Wie kan er nu niet tegen kritiek? Ik verwijt jou dat je niet heel goed kunt lezen en dat je te veel theoretische concepten voor de onderhavige situatie gebruikt en dan reageer je aangebrand en betweterig. Je gaat vooral niet in op wat ik zeg, n.l. dat ik jouw definitie te nauw vindt
in dit concrete geval.
Zo benoemt ASUS het in hun firmware (i.c. de Merlin variant ervan die ik gebruik):
RT-AX88U (alle andere die ik getest heb , n.l. de AX58 en de AC86 noemen het niet verrassend net zo) supports several operation modes to meet different requirements. Please select the mode that match your situation:
- Wireless router mode / AiMesh Router mode (Default)
- Access Point(AP) mode / AiMesh Router in AP mode
- Repeater mode
- Media Bridge
- AiMesh Node
Ik vind zelf dat de benaming 'Access Point(AP) mode / AiMesh Router in AP mode' de boel lekker verwarrend maakt, maar ja, het staat er wel (ook nog in een grammaticaal incorrect Engels: 'match').
Hoe je een 'AIMesh' opzet staat in
https://www.asus.com/ca-en/support/FAQ/1035087 Daar zie je dat een
bedraad ('wired backhaul' noemen anderen het) AIMesh-systeem voor ASUS gewoon nog steeds zo heet en niet Router/AP combinatie oid. Wat het verschil is tussen een 'AIMesh node' en een 'AIMesh Router in AP mode' wordt er ook niet erg veel duidelijker van. Het 'bekt' lekker voor marketeers, denk ik. ASUS legt verder ook nergens echt uit hoe je tussen die 'modes' kiezen moet, dat mag je lekker zelf uitzoeken (wat best leerzaam kan zijn, maar dat terzijde).
Het lijkt er op dat je Asus-firmware niet kent (of het bagger vindt, of om weet ik wat voor andere reden verrot wilt schoppen, of weetikwat), maar je snapt nu hopelijk tzeunis' verwarring. Je gebruikt de terminologie op zich theoretisch correct maar je beseft schijnbaar niet dat ASUS dingen nu eenmaal zo (be-)noemt en we hebben het daarover (i.c die van een AX88U van ASUS op HWGuru's 'router' en idem op een serie van die dingen van tzeunis), niet over e.o.a. fraai stukje techniek uit een heel andere toepassing. We hebben het ook niet over theoretische effecten maar gewoon over of iets werkt en bevalt. Als je een blik werpt op de discussies op b.v.
https://www.snbforums.com/forums/asuswrt-merlin.42/ (of voor mijn part andere subfora van SmallNetworkBuilders) dan zie je dat er veel te soebatten valt over beide onderwerpen en dat het oordeel voorlopig nog niet geveld is, noch theoretisch noch praktisch (kijk maar eens naar de meetgegevens uit de WiFi6 testopstelling van hun 'guru'; nog afgezien dat je bij iedere firmware die zou moeten herhalen (en testen deed hij (de AX88U) met de eerste release-versie en de ervaring leert dat die nooit zo goed bevalt dat er niet flink aan gesleuteld moet worden) en is zijn testopstelling nogal specifiek, wat te maken heeft met vigerende bouwmethodes op diverse continenten).
De één vindt WiFi6 een hype, de ander beoordeelt het positiever. De één vind ASUS AIMesh onzin, de ander zweert er bij (of iets daartussenin, dat komt ook voor, b.v. bij ondergetekende m.n. omdat het nog steeds vrij 'buggy' overkomt, iets waar de één om mij onverklaarbare redenen meer last van heeft dan de ander). En dan hebben we als complicerende factor nog even buiten beschouwing gelaten dat ASUS soms dingen verandert in hun firmwares zonder die erg duidelijk te documenteren, ook (en vooral, lijkt het) op het gebied van wat zij 'Mesh-technologie' noemen (en om criticasters voor te zijn AIMesh gedoopt hebben, waarbij vrijwel iedereen dat AI er uiteraard weer afsloopt).
Daar komt bij dat je geen meetgegevens kunt/wilt overleggen die
in dit concrete geval wat toevoegen aan de opmerkingen die HWGuru poneerde, c.q. de vragen die hij stelde, n.l. of WiFi6 (met alle erop gedefinieerde protocollen) op zijn ASUS RT-AX88U wel iets oplevert in NL. Ik heb dat getest en mijn testresultaten zijn ietwat positief
in mijn concrete situatie (en in relatie tot WiFi5), zoals ik ten overvloede toevoegde. Dat ik vervolgens
in ASUS-termen mijn 'Mesh' omzet naar eentje met een wired-backbone mag je incorrect gebruik van de terminologie noemen, maar dat is nu eenmaal hoe ASUS die gebruikt. Ga ASUS dat dan maar uitleggen. Ik wens je succes daarmee, want je weet net zo goed als ik (vermoed ik) dat zulke fabrikanten eerder naar hun marketing-afdelingen luisteren dan naar willekeurige techneuten uit verre streken.
'Correct' taalgebruik is soms alleen maar verwarrend. Ik noemde ooit (ergens in de jaren '80) in een poging tot taalzuiverheid een printer een afdrukapparaat en niemand begreep wat ik bedoelde. Je kunt ook te weinig pragmatisch c.q. te correct zijn.
Dus: Je hebt een mening, die heb je gegeven en nu gaan we proberen of we HWGuru en tzeunis op weg kunnen helpen om
hun situatie een beetje handiger/beter of effectiever te maken. Hen verblinden met je kennis helpt hen daarbij vermoedelijk niet, zeker niet als je hen geen bronnen geeft om het te bestuderen, maar alleen jouw mening c.q. 'waarheid'.