Google voegt weerwaarschuwingen toe aan News-dienst

Google heeft zijn News-dienst uitgebreid met het afgeven van weerwaarschuwingen bij extreem weer. Gebruikers krijgen een melding in beeld te zien als er in hun regio door de weervoorspellers een waarschuwing is gegeven.

De weerwaarschuwingen zijn te zien in de Android- en iOS-applicatie voor Google News. Op het hoofdscherm krijgen gebruikers de tekst "alert" te zien als er sprake is van een waarschuwing in hun omgeving. Wie vervolgens naar de weerdetails gaat, krijgt informatie over de afgegeven waarschuwing. De website 9To5Google merkte dit op toen zij een weerwaarschuwing voor extreme hitte kregen.

Bij het uitklappen van de weerwaarschuwing is te zien door welke instantie de melding is afgegeven, en tot hoe lang deze geldig is. Opvallend is dat de waarschuwingen niet getoond worden in de widget voor Google News op Android; mogelijk wordt dit in een later stadium nog toegevoegd.

Google News weerwaarschuwingen

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

15-08-2020 • 12:54

41

Reacties (41)

41
34
15
0
0
15
Wijzig sortering
Het vervelende is dat zij bepalen wat belangrijk is. Neem bijvoorbeeld de NOS laatst: breaking news!! Er is een wielrenner hard gevallen. Natuurlijk is dat erg naar (zeer ernstig ongeluk), maar voor mij is dat geen breaking news. Ondertussen ben ik weer afgeleid om niks.
Sorry, maar als je afgeleid wordt door breaking news (ongeacht het onderwerp) kan je misschien beter push-berichten uit zetten, en gewoon op vaste tijden het nieuws bekijken of lezen. Tot een paar jaar geleden was dat normaal en niemand heeft er onder geleden dat we niet binnen een paar minuten op de hoogte waren van gebeurtenissen.
Anoniem: 562971 @K-aroq15 augustus 2020 19:30
Tot een paar jaar geleden was dat normaal en niemand heeft er onder geleden dat we niet binnen een paar minuten op de hoogte waren van gebeurtenissen.
Vroeger viel er zo'n papieren ding op de deurmat en dan kon je pas je breaking nieuws lezen :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 23 juli 2024 04:29]

Natuurlijk kun je de notificaties uit zetten, maar voor een nationale nieuwsservice is dit wel degelijk breaking news. Het is namelijk het definierende onderwerp waar een groot segment van de samenleving het een week over heeft, net als dat geldt voor de hittegolf, de gebeurtenissen rondom die doodgeschoten knul in Amsterdam of het verdrinken van vier onbekende mannen in zee......

Je kunt je notificaties aanpassen (specificeren) of een andere (bijv. lokale) nieuwsdienst selecteren, maar uitgangspunt is niet dat jij (of ik), maar wij met zijn allen bepalen wat breaking is.....
Je kunt je notificaties aanpassen (specificeren) of een andere (bijv. lokale) nieuwsdienst selecteren, maar uitgangspunt is niet dat jij (of ik), maar wij met zijn allen bepalen wat breaking is.
Prima, maar zo lang niet bekend is hoe het bepalen tot stand komt heb ik daar alsnog mijn twijfels bij. Ik vraag me af of dit automatisch gaat, of dat het een keuze is geweest van een redacteur waarbij misschien onbewust zijn / haar mening ook invloed heeft.
Natuurlijk is daar een redactie met haar voorkeuren bij, net als bij de bepaling van de voorpagina van de krant of het eerste item van het acht-uur journaal.

Er is zo ontzettend veel onderzoek gedaan naar "nieuwswaarde" dat dit proces toch niet heel erg vreemd is. Het onderzoek van Galtung en Ruige is meer dan een halve eeuw geleden.

Dan kun je veel boxen aftikken:
- er is weinig regulier nieuws (politiek, instanties en bedrijfsleven had vakantie) en dus is de sportredacteur bepalender dan op andere tijden
- twee talentvolle Nederlanders bij betrokken (allebei mondiale top)
- er was spectaculair beeld van, sommige zenders zonden het live uit. Het ging dus ook al gauw rond op sociale media etc.
- de gevolgen leken vrij ernstig en levensbedreigend. De hele situatie was ook vrij uniek.

Dus ja dan kan iets uiteindelijk Breaking worden......het is ook niet alsof dat een absolute kwalificatie is.
Of simpeler: Ik heb gewoon de notificaties uitgezet en maak me er niet druk om. Als er echt iets is dat ik nu moet weten dan komt er wel een NL-Alert of hoor ik 't van m'n collega's. Tot die tijd bepaal ik gewoon zelf wanneer ik de app/site opzoek, geeft een hoop rust als je 'breaking' dingen afleidend vindt. :)
Inderdaad, mijn idee exact

als het écht belangrijk is, komen de appjes / telefoontjes /mailtjes ook wel voorbij.
Wauw jullie maken er een groter punt van dan ik. Ja ik was afgeleid om niks, dat is toch een feit? Ik zeg niet dat mijn leven nu is ingestort en ik nu in een hoekje huil omdat ik een notificatie niet aan kan |:(

De website van NOS toont overigens ook dergelijk breaking news, heeft niks met notificaties te maken. Waar het mij om gaat is dat iets of iemand een keuze maakt wat belangrijk is. En dat vind ik een probleem.
Geen standaard nieuwsbronnen volgen. Dan heb je dat probleem niet echt.
Ik zou zeggen: juist wel maar volg ook de meer '' alternatieve '' bronnen, wellicht ook degenen die zich links/rechts noemen.
Combineer de informatie van al deze bronnen en vorm je eigen mening :)
De meeste niet-standaard nieuws-sites zijn helaas complot-sites met zeer slecht geschreven artikelen. Ze zeggen dat ze onafhankelijk zijn, maar het taalgebruik is 10x meer sturend dan bijvoorbeeld de NOS.
De NOS app (en de website) vraagt bij de eerste keer opstarten of je notficaties wil voor nieuws en sportnieuws. Als je dan het vinkje bij sportnieuws laat staan dan is het niet raar als je dergelijke notificaties krijgt.
Niet helemaal waar. Ik heb pushberichten voor sport nieuws uit staan. Toch ontvang ik een aantal keer per jaar pushberichten mbt sport. Zoals inderdaad onlangs over een wielrenner die gevallen is of een voetballer met een hartaanval (meerdere meldingen zelfs). Ik kreeg recent nog een ander pushbericht mbt sport. Ik weet even niet meer waar het over ging.

Of iemand bij de NOS weet niet hoe dit werkt of iemand vindt het belangrijker dan het daadwerkelijk is. Het is natuurlijk heel vervelend nieuws maar ik vind het niet "pushbericht waardig". Maar ik wil de pushberichten ook eer niet helemaal uitzetten...
Bepaald sportnieuws is natuurlijk gewoon nationaal nieuws, bijvoorbeeld wel toen Cruyff overleed, maar niet afgelopen jaar met Rensenbrink en misschien wel de wereldtitel van Sifan Hassan, maar niet van Ireen Wüst.

Diezelfde keuzes worden natuurlijk dag in en dag uit gemaakt. Waarom was de aanhouding van de verdachten van Bas van Wijk van de week reden om mij een push te sturen (nu.nl/RTL/NOS), terwijl de aanhouding van de verdachten van een viervoudige moord vorig jaar in mijn eigen stad vrijwel onopgemerkt bleef door de nationale media.
Ja natuurlijk zijn het keuzes die gemaakt moeten worden. Namen zoals Cruyff en Wüst zeggen me nog wel iets. Rensenbrink en Sifan Hassen, nooit van gehoord. Een sporter die een titel heeft veroverd is naar mijn idee geen nationaal nieuws. Dan denk ik "oh ja nou, leuk voor ze..." en druk ik het bericht weer weg. En bij een bericht over een sporter die valt of een hartaanval krijgt denk ik "ja, sneu voor ze..." en dan druk ik het weg.

Ik ben zelf meer van de muziek en ik weet nog dat ik een pushbericht kreeg omdat David Bowie overleden was. Dat boeide mij dan weer wel, maar ook dat vond ik eigenlijk niet pushbericht waardig. Ik kan me goed voorstellen dat er veel mensen waren die het niet boeien. En waarom krijg ik een pushbericht over het lichaam van een vermist meisje dat in zee is gevonden. Dat is allemaal heel triest hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar wat moet ik er mee?

Uiteindelijk kun je zulke meldingen gelukkig gewoon uit zetten of ze weg drukken. Ik vind wel dat er best iets selectiever gekeken mag worden. En sporters die titels veroveren blijft natuurlijk gewoon sportnieuws.

In mijn stad was overigens ook een viervoudige moord, eind 2018. Omtrent een growshop.
Dan denk ik dat we in ieder geval in dezelfde stad wonen, want wat was het onmeunig warm he de laatste dagen..... :)

Ik krijg van zowel enkele buitenlandse (Standaard, VRT, NYT, Economist) en enkele Nederlandse nieuwsdiensten pushberichten. Mijn indruk is dat de frequentie van de Nederlanders behoorlijk acceptabel is. Uiteindelijk kun je ook gewoon met een simpele swipe een bericht negeren en als ik dat vergelijk met de frequentie van bijvoorbeeld whatsapp dan valt het nog wel mee.
Er gaat hier duidelijk iets mis. Cruyff en wüst kent iedereen. Wust is de meest succesvolle olympiër uit nederland ooit. Wie the fuck siffan hassan is, geen idee. En daarbij, als wust een wereld titel haald, is dat sport nieuws. Zelfde voor siffan hassan (wie dat dan ook mag zijn). Als cruyff overlijd, dan mag je zeggen dat het geen sport nieuws is. Maar een gebroken been, wat gebeurd tijdens het wielrennen is wél sportnieuws.
Allemaal sportnieuws en daarmee volstrekt onbelangrijk voor de niet sport liefhebber
Eigenlijk is bijna niks breaking news: corona news is ook 90% van de tijd onbekangerijk om te weten, alleen de nieuwe maatregelen hoef ik te weten.

BN'ers overleden, gevallen of de loterij gewonnen: erg leuk of jammer voor hem/haar, maar als dat mijn moeder gebeurd komt het ook niet in het nieuws.

In Indonesië gaan 30 mensen dood aan een storm, heeft geen effect op mij, en als ik het 2 uur later weet verandert er niks aan de zaak.

Het enige waar ik een notif voor veel hebben is eigenlijk nieuwe maatregelen, code rood od oranje wind snelheid, of andere dingen die echt effect hebben op mijn leven.
Als hij een bot heeft gebroken is het wel zeker 'breaking' news. :+
Het is breaking nieuws aan de hand van jou voorkeur.
Omdat je misschien een paar keer naar wielrennen zat te lezen?
Ik kreeg het niet maar wel over f1 wat ik niet kijk maar paar keer ging lezen ivm collega's die er over hadden..
Bij de NOS kun je aangeven welke notificaties je wilt:

Meer > Instellingen > Selecteer welke je wilt

Helaas kan je alleen kiezen of je WEL of NIET sportnotificaties wilt bijvoorbeeld, ik ben namelijk geen fan van tennis of wielrennen maar ik ben wel fan van voetbal, formule 1, enz.
Ja, ik denk echter dat de schaal en impact fijnmazig ingesteld moeten kunnen worden of ze je mogen lastig vallen.

Gevallen wielrenner is sport, net als dat Bayern die Barca verslaat met 8-2, en toch ken ik van beide gevallen voorbeelden van mensen die het erg aangreep en mensen die het totaal koud liet.

Persoonlijk denk ik dan, abonneer je op een dienst die jou interessegebied volgt, en de rest niet.
Breaking nieuws is voor mij pas als het grote impact heeft, een lock down aankondiging van de overheid, passagiersvliegtuig neergeschoten, en de rest kan rustig wachten tot ik een keertje het nieuws check of op de radio luister onderweg van werk aar huis.
Ik heb dan ook al 6 jaar geen nieuws app meer op mijn telefoon, en check af en toe via de browser de stand van zaken.
Ja, ik denk echter dat de schaal en impact fijnmazig ingesteld moeten kunnen worden of ze je mogen lastig vallen.

Gevallen wielrenner is sport, net als dat Bayern die Barca verslaat met 8-2, en toch ken ik van beide gevallen voorbeelden van mensen die het erg aangreep en mensen die het totaal koud liet.

Persoonlijk denk ik dan, abonneer je op een dienst die jou interessegebied volgt, en de rest niet.
Breaking nieuws is voor mij pas als het grote impact heeft, een lock down aankondiging van de overheid, passagiersvliegtuig neergeschoten, en de rest kan rustig wachten tot ik een keertje het nieuws check of op de radio luister onderweg van werk aar huis.
Ik heb dan ook al 6 jaar geen nieuws app meer op mijn telefoon, en check af en toe via de browser de stand van zaken.
Er storten met enige regelmaat vliegtuigen uit de lucht.
Waarom is dat zo belangrijk dan ?

De reden dat ik vrijwel nergens notificaties voor gebruik is juist deze, en die van @Zenomyscus - waarom laten bepalen dat iets breaking news is door een ander.

Ook de lockdown nieuwsberichten zijn herkauwde persbulletins, nog voor de camera's uitstaan op zo'n bijeenkomst, staat het al op tientallen websites.
Het is niet zo, dat elke krant zijn eigen 'samenvatting' maakt, die krijgen op voorhand de tekst, en mogen pas op "publish" drukken, als de persconferentie er opzit.
Passagiers vliegtuigen storten soms neer, maar worden niet vaak uit de lucht geschoten, dus MH17 is iets wat ik wel Breaking news wilde weten.
https://g.co/kgs/FAMM3b
Maar als eerder aangegeven, ieder heeft zo zijn/haar aandachtsgebieden.
Bovendien is het van extra breakingnewswaarde (voor ons, althans) als er, zoals bij MH17, ook Nederlandse slachtoffers tussen zitten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 04:29]

Ze kunnen geen weer voorspellen.
Het zou deze week hier in Zoetermeer al drie keer extreem gaan onweren met de daarbijbehorende regen en wind, er is niets gebeurt geen onweer geen regen en wind.
Maar door die “waarschuwingen” gaan mensen hun dingen wel aanpassen.

Net als vorig jaar toen we naar de Efteling wilde met de kinderen, niet gegaan want het zou hard gaan onweren uiteindelijk is er niets gebeurt maar heb wel een leuke dag Efteling gemist.

Het weer is onvoorspelbaar.
Een meteoroloog zal het dan ook nooit over een weersvoorspelling hebben maar over een weersverwachting. Dat het in de volksmond weersvoorspelling is gaan heten is net zoiets als dat "men" met PC een windows-bak bedoeld.
Ze kunnen het zo goed mogelijk voorspellen. Zekerheid is er niet. En je moet het weerbericht goed kunnen lezen. Dan kun je zelf beslissen of je de kans wil lopen in de regen in de Efteling te staan.
Het schijnt dat weersverwachtingen de laatste twee decennia ongekend nauwkeurig zijn geworden door veel betere rekenmodellen en computers. Als je ziet wat het ECMWF voor elkaar krijgt met hun supercomputer is dat erg indrukwekkend. Ze zijn beter in het uitstippelen van de route van Amerikaanse orkanen dan de Amerikanen zelf!

Maar, ik heb de indruk dat uitgerekend onweer heel lastig te voorspellen is. Het zal iets zijn met dat onweer, in tegenstelling tot wolken, regenbuien of vulkanen, minder iets is dat zich geleidelijk in een bepaalde richting beweegt maar dat het veel meer afhankelijk zal zijn van precies de juiste combinatie van factoren. Eén graadje warmer of kouder op een kilometer hoogte en er gebeurt niets (of iets dergelijks).

Bij ons stond er ook voor de hele week verhoogde kans op onweer terwijl er dagenlang uiteindelijk niets gebeurde tot eergisteren. Dat zie ik bij onweer wel vaker terwijl ik dat zelden voor andere weer fenomenen zie.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 04:29]

Het geven van weerwaarschuwingen over extreme hitte zoals in het voorbeeld voor de woestijnregio Death Valley geeft misschien al een beetje aan dat ze er net als met breaking news wat moeite mee kunnen hebben om te bepalen of het werkelijk relevant is?
Het geven van weerwaarschuwingen over extreme hitte zoals in het voorbeeld voor de woestijnregio Death Valley geeft misschien al een beetje aan dat ze er net als met breaking news wat moeite mee kunnen hebben om te bepalen of het werkelijk relevant is?
Of het is in de provincie Antwerpen Code Oranje, en hier in Brabant ook.
Maar de één was een totaal andere code, dan de andere.

Lekker makkelijk nieuws volgen dan, als ze zelfs geen onderscheid kunnen/willen maken in de "code's"
Het meest vervelende van dit alles is dat Google de data scraped en in feite steelt van websites die kosten maken voor het verkrijgen van weerdata. Die websites zijn vervolgens de pineut.
Dit is niet het enige voorbeeld. Ze doen het met talloze onderwerpen (sport, nieuws, tv gidsen, reviews etc). Het is echt killing voor een vrij en gezond internet. Google die langzaam de gatekeeper van het internet wordt. Deze enorme dominantie van Google zou echt moeten worden ingeslonken.

[Reactie gewijzigd door holoduke51 op 23 juli 2024 04:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.