'Windows 10X krijgt dynamische wallpapers'

Microsofts besturingssysteem voor pc's met twee schermen, Windows 10X, krijgt naar verluidt meerdere dynamische wallpapers: achtergrondanimaties voor de desktopomgeving die veranderen naar gelang de plek of het moment van de dag.

Windows Latest beschrijft hoe een achtergrondafbeelding voor Windows 10X met bergen weergaven voor ochtend, middag, avond en nacht heeft en hoe de weergave zich dynamisch aanpast aan regionale tijd, dus ook als een gebruiker van bijvoorbeeld de VS naar Europa reist. De site heeft vernomen dat Microsoft meerdere dynamische achtergronden aan gaat bieden, waaronder met landschappen en stadsgezichten. Er bestaat de mogelijkheid dat derde partijen hun eigen creaties via de Microsoft Store kunnen aanbieden.

Naast verschillende weergaven voor de tijd van de dag, hebben we de achtergronden bijvoorbeeld bewegende wolken, sterren en vogels. De functie is vergelijkbaar met die van macOS: Apples OS kan verschillende versies van dezelfde wallpapers tonen, afhankelijk van het moment van de dag. Windows 10X is Microsofts besturingssysteem voor pc's met twee schermen, zoals Microsofts eigen Surface Neo, maar ook voor reguliere laptops. Het OS verschijnt in de tweede helft van 2020 en bevat onder andere een gemoderniseerde verkenner en een launcher.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-02-2020 • 08:59

150 Linkedin

Reacties (150)

150
147
51
3
0
60
Wijzig sortering
Voor iedereen die (zoals ik) van de wijs gebracht werd door de inleiding, het gaat niet om een OS voor desktop PC's met 2 schermen (zoals de meeste tweakers zullen hebben), maar voor foldable tablets en laptops waarbij 1 scherm weggevouwen kan zijn.
Ok, maar -> "Windows 10X is Microsofts besturingssysteem voor pc's met twee schermen, zoals Microsofts eigen Surface Neo, maar ook voor reguliere laptops"

Als het op 'reguliere laptops' gaat draaien, dan zou Windows 10X ook voor desktops verschijnen, lijkt mij?
Dit dacht ik dus ook.

Na het lezen van dit artikel werd het me duidelijker: https://www.windowscentral.com/windows-10x?amp

Bedoeld voor een nieuwe PC type dualscreen-foldable, kan dus ook standaard x86 laptop zijn zonder fysiek toetsenbord.
Ai, dan zeg ik op mijn beurt, laat ze eerst eens multimonitor setups via DP degelijk ondersteunen. Het is gewoon "crummy".
Helemaal mee eens. Zelf inmiddels weer overgestapt naar een single monitor setup, maar dan wel 50 inch breed (21:9) 5K resolutie.

Maar dat werkt ook weer voor geen meter. Het scherm biedt plaats genoeg om 4 of zelfs 5 applicaties naast elkaar te gebruiken. Maar Windows voorziet niet in een optie om dat eenvoudig te doen. Er zijn wel een aantal betaalde oplossingen maar die werken ook nog steeds niet feilloos. (Iemand tips?)
Helaas ben je dan wel overgeleverd aan 3rd party apps om die vensters zo te “snappen”. Misschien zit het bij software vd monitorfabrikant? LG heeft iets waarmee ik zelf grids kan maken om vensters in te “snappen”
Zelf gebruik ik GridMove, welke gratis is. Volgens mij moet het ook kunnen met PowerToys' FancyZones, maar nog geen tijd gehad om daar goed naar te kijken.
Inderdaad, ik dacht ook al aan dual monitor opstellingen, maar pas op het einde bleek het om de handhelds te gaan
Ik begon al enigszins te schuimbekken. Ik probeer nu al 3 jaar een fatsoenlijke oplossing te vinden waarbij Windows mijn 4K schermen goed kan beheren. Ik heb constant issues met de standby-modussen en het resetten van de posities van open vensters. Microsoft zegt dat het aan de drivers van nvidia ligt, ik zeg dat het aan hun eigen detectie en registry ligt... (bloed kookt weer :( ) Toen las ik dit.... en was er even helemaal klaar mee, dus daarom fixxen ze het niet, je moet gewoon een nieuw OS kopen! 🙃.... Yeah right... ben blij dat ik de reacties even las, bedankt voor de opheldering!
Ik draai al een aantal jaren een triple monitor (3x27 inch) zonder problemen op m’n NUC.
Ok, toegegeven, het is geen 4K maar Full HD, maar de problemen die jij beschrijft heb ik dus absoluut niet.
De NUC heeft een Intel beeldkaart, dus zou het dan echt niet aan de Nvidia driver kunnen liggen?
Het ligt ook wel zeker aan de manier waarop NVIDIA al jaren DisplayPort afhandeld en als het HDMI betreft of het scherm de HDMI in leven houdt als hij in standby gaat. Anders gaan de driver terug naar een lagere resolutie en dan is het niet zo gek dat Windows de vensters herschikt. Anders zou je venster kwijt kunnen raken bij een resolutie aanpassing.
Om even wat verder off-topic te gaan:
Correct, het heeft met de display port te maken. Beide schermen zijn identiek en zijn beide verbonden met via display port, hiervoor had ik een dual-screen setup via HDMI en had deze probleem nooit.

Inmiddels heb ik het probleem kunnen herleiden tot het punt waar het mis lijkt te gaan:
  • Zodra de schermen in stand-by gaan, zijn de schermen blijkbaar niet meer te detecteren door Windows.
  • Als Windows geen scherm detecteert, emuleert Windows een scherm van 1024x786. Wat als gevolg heeft dat alle vensters binnen dat virtuele scherm verschuiven naar het "zichtbare deel"
    • Met wat Windows registry aanpassingen, is het geëmuleerde scherm aan te passen naar 4K.
    • De apps worden nu niet meer in elkaar gepropt (resized)
    • We hebben het hier over een dual-screen setup, guess what, alles wordt in stand-by alsnog naar het primaire scherm verplaatst.
  • Voor iedere scenario (2 schermen, scherm 1 aan, scherm 2 aan, alles uit) maakt Windows een soort monitor profiel met alle bijbehorende resoluties
  • Als de monitoren uit stand-by springen, gebeurt dit niet tegelijk... wat dus één van de boven staande scenarios pakt voor intialisatie, waardoor alle schermen verschuiven
Tot op heden heb ik nog geen degelijke fix kunnen vinden en word me op andere fora (waaronder bij MS zelf) geadviseerd om een 3rd-party window manager te gebruiken. Ik weiger me hier aan toe te geven en wil gewoon dat het werkt zoals bedoeld.
Hier ook dit soort issues, zowel met 2x DP thuis als op de zaak. Alles gaat naar je primaire scherm na standby/slaapstand, maar; niet _altijd_. Wel vaak. Irritant wel.
Thuis met een nVidia 2070, op de zaak een Intel 620 HD Graphics.
Ik had zelf vergelijkbare problemen, wat bij mij werkte was om in de monitor zelf deep sleep ofzo uit te zetten, dan bleven deze wel gedetecteerd.
probleem is, dat niet alle schermen die mogelijkheid hebben. ;(
OH WOW... Ik heb dit ook! En ik heb het maar geaccepteerd na wat nutteloze pogingen om e.e.a. beter te krijgen.

Heb je een linkje naar de registry ge-emuleerde schermen settings?
Ik vond dit:
https://sites.google.com/...stuff/displayportblanking

En misschien is dit de juiste registy(via)?
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\Configuration
Only under the "SIMULATED" keys, change the keys decimals to:

PrimSurfSize.cx = 1920
PrimSurfSize.cy = 1080

Under "00":
ActiveSize.cx = 1920
ActiveSize.cy = 1080

Change to what ever resolution you are using. This will prevent your window to shrink or move from one side to the other when you turn your monitor off.
thx, hopelijk werkt dit goed
Het ligt ook aan de Nvidia driver. Ik heb hier meerdere laptops en zodra de Nvidia gpu iets qua werk op externe schermen moet doen begint het gezeur. Van crashes, laggy display, tot weigeren te rebooten. Jaaren geleden kreeg AMD wat gezeur met hun drivers, nu is Nvidia het grote probleem. Ook onder Linux. Alle nieuwe laptops hier krijgen een Intel en/of AMD gputje.
Same here. 2x 4K schermen op een Quadro K620M en al maanden op zoek naar een oplossing voor het 'resetten' van de schermposities na een standby :(
Ik heb op mijn PC met DP ingestelt dat er een screensaver is met puur een zwart scherm. Mijn 2e scherm zit op HDMI en die geeft geen problemen. Dat 2e scherm mag netjes uitgaan zonder problemen, maar met het hoofdscherm op DP gaat het dus fout. Daarom maar geen standby en puur een zwart scherm. Niet echt een oplossing, maar het werkt.
Wat vreemd, ik heb mixed 4K en 2 keer 1440p over DP en HDMI en geen probleem, op een 1070.

Chipset specifieke issue?
Nee, het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik beide displays op DP heb. Een apparaat op DP gedraagt zich meer als een USB apparaat, waardoor initialisatie niet volledig synchroon loopt.
Hier een setup met 2 1440p schermen waarvan 1 HDMI en 1 DP op een GTX 1070 en hier geen problemen mee.
Een andere setup van 1 1440p scherm met DP en 1 4k scherm met HDMI op een GTX 2060S en daarmee wel problemen. Om gek van te worden.
Ik zit ook altijd te kloten met 3 monitoren, dan openen vensters ineens op andere monitoren, is alles ineens opnieuw gesorteerd, gaan ze weer niet in standby terwijl ze gelockt zijn (blijven uren achtereen aan staan)

Alleen al het simpele open de app op de monitor waar ik het icoontje in de taakbalk aanklik zou al enorm helpen.

Tools als Ultramon ook geprobeerd maar is ook allemaal niet vlekkeloos.
Hmm, ik heb een 1680x1050 VGA-scherm via een adapter op de displayport, een FHD scherm op DVI en een FHD TV op HDMI. Nooit de issues gekend die jij beschrijft en deze PC draait ook al ca. 9 jaar op AMD kaarten. Nog geen Nvidia-GPU hierin geprobeerd, maar wel op Linux en daarin ben ik ook niet echt te spreken over de multi-monitor oplossing (maar dat kan ook weer met Linux te maken hebben). Maar toch, denk daarom dat Microsoft hierin wel een punt heeft. Ik kan ook rustig de HDMI-kabel eruit trekken en dan reset alles zich netjes naar de dual-monitor setup. Kabel terug en dan gaat dat ook weer goed...
Ken je de toetsencombinaties Windows-Shift-Pijl L of Pijl R om applicaties die op afgesloten schermen staan te verplaatsen naar het actieve scherm? Gebeurd bij mij ook regelmatig...
Het is mij alleen niet helemaal duidelijk waarom Dynamische Wallpapers alleen voor foldables een feature zou zijn (sterker nog, het lijkt me eerder storender op zo'n type device). Dit kan toch ook naar de reguliere Windows 10 versie komen? Werd eens tijd lijkt met nu OS X dit al tijden heeft.
Maar dat is toch al lang via de store verkrijgbaar.
https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab
Waarom deze app installeren als de functie gewoon al in Windows beschikbaar is onder personalise? Deze laat toch alleen slide shows zien of zie ik iets over het hoofd?
tijdinstelling en wat meer opties.
Bedankt voor de uitleg want ook ik dacht aan een desktop PC met 2 schermen :+
wat is windows10X? proeft beetje als NT-Technology :+ :X
Van Windows blog:

"Windows 10X is designed for new dual-screen PCs and not as an OS upgrade if you already own a PC. We are also continuously investing in improving the Windows 10 experience on desktops and laptops, while Windows 10X will enable a new class of PCs that will complement and co-exist with today’s Windows 10 PCs."

Voelt als een OS voor dual screen tablets.
Ik gebruik "Johns background Switcher". (Gratis voor Windows)
https://johnsad.ventures/software/backgroundswitcher/
Deze pakte willekeurige foto's uit je zelf geselecteerde mappen, en maakt daar een leuke zelf instelbare collage van. Je kan ook filter in stellen wat wel en niet mee te pakken. Hij pakt ook foto's van netwerk locaties en zelfs persoonlijke foto websites als je dat wilt. Erg leuk als een een flinke bibliotheek hebt. Je kan zelf de verversings-interval instellen.

Iemand anders die vergelijkbare software gebruikt?
Wallpaper Engine kan dit en veel meer, onder andere videos zelfs
Heb even gekeken, maar voor mij hoeft het allemaal niet te bewegen. Het lijkt mij nogal processor intensief. Voor mij is af en toe een leuke collage genereren voldoende. :)
Processor intensief valt meer dan mee, het renderen van videos word compleet op de GPU gedaan (NVEnc met nvidia kaarten) waardoor er bijna 0% performance loss is (als je bijv aant gamen bent en het draait op een 2e scherm)

Verder gaat ie uit/pauze zodra je iets fullscreen hebt (games/explorer/browser..) waardoor de performance loss nog minder is aangezien power-hungry apps vaak fullscreen staan.
Als iets door een GPU gedaan wordt, betekend dat niet dat er geen performance-loss is in andere applicaties. Een GPU is ook een processor. Het ligt er maar net aan waar de gebruiker de PC voor gebruikt.
Ik game niet achter mijn desktop, maar maak 2D / 3D motion graphics. De software die ik daar voor gebruik leunt ook flink op GPU prestaties. GPU kracht die ik liever gebruik voor het renderen van een video dan voor het renderen van een achtergrond.

Ook merk ik dat als ik de gpu echt intensief ga gebruiken, de volledige interface van Windows echt een stuk trager wordt.

Dus ik draai liever software dat in idle tijd af een toe wat foto's bij elkaar sprokkelt, en een leuke collage uitrendert.
Dat hoef je mij ook niet te zeggen als developer :P
Maar ik zei er nog langs dat zodra je iets fullscreen doen (of maximized) hij je achtergrond op pauze zet en dus niks meer doet.

Daarnaast heeft een GPU niet maar 1 exclusieve functie, er zitten meerdere chips op met als voorbeeld dus een Nvidia GPU van series 600+, Die hebben namenlijk een hardware video en/decoder (nvenc) deze kun je losstaand van je GPU gebruiken waardoor je dus beide 3D prestaties en Video kan gebruiken zonder dat het elkaar beinvloed (ofja.. zeer minimaal natuurlijk want bandwidth is niet gratis)

Dus je zou prima kunnen gamen en een video wallpaper kunnen hebben zonder een fps loss te krijgen. of vice versa door een 3D wallpaper te hebben en dan video te encoden (mits je nvenc gebruikt ofc)
Voor een paar euro is het op Steam te vinden.
WE is de bom. Heb het lopen met een lokale webserver die dan met PHP lokale afbeeldingen inlaadt, schaalt naar resolutie en met een op de afbeelding gebaseerde blurred achtergrond weergeeft. Nooit meer zelf knippen/ plakken of scalen voor achtergronden >D
Een deel van die functionaliteit zit gewoon in Windows :P
Klopt, maar een groot deel ook niet.en daarom gebruik ik nog steeds Johns Background Switcher.
Multi scherm, collage, meerdere bibliotheken waaronder ook online. En als je John emailt, krijg je ook antwoord.
Bing wallpaper of the day. Elke dag een nieuwe verrassing *O*

Zit standaard in KDE, extensie is er voor GNOME, en je kunt ook een simpel LUA scriptje schrijven voor Hammerspoon (macOS).
Volgens mij echt een typische feature waar naar mijn mening niemand om zit te wachten.
Hoe vaak zit je nog op je desktop(hiermee bedoel ik bureaublad) tegenwoordig en waarom zou je dan aandachtig naar je achtergrond gaan lopen kijken?
Leuk omdat het kan , maar nuttig , neu niet echt.

Edit:
Ik begrijp nu dat het om een OS gaat voor tablets etc, daar zit je wat vaker tegen een achtergrond aan te staren dan bij een normaal OS naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door Leeghoofd21 op 3 februari 2020 13:18]

Mijn desktop is niet te vervangen door een laptop,chromebook,tablet of console. Dus ik zit nog redelijk vaak achter mijn desktop. In vind het ook heel veel lekkerder werken!

Ik gebruik nu 2 programma voor mijn achtergrond. Één voor het dynamische en de ander voor het totaal onzichtbaar maken van de start balk zonder dat de icoontjes verdwijnen. Ziet er naar mijn mening toch veel strakker uit.
Welk programma gebruik je voor de startbalk icoontjes als ik vragen mag?
Ik weet niet wat @RBN026 gebruikt, maar ik zelf gebruik al jaren Display Fusion om meerdere schermen en hun achtergronden te beheren. Maar het programma kan zoveel meer.. ;)
Ik gebruik mijn voordeur camera als bureaublad. Daar zit beweging genoeg in, en zie hoe het weer buiten is en of het licht of donker buiten is. :)
Ook inderdaad wel leuk en meteen ook nuttig;
Wallpaper Engine op Steam kan ook leuke zaken zoals dat.

[Reactie gewijzigd door Sn4keByte op 4 februari 2020 12:01]

Startisback++ kan dat bijvoorbeeld!
Ik denk dat Leeghoofd bedoelt:
Hoe vaak zie je uw bureaublad achtergrond tegenwoordig.
Een standpunt waar ik ook volledig achter sta.
Sommige mensen “vervloeken” anderen dat ze tientallen (nutteloze) icoontjes heb staan en de default wallpaper gebruik. Maar mij reactie is dan:
“man ik zie dat scherm minder dan 5 seconden per dag, waarom zou ik moeite steken om het proper te maken/houden.”
Als ik bezig ben aan mijn pc staat er altijd wel een programma open dus dan zie ik het bureaublad nooit.

[Reactie gewijzigd door efari op 3 februari 2020 09:20]

Ik daarentegen, vind t bureaublad geweldig. Gebruik niet veel sneltoetsen om programma's op te starten dus zit nog regelmatig op t bureaublad op icoontjes te klikken. Vooral ook omdat het mn standaard locatie is voor downloads vanuit de browser (hoef ik niet apart naar een download folder te navigeren)
Mn meest gebruite sneltoets is dan denk ik ook winkey+d om snel te switchen tussen mn programma's en bureaublad

Maar kan me bedenken dat voor mensen die meer met sneltoetsen werken en/of minder met lokale files werken dat t bureaublad snel weinig tot geen toegevoegde waarde heeft
En vanwege die reden ben ik sinds ik op Win10 zit met een schone lei begonnen en mijn hele bureaublad leeggehaald en gewoon alles vastgepind als tegel in startmenu. Werkt veel prettiger dan je bureaublad als dump te gebruiken. Daarnaast gedownloade bestanden gewoon netjes in Downloads die met 1 klik te vinden is als vastgepind explorer scherm op de taakbalk.
Ik moet inderdaad mn programma's als tegels vastpinnen in startmenu en daaraan wennen, maar downloads naar bureaublad is gewoon te handig. Hoef ik niet een apart venster te hebben daarvoor (scheelt t heen en weer alt-tabben en scheelt ruimte in navigatiebalk onderaan)
alt-tabben
Hehe, alt-tabben, old habits die hard.
Ik zit al sinds 2004 op 3 schermen en in zoveel tijd ontwikkelt iemand vanzelf een systeem dat werkt voor hem/haarzelf.
Mijn oplossing is:
1 scherm voor desktop icoontjes. Tegelijk ook het scherm voor progjes zoals steam/browser/teamspeak.
1 scherm voor games.
1 scherm uit, maar die gaat aan als ik youtube kijk èn progjes open wil houden èn gamen.

Ideaal :P.

Oh en ja, downloads naar Downloads, snelkoppelingen (specifiek van downloads of teamspeak quickjoin of games) naar bureaublad.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 3 februari 2020 15:08]

Precies, een leuke gimmick, net zoals Aero en de meeste GUI-aanpassingen na Windows 7.
Alles om de verkoop te boosten, nauwelijks om klanten een betere werkervaring te geven.
Daar hebben ze andere afdelingen voor.
Waarom mag iets er niet leuk uitzien en moet het functioneel?
Een combinatie mag best in mijn ogen.
Heb je de tweede zin gelezen? Ik vind dat de werkervaring er niet op vooruit gegaan t.o.v. Windows 95/98.
Ja er zijn heel veel verbeteringen doorgevoerd, voornamelijk ondersteuning van nieuwe hardware (s-ata, m.2, NMVE) onderhuids (UAC, beveiliging, drivermodel, ondersteuning van meerdere schermen), configuratie van Wi-Fi en de instabiliteit van Windows ME en Vista wil je echt niet meer maar qua bediening zijn er ook heel veel dingen verloren gegaan:
- Kopiëer-, verplaats en verwijderbewerkingen kosten 100 keer zoveel tijd (nu dankzij SSD's ipv HDD's nog slechts 10 keer zoveel).
- Search functie op index ipv simpelweg alle bestanden met de zoekterm in de naam, maar dat laatste zou nu gewoon uren duren terwijl dat t.e.m. XP wel werkte
- Vensters kunnen sinds Windows 8 alleen links en rechts vastgrendelen (wel automatisch, maar doet dat nu juist 9 van de 10 keer wanneer ik het NIET wil) en na een update ook op 1/3e en 2/3e van het scherm maar vroeger kon je gewoon 4, 5, 6 vensters naast elkaar zetten (ongeacht of dat zinvol was met zoveel vensters). Vensters boven en onder elkaar zetten (tiling vertically) kan niet meer (kon wel in 98 en XP) al doet de functie 'vensters naast elkaar weergeven' dit meestal wel min of meer.
Ik zou daar voor geen goud meer naar terug willen. De productiviteit van Windows 10 is een honderd keer beter. En de beveiliging ook en dat heb je hard nodig.
Dat je de extra beveiliging hard nodig hebt klopt.
Ook de nieuwe drivers (s-ata, m.2, NMVE, nieuwere cpu's en gpu's, enz) kun je niet zonder meer, laat staan Wi-Fi.

Echter mijn productiviteit was met Windows 2000 en XP en zelfs DOS een stuk hoger als met Seven en Ten om maar te zwijgen van Vista, Eight, en het immer crashende 3.11 en ja Windows 95 en 98/98se hangen daar een beetje tussenin, enerzijds een relatief sobere, efficiënte gui, anderzijds crashte het Windows bureaublad meerdere keren per dag omdat dit een .

De search-functie (met DOS niet nodig omdat de bestandsstructuur en het aantal files nog overzichtelijk was) is voor mij echt een stuk slechter, vindt niet wat ik zoek omdat het alleen in zijn index kijkt en daar komen systeembestanden niet in voor. Dat die nu ook in de inhoud van Word en Excel-bestanden zoekt is leuk maar meestal voor mij niet relevant.

Kopiëer- en verplaatsakties duren een eeuwigheid gedurende welke je Explorer venster niet reageert. Ja ju kunt een nieuw explorer venster openen en daarin je weg zoeken naar de map waar je bezig bent maar ook dat kost extra tijd zelfs al hebben we nu SSD's ipv HDD's. Wat mij betreft is een SSD met Windows 10 nog altijd langzamer als een SSD met Windows 2000 of XP.

Twee of drie vensters over je scherm verdelen op een zinvolle manier, zoals in Windows 98, 2000 en XP kon, gaat vanaf Vista niet meer. Aero-snap kan dat slechts heel beperkt (alleen linker helft of rechterhelft, en vanaf 8.1 ook op 1/3 of 2/3) maar hindert juist continu omdat het als je de bovenrand van een venster naar de bovenrand van je scherm sleept, hij dat venster automatisch ook naar onderen vergroot over het venster waar ik daar zicht op wilde hebben. Identiek bedekt hij ook vensters bovenaan als je de onderrand naar beneden sleept.

En de functie ''vensters naast elkaar weergeven" zet twee vensters boven elkaar en met een derde venster op 1/3 van de schermbreedte, met het derde venster bovenaan naast het eerste waarmee je dus nog de helft van je scherm niet gebruikt. Het doet gewoon niet wat het zou moeten doen.

Ook handig is dat de meest belangrijke en meest gewijzigde opties bij 8, 8.1 en 10 in Windows system settings ontbreken en je daarvoor dus nog steeds naar het oude configuratiescherm (control panel) toe moet (gelukkig zit dat er nog in al roepen ze al vanaf de release van 8 dat dit gaat verdwijnen) en als je via System settings/Apps of via Control Panel/Programs/Programs and Features je lijst met geïnstalleerde applicaties bekijk, dan zie je twee lijsten die weliswaar op elkaar lijken maar niet hetzelfde zijn. Bij een 'schone' installatie bevat de nieuwe o.a. Xbox Live, Xbox Game bar, Weer-app, Mail en Agenda, en andere eventueel zelf geïnstalleerde Windows Store-apps die de oude niet kent, maar ik ben in het verleden ook dingen tegengekomen die in de oude lijst wel vermeld stonden en in de nieuwe niet. Ook de lijst optionele Windows-onderdelen is niet te vergelijken qua details, al is wel te merken dat dit inmiddels langzaam uitgekleed wordt.
Verplaatsen, kopiëren en lokaal zoeken is mij dan ook compleet vreemd in mijn manier van werken. Alle data staat in Sharepoint/Onedrive/Teams.

Het klinkt alsof je je vast gehouden hebt aan je werkwijzen van 20 jaar geleden. De wereld is veranderd, de software is veranderd, en ook de standaard werkwijzen. Als je zelf niet mee veranderd, vindt ik het niet heel raar dat je minder productief bent/voelt.
Verplaatsen, kopiëren en lokaal zoeken is mij dan ook compleet vreemd in mijn manier van werken. Alle data staat in Sharepoint/Onedrive/Teams.
Als ik lokaal moet zoeken zijn het 9 van de 10 keer systeembestanden, bv als die beschadigd zijn om ze te vervangen, omdat bepaalde software iets verziekt heeft o.i.d. recentelijk nog gehad dat een applicatie niet meer werkte na een Windows Update, Windows Defender essentiele updates (o.a. aangifte of verloningssoftware) tegenhoud die net zijn vrijgegeven door de makers, en ook HP Sureclick/BRomium dat gegevensbestanden (met name pdf's) blokkeert, en dus werken onmogelijk maakt, en na verwijderen blijkt duizenden verborgen 'systeembestanden' als rommel achter laat.

Verder zit niet iedereen zit in een groot netwerk wat Sharepoint op eigen servers draait. Daarvoor moet je als bedrijf toch wel al enige omvang hebben, vooral in aantal medewerkers, om de investering, inclusief een it-afdeling te verantwoorden. Teams ken ik niet, maar daarvoor zal hetzelfde gelden.

Nu heb ik inderdaad enige tijd gewerkt in een bedrijfsomgeving die wel groot genoeg was, en dat is al enige tijd geleden, maar toen had men ook al shares, waarvoor Sharepoint niets anders is als het opnieuw uitvinden van een al bestaand wiel, maar nu met spaken van web- en webserver-technologie (html, asp, php, java, ...) waar de oude systemen spaken hadden van smb, cifs of nfs.

Ook destijds hadden we allemaal een persoonlijke mailbox en een persoonlijke share, waar de eerste altijd vol zat en de tweede soms ook. Destijds was het zo dat je vaak de werkte met data op je persoonlijke share, tenzij je dus niet altijd toegang had tot het netwerk, en het dus met een lokale kopie moest doen die je naar de netwerkshare zette als je weer toegang had. Daarvoor had je ooit een tool die Microsoft "Briefcase" noemde, wat ze er later uit gesloopt hebben, zonder er iets anders voor in de plaats te brengen, iets wat Microsoft heel goed in is maar Google inmiddels ook ervaring mee heeft.

Ook nu is het zo dat als je Sharepoint gebruikt, je dus bestanden steeds lokaal bewerkt en upload, of bij wijziging, van de server download, lokaal bewerkt en daarna upload. Dat is dus niet wezenlijk anders. Sterker nog, de automatisering is daarin omslachtiger als destijds met briefcase.

Wat betreft Onedrive, dat heb ik hier ook tot mijn beschikking en het is de ideale tool om jouw gevoelige, persoonlijke en vertrouwde bedrijfsgegevens zo snel mogelijk ter beschikking van de NSA en eventuele Amerikaanse concurenten te stellen. Verder is het niets anders als een andere opslaglocatie, weliswaar met backup-functie, wat je ook op een andere manier kunt regelen.
Het klinkt alsof je je vast gehouden hebt aan je werkwijzen van 20 jaar geleden. De wereld is veranderd, de software is veranderd, en ook de standaard werkwijzen. Als je zelf niet mee veranderd, vindt ik het niet heel raar dat je minder productief bent/voelt.
Ik heb het nergens over werkwijzes gehad. Ook ik gebruik nieuwe software. Het enige wat ik aangeef is dat Windows mij steeds vaker in de weg zit, waar dit met de oudere versies minder het geval was.
Een hele oude visie op een 20 jaar jongere werkomgeving. Het nieuwe werken schaalt juist perfect mee. Van twee werkplekken naar 2000 werkplekken zonder enig probleem. Lokale software? Ja leuk doen we al jaren niet meer. Alles is SaaS. De NSA heeft geen beschikking over je data. Een fatsoenlijke beheerder werkt met Zero Trust. Niemand kan zomaar bij de data. Beheerders included. En cloud opslag is veel meer dan alleen maar een andere opslag locatie. Volle mailboxen en shares hebben we niet. Alles schaalt mee. Of het nu om 1GB of 100TB aan data gaat. Maakt geen zak uit. En als je HP meuk op je laptops en pc laat staan ben je sowieso verkeerd bezig. Is HP het uiteraard niet mee eens.

Op een werkplek hoort 1 beheer en monitoring tool, die alles regelt en monitort. Zonder andere rommel.
Een hele oude visie op een 20 jaar jongere werkomgeving.
De tijd dat ik in die grote organisatie* zat had toen duizenden werkplekken wereldwijd en dat is echt geen 20 jaar geleden.
*(nu met 54.000 werknemers, toen met veel meer omdat een aantal onderdelen zijn verzelfstandigd en ze voor andere zaken steeds meer vertrouwen op outsourcing, zelfs hun primaire productieproces wordt nu door Arabische firma's gedaan. Die 54.000 kun je nu nog indelen in drie groepen: 1) chemisch ingenieurs, 2 verkoopmedewerkers, 3 juridische en ict-afdeling)
Het nieuwe werken schaalt juist perfect mee. Van twee werkplekken naar 2000 werkplekken zonder enig probleem.
Van twee naar ... nu als je met Office 365 aankomt dan zijn je data in handen van Microsoft, en met 2 werknemers/werkplekken kun je echt geen Sharepoint onderhouden. Ja je kunt via cloudoplossing werken met een lokale ict-dienstverlener, KPN doet zoiets https://www.kpn.com/zakelijk/kpn-een-mkb/werkplek.htm maar ook dan staan je data bij Microsoft.

Geen lokale software, alles SaaS, dan maak je geen gebruik van de softwareproducten die noodzakelijk zijn voor de branche waarin ik nu werk. Die draait lokaal ook al loopt de authenticatie en licentieverlening via een "server".

Dat cloudopslag meer is als alleen een andere opslaglocatie mag ik hopen, als je daar niet minimaal een backup bij hebt dan ben je echt verkeerd bezig. Echter die volle mailbox waar ik het over had was een door de beheerders ingevoerde limiet. Velen omzeilden dat met een lokaal PST-archief, maar dat kon niet op een share (nog steeds niet) en lokale schijven werden dus niet geback-upt waardoor mensen die toen over die limiet heen gingen dus een probleem hadden.

Volle shares, heb ik toen ook niet gezien ook al bestonden er toen nog geen dynamische volumes.
Op een werkplek hoort 1 beheer en monitoring tool, die alles regelt en monitort. Zonder andere rommel.
Op dit moment heeft één vestiging 4 pc's en 1 laptop, voor 1 directeur en 1 werknemers, de andere vestiging 1 pc en 2 laptops voor diezelfde directeur en nog 1 werknemer. Welke beheer en monitoring tool suggereer jij?
Die foto's op je Win10 lock screen zijn ook niet nuttig, maar wel aangenaam om de dag te beginnen.
Blijkbaar heeft het wel effect, want als de achtergrond van een bureaublad niet uit zou maken zou ook niemand dit aanpassen. En ook aan wat reacties hieronder gebeurt dat toch wel.

Daarnaast denk ik dat het effect van een voor jou prettige achtergrond een positief effect geeft. Je ziet hem niet heel vaak maar onderbewust zie je toch iets wat je "mooi" vindt, en dat zou rust of blijdschap kunnen genereren. (Ik ben zeker geen psycholoog, daarom op het begin "denk ik").

Zelf heb ik een "diavoorstelling" van 30 minuten ingesteld op mijn computer thuis van verschillende achtergronden. Allemaal foto's die ik zelf heb gemaakt en zelf mooi vindt. De willekeurigheid van welke afbeelding wanneer getoond wordt geeft toch wel weer een nieuwe impulse. Ik denk dat dit hierbij ook geldt.
Het kan nuttig zijn voor het tonen van advertenties in de nabije toekomst.
Nuttig voor adverteerders, niet voor gebruikers! Wil je echt tijdens werk of privé naar advertenties gaan kijken? Dynamisch is leuk maar ook uit te zetten.

Ik vind alles wat het verbruik onnodig vergroot altijd jammer. Ik zie wel dat de jeugd het gebruikt als onderdeel van de identiteit. Dat kan ik nog begrijpen. Als je ook met een zware laptop loopt die vaak aan de netlader vast zit snap ik dat het een erg leuke gimmick is.
Het klopt wel dat advertenties waarschijnlijk niet nuttig zijn voor gebruikers. Maar wel nuttig voor Microsoft, ivm mogelijke verdiensten.

Er zullen vast wel andere nuttige zaken mee te doen zijn. Het tonen van informatie door MS/andere diensten. Of bepaald thema op desktops in bedrijfsomgeving.
Ha ha.... dat is precies wat ik dacht toen ik het las. Straks zie je als Windows gebruiker in full resolutie de hele tijd advertenties voorbij schieten. Het kan bijna ook niet anders, want wat voor nut heeft het voor Microsoft om hier een hoop tijd in te steken en aandacht aan te schenken?
....: achtergrondanimaties voor de desktopomgeving die veranderen naar gelang de plek of het moment van de dag.
Dit kennen we al jaren onder Linux: een achtergrond die, al naar gelang het moment van de dag, verandert en meekleurt. Voor mij dus niks spectaculairs, laat staan nieuws onder de zon. Leuke feature, maar uiteraard kost het wat systeemkracht. Op nieuwe(re) hardware niet zo'n probleem, maar je moet zoiets niet doen op een machine met zwakke(re) hardware.
Hoe vaak zit je nog op je desktop tegenwoordig en waarom zou je dan aandachtig naar je achtergrond gaan lopen kijken?
Ik zit eigenlijk nooit op mijn desktop. En als ik zit, dan loop ik niet.
Tuurlijk is het niet noodzakelijk. Maar dat maakt het niet dat niemand er op zit te wachten.
Ik gebruik al jaren een los programma om 2 schermen allebei van hun eigen wallpaper te voorzien, en om het uur te wisselen.

Nodig nee, maar ik vind het leuk. En dat is al reden genoeg voor mij.
Dus ja er zitten mensen op te wachten.

Overigens gaat dit over een OS voor tablets etc, dus niet over desktops.
Ik had inderdaad niet gezien dat het geen desktop OS was maar een tablet OS. Daar zie je vaker je achtergrond naar mijn idee.
genoeg mensen hoor, Wallpaper Engine is een redelijk beroemde app aan het worden op steam, waarbij je 3D scenes, applicaties en videos gewoon als achtergrond kan hebben, waarbij interactable zelfs als je zou willen. En mensen kunnen ook gewoon zelf dingen maken met de ingebouwde editor (of gewoon een .exe linken).
Hoevaak op een desktop? Juist alleen maar op een desktop, ik haat elk ander formaat :P
Ik zie mijn bureaubladfoto alleen als ik opstart en afsluit inderdaad :)
Toch moet het niet zo'n inspanning zijn Windows geschikt te maken voor (devices met) meerdere schermen met wat interactieve achtergronden.
Ik heb gewoon een solid color blue als achtergrond, dat werkt veel prettiger. Kan ik m'n desktop icoontjes tenminste terugvinden :)
Ben ondertussen op m'n desktop PC overgegaan naar een vaste zwarte achtergrond vanwege diezelfde reden. De meeste achtergronden hebben een te groot contrast op verschillende plekken wat het moeilijk maakt sommige dingen te spotten, op deze manier kan ik in ieder geval zowel de iconen als tekst betrouwbaar terugvinden. Met dynamische achtergronden lijkt me het risico nog groter dat je na elke switch weer moeite moet doen om dingen te vinden.
Ik gebruik zelf primair MacOS, en daar zit al enige tijd ondersteuning voor dynamische achtergronden. Weliswaar op basis van tijd, en niet zozeer lokatie. Je hebt dan een achtergrond wat een collectie van afbeeldingen is, die gedurende de dag veranderd. Ik heb zelf een natuur achtergrond; als het dag is, is het op mijn achtergrond ook dag; als het nacht is, is het op mijn achtergrond ook nacht. Sommige achtergronden hebben ook zonsop- en ondergang erbij. Het is natuurlijk een gimmick, maar ik vind het eigenlijk wel prettig werken. Dat zo'n feature naar Windows komt is wat mij betreft prima.
Goed punt, het is natuurlijk een kwestie van voorkeur. Belangrijkste is daarom ook dat het een keuze blijft en dat die functie dus niet standaard aan iedereen opgedrongen wordt zonder opt-out. Dat is bij OS X ook gewoon een keuze (standaard staat dit niet aan), plus als ik me niet vergis kun je hier zelf kiezen welke foto's als achtergrond worden gebruikt wat dus zorgt dat je nog altijd zelf invloed hebt op in hoeverre de achtergronden voor problemen zorgen.
Ik gebruik wel wallpapers maar kleiner dan het bureaublad. Als je dan kiest voor centreren en de achtergrondkleur zwart houdt, dan heb je een zwart kader. Daarin zijn de iconen goed zichtbaar en daardoor voorkom ik dat ik teveel iconen op het bureaublad plaats. Best of both worlds!
Mwah. Wanneer zie je je achtergrond nou? Ik heb eigenlijk altijd mail of webbrowser full screen open staan. En de meest gebruikte icoontjes staan toch in quick launch.
Een mooie wallpaper motiveert je wel om je desktop proper en opgeruimd te houden. Ik zie vaak mensen hun desktop volstaan met een jungle aan iconen, bestanden, folders,.. vraag mij dan ook altijd af hoe ze daar ooit nog iets in terugvinden.
Ik heb überhaupt niets op mijn bureablad staan... :)
Het is ook vooral eye-candy voor de mensen die één van de schermen nauwelijks gebruiken. Bij de Tweakers is de wallpaper over het algemeen grotendeels verborgen achter de allerhande vensters.
Dit is typisch een functie waar een grafisch ontwerper zich op uit heeft mogen leven. Het nuttige zie ik er ook niet van in.
Solid color - en gewoon de startletter van de snelkoppeling.

Ik heb het liefst zo min mogelijk, maar voor sommige dingen is het dan weer wel handig ( batch / console shortcuts )
bijna lege desktop hier. Kan al evengoed die enkele iconen verbergen zodat ik beter kan genieten van mijn wallpaper, die ook continue verborgen zit achter de applicaties die ik gebruik. Nooit begrepen waarom mensen hun desktop gebruiken als dumpgrond voor snelkoppelingen en documenten.
Inderdaad, alle iconen verbergen op het bureaublad. Standaard apps staan gepinde in de taakbalk. Als ik bestanden zoek gebruik ik Windows toets + e. Ideaal en geen vervuiling op m’n bureaublad!
Bestaat daar geen feature voor in Windows zoals Desktop Stacks in macOS?
In Windows 8 hadden we dit toch al eens?
Ach, in de jaren 90 hadden we reeds Active Desktop waarmee dit in principe ook mogelijk had moeten zijn. Toen was je desktop wallpaper in principe gewoon een webpagina.
Weet ik nog wel ja. als achtergrond een html met een piano of music makertje op de webpagina. Geniaal maar wellicht onveilig.
Was idd super nice.
Probleem was alleen dat het resources vreette die je op die generatie hardware echt nog niet kon missen.
En dat er blijkbaar redelijk wat veiligheids probleempjes met de interface waren.

Maar het idee was supernice. Ritje met meestgebruikte bookmarks, laatste 5 emailtjes, dynamisch schoolrooster, wat RSS feeds, en nog wat van die dingen gewoon allemaal op je bureau blad op je desktop was echt superhandig.
Windows Vista had Dreamscene en sinds 8 heb je wallpaper collecties, welke weinig meer doet dan random wallpapers selecteren.
En hoeveel wallpapers gaan we straks kunnen vinden die dit ondersteunen? Of zijn het slechts een paar van Microsoft en that's it omdat de ontwikkeling ervan te moeilijk voor de meeste wallpaper-makers.
Ik verwacht eigenlijk dat ze gewoon een standaard formaat gebruiken. Als ik een foto schiet met m’n camera in RAW+JPEG zijn dat gewoon 2 foto’s in 1 bestand. Ik verwacht dat Apple in MacOS ook zoiets gebruikt en dan op basis van de tijd de juiste image uit de file harkt.

Dat hoeft helemaal niet zo complex te zijn, gok ik zo. (Je moet natuurlijk wel eventueel meerdere foto’s over de dag schieten, dus bewerkelijker is het zeer zeker, maar echt moeilijk is het niet)

Edit: dit artikel lijkt dat wel een beetje te bevestigen voor MacOS:

https://itnext.io/macos-m...wallpapers-ii-f8b1e55c82f

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 3 februari 2020 12:38]

Tja leuk voor de mensen die dat kunnen waarderen.
Maar windows X? Een speciale windows voor pc's met 2 schermen? Wat is dat nou weer voor onzin? Wat zou dat dan meer kunnen dan een gewone windows versie sinds win 98? Ik heb al 20 jaar oid 2,3 schermen aan mn computers hangen.
Gaat hier over computers/tablets/surface-dingen met twee schermen waar je van het ene scherm naar het andere gaat door te boel te plooien en/of sluiten, en dergelijke. Het gaat niet zo zeer over je desktop pc met twee schermen aan zoals we allemaal al jaar en dag gebruiken.
Ja en dan nog, waarom een apart OS? Voor een andere schermweergave? Lijkt me toch niet al te complex om dat gewoon in de normale versie van Win10 in te voegen.
Weet ik veel, ik werk niet bij Microsoft ;)
Ik ben een ouwe zeur. Dus zeur ik: weer zon stukje 'functionaliteit' waar we al jaaaaaaaaaaaren op zaten te wachten. Gelukkig is Windows inmiddels helemaal voor elkaar, zijn alle problemen opgelost, is iedereen blij, zodat we nu eindelijk eens tijd hebben voor een beetje opsmuk.
Zou leuker zijn als er wat werk gemaakt zou worden om printers niet bij elke update onklaar te maken
Dat soort updates daar grossiert Apple dus in...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee