Netflix stopt in VS met ondersteuning Samsung-tv's van 2010 en 2011 - update

Samsung heeft televisie-eigenaren van een model uit 2010 en 2011 in de VS en Canada gewaarschuwd dat zij binnenkort geen gebruik meer kunnen maken van de Netflix-applicatie. De ondersteuning wordt namelijk gestopt. Dat geldt ook voor bepaalde Roku-mediaspelers en Vizio-televisies.

Gebruikers bij wie Netflix-ondersteuning verdwijnt krijgen een melding in beeld te zien, zo waarschuwt Samsung. Daarin staat dat door technische beperkingen er binnenkort geen Netflix meer is te zien. Dat geldt dus voor Samsung-televisies die in 2010 en 2011 zijn uitgekomen; voor nieuwere modellen blijft er ondersteuning voor Netflix, al lijkt aannemelijk dat op termijn er meer modellen worden uitgefaseerd.

Alhoewel er verder geen nadere uitleg is, heeft het waarschijnlijk te maken met het feit dat Netflix door het geringe aantal gebruikers het niet langer rendabel acht om de modellen te ondersteunen. De veranderingen gaan in per 1 december: vanaf dan zal de Netflix-applicatie op de genoemde Samsung-televisies niet langer functioneren.

Netflix stopt niet alleen met de ondersteuning van oudere Samsung-televisies, maar ook televisies van het merk Vizio van vier jaar of ouder krijgen ermee te maken. Verder werkt de applicatie vanaf december ook niet meer op een aantal Roku-mediaspelers.

Update, maandag 12.50: Samsung benadrukt dat het om de Verenigde Staten en Canada gaat. Het artikel is hier op aangepast.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

09-11-2019 • 13:12

431

Reacties (431)

431
419
181
31
0
195
Wijzig sortering
En dit is waarom Smart TV's een verouderd concept zijn. Haal het slimme en de TV uitelkaar, en gebruik hardware naar keuze, zoals een Chromecast of een Apple TV. Dan kun je ze ook los van elkaar upgraden en kunnen beide toestellen zich specialiseren.

Doet me denken aan de tijd dat er een dvd-speler (of VCR) in de tv zat. Een van de twee begeeft 't, hele toestel kon je weggooien.
Nee, casting is de oplossing....
We hebben de smart TV bij Philips nu al 2 of 3 keer zien verdwijnen en nu een ondersteuning bij Samsung weg. Daar waar zendstations soms verplicht zijn om 5 jaar door te gaan na aankondiging van te willen stoppen dat mag ook best op dit digitale gebied mogen. Daarnaast zijn er genoeg instanties die het al gek vinden dat na 2 jaar gebruik geen updates meer voor smartphones komen, Laat een TV ook niet een dezelfde weggooi cultuur krijgen als een smartphone.
Daar komt nog bij dat de smart tv soms (bijv) Netflix niet ondersteunt na een update. Omdat netflix nog zelf de update op de tv update moet maken.

Om die reden heb ik de tv van het internet gehaald en het als ‘dumb’ tv gebruik. Als ze de smart helemaal eruit hadden gehaald, startte de tv tenminste sneller op.

Moet toegeven dat ik nu het kpn kastje uit gemak van 1 ab gebruik ipv de chromecast of apple tv.
Mja dat is ook zoiets in der daad.. koop je een (smart) TV.. zit daar een afstandsbediening bij.
Zet je er een soundbar(systeem) onder.. zit daar óók weer een afstandsbediening bij.
Sluit je de TV aan op een Ziggo/KPN/whatever box zit ook daar weer een afstandsbediening bij..
Heb je dan ook nog eens een console en/of blu-ray speler... zit daar OOK weer een afstandsbediening bij!

Gelukkig hebben we dan de Logitech Harmony afstandsbedieningen om dat issue op te lossen.. maar het is toch wel een hele warboel zeg. :P
apparaatjes zoals die van logitec maken geen verschil, Soms werken ze soms niet, dan weer komt er een driver-update of werkt de sofware om het ding te programmeren alleen maar op windows xp. Op andere momenten zijn er gewoon geen profielen voor jouw product.

Nee, ik ben het geheel met @Wraldpyk eens, een scherm hoort naar mijn idee niets meer te zijn dan een IPS, Oled, of ander paneel dat je eventueel nog wat kunt calibreren maar verder niets. Geluid zou altijd via een extern setje speakers moeten lopen. en dan kom je bij de media-speler. gewoon een stukje hardware dat minimaal net zo krachtig is als een gemiddelde pi4 of een appleTV vervolgens is het aan bedrijven als KPN, ziggo, netflix en andere partijen om er software voor te ontwikkelen het zij via plugins zoals voor kodi, het zij via andere wegen.

zo'n pi kost je ongeveer 100 a 150 euro. (met degelijke dac), en kun je dan voor x-jaar gebruiken. en weer vervangen (upgraden), lang voordat je 4k 78inc paneel aan vervanging toe is.
apparaatjes zoals die van logitec maken geen verschil, Soms werken ze soms niet, dan weer komt er een driver-update of werkt de sofware om het ding te programmeren alleen maar op windows xp. Op andere momenten zijn er gewoon geen profielen voor jouw product.

Sorry maar daar kan ik me niet in vinden.
Ik gebruik al jaren een Harmony en die werkt gewoon altijd prima.
Als er geen profiel is voor jou specifieke apparaat kan je hem ook gewoon handmatig programmeren.
Heb je zelf ervaring met een smart remote/Harmony?

Overigens ben ik het met je eens hoor dat een scherm gewoon een scherm hoort te zijn.
Mijn ruim 10 jaar pudr harmony werkt ook prima met mijn 4k uhd tv, en een shitton aan andere producten die eraan hangen, zowel heel nieuw als heel oud
idd en als een apparaat niet werkt bel ej logitech en dan gaan hun kijken , in de zomer een ventilator gekocht stond niet in de logitc database en kreeg em niet aan de praat , heb ze de codes gestuurd en hun kwamen terug met een setje codes die dus wel werkten, als het er niet is zorgen ze dat het er is dus zon harmony remote is perfect. zoizo zijn afstandbedieningen vaan tvs vaak anynet ofzo en als je ee nsoundbar aansluit ken je die gewoon met je tv remote bedienen.
Zoveel mensen zoveel wensen.

Ik wil absoluut niets met extra speakers te maken hebben, dus jouw oplossing dat alles exterm moet is vreselijk. Je kunt de speakers die erin zitten bij mijn TV trouwens gewoon uitschakelen, en ze zijn onzichtbaar, dus tja.

Ik wil ook geen enkel extra kastje erbij. Geen TV boek kastje, geen Apple en ook geen Google ding erbij. En zo zijn er meer. Veel Tweakers denken vaak dat ze de enige op de wereld zijn, maar er zijn dus echt wel hordes mensen die Geen monitor in hun woonkamer willen hebben.
Maar dan moet je in jouw kamp ook maar blij zijn met dit soort support. Omdat het technisch gewoon heel moeilijk is.

De industrie forceerd trouwens iedereen om in jouw kamp te zitten. Dus de Tweaker mening ga je zeker te horen krijgen. Wij betalen immers mee.

Een switch op de achterkant om te switchen tussen smart tv en groot beeldscherm zou iets mooi zijn.
Dat laatste zou ik mooi vinden, of een firmware update die het hele smart gedeelte eruit haalt.

Voor mij persoonlijk geldt dan weer dat ik geen fatsoenlijke WiFi werkend krijg, maar wel perfect bedraad heb. Bij een monitor zou ik die niet kunnen gebruiken, en volgens mij bij een chrome ast ook niet? Dat weet ik niet zeker hoor, heb nu een Android TV, dus heb geen cast nodig.
Zoveel mensen zoveel wensen.

Ik wil absoluut niets met extra speakers te maken hebben, dus jouw oplossing dat alles exterm moet is vreselijk. Je kunt de speakers die erin zitten bij mijn TV trouwens gewoon uitschakelen, en ze zijn onzichtbaar, dus tja.

Ik wil ook geen enkel extra kastje erbij. Geen TV boek kastje, geen Apple en ook geen Google ding erbij. En zo zijn er meer. Veel Tweakers denken vaak dat ze de enige op de wereld zijn, maar er zijn dus echt wel hordes mensen die Geen monitor in hun woonkamer willen hebben.
Wat je denk ik zou willen is een keuze op het moment dat je je apparaat gaat aanschaffen:
- Domme tv/Monitor
- Met "smart" kastje wat ze bij -de winkel waar je koopt- op je tv monteren
- met evt speakers achterop gemonteerd ook door -de winkel waar je koopt-

Zo kan elke consument kiezen wat ie wel of niet wil. Fabrikanten kunnen hier ook op inspringen door apparaten met alle opties af fabriek gemonteerd...
win win situatie.
Je zou het ook modulair kunnen doen....gewoon een insteekslot aan de achterkant van de tv's maken waar je een processing unit a la pi in zou moeten kunnen proppen (ik zie dan een ouderwetse cardridge voor me zoals je bij vroegere spelcomputers had).
Ik ben het wel eens met de stelling dat het bezopen is dat een smart tv een weggooi apparaat wordt op deze manier.
Ik heb zo'n samsung uit 2011 én een netflix abo, dus ben benieuwd wat ik er straks nog aan heb.
Casten is geen optie. Als ik cast, lopen beeld en geluid 3 vd 4 keer niet synchroon. Dat is dus bagger...
Extra kastjes die weer voor nop stroom vreten hoeft van mij ook niet...ik heb al genoeg draden en zooi lopen in mijn tv hoek. Dus maar ff kijken. Ik denk dat het gewoon bye bye netflix wordt bij gebrek aan ondersteuning.
Alsjeblieft niet het geluid via een los setje. Voor mij zijn de ingebouwde speakers ruim voldoende. Heb mijn Sony TV met mini ground firing speakertjes meestal op 7 of 8, en bij iets wat ik heel goed wil volgen op 20. En hij gaat tot 100.

Geen behoefte aan grotere speakers en meer draden (op zijn minst netspanning)
De meeste interne speakers van een tv zijn rotzooi omdat het slank design moet zijn, er zit totaal geen klank in, het is net alsof je in een holle ruimte staat, niet alleen de lage tonen (bass) maar ook de hoge tonen ontbreken gewoon, ook als mensen praten in een film lijkt het net of ze de microfoon in hun kont hebben zitten (of met hand voor mond praten) , gewoon vlak geluid wat je hoort.

Zelfs de goedkoopste externe setjes is al een wereld van verschil, vroeger bij de beeldbuis tv, s was het geluid nog wel nice.

Luister je alleen naar journaal etc dan wil het wel maar een film wordt helemaal verpest daardoor.

En de bass heb ik hier ook zacht staan van mijn homecinema, ook geen subwoofer etc maar vermoeiend nou nee, het is vermoeiender om je tv hard te moeten zetten omdat je ze anders niet verstaat of de helft niet meekrijgt, er zit totaal geen diepte in.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:25]

Ja nou ja, ik ben ondertussen wel genoeg naar 0 gemod maar ik doe nog één poging: het interesseert me niet. Ik wil juist de stemmen goed horen, maar ontploffingen of dergelijke hoef ik echt niet ‘realistisch’ te horen. Ik heb er al een gruwelijke hekel aan als de muziek hard is in verhouding met de stemmen. Maakt me ook geen f*ck uit of ik het geluid van de goede kant hoor komen. Het gaat me om het verhaal en de beelden, al hoeven beelden ook niet OLED HDR of zo. Alleen scherp beeld interesseert me, maar dat is vooral omdat ik slechte ogen heb.

Ik heb meer dan genoeg aan mijn Sony 43 inch tv met minispeakers.

Hé en er hangt aan mijn TV ook nog een audioset met Dali Zensor5 speakers en een Rotel RA-11 versterker. Nogal aan de goede kant van mid-end dus. Maar nooit enkele behoefte om die aan te zetten, behalve bij muziekfilms. Eigenlijk alleen bij de bluesbrothers, die ik al 20 jaar 38 jaar 4 keer per jaar kijk, zet ik de versterker aan.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 23 juli 2024 14:25]

Ieder zijn ding, je hebt ook lui dat PAL videobeeld prima vinden ondanks fullHD veel beter is.
Ik heb ook gewoon 2 speaker opstelling(het is een homecinema set maar de rest is niet aangesloten, dus gewoon stereo).

Muziek is niks harder dan de stemmen je hoort gewoon geen diepte in TV speakers, daarvoor zijn 2 of 3 weg speakersystemen nodig van een redelijk formaat dat past gewoon niet in een TV kwa design.

Ook stemmen zijn vele malen duidelijker te verstaan op een extern set.
Dat modden op Tweakers wordt vaak gedaan op emotie ipv daadwerkelijk op de inhoud.

Maar genoeg gediscussieerd.
Ik zet de set ook niet altijd aan tijdens TV maar dan is het puur voor achtergrond lawaai zodat het niet zo stil is, aan eten koken enzo.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:25]

hahaha ik ken het hoor....
Ik vind die ingebouwde boxen ook prima...heb wel eens een surround set geprobeerd, maar werd er helemaal para van om aan de voorkant een film te kijken en 't geluid van achter me te horen (heb ik ook een hekel aan in de bios). Voor mij persoonlijk werkt het het beste als ik gewoon 1 punt heb waar geluid uit komt en dat dat het punt is waar ook het beeld uit komt.
Ook wel 's gewone boxen aan 't ding aangesloten. Op zich wel mooi geluid, maar om daar nou een paar van die bakbeesten voor in de woonkamer te zetten hoeft van mij nou ook weer niet :) (zeker niet omdat ik ze dan toch direct naast de tv wil zodat het geluid weer wegkomt waar het beeld vandaan komt).

Ieder zijn meug idd, maar ik zit er ook niet op te wachten...
Ik heb een logitech 2.1 setje aan mijn tv hangen. Dan worden speelfilms (vooral aktiefilms) een stuk leuker met stevige bassen.
Ja maar dat wil ik nou juist niet. Bas is op langere termijn heel erg vermoeiend. Heb ik ook in de auto (Volvo High Performance, heel bassig) daar wordt je doodmoe van. En TV kijk ik ook extreem veel, staat altijd aan terwijl ik wat anders doe, en dan nog hele weekenden bingen. Dan alsjeblieft zo weinig mogelijk geluid. We hebben ook maar een 43”.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 23 juli 2024 14:25]

Dat heet een monitor.

Als je zoiets wil kopen dan moet je gewoon een monitor kopen die zo groot is als een TV. Ze zijn niet veel duurder dan een ''gewone'' TV en hebben alleen HDMI ingangen en een headphone jack waardoor je niet meer hoeft te klooien met COAX kabels en weet ik het allemaal.

Dit heb ik ook. Ik heb een 40 inch monitor met daaraan een soundbar en een HDMI switcher. Aan die switcher zit de KPN box, Switch, PS4, NES (met een Scart > VGA adapter) en Chromekast. Werkt perfect! Een druk op de kleine afstandsbediening van de HDMI switcher en je bent bij hetgeen waar je wil zijn. Geen domme menu's, geen onzin en gewoon mooi beeld voor een mooie prijs.

Ik snap niet dat meer mensen overgaan naar een monitor ipv de hele tijd TV's kopen waar duizenden trage onzinmenu's aan vast hangen en een smart gedeelte waar je het liefste zo ver mogelijk bij uit de buurt wil blijven.
Sorry maar welke monitor zou dat moeten zijn dan? Tot 30 inch is het nog leuk uitkiezen, maar bij 50 is het aanbod al niet meer interessant. Alleen de prijs al. Vervolgens komen de specs die nergens op slaan.
Ja ik zie nu pas dat de monitoren na 40/46 inch niet echt interessant meer zijn. Ik dacht dat het aanbod aan 46 + inch monitoren wat serieuzer was.

I geuss dat mijn verhaal alleen geld voor alles onder 46 inch. Hopelijk komt daar nog verandering in.
Ik snap het wel. Afgezien van dat alles op mijn 65” Sony AG 8 gewoon vlot werkt zou ik niet weten waarom ik een paar duizend euro meer aan een 65” OLED monitor uit zou geven.
Omdat ik geen oled kan vinden als monitor en omdat tv, s vaak geoptimaliseerd zijn om films te kijken en net iets betere kleuren hebben, dit laatste kunnen monitoren tegenwoordig ook prima.

Maar een tv kan je het hele smart gedeelte links laten liggen door simpelweg niet aan internet te hangen.

Verschil van een tv is ook dat ze een ingebouwde tuner hebben wanneer je Ziggo/kabel gebruikt heeft dat voordelen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:25]

waar zit dan de ontvanger voor de tv precies in? is dat de kpn box?
Iets moet toch de kanalen doorgeven?
wel een interessante setup btw...
Ja, de KPN box is waar alles kwa TV binnenkomt. Ik gebruik op het moment een HDMI splitter met 7 kanalen, 1 voor de PS4, 1 voor de switch, 1 voor de KPN box, 1 voor de Chromecast en 1 voor de NES (tussen de NES en de monitor hangt natuurlijk een RF to HDMI converter) en 1 voor de Steamlink (vroeger de HTPC). 1 heb ik nog vrij voor als ik iets anders er aan wil hangen zoals een DVDinges speler.

Daaronder zit een kleine soundbar van 16 cm voor het geluid het is zo'n draagbare soundbar en ik gebruik hem zowel voor mijn ''TV'' als voor draagbare speaker.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 23 juli 2024 13:18]

Suggestie om geen tv, maar een monitor te kopen in plaats van een TV, een kastje dat alleen voor de weergave is, maar afhankelijk is van extern beeld. Ideaal voor wat je zoekt. Helaas dan wel zonder tv tuner, maar daar heb je een kastje voor.
Jij hebt nog nooit een (fatsoenlijke) harmony gebruikt zie ik. Mijn Harmony Ultimate doet alles. Echt alles. nog nooit problemen mee gehad.
Daar hebben ze HDMI CEC voor. Kabel erin en via je amp of soundbar alles besturen.
https://www.avforums.com/...via-ps4-hdmi-cec.1928143/

Dat werkt nou ook niet bepaald altijd 'plug-and-play' zoals je zou hopen/denken en al helemaal niet in mijn voorbeeld van meerdere apparaten aan je TV. ;)
Misschien niet altijd. Maar zoals je iets verder in die thread ziet kan je alles gewoon uitzetten met de remote van je tv.
Ik kan iig mijn tv, raspberry pi, netflix, andere apps, chromecast allemaal met een afstandbediening regelen. Dus heb eigenlijk niets te klagen
Mja maar dat is dan eigenlijk ook meteen mijn punt... WIJ tweakers met enigszins verstand van techniek vinden wel een oplossing die (semi)permanent werkt en gebruiksvriendelijk is... echter de 'gemiddelde consument' met een TV, console, Ziggo/KPNbox en wellicht nog een AVreceiver/audiobar(systeem) gaat dat niet zo makkelijk uitvogelen of uberhaupt zich ervan bewust zijn dát het mogelijk is.

HDMI CEC is natuurlijk een prachtig idee, maar ook al zou het wél werken dan zit je nog met het feit dat élke afstandsbediening van élk apparaat voornamelijk ontworpen is voor de besturing van dat ene apparaat. (met uitzondering van wellicht AV receivers welke hun remotes vaak ontwikkelen met de gedachte dat je díe remote voor ál je shit gaat gebruiken).
Bij mijn Marantz AV7701 is dat een instelling. Probleem is vaak dat ieder apparaat de master rol op zich wil nemen, plug and play is het niet direct, maar een Harmony moet je net zo eerst instellen voor gebruik.

Wat ik met name volledig irritant vind aan mijn Philips Smart tv is de tijd die nodig is om van smart, android tv naar normal tv te schakelen. Uiteindelijk gewoon aangeleerd geen traditionele tv te kijken. :+
Verder weinig problemen met android en al bijna over 2 jaar updates tot de laatste versie van A. TV.
Anoniem: 703521 @Ayporos10 november 2019 11:39
CEC is niet heilig en het heeft heel lang geduurd voordat ik erachter was gekomen dat de 4k HDMI switch de stoorzender was van een niet functionerende soundbar. Maar dmv een simpele CEC killer werkt alles nu naar behoren. Maar als CEC en Arc werken, dan werken ze ook prima. Hetzelfde kan ik niet zeggen van htpc of andere x86 hardware. Dat is pas behelpen! Geen fatsoenlijke apps (netflix, disney, prime etc) en geen hdmi-cec. En het werkt altijd net niet

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 703521 op 23 juli 2024 14:25]

Mja dat is ook mijn grootste frustratie.. je zou denken dat JUIST een HTPC 'alles' zou moeten kunnen, maar helaas. ;(
Anoniem: 703521 @Ayporos10 november 2019 12:36
Dedicated hardware is altijd beter
Nee? Dat is gewoon niet waar.

Waarom denk je dat we een CPU hebben (een 'jack of all trades') in onze PC en niet allemaal 'dedicated' chips?..

Het ligt er gewoon aan wát je wilt doen. En als wat je wilt doen meer dan één ding is, dan is dedicated hardware in principe al vrijwel nooit beter dan een multi-purpose oplossing... Of loop jij nog over straat met een horloge, rekenmachine, kalender, adresboek, (domme) telefoon, modem, toetsenbord, beeldscherm, muis, zaklamp, encyclopedie etc.. in plaats van een smartphone? ;)
Daarom hebben ze HDMI-CEC bedacht :)
Alleen jammer dat HDMI-CEC op heel veel apparaten niet zit.
Op mijn salontafel ligt slechts één afstandsbediening. Die hoort bij de settopbox van KPN, maar vervangt ook de afstandsbediening van de TV. De soundbar en radio zet ik net zo snel handmatig even aan. Die afstandsbedieningen liggen daarom, samen met die van de TV in een la stof te vangen. En als je op de console (Xbox One S in mijn geval) wilt spelen, pak je even de draadloze controller uit een la. Hetzelfde geldt als je een DVDtje of Blu-ray in die console wilt mikken.
De PS4 ondersteunt wel CEC btw
Huh? Juist met de Apple TV heb je nog maar 1 remote nodig; je regelt er ook aan/uit en volume mee.
Ik heb nog de (2e? Generatie) apple tv. Die op 1080p ipv 720p, waar geen xmbc op werkt.
Ah zo. Ik heb de 4e generatie en dan heb je mits je TV hdmi het ondersteunt nog maar 1 afstandsbediening nodig. Vandaar dus de verwarring.
en daarnaast, wordt Netflix als apart kanaal beschikbaar gemaakt via de HD-ontvanger bij iig KPN/XS4all, mogelijk zal dit bij de concurenten ook we in de kanalenlijst verschijnen.

Ik heb mijn smart-tv functies de eerste paar maand gebruikt, puur om te kijken wat ik ermee kon, het voordeel is dat ik allerlei video vanaf PC/Mobiel/Tablet op verschillende manieren op TV kan casten doordat alles op hetzelfde netwerkt *netwerkkabel en/of wifi verbonden is.
Dat zijn wellicht een vd dingen die je wel in een smart tv kan inbouwen. Misschien ook het casten vanaf je android, ios of computer naar je tv. Ook bijvoorbeeld Netflix vanaf je apparaat, zonder dat je netflix op je smart tv updates afhankelijk bent.
Veel lcd's gaan voor die tijd toch al kapot...
Nog nooit in mijn leven meegemaakt dat een tv die ik heb korter is meegegaan dan 8 jaar. Mijn goedkope LG die ik in 2010 voor 250 euro heb gekocht werkt ook nog prima voor op de slaapkamer. Niet iedereen kan het zich permitteren elk 7-8 jaar een nieuwe tv te kopen denk ik.
Eens. Mijn 42" LG uit 2010 ('gratis') bij een 1 jarig telefoonabonnement van 20 euro per maand gekregen, dat waren nog eens tijden, heb ik net vervangen door een 65" OLED. Voelde me er eerst wel schdig over omdat hij eigenlijk nog perfect was. Uiteindelijk mijn moeder blij mee kunnen maken (die nog een 720P 32" had die nog veel ouder was) en haar TV is naar mijn broer gegaan waarvan zijn CRT net kapot was gegaan toevallig.
Nog nooit in mijn leven meegemaakt dat een tv die ik heb korter is meegegaan dan 8 jaar.
Heb hebt duidelijk nog nooit een Philips TV gehad 😂.
Die halen blijkbaar zelden 8 jaar.
Aan de andere kant, mijn eerste Panasonic 50" plasma van 13 jaar, doet nog het steeds perfect, en is nog steeds dagelijks in gebruik.
Same here, perfecte plasma-tv's toen van Pioneer (Kurio) en Panasonic (Vierra). Toch maar LG c8 OLED gekocht vanwege oa smart-gedoe. Hopelijk het lang waard, want qua beeld is de Panasonic 42PZ80EA niet veel minder, qua geluid zelfs beter, en op vele vlakken beter nog steeds dan de meeste LCD's.
Alleen jammer dat die plasma's bizar veel meer stroom verbruiken.
Ik heb ook als “hoofd” tv nog steeds een Panasonic plasma! Niet kapot te krijgen die dingen.
De lg die ik voor me ma had gekocht was naar 4 jaar al op, kon gerepareerd worden ala 170-200€, heb maar een nieuwe gekocht....die 2010 toen was er een beetje kwaliteit, nu is alles filterdun en zo kapot.
Helemaal mee eens. Hetzelfde geld voor telefoons en tablets. Voordat je het weet loop je tegen apps aan die niet geöptimaliseerd zijn voor die android versie of überhaupt niet werken (bijv. de Volkskrant app.).
Nee hoor. Hier wordt onze eerste platte TV die nu 10 jaar oud is nog altijd gebruikt.
Dat ding is niet kapot te krijgen, en is al 4 keer verhuisd of zo.
Onlangs nog mijn 9 jaar oude Samsung 32inch HD-ready tv gratis afgegeven aan een neefje. Ding is niet kapot te krijgen. koste destijds €222 en heeft al heel wat uurtjes aangestaan.
Inderdaad. Mijn vorige Samsung lcd tv had na 3,5 jaar ineens 5 grote paarse vlekken in het scherm. De vlekken waren zo groot als een handbal, tv 55 inch groot.
Daarom nu over gestapt op Sony, en daar kreeg ik 5 jaar garantie op. Zit je toch iets lekkerder.
2011 is 8 (bijna 9) jaar geleden, dus een regel voor vijf jaar zal hier niets aan veranderen. Al gaan tv's bij mij wel langer mee dan 8 jaar, maar bij veel mensen is dit zo te zien niet zo.

Maar het is niet dat je niet alsnog een chromecast of Androidtv of Appletv kastje aan kan sluiten. En dan kun je gewoon weer vooruit. Er zitten wel meer aansluitingen op een tv die je nooit (meer) gebruikt maar waar je wel naar toe kan zappen.
Onze Samsung c series (UE32C6710) gaf het na 6 jaar gewoon op, BGA chip maakte geen verbinding meer, resulterend in een bootloop.
Overigens had deze tv in Europa helemaal geen netflix support. Alleen als je het toestel omzette naar de US als regio kon je de netflix app installeren. Die deed dan max 720p.
Volgens mij gold dat voor alle Samsung smart TVs uit 2010 en 2011. Logisch ook, netflix was in Europa nog niet verkrijgbaar in die tijd. Al met al is het probleem in Europa dus zeer beperkt.
Bij mij brak na een jaar of 7 de glazen poot van mijn Samsung. En de afstandsbediening deed het nog maar voor de helft, en hij sprong steeds uit stand-by ‘s nachts. Vond het uiteindelijk een brandgevaar.
Casting is helaas ook niet altijd de oplossing.
Het gebeurt te vaak dat ik vanuit de ziggo app niet mag casten naar een chromecast, Ik kan het dan wel via de mediabox kijken maar daar is de spoelfunctie uitgeschakeld...
Netflix app op de mediabox xl is ook geregeld ruk. geregeld blokkerig beeld.
Ja je moet en zal die reclameblokken zien. Spoelfuncties uitschakelen, pure pesterij.
Deze snap ik even niet, maar ik moet erbij zeggen dat ik niet met dat ziggo kastje bekend ben. Ik zou verwachten dat reclames gewoon meegecast worden. Werkt dat dan niet zo?
Het hele idee van opnemen en casten is dat dat zonder reclame kan. Dat jij bepaalt waar je naar kijkt. Als ziggo of wie dan ook gaat bepalen wat en wanneer er gecast kan worden wordt t weer een klote ervaring. Bovendien spoelmogelijkheden uitzetten.. ;( ;(
Gelukkig hebben al die smart tv's een of meerdere HDMI aansluitingen zodat je naar hartelust mediaboxen of chromecasts aan kan sluiten die voor een paar tientjes de hele handel weer veilig werkend krijgen. Totaal weggooien van zo'n toestel hoeft dus niet. Er zit dan nog wel wat bloat in het TV os maar wanneer je niet met internet verbindt blijft de tv gewoon werken als mooie monitor met ingebouwde tuner.
Ik kan Alleen via pc op tv streamen dus vind mijn chromecast gaat wel goede toevoeging(zit geen dlna op tv bravia 2of3)
Native Android TV op je Nvidia Shield of Xiaomi Mibox is echt wel 100x beter dan casten. Maar als je dat echt wil zit daar ook een chromecast in. Native Netflix, Disney, Kodi of Ziggo TV bedien je super relekst op een groot scherm. Fijn dat je geen smartphone nodig hebt, niet te vergelijken met een chromecast.
Het hele concept televisie is mi al jaren waardeloos. Moet toch een settopbox hebben in veel gevallen en het smart deel is na enkele jaren ook verouderd.

Beter gaan ze gewoon grote monitoren leveren met een paar inputs.
Want? Dan had je destijds een Chromecast van 40 euro moeten kopen. Nu moeten mensen deze na 8 jaar er bij kopen. Onder de streep maakt het geen drol uit...
Mijn Samsung tv is heel wat jaartjes ouder, en ik hoef hem niet weg te gooien omdat hij niet “smart” is. Alles werkt gewoon via Chromecast, dat apparaatje zit er ook al zeker 5 jaar in en heeft zijn geld meer dan opgebracht.
Als hij 'smart' was, had je hem toch ook niet weg hoeven te gooien? Je kan daar ook dezelfde Chromecast in stoppen.
Waarom betalen voor een tv met tuner, smart ellende die maar x jaar houdbaar is, een afstandsbediening en andere meuk die je toch niet gebruikt?

Kan zo 30% van de prijs schelen.
Alsof daar de kosten in zitten...
Naast kosten zit je ook nog met het fabriceren van de spullen en dus de footprint voor het milieu. Lijkt mij een hele goede zaak als fabrikanten eindelijk de optie geven om een TV óf met, óf zonder smart-meuk te kopen
Als je de fotoprint op het milieu wil minimaliseren, dan moesten we eens starten met het lokaal produceren van elektronica ipv alles per boot vanuit Azië te importeren.

Die SoC van 1 vierkante centimeter die het verschil maakt tussen een smart tv en geen smart tv? Die heeft echt een minimale impact op het milieu.
Sterker nog: als dat betekent dat consumenten daardoor meer Chromecasts of Apple Tv's kopen, dan is de fotoprint juist vele malen hoger.
Ja, daar zitten veel kosten in.
Een tuner zit in iedere budget lcd TV van 80 euro. Zelfs een afstandsbediening zit daarbij en kost nog geen tientje. De SoC heeft een kostprijs van 5 euro.

Op een product van enkele honderden euro's is dit allemaal enorm te verwaarlozen. De enige kosten van een smart tv die in de papieren lopen, zijn de R&D kosten van het platform. Die zijn bij Samsung echter gedeeld, Tizen is crossplatform.

Oftewel: je overdrijft. Het gaat om minder dan 10% van de kostprijs. Je bespaart ongeveer 1 Chromecast. En anders kocht je na 5 jaar misschien ook wel een nieuwe Chromecast.

Ik ben helemaal niet echt een fan van smart tv's, maar kosten zijn echt niet het probleem. Dat is ook überhaupt de reden dat tv fabrikanten het doen: lage kosten, maar meer 'waarde' voor de consument.
Ah de chip...

Broadcom wifi chips kosten ook geen hol.

Nieuwe driver maken kost de programmeur ook niet veel.

Testen en bijhouden of het aan de wetgeving voldoet moet iedere nwe release (ook alleen de driver), voor ieder land apart en kost ze tientallen miljoenen per keer.

Wij als klein landje hebben al 3? (Niet alle fusies bijgehouden) kabel leveranciers. Dan heb je nog DVB-T en DVB-S. Analoge tuners zijn (of gaan snel geheel) dood.

En Samsung mag tizen hebben, fabrikanten zat die zo'n beetje iedereen nieuwe model reeks ook nwe apps mogen schrijven (en onderhouden).

En ik heb nog geen Smart tv voor 80 kunnen vinden, maar ok. Tis smart + tuners + CI sloten + CPU (Mits andere voor het Smart deel) + RAM + storage wat weg kan als het alleen een monitor is, niet? En dan hebben we het alleen over de hardware niet eens de software (+ ondersteuning) die kan vervallen. Lever mij dat even voor <8 euro... Of <40, voor 400 heb je wel een kleine Smart tv (ws wel een verouderd model dus sneller uit de ondersteuning).

Dan hebben we het tevens nog niet gehad over de royalties die betaald moeten worden op een hoop ellende in je tv waarvan er mogelijk ook nog wat vervallen dan.
Klopt, en ja die programmeur kost eenmalig geld, maar over duizenden tv's bijna niks. Omdat software support gedeeld wordt over verschillende modellen zijn die niet bijzonder groot per TV.
Nieuwe releases kosten geld, een softwareteam kost geld. Dat is ook waarom er naar een paar jaar de stekker uit wordt getrokken.

Ja: royalties en certificaties, die zijn super duur. Wij hebben 1 kabelleverancier voor zover ik weet; Ziggo. Ik heb vroegah regelmatig grijze import TV's uit Polen en Italië gehaald voor weinig, met dezelfde hardware. Alleen die waren dan niet Ziggo certified.
Fun fact: ook dumb TV's met CI+-slot wil je certified hebben als je CI+ gaat gebruiken. Dit heeft niks met smart TV's te maken. Een TV-fabrikant is niet verplicht om certified te leveren.
Tuners en CI sloten zijn géén onderdeel van een smart tv.

Voor 400 heb je een 55" smart TV, dat is niet bepaald klein. pricewatch: RCA RS55U1-EU Zwart is gewoon 4K zelfs. Daarmee is het de goedkoopste 55" TV, modellen zonder smart functionaliteiten kosten namelijk meer. Dat geeft wel aan dat de productiewaarde te verwaarlozen is.

Ik zal niet ontkennen dat het geld kost, maar nogmaals: de meerprijs is te verwaarlozen tov wat een TV normaal kost.
Dingen als ChromeCast, in ieder geval in de huidige staat, vind ik ook een verouderd concept. Het integreert gewoon niet zo lekker als wanneer de software echt ingebouwd zit in je TV. Op onze smart TV kunnen we direct een overlay over onze kabel TV toveren en met Android interfacen. We hoeven niet naar een andere HDMI poort te zappen of zo.

Misschien dat CEC nog kan worden uitgebreid zodat ChromeCast net zo goed werkt als software in je TV ingebouwd hebben. Of je moet een ChromeCast hebben die zelf weer meerdere HDMI poorten heeft.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 14:25]

Anoniem: 420148 @Amanoo9 november 2019 13:43
CEC werkt ook gewoon met de huidige CC. Als ik begin te casten, dan schakelt het kanaal over.
CEC kan meer dan wat de chromecast ondersteund. Chromecast kan alleen pauzeren en kanaal wisselen

Ik heb een Kodi instalatie op een pc naast mijn tv met een Pulse Eight HDMI-CEC adapter. Daardoor kan ik heel Kodi bedienen met de afstandsbediening van de TV. Dus door menu’s browsen, vooruit- en terugspoelen etc.
Meer kan een Chromecast feitelijk ook niet. Het speelt een lijst media voor je af. Pauzeren en van aflevering wisselen is zo'n beetje wat je van het ding wil, toch?
Weer een win voor Android TV's en anders gewoon een KPN of Ziggo TV kastje met Netflix en een Chromecast is ook zo te koop
Als er iets troep is, dan zijn het wel de slechte kastjes van providers. Die van mij gaan linea recta de kast in en de laatste twee providers wilden ze niet eens terug.
Die nieuwe box van Ziggo, de Next, werkt anders top! Ook met Netflix, Youtube etc.
En hetzelfde geldt voor de settopbox die KPN in bruikleen geeft. Al jaren gebruik ik dat ding voor eenvoudige toegang via een paar drukken op de tevens door KPN verstrekte afstandsbediening, die ook de afstandsbediening van de TV vervangt, toevallig ook een Samsung in mijn geval. De overige apps van die settopbox, waaronder YouTube, vind ik wel wat minder gebruiksvriendelijk. Daarvoor val ik nog terug op de good ol' Chromecast.
Ben echt benieuwd hoe Ziggo zijn volgende box gaat noemen.
Een klein probleempje met die nieuwe box: als je hem wilt hebben moet je meteen het duurste abo nemen wat Ziggo op dit moment heeft á ~90 euries per maand.

Belachelijk maar als je geen concurrentie op de kabel toelaat dan mogen dit soort praktijken gewoon.
Dat klopt niet. Wij hebben thuis een middel abonnement van ongeveer 55 per maand en kreeg ook de nieuwe box. Alleen bij het goedkoopste abonnement wordt nog zo'n oude Humax box geleverd. M'n ouders hebben die en die zou ik inderdaad binnen een week bij het grofvuil zetten.
Ik heb gisteren nog gebeld met Ziggo en de Mediabox Next 4K krijg je alleen met de duurste abo.

Kijk anders even op hun website als je me niet gelooft.

Toen de Next net uit was klopte wel wat je zegt, maar Ziggo heeft dit nu aangepast door een tekort aan doosjes omdat blijkbaar iedereen klaar was met die oude bagger en massaal de nieuwe wilde hebben.

Mijn abo verloopt over 2 weken en dan ben ik ook weg bij Ziggo omdat ze die nieuwe doos niet willen leveren, terwijl ik gewoon 66 euro de maand betaal.
Oké, dan hebben ze dat zeker veranderd in de tussentijd. Ik zou ook zeker weg gaan bij Ziggo als ik die oude box zou krijgen. Die nieuwe werkt top, maar die oude.... pffff..
Gelukkig worden providers ook steeds slimmer, wij kregen er ook geen raar kastje bij maar gewoon een Apple TV.
Salt (Niet in Nederland trouwens, maar er zal niet zoveel verschillen zitten in West-Europese landen met welke kant providers opgaan, 100.000 Apple TV's inkopen scheelt eigen ontwikkel kosten of gezeik met veel eigen software)
Chromecast doet niks, het voorziet alleen een Access point war je op in kan loggen, fulltimers zul je doen met het device dat je verbonden hebt
Volgens mij snap je niet helemaal hoe cc werkt als je denkt dat het een accesspoint is. Heel simpel: je logt in op een cc-enabled app en verzoekt media/playlist. Je login op dat device wordt als token met de media-URI meegestuurd en de Chromecast kan nu namens jou inloggen op de gekozen dienst en media afspelen. Je kunt het versturende apparaat vervolgens uitzetten en cc zal je playlist blijven doordraaien.
Ik heb een Kodi instalatie op een pc naast mijn tv met een Pulse Eight HDMI-CEC adapter. Daardoor kan ik heel Kodi bedienen met de afstandsbediening van de TV. Dus door menu’s browsen, vooruit- en terugspoelen etc.
Ik wist niet dat dit allemaal kon. Inmiddels ondersteunt mijn Smart-TV van LG bijna niets meer. Met de Chromecast kan ik alleen play en pauze doen, en met Kodi heb ik een aparte afstandsbediening nodig. Ik ben op zoek naar een portable (Android?) media player die de chromecast en kodi als het ware integreert, want op dit moment heb ik gewoon drie afstandsbedieningen nodig.

Is dat HDMI-CEC erg tweakers/niche, of ondersteunen Android media players dat tegenwoordig ook inclusief menu's browsen?

On second thought, dan krijg ik zeker weer dat het allemaal wel kan, maar niet met mijn TV/Afstandsbediening.
De Nvidia Shield schijnt het te kunnen volgens deze Youtube video. (heb er zelf nog geen)
https://youtu.be/_DZBFf6DG7s

Met deze adapter moet het op je Kodi installatie ook kunnen. (mits je tv CEC ondersteund) https://www.pulse-eight.com/p/104/usb-hdmi-cec-adapter

Dat laatste is hoe ik het heb. Kodi is wel beperkt qua ondersteuning van content providers.
Klopt, de Shield TV heeft volledige HDMI CEC ondersteuning (en alle voor ons belangrijke apps zoals NLziet, Disney+, Netflix, NPO Start en YouTube draaien er supersnel en overzichtelijk op).

We hebben er drie, en twee van de drie heb ik geconfigureerd om via Bluetooth met onze Logitech Harmony Hubs te communiceren. Werkt perfect.

De derde hangt echter aan een TV met daarbij een hub-loze Harmony, ook zonder Bluetooth dus. Gelukkig is dat toevallig een Samsung uit 2010 die HDMI CEC ondersteunt. Even de knoppen toewijzen en alles is geregeld! Echt fijn, dit.

[Reactie gewijzigd door Tijsbeer op 23 juli 2024 14:25]

Raspberry Pi heeft volledige HDMI CEC ondersteuning aan boord, out of the box...
Jawel, als je TV HDMI CEC ondersteunt dan werkt de Shield TV perfect met de afstandsbediening van je TV. Tot en met in- én uitschakelen aan toe.
TV-fabrikanten geven er vaak een eigen naam aan, bij mij heet het Viera Link... dit werkt zelfs door mijn Yamaha receiver heen, deze gaat aan als ik de TV aanzet, en ik kan dan mijn Raspberry Pi met LibreELEC die op de receiver aangesloten zit bedienen met de TV-afstandsbediening.

Ik heb ook die Pulse8 adapter, die gebruikte ik bij een vorige HTPC waarvan de videokaart geen HDMI-CEC ondersteunde (eigenlijk best treurig dat zelfs de high end AMD en NVIDIA kaarten dit niet ondersteunen, maar een Raspberry Pi van een paar tientjes wel). Zo te zien wordt dezelfde CEC driver gewoon gebruikt op mijn RPi... Kodi identificeert 'm ook gewoon als een Pulse8 adapter :P
Mijn ervaring is juist andersom. Mijn ouders hebben een recente Samsung TV met ingebouwde chromecast opties. Dat is echter een heel gedoe, je moet eerst de app opstarten en dan pas kan de chromecast gevonden worden door je telefoon.

Zelf heb ik een oude Samsung waarvan het smart gedeelte al jaren niet meer werkt. Maar met de chromecast (v2) erin is het simpelweg de TV op het kanaal (staat hij eigenlijk standaard op, ik kijk geen kabel) en vanuit de app op de telefoon het casten starten. Veel simpeler.
Ik heb een Sony xf9005 met ingebouwde chromecast en deze is altijd paraat.
Is het niet iets met de instellingen?
Gebruik jij dat wel eens? Toevallig heb ik dezelfde tv en dus ook meteen mijn eerste chromecast ervaring maar wat een bagger toevoeging zeg.

Het beeld word ik echt niet vrolijk van, tv is overigens bekabeld, telefoon van waar ik cast (Xperia xz1) op 5 GHz WiFi.

Ik heb zelf na een aantal avonden proberen of het echt niet aan mijn netwerk lag de chromecast app gedisabled.

Of zie ik echt iets of een instelling over het hoofd?

[Reactie gewijzigd door Chrisje1983 op 23 juli 2024 14:25]

Ik gebruik het weinig. We hebben verschillende streaming diensten met daarvoor de native app geïnstalleerd op de tv. Ziggo is sowieso niet te casten hier qua terugkijken.
Het enige waar de chromecast voor gebruikt word is incidenteel een filmpje welke met een telefoon gemaakt is, dit gaat dan wel vlot en soepel.
De tv is bedraad aan gesloten, telefoon is een iPhone 8 via TP link Deco WiFi.
Zijn er Samsungs met Chromecast opties dan? Bedoel je niet gewoon dat je met je telefoon naar de youtube app kunt casten?
Ik kan alles van mijn android telefoon zo naar mijn Samsung tv casten. Tv is bijna 2 jaar oud. Op het moment dat ondersteuning voor apps weg valt dan gaat hij op marktplaats en komt er weer een nieuwere van marktplaats die wel werkt. Problem solved :)
Hey Google play [serie] on tv. :Y)

Dan gooit ie de tv aan en start Netflix op via de chromecast. En gaat verder waar je gebleven bent.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 14:25]

Er zijn geen Samsung tv's met Chromecast built-in, Samsung gebruikt Smart View wat een eigen systeem is.
Wat ik nog vergeten was te zeggen, ik heb een paar maanden terug handmatig de tv een update gegeven.
Volgens mij van Android TV 7 naar 8. Hij wilde zelf de update maar niet vinden. Toen heb ik hem zelf gedownload naar een usb stick en handmatig gestart via de tv.
Wie weet lost dat nog wat op voor je.
Op onze smart TV kunnen we direct een overlay over onze kabel TV toveren en met Android interfacen.
Dingen als kabel TV vind ik een verouderd concept.

Een enkel extern apparaat doet alles voor mij. Zou zelfs kabel TV kunnen doen via Kodi, maar waarom zou ik? :P

Verder is dat apparaat mettertijd te vervangen, onafhankelijk van de gebruikte televisie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:25]

Kabel tv, dvb-c, is juist wat zo goed als elke tv kan ontvangen. Beetje verkeerd voorbeeld aangezien je hier juist geen extra hardware voor nodig hebt.
Mja, als je alleen smart functies gebruikt maakt het inderdaad niet uit. Wanneer ik op mezelf woon ga ik ook zuiver digitaal.
Dingen als ChromeCast, in ieder geval in de huidige staat, vind ik ook een verouderd concept. Het integreert gewoon niet zo lekker als wanneer de software echt ingebouwd zit in je TV.
Een ChromeCast is een dom apparaat, je kiest wat je wilt zien met je telefoon of tablet. Maar voor die "native ingebouwde" ervaring hoef je geen ChromeCast te gebruiken, gebruik daar liever een Apple TV of Nvidia Shield voor.
Tot dusver werkt een HDMI kabel + Laptop nog het beste voor mij. Bij Chromecast zitten allerlei limitaties op, (Casten via Chrome i.p.v Firefox, het ontbreken van casting opties in veel media spelers. Zo kan ik mijn gedownloade series niet kijken etc.)
Zelfde hier, scherm, laptop. Uitermate flexibel. Streamed ook flacjes naar de dac van de stereo. Soms even gamen met Mame of een andere emulator. Als ik lui ben is teamviewer de afstandsbediening :P
Plex werkt prima icm Chromecast
Draait de Apple TV uit 2011 nog wel Netflix dan? En als je Smart TV verouderd is kan je de televisie nog wel gebruiken, ook icm een externe mediaspeler.
Geen idee, maar een los component kun je vervangen. Ingebouwde smartfuncties niet. Buiten het feit om dat dat voor dit soort praktijken zorgt, is dat voor je beveiliging ook niet bepaald fijn. Hoe 'slimmer' een televisie gemaakt wordt, hoe groter de kans op nare eigenschappen zoals crashes, problemen bij firmwareflashes, beveiligingsissues of slechte ervaringen voor het normale gebruik. Een goed voorbeeld daarvan is AndroidTV op dit moment. De apparatuur om een Apple of Android TV principe te hosten kan zo klein zijn dat je niets zou merken als dit eventueel meegestuurde hardware zou zijn.

Bouw dat in een (gestandaardiseerde) poort zoals HDMI zodat mensen geen extra input kwijt zijn hiervoor en je hebt een situatie waarin je voor een redelijke prijs ook een vervanging kunt kopen van je smartfuncties en waarbij je televisie weer gewoon 'lekker dom' kan zijn. Er zijn zat manieren om dit op een mooie manier te implementeren.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 23 juli 2024 14:25]

Letterlijk vervangen gaat misschien niet, je kunt het niet uit je TV slopen... maar je kunt het toch gewoon niet gebruiken?
Ik heb nog een Panasonic Plasma uit 2011 (al zal dat niet het introductiejaar geweest zijn), dat is technisch gezien ook een smart TV... Ik heb die hele onzin nog nooit gebruikt, heb altijd via externe apparaten gewerkt. Waarom het precies beter zou zijn als het er níet in had gezeten zie ik niet zo. In theorie zou het misschien de TV iets goedkoper gemaakt kunnen hebben, maar deel van de reden dat smart TV functionaliteit vaak zo ruk is is omdat ze sowieso al beknibbelen op de hardware er in dus ik denk niet dat het bijzonder veel aan de kostprijs toevoegt.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar bij bepaalde platforms zoals AndroidTV is je normale ervaring verweven met de smartfuncties van het systeem. Ik heb een Sony TV met Android en ik heb werkelijk nog nooit een smart functie gebruikt. Wel heb ik diverse crashes en hele nare bugs gehad. Om er een aantal te noemen: wisselen van inputs werkt niet zonder een complete reboot (en een reboot van een android TV duurt net zo lang als een telefoon uit 2014), de youtube (of een random andere) applicatie die ineens een force-close melding in je scherm gooit (nog nooit gebruikt!), de televisie die een complete reboot doet na in stand-by zetten (en dus daarna de hele nacht aan blijft staan) en zo heb ik nog een hele waslijst aan vervelende problemen. En het is niet alleen mijn TV. Dit is mijn tweede Sony Android TV en ook heb ik ervaring met de Philips Android TV's. Ook LG's WebOS, wat al een heel stuk stabieler is overigens, kan zulk raar gedrag vertonen.

Hoe simpeler de software, hoe minder problemen er ontstaan en met de hoeveelheid problemen die dergelijke ecosystemen met zich mee brengen, lijkt het mij duidelijk dat het beter zou zijn om televisies uit te brengen die vanuit de basis deze functionaliteit helemaal niet heeft. Ik heb nog nooit een non-smart TV gehad die dit soort gedrag vertoonde.
Mja, naar mijn idee is dat dus eigenlijk gewoon een slechte tv en niet inherent een probleem aan het concept van een smart tv.

Ik snap je punt wel, zonder smart platform ben je er zekerder van dat je die ellende niet hebt. Maar een goed werkend smart platform zie ik het probleem niet zo van.
Er zijn TV's waar een Wifi-verbinding noodzakelijk is om een lijst van tv-zenders op te halen. Deze worden opgehaald van een server van de fabrikant, maar na zoveel jaar verdwijnt de lijst voor dat tv-model van de server, het wordt niet meer bijgehouden.
Net iets te smart allemaal dus.
Ja de atv uit 2011 draait het nog wel. Maar ik zou in ieder geval upgraden naar een atv 4 of 4k. Die zijn van heel ander kaliber dan die uit 2011.

Ik ben ook al jaren van mening dat ze beter domme tv’s uit kunnen brengen met desnoods een chromecast of atv erbij.
Het verbaasd me eerlijk gezegd dat Apple nooit die tv software integratie markt is ingestapt met hun atv. Een tv met geïntegreerde Apple TV module zou een instant buy zijn voor mij
Die zijn er nu al he, ik geloof dat nieuwe samsung tv’s zowel airplay als itunes ondersteunen.

https://www.icreatemagazi...dvies/samsung-tv-airplay/
Doe een tv met een insteekslot zoals de CAM module...
Mijn Apple TV 2 (2010), inclusief de Netflix App, wordt nog steeds bijgewerkt.
Zelfs een apple tv uit 2010 heeft nog netflix, maar zoals in meerdere comments aangegeven, deze apple tv kan je zo vervangen, en de mogelijkheid blijft bestaan om je oude tv gewoon te houden. Zelf heb ik sinds de eerste apple tv zo'n apparaat en recentelijk overgestapt naar het 4k model, samen met de aanschaf van een 4k tv en het blijft zeer lang goed werken.
Een chromecast werkt niet bij mij vanwege het feit dat er 20 Wifi netwerken in de buurt zitten en alle kanalen vol zitten op 2.4ghz

Met een 5 GHZ Access Point heeft hij maar 3 strepen bereik bij de TV en ik heb geen mogelijkheid om het Access Point dichterbij de tv te zetten.

Ik doe dus alles bedraad via de Smart TV. Gelukkig heb ik een Samsung TV uit 2015 dus die houdt het nog wel even uit.
Chromecast kan ook via ethernet - in ieder geval de 4k Chromecast (via de usb voedingspoort). Edit: die zijn er ook voor andere types Chromecast, van allerlei fabrikanten. Zie Amazon of Ali.

[Reactie gewijzigd door sympa op 23 juli 2024 14:25]

Precies. Ik ben op zoek naar een niet smarttv van goede kwaliteit met 2 tuners. De smartmeuk bouw ik er zelf wel op, dat is toch verouderd als je de winkel uitloopt.
Laat je de TV niet op het internet komen en dan is ie vanzelf dom. In de prijs maakt het niets uit want de CPU en geheugen zijn tegenwoordig ook nodig voor de TV features (ook de tuners). Snap werkelijk niet dat bij elk van dit soort berichten er weer die roep om een domme TV komt. Die heb je al. Elke TV is een domme TV. Het is alsof iemand de posters dwingt om die smart features te gebruiken.
Yup maar wel extra betalen voor smart features, processor etc. dat is het hele probleem en ook al kost het maar 50 euro meer dan is dat nog altijd 50 euro voor nutteloze functies. Als je je er zo aan stoort kun je beter deze topics links laten liggen ipv te zeggen dat je niet snapt waarom deze discussie steeds weer komt. Aangezien deze discussie blijft en niemand wat heeft aan dit soort berichten lijkt me.

Goh ik dacht dat het mod systeem was om op inhoud te beoordelen en niet om ergens mee eens of niet eens te zijn. Het is me duidelijk dat ik hiervoor ’gedisliked’ wordt en dat is prima maar ipv dat je het modsysteem misbruikt om je mening te geven (waar het totaal niet voor bedoeld is) dat is erg jammer!!

[Reactie gewijzigd door jimzz op 23 juli 2024 14:25]

En dat is dus zoals falconhunter zegt niet correct. De rekenkracht die nodig is om dat 4K UHD signaal te verwerken doet de rekenkracht die nodig is voor de smart functionaliteit verbleken. De meerkost van ontwikkeling is ook verwaarloosbaar aangezien die over miljoenen toestellen kan verdeeld worden en zelfs domme toestellen tegenwoordig netwerkaansluitingen krijgen om toch maar die firmware updates mogelijk te maken. En ook de tuner gaat tegenwoordig softwarematig, software moet er dus toch altijd kunnen draaien. Ik heb al sinds jaar en dag een smart TV staan en heb de smart functionaliteit nooit gebruikt. Enige wat mogelijks correct is, is dat de TV er enkele seconden langer over doet om op te starten. Maar daar staat tegenover dat mijn receiver ook tijd nodig heeft.

Wil je een echt domme TV? Die bestaan nog altijd. Dat noemen we een monitor.
Nope, een monitor heeft geen tv tuner. Dan is het een tv
Het is niet of het een of het ander; er is tegenwoordig grijs gebied. Een smartwatch is ook een computer. Met een "TV kaart" doelde men vroeger op DVB-C. Video staat tegenwoordig ook niet meer gelijk aan VHS. De begrippen zijn meer hybride dan voorheen.

Ik heb wel degelijk monitoren gekocht die ook een TV tuner (DVB-C) hadden of hebben. Het hebben van een TV tuner is niet gelijk aan een TV zijn. Je kunt immers ook satelliet over DVB-S of DVB-T kijken, en er zijn ook kastjes zoals HDHomeRun die DVB-C input en de boel dan streamen over ethernet.

Het primaire doel van een TV is motion picture (video) bekijken. Een TV heeft doorgaans maar 50 of 60 Hz nodig. Dat is een groot verschil met game monitoren die 120 of 144 Hz of zelfs meer kunnen.
Een tv met tuner is heel 1999. Ik gebruik al decennia een STB en wil eigenlijk gewoon een Ziggo app op m’n AppleTV. Daar zouden ze mee komen maar voorlopig zie ik het niet.

Met de komst van AppleTV+ en Disney+ zie ik het somber in voor Ziggo in Huize Odie.
Als al die meerkosten niets voorstellen waarom hebben we nu dan een discussie over stopzetten van deze functionaliteit wat word onderbouwd met juist de kosten van.........
Als je nu een TV koopt van €50 goedkoper plus een Chromecast van €50, dan ben je net zo duur uit. Want over 9 jaar is die Chromecast ook verouderd. Dan gebruik ik nu liever een Smart TV waar alles netjes automatisch werkt zonder andere kastjes, afstandsbedieningen of apps die ik nodig heb, en als over 9 jaar de ondersteuning stopt kan ik dan altijd nog de Chromecast 8k kopen.
Dan vervang je over 9 jaar toch die chromecast (of rpi, whatever je wil gebruiken om de TV 'smart' te maken)
Het is een bizarre verspilling van resources om een goede TV weg te moeten gooien omdat de fabrikant te belazerd is om de software bij te werken?
Maar mijn punt is dat dat dus helemaal niet nodig is. Als jij nu een TV koopt voor €1000, en over 8 jaar ondersteuning stopt, koop je over 8 jaar een Google Chromecast 8k tegen die tijd, en gebruik je je TV nog 8 jaar. Als jij nu een TV koopt die dom is en €50 goedkoper, koop je voor €50 een Chromecast erbij (dus zit je totaal op hetzelfde bedrag), en moet je alsnog over 8 jaar een nieuwe Chromecast kopen. Onder de streep ben je even duur uit, maar bij een Smart TV kan je de eerste 8 jaar nog gebruik maken van zijn ingebouwde functies. Daarna gooi je hem niet weg, maar koop je alsnog een Chromecast of iets soortgelijks.
De dag dat de tv geen updates meer krijgt, is de dag dat de beveiliging met sprongen naar beneden gaat. Je wilt het smart deel van je tv niet meer gebruiken na 2 jaar!
Klopt (en hij is nu ook al een advertising magneet) maar dan pluk je hem dan van het netwerk af. Het is eigenlijk choose your overlord: smart TV, Chromecast, Mediabox: alledrie zijn ze niet echt van jou. En als dat wel zo zou zijn, dan zou Widevine of whatever DRM er op draait ook niet lekker werken.
Klopt (en hij is nu ook al een advertising magneet) maar dan pluk je hem dan van het netwerk af. Het is eigenlijk choose your overlord: smart TV, Chromecast, Mediabox: alledrie zijn ze niet echt van jou. En als dat wel zo zou zijn, dan zou Widevine of whatever DRM er op draait ook niet lekker werken.
Mijn nu 11 jaar oude Samsung tv zit al bijna 10 jaar niet meer aan het netwerk. Bevalt me prima!
Ik ben het een beetje met je eens, maar 9 jaar is heel optimistisch. Hier gaat het over één van de populairste merken waarbij de ondersteuning na 8 jaar wordt ingetrokken. Ik denk dat veel mensen een tv van vorig jaar kopen, dus dan heb je met heel veel mazzel 7 jaar ondersteuning. Mijn ervaring is nog veel korter, dus veel plezier heb je niet van de ingebouwde ondersteuning.
Anoniem: 420148 @jimzz9 november 2019 13:42
En wanneer ze een apart proces op moeten zetten voor de < 1% die een "domme" TV wil denk jij dat dit goedkoper gaat worden? Oplages van enkele duizenden tegen miljoenen.
Punt is dat die 99% die een smart-TV wil, een smart-TV wil die over vijf jaar ook nog werkt; die bestaat niet.
Anoniem: 420148 @84hannes9 november 2019 14:38
Eerlijk gezegd wordt het voor huidige hardware natuurlijk ook steeds lastiger om nieuwe technieken te ondersteunen of zelfs maar te kunnen verwerken. Er zit niet voor niets steeds hogere hw-processing in chips. Een TV van een aantal jaar geleden zal lang van z'n leven geen hoge bitrate x265 kunnen decoden. Als videoproviders in dat formaat gaan uitzenden, dan werkt de TV/app niet natively meer nee.
Dat videoformaat is het probleem niet. Wat je ziet is dat smarttv fabrikanten net zoals bij Android telefoons 24 maand na release van het toestel de stekker uit ontwikkeling of support trekken. Als ontwikkelaar zit je dan vast op een bepaalde software versie met de benodigde beperkingen.

Mijn smarttv uit 2010 kan bijvoorbeeld geen TLS 1.2. Success ermee als heel internet serverside alle lagere versies uitschakelt.
Is er eigenlijk een custom 'rom' community voor deze T.Vs?

(p.s Ik vind dat een fabrikant/ontwikkelaar minimale support moet geven tot de eerste garantie periode is gedaan). Wat is dat 3-4 jaar in Europe nu?
Een smart TV is uiteindelijk goedkoper dan een domme tv. Grotere afzetmarkt, meer aantallen dus goedkoper om te produceren en te verzenden.

Tv's zonder smart gebeuren zijn er wel maar op veel vlakken vaak inferieur of een flink stuk duurder.
Dat begrijp ik ook wel, maar een tv gaat vaak langer mee dan de smart functionaliteit die er op zit. Wat ik dus probeer te zeggen is dat alle tv’s gewoon dom mogen zijn en ze dan beter een chromecast erbij kunnen geven.
Tv's zonder smart gebeuren zijn er wel maar op veel vlakken vaak inferieur of een flink stuk duurder.
Dat laatste heeft natuurlijk alles met product placement te maken. We kopen onze TV's met smart functies om onszelf te garanderen dat de echt belangrijke componenten ook van goede kwaliteit zijn.

Misschien houden die smart TV's zich wel staande om dezelfde reden dat ook voor AV receivers nog een markt is. Ook die dingen zijn bij de productlancering al bijna weer verouderd. Even los van hoe fabrikanten zich in hun huidige productranges hebben ingegraven denk ik dat een PC gelijkende modularisering het AV-marktsegment zou kunnen redden. Ietwat vertwijfeld wordt door AV receiverbouwers met modularoteit gespeeld voor de interfaces. Met een goed doorwrochte modularisering komt ook eindelijk een geloofwaardig concept voor een natuurlijke integratie met computertechniek in zicht. Die is er wat mij betreft nog steeds niet goed. We blijven maar devices op devices stapelen die vaak deels botsende filosofieën voor hun toepassing hebben.

Een rem op een dergelijke verandering is de angst van fabrikanten om minder hardware te kunnen verkopen. Ik vraag mij af of die angst terecht is. Ontwikkelingen gaan zo snel dat modularisering ook een kans op klantenbinding kan bieden (Wij houden uw hardware courant).
Smart functies maken een tv juist goedkoper omdat er daardoor data over kijkgedrag en gebruik verstuurd kan worden. Bron
Een 4K HDR monitor met voldoende poorten/aansluitingen van 50" of 55" inch zou mooi zijn.

"Dell is planning to make the Alienware 55 OLED Gaming Monitor available on September 30th starting at $3,999.99."
https://www.theverge.com/...itor-release-date-pricing

Maar dat moet dan voor de meeste mensen wel wat betaalbaarder worden anders kiezen ze gewoon voor een smart TV van vorig jaar rond de € 700-800... van 50" 55" met 4K HDR denk ik zo.
Twee jaar geleden een 49" 4k monitor gekocht voor zo'n € 500,=. AV receiver als hdmi hub voor alle losse kastjes. Nog geen seconde spijt van.
Voor de bediening een NEEO afstandsbediening erbij om jongleren met ab's te voorkomen.
Of je draait het verhaal om: ik ben precies omwille van dit nieuwsbericht vanaf dag één altijd een tegenstander van de "smart tv" geweest, en heb altijd een losse mediaplayer oid. gebruikt. Simpelweg omdat we op voorhand wisten dat software support op devices een drama blijft. Zeker wanneer er zo'n enorme versplintering van apparatuur bestaat door zoveel verschillende ontwerpen (= soc's = system on chips).

Dus ik heb altijd een niet-smarttv gebruikt en daar nooit, en nu weer niet, spijt van gehad. Beter is een redelijk mainstream device bij je niet smarttv gebruiken, iets wat door een grote userbase wordt gebruikt, zodat je weet dat het een lange tijd ondersteund wordt. Of je kiest de andere router, en gaat voor iets wat goedkoop is, zodat ten tijd van einde support het niet erg pijnlijk is het ding weg te moeten kiepen en je weer iets nieuws koopt voor weinig. Deze laatste strategie wordt door veel gebruikers omarmd door bijv een chromecast te gebruiken. Kost weinig, en als hij niet meer werkt ben je hooguit een paar tientjes kwijt en koop je het dan geldende nieuwe goedkope apparaat voor weinig.
Tegenwoordig zie je vaak een toegewezen Netflix knop op de afstandsbedieningen, alleen dan is het wellicht frustrerend zodra de ondersteuning hiervoor vervalt. In 2011 trof je deze nog niet aan. Chromecast is pas vanaf 2013 beschikbaar. Ik verwacht ook dat een smartmodule minder ruimte in neemt dan één voor de VCR/DVD toentertijd.
Haal het slimme en de TV uitelkaar, en gebruik hardware naar keuze, zoals een Chromecast of een Apple TV. Dan kun je ze ook los van elkaar upgraden en kunnen beide toestellen zich specialiseren.
Dus ipv een externe kastje te moeten vervangen elke 8 jaar begin je nu met een ingebouwd kastje en ga je na 8 jaar een extern kastje gebruiken...

Wat is nou echt het nadeel? Dat er knopjes op je afstandsbediening zitten die niet meer werken na 8 jaar? Ook die is te vervangen met een simpel algemene afstandsbediening :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 14:25]

Dat is inderdaad zoals wij het in de praktijk wel gaan doen. Vorig jaar hebben we een nieuwe Sony tv aangeschaft en ik had lange tijd een Nvidia Shield op het oog maar zolang het smart gedeelte van de tv het vlot genoeg doet heb ik dat maar even geparkeerd.

Over een x aantal jaren koop ik de nieuwe Shield (of Apple tv of....) dan wel.
Grappig, zowat heel Tweakers is zo begaan met het klimaat en het milieu, maar wanneer de apps op de smart tv het niet meer doen kopen we gewoon een extra kastje....

Dan is de enorme afvalberg ineens niet meer belangrijk... |:(
Wat is dat nu voor verwijt? Moet ik dan een nieuwe tv kopen? Dat doe ik juist niet want deze doet het nog. We zullen toch iets moeten hebben om Netflix, Amazon etc te kunnen kijken
Ik ga er vanuit dat juist een Tweaker dit van te voren had kunnen bedenken.
Wat is dat nu voor stompzinnige opmerking? Ik hoop een tv op basis van het beeld dat die levert. Het smart gedeelte zit er bijna altijd bij dus gebruik ik dat. Ik bespaar dus op een kastje of chromecast voor Netflix.

Elk TV zal langer meegaan dan het smart gedeelte erin dus op moment dat ik hem alleen maar dom kan gebruiken als tv ben ik juist heel bewust bezig als ik dan geen nieuwe tv koop maar een kastje voor welk steeaming abbo ik dan zal willen kijken.
Ach ik snap het heus wel, maar dat is exact wat ik bedoelde, ik en ik schat zo heel wat Tweakers hier wisten van te voren wel dat de TV het smart gedeelte vele jaren overleeft/zou overleven. (topics zat hierover terug te vinden denk ik zo)
Wat je nu doet is eigenlijk achteraf gepraat, zie het als een tip voor in de toekomst ipv je gelijk zo persoonlijk aangevallen te voelen.

Zo te zien maak jij je dus onbewust/bewust toch druk over die afvalberg, dat is nu eenmaal een gegeven dat die steeds groter word.
Het valt alleen op dat wanneer het over tech of coole tech gadgets gaat het klimaat/milieu verhaal hier in dat soort topics al snel verstomd....
Waar praat ik achteraf? Ik wist van te voren dat het smart gedeelte van de tv eindig is. Maar aangezien het er toch inzit gebruik ik het nu maar, zolang als het kan. Volgens mij KAN ik het wat dat betreft niet beter doen.
Maar ook op externe apparaten zit een houdbaarheid datum. Zo krijgt bijvoorbeeld de Apple TV uit 2012 al lang geen updates meer en functioneren diverse apps ook niet. Een app als Netflix werkt wel, maar is hopeloos verouderd. Ook Google’s originele Chromecast ontvangt geen feature updates meer.

Wellicht is het toeval of een op zichzelf staand probleem van mijn netwerk, maar Disney+ is bijvoorbeeld onwijs traag via de eerste generatie Chromecast, terwijl Netflix het nog relatief prima doet. Disney+ werkt wel, maar bufferen duurt erg lang (ondanks prima draadloos bereik) en de resolutie schaalt heel langzaam op. Met een laatste generatie Chromecast zijn deze problemen er niet.

Die Samsung TV uit 2010 blijft uiteindelijk nog prima bruikbaar en kan altijd weer ‘slim’ worden gemaakt met een recenter media apparaat. Maar ook die dingen lopen uiteindelijk tegen dezelfde problemen aan.

Ik lees hier ook in de comments dat een TV duurder zou zijn vanwege de apps. Daar geloof ik echt helemaal niets van, eerder andersom. Het business model is juist dat aanbieders van de apps de fabrikanten betalen om voorgeïnstalleerd op het apparaat te staan. Ook de ‘additionele’ hardware draagt echt niet mee aan een hogere prijs. Die hardware heeft beeldverbetering als hoofdfunctie, niet die apps kunnen draaien. De reden dat apps geen ondersteuning meer krijgen heeft waarschijnlijk enkel te maken met het gebrek aan RAM geheugen op het SoC. Dan hebben we het over 64/128MB o.i.d. Ook daar hebben nooit de kosten gezeten, ook niet in 2010.

De consument zit niet te wachten om additionele apparatuur te kopen bij een nieuwe peperdure TV. Het moet out of the box werken. Vergeet ook niet dat een Chromecast of Apple TV een HDMI slot inneemt. En je hebt al zoveel HDMI apparaten. Nee, laat simpele apps zoals Netflix, Disney+ e.a. maar lekker ingebakken zijn op de TV, wel zo gemakkelijk en drukt de prijs.
Zo moeten gewoon veel slimmer worden incl ingebouwde/goed performende casting features ;)
Mijn philips oled heeft gewoon chromecast ingebouwd en draait op android.

Ik ben het wel eens met het hierboven geopperde spltsen van smart van tv zodat je zelf kunt bepalen welke hardware je gebruikt. De processor is niet erg snel bij mij terwijl het toch een tv is uit de high end van het spectrum.
Maar ook daarmee heb je op een gegeven moment dat Google die ingebouwde Chromecast niet meer ondersteunt. Dat is gewoon het hele probleem met softwarematige afhankelijkheden van andere partijen. Het kan niet tot in de eeuwigheid ondersteund worden. Enige wat de fabrikant kan doen is duidelijk zijn over hoe lang de dienst ondersteund wordt. Dan kun jij dat als consument rekening mee houden bij aankoop. Het voorbeeld van dit nieuwsbericht gaat over tv's van bijna 10 jaar oud. Dat vind ik een nette periode van ondersteuning. Het is alleen wel zuur als je vorig jaar zo'n tv hebt gekocht (uit een oude voorraad ofzo).
Wat een onzin. Het is ronduit belachelijk dat een technisch goed werkend apparaat maar weg gedaan moet worden omdat de fabrikant het verrot om de software bij te werken.
Ik heb zelf een relatief oude Xiaomi mi5 telefoon. Xiaomi komt al lang niet meer met updates. Maar er kan ook LineageOS op en die krijgt _dagelijks_ nog nieuwe updates.
Als een opensource project dagelijks een nieuwe rom kan aanbieden, dan kan een fabrikant van, in dit geval TV's dat ook. Het is gewoon dat ze niet willen omdat ze veel liever een nieuwe TV willen verkopen. Naar mijn mening een ontzettend perverse manier van in de markt zetten.
De vergelijking opensource en fabrikant vind ik niet helemaal eerlijk. Opensource projecten worden over het algemeen gedragen door vrijwilligers. Daarom kost het geen geld. Softwareonderhoud door de fabrikant kost natuurlijk wel gewoon geld. Op een gegeven moment is dat gewoon niet meer rendabel, tenzij ze het in de aanschafprijs verwerken. Maar ja, op duurdere tv's zit niemand te wachten...
Niet eens. Er zijn zeer grote commerciele opensource partijen zoals Red Hat. Hun programmeurs kosten wel degelijk (veel) geld. Toch kiezen ze er voor om hun code vrij te geven.
En een automatische dagelijkse build voor een apparaat als een TV is nou niet echt iets wat een fortuin gaat kosten voor een bedrijf.
De wil om dit te doen ontbreekt omdat de TV fabrikanten gewoon veelliever een nieuwe TV verkopen. Nogmaals: Naar mijn mening is dat gewoon pervers en immoreel. Het is pure verspilling van resources. De wegwerpmaatschappij ten top.
Lekker simpel, zeg. Een initiatief als LineageOS wordt gemaakt door vrijwilligers, mensen die het leuk vinden in hun vrije tijd zonder vergoeding software te schrijven.

Een bedrijf als Xiaomi moet hun dev'ers gewoon betalen. Het is gewoonweg veel te duur om oude telefoons te blijven ondersteunen. Als je echt zou willen dat telefoons lang ondersteunt blijven modt je uitwijken naar andere fabrikanten en waarschijnlijk ook meer betalen.
Je hebt blijkbaar geen idee hoe de opensource wereld in elkaar steekt. Ja er zijn (gelukkig) veel enthousiaste mensen die vrijwillig veel werk verzetten, Maar er zijn zeker ook vele betaalde krachten en bedrijven die bewust aan opensource werken en daar prima hun boterham mee verdienen.
Er is naar mijn weten maar 1 bedrijf dat _iets_ langer zijn teelfoons ondersteunt en dat is Apple. En daar zit je werkelijk volledig in het harnas van het gesloten ecosysteem van Apple. Het is zelfs niet mogelijk buiten de appstore een applicatie te installeren.
Dit is iets dat nu met PC's en smartphones steeds gangbaarder wordt en daardoor ook eerder geaccepteerd, maar het blijft wel vreemd.

Het gaat mij er niet om dat de software steeds wordt geupdate etc. maar de functionaliteit van het apparaat bij verkoop moet wel gegarandeerd blijven naar mijn mening.

Stel je eens voor dat je auto van 10 jaar opeens niet meer kan aangeven dat je naar links wilt omdat de software niet meer wordt bijgewerkt. Terwijl bijvoorbeeld mijn navigatie inderdaad geen updates meer krijgt op een gegeven moment, maar dat betekent dus niet dat de navigatie het niet meer doet.

Maar ik ben het wel met je eens dat, als de fabrikant dit op het moment van verkoop al vermeld, dat het dan eerder acceptabel is. Dan wordt het wel tijd dat er fabrikanten opstaan die gaan verkopen met de belofte voor eeuwige updates zodat ik de markt kan laten zien wat ik als consument belangrijk vind..
Prima als die keuze er zou zijn. Maar die nieuwe tv's van Sony zijn best snel. En ik heb geen idee hoe je een ci+kaart in een Chromecast moet persen.
Door het hele achterhaalde verhaal van CI-kaarten voorgoed in de vuilnisbak te dumpen ;-)
Anoniem: 100386 @Wraldpyk9 november 2019 13:45
Eens, en ook nog iets anders: Netflix is een antwoord als legaal alternatief voor downloaden. Met dit soort berichten durf ik het bijna niet te zeggen, maar download werk altijd en blijft werken ....

Misschien moet de industrie in brede zin het gezamenlijk belang in dit business model evalueren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 23 juli 2024 14:25]

Anoniem: 1266724 @Wraldpyk9 november 2019 13:46
Onzin, waarom zou Netflix nog tv's ondersteunen met techniek van 8-9 jaar geleden?
Chromecast is niet ideaal.. Mijn kids pakken nu de afstandsbediening en klikken Netflix, Youtube kids en zometeen Disney+ (als de inlog gesaved blijft) Met Chromecast is het wat moeilijker voor de kids.
Of maak een modulair televisie, met een slimme kastje achterop die je kan vervangen. Maar dat willen fabrikanten natuurlijk niet, ze willen dat je constant een nieuwe televisie aanschaft.
Zoals je in mijn reactie kan zien heeft Samsung dit aangeboden middels een Evolution Kit. Zowel upgrade voor hardware als software.
Ben ik nou gek of? Je kunt toch gewoon alsnog een kastje naar keuze aansluiten? Er hoeft niets weggegooid te worden, dus die vergelijking met de VCR snap ik niet helemaal en zelfs in dat geval hoefde je de tv waarschijnlijk niet weg te doen.

Ik zie het smart gedeelte van een tv als extra, daarom kijk ik er ook niet naar als ik tv's vergelijk. Volgens mij is geen systeem perfect. Een tv kopen om het smart gedeelte is geen goed idee, hoeveel er ook voor geadverteerd wordt.
Met vcr was het natuurlijk niet hetzelfde je zat naar een kapot ding te kijken terwijl de tv nog werkt en dat is best vervelend.

Bij smartgedeelte is het maar softwarematig.
Het is inderdaad vervelend, maar niets iets waardoor de tv gelijk weggegooid hoeft te worden.
De tv blijft natuurlijk wel werken ondanks de smartfunctie nutteloos is gewoon , maar begrijp je idee.

Eigenlijk moet er dan een optie in zitten dat je het kan uitschakelen.
Onzin natuurlijk. Als je dvd speler of VCR in de tv zit, en die gaat kapot, dan heb je nog altijd een TV.
En dit is waarom Smart TV's een verouderd concept zijn. Haal het slimme en de TV uitelkaar, en gebruik hardware naar keuze, zoals een Chromecast of een Apple TV. Dan kun je ze ook los van elkaar upgraden en kunnen beide toestellen zich specialiseren.
Jij weet dat , ik weet dat, maar de klant denkt in de winkel "hé, dat is handig!", en koopt een smart tv.

Er zou een wet moeten komen dat smart tv makers 10 jaar support op het smart deel moeten leveren. Dan komen hopelijk de domme tv's terug.
En dit is waarom Smart TV's een verouderd concept zijn. Haal het slimme en de TV uitelkaar, en gebruik hardware naar keuze, zoals een Chromecast of een Apple TV. Dan kun je ze ook los van elkaar upgraden en kunnen beide toestellen zich specialiseren.

Doet me denken aan de tijd dat er een dvd-speler (of VCR) in de tv zat. Een van de twee begeeft 't, hele toestel kon je weggooien.
Je hebt altijd de vrijheid om geen gebruik te maken van het 'smart' deel van je tv. Voor velen zal het standaard smarttv, in ieder geval de eerste jaren, volstaan. Deze functies volledig uitschakelen omdat ze op termijn niet meer werken lijkt mij een achteruitgang.

Zelf heb ik sinds 2015 een X8309C van Sony met daarop AndroidTV en dus 'native' Kodi en Netflix. In eerste instantie volstond dit prima en heb ik een jaar of 2 geen behoefte gehad aan een HTPC of andere externe media box.

Tegenwoordig is het gebruik veranderd en is er sprake van het door elkaar heen gebruiken van diverse apps waaronder dus opnieuw Kodi, maar ook Netflix, Videoland en NLziet. Hiervan werd de tv traag en dat is stiekem logisch:
-Hoe voller je emc opslag zet, des te trager de performance. Performance kan letterlijk 80% dalen.
-De SoC heeft niet genoeg geheugen.
-De SoC was al niet zo snel in 2015 en apps lijken niet bepaald lichter geworden.
-Sony heeft wat dubieuze updates uitgebracht waardoor je dagelijk je tv kon gaan herstarten.

De oplossing was simpel; een Mi Box bovenop de tv gooien. Opnieuw AndroidTv, maar dan met een veel snellere SoC. Als ik de Mi Box aanzet gaan de TV en soundbar vanzelf aan. Televisie kijk ik nu via de Horizon app. Draait verder als een trein.

Verder kost die SoC waarschijnlijk minder dan 25 euro dus het lijkt mij niet zinnig te verwachten dat een TV, geintroduceerd voor 1400+ euro, significant goedkoper wordt wanneer het 'smart' gedeelte wordt weggelaten. Je betaald voor je eigen hebberigheid, niet voor wat het ding kost om te maken.
Precies zo denk ik er ook over
Ik heb zelf het smart-gedeelte uitstaan en een HTPC erop aangesloten.
Het smart-gedeelte van een TV is optioneel, je hoeft het niet te gebruiken.

Maar inderdaad, liever had ik dat ze 65" 4K OLED monitoren verkochten.
Gewoon TV's zonder tuner, smart-dingen enz. maar enkel displaypoorten.

[Reactie gewijzigd door Mastermind op 23 juli 2024 14:25]

Anoniem: 1075425 @Wraldpyk9 november 2019 18:53
Is vlug genoeg ook voor deze oudere modellen een Chromecast of een Apple TV aan geschaft..
een verouderd concept??? Dit werd al vanaf het begin van de smart TV's geroepen!
Precies. Ik zoek nog steeds een huiskamervriendelijk beeldscherm waar verder niets in zit. Geluid doe ik via de audioinstallatie, content komt via setopbox, chromecast en appleTV binnen. Het enige wat het scherm moet hebben is een HDMI en power aansluiting. En zonder luidsprekers e.d. kan het scherm nog dunner worden zodat het nog mooier aan de muur hangt. De enige optie die je nu hebt is het gebruik van een monitor, maar dat is weer niet echt geschikt in de huiskamer.
Nou, als ik de reactieboom op jou zo eens lees, heb ik de indruk dat het in al die jaren nog net zo’n bende is als decennia geleden met de format wars. Toen kwam er een tijd dat je gewoon alles op dvd kon kopen/branden en tegenwoordig is het weer een drama met 100 verschillende opties om beeld op je TV te krijgen die allemaal suboptimaal zijn.

Zelf kijk ik nog steeds Netflix op de PS3. Ook een ding van heel lang geleden. Maar er is nog steeds niks beters. Al die mobiele apparaten en smart-tv’s (eigenlijk alles waar smart voor staat) zijn super onhandig, en Google moet ik al helemaal niks van hebben, dus geen Chromecast voor mij...
Je kan ook gewoon nu nog een apparaat er aan hangen om Netflix terug te brengen... Dus ik zie het probleem niet. De support termijn lijkt me redelijk
Haal het slimme en de TV uitelkaar, en gebruik hardware naar keuze, zoals een Chromecast of een Apple TV. Dan kun je ze ook los van elkaar upgraden en kunnen beide toestellen zich specialiseren.
Dan kan je volgens mij ook gewoon een monitor aan je digitale ontvanger koppelen, toch? Naar mijn idee is het concept TV ook achterhaald.
Films/series staan op een netflix* omgeving, nieuws is online sneller en gedetailleerder beschikbaar dan op TV. En muziek etc is op Spotify* en YouTube* naar aller gelang consumeerbaar.

* of concurrenten
Samsung heeft wat modellen gehad waardoor je middels een Evolution Kit kon upgraden. Dit was/is op zich geen slecht idee.

De Evolution Kit gaf je een upgrade qua hardware maar ook software. Alleen ik heb hem nooit gekocht omdat je voordat geld ook een Apple TV of iets dergelijks had.
Is met heel veel apparaten zo, we gooien nu goedwerkende hardware weg omdat de fabrikant bepaald dat het tijd is een nieuwe te kopen.
Dit lijkt inderdaad weer een volgende stap in de wegwerp maatschappij.
Een TV uit het betere segment moet normaal zo'n 10 tot 15 jaar mee kunnen. De mijne is nog uit 2004 (HD ready, zonder smart functies). Die begint wel merkbaar aan helderheid te verliezen, maar verder werkt hij nog prima.

De smart-functies zouden eigenlijk gewoon een standaard moeten zijn. Bijvoorbeeld als schil bovenop een Android versie. Dan hoeven de app-makers ook niet zoveel versies van een app te maken en te onderhouden. Mijn oude beestje raakt aan vervanging toe, maar ik wil geen gigantisch scherm en ik wil ook niet de kans lopen dat al na 5 jaar functies wegvallen omdat men de smartfuncties niet meer update.
Daar de kabelboer toch al een los kastje levert, zit ik toch te denken aan een 40 tot 50 inch monitor met een soundbar. Het kastje vervangt de tuner toch al en voor radio luisteren kan het beeld wel uit.
Dus na bijna 10 jaar ondersteuning is Je conclusie dat het Smart gedeelte eruit moet en je dus eigenlijk de afgelopen 10 jaar een extra extern kastje had moeten hebben.
Dat extra kastje kan nu alsnog een oplossing zijn na verdwijnen van de ondersteuning.
Die externe katjes gaan vaak minder dan 10 jaar mee is mijn ervaring.
Nu heb je alles makkelijk in 1 device en niet iedereen wil externe speakers en extra apparaten aan moeten zetten om basis functionaliteit te gebruiken.

Daarnaast zal de besparing nihil zijn met het weglaten van het Smart gedeelte dus dat kan ook geen reden zijn, de prijzen zullen daardoor echt niet dalen van de tv’s.
Zie het als een extraatje die je niet hoeft te gebruiken als je niet wilt maar wel kan.
Hoor ik daar Nvidia Shield? :)
Het staat je vrij om je oude tv te upgraden met een goed apparaat zoals een Shield of ander upgradeable device.. Ik gebruik de smart-tv functies van mijn tv ook niet meer sinds de Shield, terwijl het nog wel werkt. Je kan gewoon niet verwachten dat het eeuwig blijft werken.
Deze tv's kunnen kennelijk nog wel ondersteund worden want voor Duitse modellen uit 2011-12 geldt een uitzondering.
Als ik het artikel lees geldt de beëindiging van de ondersteuning van de Netflix-app alleen voor Noord-Amerikaanse Samsung tv's uit de jaren 2011-2012.
Dit verandert overigens niets aan jouw juiste constatering dat een los kastje een betere keuze is voor een langere termijn.
Anoniem: 1274005 @Wraldpyk11 november 2019 15:49
Ik geef je helemaal gelijk. Ik heb ook een smart TV waar apps aan het erdwijnen zijn. Beter inderdaad een Apple TV of Google Chromecast gebruiken.
Idd, Chromecast rulezzzzz.
Netflix, Spotify en Youtube, cast het allemaal naar dit briljante apparaatje.
Geluid gaat analoog via m'n Bravia naar de Onkyo 5.1 of 2 speaker stereo of via de pre-amp naar de MFB's.
Hup en weer een hoop troep erbij die vele mensen hebben, en dat nu opeens niet meer alles kan wat het kon bij de koop.
Alsof je voor je stofzuiger opeens geen zakken kan kopen en het hele ding bijna onbruikbaar wordt.

Oke je gooit niet in een keer een tv weg maar velen zullen dat wel gaan doen
Hoe kunnen we nu duurzaam zijn als de hele ict markt alles na 5 of 10 jaar al afschrijft door een app

Maak het dan niet en maak dan een klein apparaat die je wel 20 jaar ondersteunt
Oh wacht, jadaar hebben we de Chromecast maar die zullen ze ook wel max 10 jaar laten werken zoals je hem kocht.

Ik weet dat software uiteindelijk het niet meer aankan, maar de hardware die je als fabrikant maakt geef je dan toch wel een 2de leven?

Kweet dat het aan veel haken en ogen ligt, maar het wordt tijd dat we de ict veeel duurzamer maken dan dat het nu is aub
Koop jij de tv specifiek om het smart gedeelte dan?

Ik koop een tv specifiek om het beeld en design en laat het smartgedeelte links liggen, dat zie ik als optioneel.
Niet specifiek maar ik gebruik het wel, ik wil geen extra kastjes enzo. Net zoals ik een tv wil met fatsoenlijk geluid omdat ik geen soundbar of geluidsinstallatie wil.

[Reactie gewijzigd door Finger op 23 juli 2024 14:25]

Kastjes? Een stick achterin de tv die je niet ziet..
Mee eens, hopelijk wil het Europees Parlement er eens naar kijken. Zie ook eerdere berichtgeving op Tweakers: nieuws: Europees Parlement: elektronica moet makkelijk te repareren of te upg...
Helemaal mee eens.
De grote fabrikanten maken van onze maatschappij meer en meer een wegwerp maatschappij. Om de afgedankte producten bekommeren ze zich niet eens.

Met zoveel mensen op aarde belasten we de aarde al zwaar genoeg en elk beetje dat kan helpen om de afvalstroom een beetje in te dammen is meer dan welkom. De aarde zit dus helemaal niet te wachten op een wegwerpmaatschappij, maar is veel meer gebaad bij producten die langer meegaan en gemakkelijk gerepareerd of zelfs geupgrade kunnen worden.
De ondersteuning (in veiligheidsupdates en onderdelen) van producten zou naar mijn mening ook minimaal naar 5 jaar moeten. Dan moet je niet rekenen met de datum waarop een product op de markt komt, maar wanneer die van de markt gehaald wordt. Voor grotere en/of duurdere producten zou die ondersteuning naar minimaal 15 jaar moeten. Als de ondersteuning eerder stopt of een toestel voor die tijd niet meer gerepareerd kan worden, dan zou de fabrikant daar ook een redelijke vergoeding voor moeten betalen. Ik leg dit bewust bij de fabrikant neer en niet (net als garantie) bij de winkelier, want de kans dat de winkelier na 15 jaar niet meer bestaat is groot. Bovendien moet de fabrikanten zich verantwoordelijk moeten voelen.
Europa heeft nu al een standaard voor de minimale garantietermijn, daar mag best een lijstje bij voor de minimale ondersteuning.
Dat gaat over iets heel anders dan een stukje "extra" software op je TV .De fabrikant kan gewoon geen verantwoordelijkheid hebben over software van een 3e partij.
Wat een onzin, van mijn Samsung 3D Smart-tv die ik in 2011 kocht, werd de Netflix al sinds 2015/2016 niet meer geüpdate en sinds 2017 niet eens meer ondersteund.
Bij navraag bij Samsung en Netflix was het puur en alleen van t kastje naar de muur gestuurd worden of ze waren naar elkaar aan t wijzen, dat de een of de ander verantwoordelijk was voor de update. Ik heb toen maar uit ellende een Chromecast gekocht.
End2end sloeg Samsung hier een behoorlijke flater!!
Anoniem: 85014 9 november 2019 16:52
Ik blijf dit toch raar vinden. Zelfs als zelf programmeur in embedded. Bijvoorbeeld PAL en NTSC en zo verder die werken nu al jaren en dat blijft ook werken op nieuwe toestellen. Misschien dat er zwarte banden getoond worden maar een uitzending in PAL op een hyper moderne TV zal gewoonweg werken. Als ik een oude TV aansluit aan een digibox van m'n Telenet: dat werkt gewoon letterlijk al tientallen jaren.

Netflix: een paar jaartjes zijn we verder en het werkt al niet meer.

Wat mij betreft mogen eigenaars van zo'n TV eenvoudigweg Samsung en/of Netflix aanklagen.

Al die uitleg over "jamaar gebruik dan een Chromecast" doet ook allemaal niet ter zake. Die mensen hebben geen Chromecast gekocht dus waarom enkelen dat hier verwoorden alsof die mensen met zo'n TV maar onnozelaartjes zijn en dat ze maar Chromecast moeten gebruiken is me een raadsel.

Om te beginnen is Chromecast van een ander merk (Google, Android, whatever) en het zou kunnen dat de consument dat merk niet goed vindt (voor OM HET EVEN WELKE reden).

Ten tweede heeft Chromecast waarschijnlijk allerlei privacy issues (daar het van Google is) en is de kans zelfs groot dat delen van haar businessmodel niet eens legaal zijn hier in de EU. Laat staan dat alle consumenten het dan maar als alternatief moeten accepteren. Wat eigenlijk neer komt op: het zich met geweld in het strottenhoofd laten pompen, zoals hoe men foigras de ganzen voedert. Het klinkt zo'n beetje als: Google-shit fretten zulde! Wat denken jullie Samsung eigenaars wel niet. Komaan! Chromecast fretten! Nu! Verdomme.

Als ik een bv. Audi koop dan kan ik ook letterlijk decennia lang daarmee op de wegen rijden. Dat komt doordat er standardisatie is. Zoals PAL bijvoorbeeld een standaard is. Misschien komen er nieuwere, betere, standaarden. Maar PAL blijft wel gewoonweg werken. Dat is niet wat Netflix doet. Bij Netflix werkt het gewoon niet meer. Punt en aan de lijn. En dat is allemaal maar normaal. Blijkbaar (= dat vind ik dus niet).

Ondertussen zitten we in gans Europa met een electronica afvalberg van hier tot ginder. Maar nog altijd vinden enkelen het hier maar allemaal normaal dat na een handvol jaren poef, iets totaal niet meer werkt.

Dat is gewoon zo. Mee gaan met de tijd. Komaan he mensen. Je moet mee electronicavervuiler zijn. Je moet mee het nieuwste van het nieuwste hebben. Netflix en Samsung mogen beloftes doen die zo gewoonweg mogen breken na een paar jaartjes. Niets aan updates mogelijk. Accepteren en nieuwe kopen.

Bepaalde mensen bouwen bv. een hele omkasting in hun living voor hun TV. En voor hen is een nieuwe TV iets dat niet vanzelfsprekend is. Maar. Nee. Die hebben allemaal pech. Fuck you zegt Samsung en Netflix. En enkele Tweakers hier, die vinden dat allemaal maar normaal en terecht.
Helemaal mee eens, en hopelijk wil het Europees Parlement daar nog eens naar kijken. Het is alweer enige tijd geleden dat het bericht op Tweakers stond, en in de lijn met dit soort zaken: nieuws: Europees Parlement: elektronica moet makkelijk te repareren of te upg...
Het is een verschrikkelijke trend. Daar ben ik het met je eens. Zo ook bij hedendaagse auto's die geen updates meer krijgen. En waarvan heel veel functies straks niet meer werken, of niet meer up to date zijn.
Helemaal mee eens. Volgens mij is het probleem dat tegenwoordig alles gesloten is. Netflix content kantje alleen kijken net een Netflix app, als je een Netflix abo hebt. Zelfde voor HBO, Disney, Apple...

Zoals al velen zeggen: met PAL was dat beter geregeld. Een TV uit 1980 kan je nog steeds een analoog PAL signaal voeren en dan heb je beeld. En omgekeerd is er nog steeds voldoende hardware verkrijgbaar die digitale media als PAL signaal kan uitvoeren.

Dat gezegd hebbende: het beste dat je nu kunt doen is die gesloten systemen mijden als de pest. Als je er genoegen mee neemt om de nieuwste series en films wat later te zien dan anderen, kan je nog gewoon DVD’s kopen. Als je graag wil streamen, kan je die DVD’s backupen naar een NAS, en dan heb je je eigen streamingdienst. Maar dan zonder dat je gebonden bent aan één van die gesloten streamingplatforms, met hun dure abonnementen.
Lijkt me in de tijd van settop boxen en chromecasts ook totaal niet meer nodig. Nee, ik zeg niet dat je geen Netflix op je TV kan of moet of mag hebben, maar om die ouwe meuk te blijven ondersteunen terwijl er genoeg alternatieven zijn is gewoon geld en resources weggooien.
Is en tv van 2011 al “ouwe meuk”? Niet best dat we de levensduur met dit soort beleid kunstmatig zo bekorten.
Wel, als een 1080p TV oude meuk is, dan weet ik zeker dat je "oude meuk" kunt doneren aan een arm persoon die er dan ontzettend blij me gaat zijn.
Het punt hier is natuurlijk wel: je koopt een TV met Netflix ondersteuning, daarvoor betaal je. Dat het niet "rendabel" geacht wordt om te ondersteunen, moet eigenlijk vooraf worden aangegeven, dan weet je waar je als consument aan toe bent. Uiteraard vind ik de chromecast ook veel fijner werken en een prima betaalbare oplossing, maar dan heb ik dus ook liever een goedkopere "domme" TV.
Anoniem: 310408 @cantate9 november 2019 13:34
Een domme TV zal niets goedkoper zijn omdat de CPU en geheugen tegenwoordig nodig zijn voor de beeld manipulatie, tuners en andere 'domme' features van de TV. Het is echt al 15 jaar geleden dat de smart functionaliteit extra geld koste.
Behalve dat blijkbaar het integreren van de apps als Netflix wel geld en tijd kosten, want anders hadden ze die oude TV's wel kunnen blijven ondersteunen.
Ja maar Netflix is een heel andere partij dan de fabrikant van de tv natuurlijk. Netflix heeft niets met de prijs van de cpu te maken. Nogal logisch dat het geld kost om een app aan te blijven bieden op oude platforms, dat spreekt niemand tegen.

[Reactie gewijzigd door i7x op 23 juli 2024 14:25]

Anoniem: 85014 @i7x9 november 2019 17:34
Netflix zou bepaalde uitzendstandaarden kunnen beloven te ondersteunen voor een aantal jaren. Zeker voor oudere films. Dan zouden fabrikanten van TVs kunnen aankondigen voor hoeveel jaar nog zeker de software zal blijven werken.

Bovendien kunnen Netflix en/of de TV fabrikant een HDMI dongle uitdelen aan gedupeerde klanten.

Geen van beiden doen ze. Het is gewoon poef en het werkt niet meer.

Ik vind dat crimineel.
Netflix is in deze ook de partij die maandelijks geld toegeschoven krijgt van zijn klanten. Ook van mensen met een "obselete" aangewezen tv.
Natuurlijk kost dat tijd en geld. Dat zit hem in het probleem dat we onderhand elk jaar een nieuw smart tv OS variant per leverancier zagen verschijnen.

Lg had eerst Netcast, toen WebOS. Maar binnen WebOS zijn ook weer verschillende versies met apps die onderling niet compatibel zijn én tv's die géén updates kregen naar de nieuwste versie van WebOS.

Samsung begon ooit met Samsung Smart TV (Orsay OS) en heeft sinds 2015 Tizen.

Voor Android TV zijn er relatief veel vendors die het gebruiken:
Asus
AT&T (DirecTV)
Bang & Olufsen
Bouygues Telecom (Bbox Miami)
CCC Mobile (Air Stick)[1]
ChannelMaster
Dish
Free/Iliad (Freebox Mini 4K)
Hisense
Grundig
LeEco (Super4 X Series)
LG
NVIDIA (Shield TV Console)
Philips
RCA
Sharp
Skyworth
Sony
TCL/Thomson
Technicolor[2]
Toshiba
Westinghouse
Xiaomi (Mi Box)
Dus mijn hoop is altijd geweest dat Google AndroidTV voorlopig niet laat vallen en je dus in theorie jaren lang plezier hebt van dat OS.

In de praktijk loopt dat overigens alsnog anders omdat mijn TV uit 2015 niet meer actief ontwikkeld door Sony en ik dus niet beschik over de nieuwste versie van AndroidTV. Echter zo lang de apps in de store het vinkje laten aanstaan dat ze geschikt zijn voor jouw AndroidTV versie blijft de boel in ieder geval beschikbaar.
Echter zo lang de apps in de store het vinkje laten aanstaan dat ze geschikt zijn voor jouw AndroidTV versie blijft de boel in ieder geval beschikbaar.
Dus geen enkel verschil met Samsung in deze. Als Google, Netflix of Sony het vinkje weg (laten) halen bij jij ook gewoon de bok met Android.
[...]


Dus geen enkel verschil met Samsung in deze. Als Google, Netflix of Sony het vinkje weg (laten) halen bij jij ook gewoon de bok met Android.
Nee, er is zeker een verschil. Ik ben zeker geen app ontwikkelaar maar bijvoorbeeld in eclipse (en unity) kun je in principe gewoon een bepaald Android API level aanvinken. Android 8 is bijvoorbeeld API level 26 en Android 4.4 is API level 20. In de basis doe je verder dezelfde dingen vanuit dezelfde software in dezelfde taal. Zie https://developer.android.com/studio/releases/platforms#8.0

Er is ongetwijfeld sprake van zowel nieuwe functies als deprecated functies maar het is toch echt een heel ander verhaal bij een custom OS. Wanneer Netflix voor een custom OS een app moet gaan schrijven dan moet een app op basis van een hele andere API met dus hele andere code geschreven worden. Dat kost ongetwijfeld meer tijd en vereist ook een ander specialisme.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 14:25]

Deze toestellen zijn van 2010 en 2011. Die zijn dus acht jaar ondersteunt. Dat vind ik acceptabel. Natuurlijk kan een tv langer mee gaan, maar ik vind niet dat je Netflix dan moet verplichten om deze modellen tot in de eeuwigheid te ondersteunen. Zeker omdat er bijzonder veel alternatieven zijn, ook betaalbare.
Ik vind dat ook niet het probleem van Netflix, maar van de TVfabrikant
Die plaatst de app daar op, en kiest dus voor de partij
Ik kan er niet zomaar een 'eigen' app op zetten, tenzij Samsung dit goed vind ( appstore )

Behalve vanwege piraterij OF planned obsolence is er geen verschil in het kijken van een film via de app.
Dat je misschien niet de utra12Kdolbyspace versie kan bekijken, maar een 'eenvoudige' fullHD moet gewoon door te geven zijn aan de (verouderde) app
Precies wat ik ook dacht
Het kan zijn dat Netflix, de films alleen nog maar in de H.264 standaard of beter wil verspreiden, ivm de bandbreedte. Oude tv's ondersteunen dit hardwarematig niet. Dan zou Netflix hiervoor b.v. alle films blijvend in het onrendabele MPEG2 moeten blijven aanbieden?
Ik denk dat @FreshMaker gelijk heeft en dat het niet het probleem van Netflix is. Als Samsung voor de aankoop van de TV belooftd heeft dat de klant Netflix kan kijken moeten ze ervoor zorgen dat dat kan. Door een contract met Netflix af te sluiten of door een soort Netflix wederverkoper te worden die mp3-s blijvend aanbiedt.
Is toch bij een computer ook zo of werk je nog op Windows 98?
Mijn Windows 98 is niet verkocht met grote reclame dat hij Netflix ondersteund. Mijn Samsung tv uit dit tijdperk die nu op slaapkamer staat dus wel.
De Windows 98 machine kan op dit moment nog steeds wat hij vroeger kon. Daar is geen functionaliteit uit gesloopt. Gaan we weer terug naar de Samsung tv........
Niet helemaal de Windows 98 machine ontbreekt ook functionaliteit doordat je niet meer op internet kan, en er komen ook geen updates meer binnen, dus kortom daar is ook functionaliteit "uitgesloopt".

Maar ik begrijp het mensen denken dat er levenslang support op alles zit, stukje Netflix is maar een klein gedeelte van de aanschafprijs van de tv, de rest van je TV functioneert nog uitstekend dat ding is nu niet opeens defect gegaan.

Wat fabrikanten moeten doen is het smart tv universeel/los maken, dat je de module kan vervangen en dus je levensduur van Netflix bijvoorbeeld kan verlengen.

Maargoed stop er een chromecast in en je probleem is opgelost, die dingen kosten de wereld niet.

Edit: Je Windows 98 pc is ook verkocht met grote reclame, maar daar zou ik ook niet meer de nieuwste versie van Winzip/Winrar whatever op kunnen doen simpelweg omdat het niet support meer wordt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:25]

Hoezo kun je niet meer op internet? Dat lukt nog gewoon met een 98 bak.
Of alles nog functioneert op een moderne site is vers 2. Maar internet Explorer zit nog steeds in 98 installatie. En dat is het cruciale verschil met Netflix.
Euhm nee heel veel site,s zijn https en nog wat zaken daar snapt 98(de browsers) simpelweg niks meer van en krijg je pagina niet gevonden.

Laatst voor de lol nog eens geprobeerd met de meeste recente browsers wat voor 98 te krijgen was en even aan de kabel gehangen(daarna meteen format ivm mogelijke virussen erop zijn gekomen).
98 is vandaag de dag ook kreupel.

Hetzelfde als bij Netflix dat is ook gewijzigd, de oudere type tv,s hebben te weinig processorkracht om de content te weergeven.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:25]

Nee, klopt. Maar de functionaliteit van IE tot op het moment dat het ondersteund werd zit er nog gewoon in. Oftewel wat je er toen mee kon, dat kun je nog steeds. Dit in tegenstelling tot Netflix die gewoon de hele app op je tv onklaar maakt. Dit terwijl 99,9 procent van de huidige content het gewoon prima doet. En die oude Samsung van mij hoeft ook de processor kracht voor 4K niet te hebben. Het is immers een 1080p paneel. HDR idem.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 14:25]

Een modulaire TV is eigenlijk zo gek nog niet. Het is vaak juist de computer die na een paar jaar niet meer mee kan. Als je die kunt vervangen voor een redelijke prijs, zal dat veel afval schelen of in ieder geval de mogelijkheid geven om de smart functionaliteiten te behouden.
Mijn I7 uit 2010 kan nog prima mee hoor;)
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Ik bedoel dat het "smart gedeelte", dus processor, RAM en OS, wat dus eigenlijk gewoon een computer is, vervangbaar wordt.

Het is te duur gebleken om na enkele jaren nog updates uit te brengen. Als je na een paar jaar -als de "smart functionaliteit" niet meer (goed) werkt- niet wilt overstappen op bijvb. een Chromecast moet je een nieuwe TV kopen. Dan gooi je dus het LCD, de behuizing en de overige elektronica weg. Als je nou het smart gedeelte kunt vervangen, hoef je alleen dat weg te gooien.

Misschien dat een mogelijkheid voor custom roms ook een optie is. Maar ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment ook problemen met drivers gaat krijgen zoals destijds met de snapdrsgon 801 soc.

[Reactie gewijzigd door hoi1234 op 23 juli 2024 14:25]

ja sorry,verkeerd begrepen;) bedankt voor de uitleg en klinkt logisch inderdaad.
Dan ontkom je er vaak niet aan om twee zappers te moeten gebruiken, wat onpraktisch is.
Niet als je een TV en HYPC of set-top box hebt die CEC ondersteunen.
Dan nog heb je meerdere apparaten voor functionaliteit die ook in een apparaat zou kunnen worden geïntegreerd. Meerdere apparaten betekent meerdere (bezette) aansluitingen, meer bekabeling, meervoudig stroomverbruik en meerdere mogelijke "points of failure". Niet ideaal dus. Het hoeft ook allang niet meer.
Een tv gaat >10 jaar mee en heeft voor mij maar 1 doel: beeld weergeven.

Het moet juist absoluut niet een alles in 1 apparaat zijn.
HDMI maakt hem juist (meer) modulair, een feature waar Chromecast en Mediaboxen gretig gebruik van maken.
Alles in één apparaat betekent dat niks meer werkt bij een storing....
Daarnaast levert het vaak een lage kwaliteit op bepaalde vlakken. Wel eens een TV gezien die echt fatsoenlijk muziek kan spelen over de interne speakers?
Ook upgrades worden lastiger... want je moet alles in één keer vervangen.
Alles in één is zeker niet ideaal, en hoeft gelukking nog lang niet :P
Uitzonderingen benoemen kan ik ook. En alhoewel er vast toepassingen bestaan waarvoor het anders is is het voor de weergave van een tv-signaal een beetje onzinnig: bij de weergave daarvan ga je geen kwaliteitsverschil zien of functionaliteit missen.
Ja, maar uiteindelijk is er maar één van die meerdere apparaten dat beeld weergeeft, als die het niet doet heb je aan de andere apparaten ook niks. Behalve natuurlijk voor muziek.
Harmony hub ?

Ik gebruik dat nu al 6-7 jaar, eerst een gewone met infrarood. Deze vervangen na 3-4 jaar en nu anderhalf jaar een hub met companion. Ik zou nooit nog iets anders willen.

Anders zouden hier dus de volgende remotes liggen, Sony TV, Versterker, Telenet tv box, Blue ray speler van sony (kan eventueel wel via tv afstandsbediening ook), WD movie player ... Nu is het gewoon druk op de knop en de gewenste sequentie gaat in gang, TV kijken -> dan worden de apparaten opgestart (als ze al niet in gebruik zijn, en de andere afgezet). Zo heb ik sequenties voor TV/Movies/Amazon en dergelijke

Nu ik heb ook een "smart tv" van sony. Wel met AndroidTV ... Ik besef maar al te goed dan binnen 10 jaar daar niet veel meer van zal werken. Wat ik zelf enorm spijtig zou vinden. Maar je kan de TV nog altijd gebruiken als beeldbuis en dan gewoon een nieuwere NVIDIA shield ofzo gebruiken. NU er zit ook een chromecast ingebouwd, dus dat is wel zeer handig. Maar hoelang gaat deze blijven werken ? We zullen wel zien. In elk geval het is spijtig. Maar daarom heb ik dus voor een nieuwe TV gekozen met Android omdat ik verwacht dat hier net nog iets meer ondersteuning gaat voor zijn dan een OS van de maker zelf. Althans dat hoop ik toch
Stomme vraag misschien maar hoe roep jij Amazon op in de Harmony? Alleen Netflix heeft een standaard knop toch?
Je kan gewoon toch sequentie programmeren, selecteer home screen, delay 1 seconde, pijltje naar beneden, delay, pijltje naar rechts, pijltje naar rechts, ok. Je kan gewoon een sequentie maken van commando's en loopt 99% van de tijd ok. Maar je moet echt met delays werken, zonder delays gaat het wel meer in de mist. Omdat de interface misschien niet altijd even vloeiend is.

Maar denk dat dit alleen met een hub werk, infrarood weet ik niet als je dat kan. Misschien in de desktop tool van vroeger dat je dit kon, maar toen had ik dat probleem niet. Aangezien ik toen geen "smart tv had".

[Reactie gewijzigd door cricque op 23 juli 2024 14:25]

Je kan gewoon toch sequentie programmeren, selecteer home screen, delay 1 seconde, pijltje naar beneden, delay, pijltje naar rechts, pijltje naar rechts, ok. Je kan gewoon een sequentie maken van commando's en loopt 99% van de tijd ok.
Lol, dit geeft precies aan waarom een Harmony niet meer van deze tijd is.
En hoe wilde jij het dan doen?
Harmony is juist de enige oplossing die werkelijk alles aan kan. Want je kan een serie apparaten kopen die vandaag goed werken. Maar dan stopt er een met ondersteuning en dan werkt er weer niets meer. Harmony is flexibel aanpasbaar
Mijn harmony ligt al een paar jaar stof te happen, hdmi-cec doet genoeg bij mij.
En ik heb diverse apparatuur waar de Harmony Hub niet (goed) mee overweg kan.
Cec? Dat is meer geluk dan wijsheid als dat werkt. Ik heb het laatst nog een keer geprobeerd met mijn brandnieuwe Philip 804 en mijn media box. Niet aan de praat te krijgen
En dan moet natuurlijk al je apparatuur het ook ondersteunen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 14:25]

Dit is gewoon om Amazon Prime rechstreeks op te starten. Ik snap niet waarom een hub niet van deze tijd is ?
Niet alles werkt met hdmi-cec. En al mijn huidige apparatuur werkt gewoon. Zelfs voor niet herkende apparaten kan je de commando's aanleren. En als ik in de zetel lig bestuur ik met dezelfde afstandsbediening al mijn lichten en dergelijke. Gemakkelijker kan echt niet
Zelfs voor niet herkende apparaten kan je de commando's aanleren
Daarom is het niet van deze tijd, zelf moeten programmeren...
Gemakkelijker kan echt niet
Zeker wel, de meeste lichten in mijn huis gaan vanzelf aan als het nodig is, en de rest heeft alleen maar een stem opdracht nodig...
Dit heb ik ook jaren gedaan. Maar anno (bijna) 2020 is dit een een getto oplossing.
Uw tv moet het gewoon standaard ondersteunen.

Maar mijn Samsung uit 2012 ondersteunt al 5-6 jaar geen Netflix meer. Al sinds Netflix met profielen ging werken. Dus ik snap niet echt wat dit bericht betekent. Het is al jaren zo.
Stomme vraag misschien maar hoe roep jij Amazon op in de Harmony? Alleen Netflix heeft toch een speciale knop?
Kan gewoon met 1 AB meerdere apparaten in huis bedienen, dat met 2 afstandsbedieningen is zo achterhaald.

Enige reden is dat je geen losse kastjes bij tv hebt en alles in 1 apparaat hebt verwerkt, maar dat afstandsbedieningen verhaal slaat nergens op dat is iets van vroeger.

Ze zijn er ook waarmee je 5 apparaten met 1 afstandsbediening kan bedienen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:25]

Universele AB's werken perfect, heb al bijna 2 decennia maar 1 AB om al mijn troep mee te bedienen.
Hier bedien ik toch echt de chromecast op zo'n 9 jarige TV
( beperkt, maar je moet de media toch starten via een telefoon.tablet ) maar afspelen en pauzeren, tot aan de vervelende "ben je er nog" mededelingen worden afgehandeld door de TV remote
Tja en ik wil geen andere apparaten onder mijn tv erbij hebben. Hij hangt mooi vlak aan de muur zonder kabels naar beneden.
Dit is gewoon planned obselete. Over geld en resources weggooien gesproken. Kun je weer een nieuw apparaat kopen zonder dat je daar een spat extra functionaliteit voor terugkrijgt.
Nee, dat is het niet per se... De developers van jouw televisiefabrikant willen ook graag een boterham verdienen. Op een gegeven moment wordt het niet meer rendabel geacht om nog developmenttijd in de software te steken. Ook Netflix werkt zo. Op een gegeven moment is het niet meer rendabel om oude tv's te ondersteunen.

Wat een realistische ondersteuningsperiode is, valt te bediscussiëren. Het is ook kapitaalvernietiging om telkens maar een nieuwe TV te kopen, maar daarom ga ik ook niet mee in de hype. Er zijn diverse oplossingen die al dan niet enigszins omslachtig werken. Een rpi werkt bijvoorbeeld prima achter de TV. Netflix wordt officieel alleen niet ondersteund.
Daar vergeet je alleen even dat netlfix per maand nog een bedrag krijgt. En dan verwacht ik gewoon een werkende app op mijn tv. Zeker als die tv aan mij verkocht is als zijnde Netflix compatible. Want laten we wel zijn, voor mij is het niet rendabel om steeds een nieuwe tv te moeten aanschaffen of andere hardware om Netflix, Hulu en cohorten te kunnen draaien op mijn tv. Dan krijgt gewoon Netflix een trap en worden de torrents weer aangeslingert. Netflix is hard bezig de opgebouwde goodwill weer de nek om te draaien met de goede ouderwetse winstmaximalisatie methode.
Heb je de tv van Netflix gekocht?
Nope, die betaal ik zelfs per maand ipv een eenmalig aankoopbedrag.
De tv is met Netflix aangeprijst en dan verwacht ik wel dat Netflix blijft werken op die tv.
Dat er bepaalde content niet werkt op een oudere tv zoals 4K, HDR interactief etc is prima en ligt volledig in de lijn der verwachting. Echter gewoon alles de nek omdraaien, inclusief de content die mijn tv prima kan afspelen gaat er bij niet in. En dat betekend gewoon Netflix eruit.
Als je een beetje onderzoek doet, weet je gewoon dat smart-tv's hun functionaliteit verliezen na enkele jaren.

Ik denk dat het gewoon niet realistisch is om verschillende versies van een app te ondersteunen. Een bedrijf als Netflix moet voor een "paar" gebruikers een handvol apps in de lucht houden.
En dat was ten tijde dat je deze tv's kocht ook algemene kennis? Dat kon je verwachten van tv's die aangeprikt werden juist met Netflix?
Misschien niet helemaal in het begin, toen het nog een luxe was. Maar de laatste paar jaar kun je er met een beetje onderzoek makkelijk achterkomen dat de implementatie niet altijd de beste is en er veel apps na verloop van tijd stoppen met werken.
Dus kun je gewoon concluderen dat mensen die deze tv's gekocht hebben vern**kt zijn.
Aan de andere kant, verwacht jij dat de navigatie in jouw auto die je bij wijze van spreken 15 jaar geleden gekocht hebt, nog werkt? Niemand die aangeeft dat de kaarten naar verloop van tijd verouderen, maar dit gebeurt wel gewoon. Net als met dure Mercedessen die een specifieke houder voor Nokia-telefoons hebben. Kun je het Mercedes kwalijk nemen dat die dure optie vandaag de dag niet meer werkt?

Zo heb je nog tal van voorbeelden...
Ja ik verwacht dat die navigatie nog gewoon werkt. Ik heb ingebouwde navigatie en ik pik het inderdaad niet dat met een softwareupgrade van mijn navigatie onklaar worden gemaakt met als excuus "maar de kaarten zijn verouderd". Dat die kaarten verouderd is geen reden om dan maar iets kunstmatig "stuk" te maken. Die specifieke houders voor Nokia werken ook nog gewoon. Dat jij geen Nokia hebt is een heel ander verhaal. Maar ga op MP, koop er 1 en druk hem erin en het zal werken. Mercedes heeft de optie niet moedwillig vernield.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 14:25]

Haha, wat een grap. Dan zal jij de enige zijn ter wereld die de Chromecast onder de TV zet. Met een USB verlengkabel?
Haha, wat een grap. Dan zal jij de enige zijn ter wereld die de Chromecast onder de TV zet. Met een USB verlengkabel?
Er zijn meer apparaten dan allen de Chromecast ...
Providers sturen ook vooral naar settopboxen, anders 'mis' je content
Overigens wel beter want het opstarten van de chromecast duurt veel langer dan de tv
Lijkt me in de tijd van settop boxen en chromecasts ook totaal niet meer nodig. Nee, ik zeg niet dat je geen Netflix op je TV kan of moet of mag hebben, maar om die ouwe meuk te blijven ondersteunen terwijl er genoeg alternatieven zijn is gewoon geld en resources weggooien.
Prima, maar sloop dan het smart gedeelte uit alle tv’s en maak ze goedkoper.
Dan gebruik ik de Apple TV wel voor alles.
Sure, en wat heb je aan een tv die een euro goedkoper is?
Net zoveel als aan een smart tv zonder smart maar dan goedkoper.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 14:25]

Zo wordt je tv steeds minder smart. Dat is het nadeel van apps, die worden gewoon niet meer ondersteunt. Of je koopt iets slims, fabrikant stopt ermee en jij zit ook met iets onbruikbaars.
We hebben het hier over TV's die al bijna 10 jaar oud zijn.
Ja, so what? Moet ik elk jaar 1 nieuwe appliance kopen? Heb ik geen zin in.
Nee, maar eens in de 10 jaar wel.
Als je iedere appliance eens in de 10 jaar moet vervangen moet je dus ieder jaar een nieuwe appliance kopen.
Dat bedoel ik.
Anoniem: 1206458 9 november 2019 13:24
Serieuze vraag: Waarom kost het zoveel moeite voor Netflix om deze TV's nog te ondersteunen? Ik bedoel, je hebt de app al gemaakt, en die werkt gewoon, en verder hoef je alleen maar een schakelaartje in het systeem aan te laten om die toestellen toegang te geven tot hun server? Waarom wordt het dan toch uitgezet?

Edit: Bedankt voor de antwoorden allemaal! Stuk helderder nu :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1206458 op 23 juli 2024 14:25]

Netflix is tegenwoordig eigenlijk half film/tv-producent en half IT partij.
Ze beheren hun platform zelf en zijn constant bezig met het verbeteren van de architectuur en optimaliseren van de video playback. Betere codecs, betere manier van bufferen, intelligentere routeringen.
Dat betekent soms ook aanpassingen in de clients.

Er zijn dus ook clients die embedded zijn, of niet makkelijk geupdate kunnen worden, en dus moeten ze voor die clients weer legacy systemen online houden.
Kan goed begrijpen dat ze de levensduur van die legacy systemen zo kort mogelijk willen houden.
Als je een betaalde dienst aan klanten levert, wil je ook een bepaalde mate van kwaliteit aan je klanten garanderen. Het aantal tv's stijgt echter elk jaar, en dus ook de hoeveelheid werk die het kost om dit voor alle apparaten te garanderen.
Netflix maakt de afweging dat het beter is de geringe hoeveelheid klanten met deze apparaten voor het hoofd te stoten dan aan een eeuwig groeiende lijst aan apparaten tijd en geld te besteden om te zorgen/controleren dat de klant krijgt waarvoor hij betaald.
KPN en Ziggo geven standaard Netflix door. Staat gewoon in de lijst van te kiezen zenders. Je kunt zo inloggen en klaar.

Ik gebruik geen apps op de tv, alleen de decoder en een laptop voor Disney+ en Amazon Prime.
Netflix via de decoder.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 14:25]

Ik bedoel, je hebt de app al gemaakt, en die werkt gewoon...
Misschien omdat het toch niet zo simpel is?
Een app beschikbaar maken en houden voor heel veel verschillende hardware is lang niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Apps MOETEN onderhouden worden en dat gaat helaas nog steeds niet vanzelf.
Nee, daar moet een programeur best wel even wat knippen en plakken... Helaas plakken ze nogal eens modules die niet zo netjes gecodeerd zijn.

Het is net als met Google, marktdominantie leidt tot graaierige machtspolitiek, want ze hebben wel een deal met Samsung, maar niet met LG dat veel meer verschillende platformen in zijn TV's gebruikt, en dus veel meer werk zou moeten zijn.

Wel eens van Ockham's Razor gehoord.

Je kunt hele complexe oorzaak gevolg redenaties aan elkaar knopen, maar uit ervaring blijkt dat het meestal gewoon om de centen gaat. Waarom worden telefoons absurd snel goedkoper, (Note10+ = 784€ met T-mobile abonnement) maar worden services waar vergeleken bij r&d voor een topmodel Mobiel, eigenlijk niks voorstelt steeds *duurder* zelfs als de vraag terubloopt dooe versplintering van de markt?

Als je daar nou eerst eens over nadenkt, zie je toch zelf ook dat dit pure koppelverkoop a la Apple is?
Als er nieuwe functionaliteit aan Netflix wordt toegevoegd (bijv. variabele afspeelsnelheid) dan moet dit in alle apps bijgewerkt worden. Ik kan me voorstellen dat de lijst van verschillende apps dermate lang is, dat Netflix ervoor kiest om nu afscheid te nemen van een aantal.
Je wilt als Netflix zijnde dat de beleving van Netflix overal hetzelfde is. Dus simpelweg het weglaten van nieuwe functionaliteit in 'verouderde' Netflix-apps is dan ook niet wenselijk. Dat wordt helemaal een zooi.

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 23 juli 2024 14:25]

Waarom zou je een video op oude apparaten niet gewoon fixed rate fhd streamen als html 5 dat soort client calls al kan afvangen.

Als een moderne installer van nVidia in staat is tientallen GPU's op vele duizenden hardware configuraties die van heel bescheiden laptop pentiums tot i9 Gametowers in 1 pakketje kan pakken, en daarbij de meest bizarre elkaar beinvloedende insteekkaarten en geheugenbeheers topologien kan herkennen, en zorgen dat het werkt.

Waarom kan Netflix met zijn vele biljoenen dan niet dat streamingdienstje dat geen 3d transformaties hoeft toe te passen draaiend krijgen op die toch echt heel bescheiden hoeveelheid platformpjes?

Dan zijn het toch prutzers, een App is feitelijk niet meer dan een website in een proprietair webbrowservenster.

En dan ook nog zoveel blokkende streams, en een bizarre prijsstelling van inmiddels 14€ als je een fatsoenlijke ervaring wilt. Voor die 150€ per jaar kun je heel wat keer naar een echte bioscoop }:O
Wat een reden: "geringe aantal gebruikers" een tv van 2010 is 9 jaar oud. Bij de meeste mensen zal die tv gewoon nog enkele jaren gebruikt worden(tenzij defect)
Dat kan toch ook nog? De TV wordt niet onklaar gemaakt, en voor 10 euro koop je een eerste generatie chromecast en heb je je functionaliteiten weer terug...
Ja en dan ben je afhankelijk van een smartphone, terwijl je anders veel makkelijker alles regelt met je afstandsbediening. Hoe je het ook draait of keert: je gaat er op achteruit. Wij hebben ook een Chromecast + een NUC onder de tv om vtmgo enz te kijken, maar voor Netflix gebruiken we gewoon de app op de smarttv omdat je daar veel minder handelingen voor nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 23 juli 2024 14:25]

> terwijl je anders veel makkelijker alles regelt met je afstandsbediening.

Ik heb een heel andere ervaring. Dat typen via de afstandbediening vind ik juist een ramp. Ik ben blij met mijn simpele chromecast (v2) i.cm. mijn Samsung TV uit 2009, via de Netflix app op de telefoon is het veel simpeler te selecteren wat ik wil zien. De telefoon zit trouwens standaard in m'n broekzak, dus altijd binnen handbereik. De afstandbediening niet ;)
En dat is een reden voor het stopzetten van de ondersteuning?

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 14:25]

Of pc, of Google assistant,...
Het is niet dat je dat niet liggen hebt he.
Of je nu een afstandsbediening vast neemt of een telefoon lijkt me nu ook niet het probleem.
Zelf heb ik voor 40 euro een Android TV kastje met netflix knop op de AB, Neflix op de TV en netflix op de settop box die er bij staat (KPN).

Niemand zegt ook dat je er helemaal niet op achteruit gaat, de discussie is slaat meer op de mate waarin...
A wil ik geen extra kasten rond mijn tv en B waar kan ik de rekening indienen voor de gemaakte kosten om de functionaliteit te behouden die me destijds verkocht is?
Ah de beruchte eula in de doos. Je weet dat die 0 rechtswaarde heeft?
Juist vanwege dit geneuzel.
Het gaat niet om 0 rechtswaarde. Het gaat erom dat je nu niet kunt zeggen dat het iets is wat je niet wist.
Om dan nu te gaan roepen dat je gecompenseerd moet worden is in mijn optiek kinderachtig.

ik zeg overigens niet dat ik je punt niet begrijp. Ik wil ook dat ze mijn apparaten zo lang mogelijk ondersteunen. Maar dat is tegenwoordig (kostentechnisch) niet meer mogelijk. Dat is, hoe vervelend ook, iets wat we moeten accepteren.
Dit gaat juist om de rechtswaarde, jij verwijst naar een stuk papier wat in de doos verstopt zit.
En laat nou net Netflix er groot op de doosgestaan hebben en die beperkte ondersteuning ergens in de kleine lettertjes. Jammer dan, maar zo werkt het niet.

Als dit niet uit kan voor Netflix hadden ze er gewoon niet aan moeten beginnen. Want Netflix maalt er ook niet om dat het voor mij niet rendabel is om maar steeds andere apparaten aan te schaffen vanwege deze planned obselete strategie.
Dus je gaat van de spyware in je tv, naar de spyware aan je tv. Nee dank je, geen Google voor mij.

Ik heb zo'n C-tv van Samsung. Ik wist eigenlijk niet eens dat het ding Netflix ondersteunde, tot dit bericht. Het raakt me gelukkig verder niet, want ik gebruik al jaren gewoon Kodi voor alle media-zaken, inclusief Netflix. Maar mocht Netflix een aanpassing maken zodat dat opeens geblokkeerd wordt, dan is het echt Netflix, niet Kodi, dat de deur uit gaat.
Ik vind "ondersteuning" bij dit soms een lastig begrip. Is dat app dan meteen niet meer te gebruiken? Of wordt het niet ondersteund.
De app is letterlijk niet meer beschikbaar/te gebruiken.
Bij mijn vorige Philips was het gewoon over en uit, app start en sluit af met melding geen ondersteuning.

Op den duur blijft er een simpele tv/monitor over.
Ik denk dat de app geen update meer krijgt en dan niet meer werkt met de service die aangepast wordt. Dus om te zorgen dat het blijft werken moet of de service downwards compatible zijn of de app moet een update krijgen.
App werkt niet meer. Waarschijnlijk gebruikt deze versie een oudere api of encoding die Netflix niet meer wil ondersteunen en wil ze deze apps ook niet meer updaten wegens te weinig gebruikers of beperkingen in de hardware op deze apparaten. Denk aan geen ondersteuning voor hardwarematige decoding van een viseocompressieformaat of zoiets.
Dus worden deze mensen gedwongen een nieuwe of gebruikte jongere TV te kopen.

Bedankt Netflix
En dat noemt @stefanv verderop "meegaan in de vaart der volkeren".
Na jarenlang gebruik van zo'n Samsung TV zal je dan voor 25,- op marktplaats een zgan chromecast moeten scoren. Om daar nou een groot punt van te maken...
Zit je dan met je Netflix knop op je AB...

Sorry lui, de volgende keer zal ik een knopje 'sarcasme' toevoegen.

[Reactie gewijzigd door cool1971 op 23 juli 2024 14:25]

Je TV is dan ook wel bijna 10 jaar geleden uitgekomen. Ik zou het geen enorm probleem vinden dat 1 knopje dan niet meer werkt.

Bovendien wil je waarschijnlijk ook helemaal geen Netflix meer gebruiken op een smart-TV die zo oud is.
Mijn dochter van 8 heeft onze oude tv op haar kamer staan en die is maar wat blij met de netflix app.
Gelukkig kun je op de KPN tv box ook gewoon netflixen en 4k is die tv toch niet, maar toch: Het is niet ongebruikelijk om oude tv's te verplaatsen naar een slaapkamer en dan wil je toch netflix kunnen kijken kan ik me voorstellen.
Op de box van KPN werkt Netflix beter dan op menig smart-tv.
Precies. Ziggo en KPN geven standaard Netflix door als een te kiezen zender.
Dat geef ik ook aan in mijn bericht hierboven. En omdat die tv geen 4k is, krijg je dan ook geen kwaliteitsverlies in ons voorbeeld.

Maar ik kan me wel goed voorstellen dat je je een beetje belazerd voelt als Netflix het opeens niet meer doet.
En anders kocht ze een chromecast voor een paar tientjes...
Wat je niet eens hoeft te doen als die televisie gewoon blijft doen waar hij destijds groot mee aangeprijst werd,.... . ...
waarom zou je geen netflix willen gebruiken op een tv die verder gewoon nog uitstekend werkt?
Omdat Netflix sindsdien allerhande leuke functies uitgebracht heeft die niet op oudere TV's werken. Zoals het kiezen van het verloop van je verhaal (Bear Grylls heeft een aantal afleveringen met dat principe opgenomen, en bijv. Minecraft en De Gelezen Kat ook).
dus omdat 0.01% van de catalogus niet zou werken op een tv moet die verder uitstekende tv maar uitgesloten worden van het kunnen spelen van 99.99% van de rest?
Die van Minecraft werkt in de Windows 10 app ook niet. Dus die gaat ook afgeschreven worden?
Geen idee, ik gebruik 't niet.
Waarom niet? Wat is daar mis mee?
Omdat de tv en het smart gedeelte erg langzaam is. Zelfs op mijn Sony tv uit 2015 probeer ik het al niet eens meer.

Irriteer mij enorm aan de trage interface. Dus dan een Chromecast of een andere speler eraan, die Netflix kan weergeven werkt veel fijner!
Nvidia Shield
Beste aanschaf op mediagebied die ik ooit gedaan heb wmb
Goede vraag, maar ik sluit me volledig aan bij Segefreak83. De gebruikservaring van smartfunctionaliteit van oudere televisies is vraag vreselijk, en dat geldt ook bij de Netflix-app. Een ChromeCast of een simpele AndroidTV is vaak al een hele vooruitgang.
Doorgaans zal een nieuwe tv in de huiskamer komen, die uit de huiskamer schuift dan door naar de slaapkamer, en die uit de slaapkamer weer naar de kinderkamer. Toch lullig dat de kids dan misschien zonder Netflix komen te zitten :/
Voor €39 heb je een Chromecast, en als je kinderen verder geen smart devices hebben kan je ook kiezen voor een Xiaomi Mi TV Box S. Natuurlijk zou het fijn zijn als het native op de TV werkt, maar oudere smart-tv's zijn traag en draaien software die al jaren geen security patches ontvangen hebben.
Ik vind functionaliteit uit een gekocht apparaat halen wel een probleem. Netflix betaal ik daarnaast ook nog eens maandelijks. Dus ja, ik verwacht dat die functionaliteit in stand gehouden wordt.
Uhh mijn 14 jaar oude Pioneer plasma werkt anders nog gewoon prima icm een chromecast :p
Afstandsbedieningen van TV's uit die tijd hadden die knop niet eens.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 23 juli 2024 14:25]

De huidige tv's die dat wel hebben zijn over een paar jaar aan de beurt
Netflix is pas in 2012 in Europa gelanceerd dus tenzij jouw TV op 110 volt werkt zal deze gewoon nog Netflix ondersteunen als hij hiervoor ontwikkeld is. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.