Google werkt in Amerika aan fysieke bankpas

Google werkt in Amerika aan een eigen fysieke bankpas. Daarmee zouden gebruikers in winkels kunnen betalen via Google Pay. Ook zou het bedrijf werken aan een virtuele debetkaart. Het lijkt er niet op dat de kaart snel in Nederland beschikbaar zal komen.

Afbeeldingen van de fysieke bankpas werden door een anonieme bron aan TechCrunch gegeven. Het gaat om een debetkaart die in Amerika zou worden ontwikkeld. De pas kan worden gekoppeld aan een rekening om er vervolgens in de winkel mee te betalen. Google zou daarvoor samenwerken met verschillende banken zoals CITI Bank en Stanford Federal Credit Union. De namen en logo's van die banken komen ook op de kaart te staan. De kaart lijkt in de eerste concepten wit en heeft een typische Google-stijl, al schrijft TechCrunch dat het om een concept gaat en niet een definitieve versie. De kaart heeft nfc-ondersteuning, en werkt met het Visa-netwerk. Volgens de bron van TechCrunch kunnen gebruikers de kaart gebruiken door geld van hun bankrekening naar hun Google Pay-account te verplaatsen.

Naast de fysieke kaart zou Google ook werken aan een virtuele bankpas. Dat zou een functie in Google Pay zijn waarbij gebruikers via bluetooth mobiel kunnen betalen, en het virtuele kaartnummer gebruiken voor online transacties. In de bijbehorende applicatie staan volgens TechCrunch privacyopties om te kiezen welke informatie een gebruiker deelt met Google.

Google ontkent tegen het medium niet dat het werkt aan een kaart, al bevestigt het het nieuws ook niet. Het bedrijf verwijst naar nieuws uit de Wall Street Journal van vorig jaar. De krant ontdekte dat Google experimenteerde met bankopties. Google probeerde jaren geleden met Android Wallet ook al een fysieke bankpas uit te brengen, maar dat is nooit gelukt. Het is ook niet bekend in welk stadium de ontwikkeling van de bankpas zich bevindt, en of er plannen zijn die internationaal uit te rollen. Als dat gebeurt zal dat niet in Nederland zijn. Daar is Google Pay op dit moment nog niet actief. Wel kunnen inwoners in België, Duitsland en enkele andere Europese landen Google Pay gebruiken. Het is nog niet bekend wanneer Google Pay naar Nederland komt.

Google-bankpas

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-04-2020 • 20:35

122

Reacties (122)

122
118
45
2
0
52
Wijzig sortering
waarom zou je dit gebruiken? je hebt al een pinpas bij een bank, waarom dan een nieuwe soort pas koppelen aan diezelfde rekening, zodat je 2 pasjes hebt die met die rekening werkt? :P
In de VS is nu pas de grootschalige uitrol van de bankpas bezig. Een jaar geleden klaagde de eerste inwoners van de VS dat het onthouden van een pincode zo lastig was.

Momenteel werkt de VS nog met creditcards en checks. Echter worden checks langzaam uit gefaseerd en met de enorme hoeveelheden aan datalekken waarbij in de afgelopen jaren een groot deel van de Amerikanen hun social security nummer hebben gelekt zal de hoeveelheid creditcard fraude aan het skyrocketen zijn.
Daarnaast is de VS er ook van op de hoogte dat hun national debt een enorme krater is geworden die ze niet meer kunnen vullen nu ze een nieuwe tegenhanger hebben op economische gebied (China). De creditcard werkt dit debt gat in de handen en moet dus langzaam worden uitgefaseerd.

Omdat de VS nu achter ligt is dit een uitgelezen mogelijkheid voor een corporatie zoals Google om in dit gat te springen. Er zitten zoals ik het zie wel kanttekeningen aan op de langere termijn. Mocht Google hierin slagen dan krijgen ze niet alleen meer inzage in uitgaven, ze kunnen op termijn de gebruikers van die passen overhalen om gebruik te maken van financiële bankdiensten van Google en zo conventionele banken uit de deur drukken. (hypothetisch natuurlijk)

In de EU zou dit niet zomaar gaan omdat banken en zaken zoals bankpassen strenger gereguleerd worden. Als wij kijken naar de VS hoe het nu is en hoe het zo is geworden sinds de jaren zeventig van de voorgaande eeuw dan kunnen wij constateren dat het terecht is dat regulatie in de EU strenger is.

Natuurlijk is het hele creditcard systeem van de VS compleet van lotje getikt. Op papier is het een werkend systeem; je pakt een creditcard, koopt goederen ermee en betaald zo snel mogelijk de bedragen terug om niet gewurgd te worden door de interest op de bedragen. De realiteit is dat mensen lang wachten met betalen of gewoon niet kunnen betalen. De uitrol van bankpassen is dan een stuk beter omdat het vooraf betalen stimuleert maar het is veel te traag en veel te laat. Die ijsberg hebben ze allang geleden geraakt. Maar dat is een verhaal voor een andere keer. :P
Een pinpas is voor de gemiddelde amerikaan zeer onintressant. Veel banken beoordelen hun klanten volgens de credit history. Wil je een hypotheek of persoonlijke lening?? Dan ben je verplicht schulden te maken en deze netjes te betalen.
Hoe die credit score werkt is ook nog eens absurd. Ik heb een familielid in de VS met leningen om de studie te betalen. Vorig jaar heeft hij één van die leningen vervroegd afbetaald en dat zorgde ervoor dat zijn credit score lichtjes naar beneden ging. Je hebt immers minder schulden om netjes af te betalen volgens hun.

Dat je je schulden sneller afbetaald dan normaal zou gebeuren wordt dus niet als iets positiefs gezien daar.
Hoe bizar (en imho ook onethisch) dat ook lijkt voor ons, het is wel het meest logische opstelling vanwege de positie die de VS met hun Dollar heeft op het gebied van Fractioneel Bankieren.

Des te meer er wordt uitgeleend, des te meer bezit er wordt gecreëerd. Geld (fictieve waarde) wordt namelijk gecreëert op het moment dat een bevoegde instantie dit uitleent. In feite wordt er geld uit geleend wat er (deels) niet is en wordt het zeg maar, in computertermen, gegenereerd. Dus, hoe meer er wordt uitgeleend, des te meer de som aan bezittingen van de bank stijgt want het moet wel terug betaald worden (a.k.a. ergens anders vandaan komen). De waarde is fictief en al lang niet meer gebonden aan goud.

Dit fenomeen heet Fractioneel bankieren en staat aan de basis van het, sinds na menselijke slavernij, meest onethische door de mens ontworpen systeem voor waardecreatie. Morty Smith (fictief cartoon) zou het "slavery with extra steps" noemen.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 21:57]

Fractioneel bankieren bestond al lang voordat de goudstandaard (godzijdank!) losgelaten werd, en is juist goed om geld te laten circuleren. Ik zie dan ook geen relatie tussen dit en kredietscores.
Anoniem: 138647 @field33P18 april 2020 14:16
Nixon had de goudstandaard juist nooit los mogen koppelen. Biggest mistake ever. Sindsdien hebben we "funny money", een situatie waar we nooit meer uit gaan komen.
Goud is zo vreselijk arbitrair als eenheid. Een munteenheid wordt gestut door de economische activiteit die erachter zit, niet door het metaal wat erachter zit.
In in ideale wereld wordt een munteenheid inderdaad gestut door economische activiteit die erachter zit, in de praktijk gaat het net zo hard om militaire macht, zonder hun leger was de dollar lang niet zoveel waard meer, de hele wereld dwingen om in jouw munteenheid te betalen voor olie, dat kan alleen als je het sterkste leger hebt.
Ik vind het echt erg dat de meeste mensen deze informatie niet eens weten, of wat ik ook vaak zie, niet eens willen weten. Naar mijn inzien is dit de grootste belasting die er is en veel mensen weten niet eens dat ze het betalen, en of willen het niet weten.
Akkoord, het is erg triest.
Gezien je interesse nog een leuk weetje: Een jaar hoort eigenlijk 13 maanden (28dgn) te hebben, en dus 13 salarisstrookjes, maar wegens gesjoemel in het verleden is dat dus hoe het nu is.
https://youtu.be/EcMTHr3TqA0
De EU doet anders vrolijk mee. Die kopen schulden op met niet bestaande euros om vervolgens .... ja wat eigenlijk....ze in een laatje te stoppen voor een volgende generatie (die waarschijnlijk weer hetzelfde doet)
In een normaal systeem zou de rente dan gaan stijgen, maar omdat de ECB zélf die rente bepaalt blijft hij extreem laag.
Ja maar vraag jezelf dan af wat is rente eigenlijk en waarom heeft het een bepaalde percentage (vast en/of variabel).
Is in Vlaanderen ook, als je de hypotheek van uw woning sneller terug betaald moet je ook een vergoeding betalen.
Klopt. Dit heeft echter geen invloed op je mogelijkheid om op een later tijdstip een nieuwe lening te krijgen, of het maximum bedrag wat je kan lenen. De credit score in de VS heeft daar wel een impact op.
Ja zo ook in Duitsland...heb lang geleden (jaren 90) een tijdlang in Duitsland gewoond...en na een paar jaar mijn huis verkocht. Zat hypo op...die heb ik toen vervroegd afbetaald...en ja hoor...moest ik (toen nog) 1100 DM boete betalen bij de Sparkasse..!! ik vond dat toen schandalig. Nog steeds trouwens. Puur geldtrekkerij van zo een bank mi. 1100 Dmark...dat was toen best veul geld.
Op zich geen onoplosbaar probleem. Als ze een soort van BKR optuigen dan kunnen ze het net als bij ons vanaf de andere kant benaderen: bij wanbetaling aan een bedrijf levert dat je een registratie op in het register.

Ik zeg niet dat het BKR systeem 100% goed functioneert maar het zou een prima oplossing zijn voor de (op de creditcard gebaseerde) credit rating.
Dat hebben ze al lang. En het gaat daar veel verder dan hier: slechte credit rating? -> dan ook de kosten voor je gas/water omhoog bijvoorbeeld. (Reden waarom mijn huisbaas die rekening voor mij betaalde toen ik daar woonde, hij had een hoge credit rating en kreeg korting, ik als nieuwe immigrant had een lage dus betaal je dubbel) Is daar veel meer aan credit rating gekoppeld dan hier.
Het is een beetje off-topic, maar het is echt absurd hoezeer het Amerikaanse systeem gebouwd lijkt te zijn om de armen arm te houden. Dit is maar één van de vele voorbeelden.
Nee, dat doen we in Nederland een stuk beter door arme mensen als wanbetaler aan te merken en zo de kinderopvangtoeslag en andere dingen te ontnemen 8)7 Gelukkig krijgen ze dat geld nu terug, maar dat heeft wel jaren geduurd en veel moeite en media-aandacht gekost. En dat is ook maar één van de vele voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 21:57]

Ja, dat is echt schandalig. En ook in Nederland zijn er meer van dat soort voorbeelden. Maar in de VS is het wel next level hoeveel negatieve feedback loops er op arm zijn zitten. Terwijl ze prat gaan op upwards mobility.
Dit zijn fouten in het systeem, ministers verliezen er zelfs hun baan door en 'we' proberen het op te lossen.
In de USA wordt dit systeem als GEWELDIG gezien. Dá's nogal een verschil.
En als je hier arm bent betaal je gewoon de prijs voor stroom of gas. Net zoals bij de Appie.
Iets met privacy?
Dit zijn fouten in het systeem, ministers verliezen er zelfs hun baan door en 'we' proberen het op te lossen.
In de USA wordt dit systeem als GEWELDIG gezien. Dá's nogal een verschil.
Oh, dus jij noemt jarenlang mensen bewust als wanbetaler aanmerken een "fout"? De Belastingdienst zag het als "geweldig" en wist er al veel langer vanaf, maar weigerden er iets aan te doen of te compenseren, dus het was gewoon een bewuste actie en geen "fout".
"Wil je een hypotheek of persoonlijke lening?? Dan ben je verplicht schulden te maken en deze netjes te betalen."

Een hypotheek of een lening is toch per definitie een schuld?...
Klopt maar in amerika moet je eerst kleinere schulden maken met je creditcard of beter een autolening en daarmee een credit history op te bouwen om uberhaupt in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Zelfs als je niks wilt lenen dan ben je alsnog verplicht te lenen omdat je credit history super belangerijk is.
Ja, en die kan je dus niet (makkelijk) aangaan als je niet al "bewezen" hebt kleinere schulden netjes af te betalen, met name via creditcards.
Je bedoelt dus schaduwbanken?dat kan Google in de toekomst zeker worden.dit wordt echt niet leuk zo in de toekomst.

tja de Europese Unie en de ECB voor zo ver ik het begrijp koopt staat obligaties op van landen. Staatsobligaties zijn bedrijven die geld lenen aan de overheid, dus het gebeurt al dat bedrijven geld lenen aan de overheid.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 21:57]

Alles gaat straks via Google. Google bepaald alles en regelt het.Het grote gevaar dat 1 bedrijf alles regelt en weet.
een google, apple, Mircosoft, etc etc heeft al een grotere begroting dan landen als Portugal of Spanje, kwa financiën.Zulke grote bedrijven kunnen gewoon een heel land kopen als ze dat zouden willen, zo veel geld dat die partijen verdienen is gewoon niet normaal meer.Zover zal het nooit komen, dat een van deze partijen een land zal toe-eigenen.Maar het maakt wel duidelijk dat ze heel erg veel geld en macht hebben.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 21:57]

Uiteraard, de staatsschuld (in België groter dan in NL) is verschuldigd aan iemand....
Anoniem: 1350842 @Auredium19 april 2020 17:06
Vergeet ook niet dat veel creditcards de US (al dan niet alle) werken met systemen waar mensen worden gemotiveerd om ze te gebruiken. Zo krijg je bij bijna elke creditcard wel een vorm van cashback, of spaar je punten. Zo ook met bijvoorbeeld de Apple creditcard, waarmee je korting krijgt in de winkel van Apple.

Het hele creditcard systeem is vooral gebaseerd op mensen geld uit laten geven wat ze niet hebben (of in ieder geval niet allemaal tegelijk), om daarna heel veel geld te verdienen over de rente die ze er op krijgen. Een bankpas past niet in dat systeem omdat je betaalt met het geld wat je hebt. Geen enkele Amerikaan zal dan ook kiezen voor een bankpas, want je krijgt die cashback niet en je moet ook nog eens het geld hebben op dat moment (bizar ik weet het).
Helaas hebben we die systemen ook in Nederland, diverse grote winkelketens hebben een koppeling met lenen. Er zijn zelfs winkels die meer verdienen met aan de klant verstrekte leningen dan aan de winstmarge over hun eigen producten.
Het overgrote deel van de amerikanen hebben geen pinpas(debitcard)
Maar wel een bank, waar je die debet kaart kan aanvragen. Waarom niet via die weg vraag ik me dan af?

Het lijkt me een gevaarlijke weg om in te slaan, je zeer persoonlijke gegevens delen met een derde partij.
Ik heb in 2001 een maand gewoond bij een beneden modaal gezin daar. De man des huizes haalde zijn soldij nog op bij de supermarkt eens per week. cash, check en credit card was het daar. en met de ene credit card de andere afbetalen etc. op sommige gebieden is Amerika vooruitstrevend en op sommige gebieden totaal niet.
Je bent ook een dief van je eigen portemonnee als je in Amerika niet met credit card betaalt omdat vele kaarten een reward program hebben. Waarmee je bijvoorbeeld voor vliegtickets kan sparen of een korting krijgt op je aankoop. Die rewards programma's worden natuurlijk bekostigt door de klant via verborgen hogere transactie kosten die al in de prijs van de producten zijn ingecalculeerd. (sommige winkels weigeren daarom sommige credit kaarten met rewards) Dus zelfs als je via een debit card betaalt betaal je die extra kosten, dus dan betaal je gewoon mee aan die bonussen maar dan vang je er zelf niets voor. En niet te vergeten de credit score die daar zo belangrijk is. In Amerika moet je een positieve krediet score opbouwen om in aanmerking te komen voor een hypotheek, dus als je krediet op tijd afbetaalt krijg je punten bij je score en anders een aftrek. Terwijl hier in Nederland alleen bij wanbetaling er iets aan je score verandert.
Eh, wij hebben hier ook reward programs, alleen noemen wij het AirMiles. En in Nederland wordt je wel erg makkelijk als wanbetaler aangemerkt, zie bijv. de toeslagenaffaire. Amerika is niet perfect, waar het is hier niet *altijd* beter.
Ik zeg ook niet dat het hier beter is maar dat je in Amerika geen keus hebt om niet met een credit card te betalen. Anders bouw je helemaal geen credit score op en dan kan krijg je moeilijk een hypotheek als starter.
Ik kreeg vorig jaar een lift in de VS van een kennis daar. Ik vroeg of we even langs een pinautomaat konden rijden, maar ze had geen idee waar die waren. Niet omdat ze nooit cash nodig had, maar juist omdat ze letterlijk alles in cash deed. Cash betaald voor haar werk, cash de huur betalen, enzovoorts. Gewoon een hoogopgeleide vrouw van in de 30.
Toen ik in Amerika een maand vertoefde lag opeens het internet eruit. Oh zeker vergeten te betalen. Ik zo van. Oh sluiten ze dat dan zo maar meteen af?? Hoe lang duurt dat dan wel niet dat internet weer aangesloten is? Zij zei: kom maar mee de auto in.

Rijden we naar haar internet provider en zo daar bij de receptie zegt ze: mijn naam is dit en ik heb niet op tijd betaald.

legt 20 dollar neer of hoeveel het ook was. Receptioniste telt het en toetst wat in de computer en zegt: je hebt weer internet!

MIND BLOWN! Probeer dat hier maar eens..

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 23 juli 2024 21:57]

Dat is natuurlijk geweldig.......
Het verschil hier is dat je eest een paar herinneringen en aanmaningen krijgt voor je wordt afgesloten. En dan hoef je je stoel nog niet uit om het per bank te regelen.
Mind blown. En veel gemakkelijker.
Buitendat zo ik niet weten waar en hoe je in NL je internet abo CASH kunt betalen...bij Ziggo in elk geval niet....hahahahahahah.
Waarom zouden WIJ dit willen gebruiken, bedoel je? De generatie na ons, die opgroeit met Google, die denkt dat Google/ Chrome de poort is tot internet/ info die zal het graag willen gebruiken. Waarschijnlijk zullen zij dan dezelfde discussie hebben zoals wij die nu hebben over Google/ Android.
Aangezien GooglePay, ApplePay en Paypal hier ook actief zijn, kun je rustig stellen dat ook wij hier vrolijk aan mee (gaan) doen.

Zolang de banken hier blijven slapen zullen ze links en rechts ingehaald worden door alternatieve 'bank'bedrijven.

Zo zit ik er aan te denken om mijn bank de deur uit te schoppen en over te stappen op zoiets als Bunq of Revolut.com. Ik heb nog alleen maar spaargeld, AOW en Pensioen (huis is hypotheekvrij) en betalen gebeurd hier alleen cash of creditcard dus vertel mij maar wat voor voordeel (bijv) ABN Amro nog biedt?
Sinds wanneer is Google Pay hier actief? Ja, je gebruikt het om bijv. je YouTube-abonnement te betalen, maar het is niet zo actief als Apple Pay en PayPal, want je kunt nog niet in de winkel betalen met Google Pay.
Ten eerste: https://support.google.com/pay/answer/7351439?hl=nl Tweakers is niet alleen Nederlands.
Ten tweede: Google Pay of alleen Apple Pay en PayPal (Nederland) maakt toch echt geen verschil voor de Nederlandse banken. Ze mogen gewoon wel eens wakker worden.
Nog meer inzicht voor google naar je koopgedrag neem ik aan.
Is in Vlaanderen bij sommige banken ook gratis.
Geen idee wat ik me hierbij moet voorstellen ... Volgens mij bestaan deze zaken al.
Steeds meer partijen met dit soort dingen. Maar meestal is het dan een Maestro in combinatie met een MasterCard. Denk aan Revolut, N26, bunq etc.

Het enige verschil is dat dit gelijk gekoppeld is aan Google Pay. Een goede vergelijking is - volgens mij - de Apple Card.

Maar zoals @Trolololo terecht opmerkt, dit is nóg meer data in handen van Google. Je kunt je oprecht afvragen of je dat moet willen.
In mijn beleving is dit een gevolg van bijv. de PSD2 richtlijn waarbij niet bancaire instituten, ook payment services kunnen aanbieden. Vervolgens blijkt dat de consument nog wel gehecht is aan zijn fysieke bankpas en daarom gaan dit soort bedrijven deze ook aanbieden.
Je betaalt nu toch al met je (google)phone die altijd bij je hebt.
Dit vult wellicht leuk de wallet-gleuf van je fliphoesje maar dit is technisch gezien toch een stap achteruit?
Eens maar toch zie ik bij ons in de supermarkt nog weinig mensen hun phone gebruiken om te betalen. En in de US zijn ze van de (credit)cards dus veel mensen hebben daar nog een gevoel van comfort bij een fysieke pas. Door die nu aan te bieden hopen ze natuurlijk verder in de markt te komen.
Zijn ze daar niet massaal aan de debt-card? Alles wat je afrekent komt bij je lening...
Kan Google meer data minen. Het gaat hier niet om of de consument hier iets aan heeft, het gaat erom of Google hier iets aan heeft. Ze gooien er een lading marketing achter dan gaan mensen het wel gebruiken.

Facebook probeert het ook al met hun Librapay. Je zou ook echt oelewapper moeten zijn om deze diensten te gebruiken.. dat is de gemiddelde consument dus. Mensen moeten bewust worden dat deze bedrijven alles van je willen weten, dat ze alles van je volgen om vervolgens deze data te verkopen aan derden en om gerichte advertenties te tonen. Mensen offeren hun privacy en eigen veiligheid op voor gemak, en het maakt ze niet uit totdat ze op een dag 5 nieuwe auto's en een nieuw huis op hun naam hebben staan en dik in de schulden zitten omdat de verkeerde deze data heeft bemachtigd.
Je zou ook echt oelewapper moeten zijn om deze diensten te gebruiken.. dat is de gemiddelde consument dus.
Precies dit!
Voordat je het weet heb je meegewerkt aan het realiseren van wat is beschreven in het boek 1984.

Na het lezen van 1984 had ik verwacht dat privacy schending iets engs was. Alleen met de harde hand van de autoriteit wordt het ons door de strot geduwd..., maar nee, de realiteit is dat privacy schending wordt gepresenteerd als handig/praktisch (parkeren of betalen met je telefoon), geld besparing (kortingen, goedkoper lenen/pinnen/beleggen) of het verbindt mensen (social media).
Veel van die dingen zijn ook daadwerkelijk praktisch en handig; het wordt niet alleen zo gepresenteerd. Het is niet altijd maar "dom consumentje trapt in marketingpraatje."

Ik zou veel Tweakers willen oproepen af en toe uit hun bubbel te komen, van hun high horse af te stappen en zich te verplaatsen in die "gemiddelde consument" waar altijd over geoordeeld wordt.

Bovenstaande staat uiteraard los van of deze praktijken gevaarlijk zijn of niet. Het ontbreekt hier soms gewoon aan inlevingsvermogen.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 23 juli 2024 21:57]

Facebook's Libra is volgens mij een crypto-currency, niet alleen een betaalmiddel. Dus iets anders dan Apple en straks Google.
Google inderdaad nog meer dat minen. En niet alleen over de eigenaar van de kaart, maar ook over de tegenpartij waar het geld naar toe gaat. De kaarteigenaar kan een overwogen keuze maken voor Google, maar de tegenpartij heeft geen enkele inspraak of zijn/haar gegevens worden gemined.

Zo krijg Google dus ook inzicht in de financiele positie van bedrijven waar betalingen gedaan worden. Die info kunnen ze vervolgens weer gebruiken voor marketing doeleinden.

Wat mij betreft zorgwekkend.

* Apple zit natuurlijk in een vergelijkbare positie met hun Apple-pay.
Laat ik eerst stellen dat ik het met je oelewapper-statement eens ben. :)

Maar is het niet hetzelfde als met een pinpas betalen?
Als je iedere dag naar de supermarkt gaat en je rekent met pin- of Google-pasje af, zien "ze" toch alleen WAT je uitgeeft, niet WAARAAN?

Ik ben zelf verder groot voorstander van cash, maar mijn pin- of Google-pas in dat ding stoppen in de supermarkt lijkt mij niet zo een heel groot probleem.
Mensen offeren hun privacy en eigen veiligheid op voor gemak, en het maakt ze niet uit totdat ze op een dag 5 nieuwe auto's en een nieuw huis op hun naam hebben staan en dik in de schulden zitten omdat de verkeerde deze data heeft bemachtigd.
Die laatste (lange) zin begrijp ik niet helemaal. :?
Dat is toch ook eigen verantwoordelijkheid?
Kan Google (of de bank) het helpen dat jij dat ineens besloten hebt te doen? (Edit:5 nieuwe auto's en een nieuw huis kopen)

[Reactie gewijzigd door HMC op 23 juli 2024 21:57]

Die laatste (lange) zin begrijp ik niet helemaal. :?
Dat is toch ook eigen verantwoordelijkheid?
Kan Google (of de bank) het helpen dat jij dat ineens besloten hebt te doen? (Edit:5 nieuwe auto's en een nieuw huis kopen)
Dit is het antwoord
omdat de verkeerde deze data heeft bemachtigd
Datalek.
Je hebt bij mijn weten toch nog steeds een pincode nodig om in te loggen, indien die ook bekend is heb je nog steeds de fysieke pas nodig om betalingen te doen.
Ook werkt de kaart op het visa netwerk, dat wil zeggen dat je het geld hebt maar volgende maand moet betalen. Logischer wijs zit hier een limiet op die bepaald is door je inkomen.
Als je iedere dag naar de supermarkt gaat en je rekent met pin- of Google-pasje af, zien "ze" toch alleen WAT je uitgeeft, niet WAARAAN?
Je hoeft ook niet altijd exact te weten wat iemand afrekent om toch een onderbouwde gok te kunnen maken. Iemand die maandag tot en met vrijdag rond het middaguur een kleine 10 euro betaald bij dezelfde supermarkt koopt waarschijnlijk zijn lunch. Of dat dan broodjes met een pot pindakaas en een flesje cola of een maaltijdsalade is, hoeft dan niet erg interessant te zijn. Iemand die datzelfde doet maar elke keer bij een andere supermarkt idem, maar die werkt waarschijnlijk op verschillende plekken.
Iemand die elk kwartaal paar honderd uitgeeft bij C&A heeft waarschijnlijk kinderen en koopt kleren van kindergeld etc (bij wijze van).

Welk product jij op een specifieke dag ergens afrekent is niet zo interessant, het profiel dat je vast kan plakken aan je uitgavenpatroon wel. Waar, hoeveel en hoelaat is toch ook al een gegeven.
Meh. Google biedt erg handige en gebruiksvriendelijke diensten zoals Android, Chrome OS, Cloud, Gmail, Photo, Stadia en nog veel meer aan. Alleen in de ruil voor big data analyses, met AI en ML-mogelijkheden voor verdere R&D.

Ben je dan een oelewapper om deze diensten te gebruiken? Nee, want de apps zijn zeldzaam goed en ik vertrouw mijn data met alle privacy voorwaarden die je vooraf na kunt lezen liever bij een groot en professioneel bedrijf als Google. Liever dit dan een handvol aan kleine partijen waarvan je maar af moet vragen of die over een paar jaar niet zijn omgevallen, en waar is je data dan.

Google Bank is een niet meer dan logische stap, Apple doet het al.

Google Pay kun je trouwens als Nederlander al prima gebruiken met N26. Die andere fijne gratis bank. :)
Anoniem: 1302638 @Omega17 april 2020 22:09
Je hebt geen idee hoe kut de banken daar zijn. Als ik daar bankierde zou ik zo overstappen.
Precies. Verreweg het meeste standaard betalingsverkeer loopt daar nog gewoon per cheque. Huur, hypotheekbetalingen, telefoonkosten e.d. En het meeste wat 'moderner' is, gaat via de creditcard met wanstaltige rentetarieven (15%+) als je je saldo niet elke maand aflost en bovendien een hoog kostenplaatje (ca. 3%) voor
Ik probeerde m'n (Amerikaanse) vriendin, die bij een kleine bank bankiert (3 vestigingen, zoiets kennen we hier niet meer) aan het electronic banking te krijgen. Een jaar of drie, vier geleden. Tot m'n verbazing bood die kleine bank dat inderdaad aan. Ik vermoedde: dat doen ze syndicated met een hoop andere banken, anders kan het niet uit.Toen ik voor de zekerheid toch maar even doorvroeg, kwam de aap uit de mouw. Het bleek een veredeld mailappje te zijn dat je opdracht doorsluisde naar de bank. Daar schreef men dan vervolgens een cheque uit die ze per post naar de begunstigde opstuurden...
Je zou ook echt oelewapper moeten zijn om deze diensten te gebruiken..
Ik zie anders genoeg, ook privacy bewuste Tweakers, die Google pay of Apple pay gebruiken...
Kan ook zijn dat ik het niet begrijp. :?
Ik ben enorm gesteld op mijn privacy en heb er voor gekozen om Apple Pay te gebruiken zodat juist de winkels niet meer zien dat ik daar kom en betaal want dat doet Apple Pay juist. Elke transacties is voor de winkelier uniek en niet te herleiden naar een persoon.
En ik gebruik sowieso al meerdere banken zodat niet 1 bank alles van mij weet.
Dit is niet helemaal waar. Apple maakt een token aan die per transactie uniek is (zodat de winkel jouw credit card info niet heeft, maar het geld gaat nog steeds van jouw bank (of credit card maatschappij) naar de bank van de winkelier toe. Daar ziet hij wel degelijk dat JIJ bij hem gekocht hebt. Alleen Apple zelf houdt geen transactie gegevens bij, die staan alleen op je toestel. Maar dat is bij Google Pay niet anders.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 23 juli 2024 21:57]

De meeste tweakers zijn gewoon enthusiasts, zij vinden de technologie geweldig maar zijn zelf niet heel bekkend met de materie.

De gemiddelde tweaker gebruikt gewoon lekker Windows op zijn computer, heeft Google als zijn zoek machine, Chrome als browser en is actief op Facebook/Twitter. Dan hebben ze nog wel een Adblocker en tracker blocker geïnstalleerd op de browser, afhankelijk van hun keuze in blockers bestaat de kans dat die ook gewoon mee lopen te spioneren of ads en trackers van "vertrouwde partijen" doorlaten. En ze draaien een VPN die ook lekker mee kijkt met wat ze doen.

Alles dat de gemiddelde tweaker ziet is dat Chrome de snelste, stabielste browser is met de beste UI. Dat er een dikke lading spyware in zit is niet iets waar ze bij stil staan.

Er zijn natuurlijk wel tweakers die hier extreem in zijn en een computer hebben met Linux of BSD en voornamlijk vrije software draaien en hier wel in hebben doorgelezen. Ik behoor tot deze groep en wij zijn in de minderheid.

[Reactie gewijzigd door Omega op 23 juli 2024 21:57]

" zelf niet heel bekkend met de materie. "dat is een goed bekkend statement

[Reactie gewijzigd door theobril op 23 juli 2024 21:57]

Anoniem: 420148 @rene_fb18 april 2020 00:38
Dan zijn ze wellicht niet zo "privacy-bewust" als jij denkt. Bij Apple kun je nog enigszins gerust zijn dat je data niet aan jan alleman verkocht gaat worden, of je ineens advertenties gaat zien over die fles cola die je net hebt aangeslagen, bij Google natuurlijk wel.

Voor mezelf heb ik de afweging privacy/gemak gemaakt, en offer wat privacy op om met de iPhone te kunnen afrekenen. Ik kan nu veel geruster zonder portemonnee vol pasjes/geld en ander geneuzel een keer de deur uitlopen en zakkenrollen wordt zo een stuk minder lucratief. De telefoon is encrypted en gaat maar tot een paar tientjes per dag, dus mocht daar iets mee gebeuren, ben ik hoogstens 25 euro kwijt als ze langs de pass code komen voordat ik remote wipe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 21:57]

Ook Google houdt niet bij wat jij koopt via Google Pay en staat alleen op het toestel.
Je bedoelt, datzelfde toestel dat normaliter vol staat met Google apps, op een Google OS. Geloof je het zelf?
Als je in de online versie kijkt van Google Pay, zie je alleen dingen staan vanuit bv de Playstore. Ik zie ook niet de betalingen die ik gedaan heb op andere devices. Daarbij staat het in hun voorwaarden dus ja ik geloof het zelf.
Al die Amerikaanse bedrijven beweren een hoop omtrent privacy, maar dat gaat vaak genoeg mis. Of dan worden er "per ongeluk" toch gegevens opgeslagen of cross-app verzamelt.
Dat kan je dan ook van Apple zeggen en Microsoft. Maar vergeet niet dat ze licenties kunnen kwijt raken als ze betrapt zouden worden. Elk jaar krijgen bedrijven die een bepaald privacy certificaat hebben (zoals Google) een externe audit. Dus zolang er niks naar buiten komt dat ze hun voorwaarden geschonden hebben, neem ik aan dat Google Apple Microsoft etc zich aan de wet houden
Microsoft en Apple hebben weinig/geen incentief of een historie van massaal data doorverkopen voor advertenties. Apple en MS zijn techbedrijven, Google is een marketingbedrijf.
Google verkoopt geen data door dat zou hun eigen business model ondermijnen. Microsoft houdt zich tegenwoordig wel degelijk bezig met advertenties en datamining.
Daarbij zou Google wel dom zijn dit risico te lopen en licenties te verliezen tijdens de externe audits.
Maar het wordt een wellust niets verhaaltje, Lets agree to disagree
omdat een persoon al 500 keer naar een auto heeft gekeken op internet, komt er een advertentie van google:wilt u geld lenen?Dat kan met Google debit credit.Google schiet het geld graag voor u voor.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 21:57]

TL;DR: Apple Pay en alles wat Apple doet is natuurlijk wel helemaal fantastisch.
Klopt appel hoort er tenslotte Dan ook nog tussen het rijdje
Het leuke is (voorlopig toch nog in Nederland) dat banken niet zomaar data mogen doorverkopen aan derden.
Van zodra Google een bank zou worden, krijgen ze in Nederland dus problemen want dan moet Google bewijzen dat jouw dataprofiel niet gekoppeld is aan jouw bankprofiel.
Daar worden ze vast niet blij van.

Maar het blijft wel verbazingwekkend dat de wet toelaat dat een reclamebedrijf (want dat is Google eigenlijk) ook in de financiële sector mag actief zijn.
Misschien dat ze hier in Nederland geen licentie krijgen, maar als ze via een andere EU lidstaat dat wél krijgen zijn ze al een eind.

Facebook heeft ook al zo’n geintje uithehaald via Litouwen

nieuws: Google heeft Litouwse licentie voor bekijken bankgegevens na toestemming
Google heeft al een licentie dus. Je eigen link zegt het. Niet facebook. Overigens is dit geen bank licentie! Dat is een licentie om data in te mogen zien als mensen daar toestemming voor geven.
Dat is dus geen licentie om zelf voor bank te mogen spelen, daar zitten veel zwaardere eisen aan.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 23 juli 2024 21:57]

Google inderdaad, sorry. My bad.
Maar de licentie is niet alleen voor het inzien

2018-12-20 03-257 Board of the Bank of Lithuania
Execution of payment transactions, including transfers of funds on a payment account with the payment service provider of the payment service user or with another payment service provider: execution of direct debits, including one-off direct debits, execution of payment transactions through a payment card or a similar device and/or execution of credit transfers, including standing orders

Onder andere
https://www.lb.lt/en/frd/view_license?id=479

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 23 juli 2024 21:57]

Heb je gelijk in.
Dat zal de licentie zijn die ze gebruiken voor google pay.
Ze kunnen ook een bank kopen... Dan krijg je de licentie erbij :)
Typen bedoel je, schrijven doe je met een pen.
Niet bepaald. Er zijn meerdere definities van “schrijven”.
Oke, jij schrijft met je toetsenbord, andere mensen schrijven met een pen en typen op een toetsenbord, verschil moet er wezen hé.
Zo weet google ook wat je koopt en waar, nog meer gerichte adv naar jou toe...niet fijn.
Is niks anders Dan wat Apple doet.
In de app krijg je Dan te zien wat voor aanbiedingen er zijn op gekochte category
Is wel anders dan wat Apple doet. Apple heeft geen inzicht in je betaal history.

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 23 juli 2024 21:57]

Dat heeft Google ook niet. Alles blijft op de telefoon net zoals bij Apple
Net als 99% van alle Google plannen zou dit ook wel weer een flop worden, vooral nu! Wit zit er nog te wachten op een fysieke bankpas?
Fysiek pas of niet, dat is niet van belang.
Het gaat om het opbouwen van een klantenkring. Of die klant werkt met een fysiek pas of een app zal Google niet erg boeien. Waarschijnlijk gaat het beide worden op termijn.
Ik? Heb het toch echt nodig contant geld uit de muur te trekken en in deze tijden om in de winkel te kunnen betalen.
Betalen in de winkel kan natuurlijk ook met je telefoon. Maar af en toe is een aparte pas nog wel handig.
Moet je wel bij de goede bank zitten en de goede telefoon hebben.
Zo vanzelfsprekend is dat dus niet.
Google gaat het betaalmiddel gratis weg geven, zo dat ze een groot marktaandeel krijgen, daarna volgt een kleine prijs stijging en voor je het weet kan google een miljard mensen bedienen en weten waar ze betalen.
Het wordt zo meteen gewoon NOG lastiger om het Google ecosysteem te verlaten.
Zelfde geldt voor Apple’s credit card.
Het grootste probleem voor Google is dat een extra pinpas weinig meerwaarde lijkt te brengen in landen zoals Nederland en marktpenetratie dus mogelijk een lastig verhaal gaat worden: hier hebben de meeste mensen al een debit kaart. In Amerika is dat volgens mij iets anders: volgens mij werken veel mensen daar met cash of creditcard.
Meerwaarde wordt gemaakt. Dat is de kracht van marketing.
Heel veel 'totale onzin' van 20 jaar geleden is nu zowat een eerste levensbehoefte.

De meerwaarde kan bv zijn dat het goedkoper is. Of dat Nederlanders zonder CC toch in het buitenland kunnen kopen. En als Nederland totaal mislukt, is dat geen reden om het project af te blazen omdat het in veel grotere landen wel aanslaat.
Het is inderdaad zeer aannemelijk dat het onderdeel v/h ecosysteem gaat worden. Maar het kan ook buiten een eco-systeem bestaan. Google zoekt gewoon andere manieren om geld te verdienen. Hoewel zeer groot is de reclame markt niet oneindig.

Dat doen heel veel bedrijven.
Apple verkoop niet alleen iPods.
MS verkoopt niet alleen Windows, of alleen software.
Sony is ook zeer divers, van TVs, tot filmstudio's
Samsung is nog extremer. Van vrachtschepen tot geheugen.
Het lijkt er niet op dat de kaart snel in Nederland beschikbaar zal komen.
Er is al genoeg keus, geeft helemaal niks. Blijkbaar is er toch een hoop geld te verdienen met dit soort betaaldienst BS. Wanneer gaan bedrijven nu eens samenwerken ipv elkaar de loef af te steken, één betaalsysteem voor alles.
Het wordt tijd dat de EU de bankenwetgeving heel hard verstrengd. Google, Facebook, Apple en anderen die bankdiensten willen aanbieden - moeten dat dan doen vanuit aparte entiteiten die zich volledig moeten houden aan de privacystandaarden en auditstandaarden waaraan banken moeten voldoen.
Tegelijkertijd kan men er dan over waken dat ONZE privacygebonden gegevens - gevrijwaard blijven.
Wie een bank wil zijn - moet vertrouwelijkheid van alle transactionele data garanaderen!
De straffen op overtredingen dienen dan ook loodzwaar te zijn - tot het afsluiten van het internet toe voor heel de holding! (hopelijk gaat Facebook dan inzien dat het risico te groot wordt).
Onbegrijpelijk! Waarom zou je anno 2020 nog nadenken over een fysieke bankpas? Het is niet meer dan een stuk plastic waarin middels een chip een token is opgeslagen. Die token kun je ook op je telefoon krijgen, zie Apple Pay, Google Pay, etc. Waarom dan nog met een plastic verpakking uitgeven? Omdat het duurder is?

Plastic is zeer fraudegevoelig: kan eenvoudig worden onderschept, door zakkenrollers worden meegenomen, middels omwisseltrucs afhandig worden gemaakt, etc. etc. Uiteraard kun je ook een telefoon stelen, maar die beveiliging is een stuk sterker dan een pincode van 4 cijfers die zeer eenvoudig zijn te shoulderen. Technisch heb je ook voor de ATM geen plastic nodig, ook daar zijn de nfc-readers al (grotendeels) geïmplementeerd. NFC op de POS is door Maestro (Mastercard) en V Pay (VISA) verplicht gesteld.

Dit klinkt echt als de jaren '80, het decennium waarin ik mijn eerste bankpas kreeg...
Raak even je telefoon kwijt, succes!
En wat is het verschil met het kwijtraken van je bankpas? Oh wacht, je telefoon mis je binnen een een uur, de bankpas hopelijk binnen een dag...

Daarnaast kun je op jouw nieuwe telefoon met de juiste gegevens direct een nieuw token activeren. Het aanmaken en opsturen van een bankpas duurt al snel enkele dagen.

Plastic cards zijn onveilig, onhandig, milieu vervuilend en daarmee achterhaald.
Ja, een nieuwe telefoon heb je ook zo natuurlijk inclusief alle meuk die je erop hebt staan. Als je de telefoon kwijt bent heb je de pas nog. Als de pas kwijtraakt heb de telefoon nog. Net zoiets als je pas niet in je portemonnee doen maar apart houden. Alles staat tegenwoordig op zo'n toestel, ik vind dat niet slim. Je hele identity staat op zo'n toestel.
Best een handige betaal toevoeging op de huidige markt. Banken zijn er niet zo happig op, die willen liever dat geld rolt.

De vorm van een OV kaart is vergelijkbaar met een opgeladen pas. Een toepassing voor kinderen en om beperkt met geld om te gaan. Ook is het een hulpmiddel voor bijvoorbeeld mensen die in de schuldsaneringen zijn terecht gekomen.

Als Google deze stap mogelijk maakt zullen er meerdere volgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.