IBM 1GB Microdrive review

Na de 340MB versie heeft IBM een nieuwe Microdrive ontwikkeld met een capaciteit van 1GB. Dit schijfje doet 3600 toeren per minuut, heeft een sustained data rate van 4MB per seconde en een average seektime van 12ms. De prestaties zijn dus niet echt schokkend, maar je moet de Microdrive ook niet vergelijken met de huidige ATA100/SCSI schijven. De Microdrive is met z'n 5x42x36mm en 16gram vooral bedoelt als concurrent voor flashkaarten, en kan worden toegepast in handheld devices, zoals MP3 spelers.

Getting so much into such a small form factor requires cutting-edge technology and the Microdrive comes with a significant price tag to reflect the effort.

Looking at it on a 'pence-per-Mb' basis however, the Microdrive offers a far more cost-effective solution than the CompactFlash alternative. The drive offers all-round better value for money than the older 340Mb model, with the new 1Gb drive not only 30 per cent faster but also consuming 30 per cent less power - a significant consideration for mobile users.

IBM 1GB MicrodriveEarlier models of this unique IBM wonder have already had a significant effect on the handheld market sector, with compatible devices holding a definite advantage in the marketplace.

With all things considered, £415 is a large chunk of money to spend on such a small product, but if you're up for it, this innovative piece of kit will breathe new life and functionality into any suitable handheld device.

Lees het complete verhaal hier.

Door Guus Besuijen

Nieuwsposter

17-12-2000 • 20:03

39

Bron: vnunet.com

Reacties (39)

39
39
14
5
0
19
Wijzig sortering
Hoe zit het met schokbestendigheid van dit apparaatje? Als je CF kaartje op de grond klapt dan raap je het om en duw je het terug. Nix aan de hand.
Maar dit is een mechanisch device... Als je je HD op de grond laat klepperen dan kun je hem nog gebruiken als wandversiering. Hoe zit dat met dit apparaatje?
Volgens deze posting kan 't schijffie 1500g weerstaan
www.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=11629
1500g is 1500 x zijn eigen gewicht (16 gram)

das dan 1500 * 16 = 24000 gram is 24 kilo...
das dan 1500 * 16 = 24000 gram is 24 kilo..
Ehm, dat (24 kilo) zegt mij niets over de schokbestendigheid... Wat wil je precies duidelijk maken? Dat deze microdrive op een planeet waar g=1500 een even grote kracht op zijn ondergrond uitoefent als een voorwerp van 24 kilo hier?

Okee, in principe is een kracht van ongeveer 240 N (dus gelijk aan het gewicht van een voorwerp van 24 kg op aarde) voldoende om deze microdrive een versnelling van 1500g te geven, maardoor over kilo's te beginnen, lijkt het net alsof je ook gewoon 24 kg op je microdrive kan leggen waardoor die kapot gaat. Dat is niet per se zo.

Om het er een voorstelling van te maken: een versnelling van 1500 x g is ongeveer 15000 m/s², dus als je het microdriveje in 1 seconde een snelheid van 15 km/s kan geven (vanuit rusttoestand), dan gaat 'ie stuk... :)
Of in 0,01 seconde een snelheid van 150 m/s (=540 km/uur). Of in 0.001 seconde een snelheid van 54 km/uur.
Onmogelijk is dit laatste niet (flink stuiteren op beton, na een val van grote hoogte, bijvoorbeeld), maar het geeft wel aan hoe stevig deze microdrive is..
Wat betreft de schokbestendigheid, ik was 2 weken terug bij IBM in NC, USA en daar gooide een van die gasten gewoon zijn 340MB versie in de lucht om te laten zien dat het echt niets uitmaakt (val van +/- 2m). Ik heb van diezelfde drive later nog foto's gekopieerd, werkt dus echt perfect. (btw, volgend jaar komen ze met een 2GB versie).
laten vallen van 2 meter hoog?
indrukwekkend, maar hangt er wel vanaf op wat voor ondergrond. op beton is de 'afremming'/vertraging een stuk hoger dan op tapijt. 1500 g lijkt erg veel maar als je zo'n ding flink laat stuiteren kom je daar al snel in de buurt.
desondanks, robust apparaatje...
[geschiedenis mode]
Wow, mijn Sinclair ZX spectrum had ook een microdrive, met 1 Gb opslagcapaciteit kan ik dus alle 50 stuks 90min tapes op 1 tape'je opslaan.
[/geschiedenis mode]
Helaas droom ik weer... :)
Ik ben het Jorik eens.

Die USB poort is toch maar iets van 12 Mbit /s
Gedeeld door 8 haalt dit een theoretische top van max 1.5 Mb p/s dit zal rond de 1.2 Mb p/s gaan liggen aangezien het schijfje ook nog aangestuurd moet worden.
Stel een DIVX staat op 1 CD a 650 Mb en hij duurt 1 uur ,dus 3600 seconden.
Deel 650 mb op 3600 seconden en je hebt de datatransfer die "ongeveer" nodig is om een DIVX af te spelen ,nu wordt een DIVX niet met een continue datatransfer afgespeeld dus met pieken erbij vermenigvuldig je het met ongeveer 8.
Fff rekenen.. :?
Volgens de berekeningen coninue datatransfer van :0,180555.... Mb/s
Maal 8 maakt : 1.44444...... Mb/s
Hmmzz.. met een beetje geluk kan je het zonder schokken draaien op je USB poort...
1500 G. hè.... netjes..
Toch weer een stap in de goede richting...
Bye bye minidisc ,zip. :'(
Nu is het aan de makers van de Flashkaartjes om ze wat groter te maken qua capaciteit. en uiteraard wat goedkoper :P
En moet die shit nog wat sneller gemaakt worden.
USB 2 moet zo rond de snelheid van een 100 Mbit's netwerk komen of sneller geloof ik zelfs... :)
Het beste zou natuurlijk optisch zijn ,want dan heb je geen dikke stekkers en kabels meer ,waardoor de apparaatjes waarschijnlijk ook wat dunner kunnen worden.
Mjah.. daar moeten ze volgens mij nog opkomen :*)

Greetz,

-=@@D=-
Als ze nou zoiets fixen MET usb hot pluggable support, dan heeft IBM hier een klant. Ideaal om divx'jes mee te nemen!
Gewoon een combinatie van Sleutelhanger met USB voor dataopslag athena.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=14901
en een microdrive dus!

Zou pas leuk zijn ja.... Heb je een 1 GB portable HD met USB interface!
lijkt me daarvoor niet echt intressant, ik bedoel voor dat geld kun je beter cd's gaan branden en deze meenemen teneerste is het sneller en ten tweede is het een stuk goedkoper.


Knarf.
Sneller?? :? Lezen misschien ja maar schrijven gaat toch met hooguit 10x op een rewritable, 1,5 mb/sec dus, een stuk minder dan 4 mb/sec. :P

En rewritables (om over gewone cd's nog maar niet niet te spreken) kun je maar ongeveer 1000x beschrijven, deze VEEEL vaker mag ik aannemen. Bovendien kan je een willekeurige sector schrijven, lijkt me bij een rewritable toch wat moeilijk, dan moet je eerst je hele rewritable eerst wissen.. :r

Voor dingen die niet (vaak) gewijzigd worden kan je inderdaad cd-r(w)'s gebruiken maar het voordeel van dit ding is juist dat je elke sector onafhankelijk van de andere kan beschrijven.
Op een 10x rewriter heb je een rewritable in 38 sec gewist (quick erase, net nog geprobeerd). Perfect medium om dingen mee te nemen en erg goede prijs/MB verhouding }> Als die microdrive nu 80 GB was dan kon je tenminste een paar mp4 filmpjes meenemen..
JeOma had het over divxjes vervoeren: dan gaat het om 1 of 2 grote bestanden en heb je meestal weinig behoefte om willekeurige sectoren te beschrijven. Dan voldoet een cdrw-tje dus best.
Wat de leeftijd betreft: ik weet niet hoe vaak jijzelf heen en weer zou rennen met schijfjes met divxjes erop, maar stel je bent een echte maniac en je doet dat eens in de twee dagen, dan gaat 1 cdrw op die manier nog steeds bijna 6 jaar mee. Over 6 jaar branden wij met zijn allen dvdtjes -> probleem opgelost.
Ja, maar dat vereist wel dat de computer waarvan je data wilt meenemen, een CD-brander heeft. Niet alle computers hebben dat, en bovendien is zo'n klein diskje wel errug compact en volgens mij ook lichter dan een CD. Iets dikker dan een CD, dat wel, maar een stuk makkelijker in je broekzak te stoppen, bijvoorbeeld. :)
Uitwisseling van gegevens tussen laptops en je gewone huiscomputer (zonder IR-poort) is misschien ook wel handig met zo'n diskje.

Overigens (uit het artikel zelf):
Just simply connect the Microdrive to a laptop or desktop via PC Card (PCMCIA) or USB adapter, and Windows 98/2000 recognises the unit as a standard IDE hard-disk - complete with full file management and transfer facilities.
Heeft IBM er nu met JeOma, er een klant bij? :)
Zoals altijd moet de pc waar je naar toe gaat ook over een USB of PCMCIA adapter beschikken waar je toegang tot hebt.
Soms is een cd wel makkelijker.
Maar zoals de prijs al aangeeft is het bedoelt als vervanger van Flashkaarten.


* 786562 TheGhostInc
Dit is dus echt geen combinatie. Als je deze Microdrive met een USB kabel aan je USB zou hangen ben je dagen bezig met het naar t schijfje schrijven. De maximale doorvoersnelheid van USB is zo laag dat dit alles niet snel kan. Geen goede combi dus.

Wel zouden FireWire of USB 2 nuttig zijn.
USB is toch iets van 12 Mbit/s? 1000 Mbyte schrijven met 1,5 Mbyte/s duurt bij mij 666,66 seconden, dus iets meer dan 11 minuten. Hardly dagen, zou ik zeggen . Wel is het natuurlijk zonde om met 1,5 Mbyte/s max te werken, als dat ding er 4 aankan!
USB is geen 12mbit.
Ik weet niet hoe snel het wel is helaas.
Op de grond klappen en dan waardeloos. De gemiddelde IBM HD van nu kan schokken tot 250 G hebben. Dus ik denk niet dat het echt meteen kapot is.

BTW wie laat zijn HD dan ook kletteren?
Idd is hij niet zo snel kapot. Mijn 10GB gewone IBM (DTTA-351010 voor de freaks like me) is al es van 1,5 meter gevallen op een hard oppervlak en leeft nog zelfs zonder bad sectors...
Enneuh hoe warm wordt dat ding dan wel nie?
Want het zou wel onhandig zijn dat ge eerst uw sleutelhangertje een half uur moet laten afkoelen als ge het volgeladen hebt met divxjes/mp3kes.

}>
Ik heb altijd al gedroomd van echt kleine diskjes die je vol kunt stouwen met muziek. (begon al toen ik klein was en baalds van LP's en daarna CD's). Ik vond dat het wel makkelijker moest kunnen: Inpluggen en spelen :)
. De Microdrive is met z'n 5x42x36mm en 16gram vooral bedoelt als concurrent voor flashkaarten, en kan worden toegepast in handheld devices, zoals MP3 spelers.
Geweldig ding als het ook nog es 4 mb per seconde afspeelt is het ideaal voor mijn divx movies op de laptop! Het apparaatje kost wel zo'n fl.1500,- !

(Het bedrag 415,00 Engelse pond heeft een tegenwaarde van 1500,64 Nederlandse gulden )
Toch niet echt duur. In ieder geval relatief goedkoper dan 15x64 MB compactflash. Maar ja als je kijkt wat ie kost per gram dan is ie duurder dan puur goud :)
wow, ik heb zo'n iPAQ. In combinatie met zie microdrive wordt het pas echt interesant !!! :*)
ik heb de microdrive 340 mb al een paar maanden voor m'n digicam! echt ideaal :)
Tsss...mazzelaar. Daar kun je een hoop foto's op kwijt. Ik moet het doen met een 64MB CF kaartje...
Jah, als ik zo'n ding in m'n powershot S20 duw kan ik 400 foto's op de hoogste kwaliteit maken :P

Jammer alleen dat die dingen zo duur zijn :(
Anoniem: 11682 @Daniel18 december 2000 16:38
hee toevallig zeg.

k heb m ook in m'n powershot s20.
kan ik lekker veel foto's maken, op large, fine zo'n 340 foto's
en je internet plaatjes wilt maken kunnen er een paar
duizend op :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.