HPE stelt supercomputer in ISS beschikbaar voor experimenten

HPE laat weten dat het zijn Spaceborne Computer beschikbaar stelt voor de astronauten in het ISS of aardse onderzoekers, zodat het apparaat gebruikt kan worden voor experimenten in de ruimte. Tot nu toe is de supercomputer enkel gebruikt voor diagnostische tests.

HPE meldt dat astronauten aan boord van het ISS de Spaceborne Computer vanaf nu kunnen gebruiken voor het analyseren en verwerken van data. Die gegevens zijn afkomstig van wetenschappelijke experimenten die aan boord van het ISS zijn uitgevoerd. Tegenover de website Spacenews meldt Mark Fernandez van HPE dat onderzoekers en astronauten hun experimenten nu kunnen vormgeven, wetende dat er met de Spaceborne Computer een 'miniatuurdatacenter' aanwezig is. Het is echter niet heel waarschijnlijk dat astronauten de primaire gebruikers zullen worden, gelet op hun drukke schema's. Fernandez denkt dat vooral onderzoekers op aarde gebruik zullen maken van de Spaceborne Computer, omdat het direct kunnen verwerken en analyseren van de data in het ISS heel wat tijd zal besparen.

Het idee is dat er dan geen assistentie of additionele rekenkracht van de aarde meer nodig is en er dus bandbreedte wordt bespaard in de NASA-datastroom tussen de aarde en het ISS. Dit scenario, waarbij de rekenkracht door een supercomputer in de ruimte direct ter plekke beschikbaar is, is met name van belang voor eventuele toekomstige ruimtemissies, zoals die naar Mars. Als er dan namelijk nog hulp van de aarde nodig zou zijn, komt een aanzienlijke vertraging, tot wel 24 minuten, om de hoek kijken. Dat komt doordat de signalen tussen Mars en de aarde heen en weer moeten, en daarnaast zal een deel van de berekeningen ook nog eerst op de aarde moeten worden uitgevoerd.

De Spaceborne Computer ging in augustus 2017 met een Falcon 9-raket van SpaceX richting het ISS. In het afgelopen jaar is getest of de supercomputer bestand is tegen de omstandigheden in de ruimte, zoals het gebrek aan zwaartekracht, ongeplande stroomuitval, of onvoorspelbare stralingsniveaus. De computer bleek hiertegen bestand.

HPE's supercomputer is echter niet voorzien van aanvullende bescherming op hardwaregebied. Om de computer bestand te maken tegen de omstandigheden in de ruimte, was HPE grotendeels afhankelijk van software die allerlei factoren zoals de stroomvoorziening en koeling monitort. Als er abnormale waarden werden gemeten, werd het probleem geïsoleerd of anderszins opgelost. Elk systeem van de Spaceborne Computer is zelfstandig en kan zelf fouten detecteren en isoleren.

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat de computer daadwerkelijk voor experimenten zou worden gebruikt; het apparaat had begin volgend jaar alweer naar de aarde moeten terugkeren, maar mede door het recente ongeluk met de Sojoez-raket is het schema van het vervoer van vracht van en naar het ISS gecompliceerder geworden. Dat leidde tot wat extra tijd voor de computer in de ruimte en daarmee de optie om hem in te zetten voor experimenten.

De supercomputer van HPE en de NASA is een highperformance-cots-systeem en is gebaseerd op de HPE Apollo 40. De Spaceborne Computer haalde eerder een rekensnelheid van een biljoen berekeningen per seconde, ofwel een rekenkracht van een teraflops. Volgens HPE is dat ongeveer dertig keer zo snel als wat een gemiddelde laptop kan leveren. Het systeem is voorzien van een watergekoelde behuizing en draait op Linux.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-11-2018 • 16:45

33 Linkedin

Reacties (33)

33
31
22
3
0
5
Wijzig sortering
Men vergeet even dat ruimteprocessoren onderhevig zijn aan radiatie en ook redundantie moeten bevatten. In de ruimte moeten CPU's vooral ''werken'' zonder foutmeldingen. Veel ruimteprocessoren draaien op IBM's RAD6000/750 CPU's, gebaseerd op PowerPC cores van de jaren 90 en 2000. Ze hebben nu ook een quadcore, maar die is nog zeer nieuw. De meeste ruimte CPU's zijn vergelijkbaar met hardware van 20 jaar geleden.

Zie voor een lijstje:
http://www.cpushack.com/space-craft-cpu.html
https://en.wikichip.org/w...ssors_used_in_spacecrafts

En een uitleg over het ''waarom'' van oude processoren als ruimte CPU's: https://www.zdnet.com/art...-run-on-1990s-processors/

MAW CPU performance loopt een aantal jaren achter met Aarde, dus dan is 1 TF bizar veel te noemen.
MAW CPU performance loopt een aantal jaren achter met Aarde, dus dan is 1 TF bizar veel te noemen.
Ik denk dat je over het stukje "highperformance-cots-systeem" hebt gelezen. Dit is een Commercial Off The Shelf systeem, en dus niet zo'n radiation-hardened CPU. Dat hoeft ook niet. Dit is geen life-critical of mission-critical systeem. Als er een probleem is, kan je 't ding gewoon rebooten.

Nu is het natuurlijk nog steeds onhandig als je het systeem moet rebooten bij elke storing, dus het is wel logisch dat er extra hardware checks zijn ingebouwd voor de stroomvoorziening en temperatuur.
Wel gelezen, helaas niet meegenomen in de oorspronkelijke bewoordingen. Het betreft een dual Intel Xeon gebaseerd systeem met tot 4x Tesla GPU's. Aangezien zon systeem veel meer dan 1 TF haalt, vermoed ik een dual Xeon met een enkele kaart, ofzo.

Tevens is deze computer wel aan de MIL-STD (Exacte nummer ontschiet mij even) onderworpen, een standaard met allerlei procedures voor zon computer de ruimte in mag.
Ik denk dat de hoeveelheid straling op het ISS wordt overschat. Het ISS blijft gewoon binnen het magnetische veld van de aarde en wordt hier ook door beschermd. Ja, door de afstand is de straling iets hoger dan op aarde.

En hoeveel systemen hebben nu echt radiation hardend processoren nodig? Controllers voor life support systems hebben meer dan voldoende aan kloksnelheden van een paar MHz. Hetzelfde voor de besturing. Enkel de navigatie/positiebepaling heeft een significante hoeveelheid cpu power nodig.

Al de rest kan op gewone processoren draaien. Wil je echt zeker zijn van een correct resultaat voor bv wetenschappelijke berekeningen. Dan kan je de berekening 2 maal uit voeren op een moderne processor. Dan heb je En minder energie verbruikt En sneller resultaten.
Ik denk dat je de atmosfeer vergeet. Net als de kosten die ontstaan als blijkt dat iets toch niet betrouwbaar genoeg is en moet worden vervangen, zelfs als dit geen direct gevaar oplevert.

Sterker nog, ik heb het gewoon opgezocht ;)
The main source of the radiation exposure at the ISS actually comes from a small patch off the coast of South America called the South Atlantic Anomaly
https://theconversation.com/how-much-radiation-damage-do-astronauts-really-suffer-in-space-60475
https://en.wikipedia.org/wiki/South_Atlantic_Anomaly

Als ik deze links goed interpreteer is radiatie eigenlijk alleen een probleem wanneer het ISS over dat ene stukje aarde vliegt waar de bescherming van het magnetische veld minder is. Dan schakel je niet belangrijke systemen gewoon een paar minuten uit.


Het kost veel om iets in de ruimte te vervangen, maar om dezelfde computing power te krijgen met shielded hardware moet je nog veel meer gewicht de ruimte in schieten. Denk ook aan de koeling en het energieverbruik van 20 jaar oude bewezen cpu's. Extra radiators en zonnepanelen zullen nodig zijn om dit verschil goed te maken.
Ruimte CPU's worden bestookt door ionen welke op een nanoniveau nogal schadelijk zijn voor processoren als ze niet radiation-hardened zijn.

Hoeveel systemen zeg je? Nu dan, de ISS doet zijn commando CPU's op Intel 386's. De Mars Rovers gebruiken een RAD750. Allemaal radiation hardened. Dit spul moet nooit vastlopen op iets, of het nu een opcode of een geheugenfout is.

Als het niet nodig zou zijn dan hadden we immers allang allerlei highend CPU tech in de ruimtesondes zitten. ;)
Dit is geen Leon (https://en.wikipedia.org/wiki/LEON), het is een halve rack normaal serverwaar in een versterkte box.
Dit is dus de voorganger van Orac (voor de oudere whizzkids, ja die van Blake's 7)
I must point out that this is a gross misuse and an absurd waste of my capabilities.
Ter info: HPE staat Hewlett Packard Enterprise

edit: is aangepast.

[Reactie gewijzigd door defixje op 1 november 2018 17:10]

Zie ik het nu goed dat ze de franse powerstekker gebruiken in het ISS of is het toch die van de UK?
https://static.webshopapp...lectrical-plugs-chart.jpg

edit: Het antwoord gevonden en het is niet het geval.

Geen van deze plugs zijn veilig genoeg. Ze gebruiken andere power pluggen.
https://www.quora.com/Are...ternational-space-station

[Reactie gewijzigd door procyon op 1 november 2018 17:04]

Spaceborne Computer, niet born...
Borne is een vervoeging van (to) bear (dragen). En grappig genoeg dacht ik dat dit fout was maar je hebt gelijk.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 1 november 2018 18:05]

Verrek inderdaad, aangepast, thx.
Ook leuk om te lezen: https://news.hpe.com/hpes...nd-achieves-one-teraflop/

Doet een teraflop per seconde, ben benieuwd hoe lang die het gaat overleven.
HPE's supercomputer is echter niet voorzien van aanvullende bescherming op hardwaregebied. Om de computer bestand te maken tegen de omstandigheden in de ruimte, was HPE grotendeels afhankelijk van software die allerlei factoren zoals de stroomvoorziening en koeling monitort. Als er abnormale waarden werden gemeten, werd het probleem geïsoleerd of anderszins opgelost.
Maakt HPE systemen die dit niet doen? Dit lijken mij vrij normale features voor elke server.
Nouja server zou ik het eerder noemen. Commercieel verkrijgbaar.

Wil niet weten hoeveel een support contract hiervoor moet gaan kosten :+
En dan de '4 hour on-site support' optie :D
Ik denk dat on-site nu gewoon inbellen is naar iss :)
Ik weet niet wat de definitie is van een supercomputer, het aantal flops lijkt me niet zo relevant, aangezien dat volgend jaar weer meer is dan dit jaar, maar zal ze het een supercomputer willen noemen heb ik daar geen problemen mee.
Een gpu-kaart van Nvidia of AMD doet er een x-voud van.

Spelconsoles als nieuw PS en Xbox zitten er ook al ruim boven.


Waarom het achterloopt is simpelweg door het feit dat het allemaal gecertificeerd moet worden en geen gevaar in ruimte mag opleveren. Daarnaast wil je een simpele all-round configuratie hebben met meer opties, en dan blijf je hangen bij Intel en x86.
Daar is praktisch iedereen mee bekend en x86 is overal wel goed in, maar kwa supercomputing hebben ze geen kaas gegeten.
Want die kun je ook echt de ruimte in schieten en daar laten werken. Voor outer space is dit gewoon een supercomputer.
Eén Nvidia 1080Ti kaart beschikt, uit mijn hoofd, al over zo'n 8 teraflop. Een teraflop is tegenwoordig echt niets bijzonders, en ook voor in de ruimte vind ik het niet spannend en zeker geen term supercomputer waardig.
Maar dat is een GPU, en dit zijn CPU teraflops. En het feit dat alles in de ruimte zo'n beetje op techniek van 20 jaar oud draait, is 1 TFLOP gigantisch veel, vandaar de naam "super computer" in vergelijking met alle andere computers in de buurt daar is ie super. Het is toch altijd een relatieve term geweest.

Daarbij doet de Nvidia GPU het waarschijnlijk niet eens in de ruimte door alle straling.
Supercomputer is een architectuur, geen performance statistiek.
Een supercomputer is een architectuur? X86/SPARC/ARM/... zijn architecturen, want een pc met een aantal gpu's in is oo keen super computer.
Voor de ruimtevaart is dit dus wel degelijk een "supercomputer" vergeleken met alles dat ervoor draaide... context hè is al gezegd door Bart

[Reactie gewijzigd door Interlace84 op 1 november 2018 23:00]

Een teraflop is ook 'in de ruimte' context gewoon weinig. Je hoeft alleen maar een Xbox One de ruimte in te schieten en je hebt al 6 teraflops tot je beschikking.
Denk nou eens na -- je vergelijkt GPU compute performance met CPU computer performance. Die 1080Ti is met een reden niet geschikt om een OS op te draaien, laat staan in de ruimte.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee