Xiaomi start verkoop van zijn eerste wifi 6-router

Xiaomi is begonnen met de verkoop van zijn AX3600-router, de eerste van het merk die ondersteuning biedt voor de wifi 6-standaard. De router biedt ook een manier om automatisch verbinding te maken met internet-of-things-apparaten.

De wifi 6-router werd vorige maand al aangekondigd door Xiaomi, maar volgens Gizchina is het apparaat inmiddels ook in de verkoop gegaan in China. Daar kost het apparaat 599 yuan, en dat is omgerekend ongeveer 78 euro. Wanneer de AX3600 in Europa in de verkoop is overigens nog niet bekend; in de Nederlandse webwinkel van Xiaomi staat het apparaat nog niet vermeld. Xiaomi heeft bij de aankondiging van de router wel te kennen gegeven dat er een Europese release komt.

Volgens Xiaomi heeft de router in totaal zeven antennes, waarvan twee voor 2,4GHz-verbindingen, en vier voor 5GHz-verbindingen. De laatste antenne is bedoeld om gemakkelijk verbindingen met internet-of-things-apparaten tot stand te laten komen. Het gaat daarbij overigens om apparaten van Xiaomi zelf, zoals slimme sensoren.

Het is Xiaomi's eerste router die ondersteuning biedt voor de wifi 6-standaard. Met wifi 6 zijn onder andere hogere snelheden mogelijk dan bij de vorige wifi-standaard.

Xiaomi-router

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

18-04-2020 • 09:06

137

Reacties (137)

137
133
57
12
1
54
Wijzig sortering
Ik heb een Asus AX88u Wifi 6 router. Maar ik ben erachter dat de voordelen minimaal zijn. Ja, 1024-QAM modulatie biedt zo'n 25% procent hogere linkspeed ten opzichte van AC. Maar het is ook fout gevoeliger waardoor de netto bandbreedte in mijn geval ( getest met een AX200 vs. AC7260 ) nauwelijks meetbaar is. Het grootste probleem in Nederland is dat we maar 4 80MHz banden (3 voor Asus routers) en 2 160MHz banden ter beschikking hebben. De eerste 160MHz band gebruikt het complete spectrum van de kanalen 36 t/m 64. Aangezien die Ziggo modems daar standaard ook zitten krijg je altijd verstoring waardoor de netto bandbreedte omlaag duikelt. Het tweede 160MHz kanaal bestrijkt het spectrum van kanalen 100 t/m 128 en zit daarmee dus ook in de DFS band. Aangezien weerradar en andere radar daar zit moeten routers scannen op radar verkeer. Indien ze dat waarnemen moeten ze zo snel mogelijk de band verlaten. Asus routers laten het niet eens toe om kanalen 120 t/m 128 te selecteren. Waarschijnlijk omdat daar 10 minuten voor radar signalen gescand moet worden en dat geeft een slechte user experience. Kortom, tenzij je in dun bevolkt gebied woont kun je 160MHz vergeten. Dan blijft 80MHz of lager over. Dit betekent dat mijn zogenaamde AX6000 klasse router praktisch gezien een AX3000 router is in Nederland. Daarnaast is de snelheid winst van 1024-QAM modulatie (AX) ten opzichte van 256-QAM (AC) in de praktijk nauwelijks meetbaar in speedtests in mijn situatie. En ik zie maar een aantal andere routers in de 5GHz band. Natuurlijk zijn er andere voordelen aan Wifi 6. Maar je kunt je afvragen of dat het waard is om daar op dit moment geld voor uit te geven.
Het is dus een beetje als een snelle auto. Ja theoretisch gaat hij hard, maar in de praktijk kun je door snelheidsbeperkingen nergen zo hard rijden.
Tja, het is heel sterk afhankelijk van je situatie.
In mijn huis (op het 'platteland') is het b.v. heel fijn voor de backbone-transfer van mijn Mesh-systeem (dat ik inmiddels wel bedraad heb uitgevoerd, want uiteindelijk is dat natuurlijk toch beter, maar getest heb ik het in eerste instantie wireless) obv. een Asus AX88 en een AX58. Het scheelt in die situatie een slok op een borrel. Maar mijn muren zijn niet al te dik en de vloeren van de tussenverdiepingen zelfs van hout, dus dat is en vrijwel optimale situatie voor zo'n case-study. WiFi6E (in de 6GHz-band) zou op termijn in veel gevallen mbt. die beschikbare bandbreedte een oplossing kunnen beiden, maar het is nog even afwachten. En hogere frequentie heeft weer andere nadelen (hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de reikwijdte b.v.).
Wat me wel opvalt is dat de prestaties op de 2,4 Ghz-band van mijn routers slechter zijn dan van hun voorgangers met WiFi5. Ik hoor dat van meer mensen, al is het blijkbaar heel lastig te reproduceren. Ik heb er verder geen last van want op die band zitten in ons huis tegenwoordig voornamelijk IoT-dingen, die weinig bandbreedte vragen. Betrouwbaarheid van de verbinding is veel belangrijker en daar heb ik geen problemen mee.
Ik haal in sommige situaties (heel dicht bij de routers) overigens 1,2 Gbps, maar meestal valt de verbinding met een Intel AX200-WiFi6 kaartje terug naar ergens tussen de 422 en 866 Mbps, wat vergelijkbaar is met wat ik met WiFi5 haalde (met een Asus AC86). Positionering lijkt iets kritischer, dwz. dat een paar cm verplaatsen al flink verschil kan opleveren.
Ik zei al: het is heel erg sterk afhankelijk van je situatie.

Nog één ding: ik snap best dat fabrikanten winst willen maken op wat minder vaak verkochte producten als Acess-points, maar als een Intel AX200 kaartje in China vaak voor rond de zes Euro te koop is (wat minder is dan ik indertijd voor bv. een AC7260 betaalde) dan lijkt mij dat die prijzen wel heel flink omlaag kunnen.
" is het b.v. heel fijn voor de backbone-transfer van mijn Mesh-systeem (dat ik inmiddels wel bedraad heb uitgevoerd, want uiteindelijk is dat natuurlijk toch beter," . Dan had je net zo goed meteen kabels kunnen trekken en een paar accesspoint kunnen neerzetten 8)7 Nu heb je je mesh set ge un-mesh-d.

Wifi 6 is in mijn beleving dermate oninteressant; er is nauwelijks apparatuur wat er gebruik van kan maken, en de theoretisch te behalen snelheid is helemaal niet interessant voor mobiele gebruikers. Als je al met een apparaat te maken hebt waar gigabit snelheden wenselijk zijn dan is de enige goede manier om dit te realiseren er een fatsoenlijke kabel naartoe te leggen. Een 7260 kaartje is nog leuk, is er in minipci-e versie te vinden, waardoor meer apparatuur te gebruiken is, en 866mbit snelheden een leuke boost geven. Dat is dan ook meteen de hoogst haalbare wireless snelheid op minipci-e. Met wifi6 kom je in het ngff domein waar alleen meer recente hardware gebruik van kan maken.
Een paar losse acces points is toch niet hetzelfde als een mesh netwerk? bekabeld of niet, de mesh AP's communiceren onderling wel met welke apparaten ze zijn verbonden en als ik van de benedenverdieping naar de zolder loop blijf ik volledig wifi bereik hebben zonder ook maar een hikje in de (videobel)verbinding te ervaren.

Hiervoor had ik 2 'normale' AP's (het waren wel exact dezelfde) beide van de zelfde naam voorzien, zelfde settings, etc. Toch was dit een drama in mijn situatie. Apparaten bleven vaak hangen op het AP van beneden als ik naar boven liep (want er was nog een beetje bereik) en het schakelen tussen AP's ging nooit lekker. Nu kan het natuurlijk zijn dat die AP's die ik had gewoon niet lekker werkten maar goed. Mesh (bekabeld) werkt uit stekend voor mij. Die mesh ap's communiceren onderling gewoon met welke apparaten in de buurt zijn/komen en dat vind ik heerlijk. Altijd goede wifi zonder onderbrekingen, waar ik ook heen loop
Ik heb thuis 3 asus RT-AC3200 routers waarvan er 2 als AP geconfigureerd staan. Ze zijn ook alle 3 van dezelfde naam voorzien. Als je in het menu naar Wireless/Professional/Roaming assistant gaat en deze optie op enable —> Disconnect clients with RSSI lower than : -70 dBm zet dan gaan je devices ook vanzelf over naar het sterkste AP en heb je geen last van het genoemde hangen.

Een half jaar leden was ik ook aan het twijfelen om mijn WiFi netwerk thuis om te zetten naar een Mesh netwerk maar uiteindelijk heb ik na me ingelezen te hebben mijn bestaande RT-AC3200 router behouden en er bekabeld 2 dezelfde extra routers aan te hangen. Deze waren/zijn vaak relatief goedkoop op Marktplaats te verkrijgen omdat veel mensen hun netwerk nu upgraden naar Mesh.
Ik heb er geen moment spijt van gehad.
Maar dan zit je er toch nog steeds mee dat je geen internet hebt op het moment dat je lager bereik hebt, en er maar op moet hopen dat je telefoon vervolgens met het correcte AP verbind ipv weer met degene met slechter bereik? Dat is namelijk waar ik zoo vaak tegenaan liep.

Het is wel een goede optie die je benoem, echter ben ik het bij diverse fabrikanten nog niet eerder tegen gekomen
Stel mijn tablet is met router A verbonden. Als de verbinding met die router slecht wordt en de signaalsterkte die drempel van -70dbm bereikt dan zal router A een disconnect doen en gaat de tablet vanzelf op zoek naar een sterker signaal bijvoorbeeld die van een AP. Dit gaat volledig transparant. Ik merk er zelf niks van.

Standaard staat die optie op disabled. Dan blijft je device inderdaad hangen op dat slechte signaal en moet je de WiFi even uit en aan zitten en dan pas pakt ie het sterkere signaal. Waarschijnlijk staat ie op die waarde omdat de meeste huishoudens maar 1 router hebben.

Voor zover ik weet is het verschil met Mesh dan nog dat de router en de AP’s bij Mesh via WiFi communiceren. Ze doen dat wel slimmer dan vroeger omdat ze van de tri-band router 1 band gebruiken om data onderling te communiceren zodat de andere 2 op volle snelheid blijven. Het nadeel is wel dat de communicatie over WiFi gebeurt en dat dat betekent de router en ap’s dicht bij elkaar moeten staan en dat dikke muren , metaal en glas het signaal sterk kan verstoren. Dus dan heb je een prima sterk signaal met je AP maar kan die vervolgens maar met moeite er de router communiceren.

Vandaar dat ik op zoek was of ik Mesh bekabeld kon aansluiten en toen las ik dat het eigenlijk alleen die auto-disconnect parameter betrof die standaard uit staat en dat mijn oude router dit al al aan kon. Aangezien dat al een prima snelle tri-band was heb ik er 2 tweedehands bijgekocht en als AP opgenomen. Eentje staat aan de voorkant in de meterkast. De ander zit in een keukenkast aan de achterkant van het huis. De 3e staat boven maar deze staat meestal uit, het signaal is overal al erg goed.

[Reactie gewijzigd door Sepio op 22 juli 2024 16:04]

Supper interessant dit; Ik heb zelf namelijk ook een RT-AC3200 en ik ben er wel heel tevreden over. Bij mij staat ie beneden en op de bovenverdieping is de connectie wat zwakker dan moet ik met mijn ipad connecteren naar de 2.4 ghz band, maar dat moket ik tot nader order altijd manueel doen wat een gedoe. Jouw setting is dus ook zinvol bij 1 AP setup zoals bij mij. ( nota: ik merk in de GUI dat je die feature wel per 'antenne" moet aanzetten. Dus appart op de 2.5GH en appart of de 2 5GHZ antennes.

Ik heb ook getwijfeld te upgraden naar Mesh maar deze router ondersteund het niet. Maar inderdaad waarom gewoon geen extra AP hangen met dezelfde SSID. Ik heb de optie aangezet, ben benieuwd naar het resultaat. thx :)

[Reactie gewijzigd door Slinke op 22 juli 2024 16:04]

De router en de 2 AP’s hebben dezelfde SSID op alle bands. Ik heb dus die optie 9x enabled.
De iPad bouwt een connectie op met het sterkste signaal. Verplaats ik de iPad en komt het signaal onder die -70dBm dan verbreekt de router die verbinding op dat kanaal en zoekt de iPad opnieuw naar het sterkste signaal (en maakt daar dus de keuze uit de 9 bands) en maakt daar verbinding mee.

Of dat met 1 router/AP werkt weet ik niet. Als alle 3 je bands op je router onder de -70dBM komen zal er geen connectie meer mogelijk zijn. Een 2e RT-AC3200 vind je voor een euro of 65 op marktplaats. Als je die bekabeld aan de andere kant van je huis neerzet dan zal de iPad dus een sterker signaal kunnen vinden en daarmee verbinden.
Bedankt om je advies. Het probleem dat zich steld is dat ik nergens UTP aansluitingen heb in huis. 1 maar centraal in de living. Het is een vrij groot huis, en in het voorbeeld van de Ipad, is dat ik die heel de dag gebruik beneden en dan zit die op een van de 2 5GHz banden. Neem ik die mee naar boven, dan is het 5Ghz signaal te zwak (as gevolg van de dikke betonnen plafonds. De 2.5 Ghz is dan nog wel sterk, maar de Ipad vertikt het om over te schakelen naar de sterkere 2.5GHz. Ik moet dan even vliegtuistand aan en uit zetten of en dan pas connecteerd ie naar het sterker 2.5 signaal. Maar ik begrijp jouw setup en vind het origineel gevonden. Het is niet mesh in de letterlijke technische bewoording, maar je hebt het wel zo voor mekaar dat je device altijd naar het sterkste access point verbinden gaat.
Foutje

[Reactie gewijzigd door Sepio op 22 juli 2024 16:04]

Voor zover ik weet is Mesh niet meer dan een modewoord voor het aanzetten van deze parameter en bij een tripleband het 3e kanaal te gebruiken voor onderlinge wireless communicatie.

Stel dat je ook een 2e RT-AC3200 hebt dan zou je.
Je bestaande als router kunnen instellen.
De nieuwe als Wireless (dus niet bekabeld) AP kunnen instellen.
Onderling laat je ze communiceren over de 5ghz-2 band. (Zoek dus een plekje voor je AP waar een goede signaal kwaliteit is).

Zowel de router en de AP heeft dan de 2.4ghz en de 5ghz-1 beschikbaar om met de devices te spreken. Op deze 2x2 kanalen zet je de parameter aan. Volgens mij is dit wat Mesh is.
Ahhhhhh erlebenis. Nu ben ik mee :)
Zo kan ik mijn wifi bereik uitbreiden zonder UTP bekabeling beschikbaar te hebben. dit is inderdaad wat Mes is. 1 kanaal is dan opgeofferd als backhaul. Nice! :)
Ik ga op zoek naar een 2de RT-AC3200

[Reactie gewijzigd door Slinke op 22 juli 2024 16:04]

Dat heeft niets te maken met voordelen van een mesh netwerk, je had waarschijnlijk gewoon geen goede apparatuur in huis. In enterprise / grootzakelijke omgevingen wordt er niet anders gewerkt dan met grote wifi netwerken voorzien van vele accesspoints. Dan praat je wel over bijv. cisco aironet , aruba networks of HP procurve access points. Deze worden zelfs ingezet in large venues met 30.000 man.

De kwaliteit van een router of accesspoint wordt vaak verkeerd ingeschat; bijvoorbeeld die asus gevallen met zeer kinderachtig uiterlijk hebben wellicht een relatief leuke soc, het is een heel andere kwaliteit dan een aironet met zware stalen behuizing, profi firmware en ditto support. En dat merk je dan ook in de praktijk tijdens gebruik.
Bedankt voor je uitleg, die acces points waar je het over hebt communiceren onderling dus over welke node welk device moet pakken?
Nee, je gebruikt weer de verkeerde bewoording. Nodes zijn punten in een mesh netwerk. Een normaal wireless netwerk waar gebruik gemaakt wordt van accesspoints gebruikt dus geen nodes en de accesspoints communiceren ook niet onderling. Dat hoeft ook niet gezien roaming een standaard mechaniek in wi-fi is.
Een paar losse acces points is toch niet hetzelfde als een mesh netwerk? bekabeld of niet, de mesh AP's communiceren onderling wel met welke apparaten ze zijn verbonden en als ik van de benedenverdieping naar de zolder loop blijf ik volledig wifi bereik hebben zonder ook maar een hikje in de (videobel)verbinding te ervaren.
En voor dat gemak betaal je met bandbreedte. Mesh is leuk met een 1 of 2 persoons huishouden, maar lopen er meer mensen rond, dan is dat bandbreedte verlies al te groot. Die onderlinge communicatie tussen de nodes in je mesh verbruikt meer bandbreedte dan je zou verwachten.

WiFi repeaters zijn nog erger qua bandbreedte verspilling.

Ben je video aan kijken, dan is er vaak een kleine buffer en is het over het algemeen niet zo'n probleem om van AP te wisselen in je netwerk. Daar zorgt de buffer wel voor.

Voor internet sessies waar bijvoorbeeld je bank-gegevens in open staan, dan is het wisselen van APs niet aan te raden.
Mesh is andig qua setup.

Maar voor gewone gebruikers is een AP (liefst met kabel) ideaal als ze weten wat ze doen.

Wat willen de meeste mensen(voor mijn gevoel) ergens kunnen gaan zitten en daar gebruik kunnen maken van WiFi. Als ik verplaats van locatie en dan een hapering heb is dat erg onhandig. Maar voor mij helemaal niet erg.

Die Mesh dingen zijn gemaakt voor de consument en zijn daardoor relatief makkelijk op te zetten (als het goed is). Maar wanneer je meerdere dingen ook nog met de kabel wil hebben moet je al weer goed gaan zoeken.
Uit eigen ervaring, daar ben ik het niet meer eens. We video bellen hier in huis met 4 man tegelijk zonder problemen waarbij er een ook nog programma's draaien die voor zeer veel data verkeer zorgen. Gaat zonder problemen, heb het Mesh netwerk via een bedrade backhaul uitgevoerd, ook in kan lopend door het huis video bellen.
Ik had voorheen een Fritzboz met repeater (bedraad) maar dat was gevoelig en hadden we capaciteitsproblemen bij intensief gebruik. Overgestapt op Orbi RBK23 en geen enkel probleem meer ervaren.
Sorry, maar wat je zegt klopt niet. Je kunt met AIMesh een meshsysterm opzetten met een wired backbone. Ik meen dat dat met wel.meer mesh-systemen kan.
Bovendien: zelfs als je je tweede router als AP inricht haal je winst want je gebruikt wired immers een full-duplex verbinding waar wireless half is.
Wat onverlet laat dat je wired verbindt als wired mogelijk is. Het is storingsvrijer, meestal sneller en veiliger.
Ik begrijp maar weinig van je verhaal, je haalt een hoop dingen door elkaar.
"zelfs als je je tweede router als AP inricht haal je winst want je gebruikt wired immers een full-duplex verbinding waar wireless half is". Welke tweede router? Mesh netwerken maken gebruik van nodes, niet van routers. Bij traditionele netwerken in een soho omgeving gebruik je typisch één router in een netwerk, niet twee.

"Wat onverlet laat dat je wired verbindt als wired mogelijk is". Ik heb geen idee wat deze zin betekend 8)7
Dat is niet correct. Ik heb 4x Asus AC88u routers hangen in mesh opstelling over een 3000m2 perceel oppervlak. Allen zijn via het Asus mesh systeem verbonden (wireless) EN bedraad aangesloten. Dit is de wired backbone. Alles SSID namen zijn gelijk en diaken van node naar node of router naar router (die als z.g. node is opgezet) gaat perfect.
Zucht, je spreekt jezelf in dezelfde zin tegen: " Ik heb 4x Asus AC88u routers hangen in mesh opstelling over een 3000m2 perceel oppervlak." Precies. Op het moment dat je deze asus ac88u apparaten als mesh netwerk laat werken zijn het dus geen routers (in traditionele zin) meer maar worden het nodes in een mesh netwerk. Ze doen dus geen nat, dhcp, routing en firewalling meer zoals ze dat normaal gesproken doen wanneer ze als ROUTER gebruikt worden om een internet verbinding te delen naar meerdere apparaten. Dat de firmware van deze asus apparaten ze ook als mesh node kan laten werken, maakt dus dat op het moment dat je deze functionaliteit inschakelt , het apparaat op een geheel andere manier gaat werken.

"Alles SSID namen zijn gelijk en diaken van node naar node of router naar router (die als z.g. node is opgezet) gaat perfect. " Ik weet niet wat een "diaken" is.

En waarom zou je het asus mesh systeem uberhaupt gebruiken als je ze bedraad aangesloten hebt? Je creëert alleen maar behoorlijk wat traffic overhead. Daarnaast zie ik de nut er niet van in om vier van dit soort dure apparaten te gebruiken, waarbij je er drie als veredelde accesspoint inzet. Dan had je beter één soho firewall, zoals een opnsense box kunnen nemen, met vier access points.

Het hele idee van een mesh netwerk is dat je vele wireless apparaten in een "gaas" (mesh) netwerk wireless met elkaar laat praten waarin het netwerk zelf de beste of kortste routes en ook een bepaalde mate van redundancy implementeert. Wanneer je twee of drie mesh apparaten in totaal hebt en zo ook nog eens bekabeld gaat aansluiten, dan is de hele toegevoegde waarde vd mesh functie verdwenen. Je zou hoogstens kunnen stellen dat de wireless backbone actief blijft naast de bekabelde, en dat dit hooguit een extra laag van redundancy biedt. Maargoed, als je al bang moet zijn voor kapotte netwerkkabels, dan wordt het tijd de ongedierte bestrijding te bellen.
Helemaal met je eens en dank voor je uiteenzetting. Ik snap dat zodra routers in mesh opgenomen worden ze alle router functies verliezen en nodes heten. Ik begrijp je irritatie, maar ik ben een “hobbyist” op netwerk gebied. Kun je nagaan hoe geïrriteerd ik raak op mijn medische vakgebied met alle virologen en intensivisten die we nu opeen te rijk zijn.

De mesh reden is dat ik nog 1 kabel moet trekken naar de schuur en dat moet dan onder 40 meter terras door, dus dat is wel wat werk.

De WiFi snelheid boeit me niet zo heel veel. Alles wat bedraad moet, is bedraad aangesloten via patch panelen naar ieder noodzakelijke kamer. De mesh/WiFi is gewoon omdat het kan, ik het leuk vindt om uit te breiden en er nu zonder haperingen o.a. Spotify’s in het bbq hutje afgespeeld kan worden of een filmpje via de shield aldaar gekeken kan worden.

PS: diaken was een typo, dat had gewoon die moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door tzeunis op 22 juli 2024 16:04]

Beetje slecht geslapen de laatste tijd? Je commentaar komt nogal zuur over.
  • consumenten routers als de door mij genoemde types zijn ook als AP te gebruiken, je haalt functie en apparaat benaming door elkaar. Als je een AX58 zoekt in de pricewatch ga je die niet vinden bij de access points...;
  • het betekent gewoon dat bedraad de voorkeur heeft. Was dat nou zo moeilijk? :)
  • Ik heb al aangegeven waarom ik jouw definitie van een mesh te beperkt vind. Voor consumenten gaat het om het gemak om steeds de sterkste, effectiefste verbinding te krijgen. Draadloze backbone of niet is dan irrelevant. Herhalen van je definitie maakt hem niet beter, verduidelijkt dan waarom je op wireless hamert.
  • blijkbaar vind je het drie keer niks. Dat is toegestaan, maar slechts een mening. Je onderbouwing laat te wensen over want je vermeldt nergens hoe je tot die mening komt in precieze termen. Kom dan met meetgegevens of referenties. Dan hebben wij er misschien ook iets aan.

[Reactie gewijzigd door rikster op 22 juli 2024 16:04]

Ga je nu op de persoon spelen? Je bent blijkbaar niet gewent om kritiek te ontvangen. Typisch.

Lees eerst mijn reactie hier: terradrone in 'nieuws: Xiaomi start verkoop van zijn eerste wifi 6-router'

Ik zeg het nog een keer: " zelfs als je je tweede router als AP inricht haal je winst want je gebruikt wired immers een full-duplex verbinding waar wireless half is." Je praat het ene moment over een mesh netwerk en vervolgens begin je weer over accesspoints. Wat is het nou? Een mesh netwerk gebruikt nodes, geen accesspoints.

"Wat onverlet laat dat je wired verbindt als wired mogelijk is" Dat is precies wat ik zeg, maar daarmee is de hele noodzaak van een mesh set, zoals die bij particulieren gebruikt wordt, met twee of drie nodes, geheel onnodig geworden.

Jij schijnt niet te begrijpen, dat mesh netwerken van oudsher bedoeld zijn om grotere gebieden te ontsluiten tot internet. Zo kent duitsland een grote freifunk community met 41,000 nodes. Korte sprong vooruit: op het moment dat je een "mesh" set in huis neemt met drie nodes, en deze ook nog eens bedraad gaat aansluiten, dan heb je eigenlijk geen mesh netwerk meer, maar gebruik je nog wel de mesh protocollen over het netwerk, die tot overhead leiden en de performance van het netwerk zullen degraderen. Dus als je al in staat bent kabels te leggen dan wil je dit al helemaal niet, dan ben je de boel onnodig complex aan het maken te koste van performance en throughput.

Conclusie: je gebruikt de techniek op een verkeerde manier.
Wie kan er nu niet tegen kritiek? Ik verwijt jou dat je niet heel goed kunt lezen en dat je te veel theoretische concepten voor de onderhavige situatie gebruikt en dan reageer je aangebrand en betweterig. Je gaat vooral niet in op wat ik zeg, n.l. dat ik jouw definitie te nauw vindt in dit concrete geval.

Zo benoemt ASUS het in hun firmware (i.c. de Merlin variant ervan die ik gebruik):

RT-AX88U (alle andere die ik getest heb , n.l. de AX58 en de AC86 noemen het niet verrassend net zo) supports several operation modes to meet different requirements. Please select the mode that match your situation:
- Wireless router mode / AiMesh Router mode (Default)
- Access Point(AP) mode / AiMesh Router in AP mode
- Repeater mode
- Media Bridge
- AiMesh Node

Ik vind zelf dat de benaming 'Access Point(AP) mode / AiMesh Router in AP mode' de boel lekker verwarrend maakt, maar ja, het staat er wel (ook nog in een grammaticaal incorrect Engels: 'match').

Hoe je een 'AIMesh' opzet staat in https://www.asus.com/ca-en/support/FAQ/1035087 Daar zie je dat een bedraad ('wired backhaul' noemen anderen het) AIMesh-systeem voor ASUS gewoon nog steeds zo heet en niet Router/AP combinatie oid. Wat het verschil is tussen een 'AIMesh node' en een 'AIMesh Router in AP mode' wordt er ook niet erg veel duidelijker van. Het 'bekt' lekker voor marketeers, denk ik. ASUS legt verder ook nergens echt uit hoe je tussen die 'modes' kiezen moet, dat mag je lekker zelf uitzoeken (wat best leerzaam kan zijn, maar dat terzijde).

Het lijkt er op dat je Asus-firmware niet kent (of het bagger vindt, of om weet ik wat voor andere reden verrot wilt schoppen, of weetikwat), maar je snapt nu hopelijk tzeunis' verwarring. Je gebruikt de terminologie op zich theoretisch correct maar je beseft schijnbaar niet dat ASUS dingen nu eenmaal zo (be-)noemt en we hebben het daarover (i.c die van een AX88U van ASUS op HWGuru's 'router' en idem op een serie van die dingen van tzeunis), niet over e.o.a. fraai stukje techniek uit een heel andere toepassing. We hebben het ook niet over theoretische effecten maar gewoon over of iets werkt en bevalt. Als je een blik werpt op de discussies op b.v. https://www.snbforums.com/forums/asuswrt-merlin.42/ (of voor mijn part andere subfora van SmallNetworkBuilders) dan zie je dat er veel te soebatten valt over beide onderwerpen en dat het oordeel voorlopig nog niet geveld is, noch theoretisch noch praktisch (kijk maar eens naar de meetgegevens uit de WiFi6 testopstelling van hun 'guru'; nog afgezien dat je bij iedere firmware die zou moeten herhalen (en testen deed hij (de AX88U) met de eerste release-versie en de ervaring leert dat die nooit zo goed bevalt dat er niet flink aan gesleuteld moet worden) en is zijn testopstelling nogal specifiek, wat te maken heeft met vigerende bouwmethodes op diverse continenten).

De één vindt WiFi6 een hype, de ander beoordeelt het positiever. De één vind ASUS AIMesh onzin, de ander zweert er bij (of iets daartussenin, dat komt ook voor, b.v. bij ondergetekende m.n. omdat het nog steeds vrij 'buggy' overkomt, iets waar de één om mij onverklaarbare redenen meer last van heeft dan de ander). En dan hebben we als complicerende factor nog even buiten beschouwing gelaten dat ASUS soms dingen verandert in hun firmwares zonder die erg duidelijk te documenteren, ook (en vooral, lijkt het) op het gebied van wat zij 'Mesh-technologie' noemen (en om criticasters voor te zijn AIMesh gedoopt hebben, waarbij vrijwel iedereen dat AI er uiteraard weer afsloopt).

Daar komt bij dat je geen meetgegevens kunt/wilt overleggen die in dit concrete geval wat toevoegen aan de opmerkingen die HWGuru poneerde, c.q. de vragen die hij stelde, n.l. of WiFi6 (met alle erop gedefinieerde protocollen) op zijn ASUS RT-AX88U wel iets oplevert in NL. Ik heb dat getest en mijn testresultaten zijn ietwat positief in mijn concrete situatie (en in relatie tot WiFi5), zoals ik ten overvloede toevoegde. Dat ik vervolgens in ASUS-termen mijn 'Mesh' omzet naar eentje met een wired-backbone mag je incorrect gebruik van de terminologie noemen, maar dat is nu eenmaal hoe ASUS die gebruikt. Ga ASUS dat dan maar uitleggen. Ik wens je succes daarmee, want je weet net zo goed als ik (vermoed ik) dat zulke fabrikanten eerder naar hun marketing-afdelingen luisteren dan naar willekeurige techneuten uit verre streken.
'Correct' taalgebruik is soms alleen maar verwarrend. Ik noemde ooit (ergens in de jaren '80) in een poging tot taalzuiverheid een printer een afdrukapparaat en niemand begreep wat ik bedoelde. Je kunt ook te weinig pragmatisch c.q. te correct zijn.

Dus: Je hebt een mening, die heb je gegeven en nu gaan we proberen of we HWGuru en tzeunis op weg kunnen helpen om hun situatie een beetje handiger/beter of effectiever te maken. Hen verblinden met je kennis helpt hen daarbij vermoedelijk niet, zeker niet als je hen geen bronnen geeft om het te bestuderen, maar alleen jouw mening c.q. 'waarheid'.
Leuk dat je nu spreekbeurt aan het houden bent; wat tenminste niet helpt is een heel boekwerk hier neerplempen met weinig tot geen inhoudelijke toevoegingen. Ik zal het kort houden:
-terminologie die asus er op na houdt is compleet irrelevant; je beperkt en houdt je altijd aan terminologie en bewoording zoals algemeen gebruikt in de sector. Als iedereen zelf gekozen benamingen van zijn hardware vendor gaat gebruiken weet niemand straks nog waar het over gaat. Zo komt zometeen je neefje met mediatek based hardware, die weer met hele andere benamingen komt.
-"Ik heb dat getest en mijn testresultaten zijn ietwat positief in mijn concrete situatie (en in relatie tot WiFi5), zoals ik ten overvloede toevoegde" . Je zegt zelf iets te hebben getest. Kom JIJ dan maar met je uitgebreide testresultaten. Voorlopig blijft het bij beweren en niets meer.

Wat je niet schijnt te begrijpen is dat hoe asus zaken benoemt compleet irrelevant is; zeker gezien het hier om consumer grade apparatuur gaat en zaken als aimesh huis-tuin-en-keuken materiaal betreft. Je ziet het al aan de kinderachtige vormgeving van ac88u: ze stoppen een redelijke cortex a9 based soc in een plastic doosje, vormgegeven waarschijnlijk door de design afdeling van Mattel, en stoppen er vervolgens substandard firmware in, en vragen er vervolgens een heftige prijs voor.

En als je je dan afvraagt, hoe moet het dan wel? Nou, zo bijvoorbeeld :) :
https://www.cisco.com/c/e...-access-points/index.html
Ok, jij vindt jezelf een autoriteit. Be my guest.
Het gaat hier om consumer grade spullen, niet om Cisco, daar heeft de consument domweg de pegels niet voor. Ik ken Cisco spullen. Ik ken helaas ook de attitude van sommige Cisco engineers.

Ik ga mijn meetmethodes niet aan jouw neus hangen omdat je, zoals ik al aangaf, daar altijd wel iets van kunt vinden. Maar dat helpt helemaal niet want iedere situatie is anders. Consumenten zijn soms blij met innovaties, of dat terecht is kan je ad infinitum beredeneren.

Bullying levert niks op, makker, behalve de idee dat met sommige mensen niet fatsoenlijk valt te praten. Heb je meteen mijn oordeel. Bij deze val jij voor mij af. Dat is vast wederzijds dus dat scheelt een boel irritatie voor ons allebei.
"Ik ga mijn meetmethodes niet aan jouw neus hangen omdat je, zoals ik al aangaf, daar altijd wel iets van kunt vinden" Maar je vraagt wel exact hetzelfde aan mij |:(

Ik heb je meervoudig inhoudelijke argumenten gegeven waarom ik denk dat het zinloos is om mesh technologie te blijven gebruiken wanneer je een klein bekabeld netwerk gebruikt waarbij er geen enkele noodzaak bestaat om deze technieken te gebruiken. Maar je staat vanaf het begin vd discussie in je gelijk en doet ieder argument of weerwoord af als "bullying", en al heel snel speel je op de persoon. "behalve de idee dat met sommige mensen niet fatsoenlijk valt te praten" Nee, inderdaad, want ik heb nog geen goede inhoudelijke tegenargumenten van je mogen ontvangen, behalve een aantal persoonlijke aanvallen zoals "slecht geslapen". Je zou ook gewoon eens kunnen luisteren naar een ander, dat is een goede basis voor ieder gesprek.

Als je redundancy dan toch zo belangrijk vind, kan je overigens ook gewoon 802.3ad implementeren op je rt-ac88u ;)
Mijn inziens zit de grootste winst niet in de maximale snelheid, maar in de snelheid die je overhoudt als er veel devices connecten.
Dat gold al bij 2nd wave AC. MU-MIMO is het buzz-word.
Bij wifi 6 wordt dat met een aantal andere technieken verder verbeterd. Een onderdeel van die technieken is dat APs aan kunnen geven welke clients waneer mogen communiceren. De airtime wordt dan veel efficiënter gebruikt. Uiteraard alleen als de clients dit ook ondersteunen.
dus dan was het voordeel van 5ghz WiFi dat er meer kanalen zijn. En vervolgens worden er routers op de markt gebracht die in 1 keer al deze kanalen volblazen en je exact hetzelfde probleem hebt als met de 2,4ghz band waarin je elkaar in de weg zit.
Het is dus een beetje als een snelle auto. Ja theoretisch gaat hij hard, maar in de praktijk kun je door snelheidsbeperkingen nergen zo hard rijden.
Slechte analogie ... snelle autos worden ironisch genoeg vooral gekocht om traag door winkelstraten te rijden met je arm door het venster, en kunnen dus wel perfect aan de verwachtingen van de koper voldoen.

Offtopic? :+

[Reactie gewijzigd door spoonman op 22 juli 2024 16:04]

Eerder nogal subjectief imho
En dan niet te vergeten dat het uiteindelijk over een VDSL van net 30 mbit moet ;)
Uitzonderingen blijf je altijd houden, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen wel of coax of glasvezel, Ook VDSL kan op de meeste plekken wel 100 tot 200mbit, niet dat ik die bandbreedte nodig heb voor streamen bijvoorbeeld maar er zal vast wel een use case voor zijn.
Ik heb vier servers thuis... Daar wil ik wel graag ook draadloos een beetje vlot data vanaf kunnen trekken/op opslaan. :)
Ja, het meeste werk doe ik op een ouderwetse desktop, maar ook ik (of mijn wederhelft) moet wel eens een backup van de tablet/notebook/smartphone maken op...juist, één van die servers (en die maakt er dan off-site ook weer één en pas dan is de bandbreedte over VDSL/Coax van belang (en ook weer niet heel groot, want het boeit minder hoe lang dat dan weer duurt)).

[Reactie gewijzigd door rikster op 22 juli 2024 16:04]

Asus routers laten het niet eens toe om kanalen 120 t/m 128 te selecteren.
Dan doe je toch echt iets verkeerd!
Hier ook een AX88U gebruiker en ik heb de volgende kanalen: 36-64 en 100-128, waarvan dat laatste valt in de DFS bandbreedte waar je de radar moet scannen. Maar het klopt inderdaad dat als je router radar signalen ontvangt dat hij naar iets anders moet schakelen.
Zelf heb ik daar geen last van terwijl ik zo'n 8km van Eindhoven Airport af zit.

Verder zit je veel te klagen over weinig verschil in snelheid. Het verschil zit hem vooral in het aantal apparaten te gelijk te bedienen. Ook vind ik, is er merkbaar lagere ping. Maar goed, de gigabit trek je wel vol ja, jammer dat er geen 2,5/5gbit lan op zit :/
Zijn er al toestellen die beschikken over wifi 6?
ja hoor, 802.11ax is intussen redelijk ingeburgerd in top-line laptops en smartphones

nu, probleem met WiFi 6 is momenteel tweevoudig

1) Velen vragen zich af of er een "Wave 2" van 802.11ax komt, net zoals bij 802.11ac, waardoor investeren in een "wave 1" WiFi 6 router niet zo'n goeie investering zou zijn.

2) De WiFi alliance certifieert WiFi 6 routers die niet alle WiFi 6 features enabled hebben

https://www.reddit.com/r/...ing_wifi_6_certification/

waardoor het label "WiFi 6" eigenlijk zeer weinig zeggend is, je moet nog altijd in de detailed specs gaan duiken om te zien wat je nu precies koopt en welke waar je krijgt voor je geld
1) Velen vragen zich af of er een "Wave 2" van 802.11ax komt, net zoals bij 802.11ac, waardoor investeren in een "wave 1" WiFi 6 router niet zo'n goeie investering zou zijn.
Is ook nu al enigszins weer aan de hand met wifi 6E (extra frequencies, nu alleen nog in de VS) wat huidige wifi 6 devices niet ondersteunen.
2) De WiFi alliance certifieert WiFi 6 routers die niet alle WiFi 6 features enabled hebben
Topreactie die inderdaad +3 verdient.

Komt bij mij de vraag op "waarom"?
Op basis van wat wordt er dan gecertificeerd?
Waarschijnlijk mag de fabrikant zijn eigen hardware als WiFi 6 bestempelen.
WiFi heeft ontzettend veel features - die niet allemaal even veel zin hebben. Mara ook hele praktische (STBC bijvoorbeeld) werden niet altijd ondersteund
De standaard is ook te open en te vaag om dingen verplicht te stellen - dat was zo bij beamforming.
Wat wél ondersteund werd is MIMO. Want dan kan je een hoger getal op de doos zetten.
Nou zou je zeggen dat essentiële vernieuwingen inderdaad verplicht moeten worden. Maar ja, hoe bepaal je dat?
Ik vind zelf overigens die 1024-QAM niet zo spannend. Die heeft betrekking op optimale condities. Ik vind de werking in niet-zo-optimale omstandigheden belangrijker.
Omdat ze het success van USB zagen :+
1/6 van de laptops die momenteel verkocht worden: categorie: Laptops

1/10 van de huidige smartphones:
categorie: Smartphones

[Reactie gewijzigd door bapemania op 22 juli 2024 16:04]

Moederborden, laptops en GSM's ja, access points niet echt.

[Reactie gewijzigd door Mraedis op 22 juli 2024 16:04]

Dat is het professionele segment, daarom "niet echt".
Waarom accesspoints zo traag. Zelfs vele bieden geen 5Ghz aan.
Theorie:

De ac-chips zullen intussen wel zo uit-ontwikkeld zijn, dat je die voor een habbekrats koopt. Ook hoeft er weinig aan software-ontwikkeling gedaan te worden.

Voor ax zullen de chips duurder zijn en staan bedrijven pas aan het begin van de software-ontwikkeling.

Ze gooien daarom nu liever een goed renderende AC-router op de markt dan een lage marge AX, behalve in het topsegment.

Vanuit consument-perspectief is er ook weinig reden om vol in te zetten op Wifi6. Dat zag je ook met de overgang naar ac: beter om het ‘natuurlijk verloop’ af te wachten en op economische levensduur van je spullen te sturen dan koste wat kost in halfbakken features te investeren. Zelfs als je nu een goede ac-router koopt, gaat die rustig ook nog wel 5 jaar mee, koop je in 2025 wel een dan goedkopere Wifi6 router.

(mijn ervaring is dat mijn (draadloze) netwerkapparatuur ongeveer 5-10 jaar meegaat, zowel qua slijtage als performance)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:04]

Genoeg. Mijn s10 heeft het ook al en steeds meer laptops.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 22 juli 2024 16:04]

Maar die is dan weer geen spat sneller dan met wifi-5 (AC)... Dus ja leuk dat het er op papier in zit, als je er niks mee opschiet kwa performance...
vanaf de iphone 11
of Samsung S10
Hebben ze Wifi 6 - AX dus.
De nieuwe OnePlus 8 (Pro) bijvoorbeeld beschikt er over.
Onder andere iPhone 11 en iPhone SE. Er zullen vast wel meer devices zijn die dat al ondersteunen...
Heb enkele weken geleden een wifi6 kaart van gigabyte in mijn desktop gestoken:
https://www.gigabyte.com/be/Motherboard/GC-WBAX200-rev-10#kf
En wat is uw mening omtrent stabiliteit en performantie?
Duidelijke upgrade in vergelijking met het wifi usb stickje dat ik hiervoor had, maar dat heeft vooral met de grotere antenne te maken, en weinig met het feit dat het een wifi6 router is

Ben wel van plan om volgende week een wifi6 router te bestellen
Ja de echte high end toestellen. Vorig jaar(2019)september al de samsung note10(+) en s10(+).. deze toestellen zijn ook verkrijgbaar als 5G model ipv 4G.
Pardon? De eerste Macbook die WiFi6 ondersteund is de nieuwste Macbook Air. De eerste i devices zijn de iPhone 11 serie en de laatste iPad pro.
Anoniem: 605737 @scartissue18 april 2020 11:30
MacBook Air 2020 heeft geen WiFi 6 (ax) maar WiFi 5 (ac)
Excuus je hebt gelijk. Geen idee hoe ik erbij kom dat de Macbook Air uit dit jaar WiFi 6 heeft.
Mea Maxima Culpa ik was blijkbaar nog niet goed wakker en idd in de war met ac.
Zo'n beetje alle Apple computers vanaf 2013 en andere devices rond 2016.
Je weet dat WiFi6 toen nog niet bestond hé :+
Hmm, wel een mindere video wat mij betreft. Dit doet me wel denken aan de vroegere YouTube jaren, waarin veel video's zonder spraak waren :) maar vandaag de dag mis je dat eigenlijk wel. Bovendien moet de beste man nog even aan zijn unboxing-skills werken :+

Apparaatje ziet er wel gaaf uit, maar de WAF... Die is aan de mindere kant.
Inderdaad, nogal aandoenlijk. Ik kan niet wachten op zijn unboxing video van een paar schoenen. 😊 Hoewel er veel lelijkere routers zijn, zal de WAF hier (bij velen, al valt over smaak niet te twisten) ook te laag zijn om een zichtbare plek te veroveren in de huiskamer, waar je een router idealiter wilt hebben staan. Het belang en de gevolgen van de (W)AF worden nog steeds onderschat, m.i. Zo heeft mijn NAS dusdanig goede looks en een lage geluidsproductie, dat ie een mooi plekje óp het dressoir heeft veroverd, terwijl de router onder datzelfde dressoir, buiten het zicht, zijn nuttige werk verricht.
En wat dacht je van PoE AP's?
Wat voor NAS eigenlijk ?
Een 4 TB My Cloud Home van WD.
In antwoord op jouw eerste vraag, het volgende. Op de twee bovenste verdiepingen van mijn woning en in de tuin heb ik voor netwerkuitbreidingen gezorgd. Maar de basis blijft een goede router, waarbij een zo optimaal mogelijke lokatie in het huis minstens zo belangrijk is. Daar waar de meeste behoefte is aan een stabiel en snel netwerk. In de meeste gevallen is dat de huiskamer.
Wat voor netwerkcoorbereiding moet ik aan denken.

En dan waar ligt je modem dan kabels getrokken tot de woonkamer voor de router aansluiten? Bij ons ligt de aansluiting in de woonkamer voor het internet. En mijn kleine IT kamer is wat verder. Maar 95qm2 wou ik voorzien van twee PoE AP's
Direct naast mijn hoekwoning staat een wijkverdeelkast van KPN. Daardoor komt in de woonkamer VDSL binnen én behaalt dat de maximale theoretische snelheid. De genoemde ISP heeft tevens twee SuperWifi punten geleverd, welke op de eerste en tweede verdieping zijn geplaatst. Deze genereren een mesh netwerk met de Experia Box V10A in de woonkamer, waarmee het gehele huis is gedekt. Omdat in de achtertuin geen permanente Wi-Fi dekking hoeft te zijn, gebruik ik daarvoor incidenteel een dualband range extender van TP-Link, type RE200. Al deze netwerkuitbreidingen zijn zeer eenvoudig te installeren en functioneren prima. Mocht je er meer over willen weten, dan verneem ik dat graag.
Anoniem: 474132 18 april 2020 09:26
Is dit niet een Wifi 7 router, ik tel namelijk 7 antennes? Of is de middelste antenne element alleen een dummy toegevoegd om het fraaie design symmetrisch te maken?
de "6" staat voor "6de generatie", wat dus 802.11ax is. "WiFi 5" is 802.11ac.

Stomme marketing, maar de gemiddelde consument kent niet anders dan "bigger number = better", dus, tja...

Gelukkig is deze nomenclatuur op zijn minst beter dan de ongelofelijk stomme naamgeving van USB generaties.
Stomme marketing zou ik het niet noemen. Naast het feit dat wifi6 makkelijker uit te spreken is als 802.11ax, is het ook wat makkelijker te volgen. a, b, g, n, u, ac, ax. Wie, anders dan mensen die zich er echt in verdiepen, gaat dat uit z'n hoofd opdreunen?
Het zou niet erg zijn als mensen zich ergens in moesten verdiepen alvoor ze een aankoop doen.
Jazeker, maar dat betekent toch niet dat we het niet makkelijker hoeven te maken voor ons allemaal?
Ja, dahag. Zelfs in als IT-er moet gaan zoeken om te zien wat wat ook alweer betekende, aangezien ik niet dagelijks in de Wi-Fi wereld zit. Als standaarden dan ook nog geen eenduidige standaard zijn en per leverancier en per device feature kunnen verschillen, is de faal compleet.

Een keer een standaard doornemen en ongeveer weten wat het betekend is nog daar aan toe. De huidige praktijken bij WiFi en usb zijn echt waardeloos.

Gewoon een sticker op de doos met WiFi 6 of Usb 3 moet voldoende zijn. Dat gezeik met open standaarden waar iedereen maar van maar maken wat ie wil is echt waardeloos.

Ik wil al geen avonden uitzoeken wat mij router kan, laat staan Henk en Ingrid, tante Truus of ome Ahmed. Soms moeten dingen het gewoon doen, hoor.
Sorry, USB3 is inderdaad een debakel (mede wegens politiek/marketing redenen), maar de wereld is nu eenmaal vaak niet so simpel dat alles in een groter-nummer = 'beter' plaatje te vatten is.
Sedert wanneer is de naamgeving gerelateerd aan het aantal antennes?
https://www.tp-link.com/nl-be/wifi6/?utm_medium=select-local
Slechte grap ofzo? Kende ook iemand die me vertelde over een 1000-poort switch, toen sprak men nog niet van gigabit, en 100mbps was fast ethernet. Wifi 6 is een grotere stap dan 5G op veel domeinen.
Als je dan toch zo'n opmerking maakt, in het artikel staat ook dat er maar zes antennes gebruikt worden voor 2.4GHz en 5GHz samen en dat de zevende puur voor andere Xiaomi IoT devices is zijn als sensoren.
Waarom moet die router 7 sprieten hebben?
Een laptop of telefoon doet het zonder spriet, cq met een ingebouwde antenne.
Ik bedoel: er is toch 2-richtingverkeer, en de keten is zo sterk als zijn zwakste schakel.
Routers bedienen meestal gelijktijdig meerdere clients (Mobiele telefoons, laptops, tablets.) en hebben dus meerdere antennes om diversity of (mu-)mimo te doen.

http://blog.dlink.com/antennas-the-more-the-merrier/
Xiaomi bied toch redelijk goede hardware aan voor een lage prijs? Hoe kan dat, verzamelen ze data?

Want deze router en hun smarthome lampen, sensoren en robotstofzuiger lijken allemaal vrij interessant voor de prijs, maar is er de garantie dat er geen data naar China gaat?
Volgens mij komt Xiaomi er gewoon voor uit dat ze geld willen verdienen aan advertenties, dus het lijkt me logisch dat ze daarvoor gebruikersdata verzamelen :)
Is er wel garantie dat data niet naar Apple en Google gaat dan ? Of misschien wel naar MS ? De pc waar je dagelijks mee speelt?
Nee maar gezien dit een chinees bedrijf is is vraag ik mij af of er geen chinese backdoor in zit en hoe ze omgaan met privacy. Dat is hier in de EU toch redelijk gereguleerd, of ze doen in ieder geval een poging. China heeft overal lak aan. Dus ik vraag mij af of deze hardware geheel neutraal te gebruiken is zonder apps van Xiaomi die data versuren of ingebouwde data versturing / backdoors.
Dat lijkt me een beperk risico als je ziet dat de firmware gebaseerd is op Openwrt.
https://nl.aliexpress.com/item/4000785767529.html

Dus met een beetje geluk kun je hem vlot terugflashen naar een pure openwrt als dat gewenst is.
Ik zou er eigenlijk niet echt wakker van liggen. Andere fabrikanten doen het vast ook. De mobiel die je gebruikt komt vast ook uit china.
Een vpn verkoopt misschien wel je data aan rusland of iets zonder dat je het weet.
Andere fabrikanten doen het vast ook. De mobiel die je gebruikt komt vast ook uit china.
Wat geen argument is in de discussie.

Als prosumer boeit de discussie mij niet. De kans op een hardwarematige backdoor is klein omdat deze duur zijn en lastiger zijn om tegen te verweren (als fabrikant). Hierdoor kijk ik liever naar de software, en naar de eerste routers die bijvoorbeeld OpenWRT kunnen draaien.

Voor professioneel gebruik zorg je ervoor dat de financiële schade daarvan bij fabrikanten zo groot is dat spionage nooit kan lonen.
Ik ga je geen ongelijk geven, noch je gelijk. Echter kan je die vraag bij elke router stellen, inclusief die van je provider.

Soms moet je het gewoon accepteren, dat wij (de gewone consument) er weinig aan kunnen dan te toegeven...
Het staat in het artikel, maar voor de duidelijkheid:

WiFi 6 betekent niet 6 GHz!
WiFi 6 zou wel op 6 GHz kunnen werken.

Dit wordt dan WiFi 6e:
nieuws: Wi-Fi Alliance kondigt wifi 6e met 6GHz-ondersteuning aan

[Reactie gewijzigd door neeecht op 22 juli 2024 16:04]

Dus.. zo'n router gaat niet écht een oplossing zijn voor flatgebouwen waar al een heleboel routers om je heen staan? Oftewel: 2.4GHz is heel druk, 5GHz ook al. Maar omdat WiFi 6 op 2.4 en 5 GHz draait lost het tenminste dít problem niet op. Juist?
Wat dat probleem op zou lossen, zou eerder meerdere accespoints met minimaal vermogen zijn.
Per kamer een lowkost zender, die net de ruimte bediend.
Als in een lamp-armatuur, en dan hoogstens 3m rondom, en zo een dekkend netwerk creëren, zonder buiten je woning te komen
2.4 GHz is om een verbinding te houden. Ideaal voor berichten, WhatsApp en email bijvoorbeeld.
5.0 GHz is ideaal om veel data mee te maken en dan vooral binnen één kamer/verdieping.

In een moderne woontoren, ben je bijna alle WiFi signalen al kwijt na 1-2 verdiepingen.
5.0 GHz zie ik zelfs al niet meer van de buren op de andere hoek.
Het spectrum op 5.0 GHz is heel heel breed en de kanalen overlappen elkaar niet.

Een connectie van beide is de beste oplossing.
(Net als met 4G/5G; lagere frequenties voor dekking en hogere frequenties voor bandbreedte.)

Mijn advies voor mensen is altijd: Zeker met nieuwbouw/renovatie, installeer een access point op iedere verdieping indien je graag WiFi wilt gebruiken.

Maar eigenlijk heb ik geen recht van spreken; alle PCs zijn hier bedraad en de telefoons gebruiken 4G.
Sterker nog, ik zet WiFi altijd uit. Alleen aan als er wat te testen valt of ik bezoek krijg. Ideaal met 1 druk op de Asus Router en WiFi gaat aan/uit. :)
Was dat maar waar. De kanalen die je ziet en kunt kiezen zijn standaard 20MHz kanalen. 40 MHz gebruikt twee van die kanalen. 80MHz en 160MHz dus 4 resp. 8. Dit beteken dat er theroretisch slechts 4 80MHz en 2 160MHz kanalen beschikbaar zijn. De helft van deze kanalen liggen in het zogenaamde DFS bereik. Die is gereserveerd voor radar. Routers moeten scannen voor radar en meteen die kanalen verlaten als dit gedetecteerd wordt. Asus routers laten kanalen 120 t/m 128 niet eens toe. Daarmee heb je maar 3 80MHz kanalen en 1 160MHz kanaal ter beschikking. Dit is geen willekeur maar gaat volgens een vast en aan eengesloten patroon. Dus het 160MHz kanaal bestrijkt kanalen 36 t/m 64. Zit er ander verkeer in de band dan gaat de router terug naar 80 MHz. Die zit op de onderste en bovenste helft van kanalen 36-64. Is er nog steeds teveel verstoring gaat de router terug naar 40 MHz. En bij ieder halving van de kanaal bandbreedte krijg je een halvering van de linkspeed. Binnen een band kan de router ook terug naar een langzamere modulatie techniek.
Ja klopt, was even vergeten hoe strikt het geworden is.
Met mijn oude DSL en Kabel modem kon het wel. Ook nog gespeeld met de Horizon Box.
Inderdaad 80 MHz vaak.

http://x264.nl/dump/5490-...11-08-wifi-5ghz-ch112.jpg
http://x264.nl/dump/5500mhz-2019-10-27-5.0ghz-ch100.jpg

500 Mbps krijg je hier nog makkelijk overheen. Sneller is nog even afwachten totdat Ziggo Docsis 3.1 hier aanbied. (Het signaal staat wel al aan.)

Alweer een tijdje oud, maar:
http://x264.nl/dump/wifi-aps-2.4ghz-2017-05-18.jpg
http://x264.nl/dump/wifi-aps-5.0ghz-2017-05-18.jpg

Ik had toen 4 modems/routers allemaal handmatig ingesteld op 80 MHz.
Ik kan helaas daar even de screenshot niet van vinden.
De hoeveelheid APs klopt, antenne stond toen op balkon.

Radar of andere signalen heb ik hier nooit, hoewel op de bovenste verdieping, de isolatie houd sowieso 20-30 dB aan signalen tegen.
Onder andere de gebruikte technieken zorgen voor een performance hit. Bij wifi 6 zijn nieuwe technieken geïmplementeerd waardoor de "airtime" efficiënter geregeld wordt. Die efficiëntie winst krijg je alleen als zowel de cliënt als de AP wifi 6 ondersteunen. Als ik het goed heb begrepen heb je al een beetje profijt als een klein deel van de devices wifi 6 ondersteund, maar het wordt beter als meer en meer devices het ondersteunen.
Interessant. Dank je!
De enige echte oplossing is veel meer bandbreedte vrijmaken voor wifi dan die nog geen 100 mhz in de 2.4ghz trange. als we dat zouden kunnen vervangen voor een stuk fo 40 kanalen zou het probleem wel opgelost kunnen worden.
Ik woon op een blok met ruim 30 woningen dichtbij en wifi is iedereen zend asociaal met meerdere ssid's uit op verschillende kanalen waardoor de wifi frequenties hier zo extreem vol zitten dat er niets mee te beginnen is. Er zijn gewoon niet genoeg kanalen en dit zal op zeer veel plekken in nederland zo zijn. En overstappen naar 5ghz is geen oplossing omdat die meuk niet eens het einde van de tuin haalt.

En andere oplossing zou zijn om een kanaal toe te wijzen aan huizen en zo altijd minimaal 3 kanalen bij je buren vandaan te zitten en iedereen effectief zijn eigen kanaal heeft. Dit vereist echter 2 dingen waardoor dit nooit zal werken. iedereen moet zijn router van auto afhalen en handmatig een kanaal instellen en iedereen moet hier tech savy genoeg voor zijn om dit te kunnen doen. en dat is gewoon niet te handhaven.

Ik hoop dan ook echt dat we daarom snel andere banden beschikbaar komen maar de overheid zat daar wel niet over nagedacht hebben. Een range van 2350 mhz tot 2550 mhz zou mooi zijn maar ik denk niet dat daar ooit over nagedacht is.
Maar de huidige band keuze is of Bomvol of heeft het bereik van een aap die poep gooit en ik zie dat niet veranderen sterker nog ik zie het alleen maar erger worden nu iedereen met access points en mesh gaat klooien om uit pure wanhoop zijn wifi beter te krijgen. Neem de 160 mhz brede kanalen. leuk voor snelheid en capaciteit maar NOG meer overlap en nog slechtere verbindingen dus.

Ik heb zelf uit pure nood mijn wifi op Amerika gezet en ben van kanaal 13 naar kanaal 1 verhuist. Dit heeft een veel hoger zendvermogen en zo haal ik net de 32 Mbit hier. Het mag niet maar ik kan niet anders. Een aantal van mijn apparaten heeft geen 5Ghz wifi of het bereik komt daar niet eens en ik ga echt niet nog meer apparaten plaatsen met bijkomend stroomverbruik.

Hoog tijd dat de overheid zich ermee gaat bemoeien en bijvoorbeeld een ziggo en kpn verbied meer als 1 wifi netwerk per huis aan te leggen. als je namelijk een horizon box + modem heb zijn dat al 4 netwerken. Beide zenden ze namelijk 2.4 en 5ghz uit. en qua ssid's is het nog erger want er zijn ook nog gast netwerken.

Maarja ooit als het te laat is zullen ze snappen dat niet iedereen een grote villa heeft of een eenzaam hutje op de heide heeft en 13 kanalen echt belabberd is. Je ziet nu in deze crisis al allerlei problemen ontstaan door slechte wifi. een volle signaal balk betekend namelijk niet veel als je data niet goed aan komt.
Euh, nee, niet meer kanalen, laat het uit. Hoe minder frequentiebanden dat consumenten mogen gebruiken hoe beter en de reden waarom is net heel het verhaal dat je schrijft, dat loopt sowiezo de soep in want niemand heeft een flauw idee waar ze mee bezig zijn (uitzondering daar gelaten), wat weet de consument nu over kanalen en dan heb je nog uitzonderingen die illegale dingen beginnen doen zoals het zendvermogen opschalen en daarmee die frequenties nog meer om zeep helpen.
Uiteraard is dat een soep in een appartementsblok en dat gaat altijd een soep blijven, hoeveel kanalen je ook geeft want iedereen doet maar wat en hoe meer je geeft hoe meer soep je krijgt. Of van die FM modulators om spotify op de auto radio te krijgen, heel leuk als dat naast je rijd en plots valt je radio weg terwijl het hartstikke illegaal is om op FM banden uit te zenden. En dan heb je nog alle rommel consumenten toestellen die op de vrije te gebruiken frequenties storing zitten te geven dus nee, de frequenties die consumenten om zeep mogen helpen, hou ze klein in aantal en hou het zendvermogen laag.
Tja en toch is wifi here to stay maar lang niet altijd bruikbaar maar wel noodzakelijk.

Er is hier bij mij thuis de laatste dagen iets raars aan de hand.
Ik zag altijd heel veel wifi netwerken. Meer dan 40 maar het werkte nog redelijk al dan niet veel trager als het zou moeten (max 40 Mbit). Nu is dat ineens gereduceerd tot 4 a 5 netwerken en zelfs op wat lijkt een totaal vrij kanaal werkt wifi helemaal niet meer.
Ik heb vanalles geprobeerd maar er is gewoon niks aan te doen. Ik heb zelfs als test de router op USA gezet omdat je daar veel meer zendvermogen van krijgt en dag gooide de signaal sterkte flink omhoog maar nog altijd was de doorvoer belabberd (8Mbit). Ik heb geen idee wat er aan de hand is maar mijn hardware is uitgesloten. Iets stoort alle wifi in de buurt lijkt wel. Ik heb verschillende wifi tools op de laptop en tablet geïnstalleerd en ga later maar even rondlopen in de buurt met hotspot en laptop om te kijken of het ergens weg valt want het enige wat ik nog kan bedenken is een jammer of defect apparaat die alles om zeep helpt.

Ik zou in ieder geval graag meer frequentie bereik zien zodat er vrije ruimte is en mijn producten weer bruikbaar worden.
Niet aan je gasten vertellen dat je een 5GHZ router hebt! Die kunnen ze wel eens aanzien voor 5G en staat zo je router in de fik! :+
Veel routers geven het 5GHz netwerk een andere SSID met _5G als toevoeging. Er moet een groep mensen helemaal de kriebels krijgen als ze dat ontdekken :D
Heb ook in al mn laptops het WiFi kaartje vervangen door een AX200, in zowel nieuwe als oude slotvorm.
Werkt perfect. Zelfs met een oude router doet ie t al beter.
@RoD Hij heet AX3600, niet AX3660. Staat ook al in de PW: pricewatch: Xiaomi Mi AIoT Router AX3600

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.