Facebook begint test met gamestreaming in de VS

Facebook is begonnen met een test met gamestreaming in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen kosteloos games die normaal op smartphones speelbaar zijn streamen, maar de test is beperkt tot enkele staten in de VS.

Facebook wil naar eigen zeggen beginnen met het streamen van games met relatief eenvoudige graphics, die niet afhangen van latency, om zo een goede ervaring te kunnen bieden. De functie heet Instant Games en gaat vooralsnog alleen van start op Android en niet op iOS. Apple staat gamestreaming op zijn platform niet toe, omdat het alle games zegt van tevoren te willen keuren.

De test begint met een aantal games, waaronder Asphalt 9: Legends van Gameloft, Mobile Legends: Adventure van Moonton, PGA TOUR Golf Shootout van Concrete Software, Inc. en Solitaire: Arthur’s Tale van Qublix Games.

De dienst is kosteloos voor gebruikers, maar er zitten wel advertenties in. De test gaat lopen in enkele Amerikaanse staten en moet later in heel de VS beschikbaar zijn. Of en wanneer Instant Games beschikbaar gaan komen in de Benelux, is nog niet duidelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-10-2020 • 17:09

29 Linkedin

Reacties (29)

29
26
8
2
0
12
Wijzig sortering
De dienst is kosteloos voor gebruikers, maar er zitten wel advertenties in.
Kosteloos is niet het juiste woord dan, kost geen geld lijkt me beter. :)
Betalen met je privacy kost je meer dan een paar euro uitgeven voor een game.

Hoop dat dit snel flopt. Nog meer vertakking en verspreiding van Feestboek is ongewenst. Voor je het weet leven we in 2034, en moet je inloggen op je koelkast anders koelt deze niet meer. Tenzij je een advertentie bekijkt.
Ik dacht meteen hetzelfde, en vindt het jammer dat onze, en de journalistieke, taal achterlopen op de huidige ontwikkelingen.

Dat het geen geld kost wilt niet zeggen dat het kosteloos is. Het is ook niet kosteloos als je ergens een werkvakantie van maakt, of in natura voor iets betaalt. Waarom zou betalen met onze gegevens iets anders zijn?
Onze taal loopt helemaal niet achter. De belastingdienst telt "natura/service" betalingen bij je werk gewoon me, zoals b.v. lunch.

Ze hadden in het artikel gewoon kunnen zeggen dat het "add-supported" En ik verwacht ook micro transactions.
Sorry hoor. Maar ik word een beetje moe dat onder elk artikel dat uberhaupt maar iets met FB te maken heeft en/of "Gratis" er weer genoeg mensen moeten roepen "Maar je betaalt met je privacy" ...

Dat weten we onderhand wel op Tweakers. Het hoeft niet nogmaals gezegd te worden.

En zelfs met betaalde diensten betaal je alsnog met je privacy. Netflix, Spotify houd allemaal bij wanneer je wat luistert en bouwt een profiel op van jou gedrag. Geld uitgeven met je pinpas idem ditto.

Privacy is anno 2020 redelijk dood als je ook maar een beetje meedoet met de moderne maatschappij.
Zolang mensen blijven klagen, is er hoop voor privacy. Wanneer iedereen opgeeft, is het gevecht voorbij en is privacy officieel dood.

Dat tien partijen je privacy geschonden hebben, betekent niet dat het oké is als 100 partijen je privacy schenden. En dat honderd partijen je privacy schenden, betekent niet dat het oké is als duizend partijen je privacy schenden. En dat je één camera in je huis hebt, betekent niet dat je het oké vindt als er tien camera's in je huis komen.

En dat geldt voor alle maatschappelijke kwesties. Dat je chocola eet dat wordt gemaakt door kinderslaven, betekent niet dat je niet mag klagen over kleding gemaakt door kinderslaven. Ja, het is deels hypocriet. Maar veel narigheid is alsnog beter dan volledige narigheid.

[Reactie gewijzigd door NoThankYou op 26 oktober 2020 23:22]

Ik ben alleen huiverig voor de macht van bepaalde instanties.
Nu kan ik er nog omheen manouvreren door dingen niet te doen zoals FB niet gebruiken of mn mobiel bijna nooit mee naar buiten te nemen) , maar als men mij gaat dwingen, dan is het andere koek.
Ook met google ben ik wel klaar nadat ik erachter kwam dat de tablet van mn vrouw gewoon mee zat te luisteren terwijl dat ding gewoon in standby op de tafel lag.
Vervolgens kreeg ik op mn eigen pc ineens allerlei reclame over dingen die ik met mn vrouw besproken had, zonder dat we hier ooit naar gezocht hadden.

Gelukkig (vind ikzelf) ben ik altijd iemand geweest die nooit met de stroming meeging maar mn eigen weg volgde. Dit is ook een nadeel wellicht omdat ik hierdoor afwijkend in de data naar voren kom.
Dit refereer ik dan weer naar mn openingszin, omdat ik afwijk kan ik mischien uitgezonderd worden en benadeeld worden. Ik ga gewoon niet mee met de massa op veel vlakken.
Je geeft feitelijk aan dat jouw interpretatie van "gratis" betekent dat het jouw geen geld kost.
Je betaalt niet met je privacy. Je betaalt met jouw data.
Dat jij het waarde van je eigen data niet begrijpt of dusdanig als waardeloos bestempelt maakt het nog steeds niet gratis.
Je kan er zo licht over denken maar besef je eigenlijk wel dat het juist de bedrijven zijn die handelen in jouw data, de rijksten op aarde zijn? Waar komt dat geld vandaan? Geldbomen?
Sorry hoor.
Geen probleem.
Dat weten we onderhand wel op Tweakers. Het hoeft niet nogmaals gezegd te worden.
Kom jij even vertellen wat mensen wel en niet hoeven te zeggen op een openbaar platform?
Dat is niet aan jou, voel je vrij om niet te reageren als je niets inhoudelijks hebt in te brengen.
Privacy is anno 2020 redelijk dood als je ook maar een beetje meedoet met de moderne maatschappij.
Nee, privacy is helemaal niet dood... Naar mijn inziens klinkt het een beetje alsof je de hoop hebt opgegeven en je je laat leiden door gebeurtenissen om je heen.
Ik doe mooi wel mee met de maatschappij, ik ondervind er totaal geen hinder van geen Facebook of andere social media te hebben. Ik heb geen behoefte om een nutteloze status update toe te voegen zodat anderen kunnen zien hoe "leuk ik het wel niet heb". Ik heb ook geen drang om alles te delen met iedereen om me maar niet 'alleen' te voelen.

Waar ik absoluut niet tegen kan en wat een behoorlijk slechte ontwikkeling is, is dat Facebook overal haar klauwen in probeert te krijgen, nu ook op gaming gebied. Eerst een Facebook account verplichten voor de Oculus Rift waardoor deze voor veel mensen onbruikbaar is geworden, vervolgens proberen ze zich te verspreiden op de mobiele 'game' markt. What's next?
Facebook is sowieso ongewenst 😉
lol, leuke opmerking van die koelkast :)
Zou een mooi Black Mirror thema kunnen zijn. :)
Net zoals alle mensen die Android gebruiken. Dus beetje onzinnig om te zeggen dan toch?
games die normaal op smartphones speelbaar zijn streamen
gaat vooralsnog alleen van start op Android
Mis ik iets? Meestal is het streamen van games bedoeld om games die je normaal niet kunt spelen vanwege hardware limitaties, nu wel te kunnen spelen via de stream. Maar nu willen ze... wait for it... telefoongames gaan streamen naar telefoons! Wat een briljant idee! In plaats van gewoon het spel installeren op je telefoon kun je het nu spelen met afhankelijkheid op Facebook, extra privacyschending en advertenties, en een drain op je databundel. Fantastisch!

Tenzij ik ergens iets verkeerd begrijp vind ik dit het meest belachelijke idee ooit en snap niet wie de doelgroep is. Maar misschien is dat maar beter ook. Het laatste wat de wereld nodig heeft is nog meer Facebook.
Ik ben alvast fan. Ik heb een Desktop thuis, maar voor de rest gebruik ik mijn MBP. Via concurrent GeForce Now kan ik haast ieder spel draaien van mijn Steam catalogus zonder het vooraf te installeren en vanaf een 60 mb/s verbinding draait het bijzonder vlot. Deze dienst is ook voorlopig gratis (met enige beperkingen) en heeft geen advertenties en bied ook een betaal-model aan. Alle extra ontwikkelingen in dit marktsegment zijn welkom. Ik weet niet of ik in de toekomst nog zal upgraden, zelfs de betaalversie is ettelijke malen goedkoper dan een nieuwe kaart (en aanverwanten). Qua energieverbruik maakt het ook een enorm verschil. Het neemt ook geen storage op mijn lokale drive en ik kan quasi onmiddellijk spelen zonder vooraf te installeren of te patchen. Natuurlijk hebben sommige mensen privacy zorgen, maar voor mij maakt dit weinig uit, ik download iedere week bv. mijn gratis games op de EGS. Maar ik respecteer iedereen hun keus.
Ik zie vooral smartphones games in het artikel. Weet niet of je daar blij van wordt op je MBP. En ook niet vergelijkbaar met wat steam biedt.
Facebook Gaming is gigantisch groot. De generatie die nu opgroeit gamet allemaal en het aandeel 40/50/60 plussers wat gamet groeit met de dag.
For the first time, Facebook is breaking down what those 700 million plus people are doing: More than 380 million of them play games such as "Farmville" each month, and 200 million watch gaming livestreams. Some 230 million participate in gaming groups. Some of these people are doing more than one activity so they may be counted multiple times.
Facebook legt de focus nu eerst op wat werkt en houdt het simpel. Maar de stap van een Farmvile naar een Fall Guys wordt met de dag kleiner en dan is het cloud streamen van een game veel gemakkelijker dan het iets lokaal op je apparaat draaien. De nieuwe groep gamers wil zich geen zorgen maken over hardware compatibiliteit, de game moet het gewoon doen, net zoals een film van Netflix het ook altijd overal doet.

Als Facebook ook de "hardcore" gamer meer weet binnen te halen (via haar streaming kanalen, wat enorm groeit ten koste van de concurrentie) dan heeft het ook de kennis inhuis dankzij de deal met Microsoft om hun Cloud Gaming technologie/expertise te integreren met Facebook gaming.

Dus cloud gaming is voor Facebook een mooie tool om zowel het Farmvile publiek als de hardcore gamer te bedienen met content.
Ik ben ook een oudere 50+ gamer, maar ik zie het precies contra als jij, al die jongeren met een sociale media gedoe, instagram, weetik veel wat nog meer.. Het selfies gebeuren... nooit een seconde iets van begrepen, of Youtubers/influencers... het janken op forums tegen devs omdat het spelletje net niet zo is zoals zij wilde... etc etc etc etc...

Ben het wel mee eens veel moderne "gamers" gewoon willen gamen en dat de Hobby is, waarbij denk ik juist mijn generatie de gehele PC met alles erop en eraan de hobby is, met de hele geschiedenis er achter waarom bepaalde zaken zo zijn als ze zijn (stond echt te klapperen er YT filmpjes zijn met uitleg waarom de C drive de C drive is, dat weet toch dacht ik iedereen)

Van alle ouderen die ik ken die gamen net als ik, zijn stuk voor stuk behoorlijk IT shaffy, en weten vaker meer van de materie als menig jongere. Maar geef toe, ken ook genoeg leeftijdsgenoten die net als de jongeren er weinig van snappen nog, maar dat waren vroeger ook diegene die mij uitlachte omdat ik games speelde, en hun nog cowboy en indiaantje op straat met een paar takken en riepen net als mijn ouders, Computers, Hype, waait wel over, zoals alle hypes :P

Voor de rest ben ik het wel met je eens hoor, maar wilde ook eens even tegengas geven dat niet alle ouderen hopeloos verloren zijn met een PC en internet, en allemaal dom op FB zitten te spelen.
Als ik straks in een verzorginghuis zit, en er is geen snel Internet een een goede GamePC op mijn kamer, moet je horen wat voor stennis ik ga trappen met mijn rollator ;-)

[Reactie gewijzigd door ArranChace op 27 oktober 2020 02:57]

volgens mij combineer je onterecht wat feiten, het aantal gamers dat Facebook gebruikt is heel groot. fb biedt diensten aan zoals het opslaan van smartphone game progress. maar of fb gaming als in actief games aanbieden groot is?
Op het platform Facebook kan je gamen. Daarmee biedt Facebook toch games aan? En dat doen dus 380 miljoen gebruikers per maand.

Waar ik speculeer is dat ik er vanuit ga dat de stap van FarmVille naar Fall Guys op den duur masaal wordt gemaakt door de FarmVille gamers. Maar die games vereisen veel meer van je hardware en dus is cloud gaming een uitkomst. https://edition.cnn.com/2...youtube-twitch/index.html

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 26 oktober 2020 22:08]

Jammer dat er niet veel meer wordt ingezet op zaken als instant-apps, streamen van game assets, onderdelen van games downloaden, html5 technieken, ipv volledige videostreams van de gameplay..

Ik snap dat games streamen wellicht de toekomst vormt maar vond het streamen van assets eigenlijk interessanter omdat je dan niet te maken hebt met latency van de videostream etc.
Probeer FB zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Dus van mij mag het overwaaien.
Het is ondertussen al zo'n dikke 15 jaar geleden dat Onlive ons gamestreaming beloofde. Ik snap dat de grote bedrijven bang zijn om te laat te komen wanneer een nieuwe hype toch iets wordt. Maar dezelfde pijnpunten die toen golden blijken nog steeds het grote probleem.
Zei je dat ook toen Apple van de computerwereld naar de smartphone wereld ging?
Of toen Google iets meer ging doen dan alleen maar zoekresultaten weergeven?
;)
De Iphone snap ik nog wel maar gamestreaming vond ik nogal vreemd. Maar goed aan de minnetjes te zien snapten mensen dat niet. Het was ook wel een korte comment, ik wist wel dat dat fout zou gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee