Organiseertool Lists komt uit voor zakelijke gebruikers Microsoft 365 en Teams

Microsoft maakt zijn nieuwe organiseertool Lists eind deze maand beschikbaar in Microsoft 365 voor zakelijke gebruikers. Eind augustus volgt integratie in Microsoft Teams. Lists is een applicatie voor het in kaart brengen en volgen van informatie en werkzaamheden.

Lists komt beschikbaar als applicatie binnen de zakelijke Microsoft 365-omgeving en later dit jaar verschijnt er ook een app voor iOS. Wanneer die precies uitkomt, is nog niet bekend. Lijsten die met de applicatie gemaakt worden, zijn als tabs zichtbaar in bijvoorbeeld Teams en SharePoint.

Het is mogelijk om Lists volledig zelf op te bouwen, maar er zijn ook templates voor scenario's als probleemoplossing, voorraadbeheer en evenementenorganisatie. Met Power Automate en Power Apps kunnen Lists verder aangepast worden.

Microsoft kondigde Lists aan op zijn Build 2020-conferentie in mei. Op het Inspire 2020-evenement voor partners heeft Microsoft nu de details over de beschikbaarheid onthuld. Op woensdag 5 augustus om 17 uur Nederlandse tijd houdt Microsoft een webinar waarin het uitleg geeft over Lists. Ook heeft Microsoft zijn Resource Center voor Lists geüpdatet met nieuwe video's en documentatie.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-07-2020 • 10:41

43 Linkedin

Submitter: walteij

Reacties (43)

Wijzig sortering
Lists is een applicatie voor het in kaart brengen en volgen van informatie en werkzaamheden.
Hievoor heb je toch ook de tool "Planner" beschikbaar via Teams ? Dan kun je ook taken toekennen aan mensen en de status ervan volgen.
Planner is meer gericht op werkzaamheden voor de buitendienst of ploegendiensten.
Lists lijkt zich juist meer te richten op administratieve werkzaamheden.

Maar ik heb wel het sterke vermoeden dat deze 2 tools in de nabije toekomst sterk met elkaar samen kunnen gaan werken. Het zou ook handig zijn als Lists goed gaat integreren met ToDo (en dus ook Outlook).
Er zou al een soortgelijke integratie aankomen als in Tasks in Teams.
Dit combineerd ToDo en Planner in Teams zodat je een meer centrale lokatie hebt.
Hier een linkje: https://techcommunity.mic...nt-experience/ba-p/969386

Eerst dacht ik het dit dus was, maar het lijkt er op dat het een losse applicatie is inderdaad.
Zelf zie ik hier wel mogelijkheden in. Ben echter wel van mening er veel Apps zijn in 365 die het net niet zijn of deels hetzelfde doen/kunnen. Meer integratie onderling zou wel handig zijn ja.
Mja ik zie dit meer voor marketing of sales dan voor de administratie, maar je kunt best wat doen. Ik zou Planner ook specifiek voor planningen gebruiken, zodat de context ook meteen duidelijk is. Verder zie ik hier wat zaken die wellicht de ouderwetse excel sheets of access databases moet vervangen.
Zo zie ik lists dus inderdaad ook. Als vervanger van Excel en oude Access databases.
Zoals @Concept8 ook al zegt lijkt lists de Microsoft versievan Airtable te worden. Maar het lijkt me wel verstandig om Lists dan ook gewoon goed te integreren met de andere producten.

Teams is al aangegeven, ik verwacht ToDo (de vervanger van Wunderlist) ook, SharePoint maar ook koppelingen tussen Planner en Lists..
Mja. Maar hoe zie je die integratie tussen die Todo en Planner? Ik denk dat de use case best apart kan staan. Wellicht import/export van/naar die tools, maar veel meer zie ik eigenlijk ook niet echt.
Taken die in lists op jouw naam worden gezet, zouden dan ook als taak inclusief deadline in todo (en dus je outlook takenlijst) getoond moeten worden.
Maar dan heb je een takenlijst en daar lijkt me Todo weer beter voor geschikt? Dat je daarin linkt naar iets op Lists, prima. Maar het lijkt me niet logisch om dat in Lists uit te werken.
Maar dadelijk heb je dan Todo, Planner, Lists en Tasks in Teams. 4 (of eigenlijk maar 3) apps die lijstjes kunnen maken met enigzins dezelfde functies. Het is mij nog niet helemaal duidelijk waar welke app nu echt voor bedoeld is en waarom het er zoveel moeten zijn. Waarom niet allemaal gecombineerd naar 1 of misschien 2 apps?
ToDo: persoonlijk takenlijst. Lijkt sterk op Taken in Outlook en kan me voorstellen dat die twee gecombineerd gaan worden. Was voorheen Wunderlist.
Planner: Tool om met een kleine groep voortgang te bewaken en taken te verdelen. Meer gericht op ad-hoc werkzaamheden.
Lists: Mogelijkheid om gestructureerde data te organiseren. Daar kunnen gestructureerde, vaste taken uit voortkomen. Geen ad-hoc werkzaamheden.
Tasks in Teams: dit wordt een persoonlijke view die taken uit ToDo, Planner en Outlook (weet niet precies welke apps) agregeert. Lists wordt (zeer waarschijnlijk) niet meegenomen omdat Lists een ander soort doelstelling heeft.
MS Project: voor programma-management en/of grote, complexe projecten
Die eerste kun je al combineren. Log in ToDo maar eens aan met je AAD account. Dan zie je je getagde mail netjes in een lijstje terugkomen. Kun je zo taken in ToDo van maken.
Ik vind de integratie van dergelijke tools eigenlijk nog te wensen overlaten momenteel. MS Projects Professional is heerlijke project management software, maar geen (makkelijke) integratie met bijvoorbeeld Planner. Wel een gemis, want hoewel je alle details van het hele project in Projects wilt houden, is Planner ideaal om individuele taken te beheren met je team.

Hopelijk komt daar verandering in. Wanneer ik zo naar Lists kijk ben ik er ook nog niet heel enthousiast over, Planner lijkt me zo handiger voor project taken. Lists lijkt meer een veredelde SharePoint ofzo.

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 22 juli 2020 11:38]

Lists = SharePoint lijsten. De locatie waar een lijst wordt opgeslagen wordt nu alleen losgetrokken en kan per site, maar kan ook op OneDrive worden opgeslagen.

Nieuw van Lists is dat je met "If this then that"-statements, eenvoudige zaken kunt automatiseren en dat de vormgeving en het gebruiksgemakt nog verder vernieuwd is.
Dit is denk ik meer een evolutie op Sharepoint lists maar dan ontwikkeld als een aparte app/service met meer opties en customisation.
Sterker nog, dit is ook gewoon de evolutie van SharePoint Lists. In de blogpost van de aankondiging, een maand of twee geleden, hadden ze dit er in staan.
Ik zie het nut er nu wel van. Veel simpele Power Apps/Power Automate flows die ik maak gebruiken nu SharePoint-lijsten, maar hebben verder weinig betrekking op SharePoint. Als ik dat soort lijsten buiten SharePoint maar binnen de context van Microsoft 365 kan gebruiken dan ben ik heel erg tevreden.

Ik gebruik SharePoint-lijsten voornamelijk omdat bedrijven met een Microsoft 365-licentie er toch al voor betalen, en dan geen duurdere licenties of omslachtige databases hoeven te gebruiken.
Inderdaad, dat dacht ik ook.
Al die versnippering !

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2020 10:52]

Is dit nou die voortzetting van Wunderlist? Dat bedrijf dat MS een paar jaar geleden overkocht, sindsdien zo heeft veranderd dat ze het weer af wilde sluiten, waarvan de oorspronkelijke oprichter de rechten terug had willen kopen?

Beetje vreemd om eerst een partij te kopen voor een app, daar jaren ontwikkeling in steken om dat in je softwarepakket te intergreren, het vervolgens eruit te slopen en dan een soortgelijk ding opnieuw aan te kondigen?
Nope, dat is Microsoft To-Do. Overigens vind ik het als 'simpele ziel' lastig om To Do, Planner en dan nu Lists uit elkaar te houden qua functionaliteit...
Dat heb ik dus precies hetzelfde. Echter komt er mogelijk wel een samenvoeging van ToDo en Planner binnen Teams. Dit zou het wat overzichtelijker moeten maken. Het blijven echter wel gescheiden apps.
En dan nu met Lists er bij maakt het totaal niet duidelijker inderdaad.
https://todo.microsoft.com/ is de doorontwikkeling van Wunderlist. Ik gebruik het graag om Outlook tasks op de mobiel beschikbaar te maken. Werkt ook leuk samen met Power Automate (soort IFTTT kloon).
Heel Office 365 begint met de dag een grotere onbeheersbare rotzooi te worden...
Hebben ze daar geen plan met waar ze er mee naar toe willen...
Het is bedoeld voor samenwerken en communicatie, maar je hebt er inmiddels een dagtaak aan om alle verschillende tools en apps door te kijken of je niet perongeluk ergens wat hebt gemist... Sharepoint, Teams, Yammer, E-Mail, Skype, Lists....
Planners in Teams, planners in Projects... Een wiki in sharepoint... Een andere wiki in Teams, die dan ook weer in sharepoint staat maar dan als lijstje mht bestanden...

En dan is het ook nog bij default enabled dat gebruikers *zelf* nieuwe groepen aan kunnen maken... Je hebt inmiddels om dit te beheren en overzichtelijk te houden een grotere systeembeheer-afdeling nodig dan wanneer je zelf Sharepoint en Exchange en AD on premise zou draaien...
Helemaal waar, ik snap ook niet dat men alles maar activeert. Wij hebben ook Yammer, email en Sharepoint voor informatie/aankondigingen, lekker handig... Deactiveer dan gewoon al die onzin en zet het in goed georganiseerde Teams kanalen ofzo (of een andere centrale plek, ik geef maar een suggestie). De Microsoft account manager zal het wel allemaal lopen pushen, maar het werkt voor geen meter. Erg jammer, want als je alles wel een beetje eenvoudig houdt is het juist heel handig en overzichtelijk.
Je kunt als organisatie die dingen zelf uitschakelen.
Het mooie van Office365 is dat er dus meerdere manieren van communicatie mogelijk zijn. Kies voor de optie die voor jouw bedrijf het beste werkt. Je moet ze niet allemaal gebruiken, maar het is fijn dat het wel kan.
Snap ik, dat is ook precies mijn punt, maar blijkbaar hebben ze hier alles maar geactiveerd en iedereen gebruikt vervolgens ook van alles door elkaar, en ik zal vast niet de enige zijn.
Een goed implementatie traject faciliteerd daar ook gewoon in hoor. Alles staat uit tot het correct geconfigureerd, gefaseerd en begeleid wordt geïntroduceerd. Het probleem is dat bedrijven gewoon maar wat doen en geen plan hebben.

Als je een goede MS partner hebt dan wordt daar allemaal rekening mee gehouden.
Dit heeft de potentie om iets als Airtable te worden. Als dat het geval is, met genoeg flexibiliteit en integraties, zou het een mooie oplossing zijn voor bedrijven die al in het Microsoft-ecosysteem zitten. Maar ja, toch blijf ik wat sceptisch want er zijn genoeg Microsoft services die het net niet helemaal zijn.
Waarom zou Microsoft gaan concurreren met MS Project?

Ik zie ze niet veel verder gaan dan wat ze nu eigenlijk met Planner doen. Als die projectmanagement functionaliteit gaan ze echt niet voor iedereen vrij beschikbaar maken.
Hmm, ziet eruit alsof het bepaalde taken van Excel of Access kan/moet vervangen. Ik denk dat het voor bepaalde zaken wel handig kan zijn. Veel afdelingen, bv marketing of sales, lopen altijd met lijstjes te prutsen.

Verder ziet het eruit als een aardig complete tool. Templates, acties automatiseren, notificaties, etc. Wel wat meer dan een todolijst :P . De video is dan ook 17 minuten lang, maar behandeld de features wel prima.

Vooral de integratie met Teams lijkt me wel handig, want daar worden toch vaak excel sheets neergezet die men vervolgens niet meer inkijkt en deze weergave lijkt me wel wat handiger voor de meeste sheets. Verder vraag ik me wel af of dit een beetje aanslaat en mensen de tool gaan vinden. Zonder wat promotie/marketing denk ik dat het toch weer snel vergeten zal worden. Wat de acceptatie kan helpen is meer templates toevoegen. Veel projecten hebben toch wel van die standaard lijstjes (wanneer mensen vakantie opnemen, beschikbaarheid en wanneer men op kantoor is, etc), dat kan je prima als template aanbieden lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2020 11:07]

Snap heel die O365 santaboetiek niet meer.
Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Elke telco is het hetzelfde verhaal : "ohja, even de O365 xls file openen op de sharepoint."
"oh, dat is niet de file die ik heb"
"Oh, echt niet ?"
"Ja, ik heb ook een andere"

Om nog maar te zwijgen over de wildgroei van Sharepoint sites, links en toestanden dat alles met elkaar koppeld, maar eigenlijk gewoon alles nog onduidelijker maakt.

Nee, geef mij maar een een goede "oude" lokale Office, met al men bestanden op een lokale server in mappen opgedeeld, beheerd door rechten via een gewone lokale AD server, en telcos doe ik dan wel met hun Skype ( of God bescherme me : met Teams ), maar al de rest van hun O365 platform word tik gek van. Het wordt gewoon 1 grote onduidelijke mesthoop.

En als je dan toch tools nodig hebt om samen te werken, mja, dan zou ik toch third party zoeken ipv het kluwen van O365.
Overlappende functies met Microsoft Planner?
1. Misschien eerst nalopen wat bloatware is... List is van Microsoft zelf.
2. Het is een app. Het staat er standaard (waarschijnlijk) niet op. Dus je hoeft het niet te installeren.
Je kan apps gewoon uit of aan zetten in licenties of in je tennant. Je kan ook prima beheer plegen.
Dus, als ik wil dat Outlook niet meer op mijn computer komt naast Word en Excel, dan moet ik dat via licenties uitzetten?

Beter gezegd, dan moet ik degene die daar meer verstand van heeft in mijn bedrijf daarmee lastig vallen?

Ik heb wel een werkemail, maar de website of de ingebouwde Windows10 mail app voldoet prima, ben ik mijn werkemail kwijt als ik Outlook weg wil?
Nee hoor, Outlook zit, net als word en excel in de basis licentie. Als jij de apps wilt installeren kan je de installer downloaden, Outlook vinkje weg halen en installeren maar. Kan via account instellingen-> software (oid)

In de meeste situaties heb je naast het recht om deze apps op je zakelijk device te installeren dit ook nog eens op 4 andere devices te doen. Die 4 extra devices hoeven dan weer niks met je zakelijke omgeving te maken hebben behalve dat je moet inloggen.

Op mijn Android gebruik ik dus mijn werk licentie om files op mijn lokale nextcloud te bewerken (heel sporadisch mja, heb een licentie voor 5 devices dus waarom niet)
Oké, installer gedownload van het O365 portaal, geopend, minuten gewacht tot alles gedownload was...
En toen ging ie installeren. Geen vinkje aan te pas gekomen, niet eens een "continue" knop.

"You're all set! Office is installed now"

Dus, hoe kom jij aan vinkjes?
Ook zo snel niks kunnen vinden de accountinstellingen
Je hebt gelijk, blijkbaar tijd geleden dat ik zo'n handmatige installatie heb gedaan :p mja ik werk niet in een MKB.

Je hebt dan weer geen gelijk als je zegt dat je iemand met verstand nodig hebt. Nou ja, in zeker zin wel maar microsoft verteld het je zelf (type in google "office365 only install word")

https://answers.microsoft...84-42e7-b84a-c5dd76e9232c

Inclusief YouTube filmpje van een uur (wow als je de instructie volgt ben je in 15 minuten wel klaar dus ben benieuwd waar ze het een uur lang over hebben... nja niet zo benieuwd dat ik het ga kijken)

Edit de vinkjes zijn regeltjes xml :p maar de instructies zijn relatief duidelijk

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 22 juli 2020 22:36]

Oh ja die xml manier, heb ik geprobeerd en inderdaad de eerste installatie gaat goed...

Dan een tijdje later (updates denk ik) komt de rest er vanzelf bij :+

Toch bedankt voor je dappere poging om mij te helpen, helaas maakt microsoft het dus zeer moeilijk tot onmogelijk.
Je kunt inderdaad ook bewust problemen zoeken en Microsoft bashen ja. Dat is ook een keuze. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee