Medeoprichter Microsoft Paul Allen is overleden

Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, is maandag op 65-jarige leeftijd overleden. Hij maakte eerder bekend te lijden aan lymfklierkanker. Allen bedacht onder meer de naam Microsoft en zei de muis met twee knoppen te hebben uitgevonden.

Allen stierf aan non-Hodgkin-lymfoom, maakt zijn bedrijf Vulcan bekend. Hij leed in 1982 al aan de ziekte van Hodgkin, waarna hij in 1983 zijn actieve rol binnen Microsoft opgaf. Allen had in 1975 samen met Bill Gates Microsoft opgericht. Zij waren jeugdvrienden.

Gates werd het gezicht van Microsoft, maar hij zegt in een statement aan ABC News naar aanleiding van het overlijden dat de pc zonder Allen niet bestaan zou hebben. "Mijn hart is gebroken door het heengaan van een van mijn oudste en liefste vrienden. Vanuit onze jeugd op Lakeside School, door ons partnerschap in het maken van Microsoft en door enkele van onze filantropische projecten door de jaren heen, was Paul een echte partner en een lieve vriend."

Allen claimde in zijn autobiografie onder meer de uitvinder te zijn van de muis met twee knoppen. In de autobiografie kwam hij naar voren als de bedenker van ideeën voor Microsoft, zoals de naam, terwijl Gates de handige zakenman was die ze op de markt bracht.

Na zijn tijd bij Microsoft hield hij zich bezig met filantropische projecten, het runnen van sportteams en het investeren in bedrijven via zijn bedrijf Vulcan. Hij sponsorde onder meer de zoektocht naar buitenaards leven bij Seti en ook richtte hij Stratolaunch op om ruimtevaartuigen te ontwikkelen.

De directeuren van andere techbedrijven wensen familie en vrienden sterkte met het verlies. Onder meer Apple-directeur Tim Cook en Google-directeur Sundar Pichai noemen hem een pionier, terwijl Amazon-oprichter Jeff Bezos zijn passie voor uitvindingen roemt. Paul Allen is 65 jaar geworden.

Paul Allen overleden

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-10-2018 • 07:04

101

Submitter: Anoniem: 733707

Reacties (101)

101
96
63
1
0
14
Wijzig sortering
Er is een Nederlands liedje dat ons met de neus op de feiten drukt. https://www.youtube.com/watch?v=6XxJ-HAPfcE

We hebben waardering en respect voor Paul Allen, voor het belangrijke werk dat hij heeft gedaan.

Als hij er niet was geweest had ik nu op een ander computer systeem getikt. Ook in de begin jaren gebruikte bijna alle andere computer systemen een of andere Basic en Dos versie van Microsoft.

Tja niemand heeft het eeuwige leven ook ik niet.
In de begin jaren was er bijv cpm MS heeft qdos gekocht en dat werd ms-dos.
MS Basic was wijd verbreid, maar van DOS ken ik behalve MS-DOS eigenlijk alleen MSX-DOS?
DR-DOS was nog relatief groot op de PC.
DR DOS was van Digital Research, niet van MS.
Klopt, maar cpm was ook niet van Microsoft
MSBasic? Je bedoeld altair basic? Verder zijn er nog vele andere basic's (Qbasic, atari&commodore, etc) Dos heb je ook vele andere versies van.
Altair Basic was inderdaad de eerste implementatie van MS Basic, maar het was in de industrie onder de naam Microsoft Basic best wel een begrip bij veel fabrikanten van kleine computers met alle toendertijd gangbare processorarchiteturen, en heeft MS groot gemaakt voordat er sprake was van operating systems of office software. Quickbasic, QBasic, Visual Basic en VB.NET zijn de postmoderne implementaties.

Zie onder andere https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_BASIC
MS Basic was wijd verbreid, maar van DOS ken ik behalve MS-DOS eigenlijk alleen MSX-DOS?
Er was ook DOS/360 op Mainframes (IBM) https://en.wikipedia.org/wiki/DOS/360_and_successors 1965-1966
Er was DOS-11 (1970) op PDP-11 systemen. https://en.wikipedia.org/wiki/DEC_BATCH-11/DOS-11
Atari DOS, TRS-DOS (TRS-80), Apple-dos (voor Apple ii), DOS65 (voor een 6502) etc. etc.

DOS-11 is geëvolueerd in P-DOS (Personal DOS van Digital) wat als voorbeeld (op afstand) voor CP/M kan hebben gediend.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 juli 2024 13:40]

Confronterend dat we stilaan in de tijd komen waarbij de grondleggers van de hedendaagse computer technieken aan het einde van hun leven kunnen zijn. De hotshots waren vaak 20-30 jaar dus nu rond de 70. Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, en heel zeker Gary Kildall zijn zo een paar namen die door mn hoofd schieten.
Zonder Paul Allen was Microsoft niet geweest wat het nu is, dan was waarschijnlijk Gary Kildall de Bill Gates van nu geweest.
Voor iemand als Paul Allen maak ik een diepe, diepe buiging.
Niet dat je ongelijk hebt, verre van, maar aanvullend: wat denk je van Dennis Ritchie, welke met de stille trom "vertrokken" is jaren geleden, terwijl bij de dood van Steve Jobs boeken, films en weet ik veel wat allemaal zijn uitgebracht. Ik denk dat mensen zoals bijv. een Dennis Ritchie (en waarschijnlijk nog wel meer van dat soort mensen) zoveel meer invloed hebben gehad op computers toen en nu, dan al die mannen die jij opnoemt bij elkaar.
In de categorie "meer van dat soort mensen": Ken Thompson?
Zoiets, al is Ken nog in ons midden ;)
En zijn er vele. Deze kunnen er ook allemaal zo bij: https://nl.wikipedia.org/wiki/A.M._Turing_Award
Het is nu eenmaal zo dat een CEO veel meer in de spotlights staan. De uitvoerende artiesten komen ook eerder in het nieuws dan degene die de liedjes schreef.

Jobs en Gates waren slimme technici die technologie toegankelijk konden maken. Verder hadden ze de capaciteiten om een klein bedrijf te leiden en dat ook nog te kunnen als het een multi-national was. Daarbij ook nog een goed gevoel voor commercie. Die combinatie zie je niet zo vaak.
Toch kennen alleen software engineer / programmeurs die naam..

Ik bedoel, het zijn onze helden en hebben ons vakgebied gemaakt tot wat het nu is, maar die andere grote namen hebben het aan de massa weten te brengen ( en indirect dus ook onszelf :P), ze verdienen allemaal pluimen, sommigen nog meer dan anderen, maar zeker verdienen ze allemaal een diepe buiging.

Overigens, ook genoeg Nederlands talent stil aan vertrokken, denk aan onze eigen Edsger Dijkstra.
Hoewel Kildal zeker een van de pioniers was van op het gebied van besturingssystemen, betwijfel ik of hij ,als de deal met IBM niet was mislukt, een bedrijf als Microsoft had kunnen neerzetten. Daarvoor miste hij eenvoudigweg het zakelijke instinkt. Een van de redenen dat de deal met IBM misliep was dat hij zijn vrouw er altijd op uit stuurde om de onderhandelingen te voeren, en die daar eigenlijk ook helemaal niet goed in was. hij miste een partner die goed was in het zakelijke aspect. Zoals Allen een Gates nodig had, en zoals Wozniac een Jobs nodig had. (en aanvankelijk ook andersom)
dank je wel tweaknico
Als je zijn Wikipedia-pagina leest heeft hij zo te zien toch wel écht gave dingen gedaan, ook na zijn Microsoft tijd :) Niet moeilijk met 20 miljard op de bankrekening maar dat klinkt als een grotendeels mooi leven. Rust in vrede.
Los van geld. Quincy Jones noemde hem de “second coming” van Jimmy Hendrix. En hij was een enorme Jimmy Hendrix fan! En toen Bill Gates meer tijd investeerde om marketing te leren bleef Paul Allen een tech guy.
Ook zijn museum is geweldig, met een aantal zeer zeldzame luchtwaardige vliegtuigen :)
Anoniem: 733707 16 oktober 2018 10:59
Erg triest dat Paul op een te jonge leeftijd de strijd met die rotziekte heeft verloren. Ik kan het maar al te goed begrijpen hoeveel verdriet en verlies z'n naasten nu zullen ondervinden, mijn vader had zijn strijd met kanker twee jaar geleden op zijn 60e verloren.

Ik vind het geweldig dat Paul na zijn eerste strijd met kanker in de jaren 80 zich is gaan storten op de dingen die hij interessant en belangrijk vond, buiten Microsoft om. Al zijn contributies naar de wetenschap, technologiesector, gezondheidszorg, ziektebestrijding in arme landen, muziek, lucht- en ruimtevaart, kunstmatige intelligentie, wat heeft die man toch veel kunnen betekenen in zijn leven. Daar kun je alleen maar diepe respect voor hebben, RIP.
Diep respect inderdaad, Helaas heeft het hem en anderen niet volledig kunnen genezen.
En dan vraag je je af wat is er nodig om Kanker 100% uit te bannen ?
Hier past enkel een RIP en een hats off...fare thee well... :|
Nooit leuk als iemand heen gaat. Zeker aan dit soort verschrikkelijke ziektes. RIP!
Bedankt voor alles _/-\o_

R.I.P.
Super Hero! Oh en speelde ook nog eens heeel goed op gitaar : https://youtu.be/qAYY-MmonYU
"Heeel goed" lijkt me een tikkie overdreven, eerlijk gezegd. ;)
Erg goed, erg jammer dat weer zo iemand het in verticale stand heeft gefilmd, wat er niet uit ziet, woord daar ook moe van.

RIP Paul Allen.
Dank je wel meneer Alan voor al je bijdrage aan deze maatschappij

Rust in vrede

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.