Google stopt met app die locatie van 'vertrouwde contacten' weergeeft

Google stopt per 1 december met de ondersteuning voor de app Vertrouwde Contacten. Met deze app konden gebruikers contacten instellen met wie de locatie gedeeld kon worden, voor bijvoorbeeld noodgevallen. Google verwijst gebruikers door naar Google Maps.

vertrouwede contactenGoogle heeft de app Vertrouwde Contacten inmiddels uit de Play Store verwijderd. Het bedrijf meldt gebruikers in een e-mail over de wijzigingen en ook op het dashboard voor vertrouwde contacten staat een notificatie dat de dienst na 1 december 2020 niet meer wordt ondersteund. "Als de app is geïnstalleerd op je apparaat, kun je deze tot die datum blijven gebruiken", meldt Google. Na die datum krijgen contacten dus niet meer de real-time locatie van de gebruikers te zien.

Het bedrijf meldt daarbij dat gebruikers 'Locatie delen' op Google Maps kunnen instellen om hun locatie met anderen te delen. De werking is wel anders. Waar gebruikers met Google Maps alleen kunnen kiezen wie hun locatie kan zien en voor hoelang, was het met Vertrouwde Contacten ook mogelijk voor de ander om te zien of er recentelijk nog activiteit had plaatsgevonden.

Vervolgens konden vertrouwde contacten de locatie van de gebruiker opvragen. Dit verzoek kon geweigerd worden, maar als de gebruiker na vijf minuten niet weigerde, werd de locatie doorgegeven. Google introduceerde Vertrouwde Contacten in 2016. Niet bekend is waarom de dienst stopt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-10-2020 • 07:34

135

Reacties (135)

135
133
65
12
0
53
Wijzig sortering
Locatie delen via Whatsapp gaat ook, makkelijk om elkaar te vinden
De use case is hier dat je halfdood in de greppel ligt en niet meer bewust je locatie delen kunt.
Voorbeeld:
Mijn vriendin heeft epilepsie. Gemiddeld 1 aanval in de maand, maar wel redelijk heftig (schokken, paar minuten niet aanspreekbaar, daarna kwartier nodig om bij te komen).

Als ze een aanval krijgt, is het vrijwel altijd in de ochtend en in het weekend, in 80% van de gevallen op zondag voor 10.00u. Heel soms echter, is een aanval ook op een ander moment.

Ze mag (uiteraard) geen rijbewijs halen of een auto besturen, maar op de fiets mag en kan ze overal naartoe. Dat levert bij mij wel eens de zorg op wanneer ze langer dan gemiddeld weg van huis blijft.
Dan biedt zo'n app uitkomst.
Ik gebruik voor de telefoons van mijn kinderen Google Family Link. Primaire doel van Family Link is kinderen stapsgewijs meer verantwoordelijkheid geven op hun eigen toestel. Daarmee wordt de telefoon dus beperkt. Ik moet bijvoorbeeld akkoord geven voordat zij een app kunnen installeren, en er is een limiet op de totale tijd en per app in te stellen. Ik zie dus ook altijd waar de apparaten zijn.

Ik weet niet of het mogelijk is om alle goedkeurings-opties uit te schakelen en het alleen te gebruiken voor lokatie, maar ik zou het eens onderzoeken.
Misschien een idee om een smartwatch met valdetectie aan te schaffen? Dan wordt bij het detecteren van een val direct de locatie gestuurd naar een ingestelde contactpersoon.
De nieuwere Samsung watches zoals de Galaxy Watch 3 en Galaxy Watch Active 2 hebben dat sinds kort met een software update ook gekregen.
Je kan de locatie permanent delen via Google Maps maar het goede van Trusted was dus dat je pas je locatie ging delen wanneer dat nodig was en dan kon je zelf nog aangeven of je akkoord ging. Nu moet je dus altijd delen en weet je niet wanneer dit gecontroleerd wordt.
En dan maar hopen dat die greppel 4G heeft.
Je locatie komt ook nog wel door op 3G ;)
Zijn genoeg gebieden hier in Noorwegen waar ik niet eens Edge heb :P Dan heb ik het niet over de 'berg' gebieden en noord noorwegen. Zelfs binnen een straal van een uur rijden van Oslo genoeg plekken waar helemaal geen bereik is.
Dan zou je altijd nog bijvoorbeeld Iridium kunnen gebruiken, die Garmin apparaten met InReach zijn niet zo heel duur.
Hmm, mijn ervaring als vakantieganger is heel anders in Noorwegen. Ik had daar overal internet, zelfs in de bergen in de middle of nowhere, waar ik hier in Nederland of in Duitsland op sommige plekken in bewoont gebied niet eens normaal een telefoongesprek kon voeren.
Heb je Faraday greppels in je buurt?
100% waarvoor ik tot nu toe de locatie functie in Whatsapp voor heb gebruikt. Begin van de avond iedereen locatie sturen in de groepsapparatuur en dan ervoor uit :P
Helaas niet de optie voor een onbepaalde tijd. Dat mis ik persoonlijk een beetje.
onbepaalde tijd zit er wel in in google maps
Ik dacht ook van niet, maar ik kan inderdaad kiezen voor 'Until you turn this off wanneer ik gebruik maak van locatie delen in Google Maps.

Als alternatief kun je ook via Find my Device (voorheen Google Device manager) een locatie opvragen als je op de account van de ander kunt inloggen.
Inderdaad, je kan ook een tweede (gedeelde) Google account aanmelden op elke gsm. Je kan hiermee dan Find My Device gebruiken met deze gedeelde account, die verder niet noodzakelijk tot iets moet dienen.
Sinds Android 11 kan ik helaas niet meer op de achtergrond m'n locatie delen. Whatsapp moet actief blijven. Google Maps kan nog wel op de achtergrond locatie delen zonder dat de app actief is, dus ik en mijn partner gebruiken dat nu.
Staat WhatsApp toevallig in de energiebesparende modus?
Nee, kan bij de rechten gewoon niet meer zeggen dat Whatsapp altijd toegang tot locatie mag hebben (ook op achtergrond).
Onlangs nog geprobeerd, werkt prima als je in de buurt van accesspoints bent (lees in de bebouwing), echter in het bos is de locatie niet duidelijk en staat er een cirkel van 2km om een persoon heen en is de persoon niet meer te vinden.

Heb het destijds opgezocht: Het lijkt er op alsof Whatsapp gebruik maakt van een mac adres database en/of het uitmeten via de telefoonmasten via een driehoeksmeting en niet de GPS zoals je dat zou verwachten. Dit alles om accu te besparen.

[Reactie gewijzigd door ETH0.1 op 23 juli 2024 11:13]

Whatsapp doet helemaal niets, en maakt gebruik van de locatiedienst van het toestel.

Android en iOS leveren de locatie aan de apps die dat vragen (en toestemming hebben). Die services gebruiken inderdaad wel assisted GPS en bekende wifi en bluetooth locaties om de GPS data mee te verreiken.

In een bos heb je mogelijk geen contact met 4 individuele GPS satellieten, waarmee de nauwkeurigheid inderdaad minder wordt.

[Reactie gewijzigd door frickY op 23 juli 2024 11:13]

In een stedelijke omgeving kan Google/je telefoon gebruik maken van WiFi positionering systemen om je locatie heel exact te bepalen. Juist buiten de bewoonde wereld wordt alleen gebruik gemaakt van GPS wat zorgt voor mindere accuratesse.

Naar mijn weten worden de gps gegevens ook minder vaak gepingd, waardoor ze een grotere regio aangeven.
Het is net andersom;
In een stedelijke omgeving is GPS ontvangst op mobiele telefoons vaak slechter omdat gebouwen het vrije zicht op minstens 4 satellieten belemmeren, en signalen tussen gebouwen weerkaatsen.
Bluetooth en wifi scanning helpt dan om, zelfs binnen gebouwen, een nauwkeurige locatie bepaling te kunnen doen.

Ons GPS netwerk is nauwkeurig op enkele meters. Hoe minder satellieten er bereikt worden, en hoe meer storing er is, hoe onnauwkeuriger dat wordt.

Als je in het bos een locatie met een nauwkeurigheid van 2km krijgt, heb je waarschijnlijk (nog) geen GPS fix en is dat gebaseerd op het Cell ID (GSM mast). Daarvoor heeft je toestel wel een internet verbinding nodig.

[Reactie gewijzigd door frickY op 23 juli 2024 11:13]

Wel jammer, het was wel lekker overzichtelijk waar iedereen in het gezin uithing. Maps is daar toch minder goed in.
Ik snap dat het kan, maar waarom zou je dat willen weten en 24/7 kunnen opvragen?
Ik snap dat het kan, maar waarom zou je dat willen weten en 24/7 kunnen opvragen?
We hebben afspraken gemaakt wanneer we wel en niet kijken, maar het is wel handig om onnodige paniek te voorkomen. Ik ben vader van twee pubers die vaak hun telefoon op silent hebben staan op school, en dan vergeten het geluid weer aan te zetten als ze school verlaten (of ze negeren me, we zullen het wel nooit weten). Dus als ze wel heel erg laat zijn van een sporttraining (dochter was paar weken geleden 2 uur te laat thuis), dan is het voor mij een gerusstellende gedachte dat ze nog bij de sportschool is. Telefoontje met de sportschool is dan snel gepleegd. Zo kijken mijn kinderen regelmatig of ik al bijna thuis ben (ze maken zich zorgen of ze wel op tijd hun eten krijgen).
Dan moeten ouders die vóór 2004 pubers hadden toch door een hel zijn gegaan...
Kinderen in die leeftijd moeten geheimen kunnen hebben en scheve schaatsen kunnen rijden. Ook al heb je afspraken gemaakt, ze weten dat je toch ieder moment kunt meekijken en dan gedraag je je minder vrij. Kinderen die daarmee opgroeien zullen later ook gemakkelijker toestemmen met massasurveillance door overheden.
Dat tegenwoordig de technische mogelijkheid bestaat om kinderen beter in de gaten te houden, betekent nog niet dat het ook goed voor hun ontwikkeling is. Ik snap dat je als ouder er alles aan wil doen wat mogelijk is om je kind te beschermen maar door de technische vooruitgang moet men zichzelf af en toe afremmen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 23 juli 2024 11:13]

Dan moeten ouders die vóór 2004 pubers hadden toch door een hel zijn gegaan...
Weet ik niet, ik was toen geen ouder. Maar ik weet wel van mensen die behoorlijk gestressed zijn geweest omdat zoon/dochter een paar uur te laat thuiskwam zonder te weten waar die uithing. Er zijn ook behoorlijk wat zaken anders geworden sinds 2004. Dus ik zou niet zo snel opvoeding van 2004 met 2020 vergelijken.
Kinderen in die leeftijd moeten geheimen kunnen hebben en scheven schaatsen kunnen rijden. Ook al heb je afspraken gemaakt, ze weten dat je toch ieder moment kunt meekijken en dan gedraag je je minder vrij.
Mee eens dat ze ook zelf dingen moeten kunnen ontdekken, maar ik heb niet de indruk dat ze het gevoel hebben in de gaten te worden gehouden of dat het ze tegenhoudt om domme dingen te doen. We hebben heel bewust afspraken gemaakt om juist die vrijheid te borgen. Ik heb die app het afgelopen jaar maar twee keer gebruikt, maar wel in situaties waarbij ik het gevoel had dat er iets heel erg aan het misgaan was.

Hoe men het beleeft zit denk ik ook een stuk in de opvoeding. Ik denk ook dat het op sommige punten onnodige spanning weghaalt: als ik vroeger een paar uur te laat was kon ik er wel op rekenen dat ik de rest van de week niet meer naar buiten kwam omdat ouders in hun boosheid iets riepen. Wij zijn veel rustiger en spreken we dochterlief aan op haar communicatiegedrag.
Kinderen die daarmee opgroeien zullen later ook gemakkelijker toestemmen met massasurveillance door overheden.
Dit is een veel te korte slag naar mijn mening. En volgens mij feitelijk onjuist. Wij voeden onze kinderen op met een bewustzijn dat privacy een groot goed is, en dat je informatie alleen moet delen als je de persoon waarmee je deelt vertrouwt en het een bewezen nut heeft. Dat ouders af en toe een oogje in het zeil houden als er volgens hun wat mis dreigt te gaan is een groot verschil met een surveillancesamenleving. Juist die discussie voeren over nut, noodzaak en proportionaliteit is kinderen bewust maken van privacy.
Het is een moderne benadering van privacy: "we kunnen wel alles zien maar we beloven dat we er netjes mee omgaan". Toch leidt dat tot ander gedrag bij mensen. het haalt tóch een stuk vrijheid weg omdat je onbewust rekening houdt met het feit dat anderen kúnnen meekijken.

Edit: toevoeging
Dat een kind te laat komt en dat je als ouder bezorgd thuis zit omdat je niet weet waar het uithangt hoort bij het proces van loslaten dat met de puberteit is ingezet. Ook ouders moeten wennen aan een zelfstandig kind. Pubers worden opstandig en gaan hun eigen gang en ouders worden wanhopig en bezorgd. Dat is de natuur die kind en ouder van elkaar losweekt. Dat proces ga je tegenwerken door deze locatievoorzieningen.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 23 juli 2024 11:13]

Edit: toevoeging
Dat een kind te laat komt en dat je als ouder bezorgd thuis zit omdat je niet weet waar het uithangt hoort bij het proces van loslaten dat met de puberteit is ingezet. Ook ouders moeten wennen aan een zelfstandig kind. Pubers worden opstandig en gaan hun eigen gang en ouders worden wanhopig en bezorgd. Dat is de natuur die kind en ouder van elkaar losweekt. Dat proces ga je tegenwerken door deze locatievoorzieningen.
Een decennium (of twee) geleden 'hoorde het er bij' omdat er geen keuze was. Net als dat hele hoge kindersterfte er veel vroeger er ook bij hoorde. Inmiddels is het echter een keuze geworden. En wat de resultaten op lange termijn van deze keuze zullen zijn is pure speculatie. Er is natuurlijk ook geen standaard voor in hoeverre een kind (of volwassene) zich moet losweken van de ouders en andersom, per cultuur verschilt dat, per familie en zelfs per kind. Dat ouders 'moeten' wennen aan een zelfstandiger kind is evident, maar hoe je hieraan went is en in hoeverre je hier in mee gaat aan de ouders en het kind zelf.
Het was tienduizenden jaren niet mogelijk om iemand te volgen en daar heeft de menselijke geest zich aan aangepast.
De mens bestaat al heel wat langer dan tienduizenden jaren, maar hoe lang we al gewend zijn aan iets dat er niet was is irrelevant voor deze stelling. De 'menselijke geest' hoeft zich uiteraard niet aan te passen voor een gebrek aan iets wat er nooit is geweest.

Zelfs als je dat buiten beschouwing laat zie je nog over het hoofd dat de gehele geschreven geschiedenis staat in het teken van goden die alles zien wat je doet en weten wat je denkt. Er zijn genoeg tekenen dat ook voor de geschreven geschiedenis degelijke gedachten heersten. Dus als er al een aanpassing nodig is voor de menselijke geest is dat juist dat dit voor agnosten en atheïsten is weg gevallen en zou een tracker beheerd door je ouders een gat in kunnen vullen waar de menselijke geest zich prettig in voelt.

Maar goed, ik sta open voor nieuwe kennis, dus mocht je wetenschappelijke artikelen hebben waaruit blijkt dat het ontbreken van mogelijkheden om elkaar beperkt te kunnen volgen essentieel is voor het losweken van kind en ouder, dan lees ik dit graag.
De ouderdom van de moderne mens ligt in de orde van de tienduizenden jaren en niet honderdduizenden jaren. Dat bedoelde ik. De samenlevingsvormen en communicatie zijn tienduizenden jaren niet heel veel veranderd als toen het digitale tijdperk kwam.
Met die goden heb je een goed punt. Toen dacht men ook dat er iemand toekeek.
Ik ben het volledig eens met J_Van_Ekris.

Wij hebben een zoon die net zelfstandig 3 dorpen verder naar school gaat met het openbaar vervoer.
Dit was in het begin niet evident voor hem en het verminderde zijn stress dat ik, indien nodig, hem steeds kon ophalen met de wagen.

Persoonlijk deel ik ook mijn locatie met mijn partner. Iedereen heeft daar zijn mening over maar voor ons werkt dit wel. Mijn partner weet of ik nog op kantoor ben en of onderweg en visa versa.

Het topic is ook besproken bij ons. Vanaf het moment dat mijn zoon of mijn partner vraagt om het delen van de onderlinge locatie te stoppen is dit geen probleem.

Het hangt er gewoon van af hoever je zelf wil gaan tussen vertrouwde personen en er is geen juiste of foute manier.
Stiekeme vriendjes/vriendinnetjes moeten op die leeftijd mogelijk blijven.
Precies, dat vind ik ook. Het hoort erbij en is deel van het proces van loslaten.
Het staat of valt natuurlijk met hoe je er mee omgaat. Als jij elke keer de app erbij haalt wanneer je puber een paar minuten te laat is, dan is het vertrouwen snel weg natuurlijk. Pubers zijn daar vrij zwart/wit in. Je kan hier gerust afspraken over maken zoals @J_van_Ekris kennelijk ook heeft gedaan. Mijn dochter heeft dit niet ingesteld, maar ik kan vaak wel haar locatie via Snapchat opvragen. Bij ons is dat echt geen issue omdat ze weet dat we haar de vrijheid gunnen om dingen te doen die ze ons niet aan de neus hoeft te hangen.
Dat is een kwestie van opvatting. Voor mij betekent privacy gewoon dat een ander bepaalde informatie niet KAN inzien en niet dat een andere BELOOFT het niet in te zien. Je dochter weet niet beter. Die is ermee opgegroeid en accepteert het en dat is juist wat ik bedoel. Als je ermee opgegroeid bent maak je er later ook minder een probleem van als de overheid beloofd correct om te gaan met de informatie die ze verzamelt.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard , dus zolang dat vertrouwen niet beschaamd wordt is er niets aan de hand.
Probleem is dat je niet kan controleren of iemand het vertrouwen beschaamt. Als je afspreekt dat je kind om 01:00 uur thuis moet zijn en je zegt dat je niet gaat kijken tot 2:00 uur dan weten ze dat ze een uitloop hebben tot 2:00 uur. Ga je om 1:05 uur al kijken waar het kind blijft is er geen ruimte meer voor puberale ongehoorzaamheid die gewoon bij die leeftijd hoort.
Je wint er ook niet heel veel mee. Bij een misdrijf gaat die locatie je ook niet helpen. Het is meer voor de gemoedsrust dan dat het echt wat uitmaakt voor de veiligheid en dan denk ik, laat het zitten.
Ik snap de hele heisa hier niet rond dit onderwerp; een béétje rebelse puber die dit om wat voor reden dan ook niet wil, zet het toch gewoon uit?
Idd. Of zet gewoon de telefoon uit.
Probleem is dat je niet kan controleren of iemand het vertrouwen beschaamt. Als je afspreekt dat je kind om 01:00 uur thuis moet zijn en je zegt dat je niet gaat kijken tot 2:00 uur dan weten ze dat ze een uitloop hebben tot 2:00 uur. Ga je om 1:05 uur al kijken waar het kind blijft is er geen ruimte meer voor puberale ongehoorzaamheid die gewoon bij die leeftijd hoort.
Je wint er ook niet heel veel mee. Bij een misdrijf gaat die locatie je ook niet helpen. Het is meer voor de gemoedsrust dan dat het echt wat uitmaakt voor de veiligheid en dan denk ik, laat het zitten.
Waarom gaat iedereen continue uit van een misdrijf wat ik als ouder moet voorkomen? Als iemand zelfstandig een greppel inrijd is het wel handig dat ik weet waar ik moet beginnen met zoeken. Mijn dochter en zoon moeten bijna dagelijks een kilometer buiten de bebouwde kom langs een matig verlichte weg fietsen. Maar regelmatig blijven ze ook hangen bij de sportclub of vrienden.

De ruimte die je kinderen geeft wordt deels bepaald door het afbreukrisico. Met de app beleef ik minder risico, en ben ik dus minder streng naar hun toe. Dus de generieke uitspraak dat kinderen hierdoor vrijheid ontnomen wordt is in mijn beleving echt onterecht.

Het fundamentele punt is dat de app pas echt zijn nut levert als bellen niet helpt (for whatever reason). Dus toestemming vragen op het moment dat je info wilt is per definitie zinloos. Dan krijg je dit soort constructies, met een afspraak die borgt dat we de privacy van onze kinderen niet onnodig aantasten. Wat mij betreft zou de app mogen loggen wanneer we de locatie opvragen. Zou netjes zijn, maar ze nemen afscheid van de app.
Wat ik bedoel is de vraag wat je er nu werkelijk mee opschiet. Hoe vaak had het weten van de locatie van een kind in Nederland leed voorkomen? Het lijkt meer voor de gemoedsrust dan voor daadwerkelijke veiligheid en dan moet je het wat mij betreft niet doen.
Het is natuurlijk allemaal anecdotisch. Ik denk dat er geen bewijs dat dit soort apps daadwerkelijk in noodsituaties de oplossing bieden en dat anders mensen het loodje gelegd hadden. Maar als ouder in een hectische tijd is gemoedsrust mij ook veel waard. Want uiteindelijk is het die gemoedsrust die aan het einde van het liedje bepaalt of mijn kinderen iets mogen, en niet de absolute aantallen. Want eerlijk gezegd heb ik niet zoveel boodschap aan dat bepaalde zaken maar eens per jaar gebeuren, als mijn kind dat ene geval per jaar is.
Kinderen die daarmee opgroeien zullen later ook gemakkelijker toestemmen met massasurveillance door overheden.
Je hebt goede punten, maar een statement als dit mag je toch wel onderbouwen. Heb je (wetenschappelijk) bewijs dat dit zo is?
Nee, wetenschappelijk bewijs heb ik niet. Ik had het beter moeten omschrijven dat het mijn verwachting is. Ik baseer die verwachting op de verandering die mensen de afgelopen 40 jaar t.a.v. privacy hebben doorgemaakt. Ik zie dat men in de jaren 80 schande sprak over de massasurveillance in de DDR terwijl we die tegenwoordig heel normaal zijn gaan vinden. Het grote verschil is dat de overheid van de DDR malafide was en onze huidige overheid in principe niet. De gewoontes waarmee je opgroeit vind je doorgaans normaal. Dat is wel wetenschappelijk te onderbouwen.
Hier idem. Ik snap best dat er bij sommige mensen wenkbrauwen omhoog gaan als je dit altijd aan hebt / wil weten, maar ook ik heb een dochter die zo stronteigenwijs is het aandurft om in het donker te fietsen langs ^#$@^ routes. Dan vind ik het ook een hele gerusstelling als ik kan zien waar ze is.

Andersom rij ik een uur naar de klant waar ik zit en ik durf er niet op te vertrouwen dat ze alarm slaan als ik een keer niet aankom ("oh, zal wel vrij zijn zeker"). Dat los ik hier niet mee op natuurlijk maar ook dan vind ik het prettig als mensen kunnen zien waar ik ben. Voor mijn gezin is het geen geheim waar ik uithang.
Hier idem. Ik snap best dat er bij sommige mensen wenkbrauwen omhoog gaan als je dit altijd aan hebt / wil weten, maar ook ik heb een dochter die zo stronteigenwijs is het aandurft om in het donker te fietsen langs ^#$@^ routes. Dan vind ik het ook een hele gerusstelling als ik kan zien waar ze is.
Herkenbaar. In de donkere maanden voor kerst moet mijn dochter ook een behoorlijk eind fietsen langs een matig verlichte weg. Helaas geen alternatief.
Andersom rij ik een uur naar de klant waar ik zit en ik durf er niet op te vertrouwen dat ze alarm slaan als ik een keer niet aankom ("oh, zal wel vrij zijn zeker"). Dat los ik hier niet mee op natuurlijk maar ook dan vind ik het prettig als mensen kunnen zien waar ik ben. Voor mijn gezin is het geen geheim waar ik uithang.
Hier hetzelfde gevoel. Als ik ergens aangereden in een greppel lig, hoop ik dat mijn kinderen vroeg honger krijgen en gaan kijken waar ik uithang....
De kans dat een kind slachtover wordt van een misdrijf, is vrijwel nihil in Nederland, er is dus helemaal geen reden om deze functie op uw kids telefoon te hebben. Sommige mensen worden alleen maar bang gemaakt door enkele berichten in de media, ze vergeten daarbij dat we hier met 17 miljoen mensen wonen.
en inderdaad voor de mobile telefoon hadden we helemaal niets omelkaar op te sporen. Was in die tijd ook geen probleem.
Waar baseer je dat op?
dit artikel uit 2014 heeft het nog over flinke aantallen.
En hoe kom je erbij dat het vroeger allemaal geen probleem was?
Dat een op de vijf jongeren tussen 14 and 18 de dubbe wordt van een gewelds delict betekend niet dat een op de vijf overvallen wordt, Het kan ook simpel een ruzie zijn op straat. dus dit geeft gewoon een vertekend beeld. Nederland is de afgelopen 20 jaar een stuk veiliger geworden. het was vroeger inderdaad een stuk minder een probleem, als het zo erg was werd je gebracht of gehaald of je fietste met een ander mee. nu zeggen ze ga maar fietsen ik hou je online in de gaten. En als er iets gebeurt wat helpt die app nu om de misdaad zelf te voorkomen.
Nog een keer, waar baseer je dat op. Heb je cijfers? Verslagen van ouders? Had jij vroeger zelf kinderen? Maakte jij je nooit zorgen over ze?
Je zegt nu zelf dat er vroeger juist meer onveiligheid was.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 11:13]

je wilt een link ? hier zijn wat recenter recente links, you is uit 2014 en meer gericht op psychologie van het kind.

link
nog een link


Wil nog even toevoegen, dat je je zorgen maakt betekend niet dat je ze online moet kunnen volgen, En ja zorgen maakt iedereen zich wel is, Maar als je voor iederezorg een remedi inplant, komt ie thuis niet van de bank af.

[Reactie gewijzigd door trisje op 23 juli 2024 11:13]

[...]
(ze maken zich zorgen of ze wel op tijd hun eten krijgen).
:D :D
Wij met het gezin hebben het omdat het gewoon handig is. Kan mij een worst wezen als mijn moeder mijn locatie opvraagt.

Je kan altijd even kijken of iemand al bijna thuis is en de thee opzet of wat iemands laatste locatie was als deze onbereikbaar is. Het is niet iets dat je vaak gebruikt of misbruikt maar wel handig zo af en toe.

Je gaat elkaar toch niet uithoren van "wat deed jij gister 3 uur snachts in de stad?", gaat je helemaal niks aan.
Je gaat elkaar toch niet uithoren van "wat deed jij gister 3 uur snachts in de stad?", gaat je helemaal niks aan.
Zeker niet omdat je als ouder om 3 uur 's nachts dan moet kijken :)
Er zijn genoeg reden om dingen (nog) geheim te houden voor je ouders, niet ieder kind heeft begrip volle ouders of wil iets delen wat hj zelf nog niet wil. Het is niets voor niets zo dat jongere vanaf 16 jaar naar een dokter kunnen zonder de ouders er van op te hoogte worden gesteld wat hij/zei daar deed..

Het bespiden van je tieners lijkt heel normaal maar is dat eigenlijk geheel niet. en als er iets gebeurd stelt die app dat niet voor je vast. Gelukkig bestaan er voor tieners ook apps die een nep locatie kunnen doorgeven aan hun oversturende ouders.
Ik heb het niet over tieners, iedereen is uit huis hier. We hadden het ook als tieners maar het werd niet op die manier gebruikt.

Niemand kijkt gewoon om te kijken waar iemand is maar altijd voor een reden en je vraagt iemand ook niet iets als je iets ziet. Het is dan ook geen bespieden in dit opzicht, waar jij het overhebt is een heel ander verhaal en ga ik niet op in (controlerende ouders).
The road to hell is paved with good intentions....

Het is schitterend dat jij enkel omringd bent met mensen met onfeilbare normen en waarden. Dat is echter niet een erg gangbare situatie.

Neem maar van mij aan dat als moeders of vaders het ineens uitzet op een bepaald tijd en de wederhelft ziet dat "toevallig" dan kun je al snel een vertrouwensbreuk krijgen. Alles weten maakt niet gelukkig.
Wij hebben een oude monitor + raspberry pi in de keuken aan de muur hangen met de locatie van alle gezinsleden (via "Find my" van apple). De kinderen vinden het leuk om te kunnen zien waar wij zijn (voor Corona was dat vaak buitenland voor werk), en wij vinden het fijn om te weten waar zij zijn. Als ze om 1 of andere reden onzichtbaar willen zijn kunnen ze de het altijd uitzetten.

Ik heb met zeker 10 mensen "Find my" aan staan. Dat mensen vroeger meer privacy hadden weet ik niet zo zeker, 100 jaar geleden kon je ook niks doen zonder dat het hele dorp het wist, maar dat boeit me ook verder niet. Nieuwe tijden nieuwe mores, je moet doen waar je jezelf comfortabel bij voelt. Als je het niets vindt moet je het vooral niet doen, maar de negatieve reacties van sommige in deze thread lijken me echt onnodig.
Heb er ook geen moeite mee, vind het leuk/interessant om redenen en verschillende invalshoeken te zien.
Leuke toepassing :) Zou in ons gezin een hoop telefoontjes (waar ben jij nu, en ben je binnenkort thuis) schelen...
Nooit geweten dat hier een aparte app voor is. Ik gebruik de functie al heel lang en vanaf het begin in Google maps.
Het is alleen wel irritant dat de locatie niet snel genoeg een update krijgt. Zit een paar minuten tussen. Heel vervelend als ik de vrouw wil terugvinden tijdens een dagje shoppen. Maps zegt dat ze in winkel A staat, maar ze is inmiddels alweer een stukje verder. Dus je kan niet helemaal vertrouwen op de functie.

Is dat bij 'Find my' bij Apple ook zo?
Zit wel een kleine vertraging in, maar eerder seconden dan minuten
Dat klopt als je de locatie voor de eerste keer opvraagt. Maar die update dus niet live. Je ziet dus niet dan iemand over de snelweg aan het rijden is, want je locatie staat gewoon een paar minuten stil.
checkpointx antwoorde op je vraag hoe het bij Apple is :)

Ik kan zijn antwoord aardig beamen, de updates zijn zo live as it gets gezien data natuurlijk nog heen en weer gestuurd moet worden. Nooit een vertraging van meer dan 2 sec gezien. In goede verbinding'sgebieden is de vertraging niet waarneembaar.
checkpointx antwoorde op je vraag hoe het bij Apple is :)
Owja, dat had ik even gemist 8)7
Ik kan zijn antwoord aardig beamen, de updates zijn zo live as it gets gezien data natuurlijk nog heen en weer gestuurd moet worden. Nooit een vertraging van meer dan 2 sec gezien. In goede verbinding'sgebieden is de vertraging niet waarneembaar.
Dat is in ieder geval dus zoals ik het ook zou verwachten, maar Google Maps (ik heb Android) doet dat dus niet op deze manier. Helaas...
Er is geantwoord op je vraag ;-)
Klopt. Daar bestaan wel andere apps voor, zoals Life360. Die detecteren je snelheid, en op basis daarvan de update snelheid.
Je kan wel om een update vragen (zie screenshot) door naar locatie delen te gaan en daar op de drie puntjes achter de naam van de persoon die je wil refreshen te klikken. Hij vraagt dan de laatste locatie die bij Google Maps bekend is op, wat in mijn ervaring afhankelijk van (GPS) bereik toch vaak redelijk accuraat is, tenzij ze echt binnen twee minuten weer naar de volgende winkel is
Die functie ken ik, maar ook die lijkt de locatie van de persoon zelf pas na een paar minuten te updaten.
Veel hangt af van het type smartphone van je vrouw. Heeft ze bvb een OnePlus, dan update de locatie maar heeeel traag. Je moet maps bij dergelijke toestellen uitsluiting van batterij optimalisatie. https://dontkillmyapp.com/
Het betreft een Google Pixel 3a, dus dat zou wel snor moeten zitten.
Even bellen? Of een appje sturen?
Klopt, dat is dan wat je doet. Maar dan is het hele doel van die functie toch weg?
Inderdaad. Daarom vind ik het ook zo'n zinloze optie.
Grappig, ik wist dus niet dat dit zo simpel in maps ook nog kon. Vroeger gebruikte ik daarvoor een andere app van Google, ben de naam kwijt... is al paar jaar discontinued...
Als we het nu nodig hebben doe we het met Whatsapp nog wel eens, is realtime, en werkt goed.
Google Latitude (wiki) is denk ik hetgeen wat je bedoelt.
Yes, dat was het inderdaad :)
Kan natuurlijk ook zijn dat je vrouw stiekem nog een winkel in is geslopen terwijl ze jou vertelt dat ze op je staat te wachten O-)
In Find My een paar seconden, truc is even app sluiten en heropenen. 1-2sec werk. Refreshed locatie direct. :)
Staat batterij optimalisatie aan voor Google services e.d.? Dan kan het langer duren of helemaal zelfs niet mogelijk zijn.

Ok voor chromecast is dit lastig, ben je steeds de connectie kwijt.

Even zoeken voor de juiste services en apps die geen optimalisatie moeten hebben
Wie gaat er dan ook met zijn vrouw mee shoppen sterker nog, waarom zou je haar uit haar natuurlijke omgeving weghalen om zo jouw zuurverdiende centen uit te geven :+

Edit,
wat een zuurpruimen weer

[Reactie gewijzigd door Tweakert2020 op 23 juli 2024 11:13]

Ja, dat begin ik mij nu ook af te vragen als je het zo bekijkt :+
Je weet dat er ook vrouwen zijn die hun eigen centjes verdienen ?
Je weet wat dat er anno 2020 gewoon nog grapjes gemaakt mogen worden he?
Waar maak je je eigen druk om?
Helemaal met je eens. Blijkbaar begrijpen veel mensen nog steeds iets dat de tijden verandert zijn. Zo moeilijk is het niet om te stoppen met dat soort 'grapjes'
Heeft niks met kleineren te maken. Grapjes zijn grapjes, soms op waarheid gebaseerd, soms hoe iemand eruit ziet of zich gedraagd. Maar tere zieltjes zijn er vandaag de dag erg veel, net als mensen die overal wat van moeten vinden.

Gelukkig is er per vandaag de dienstplicht voor vrouwen van kracht, kan je meteen een echte man vrouw worden.
Net zoals er altijd mensen moeten zijn die vinden dat tere zieltjes geen stem mogen hebben. Over over iets vinden gesproken. Als echte man kan U uw natuurlijk ook aanmelden, U hebben ze daar juist hard nodig. Uw grapjes worden daar zeker wel gewardeerd.
Tere zieltjes mogen zeker wel een stem hebben, alleen zeiken over een grapje hoeft niet, zeker niet omdat het niet over jou ging en toch voel je je aangesproken? DAT is het probleem.

Deze veteraan heeft reeds het vaderland gediend, wees maar niet bang vrouwke.
Dat is het hem nu, ik mag niets zgegen, omdat jij dat niet wil, want dat is zeiken. en omdat het niet over mij gaat, heb ik niet het recht om er iets over te zeggen ??? het wordt steeds gekker.
Het land dienen doet iedereen toch ? niet alleen het stoere Manneke, die opnieuw kleineerende woorden gebruikt naar een vrouw. Wat doet jouw trouwens denken dat ik een vrouw ben ??

Weet je trouwens dat het juist de mannen zijn die veel geld uitgeven aan meestal dure luxe producten. Dus grapje is iets wat ouderwets. Denk niet dat ik ophoud, zolang jij terug schrijft, schrijf ik met een smile nog een berichtje. :-)
Dat zijn dan vast mannen zonder vrouw.
of vrouwen met een wat dominante man, wie weet ? Klopt inderdaad wel dat vrouwen de koop lust van de mannen enigzins wat afzwakken. Zijn ze toch nog ergens goed voor niet.
Zolang ze online schoenen kopen vanuit de keuken is er niks aan de hand.
Want in de kamer wordt het riskanter. :-), want dan krijg je vast honger niet. :+
Nee dat niet, maar als het goed is is die ketting niet zo lang dat ze de keuken uit kan.
Toch fijn dat ze een lijntje naar buiten heeft gekregen, waar ze zich met belangrijke zaken kan bezighouden. :)
Dumpert ?? Het verklaart een hoop.
Denk niet dat ik ophoud, zolang jij terug schrijft, schrijf ik met een smile nog een berichtje. :-)
In deze barre tijden grijp ik alles aan wat ik tegen kom!
ik snap niet dat door mijn smilie bij jou barre tijden onstaan. :)
Daar kan ik niks aan doen
Nou ik vind he wel goed zo, heb een prettigdag verder. :)
Wist niet dat google maps dat ook had...
Ik ook, met het hele gezin: ideaal.
Vervolgens konden vertrouwde contacten de locatie van de gebruiker opvragen. Dit verzoek kon geweigerd worden, maar als de gebruiker na vijf minuten niet weigerde, werd de locatie doorgegeven.
Dat is een smerige. Weiger je, dan is het maar de vraag of je vertrouwd contact je nog vertrouwd. Of het is een reden om maar weinig mensen als vertrouwd contact aan te merken.

Zit je baas er bij en ben je in een sollicitatiegesprek voor een andere baan, waardoor je het verzoek niet kan weigeren, ziet ie na vijf minuten waar je bent.

Probeer je stiekem een surprise party te organiseren voor je vrouw ergens op lokatie en vergeet je even dat je telefoon piepte, dan kun je uit gaan leggen waarom je bij de buurvrouw was ...

Ik snap echt wel dat er situaties kunnen zijn waarin het wel handig is om te weten waar de ander uit hangt, maar verder vind ik het nogal een vorm van elkaar bespieden en juist niet vertrouwen.
Zit je baas er bij en ben je in een sollicitatiegesprek voor een andere baan, waardoor je het verzoek niet kan weigeren, ziet ie na vijf minuten waar je bent.
Dag vrij nemen en werktelefoon thuis laten.
Probeer je stiekem een surprise party te organiseren voor je vrouw ergens op lokatie en vergeet je even dat je telefoon piepte, dan kun je uit gaan leggen waarom je bij de buurvrouw was ...
Is bij mijn vrouw kansloos. Die doorziet dat soort verassingen altijd.
Ik dacht dat je zou zeggen "die weet allang dat ik bij de buurvrouw ben" :P
Zit je baas er bij en ben je in een sollicitatiegesprek voor een andere baan, waardoor je het verzoek niet kan weigeren, ziet ie na vijf minuten waar je bent.
Waarom zou je jou werkgever uberhaubt als vertrouwd contact toevoegen aan zo'n app vraag ik me af? Via Google Maps deel ik mijn locatie met mijn vrouw en als me kinderen later groot genoeg zijn voor een eigen smartphone ook met hen. Maar verder dan dat zou ik echt niet gaan.
maar verder vind ik het nogal een vorm van elkaar bespieden en juist niet vertrouwen.
De app heet "vertrouwde contacten", daar zet je dus mensen in die je vertrouwd er geen misbruik van te maken.
Als iemand het misbruikt gooi je ze toch gelijk uit vertrouwde contacten of verbreek je uberhaupt het contact?

Het is een 'feature' die vertrouwde mensen kunnne gebruiken, dus als een van die vertrouwde mensen het misbruikt is het geen fout van de app maar van de gebruiker. Dus ik zie absoluut niet het probleem.
Ik kan heel goed begrijpen dat dit wordt gestopt. Ik heb zelf meermaals op internet naar zo'n soort functie zitten zoeken (was jaloers op de Apple variant). Er zijn diverse apps van derden partijen maar begreep niet dat Google niet zoiets had. Heb zelf nog nooit van deze functie gehoord. Ik zag bij Google maps wel de namen van bepaalde personen staan maar dat waren altijd de thuis adressen.

Binnenkort maar even hier aandacht aan geven.
Google Maps heeft deze functie al een hele tijd ingebouwd zitten. Rechtsboven op je profiel icoontje klikken en dan locatie delen
Mijn opa vindt deze app handig, hij is oud en gaat nogal eens alleen op stap. Dan is hij altijd bang dat niemand hem kan vinden als er onverhoopt iets gebeurt.

Voor hem zijn er heus wel alternatieven, maar toch jammer dat zo een app verdwijnt terwijl het zeker een bewezen nut heeft.
Maar volgens mij zeggen ze ook niet dat het geen bewezen nut heeft toch? Alleen exact dezelfde functionaliteit zit ook in Google Maps, dus ze hebben liever dat iedereen naar Google Maps gaat.

Gelukkig is het voor je opa relatief eenvoudig uit te leggen, het is één stap extra. Dus ja voor ouderen is het natuurlijk moeilijk omdat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is, maar de functionaliteit is er dus nog steeds. En hij moet het dan actief aanzetten natuurlijk, maar ik snap wel dat Google zo snel mogelijk alle apps dumpt die ook maar de minimale kans hebben om een privacy debat te veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1463186 op 23 juli 2024 11:13]

Ik gebruik hier de app "Zenly" voor.
Zijn er voordelen om hier toch "Maps" te gebruiken?
Je hoeft Zenly niet te installeren :?
Dan moet je Maps installeren
Ik moet/hoef niets, maar daar ben ik niet op uit...
Ik doelde meer op alternatieven.
ik bedoelde Djordjo, als alternatief voor Zenly kan die Maps pakken.

Geen idee of Maps voordelen heeft vergeleken met Zenly.
Het is jammer dat deze app verdwijnt. Ja deze functie om locatie te delen zit ook in google maps maar dat werkt nou net de andere kant op.

Met deze app was het mogelijk om als je geen contact kon krijgen met iemand de locatie op te vragen. Als er dan na 5 (ingestelde tijd) minuten geen antwoord kwam ging de app van de persoon waarvan ik de locatie wil hebben deze uit zichzelf delen.

Mijn vriendin en ik gebruikten dit voor het geval dat, uiteindelijk nooit hoeven gebruiken gelukkig maar het is jammer dat dit in maps de andere kant op werkt. Nu moet de persoon die mogelijk gaat verdwijnen de locatie delen in plaats van andersom.

Ik hoop dat dat snel wordt toegevoegd aan maps maar ik ben bang van niet.
Ik snap überhaupt niet dat Google dit een aparte nieuwe app verwerkt had. Vroeger (jaar of 8 geleden) had je Google Latitude, dat werkte prima
Als je zelf Apple-gebruiker bent en je "vertrouwde contacten" ook, dan kun je 'Find My' gebruiken. Als je een 'Apple Family' vormt wordt het geloof ik zelfs standaard gesuggereerd om aan te zetten.

Ooit was ik een van de eersten die die feature gebruikten, moest ik nog de grap maken dat ik anderen 'gechipt' had. Volgens mij is het nu, bijna zo'n 10 jaar later, wel ingeburgerd genoeg, dat er ook wel een etiquette is ontstaan.

Volgens mij zijn de etiquette-regels:
1. Lokatie delen is in principe wederzijds
2. Je checkt de lokatie van een ander alleen als het nodig is, niet 'zomaar'

Dat eerste is vooral uit vertrouwensprincipe en omdat je zo wederzijdse instemming expliciet maakt.

Dat tweede is om de 'creepiness' factor eruit te halen. Het idee is dat het een vervanging is voor de situatie waarin je de ander zou bellen om te vragen waar ze zijn, bvb. om te plannen of je al moet beginnen met koken, of omdat je afgesproken hebt en ze aan de late kant zijn. Het is *niet* iets dat je routineus doet (zoals bvb. ff mail of weer checken).

Dit is dan vooral voor permanent lokatie delen. Voor tijdelijk lokatie-delen is het wat simpeler: je doet dat uit jezelf, met een praktisch doel, iedereen in een groep bepaalt zelf of ze meedoen.

Waar ik de etiquette nog niet helemaal duidelijk vind: wanneer is het ok om een 'geofence' met notificatie in te stellen? Volgens mij eigenlijk nooit, want het overtreed in geest de 2e regel.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 11:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.