Samsung maakt techniek voor typen op 'virtueel toetsenbord' voor smartphones

Samsung is bezig met het ontwikkelen van een techniek, waarbij gebruikers kunnen typen op een oppervlak alsof daar een toetsenbord is. De frontcamera van een smartphone houdt de vingerbewegingen bij en zet die om in toetsaanslagen.

De techniek heet SelfieType, zegt Samsung. De techniek werkt door de smartphone op tafel te laten staan met het scherm naar de gebruiker gericht. Vervolgens moeten gebruikers kunnen typen alsof er een toetsenbord is, waarna die input op het scherm verschijnt.

Omdat gebruikers geen letters zien, moet de software gokken welke woorden gebruikers proberen te maken. Dat gebeurt door middel van software. Er is geen extra hardware nodig om de functie mogelijk te maken.

SelfieType is een van de acht nieuwe C-Lab-projecten die Samsung op de CES-beurs in januari toont. Bij Samsungs C-Lab worden experimentele projecten in en van start-ups ondergebracht. C-Lab bestaat vijf jaar. Of en wanneer Samsung de SelfieType daadwerkelijk uit gaat brengen, is nog niet bekend.

Samsungs C-Lab toont verder projecten zoals HyLer, een stift voor het maken van notities op papier die de aantekeningen automatisch digitaliseert. Ook toont Samsung Ultra V, een uv-sensor voor fitnesstrackers die bijhoudt hoeveel zonlicht gebruikers op een dag binnenkrijgen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-12-2019 • 13:28

44 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (44)

44
43
15
2
1
25
Wijzig sortering
C-Labs is een project van Samsung waarbij werknemers in 'de baas z'n tijd' gebruik mogen maken van de faciliteiten die Samsung heeft om zelf innovatieve dingen uit te vinden.

Samsung geeft ze daartoe:
1. max 100M funding
2. toegang tot speciale afdelingen, apparatuur, materialen en hulpmiddelen van Samsung
3. mogelijkheid om samen met Samsung de uitvinding onder te brengen in een start-up indien Samsung er wat in ziet.
4. mogelijkheid dat ze hun uitvinding mogen demonstreren op beurzen waar Samsung aanwezig is zoals de CES.

Als Samsung wat in hun 'uitvinding' ziet helpt Samsung ze met opzetten van een eigen bedrijfje (start-up) waarbij Samsung aandeelhouder wordt.

https://samsungclab.com/EN#section2

[Reactie gewijzigd door Belzinga op 31 december 2019 15:53]

Dank voor de aanvulling. Leuk voor de werknemers, maar ook slim van Samsung.
Ik heb zo een laser keyboard (die ene "3 in 1" platte zilver kleurige met die 5200mAh powerbank en virtuele muis van AliExpress), waar deze apparaten last van hebben is dat ze je ze in de nacht gebruikt of de kamer niet te fel is (want anders zie je de toetsenbord niet goed) en dat de oppervlakte echt plat en niet van glas is of spiegel achtig, anders ziet de sensor niet goed wanneer je op een toets klikt.

Als je dus nagenoeg perfecte omstandigheden hebt, werkt zo een laser keyboard best wel goed hoor en is erg cool om te laten zien aan mensen, bij toetsaanslagen is er ook een audio feedback wat zegt waar je op klikt of wanneer, wat echt helpt, Ik kan hele zinnen schrijven met af en toe wat fouten, die Ik snel corrigeer, ook compatibiliteit met alle besturingssystemen is ook goed, werkt met bluetooth en USB op Android, Windows, Linux, iOS, etc.

Maar verder erg onpraktisch omdat je het zeer weinig echt goede omstandigheden hebt om te gebruiken want heeft eigenschappen van een projector zonder keystone correctie, daarnaast is input lag en tijd tussen klikken van toetsen best hoog (300ms), vindt het daarnaast veel fijner om gewoon een echte toetsenbord of smartphone (Met vibratie per tik) te gebruiken, waar je voelt waar je op tikt, zelfs een gyro muis met toetsenbord zoals van RiiTek vindt Ik beter, die dingen zijn klein en draagbaar.

Ik weet niet hoe Samsung het gaat doen, maar Ik hoop voor ze dat ze het beter gaan doen dan mijn laser keyboard, dat ze een of ander ding doen zoals met keystone correctie, een laser keyboard heeft in ieder geval een visuele keyboard, een camera heeft niet zoveel.

Ik zie eigenlijk liever een zeer dun matje wat je kan oprollen of op je hoesje zit (moet dan wel stevig zijn), welke iets als capacitieve toetsten heeft, met support voor "swiping" en vibratie als je tikt.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 1 januari 2020 00:35]

Het gaat hier niet om een (donker) oppervlakte maar om de beweging van je vingers, toch?
Hoi, je hebt gelijk, Ik heb even apparaat gebruikt en werkt ook goed op ander kleur oppervlaktes, Ik verbeter dit maar alvast.

Wat Ik trouwens schreef was was dat je het niet goed zag op donkere oppervlaktes, niet dat het niet werkte, maar je ziet het ook op lichte oppervlaktes, rood kan mogelijk wel wat problematisch zijn.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 1 januari 2020 00:16]

Ja dat is hem, leuk klein speeltje, koste €35, maar om een of ander reden zie je deze bijna nergens meer verkocht op AliExpress worden tegenwoordig.

Er zit bij dit apparaat inderdaad ook een speaker, maar de kwaliteit is een beetje om te huilen, dus vergeet maar dat die bestaat :).

Wat deze reviewer niet laat zien helaas is de functie die je inschakeld met een FN key, waarbij de toetsenbord de toets waar je op klikt uitspreekt in het Engels.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 1 januari 2020 00:33]

Dat doet me echt heel erg denken aan zo'n laser-toetsenbord wat je 10 jaar geleden al in de winkels kon kopen, en nooit populair zijn geworden... ik vraag me wel af hoe lekker dit 'typt' als je geen fysieke toetsen hebt, of überhaupt een aanduiding waar je moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Marc_us op 31 december 2019 13:32]

Dat doet me echt heel erg denken aan zo'n laser-toetsenbord wat je 10 jaar geleden al in de winkels kon kopen, en nooit populair zijn geworden... ik vraag me wel af hoe lekker dit 'typt' als je geen fysieke toetsen hebt, of überhaupt een aanduiding waar je moet zijn.
Daar kunnen we kort over zijn: het typt voor geen meter. Bedenk dat de enige 2 redenen dat het soort van werkt op een smartphone of een tablet is dat je autocorrect hebt én dat je direct zicht hebt op welke toets je je duim laat landen.

Echter, 10 vinger typen (al helemaal blind typen) werkt voor geen meter zonder directe haptische feedback. De hele techniek is erop gestoeld.

Conclusie: dit gaat regelrecht de vergetelheid in.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 31 december 2019 13:40]

Leuk he, hoe de "innovatieve" tweakersgemeenschap alles wat nieuw direct afserveert. Als je nooit wat probeert zal je ook nooit iets bereiken.
... maar dit is allang geprobeerd en nooit populair geworden. Dus zo "innovatief" is het niet.
is dat je autocorrect hebt
En waarom zou je dat hier niet hebben? Het nieuwsartikel zegt het tegendeel.
Dat gaat het 2e probleem niet tegen, en het 3e probleem (totaal gebrek aan haptische feedback) ook niet.
Op een normaal toetsenbord type ik met 10 vingers, blind. Heb het net ff heel kort geprobeerd om dit dus te doen zoals het ook bij deze technologie zou moeten. Als je je vingers allemaal op je bureau laat rusten (zoals je zou doen bij een normaal toetsenbord) voelt het voor mij heel erg rot (ik moet dan nadenken waar de letters zijn als ik het alfabet wil "typen"). Als ik m'n vingers boven m'n bureau laat zweven dan voelt het wel natuurlijk.

Afhankelijk van hoe goed de software is zie ik hier best nog wel wat in. Ik neem aan dat de software ook autocompletion/guessing gaat gebruiken zoals smartphones dat nu ook al doen, zodat eventueel fout geregistreerde toetsaanslagen automatisch verbeterd worden. Voor het typen van korte stukken tekst zou dit dan best een uitkomst kunnen zijn. Jouw conclusie lijkt me echter veel te voorbarig.
Nee dat is 't niet, juist omdat het aantal fouten met autocorrect veel hoger ligt dan zelf blind typen (aangenomen dat je dat kan, zoals jij en ik).
Ook is het zo dat het aantal fouten dat ik en de mensen om me heen maken op een smartphone die niet goed gecorrigeerd worden door autocorrect, wat mij betreft nog steeds veel te hoog liggen, X jaar na dato. Dus zoveel vertrouwen heb ik niet dat 't zal doen wat ik ervan nodig zou hebben bij zo'n ramp van een invoermethode.

Er is maar 1 echte revolutie vanaf het punt waar we nu staan, en dat is het vervangen van tobo en muis door iets veel beters bv een brain-computer interface (iets dat radicaal en veel makkelijker gezegd dan gedaan is). Gebrekkige hacks gaan een fundamenteel gebrekkige technologie niet redden.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 31 december 2019 21:50]

Hoe lekker? Waarschijnlijk alles behalve net omdat die feedback er niet is. Ik vraag me nog meer af hoe goed de software werkt bij mensen die niet met 10 vingers typen. Ik kan blind typen, haal een redelijke snelheid op een goed toetsenbord maar heb mijn vingers niet netjes op de middenste rij staan maar die bewegen over het volledige toetsenbord. Ik gebruik er misschien 4 of 5 tijdens het typen.
Uhhhhh zijn al die nadelen ook niet waar op je smartphone zelf? Of heb jij altijd een full size toetsenbord bij je. Ik niet hoor.
Zou dan liggen aan de surface waarop je de telefoon legt.
Het lijkt me over het algemeen niet echt een grote stap voorruit.
Precies dit. Dan tik ik liever op mijn scherm of op een fysiek toetsenbord. Denk dat hier maar een kleine markt voor is, maar desalniettemin gaaf dat het mogelijk is!
Moet je wel een fysiek toetsenbord bij hebben. Net als dat je die laser-toetsenbord bij moet hebben...
Ik zou een blaadje papier nemen en daarop m'n favoriete toetsenbord op printen en daarop typen.
Dit lijkt me heerlijk om te hebben. Ik heb tijdens mijn typcursus vaak getypt op tafel tijdens andere lessen om het in de vingers te krijgen. Wat heerlijk om even duidelijk op een mailtje te reageren met twee handen. Ik denk dat ik zo van deze techniek gebruik zal maken. De meeste tablet toetsenbordjes of die van apple typen toch al niet lekker. Maar als er een goed algoritme bij komt kijken en wat predictieve software. Graag!
No way dat die software de SMS taal (voor zover dat nog taal genoemd kan worden) van de huidige jeugd gaat kunnen interpreteren....
Het gewone keyboard leert dat ook gewoon, dus waarom deze niet ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 december 2019 15:58]

Omdat je op een gewoon toetsenbord nog min of meer de juiste toetsen indrukt. In dit systeem is er zelfs geen projectie op tafel, dus het systeem moet heel zwaar gaan gokken gezien er geen vaste plaats meer is voor de virtuele toetsen op tafel. Dat gokken kan enkel gebeuren op basis van correcte woorden...
Geef dan toch op z'n minst een matje of cover met een toetsenbord afbeelding zodat die software en de gebruiker niet hoeven te gokken.

Kan me daarbij niet voorstellen dat er nog heel veel mensen gewend zijn aan met tien vingers typen, laat staan dat ze dat op helemaal niks kunnen.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 31 december 2019 14:10]

Yep, dat laser projectie toetsenbord van eerder lijkt dan prettiger.
Praten tegen je telefoon is wellicht nog meer trefzeker dan dit.
Als je een matje mee moet nemen kun je daar beter gelijk echt een bluetooth keyboard in stoppen.
want dat is even dun als een matje of een cover?
Ik haak bij voorbaat al af, de reden dat ik een BlackBerry heb gekocht is voor de feedback van het toetsenbord. Op een vlakke ondergrond typen lijkt mij daarnaast ook niet lekker door het eveneens missen van de feedback.
Ben benieuwd naar de praktijktests. Het feit dat dit met de selficamera gaat betekend dat die ook van redelijke kwaliteit moet zijn wil je dat dit een beetje fatsoenlijk werkt.
Ik ben wel benieuwd, als je wat langere notities tikt dan kan dit best handig zijn om snel op je telefoon te doen.
Ben benieuwd hoe dit uitpakt. De software zal af en toe fouten maken, maar je typt normaal gesproken natuurlijk nooit één letter maar een compleet woord dus de meeste zullen te corrigeren zijn (net zoals nu bij swipe-toetsenborden). Het lijkt mij in ieder geval handig als je even snel een mailtje moet sturen om je telefoon neer te zetten en dat met 10 vingers te doen.

Voor programmeren of bewerken van tekst en/of iets typen dat niet in het woordenboek staat lijkt me dit minder geschikt omdat het een kleinere use case is en de gokfactor die de software toepast dan wel heel erg op de proef wordt gesteld.
Dit roept zoveel vragen op. :P

Hoe ziet de software dat je blind typt als je vinger niet naar beneden gaat, als je vinger al op de juiste toets ligt, zoals bij de sdfghjkl, aangezien er niets in te drukken valt op tafel?

De meesten typen niet eens blind dus hoe gaat de software dan zelfs maar bij benadering weten waar je denkbeeldig op probeert te drukken? :+

Maar goed, wie weet bedenken ze wat leuks :)
Dus voor zowel gebruiker als telefoon geen visueel iets dus voor beide is het gokken... Dat wordt dus slechter dan dat laser ding.

Dit is dus een idee wat leuk op papier klinkt maar in praktijk niks is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee