Garmin kampt met grote storing - update

Garmin kampt met een grote storing. Hieronder vallen onder andere de Connect-diensten van het bedrijf, maar ook de helpdesk is onbereikbaar. Volgens geruchten wordt dit veroorzaakt door een ransomware-infectie, hoewel dit nog niet is bevestigd.

De storing begon vanochtend en is op het moment van schrijven nog niet opgelost. In eerste instantie meldde het bedrijf op Twitter dat de storing werd veroorzaakt door onderhoud, maar enkele uren later stelde Garmin dat het inderdaad om een storing gaat. Het bedrijf meldt dat het de problemen 'zo snel mogelijk' probeert op te lossen.

De storing omvat onder andere de Garmin Connect-apps en -websites. Hierdoor kunnen Garmin-gebruikers bijvoorbeeld geen gebruikmaken van cloud-diensten van het bedrijf. De wearables van Garmin kunnen door de storing momenteel ook niet lokaal gesynchroniseerd worden met de bijbehorende apps, schrijft AndroidCentral. De helpdesk van het bedrijf is ook offline, waardoor het geen e-mails, telefoonoproepen of online chats kan beantwoorden. Eerder was de website van het bedrijf volgens ZDNet ook offline, hoewel deze inmiddels weer in de lucht is. In Azië zouden enkele productielijnen stilliggen.

Ook de InReach-dienst van Garmin, die wordt gebruikt voor satellietcommunicatie, is deels offline door de storing. De dienst kan nog wel gebruikt worden voor het verzenden en ontvangen van berichten, meldt het bedrijf op zijn statuswebsite. FlyGarmin voor de luchtvaart is momenteel ook onbereikbaar. Verder kunnen gebruikers van de Garmin Pilot-apps geen vluchtplannen indienen, hoewel de dienst nog wel realtime informatie als weerberichten en andere luchtvaartgegevens kan weergeven.

Taiwanese nieuwssite iTHome en ZDNet schrijven dat de storing mogelijk wordt veroorzaakt door een ransomware-aanval. Volgens ZDNet zouden enkele medewerkers van Garmin op Twitter hebben geschreven dat het inderdaad een ransomware-infectie betreft. Daarbij wordt bijvoorbeeld de WastedLocker-ransomware genoemd, schrijft de techsite. Dit is echter nog niet bevestigd door het bedrijf zelf, dus dit dient met een korrel zout genomen te worden. Tweakers heeft momenteel vragen uitstaan bij Garmin. Dit artikel wordt aangepast zodra Tweakers een reactie ontvangt.

Update, 21:48: Het lijkt erop dat ook de InReach-dienst voor satellietcommunicatie deels onbereikbaar is, hoewel gebruikers nog wel berichten kunnen ontvangen en versturen. De flyGarmin-dienst voor luchtvaart is ook onbereikbaar, net als de Garmin Pilot-apps. Dit is toegevoegd aan het artikel.

Garmin Connect-storing
Gebruikers krijgen melding van een storing in de Garmin Connect-app

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

23-07-2020 • 20:17

183

Submitter: John_Otters

Reacties (183)

183
179
84
22
0
87
Wijzig sortering
Toch een lichte ergernis wanneer je merkt dat ook de lokale sync tussen telefoon en je wearable (bluetooth) niet werkt als de clouddiensten uit liggen. Dat zou zo niet hoeven te zijn.
Het alternatief is een zwaardere app (met alle voor- en nadelen daarvan).
Anoniem: 951889 @K-aroq23 juli 2020 20:28
Bullshit. Data van een smartwatch / fietscomputer trekken en na lichte bewerking in een app weergeven is totaal geen punt in 2020. Of in 2015 wat dat betreft. Het is gewoon gigantisch creepy.

Heel misschien dat de interpretatie van sensordata voor sleep-tracking op de server moet gebeuren omdat het algoritme daar voor geheim is, maar mijn fietsronde? Mijn hartslag gedurende de dag? Kom op zeg wat een onzin.
Ik denk dat ongeveer de helft van de functionaliteiten niet gaan werken als je offline bent.
Een fietsronde tonen wordt al moeilijk, want kaartmateriaal en routering zijn online functionaliteiten en de meeste mensen zitten niet te wachten op een tabel met alleen GPS coordinaten.
Je hartslag gedurende de dag kan wel. Maar vergelijken met historische waarden waarschijnlijk niet en nieuwe drempelwaarden op basis van een algoritme berekenen ook niet. Wegens gebrek aan kaartmateriaal kun je ook niet zien waar je hartslag zo hoog of laag was.
Een award krijgen gaat ook niet werken, tenzij Garmin je volledige historie offline cached (wat ze niet doen, want dat kan behoorlijk wat data zijn). Delen met vrienden werkt ook niet.
Iets simpels als stappen tellen kan ook wel eens lastig worden, want er is vast een proprietary algoritme nodig om van alles wat een accelerometer oppikt het juiste eruit te filteren en een stap te berekenen. En als ik Garmin was, zou ik de data die van de smartwatch afkomt ook proprietary maken zodat niemand een goedkopere Garmin kloon in China kan laten produceren die werkt op de Garmin app. De binnengekomen tracking data wordt dan niet door de app zelf geïnterpreteerd (want apps zijn te decompilen) maar op de server.
Al met al is een offline functionaliteit waarschijnlijk beperkt en daardoor geen prettige user experience .


Edit: zoals opgemerkt, is het tonen van kaarten waarschijnlijk wel mogelijk, als Garmin gebruikt maakt van services van derden. Het klaarstomen van de data voor weergave in zo'n kaart is een ander verhaal.

Edit 2: net even met de Garmin geprobeerd, zo te zien zit de meeste intelligentie in het horloge zelf. Het zou dus wel moeten kunnen, als je de app de boel laat interpreteren, cachen en de UI elementen aanpast aan de hand van wel/geen serververbinding. Dat is natuurlijk wel een hoop werk, dus als daar nooit de focus op heeft gelegen zit dat er niet in. Bovendien is het nog steeds mogelijk dat binnengehaalde data alsnog op de server van Garmin wordt geanalyseerd, om de verkeerde metingen eruit te halen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 14:27]

Anoniem: 951889 @Ablaze23 juli 2020 21:16
Waarom kan mijn route niet óf kaartloos geplot worden óf met een achtergrond van een andere kaartprovider zoals openstreetmaps, google maps, bing maps, apple maps? Dat doen ze waarschijnlijk sowieso al. Waar mijn hartslag hoog of laag was is ook totaal niet afhankelijk van de straatnaam of andere topologie. Hoezo zouden mijn drempelwaarden niet lokaal berekend kunnen worden? Dat kan je nog binnen een seconde op een TI84+ doen, mijn 6-core smartphone moet daar geen moeite mee hebben. Dat het allemaal "nog al wat data" is lijkt me zeer sterk gezien mijn horloge met 32MB flash geheugen meer dan een week standalone alles bij kan houden. Ik vind het geen probleem om op mijn telefoon ~500mb kwijt te zijn aan mijn data van afgelopen jaar.

Awards en vergelijken met vrienden moeit me toch geen zak, maar oke ja die zijn dan even niet beschikbaar. Stappen tellen gebeurt onboard in het apparaat, hij slaat gewoon het aantal stappen op en stuurt dat getalletje naar de telefoon.

Al met al is de offline functionaliteit een prima user experience en heb jij je overduidelijk laten overtuigen dat bedrijven niet anders kunnen dan al jouw data opslaan "om je functionaliteit te bieden".

Ik lul ook niet zomaar wat, ik heb flink wat ervaring met signaal en dataverwerking op microcontrollers. Als je wist wat je op een 24MHZ 32-bit ARM microcontroller met 12kb ram, 4mb rom en 32mb flash allemaal wel niet kan uitrekenen zou je even moeten gaan zitten om je af te vragen waarom we in godsnaam zo veel data gratis weggeven :+
Edit: zelf even geprobeerd met een Garmin, het meeste zit in de firmware.
Dus je hebt gelijk, het is zeker mogelijk. Alleen niet geïmplementeerd in de app.

Overigens heb ik mij niet laten overtuigen ;) Het is zo dat ik het als ontwikkelaar ook als zodanig (online) zou implementeren. Je wilt toch de meeste en beste functionaliteit kunnen bieden, dus moet je de data kunnen analyseren, delen (als gebruiker) met anderen, automatisch binnenhalen op een nieuw mobieltje, kunnen tonen op meerdere devices, kunnen doorgeven in een wedstrijd met meerdere deelnemers enzovoorts. En je app moet zo simpel mogelijk blijven en zo min mogelijk intelligente dingen doen met data die anderen kunnen kopiëren. Veel tijd stoppen in een offline modus is niet zo waardevol voor een bedrijf want de meeste mensen met een smartwatch zijn toch niet offline (en de smartwatch is sowieso offline te gebruiken) en je maakt je app ermee ingewikkeld door twee verschillende modi te moeten ondersteunen alsmede een compleet cachingsysteem. Alleen moeten je online services uiteraard wel blijven draaien...

Edit: nog een antwoord op je vraag
Waarom kan mijn route niet óf kaartloos geplot worden óf met een achtergrond van een andere kaartprovider zoals openstreetmaps, google maps, bing maps, apple maps? Dat doen ze waarschijnlijk sowieso al. Waar mijn hartslag hoog of laag was is ook totaal niet afhankelijk van de straatnaam of andere topologie. Hoezo zouden mijn drempelwaarden niet lokaal berekend kunnen worden?
Een hoge hartslag krijg je als je hard je best moet doen en dat is vaak tijdens een klim. Hoewel je uit je GNSS signalen wel een hoogteverschil kunt halen, ben je als eindgebruiker geïnteresseerd in wáár dat precies was. En dan moet je toch een kaart kunnen tonen. Je kunt gebruik maken van services van derden, maar zoals iemand anders hier opmerkt zit je dan wel met AVG gerelateerde zaken (als je zo'n service ook de route laat berekenen, want als je alleen de losse meetpunten op een kaart zet en daar lijnen tussen trekt gaan die soms dwars door huizen heen).
Coördinaten kaartloos tonen is nog best tricky, want de coördinaten zijn niet 1:1 te vertalen in een fixed grid en dus het is ook niet zo makkelijk om een afstand te berekenen met enkel coördinaten.
Garmin berekent een hoop waarden aan de hand van je hartslag, zoals de VO2max. Maar dat kan niet op basis van één prestatie, Garmin heeft dus ook al je historische prestaties nodig om dat bij te kunnen stellen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 14:27]

Anoniem: 951889 @Ablaze23 juli 2020 23:03
Veel tijd stoppen in een offline modus is niet zo waardevol voor een bedrijf want de meeste mensen met een smartwatch zijn toch niet offline (en de smartwatch is sowieso offline te gebruiken) en je maakt je app ermee ingewikkeld door twee verschillende modi te moeten ondersteunen alsmede een compleet cachingsysteem.
Sorry hoor maar Garmin pronkt juist trots met hun adventure spul, mijn Garmin Instinct Solar kan bijna een maand (met genoeg zonlicht) mijn gps track bijhouden en dan garandeer ik je dat ik grote delen van mijn reis geen internet heb. Dat offline verwerking en caching systeem is niks bijzonders. Download van horloge, gooi in een sqlite db en plot een mooi grafiekje met een klein uitroeptekentje in de hoek dat dit een voorlopige analyse is die nog verbeterd word zodra je weer met de servers kan praten. Minimale moeite voor een bedrijf dat zich in outdoor specialiseert.
Dat is dan ook precies waarom de app dat niet hoeft. Je horloge werkt zonder app, dus als de servers een keer uitvallen, is dat geen absolute ramp.

Een goede offline modus maken is écht veel werk.

Ten eerste al in de UI:
In meerdere apps (Android, iOS) moet je je omgeving zodanig inrichten, dat elementen kunnen verdwijnen of verschijnen, naar gelang er verbinding met servers is, en zodanig dat het er ook nog eens uitziet, ongeacht de oriëntatie en formaat van de telefoon. Er moeten designers aan de slag om nieuwe icoontjes te maken, vertalers om alle vertalingen toe te voegen, services die anders zouden worden aangeroepen moeten allemaal afgevangen worden. Dat moet dan ook nog allemaal getest worden.

Dan met de data:
Het is goed mogelijk dat de app nu de tracking data helemaal niet zelfstandig kan interpreteren. Die wordt wellicht naar Garmin gestuurd en daar wordt het in een uitleesbaar dataformaat gegoten. Je zou dan die implementatie ook in de app moeten gaan maken, wat een risico is omdat apps bij de klant beschikbaar zijn, naast dat het redundant is.

En compatibiliteit:
De smartwatches kunnen allerlei verschillende versies hebben en je app ook. Ook heeft Garmin een hele range met smartwatches, de goedkoopste of oudste serie geeft waarschijnlijk hele andere (minder) meetgegevens dan de duurste of nieuwste.
De data die je binnenkrijgt is dus zeker niet altijd hetzelfde en soms zul je data binnenkrijgen die je (deels) niet eens herkent. Je zult daar in je database rekening mee moeten gaan houden. Wellicht is een NoSQL database een beter alternatief in dat geval, maar dat wil je waarschijnlijk niet lokaal gaan draaien.

En een langere testfase:
Telkens als een functionaliteit toevoegt zul je ook de offline functionaliteit weer moeten gaan testen. Dat kan deels geautomatiseerd, maar de UX op gebruiksvriendelijkheid testen is toch echt mensenwerk.

Plus je hebt nog geen werkend systeem:
Een nieuwe smartwatch zul je toch online moeten aanmelden, want je maakt een account of voegt een device aan je account toe. En een deel van je klanten is niet zo slim en zal klagen als ze een deel van je geadverteerde functies missen, of als de UI zomaar wijzigt omdat je even geen contact hebt met een server.

Je kunt beter ervoor zorgen dat je servers stabiel draaien.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 14:27]

Als ik @Anoniem: 951889 goed begrijp bedoelt hij ook niet een volledig opgetuigde offline mode, maar een meer geavanceerd caching mechanisme, waarbij de Garmin software coulanter omgaat met wel of niet online zijn. Deze behoefte herken ik als gebruiker ook.

Op zich heb je deels gelijk als je zegt dat een Garmin horloge onafhankelijk werkt van de Garmin cloud. Voor de basis functies als stappen, trappen en performance minuten klopt dit. Voor de opname van activiteiten is die offline support echter begrenst door de opslag van het horloge zelf. Goedkopere [...] Garmin horloges kunnen minder activiteiten opslaan dan duurdere. Uiteindelijk is die opslag voor alle horloges eindig en is een sync met online connectie nodig. Zelf heb ik een Vivoactive 3 en die kan, afhankelijk van de grootte van de activiteiten een activiteit of 8 opslaan. Bij iedere volgende activiteit zal de eerste activiteit over de rand rollen. Deze activiteit is bij een eerstvolgende sync in de app nog wel zichtbaar (grijs) maar de detailinformatie is dan niet meer te benaderen. Heb je met die activiteit performance minuten opgebouwd, dan blijven die ook behouden.

Volledige ondersteuning is dus echter eindig en beperkt zich tot de grootte van het geheugen van je horloge. En dat is een beetje zonde wanneer de telefoon met haar app prima als een extended buffer kan fungeren om tijdelijk de nog door de cloud te verwerken activiteiten op te slaan. Dat niet voor dit mechanisme is gekozen terwijl de aanwezigheid van de eenvoudigste horloge modellen dit wel nodig maakt is eigenlijk wel raar. Het mechanisme ondergraaft niet de noodzaak van de cloud, omdat die voor uiteindelijke verwerking nog nodig blijft. Het enige wat ik kan bedenken dat het de de goedkopere horloges in verhouding tot de duurdere te aantrekkelijk maakt omdat het extra geheugen in de duurdere modellen alleen voor een heel selecte groep nog interessant blijft. Natuurlijk zijn er mitsen en maren aan zo'n caching mechanisme. In zijn totaliteit wordt je app complexer, en heeft meer faalkans. Ik weet genoeg van caching mechanismes om daarbij een beeld te hebben. Maar de voordelen van een caching in dit geval zijn te groot om te negeren.

Garmin was indertijd mijn bewuste keuze omdat het in mijn ogen met Polar een van de meest serieuze partijen is voor goede activity tracking. Dit in vergelijking met de meeste me-too smartwatch merken die het in naam ook allemaal doen. Mijn mening over Garmin blijft op dit vlak ook ongewijzigd. Ik ben ergens blij dat dit nu met het merk gebeurd, want ik hoop dat Garmin hiermee tot het inzicht komt dat de huidige harde koppeling met de cloudomgeving te kwetsbaar is. Ik verwacht een "dit nooit meer houding" bij het management en navenante wijzigingen in de Garmin app in de niet te verre toekomst. Wat de voordelen van de harde cloud koppeling voor Garmin ook waren, de imagoschade die het Garmin nu oplevert zal het merk niet herhaald willen zien.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:27]

Ik ben zelf embedded engineer
Dan vind ik deze opmerking toch opmerkelijk:
Iets simpels als stappen tellen kan ook wel eens lastig worden, want er is vast een proprietary algoritme nodig om van alles wat een accelerometer oppikt het juiste eruit te filteren en een stap te berekenen
Daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben. Maar dat algoritme zal toch echt op de het horloge moeten werken. Niet in de laatste plaats omdat het horloge ook stappen telt als hij niet met een telefoon verbonden is. Maar vooral: het alternatief, dagenlang opslaan van ruwe accelerometerdata lijkt me behoorlijk wat opslag op het horloge vereisen.
Klopt! Ik heb mijn post aangepast. De implementatie zit in het horloge.
Al met al is de offline functionaliteit een prima user experience en heb jij je overduidelijk laten overtuigen dat bedrijven niet anders kunnen dan al jouw data opslaan "om je functionaliteit te bieden".
Gelukkig werken al die Garmin-horloges en dergelijke ook prima offline, het enige wat niet werkt is het synchroniseren met Garmin Connect, via Garmin Connect Mobile.

Dat die app verder geen ondersteuning heeft voor lokaal naar je telefoon syncen.. tsja, die app heet niet voor niets Garmin Connect, het is een frontend voor hun cloud-oplossing, geen sync-naar-je-telefoon-app.

Lokaal synchroniseren van routes, activiteiten, enz. kan overigens wel, maar dan moet je via een kabeltje zelf de bestanden kopiëren. Op je telefoon is dat niet heel erg handig, maar ik snap wel dat ze voor dit uitzonderlijke geval geen app gaan bouwen die zonder Connect werkt, want in 99% van de gevallen willen mensen juist dat hun activiteiten naar Connect/Strava/whatever gaan.

[Reactie gewijzigd door Onno op 22 juli 2024 14:27]

Uiteraard kan de horloge zonder verbinding werken, daar is hij ook voor ontworpen, enig idee hoe vaak die horloge bij normaal gebruik zijn verbinding verliest met de telefoon? Ga je even naar de keuken terwijl de telefoon nog op de bank ligt en je hebt al prijs. Om nog maar te zwijgen van het stroomverbruik om continu een verbinding live te houden en de mobiele telefoon die continu zijn data connectie live moet houden in plaats van in stroom besparende stand te gaan.

Wat er daadwerkelijk gebeurd is dat de telefoon af en toe zijn cache flusht naar de telefoon en nee daar is geen internet voor vereist.

Het daadwerkelijk probleem waarom @sam_vde niet kan syncen moet je eerder gaan zoeken dat die watch een autorisatie vereist voor die toestaat dat er daadwerkelijk iets van communicatie gebeurd. Die autorisatie gebeurd dan via de server van de fabrikant en afhankelijk van de implementatie, ofwel had hij net een nieuwe autorisatie nodig ofwel wou de app zijn autorisatie nagaan en is dat met de storing fout gelopen.

De reden hiervoor officieel is "privacy en security", de echte reden is omdat dan enkel een app die autorisatie van de fabrikant heeft ingebakken kan communiceren met de watch. Op die manier verhinderd men dat een 3th party een app uitbrengt om je watch te bedienen of te syncen, again officieel voor "privacy en security". In werkelijkheid om hun eco systeem af te schermen en zodat de gebruiker geen andere keuze heeft dan hun app te gebruiken, hun voorwaarden en uiteraard u data verplicht naar hun moet sturen, of je kan de watch niet gebruiken.

En dan krijg je dit: https://tweakers.net/nieu...t-voor-iot-apparaten.html

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 14:27]

Dat zal ongetwijfeld een van de redenen zijn. Garmin heeft een eigen ecosysteem en moet dat afschermen want dat is waar ze het geld op pakken.
Maar is dat zo slecht? Als dat niet meer mag, kun je een bedrijf als Apple wel opdoeken. Dat is juist waar het geld op verdiend wordt en (product)ontwikkeling is verre van gratis.

Bovendien, als fabrikant moet je ook kunnen garanderen dat je product goed en veilig werkt, anders krijg je een slechte naam. Je wilt dus niet dan mensen een Chinese smartwatch of app gaan gebruiken in jouw ecosysteem, want dan krijg jij als merk de shit als die Chinees het niet voor elkaar heeft.

Wel vind ik dat bedrijven de mogelijkheid moeten geven om hun data te ontsluiten op een gestandaardiseerde wijze, zodat je geen vendor lock in krijgt. Dat gaat dan niet alleen om persoonlijke gegevens maar ook de geproduceerde gegevens.
En voor apparaten als smartwatches zou je verplicht kunnen stellen dat die apparaten ook standaard BLE profielen ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 14:27]

Gezien die dingen positiesensors krijgen, hartslagmeters, bloeddrukmeters en ECG en in ontwikkeling niet invasieve suikermeting, ja dat begint een probleem te worden.

Daarnaast als je zo een watch koopt, je hebt zelfs geen uurwerk voor je dat ding eerst synct met die app en dus met die servers. Als de "smart tv" zijn servers eruit gaan dan heb je nog een domme TV, wat ook niet handig is maar in dit geval heb je gewoon niets meer.

Daarnaast heb je nog privacy issues, dit gaat over Garmin maar er is uiteraard veel rommel op de markt, sommige rommel doet zelfs geen moeite om een privacy verklaring te geven en vereist een of andere obscure app van een onbekende maker uniek aan 1 specifiek model. Daar komen vaak ook serieuze security issues bij in de rommel , men is duidelijk niet geïnteresseerd om u data te beschermen, enkel dat u data zeker bij hun terecht komt.

Ik heb daar een half jaar terug een uitgebreid verslag voor gestuurd naar de Europese commissie, in tegenstelling tot wat men vaak denkt vraagt de Europese commissie vaak zelf om input in oa "bevragingen" om inzichten te krijgen over een specifiek issue => https://ec.europa.eu/info/consultations_nl
Geen gebruik maken van hun servers voor gezondsheid data is denk ik wat zij willen. Dat dat horloge Google maps laadt is niet erg, maar de GPS coordinaten die van die smartwatch gehaald worden hoeven niet "verwerkt" te worden op hun servers.
Met je eens. Als je je horloge in de nacht omhoudt, dan laat hij een slaap statistiek zien. Regelmatig wordt die later op de dag via de server bijgesteld. De eerste versie die ik zie ja synchroniseren klopt niet altijd. Weet ik zeker. Moment van inslapen, wakker zijn tussendoor. Na de analyse van de Garmin servers (neem ik aan) in de loop van de dag, wordt de weergave bijgesteld, en klopt die beter. Dus ja, Garmin houdt een en ander server-sided, om begrijpelijke (intellectuele) redenen.
Nu niet meer, ze hebben firstbeat gekocht, en nu hebben ze bij de betere en nieuwe horloges goed sleep tracking van firstbeat op het horloge
Ik kan op zich van alles zien op mijn Fenix 5, zelfs een kaart van waar ik gefietst heb en hartslagdata, snelheid e.d. Alleen inderdaad niet in de app. Dat heb ik ook altijd een punt van ergernis gevonden (ik had een Fenix 3 hiervoor). Maar ja...Garmin zal wel centjes verdienen met de data, dat ze die zo graag op hun servers willen hebben voordat jij het 'verrijkt' in de app kunt zien.

Wat mij echter bij Garmin houdt, is de functionaliteit. De bediening is niet altijd even logisch, maar daar wen je aan. Wat sportdata verzamelen betreft, zijn ze best goed. Afhankelijk van wat je doet natuurlijk, maar hardlopen en fietsen doet elke smartwatch/sporthorloge. Alleen Garmin gaat een stapje verder. Ook indoorroeien, wat ik dus ook doe (naast fietsen enzo) ondersteunen ze best goed.

Maar deze outage laat zien hoe vervelend het is als je op de cloud vertrouwd. Hoewel ik mij kan voorstellen dat je eea wat robuuster opzet. Het moet toch niet mogelijk zijn dat je complete ICT infra wereldwijd (website, cloud omgeving voor je wearables en callcenter) plat gaat. Dat kun je niet verkopen anno 2020...
Stappen, hartslag, kaarten en dat soort dingen staan gewoon offline op mijn horloge, het enige wat garmin doet is een google kaart er op gooien.
Ik denk dat ongeveer de helft van de functionaliteiten niet gaan werken als je offline bent.
Een fietsronde tonen wordt al moeilijk, want kaartmateriaal en routering zijn online functionaliteiten en de meeste mensen zitten niet te wachten op een tabel met alleen GPS coordinaten.

...

Edit: zoals opgemerkt, is het tonen van kaarten waarschijnlijk wel mogelijk, als Garmin gebruikt maakt van services van derden. Het klaarstomen van de data voor weergave in zo'n kaart is een ander verhaal.
Want dat kost verwerkingskracht? Een oude TomTom doet het toch ook realtime? Het klaarstomen van data voor weergave is luttele regels code, herberekening van route kost iets meer maar is ook niet bijzonder reken intensief.

Verder is Garmin zo groot omdat in de regel hetgeen wat ze maken heel goed werkt maar qua geslotenheid en prijs is het een enorm slechte deal.
Het klaarstomen van dat is moeilijker dan je denkt.
Een smartwatch meet niet continu je GPS positie, want dat zou teveel data kosten (en mogelijk meer energie).
In plaats daarvan doet deze op bepaalde momenten een meting, eens in de [x] seconden of wanneer het horloge denkt dat je een bocht maakt of iets interessants doet. Daarnaast, als je even onder een afdakje staat en slechte ontvangst hebt, kan je gemeten positie behoorlijk afwijken dus sommige posities moeten verworpen of gecorrigeerd worden.

De taak van de verwerker is als volgt:

1. Neem alle data aan.
2. Filter metingen eruit die afwijken.
3. Bepaal de routes tussen de punten.

Voor stap 3 heb je flink wat processorkracht/geheugen nodig, want je moet een kaart pakken met wegen en paden erop en dan op een slimme manier gaan berekenen op welke wijze iemand zou hebben gelopen/gefietst/wat dan ook. Bijvoorbeeld: het is niet logisch dat iemand door huizen heen fietst, dus de GPS positie zou iets gecorrigeerd moeten worden zodat de punten samenvallen met het nabijgelegen fietspad.

Een oude TomTom (of Garmin ;)) kan inderdaad ook je route berekenen. Zo'n apparaat zit initieel secondenlang te rekenen om je een route te geven. En een standaard TomTom hoeft alleen maar rekening te houden met autowegen, nog niet eens met voet- en fietspaadjes en ook niet met trackinggegevens.
Bovendien zijn op een TomTom al je kaarten lokaal opgeslagen. Maar dat is eigenlijk bijzonder ongewenst, want kaarten veranderen steeds en zijn GB's groot. Niemand zit te wachten op een app die zo groot is en Garmin zit ook niet te wachten om hun miljoenen(?) klanten steeds een update te geven met zo'n grootte want dan zijn ze Petabytes aan data aan het verstoken.

Garmin heeft devices waar een kaart op zit, iedereen kent Garmin van de trackers. En je kunt zeker ook kaartmateriaal in je smartwatch of app stoppen. Maar als je alleen een kaartje wilt tonen bij je sportprestaties, ergens in een app, is het handiger om een online service te gebruiken,

Verder wel mee eens dat Garmin een vrij traditioneel bedrijf is en vrij gesloten en eigenwijs is. Maar ze maken wel goede spullen. Een soort Apple van de outdoor en sportmarkt.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 14:27]

Het klaarstomen word bij mij gedaan op een Arduino (niet letterlijk, wel Atmega644 mcu) en duurt enkele seconden voor een uur aan data, daar uit komt een json bestand die direct in een Google Maps component geladen kan worden. Als de data al zo ruw is dat het punten overslaat of niet kan corrigeren dan gaat de route inderdaad dwars door een huis heen, want ik ga niet gokken of ze links of rechts om het blok gereden zijn, maar dit is zelden een probleem zelfs bij relatieve hoogbouw en/of smalle straten waar GPS juist slecht werkt/precisie verliest zien wij nauwelijks problemen.

Ik heb een fietscomputer en sensorenset van Garmin en die werken perfect samen, maar het is vervelend dat je Garmin Connect nodig hebt om weer door te linken naar Strava en niet vanuit Strava de Garmin en zijn sensoren uit kan lezen, terwijl de Wahoo app geen moeite heeft met no-name bluetooth sensoren, dat is het stukje wat ik begrijpelijk maar jammer vind aan Garmin.
Sorry, maar straks zit mijn watch vol, omdat ik hem niet kan syncen. Ik kan nu bijv. de hartslag grafiek van mijn hardloopronde van gisteren niet inzien, omdat de server onbereikbaar is. Mijn app op mijn telefoon kan nu niet syncen met de ernaast gelegen watch.

Wat een onzinnige architectuur.
Er zijn uitstekenede Apps die op basis van off-line kaarten kunnen werken.
(En als je dat wil elk uur bijgewerkt kunnen worden)
Kijk eens naar OSMAND, maar er zijn ook anderen.

Alles via de cloud kost dus ook extra zend/ontvang energie.
Stappenteller kan uitstekend lokaal, het is nergens voor nodig om een constante stream van accelerometer data naar een centraal punt te sturen.
Wat een geblaat.. kijk eerst voor je wat schrijft.. er werkt helemaal niets.. als dit ransomware is, dan is het einde voor Garmin..
Nóg Zwaarder? De app is nu al belachelijk groot van omvang ruim 300 mB) voor het overzenden van wat data. Boerenkoolprogrammeurs.
Klopt, zo kon ik vandaag geen route meer synchroniseren die ik vandaag wilde fietsen. En natuurlijk geen laptop bij me want op vakantie. Zou toch niet heel lastig moeten zijn om zonder internet een gpx te syncen via Bluetooth. Zie niet in waarom die gpx eerst naar garmin geüpload moet worden.
Als je nog geen alternatieven hebt zoals komoot dan kun je vanaf windows ‘gpx’ files droppen in ‘Courses’ die moeten in .fit op het device converteren kan online via https://fit-route.pyrites.org.uk/ maar er zijn veel converters. Nog geen 5 min werk

Mac kan helaas niet standaard door de garmin mappen/folders
Kan prima op Mac hoor, althans bij de Edge devices. File in de Newfiles directory plaatsen en als het apparaat opstart wordt ie automatisch geconverteerd. Maar je hebt dan dus wel een computer nodig ;)
Dat is dan device specifiek, op mac (Catalina 15.6) zie ik mijn Fenix niet terug in finder maar basecamp en express kunnen er zonder problemen mee communiceren.

[Reactie gewijzigd door Seraph1987 op 22 juli 2024 14:27]

Komoot iq app installeren. Dan kun je iig nog daarlangs een route plannen. Dat deed ik vanochtend.
Kan die zonder tussenkomst van Garmin routes syncen met je telefoon? Maak nu vaak routes via Strava maar zonder laptop, waarmee je via usb handmatig routes kan plaatsen, is Garmin Connect de enige optie helaas.
Als je een Android telefoon hebt kun je ook direct een GPX file naar je horloge sturen via bluetooth met de "GPX/FIT Exporter" (gexporter in Play store). Weer te downloaden als de Connect IQ store online is :)

Voor mij in de bergen de enige manier om zonder internet routes op je Garmin te krijgen. Ik plan de routes dan in een app met offline kaarten.

[Reactie gewijzigd door Wibs op 22 juli 2024 14:27]

Werkt Garmin Explore niet?
Oja Explore, wellicht! Maar die bestond nog niet toen ik dit nodig had. GExporter is een open source lichtgewicht tooltje dat bij mij altijd werkt.
Als ze zoiets er nu ook voor iOS zou zijn ... :*)
Komoot heeft geen Garmin dienst nodig om routes te laden. Je moet wel de Komoot app al op je Garmin hebben, en dat is nu even lastig.
Is het misschien een idee om een micro USB/USB C/lightning to USB A draadje/adapter te kopen, zodat je je device aan je telefoon kan koppelen en op die manier handmatig routes kan plaatsen?
Dat ga ik eens proberen als ik weer thuis ben.
Routes synchroniseren via komoot werkt wel. Net een route op de MTB gedaan!
Dat doet Fitbit ook. De Fitbit data gaat via je Smartphone naar de Fitbit servers. En de statistieken uit de Fitbit app komen ook weer van de Fitbit servers. Best irritant eigenlijk.

Maar goed, daar zit de waarde in natuurlijk. Daarom betaalde Google 2.1 miljard dollar voor Fitbit.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 14:27]

Ja daar kwam ik ook achter op vakantie waar 10 dagen lang geen internet was. Dit was een best onaangename verrassing
Nog onaangenamer vind ik dat je je eigenlijk data niet kan exporteren, en als je horloge toevallig kapot gaat of gereset moet worden (scherm issue charge 3 bijv), ben je alles kwijt. Vind ik ook niet echt normaal..
Klopt niet, de .fit bestanden kun je gewoon eraf halen voor backup of ander platform als runkeeper.
Mijn Garmin watch kan zonder problemen nog syncen met m’n iPhone via de Connect app. Mijn hartslag, stappen, etc worden juist gesynchroniseerd. Wel staat er in de app een gele card “Server Maintenance”.
Wellicht dat activiteiten synchroniseren niet werkt, maar dat heb ik niet kunnen testen.
Dat werkt niet nee, vanmorgen hardgelopen en nog niet bijgewerkt. Agh komt wel :+
Heb ik vorig jaar ook gemerkt op vakantie, juist toen ik de watch veel wilde gebruiken was synchroniseren lastig door gebrekkig internet. Hij zou op zijn minst alvast alle data van de watch op de telefoon kunnen zettten zodat je hoogte, afstand, HR, stappen en tijd alvast kunt zien. En de telefoon kan de data dan online zetten zodra er een verbinding is, ook als het horloge niet in de buurt is.
Anoniem: 562971 @sam_vde24 juli 2020 06:28
Wij schreven alles op een briefje en die bewaarde je naast je groene PTT telefoon :P
Haha. Elke stap die je zet een streepje?
Werkt gewoon op mijn Fenix hoor. Ik zie hartslag, stappen etc op de telefoon. Notificaties werken ook gewoon. Activiteiten kan je weliswaar niet inzien in connect mobile, dát klopt. Nieuwe activiteiten uploaden werkt ook niet via connect.
Bij Garmin kun je gelukkig je wearable aansluiten op je pc met de bijgeleverde kabel. Vervolgens kun je de activiteiten handmatig uploaden naar bijvoorbeeld Strava.
Hoe dan precies, de garmin software werkt ook niet
Via Verkenner, vervolgens kun je de bestanden uploaden.

How to:
https://www.dcrainmaker.c...ut-during-the-outage.html
Precies. Dit maakt de garmin connect app zo onnodig traag steeds. Als de gegevens ook lokaal op de telefoon houden, zou dat beter zijn.

Helaas zijn er veel apps die onnodig traag zijn en niet werken, omdat ze per se eerst verbinding moeten maken met internet ipv lokaal op je telefoon te draaien. Kunnen zijn bijna net zo goed een webapp maken.
Inderdaad. Ik heb juist mijn Venu besloten te kopen wegens de connect app functionaliteit.
Als nu blijkt dat zonder een actieve clouddienst de wearable feitelijk onbruikbaar wordt, dan is deze feitelijk waardeloos.

Puntje om over na te denken en eens verder te kijken dan Garmin.. sorry Garmin, maar elk merk kampt wel eens met storingen, maar dat je producten daarmee direct waardeloos zijn is geen goede zaak
Ik las elders een opmerking dat met zonder volledig functionerende wearables lastig is om te sporten..
Ik denk dan: trek je sportkleren aan, ga naar buiten ( vergeet je huissleutel niet) en ga sporten, net als vroeger..
Je weet vast zelf wel waar je grenzen liggen, toch?
Maar hoe dan ook uiteraard wel vervelend als je ergens aan gewend bent wat nu even niet goed werkt, dat dan weer wel.
Mbt de luchtvaart lijkt het me nog een bak minder onschuldig. De wat oudere garde zal nog weten hoe je handmatig een vluchtplan moet indienen maar we zijn inmiddels gewend aan de elektronische weg.
Gelukkig is die redundancy standaard voorhanden maar de 'ouderwetse' manier kost wel meer tijd in opvoeren en afhandelen..
Hoop voor alle gebruikers dat het probleem snel is opgelost.
De wearable werkt prima hoor. Mijn Fenix 5 slaat alles op, ik kan het bekijken op mijn horloge en alle info is te zien. Uiteraard niet de fijne details, maar dat is gewoon een beperking van de wearable gezien het formaat en het scherm. Hoe groot het geheugen is, en of het voldoende is voor een paar dagen offline sporten, gaan we nu zien :+
Die connectie heb je echt alleen maar nodig om de data op je gemak op de smartphone of pc te bekijken.
Daar koop je dan ook een (sport)smartwatch voor.. om alle details op de computer of app in te zien en niet op een schermpje van 2 cm.
Slechte zaak dat de app nu geheel niet werkt en de browserfunctie ook niets meer doet.

Waardeloos sporthorloge geworden de Venu.
Zowieso raar dat eea niet lokaal wordt opgeslagen op je horloge en op je smartwatch of computer waarmee je synchroniseert.

Het is lastig om je activiteiten te analyseren en op basis daarvan je 'schema' aan te passen.
Ten aanvulling op de inReach status pagina is er ook:
https://connect.garmin.com/status/

Vooralsnog alles down.
Er wordt veel gesproken over mensen hun horloge en ik zag op instagram iemand klagen dat zijn fietsronde niet bijgehouden kon worden.
Maar dat je inreach niet naar behoren werkt is wel effectief een probleem dat verder rijkt dan een ongemak.
Vroeger kon je ook een ronde fietsen.

Met die inreach zou ik wel echt oncomfortabel zijn, daar leun je mogelijks wel heel sterk op.
Hier lees is dat het bevestigd is dat het om wasted locker ransomware gaat.

https://www.bleepingcompu...locker-ransomware-attack/
Ik heb RELIVE gekoppelt aan Garmin en daar komen zojuist weer activiteiten binnen.
De app Garmin Connect zegt nog wel dat er maintenance is.


https://connect.garmin.com/status/

Er zijn inmiddels wat zaken online gekomen.

[Reactie gewijzigd door kevertje1977 op 22 juli 2024 14:27]

Kon ook alweer inloggen bij Garmin Connect. Een sync heb ik nog niet geprobeerd.
Weet iemand hier hoeveel data zo’n horloge op kan slaan...? Hoeveel runs kan ik doen voordat-ie vol is en nieuwe runs niet meer op worden geslagen? (Of oude verwijdert...)
Hangt van het type af. De Vivoavtive 4 kan maar 7 activiteiten opslaan alvorens hij de 1ste weer overschrijft.
Duurde modellen hebben daar geen last van.

[Reactie gewijzigd door Philo Melos op 22 juli 2024 14:27]

Want een Vivoactive 4 is gratis bedoel je. Valt me zwaar tegen van Garmin dit. Heb de laatste tijd sowieso al gezeik met het vinden van een GPS fix (moet vaak 5 minuten wachten, lekker als je klaar staat om hard te lopen). Ook al eens gehad met m'n 735XT overigens, dus is een issue van/bij Garmin.

Als het zo blijft ga ik eens rondkijken bij andere merken...
Hang hem eens aan de PC (Garmin Express) om de GPS-file te updaten, dat wil 9 v/d 10 keer zulke problemen oplossen.
Bedankt voor de tip. Heb die software niet eens geïnstalleerd staan, zal er eens naar kijken als ze hun servers weer up and running hebben.
Moet je op je horloge zelf wijzigen. Bij je sportprofielen.(je gps instellingen)

[Reactie gewijzigd door spokje op 22 juli 2024 14:27]

+3, life saver! 🤩
Ben benieuwd naar je ervaring. Ik zou 'm voor test op GPS only zetten, kun je als dat goed werkt wel wat bijprikken.
Vandaag op 2 verschillende locaties getest en beide keren binnen 10-15 seconden fix. Deze week een vrij actieve week voor de boeg, dus ga wel even testen met de verschillende opties.

Hoop dat het nu ook wat accurater is, want had soms echt het idee dat er een afwijking in de resultaten zat.

Bedankt man! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Dennahz op 22 juli 2024 14:27]

Ik had precies hetzelfde, met een combo van twee sat systemen totale chaos qua accuraatheid. GPS ontvangst viel ook vaak uit, sinds ik 'm op GPS only heb staan nul problemen meer gehad. Fijn dat je nu ook sneller een fix hebt, 10-15 seconden klinkt normaal. Kan nog wel iets sneller als je in een open veld staat waarschijnlijk :)

Welke watch heb je trouwens? Hier de FR245.
Is toch raar dat hun default totaal niet accuraat is? Al met al valt het me wel tegen van Garmin dit allemaal. Het is nog steeds niet opgelost. Hoop dat ze niet alle oude data kwijt zijn.

Heb zelf de Garmin Venu!
Ja we gaan 't zien indd. Het valt mij ook tegen van zo'n groot bedrijf. Ja ik denk zelf dat de systemen (combo GPS + Galileo / Glonass) gewoon niet fantastisch werken in NL, maar in andere landen misschien wel. Galileo is vrij nieuw, maar Glonass zou wel gewoon moeten werken. Naja niets mis met good old GPS :)
Oh, en deze generatie maakt allemaal gebruik van een nieuwe Sony GPS chip. Denk dat dat ook een dingetje is, dat ie nog niet doorontwikkeld is. Krijgt bijna ook maandelijks software updates namelijk :)
Kheb nergens last van, altijd binnen 5 sec heb ik m'n GPS.
Staat je GPS op Galileo (instelling per activiteit)? Mijne stond standaard op GPS + GLONASS, na switchen naar GPS + GALILEO was m'n GPS dik een stuk sneller!
Dit. En daarnaast preciezer. Ik heb 'm zelfs op GPS only gezet voor de meest accurate resultaten.

[Reactie gewijzigd door spokje op 22 juli 2024 14:27]

Hey, vet! Bedankt voor de tip. Ga dit bekijken zodra alles weer werkt _/-\o_
Het gaat niet om de prijs, maar type gebruik. De lifestyle/smartwatch horloges hebben een zeer beperkt geheugen (kunstmatig, want ze hebben 16GB of meer opslag geheugen). De sport/outdoor horloges hebben deze kunstmatige beperking niet. Een goedkope Forerunner 45 zal voorlopig niet tot problemen leiden, een dure Venu wel.
Hopelijk is dit voor Garmin reden om die belachelijke limiet op VivoActive en Venu horloges te verwijderen.
Kan je dat uitleggen waarom een Forerunner 45 geen probleem vormt dan?
Omdat die gelimiteerd is op opslagruimte (200 uur aan activiteiten) en niet op een kunstmatig aantal van 7 activiteiten. De gemiddelde persoon zal best een tijd doen over 200 uur aan opgenomen activiteiten. Diezelfde persoon zal veel sneller meer dan 7 activiteiten opnemen, tenzij de gemiddelde activiteit meer dan 28 uur duurt ;)
Ok, helder. Dus als je 3 keer in de week een half uur hardloopt dan kan een Forerunner ruim 133 'sessies' registreren. Vervolgens worden de oudste overschreven? En worden deze oude gegevens dan ook niet meer bij Garmin bewaard?
Je horloge bewaart de laatste 200 uur. Ga je daar overheen, dan wordt telkens de oudste activiteit overschreven. Als je binnen die 200 uur synchroniseert wordt alles bewaard via Garmin Connect (mits de servers online zijn ;)). In de praktijk zul je dan ook nooit gegevens kwijtraken, mits je eens in de zoveel tijd synchroniseert.
Met een VivoActive of Venu moet je minimaal eens in elke 7 activiteiten synchroniseren om te voorkomen dat je activiteiten kwijtraakt op zowel horloge als Garmin Connect. Met de servers voorlopig offline is het dus zaak om de activiteiten tijdig te bewaren op je PC om deze later alsnog handmatig te uploaden.
Voor sporten zoals skiën of downhill mountainbiken zijn deze horloges dan ook alleen geschikt als je gedurende de dag synchroniseert, ervan uitgaande dat je elke afdaling apart wil registreren.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 14:27]

Volgens de specificaties van de Venu registreert hij ook 200 uur aan activiteitsgegevens (zie https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/643260#specs). Kan zijn dat een update dit gedrag ongemerkt heeft gewijzigd: Garmin is niet goed in communiceren van changes in hun producten.

Overigens stop ik zelf de activiteit niet met skieen, ik stop de activiteit alleen voor pauzes. Ik heb niet de indruk dat er veel ruis in de data ontstaat.
Ik denk dat hetzelfde geldt voor de Vivoactive (4s), want daar heb ik zojuist 200 activiteiten van kunnen opslaan (allemaal van minder dan 1 uur per activiteit).
Waar heb je dat gevonden? Zou hier graag meer over lezen per horloge-type van Garmin. Heb sinds de start van dit alles al 4 activiteiten staan nu.. thanks!
De specificaties in de webshop beschrijven dit (zie bijvoorbeeld https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/643260#specs). Die leeft al wel weer. Het is duidelijk waar de prioriteiten liggen...
Zeven activiteiten? Ik heb mijn Vivoactive 4s zojuist aan mijn laptop gehangen en daar 200 activiteiten van afgehaald..
Minimaal 9 dagen met een activiteit die ca 8 uur duurt, misschien zelfs langer.
Met uitzondering van de VivoActive en Venu dus, die maximaal 7(!) activiteiten kunnen opslaan.
Afhankelijk van model en gebruik maar voorlopig hoef je daar nog geen zorgen om te maken. Aantal weken actieve vakantie is geen probleem op zelfs mijn oudste garmin devices. Je kan eventueel je device via usb verbinden naar je computer en dan een backup maken :)
Je kunt proberen of je de FIT-bestanden direct van je horloge kunt halen.

Mijn Fenix 5 wordt gewoon herkend als USB Mass storage en in de folder GARMIN -> ACTIVITY staan alle FIT-bestanden van mijn laatste activiteiten.
Die bestanden kun je vervolgens weer bij bijvoorbeeld Strava uploaden.
Tis niet alleen wearables, ze hebben ook een flinke aviation poot.
Mijn eerste zorg. Garmin InReach, hun satelliet communicatie tak, heeft ook problemen:
https://status.inreach.garmin.com/

(Nood-)communicatie werkt nog maar het zal niet mogelijk zijn om nieuwe satelliet communicatie abonnementen af te sluiten.
Blij om te zien dat de core/SOS van InReach dan toch blijft werken, een storing bij de SOS functie daarvan gaat, als je het echt nodig hebt, om leven of dood. Als die uitvalt is dat vergelijkbaar met 112 dat uitvalt (gezien je die InReach hoogstwaarschijnlijk al gebruikt omdat "normale" communicatie niet mogelijk is).
Niet dat het wat afdoet aan de rest van het artikel, maar ik zou inderdaad ook niet stellen dat Garmin een wearable fabrikant is, maar eerder een enorme GPS-boer die op een gegeven moment ook wearables is gaan maken. Toegegeven, voelt een beetje als mierenn...., naar toch :)

[Reactie gewijzigd door svenvbins op 22 juli 2024 14:27]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @svenvbins23 juli 2020 20:50
Ik schreef dat zo omdat vooral de apps voor wearables getroffen lijken te zijn (in ieder geval op dit moment en los van de helpdesk), maar ik begrijp het punt inderdaad - zeker als de productielijnen in Azië daadwerkelijk stilliggen dekt 'wearable-fabrikant' de lading niet helemaal. Ik zal het wat aanscherpen :)
Ik begrijp dat piloten geen flight plan kunnen maken, dus de impact is zeker breder dan wearables.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Greyfox23 juli 2020 21:52
Ik zie inderdaad dat er aanzienlijk meer down is. Ik heb dat toegevoegd aan het artikel en die wijzigingen kenbaar gemaakt als 'update'
En automotive, en nautica, en jacht...

Niet te vergeten InReach devices.
Het zou niet de eerste zijn, welke door ransomware buiten dienst is gesteld.

Hoop maar dat ze goede (offline) backups hebben, anders zou het nog wel eens even kunnen gaan duren, alvorens de diensten weer online beschikbaar komen. (er vanuit gaande dat het inderdaad door ransomware wordt veroorzaakt).
Zelfs met goede back-ups kan het makkelijk anderhalve maand tot 2 maanden duren eer alles weer een beetje normaal online is.

Het hangt allemaal af van hoe alles is opgebouwd, wat er getroffen is en wat er opnieuw opgezet moet worden.
Anoniem: 951889 @MewBie23 juli 2020 21:02
Voor mensen die dit lezen en zich af vragen hoe je dit kan terug dringen naar dagen of zelfs uren:
  • Maak backups van je configuraties, niet alleen van je data. Het makkelijkste is alles in virtual machines or containers draaien en regelmatig snapshots maken. vergeet ook de config van managed routers en switches niet.
  • Zorg dat je ook offline backups hebt (een losse disk of tape in een doos kan niet gehackt worden :+ )
  • Zorg dat je online/live backups read-only zijn zodat ze niet gesloopt kunnen worden
  • Draai op je live backup server niks anders dan backup gerelateerde software, en sluit het OS compleet af van de buitenwereld. (Ja dat je de updates maandelijks met een usb stick heen en weer moet wandelen is even vervelend, deal with it.)
  • Backlist binary execution compleet vanaf je backup systeem zodat gebackupte ransomware ook niet uitgevoerd kan worden
  • Zorg voor een procedure voor offline backup recovery en een virusscanner die ook offline werkt (vm disks mounten en scannen of een server vanaf een live stick booten en scannen), zodat je na het terug zetten van je backup en voor het starten van de server, vm of container je zeker weet dat je niet de boel weer her-infecteert door een gebackupte infectie.
  • Firewall in je productie omgeving elke machine afzonderlijk en werk met whitelists in plaats van blacklists zodat je geen onverwachte communicatie tussen machines hebt
  • Als mogelijk, deel gewoon nooit files tussen je productie machines. Als alle data via databases en rest/websocket/mqtt loopt heb je ook minder kans om een executable te verspreiden en uit te voeren.
Dit is natuurlijk allemaal veel te moeilijk voor 90% van de bedrijven die hun services op windows desktop virtual machines draaien die allemaal dezelfde netwerk shares delen waar verder nooit gescand word want ja een virus scanner maakt de netwerk share langzaam. kuch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 951889 op 22 juli 2024 14:27]

De sysadmins willen wel, maar er is geen budget voor, vooral niet om dat goed uit te zoeken, en ja dat komt echt volgend jaar wel, dan maken we er ruimte voor. We hebben nu belangrijkere dingen te doen.
Haha, ja "dat komt volgend jaar wel", die ken ik....kijkt naar Windows xp labelprinterserver.
Nogal ouderwets advies. Dat kan nog veel sneller en efficiënter met microservices die als Infrastructure as Code middels DevOps samen met de code opnieuw uitgerold worden. Alleen de data moet ergens van backups gehaald worden, maar geen hele VMs of containers.
Anoniem: 951889 @EgMaf24 juli 2020 01:59
Dat klinkt heel leuk en hip maar in de praktijk is het een recept voor dependency hell en/of redundancy city. Tenzij je elke paar maanden met een nieuw framework aan komt zetten zie ik persoonlijk de voordelen niet.
ALs je het goed doet, voorkom je juist die "dependency hell en/of redundancy city.". Elke app zijn eigen, dedicated microservices, dus veel minder shared resources, dus veel minder complexe dependencies of ingewikkelde redundancies eisen voor verschillende scenarios van verschillende app die dezelfde resource delen..
Je backup server in een ander VLAN zetten zou ik nog willen toevoegen, (en in geval van Windows) Je backup server NIET in hetzelfde domein met hetzelfde admin wachtwoord. sluit je backup server inderdaad af van internet communicatie. hoeft toch alleen maar backups te draaien. (in geval van VM backups).
Anoniem: 951889 @Jouke7424 juli 2020 12:47
Haha als het niet in de USA was zou ik serieus nog solliciteren ook :P
Er is weer wat getweet door Garmin.
Ze geven een paar workarounds aan om routes op je toestel te krijgen, en om je Strava te kunnen updaten.
Maar geen indicatie wanneer het wel weer zal werken.
Welk account dan? Op @Garmin en @GarminNederland staat al twee dagen niets nieuws.
Sorry.... het is Strava die getweet heeft over de outage van Garmin, en de manieren voor de workaround. Garmin hult zich inderdaad in volledige stilte. Zouden ze onderhandelen met de hackers?
Ja precies gewoon je .fit file uploaden op strava.

Het feit dat het zo lang duurt doet mij zorgen maken dat er groot schalig persoons of bedrijfs gegevens buitgemaakt zijn (of in elk geval buit gemaakt kon worden).
Ze hebben waarschijnlijk gewoon alles uitgezet.
Voorlopig is dat speculatie, maar het voelt niet zo goed.

Wat me tegen valt is dat ze echt niet communiceren. Eén berichtje per dag zou toch aangewezen zijn....
Wearable-fabrikant? Wearables zijn maar een heel klein deel van wat Garmin doet, ook dingen die onder het interessegebied van Tweakers vallen. Vind het een beetje vreemd dat ze in dit artikel een wearable-fabrikant genoemd worden, daar mist toch flink wat huiswerk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.