Rio MP3 spelers met ingebouwde PocketZip drive

Iomega heeft aangekondigd dat Rio, onderdeel van SonicBlue, in toekomstige audioproducten gebruik zal maken van Iomega's PocketZip formaat. PocketZip schijfjes zijn qua afmetingen vergelijkbaar met een luciferdoosje en zijn verkrijgbaar in twee formaten met een capaciteit van 40 of 100MB en prijzen vanaf 10 dollar per disk. Het opslagmedium biedt ondersteuning voor het beveiligde Digital Rights Management (DRM) systeem van ondermeer Microsoft en InterTrust. De PocketZip producten van Rio moeten nog aangekondigd worden:

Iomega PocketZip / Clik mediaIomega Corporation (NYSE: IOM), a global leader in data management solutions, announced today that it will work with Rio, a division of SONICblue Incorporated (Nasdaq: SBLU), to incorporate Iomega's internal 100MB PocketZipTM drive into future Rio® offerings.

Iomega's new PocketZip 100MB drive uses matchbook-sized 100MB disks that are protected from scratches by a durable metal shell. PocketZip 100MB disks will retail for as little as $10 each, lowering the cost of removable storage to as little as ten cents per megabyte in an easily swappable and sharable format.

PocketZip 100MB disks are fully rewritable and do not need to be physically flipped in the drive to read their full capacity. PocketZip-based devices can also double as an external storage device when connected to a computer, making them an ideal portable alternative for backing up, editing and updating large files. The new 100MB PocketZip drive is an addition to Iomega's existing line of 40MB drives and disks, which Iomega will continue to manufacture and support.

Designed for a new generation of digital audio devices and other products, PocketZip disks are serialized to integrate with popular digital rights management (DRM) systems from Microsoft, InterTrust, and others (support for InterTrust's DRM has been announced and is in development). PocketZip disks enable secure content to be downloaded and locked to the disk itself, an option not available with most current storage formats. With PocketZip disks, consumers can enjoy downloading and listening to both free and secure music or spoken word content on any compatible player, much as they can today with their collection of CDs.

Thanks Mark Olthuis voor de tip.

Door Femme Taken

UX Designer

10-04-2001 • 17:51

28

Bron: Iomega

Reacties (28)

28
28
22
1
1
1
Wijzig sortering
Ik vind het in principe een goede ontwikkeling. De link is erg logisch: je wil een apparaat verkopen dat digitaal muziek opslaat en je hebt daar een digitaal opslagmedium voor. In het verleden zijn er (volgens mij) nooit echt initiatieven geweest om de twee soorten apparaten te koppelen. (Minidisc is bijvoorbeeld nooit echt opgekomen als digitaal opslagmedium, hoewel het wel kan) Als je die muziek dan toch digitaal opslaat, dan kun je toch met dat apparaat net zo goed ook andere data opslaan.

Een andere ontwikkeling (positief/negatief laat ik maar aan anderen over) is dat dergelijke nieuwe "combinatie-apparaten" misschien de muziekindustrie de kans geven om "de schade" in te halen. In het verleden hebben ze nooit open gestaan voor nieuwe initiatieven, waardoor digitale (illegale) muziekuitwisseling een steeds groter probleem werd.
Bij deze Rio MP3 speler is echter een beveiliging ingebouwd. Stel dat dit soort MP3 spelers echt de standaard worden, vanwege de voordelen (de kosten van de schijfjes en de mogelijkheid tot data-opslag), geeft dat de muziekindustrie de kans om hun achterstand een stukje in te lopen.
Ik vind dit dus zo'n enorme onzin. Naast CD-R, CD-RW, Mini-CD, ZIP, JAZ, Superdisk, en nog andere rotzooi moet er nou alwéér een nieuw opslagsysteem bijkomen.

En dan blijkt ook nog eens dat er helemaal niets van compatible is, en er komt ook niet eens een interne drive (of moeten we daar juist blij mee zijn :?) maar zo'n extern geval. Dus nog hartstikke langzaam.

Waarom is die memory stick (of andere flashkaarten) nou niet goed genoeg? Geen bewegende onderdelen, er past veel meer op (als je maar genoeg van die sticks koopt). Enige nadeel zou de prijs kunnen zijn.

Als iedereen dit gaat kopen kunnen we straks weer allemaal een nieuwe drive voor onze pc aanschaffen :(
Is het heel gek dat er een nieuw opslagmedium komt? Als we allemaal denken zoals jij zaten we nu nog met 3,5" schijfjes te kloten ipv dat we allemaal met onze Cd-Rom en DvD-Rom spelers zitten.

Die Clik-schijfjes zijn prima voor mp3, want flash en memorycard zijn veeels te duur.
Anoniem: 13475 @Jorik10 april 2001 18:15
ik ben het met je eens dat de meer de beter, maar DIT vind ik nou wel een heel erg bagger oplossing. afijn als zij denken er winst mee te maken who am i to stop them.

alleen dit kost net zo veel batterij als md of zo iets. naar het plaatje kijkende zijn md's volgens mij nog kleiner. een md kan iets van 350 mb aan, voor 74 of 80 min muziek. dit schijfie heeft daar maar 100 mb voor (ALS we de grootste nemen, over die 40mb maar niet te spreken), dus de kwaliteit is een stuk minder. of dezelfde kwliteit, en dan, 3 nummers per cd? een soort single ? ga nou weg

100MB disks will retail for as little as $10 each
as little? das een geeltje man! daar koop je VIJF minidisks voor, en VIJFTIEN cd's.

en zo'n ding, die het moet afspelen, wat moet dat wel niet gaan kosten? zo te zien is er maar 1 fabrikant (die zoo gek is om) die die dingen gaat maken, monopoly en geen concurrentie zoals bij minidisks. duur dus

nee dit is niks

wil je echt inventief zijn? maak dan een mp3 speler die 10 uur kan afspelen zonder nieuwe batterijen MET shcok proef (dat schijnt ergste nadeel te zijn van die dingen, veel hebben geen schok beveiliging)

ohw en dennis, je bent niet verplicht alles te kopen ofzo hoor als je dat soms denkt. er zijn toch ook 100 soorten verschillende appels om maar een gek voorbeeld te nemen? daar worden ook toch steeds nieuwe soorten gemaakt door kweken? daar zeikt toch ook niemand over :?
MD is 180 mb en er kan maar 80 min max. op.
Op een 100 MB clik kan 1 uur en 44 min in 128 kbit.
Minidiscs zijn kwa afmeting ietsjes groter en een stuk dikker (4x zo dik)
Bovendien kan een minidisc 125MB bevatten en dat is geen datacapaciteit, maar audiocapaciteit. Het medium is niet betrouwbaar genoeg om data op op te slaan, de bruikbare datacapaciteit komt door die onbetrouwbaarheid uit op ongeveer 25MB. Minidisc-data is wel betrouwbaar, maar dat is een compleet ander systeem, net als dat DCC en ce normale compact cassette verschillende systemen zijn.

De monopolypositie van Sony is veel groter dan die van iomega. Minidisc heeft een paar producenten die exact dezelfde toepassingen maken, pocketzip heeft meer fabrikanten (o.a. sensory science (=raveMP), LG, Agfa) en meer verschillende toepassingen.

En het is natuurlijk scheef om een RW pocketzip disk te vergelijken met een cd-R, vergelijk dan een veel duurdere cd-RW :+

Ook het batterijverbruik is niet te vergelijken met een minidisc (en al helemaal niet met een cd). 12 uur op 2 penlites is makkelijk te doen (inclusief mp3-decompressie hardware en walkman-versterkertje).
En mijn Clik! heeft nog nooit geschokt, wat ik er ook mee schud.

Volgens mij zuig jij maar wat dingen uit je duim en heb jij nog nooit zo'n ding in je handen gehad. Ik heb er al meer dan een jaar een en behalve dat het trager is dan geheugenkaartjes is er niets mis mee (ow wacht, je moet een schijfje niet in het bier laten vallen, dan doet ie het ook niet meer :'()
Ik heb mijn 13 (40M B-)schijfjes laten overkomen uit amerika en er 8 piek per stuk voor betaald. $10 is een richtprijs.
<quote>
Minidiscs zijn kwa afmeting ietsjes groter en een stuk dikker (4x zo dik)
Bovendien kan een minidisc 125MB bevatten en dat is geen datacapaciteit, maar audiocapaciteit. Het medium is niet betrouwbaar genoeg om data op op te slaan, de bruikbare datacapaciteit komt door die onbetrouwbaarheid uit op ongeveer 25MB. Minidisc-data is wel betrouwbaar, maar dat is een compleet ander systeem, net als dat DCC en ce normale compact cassette verschillende systemen zijn.
</quote>
Ik weet niet waar je je info vandaan hebt, maar;
De data capaciteit van Minidisc is 170 Mb, mbv ATRAC (compressie) wordt daar zon 75 min. muziek op op genomen. Minidisc-data discs zijn exact hetzelfde als minidisc-audio, alleen is de casing verschillend en kunnen de schijfjes door de firmware in de drives niet uitgewisseld worden. Vergelijkbaar met audio-cd-recorders die geen standaard CD-Retjes schrijven.
Ik snap verder ook niet hoe je er bij komt dat md-data maar 25 mb kan opslaan ? De opslagcapaciteit is gewoon 170 MB, echter het systeem is nooit aangeslagen, aangezien het maar een snelheid van 200 kb/s haalden qua lezen en 150 kb/s qua schrijven.
Ehr... geheugenkaartjes hebben geen bewegende onderdelen zoals hier al 10x gezegd is... Daarom vinden een aantal mensen het een beter (zij het duurder) systeem.

GEEN bewegende onderdelen dat houdt dus in dat dat ding (een MP3 speler die op flash-geheugenkaartjes werkt) automatisch shock-proof is!

Of wil je dat ding tegen een muur gooien zonder dat ie gaat stotteren?
Van Sony zelf.
De opslag capaciteit verschilt natuurlijk per disc, afhankelijk van het aantal minuten dat er op past. :+

Die 25 MB is voor MD-audio, niet voor MD data. Om de 125MB die raw op een audio-MD past te kunnen benutten voor data moet er foutdetectie/correctiecode worden toegevoegd (bij een cd is dit bijvoorbeeld 12.5% van de totale data). Omdat de audio-MD media echter behoorlijk onbetrouwbaar is (wat voor de atrac compressie geen probleem is) zou ongeveer 80% van de data gebruikt moeten worden voor detectie/correctie-data, nuttig overgebleven dataruimte: 25MB. Bij dataopslag is elke bit van levensbelang, bij audio kun je best wat onstabiele bitjes hebben.

Sony maakt daarom ook geen data-systemen voor MD-audio. Audio-MD's worden altijd aangeduid in aantal minuten, nooit met datavermelding en zelfs als je het ze vraagt merk je dat ze niet willen vertellen hoeveel MB er op een audio-MD kan.

Data-MD en audio-MD zijn niet hetzelfde (de casing is juis het enige dat hetzelfde is). de techniek is misschien in grote lijnen hetzelfde, maar een data-MD speler/recorder die ook MD-audio kan opnemen bestaat niet, d'r zijn er wel een paar die MD-audio kunnen afspelen, maar dat zijn er niet veel.
En er is geen enkele Audio-MD apparaat dat overweg kan met data-MD schijfjes.
Data-MD schijfjes zijn veeel duurder dan audio-md's zulke hoogwaardige media is duurder om te produceren.
Je ziet zelf de bomen ook niet meer denk ik want dit is alwéér iets anders dan Clik!

PocketZip is weer iets nieuws (Clik zal wel niet goed zijn gelopen).

Verder is dat eerste niet helemaal waar. Natuurlijk zijn nieuwe technologieën goed, maar waarom moet er een verbetering komen, als het al een verbetering is, want flash kaarten zijn gewoon beter, die hebben geen bewegende onderdelen.

Ik denk dat we op deze manier een echte overload krijgen, en we moeten alles ook een beetje compatible houden. Concurrentie is goed, maar kijk: Iomega heeft zelf al zoveel opslagdingen dat het gewoon onzin is.
Niet waar. Pocketzip is exact hetzelfde al Clik!
http://www.iomega.com/support/documents/10588.html voor wie het niet gelooft.

edit:
betere url, bedankt =flexx=
matchbox sized
ik denk dat een md bijna 2x zo groot is

qua formaat zijn deze dingen vergelijkbaar met een flash chippie, qua stroomverbruik niet vrees ik

BTW. De reden waarom er voor deze schijfjes geen interne drive is, is denk ik dat deze schijfjes de snelheid van een interne drive niet aankunnen.
Hoe bedoel je geen interne drive?
Voor laptops (en pc's met pcmcia aanluitingen) kun je een pcmcia-(type II)-card kopen, dat is toch behoorlijk intern?
Bovendien is de clik! drive van elke camera en mp3-speler die tot nu toe is gemaakt ook als diskdrive te gebruiken en zijn er ook stand-alone extrene usb-drives te koop. ik denk dat het voor de interne clik!drives nog te vroeg is, een externe versie kun je nog meenemen naar een andere computer, een interne versie zal pas interessant worden wanneer die drives een beetje zijn doorgedrongen.

Dat "deze schijfjes de snelheid van een interne drive niet aankunnen" snap ik niet. a) een clik!drive kan 300k/s schrijven en lezen, ruim voldoende voor een drive lijkt me en b) je hebt zelfs tape-drives die je als drive kunt benaderen en die dingen zijn pas echt langzaam.
"Als we allemaal denken zoals jij zaten we nu nog met 3,5" schijfjes te kloten ipv dat we allemaal met onze Cd-Rom en DvD-Rom spelers zitten."

Was CD-writable maar de standaard. Maar in de tien jaar ofzo dat de floppy niet verder ontwikkeld is (2.88 MB is geflopt, daarna niets meer) zijn er zo veel verschillende verwisselbare media bijgekomen.
CDR is populair maar een beetje goede brander kost al snel een paar 100 piek, tegen ~f50 voor een floppy drive.
CD, zip100, zip250, jazz, bernouli, (ls120?) etc. Iedereen gebruikt wat anders, er is geen opvolger vd floppy.

En dat vooral omdat bedrijven altijd zo nodig moeten concurreren; als ze hun systeem er door kunnen douwen dan verdienen ze dr goed aan. Uitzonderingen zijn few and far between.
Maar er is niet 1 gangbare standaard; de concurrentie strategie werkt niet echt maar ze geven het niet op..
We redden ons nog enigzins (dus voor die bedrijven niet nodig om samen te werken aan een nieuwe standaard) met al die verwisselbare media, maar handig is anders.
Anoniem: 24106 @Dennis10 april 2001 18:06
Wat moeten we dan eeuwig met die grote ZIP disks rond blijven lopen. Trouwens deze zijn al een tijdje uit en ik vind ze erg cool. En als ze dalijk ook in een MP3 speler kunnen is dat helemaal te gek
Nou eigenlijk is dit geen onzin, maar een verbetering. Het voordeel van een mp3 speler is vooral dat ze klein zijn en shokbestendig. Dus CD-R en CD-R vallen al snel af. Het nadeel van de huidige mp3 speler is vooral dat er weinig MB kan worden opgeslagen en dat dat flashmemory duur is.Als deze mp3 spelers nou zipdisks gaat gebruiken zijn de kosten veel lager, ze zijn kleiner als cd's en kan je nu 100 MB opslaan ipv 64MB voor een veel lagere prijs :) :) :)

Tsjech@ twijfelde al om een mp3speler te kopen , maar deed het niet omdat je zo weinig kon opslaan.
en er komt ook niet eens een interne drive (of moeten we daar juist blij mee zijn ) maar zo'n extern geval. Dus nog hartstikke langzaam.
Huh?
In het persbericht staat dat je de speler ook 'als externe PocketZip drive' kunt gebruiken - om andere dingen in op te slaan dan MP3 alleen. Kun je uitwisselen met vriendjes enzo.

Er zit gewoon een PocketZip-drive in verwerkt!
Anoniem: 25783 10 april 2001 17:58
lijkt me handig, die flashmemory kaartjes zijn veel te duur, mischien wordt t nu aantrekkelijk om zo'n ding te kopen
Betaalbaar? Welnee!
Voor de 'heavy users' misschien wel - als je een draagbaar (dus geen MP3CD-speler) apparaat wilt hebben met veel geheugen, is het grappig, maar de aanschafprijs ligt veel te hoog. De HipZip (die werkt met PocketZip) kost zo'n 900 gulden, de jazzPiper PocketZip speler die binnenkort uitkomt kost 700 gulden. Een 'normale' MP3 speler met 64MB kost op dit moment 499 gulden, een MP3CD-speler 299.

PocketZip is overigens wel retesnel, ik denk dat ik nog nooit zulke snelle 'transfer-snelheden' heb meegemaakt... zie deze deze review.
Anoniem: 11180 10 april 2001 17:59
ja hoor, errug leuk, maar waar blijven die dataplay schijfjes van 500MB te koop in pakjes van 5 ???
Of wasdat hoax ?
Die komen, die komen! (roepen ze al tijden, maar ik zie maar niets komen)
De eerste versies van dataplay disks zullen trouwens alleen recordable en pre-recorded zijn, geen rewritables dus voorlopig :(

edit:
veel typos, ik was zeker nog niet wakker
PocketZip disks are serialized to integrate with popular digital rights management (DRM) systems from Microsoft, InterTrust, and others (support for InterTrust's DRM has been announced and is in development). PocketZip disks enable secure content to be downloaded and locked to the disk itself, an option not available with most current storage formats

hmmm valt toch wel te omzeilen he, anders heb ik er nog niets aan :Y)
ja, mp3's maken bijvoorbeeld hier al helemaal geen gebruik van. het is alleen maar te gebruiken voor toekomstige formaten die er wel wat mee doen.
lijkt me een handig systeempje om dingen op te zetten
Anoniem: 13546 10 april 2001 18:27
Tsja, dat is leuk, maar toch echt oud nieuws... Op Hardwareinfo.net hadden ze toch op 5 april dit berichtje al staan hoor
http://www.hardwareinfo.net/nieuws.php?id=638
Das een Clik Drive van Iomega.

www.iomega.com/support/documents/10588.html

Maar daar kon een jaar geleden nog meer net 40 MB op, en nu al 100MB ?
waarom niet gewoon een ZIP disk in dat ding stoppen. Zo groot zijn die nou ook weer niet als je het vergelijkt met een CDMAN....
Weer een ander formaat.... en 40MB is gewoon te klein !!!
waarom niet gewoon een ZIP disk in dat ding stoppen. Zo groot zijn die nou ook weer niet als je het vergelijkt met een CDMAN....
Weer een ander formaat.... en 40MB is gewoon te klein !!!
qua afmetingen vergelijkbaar met een luciferdoosje en zijn verkrijgbaar in twee formaten met een capaciteit van 40 of 100MB
Ze zijn veel kleiner, en er kan ook 100 mb op,waarom dan in godsnaam een zip disk gebruiken |:(

Misschien omdat je die misschien al thuis hebt liggen, en je ook 250mb disks hebt. Maar je wil toch ook vernieuwing B-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.