Kali Linux bevat undercover-modus om zich als Windows 10 voor te doen

De ontwikkelaars van het op securityprofessionals gerichte Kali Linux hebben een undercover-modus aan de distro toegevoegd waarmee gebruikers snel kunnen doen alsof ze op een Windows 10-machine werken, om onopvallend te blijven.

Kali Undercover is onderdeel van Kali Linux 2019.4, dat deze week verscheen. In feite gaat het om een geïntegreerd thema dat via de terminal opgeroepen kan worden, waarna de desktopomgeving de indruk van Windows 10 geeft, met onder andere de Windows-startknop, verkenner, desktopachtergrond en trashcan. Volgens de ontwikkelaar is de modus bedoeld voor gebruikers die niet willen opvallen met hun OS, door bijvoorbeeld de opvallende Kali-draak op de achtergrond.

Bij Kali Linux 2019.4 maakt de distro verder de overstap van Gnome naar het lichtgewicht Xfce, onder meer vanwege de overhead van Gnome. Er is echter nog wel een Gnome-build beschikbaar. Ook aanwezig is PowerShell. Tenslotte maken de ontwikkelaars bekend dat 2019.4 de laatste release is die sd-kaarten van 8GB op ARM ondersteunt. Vanaf versie 2020.1 is 16GB de minimale opslagcapaciteit bij sd-kaarten die het OS ondersteunt.

Kali Linux is met name op beveiligingsprofessionals gericht en bevat standaard functionaliteit op het gebied van digitaal forensisch onderzoek, audits en pentesting. De software wordt beheerd door Offensive Security.

Kali Linux Undercover Kali Linux Undercover

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-11-2019 • 21:28

176

Reacties (176)

176
170
84
5
0
35
Wijzig sortering
Ziet er grappig genoeg beter uit dan de default theme.

Persoonlijk vind ik 1 van de problemen met Linux, is dat je vaak misloopt in de "look and feel" wanneer je van Windows komt. Font's dat anders zijn, kleiner, AA anders, de minimize en andere knoppen, ... En dan vaak de nogal "een hoop onderdelen bij elkaar" gevoel. Vaak als ik de Setup / Config panel bekijk heb je echt het gevoel dat het een hoop onderdelen zijn, dat bij elkaar gesprokkeld zijn zonder een "unified" gevoel.

Ja, er zijn Distro's dat proberen dit op te lossen maar het is nooit "perfect". Al lang gezegd dat er echt een standaard moet komen op gebied van Linux Desktop ( let op de het woord "desktop" ) ipv van iedereen zijn eigen ding.

Keuze is leuk maar het belemmerd de groei van Linux als Desktop platform enorm. Heb er nu al 20+ distro's doorgejaagd over de jaren en ik kom altijd teruglopen naar Windows gewoon omdat "het werkt zonder veel te veel gezeik" ( voor games, office spullen, drivers, comptabiliteit met andere ).

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 23 juli 2024 16:17]

Dit probleem heb ik ook altijd wanneer ik denk op Linux te gaan werken. Er is altijd iets wat je weerhoudt en terug te gaan naar het vertrouwde Windows. Denk aan programma's de niet op Linux te krijgen zijn etc.
Juist het ene voorbeeld dat je geeft heeft niets te maken met standaardisering van de Linux desktop. De software waar je hoogstwaarschijnlijk op doelt is commerciële software van ISV's die het gewoon vertikken om hun software op Linux beschikbaar te maken. Meestal met het excuus dat de markt te klein is, maar dat is een kip-ei probleem.

Overigens is software van commerciële derde partijen soms ook wel gewoon beschikbaar, met name denk ik dan aan wetenschappelijke pakketten als Matlab en Mathematica of video editors zoals DaVinci Resolve of Lightworks. Bij de niet beschikbaar software komt vaak Adobe als argument naar boven, maar daar zijn alternatieven voor. Het enige wat vaak ontbreekt is de wil om een nieuwe workflow te leren en dus blijft men maar op het vertrouwde Windows en dus onder het juk van Microsoft en Adobe hangen.
Dat heeft niks met wil te maken. Als je overstapt van een bepaalde kwaliteit wil je op z'n minst dezelfde of betere kwaliteit. Soms kan dat dus niet aangezien linux distro's niet genoeg support hebben van derde partijen.

Het zou fijner zijn als er een linux distro was die een beetje de standaard is en de functionaliteiten/opties die Windows heeft ook heeft. Het zou gewoon mooi zijn als de gemiddelde gebruiker linux net zo normaal vond als Windows. Maar aangezien er zo veel verschillende distros zijn blijft MS lekker bouwen aan 1 product terwijl op linux ieder z'n eigen ding doet. De ene distro kan X heel goed en Y wat minder en de andere weer andersom. Dat helpt linux niet.
Ik snap oprecht niet wat je bedoelt. Ten eerste is moeten we denk ik even de terminologie weer eens helder maken zodat we het over hetzelfde hebben (ik maak mezelf ook schuldig aan de laksheid hierin). Linux is slechts een kernel. Daar bovenop draai je andere software. Een groot deel daarvan komt van het GNU project of is gelicentieerd onder de GPL en daarom wordt er vaak gesproken van GNU/Linux. Een ander deel van de software heeft andere licenties, sommige daarvan zijn commerciële, niet-open source licenties.

De Linux kernel is goed te tweaken waardoor je hem voor heel specifieke toepassingen kan optimaliseren, maar in 99% van de gevallen voldoet de standaard kernel zoals die met een distributie wordt meegeleverd prima, of je nu met videobewerking aan de slag gaat of simulaties gaat doen met iets als Matlab. Er is dus helemaal geen sprake van dat de ene distro iets beter kan dan een andere. Alle software van derde partijen die Linux ondersteunen die ik ken ondersteunen de grote distributies waar je commerciële ondersteuning op kunt krijgen, dat zijn Red Hat, Ubuntu (Canonical) en SUSE. Dit betekend dat het vaak ook prima werkt op CentOS, Fedora en Debian. En ja ik weet dat die laatste een omgekeerde relatie heeft tot Ubuntu als de overigen met elkaar hebben, Linux Mint is misschien een beter voorbeeld van een community versie van Ubuntu. Overigens biedt in ieder geval Ubuntu de eerder genoemde getweakte versies van hun kernel gewoon aan via hun repositories, zoals bijvoorbeeld een "real-time" kernel die beter geschikt is voor audio- en videobewerking. Daar is dus gewoon in voorzien vanuit de standaard meegeleverde software.

Het argument wat je (denk ik) eigenlijk wilt maken dat je graag 1 desktop omgeving zou willen zien die standaard is op alle Linux distributies, omdat je vanuit Windows gewend bent dat je maar 1 desktop omgeving kan krijgen. Dat wil zeggen als je dezelfde versie van Windows blijft gebruiken, want ook in Windows is in de afgelopen jaren nogal wat veranderd in de desktop omgeving. De kinderlijk gekleurde interface die standaard was op Windows XP en Aero van Windows Vista/7 leken nog enigszins op hoe het er in Windows 95 uit zag, maar met Windows 8 is Microsoft echt een heel ander pad in geslagen, met alle kritiek van dien. Dus ook dit argument is wat mij betreft niet valide. Wat dat betreft is het op Linux misschien zelfs wel beter geregeld, omdat voor zover ik weet alle recente grote distributies Gnome 3 aanbieden, wat er dus afgezien van het thema dat gekozen is, op al deze distributies ongeveer hetzelfde uit ziet en in ieder geval vrijwel hetzelfde werkt. Maar ik blijf van mening dat de desktop omgeving die je kiest meer te maken heeft met hoe je graag werkt en hij heeft zeker geen invloed op of je (al dan niet commerciële) software wel werkt.
Bij ons op de zaak hebben we drie jaar geleden oprecht gekeken of we met een of andere Linux distro aan het werk konden met de diverse Autodesk programma's (AutoCAD, Civil 3D, Revit, Recap...) maar vergeet het maar. Om te beginnen wilt de software enkel binnen de geijkte kaders draaien: een Windows platform met specifieke grafische drivers en achtergrondservices die de licenties ophalen van de licence server. Diverse zaken zijn getest (oa Redhat, Ubuntu). Lokaal draaien met grote performance penalty lukt nog wel (want de grafische drivers werkten niet optimaal voor Autodesk spullen). Met een proefversie dan. Contact met de licentieserver werd niet geslikt. Navraag bij Autodesk: Sorry, wij ondersteunen geen Linux pakketten.

Diverse rekenpakketten voor constructeurs idem. Nul ondersteuning van leveranciers en problemen met het draaiend krijgen. Onze chef IT heeft daar de stekker uit getrokken, wnat die had geen behoefte om extra mensen fulltime in te zetten op troubleshooting in Linux.
Zoeken naar alternatieve software was een ramp, want de functionaliteit liep ver terug. Bovendien moet iedereen leren werken met de alternatieve interfaces, wat ook tijd (en veel geld) kost.

Er is toch maar gekozen alle Win7 machines naar Win10 te tillen. Vanuit gemak (gebruikers), ondersteuning (leverancier) compatibiliteit (onderliggende software) en budget (leerkosten + troubleshooting)
Als de software die je wilt gebruiken niet voor Linux uitgebracht wordt dan houdt het natuurlijk op, ik snap heel goed dat je niet wilt gaan emuleren via Wine vanwege de extra beheerslast, gebrek aan ondersteuning en een performance penalty op de koop toe.

De discussie ging echter over software die wel voor Linux wordt uitgebracht en ondersteund door de makers. Die ondersteuning is prima en vereist geen verdere standaardisatie tussen de verschillende Linux distributies, wat wel werd beweerd.
Denk je echt dat onwil geen argument is?

Ga eens met een psycholoog praten, als er iets is wat mensen graag willen is bij het oude vertrouwde blijven.

Kan je honderden gebruikers aanwijzen die over de zeik waren toen Microsoft office z'n uiterlijk veranderde en tientallen die over de zeik zijn als 1 van de icoontjes op hun desktop een paar plaatsen versprongen is om eoa reden. Ja zelfs kijken is al lastig velen.
Inderdaad, bij mij is het net omgekeerd, ik gebruik al jaren KDE, en als ik Windows gebruikt, voelt dit raar aan, en ben ik vlug terug naar de vertrouwde KDE omgeving.
1 à 2 maal per jaar start ik windows nog eens op, als ik een elektrisch schema moet tekenen, waar ik een programma van Belgische makelij voor gebruik omdat daarin de in België gangbare elektrische symbolen standaard aanwezig zijn.
Ik erger me bij het opstarten van Windows telkens aan die updates die soms een eeuwigheid in beslag kunnen nemen, terwijl dat bij Linux, een volledige update (alle apps inbegrepen) maar een paar minuten in beslag neemt.
Je zou toch denken dat ze dat na al die jaren toch wel eens geregeld zouden krijgen, maar helaas pindakaas. Er is wel verbetering, maar het kan nog steeds niet tippen aan wat je in linux krijgt.
ik moest toch even gniffelen. Je geeft je besturingssysteem er de schuld van dat het uitvoeren van updates, na een half jaar niet gebruiken, langer duurt dan je verwacht? :+
...
1 à 2 maal per jaar start ik windows nog eens op ....
Ik erger me bij het opstarten van Windows telkens aan die updates die soms een eeuwigheid in beslag kunnen nemen, ...
Nou ja als je om het half jaar iets Linux Mint opstart heb je daar dus geen last van. Misschien een melding dat je updates zou kunnen installeren als je daar zin/tijd voor hebt.
Als je willt geeft windows zelfs die melding niet eens. Gewoon instellen dat ie niet automatisch moet updaten en klaar.
Dat wist ik niet. Misschien dat ik om het jaar eens Windows boot. Puur om te kijken, En dan is ie altijd aan het updaten.
Ik heb zelf een oude linux bak staan die ik zelden gebruik. En daar is updaten na een lange tijd zelfs beter dan een kleine systeem update van windows. Ik snap je gedachte maar naar mijn ervaring heeft die periode er niets mee te maken. Vandaar misschien wel dat veel linux gebruikers er te makkelijk overheen stappen.
Dan nog kan Linux het in een korte tijd met 1 reboot (ivm kernel updates) voltooien waar Windows tig uur met tig reboots voor nodig heeft.
Ik ben dan weer Gnome gewend. Zowel KDE als Windows zijn 'raar' voor me. Windows ben ik wel gewend van mijn werk, maar je hebt er oude en nieuwe stijl door elkaar lopen. En als iets lang duurt blokkeert de hele UIT, en allerlei dingen stelen je focus en daarmee je toetsaanslagen. En waarom ik 8 notificatie-elementjes heb die ik moet uitklappen om te bekijken?
KDE is dan weer wat 'grof' voor me qua looks, maar ik gebruik daar alleen applicaties van.
Maar ja, het is puur wat je gewend bent. Iemand die 'intuitief' gebruikt als argument voor een bepaalde UI i daar gewoon aan gewend - er is namelijk geen intuitief OS.
Enkelklikken of dubbelklikken, vegen naar rechts of links, een 'save' actie met een floppy-icoontje (een hele generatie heeft zo'n ding nog nooit gezien).
Wat is er omgekeerd aan dan? Je bent bekend met iets en wil er bij blijven. Is exact hetzelfde qua psychologie, je hebt het alleen met het andere OS.
Wel dat bedoel ik net, de meeste mensen willen Linux niet op de desktop gebruiken omdat ze zo vertrouwd zijn met Windows, en de meerderheid van PCs nu eenmaal standaard met Windows uitgerust zijn en er dus extra moeite moet gedaan worden om Linux te installeren en eraan te wennen.
Bij mij en een groot aantal van mijn collega's is het net omgekeerd, ik wil liever geen Windows gebruiken omdat ik meer vertrouwd ben met Linux.

Het is wel zo dat er bij Linux meer keuze is, en dat maakt het extra moeilijk om de overstap te maken, en ook voor een helpdesk, om mensen met zo een divers sw landschap te helpen.
Die standaard is er: Ubuntu. En weet je wat het mooie is? Als het onder Ubuntu werkt, dan is het zonder veel moeite ook op andere distro's aan de praat te krijgen. Waarmee ik maar wil zeggen: onzin. Dat gejammer over dat er geen standaard is, dat is gewoon klinklare onzin. Software die werkt op 1 van de grote distro's als Debian, Ubuntu, Fedora, Ref Hat of Open Suse, die is werkt op al die distro's.
Voor de gemiddelde gebruiker is er blijkbaar niet genoeg, anders gebruikten de meeste mensen linux.
Achter Windows zit ook een enorme marketing en commerciële machine, wat niet het geval is voor Linux.
Dit maakt dat Windows door fabrikanten meestal voorgeïnstalleerd wordt, er meer office, huis tuin en keuken toepassingen voor ontwikkeld worden, en mensen linux niet kennen, en ook de moeite niet doen om een ander OS te installeren
Er zijn idd alternativen op Linux. Maar op desktop gebied zit je vaker met problemen zoals minder features in die alternatieven. Of spullen dat op KDE draaien en je zit met Gnone desktop. Hello al de KDE extensies downloads gewoon voor 1 programma.

Laat staan soms de inter comptabiliteit... Als de vrouw op Windows zit en ik update een CV in LibreOffice ( dat heel wat graphische spullen omvat ). Iets in Office -> Libre -> Office ( met veel layout en graphics ) ziet je layout er nogal "anders" uit. *lol*

En kip of het ei probleem. Stuur die CV naar bedrijven en ze denken dat je een idioot bent. Gevolg, je zit vast aan Office te gebruiken ondanks dat Libre bestaat op Linux. En dan ga je in dat straatje van dual boot of VM of ... Want je kan niet zeggen dat de bedrijven zich moeten aanpassen aan je keuze van text processor.

Je loopt vaak tegen zo een issues aan als je niet puur leeft in een eigen eco systeem. Een jaar geleden hadden we een nieuw collega dat effen kwam helpen. Daar stond hij na uren omdat hij OpenVPN niet werkend kreeg op zijn Linux laptop. Terwijl het voor de andere collega's gewoon config file copy was en ze waren online na 15 minuten.

In de praktijk ruil je "annoyances" van het ene systeem in naar "annoyances" van het andere.
Het is niet dat ik het niet met je eens ben, maar een cv zou ik aanraden om hoe dan ook in pdf te versturen
Het probleem zit hem meer op het feit dat hetzelfde document geedit word op Windows ( de vrouw ) / Linux ( Ik, wanneer ik voor de zoveelste keer Linux terug installeerde ) / Windows ( de vrouw ) / ... Ik doe meestal de layout en foutjes oplossen. De vrouw voor haar info. Of omgekeerd is ook leuk als ik mijn Windows Word open in Libre en half doodval van hoe men mooie layout vol met fouten zit.

Ja, naar bedrijven sturen is beter in pdf ( doe ik voor 99% ) maar heb zo een paar maloten gezien dat in hun eisen zetten "word document". Soms heb je daar mensen in bedrijven, dat werken dat niet veel kennen van PCs. Naar IT bedrijven is het OK met pdf's maar gewone firma's... Daar zitten nogal vaak IT onhandige mensen of soms koppige mensen *lol*. Heb al genoeg zotte zaken gezien in men leven *haha*
Het probleem is niet zozeer het gebruikte tool (MS/Libre), maar wel de gebrekkige ondersteuning/implementatie van (open) bestandsformaten. Maar goed, die wetenschap helpt je als eindgebruiker natuurlijk geen knijt vooruit.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door s2n6 op 23 juli 2024 16:17]

Het probleem zit hem meer op het feit dat hetzelfde document geedit word op Windows ( de vrouw ) / Linux ( Ik, wanneer ik voor de zoveelste keer Linux terug installeerde ) / Windows ( de vrouw ) / ... Ik doe meestal de layout en foutjes oplossen. De vrouw voor haar info. Of omgekeerd is ook leuk als ik mijn Windows Word open in Libre en half doodval van hoe men mooie layout vol met fouten zit.
Dan installeer je toch LibreOffice onder Windows? Probleem opgelost.

Voor die werkgevers die expliciet Word formaat vereisen (waarom wil je daar überhaupt werken...? ;)) kan je aan het einde van de rit gewoon in LibreOffice een export doen naar .docx formaat. Laat even je vrouw controleren met Word of dat er nog een beetje acceptabel uit ziet, en klaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 16:17]

Het is redelijk simpel om van je hele document een plaatje te maken en dat in een word document te plakken. Daarna eventueel in een pdf omzetten.
Ze kunnen het printen en openen in office en dat is het, geen tekst selecteren aanpassen of kopiëren. Doe dat al jaren.

En verder ben ik van mening dat iedereen als office pakket libreoffice zou moeten gebruiken.

[Reactie gewijzigd door caipirinha op 23 juli 2024 16:17]

Inderdaad ook het eerste waar ik aan dacht. Een PDF straalt gewoon net wat beter uit dan een bewerkbaar document, ongeacht Microsoft of Open/Libre.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 23 juli 2024 16:17]

Als freelance stuur ik nooit iets anders uit dan een PDF omdat bepaalde recruiters er anders allerlei crap bijzetten wat niet klopt. Uiteraard werk ik nooit meer met de kutapen die dat ooit gedaan hebben (ik heb effectief een blacklist). Maar dat weet je pas wanneer het te laat is. Daarna is je reputatie al naar de vaantjes bij dat bedrijf (en alle bedrijven waar de project-manager die op zoek is ooit nog gaat komen, en meer).

En dat allemaal voor de paar euro dat die recruiter binnenhaalt als hij je verkocht krijgt.

Mijn reputatie van correct en eerlijk te zijn is me m.a.w. te belangrijk om iets anders dan een PDF te geven. Als ze zelfs dat al krijgen. Want ik heb al gehoord dat er idioten zijn onder de recruiters die ook PDFs proberen te bewerken.

Het liefst van al zou ik ze voor de rechter slepen. Maarja. Dat is vaak nog meer werk en verloren tijd natuurlijk. Helaas. Want ik zou het wel moeten doen.
Ik vrees dat pdf’s vaak – beetje afhankelijk van de situatie – vrij eenvoudig te bewerken zijn. En anders is de tekst er zó uit te kopiëren en alsnog aan te passen natuurlijk.

En vergis je niet, bemiddelingsbureau’s en uitzendbureau’s en dergelijke verdienen vaak héél goed aan jou. Weet niet of er veel veranderd is maar 15 jaar geleden was het gebruikelijk dat ze een flink percentage van je uurloon kregen en bovendien zat de afnemer aan hun vast als ze je in wilden blijven huren.

Een tijdje is redelijk maar ik heb het altijd vreemd gevonden dat ze jaar op jaar een soort peperdure exclusiviteit op jouw werk krijgen, alleen maar omdat ze twee partijen bij elkaar brengen.

Daarom ook niet vreemd dat des te meer mensen als zelfstandige zijn gaan werken de laatste jaren (ook omdat een werknemers-concurrentiebeding in feite niet veel anders is.)
Het ligt er een beetje aan, als je in dienst kom bij het bedrijf moet die vaak een grote soms betalen aan de recruiter (vaak 10k+).
OpenVPN niet werken? Dat is (al een aantal jaar) config inladen in je netwerk manager gui en de verbinding activeren. Klaar is Kees
Was van januari 2018 van die persoon. Weet ook niet wat die allemaal uithaalde op zijn distro maar heb hem dan maar geholpen en was een setting dat niet aanstond of omgekeerd, waarbij OpenVPN gewoon geblokkeerd geraakte.

Is effen geleden waardoor ik de details ook niet meer herinner maar hij zat letterlijk gans de voormiddag vast en was constant aan het vloeken. Terwijl onze project manager dat echt geen IT genie is, op zijn eigen de boel in gang gekregen had op korte tijd met copy past config.

Was echt een onbenullige vinkje maar ge moest het maar weten en was iets waarbij de import van de config je niet zou helpen ( een verschil in de default setting van OpenVPN Linux vs Windows ).

Dat is het nadeel van verschillende OS in een firma. Hebben ook al last gehad met Mac vs Windows en andere toestanden.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat iets voor KDE niet op Gnome werkt. Bij mijn weten zijn het allemaal losstaande applicaties die gemaakt zijn voor de ene omgeving, maar net zo goed te gebruiken zijn in de ander. Zo gebruik ik zelf van alles door elkaar heen. Maar net wat voor mij prettiger werkt, dat installeer ik.

En wat je CV betreft: zijn er nog mensen tegenwoordig die een CV opsturen als Word document? Daar gebruik je toch PDF voor zodat het er in iedere omgeving goed uitziet?
Ik zie je erover klagen, maar ik krijg de indruk dat je niet lang gezocht hebt naar een oplossing, anders was je de optie PDF allang tegengekomen.

[Reactie gewijzigd door NaoPb op 23 juli 2024 16:17]

> Ik heb nog nooit meegemaakt dat iets voor KDE niet op Gnome werkt.

Betekend dat je Distro al een KDE versie ( of de libraries ) geïnstalleerd heeft waardoor er geen problemen zijn met de libraries dat KDE gebruikt. Als je een clean Linux OS hebt, Gnome erop smijt en dan een KDE programma wilt gebruiken loop je daar tegen. Harddisk vervuiling zoals ik dat noem want als je 1 desktop standaard hebt, loop je minder tegen zo een grap.
Windows is geen haar beter qua gui toolkits: win32, mfc, uwp. Verschil is dat als ik Windows installeer ik 15gb aan meuk binnenkrijg waar al die oude troep al in zit. Kan bij Linux ook om het volledige Windows gevoel te krijgen: gewoon alles aanvinken in je package manager.
Het mooie van een goede package managers is dat als ik ff kde op mijn gnome bak wil proberen ik dat met 1 commando kan installeren. Hij gooit inderdaad mijn systeem vol gooit met allerlei benodige libraries voor een KDE applicatie die ik daarna installeer. Maar dat als ik die applicatie verwijder hij ook weet welke libraries niet meer nodig zijn en ik met een "apt autoremove" mijn hele systeem weer schoon heb.
Je stuurt toch geen docfile, ipv van een pdf?
Programma's zijn packaged per distro, dus je desktop environment zou daar geen impact op moeten hebben. Als dat wel zo is mis je gewoon dependencies. Anders builden van source (is lang niet zo lastig als het klinkt).
Meeste software oplossingen zoals office zijn allang niet meer afhankelijk van het OS dat je draait. Je kunt namelijk voor de meeste gevallen prima een SaaS oplossing pakken zoals office 365 wat je ook regelmatig terug ziet komen in de praktijk en dat is tevens ook de kant waar we steeds meer naar toe gaan.

Grappig is tevens dat de meeste Azure VM's draaien op een Linux distro..
Op professioneel gebied ontkom je er eigenlijk niet meer aan. Dan merk je juist dat de veelzijdigheid aan distro's juist ook een deel van de kracht is van Linux
Huh?
OpenVPN niet aan de praat krijgen is op Debian bijna onmogelijk.
Ik gebruik het al jaren en is niets meer dan 'add' bij VPN in het netwerkconfiguratie scherm, .ovpn selecteren en gaan..
(Hij is alleen wel kritisch op de volgorde van de certificaten, ca en client-cert).
Het enige wat vaak ontbreekt is de wil om een nieuwe workflow te leren en dus blijft men maar op het vertrouwde Windows en dus onder het juk van Microsoft en Adobe hangen.
Dit vat je heel goed in de kern samen. Dit is het grote probleem. Ik heb in 2007 Windows als hoofdsysteem afgezworen vanwege het zoveelste probleem met Windows, dat ik ook meteen besloot om alle programma's die ik onder Windows gewend was te draaien af te zweren en me volledig te wijden aan de alternatieven onder Linux. Gaandeweg heb ik dat allemaal aangeleerd, en ik wil (en kan) niet meer zonder die alternatieven.

Ik gebruik af en toe nog Windows voor het werk. Maar ook onder Windows draai ik bijna uitsluitend programma's die ik ook onder Linux draai. Enige "native" programma die op Windows geprakt is, is MS Office 2016 . Wel naast LibreOffice uiteraard, want dát is voor mij hét kantoorpakket. En o ja... AIMP audiospeler, want dat vind ik een fijne mediaspeler onder Win. Voor de rest is het Firefox, Thunderbird, GIMP etc.

Je raadt het al: alleen in een zeldzaam geval start ik Windows op om op te werken. De meeste keren dat ik het opstart is omdat ik het systeem update. Maar dat doe ik 's nachts, als ik naar mijn nest ga. Het updaten duurt onder Windows een eeuw, dus daar wil ik niet bij zijn als dat aan de gang is. :z
Mijn grootste obstakel bij de paar pogingen die ik tot nog toe heb ondernoemen zijn 1) games (jammer, maar helaas, en Steam heeft ondertussen natuurlijk al wel goeie stappen gezet), en 2) AutoHotkey. En laat voor die laatste nou gewoon geen enkel levensvatbaar alternatief zijn. ;(
Games: dat hangt er sterk vanaf welke games je wilt spelen. Ik heb zelf een kleine 200 games op Steam die native op Linux draaien en nu men binnen Steam een eigen Wine versie heeft genaamd Proton zijn veel Windows games ook gewoon speelbaar, al is het soms met iets lagere FPS. Dat gezegd hebbende, ik heb jaren geleden geaccepteerd dat ik bepaalde spellen nooit meer zal spelen. De laatste Call of Duty of Battlefield achtige games was ik toch al nooit in geïnteresseerd, maar een GTA of iets dergelijks zal waarschijnlijk nooit native naar Linux komen. Jammer dan.

Autohotkey: het klopt dat er geen eenvoudige GUI klikkerdeklik applicatie is op Linux om iets vergelijkbaars te doen aan AHK, maar wegens de manier waarop Linux fundamenteel werkt is vrijwel alle functionaliteit die AHK je op Windows geeft wel op een of andere manier in Linux na te bootsen. Kwestie van even uitzoeken hoe je dat doet, maar met 'xbindkeys' en 'wmctrl' kom je waarschijnlijk een heel eind.

edit: zojuist ook nog PyAutoGui gevonden, misschien dat dat je ook verder helpt.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 juli 2024 16:17]

Thanks, ik zal er eens naar kijken! En je hebt natuurlijk volkomen gelijk: als we met z'n allen met de portemonnee stemmen en de games niet kopen omdat we op Linux zitten moeten de developers/publishers wel om. Nu houd ik ze natuurlijk zelf aan de Windows-kant... :Y)
Hoewel ik je begrijp is het ook iets waar je even doorheen moet. Op termijn ga je enorme flexibiliteit van linux waarderen. En ja, je mist windows applicaties maar je moet eigenlijk niet proberen die werkend te krijgen maar op zoek te gaan naar een alternatief. Wat er best vaak wel is. Het meest vervelend blijft natuurlijk office. Libre/Openoffice gaat best vaak de fout in met docx (eigenlijk zou iedereen over moeten op odt maar goed...) . Voor office docs die niet goed werken gebruik ik nu only office: https://www.onlyoffice.com/ Dat werkt eigenlijk altijd beter met ms office docs.

Zelf draai ik al jaren nu diverse linux distros (op dit moment arch) en mis windows geen moment. Af en toe slinger ik hem wel aan als ik wil gamen, daar zit je helaas wel vaak nog vast aan windows maar dat is dan ook de enige reden.
Duh... Bij elke major release van Windows (of Microsoft office) verandert de look en feel drastisch, dat weerhoudt niemand om er met bloed zweet en tranen aan te wennen omdat er geen weg terug is.
Met een VM kom je een heel end. Ik heb jaren een oudere Photoshop versie in een XP VM gedraaid. Dat werkte heel goed, maar is natuurlijk niet werkbaar voor een grafisch ontwerper. Ik heb ook een poging gedaan Photoshop onder Wine te draaien, maar dat gaf al snel allerlei problemen, en het kostte teveel tijd.
Ik snap de kritiek die GIMP vaak krijgt van mensen die veel met Photoshop werken, maar er zijn nog andere alternatieven. Probeer eens Krita, Pinta of Darktable (die laatste is voornamelijk voor photobewerking en niet zozeer voor tekenen), of als je voornamelijk met vector graphics werkt, Inkscape of Vectr. Je gaat waarschijnlijk veel dingen opnieuw moeten leren en dat gaat tijd en moeite kosten, maar uiteindelijk kan je wel van je Windows XP VM af en win je dus de tijd terug die het onderhouden daarvan je kost.
Ik heb veel met Illustrator en Photoshop gewerkt, en heb daar echt handigheid in. Huidige CS pakketten zijn te duur, maar gelukkig is er Photoshop Elements wat ik op de Mac gebruik. Ondanks een gruwelijk slechte interface (veel schermruimte gaat verloren aan lege brede grijze balken op mijn laptop) heeft ie een Expert mode die grotendeels gelijk is aan Photoshop CS2, en meer heb ik tegenwoordig niet nodig. Maar je hebt gelijk dat er alternatieven zijn.

Gimp heb ik diverse keren geprobeerd, maar ik loop tegen de interface aan. Het is waarschijnlijk een kwestie van wennen. Idem Inkscape, wat waarschijnlijk alles kan wat ik nodig heb, maar ik kan er niet mee uit de voeten. Niet genoeg geprobeerd waarschijnlijk. Voor de Mac is er ook Affinity als alternatief voor Illustrator, en Capture one Pro ipv Photoshop. Maar helaas zijn die niet voor Linux beschikbaar.
Of je stapt over op de cloud versies van van alles en nog wat dat in de weg zit, dan maakt de desktop niet meer uit. Meest gehoord altijd zijn MS Office en Adobe:
MS Office Online (vanaf gratis) https://products.office.c...office-online-for-the-web
Adobe Online https://www.adobe.com/nl/creativecloud.html
Eventueel aangevult met een cloud drive (dropbox, onedrive, google drive, etc.).
En streaming diensten voor muziek, film, games, etc.

En ja, er zijn nog steeds bepaalde spellen die alleen voor een bepaald platform uitkomen, of dat nu Playstation, Xbox, Nintendo, Android, iOS, Linux of Windows PC is. En dan zit je vast aan dat platform als je per se dat spel wil spelen.

Niet voor niets zie je nu de reclames van Chromebooks, en mensen die geen laptop meer in huis hebben maar alles op een tablet of telefoon doen. Daarom werkt MS hard met allerlei Linux en andere OS integraties om het bedrijf relevant te houden naar de toekomst. Windows is wel vertrouwd, maar makkelijk omheen te leven.

90 procent van de mensen kan zich eigenlijk met alles redden, en gebruiken wat ze hebben en bij het systeem krijgen dat ze kopen, MacOS, iOS, Android, ChromeOS, Windows, etc. - het OS is minder belangrijk geworden voor de spullen die men gebruikt.
Het heet wel "Creative Cloud" maar je moet Photoshop, Illustrator, Indesign en Premiere gewoon nog downloaden en installeren hoor.
Leuk stukje marketingfluff over het delen van kennis, data en AI, dat ongetwijfeld in verband staat met de Adobe Stock & Font cloud libraries. Wellicht iets verder dan dat, maar 3 jaar later is er geen concrete online versie van hun kernprogrammas. Photoshop Express, sure, maar dan kun je ook de overstap naar gimp/krita/etc. overwegen.
Ik heb precies het tegenovergestelde. De paar keer dat ik Windows probeerde ging ik hard gillend terug naar Linux. De snelheid, stabiliteit, machine learning tools. Is er een I hate Windows sticker?
Werkt zonder veel gezeik? Iedere keer als ik m’n Windows laptop opstart zit ik eerst een half uur te wachten omdat dat ding moet updaten.
Zie men andere post. Ik haat Windows update. Oplossing, W10 LTSC. Niet perfect want af en toe zijn er nog updates maar het is een fractie van de gewone home/pro.
En dan moet ik daar natuurlijk weer een extra licentie voor aanschaffen?
Ik gebruik 1 programma dat alleen op windows en O$X draait, maar verder is er echt niets waar ik windows voor zou willen.

Edit: Het gaat me om het hele updateproces. Op dat moment ben je je systeem gewoon even “kwijt”.
Onder linux kan ik gewoon het systeem blijven gebruiken zonder dat ik last heb van het updateproces in de achtergrond.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 23 juli 2024 16:17]

Zeg er dan wel even bij dat ltsc niet te koop is voor reguliere gebruikers.
Je hoeft LTSC ook niet per se te updaten.

Gewoon lekker manual wanneer je zelf wil. Ff naar windows update catalogue ;-)

En daarvoor altijd ff backuppen!
laptop met Windows 10 hoef je tegenwoordig niet meer te wachten. Open klappen en gaan.
Hier niet hoor:

“Working on updates”
“Don’t turn off your system”
Sinds ik een ssd gebruik heb ik er geen last meer van dat ik moet wachten totdat mijn hd uitgerateld is, de zeldzame keer dat ik Windows gebruik.
Ik zet altijd dat "ik wil 30 dagen geen updates" knopje aan zodra het weer kan. Kan ik weer een maand ongestoord World Of Tanks spelen. Verder gebruik ik Windows nergens voor.
Als er iets zeker is in Linux land, dan is het dat een standaard geen standaard is maar eerder het zoveelste ideaal. Vergeet standaardisering maar, je hebt altijd weer een kamp dat er anders over nadenkt. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld package formats. Canonical levert Snapps en Fedora Flatpacks.
En zo gaat het iedere keer door, er is niet één implementatie het zal de zoveelste zijn.

Ik noem het wishful thinking. ;)

Voor mij is het in ieder geval geen probleem, ik leer gewoon beide technieken gebruiken ;)
ik had de hoop dat met de komst van het .appimage formaat al die zeik opgelost zou zijn...
maar nee, dan krijg je de default package manager stuff, appimage, snaps, flatpacks en is het nog erger als ervoor.
Exact ... Nu ik kan begrijpen dat er verschillen zijn tussen snaps en flatpacks. De ene wilde ook grafische en de andere wilde puur console programma's' draaien.

Maar in de praktijk is het gewoon versnippering en verlies van mankracht. Als er 5 IDE's zijn, dat zijn 5 maal mensen dat je op 1 IDE kon zetten ipv 5 verschillende.

Op gebied van kernel is Linux veel meer uniform wegens de "overlord" dat met zijn oogjes de boel in het oog houd. De rest is een soep, beter dan in het verleden maar zal nog jaren duren. En nu met Ubuntu dat ook zijn "favoriete" status begint te verliezen met Canonical hun constante veranderingen. Je ziet geen echte leiders op desktop gebied ( meer ).
Op dit punt heb je wel gelijk, er gaat veel ontwikkelaarscapaciteit verloren aan het 10 maal ontwikkellen van ongeveer hetzelfde in een iets ander kleedje.
Als die creatieve energie wat efficiënter zou ingezet kunnen worden zou linux nog een stuk verder staan dan nu het geval is.
Snaps werken ook in fedora :) Maar inderdaad uiteindelijk is het het zoveelste 'standaard'
Najha, ik moest het wel leren begrijpen. Want ik had een applicatie wat zeer langzaam opstarte, en een oude GNOME theme had. Het was de standaard calculator van Gnome die ik gewoon veel gebruik en helemaal fan van ben. Was het zo'n verrekte kut snap.
Ik die snap verwijdert, en gewoon via apt de calculator geïnstalleerd. Eindelijk de juiste theme & veel sneller opgestart.

Leuk idee al die snaps, flatpack e.d. Maar ik ben er persoonlijk geen fan van, en het kost ook nog eens meer HDD ruimte omdat de applicatie niet gewoon de libs gebruikt die op je systeem staan. Het is gewoon een container met alles erin.

Ik snap deels de voordelen, maar ik heb nooit last gehad van de problemen die snaps/flatpacks oplossen. En heb tot nu toe alleen last gehad van de nadelen van de snaps/flatpacks.

Ik zie eerder de voordelen op de server kant. Maar daar heb je weer docker etc. Dus ja... hmmmm
In all fairness is dat nu hetzelfde bij Windows... Sommige opties zitten in een klassiek menu verborgen, andere dingen kun je alleen nog terug vinden in het hippe nieuwe tile-themed configuratiescherm.
DE is XFce, waar voorheen default GNOME was. KDE is er ook voor Kali.
het moment dat je opeens realiseert dat een coherent GUI/OS design (los van functionaliteit) best een kunst is :)
Ik snap je punt maar zeker bij deze distro iets misplaatst.
Kali is toch wel redelijk voor een power user die dit allemaal niet zo belangrijk vind. Het lijkt misschien wat cluttered door oa een hoge informatie dichtheid, maar dat is denk ik juist wat de doelgroep van de distro zoekt.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 23 juli 2024 16:17]

Datzelfde heb ik als ik eens op Mac of Windows moet werken. Het is dan ook altijd zoeken. Het is maar wat je gewoon bent...
Keuze is leuk maar het belemmerd de groei van Linux als Desktop platform enorm. Heb er nu al 20+ distro's doorgejaagd over de jaren en ik kom altijd teruglopen naar Windows gewoon omdat "het werkt zonder veel te veel gezeik" ( voor games, office spullen, drivers, comptabiliteit met andere ).
Ik ben erg blij met gebruikers zoals jij. Linux als desktop platform hoeft van mij helemaal niet te groeien.
Dat houdt het als "aanvalsoppervlak" ook kleiner (want laten we wel wezen... ook GNU/linux distributies zijn niet onkwetsbaar).
Blijf jij lekker "zonder gezeik" Windows gebruiken. Dan doe ik dat met mijn Debian. Allebei tevreden.
Ik werk al 20 jaar met Linux, zowel thuis als op het werk. Gamen doe ik niet. Op het werk zitten we in een mixed omgeving met Windows toestellen, veel Linux servers en ook wel enkele Windows servers.
Ik werk steeds op mijn Linux station, behalve als ik iets moet testen voor een eindgebruiker (onlangs werkte iets niet bij een eindgebruiker en dat bleek aan Edge te liggen, wat ik niet op Linux heb). Ik vind net de look and feel van Windows verschrikkelijk, ik vind er niets terug (configuratie paneel verstoppen ze, en vervangen ze door een ander verschrikkelijk paneel waar je niets terugvindt - waarom zijn er uberhaubt 2?). Basisfunctionaliteit zoals een venster "always on top" zetten ontbreekt. Cut en paste historiek, nog nooit van gehoord bij Windows. Misschien valt het allemaal wel op te lossen als je weet welke al-dan-niet betalende programmaatjes te installeren. Wat compatibiliteit betreft, ben ik ook echt volledig het tegengestelde gewoon. 20 jaar geleden was dat anders maar nu werkt gewoon alles in Linux zonder dat je iets hoeft te doen. EID lezers ? Een hel op Windows om sommige aan de praat te krijgen. De windows mensen dachten zelfs eens dat eentje kapot was en toen ik die probeerde op mijn station werkte die gewoon standaard. Printers worden allemaal mooi (zelfs business copiers) automatisch gevonden en gedistribueerd over het netwerk indien nodig.
Updates zijn onder Windows ook een ramp. Als ik herstart naar Windows heb ik de Windows desktop vaak maanden niet meer opgestart en staan er uiteraard gigantisch veel updates klaar. Logisch, maar waarom duurt dat zo tergend lang en waarom moet die computer er ook nog eens 5 keer voor opstarten!? Zelfs als je naar een volgende distro versie gaat, is het gewoon packages downloaden, installeren en 1x herstarten.

Nee, het is waarschijnlijk allemaal een kwestie van gewoonte, maar ik krijg jeuk en rillingen als ik zo'n blauw vlagje voor mezelf op het scherm zie.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 23 juli 2024 16:17]

... Cut en paste historiek, nog nooit van gehoord bij Windows...
Dat zat er bij NT3.5/NT4/W95 of iets van die tijd wel in, dat was vast te moeilijk voor de gemiddelde gebruiker...
Want windows ziet altijd er super consistent uit :+ 8)7
https://pbs.twimg.com/med...c-5?format=jpg&name=small
En dat met 1 desktop environment. Kan me geen linux desktop inbeelden die minder consistent gedesigned is als dit (natuurlijk niet gerekend als je apps van meerdere verschillende desktopomgevingen mixed)
Ik heb al heel wat Windows versies gezien, maar herinner me nog goed wat de overstap van Windows 7 naar Windows 8 teweegbracht. Dat was allebei Windows, maar daar hield het ook een beetje mee op. Overigens, van Windows 3.11 naar Windows 95 was ook een serieuze stap. En later naar Windows 2000. En zelfs tussen Windows 10 versies zien dingen er redelijk anders uit (ik heb er nog steeds een hekel aan de halfslachtigheid van het nieuwe en oude instellingen menu en de inconsistentie tussen nieuwe en oude UI).

Windows is dus ook best veel gewijzigd en ook zeker geen 'unified' gevoel. Ik denk zelf dat het algemene idee van 'met een zoekmenu vind je het wel', of een ribbon (in Office) dat 'contextgevoelig' is voor beginners en gevorderden soms lastiger dan makkelijk is. Er zijn best wel zaken waar je van weet dat het bestaat, maar je rot zoekt waar het zit. Dat is op Linux minder het geval, zeker als je niet de GUI, maar tekst (configuratie) bestanden gebruikt. Al is dat laatste vaak een hogere drempel voor Muis/klik mensen. Voor beheerders is juist de command-line/tekst editor veel prettiger.

Linux heb je in heel veel verschillende distributies, allen met een eigen voorkeur voor een desktop manager (het uiterlijk van Linux). En vaak hebben ze zelfs meer dan 1 desktop manager en dus uiterlijk. In Linux is vaak ook meer de GUI + apps een 'plus boven de command-line', waar Windows de command-line meer op 'bij-de-GUI' hoort (al is met powershell, bash etc het de laatste jaren op dat gebied een stuk beter geworden). Kortom: er is niet 'een Linux-look-and-feel'. En inderdaad: iets meer verbrokkeld dan op Windows, omdat de spullen van verschillende partijen komen (met een ander budget en aantal werknemers dan Microsoft).

Dat we hier in huis MS gebruiken is omdat op school en werk MS de-facto standaard is. Het gaat dan puur over uitwisselbaarheid van bestanden. Het is lang geleden dat ik Libre/OpenOffice serieus geprobeerd heb als tegenhanger van MS Office, maar het was toen 'aardig, maar niet meer dan dat'.
, ... En dan vaak de nogal "een hoop onderdelen bij elkaar" gevoel. Vaak als ik de Setup / Config panel bekijk heb je echt het gevoel dat het een hoop onderdelen zijn, dat bij elkaar gesprokkeld zijn zonder een "unified" gevoel.
Helaas is Microsoft juist op dit specifieke onderdeel de weg een beetje kwijt.
Zowel op W10, waar sommige controle-panel items zijn verhuisd naar de moderne interface maar je voor een deel nog naar de oude cpl-en moet, als op servers waar je soms de server manager, soms een web-interface en soms nog de oude mmc nodig hebt.
Het lijkt wel of het enige wat daarin nog consistent is de come-prompt is, want zelfs binnen Powershell ben je nog versie-afhankelijk, en was eerst ISE beter, en toen toch weer niet.
En dit zeg ik als MS fan-boy...

Het lijkt wel of het allemaal ook voor de ontwikkelaars gewoon wat te complex Of op zijn minst te veel is geworden, en dat is helaas zeker niet uniek voor Linux.

Meer on topic: wel grappig dit. En als die modus volledig functioneel is dan zie ik nog wel meer nut als alleen een undercover-modus; het lijkt me ook heel geschikt voor overstappers.
> Zowel op W10, waar sommige controle-panel items zijn verhuisd naar de moderne interface

True ... Maar daar heb je maar 2 verschillen. Oude Windows en Nieuw Windows. En je moet vaak al geavanceerde setting willen om in de oude Windows setups te komen.

Persoonlijk vind ik dat MS de weg kwijtgespeeld is met W10 en hun rotte updates. Ik draai hier een LTSC W10 gewoon om de hoeveelheid updates te verminderen. Niets leuker om bij de Pro versie iedere paar dagen al je VM's, software enz terug te moeten zetten, omdat je systeem MOET rebooten. De productiviteit verlies is gewoon belachelijk.

Het is geen wonder dat ik meer en meer rondkijkt naar Linux of andere alternatieven. Maar ja, dan komt vaak de vogel weer van andere issues...
Iedere paar dagen? Je bedoelt 1x per maand? Windows updates komen 1x per maand binnen. Je hebt dus 1x per maand je systeem te herstarten hiervoor. En als je een goed VM beheer hebt dan kunnen die VMs zichzelf herstellen na een reboot en verder gaan alsof er niets aan de hand is. Maar als die VMs ook Windows draaien dan kan het zelfs interessanter zijn om voor een setup te kiezen waarin de updates op een gecoördineerde manier gebeuren zodat alle systemen tesamen hun updates krijgen en tesamen herstart worden.

En dat rebooten? Je zorgt ervoor dat je dat 's nachts doet. Jij noemt het belachelijk, maar veiligheid is niet belachelijk. Als er bugs gevonden worden die de veiligheid aantasten moet je dat herstellen. Anders gaan mensen komen klagen wanneer hun systeem ineens getroffen is door een virus. Ook in Linux moet je je updates bijhouden en zijn reboots af en toe noodzakelijk.
Sinds je de kernel bij Linux live kan updaten is het aantal reboots echter wel drastisch afgenomen. Dat heeft Linux nu echt wel beter voor elkaar dan Windows.
True ... Maar daar heb je maar 2 verschillen. Oude Windows en Nieuw Windows. En je moet vaak al geavanceerde setting willen om in de oude Windows setups te komen.
Nee. Er zijn veel meer verschillen:
-- Oude windows instellingen (en nee, de muis pointer speed is NIET geavanceerd naar mijn mening, om maar wat te noemen wat alleen via de oude stijl interface ingesteld kan worden),
-- Nieuwe windows style instellingen als bluetooth op allemaal verschillende manieren: via start, zoeken, configuratie scherm, etc.
-- Regedits: nodig voor een heleboel instellingen die echt niet heel spannend zijn. Voorbeeld: Aeroshake uitzetten kan alleen via regedit.
-- Group policy editor + scripts. Voor hele hele simpele zaken als het opslaan en terugzetten van file associations (wat na elke grote update in de praktijk gewoon standaard nodig is).
-- Installeren van apps kan tegenwoordig ook op minstens 3 manieren: file downloaden van internet (oude stijl), Windows app store (nieuwe stijl) of een package manager als Chocolatey.

Stuk voor stuk allemaal zaken die in oudere Windows versies gewoon via 1 enkele eenduidige soort interface gingen (configuratie scherm) en/of gewoon niet mis gingen en nu wel (Aeroshake, file associations, Firewall haat, etc).

Windows 10 is gewoon een samenraapsel van voorgangers dat nog niet helemaal af is, maar toch als af verkocht wordt.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 16:17]

Je kunt toch gewoon updates blokkeren totdat je zelf besluit te updaten? Zijn allerlei programma's voor.
Ik vind dat voor de simpele thuisgebruikers maar griezelig, vooral voor security updates. Die wil je gewoon zo snel mogelijk installeren omwille van veiligheidsredenen.
Je kan van de gewone thuisgebruikers niet verwachten dat ze constant bij blijven of er wellicht updates zijn.
Gelukkig haalt mijn Linux systeem (Ubuntu) keurig alle updates automatisch binnen, en dat voor ieder geïnstalleerd programma/systeem bestanden. Zoveel gemak heb ik op Windows nooit gehad..
Ik nam aan dat Wulfklaue een Tweaker is die weet wat hij doet.
Persoonlijk vind ik dat MS de weg kwijtgespeeld is met W10 en hun rotte updates. Ik draai hier een LTSC W10 gewoon om de hoeveelheid updates te verminderen. Niets leuker om bij de Pro versie iedere paar dagen al je VM's, software enz terug te moeten zetten, omdat je systeem MOET rebooten. De productiviteit verlies is gewoon belachelijk.

Het is geen wonder dat ik meer en meer rondkijkt naar Linux of andere alternatieven. Maar ja, dan komt vaak de vogel weer van andere issues...
Hmm dat is toch niet mijn ervaring, als ik m’n windows 10 pro eens per maand reboot is het al veel. Gelukkig heb ik geen persistent state VM’s nodig nu, alleen wat docker containers die zichzelf weer helemaal opnieuw initialiseren in max een seconde of 10.

Ik ben juist steeds meer tevreden over Windows, draai al Linux distro’s sinds Redhat 5.2 maar voor mij is ‘t kunnen werken in een handige en stabiele grafische omgeving nog steeds een reden om bij Windows te blijven. Linux zelf is heel stabiel maar hetzelfde kan ik helaas niet zeggen van de grafische shell in combinatie met vaak minder ontwikkelde graphics drivers.

Edit: jammer dat dit weer als off-topic wordt beschouwd terwijl posts die Linux prijzen altijd on-topic zijn. Programmeer al 25 jaar en werk al 10 jaar professioneel als ontwikkelaar maarja zodra je pro-Windows bent dan is je mening als serieuze computergebruiker kennelijk off-topic.

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 23 juli 2024 16:17]

Wat bedoel je precies met die stabiele grafische omgeving? Stabiel in de zin van bugvrij, of dat er weinig verandert? Wat dat eerste betreft heb je deels gelijk, natuurlijk gaat de meeste aandacht van bedrijven zoals Nvidia en AMD naar Windows. Dat is jammer voor ons Linuxgebruikers, maar ik zou hetzelfde doen als ik daar werkte.
Naar mijn ervaring heeft dat echter vooral invloed op features, niet zozeer op bugs. Ik heb nooit problemen met grafische drivers gehad (van Nvidia, AMD en Intel), maar heb met name bij AMD wel gemerkt dat het wat extra werk kan kosten (of soms zelfs onmogelijk is) om dezelfde snelheid als onder Windows te halen*.

Wat stabiliteit in de zin van veranderingen betreft, is dat (zoals zoveel zaken bij Linux) een kwestie van keuze. Ik zit al een jaar of 10 op XFCE, en dat is een oase van rust vergeleken bij wat er in dezelfde tijd bij Gnome gebeurd is, of bij de hoofddistro van Ubuntu (Gnome/Unity/Gnome). Of bij Windows (Vista/8/10). En toch zonder dat het echt gedateert raakt; er zit nog steeds alle functionaliteit in die ik van een moderne DE verwacht.

* Dit is overigens geen directe vergelijking. Ik zeg niet dat AMD het slechter doet, want ik heb ze niet tegelijk geprobeerd. Grofweg is mijn ervaring met Nvidia van 15 jaar geleden, AMD 10 jaar geleden en Intel 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door Arumes op 23 juli 2024 16:17]

Het klopt gewoon niet dat je elke paar dagen moet rebooten.
Ff zoeken naar Windows God mode. Dan heb zo alle oude cpl's bij elkaar haha.

:)
Vele cpls werken niet meer, bestaan niet meer af linken je voor hun functionaliteit door naar het nieuwe settings menu als de settings daarin verwerkt zijn.
zolang appwiz.cpl blijft bestaan vind ik het ok. Wat een waardeloos nieuw scherm is dat zeg.
MacOS zou een alternatief zijn ( let op, daar ontbreekt ook heel wat ) maar Apple heeft gewoon geen interesse in een meer publiek OS. Gevolg is dat ze enkel drivers en software ontwikkelen voor hun systemen. Apple is meer dan gelukkig met hun eigen eco-systeem. Zien we ook met Swift ( enorm leuke programmeer taal maar buiten Apple is het bijna niet bestaand ).

Feit is, we zijn gedwongen om Windows te gebruiken want er is geen echt alternatief zonder te veel nadelen. Voor huis en tuin gebruikers dat enkel mailen en browsen, ja, daar zijn alternatieven. Maar voor de meer pro's, gamers en power combinatie gebruikers, ... Hello Darkness, my old friend.
Daar overweeg je als ik het goed begrijp het kopen van een MacBook überhaupt niet, slechts Hackintosh. Ik ben zelf als programmeur absoluut een pro user, en kan niet gelukkiger zijn met mijn MacBook Pro. Allemaal heel consistent en door de fundatie in UNIX kan je steeds gestandaardiseerde tools gebruiken., Heerlijk
Feit is, we zijn gedwongen om Windows te gebruiken want er is geen echt alternatief zonder te veel nadelen. Voor huis en tuin gebruikers dat enkel mailen en browsen, ja, daar zijn alternatieven. Maar voor de meer pro's, gamers en power combinatie gebruikers, ...
Dat is geen feit, dat is maar uw mening.

Volgens mij val ik soms in de poweruser - categorie (vind ik een dom woord) en Windows was totaal onbruikbaar. Bijna alles wat ik nodig heb zit onder 'geavanceerd'.

Snel wat CSV'tjes of logjes parsen moest je Excel voor gebruiken (geen AWK uot de jaren 70?) waar Excel het bestand altijd verneukt, als je snel een bestandsstructuurje met 40000 directories nodig had oid moest dat met DOS. Rottigste scripttaal ooit. Powershell is ook rottig te leren als je het niet gewend bent, of uitgeschakeld. Leuk voor thuis, dat Windows. Voor vrij simpele taken al snel onbruikbaar.

Gelukkig is er nu Linux voor Windows subsysteem. Dat is mijn 'feit'.
Er zijn mensen die wel iets nieuws willen, maar eigenlijk toch niet. Iets nieuws, maar het mag niet veel anders zijn dan want ze gewend zijn. Ze kunnen niet omschakelen, en ze zouden dat wel graag doen.

Het mooie van Linux is dat je zo veel keuzes hebt die je moet/mag kiezen. Als je vindt dat Windows werkt zonder veel gezeik heb je geluk.

[Reactie gewijzigd door Broekventje op 23 juli 2024 16:17]

Het verschil is waarschijnlijk dat Microsoft een hele afdeling heeft wat zich bezig houdt met de UI en een veel groter belang heeft dat de gemiddelde gebruiker het prettig vindt werken.
"Een hele afdeling" is een erg rekbaar begrip. Vergis je niet in de ontwikkelteams van Open Source-projecten. Grote projecten zoals KDE en Gnome hebben ook hele UI-afdelingen. Maar hoe groot is een afdeling? Hoe lang is een stuk touw?
2x de helft ;)

Begrijp ik. Het gaat er mij ook om dat Microsoft wat meer gebruikers heeft dan KDE/GNOME en er daarom een groter belang is.
Ik werk al 10 jaar op Linux, moet ik wel zeggen dat ik voor games altijd een Windows PC erbij heb gehad. Dan werkt het super ;) Voor development en server beheer zou ik never ever terug kunnen naar Windows
Grappig, voor mij is het juist andersom :) Behalve dan voor games en office stuff, daar is Windows inderdaad beter in. Maar heb voldoende aan LibreOffice+LaTeX. En games, ik speel alleen 0ad :) Misschien een tip voor de volgende keer; Fedora.
Ziet er grappig genoeg beter uit dan de default theme.

Persoonlijk vind ik 1 van de problemen met Linux, is dat je vaak misloopt in de "look and feel" wanneer je van Windows komt. Font's dat anders zijn, kleiner, AA anders, de minimize en andere knoppen, ... En dan vaak de nogal "een hoop onderdelen bij elkaar" gevoel. Vaak als ik de Setup / Config panel bekijk heb je echt het gevoel dat het een hoop onderdelen zijn, dat bij elkaar gesprokkeld zijn zonder een "unified" gevoel.

Ja, er zijn Distro's dat proberen dit op te lossen maar het is nooit "perfect". Al lang gezegd dat er echt een standaard moet komen op gebied van Linux Desktop ( let op de het woord "desktop" ) ipv van iedereen zijn eigen ding.

Keuze is leuk maar het belemmerd de groei van Linux als Desktop platform enorm. Heb er nu al 20+ distro's doorgejaagd over de jaren en ik kom altijd teruglopen naar Windows gewoon omdat "het werkt zonder veel te veel gezeik" ( voor games, office spullen, drivers, comptabiliteit met andere ).
De Windows settings zijn te bereiken via de metro UI, classic UI en binnen de classic UI ook nog in 2 verschillende weergaven. Het lijkt wel alsof ze alle windows versies bij elkaar gesprokkeld hebben. Het is nooit "perfect" en mis het "unified" gevoel.
Als je kleine variaties in de UI een groot probleem vindt, dan ben je niet de juiste doelgroep voor Linux :) Het doel van Linux is absoluut niet om Windows perfect na te bootsen. Ook is er geen 'Linux Desktop' maar is elke distro eigenlijk zijn eigen OS. Als je Windows wil dan moet je gewoon Windows gebruiken.

Waarom zou je als Linux distro Windows na willen doen - natuurlijk buiten deze niche usecase van Kali die wel degelijk houdt snijdt. Je neemt juist Linux omdat het anders is. De oneindige aanpasbaarheid van Linux is juist DE kracht van het platform. Mac is ook anders. Ik gebruik alle 3 door elkaar, elke dag. Dingen die me elke dag weer dwarszitten zijn niet de fonts en window knoppen, maar wel dingetjes als Control-V/Command-V tussen windows/Mac (grrr). Maar daar zijn historische redenen voor en doe je gewoon niks aan. Ik gebruik zelfs Windows en Mac vanaf 1 desktop (met het briljante Synergy).

En het Windows control panel is ook heel lang een allegaartje geweest trouwens. En eigenlijk nog, met die idiote tweedeling tussen het oude control panel en nieuwe Win10 instellingen die er nog steeds in zit. Wat ik bedoel te zeggen is dat 'de Windows manier' niet per se iets is dat gevolgd moet worden. Veel ideeen zijn beter, in de praktijk vind ik bijvoorbeeld een Mac veel prettiger werken qua UI omdat het meer doordacht is. Elk platform heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, daarom gebruik ik alle 3. The best tool voor the job.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 16:17]

Alleen om je desktop aan te passen moet je al in 3 of 4 verschillende menu's en instellingen zitten te rammelen inderdaad.

Één voor de achtergronden een de ikoontjes, één voor de letters, een voor de menubalk, een voor de klok en extra's rechts onder.

Allemaal verschillende programma's die je ook nog eens naar smaak kunt wisselen, aanpassen en vervangen. Allemaal met andere thema's en kleurinstellingen etc etc etc.

De Linux desktop omgeving is een aan elkaar geplakte lappendeken van mogelijkheden en dat willen heel veel mensen zich niet druk om hoeven maken.

Ik als tweaker genieten van het uitzoeken een prutsen daarmee maar dat gaat bv mijn pa nooit doen. Dus verdwaald in instellingen sales bij alleen Walk de achtergrond van zijn Linux desktop wil veranderen. Dus ik denk dat je gelijk hebt, Linux op de desktop... Lastig
Eens met je verhaal over het aantal look&feel-menu's. Maar om dan uitgerekend met de wallpaper als voorbeeld te komen? Rechter muisknop op desktop -> Desktop Settings, of iets vergelijkbaars bij vrijwel alle DE's. Hetzelfde als bij Windows dus.
Daarom ben ik overgestapt op Hackintosh. Je hebt dezelfde tools via Brew, stabiel systeem en voor mij een hele fijne GUI. In mijn ogen de fijnste “distro”.

En ja, ik weet dat het geen echte distro is en geen Linux is ;)
Echt briljant. Nog briljanter zou een laptop scherm zijn dat werkt met polarisatie, zoals bij een 3D tv.

Jij hebt dan een bril op die er die het licht in een polarisatie door laat maar iedereen die je op je scherm kijkt ziet het andere. Zo heb je dan eigenlijk twee schermen en kun je ongestoord iedereen op de open Macdonalds proberen te hacken terwijl iemand die naar je scherm kijkt gewoon een youtube filmpje ziet of zo!
Ja, briljant! Jammer dat polarisatie zo niet werkt. Je ziet met een gepolariseerde bril niet meer dan je zonder ziet...
A polarized 3D system uses polarization glasses to create the illusion of three-dimensional images by restricting the light that reaches each eye (an example of stereoscopy).

To present stereoscopic images and films, two images are projected superimposed onto the same screen or display through different polarizing filters. The viewer wears low-cost eyeglasses which contain a pair of different polarizing filters. As each filter passes only that light which is similarly polarized and blocks the light polarized in the opposite direction, each eye sees a different image. This is used to produce a three-dimensional effect by projecting the same scene into both eyes, but depicted from slightly different perspectives. Multiple people can view the stereoscopic images at the same time.
Zou toch mogelijk moeten zijn?
Ja, maar je hebt voor elk oog een polarisatie filter. Een omstander heeft zo'n filter niet en daarom is het niet zomaar mogelijk.
Dit is gewoon een beeldscherm waar een polarisatiefilter uit is getrokken.
...terwijl iemand die naar je scherm kijkt gewoon een youtube filmpje ziet of zo!
Dat kan dus niet.
Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat de omstander dan inderdaad een ander beeld ziet, maar dacht je niet dat het verdacht is dat iemand aandachtig met een zonnebril op naar een fel wit beeld zit te staren terwijl hij typt en muist?

Dat youtubefilmpje tonen terwijl je zit te hacken, gaat hem dus niet worden. Het best haalbare is dat een toeschouwer zonder zonnebril, beide beelden doorelkaar heen ziet.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 16:17]

Hadden ze dat nu eens 20 jaar geleden gedaan ;)-
Hee, kunnen we eindelijk die Microsoft scammers trollen, door hen toegang te geven tot deze nep-Windows :+
Een soort "boss key" dus... Ik vraag me af of Microsoft dit wel grappig gaat vinden, zit er geen copyright op het uiterlijk van hun startknop en iconen?

Edit: ik heb het net geprobeerd. Het ziet er weliswaar uit als Windows, maar een oplettende toekijker die zich niet te ver van het scherm bevindt ziet al gauw het verschil. Echt nuttig lijkt het me niet.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 23 juli 2024 16:17]

Absoluut wel. Het patent van 'Windows' zelf ligt trouwens bij Apple(dus de vensters over elkaar) . Apple verleent Microsoft het patent in ruil voor Office op de Mac. Dat hebben Steve en Bill vele jaren geleden afgesproken. Het design van Windows 10 is natuurlijk wel copyrighted door Microsoft zelf en zij gaan hier zeker stappen tegenover ondernemen. Ze moeten wel want als ze dat niet doen dan mogen anderen ook het design stelen en dan is het een soort verworven recht geworden.

[Reactie gewijzigd door terracide op 23 juli 2024 16:17]

Het zou mij niets verbazen als Microsoft helemaal niets er aan gaat doen. Microsoft werkt namelijk sinds een paar jaar intensief samen met de Linux Foundation en zijn zelfs platinum lid. Volgens mij heeft trouwens de distro 'Zorin OS' ook een gelijkwaardige Windows UI?

Bovendien vind ik dit meer een design dat het laat lijken dat je Windows draait dan dat het er daadwerkelijk zo uit ziet.

[Reactie gewijzigd door fedele op 23 juli 2024 16:17]

De Linux foundation is toch totaal niet verbonden aan de talloze distros?
Jawel, via de Kernel welke de distro's praktisch volledig implementeren.
Die kernel wordt uitgebracht onder de GNU GPL waardoor iedereen vrij is deze te gebruiken voor een eigen distro en de foundation hier geen invloed op heeft.
Dat hoeft niet perse zo te zijn, bij copyright is dat iig niet zomaar het geval.
Lijkt me sterk, elke Linux distro (of window manager eigenlijk, vooral) van de afgelopen 25 jaar komt wel met een Windows theme (vooral Windows 95/98 themes waren 'populair' over de jaren, want 'dat was toch grappig') en ik heb MS er nooit over horen zeuren :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24417 op 23 juli 2024 16:17]

Ik denk dat jij je dringend eens moet inlezen in wat er in de jaren 90 gebeurd is. Apple heeft helemaal geen patent op overlappende vensters en dergelijke hoewel ze dat wel graag gehad zouden hebben. Het klopt dat Microsoft een licentie had afgenomen van Apple voor het maken van Windows 1.0 maar volgens Apple zou Microsoft deze licentie geschonden hebben met Windows 3.0 en zijn ze naar de rechtbank getrokken.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de basis van heel de zaak leunde op wat het zelf 5 ideëen noemde: vensters, iconen van kantooritems, manipulatie van iconen, menus en het openen en sluiten van objecten. Deze ideëen kunnen volgens het hof niet gepatenteerd worden, enkel de implementatie van die ideëen.

Daarnaast heeft het hof bepaald dat vele van de andere eisen van Apple ook falen op de basis van patenteerbaarheid, namelijk originaliteit. Apple zelf heeft toegegeven dat zij voor het hele concept van de GUI een licentie afgenomen bij Xerox en zijn dus niet de bedenkers van die GUI.

Daarnaast was er in die periode ook een zaak rondom QuickTime en Video for Windows. Uiteindelijk hebben Apple en Microsoft die zaak buiten de rechtzaal om geschikt waarbij IE de standaard browser werd op Mac OS en Microsoft gedurende 5 jaar Office zou blijven ontwikellen voor de Mac. Daarnaast heeft Microsoft toen ook voor 150 miljoen dollar aan aandelen van het toen noodlijdende Apple gekocht, al was daar ook nog een andere reden voor, maar dat houden we voor een volgende les.
Nou... Dat zit wat anders in elkaar. Maar lees eens de biografie van Steve Jobs. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt die heel goed worden uitgelegd in dat boek.
Edit: ik heb het net geprobeerd. Het ziet er weliswaar uit als Windows, maar een oplettende toekijker die zich niet te ver van het scherm bevindt ziet al gauw het verschil.
No shit, de terminal lijkt niet op PowerShell of CMD.exe. Tenzij je wilt beargumenteren dat het op WSL met Ubuntu Bash probeert te lijken.
Het voelt een beetje aan als een functie "kijk mij eens onopvallend zijn", daar waar eigenlijk niemand geïnteresseerd is...

In w10 kun je waarschijnlijk net zo makkelijk het uiterlijk van kali nabootsen.
Aangezien het om een zelf gemaakte clone van de look and feel van windows 10 is het toch onvermijdelijk dat deze versie weer te detecteren valt als zijnde kali Linux.
Ik denk dat het de bedoeling is dat als je ergens zit te pentesten achter je laptop (bijvoorbeeld in de Starbucks, of in dr kantine van je doelwit) je iets minder in het oog sprint met een foutehackerlinuxlook.

Tuurlijk werkt het anders voor de gebruiker maar je wil de 2-3 seconden dat voorbijgangers meekijken die windows-indruk wekken. Daar voldoet het waarschijnlijk wel voor.

[Reactie gewijzigd door Boudewijn op 23 juli 2024 16:17]

Ik denk dat de bedoeling eerder is dat de user interface lekker oud en vertrouwd aanvoelt als je van Windows afstapt, maar dit kan natuurlijk ook een pluspuntje zijn, hoewel ik de foutehackerlinuxlook wel mooi vind :Y)
Nee, uit de link:
Say you are working in a public place, hacking away, and you might not want the distinctive Kali dragon for everyone to see and wonder what it is you are doing. So, we made a little script that will change your Kali theme to look like a default Windows installation. That way, you can work a bit more incognito. After you are done and in a more private place, run the script again and you switch back to your Kali theme. Like magic!
Ja, da's natuurlijk marketingspin. Want wie kan er nou wel Linux installeren, en krijgt het daarna niet voor elkaar om zn desktopachtergrond te veranderen?
Kali Linux wordt vaak niet geïnstalleerd maar van read-only medium gedraaid zodat je geen sporen achterlaat. Het nadeel daarvan is dat je dan geen instellingen kan opslaan. Daarom doet Kali wat meer moeite om dit soort aanpassingen makkelijk te maken. De gebruikers zouden het best zelf kunnen maar dit is sneller.
Dat wist ik niet (ik kom zelf niet veel verder dan Ubuntu en Mint). Maar zo'n livedisk wordt toch van tevoren samen gesteld door de gebruiker, gebaseerd op reeds bestaande installatie? Mensen die een distro zoals deze gebruiken lijken mij niet de types om een standaard *.iso te branden, maar wil wss z'n eigen apps kiezen en misschien wat scriptlibraries bijvoegen etcetera.
Niet perse, ook genoeg mensen die nieuw zijn/nieuwschierig zijn naar de infosec gemeenschap en gewoon stock Kali gebruiken.
Ohw haha, lachen, lekker hacken dan maar
iemand die zich bezig houd met pentesting in publieke plaatsen heeft denk niet de "windows look en feel" nodig :+
Mijn achtergronden zijn zwart, geen icons op het scherm ( want over het algemaan programma's fullscreen, of halfscreen sbs draaiende
Welke voorbijganger 'merkt' dan op welk OS je draait ?

Ik had eerder verwacht dat de machine zich op netwerkniveau als windows zou aanmelden ( met de bijbehorende $administrator shares of dergelijke
Tsja uiteindelijk het gene wat vooral zichtbaar is zijn de programma's waarmee je bezig bent. Als je in je terminal bezig bent, val je toch niet ineens minder op omdat je Taskbar en achtergrond er anders uitzien lijkt me.

Edit:
Overigens, had Tails niet ooit een vergelijkbare functie, maar hebben ze dat later weer verwijderd ?

[Reactie gewijzigd door Munchie op 23 juli 2024 16:17]

Anoniem: 551631 @Munchie29 november 2019 21:54
alt tab is sneller dan afmelden op linux in inloggen op windows.
in het geval er iemand bijvoorbeeld achter je langs loopt en eventueel net je scherm zou kunnen zien.
Ja ik kan me herinneren dat ik de windows XP 'stealth' modus aan kon zetten in een oude Tails versie, maar dat was toen ook al verouderd. Wel grappig dat het kon.
Grappig maar het ziet er nog wel uit alsof er iets mis met Windows. Maar wel slim bedacht. Vroeger was dit toch backtrack?
Klopt, maar in 2013 is BackTrack opnieuw uitgebracht op Debian onder de naam Kali.
Grappig maar het ziet er nog wel uit alsof er iets mis is met Windows.
Ja, het is echt hyper-realistisch!
Leuk idee, alleen iedereen die een beetje kijkt ziet dat Linux is :D
Iemand met verstand van zaken wel ja, maar die ziet ook meteen dat de programma's die draaien geen normale zijn. De normale huis-tuin-keukengebruiker die denkt dat het blauwe E'tje synoniem staat voor het internet zal met zo'n skin echter geen idee hebben dat er een "bijzonder" besturingssysteem wordt gedraaid, daar lijkt me deze functie vooral op gericht.
Klopt, daar is de functie ook meer voor bedoelt, als skin :D
Geweldig! :D

Enige probleem dat ik met 2019.3 ondervind is dat de lijst met applicaties (voor pentesting etc) helemaal weg is. Is ook niet meer te benaderen via CLI. Heel raar.
Ik denk dat Microsoft hier mogelijk stappen tegen kan ondernemen want het Windows logo enzo lijkt me redelijk copyrighted ...
Dat is ook absoluut het eerste wat ik me afvroeg, dit kan niet strikt legaal zijn! Wel erg cool, ik zou graag zien dat MS zo een feature standaard maakt voor elke Linux distro...
Misschien wat hogere kwaliteit plaatjes gebruiken? ...
Je heb er zelfs een Live USB versie voor!

Maargoed.. "bleepingcomputer" heeft blijkbaar wel de tijd genomen om er een wat hoger kwaliteit gifje van te maken.
/r/unixporn zou hier blij van worden. Echter kan ik het thema niet terug vinden op https://www.xfce-look.org. noch op de blogpost van Kali zelf... Beetje jammer.
Qualitatief ziet het er echt goed uit en vrijwel identiek w10. Dat is toch een knap staaltje werk!
Wat je zou kunnen proberen is om het thema uit Kali Linux te kopiëren en die op de juiste locatie in je eigen distro te plempen.

Kali Linux downloaden, op een stick prakken, vervolgens opstarten, met Thunar (de bestandsbeheerder dus) naar "/usr/share/themes" gaan, en dan de complete themamap waarop het Win10 thema in opgeborgen is op een opslagmedium kopieren. Vervolgens doe je hetzelfde met de iconenset. Die staat - uit het hoofd - op de locatie "/usr/share/icons". Die kopieer je ook naar hetzelfde opslagmedium.

Daarna: start je distro op, prak je opslagmedium in je machine, en kopieer het thema naar "/home/naam_van_je_profiel/.themes" (de map ".themes" moet je aanmaken, en let op de punt ervoor!). Hetzelfde doe je met de iconen, maar die plaats je in de map "/home/naam_van_je_profiel/.icons" (de map ".icons" moet je ook aanmaken, en ook hier een punt ervoor). Onder jouw gebruikersprofiel zou dit dan in principe moeten werken.

Wil je dit thema systeemwijd doorvoeren (zodat ook alle programma's die als root draaien het thema ook oppikken, kopieer je thema dan naar /usr/share/themes (moet als root, want anders lukt het niet. De iconen kopieer je naar /usr/share/icons (eveneens als root).

Succes niet verzekerd, maar het proberen waard. Werkt het niet, dan mik je deze mappen gewoon weg en is er verder niks aan de hand. Mits je geen gekke dingen hebt gedaan uiteraard... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.