is szsori op hun eigen forum)
Elders wordt plex genoemd als een grootverbruiker, wat niet van toepassing zou zijn als plex een volwaardige proxy/mirror heeft.

Bij TMDB is er overigens ook een clausule dat ze voor commercieel gebruik een licentie kunnen eisen in de toekomst. Het is meer een kwestie van wat je als commercieel ziet. Kodi is gratis en niet commercieel. Plex is zowel gratis als commercieel, dat is moeilijk uit te leggen dat de ene wel moet betallen als commerciële entiteit en de andere niet.
Het staat mij buiten kijf dat de api kosten gedekt moeten worden, direct of indirect. Maar strategie van tvdb lijkt me daarin niet de meest verstandige keuze.
Mmh, lijkt dat je toch gelijk hebt. Wat ik wel heel raar vind, gezien wij andere verhalen te horen krijgen. Ook mogen/mochten wij niet onbetaald de api gebruiken voor commercieel gebruik, ongeacht een proxy. Laat dan ook maar weer zien wat voor zooitje het daar is.
> Plex is zowel gratis als commercieel, dat is moeilijk uit te leggen dat de ene wel moet betallen als commerciële entiteit en de andere niet.
Gezien het ook commercieel gebruikt werd, werden wij echter bestempeld als commercieel.
> Elders wordt plex genoemd als een grootverbruiker, wat niet van toepassing zou zijn als plex een volwaardige proxy/mirror heeft.
En toch wordt TVDB niet aangeroepen, maar een cachelocatie bij Plex zelf. Is de zien in de __init__.py van de TVDB agent bundle.

[Reactie gewijzigd door Chris van der G op 22 juli 2024 18:07]

Het is mogelijk dat tie aan het liegen was, maar redelijk onwaarschijnlijk. En ja, ze kijken naar hoeveel third-party apps 'waard' zijn.

Ik weet niet of plex een eigen proxy server heeft of gewoon de dns naar een standaard CDN heeft zitten die direct naar tvdb api gaat. De urls zijn identiek aan de tvdb api, api responses zijn identiek. Dit is zeker geen mirror. Dus als het een proxy server is dan is het een flinterdun http cache. Ik vermoed gewoon in CDN ipv losse proxy server, dus CDN naar tvdb api, ipv CDN naar proxy server naar tvdb api.

De tvdb api v2 zelf is ook problematisch omdat hun cache nl per apikey per cookie is, dus niet echt een goede cache. Echt, ik kan hierover uren doorpraten, maar dan moeten we verhuizen naar discord oid :)
In dat geval mogen ze niet klagen...
Klopt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Mythbusters, dan is dat een bende. Dus gaat de hele serie op slot, en kun je als Nederlander dus geen Nederlandse beschrijvingen toevoegen. Het is dat er niet veel beters is voor Plex....
Laten we ook niet vergeten dat de meeste downloaders het niet doen om het 'gratis'. Het is ook helemaal niet gratis. Een download PC kost geld, een flinke NAS om alles op te slaan kost geld, een Usenet abo en een VPN (noodzakelijk voor torrents) ook, enz. Downloaders doen het om de versplintering bij betaalde diensten, gemak, gebrek aan reclame en tracking enz. En je hebt als downloader ook bepaald niet het goedkoopste internetpakket.

Maar Ik heb bijvoorbeeld Amazon Prime officieel maar ik moet voor elke aflevering verplicht een trailer kijken (bijna altijd hetzelfde van de Grand Tour wat ik toch niet wil kijken :( ). Ondanks dat ik ervoor betaald moet ik hier toch mee lastiggevallen worden, en ook wordt mijn kijkgedrag in kaart gebracht "om mijn gebruikservaring te verbeteren". En werkt mijn Fire TV stick niet eens lokaal als mijn internetverbinding down is. Troep.. Prima manier om je klanten weg te duwen.

Aan de andere kant gaat steeds meer spul (denk aan apps, websites enz) over naar subscription diensten. Het maakt het steeds lastiger je geld in te schatten omdat je zoveel lopende kosten hebt. Ik koop mijn applicaties altijd maar zodra ze periodiek geld willen dan verhuis ik meteen naar wat anders.

Maar deze site voegt toch niet veel toe en ik gebruikte de integratie al niet meer. Ik deel mijn spul zelf wel in.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:07]

12 dollar voor wat plaatjes en titels va films, dat kan best zonder...
Het gros van het gebruik van de API is voor niet-legale doeleinden (als in: koppelen van de juiste meta-data aan gedownloade series).

Het blijft toch lichtelijk ironisch dat hier dan op een legale manier geld aan verdient kan worden... slim business model, maar de als de doelgroep al niet betaald voor content, waarom dan wel jaarlijks voor de meta data?
Omdat ze die content niet op 1 dezelfde manier voor 1 prijs op 1 plek kunnen krijgen.
Kijk, iemand die het snapt!

Je betaalt je blauw aan alle streaming diensten als je verschillende series wil kijken. HBO, Netflix, Amazon Prime, Motortrend, Disney.... Soms maar 1 serie uit het totale aanbod.

En dan heb ik het nog niet over de Hollandse pulp die bijna verplicht door je kabelboer door je strot worden gewrongen.
Aan illegale software doe ik al lang niet meer, maar met 4 streamingdiensten die samen alsnog vanalles niet aanbieden, sta ik mezelf toe om af en toe wat illegaal te downloaden. De contentmaffia is hardleers.
Ik doe ditzelfde. Sommige series lijken interesant, maar zijn dan niet te krijgen via Netflix, Videoland, Amazon Prime etc en staan ook niet op Film.nl (dat zichzelf adverteert als een zoekmachine in "het hele aanbod film en series in Nederland").

Maar zelfs dan staat content er soms niet tussen, en dan vind ik het naar voor de acteurs en crew, maar ga ik toch de illegale wateren weer op.

Maar ik doe het ook voor legale doeleinden: Ik wil soms een Netflix series kijken op mijn laptop, maar met een beperkte databundel en geen mogelijkheid om op Linux een serie offline te bufferen, maak ik toch een thuiskopie via een torrent.
Dus iemand vindt het te duur en dan mag ie het maar gewoon jatten? Vreemde norm en ethiek.
Stel je zit bij KPN en je wilt een HBO serie kijken... Succes!
Stel je hebt een abonnement op The Economist en je wilt een artikel lezen in Business Week... Succes!

Sorry, maar dan koop je het tijdschrift Business Week van deze week en je betaalt dus extra,
Nee, sorry dat is gelul.

Piracy wordt gevoed door slecht contentaanbod of constructies waarvan iedereen met twee hersencellen aanvoelt dat ie genaaid wordt. We laten ons niet graag naaien en als we onrecht zien (en dit is er een vorm van, ongeacht je welvaartsniveau) dan zijn er veel mensen die enorm gemotiveerd zijn daar actie tegen te ondernemen. Gelukkig wel, ze bestaan nog.

Dat is met films en muziek eigenlijk altijd zo geweest. Er zit een contentindustrie achter die hetzelfde blijft verkopen en steeds opnieuw geld schept. Teveel geld, dat ook teveel aan de strijkstok van een te kleine groep blijft hangen, die helemaal niets 'maakt' of bedenkt. En te weinig doet om content beschikbaar te maken, te houden en licenties te verdelen. Kunstmatige schaarste...

Tegenwoordig is dat allemaal gewoon data, dus dat wurgmodel werkt niet meer. Tegelijkertijd snoept een selfmade content industrie nu de kijkcijfertjes weg.

Dit is de markt, en daar hoort ook piracy bij. Piracy is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid die met een goed en eerlijk businessmodel gemarginaliseerd kan worden. Dat gebeurt ook, bewijzen te over, zie Spotify, Netflix, Steam, etc.

We mogen niet ongehoorzaam zijn, dat klopt, daarom heet het zo. Maar het is wel verdomde handig. Verdomde nodig ook. Zie de huidige crisis en hoe er 'geluisterd' wordt - dat gebeurt vaak pas als mensen gewoon gaan handelen. Waarom zou een ander zich anders gedwongen voelen uit zijn comfort zone te komen? Iedereen denkt in beginsel alleen aan zichzelf namelijk.

Piracy zal er altijd blijven en het verdient meer steun, ipv minder. Het is een machtsmiddel dat ons alleen maar helpt tegen corporaties die ook op hun eigen manier de regels weten te buigen. Als het er niet was, was onwaarschijnlijk veel content uberhaupt al niet meer beschikbaar geweest. Of misschien wel 'geremastered'...want dat verkocht beter. Commercie kan zo legacy vernietigen.

Weet waar je om wenst...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 18:07]

Inderdaad, je geeft het goed weer.

Zonder piracy zouden bedrijven ook steeds meer doen om onze rechten in te perken. Als je nu een film online koopt, koop je ook eigenlijk niks meer, alleen maar 'het recht die film te bekijken zolang de dienst bestaat'.

Als piracy geen alternatief was dan zouden we nog veel meer genaaid worden.
Je analogie loopt even spaak, beste colafles!

https://forum.kpn.com/int...of-thrones-bij-kpn-471288

En ook hier is er een oplossing: wacht tot de DVD set uitkomt en fiets naar de MediaMarkt!
Ja maar bij KPN kan je helemaal geen HBO series bekijken, daarvoor heb je een Ziggo abbonement nodig...
Dus ik snap om sommige redenen wel dat mensen 'sommige' series 'illegaal' downloaden, daarbij betalen we straks ook meer thuiskopieheffing, wat nogsteeds geen geldige reden is om illegaal te downloaden maar toch..

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 18:07]

Wettelijk is de thuiskopieheffing geen geldige reden om te downloaden. Maar moreel is dat het zeker wel.

Het illegaal downloaden van content is de afgelopen 20 jaar gedecimeerd naar het aantal internet gebruikers. Tot een jaar of 10 geleden was illegaal downloaden van muziek, films en software/games de norm. Tegenwoordig wordt je al vrij snel raar aangekeken als je aangeeft dingen illegaal te downloaden.

Vrij normaal, de digitale distributie is een tijdje een stuk verbeterd en de goede kant op gegaan.

Maar ondertussen bewandelen we dezelfde doodlopende weg als in het verleden, in plaats van 20 TV zenders waar je voor mag betalen, heb je nu 20 streamdiensten om voor te betalen.

Ondertussen betalen al die mensen die niet eens weten hoe ze illegaal moeten downloaden de thuiskopieheffing. En dan wordt die thuiskopieheffing ook nog eens hoger.

Het huidige systeem is helemaal van de pot gerukt en compleet anti-consument, alleen maar voor winst maximalisatie. Winstmaximalisatie heeft absoluut geen positief effect op onze samenleving, maar een klein groepje mensen wordt er stinkend en slapend rijk van, onze overheid helpt ze hier mee.

Gewoon je telefoon, laptops en andere apparaten met opslag zakelijk kopen, dan hoef je de thuiskopieheffing (en BTW) niet te betalen. Fuck dit door de overheid gesponsorde burgertjes uitmelken.
Het voorbeeld van die tijdschriften is niet te vergelijken met het verkrijgen van HBO. Je kunt HBO alleen bij Ziggo streamen, als je bij KPN zit, moet je dus van internetaanbieder veranderen. Dat gaat veel verder dan een krantenwinkel binnenstappen om een ander tijdschrift te kopen.
Alleen zou ik in dit geval moeten verhuizen om dat nummer te kunnen bemachtingen, omdat Ziggo niet leverbaar is waar ik woon.
Nu heb je een hele serie. Even hierboven geef je aan dat je geen abonnement hebt op het moment.
Een account wil niet zeggen dat ik een actief abonnement heb. Wel gehad. Zoals anderen aangeven, je wisselt geregeld om een serie te kunnen volgen.
Dan neem je ze omstebeurt? ...
ok, laat mij even zien welke dienst ik moet nemen voor stargate sg1, babylon 5 etc etc etc? Oh, right gaat hier niet vanwegen MGM en hoe ze europa zien voor streamen.///
Hij klaagt over blauw betalen, niet over ontbrekend aanbod.
net even de ts waar ik op reageer bekenen, en dat was een reactie op illegale meuk. beetje geval van beiden gelijk denk ik. Meer koffie :(
offtopic:
Je hebt een punt. De voorspelbaarheid dat jij kan zien wat in je ingedachte hebt is vanuit mijn standpunt erg laag. Daar komt bij dat er willekeurig dingen kunnen verdwijnen! :|

Bovendien noem je dingen die ik ook nergens kan vinden en graag zie _/-\o_
ahhh, my bad, meer koffie dan maar. Thanks!
Op dit moment heb ik er geen, maar misschien komt er een leuk Black Friday aanbod en neem ik weer een tijdje Motortrend.
En dan is HBO al helemaal bizar, want voor zover ik weet kun je dat nog steeds alleen icm Ziggo-abonnement afsluiten. Maar wellicht (hopelijk) is dit inmiddels gedateerd ;)
Helaas niet, het is nog steeds zo. De exclusiviteitsdeal geldt tot eind 2021.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:07]

Maar betalen voor een usenetprovider, een indexer en nu de metadata is geen probleem?
Precies. Als ik 50 piek per maand zou kunnen betalen voor de content hoe mijn server nu werkt met Kodi, Radarr, Sonarr etc, zou ik dat er graag voor overhebben.

[Reactie gewijzigd door pelt op 22 juli 2024 18:07]

imdb.com.........
ah, wacht even je bedoelt werkelijk de content en niet de info voor films/series.
Maarja, omdat jij niet alles op 1 plek voor 1 prijs kunt krijgen geeft jou nog niet het recht om dan maar de illegale weg te bewandelen.. het is en blijft een luxeproduct geen eerste levensbehoefte.. Menig crimineel steelt ook omdat die vindt dat het te duur is.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 juli 2024 18:07]

Helemaal eens. Maar er is (althans bij mij) zeker wel de wil om te betalen voor mijn content (en dat doe ik ook voor een groot aantal diensten), maar er is echt een gebrek aan 1 aanbieder (desnoods via een mooie interface, a la Kodi/Plex) die werkt zoals mijn server nu werkt.
Ik zou ook het liefst maar 1 aanbieder hebben, maar in de praktijk is die er niet en betwijfel of die er ook werkelijk ooit zal komen. Je zult dus op zulke zaken aankomen als GoogleTV die over de verschillende apps heen dan als het ware 1 interface legt waar je dan je content uit kiest, maar uiteindelijk alsnog de app start met de betreffende content (en je dus wel een abonnement moet hebben op die dienst).
En mensen die dan met spotify aan komen zetten dat die wel alles zou hebben, dan moet ik je toch teleurstellen, zelfs spotify heeft bij lange na niet alle muziek..
Wat is daar ironisch aan? Ik weet niet hoe TheTVDB deze data verzamelt, maar ik ga er even vanuit dat dat gewoon netjes en legaal verloopt.

Wat een eindgebruiker vervolgens met deze dienst doet is aan de gebruiker zelf en is ook niet te controleren door TheTVDB. Dus waarom is het zo ironisch dat deze dienst geld verdient aan het leveren van deze data?
Data word vooral aangeleverd door individuele gebruikers. Er zou ook een methode komen om gratis API access te krijgen als je genoeg data aanleverd, maar er zijn daar nog niet heel veel details over bekend.
Omdat je soms wel wil betalen, maar omdat het aanbod er gewoon niet is.
>maar de als de doelgroep al niet betaald voor content, waarom dan wel jaarlijks voor de meta data?

Waarschijnlijk dezelfde redenen dat er betaald wordt voor zaken als nieuwsgroepen, private trackers, VPN services, seedboxes en extra lokale opslag.

Al lopen ze nu natuurlijk wel het risico dat iemand de DB leeg trekt en die als torrent gaat aanbieden 8)7
De titel is helaas nogal suggestief. Zoals verder op in het artikel staat, er zijn schijnbaar gebruikers die hier juist wel behoefte aan hebben maar zoals ik het leest verdwijnt de bestaande mogelijkheid voor bedrijven om voor een api sleutel te betalen en de metadata voor hun gebruikers gratis te houden niet.

Het lijkt me dan ook sterk dat bijvoorbeeld Plex gebruikers gaat vertellen om hun metadata maar buiten Plex om te regelen.

Ik betwijfel ook dat iemand met torrents gaat zitten prielen. Ja je kan die database rippen en uploaden maar hoe ga je alle mutaties bijhouden? Iedere keer weer een rip uploaden? En gebruikers gaan iedere keer weer een nieuwe db downloaden? Dat ben je na drie keer ook zat.
Al lopen ze nu natuurlijk wel het risico dat iemand de DB leeg trekt en die als torrent gaat aanbieden 8)7
Dat heeft weinig zin. Na een weekje is die database al niet meer actueel... Die wordt meerdere keren per dag bijgewerkt vermoed ik.
[...]

Dat heeft weinig zin. Na een weekje is die database al niet meer actueel... Die wordt meerdere keren per dag bijgewerkt vermoed ik.
Het is een beetje á la wikipedia.
gebruiker A voert een serie op, met wat namen en een titel, gebruiker C heeft achtergronden, en vervolgens 'groeit' zo'n item ( in volume en in waarde )
Verwacht ook niet dat veel mensen hiervoor gaan betalen. Je kunt ook prima door je tv / film collectie kijken zonder de metadata gewoon in een folder structuur lijkt me.
De meta data word voor meer dan alleen dat gebruikt helaas :(
Dat zijn geen niet-legale (= illegale) doeleinden; dat zijn legale doeleinden. Als dat illegale doeleinden waren, dan bestond TheTVDB allang niet meer. Het feit dat het gaat om content gedownload uit illegale bron, valt onder civielrecht, en dat staat los van de vraag of de service van TheTVDB legaal is of niet.

Verder worden internet, lucht, en water ook gebruikt voor toepassingen waar ik het niet altijd mee eens ben; verbieden gaat echter te ver. Lichtelijk ironisch vind ik het ook niet.

Het enige dat ik lichtelijk ironisch vind is dat dit alles gecentraliseerd wordt opgeslagen. Dat komt de privacy ook niet ten goede. Volgens mij kun je het beter a-la wiki in een publieke database stoppen. Immers zijn de auteurs van de data vrijwilligers. Hetzelfde geldt ook voor iets als Discogs. Bij Wikipedia weet je in ieder geval dat de content onder een vrije licentie valt.

En 12 EUR per jaar is voor sommigen nou eenmaal heel veel centjes. We wonen niet allemaal in het Westen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 18:07]

Wel erg kort door de bocht. Ik heb mijn DVD's geripped en via Plex ontsloten. Ik merk in de Plex community dat behoorlijk veel mensen Plex op die manier gebruiken. Dus dat het alleen illegale content gaat is in mijn beleving onterecht.
Wat is er precies illegaal aan het ophalen van openbare data? Je kunt het ook zelf opzoeken op Wikipedia, IMDB, etc.
Zo ironisch is het dus niet dat hier op een legale manier aan verdient kan worden, zo'n API kost geld om te gebruiken, en daar betaalt normaal de aanbieder van zo'n service die de API gebruikt voor. Nu kan die dat dus doorberekenen naar de gebruiker doormiddel van dat abonnement voor TheTVDB.
Het spijt me, maar dat is hetzelfde als je zegt dat het raar is dat je nagellak remover kunt kopen bij de drogist omdat aceton een van de benodigdheden is om crack cocaine te maken.

Er is niks raars of illegaals aan het hebben of aanbieden van metadata van films, series, acteurs, producers, etc. zoals TVDB en IMDB doen. Er is ook niks raars of illegaals aan om deze metadata via een API aan te bieden zodat mensen hun media database of player kunnen aanvullen met data, net als dat je als je een muziek CD in je computer legt, je media player deze herkent en laat zien welke artiest/nummer/album je speelt.

Er is ook niks raars en illegaals aan het maken en verspreiden van media spelers als Kodi of Plex.

Wat wel raar is, is dat jij kennelijk als eerste denkt aan illegaler films en series bij het horen van thetvdb om vervolgens dat gelijk te extrapoleren naar de rest van de wereld. En dan ook nog te zeggen dat je het raar vind dat er op een legale manier geld verdient kan worden met iets wat ook gebruikt kan worden door mensen die illegaal content downloaden. Gevalletje van zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten?
Begrijpelijk, maar wel spijtig. Ik maakte veel gebruik van de dienst, zeker als het om wat obscure series ging die Plex niet uit zichzelf herkende.
Hoe denk je dat Plex aan z'n metadata komt?
TheMovieDB bij mij in ieder geval :)
Kun je voor kiezen welke je wilt, maar Plex zal hier niet blij mee zijn inderdaad. Maar ik heb vaak series die Plex niet uit zichzelf herkent en bij de Tvdb kon je altijd goed opzoeken hoe je de series moest indelen zodat Plex ze wel kon matchen.
Met api-versie v4 kunnen bedrijven afspreken die kosten door te berekenen aan de eindgebruiker. "Verschillende bedrijven willen de api-toegang niet afkopen, en hebben ons gevraagd de kosten door te rekenen aan gebruikers"
en
Gebruikers zouden volgens TheTVDB miljarden api-calls per maand maken waarbij er soms meer dan een petabyte aan bandbreedte wordt gebruikt. Daarom zou de dienst maandelijks tienduizenden euro's betalen aan hostingkosten. TheTVDB zou andere maatregelen hebben genomen om de kosten te verlagen, bijvoorbeeld door compressie toe te passen op de afbeeldingen en de api content niet dynamisch maar statisch te laten renderen, maar dat zou niet genoeg zijn.
Ik lees dit wat met een wat gemengde mening.

Aan de ene kant is het natuurlijk leuk dat een hobby project succesvol wordt zoals hun API. Goed gedaan! :)
Aan de andere kant is het succes nu wel de reden van een overgang van gratis naar betaald.

Ik snap ook eigenlijk niet waarom hier nog geen decentrale oplossing voor is. Zo'n service als dit kost gewoon enorm veel dataverkeer. Op een centrale manier houd je dat financieel gewoon niet vol als het een succes wordt (hun probleem). Het zou zoveel schelen in kosten als je het decentraal oplost. Al is die decentrale oplossing wel technisch heel veel complexer. Kort door de bocht zou je met een decentrale oplossing een model hebben waarbij iedere gebruiker van je API mee doet in het delen van de data naar andere gebruikers. Natuurlijk zal je nog wel een "master node" moeten hebben vanwaar nieuwe updates worden gepubliceerd. Maar dan nog, je dataverkeer zal dan zeker niet in de petabytes gaan! En je zal ook geen duizenden euro's kosten hebben. Wel zal je ontwikkeling erg complex zijn en heel veel tijd kosten.
Is het misschien een idee de gehele metadata als 1 compressed file via P2P (magnet) te hosten en dagelijks te updaten? Dan staat het gewoon bij iedereen opgeslagen.
Ik denk dat het hier om meer data gaat dan je denkt. Zeker omdat het ook cover art bevat enzo.
Oja de cover art..idd wel iets wat ik voor lief nam.
TheTVDB was al niet super betrouwbaar voor sommige zaken icm bv Sickrage, ik vraag me af wat er nu gaat gebeuren met die koppeling. Tijd om een alternatief op de gaan zoeken dan maar gezien die hele dienst daar op leunt.

Jammer, de rede dat ik die meuk gebruik is omdat ik thuis geen gezeur wil hebben qua zelf dingen doen; liever 1x goed instellen en nooit meer naar hoeven om te kijken (oude stempel hier, als je iets meer dan 1x moet doen = automatiseren).
TVDB moeten niet denken dat ze god zijn, Je zult zien dat er binnen no-time weer alternatieven ontstaan die wel gratis zijn. Sommige downloads komen al met nfo file en covers dus je hebt dat hele TVDB niet nodig. Bovendien heel veel informatie ontbreekt in het Nederlands.

Ik ga er in ieder geval niks voor betalen, anders blijf je aan de gang.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 18:07]

TVDB is al een tijdje steeds slechter aan het worden. Ben het ook lang niet altijd eens met hun interpretatie van de nummering van nieuwe series. Bij de nieuwe Animaniacs 2020 hebben ze niet alleen de nieuwe serie als nieuw seizoen bij het origineel geplakt, maar ook nog eens alle individuele mini afleveringen als aparte afleveringen neergezet. Officieel zijn er 13 afleveringen op Hulu, maar volgens TVDB zijn dat er dus 42. Ja, flikker dan even een eind op :')

TMDB lijkt me al een tijd een veeeel beter alternatief, alleen is de integratie met sommige populaire diensten nog niet helemaal fantastisch (Sonarr bijvoorbeeld).
Achja, deze dienst is alleen maar om de gebrekkige metadata van de downloads te fixen. Als uploaders die gewoon goed zouden invoeren dan heb je die helemaal niet nodig.

Ik pas het gewoon zelf aan dus ik heb het helemaal niet nodig.
En waar check jij wat "correct" is? Al is het een andere site, bijv epguides.com, die haalt z'n info ook weer van thetvdb.

Bovendien vergeet je net als ik Cover Art die door een Jellyfin/Plex/Emby/Kodi wordt opgehaald.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 18:07]

Oh ik zet eigenlijk alles gewoon in mapjes. TV/Serie/Seizoen/Aflevering .

Zoveel series kijk ik niet en ik weet altijd wel hoeveel afleveringen er in een seizoen zitten over het algemeen. Ik mis dan inderdaad wel een hoop zoals cover art, beschrijving, categorie enz. Maar het is toch alleen voor persoonlijk gebruik.

Ik gebruik geen Plex/Kodi enz, ik speel alles af met VLC. Maar dat is wel een goed punt, als je dat soort software gebruikt dan heb je wel meer nodig dan alleen wat basis metadata.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:07]

Ok dat is echt een totaal andere ervaring.

Dankzij TheTVDB.com kan je gewoon een Netflix ervaring hebben. De boel komt vanzelf binnen, de UI ziet eruit als Netflix (maar beter) en je gebruikt alleen je tv remote of remote van je media player.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 18:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.