Problemen met activatieserver zorgen voor downgrades Windows 10-installaties

Microsoft heeft een probleem met zijn activatieserver. Gebruikers melden dat hun Windows 10 Pro-installatie een downgrade krijgt naar Home, of zelfs de activatie volledig verliest. Microsoft zegt binnen een of twee werkdagen met een oplossing te komen.

Meerdere gebruikers in onder andere een topic op GoT doen sinds donderdagochtend hun beklag over een Windows 10-installatie die een editie-downgrade heeft gehad of zelfs helemaal niet meer geactiveerd is. Volgens een moderator van het Microsoft-communityforum ligt het probleem bij de activatieserver van Microsoft en doet het probleem zich voor in meerdere landen, waaronder Nederland en de VS.

Een editie-downgrade zorgt er misschien voor dat bijvoorbeeld functionaliteit die beperkt is tot Pro-edities niet meer werkt. Daarnaast zorgt een compleet gebrek aan productactivatie ervoor dat er een watermerk verschijnt op de desktop, al wordt het gebruik van het os verder niet verhinderd.

Ook op Reddit lopen de klachten over het probleem binnen. Microsoft benadrukt dat de klantenservice van het bedrijf bellen in dit geval geen soelaas zal bieden. Tweaker Akino meldt dat een systeemherstel het probleem wist weg te werken, hoewel onduidelijk is of dat een permanente fix zal zijn.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

08-11-2018 • 12:21

258 Linkedin

Reacties (258)

258
248
187
13
1
27
Wijzig sortering
Microsoft heeft het probleem opgelost. Als je de troubleshooter draait is je Windows 10 weer geactiveerd.
Confirmed. Ik had zojuist uit voorzorg mijn Windows product key alvast opgeslagen (middels dit VBScript: https://gist.github.com/c...-getwindowsproductkey-vbs)

Toen ik vervolgens even checkte hoe het met de activatie stond, bleek deze weer geactiveerd. Of het een met het andere te maken heeft weet ik niet (ik vermoed overigens van niet).

Edit: Zojuist even gecontroleerd op een niet geactiveerde PC. Het ophalen van de product key zorgde hier voor de gewenste activatie (meerdere wegen die naar Rome leiden - handig voor degenen die troubleshooting uitgeschakeld hebben).

[Reactie gewijzigd door JKP op 8 november 2018 23:05]

THX, ik kan bevestigen dat het weer werkt.
Anoniem: 120539
@Lizard9 november 2018 08:19
Goed en snel opgelost door Microsoft, complimenten daarvoor.

Beetje jammer dat het (oplossen) nodig was, en zelfs triest dat veel supportmedewerkers volgens de verhalen in dit topic geen idee hebben van dit spelende en vervelende probleem.
Ik denk dat het ook komt door het aantal supportmedewerkers en het aantal verschillende meldingen. Dat duurt altijd even voordat de meldingen aan elkaar gekoppelt kunnen worden.
Nou we zijn sinds 10 minuten weer terug bij af....weer hetzelfde activatie probleem
Systeemherstel uitvoeren,zo net gedaan in overleg met een erg vriendelijke MS medewerker.
Daarna is het allemaal weer goed.
Systeemherstel uitvoeren,zo net gedaan in overleg met een erg vriendelijke MS medewerker.
Daarna is het allemaal weer goed.
Vanochtend heb ik ook met verbazing gekeken naar m'n pc.
Daarna heb ik na een lang spelletje 'welke getallen moet ik in het bel menu intypen om geen computer maar een mens aan de telefoon te krijgen' was het me gelukt om een support medewerker van Microsoft aan de telefoon te krijgen.
Na anderhalf uur de dingen te herhalen die ik zelf in de 10 minuten daarvoor ook had gedaan, waren we tot de conclusie gekomen dat hij mij toch niet kon helpen.

Enfin, ik moest naar een afspraak dus dacht ik netwerkkabel eruit en system restore.
Nu ik net thuis ben, kom ik er gelukkig achter dat dat heeft geholpen.
En dat ik niet de enige met dit probleem ben.

Maar @Akino, kan je morgen laten weten of het nog steeds goed is gebleven, of dat die vannacht weer van slag is gegaan.
Dan kan ik als het bij jou goed is gegaan, ook mijn netwerkkabel weer terug in die pc stoppen. ;)

Alvast bedankt! :)

Edit 9-11-2018 13:20:
Vanochtend stekker er weer ingestopt na andere topic dat alles weer lijkt te werken en dat doet het ook.
Nu net nog een telefoontje gekregen van Microsoft of alles weer goed werkt en ook excuses.
Toch wel netjes van Microsft. ;)

[Reactie gewijzigd door Bedenker op 9 november 2018 13:25]

Gewoon "probleem oplossen" binnen instellingen -> activering gebruiken, werkte bij mij.
bij mij dus niet, de activatiestatus is ook gewoon "windows is geactiveerd" maar wel melding op bureaublad...MS laat hun Proffesional klanten behoorlijk hangen...vooral resellers zoals ik krijgen hier veel vragen over...maar die uren wie betaald die?
Tja, dat wordt lastig in mijn geval: want uitgeschakeld... :Y)
Dit bevestigt wel maar weer eens dat dit soort DRM vaak de klant flink tot last is. Een gepirate versie van Windows zal dit probleem niet hebben. (Ik heb zelf dit activatie issue laatst ook gehad, maar een reboot fixte het voor mij, maakt het alleen niet fijner....)
Anoniem: 310408
@Sidiox8 november 2018 13:00
Ik heb zelf dit activatie issue laatst ook gehad, maar een reboot fixte het voor mij, maakt het alleen niet fijner....)
Je bedoelt dat volgens jouw het probleem al veel eerder optrad? Ik denk dat je dan even contact met MS moet opnemen want dat willen ze vast wel weten.

En DRM lastig? Jazeker, maar geef jij maar eens een oplossing waarbij je illegaal gebruik kan voorkomen zonder DRM.
Jazeker, maar geef jij maar eens een oplossing waarbij je illegaal gebruik kan voorkomen zonder DRM.
Je doet alsof je het wel kan voorkomen MET DRM...

Ik heb weinig moeite met iets als Steam DRM, maar wel weer met bv. die ingrijpende DRM zooi die vaak problemen geeft. Als het daadwerkelijk zo is dat dit DRM systeem bij een storing kan zorgen voor een downgrade (in kritieke functionaliteit) dan valt de W10 DRM in die laatste categorie. Een foutje kan altijd gebeuren, maar dit is gewoon te gek voor woorden! Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je niet meer kan connecten met je AD server door een storing, maar die DRM zou dan voor een extra falend component gaan zorgen en dat is niet acceptabel...

@Kevinp Wat Annihlator zegt, verder is de Steam DRM bijzonder impact loos op het moment. En een gebruiker van W10 waarbij dit issue speelt geeft aan dat er geen functionele downgrade is. Het verwachte resultaat is dat je W10 installatie alleen roept dat het niet geactiveerd is en dat je geen nieuwe installaties kan activeren. Dat maakt het issue echt een storm in een glas water voor mij.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 november 2018 16:12]

En waarom zou Stream DRM dit probleem ook niet een keer hebben? DRM is geen probleem als het goed werkt.
Zodra er een foutje wordt gemaakt tja dan heb je een probleem.
Omdat bij steam bij het niet-beschikbaar zijn van de server die analoog staat aan de AD server overgaat naar de offline-modus en je alsnog gewoon kan gamen.
Steam start niet op zonder internetverbinding; moet eerst verbinden en starten, dan naar offline en dan pas kan ik echt offline spelen
Juist en dat noem ik ook falende DRM, haal mn games liever bij GoG.
Dan moet je even zorgen dat hij je inlog onthoudt op de machine; dan default hij naar Offline-mode wanneer er geen verbinding is.
Ik heb zelf ook geen problemen met de DRM van Steam, maar die is dan ook niet echt goed. Games die worden gereleased met de DRM van Steam zijn de zelfde dag al gecracked. DRM's zoals Denuvo (voor games) zijn een stuk krachtiger, maar dit heeft dus ook wel een grotere invloed op je prestaties ingame.

En dat is een beetje het tegenstrijdige van DRM's maak je ze heel krachtig maar hebben ze een heel grote impact op performance of maak je ze wat zwakker en dan heeft het allemaal wat minder invloed, maar dit met gevolg dat dezelfde dag jouw game (of software in dit geval) al overal is te downloaden zonder moeite ?

Er is trouwens een heel informatieve website over de crackstatus van games, daar kun je zien dat de meeste games met Steam DRM dezelfde dag nog zijn gecracked, maar games met Denuvo duren wel een stuk langer. (Just Cause 3 duurde 250 dagen, om een voorbeeld te geven.)
Site: https://crackwatch.com/

[Reactie gewijzigd door orvintax op 8 november 2018 18:42]

Simpel. Het OS gratis maken.

En ik denk dat dat in de toekomst ook gaat gebeuren.
Microsoft begint zich steeds meer te richten op diensten. Het zal me niks verbazen dat ze uiteindelijk meer verdienen met Azure en O365 etc. dat ze dan besluiten Windows als OS gratis ter beschikking te stellen.

Hetzelfde model word door ander OS leveranciers zoals Google en Apple ook gevolgt. Het OS is gratis, de inkomsten worden gehaald uit advertenties, hardware, support, etc.
Ik denk dat je hier gelijk in hebt. Of in ieder geval lage prijzen.

Ik vrees aan de andere kant dat het OS maandelijks geld kan gaan kosten.

Een gratis OS betekend in mijn ogen ook dat je support van oudere versies makkelijker stop kan zetten. Immers bied je gratis upgrades aan. En die moeten mensen dan maar gebruiken.

Minder support op oude software is goedkoper. En verdienen aan bedrijven. Dat lijkt mij een vriendelijk model waar ze veel mensen erg blij mee maken.
Ja dat klopt wel er zijn meerdere producten wat ik weet die je maandelijks moet gaan betalen denk 3ds max en autocad en reddit.Maargoed daar zal de support ook na zijn.En natuurlijk ook de updates.
De producten met name adobe en autodesk zijn peperduur geworden en alleen misschien toegankelijk
bedrijfsmatig.Voor de huis tuin en keuken computer hobbyist is het niet meer te betalen en veel te duur voor.Vroeger kocht je gewoon een software pakket en daar kon je jaren mee verder mits ze een nieuwe versie hadden ontwikkeld dan was dat gekocht stukje software ook alweer verouderd.De kunst is tegenwoordig alles up to date te houden met je computer waarmee ik met de software wat ik draai allemaal gratis is en soms ook nog met reclame erbij.
Wat zal dan de reden van de OS zijn, waarom zouden ze hier dan prioriteiten aan stellen? Ben het mee eens dat gratis ook een goede manier is om klanten te trekken, echter als ze dan producten gaan integreren. Krijgen ze issues dat ze hierdoor een voordeel krijgt en dus oneerlijk is voor concurrenten.

Persoonlijk zie ik het ook liever gratis, er is een reden waarom ze een stuk goedkoper zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 8 november 2018 13:44]

Over niet al te lange tijd is Windows gewoon één of andere Linux distro en kunnen ze zich op diensten concentreren.
Als je meedoet aan het msdn dan heb je altijd de laatste versie van windows op je pc staan.
Ik heb dat toen een jaar gedaan omdat toen de windows 10 gratis was als je overstapte van windows 8,8.1.En nu dus met de creation tool een usb stick aangemaakt met gratis windows 10 erop, maar dus ook geen pro maar home edition x64.Met die activatie server down heeft microsoft wel een probleem.Ik hoop dat het snel is opgelost.
Anoniem: 120539
@Aherin8 november 2018 15:38
Hetzelfde model word door ander OS leveranciers zoals Google en Apple ook gevolgt. Het OS is gratis, de inkomsten worden gehaald uit advertenties, hardware, support, etc.
Het OS bij Apple is helemaal niet gratis, maar zijn onderdeel van de prijs van het product. (je koopt hardware inclusief een OS.)
Updates en upgrades zijn tegenwoordig bij Apple gratis, net als dat in veel gevallen bij Windows ook zo is.

Android zelf als core OS is weliswaar kosteloos te installeren, de bijna noodzakelijk zaken als Gmail, Google Maps en met name de Google Play store vereisen wel degelijk een licentie. Die betaalt ook hier meestal de maker van de hardware.
Dat is nu toch al zo? Eenmaal Windows gekocht en je krijgt gratis updates, net als bij macOS.
Alles gaat toch richting cloud tegenwoordig. Geen den nodig: Dus subscriptie, onmogelijk om nog te piraten, duurder voor de gebruiker en meer winst.
En als de verbinding even wegvalt... helemaal niets meer.... dat is soms ook erg lastig uit te leggen.
Afgelopen weekend een stroom storing van enkele uren ten minste in de driehoek Amsterdam - Huizen - Almere (inclusief grote delen van deze steden).
Waarbij ook netwerken buiten bedrijf raakten....
Niet dat ik zo 'n cloud fan ben, maar het gaat wel die richting uit en dan is DRM voor software dus niet meer nodig.

En als de stroom uitvalt lig je natuurlijk on premise ook plat....
UPS, generator, ....
Maar niet overal is dat geregeld, denk aan wijk kastjes.
Men moet afleren om zich verantwoordelijk voor de 'rest' te voelen

De meest gehoorde reactie 'hier'
"Niet iedereen heeft ....."

Ik snap dat belang niet, zolang je zelf je zaken op orde hebt, is het prima.
Storingen buitenaf kan je opvangen, naarmate het belangrijk voor je is.
Heb je continu electriciteit nodig, zorg voor een UPS en Generator, zoals @tweaknico aangeeft.
Moet je daarnaast ook 24/24 verbinding hebben, zal je een backup daarop moeten inrichten ( simkaartjes, satelliet internet, postduiven )

ik ben werkzaam in de beveiligingswereld, en de alarmcentrale heeft een uptime nodig.
Als je het pakket aan maatregelen ziet, wat daaraan genomen is, daar kan je zomaar 4 FTE per maand voor weg kunnen zetten.
En dat is alleen al op het moment dat er géén storingen zijn.

We testen dit maandelijks onder belasting ( gewoon de 230V eruit trekken ) en de boel een uur op de NSA laten draaien.
Op dat moment altijd 'ruzie' met wat collega's, want lastig, lichten vallen half uit, alleen bare essentials nog aanwezig ( dus FF geen nu.nl en facebook )

Voor thuis bijna ondenkbaar, maar ik kan me voorstellen dat je jezelf er tegen wilt indekken.
Zelf heb ik een 3G dongle met velcro aan mijn router hangen, FF simkaartje uit telefoon en in de router prikken, en er is weer verbinding( 3G, maar mail en basic internet beschikbaar wanneer nodig )
" Ik denk dat je dan even contact met MS moet opnemen want dat willen ze vast wel weten." Gesprekskosten? Op mail wordt namelijk niet gereageerd anders dan met een standaard reuteltje van maatregelen die je moet nemen voordat het probleem in behandeling genomen wordt... Na een aantal van die ervaringen laat je het wel uit je hoofd om in dit soort gevallen contact met support op te nemen!
En DRM lastig? Jazeker, maar geef jij maar eens een oplossing waarbij je illegaal gebruik kan voorkomen zonder DRM.
Sterker nog, je kan DRM voorkomen met illegaal gebruik.
Beetje overdreven, volgens mij is er 99,99% van de tijd geen probleem.
Vertel dat al die mensen die bij de vorige update ineens hun data kwijt waren.
Of bedrijven die vandaag niet kunnen werken omdat pro functies ontbreken.
Bedrijven zullen hier niet veel last van hebben, een beetje bedrijf werkt met MAK of KMS en zijn zover bekend niet hierdoor getroffen. Ook werken de pro functionaliteiten nog gewoon...
Bedrijven zullen hier niet veel last van hebben, een beetje bedrijf werkt met MAK of KMS en zijn zover bekend niet hierdoor getroffen.
Het merendeel van de bedrijven in Nederland zijn kleine MKB, die gewoon de Pro versie op hun computers gebruiken en geen MAK of KMS gebruiken.
Ook werken de pro functionaliteiten nog gewoon...
Heb je dit kunnen testen op een machine die gedowngrade is naar Home of roep je hier ook maar wat, net zoals de meeste Tweakers hier?

@MicGlou Thanks voor de info! Sorry dat ik nogal kritisch uit de hoek kom, maar naar aanleiding van hoe het in het artikel staat beginnen de Windows bashers direct van alles te roepen en ik kan moeilijk zien of iemand aannames maakt of spreekt uit ervaring (vandaar ook dat ik het vraag). Als alle Pro functionaliteit nog werkt, dan is er imho niet zoveel spannends aan de hand. Je kan geen nieuwe Pro versies activeren vermoed ik, das naar als je vandaag dat bij een hoop PCs had moeten doen, maar ik verwacht niet dat heel veel bedrijven dit als super impactvol zullen ervaren.

Ik heb juist expres de aanname niet gemaakt dat er daadwerkelijk downgrades zijn, ik stel over het algemeen 'als'.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 november 2018 16:08]

Ik roep niet zomaar wat... dat doe jij nu door de aanname dat er gedwongen downgrades zijn. Alhoewel het artikel hier op Tweakers dat wel een suggereert, lees ik nergens dat er mensen zijn die nu ook echt ineens gedwongen een Home versie draaien. Het zijn allemaal nog Pro versies ,alleen met een ongeldige activatie met de vermelding dat de licentie voor een Home versie bedoelt is. Even de gebruikers uitgesloten die zelf die downgrade in gang hebben gezet... zover dat kan dan.

Ik heb die problemen ook en zover ik kan controleren werken alle 'pro' functies zoals RDP en Bitlocker nog gewoon zoals het hoort... het draait nu in principe als een trail/test versie.
Anoniem: 120539
@MicGlou8 november 2018 15:41
Als je alle resultaten van een Google search in die richting mag geloven dan zijn er de afgelopen 24 toch wel heel veel meldingen van dit scenario.
Óf iedereen praat elkaar na, (wat wel vaker is gebeurd) of er is toch echt wel een probleem.

Edit/update:
Kom net langs een artikel dat wel eens zou kunnen beschrijven hoe het echt zit:
Although it looks like it, Microsoft is not forcing users to downgrade from Windows 10 Pro to Windows 10 Home. The bug is causing Windows 10 to think those who installed Windows 10 Pro have installed the wrong SKU, and is asking the user to install Windows 10 Home instead to rectify the issue. You don't need to do this.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 8 november 2018 15:44]

Dat is dus precies zoals ik het beschrijf... zover bekend zijn er geen geverifieerde gevallen bekend van systemen die echt ineens Home gedwongen geïnstalleerd hebben gekregen, maar dat de Pro licentie als een Home licentie wordt gezien.
Niet gedwongen, wel geadviseerd: "is asking the user to install Windows 10 Home"

En er zij mensen die de raad van Microsoft opvolgen wanneer ze een probleem hebben en dus downgraden.
https://lh3.googleusercon...0/2018-11-08_18-26-54.png

Hier toch echt een windows10 pro ( vanaf aanschaf ) DELL Optiplex
Geen hardware changes, geen gekke ( lees onofficiele ) software

RDP werkt dus niet meer.

Vreemde van het geheel, de PC er gelijk naast, zelfde model, versie en smaak ( op 2x ramgrootte na ) heeft dit niet gekregen
Ik heb vandaag precies hetzelfde gehad. Althans, nieuwe kale installatie van Windows 10 Pro 1803 met een product key van Windows 7 Pro. Hij accepteerde de key prima maar bij activatie dezelfde melding als in jouw screenshots. Kijk maar eens naar de laatste 5 karakter van de Product Key, die waren bij mij hetzelfde en kloppen dus ook niet....
MAK en KMS willen ook telkens her autentiseren,

Standalone installatie als MAK zullen om de 90 dagen een activatie renew krijgen.
KMS clients zullen ook om de 90 dgaen een renew krijgen Verschil is dat de activatie in huis is.

De KMS server daarintegen kan wel tegen het probleem aanlopen. De licentie wordt ook om de 90 dagen vernieuwd tegen de activatie server van MS. Volgens mij mag de activatie een keer mis lopen op KMS, renew zal dan 90 dagen later wel weer moeten worden uitgevoerd.
Dat is dan toch geen issue, zorgt er voor dat MS ruim de tijd heeft om hun issue te fixen. Als ze dat niet kunnen binnen 90 dagen, heeft MS veel grotere issues...
Jouw activatie renew kan natuurlijk ook net tijdens die paar dagen liggen dat die activatieserver eruit ligt...
Klopt maar dat maakt niet uit. de client moet binnen 180 dagen een renew krijgen loopt hij daar uit geen problee,m
Bedrijven zullen hier niet veel last van hebben, een beetje bedrijf werkt met MAK
Een beetje bedrijf kan uit slechts een paar mensen bestaan. Met ieder een pro-licentie.
Een beetje bedrijf kan kleiner zijn dan een groot gezin.
Absoluut, ik ging wat kort door de bocht, maar het is niet zo dat men nu ineens niet meer kan werken... de Pro functies werken nog.
Zoals boven gemeld, RDP schijnt niet meer te werken. Dus even een server overnemen, zit er niet meer in.
In elk systeem gaan er dingen fout (Film the Matrix legt dat mooi uit)

Het idee is dan lijkt me dat je gewoon de portemonnee trekt en de zaak oplost. Is goedkoper dan een 100% sluitend systeem.
Het is nòg goedkoper iedere aansprakelijkheid in de AV uit te sluiten.
Maar wie gaat die dan nog tekenen?
De gemiddelde consument.
Vertel dat al die mensen die bij de vorige update ineens hun data kwijt waren.
Het ging specifiek over de DRM nadelen, een update draaien heeft er toch niks mee te maken...
Of bedrijven die vandaag niet kunnen werken omdat pro functies ontbreken.
Bedrijven, waar dan 1 persoon werkt die er toevallig last van heeft?

Bedrijven moeten falen van hardware en/of software toch gewoon ingecalculeerd hebben, ja het is vervelend en ja het kan geld kosten maar dat doet autopech toch ook of een internetstoring of een stroomstoring? Als je bedrijf zoiets niet overleeft, dan so be it, dan heeft de eigenaar het echt heel erg fout gedaan...

Zo heel duur is een licentie ook niet (zijn je eigen woorden in de post waar je opschept dat je graag pirated versies draaide), dus een nieuwe licentie kopen kan ook nog een oplossing zijn (uiteraard minst aantrekkelijk omdat je MS natuurlijk ook niet wilt belonen voor het falen) als het echt moet werken binnen korte tijd...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 november 2018 13:22]

Zo heel duur is een licentie ook niet
Zeker tegenwoordig niet. Volgens mij blijft Windows nu gewoon Windows 10, dus een licentie blijft continue geldig.
Of bedrijven die vandaag niet kunnen werken omdat pro functies ontbreken.
Als ze geen volume license hebben dan is dat inderdaad verrot en kan dat voor problemen zorgen.
Maar als midden grote bedrijven en grote bedrijven een volume license hebben dan is er voor hun geen probleem, omdat hun KMS on prem draaien.

@Mark_88 Wat voor mij interessant is om te weten of dit alleen bij de RTM versies gebeurt of ook bij de OEM versies (e.g. Dell/HP/Lenovo). Is daar iets over bekend?
MS zegt daar niets over op het moment. En de user reports die ik gelezen heb, treden ook niet in zulke details. Mijn inschatting zou zijn dat alle installaties van W10 getroffen worden, want ik zie geen reden waarom een bepaalde groep uitgezonderd zou zijn van activatie-calls. W10 kost linksom of rechtsom altijd geld, dus altijd activatie checken.
Als een backup teveel moeite en geld kost dan kan die data sowieso al niks waard zijn en dus geen verlies...
Onzin, het gaat niet om het hebben van een backup, het gaat om manuren die je verliest omdat de boel niet meer werkt. Maar goed, als bedrijf zit je natuurlijk sowieso al vaak in de vertraagde update track, dus die hadden sowieso al veel minder last van die issue met de update.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 8 november 2018 13:25]

Dataverlies != manuren verloren?...
Ik heb het over dataverlies, de reactie waar ik op reageer heeft het over 'data kwijt waren' ;)
Dat het voor mensen en bedrijven met backup tijd kost lijkt me logisch, maar daar hebben we het dan ook niet over.
Je kan een backup niet restoren (en dus ook geen uren daaraan kwijt zijn) als de backup nooit gemaakt is omdat het teveel moeite was.

[Reactie gewijzigd door RGAT op 8 november 2018 13:25]

Ik heb het over dataverlies, de reactie waar ik op reageer heeft het over 'data kwijt waren'
Ja, daar heb ik het ook over. Jij stelt dat het zonder backup dus ook niet belangrijk was. Daarmee bagatelliseer je tevens het probleem voor als je wél een backup hebt, alsof het dan niet uitmaakt. Natuurlijk maakt het dan uit, die backup moet teruggezet worden. En naast de tijd die dat kost heb je ook nog te maken met de overhead die zo'n gebeurtenis met zich meebrengt.
Omdat ik het niet expliciet noem zeg ik dat backups terugzetten gratis is?...
Dan kan ik ook zeggen dat jij de tijd die in het maken van backups bagatelliseert :+ Lekkere logica.
Jij hebt het over de tijd die in restores gaat, dat heeft niets met dataverlies te maken, tenzij je de backups slecht hebt gemaakt...
Jij hebt het over de tijd die in restores gaat, dat heeft niets met dataverlies te maken
Jij bent de enige hier die louter kijkt naar het verlies van data. Als je even terugleest naar het begin van deze thread, dan zegt Sidiox:
Dit bevestigt wel maar weer eens dat dit soort DRM vaak de klant flink tot last is
Het gaat dus over last. Vervolgens kom jij, nadat computerjunky het dataverliesprobleem erbij haalt (ook al heeft dat natuurlijk niets met DRM te maken) aan met "als je geen backup hebt is je data niet belangrijk". Dat is dus óf offtopic (het deed er niet toe of de data belangrijk was, het ging om last), óf je bedoelt daarmee aan te geven dat als je wel een backup hebt dat je dus geen last hebt. Ik ging er vanuit dat je ontopic reageerde, en dus stelde ik dat wat je zei onzin was. :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 8 november 2018 14:56]

Iemand zegt dat er een probleem was met dataverlies door Windows update, ik reageer dat de update geen dataverlies veroorzaakt en dat een gebrek aan backups dataverlies veroorzaakt. Ik maak geen punt van hoeveel uren er verloren gaan, dat had je deels kunnen lezen uit dat ik het heb over 10,- USB sticks en Dropbox dat het over backups van particulieren gaat. Ik mag hopen dat je bedrijf in de slow update ring zit, backups heeft en meer dan wat USB sticks of Dropbox als backup, daarmee gaat het dus niet over bedrijven in deze thread, laat staan uren verlies.......
Verder hou ik er maar mee op, als ik alles letterlijk moet uitleggen wordt het een hele semantische discussie hier... Je kan niet even een comment plaatsen zonder dat je werkelijk alle factoren erbij moet halen, alle koeien uit de sloot en er een werkstuk van moet maken bij jou?...
Ja precies, je betrekt een compleet ander onderwerp erbij waar het niet over ging. Dat mag, maar ik heb je post in eerste instantie gewoon niet zo geïnterpreteerd. Ik vraag me af waarom je je nou zo aangevallen voelt en het meteen persoonlijk maakt?
Ik reageerde op 'Vertel dat al die mensen die bij de vorige update ineens hun data kwijt waren.' dat door die update van laatst geen dataverlies kon optreden, hooguit dat een eerdere fout (geen backups) daar effect kon krijgen. Oftewel een reactie op waar het over ging, ik raakte wat geirriteerd dat je daarna dat onzin verklaarde en over iets heel anders ging praten en de thread ontspoorde, excuses als het onvriendelijk over kwam, dat was niet de bedoeling maar het ging ergens anders over.
Lets agree to disagree I guess ;)
Ik mag toch hopen dat het meer negens zijn en dan nog wil ik liever niet aan de beademing hangen als die een reactivate moet hebben.
Maak je geen zorgen die draaien nog XP, de problemen zijn met windows 10 :+
Volgens mij was XP de eerste Windows versie die een activatie server nodig had. Dus zorgen zijn terecht.
...als je aanneemt dat het in XP hetzelfde werkt als in Windows10. XP wordt al best wel lang niet meer ondersteund dus als ze echt op XP draaien maak ik me eerder over andere dingen zorgen.
Het gaat uiteraard totaal off topic... maar hoezo zou jij je dan zorgen maken als er nog XP wordt gebruikt? Als een offline systeem daar bewezen helemaal stabiel mee draait, waarom niet? We hadden hier bijvoorbeeld tot kort geleden een luchtbehandelingssysteem op kantoor wat werd aangestuurd op een mid jaren '90 versie van OS/2 en nooit problemen gaf... nu hangt er sinds twee jaar een nieuw systeem aan (geen idee op basis van welk OS), regelmatig storingen.
Ik ben van mening dat Windows (10) in de meeste bedrijfs omgevingen geen keuze is, maar een must. Maar ook ik zou heel erg zenuwachtig worden als men Windows zou draaien op levens kritische systemen.

OS/2 is niet hetzelfde als Windows XP!

@MicGlou Helemaal mee eens, maar ik zou niet een standaard XP installatie als zo omschrijven... Bepaalde MS embedded versies lijken wel wat stabieler, maar zeker ook niet ideaal, ik heb daar te weinig ervaring mee om daar een goed waarde oordeel over te vellen. Wellicht dat mensen nog van vroeger herinneren dat ze Windows foutmeldingen op pinautomaten, displayboards etc. zagen, dat waren vaak niet de embeded versies maar reguliere versies van Windows. Ik heb dat toch iets te vaak gezien (in financiële omgevingen) om daar kritische systemen op te laten draaien...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 november 2018 16:17]

Het is puur een voorbeeld dat een verouderd en niet meer ondersteund systeem nog prima kan werken, in bepaalde gevallen zelfs beter dan nieuwere systemen.
"...(geen idee op basis van welk OS), regelmatig storingen."

Nou, raad eens... }:O
Eh nee, dat is zeker geen Windows 10... het is vrijwel zeker een Linux based systeem, maar van welke richting het komt geen idee.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 8 november 2018 14:20]

Een kennis in die wereld heeft het uitsluitend over windows systemen op dat gebied (gebouw beheer / lucht behandeling etc.) meestal op basis van plc's of controllers die door middel van een windows pc beheerd worden.
Voor remote access/control zal dat in de meeste gevallen absoluut vanaf een Windows machine gebeuren, maar dergelijke embedded systemen draaien in vrijwel alle gevallen op een vorm van Linux, daar zijn echt maar heel weinig uitzonderingen op.
Priva? om er een te noemen..(hij heeft anderen genoemd, maar deze heb ik alleen onthouden).

Aanvulling: apparaten werken deels autonoom, maar vereisen IE als bedienings browser.
Voor de minder intelligente modellen is er vrijwel altijd een XP PC naast gezet.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 8 november 2018 15:14]

IE wordt gebruikt voor remote access, dat heeft niets met de besturing ansich te maken... daar zal je toch echt onderscheid in moeten maken.

Maar dit dwaalt nu wel heel erg af van het onderwerp.
Zeker off-topic:
Toch nog: IE als vereiste voor een controller geeft aan dat apparaat voor die controller geen Unix/Linux systeem kan zijn... (tenzij er een Windows VM op draait, maar dan is het nog steeds een Windows systeem dat er in de lijn zit).
Voor de minder intelligente modellen is zo wie zo een Windows systeem vereist voor de bedieningssoftware .
Ehh nee, IE is 'simpelweg' een browser om een interface aan te roepen waarvan de ontwikkelaars op de systemen deze dan alleen maar compatible hebben gemaakt met IE vanwege specifieke functies/mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan unsigned certificaten... die systemen hebben wij hier ook, veelal verouderd.
Firefox, Chrome/Chormium etc. (ook vanaf windows systemen) werken niet op die controllers....
Inderdaad vanwege specifiek zaken... Certificaten worden zeker niet gebruikt.. (waarschijnlijk ActiveX items)... wat betekent dat voor de bediening hoe dan ook een WIndows systeem vereist is.

Maar nu is het zeer off-topic..., en sluit ik het hiermee af.
Dit bevestigt wel maar weer eens dat dit soort DRM vaak de klant flink tot last is.
Is het ook, maar daar schijnt niemand helaas een boodschap aan te hebben. Legitieme gebruikers zijn de mensen die de DRM schijtberg over hun heen krijgen, niet degenen die een ‘pirated’ versie gebruiken. Dat zou eigenlijk moeten omslaan, dat “piraten” met die berg te maken krijgen en dat legitieme gebruikers eens ‘beloond’ worden, omdat ze legitiem het pakket hebben aangeschaft, maar dat gaat nooit gebeuren helaas . . . :/ :/
Met pirated versies heb je ook altijd gezeik, zoals virussen en malware in de gehackte activatie, virusscanners die de boel blokkeren ook al is het geen virus, hacks die niet meer werken na een nieuwe service pack waardoor je weer een nieuwe crack moet zoeken, maar de oude hack heeft nog wat achtergelaten waardoor de nieuwe hack niet werkt, etc.

[Reactie gewijzigd door Blaise op 8 november 2018 12:49]

Dat hoeft niet. Als je weet wat je wilt binnenhalen en waar je het vandaan moet halen en ook weet wat je doet, dan kan je dat risico aardig beperken. Voornamelijk malware is ook maar iets van de laatste jaren en daarmee krijg je alleen te maken als de verspreiding van de verspreiding van de verspreiding pakt die nog eens een keertje een repack heeft, omdat die toevallig veel seeders heeft via de torrent/kazaa/weet-ik-het. Had je een originele Scene/Warez release (of hoe ze ook hebben geheten), dan had eigenlijk geen 'echte' last. Het risico is er niet minder om, maar je kan het aardig inperken.

Niet alleen bij Windows is er gezeur met DRM, ook en vooral bij games speelt het meer, want wie weet nog Spore en de eerste BioShock te herinneren ?? Die kregen destijds ook draconische DRM maatregelen mee, waarbij de illegale versie(s) heel makkelijk te installeren en te spelen waren. De voorbeelden hierin zijn legio waarbij legitieme gebruikers (Brein logo's bij DVD's, SecuROM iemand?) met allerhande dingen te maken hebben/krijgen, die bij niet-legitieme versies eigenlijk niet meer spelen en dat is gewoon jammer dat het nu éénmaal zo is . . .
Ik wilde net zeggen. Ik heb ook wel een tijdje een gepirate versie van Windows gedraaid, dat resulteerde minstens 1x per jaar in gezeik na een update oid. Dat is een enorm verschil met in al die jaren nu dus 1x een probleem met de activatieservers. Ik weet wel wat ik liever heb...

@Terrestrial Right... 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 8 november 2018 14:58]

Dat is ook vrij moeilijk, en die parallel kan je vrijwel overal op betrekken:

"Mensen die keurig afrekenen bij de Albert Heijn krijgen te maken met een lange wachtrij bij de kassa. Dat zou eigenlijk andersom moeten zijn. Dat de dief een lange kassa voor zich krijgt, en leeftijdscontroles. En dat de hardwerkende Nederlander legitieme gebruikers eens 'beloond' worden omdat ze de boodschappen gewoon wilden aanschaffen, maar dat gaat nooit gebeuren helaas..."
Jouw vergelijking gaat niet echt op in dit verhaal. Om daarop door te borduren: je hoeft niet bij de kassa de hoela-hoep sprong te doen of wordt je verplicht door een detectie poortje te lopen alvorens je kan afrekenen (cq. het softwarepakket 'gebruiken'). Met DRM wordt additionele randvoorwaarden gecreëerd waar je als eindgebruiker aan MOET voldoen om het product/softwarepakket te kunnen gebruiken, waarbij niet-legitieme gebruikers geen stroobreed hebben die in de weg wordt gelegd.

Dat moet anders en dat het eens een keertje druk is bij de kassa (als in dat de activatie/DRM server druk bezocht wordt), tja dat kan wel eens gebeuren en dit geval heeft toch wel ingrijpende consequenties voor eindgebruikers als in dat hun software pakketten niet volledig meer te gebruiken zijn . . .
Anderzijds zijn er ook genoeg "klanten" die niet zouden betalen wanneer er geen controle zou zijn. Het is helaas een necessary evil. Gelukkig valt het in dit geval mee. Behalve dat watermerk kun je volgens mij gewoon door.
Het zogeheten Windows Genuine Disadvantage™
Gaat niet helemaal lekker daar de afgelopen maand. Eerst die fall update problemen met een spontane purge van je documenten en nu dit :P Gelukkig kan je wel gewoon je PC nog gebruiken, dat scheelt. Hopen dat ze er van leren en het proces voor de toekomst verbeteren :) Sh*t happens sometimes.
Of gewoon weer vaste licentie sleutels gebruiken. Online activatie is nou niet een erg robuuste oplossing voor de gebruiker.
Online activatie kan prima werken en kan ook gerust robuust zijn maar ik vermoed dat hier ook spraken is van een soort "activation validation" waarbij Windows eens in de zoveel tijd opnieuw bij de activatieserver controleert of de licentie nog geldig is.

De vraag is dan, zit er een fail-safe in dat bij een mislukte poging tot controle er een soort "grace period" komt van 30 of 60 dagen waarin Windows later nogmaals probeert de licentie te valideren alvorens een downgrade of deactivatie te doen.

[Reactie gewijzigd door colinator op 8 november 2018 12:51]

Dit vroeg ik mij dus ook af. Waarom bij de eerste notice dat Windows 10 opeens een andere versie moet zijn voert ie dat direct uit? (Ik wist trouwens niet dat je blijkbaar überhaupt sleutels kan downgraden? Als dat normaliter niet mogelijk is, dan is het ergens wel luiheid dat Microsoft misschien heeft gedacht "Dat is niet mogelijk, dus we hoeven ook geen check in te voeren" ;) Logische luiheid, maar all the same: niet slim, zeker niet in corporate omgevingen.)

Een upgrade direct uitvoeren: ale, dat kan niet zoveel kwaad.
Maar een downgrade zou ik toch liever dubbel checken met de activatieserver...
Maar een downgrade zou ik toch liever dubbel checken met de activatieserver...
Hoe zie je dat precies voor je?

client -> server: Ik ben id 0x1234, voor welke editie ben ik geregistreerd?
server -> client: Jouw gebruiker heeft Windows 10 Home
(client: huh, da's raar, laat ik dat nog even checken)
client -> server: Ik ben id 0x1234, voor welke editie ben ik geregistreerd?

Ik heb een vermoeden welk antwoord er dan terugkomt...
Dat kan op diverse manieren; Het antwoord hoeft bij de 2e check niet hetzelfde te zijn zolang er maar genoeg tijd tussen zit voor bijvoorbeeld eventuele storingen zoals we nu bij MS hebben.

2 voorbeelden.

1. Windows geeft de gebruiker een melding - Licentie is niet geldig (of voor andere editie) en start een grace period van 30 of 60 dagen waarin de gebruiker nog volledige functionaliteit heeft. Zo heeft de gebruiker de tijd om het te controleren en eventueel een nieuwe licentie te regelen (indien de licentie inderdaad ongeldig is) of om contact op te nemen met Microsoft voor hulp mocht de licentie gewoon valid moeten zijn.

2. Windows start op de achtergrond een grace period van 30 dagen en controleert dan nogmaals de licentie. Klopt het dan weer? dan niks aan de hand en gebruiker merkt niks, klopt het nog steeds niet? Dan geeft Windows een waarschuwing aan de gebruiker alvorens een downgrade of deactivatie te doen. Zo krijgt de gebruiker ook de mogelijkheid om een actie hierop te kunnen doen.

* met het aantal dagen in deze voorbeelden kan je uiteraard spelen, het betreft puur een voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door colinator op 8 november 2018 13:16]

Het idee is om een wachtperiode in te lassen tussen de twee verzoeken.
Die periode kan (in dit geval) Microsoft gebruiken om de boel weer op orde te krijgen.

Dus dan wordt het:

client -> server: Ik ben id 0x1234, voor welke editie ben ik geregistreerd?
server -> client: Jouw gebruiker heeft Windows 10 Home
(client: huh, da's raar, laat ik dat nog even checken)
... wacht een dagje ...
client -> server: Ik ben id 0x1234, voor welke editie ben ik geregistreerd?
server -> client: Jouw gebruiker heeft Windows 10 Premium
(client: Oh... dan is het goed :) )
Maar op dat moment ben je heel specifiek deze bug aan het oplossen. Dat Windows ermee om moet kunnen gaan dat de activatieservers niet bereikbaar zijn (of wel bereikbaar, maar geven alleen een "unexpected error" foutcode terug), okee, da's niet meer dan redelijk. Maar de situatie afvangen waarin je een geldig antwoord terugkrijgt dat fout blijkt te zijn... Tja, ergens moet je toch een keer een grens trekken wat nog redelijk is om rekening mee te houden en wat dusdanig onwaarschijnlijk is dat de extra complexiteit van de oplossing (en bij licensing: het extra attack surface voor mensen die niet willen betalen) meer problemen veroorzaakt dan het oplost.
Fijn wanneer dit voor je server gebeurd.
Hoezo zou dit voor je server gebeuren daar gebruik je toch geen windows 10 voor.
Microsoft maakt er een gigantisch probleem van om te downgraden in licentie, omhoog kan met een enkel command maar omlaag onmogelijk, raar dat de activatieserver het op afstand zonder controle zomaar wel kan dan...
Precies. En dan bij alle MS medewerkers die double check uitzetten, anders komen we er nóg niet op tijd achter dat we een probleem hebben.
Nou nee. Het is niet robuust zoals blijkt. Zie ook alle ellende met games en online activatie. Diensten die niet meer bestaan en niet meer geactiveerd kunnen worden en zo nog een hele rits storingen die ik de afgelopen tien jaar voorbij heb zien komen sinds dat alles alleen nog maar online kan. Voor de consument voegt het weinig toe behalve frustratie als het (weer) niet werkt.
Diensten die niet meer bestaan en niet meer geactiveerd kunnen worden en zo nog een hele rits storingen die ik de afgelopen tien jaar voorbij heb zien komen sinds dat alles alleen nog maar online kan.
Welke Microsoft diensten, want daar hebben we het hier over, ken je als voorbeeld? Ik vind de activatie van een OS niet te vergelijken met bijvoorbeeld de activatie van een of andere online game waarbij de support wordt gestopt of waarbij de leverancier omvalt. Vergeet ook niet waarom er online activatie is: het tegengaan van het massale misbruik bij alleen lokaal geverifieerde licentiecodes. Online activatie voegt misschien weinig toe voor de normale consument maar zij (om iedereen even over een kam te scheren als voorbeeld ;) ) zijn wel mede oorzaak dat deze techniek steeds vaker wordt ingezet.

[Reactie gewijzigd door Bor op 8 november 2018 12:53]

Ik vind de activatie van een OS niet te vergelijken met bijvoorbeeld de activatie van een of andere online game waarbij de support wordt gestopt of waarbij de leverancier omvalt.
Hoezo niet te vergelijken ?

Ik betaal voor mijn games (vaak nog meer dan voor het OS !!!) dus ik wil ze ook kunnen gebruiken. Een, voor mij, nutteloos contact met een activatieserver boeit me als consument niet. Het kan echter wél stuk, dus het is alleen maar nadelig voor mij.

En bij het stoppen van support of het stoppen van de activatieserver hoort naar mijn idee een wettelijke toevoeging dat er een patch on-line moet komen die de noodzaak tot activatie uitschakelt. En eigenlijk ook voor de mogelijkheid om andere online servers op te zetten zodat ik ook on-line door kan.
Dit is af te dwingen door wettelijk te eisen dat die patches in een soort van digitale kluis beschikbaar moeten zijn vóór dat de game uit komt. Dan kan een faillissement van de producent ook geen roet meer in het eten gooien omdat die geen geld meer zou hebben om de patch te ontwikkelen.

Nogmaals: ik heb reeds betaald voor (het gebruikersrecht) op mijn games en OS. Daarmee heb ik ook het recht ze te gebruiken !
Je bent met de koop echter ook akkoord gegaan met de voorwaarden die gesteld worden. Als een online activatie / validiteitscheck daar een (voorwaarde) van is, dan ben je ook daarmee dus akkoord gegaan. Wilde of ben je dat niet, had je ook de keus de software niet te kopen. ;)
Je bent met de koop echter ook akkoord gegaan met de voorwaarden
Ik zal als consument wel moeten... daarom stel ik ook voor om de wet op dit punt aan te passen !

Zoals het nu gaat vindt ik het niet fair.
Je moet niets. Er zijn alternatieven genoeg, die een dergelijke validatie niet hebben of zelfs gewoon gratis zijn. Daarnaast is er geen wet specifiek hiervoor en acht ik de kans zeer minimaal dat zoiets überhaupt zal komen.

Elk bedrijf mag immers een validatie doen/hebben om hun software te beschermen en illegaliteit te voorkomen. Ik zie daarom geen reden om dit in te perken.

Als je het niet fair vind of zoiets niet mee akkoord gaat of wilt, geef je het beste het sterktste signaal af; koop het niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 8 november 2018 13:24]

Ik denk dat je onder consumenten bescherming nog wel een kans maakt. De software wereld gebruikt ook bakken met click-through licenses/contracten. Die zijn op een aantal punten ook al niet geldig bevonden (resellen van OEM licenties bijv.). Als MS besluit activatieservers uit te zetten en je (legaal) gekochte Windows kun je niet meer installeren dan heb je wel grond voor een zaak. Dat MS geen support levert op het OS is irrelevant voor de vraag of je als consument de software mag installeren.
Ik vind het een andere situatie wanneer je bv een bedrijf als Microsoft gaat vergelijken met de activatie bij een online game ivm omvang en aanzien van het bedrijf, het andere gebruik van de software etc.
Nogmaals: ik heb reeds betaald voor (het gebruikersrecht) op mijn games en OS. Daarmee heb ik ook het recht ze te gebruiken !
In sommige gevallen betaal je voor het gebruik als een dienst / service en vervalt deze op een gegeven moment wanneer bv servers offline gaan. Een offline activatie patch nadat de leverancier er mee stopt is een leuk idee voor software welke ook offline te gebruiken is. Bij bv online games werkt dat niet.
Een offline activatie patch nadat de leverancier er mee stopt is een leuk idee voor software welke ook offline te gebruiken is.
Dankjewel O-)
Bij bv online games werkt dat niet.
Daarom schrijf ik ook:
En eigenlijk ook voor de mogelijkheid om andere online servers op te zetten zodat ik ook on-line door kan.
Dat geeft een actieve community tenminste wat legale (!) mogelijkheden !
Nou nee. Het is niet robuust zoals blijkt
Hoe vaak heeft Microsoft problemen gehad met online activatie gedurende de redelijk lange tijd dat ze het al gebruiken?
Zoals colinator zegt het kan prima werken en het kan ook robuust zijn, iets wat MS ondertussen wel bewezen heeft.
Als er een storing is is het per definitie niet stabiel en robuust. Dat het niet vaak gebeurt is ook in het belang van MS en reputatieschade. Maar robuust en stabiel is het dus zeker niet.
Als je met robuust en stabiel bedoelt dat het 100% uptime heeft dan kun je die termen wel vergeten, dat is namelijk vrijwel nooit zo, alles kan kapot...
Ja. Dat bedoel ik.
ik ken het probleem, is vooral irritant met spellen die een key nodig hebben {zoals RTC 1} en je niet meer kan activeren via een originele CD, dan is eigenlijk de enigste optie een cracked versie te gebruiken.
... waarbij Windows eens in de zoveel tijd opnieuw bij de activatieserver controleert of de licentie nog geldig is
Waarbij voor mij de vraag is, waarom zou dat moeten als ik een permanente, gecontroleerd geldige sleutel ingevoerd heb? Waarom moet Microsoft dan alsnog de mogelijkheid hebben om deze te revoken?
Uuhm, jouw permanente gecontroleerd geldige sleutel kan op het internet is terecht gekomen zijn en daarna door 350.000 andere mensen gebruikt, waardoor Microsoft besluit om deze key te revoken?
De originele eigenaar van de key kan zich dan bij Microsoft melden en uit gaan leggen hoe dit heeft kunnen gebeuren, waarna hij of zij een nieuwe key kan krijgen (mits de uitleg plausibel en niet tegen de EULA en/of de wet is).

[Reactie gewijzigd door walteij op 8 november 2018 12:54]

Die permanente sleutel wordt gecontroleerd op het moment dat je activeert. Daarna zou die sleutel niet langer bruikbaar mogen zijn. Dus die 350.000 anderen zouden niets aan jouw permanente sleutel hebben, omdat die allemaal niet zouden moeten kunnen activeren.
Als de sleutel daarna niet meer bruikbaar is, dan zou je daarna nooit meer Windows opnieuw kunnen installeren.
Wel als de activatie een hardware profiel van je systeem maakt en her-activatie met een (vrijwel) gelijk profiel toestaat. Niet waterdicht, maar ook niet afhankelijk van het wel en wee van Microsoft servers.
Wel als de activatie een hardware profiel van je systeem maakt en her-activatie met een (vrijwel) gelijk profiel toestaat. Niet waterdicht, maar ook niet afhankelijk van het wel en wee van Microsoft servers.
Zoiets als 'GenuineTicket.xml' ? Dat activeert jouw nieuwe clean-install alsnog zonder een key te moeten invoeren danwel een activatieserver te bezoeken.

Ik maakte dat ticket aan een paar jaar geleden, in de hoop dat het zal werken wanneer ik tzt overstap op Windows10.

https://answers.microsoft...f1-4cad-92d7-99732b0313d6
Hoe zie je dat voor je met KMS/MAK keys? Die zijn juist bedoeld voor gebruik door meerdere personen. Bij grotere bedrijven wordt dan een KMS-server geinstalleerd, maar kleinere bedrijven doen dit lang niet altijd.
Dan kan die periodieke verificatie en eventuele revoke door de KMS server van het bedrijf afgehandeld worden. Heb je Microsoft niet voor nodig. Overigens heb ik nog geen bedrijsmatige gevallen gehoord van dit probleem. Mijn aanname is dat het voor KMS gebruikers sowieso anders ingeregeld is
Correct. Die activeren tegen de lokale KMS en je trekt daar je aantallen uit die je rapporteert en vervolgens betaalt.
Bij jou thuis is dat wel zo, maar corporate gebruiken we toch echt volumelicenties (die je wel kan delen en met 100.000 man kan gebruiken)
Ik heb nog geen corporate meldingen van dit probleem voorbij zien komen, voor volume licenses speelt dit probleem schijnbaar niet. Daarmee is het een specifiek eindgebruikersprobleem, waarvan ik blijf vinden dat een key die ik op mijn hardware activeer niet meer bruikbaar mag zijn op andermans hardware, en dat daarom ook een periodieke check tegen Microsoft's key servers niet nodig zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door scsirob op 8 november 2018 13:28]

Ik had het ook niet zozeer over dit probleem, maar meer op jouw opmerking dat je het schijnbaar een slecht idee vind dat keys uberhaupt kunnen gerevoked worden. Terwijl daar legitieme use cases voor zijn (bijvoorbeeld corporate waar ik het over had)

Nog een andere use case is thuis gebruik, stel jouw SSD crashed, ga je dan een nieuwe licentie aanschaffen? Je wil toch jouw code nog eens kunnen hergebruiken? Dat kan meestal zo'n keer of 3. Maar stel dat je al aan jouw vierde computer bent? Een nieuwe key kopen dan maar?
Neen dan kan MS gewoon jouw eerste 3 installaties revoken, zodat je alsnog jouw key kan gebruiken op jouw nieuwe machine.
Nee, dat is natuurlijk geen optie. Dan ga je daarna namelijk zeuren dat je sleutel het niet meer doet voor jouw machine bij een her-installatie. En laat nu net dat een van de problemen zijn die Microsoft heeft proberen op te lossen met een on-line activatie.
Zou je dan alvorens te downgraden niet eerst eens even kijken hoe vaak die sleutel zich heeft aangemeld?
Klopt, maar maakt het illegaal gebruiken van Windows toch ietsjes moeilijker. Online is niet zaligmakend, mee eens maar offline helaas ook niet. Het is waarschijnlijk gewoon afwegen geweest voor M$. Zit er zelf ook mee, zolang het weer automatisch gaat werken ben ik tevreden.

Ben benieuwd hoe vaak ik trouwens vandaag belletjes ga krijgen M.B.T. dit probleem :P
Klopt, maar maakt het illegaal gebruiken van Windows toch ietsjes moeilijker.
Maar dat is het probleem van MS, dit is een probleem voor de klant (en ook alleen de klant; ik heb geen flauw idee of er gehackte versies van Windows 10 zijn, maar als die bestaan, dan zullen die waarschijnlijk geen last hebben van dit probleem). Als Mac OS en Android nooit dit soort problemen hebben, dan is het geen goede reclame voor Windows.
Als Mac OS en Android nooit dit soort problemen hebben, dan is het geen goede reclame voor Windows.
En dan twee producten noemen die geen activatie vereisen met een key. :z
En dan twee producten noemen die geen activatie vereisen met een key. :z
Inderdaad, daarom juist; als het niet hoeft, dan kan het ook niet fout gaan.

De gemiddelde klant zal het een worst wezen hoe het verdienmodel van MS in elkaar zit. Normale gebruikers zien alleen dat op hun ene apparaat software staat die gewoon, zonder gezeur en zonder problemen, werkt en hun andere apparaat geeft altijd gezeik. In een wereld waarin MS geen monopolie op "pc OS" meer heeft, kunnen ze zich dat niet veroorloven.
Hoe vaak zijn er dan al KMS problemen geweest?
zonder gezeur en zonder problemen, werkt en hun andere apparaat geeft altijd gezeik.
Altijd gezeik? Vertel me meer. Ik heb nooit problemen met mijn W10 bakkie.
Op deze grote schaal? Ik kan me zo snel geen andere herinneren. Maar zelf heb ik een keer een avond zitten vechten om een keurig legale installatie geactiveerd te krijgen (ik kan me helaas niet meer herinneren wat toen precies het probleem was; het is een aantal jaar geleden).

Overigens weten jij en ik dat dit probleem een compleet andere oorzaak heeft dan de update die alle bestanden wiste, maar voor "gewone mensen" is dat onderscheid er niet; zij zien alleen dat Windows twee keer problemen geeft.
Jij vraagt ook nu weer nogal naar de bekende weg (ik heb nog een korte uitleg aan m'n vorige bericht toegevoegd zodat je het punt hopelijk snapt), maar robvanwijk schrijft dus dat het op sommige apparaten prima gaat en op andere altijd gezeik geeft. Dat komt dus precies overeen met jouw ervaring! Jij hebt zo'n apparaat waarop het prima gaat, en een ander eentje dat gezeik geeft.

Het probleem van dit soort dingen, dat zie je bijvoorbeeld ook als Apple weer eens een issue heeft, is dat de mensen die het probleem toevallig niet hebben, het al snel afdoen als een incident en bagatelliseren. "Het kan nooit erg zijn, want anders had ik er ook wel last van gehad". Zo werkt dat natuurlijk niet. Als er meer dan een paar procent uitval is, is er gewoon een vervelend probleem en dat weet de fabrikant hopelijk ook wel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 november 2018 19:26]

Misschien daarom dat die nooit dit soort problemen hebben? Klinkt als een dooddoener, is het natuurlijk niet. De gevoeligheid voor problemen (EDIT: en daarmee dus ook dat deel van de concurrentiepositie!) hangt af van de keuzes van de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 november 2018 19:21]

Klopt, maar maakt het illegaal gebruiken van Windows toch ietsjes moeilijker.
Het is nog nooit zo makkelijk geweest om Windows illegaal te gebruiken. Er zijn activators die het met een enkele druk op de knop of scriptmatig kunnen. Het is nog simpeler dan dat je vroeger een serial moest invullen (oh 040-1111111... wat een tijden).

Piraten lachen overigens in hun vuistje over dit soort nieuwsberichten. Hun eigen activatieoplossingen hebben namelijk niet dit soort problemen. :+ Weer een voorbeeld waarbij de legitieme klant wordt benadeeld door systemen die geen waarde toevoegen voor de klant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 november 2018 13:09]

Met de vorige versies was het al zo dat ik bij een installatie met een legale Windows licentie beschikbaar, op een gegeven moment maar direct een crack uitvoerde na installatie, omdat ik klaar was met dat hele telefonische activatie gezeik en nonsense voor stront.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 9 november 2018 12:49]

Aangezien MS steeds minder verdient met Windows, zou het een netto besparing kunnen zijn: activatieservers uit. Geen support nodig etc. Ook weet je zeker dat OEMs dan niet moeilijk doen en gewoon windows leveren bij hun platform.
Die vaste licentiesleutels zijn er nu nog steeds wel. Alleen het online activatie deel kan dus een betere fallback gebruiken dan nu het geval is. Overigens best overtrokken, Microsoft heeft online activatie van hun software al jaren, gebruikten dat al voor Windows 10 (dat overigens ook al 3 jaar op de markt is) en nu zijn er voor het eerst problemen in al die jaren en opeens is het systeem maar slecht? :? Beetje kort door de bocht, niet?
Zodra ze er mee begonnen heb ik Windows het raam (pun intended) uit gegooid.
Ik heb een legitieme Windows sleutel en het is geactiveerd..
Er hoeft dan toch niet elke keer geactiveerd te moeten worden als ik mijn laptop aanzet?
Je bedoelt dat iedereen op aarde dan samen 1 serial kunnen delen omdat er toch geen online controle is :Y)
Dat zou ik echt nooit doen! Dat mag niet!
Andermans serial gebruiken? Dat zou ik nooit doen! Das illegaal en daarom tegen de wet. :+
'te duur' :+
Windows 7 upgrade van Vista: 75,- gebruikt vanaf 2009 tot en met 2015 toen ik de gratis upgrade naar W10 ermee kreeg die nog met gemak 5 jaar mee kan (waarschijnlijk langer aangezien W11 waarschijnlijk niet meer komt, maar voor de rekensom even 5 jaar...)
Dus iig 14 jaar Windows voor 75,- wat neerkomt op 5,36 (naar boven afgerond) per jaar of 0.014 euro per dag :+
Vraag me af wat voor budget je dan hebt als 1,4 cent per dag te duur is... Loop dan even naar de supermarkt en zoek naar een 5cent muntje op de grond :)
Dit wordt nog bijna betaalbaar als Windows 10 de komende 10 jaar meegaat op deze licentie (wat naar alle waarschijnlijkheid het geval is...)
Dan is het 3,95 per jaar of 0.0108 euro per dag :z
Tja ik had echter een retail nodig omdat ik heel vista genegeerd heb net als dat ik 8 en 8.1 genegeerd heb voor de bagger dat het is.
En de ultimate die ik nodig had omdat daar de aanpas tools alleen in zaten had me destijds 240 euro geweest.
Je berekening per jaar en dag is natuurlijk leuk maar complete onzin want je moet het geld in 1x ophoesten niet iedere dag een paar cent.
Daarom spaar je het op en maak je een budget, punt is dat Windows 'te duur' is natuurlijk onzin is.
"Loop dan even naar de supermarkt en zoek naar een 5cent muntje op de grond."

En dat elke dag. Ja hoor. 8-)
Punt is dat 0.01 euro per dag niet eens de moeite is om over na te denken ;)
Als je van Pro naar Home gaat kan je volgens mij Hyper-V niet meer gebruiken... Wat gebeurt er met deze machines? Ik laat mijn desktop wel een paar dagen uitstaan :P
Dat kan kloppen, volgens mij kan je ook geen Remote Desktop meer gebruiken. Dat zou wel vervelend zijn omdat je dan de boel dus ook op locatie moet gaan herstellen. :+
Inderdaad RDP geeft ook issues, Hier kan je eventueel zien wat je wel met Pro kan en niet meer met Home: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions
nee je kan die pc zelf niet overnemen met RDP, je kan wel naar andere pc's connecteren ( tenzij die ook een downgradenaar Home gehad hebben natuurlijk )
Of nog erger: Windows Home heeft zelfs geen ondersteuning voor een domeinen, enkel voor werkgroepen. Stel je voor dat je toekomt en weer 100'n PC's mag gaan deployen om ze weer in het domein te steken.
Maar dan kom je al weer in de MAK/KMS structuur met je volume licenses van Microsoft als je in een midden grote organizatie of grote organizatie zit.
Lekker als alle pcs uit je domein gekegeld worden want home ondersteund ook geen domeinen, enkel workgroup.
Anoniem: 378762
8 november 2018 12:33
Ik neem aan dat dit niet zakelijk gebeurt als je in een domein hangt? Want dan heb je echt stront aan de knikker bij bedrijven dat ze de netwerkshares en dergelijke niet meer op kunnen. Printers onbereikbaar.........
Bij ons in ieder geval 2 Windows 10 machines die dit hebben en die in een domain hangen, network shares en printers zijn gewoon bruikbaar :)
Ook na een herstart? Want als een Pro een Home versie gaat worden kun je niet meer in het domein hangen. Alleen werkgroepen zijn dan mogelijk. Je zou dan ook alleen lokaal kunnen inloggen lijkt mij in de werkgroep.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378762 op 8 november 2018 13:11]

Ja dan ook nog, bij mij is de melding weg na een reboot maar met slui.exe geeft hij nog wel aan dat hij niet geactiveerd is.
Ik heb een Windows 10 Pro installatie maar hij geeft bij de troubleshoot aan "We found a Windows 10 Home digital license for this device running Windows 10 Pro".

Windows 10 home ondersteunt sowieso geen domain lidmaatschap, en de PC's zitten ook gewoon nog in het domain.

Ik denk dat het qua functionaliteit niks verstoort, maar dat het alleen een melding is doordat de activatie server van Microsoft problemen heeft.
Dan valt het nog mee eigenlijk. Bericht van Tweakers mag dan wat aangepast worden. Nu leest het alsof je Pro ineens een Home versie wordt. Gaat alleen om een melding. Bedankt.
Ik hoop alleen dat de pro-key teruggezet wordt, en niet de huidige in je profiel wordt opgenomen gekoppeld aan deze hardware
Want dan wordt elke reinstall een home, ipv een pro versie

Zou je nu gaan her-installeren ga je 'terug' naar home ..
Mijn key in depc- eigenschappen is naar XXX-XXX-XXX-XXX gezet.
Hier in het bedrijf met 70 medewerkers geen last gehad van deze storing. Alle Windows 10 Pro desktops werken naar behoren.
Anoniem: 120539
8 november 2018 13:23
Vooral die downgrade van Pro naar Home vind ik wel een spannende.
Wat doet dat met Bitlocker en de Domainjoin?
Remote het probleem oplossen wordt ook wat lastiger als ook RDP niet meer mogelijk is.
Heb hier blijkbaar ook gelukkig dat Windows op mijn home server simpelweg niet meer geactiveerd is. Daardoor blijft het wel een Pro en kan ik er dus gelukkig nog aan via RDP. Maar ik heb dus wel een melding op mijn desktop dat ik moet activeren.
Op mijn Surface Pro heb ik daarentegen helemaal geen probleem.
Op mijn Surface Pro heb ik daarentegen helemaal geen probleem.
Zo hoort het ook, maar het is geen garantie. Er vanuit gaande dat het een MS-apparaat is, is geen garantie. Vaak genoeg problemen met upgrades en updates gehad in het verleden.

En dat is dan een laptop van Microsoft zelf ..!
Klopt. Te vroeg gejuicht. Boot net mijn SP3 opnieuw en zie nu ineens ook daar de melding dat hij niet geactiveerd is...
Shit. Ben benieuwd of mijn vrouw straks ook komt klagen.
Twee werkdagen wachten, voor een eventuele oplossing.
Je kan toch gewoon de communicatie tussen deze servers blokkeren?
Niet iedereen. Win10 houdt nogal van de auto- (forced) updates. Zo heb ik thuis een blij Win10 systeem waar ik alles zelf bepaal en dus nu nog lekker werkt, maar het systeem op werk is sinds vandaag onwerkbaar. Toen dat systeem eindelijk opgestart was, na 3 uur updates configureren met -tig herstarts, is het gebruikersprofiel weg. Je logt dan in als een eenmalig profiel en alles wat je doet is na een herstart weg. Ja, zelfs documenten die je tiept en opslaat.

Ik dacht zelfs dat het aan de hardware lag. :(

Edit:
Ik ben dan ook blij om dit artikel te zien. Ligt het toch niet helemaal aan mij. :P

[Reactie gewijzigd door HMC op 8 november 2018 14:09]

dat heeft niks te maken met je hardware of Windows license. dat is een profile issues vaak na een update van .NET framework.

https://appuals.com/temporary-profile-issues-in-windows-10/

volg de stappen van solution 2 en je hebt je profile weer.
Hopelijk kan Windows wanneer BitLocker actief is de hardeschijf tijdens het downgraden decrypten want anders zou het wel vaag worden :X
Windows Home kan bitlocker-schijven lezen, alleen niet permanent ontsleutelen, dus je moet elke keer de key opgeven.
Mooi man dat altijd online geleuter van ze met die constante communicatie met die servers van ze. Gelukkig heeft mijn 2de install nergens last van omdat ik alle connecties met MS servers verboden of verwijderd heb en windows 10 zwaar geript en getweaked heb om het enigszins werkbaar te houden.

Ze moeten zich best wel schamen dat een fout aan hun kan direct tig miljoenen systemen kan beïnvloeden.
Dit gaat niet meer om schoonheids-foutjes maar om grove fouten en errors in het design die veel data gekost heeft en nu systemen mogelijk vatbaar of onbruikbaar maakt door het verliezen van bitlocker, groepsbeleid, azure support, toegewezen toegang, domeindeelname en extern bureaublad.
Gelukkig heeft mijn 2de install nergens last van omdat ik alle connecties met MS servers verboden of verwijderd heb en windows 10 zwaar geript en getweaked heb om het enigszins werkbaar te houden.
Dat zegt niets, mijn W10 Pro heeft vanochtend nog naar updates gezocht en heeft nergens last van. Dat het bij een specifiek persoon wel of niet werkt geeft helemaal geen indicatie over hoe erg de problemen wel/niet zijn.

Wat ik helemaal vreemd vind is dat er gesproken wordt van een auto downgrade naar Home, dat zou betekenen dat dergelijke Pro installaties niet meer kunnen aanmelden op een domein of Azure AD, dat zou best wel eens een enorme impact kunnen hebben op de kleine MKB die geen Enterprise gebruiken. Ik ben benieuwd of hier wat medewerkers van MSPs op kunnen inwegen of ze dergelijke issues vandaag al zijn tegengekomen in hun omgevingen. ipv. dat hier individuele gebruikers W10 de lucht in prijzen of de grond in boren...

Als dat inderdaad op grote schaal kan gebeuren door een issue met een license server, dan moet MS daar significante wijzigingen gaan aanbrengen zodat een downgrade door een storing nooit meer kan voorkomen.
en windows 10 zwaar geript en getweaked heb om het enigszins werkbaar te houden.
Tjee als het leven met Windows zo zwaar is moet je echt eens overwegen om Mac or Linux te gaan gebruiken. Op zijn best werkt jouw win10 nu maar enigszins nietwaar?
linux en mac werken helemaal niet voor mijn doeleinden dus die zijn helemaal geen optie (ondersteunen zo goed als geen games en ondersteunen mijn foto bewerking suites niet zo nauwelijks.)
Windows 7 is dus nog altijd mijn main os en dat zonder updates vanaf 2012 omdat updates de boel stevig vertragen..
Mijn windows 10 install is er alleen voor de games waarmee ik windows 10 door mijn strot geduwd krijg en dus geen keuze heb.
Mooi feitje windows 10 stock vs windows 7 geript 3-9% performance verschil.
Windows 10 is gewoon ruk voor mijn fps (getest met gta, the hunter call of the wild, witcher 3 en ark).
Enige 'voordeel' wat je van windows 10 kan zeggen is dat de games minder ram gebruiken maarja daar heb ik niks aan als de fps lager worden en genoeg ram heb.


En bij windows 10 blijft de ui een frustratiepunt. Als ze nou eens minder koppig zouden zijn en de gebruier alles aan laat passen met een tweak tool is er geen probleem maar er zit gewoon teveel tablet en laptop bagger in windows 10 die me op de desktop in de web zit.
Windows 7 is dus nog altijd mijn main os en dat zonder updates vanaf 2012 omdat updates de boel stevig vertragen..
Toegegeven, updates installeren op moderne Windows versies is naar omdat nog voor een lange tijd bepaalde processen CPU cores op 100% laten CPU stoken. Als dat eenmaal klaar is dan draait het OS gewoon zoals het zou moeten draaien.

Wat ook helpt is als je een eigen WSUS server draait met alleen kritieke en beveiligingsupdates. En voor Windows 10 'gewoon' Enterprise LTSB/LTSC gebruiken. 10 jaar ondersteuning, en geen tussentijdse upgrades. Verder compenseert iets als Classic Shell de verbeterdrang van Microsoft wat. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 november 2018 13:49]

Tjee als het leven met Windows zo zwaar is moet je echt eens overwegen om Mac or Linux te gaan gebruiken. Op zijn best werkt jouw win10 nu maar enigszins nietwaar?
Als je denkt dat Mac geen significante issues heeft met zijn OS, dan heb je niet voldoende Macs ondersteund. Das niet zo heel vreemd omdat ze niet in grote getalen worden gebruikt in het bedrijfsleven. SMB issues die keer op keer terug komen (een paar minor releases gefixed en dan weer bij de major release of een minor release weer stuk). Of functionaliteit er uit slopen en zeggen dat je het 'magisch' fixed en dat toch niet doet en je het nu dus helemaal niet meer kan fixen zonder een complete herinstall...

Linux is geen W10 vervanger, niet omdat Linux ruk is, maar omdat software support ruk is.

W10 is 'the lesser of evils', dat er dingen fout op gaan betekend niet dat je zomaar over kan op iets anders, het is eerder dat MS het moet fixen dat het niet meer op die manier fout kan gaan. Een downgrade door een licentieserver issue is toch haast onvoorstelbaar. Dat je installatie opeens niet meer als actief staat, sure, maar geef dan een 10 dagen grace period dat als MS zelf issues heeft ze die kunnen oplossen voordat de klant er last van krijgt...

@26779 Zonder gebrek aan functionaliteit die jij gebruikt, dat is heel wat anders. En ook al heeft Linux een hele 1,41% marktaandeel, dat betekend nog niet dat die allemaal geheel geen Windows of MacOS gebruiken. W10 is nog steeds mijn main OS, maar ik heb ook een paar VMetjes met Linux draaien (en ook met Windows).

Ik ben geheel ermee een dat MS er een potje van maakt met phone-home rommel in W10. Dat maakt echter geheel niets uit voor onze afhankelijk er van.

En wellicht heb je geen gehannes met een activatie server, maar je zit nog steeds met repositories, daar kan ook van alles mis mee gaan. Van foutjes tot gehackde repositories (al eerder gebeurd). Daarnaast is Linux een heel stuk gebruikers onvriendelijker dan W10, natuurlijk afhankelijk van de distro...

Ik zou Linux ook graag zien als een ware vervanger voor W10, maar ik vermoed dat een dergelijk brede acceptatie minstens nog 10-20 jaar weg is op het huidige tempo. Het zou trouwens ook makkelijk kunnen dat dat schema helemaal in duigen wordt gegooid door een legio oorzaken. Wat Valve aan het doen is voor Steam games, Wine, etc. zal echt nog een heel stuk verder doorontwikkeld moeten worden voordat een volgende generatie er breed mee aan de slag gaat...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 november 2018 20:09]

[...]
Linux is geen W10 vervanger, niet omdat Linux ruk is, maar omdat software support ruk is.
Als Linux geen Win10 vervanger is, dan vraag ik me af waarom ik al een jaar of 6 Linux only op de desktop heb zonder gebrek aan functionaliteit.
W10 is 'the lesser of evils'
Dat ligt er maar helemaal aan vanuit welk standpunt je dit bekijkt. Voor mij is privacy belangrijk. De laatste paar Win10 updates zijn dusdanig volgeplempt met spyware and phone-home rommel dat alleen dat al voor mij een reden is om ver van windows 10 weg te blijven.

Verder hoef ik me in ieder geval niet ongerust te maken dat een of andere activatie server de boel loopt te verpesten.

/edit: @Cergorach Wow... je gooit er nu zelf ook wel een hele berg drogredenen tegen aan.
Ik ben geheel ermee een dat MS er een potje van maakt met phone-home rommel in W10. Dat maakt echter geheel niets uit voor onze afhankelijk er van.
Nu maak ik het ook even persoonlijk: IK ben niet afhankelijk van MS, JIJ blijkbaar wel....
En wellicht heb je geen gehannes met een activatie server, maar je zit nog steeds met repositories,
En wat zijn die repositories toch handig. Met 1 druk op de knop _alle_ software bijgewerkt naar de nieuwste versie. Dus geen last van allerlei 3rd party updates die je 1 voor 1 af moet gaan.... MS doet een poging om ook iets dergelijks te impolementeren met de store, maar dan zit je dus direct weer aan de phone-home rommel vast....

[Reactie gewijzigd door 26779 op 9 november 2018 09:45]

Ik verbaas mij vooral over het laatste zinnetje in het artikel:
"Microsoft benadrukt dat de klantenservice van het bedrijf bellen in dit geval geen soelaas zal bieden."
Je veroorzaakt als bedrijf een probleem en geeft vervolgens geen enige vorm van service om het op te lossen.

Verder ben ik wel benieuwd of je bij een mogelijke downgrade ook automatisch weer een upgrade krijgt. Ik heb er zelf (vooralsnog) geen last van, maar kan me goed voorstellen dat je dit wel zou willen weten als het je overkomen is.
Ik denk eerder dat ze bedoelen dat de helpdesk dit niet kan oplossen en je moet wachten tot de activatie server gefixed is
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee