Europese autoriteiten halen netwerk met illegale films en tv uit lucht - update

Onder leiding van Eurojust hebben nationale autoriteiten in verschillende Europese landen opgetreden tegen een netwerk dat illegale streams van onder meer tv-kanalen en videodiensten aanbood. Ook in Nederland zijn servers in beslag genomen.

Een woordvoerder van Eurojust vertelt aan Tweakers dat er in Den Haag, Amsterdam en Capelle aan den IJssel politieacties hebben plaatsgevonden waarbij apparatuur in beslag is genomen. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie zijn er in Nederland zeven servers offline gehaald. In totaal zijn elf aanhoudingen verricht, maar die vonden niet plaats in Nederland of België. Volgens de autoriteiten werden de gebruikte servers gehuurd door een criminele organisatie die vooral vanuit Spanje opereerde.

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders gebruikmaakten van de illegale streams. Volgens de woordvoerder van Eurojust waren dat er in België zo'n honderdduizend. De betalingen voor de dienst werden afgehandeld via servers die in Polen stonden. Doorgaans gebeurde dat via PayPal. Die Poolse betaalservers zijn in beslag genomen. Eurojust meldt dat er in totaal vijftig servers uit de lucht zijn gehaald. Die stonden in Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Polen en Spanje.

Over de exacte modus operandi, de naam van de dienst, en de daarvoor gebruikte apparatuur konden woordvoerders van het OM en Eurojust geen informatie gegeven. Volgens Eurojust vertoont deze zaak de nodige overeenkomsten met een eerdere actie uit september vorig jaar. Dat was een grotere operatie waarin Nederland een grotere rol speelde. Daarbij zijn toen in totaal meer dan 200 servers uit de lucht gehaald, waarvan er 93 in Nederland zijn verwijderd.

Waarschijnlijk zijn bij dit netwerk van de huidige operatie, net als bij de actie van september vorig jaar, de nodige satellietontvangers ingezet, waarbij het bijvoorbeeld om de Dreambox zou kunnen gaan. Daarmee is het signaal van bijvoorbeeld een tv-zender of videobetaaldienst door te geven als stream, maar in andere gevallen zijn de bronsignalen wellicht opgenomen via hdmi-aansluitingen. Vermoedelijk zijn deze streams vervolgens in servers gerepliceerd om ze bij zoveel mogelijk klanten te krijgen.

Het Nederlandse OM meldt dat naar schatting in totaal 2 miljoen klanten nu geen gebruik meer kunnen maken van de illegale beelden. Volgens het OM kregen zij tegen een kleine vergoeding toegang tot zo'n veertigduizend televisiezenders, film- en seriediensten als Netflix, Amazon Prime en HBO. De organisatie zou hiermee naar schatting een winst van 15 miljoen euro hebben gemaakt.

Bij de invallen en arrestaties zijn goederen ter waarde van 4,8 miljoen euro in beslag genomen en zijn banktegoeden ter waarde van 1,1 miljoen euro bevroren. De criminele organisatie begon in 2014 en accepteerde naast PayPal-betalingen ook reguliere banktransacties en betalingen met cryptomunten.

Update, 15:04 uur: Toegevoegd dat volgens het OM in Nederland in totaal zeven servers in beslag zijn genomen.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-06-2020 • 14:25

240 Linkedin

Submitter: GNML

Reacties (240)

Wijzig sortering
https://www.youtube.com/watch?v=JBP2I-6ZGi8
Klassieke geld onder je matras verstop plek.
En ik mijn geluid maar harder zetten! Dat heb ik geweten op 1:43. Jullie zijn gewaarschuwd. :)
Ja hoor! Really?!?!? Dit komt op mij nogal cartoonesk over.

Ze zijn vergeten er een Jihad weekly en een foto van een bloot paar babybillen neer te leggen.
Cool. Moest toch wel even lachen met dat geld onder die matras.
Waar bewaar jij je geld dan? :+
Degene die het al hadden en nu nog meer hebben (zie aandelenkoersen).
Wel typisch dat ze zoveel tijd van het filmpje besteden aan het tellen van dat geld, zo te zien ergens tussen de 3000 en 4000 echt als je "zoveel" hebt, bestempelt dat je tegenwoordig al als behorend tot de meest gevaarlijke criminelen. Op het laatst heel even in beeld twee merc's waarin overheidsdiensten en vooraanstaande politici ook rijden.
Begrijp ik hier nu uit dat EUjust al een op zichzelf staande organisatie is die al bijzondere bevoegdheden heeft om grensoverschreidende justiele onderzoeken te starten of opdracht hiertoe te geven?
The Eurojust Regulation (Regulation of the European Parliament and of the Council on the European Union Agency for Criminal Justice Cooperation, replacing and repealing Council Decision 2002/187/JHA) was adopted on 6 November 2018. The Regulation established the European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust), as a replacement and successor for the European Union's Judicial Cooperation Unit created in 2002.

The Regulation established a new governance system for Eurojust, clarified the relationship between Eurojust and the European Public Prosecutor’s Office, prescribed a new data protection regime, adopted new rules for Eurojust’s external relations and strengthened the role of the European and national Parliaments in the democratic oversight of Eurojust’s activities.

The Eurojust Regulation became directly applicable on 12 December in the Member States, without a need for national transposing acts.

Rechtstreeks van de Eurojust site. Lijkt er op dat ze bevoegdheden genoeg hebben.
Welke bevoegdheden leidt jij hieruit af dan?
Eurojust is een overheidsinstantie dat valt onder de Europese Unie, geen op zichzelf staande organisatie dus.
Ah, duidelijk.
http://www.eurojust.europ...ages/2019/2019-12-12.aspx

[Reactie gewijzigd door litebyte op 10 juni 2020 15:11]

Als er sprake is van grensoverschrijdende criminaliteit binnen de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte dan speelt EuroJust sinds 2002 een coördinerende rol tussen de justitieapparaten van de landen waar het plaatsvindt. EuroJust kan niet zelf onderzoeken of vervolgen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eurojust
Ze speelden hierin een leidende rol, althans als ik het persbericht goed lees.
Eurojust is een agentschap van de EU dat samenwerking tussen verschillende nationale opsporingsdiensten ondersteunt. Het is zelf geen opsporingsdienst. Het coördineert voornamelijk informatieuitwisseling en samenwerking tussen verschillende partijen.
Het bestaat al sinds 2002 met het hoofdkantoor in Den Haag
Gewoon even het persbericht lezen:
To prepare for the operation, Eurojust organised two coordination meetings and a coordination centre, and supported the Spanish authorities with the execution of European Investigation Orders and requests for Mutual Legal Assistance. The operation on the ground was led by the Investigating Court 6 and the Public Prosecutor’s Office in Alicante, together with the Intellectual Property Crime Section of the Policia Nacional in Spain.

In Sweden, the investigation was led by the Intellectual Property Crime Unit of the Swedish Prosecution Service, supported by the Swedish police. Additional support was provided by the National Organised Crime Agency, Cyber Crime Section of the National Police of the Czech Republic, the Interregional Specialised Jurisdiction (JIRS) of Lille in France and the Central Cybercrime Bureau (OCLCTIC) of the French Police.

[Reactie gewijzigd door Tom Paris op 10 juni 2020 14:41]

Dit vraag ik me nu ook af. Sinds wanneer geven wij de EU zoveel macht op dit gebied?
14 december 2000, maar de agentschap zelf heeft geen macht.
Ja vreselijk is dat, de EU die de macht heeft om samenwerking en coordinatie tussen nationale opsporings- en handhavingsdiensten van EU-lidstaten te faciliteren. Het zou verboden moeten worden!
Of je het er nu wel of niet mee eens bent. Ik vind dat zoiets een van de betere dingen is van de EU. Iets wat crimineel is in alle landen samen opsporen en aanpakken.

Het is erg dubieus dat als ik iemand vermoord en dan op tijd weg kom uit Nederland en naar BV cuba ga dat ze daar vrolijk zeggen. Prima maar dat was geen cubaan en niet hier gebeurd dus dat vinden wij prima.

(er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan de veroordelingen maar dat is een ander verhaal).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Europol
Geen macht maar samenwerking tussen nationale diensten.
Voor de verandering eens een keer een EU-macht die wel nuttig is en werkt. En jij kiest deze om je druk over te maken?

Ik zou zeggen kijk eens naar hoe het Europees Parlement en Commissie te werk gaan, en de ECB (vernietiging pensioen door lage rente ten bate zuidelijke landen).
Wij kunnen de EU geen macht geven, wij zíjn de EU. Net zoals wij Nederland ook geen macht geven, wij zíjn Nederland.
Nederland is een deelverzameling van de EU. Andere EU landen (waar jij geen stemrecht hebt) krijgen daarmee dus steeds meer macht in Nederland.
Dat jij de post niet snapt maakt die post nog niet dom of de score daarom ongeldig.

Europa heeft in deze geen macht. Zij nemen een rol op om een internationaal onderzoek te coördineren, te leiden. Maar de onderzoeksdaden worden nog altijd uitgevoerd door de nationale opsporingsdiensten die zelf beslissen of ze mee willen werken aan het onderzoek.
Beste Blokker, Daar reageer ik ook niet op, ik reageer op zijn opmerking "Wij kunnen de EU geen macht geven, wij zíjn de EU. Net zoals wij Nederland ook geen macht geven, wij zíjn Nederland. "
Die is namelijk onjuist. En dan heb ik het niet specifiek over dit politie-onderzoek. Dat doet hij namelijk ook niet, hij stelt het heel generiek. Je kunt jezelf als land of als EU uitstekend meer macht toe-eigenen. Mogelijk ben jij wel bereid aan te geven waarom dat niet kan? Zo hebben we bijvoorbeeld ooit indonesie gekoloniseerd aka ons daar de macht over toegeeigend. Van Maurits hoor ik weinig.
En als je toch bezig bent, kun je dan ook aangeven waarom ik zijn post niet snap? De essentie van zijn post is, het staat er echt: Je kunt jezelf geen macht toeeigenen. "Net zoals wij Nederland ook geen macht geven, wij zíjn Nederland." Oftewel als je iets bent dan kun je jezelf geen macht toeeigenen, dat dat elkaar uitsluit. En dat is dus echt niet het geval.
Nederland heeft nog nooit “tegen de EU” gestemd. Het enige wat Nederland ooit heeft gedaan is een referendum gehouden over of er een Europese Grondwet moest komen. Daar hebben toen 4,705,685 Nederlanders tegengestemd. Bij een opkomst van 7,705,196 was dat een meerderheid.

Omdat het voorstel voor een grondwet unaniem aangenomen moest worden is die grondwet er dus ook nooit gekomen. 4,7 miljoen Nederlanders hebben toen voorkomen dat er een grondwet voor een paar honderd miljoen mensen is gekomen.
Ik ben vast ouderwets als ik zeg dat Nederland mede-oprichter was van de Europese Unie, althans van de Europese Economische Gemeenschap die in 1992 in de EU is opgegaan.
Klopt, Nederland was samen met West-Duitsland, Italië, Frankrijk, België en Luxemburg in 1957 van de oprichters. Toen was ik nog niet geboren en zelfs het verdrag van Maastricht in 1992 kan ik me maar vaag herinneren.

Je kunt overigens betogen dat de EEG voortborduurde op de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal die na de oorlog werd opgericht om een volgende Europese oorlog te voorkomen. En daar was Nederland ook een oprichter van.
Ik denk dat je je dat nog best kan herinneren in de vorm van Bassie en Adriaan!!!
Het begon met een andere afkorting, de EGKS in het Nederlands. En ook Nederland was daar lid van.

Uit de EGKS is de EEG voortgekomen.
Eerst was er de BeNeLux.
Die bestaat nog steeds een beetje.
Jawel, alleen de titel van de grondwet is veranderd naar "het verdrag van Lissabon". Ken uw klassiekers...
Flauwekul, herken uw borrelpraat. Het Verdrag van Lissabon was een verdrag die de werking van de unie herstructureerde om de samenwerking democratischer en beter bestuurbaarder te maken. Hier heb je het hele verdrag, het lijkt niet eens op een grondwet.

Wat er wel is gebeurd is dat er toen een Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is gekomen waar jouw en mijn rechten in staan. Die rechten zouden oorspronkelijk in de Grondwet komen maar toen er geen Grondwet kwam zijn die rechten in een apart handvest terechtgekomen. Hier heb je de volledige tekst van het Handvest.

Dat Handvest van de grondrechten van de Europese Unie zou later nog een grote rol in het onderuit halen van het Safe Harbour principe waaronder Amerikaanse techbedrijven onze data mochten opslaan. De rechten op onder meer privacy (Artikel 8 ) die jij en ik aan het Handvest ontlenen zijn zo sterk dat toen het Europese Hof van Justitie wees op het recht op privacy dat iedere EU burger heeft dankzij het handvest ze daarmee de Europese Commissie dwong het Safe Harbour principe naar de prullenbak te verwijzen.

Dat Handvest heeft er dus niet alleen voor gezorgd dat Safe Harbour viel, het gaat er ongetwijfeld ook voor zorgen dat de opvolger, Privacy Shield, straks de prullenbak in moet.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 10 juni 2020 15:42]

En we kozen voor EEG, en we kregen EU.....
We hebben ook nooit voor de EEG gekozen. We kozen voor politici die voor de EEG kozen.
"4,7 miljoen Nederlanders hebben toen voorkomen dat er een grondwet voor een paar honderd miljoen mensen is gekomen. "
Frankrijk stemde ook tegen. Volgende feitelijk onjuiste reactie van je.
Omdat het voorstel voor een grondwet unaniem aangenomen moest worden is die grondwet er dus ook nooit gekomen. 4,7 miljoen Nederlanders hebben toen voorkomen dat er een grondwet voor een paar honderd miljoen mensen is gekomen.
Hahaha. Inderdaad, het labeltje "grondwet" is er toen uit gehaald evenals het bedachte "Europese Volkslied" en nog wat onbenulligheden, de rest is alsnog, zoals @Californication aangeeft, als Verdrag van Lissabon alsnog doorgevoerd. Door met dat verdrag van Lissabon akkoord te gaan heeft de Nederlandse overheid dus rechtstreeks aangegeven lak te hebben aan wat de burger er middels het referendum over gezegd had.

Dat de burger tegen stemde lag, voor een overgrote meerderheid, niet zozeer in de inhoud van het verdrag zelf, maar in het feit dat de burger nooit eerder zich had kunnen uitspreken over voortgang van het EU-proces en er dus daarvoor dingen waren ingevoerd die de burger uitdrukkelijk niet had gewild, zoals de veel te snelle toetreding tot de EU, 1 jaar eerder van Polen, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Tjechië, Slowakije, Slovenië, Cyprus en Malta en de komst kort daarna van Bulgarije en Roemenië, wat voor de burgers van de bestaande landen teveel tegelijk was.
Men heeft zowel in Nederland als in Frankrijk op de noodrem getrapt, maar dat heeft de plannen voor de eenmaking nauwelijks veranderd, enkel heeft het 2 jaar geduurd voordat het verdrag van Lissabon klaar was en het proces verder ging. De wensen van deze 10 nieuwe landen hebben dat wel gedaan, met name de stem van Polen was vanaf dat moment doorslaggevend.
Het zal een ramp betekenen, mede ook om de reden hoe de EU in elkaar steekt, primair een handelsunie is het feitelijk allang niet meer. De EU (niet Europa) en de Euro zullen dus hoogstwaarschijnlijk nooit om gaan vallen, grotere kans dat er een hechtere samenwerking gaat worden afgedwongen en uitbreiding van de unie (o.a. richting Afrika).
Had Iran geen plannen om de Euro te implementeren.

Even zoeken...
Sort of: https://www.reuters.com/a...ng-currency-idUSKBN1HP25W
Een soort EU-gestapo.

Binnenkort bij U voor de deur.
Populist zijn en feitelijk inhoudelijk opmerking maken (ook wel: de waarheid) is blijkbaar zo moeilijk.

Eurojust coördineert. Je krijgt dus gewoon te maken met de Nederlandse politie en OM.

Even los van de onsmakelijkheid van je opmerking gezien wat de gestapo uitvrat.
Ik heb mijn familie & kennissen gewaarschuwd er niet aan te beginnen. |:(
Zelf/persoonlijk vond ik het echt altijd te gevaarlijk en onbetrouwbaar. O-)
En nu heb ik de het derde appbericht binnen of dat ik vanavond tijd had om naar hun “internet” of “tv” te kijken. Die het niet meer zou doen. 8)7

Maar digibeten kopen liever zo’n “tvkastje” en denken er verder niet over na. “Grote traceer-/pakkans en onbetrouwbaar “abbonement” en ook nog een soort trojaans paard in je eigen netwerk. Daar zit de “fischer” naast jouw op de couch. 8-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 10 juni 2020 14:45]

ah dus jij weet wel over welke dienst het hier gaat? Misschien eens delen met de medetweakers? :-)
Ik ben Belg, en ken persoonlijk niemand die zo een dienst gebruikt... raar, want volgens het bericht zijn er hier zeer veel die het gebruiken :-)
100.000, op 12.000.000 miljoen Belgen ..., neem even een gemiddelde van 3 mensen / gezin, dat wil dus zeggen dat 1 op 40 huishoudens in Belgie deze dienst gebruikte? Riiiiiiight ...

[Reactie gewijzigd door shadowfox op 10 juni 2020 16:17]

1 op de 40 huishoudens is toch helemaal niet zo gek? Ik begrijp dat dit een hele populair iets was, zeker onder de wat jongere populatie. Dus met name onder de studenten en mensen tot 30 jaar. Als daar een groot deel van de mensen gebruik van maakt, dan zit je echt al heel snel aan 1 op 40 huishoudens.
Misschien, maar ik vind het dan toch best raar dat iemand als ik (tech-savvy, de go-to technieker van de familie en vele vrienden) dat nog nóóit heeft gezien, zelfs niet van heeft horen spreken. De enige manier waarop ik die cijfers enigszins kan geloven, is indien de dienst een klein legertje van deur-tot-deur verkopers had die onwetende particulieren persoonlijk gingen aansluiten, en dan nog ...

Trouwens, toen ik student was had ik echt geen geld over om elke maand een abo te betalen voor TV (waar ik zo goed als niet naar keek, we zaten liever op café), lijkt me sterk dat de gemiddelde student daar nu wél geld voor over heeft.

[Reactie gewijzigd door shadowfox op 10 juni 2020 16:24]

Nou, als je dus 3 biertjes per maand minder drinkt kun je het al betalen. Ook nog eens goed voor je gezondheid (mits je niet te lang achter elkaar achter de tv zit)
Ik zeg ook niet dat het duur is hé, maar als student die amper TV keek gaf ik de voorkeur aan die 3 biertjes ...
Niet zo gek, ik hoor met name niet technische collega's over dit soort dingen, ze krijgen ze gepushed via advertenties in games, klikken en denken : kijken of het werkt, gewoon proberen voor die paar euro. En zeggen ze als het stopt, heb ik er toch ff van kunnen genieten.

Ik zeg meestal: neem gewoon een schotel, genoeg free to air HD zenders. Maar fysieke dingen is gedoe: via internet is het gemak, dus dat heeft hun voorkeur.

[Reactie gewijzigd door djwice op 10 juni 2020 21:06]

Heel simpel, de klanten van deze dienst zijn geen particulieren maar resellers die Europa bedienen, vandaar de relatief lage omzet.
1 op de 40 waar staat dat?????
Er staat:
et is niet bekend hoeveel Nederlanders gebruikmaakten van de illegale streams.
En in letterlijk de volgende zin staat hoeveel in België.
Jep inderdaad. Totaal van 2.000.000 waarvan +/- 100.000 in Belgie en 1.900.000 in de rest van de wereld.
through which an estimated 2 million subscribers worldwide
Quote van http://www.eurojust.europ...ages/2020/2020-06-10.aspx

Zo ik weet niet waar je 1 in 40 vandaan haalt.

[Reactie gewijzigd door JEV op 11 juni 2020 13:27]

staat toch gewoon in deze post?
shadowfox in 'nieuws: Europese autoriteiten halen netwerk met illegale films ...

12 miljoen Belgen is +/- 4 miljoen gezinnen
100000 is dan 1 gezin op 40

Da's toch geen hogere wiskunde?

[Reactie gewijzigd door Kheos op 11 juni 2020 14:39]

Behalve het getal van 2 miljoen wereldwijd kan ik ook nergens een verwijzing vinden naar die 100K belgen.
Alleen in het tweakersbericht hier.
Ik ken(de) een paar mensen die me er over gevraagd hebben toen ze het hebben gekocht of wilden kopen. Ik
Heb hun altijd ten zeerste afgeraden en gewaarschuwd. Ook geweigerd er wat aan te doen resp. het “kastje” etc. aan te sluiten of de app te installeren. 8-)

Maar uit nieuwsgierigheid wel een beetje er over geïnformeerd natuurlijk.
Nooit zelf gebruikt of geïnstalleerd. O-)

Ik ken(de) er 3 aanbieders/netwerken van zulke abbo’s. Puur vanwege de kastjes of de apps waarmee in de loop van tijd mensen bij mij kwamen (vragen/appen). :Y)

Welke “dienst” het hier betreft, weet ik niet. :?
Dit lijkt er wel ook op.

Ik weet niet en ik hoop dat ik niet een of andere regel hier op tweakers schendt of zelfs de wet overtreed: als ik vertel dat het laatste bericht/vraag van een kennis van mij kort voor kerst was over de “formuler Z8” en hun “ MYTVOnline 2 IPTV Client app“. 8-)
Dat kastje incl “dienst” konden ze bij zo’n shady turkse sattelietenwinkel kopen.

Sorry dan. O-) _/-\o_

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 10 juni 2020 15:20]

Even opgezocht. Dat zijn verdelers van android of linux players voor IPTV. Op zich niks mis mee... Kans is groot dat ze het niet adverteren op hun site, maar de 'IPTV dienst' zelf ook wel verkopen.

Misschien de reviews op de links bij Ali de volgende dagen eens bekijken :-)
in Brussel zijn er redelijk wat mensen. Vooral mensen met een etnische achtergrond, maar ook veel Franstaligen merk ik op die Frans tv zenders willen kijken die hier onmogelijk te zien zijn. Een schotelantenne ophangen kan niet zomaar als je op een appartement woont.
Als het dezelfde dingen zijn als die waarover ik wel eens wat hoor dan kan je die ook gewoon op de wekelijkse markten en de zondagsmarkten kopen. Ze worden daar trouwens ook "compleet legaal" genoemd.
Ja die kastjes zelf zijn legaal... kan je gewoon internet streams in laden. De Dienst echter....
2dehands.be je weet wel marktplaats.nl België staat vol met aanbieders. zoek op iptv en zie daar genoeg aanbieders

Per maand betalen is relatief duur, per jaar veel goedkoper maar ja netwerk uit de lucht geld weg en dan kan het duur worden.
Waarschijnlijk GenIPTV ?
Inderdaad, GeenIPTV meer nu :P
Dat zou wel eens heel goed kunnen... gelukkig draaien ze al weer :)
Wel toevallig dat ze dan nu juist contact met jou opnemen ;)
Omdat ik de IT-er / computerfreak /nerd die ze kennen en die hun meestal hielp. Alleen echt niet hiermee of hieraan hoor. :(
T-shirt lenen met de opschrift
NO I WILL NOT FIX YOUR COMPUTER!
En dan moet kk wel ook een t-shirt voor mijn moeder met “NO I WILL NOT COOK 4 U YOUR FAVORITE DISH/Food!” En voor mijn buurman “NO I WILL NOT DO YOUR GARDEN!” Kopen. 8)7

Vooral aan tuinieren heb ik een hekel aan. ( En dat is ook te zien aan mijn tuin. ). :Y)

En trouwens een t-shirt met mijn maat en die opdruk is er niet te koop. Had ik al ooit eens voor gezocht. O-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 10 juni 2020 15:42]

Ik ben 2 meter en 115 kilo zwaar, kleine kans dat jij niet in dat tshirt past.

Ouders help ik nog en oma, maar daar houd het wel op. Veel te veel gezeik achteraf en familieleden die gewoon eisen dat je even langskomt. Of je doodleuk een rekening van een kapot onderdeel onder de neus duwen omdat je 6 maand geleden een schijfopruiming hebt gedaan.

Laat mij maar een hork zijn, in elk geval rust en geen ergenissen. Weet de familie ook gelijk dat die kop koffie een wel erg laag tarief was nu ze de echte rekening mogen betalen.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 10 juni 2020 16:32]

Ik ook bijna 2 meter ,in de breedte/omvang dan wel. En die aantal (weinig)!kilos had ik dan ook graag. :Y)
Gelukkig meeste familie 200 km hier vandaan. En mams & broer help ik nog. En nog de buurman die hoevenier is ook nog wel.
Anderen meestal niet of alleen als echt tijd en zin geb erin.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 10 juni 2020 16:42]

Gardarobe aanpassen aan de gelegenheid :P
Pas na ‘de operatie’. Of zelfs een jaar erna. Stond op de lijst voor eind maart. Nu zeggen ze ‘herfst’. 8-)

Nu met corona weet ik niet of ik dat aandurf.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 10 juni 2020 16:40]

Zijn die nog te koop? De mijne begint nu wel oud te worden... :D
He, die heb ik als field service engineer.
Kwam pas een leuke tegen:

When you read this

...
my invisibility cloak is broken
Jaja... :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435630 op 10 juni 2020 17:29]

Ik ben wel benieuwd welke dienst dit om gaat. Mijn zwager heeft dit sinds kort aangeschaft en sprak erover alsof het de ultieme oplossing was. Zou mooi lullig zijn als hij nu direct geen tv meer heeft, maarja ik ben er zelf ook niet aan begonnen omdat ik het maar wat shady vond.
Juist ! Dat zeg / schrijf ik hier ook al de hele tijd : SHADY ! :Y)
Zou mooi lullig zijn als hij nu direct geen tv meer heeft, maarja ik ben er zelf ook niet aan begonnen omdat ik het maar wat shady vond.
Lullig ? Eerder lollig. Zal hij direct zijn lesje geleerd zijn.
Er zijn echt een hoop mensen die dus niet eens door hebben dat dit dus wel shady moet zijn. Ze krijgen duizenden tv-zenders, films, netflix/HBO/Hulu...series, en dat voor een prijs waar je normaal nog geen film koopt of maandje Netflix kijkt. En toch doet dit geen alarm belletje rinkelen. Wellicht zijn dit ook de mensen die met de ogen open in allerlei andere iPhone/kortingsbonnen/... scams lopen die nog altijd ieders mailbox doen vollopen.
0 voor off-topic en 1 minpunt voor commentaar op de modding.
Ik zie hier niks politieke in, dat maak je er toch echt zelf van

[Reactie gewijzigd door Kheos op 10 juni 2020 20:24]

Turken zijn zwart tegenwoordig? Dat is nieuw...
Een satellietwinkel. Of "een Turk in een satellietwinkel" als dat het geval is.

Noem jij de visboer bij jou ook de "hollandse visboer". Of de Nederlandse schoenenboer? Alleen voor restaurants kunnen we het wel benoemen, omdat zij er zelf mee adverteren. Een Thais restaurant, de Italiaan of iets dergelijks.
Zolang de gebruikers niet aangepakt worden dan zal deze acties nooit wat doen, want de gebruiker sluit zo'n abbo bij een ander dienst.
Betalende gebruikers vinden is nu natuurlijk wel wat eenvoudiger geworden, de betaalservers zijn ook in beslag genomen. Paypaltransacties zijn te herleiden vermoed ik, maar of het ook gebeuren gaat dat is de vraag.
Ik verwacht eerlijk gezegd van niet.
Beetje brein manier van werken....
Ze willen het niet stoppen eerder zichzelf aan het werk houden.
Hoezo dan?
Ze rollen een netwerk op maar willen het niet stoppen volgens jou?
Trouwens, wat heeft dit met BREIN te maken?

[Reactie gewijzigd door Kheos op 10 juni 2020 19:25]

Precies omdat ze net als bij brein niet bij de wortel pakken.
Je haalt 1 weg en 2 komen ervoor terug dus schiet je niks mee op.
Maar pak maar die Downloaders aan en na een paar jaar is het voor het grootst van het probleem opgelost.
... en heeft dus daarom niks te maken met een Europees agentschap dat nationale opsporingsdiensten coördineert, toch?
Maar die vraag werd niet gesteld, toch?

@raro007 zegt: ze (Eurojust dus) werken zoals Brein
Maar Brein en Eurojust hebben dus niks met elkaar te maken.
Zeg ik dat dan ergens?
Lees even terug vanaf raro007 in 'nieuws: Europese autoriteiten halen netwerk met illegale films en...
Want je bent niet helemaal meer mee denk ik.

@raro007 zegt dat ze net zoals Brein zijn. Ik vraag hoezo en jij (ja jij, lees gerust terug) legt uit wat brein is.
Waarop ik dan zeg dat ze daarom dus verschillend zijn. En jij zegt: ik zeg toch niet dat ze hetzelfde zijn.
Zucht.
Volgens mij praten we inmiddels langs elkaar heen terwijl we niet perse over hetzelfde praten :+
Ik denk ook dat @raro007 en ik het over iets anders hadden dan jij dacht.
En dat is waar bitcoins een oplossing worden schat ik zo in..
Ik heb het een tijd gedaan in de tijd dat ik nog TV keek. Economische schade van mijn illegaal abo: 0 EUR
De reden was dat ik illegaal keek was dat de legale aanbieder vertikte me een abonnement te laten afnemen. Ik weet natuurlijk niet wat er hier precies gedaan werd, maar over het algemeen zal er weinig schade te halen zijn bij de eindgebruikers.
Aangezien zo'n dienst met abonnementen werkt, zal het mij niet verbazen als op één of meerdere van die servers herleidbare betaalgegevens staan :')
Het is natuurlijk terecht dat dit soort criminelen worden ingerekend; Netflix, HBO en consorten zijn immers betaalzenders die niet standaard in het Ziggo- en KPN-abonnement zitten.

Maar tegelijk toont dit aan hoe groot het monopolie is van de huidige kabelmaatschappijen. De schamele geschatte winst van € 15 miljoen die door de criminelen werd vergaard staat in geen verhouding tot de gigantische winsten die kabelmaatschappijen maken!
Wanneer het mogelijk is om voor een schijntje 40.000 kanalen op je scherm te krijgen, en je vergelijkt dat met het schamele aanbod wat bijv. Ziggo en KPN ons voorschotelt - en dan heb ik het nog niet over de shitload aan engelstalige bagger die je door de strot wordt geduwd! - dan kan ik wel begrijpen waarom zoveel mensen ervoor kiezen om via IP-tv te kijken.
Komt nog bij dat wie in een grensregio woont, in het huidige stelsel niet kan kijken naar alle zenders van bijv. België of Duitsland, laat staan regionale zenders van bijv. Belgisch Limburg of Wallonië. Dat wordt nu niet door Ziggo en KPN aangeboden omdat dat commercieel niet interessant is of 'omdat er te weinig mensen naar vragen/kijken', is dan de redenering. Maar in feite is het gewoon ordinaire afscherming van de markt per land, terwijl er in de EU toch is afgesproken dat er vrij verkeer van goederen en diensten is!

Ik hoop dan ook van harte dat er een ander stelsel komt, gebaseerd op IP-tv, waarbij je zelf je zenderpakket kunt kiezen, ook over de grenzen heen.

[Reactie gewijzigd door Sjr03p op 10 juni 2020 15:28]

Dat ze illegaal zoveel aan kunnen bieden en winst konden maken is niet zo gek. Ze betaalden geen rechten en waarschijnlijk ook geen belasting. Het enige wat ze betaalden was waarschijnlijk de infra. Een schijntje van het totaalplaatje.

Een ander stelsel hoop ik ook op, die bundels zijn erg vervelend. South Park had er eens een geniale aflevering over.
Ik wil wel eens weten hoeveel winst DE KABELMAATSCHAPPIJEN maken op het doorgeven van commerciële kanalen! Denk dat dat wel meer is dan die schamele 15 miljoen die de criminelen nu aantikken!
Waarom is dat relevant? Voor die winst moeten ze ook behoorlijk wat werk verrichten.
Het tikken van dit soort berichten kost meer werk dan het doorgeven van tv-kanalen!
Hoe is dat relevant?
De fruitboer moet maar wat appels plukken en in een mand leggen, dus je mag appels stelen?

Wat maakt het uit hoe en hoeveel een bedrijf verdient?
Wat maakt het uit hoeveel de kabelmaatschappijen verdienen. Het is gewoon vraag en aanbod. Vind je het te duur, neem je het niet. Prima. De publieke zenders (en dus het nieuws) kun je sowieso altijd gratis kijken.

Maar die andere gasten zijn gewoon gejatte content aan het verkopen. Vrij illegaal dus. En logisch dat ze dan makkelijk winst kunnen maken.

En kom niet aan met gratis zenders want de meeste content moet gewoon dik voor betaald worden door Ziggo en KPN.
Hoeveel kabelmaatschappijen verdienen maakt HEEL VEEL UIT!
Dat bepaalt nl. het aanbod waaruit kijkers kunnen kiezen! Er zijn zenders die betalen om op de kabel te mogen! Die zenders halen hun inkomsten weer uit reclame die meegezonden wordt. En dit soort bagger wordt wél op de kabel verspreid, terwijl die nieuwszenders waarover u het heeft NIET worden geleverd als ze toevallig van net over de grens zijn!

En nogmaals: ik maak geen promotie voor illegaal tv-kijken, daar gaat het helemaal niet over.
Je hoeft geen tv te kijken he, het is geen grondrecht of zo. Staatszenders kun je zo ontvangen en er zijn nog andere vormen van vermaak. Het is nou niet dat je veel mist als je RTL en Discovery niet meer ontvangt...
Waar gaat het dan wel over? Ik snap echt niet wat je probeert te zeggen?
even los van al de rest maar kan je in nederland nog naar de publieke zenders kijken of luisteren zonder abonoment?

In belgie is dit voor de publieke zenders die met belastings geld betaald worden al niet meer waar.
je moet via digitaal van een van de kabelboeren kijken.
dvb-t is weg en is niets in de plaats gekomen

en wss eens fm radio gedaan is kan je enkel nog via dab+ luisteren totdat ze dat ook achter een betaal muur zetten.
Dan moet je de jaarverslagen eens doornemen..
Sterk staaltje whataboutism. Het maakt letterlijk niets uit wat de Kabelmaatschappijen verdienen. En zelfs als het zou uitmaken: zij doen het op zijn minst legaal zodat de makers ook nog hun geld zien.
Die betalen netjes voor de rechten.
Deze aanbieder (s) niet.
Wanneer het mogelijk is om voor een schijntje 40.000 kanalen op je scherm te krijgen, en je vergelijkt dat met het schamele aanbod wat bijv. Ziggo en KPN ons voorschotelt
Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Dat is hetzelfde als gejatte schoenen gaan verkopen. Moet je kijken hoe goedkoop dat kan. Ziggo en KPN betalen op hun beurt ook weer heel veel aan de content leveranciers. Op HBO werd destijds maar echt heel weinig marge gemaakt en alles werd bijna direct doorgesluisd.

Dat kabelboeren een monopolie hebben en bepalen welke zenders je kunt kijken, is een ander punt. Maar daar zijn nog wel andere opties beschikbaar. Qua internet zit je wel redelijk vast.
U doet alsof ik een promotie speech voor heling heb gehouden.
Het punt wat ik wil maken is dat het technisch gezien een fluitje van een cent is om tv-kanalen door te geven, maar dat kabelmaatschappijen de mensen achter de decoders willen houden omdat dat zogenaamd makkelijk is voor de gemiddelde tv-kijker, en dat het tv-aanbod is gebaseerd op een minimum aantal zenders waarmee ze de gemiddelde abonnee 'tevreden kunnen houden'. Wat ze er NIET bij vertellen is dat ze geld verdienen om bepaalde zenders, uiteraard commerciële, op hun kabel gratis aan te bieden. En wat ze er ook niet bij vertellen is dat het grootste deel van je kabelabonnement bestaat uit INTERNETkosten! Het 'tv-gedeelte' van je abonnement - en dan heb ik het over een standaard tv-abonnement - is maar een paar euro!!! Dat is ook de reden waarom bijv. Ziggo iedereen een 'alles-in-één-abonnement' wil aansmeren!
Je weet ondertussen toch dat het oude tv kijken naar een vaste zending steeds minder aan het worden is en on demand kijken steeds groter en groter aan het worden is.
Kabelbedrijven melken nu nog uit wat ze kunnen, de vraag is hoe lang nog nu bijv Disney ook al rechtstreeks af te sluiten is en het de vraag is hoe lang je die kabelboer voor tv nog nodig hebt.
Er is alleen vrije verkeer wanneer het multinationals uitkomt. Zoals om goedkope arbeidskrachten en goederen naar binnen te krijgen of diensten die hun uitkomen. Niet als jij als consument ervan kunt profiteren door bijvoorbeeld in Duitsland een auto te kopen of 1 Europese Netflix.
Ik denk dat jij niet goed snapt wat vrij verkeer van goederen, diensten en arbeid is.

Ik als Belgische consument koop geregeld zaken in Europese webshops zonder enig probleem. Geen extra kosten, geen speciale douane toeslag, invoer of uitvoertaksen... Hoe profiteer ik daar dan niet van?

[Reactie gewijzigd door Kheos op 10 juni 2020 19:44]

Leuk, koop nu eens een auto of sigaretten in Duitsland en zie wat er gebeurt.
Leuk, koop nu eens een auto of sigaretten in Duitsland en zie wat er gebeurt.
Nog nooit gedaan, dus ik zou graag horen waarom er jou bij die twee zaken geen vrij verkeer van goederen is?
Maar zelfs als dat zo zou zijn: denk je dan echt dat er daardoor enkel vrij verkeer van goederen is wanneer het multinationals uitkomt? 8)7
What about letterlijk al die andere goederen? Ik koop geregeld boeken, etenswaren, electronica, hobbymaterialen, tijdschriften, ... uit het buitenland binnen Europa en nooit is daar ergens enige aanwijzing dat iets daarvan geen 100% vrij verkeer van goederen zou zijn.
Zodra je dat probeert komt de belastingdienst langs met allerlei heffingen die eigenlijk invoerheffingen zijn maar om louter tactische redenen een ander naampje hebben. Kortom, zodra je dingen gaat bestellen waar het prijsverschil echt zoden aan de dijk gaat zetten. Idem met allerlei diensten waar Big Copyright achter zit.
Als je het verschil niet snapt tussen belastingen en invoerrechten, zou je misschien beter geen populistische statements maken als 'Er is alleen vrije verkeer wanneer het multinationals uitkomt. Zoals om goedkope arbeidskrachten en goederen naar binnen te krijgen of diensten die hun uitkomen. ' en 'Niet als jij als consument ervan kunt profiteren'. Zeker niet als je enige argumenten is dat je op sommige aankopen extra belastingen moet betalen.
Hoe jij de belastingdienst dan als multinational ziet ga ik zelfs niet eens meer vragen.
Ga maar even terug naar de studie-tafel, zoek even op BPM. BPM heeft niks met invoerrechten te maken, dat zijn belastingen (BelastingPersonenautosMotorvoertuigen) waar de douane je fors mee in je nek slaat zodra je geimporteerde auto/motorvertuig op naam in NL wil zetten. Afhankelijk van de leeftijd en de Co2 uitstoot kun je voor een nieuwe of bijna nieuwe auto's (die soms veel goedkoper zijn in het buitenland) duizenden tot tienduizenden euro's aan BPM betalen voordat je er ook maar 1 meter in mag rijden. Soort van protectionisme voor de automarkt in NL. Dus OptimalApex heeft wel degelijk een punt met zijn aangedragen voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door BanglaRoad op 11 juni 2020 15:51]

Ga maar even terug naar de studie-tafel, zoek even op BPM. BPM heeft niks met invoerrechten te maken, dat zijn belastingen (BelastingPersonenautosMotorvoertuigen) waar de douane belastingsdienst je fors mee in je nek slaat zodra je geimporteerde auto/motorvertuig op naam in NL wil zetten.
Fixed that for you, maar we zijn het dan inderdaad eens met elkaar: BPM heeft niks met douane of invoerrechten te maken en als gevolg ook niks met al dan niet vrij verkeer van goederen.

Misschien best eerst eens opzoeken wat het verschil is tussen douane en belastingsdienst voor je mij naar de studietafel verwijst.
BPM heeft alles met de douane te maken. Zij zijn diegene die het innen en de papieren rompslomp verzorgen. Bij hun mag je netjes dat BPM formuliertje inleveren en zij zullen jou vervolgens de BPM meteen laten aftikken, meestal bij een RDW kantoor waar de douane bij zit...

En dus is zijn voorbeeld, de auto, een perfect voorbeeld dat er niet in alle gevallen vrij verkeer van goederen in de EU plaatsvindt zonder bijkomende kosten.
BPM heeft alles met de belastingdienst te maken (de B van Belasting is nogal een weggever).
Kijk anders ff op de site dan de belastingdienst:
https://www.belastingdien..._op_auto_en_motor/bpm/bpm
of op de site van de overheid:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005806/2009-07-01/1
of op de site van de rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid...chafbelasting-2018---2020
of op de site van de rekenkamer:
https://www.rekenkamer.nl...gen-als-beleidsinstrument
Pfff. Vermoeiend eigenwijs type. Jij hebt nog nooit een auto ingevoerd en met de douane te maken gehad zo te zien.

Douane is trouwens gewoon een onderdeel vd belastingdienst. Wat je probeert te bewijzen is me inmiddels niet meer duidelijk. Je bent met argumenten bediend, en blijft jezelf in allerlei bochten kronkelen om je gelijk te halen en het laatste woord te hebben.. Kijk even je eigen stellingen na waar je op gecorrigeerd bent.
Oh, mijn stelling is heel eenvoudig en nooit veranderd:

Dit:
Er is alleen vrije verkeer wanneer het multinationals uitkomt. Zoals om goedkope arbeidskrachten en goederen naar binnen te krijgen of diensten die hun uitkomen. Niet als jij als consument ervan kunt profiteren door bijvoorbeeld in Duitsland een auto te kopen of 1 Europese Netflix.
is nonsens. Er is niet enkel vrij verkeer van goederen als het multinationals uitkomt, er is immers altijd vrij verkeer van goederen.
Zeker als de consument ervan kan profiteren.
Al dat gezwets over BPM is uiteraard compleet irrelevant; da's namelijk een belasting en heeft dus niks te maken met vrij verkeer van goederen.
Ik denk niet dat jij goed snapt wat vrij verkeer van goederen is, wat douane doet, wat een belasting is of wat invoerrechten en invoertaksen zijn.
Dus in België zou een procent van de bevolking deze betaalde illegale dienst gebruiken? Dat lijkt me klinklare onzin en het goedpraten van deze actie op basis van aanzienlijk meer schade dan er daadwerkelijk geleden is. Uiteraard is het illegaal aanbieden van content, zeker met een winstbejag, niet goed te praten, maar dit zijn weer "Breincijfers"

[Reactie gewijzigd door pagani op 10 juni 2020 14:35]

Dit lijkt mij dus ook sterk. Helemaal gezien hoe goedkoop/populair Netflix etc is.

Ik neem aan dat er 100k Belgische ip adressen zijn gelogged op een webserver of zo? Dus inclusief mensen uit een ander land met VPN. Of potentiële klanten?
Op of met dit soort “tvkastjes” is fatsoenlijk vpn niet mogelijk. Te zwak systeem en of te oude software. En digibeten of mensen die alleen met een druk op hun afstandsbediening alles willen kijken gaan geen vpn betalen of installeren. 8)7

En echte tweakers gaan imho geen dubieus kastje als trojaans paard toegang verlenen tot hun netwerk. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 10 juni 2020 15:04]

Jij lult echt als een kip zonder kop! totaal onnozel dat mensen die er nul ervaring mee hebben wel de grootste mond hebben hier.

Als je wilt kunt je prima een VPN client draaien op die kastjes, het heeft alleen niet zo veel zin. Afnemers worden nooit ge-target want ze weten heel goed dat daar geen eer te behalen valt. En mocht het ooit wel gebeuren, verder dan een brief met dreigtaal zal het niet komen. Als er eentje uit de lucht valt zijn ze binnen een dag over gestapt.

En je moest is weten wat tweakers in hun netwerk plaatsen, ik denk dat je versteld staat. Dan is zo'n android of enigma2 kastje echt wel het laatste waar je je druk om hoeft te maken.
Veel van die kastjes zijn goedkoop (spul) en kunnen net met moeite net FHD draaien sommige 4k maar dan nog een goede/zwaar beveiligde vpn ernaast met hoge bit versleuteling lukt ze vaak niet. Dat trekt die hardware vaak niet. En dan moet je nog een vpn abbonement afsluiten, instsleren en ook nog extra betalen.
En imho is voor 60% dat extra betalen al een drempel teveel. O-)
Jij zei dat een VPN op dat soort kastje niet kan maar dat kan prima, je hebt geen doorvoer snelheid van honderd megabits nodig. Trouwens zo'n VPN is alleen maar bedoeld om je IP te verbergen maar nogmaals het heeft weinig zin.

Dat soort kastjes kunnen met gemak HD (kodi draait er ook op) en sommige kunnen 4K weergeven maar voor grijze IPTV ga je daar niks aan hebben, hoewel veel aanbieders in hun zenderlijst net doen of ze zenders in 4K doorgeven is dat een leugen. Zo'n stream gebruikt dan de codec H.265/HEVC maar geen 4K resolutie, dat heeft ook helemaal geen zin want de bitrates die zij gebruiken zijn veel te laag om ook maar een beetje in de buurt te komen van FHD of 4K/UHD kwaliteit. Afgezien daarvan er zijn amper zenders die al in 4K uitzenden..
....Trouwens zo'n VPN is alleen maar bedoeld om je IP te verbergen maar nogmaals het heeft weinig zin.
Todat er een brief in je bus valt van Brein of andere belanghebbende organisatie of zelfs advocatenkantoor met een dreiging en een boete en/of schikking voor duizende eurotjes. |:(

In duistland is er zelf een extra/lucrative tak van sport geworden voor mening advocatenkantoor. Velen zijn er echt rijk van geworden door de dure “(service)kosten” die ze elke keer aan de vermeende internetpiraat rekenden.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 11 juni 2020 16:55]

Doelgroep is dus de middenmoot. Mensen die best wel op wat andere knopjes willen drukken om goedkoop alles te kunnen zien, die van zichzelf echt best wel vinden dat ze echt best wel weten wat ze doen, maar geen flauw benul hebben van de veiligheidsrisico's. En dat zijn er best wel wat vrees ik.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 10 juni 2020 19:55]

Goedkoop geldt al snel niet meer als je in verschillende series van verschillende aanbieders geïnteresseerd bent. Niet om het goed te praten, gaat puur om motivatie waarom mensen het zouden doen.
Anoniem: 1350842
@pagani10 juni 2020 14:48
Maar roepen dat het onzin is is net zo waardeloos zonder bron. Dat vind ik weer een beetje makkelijk haten op een organisatie waar je het niet mee eens bent. Als je gaat roepen dat het allemaal zo nutteloos is en zeker weet dat het anders is, kom dan met cijfers. Een onderbuikgevoel is leuk, maar daar kun je niet mee zeggen dat het 'Breincijfers' zijn. Ik denk dat 1% best in de buurt komt, en zij hebben toch meer onderzoek er naar gedaan dan jij gok ik zo.
Even reagerend uit het onderbuikgevoel en wat common sense waarom deze getallen nogal vreemd klinken:
1) 50 servers die twee miljoen (!) klanten van streaming video voorzien, hoe dan?
2) Twee miljoen klanten en slechts 15 miljoen winst (waar in de reacties hier te lezen valt dat de services een tientje per maand kosten, dan kom je voor een maand gebruik per user al op 20 miljoen omzet)
Idd daar klopt dus helemaal niets van als je naar de cijfers kijkt.

Neem voor een stream zeg 5 mpbs per seconde. Meeste servers hebben gigabit aansluiting dus per server kun je dan theoretisch 200 klanten bedienen. Die streamen natuurlijk niet allemaal tegelijk dus zet daar een factor 1:5 op. Dus zeg 1000 klanten per server.

Met 50 servers zit je dan aan theoretisch 50.000 klanten die je kan bedienen.
Streamen van zulke data gaat via multicast protocollen.
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_multicast
Dit is geen multicast in dit geval. Multicast gaat alleen op voor live uitzendingen. Als ik al halverwege de stream zit heb jij niks aan de multicast of je wil de laatste helft van de film zien. Meestal zijn dit soort streams Udp wat connectionless is dus fire en forget. Veel minder zwaar als tcp/ip
Het kan dat er niet-live uitzendingen tussen zitten, maar het meeste zijn livestreams.
Ze sluiten op "server's" sateliet kastjes aan, pakken kpn lijnen voor knp exclusieven, ziggo kabel voor ziggo exclusieven, hbo, etc. Elk op 1 of meerdere kanalen (net wat de decoder aan kan) en dan gaan met die banaan.

Deze business bestaat al heel lang. T begon met sateliet abbo's omzeilen alleen de gebruiker had daar vaak gedoe van. Dit is de combi van dat oude werk + provider exclusieven + nieuwe methoden zoals betaalde livestreams.

Het opsporen is ook via manieren die al een tijd bestaan: gewoon gecodeerd in de beelden info meesturen over de gebruikte decoder, en dan terug werken aan wie je die spullen verkocht hebt.

[Reactie gewijzigd door Xorgye op 10 juni 2020 21:09]

Volgens het OM kregen zij tegen een kleine vergoeding toegang tot zo'n veertigduizend televisiezenders, film- en seriediensten als Netflix, Amazon Prime en HBO.

We hebben beide gelijk, voor de live streams is dit idd multicast maar die serie diensten niet!!!
Je hebt er overduidelijk weinig kijk op en cs is toch wel van een ander niveau dan IPTV streaming. Jij denkt dat ze die watermerk technologie niet uit het beeld kunnen verwijderen? De meeste pakken het signaal gewoon van bijv. kabel provider waarbij ze TV headend gebruiken, en dus heb je helemaal geen watermerk om maar een voorbeeld te geven.

De opsporing hiervan laat sterk te wensen over. Ze pakken er eentje uit de lucht en er komen er 5 voor terug, dat is nu eenmaal hoe het werkt. Die 2 miljoen kijkers is vermoed ik met een factor 50 overdreven. Het punt is dat zender bazen/content industrie steeds meer geld willen van de providers en dwingen alle klanten van zo'n provider om mee te betalen voor iets wat je niet eens kunt zien soms. (fox sports verhaal bijvoorbeeld op zich moment bij Ziggo) Kijkers gaan op den duur een andere oplossing zoeken en dan kun je zeggen ja maar dat mag niet, maar ze hebben wel gelijk. Beste manier om de industrie een hak te zetten is door hun product niet meer af te nemen. Als dat ineens massaal gebeurt komt het janken van die industrie, ja maar door piraterij wordt het voor onze klanten duurder snik snik. Tuurlijk liegen ze dat ze barsten want ook zonder piraterij zoeken ze wel een smoesje om het duurder te maken en zonder piraterij weten ze dat je nergens heen kunt.

Zeg ik daarmee dat iedereen maar illegaal moet gaan kijken, nee zeker niet. Lang niet iedereen is er bij gebaat. Tevens laat de kwaliteit van de IPTV streaming te wensen over. Maar het is goed dat er alternatieven zijn bijvoorbeeld ook om zenders te zien die anders in NL niet legaal te krijgen zijn.
O ik claim ook niet een expert te zijn. Alleen dat als iemand zegt 'dat kan niet want zo veel kan een server niet aan' dan zeg ik 'het zou kunnen als ze techniek XYZ gebruiken want dat bestaat gewoon'.

En betreft pakken met decoderen: ze hoeven maar 1x de fout te maken iets uit te zenden wat herleidbaar is, en de politie heeft een lead. Van daaruit kan je verder werken en het hele systeem oprollen.
Multicast werkt niet via internet, meestal zijn die streams ook maar iets van 2-3 Mbit voor de HD en 0.7 Mbit voor SD. Iets uitzenden wat herleidbaar is speelt niet, bovendien ze lopen meer risico door een concurrent of klant verklikt te worden en dan nog gaan er vaak maanden/jaren onderzoek in zitten voordat er misschien ooit een actie komt. Ik heb ook liever dat de politie zich bezig houd met echte misdaad trouwens.
Overboeking...
Het lijkt mij lastig om alle servers op te sporen waarschijnlijk is het netwerk een stuk groter dan 50 servers. Overigens de factor 1:5 lijkt mij een beetje uit het luchtledige geplukt. Netflix geeft aan dat het gemiddelde abbonement ongeveer 2 uur per dag streamt. Dat zal waarschijnlijk lager liggen bij deze service.
2 uur streamen maar gaat er juist om wanneer.

Als 80% van je gebruikers tussen 18:00 en 24:00 streamt moet je daar toch capaciteit voor hebben.
Vergelijk het met verkeer, iedereen gaat tussen 6 en 9 naar het werk en komt tussen 16 en 18 uur terug naar huis. zie daar files.
Hmmm, de vraag is wat er betrouwbaarder is: onderbuikgevoel op basis van wat je in je omgeving allemaal aan gedrag ziet (als in: ik ken *niemand* die illegale streams kijkt) of een onderzoek gedaan door een sterk vooringenomen, niet-onafhankelijke partij.

Edit: op het verkeerde been gezet door pagani, maar de cijfers komen niet van Brein maar van een vertegenwoordiger van Eurojust. Dat maakt het wel wat aannemelijker dat de cijfers wellicht kloppen.

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 10 juni 2020 15:26]

Jij kent niemand. Ik ken er minstens 2.

Onderbuikgevoel zegt niks, ook niet gebaseerd op gedrag dat je om je heen ziet, want dat hangt sterk af van omgevingsfactoren.
Een onderbuikgevoel is een mening gebaseerd op emotie/gevoelens en derhalve zeker geldig, maar voor de een van meer of minder waarde, dan de ander.
Sterker nog dat "onderbuik" gevoel klopt vaak.

Niet dat van jou of mij. Maar wel dat van ons allemaal samen.

Ik ken ook niemand die dat doet. Er staat 2 miljoen mensen volgens het Nederlandse OM, maar wat was de potentiële klantenkring?

met 100.000 belgen die er gebruik van maken blijft er nog een erg grote groep over.
Volgens mij refereren ze aan alle klanten in alle genoemde landen bij elkaar. Gezien waar de servers stonden: Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Polen en Spanje.
Ik denk dat je, je daar nog snel in kan vergissen, ik hoor regelmatig van Belgen waarmee ik game dat dit soort "IPTV diensten" daar zeer populair lijken te zijn, zij hebben het hier regelmatig over met zaken als "voor een tientje per maand alle zenders" e.d en dat ik gek ben voor Netflix te betalen.
Ook weer héél plaatselijk. Ben zelf Belg en hoor nooit iemand "tientje" zeggen! :+ Maar los daarvan ken ik ook niemand die IPTV streams illegaal kijkt. 't moge duidelijk zijn dat het lastig is om zoiets goed te bepalen.
Zou zeggen 2dehands.be zoek op iptv en je ziet een heleboel aanbieders. Verbaasd mij dat die er gewoon op blijven staan als het duidelijk om illegale diensten gaat.

Prijzen zijn idd rond 10 euro p[er maand maar men verkoopt je liefst 1 jaar voor 70/80 euro. Tja gaat het uit de lucht ben jij je geld dus kwijt zoals nu,
Ik zit op enkele Netflix groepen op Facebook. Je zou er versteld van staan hoe vaak er daar mensen, die volgens mij niet eens zo technisch zijn, afkomen met "neen het staat niet op Netflix, wel op nootjesuur" (o.i.d.). En dan zijn er velen ook nog verontwaardigd als je durft negatief te reageren.
Dit soort illegale diensten is echt wel al schrikwekkend ingeburgerd, en 1% lijkt me nog een onderschatting.
Je bedoelt gepofte maïstijd? Dat ben ik al tegen gekomen bij mensen wiens pc bomvol spyware zat. Over iptv “oplossingen” heb ik in België nog niemand horen praten, aangezien zowat alle Vlaamse zenders via eigen legale apps te bekijken zijn zal er niet echt een ruim publiek voor bestaan of het moeten inwijkelingen zijn die hun eigen zenders missen of sportfanaten of iets dergelijks… Maar zelfs dan gebruik je toch satelliet ipv bij criminelen een account te nemen?
Er zijn hele bevolkingsgroepen in Belgium die geen andere keuze hebben als ze tv in eigen taal willen bekijken.
Dat wilde ik ook net aanhalen. Ik ken ook enkele mensen die tv in eigen taal willen zien (spreken goed nederlands, werken, maar willen toch graag tv uit het thuisland zien). Dat gebeurde vroeger ook, maar dan via satelliet (betaald kaartje in het appartement in het thuisland, en dat dan "doorlussen" naar Belgie of Nederland zodat men daar kon kijken). Dat ging dan uiteraard wel enkel over "jezelf" en niet het verdelen naar duizenden mensen. Je betaalde dan wel voor je (eigen) abonnement, alleen had je in principe niet het recht om dit buiten dat land te bekijken. Uiteraard krankzinnig.

Mijn ex-vriendin keek zelfs op die manier tv uit haar thuisland. Ik vraag me nu wel af of men evenveel aandacht gaat besteden aan iptv diensten die enkel Thaise, Russische of Turkse TV aanbieden (vermits van buiten Europa komt) tov een TV dienst die allemaal Europese diensten aanbiedt (waar hiervoor de copyright echt wel geldt en waar er ook een echt alternatief voor is)
Amai, ik volg de tech community een beetje, maar ik had hier nog nooit van gehoord.
Je rekent niet goed, je moet kijken naar het aantal huishoudens. Dus dan kom je op 2,3 procent of iets dergelijks van alle huishoudens. Lijkt me inderdaad erg aan de hoge kant, zeker gezien lang niet iedereen in Belgie breedband Internet heeft.
Helaas betalen we via de belasting voor de NPO, dus daar ontkom je hoe dan ook niet aan qua betalen.
Onpopulaire mening: er is tegenwoordig geen reden meer om op illegale wijze je content binnen te halen. Er is meer dan genoeg betaalde content beschikbaar en als jij per se die ene film/serie wil zien die je niet kunt krijgen op een legale manier dan heb je pech, move on.
Anoniem: 378770
@sjakie0210 juni 2020 16:20
Hmm. grotendeels eens.

Ik volg op netflix DC series. (flash,arrow, supergirl, legends of tomorrow en nog een aantal)
toen kwam er een 2de crossover. 1ste aflevering op supergirl, 2de aflevering op batwomen. (3-5 ook,)
probleem is als volgt, ik volg de hele serie op netflix, bij aflevering 2 blijkt netflix de rechten niet te hebben.

ik zoeken waar ik het wel kan kijken. niet in NL verkrijgbaar.
jammer dan, dan ga ik hem downloaden :) ze sturen me maar een rekening, die ik dan met liefde betaal, dan is het iig verkrijgbaar geweest.

als er een fatsoenlijke optie was geweest om hem te kijken had ik dat gedaan. (en nee, VPN gebruiken vind ik geen fatsoenlijke optie)
Onpopulaire mening: er is tegenwoordig geen reden meer om op illegale wijze je content binnen te halen. Er is meer dan genoeg betaalde content beschikbaar en als jij per se die ene film/serie wil zien die je niet kunt krijgen op een legale manier dan heb je pech, move on.
Je spreekt jezelf tegen: zo lang 'die ene film/serie wil zien die je niet kunt krijgen op een legale manier' nog bestaat, is die reden er dus wel.

Naast het feit dat mensen liever niet (of weinig) betalen dan wel. Dat zal ook altijd blijven.
Ik zeg dit maakt weer een verschil in het data centrum voor stroom gebruik lol :)
Ja maar wat doen die mensen met de volgende lock-down ? Vervelen ? 8-)
Zelfde als in de 2de WW snakes en ladders wat toen heel populair

Je hebt ook gewoon board spellen en gezelschaps spellen die het gezellig maken ipv dat iedereen isolated achter zijn eigen scherm zit.

www.999games.nl bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 10 juni 2020 15:05]

Of C&C Remastered spelen. }>
Vraag me altijd af wat er met de in beslag genomen hardware gaat gebeuren? Zijn hier veilingen voor ofzo? Kan best nog een servertje gebruiken voor weinig.
Wellicht hier; https://www.domeinenrz.nl.../verkoop_overige_goederen

Op deze website staan ook auto's die in beslag genomen zijn van o.a. criminelen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee