VNU verkoopt mogelijk Startpagina en Ilse

WebWereld schrijft dat VNU overweegt om Ilse en Startpagina alweer van de hand te doen. Beide internetsites vallen onder de groep 'Consumenteninformatie' die het bedrijf overweegt te verkopen als gevolg van de overname van ACNielsen voor 2,6 miljard euro. Hierna wil VNU op andere internetgebieden actief worden, zoals bijvoorbeeld het meten van internetgebruik. Hieronder wat quotes uit het bericht:

Om de overname te financieren overweegt VNU de groepen Educatieve Informatie en Consumenteninformatie te verkopen. Onder die laatste groep vallen naast bekende tijdschrifttitels als Libelle en Panorama ook de dit jaar aangekochte sites Startpagina en Ilse.

Woordvoerder Maarten Schikker van VNU bevestigt de waarschijnlijke verkoop van Startpagina en Ilse. "Die sites vallen onder de groep Consumenteninformatie, en die willen wij mogelijk verkopen." Het streven is de groep in zijn geheel te verkopen, aldus de woordvoerder. Schikker verwacht medio volgend jaar meer duidelijkheid.

[...] Volgens Ten Houten zal de verkoop van de publieksuitgaven van VNU weinig consequenties voor zijn bedrijf hebben. "Wij krijgen met een nieuwe aandeelhouder te maken, maar verder verandert er niets. De afspraken die wij met de Tijdschriften Groep hebben, blijven gewoon staan."

[...] ACNielsen behaalde over het jaar eindigend op 30 september een omzet van ruim 1,5 miljard dollar. De groepen Consumenteninformatie en Educatieve Informatie, waarvan VNU de verkoop nu gaat onderzoeken, zijn goed voor een omzet van respectievelijk 835 en 77 miljoen euro.

VNU zal de overname verder financieren met een overbruggingskrediet en met een aandelenemissie van zo'n 500 miljoen euro.

Bedankt Shivo voor de tip!

Door Tweakers

Tweakers HQ

18-12-2000 • 16:58

14

Bron: IDG WebWereld

Reacties (14)

14
13
6
0
0
4
Wijzig sortering
Waarom zouden ze de pagina's verkopen. Het is toch veel handiger om de sites te houden aangezien het internet gebruik steeds meer toeneemt en er dus alleen maar meer bezoekers kunnen komen. Nou ja misschien gaan ze zich nu wel meer bezig houden met breedband toepassingen. Dat zou mij wel nuttig lijken aangezien heel veel mensen nu kabel of iets dergelijks hebben.
Dat komt doordat voor vele van deze sites het business plan is gebaseerd op advertentie-inkomsten.

Het is echter niet mogelijk om de hoeveelheid personeel die benodigd is voor de uitvoering van de business plannen te betalen uit alleen deze advertentie-inkomsten.
Hmmmmmmm, de bedenker van startpagina zal dit wel vreemd vinden: kort gelee wordt je site gekocht door vnu, en nu willen ze m al weer (met winst) doorverkopen.
Anders had een goede analyse,maar wat lult Merien nou dat ze opdezelfde voet door zullen gaan, er veranderen altijd dingen al is het alleen maar dat ze in een andere bedrijfscultuur komen.Voorderest is het een hele goed deal(wat VNU betreft) met plenty of synergie voordelen
Wat de 'echte' reden ook mogen zijn (als ze die niet naar buiten willen brengen). Het zal ze IIG een leuk zakcentje opleveren.


* 786562 Jaymz
Anoniem: 16019 @Jaymz18 december 2000 18:31
Dat geloof je toch niet he? VNU heeft in april ca. 30 miljoen betaald voor de overname van startpagina.nl. In de tussentijd is gebleken dat dergelijke pagina's commercieel nauwelijks aantrekkelijk zijn (IDG is gestopt met favoriet.nl, VNU heeft al meermalen aangegeven niet te weten wat het in aanmoet met startpagina.nl) en na een half jaar willen ze er alweer vanaf. Als ze er 5 miljoen voor terugkrijgen van een anders bedrijf met oogkleppen op, is het veel. VNU hoopt het gezichtsverlies te beperken door de verkoop van startpagina.nl voor te doen als zijnde noodzakelijk voor de overname van ACNielsen, maar iedereen die de bedragen naast elkaar legt ziet dat dit belachelijk is. VNU lijdt hier veel verlies op, en de managers die verantwoordelijk zijn voor de overname van startpagina.nl mogen zich dat persoonlijk aanrekenen.
Dat wordt toch in het bericht aangegeven ?

Voor de aankoop van AC Nielsen en strategiewijziging (hetzij oorzaak van de aankoop, hetzij gevolg van de aankoop) zijn extra middelen nodig. De strategiewijziging levert dan op dat er geen plaats meer is voor de consumentenpoot.

Zelf ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren met de PCM (ik ben abonnee vandaar) en waar die eventueel terecht gaan komen.
Dat gebeurt toch altijd.
De meeste Search Engine's wisselen regelmatig van werkelijke eigenaar. Dit is omdat de meeste verlies draaien en er enkel winst uit gehaalt kan worden, door ze regelmatig door te verkopen.
Ik heb inmiddels op het nieuws gezien dat VNU bijna alles verkoopt wat ze hebben, dus niet alleen startpagina en ilse, maar ook bijna al hun tijdschriften, om genoeg geld te hebben om deze aankoop te doen. Ze houden er verder geen geld aan over.
Het lijkt mij nogal risicovol om ineens vrijwel alles te verkopen en iets heel anders te gaan doen. Even wat verkeerd managen door gebrek van verstand van zaken van de nieuwe materie en heel je bedrijf is kapot. Maar ze gaan hun gang maar.
Het lijkt mij nogal risicovol om ineens vrijwel alles te verkopen en iets heel anders te gaan doen. Even wat verkeerd managen door gebrek van verstand van zaken van de nieuwe materie en heel je bedrijf is kapot. Maar ze gaan hun gang maar.
Het komt op mij eerder over als een goed doordachte strategische beslissing. Zoals de Volkskrant schrijft gaat VNU zich richten op het verstrekken van need-to-know informatie en stoten ze nice-to-know af. Ze hebben Nielsen Research (o.a. kijk- en luisteronderzoek in de VS) ook al gekocht plus dat VNU al de nodige ervaring met Internet diensten (ISP, zoekmachines, portalen etc.) heeft opgedaan waar ze waarschijnlijk van geleerd hebben dat het errug moeilijk is om daar op lange termijn wat aan te verdienen. Het afstoten van de consumentenbladen lijkt een groot risico, maar de rek is er wel uit en ook al lijken het aardige melkkoeien het is niet allemaal rozengeur en zonneschijn: om de zoveel tijd kwakkelen een of meer van deze bladen zo erg dat er weer een boel geld in moet om er weer wat van te maken. Het zou best wel eens kunnen dat de huidige trend helemaal niet zo gunstig is (de leesmap sterft uit bijvoorbeeld). De grootste fout die bedrijven maken is blijven hangen aan de melkkoeien tot ze er achter komen dat die zijn uitgemolken en dat ze te laat zijn met nieuwe produkten. Die fout maakt VNU in ieder geval niet.
ik ga maar eens hard sparen }>
Weet iemand ook op wat voor Hardware en software die site draait ? Is er hier misschien een tweaker die hier zoveel vanaf weet dat ie hem zo na zou kunnen bouwen ? Zoals wat voor bandbreedte draait het op ?
10,100,1000 MBit ofzo ? Windows of Unix ? Apache Database's en ga zo maar door ?
Ik zou hier dolgraag meer over willen weten.
Is zulk soort informatie niet op te vragen allemaal ?
Tenslotte als je iets koopt wil je toch ook weten wat je koopt, of niet dan ? Ik hoop op dit berichtje wat intelligente reakties te krijgen :) :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.