Twitter verwijdert inactieve accounts en maakt gebruikersnamen beschikbaar

Twitter begint in december met het verwijderen van inactieve accounts. Het gaat om accounts van gebruikers die maandenlang niet hebben ingelogd. Als een account permanent wordt verwijderd wegens lange inactiviteit, komt de gebruikersnaam uiteindelijk beschikbaar voor anderen.

Twitter gaat e-mails sturen naar inactieve gebruikers met het verzoek om vóór 11 december in te loggen op hun account, zo meldt Dave Lee van de BBC. Gebeurt dat niet, dan kan het account worden opgedoekt en komt de gebruikersnaam weer vrij. Twitter gaat overigens alleen e-mails versturen naar accounts waarvan de gebruikers gedurende zes maanden niet hebben ingelogd. Gebruikers die in de afgelopen zes maanden wel hebben ingelogd, lopen geen risico dat hun account wordt geschrapt.

Het bedrijf achter het berichtenplatform heeft bij monde van een woordvoerder aan The Verge laten weten dat het bezig is zijn inactieve accounts op te schonen om 'meer accurate, betrouwbare informatie te presenteren die mensen op Twitter kunnen vertrouwen'. Onderdeel hiervan is een aanmoediging voor gebruikers om actief in te loggen en Twitter te gebruiken na het registreren van een account, laat de woordvoerder weten, die daarbij ook naar het beleid voor niet-actieve accounts verwijst.

Het is nog niet duidelijk wanneer de gebruikersnamen van verwijderde accounts daadwerkelijk weer beschikbaar komen voor andere gebruikers. Volgens de woordvoerder vindt het verwijderingsproces plaats gedurende vele maanden en niet op een enkele dag. De vrijgekomen gebruikersnamen zullen dus veelal niet meteen te claimen zijn vanaf 12 december.

Twitter zegt dat het nog nadenkt over hoe te handelen bij een account van een overleden gebruiker. Het bedrijf zegt dat het wellicht een vorm van herdenken mogelijk maakt, wat kan betekenen dat het verwijderingsproces niet direct gaat gelden voor accounts van overleden gebruikers.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-11-2019 • 08:34

50

Submitter: robcoenen

Reacties (50)

50
50
19
0
0
22
Wijzig sortering
Hoe komen ze erachter dat iemand overleden is ipv inactief?
Als je overleden bent ben je sowieso inactief. ;)

Hoe Twitter daarachter kan komen? Daar zijn bestaande processen voor waar de executeur van het testament gebruik van kan maken.

Wat dus ook belangrijk is voor een testament is dat degene over wie het gaat aangeeft wat er met diens digitale identiteit en gegevens moet gebeuren. Misschien is verwijdering wel datgene dat die wilt in plaats van een herdenking. Dit doet ook de vraag reizen wat er met digitale identiteiten moet gaan gebeuren die (straks) duidelijk langer zijn dan een enkel mensenleven. Mag een digitale identiteit overgedragen worden aan een andere persoon, bijvoorbeeld bij overlijden? Even negeren wat huidige EULA's daarvan vinden, wat is de wens van de maatschappij (die later in wetgeving verankert kan worden)?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 16:08]

Mijn sociale accounts behoren toch gewoon tot mijn erfenis? Zijn gewoon een soort digitale fotoboeken/dagboeken/aantekeningen.
Als je niet noemt wat ermee gedaan moet worden dan is het aan de nabestaanden om te bepalen. Die kunnen ook besluiten om er niets mee te doen, wat in de praktijk waarschijnlijk vaak voorkomt.
Dat ligt eraan. Als je aan ziet komen dat je het moede hoofd ter ruste gaat leggen lijkt het me wel wat om elke zoveel tijd een scheduled tweet uit te sturen. Om dan 4 maanden na je verscheiden ".. het begint nu wel wat saai te worden zo in het donker" :P of... "Heb alle tijd om te leren pokeren, alleen zegt de baas van deze plek nu dat ik m'n ziel in moet gaan zetten #DeathSucks" te tweeten.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 16:08]

Ik zou het bijvoorbeeld fijn vinden dat ik mijn Steam account met alle games erop kan overdragen aan nabestaanden zonder gedoe en kosten. Ik denk dat dit wel iets is dat in de wet moet worden opgenomen, want volgens huidige EULA's mag dit volgens mij niet.
Abonnementen zijn persoonlijk, die zijn toch niet overdraagbaar?
Ik denk op de facebook manier, een derde kan aangeven dat de accounthouder overleden is en dit bewijzen met een overlijdensakte.

https://www.facebook.com/help/150486848354038

[Reactie gewijzigd door ImNotnoa op 23 juli 2024 16:08]

Hoe komen ze erachter dat iemand overleden is ipv inactief?
Dat kunnen de nabestaanden zelf aangeven aan Twitter, ze hebben daar een speciale help-pagina voor gemaakt met de procedure daarvoor.
Niet iedereen heeft nabestaanden. Niet iedereen heeft nabestaanden die met sociale media om kunnen gaan.
En in dat geval is het ook meer dan prima dat het account verwijderd wordt.
dan is er altijd iemand te vinden die daar mee helpen wil, bij wijze van spreken kan de notaris hier een mediair in zijn door iemand aan te dragen voor zulke digitale zaken.
Dat maakt toch geen verschil.

Als ze overleden zijn reageren ze niet en worden die accounts uiteindelijk verwijderd.
Misschien de tekst nog maar eens lezen, er staat echt iets anders. Laatste alinea.

;)

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 23 juli 2024 16:08]

Daar heb ik blijkbaar overheen gelezen. Excuses.
Bij FaceBook is het mogelijk dat je account blijft bestaan en dat het een gedenkplaats wordt. De gebruikersnaam wordt dan dus niet vrijgegeven. Ik kan me bedenken dat ze bij Twitter iets soortgelijks gaan doen.
Dus ze willen de strijd aangaan tegen nepnieuws, maar dat een ander de profielnaam over kan nemen en via “deze persoon” kan twitteren wordt gezien als echt nieuws? En hoe weten hun vorige volgers dat?

Stel, ik ben journalist met een jarenlange account, maar heb een jaar vrijaf genomen ivm wereldreis. Lekker weg van werk en de daaraan gerelateerde digitale communicatiemiddelen. Mijn account wordt ineens verwijderd, omdat ik al een half jaar niet heb ingelogd en iemand anders registreert deze weer (nadat hij/zij mij in de gaten hield na dit bericht). Deze persoon doet zich voor als mij en begint mijn ex volgers te mailen dat ik er weer ben en begint onwaarheden rond te twitteren. Hoe gaat Twitter dat te lijf?
-

[Reactie gewijzigd door CurtPoindexter op 23 juli 2024 16:08]

je zit een aantal jaar gevangen in een oorlogsgebied ;-)
-

[Reactie gewijzigd door CurtPoindexter op 23 juli 2024 16:08]

Edge cases zijn juist hetgeen dat software zo ingewikkeld maakt.
Leuk dat ze oude accounts willen opschonen, maar dat is wel iets om goed over na te denken want het kan inderdaad ook impact hebben op die "unicorns".

Ben het wel met je eens dat een partij als twitter dat waarschijnlijk wel heeft gedaan.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 23 juli 2024 16:08]

Zet gewoon even je hersenen aan. Als ik in een buitenlandse gevangenis vast kom te zitten is m'n Twitter-account inderdaad het eerste waar ik me zorgen om maak. Ik zou echt kapot gaan van de gedachte dat ik, mocht ik het uberhaupt overleven, over 10 jaar misschien m'n account kwijt ben.

Wat betreft er goed over nadenken: verzin dan een oplossing? Er is gewoon geen manier voor Twitter om te weten of je in zo'n uitzonderlijke situatie zit, of dat je gewoon meer dan een half jaar niet hebt ingelogd en niet op de mail reageert omdat het je niks boeit of het een spam-account was. Genoeg mensen die op een gegeven moment gewoon stoppen met een platform.
Zet gewoon even je hersenen aan.
Onnodig.
Als ik in een buitenlandse gevangenis vast kom te zitten is m'n Twitter-account inderdaad het eerste waar ik me zorgen om maak. Ik zou echt kapot gaan van de gedachte dat ik, mocht ik het uberhaupt overleven, over 10 jaar misschien m'n account kwijt ben.
Dat doet er toch helemaal niet toe? Het gaat hier om een keuze die Twitter maakt.
Mocht er iemand gevangenzitten, en mocht diegene het al dan niet erg vinden dat zijn account wordt verwijderd is totaal irrelevant. Het is gewoon aan Twitter om te zorgen dat niemand door overmacht zijn account verliest. Verder is het gegeven voorbeeld natuurlijk één voorbeeld waar er mogelijk meer van dit soort edge cases zijn. Dat is juist waarom er zo goed over nagedacht moet worden.
Wat betreft er goed over nadenken: verzin dan een oplossing? Er is gewoon geen manier voor Twitter om te weten of je in zo'n uitzonderlijke situatie zit, of dat je gewoon meer dan een half jaar niet hebt ingelogd en niet op de mail reageert omdat het je niks boeit of het een spam-account was. Genoeg mensen die op een gegeven moment gewoon stoppen met een platform.
En juist omdat je het niet weet moet je er goed over nadenken of het wel handig is om zo'n drastische maatregel te nemen. Daarnaast is het vragen naar een oplossing natuurlijk geen argument.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 23 juli 2024 16:08]

Onnodig.
Dat heb ik gemerkt.
Het is gewoon aan Twitter om te zorgen dat niemand door overmacht zijn account verliest.
Waarom? Het is een gratis dienst, geen pacemaker ofzo. In ieder geval verre van een primaire levensbehoefte. Uit hun voorwaarden:
We may stop (permanently or temporarily) providing the Services or any features within the Services to you or to users generally.
...
We may suspend or terminate your account or cease providing you with all or part of the Services at any time for any or no reason, including, but not limited to, ... (iii) your account should be removed due to prolonged inactivity; ...
Dus garanties waren er sowieso al niet, ze mogen je er gewoon afmikken als ze een slechte dag hebben, dat stond er in de allereerste versie van hun terms al in (2007 ongeveer). Tegenwoordig staat expliciet genoemd dat inactiviteit een van de redenen die ze niet hoeven te hebben is. Dat staat er overigens al sinds juni 2012 in, daarvoor ook nog als aparte inactive account policy (mei 2011). En ook nog daarvoor stond het verwoord als dat ze je account weg konden gooien als je niet meer commercieel interessant voor ze bent. In principe verandert er dus niks, het enige verschil is dat ze daar nu actief mee bezig gaan. Voor niets gaat de zon op, en als je straks miljoenen inactieve accounts hebt zit je daar ook maar mee.
zo'n drastische maatregel
Dan heb je toch echt zelf iets enorm verkeerd ingericht in je leven, als je zo afhankelijk bent van een gratis dienst.
Zoals ik in een comment hieronder al aangaf snap ik echt wel waarom Twitter deze keuze maakt. En onverwacht is het ook niet, zelfs zonder dat ik de voorwaarden heb gelezen, dat daar iets instaat over “recht account te verwijderen blabla”.

Ik vind gewoon, en dat is mijn mening als software ontwikkelaar, dat je dit soort dingen niet zomaar kan doen als het mogelijk ook impact heeft op gebruikers die door overmacht hun account niet kunnen gebruiken.

En nogmaals, tuurlijk snap ik wel dat dit voor Twitter een kosten-baten plaatje is geweest waaruit een beslissing is gemaakt.
Er is hierboven volgens mij ook door niemand gezegd dat dit niet zou mogen, alleen dat het mogelijk ook implicaties heeft voor de edge cases. En zelfs is er nog gezegd dat dit waarschijnlijk iets is waar Twitter ook over heeft nagedacht.

Persoonlijk ben ik het alleen niet eens met de keuze, jij wel.
Lets agree to disagree :)
Het is Twitter 👀

Nou wordt er de illusie gewekt dat het een zeer bijzondere accounts zijn terwijl dat nonsens is.


In mijn optiek mogen ze na 6 maanden inactief maken en na 12 maanden verwijderen. Als je er weer actief op wilt zijn maak je een nieuwe account aan.


Is ook een goed signaal naar mensen die er persoonlijke data opgooien als fotos ed. De account is gratis en dat lokt per definitie foute mensen aan die er profijt uit proberen te halen. Voor oplichting/verkoop/manipulatie etc. En dat gaat grotendeels automatisch waarbij accounts die praktisch niet worden gebruikt waardevol zijn.
Het is Twitter 👀
Nou wordt er de illusie gewekt dat het een zeer bijzondere accounts zijn terwijl dat nonsens is.
Dat vind ik niet, dat Twitter accounts wilt verwijderen is helemaal prima, ik laat mijn account ook verwijderen want ik doe er niets meer mee. Maar ik ben wel van mening dat het aan Twitter is op te voorkomen dat mensen hun account kwijtraken door overmacht. Maar dat zeg ik, dat is gewoon mijn mening. Vanuit Twitter zal het gewoon een kosten-baten plaatje zijn natuurlijk.
En die uitzonderingen maakt juist dat ze niet zomaar accounts kunnen verwijderen. Lekker dan als je door overmacht je account kwijtraakt, en daarmee je hele Twitterpubliek. Vervolgens moet je dus opnieuw registreren met een andere naam en kun je opnieuw beginnen. Dan helpt het enigszins als je ook op andere social media zit, maar het kan toch best impact hebben.

Aan de andere kant, als je er met je werk van afhankelijk bent, kun je ook wel wat regelen dat anderen je account ook kunnen beheren.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 16:08]

Dit nieuwsbericht is van vandaag. Je moet voor 11 december inloggen, daarna kan je account verwijderd worden.

Realisitisch scenario (denk ik): ik ga nu twee weken op vakantie en ben twee weken alleen telefonisch bereikbaar in geval van nood, omdat ik écht tot rust wil komen. De mail van Twitter zie ik dus niet.

Maar ik zou inderdaad wel verwachten dat Twitter dit zelf ook kan bedenken...
Er staat: "Het gaat om accounts van gebruikers die maandenlang niet hebben ingelogd.", dus niet om accounts die vanaf vandaag niet hebben ingelogd.

We weten de criteria niet, dus laten we er voorlopig even van uit gaan dat het gaat om accounts die lange tijd inactief zijn.
Mwah ik weet het nog niet zo zeker. Ik gebruik twitter bijna nooit, maar heb vorige week nog de twitter app gebruikt. Toch krijg ik nu een mail dat ik in moet loggen, maar aangezien ik het toch niet veel gebruik laat ik het account vervallen.

Dus ook al zeggen ze maandenlang, in de praktijk lijkt het dus anders.
En in het nieuwsbericht van vandaag staat ook dat je al maanden offline moet zijn geweest voordat ze je account verwijderen.
Voor die 0,000001% (en al zou dit een hele 1% zijn dan nog) van de gevallen is dat nou jammer. Nu is dit bekend, en zullen er vast emailtjes komen met waarschuwingen. En kan mij moeilijk voorstellen dat mensen een jaar geen smartphone hebben, waardoor er via de Twitter app op de achtergrond toch nog iets van communicatie is.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 juli 2024 16:08]

In dat geval lijkt me eens in het half jaar inloggen niet direct een onmogelijkheid, zeker gezien het belang van dat account voor je werk als je weer terug bent.

Maar ik mag aannemen dat ze bij het verwijderen van een account óók alle bestaande koppelingen naar die gebruikersnaam bij andere gebruikers weghalen én dat er een quarantaine periode gehanteerd wordt net zoals bij domeinnamen gehanteerd wordt (mag in dit geval wel langer zijn).
De clue is "daaraan gerelateerde digitale communicatiemiddelen". Hey daar kies je zelf voor, dat is jouw probleem, dan mis je er ook niks aan als je Twitteraccount opgedoekt wordt.
Je moet gewoon voor tientallen jaren tweets inplannen.

nieuws: Twitter laat gebruikers tweets inplannen in test
Wat wordt het gedaan met de Twitterberichten van verwijderde accounts? Worden die ook verwijderd of blijven ze behouden met de username en een aantekening erachter? Het is soms wel fijn oude dingen op te kunnen zoeken.

Ik denk dat dit nog wel een staartje gaat krijgen wat betreft bedrijven en bekende personen die hun account niet (meer) actief gebruiken en opeens geclaimt gaat worden door iemand anders.
Het is nu zo dat je regelmatig ziet "Deze tweet is verwijderd" maar reacties erop wél blijven staan. Het zal, vermoedelijk en nergens op gebaseerd, zoiets worden.

Zou op zich wel logisch zijn. Tweets zonder interactie maakt niet zoveel uit, maar zeker de threads en RT's ga je hiermee raken. Maar dat gebeurd nu dus ook al als iemand een tweet terugtrekt.
Zou dat staartje niet moeten krijgen omdat het jou niet lukt om de gebruikersaccounts met namen als Taylor Swift of Apple Inc. geverifieerd te krijgen. Als mensen niet geverifieerde accounts aan gaan hangen dan is er ook nu al van alles mogelijk en is dat eigen schuld.
Waarschijnlijk zie je dan geen Twitternaam, maar een ID, zoals je hoort ook weleens bij Tweakers ziet bij verwijderde accounts.

Het kan ook zijn dat je een naam ziet waar je niet meer op kan klikken.
Eigenlijk zou instagram dit ook moeten doen, al die oude ghost accounts van mensen die rondzweven nemen waarschijnlijk ook heel veel data + ruimte in beslag.
Ik heb nog twee Twitter namen met slechts 3 letters. Ik merkte meteen dat er interesse is in overname, ik wordt plots gevolgd door accounts met dezelfde naam gevolgd door wat Random nummers.
Uit het The Verge artikel
Also, usernames with under five characters can no longer be registered on Twitter, so that’s another thing to consider when dreaming about switching to that username you’ve always wanted. The username some other fool is failing to put to good use.
Is op zich een prima idee, ook omdat het steeds lastiger word om een username te verzinnen die nog niet word gebruikt.

Maar iemand kan vanwege meerdere redenen een lange tijd inactief zijn terwijl die wel degelijk nog gebruik maakt/wilt maken van het account, lekker dan als je account ineens weg is.
Anoniem: 454358 27 november 2019 09:11
Hallo,

Als je Twitter wil blijven gebruiken, moet je akkoord gaan met de huidige Algemene voorwaarden, het Privacybeleid en het gebruik van ccokies. Hierdoor kun je niet alleen de beste beslissingen nemen over de gegevens die je met ons deelt, maar ook je Twitter-account blijven gebruiken, @xxxxxxx. Je moet eerst inloggen en de aanwijzingen op het scherm opvolgen. Dit moet je doen vóór 11 december 2019, anders wordt je account verwijderd van Twitter.
Die mail kreeg ik een paar dagen geleden voor een account die ik jaren gelden eens had aangemaakt
Goed idee. Mag Facebook ook doen. Maar daar kom ik nooit meer vanaf. Er is een Chinese webshop waar ik jaren geleden ooit wat kocht, en plotseling kreeg ik weer spam van hun. Moest ik weer inloggen en een optie uitvinken. Gelijk e-mail adres verandert naar een dump e-mail adres. Dus ja, die oude Twitter van mij mag wel weg.
Mooi, dan hoop ik dat ze mijn twitter account ook verwijderen. Ik kan er al jaren niet meer bij omdat ik geen toegang heb tot mijn recovery email, en twitter heeft mijn account geblokkeerd vanwege verdacht gebruik.
Twitter gebruikt dit ook als chantage om je telefoonnummer te verkrijgen. Je kunt nu namelijk niet meer inloggen zonder dat te verstrekken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.