Spelers hoeven Pokémon Go-app niet open te hebben om eieren uit te laten komen

Het is binnenkort niet langer nodig om de Pokémon Go-app open te laten staan op een smartphone om de game de afstand te laten detecteren die gebruikers lopen. Daardoor wordt het mogelijk eieren uit te laten komen.

De nieuwe functie heet Adventure Sync en synchroniseert Pokémon Go volgens ontwikkelaar Niantic met Google Fit op een Android-smartphone en Gezondheid op een iPhone, mits het apparaat die data vrijgeeft. Zo wordt het mogelijk om alle stappen die gebruikers doen mee te laten tellen in de game voor beloningen als het laten uitkomen van eieren en het verkrijgen van Candy van een Buddy.

Bovendien krijgen gebruikers een wekelijks overzicht van beweging die ze hebben gedaan in de game. De ontwikkelaar zegt de inspiratie uit de functie te hebben gehaald, doordat veel gebruikers zeggen meer beweging te krijgen door beloningen te krijgen in de game. De ontwikkelaar hint er bovendien op dat er meer beloningen komen in de game die te verkrijgen zijn door buiten te lopen. Adventure Sync zal binnenkort verschijnen in de game, maar Niantic zegt niet precies wanneer het gebeurt.

Pok�mon Go Adventure Sync

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-10-2018 • 07:29

60 Linkedin

Reacties (60)

60
56
31
2
0
18
Wijzig sortering
Ik vind deze ontwikkeling wel eng. Hiermee begint het dat grote commerciële bedrijven op grote schaal aan de gang gaan met de gezondheidsinformatie uit je smartphone.

Er zijn vast wel meer apps die dit doen. Maar lijkt mij niet dat die apps zo groot zijn als Pokémon Go.

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 26 oktober 2018 07:39]

...synchroniseert Pokémon Go volgens ontwikkelaar Niantic met Google Fit op een Android-smartphone en Gezondheid op een iPhone, mits het apparaat die data vrijgeeft.

Lijkt me prima als je hier toestemming voor niet geven.
Dat lees ik ook, maar ik niet naïef genoeg om te denken dat mensen bewust toestemming geven.
Bij Apple is het iig. vrij fijnmazig wat je instelt. Per definitie staat het uit, je gaat *uit* de verzoekende app en komt in de Gezondheidsapp en daar kun je per type informatie (en dat is vrij scherp geclassificeerd) aanvinken welke je toestemming voor geeft.

Het is dus niet, zoals met andere toestemmingen, alleen een pop-up.
Uit het bericht van Niantic zelf moeten gebruikers zelf hun toestemming geven hiervoor. Dus het staat niet standaard aan, wat prima is.
Zelf zie ik het probleem niet zo als ze deze data hebben van mij. En als het stimuleert tot meer beweging is dat een positief punt toch?
Ja, alleen heeft mijn google fit account naast het aantal stappen ook gewicht, bloeddruk, temperatuur en voeding data.
Ik mis hierin dat een aardige portie van de doelgroep kinderen zijn waarvan je niet direct kan verwachten dat die een weloverwogen inschatting maken en relatief makkelijk te verleiden zijn.
Maar officieel moet je 13 jaar of ouder zijn om het spel te mogen spelen volgens de Terms of service van Niantic zelf. En tussen de 13 en 16 moet je ouderlijke toezegging hebben. Dus in die zin mag je verwachten dat je gebruikers iets beter kunnen nadenken.
Altijd mooi zo'n lapje tekst, maar nee dat mag je zeker niet verwachten. Pubers zijn echt niet altijd even bewust bezig met hun online privacy, zien het gevaar simpelweg niet en zijn zoals ik eerder al zei een kwetsbare doelgroep die makkelijk te verleiden is. Mag je van een 13-jarige echt verwachten dat ie alle consequenties overziet? Ik ben van mening van niet. Ook ouders kunnen niet continue controleren of zoon-/dochterlief niet toevallig op school een app die medische gegevens opvraagt installeert. Plus dan nog zat ouders die niet de technische knowhow bezitten om de smartphone van hun kind te beperken. Wat dat betreft snap ik de zorg en vraagtekens die hierbij worden gezet wel een beetje.
Tsja, toch is dat (imo) niet Niantic's probleem.
Er kunnen wel veel ergere dingen gebeuren als je (jonge) kinderen zonder toezicht loslaat op het internet. Dat is toch echt een stukje opvoeding waarvan de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt. Niantic heeft zijn zaken op orde, die verwacht een bepaalde leeftijd en verder wordt het aan het rechtensysteem van de telefoon overgelaten of hier toestemming voor wordt gegeven, net zoals duizenden andere zaken waar die kids mee in aanraking komen op het internet.

Dus ja, mooi lapje tekst, is prima voldoende.
Die vraagtekens worden altijd wel gezet, maar dat gaat toch geen verschil maken.
Die vraagtekens willen nog wel eens tot kamervragen en nieuwe wetgeving leiden. Dus wat dat betreft... De eindeloze cyclus. ;-)
Dan moeten mensen lezen waar ze mee instemmen, anders doen ze het zichzelf “aan”. Een ToS van 90 pagina’s is één ding, een popup van 10 woorden iets anders. Je kunt van alles verzinnen, maar 99% boeit het niet eens dat er data wordt verzameld, ookal zou je in een popup weergeven welke slechte dingen er allemaal mee gedaan kunnen worden.
Hoewel ik pokemon go niet heb, is mijn ervaring dat je in je app moet aangeven dat je de data van google fit wilt gebruiken. Vervolgens is er een popup voor Google fit (eigenlijk vanuit Android) waarin je toestemming verleent. Het is dus echt wel iets wat actief moet gebeuren.

Ook zonder gps telt Google fit de stappen en fiets tijd, deze worden vervolgens omgerekend in een afstand.
je moet de apps echt toch bewust koppelen.
Maar je wilt toch die extra eieren kunnen uitbroeden, ook al kost het je wat biometrische data?
Doen ze al jaren, denk je niet? Alleen nu weten ze het te verkopen als feature in plaats van er geheimzinnig over te hoeven doen.
Ik lees dat ik Niantic toegang moet geven tot de Google Fit, opdat zij iets met mijn stappen kunnen doen.

En voor Google Fit moet ik mijn naam, leeftijd, geslacht, lengte en gewicht delen met Google. Persoonlijk vindt ik de eerste stap (Google Fit) bedenkelijker dan dat Niantic weet hoeveel stappen ik zet. Iets dat sowieso door dat spel wordt bijgehouden...
Wanneer jij de app (PGo) open hebt staan wel ja, maar dat hoeft dus straks niet meer :) Dan kan het spel een andere bron gebruiken om te bepalen hoeveel stappen je gezet hebt terwijl de app niet actief was.

Overigens kan je bij Apple gewoon aangeven welke gegevens de app mag lezen (geen idee of dat bij Android ook zo is) en kan je het dus beperken tot alleen de afgelegde afstand/aantal stappen :)
Eh, de locatiegegevens geef je al door aan de makers van het GPS-spel. En ja, dat is persoonlijke data.

Omdat je tegen elkaar speelt is het verstandig b.v. je gebruikersnaam teanonimiseren.

En dan nog zijn er gebruikers die echt alles bijhouden... maar die data geef je vrijwillig door door het spel te spelen.

Je kunt uiteraard ook weer candy chrush gaan spelen. Die wil alleen weten wie je vrienden zijn.
" maar die data geef je vrijwillig door door het spel te spelen. "

En is dat ook duidelijk? of krijg je een lap tekst waar je u tegen zegt wat je moet accepteren, waar toch niemand de moeite neemt om het te lezen?
Dat volgt uit de spel mechanica. Net zo goed als maps je locatie krijgt.

Het is geen vage bijkomstigheid voor reclame ofzo
Wat denk je dat Apple met zijn apple watch doet?
Verkopen, verder niks. Tenzij je toestemming geeft om mee te doen aan medisch onderzoek.

Duidelijker kan niet.
Denk je serieus dat ze niets met die data doen? Die is zo enorm kostbaar en geef je weg.
In tegenstelling tot google en facebook betaal je een premium prijs voor het daadwerkelijke product, in plaats van dat jij het product bent.

Apple zet vol in op privacy, als uit zou komen dat ze je gegevens opslurpen worden de aandeelhoudertjes niet blij.

En als ze al data van je bijhouden is dit volledig geanomiseerd, lees je eens in over bijvoorbeeld Differentiële privacy.

https://www.apple.com/nl/privacy/

Do the math
Ik vind deze ontwikkeling wel eng. Hiermee begint het dat grote commerciële bedrijven op grote schaal aan de gang gaan met de gezondheidsinformatie uit je smartphone.

Er zijn vast wel meer apps die dit doen. Maar lijkt mij niet dat die apps zo groot zijn als Pokémon Go.
Google Maps houdt standaard bij waar je je bevindt over de dag:https://www.google.com/maps/timeline
Facebook ook wanneer je een bericht verstuurd. En deze apps hebben waarschijnlijk gekoppeld aan hun Google account of uiteraard Facebook.

Pokemon weet niet wie je bent, wanneer je enkel inlogt met je Pokemon account. Als pokemonspeler vindt ik dit tevens een hele goede ontwikkeling en had dit sinds dag 1 er al in moeten zitten.
Maar goed, dan hebben ze, in mijn geval, mijn naam, geboortedatum, lengte, gewicht, stappen en wat locatiedata. Die data kunnen (lees: gaan) ze dan gebruiken voor commerciële doeleinden zoals gericht adverteren of een misschien een aanbod doen.

Waarom zou dat een probleem zijn? Ik zie hier niet zo'n gevaar in. Of mis ik nog mogelijke alternatieve doeleinden?
is maar zeer de vraag of ze data gebruiken.... en wat ze hebben van je ligt helemaal aan jezelf. Je bent er nog altijd zelf bij wat je allemaal vrij wil geven.....
Dat is weer doemdenken. Zo kun je niks meer en kan je net zo goed een dumb Phone aanschaffen. Want een smartphone voegt zoveel toe... Bovendien kan je alles uitzetten als je wil... Je kan ook een vpn nemen, niks delen van locatie data. Altijd zo negatief terwijl men niet half weet hoe handig functies zijn.... JA je weet niet wat ze met je data doen. Maar betekent dat automatisch dat ze er iets negatiefs mee gaan doen? Nee dus.
Ik zie in het artikel niets over minder battery drain, houdt dit dan ook juist niet in dat er een stuk minder van je batterij verbruikt wordt ?
Lijkt me nogal evident, omdat je nu gewoon hele stukken kunt wandelen met je telefoon in slaapstand. Omdat ik een flipcase heb, die telefoon vanzelf lockt als ik hem dicht doe, moest ik met PG dus gewoon de klep open laten en zo gaan stappen. Niet alleen was dat allesbehalve handig, maar ondertussen werd ook nog eens je batterij leeggetrokken.

Enige nadeel aan de nieuwe approach is dat je onderweg dan natuurlijk geen Pokémons zult tegenkomen/vangen.
Pokémon Go Plus / Gotcha - beste van beide werelden ;).

- Je vangt pokémon terwijl het telefoonscherm uitstaat
- Je spint pokestops terwijl het telefoonscherm uitstaat
- Je krijgt egg distance terwijl het telefoonscherm uitstaat
- Je hoef niet nog meer informatie aan Google te geven.

(Met de Gotcha kan je zelf pokémon vangen/pokestops spinnen automatisch laten doen).

Nadeel (iig met Android):
Soms vertikken de dingen via bluetooth te verbinden en leveren ze meer frustaties dan voordeel op. Wellicht dat ze het beter doen onder iOS want ik lijkt altijd problemen te hebben met bluetooth apparaten in combinatie met Android (geen idee of iOS dit beter of slechter doet).
Mijn sport horloge synchronized zijn geregistreerde "stappen" naar google fit. Echter doet het horloge allerlei conversies naar stappen op basis van andere sporten. Dus een stuk fietsen telt ook mee. Ik ben benieuwd hoe ze daar mee omgaan. :Y)
Die worden geimporteerd naar Google Fit met een "third party" tag eraan gekoppeld. Ik vermoed dat Niantic deze gaat negeren, anders wordt spoofen wel heel makkelijk vermoed ik...
Deze negeren zet niet. Mijn stappen in google fit, komen van mijn Samsung Gear horloge. Standaard worden deze opgeslagen in Samsung Health.
Bij worden alleen de stappen van Samsung Health overgezet naar Google Fit (dus geen gewicht, hartslagen data enzo).
En Pokemon Go gebruik de stappen die in Google fit staan dan weer.

En ja, daar is bij 'vals' te spelen.
Wat ik hier vooral fijn aan vind is dat mijn gelopen kilometers nauwkeuriger berekend worden. Omdat Pokemon Go hemelsbreed afstand meet om de 4 minuten ofzo, kan een ronde van 5km maar zo 2,5km zijn in de game.
Als ze dit nou ook eens doen met Ingress, dan haal ik m'n Trek badge tenminste :D
pogo moet niet actief zijn, gewoon draaien op de achtergrond. Scherm mag zelfs uit staan.
Werd een keer tijd! Het trieste aan deze feature is dat het waarschijnlijk letterlijk levens gaat redden. Nu hoef je namelijk niet meer de hele tijd naar je telefoon te kijken.
Dit deed ik zelf al middels mijn Iwatch. Pokemon Go en Sweatcoin. Fijn dat het nu ook stand alone kan. Los van de hele discussie van het vrijgeven en delen van je informatie.
Dus even voor de duidelijkheid. Je kan gewoon de gps uitschakelen en google fit telt nog steeds de stappen. Of moet je echt gps aanhebben. Ik wil gps uitzetten om batterij te besparen.
Nee, een game heeft niets met software en dus it te maken. Hoe kan tweakers zo stom zijn om dit te plaatsten. Ik hoop dat ze je excuses maken voor de tijd die kwijt bent geraakt met het lezen van dit nieuwsbericht!
Inderdaad, hoe durven wij iets 'tech' te noemen als het gaat om een game-functie die via een gestandaardiseerde api na opt-in background calls kan doen om telefoondata die een andere app vergaard heeft door input van diverse sensors uit te lezen met een speciaal daarvoor geplaatste low-power chip op te vragen en daar de features van de game op aan te passen? Belachelijk!
Ik vind het privacy technisch wel interessant. Na het 'gauw' even lezen van de privacy voorwaarden van pokemon go blijkt dat praktisch al jouw data commercieel wordt gebruikt. Op zich geen verassing, maar icm het artikel betekent dit dus dat mensen (kinderen) 100% van hun geografische informatie afstaan voor o.a. commerciële doeleinden (en aan 'derde partijen').

Bron: https://www.pokemon.com/nl/privacyverklaring/#12 (bij punt 3 staat interessante info)

[Reactie gewijzigd door T!mothy op 26 oktober 2018 10:04]

Niet geheel correct. Zowel de Google Fit als HomeKit API's staan enkel totaal afgelegde afstand binnen een bepaalde tijd range beschikbaar. Niet alle GPS coordinaten in die tijd. De step count is trouwens aan te passen via de HomeKit API (dus niet betrouwbaar voor een app als PoGo), waar de `distanceWalkingRunning` read-only is.

[Reactie gewijzigd door guanche op 26 oktober 2018 16:10]

Heerlijke reactie! _/-\o_

On topic: Eindelijk! Deze functie had vanaf dag 1 in het spel moeten zitten! En Google Fit heeft al bewust mijn toestemming om deze data te verzamelen. Ik zou er ook geen probleem mee hebben om deze met het spel te delen, hoewel ik volgens mij al 2 jaar niet mee gespeeld heb.
Heerlijke reactie inderdaad, maar kans was groot dat als dit door een "normale" Tweaker was geplaatst hij een 0 of -1 had gehad in plaats van een +2 :)

OT: Ik vind het een zeer prettige ontwikkeling, zeker als ik op deze manier minder batterij gebruik heb en toch mijn eitjes kan uitlopen (inderdaad: ik speel dit speel nog voor iemand zich het afvraagt :p)
Je kan natuurlijk ook gewoon gamerelateerd nieuws niet lezen ipv je tijd te verdoen er commentaar op te geven :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee