MediaTek onthult op 6nm geproduceerde Arm-soc voor Chromebooks

MediaTek heeft zijn MT8195-soc aangekondigd. Deze chip is bedoeld voor Chromebooks en wordt gemaakt op een 6nm-procedé. Het bedrijf toont ook een lager gepositioneerde 7nm-chip voor Chromebooks en een Dimensity 700-soc voor 5g-smartphones.

De MediaTek MT8195 is gemaakt op het 6nm-procedé van TSMC. De chip beschikt over vier krachtigere Cortex-A78-cores en vier meer zuinige A55-cores. De fabrikant noemt momenteel nog geen kloksnelheden. MediaTek voorziet de chip daarnaast van een Mali G57-gpu van Arm. De MT8195 heeft ook quad-channel Lpddr4X-geheugen met een snelheid van 2133 megatransfers per seconde; de hoeveelheid geheugen is niet bekend. De chip biedt verder ondersteuning voor Dolby Vision-hdr en kan hardwarematig AV1-video's decoderen.

De MT8192 toont veel gelijkenissen met de MT8195, maar is geproduceerd op een 7nm-node. Ook gebruikt de MT8192 minder krachtige A76-cores in plaats van de A78-kernen in de hoger gepositioneerde chip. De gpu blijft hetzelfde, evenals het gebruikte quad-channel Lpddr4X-geheugen op 2133MT/s.

MediaTek schrijft daarnaast dat de MT8192 een enkel 1440p-scherm op 60Hz of een 1080p-scherm op 120Hz kan aandrijven. De chip kan ook overweg met twee full-hd-schermen. Het bedrijf spreekt bij de MT8195 van 'ondersteuning voor drie schermen', maar daarbij wordt geen resolutie of verversingssnelheid genoemd. Beide chips ondersteunen USB 3.2 gen 1 met doorvoersnelheden tot 5Gbit/s en PCIe 3.0.

Dimensity 700-soc met 5g voor smartphones

MediaTek toont ook een Dimensity 700-soc voor smartphones. Deze op 7nm geproduceerde chip is voorzien van twee Cortex-A76-cores op maximaal 2,2GHz en zes A55-cores met een kloksnelheid tot 2GHz. Daarmee is de nieuwe chip hoger geklokt dan de Dimensity 720, die in juli werd aangekondigd. De soc heeft ook een Mali G57-gpu en ondersteuning voor Lpddr4X-geheugen.

De smartphonechip ondersteunt ook 5g-frequenties tot 6GHz, met theoretische downlinksnelheden van maximaal 2,77Gbit/s. De chip ondersteunt ook twee simkaarten met dual sim dual standby. Volgens MediaTek ondersteunt de smartphonechip daarmee ook dualsim-5g.

De fabrikant noemt daarnaast verschillende camerafuncties. De soc moet overweg kunnen met camera's met een resolutie van maximaal 64 megapixel. Een set-up met twee 16-megapixelcamera's wordt ook ondersteund. MediaTek noemt verder ondersteuning voor schermen met een resolutie tot 2520x1080 pixels en verversingssnelheden tot 90Hz, Wi-Fi 5 en Bluetooth 5.1. De eerste smartphones met een Dimensity 700-chip moeten in het eerste kwartaal van 2021 op de markt verschijnen, schrijft Android Authority.

MediaTek Dimensity 700

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

11-11-2020 • 11:03

31

Submitter: Balance

Reacties (31)

31
31
12
2
0
16
Wijzig sortering
Ik zie regelmatig berichten voorbij komen met nieuwe SOC's van Mediatek. Maar zoeken in de Pricewatch op Dimensity levert 0 toestellen op. Zijn deze niet voor de Europese markten, of koopt niemand ze gewoon? (Of zoek ik verkeerd?)
Dat valt mij ook op! GSM Arena heeft een handige (semi-internationale) database. Als ik daar alle beschikbare MediaTek Dimensity SoCs (de 1000, 820, 800 en 720) invoer komen daar 35 modellen uit. Het zijn voornamelijk Xiaomi, Huawei, Honor, Oppo, Vivo, Realme en ZTE telefoons, Chinese merken dus. Ook nog niet alle telefoons zijn al beschikbaar of zelfs aangekondigd (dus enkel gebaseerd op geruchten).

Even graven in de Pricewatch brengt twee modellen naar boven, beide van Oppo: De Reno3 5G en de Reno4 Z 5G, met respectievelijk een Dimensity 1000L en een MT6873V, wat een Dimensity 800 blijkt te zijn.

Die eerste heeft AnandTech gereviewed:Maar waar zijn dan de telefoons? Er lijken eigenlijk maar twee opties: Of er is geen vraag of er is geen aanbod. Beide zijn moeilijk te verklaren.

Misschien is het een lokaal ding? Op 29 september bracht MediaTek een press release uit:en op 13 oktober nog een:en daarin verwijst het weer naar de Oppo Reno4 Z 5G als de eerste Dimensity-telefoon in Europa. Oftewel, het lijkt erop dat ze pas net de Europese markt zijn betreden, om wat voor reden dan ook. Dit zou technisch (5g banden/frequencies?), juridisch, strategisch of economisch kunnen zijn. Maar het betekend hopelijk wel, nu het eerste schaap over de dam is, dat er snel meer volgen.
Dit zou technisch (5g banden/frequencies?)
Exact: Europa en de VS lopen hopeloos achter. Nokia en Ericsson kozen "uber-faal" Intel 10nm.
Jaren vertraging.
Mediatek gaat natuurlijk niet op de cluster-faal van de eeuw lopen wachten, die gaan gewoon door.

Inzake de uber-faal van de eeuw:

Nokia moest switchen naar dure / moeilijk te programmeren Xilinx FPGA's, en daarna Intel gedumpt voor Marvell en Broadcom. Verizon dumpte gewoon heel Nokia weer ten faveure van Samsung 5G; en in dit geval is Samsung 5G voor een groot deel Marvell-chips met Samsung-sticker erop; en de nodige Xilinx FPGA's natuurlijk.

Inzake MediaTek:

Oktober 2017: Mediatek test 5G interoperabiliteit met Huawei apparatuur.

Aug 2019: Goedgekeurd voor gebruik met 5G in China.

Sep 2020: Testen met 5G van Ericsson net klaar.

KPN 5G werkt met Ericsson.

Telekom had Huawei ook even op pauze gezet; ze zullen ook wel wachten op Ericsson en Nokia apparatuur.

Maw, Hier in de EU / VS moet alle onbetrouwbare faal-rotzooi met Intel-inside sticker op de schroothoop, en worden vervangen door betere merken (Samsung, Marvell, Broadcom, AMD-Xilinx FPGA's); dan kunnen we hier misschien ook een keer aan de slag met 5G op de MT-Dimensity serie.

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 13:44]

Mijn laptop uit 2016 is de enige met een Intel chip die ik in ruim 15 jaar heb aangeschaft. Maar laat de ARM chips van Mediatek, Amlogic, Allwinner, Rockchip e.a. maar komen voor Chromebooks en Android TV boxen en dan wordt er wel een manier gevonden om daar Linuxdistributies op te draaien.

Intel en AMD teren nu nog op de x86 compatibiliteit voor Windows, maar als Microsoft serieus werk maakt van ARM, zou dat op de langere termijn geen groot voordeel meer moeten opleveren. Apple heeft in ieder geval op de consumentenmarkt de eerste aanzet gegeven en de rest zal hopelijk spoedig volgen.
Ik zie regelmatig berichten voorbij komen met nieuwe SOC's van Mediatek. Maar zoeken in de Pricewatch op Dimensity levert 0 toestellen op. Zijn deze niet voor de Europese markten, of koopt niemand ze gewoon? (Of zoek ik verkeerd?)
Zoek eens naar Smart TVs. Daar heeft MediaTek zowat alleenrecht. En als je dan kijkt hoe vreselijk daar de performance tegenvalt; hoe buggy de drivers van de SoCs zijn; etc. dan snap je ook gelijk waarom veel telefoonfabrikanten ze links laten liggen.
Yup.

Maar vanaf de andere kant: ze gaan wel door met ontwikkelen en het wordt snel beter, en steeds meer met concurrerende specificaties. Ze zijn er zeker nog niet, maar je ziet wel duidelijk de drive van de Chinezen om zich los te weken van de westerse leveranciers. Vermoedelijk zit de Chinese overheid er ook achter, en de blokkade van Huawei door het westen (en de overige grappen van de VS de afgelopen jaren) heeft de inspanningen alleen maar versterkt, denk ik.

Ik ben benieuwd waar ze over vijf jaar staan - en met steun van de overheid is die tijd ze ook gegeven.
Welke Chinese overheid? Mediatek is Taiwanees.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 13:44]

Ah, wist ik niet, dank.
Nou zit daar ook genoeg drive, trouwens...
MediaTek speelt een grotere rol in andere markten dan in Nederland. Je ziet ze voornamelijk (Niet altijd, er zijn genoeg uitzonderingen) in de toestellen van Chinese merken terecht komen. Deze link geeft bijvoorbeeld een overzicht met internationale toestellen met een MediaTek Dimensity 800 chip.

Het zal mij trouwens niks verbazen als er binnenkort veel Huawei toestellen met MediaTek chips uitkomen, omdat Huawei zijn eigen chips niet meer kan fabriceren vanwege dat hele Amerika gedoe.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 23 juli 2024 13:44]

Mediatek heeft de Dimensity series pas de afgelopen tijd aangekondigt. Het is onwaarschijnlijk dat er nu al smartphones zijn die deze SOC bevatten, als de SOC überhaupt al van de lopende band af loopt.

Als je zoekt op de MT#### processoren zul je ze gerust terugzien in de pricewatch.
De Dimensity 1000 werd een jaar geleden aangekondigd, dus dat is het niet.

Ik denk idd dat @Balance een goed punt heeft. De 'traditionele' merken maken graag gebruik van Snapdragons (of eigen processors), dus dan kom je al snel op Chinese merken uit. Hoop een keertje een hoger gepositioneerd toestel met Mediatek te zien, goed voor de concurrentie!
Wellicht komen er nog wel, die Dimensity chips zijn nog niet zo heel lang uit.
Xiaomi heeft wel toestellen met Dimensity chips, zijn ook al weer een aantal maanden verkrijgbaar, zoals de Redmi K30 ultra met de Dimensity 1000, die iets minder presteert dan een 865. De K30 ultra heeft wel een 120hz scherm. De Dimensity toestellen zijn echter niet Global uitgebracht. Toestellen zijn wel knap geprijst. De K30 ultra is vanaf €312 verkrijgbaar,
Bizar mooie telefoon voor dat geld inderdaad, 120hz amoled fullscreen ook nog, met een front pop-up camera. Waar vind jij hem dan voor 312 euro, goedkoopste wat ik kan vinden is 366 euro.
Wat maakt een chip specifiek bedoeld voor een chromebook omgeving? Waarom niet iets ruimer en inzetten op een low-profile laptop in het algemeen?

Dat een chip(-set) met 5g ondersteuning primair gericht is op smartphones kan ik mij voorstellen. Maar ook daar zou ik ze ook in laptops of andere zaken met een groter scherm verwachten. Een 5g modem en zo in een chromebook of een laptop kan ook zeer handig en interessant zijn.
Hoe gaat dat binnenkort verlopen allemaal? Er is nog geen vaste overeenkomst tussen Nvdiai en ARM. Maar stel Nvidia koopt het alsnog. Nvidia staat er niet bekend om een product/service lang aan te bieden. Hun doen vaak direct in hun eco-systeem of doen de das om bij bedrijven achteraf om concurrentie te verslaan.

ARM is een grote speler aan het worden. Zie de M1 chip van Apple etc. Dit kan Nvdia allemaal tegenwerken op een gegeven moment.

Is hier wat tegen te doen.
Is hier wat tegen te doen.
Meer bieden dan Nvidia...

Maar waarom zou Nvidia met ARM Apple gaan tegenwerken, ARM verdiend primair zijn geld met licenties, als dat wegvalt dan heeft Nvidia een groot probleem omdat ze de inkomsten missen uit ARM, maar nog wel steeds de kosten hebben van ARM. En een bedrijf zoals Apple dwarszitten betekend dat bijna iedereen wegloopt van ARM omdat ze ARM niet meer kunnen vertrouwen met een belangrijk onderdeel van hun product.

Daarnaast zitten er contracten aan vast die lang lopen, heel lang lopen.
ARM verdiend primair zijn geld met licenties
En Nvidia juist met technieken voor zichzelf houden en juist niet vrij te geven (aan concurrenten).

Ben het verder wel deels met je eens hoor, ze kunnen het niet te bond maken want dan zijn ze uiteindelijk de enige die nog ARM gebruiken en valt de hele markt weg. Maar Nvidia kennende gaan ze de grenzen daarvan wel opzoeken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 13:44]

Met het grote verschil is dat Nvidia dingen zelf ontwikkeld en ARM een aankoop van $40 miljard is die geld moet opleveren anders zakt de waarde van Nvidia enorm en daar zullen investeerders actie op ondernemen.

Daarnaast zit je ook met anti-concurrentie wetgeving. Zelfs als zo een deal wordt goedgekeurd door de verschillende instanties, dan nog zal daar een oogje op worden gehouden.

En andere bedrijven weten dat iets dergelijks kon gebeuren, ze hebben een keuze gemaakt en het risico genomen dat het bedrijf waar ze licenties van afnemen overgenomen kan worden door een concurrent. Apple heel zelfs het geld liggen om ARM over te nemen, dat hebben ze niet eens geprobeerd... Ondernemen is weloverwogen risico's nemen, in het geval van ARM vs. x86 (van Intel) vond Apple kennelijk het risico waard.
Niet alleen Apple maar andere ook. Nu nam ik Apple als voorbeeld omdat hun nu hun eigen ontwerp hebben op basis van de ARM chip. Maar Nvidia staat er dus niet bekend om netjes te doen.
Apple gebruikt, naar ik meen sinds de A7 SoC, niet meer de ARM ontwerpen, maar ontwikkelt eigen cores die volgens de ARM instructieset werken. Ze nemen dus geen licenties af voor bijvoorbeeld de Cortex A76/A78 cores, maar alleen voor de ARM instructieset.

Fabrikanten als Qualcomm en MediaTek zijn dus in potentie gevoeliger voor de plannen van Nvidia met ARM: Nvidia kan er bijvoorbeeld voor kiezen de opvolgers van de huidige Cortex-cores niet meer in licentie uit te geven.
Niet alleen Apple maar andere ook. Nu nam ik Apple als voorbeeld omdat hun nu hun eigen ontwerp hebben op basis van de ARM chip. Maar Nvidia staat er dus niet bekend om netjes te doen.
Apple ontwerpt z'n chips op basis van de instructieset van ARM, niet op basis van een ARM chip ontwerp. En omdat ze bij Apple op hele lange termijn plannen heeft Apple voor die instructieset waarschijnlijk een eeuwigdurende contract afgesloten...
Om even op de M1 in te gaan;

De M1 is gebouwd op basis van een architectuur van ARM. Apple heeft daar een licentie op.
Er is niets wat Apple tegen houdt om een eigen architectuur te ontwerpen.

Als nVidia van plan is Apple te dwarsbomen door middel van de ARM licentie gaat het niet heel lang duren voordat Apple de ARM licentie overboord gooit en een eigen architectuur beschrijft. Het grootste deel van de M1 komt toch al niet van de ARM architectuur af.

Dus de keuze aan nVidia is dan: Wil je er nog even geld aan verdienen? Of wil je Apple forceren om nú al te stoppen met betalen?
Dat lijkt me wel erg versimpeld. ARM-architectuur is nog wel enigszins gaan met Apple's hardware en silicon teams, maar overstappen naar eigen architectuur lijkt me toch erg lastig door het gebruik van de ARM instruction set. Je moet als Apple zijnde dan ook weer een nieuwe vertaalslag maken in apps, e.d. Overstappen op een eigen architectuur lijkt me dan een even grote stap als van PowerPC naar Intel en Intel naar 'Apple Silicon'.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 23 juli 2024 13:44]

Overstappen op een eigen architectuur lijkt me dan een even grote stap als van PowerPC naar Intel en Intel naar 'Apple Silicon'.
Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat Apple een dergelijke overstap maakt......
Daarnaast is ARM nogsteeds een, relatief, RISC systeem. Er zijn een stuk minder instructies dan wanneer ze het vanaf Intel gedaan zouden hebben.

Apple's voordeel is dat ze (nagenoeg) volledige controle hebben over de software. Als ze de OS-level APIs gelijk kunnen houden dan zou het voor software leveranciers zelfs transparant kunnen gaan.

Uiteraard is het versimpelt. Ik ben niet in staat een volledige analyse hiervan te maken, noch leent het commentaar onder een artikel zich daarvoor. Per definitie is alles wat we hier posten erg versimpeld. Maar de kern blijft gelijk; Apple heeft al meerdere keren bewezen zich niet te conformeren aan hun leveranciers en als het ze écht tegen staat het gewoon zelf te gaan doen. Als nVidia ze dwars gaat zitten op CPU-architectuur vlak is het niet onwaarschijnlijk dat Apple gewoon van ARM af stapt en het zelf gaat doen.
Apple zal gewoon haar eigen cores kunnen blijven ontwikkelen op basis van de bestaande ARM instructieset waarschijnlijk, maar als er bijvoorbeeld uitbreidingen op de instructieset komen is het zeker denkbaar dat je een soort 'ARM-forks' gaat krijgen met een Nvidia en een Apple smaak.
Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat Apple een dergelijke overstap maakt......

Maar afstappen van ARM is wel weer andere koek. PowerPC was een IBM (of Motorola?) architectuur en er werd overgestapt naar een X86/X64 architectuur. Beiden bestonden al, net als ARM.

Het zal er op neerkomen dat in dat geval Apple weer aan de slag moet met een volledig andere architectuur wat prijzig, complex en tijdrovend is. Ik neem aan dat Apple contractueel het een en ander vastgelegd heeft rondom ARM om dit soort verassingen te voorkomen.
> Er is nog geen vaste overeenkomst tussen Nvdiai en ARM.

Ik denk dat de overname wordt geblokkeerd vanwege de geopolitieke implicaties
Waarom altijd maar die Mali GPU cores? Imagination Technologies GPU's zijn veel beter. Er komen zelfs Desktop Videokaarten van ze aan Volgend jaar.
Bij mij komt er niks meer binnen met een Mediatek soc. Omdat men weigert hun drivers vrij te geven - is het bijna onmogelijk om deftige updates te produceren laat staan OSS-ondersteuning te krijgen. Ze mogen verrekken voor mijn part! Nooit hebben we enige upgrade gekregen voor een Asus tablet - mede daardoor - een waarachtige schande is dit!
Bij mij staan ze dus op de zwarte lijst - niks met mtk voor de chipnaam! Niks dus!
Hopelijk biedt de Risc V later betere mogelijkheden - en komt er daar een standaard, zodat we niet zoals met het ARM platform voor elk arm-platform apart zitten te hacken. Eigenlijk is heel dat ARM gedoe een grote kl*t*nboel.
Betekent dit het begin van het einde van Intel processoren voor Chrome OS devices?

Ik heb zelf een Chromebook tablet (Lenovo duet) met een MediaTek processor. Werkt prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.