Nederlandse politie vraagt tips over vermiste deskundige ict-beveiliging

De politie heeft een pagina online gezet over de vermissing van Arjen Kamphuis, een Nederlandse specialist op het gebied van ict-beveiliging. Kamphuis was op vakantie in Noorwegen, maar had twee weken geleden al teruggekeerd moeten zijn.

Volgens informatie van de Nederlandse politie vertrok de 46-jarige Kamphuis op 8 augustus naar Noorwegen en zou hij tot 22 augustus wegblijven. Hij zou er gaan hiken en had in Nederland een kajak gekocht voor de fjorden van Noorwegen. Toen hij zich op 29 augustus nog niet gemeld had, gaf zijn werkgever hem als vermist op. Volgens de politie is zijn telefoon op 30 augustus in de omgeving van de Noorse plaats Vikesa nog wel 20 minuten ingeschakeld geweest, waarna de simkaart door een Duitse simkaart werd vervangen.

Op 20 augustus is Kamphuis nog gezien in een hotel in het Noorse Bodø. Afgelopen zondag begon de politie in die plaats met een zoekactie en sinds dinsdag is de landelijke recherche-eenheid Kripos betrokken bij de vermissing. Sindsdien heeft zich een getuige gemeld die claimt Kamphuis op 3 september in Denemarken gezien te hebben. Hart van Nederland bericht dat de Noorse politie daarnaast een tent met spullen heeft gevonden in de regio waar Kamphuis zich kon bevinden. Die tent zou er al drie weken staan.

Volgens Ancilla van der Leest, een vriendin van Kamphuis, waren er geen aanwijzingen dat de ict-beveiligingsdeskundige wilde verdwijnen en had hij veel plannen voor na zijn terugkeer. Kamphuis was tot 2010 adviseur voor overheden op het gebied van it-strategie, opensourcesoftware en open standaarden, onder andere in het kader van het programma Nederland Open in Verbinding. In 2002 was hij bijvoorbeeld de mede-initiatiefnemer van de motie-Vendrik om de overheid te verzoeken minder afhankelijk te worden van grote softwareleveranciers als Microsoft. Daarnaast adviseerde hij bij de overweging stemcomputers in te voeren, waar hij kritisch over is.

Kamphuis is een bekende naam in de hackerswereld en onder andere betrokken bij het adviseren van WikiLeaks. Ook kreeg hij bekendheid met zijn samen met Silkie Carlo geschreven boek 'Information Security for Journalists' en gaf hij veel lezingen, onder andere begin dit jaar nog, tijdens TEDx Delft.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-09-2018 • 15:27

155 Linkedin

Reacties (155)

Wijzig sortering
Er wordt gespeculeerd dat hij zelf heeft gekozen om onder te duiken, maar ik kan me niet voorstellen dat hij zichzelf op deze manier zou verraden. Hij heeft letterlijk een boek geschreven over Operational Security.
Als fervente bezoeker van Noorwegen, wil ik daarbij benadrukken dat Noorwegen een heel ongunstig land is om onder te duiken:
 • Om te beginnen is Noorwegen heel erg gedigitaliseerd. Elke oprit naar de E6 (weg van noord naar zuid) heeft camera's in verband met alle tolzones die ze aan het aanleggen zijn. In de bus kun je alleen met pin kaartjes kopen en de kleine dorpjes zijn allemaal al enkele jaren geleden ontdaan van geldautomaten.*
 • Enkele jaren geleden was ik zelf ook op vakantie in de regio Bodø (Saltfjellet National Park) en het is er uitgestorven, wat dus juist heel nadelig is. Elke niet-Noor krijgt direct de vraag waar je vandaan komt en waar je naar op reis bent. Mensen stoppen letterlijk met de auto midden op straat om een praatje te maken en om te vragen of ze je nog ergens bij kunnen helpen. Sociale controle is er enorm.
 • Dan is er natuurlijk nog de ligging. Een schiereiland, samen met Zweden, en dan nota bene het enige land in heel het westen wat nog steeds een douane heeft (want geen EU!). Noorwegen onopgemerkt uit gaan kan alleen in het Noorden bij Zweden.
 • En nee, je gaat er niet overleven van het land. Erg romantisch, maar het is een onvergefelijk hard klimaat. Zeker boven de poolcirkel (wat Bodø is), zijn je levensverwachtingen zonder tent of onderdak erg karig.
In Noorwegen kun je geweldig de rust opzoeken en weinig met mensen van doen hebben, maar dat is meer psychologisch. Onderduiken doe je het beste in Zuid Amerika of Zuid-Oost Azië. Drukke plekken met niet teveel bureaucratie en sociale controle.

Edit: Ik verwacht een wat naargeestige oorzaak van zijn verdwijning. In een meertje gaan zwemmen, hartaanval van het koude water. Is namelijk een van de meest voorkomende dingen daar.

Zelf neem ik alleen altijd een satelliettelefoon mee, al is het alleen maar zodat mijn lichaam nooit te ver weg ligt.

* Welke in het Bokmal Norsk 'minibank' heten. Schitterende naam.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 september 2018 18:26]

Ik was drie dagen geleden nog in Bodø (zit nu in Zweden) en sprak daar met wat locals. Niemand wist dat er überhaupt een Nederlander vermist is.

Als hij daar in het “centrum” rond loopt heeft niemand dat door vermoed ik.

Wat je zegt met de grens klopt maar deels. Toen ik de grens passeerde naar Zweden met de auto was daar geen controle inderdaad maar toen ik met de boot aankwam vanuit kiel een aantal weken geleden heeft ook niemand mij gecontroleerd. Ik reed zo binnen.

Kan mij daarom goed voorstellen dat hij allang weg zou zijn als hij dat zou willen.

Edit: Dat van de sociale controle ken ik niet overigens. Ik heb er niemand gesproken waarvan ik dacht “die is aardig” en ben ook nog nooit aangesproken oid, zeker niet met de auto op straat. Terwijl wij toch een grote opvallende Nederlandse auto rijden.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 7 september 2018 17:10]

Ik woon in noorwegen niet ver van Bodø. De verdwijning heeft hier mainstream nieuws ondertussen bereikt.
Aah mooi, misschien dat het helpt als hij nog in de regio is :)
Ik zou heel graag willen weten wat je van deze tent vinden en voornamelijk dat het bij mij wetens nog steeds niet geclaimed en verlaten is aangetroffen?
Vooral de spullen die in deze tent zijn aangetroffen waren erg duur volgens de Noorse politie
https://www.lofotposten.n...onsker-tips/s/5-29-412781
Is de eigenaar ondertussen bekend?
Noorwegen is onderdeel van Schengen dus je komt Zonder controle binnen en buiten, zeker met het vliegtuig. Sinds de automatische poortjes bij boarden is ook daar geen cross reference met je paspoort meer.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 6 september 2018 22:20]

Kan meerdere redenen hebben om het expres te doen, juist met die kennis. Toch even een subtiel een signaal sturen aan je vrienden dat je nog in leven bent, of uit pure noodzaak omdat er iets onverwacht was waardoor connectiviteit even vereist was. Of de telefoon is gewoon gejat natuurlijk, maar dan moeten ze zijn pincode weten; immers is de oude simkaart eerst aangemeld op het netwerk, daarna pas vervangen.
Waarom zijn pincode?
Simkaarten kan je gewoon vervangen zonder pin. En bij diefstal kan de nieuwe eigenaar het toestel wissen en voorzien nieuwe software. Of niet eens.

Er staat nergens om wat voor toestel het gaat. Ik Kan met goed voorstellen dat een beveiligings expert gewoon oude Nokia 6210 gebruikt tijdens omdat het ontvangt deze toestellen en zeker voor nood op gsm en gprs veel beter is dan een smartphone.
Wel lezen he ;) "immers is de oude simkaart eerst aangemeld op het netwerk, daarna pas vervangen."
Er is eerst verbinding gemaakt via de normale sim, daarna is de swap naar de Duitse sim pas uitgevoerd.
Dus of de pincode moest bekend zijn geweest (bij hemzelf of bij een dief), of er stond geen pincode op. En dat laatste lijkt mij dan weer redelijk onwaarschijnlijk voor een beveiligingsexpert. ;)
Ik snap je niet. Sinds wanneer heb je een pin nodig om een simkaart uit een telefoon te halen en er een nieuw in te stoppen.

De telefoon staat gewoon aan en de sim is aangemeld op het netwerk als de telefoon wordt gevonden/gestolen
De angemelde sim gaat er uit en de nieuw sim gaat er in.

Waar heb jij in dit proces zijn pin nodig. Ook al heeft hij een wachtwoord op zijn telfoon zitten dan nog heb die en zijn pin niet nodig.

En als je bedoelt dat aanmelden is de telefoon aanzetten. Het is een roaming simkaart deze heeft dus toegang tot meerdere netwerken waardoor een toestel niet alleen van maar wisselt maar ook handovers doet naar andere providers waarbij hij zich iedere keer aanmeld op het netwerk.
In mmo/mvne land is een aanmelding het verbinden met een mast. Niet het aanzetten van een toestel.

Sowieso staan imsi en imei naast het ontgrendelen van de telefoon en simkaart. Deze worden namelijk verstuurt zodra de telefoon aangaat. Dat jij als gebruiker geen toegang hebt tot de inhoud van de simkaart wil niet zeggen dat telefoon geen toegang heeft tot de simkaart.

https://www.justaskgemalto.com/en/sim-card-mobile-work/
When you turn your phone on, it obtains the IMSI from the SIM and sends this to your network. Your network then looks up the IMSI in its internal database, and also searches for your IMSI’s authentication key.

The network then generates a random number we’ll call “X” and signs it with your authentication key to generate a new number “Y”.

The network then sends “X” to your phone, which in turn forwards it to the SIM. The SIM then signs it with its authentication key to create a new number, “Z”.

“Z” is then sent back to the network.

If the network’s number “Y” matches the SIM card’s “Z”, then the SIM card is declared legitimate and you are given access to the network to make calls and use data.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 6 september 2018 20:11]

Ik snap je niet. Sinds wanneer heb je een pin nodig om eem simkaart uit een telefoon te halen en er nieuw in te stoppen.
Nee dat merk ik. :P Dat heb je niet nodig voor het wisselen van de sim, maar daar gaat het ook echt helemaal niet om en daar heb ik het ook helemaal niet over... ;) De telefoon stond niet ingeschakeld. Deze is op 30 Augustus ingeschakeld, er is verbinding gemaakt met de simkaart die erin zat waarna o.a. een SMS-bericht aan dat nummer is afgeleverd. Daarna is die simkaart er uitgehaald en vervangen voor een Duitse simkaart. Niet al te moeilijk toch, so far so good? :)

De enige manier waarop die verbinding met de normale sim dus plaats kan vinden (en berichten kan ontvangen) zonder pincode te vragen is op sommige toestellen als het apparaat in vliegtuigmodus stond (die uit te schakelen is zonder ontgrendeling van het toestel én het toestel dan niet opnieuw om de sim pin vraagt) of als er helemaal geen pincode op de simkaart zat waardoor puur het inschakelen van het toestel al voldoende was om deze verbinding te leggen. Dat er geen pincode op zou zitten lijkt mij nogal stug.

Ik heb het daarnaast ook in mijn posts niet over imsi en imei nummers gehad omdat dat niet relevant is aan waar ik het over heb. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 6 september 2018 18:21]

Nee dat merk ik. :P Dat heb je niet nodig voor het wisselen van de sim, maar daar gaat het ook echt helemaal niet om en daar heb ik het ook helemaal niet over... ;) De telefoon stond niet ingeschakeld. Deze is op 30 Augustus ingeschakeld, er is verbinding gemaakt met de simkaart die erin zat waarna o.a. een SMS-bericht aan dat nummer is afgeleverd. Daarna is die simkaart er uitgehaald en vervangen voor een Duitse simkaart. Niet al te moeilijk te begrijpen toch? :)
Ben je wel eens buiten Nederland geweest? Ik denk het wel, dan moet het je toch wel zijn opgevallen dat er niet overal is dekking. Wanneer je bijv door Frankrijk fietst,wandelt of rijd. Ben je heel vaak het netwerk kwijt wanneer de bergtop/pas oversteekt. Dan gaat je telefoon zich weer opnieuw aanmelden bij de gevonden mast aan de andere kant van de berg, heuvel of fjord. En gebeurt zeker zeker vaak in het gebeid waar hij vermist is. Telefoons staan gewoon aan en melden zich dan willikeurig aan wanneer binnen het bereik van van een mast komen.

Maar om terug te komen op jouw idee om signaal te geven.
Daarom geef ik ook dat juist aan dat een expert een oude Nokia zal gebruiken als hij naar zoon gebeid gaat.
Aan een smartphone heb je in zulke afgelegen gebieden weinig
1 het ontvangt veel slechter dan die oude telefoons. En voor nood heb je liever goed ontvangst.
2: data werkt toch niet.
Daarvoor zit je vaak te ver van de mast.

Als beveiligingsexpert of als hicker/wandelaar weet je dat.
En safety first. Dus de kans is heel groot dat hij telefoon zonder beveiling bij zich heeft zoals een Nokia 6210 waarvan je zeker weet dat ook niet kapot valt. Wanneer je nood zit want meestal is dan iets gebeurt waarbij dingen vallen of stuk gaan.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 6 september 2018 18:40]

Aan het gebrek aan de reactie op het pin-/simwissel-verhaal te zien kan ik concluderen dat dat nu in ieder geval duidelijk en helder is? :) Mooi. :)
Ben je wel eens buiten Nederland geweest? Ik denk het wel dan moet het je toch wel opgevallen dat je Niet overal is dekking. Wanneer bijv door Frankrijk fietst,wandelt of rijd. Ben heel vaak het netwerk kwijt wanneer de bergtop/pas oversteekt. Dan gaat je telefoon zich weer opnieuw aanmelden bij gevonden mast aan de andere kant van de berg heuvel of fjord.
Ik denk dat je je echt ff wat beter moet inlezen over de kwestie... Dat scheelt een hoop heen en weer en scheelt wat onwaarschijnlijke theorieën. :)

De laatste keer dat de telefoon aangemeld was, was dat in Bodø op 20 Augustus. Op 30 Augustus schakelde het toestel weer in in Vikeså dat veeeeeel zuidelijker ligt. Met de auto is dat een rit van +/- 1750KM. (Wat het hemelsbreed is durf ik niet te zeggen, maar ga gerust uit van 1000KM+)
Wil je nou werkelijk beweren dat iemand bij een rit van Noord- naar Zuid-Noorwegen geheel toevallig constant buiten het bereik van de masten is geweest en dat de verklaring is? :P
Aan het gebrek aan de reactie op het pin-/simwissel-verhaal te zien kan ik concluderen dat dat nu in ieder geval duidelijk en helder
? Ook deze snap ik niet.
Volgens mij is het voor jou nog niet helder hoe het aanmelden van een telefoon werk op een mobile netwerk. Zie eerder post en met uitleg van gemalto ( de fabriekant van simkaarten) dat een mobile netwerk geen pin of wacht nodig heeft Om de simkaart imsi en imei te ontvangen.
Dit gebeurt namelijk voordat jij je pin moet ingeven van de simkaart.

En verder heeft aanmelden op het netwerk een andere betekenis dan je telefoon aan zetten en dan verbinding maken. Maar dat staat ook in eerdere post. Mijn vorrige post was juist bedoelt om situatie te schetsen zo dat de terminologie en achterliggende werking van een mobiel netwerk iets makelijk is te begrijpen.
Je voert een discussie met een dyslectiese 😭 ex mobile provider mvo/mvne bouwer werknemer. Het is een beetje flauw om het te benoemen.

Verder wat de afstanden ook zijn. Jet aanmelden staat voor verbinding maken (inlogen op een VLR zie dat als een HLR proxy in een basestation) Bij verlies van signaal blijft de sim aangemeld staan op de laatse bekende VLR. Dit is namelijk locatie (groep masten ) waar de provider jouw telefoon gaat zoeken om verbinding te maken wanneer je gebeld wordt. Door een soort beam vorming kan soms een telefoon zonder bereik toch bereikt/gevonden worden. Wanneer na geen bereik je telefoon zich registreert (aanmeld) op een nieuwe mast maar van een ander basestation soms bij dun bevolkt gebieden honderden km verderop zo kunnen de afstande groot lijken. Een mast werk met line of sight en kan radius tientale km bereik hebben waardoor in een dun bevolkte gebieden de masten heel ergver uit elkaar kunnen staan. Voor een provider zijn dicht bevolkte steden zoals Amsterdam juist een probleem vanwege het beperkte aantal timeslots van een mast. Veel mensen betekend veel gesprekken dus veel timesloten dus extreem veel masten dicht bij elkaar.

Dit alles wil natuurlijk niet zegen dat het verklaarbaar is.
En de afstanden die jij aangeeft zijn inderdaad enorm. En Zowel technisch als in mobiliteit niet te overbruggen om geen mast tegen te komen.

Tenzij, ik weet niet of dat kan en zo is. Hij gebruikt maakt een ferry das is de afstand en tijd overbrugbaar en kan zijn telefoon 10dagen op een maritime gsm net gezeten hebben (die vallen buiten de EU regels en controle). Ik weet niet of de politie daar inzage in heeft en daardoor mischien een registratie gat heeft. eigenlijk denk ik dit ook niet want zou er een maritime VLR registratie moeten Zijn naar de HLR van de DE of NL provider.

Of als we er vanuit gaan dat hij nog leeft en in orde is. kan de 10 dagen registratie missing ook gewoon een technische fout zijn. Wanneer je telefoon uit of in vliegmodus zet. Stuurt je telefoon een leave/loguit commamdo naar de mast/VLR. Bij verlies van netwerk gebeurt dit niet. Kan de telefoon kan dan gelocked blijvenstaan op de laaste VLR. Dit komt regelmatig voor (klanten moeten daarom niet berijkbaar alltijd eerst de telefoon herstarten) ook al heeft de telefoon dan gewoon netwerk en roam je van mast naar mast. Volgens de HRL van je provider zit nog op die ene VLR die wacht op het leave commando. Hierdoor ben dus onbereikbaar . Je kan wel bellen maar verkeer/ inkomende gesprekken naar je telefoon wordt dan naar de verkeerde mast gestuurd.

Zie dit een beetje als een duo kaart (2 excate dezelfde simkaarten met de zelfde imsi en telefoon nummer) alleen de laatste registratie is dan bereikbaar. Ook al hebben beide simkaarten netwerk.

Als dat is gebeurt kan hij gewoon door een land reisen zonder dat het netwerk weet waar hij is (volens de VLR namelijk nog steeds in bodo)
Als hij er in viska na 10 dagen er achter komt dat hij onbereikbaar is herstart hij zijn telefoon de telefoon dan stuurt een nieuwe join en imsi login naar de mast/ VLR en de registratie wordt hersteld (de smsc kan de sms afleleven) want deze werd eerst dagen naar de verkeerde mast gestuurd wat niet lukt en blijft de sms in wacht en proberen. Om te testen of zijn telefoon of sim stuk is teste hij een Duitse simkaart. Dit kan zij eigen of geleerde zijn geweest.

Daarnaast heeft de politie het ook alleen over aanzetten van de de telefoon (herstellen van HLR registratie door herstart of reset van VLR waardoor een nieuw location time stamp gemaakt worden op de HLR ) . De politie heet Niet over sim pincode of inlogen op het toestel. Verleis van location en time stamp op de HLR kan logische verklaring zijn voor het verdwijnen van rader de afgelopen 10’dagen. Zijn route is namelijk ook op de terug weg. (Terug zuid richting Denemarken)
https://www.politie.nl/ge...ember/arjen-kamphuis.html

Maar je hebt gelijk het blijft vreemd.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 6 september 2018 22:49]

Volgens mij praten we echt volstrekt langs elkaar heen of snap je niet waar ik het over heb, daarom heb ik ook al uitgelegd dat het hele IMSI/IMEI-nummer mij niet uitmaakt voor dit verhaal. :P Dat is ook de reden dat ik er zelf niet over begonnen ben. ;) Het boeit niet in de context waar het in mijn post waar je op reageerde om gaat; namelijk dat er een pincode nodig zou zijn geweest om verbinding te leggen met het netwerk (op dusdanige wijze dat SMSjes binnenkomen; volledige authenticatie dus.) als de situatie is dat zijn telefoon is gejat (als de sim beveiligd is met pin, uiteraard).

Die situatie is wat ik benoemde, en daar is een heel verhaal over IMEI/IMSI dus echt totaal niet relevant; en daarom begrijp ik niet zo goed waarom je er over begon en waarom je er over door blijft gaan. ;) Tenzij je daar gewoon een leuke discussie over wou hebben, wat natuurlijk altijd prima is: zeg het dan gewoon ff :+, maar dan snap ik niet zo goed waarom je de posts zo hebt formuleert dat die informatie kennelijk iets onktracht wat ik gezegd heb - maar dat is tot dusver niet het geval, je geeft enkel uitleg over een techniek die voor wat ik schreef niet zo belangrijk is om te weten. Dus of we lullen langs elkaar heen, of je hebt op een hele rare manier een discussie gestart over iets anders dan waar ik het over had, of we snappen elkaar simpelweg niet. ;( Misschien dat "Je voert een discussie met een dyslectiese 😭 ex mobile provider mvo/mvne bouwer werknemer." er mee te maken heeft natuurlijk. Als dat het probleem is waardoor we misschien niet goed hebt kunnen lezen wat ik bedoelde, dan heb je m'n posts gewoon verkeerd begrepen en hebben we eigenlijk helemaal voor niets deze discussie gevoerd. :P
Geeft niets trouwens als dat het geval is hoor, het is tot dusver een leuk doch ietwat frustrerend gesprek. :P


Dat gezegd hebbende zal ik dus toch nogmaals iets gedetailleerder op je post ingaan en de situatie ook deels omdraaien in de hoop dat je dan exact snapt waar ik op doel (en dan ook begrijpt waarom het IMSI/IMEI-verhaal niet echt uitmaakt voor mij):
Volgens mij is het voor jou nog niet helder hoe het aanmelden van een telefoon werk op een mobile netwerk. Zie eerder post en met uitleg van gemalto ( de fabriekant van simkaarten) dat een mobile netwerk geen pin of wacht nodig heeft Om de simkaart imsi en imei te ontvangen.
Het gaat mij om het moment waarop de volledige authenticatie plaatsvindt, en dat gebeurt niet zonder eerst de pincode in te voeren. Wil je beweren van wel dan zeg je eigenlijk dat die hele pincode geen ene functie vervult en iedereen altijd gewoon je simkaart volledig kan gebruiken, ongeacht of er een code op zit of niet. :P Ik neem aan dat je zelf ook weet dat dat niet de realiteit is. Wellicht heb je wel gelijk dat het IMSI/IMEI nummer al worden gestuurd naar het netwerk als je de telefoon aanzet (eg: voor noodoproepen, al is IMSI daar normaliter niet voor benodigd). Maar wat ik nu al een tijdje probeer uit te leggen is: dat *boeit* niet. Want ik heb het al de hele tijd, en ik heb echt m'n best gedaan dat helder te maken :P, over volledige authenticatie met het netwerk. Niet een of andere preliminaire connectie, neen ik heb het over het feit dat de simkaart daadwerkelijk is aangemeld na lokale authenticatie. Die link die je plaatste legt ook enkel uit hoe authenticatie met het netwerk werkt, maar heeft het niet over op welk moment dat plaatsvindt... Die volledige cyclus van authenticatie die je daar uitgelegd ziet vindt niet plaats als je de simcode niet hebt ingetikt omdat je dan simpelweg niet kan authenticeren met het netwerk. De simkaart houdt dat tegen. En dat is volgens mij het stukje waar jij totaal geen rekening mee hebt gehouden.
"Dit gebeurt namelijk voordat jij je pin moet ingeven van de simkaart." Nee, dat gebeurt dus niet. Althans: niet op het niveau van dusdanige authenticatie dat je meteen smsjes kan ontvangen en telefoongesprekken kan gaan voeren. Nogmaals: wil je beweren van wel leg mij dan maar eens uit wat uberhaupt die hele pincode voor functie heeft, want dan zit ie er voor jan lul op. ;)

Daarom snap ik niet zo goed waarom je maar door blijft hameren op die IMSI/IMEI-nummers, dat maakt namelijk simpelweg niet uit en dat is ook waarom ik het zelf helemaal niet benoemd heb. :P Neemt niet weg dat het natuurlijk interessant is allemaal hoor, daar niet van - maar het punt is dat het nutteloze informatie is voor waar de discussie over ging/gaat.

Ik dacht bij het lezen van je post nog, misschien denkt hij dat ik bedoel op de situatie dat z'n telefoon alleen even "gepinged" heeft, om het zo te omschrijven. Dus hij is even aangezet/binnen bereik gekomen, maar er is niet geauthenticeerd en de sim is geswapped. (Voor de duidelijkheid: dat is dus NIET de situatie waar ik het over heb.) Het gaat mij er niet om dat er misschien een teken van leven is gegeven ("phone home") doordat het toestel is aangezet en er *misschien* direct al IMSI/IMEI-informatie naar het netwerk is verzonden. Nee, het gaat mij er om dat er volledige authenticatie heeft plaatsgevonden waardoor de simkaart daadwerkelijk operationaal werd. Dat kan niet zonder die pin (jaja, paar situaties uitgezonderd - heb er zelf ook een paar benoemd.), dat is ook waarom die pincode een belangrijke rol speelt **als** de simkaart beveiligd was met een pincode. En uiteraard komen we dan weer terug, en gaan we in cirkeltjes als het zo doorgaat, bij het verhaal over bijvoorbeeld vliegtuigmodus of jou voorbeeld-theorie met diee VLR. Maar dat gesprek kan je hierboven teruglezen. :P

Ancilla had het daar ook over trouwens:
Ancilla van de Leest, een vriendin van Kamphuis die eerder ook tegen deze krant over zijn vermissing sprak, reageert 'voorzichtig blij' op de nieuwe details in het onderzoek naar de vermissing van de Nederlandse cybersecurity-expert. ,,Er is een sms’je ontvangen door zijn telefoon. Dat kan bijna niet zonder zijn pincode. Dat betekent dat hij in elk geval tien dagen na zijn verdwijning hoogstwaarschijnlijk nog leefde. Dat is het enige wat je nu, niet eens met zekerheid, kunt zeggen.''
Ik hoop dat het zo wel duidelijk is waar ik op doel, en dat je met die kennis wellicht m'n posts opnieuw kan lezen om te begrijpen wat ik nu al de hele tijd probeer uit te leggen. :) Ik snap waar jij het over hebt en wat je schrijft en de voorbeelden die je hebt aangehaald, maar dat is dus achtergrond kennis die niet uitmaakt voor de situatie die ik schetste... Snapje? :)
- ... erg interessante theorie ...-

Als dat is gebeurt kan hij gewoon door een land reisen zonder dat het netwerk weet waar hij is (volens de VLR namelijk nog steeds in bodo) Als hij er in viska na 10 dagen er achter komt dat hij onbereikbaar is herstart hij zijn telefoon de telefoon dan stuurt een nieuwe join en imsi login naar de mast/ VLR en de registratie wordt hersteld (de smsc kan de sms afleleven) want deze werd eerst dagen naar de verkeerde mast gestuurd wat niet lukt en blijft de sms in wacht en proberen. Om te testen of zijn telefoon of sim stuk is teste hij een Duitse simkaart. Dit kan zij eigen of geleerde zijn geweest.
En je denkt niet dat hij dan eventjes contact zoekt met het thuisfront waar hij al rond 22 Augustus had moeten zijn? :P
Ik bedoel, op 30 Augustus heeft het toestel even aangestaan. Het is nu alweer 7 September. Intussen heeft hij zich nog steeds niet gemeld thuis, op werk, bij vrienden: bij niemand. Hij heeft met niemand contact gezocht. Niet gereageerd op de smsjes van mensen die hem zoeken (ook niet via die Duitse simkaart).

Hoewel ik het oprecht een erg leuke en interessante theorie vindt die je poneert: het zou ten eerste bijzonder toevallig zijn dat dat heel toevallig gebeurt bij hem in deze al reeds nogal bizarre situatie, en ten tweede zou het dan nóg toevalliger zijn als hij vervolgens ook blijkbaar nog heeft besloten om nog altijd met niemand contact op te nemen en niet naar huis te komen, niet op werk te verschijnen, et cetera terwijl hij al meer dan 2 weken te laat is met naar Nederland komen. (Als z'n telefoon niet werkt kan ie best wel ff aan iemand vragen om een berichtje te sturen of een emailtje te sturen of wat dan ook. Als je 1750KM weet te reizen in 10 dagen tijd dan moet je mensen tegen gekomen zijn. That simple. En anders wel na de 30e waarop hij in jou theorie merkte dat er iets mis wat met z'n telefoon...)

Ik kan wel genieten van je (tikje vergezochte :P) theorie, waarvoor dank en complimenten :); maar het lijkt me verschrikkelijk stug want er moeten heel veel "toevaligheden" tegelijkertijd zijn wil dat de situatie zijn die zich heeft voltrokken... Ik sluit het uiteraard niet geheel uit, 7 miljard mensen op aarde - er moet iemand zijn die een reeks bizarre pech heeft en dit allemaal overkomt. Maar het lijkt me eerlijk gezegd nogal stug.

Toch vrees ik niet het ergste en denk ik dat hij gewoon nog leeft en in goede gezondheid verkeert. :) De vraag is enkel wat er aan de hand is en waarom hij dit doet. Misschien wil ie wel gewoon bewust even van de radar om de een of andere reden, dat zou ook nog kunnen. En dan zal het waarschijnlijk niet onze taak zijn om te vragen waarom of te gaan speculeren. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 september 2018 02:21]

Ben het 100% eens hoor dat het logischer is dat zijn telefoon is op gestart met invoer van de pincode en dat andere scenario’s onwaarschijnlijker zijn.
En natuurlijk snap ik dat je verwacht dat iemand als hij zijn sim pincode actief heeft in zijn telefoon. En het klopt dat sms pas binnen komt Na dat sim volledig actief is op zijn telefoon. Alleen vindt het soms leuk om een beetje tegendraads tte zijn en vind het dan leuk om een verschillende tegen gesteld scenario’s uit werken.

Waarom ik de imei en imsi er bij haalde is omdat politie het juist niet over volledig actief sim heeft. En een telefoon gebruiker op het netwerk wordt herkend aan de imsi en imei zonder die zouden het het toestel en locatie niet weten. En dat leek mij revanter omdat in het rapport een volledige activatie van sim niet te spraken komt. En dat lijkt mij een belangrijk detail en verschil over wat daar heeft plaats gevonden daf zoiet wel vermeld wordt.
Verder hebben ze het over een toestel met nl sim waar een sms op binnen komt deze is dus inderdaad volledig actief maar hoeft nooit uit geweest te zijn. en was dus op moment van dat sms ontvangen werdt al actief. Ze hebben over een telefoon die aanstaat. Het pincode verhaal hebben denk ik zelf ook al bedacht. Als ze daar van uit hadden ze gezegt iemand heeft daar op of met zijn telefoon ingelogd
Ze meestal vrij precies als het bewijs gaat.

Dat ook een beetje waarom ik de mogelijk van al aanstaande nl telefoon probeerde duidelijk te maken. Met mijn theorien.

Ook weten we niet om wat voor toestel het gaat jouw, argument van veiligheid expert dus daarom pin activatie van de simkaart en ww toestel. Wilde ik dus weerleggen met idee dat het niet direct logisch hoeft te zijn. Grote kans dat bode een dun bevolkt wijde natuur gebeide heeft waardoor er weinig masten staan. Dat weten ervaren wandelaars en zeker ict wandelaars. Vaak hebben wandelaars in de wijde natuur helemaal geen smartphone bij zich. Er is toch baast geen bereik en bandbreedte. Die dingen gaan snel stuks en antennes zijn vaak ook veel minder. Je hebt er dus niet zo veel aan. En dan komt die oude Nokia om de hoek kijken. Valt niet stuk, beter bereik en langer accu duur als je niet belt gaan ze zomaar 10 dagen mee zonder te laden. Daardoor is er bij nood meer kans om te bellen. Er is dus naast de mogelijk dat zijn telefoon uit nooit is geweest in die 10 dagen ook een grote kans het een oude Nokia zonder ww of pin Beveiliging is.

Daarom mijn vraag tekens bij jouw stelling dat iemand of hij zelf niet zomaar de sim kon wisselen zonder codes.

Of het zijn eigen keus om even te verdwijnen of gestelijke te verdwalen of is dat er iets is gebeurt (ik hoop echt van niet ) en dat telefoon is gestolen. Ik weet ook niet
Ik kan me goed voorstellen dat wanneer zo diep in de beveiling en Ted talks moet gaan geven en daar eigenlijk een te introverte persoon voor bent (ik ken hem niet) even de radar wil verdwijnen.

Mijn optisme laat mij denken; Er zijn mogelijkheden waarom de nedelandse sim actief kon zijn zonder pincode. En 1700km zonder registratie kan afleggen. ( ik hoop namelijk dat hij nog leeft en dat maakt mij hoofd hersen spinsels bedenken die zoeken naar mogelijke verklaring.

En door mijn dyslectie kan dit soms een warrige slecht leesbare verhaal worden.
Waarin ik het soms ook verkeert verwoord omdat mijn hooft al 5 zinnen verder is dan mijn schrijven hierdoor en omdat via mijn telefoon type en geen overzicht opnde tekst heb komt vaak voor dat de helft van mijn worden of zinnen ontbreken of dat bot, slordig of te direct over kom.

Het is geen aan al naar jouw Want ik waardeer je inbreng op tweakers die inhoudelijk vaak beter is dan die van mij.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 7 september 2018 04:23]

Ah, dat verklaart het wat meer ja. :)
In 't vervolg misschien wel handig om dan ff te melden dat je het niet perse oneens was maar iets wilde aanvullen/een alternatief scenario wilde aandragen :P Dat veroorzaakte de verwarring, niet perse je tekst zelf - je schrijft namelijk behoorlijk goed voor iemand met dyslexie; no worries there. :)

Dank voor de opheldering!
Verder hebben ze het over een toestel met nl sim waar een sms op binnen komt deze is dus inderdaad volledig actief maar hoeft nooit uit geweest te zijn. en was dus op moment van dat sms ontvangen werdt al actief. Ze hebben over een telefoon die aanstaat. Het pincode verhaal hebben denk ik zelf ook al bedacht. Als ze daar van uit hadden ze gezegt iemand heeft daar op of met zijn telefoon ingelogd
Ze meestal vrij precies als het bewijs gaat.
Ja er zijn scenario's waarin het toestel niet perse eerst uitgeschakeld hoeft te zijn geweest.
In dit geval lijkt het er echter op van wel. En dat is voorzichtig een goed teken. :)

Of de politie heel gedetailleerd mag zijn op dit punt weet ik eigenlijk niet. Het is een lopend onderzoek he. Dan geven ze meestal liever niet teveel details prijs, juist om zo min mogelijk weg te geven aan een eventuele dader als ze vermoeden dat er mogelijk een misdrijf is gepleegd. (En ik gok zomaar dat ze bij een vermissing wel rekening houden met het feit dat iemand bijv. (met geweld) beroofd is; en daarom niet al teveel kwijt willen.)...

Afijn, het is wachten op meer nieuws. Hij zou intussen al in Denemarken gezien zijn, wie weet.
Met dat laatse heb je ook weer gelijk als er inderdaad geweld in het spel is wil je kaarten ook niet veel open leggen.
Bedankt voor de uitleg, weer wat geleerd :)
Dat er geen pincode op zou zitten lijkt mij nogal stug.
Simpin is het eerste dat ik altijd uit zet. Mijn telefoon heeft een pin, waarom dan ook nog 1 op de SIM?

En ja, ik ben vrij security-bewust. Als mijn sim wordt gestolen heb ik dat wel door en laat ik de provider wel blokkeren.

Het is in ieder geval zo’n gelimiteerd probleem dat het nadeel van de simpin niet opweegt tegen het gebruiksgemak van uitzetten.

Mij klinkt het eerder alsof een gejatte telefoon een paar honderd kilometer verder aan een Duitse toerist is verkocht, die er even mee gespeeld heeft.

Of ze vinden de toerist snel, of omdat de telefoon zelf beveiligd is (vind-mijn-iphone bvb) heeft de toerist de telefoon alweer uitgezet nadat hij erachter is dat hij belazerd is.

[/pure speculatie]

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 september 2018 23:58]

De simpin ervaar ik zelf niet als een nadeel. Ik hoef hem immers ook bijna nooit in te voeren. Die 2 seconden die het duurt om het in te voeren bij een zeldzame reboot wegen juist niet op tegen de nadelen die de simpin uitschakelen oplevert :P Ik ervaar geen belemmering in het gebruiksgemak door een pin ingeschakeld te hebben. Ik zie er alleen maar voordelen in. :)
Ik heb juíst geen pincode op mijn sim, omdat ik wil dat een idiote dief mijn telefoon aan kan zetten en ik de locatie kan zien :) . Dus zo onwaarschijnlijk is dat niet voor een beveiligingsexpert.
Tenzij je het tegen gaan van het gebruik van je nummer belangrijker vindt dan de situatie dat je telefoon wordt gejat, en dat nadeel niet opweegt tegen de voordelen. (Zeker niet als het toestel onder de (reis)verzekering valt.) Zeker als bijvoorbeeld met dat nummer toegang gekregen zou kunnen worden tot bepaalde zaken/diensten. (want let's face it, helaas forceren sommige toko's nog altijd SMS-authenticatie. Dat is al cringeworthy als je om security geeft, maar het maakt het des te erger als het enige dat daar voor nodig is een onbeveiligde simkaart is. ;))

Het ligt er maar net aan met welk uitgangspunt je een beveiliging wel of niet wilt inschakelen. Echter wordt door vrienden gesuggereerd dat er in dit geval wel degelijk sprake was van een actieve pincode.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 september 2018 02:50]

Of om desinformatie te verspreiden om eventuele opsporing op het verkeerde spoor te brengen.
Laten we de aluhoedjes even voor wat ze zijn. Vooralsnog is er geen enkele reden om te vermoeden dat Arjen er überhaupt belang bij heeft om zelf te "verdwijnen". En als ie dat zou doen, dan waren er genoeg manieren die makkelijker zijn dan ineens vermist worden tijdens zijn vakantie.
Kan toch ook zijn dat zijn pincode gewoon 0000 was? Ok niet geloofwaardig misschien aangezien zijn functie. Maar de mogelijkheid is er natuurlijk.
Zelfs de slimste mensen kunnen fouten maken, niemand is foutloos.

Maar het zou zomaar kunnen dat hij het zelf zo geregeld heeft idd, ook dat zal de eerste keer niet zijn dat iemand het om een of andere reden helemaal beu is en ertussenuit knijpt. Daar hoeft de directe omgeving soms zelfs niet eens iets van te merken.

Zeg overigens niet dat het hier ook zo is, ken hem verder niet. Maar uit te sluiten is het ook nooit helemaal.
Mij bekroop datzelfde gevoel

Weg van de stress, Weg van de drukte.
Plannen hebben wil niet zeggen dat je ze direct moet/wil uitvoeren.
En juist iemand met zijn kennis, als die wil verdwijnen, is dat misschien wel helemaal gepland.

* FreshMaker hoopt er echt op dat het zoiets is, en hij door dit soort berichten iig een teken van leven geeft.
Hij wil gewoon de Hunt even voordoen. En dan hij moet hij toch war verwarring en signalen zaaien om de aandacht van de politie te krijgen.


Het zal een stunt zijn als blijkt dat wilde zo wil aan tonen hoe makelijk je eigen verdwijning in scène kan zetten zo ongezien van alles kan uitvoeren in Europa om probleem aan de kaak te stellen. In het kader als promotie voor bijv zijn nieuwe boek.

Of gewoon zijn eigen vermissing en daarna dood ( wat een leven heb je dan nooit meer belasting betalen of boetes) omdat je niet meer in het systeem staat.

You never know.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 6 september 2018 17:40]

Misschien een stomme vraag, maar hoe kunnen ze zien dat de simkaart is vervangen door een Duitse simkaart?
Op basis van het ICC-ID van de SIM-kaart kan je het land van herkomst bepalen.

ForensicsWiki heeft daar een heel stuk uitleg over: https://www.forensicswiki.org/wiki/SIM_Cards
Het ICCID voor SIM's heeft inderdaad ook een landcode ingebouwd, maar wordt niet gebruikt voor de communicatie. ICCID is onderdeel van de SmartCard specificatie, niet van GSM. Ook je bankpas heeft een ICCID.

De eerste digits van de ICCID vormen de 'Issuer Indentifier Number' (IIN), welke vervolgens voor GSM is opgebouwd uit de 'Major Industrie Identifier' (89 voor GSM), Country Code (31 voor Nederland) en vervolgens een Issuer Identifier, welke door nationale instanties uitgegeven worden. Je kan bij de ITU een overzicht downloaden van uitgegeven IIN's voor telecom.
Zal zich aangemeld hebben bij de toren met een Duits nummer.

edit:
Beter beschreven

Door de combinatie IMEI en IMSI.

De IMEI is de unieke identifier van de telefoon, de IMSI de unieke identifier van het abonnement.
https://nl.wikipedia.org/...Mobile_Equipment_Identity

https://nl.wikipedia.org/...obile_Subscriber_Identity
Een IMSI-nummer is meestal 15 cijfers lang, maar kan korter zijn. De eerste drie cijfers staan voor de Mobile Country Code,
Maar simpel gezegd. Als jij een SIM-kaart insteekt en de telefoon aanzet, dan zal deze zich bij een netwerk melden. Om te bepalen welke dienst (en of jij uberhaupt dienst) mag krijgen is er informatie nodig, onder andere of de telefoon niet gestolen of (zoals vroeger) gelocked aan netwerk is (IMEI) en welke provider (en uit welk land die komt) je abonnement verzorgt (IMSI). Dit wordt opgeslagen, met name om achteraf een rekening naar de juiste te kunnen sturen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 september 2018 15:44]

Op basis van IMEI nummer.
Je telefoon heeft een IMEI-nummer. Ze kunnen dus bij de providers navragen welke simkaart er met welk IMEI-nummer online is gekomen.
Op basis van het IMEI nummer, dat zit in de telefoon.
Telefoon getraceerd via zijn Nederlands nummer, IMEI nummer is dan bekend en daarna duikt het IMEI nummer op met een ander, Duits nummer o.i.d.?
Via het IMEI nummer dat wordt meegestuurd als je je aanmeldt op een toren?
Ook goed om weten is dat naast IMEI, CDR's etc ... vele telco's over soft- en hardware beschikken waarmee ze zeer nauwkeurig (tot op enkele meters) de positie/track van telefoons kunnen nagaan, veel beter dan via driehoeksmetingen tss drie antenne's.
Ze gebruiken deze tools onder mom van 'netwerkverbeteringen en - optimalisatie' maar is in feite voor marketing en sales doeleinden.
Politie etc. hebben de poen niet voor dit soort tools.
De telco's gaan zelf niet laten weten dat ze deze tools hebben want hiermee riskeren ze privacy-claims ...
De politie kan die locatie gevens gewoon opvragen en dan ze ook regelmatig. Dat zullen ze ook gedaan hebben en daarom weten de laatste 2 locaties waar zijn telefoon is geweest.
De Operators hoeven niet meer de META data op te slaan ( sinds 2015 ). Als de politie TAP bevel heeft kunnen ze zelf deze gegevens Tappen natuurlijk.
Nee klopt maar dit zijn geen meta data’s de locatie zit gewoon in de HRL. Iedere mast/basestation stuurt via de VLR in demand je locatie (op welke mast je zit) naar de HRL van je provider

De HLR weet weer wat je mag op het netwerk en waar je bent. Als je gebeld wordt moet het netwerk van je provider namelijk wel weten op welke mast je zit. Anders kan het netwerkt je telefoon niet uit slaap halen En het gesprek daar heen sturen. ;-)

Even voor jouw meta data was/is alleen cd-r’s ( gespreklog wie wat en Hoelaat en hoelang ) je rekening.

Maar je locatie/mast locatie is dus altijd bekent in HLR en die laatse timstamp kan je binnen 1 sec op vragen op de HLR.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 6 september 2018 23:03]

Ja ik weet hoe het werkt. Maar de data historie hoeft vanaf 2015 niet meer bewaard te worden door de provider, daarvoor dus wel dus was het makkelijker. Als vroeger de politie en Tap mocht zetten kregen ze dit erbij, was een verplichting. Vanaf 2015 niet meer. Dus als je een Tap mag zetten kun je officiël vanaf dat moment weten waar die mobiel zich bevind en volgen. Wellicht weet de provider meer maar hoeft deze data niet meer met 3e te delen. Ook niet met politie.....
Dat zou kunnen. ik kom nog uit de tijd voor 2015 dat we alle meta data van alle gebruikers iederedag binnen 24 uur moesten uploaden naar de AIVD.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 7 september 2018 04:26]

Ja dat er meer is/was is in de loop dr jaren wel duidelijk geworden. Of het allemaal legaal is nu hebben ze hun zin, sleep maar raak. Wat ik wel knap vind hoe kun je in al die data en voice nu een bedreiging eruit filteren. Bij txt oke dr wordt veul Whatsapp en e-mail en txt verstuurd dat kun je nog met computers en steek woorden filteren, maar voice?
Correct, maar volgens mij louter op basis van basic logging via BTS, HLR, VLR, cell handovers ... tussen drie antennes. In dichtbevolkte steden heb je dan nog heel wat wijken, straten uit te kammen. Zinnig om achteraf iemand te confronteren met bewijs dat hij/zij bepaalde dag in een bepaalde zone was, maar minder effectief als elke seconde telt bij ontvoeringen of andere onrustwekkende verdwijningen.
Ik betwijfel het. Ik ben wel benieuwd of je dit ook hard kan aantonen.
In de nasleep van de aanslagen te ZAV luchthaven (BE) en metro in Brussel waren we professioneel betrokken in allerlei werkgroepen om na te gaan op welke manier digitale/technologische/ICT/telco-pakketten kunnen helpen in proactieve of reactieve zin.
De software waar ik over spreek wordt o.a. gebruikt om op basis van trajecten van devices na x weken/maanden te kunnen afleiden dat het device in kwestie toebehoort aan een gescheiden man van middelbare leeftijd of eerder aan een jonge vrouwelijke bediende zonder rijbewijs ... etc. Geen interesse dus in named resources, maar in een 'profiel' om deze dan te bestoken met allerlei sales/marketing stuff.
Dit wordt afgeleid uit de recurring patronen (trends in trajecten) van de devices.
Deze software creëert vele miljarden bestanden per jaar (geen uitzondering in de wereld van telco's).
De VN werken ook met dergelijke software om vluchtelingenstromen op te merken na etnisch geweld of bij natuurrampen.
Ik probeer naam vd software terug te vinden en zal hier droppen dan.
Adhv je imei-nummer. Je telefoon kan bijv. ook bellen zonder sim-kaart (naar 112) en dat soort zaken wordt (uiteraard) gelogd.
ok bellen zonder sim-kaart (naar 112) en dat soort zaken wordt (uiteraard) gelogd.
Jammer genoeg is dit per land afhankelijk.
In sommige landen is dit niet mogelijk i.v.m. nep meldingen.
Klopt, maar zijn punt was dat je dit terug kunt zien in de logging, dat is wel in alle landen zo.
Dacht dat dit in het verleden dubbele IMEI nummers zijn uitgegeven. Dus dit systeem is misschien niet waterdicht
Maar als roaming toestel(imei) zich eerst op een mast aanmeld met een NL imsi en daarna met DE imsi op de zelfde mast (VLR) dan is de kans heel klein laten we zeggen nihil dat het niet het zelfde toestel is.

Maar als de nieuw Duitse imsi weten. Dan weten ze toch waar en van wie die simkaart is? Want Duitsland kent geen Anonieme prepaid kaarten iedere simkaart is gekoppeld aan een Duits paspoort. Je weet dan er 2e persoon bij betrokken is. Of zijn die alle 2 vermist.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 6 september 2018 17:21]

Dat klopt maar misschien staat die telefoon nu uit.
Maar ook een Duitser heeft een bestemming en familie die van zijn/ haar reisplannen afweet.

Mischien is het gewoon een romance en heeft besloten mee te reisen met zijn nieuwe Duitse lover.

Of hij een telefoon gevonden en dacht ik doe de sim in mijn telefoon dan kan ik bij de nummers en kan ik de eigenaar bellen.

Wat ook kan is dat zich helemaal digitaal heeft afsloten als it’er lekker terug naar basis en een beetje wandelen en canonen en hij geen tijd of agenda bij zich heeft en daar boven in het hoge noorde raak zo de tel van dagen kwijt( 24 uur daglicht of hele korte nachten) en hij hier zo gewoon in nl opduikt met het idee dat gewoon optijd terug is voor zijn werk.

We weten namelijk niet om wat voor telefoon het gaat. Mischien is heeft hij alleen Nokia 3310 of pocket line swing bijzig voor nood. Zonder tijd omdat hij zo oud is dat iedere keer je hem aanzet de tijd en datum weer op 00:00 1 jan 1980 staat het is voordee is Die oudjes kunnen een tegen stootje en hebben veel beter beter bereik dan een smartphone. Als je de afgelegen natuur in gaat.
Of hij een telefoon gevonden en dacht ik doe de sim in mijn telefoon dan kan ik bij de nummers en kan ik de eigenaar bellen.
Als dat zo was, dan zou dat gesprek vastgelegd zijn en (met zeer grote waarschijnlijkheid) gemeld in het artikel: "... na het wisselen van de simkaart is een nummer in Duitsland gebeld" of iets van die strekking. Mij lijkt het dan nog waarschijnlijker (voor de duidelijkheid: dit is speculatie!) dat iemand anders zijn telefoon gevonden (of gestolen?) heeft, een paar minuten heeft geprobeerd de pincode te raden en daarna er zijn eigen sim in heeft gestoken. Een ICT-beveiligingsdeskundige zal ongetwijfeld weten hoe ontzettend veel van dit soort informatie in logboeken komt te staan; een "gewone persoon" zal daar waarschijnlijk niet bij stilstaan.
Wat ook kan is dat zich helemaal digitaal heeft afsloten als it’er lekker terug naar basis en een beetje wandelen en canonen en hij geen tijd of agenda bij zich heeft en daar boven in het hoge noorde raak zo de tel van dagen kwijt( 24 uur daglicht of hele korte nachten) en hij hier zo gewoon in nl opduikt met het idee dat gewoon optijd terug is voor zijn werk.
Zelfs zonder elke vorm van horloge of wat dan ook raak je niet zo hard de tel kwijt dat je er opeens een week naast zit. Al was het maar omdat je voedsel en drinken voor een bepaalde periode meeneemt en die op een gegeven moment opraakt.
Mischien is heeft hij alleen Nokia 3310 of pocket line swing bijzig voor nood. Zonder tijd omdat hij zo oud is dat iedere keer je hem aanzet de tijd en datum weer op 00:00 1 jan 1980 staat
Dat zou betekenen dat de batterij leeg is. Niet handig als je ermee wilt bellen. Niet handig als je in een omgeving (wilde natuur) zit waar stopcontacten zeldzaam zijn. Nee sorry, dit lijkt me uiterst onwaarschijnlijk.
Je snapt dat dit een positieve hypothes was.

En hoeft hij niet te bellen want hij komt er achter dat het geheugen van sim leeg is. Dan heeft hij geen nummers om te bellen.
Zo kan je altijd 2 kanten op redeneren.

Dat Zijn telefoon gestolen is reële optie maar ben altijd liever positief

[Reactie gewijzigd door xbeam op 7 september 2018 04:31]

Wat ook kan een verklaring kan zijn. als we er vanuit gaan dat hij nog leef .maar psychisch verdwaalt is.

Kan de 10 dagen registratie missing ook gewoon een technische fout zijn. Wanneer je namelijk je telefoon uit of in vliegmodus zet. Stuurt je telefoon een leave/loguit commamdo naar de mast/VLR. Bij verlies van netwerk gebeurt dit niet. Dan kan een telefoon gelocked blijvenstaan op de laaste VLR. Dit komt regelmatig voor. Klanten moeten daarom bij niet berijkbaar alltijd eerst de telefoon herstarten. ook al heeft de telefoon gewoon netwerk en roam je van mast naar mast. Wat er dan gebeur is daf de HRL van je provider geen nieuw locatie en timstamp krijgt omdat die ene VLR nog wacht op het leave commando. Hierdoor ben onbereikbaar. Je kan wel bellen maar verkeer/ inkomende gesprekken naar je telefoon wordt dan naar de verkeerde mast gestuurd.

Zie dit een beetje als een duo kaart (2 excate dezelfde simkaarten met de zelfde imsi en telefoon nummer) alleen de laatste registratie is dan bereikbaar. Ook al hebben beide simkaarten netwerk.

Als dat is gebeurt kan hij gewoon door een land reisen zonder dat het netwerk weet waar hij is (volgens de VLR en HLR ben namelijk nog steeds in bodo)
Als hij er in viska na 10 dagen achter komt dat hij onbereikbaar is geweest herstart hij zijn telefoon. de telefoon dan stuurt een nieuwe join en imsi login naar de mast/ VLR en de registratie wordt hersteld. De smsc kan dan de sms afleleven. Deze werdt eerdere dagen naar de verkeerde mast gestuurd waar afleveren niet lukt en blijft proberen (zonder aflever bevestiging geen cd-r en factuur) Om te controleren of zijn telefoon of sim stuk is teste hij een Duitse simkaart. Dit kan zij eigen of geleerde zijn geweest.

Daarnaast heeft de politie het ook alleen over aanzetten van de de telefoon (herstellen van HLR registratie door herstart of reset van VLR waardoor een nieuw location time stamp gemaakt worden op de HLR ) . De politie heeft het Inderdaad niet over sim pincode of inlogen op het toestel.

Verlies van location en time stamp op de HLR kan een logische verklaring zijn voor het verdwijnen van rader de afgelopen 10’dagen. Zijn route is namelijk ook op de terug weg. (Terug zuid richting Denemarken)
https://www.politie.nl/ge...ember/arjen-kamphuis.html

[Reactie gewijzigd door xbeam op 7 september 2018 04:27]

Hahahha 3310 zal wel niet meer ondersteund worden door het netwerk.
Een 3310 is een 2G telefoon. Die zal nog jarenlang ondersteund blijven. 3G gaat er waarschijnlijk zelfs eerder uit.
Was in de war met dit bericht nieuws: Stokoude mobieltjes zullen niet meer werken op netwerk Vodafone
Staat net de 3310 niet tussen. Maar ik dacht dat er ook iets was met SIM kaarten die te simpel waren voor complexe beveiligingen. Er is in het verleden een GSM coding update geweest zou niet weten of een 3310 die aan kan.......
IMEI spoofing is technisch mogelijk, doch wel illegaal als wat.
Wie zegt dat. Kan evengoed dat hem iets overkomen is en dat iemand zijn telefoon gevonden heeft. Telefoon heeft aangezet, gezien dat er geen pincode op staat en dan maar de sim voor een andere sim vervangen heeft.
Behalve dat de vinder de sim waarschijnlijk DOOR een andere heeft vervangen, klinkt jouw scenario (helaas) erg plausibel. Laten we hopen dat het niet zo is of dat er op deze manier in elk geval snel uitsluitsel komt of hij nog in leven is.
Ik geloof niet dat iemand die een deskundige is in de ICT-beveiliging zijn telefoon zomaar ergens laat slingeren zonder pincode op de SIM. Het was de telefoon met zijn eigen (privé) nummer, dus een burnerphone was het ook niet.
Gelukkig kan de Duitse politie, wel achter halen van wie de Duitse SIM is.

Aangezien je ook bij een prepaid, je ID moet tonen, adres geven etc etc

[Reactie gewijzigd door wica op 6 september 2018 15:51]

Tenzij daarvoor natuurlijk en fake identiteit voor gebruikt is.

Als iemand iets kwaadaardigs in de zin heeft, en hij zal een SIM-kaart kopen, gok ik dat ze niet zo stupide zijn om hun werkelijke identiteitsgegevens te verstrekken ;)

Zou natuurlijk ook gewoon kunnen zijn dat zijn GSM gevonden is door iemand, die er vervolgens zijn eigen SIM in gestopt heeft en de telefoon gehouden heeft, en die verder met de vermissing zelf niets te maken heeft.
Als iemand iets kwaadaardigs in de zin heeft, en hij zal een SIM-kaart kopen, gok ik dat ze niet zo stupide zijn om hun werkelijke identiteitsgegevens te verstrekken ;)
Daar heb je helemaal gelijk in, daarom is dat verplicht registeren voor prepaid ook onzinnig.
Zou natuurlijk ook gewoon kunnen zijn dat zijn GSM gevonden is door iemand, die er vervolgens zijn eigen SIM in gestopt heeft en de telefoon gehouden heeft, en die verder met de vermissing zelf niets te maken heeft.
Deze persoon kan wel zeggen, waar die hem gevonden heeft.

Overigens vind ik het vreemd, dat zijn telefoon 20min online was. Ik ga er vanuit dat Arjan geen simpele pincode had op zijn SIM.
Kan je sommige android telefoons niet hard-resetten (toetscombinatie) zonder de telefoon eerst te unlocken met een pincode? Dan zou je hem kunnen resetten en zelf nieuwe pincode kiezen en nieuw simkaartje gebruiken.
De sim kaart kun je niet resetten. Je hebt 3 pogingen, daarna ist over met de pret en heb je de puk code nodig.
Maar als je de SIM niet unlocked dan zal ie zich ook niet aanmelden met jouw telefoonnummer. Dan is het een anonieme telefoon met jouw IMEI die alleen naar noodnummers kan bellen, net als wanneer er geen SIM in zit.
Je kan alle android telefoons resetten zonder dat je de pincode nodig hebt. Alleen heeft Android tegenwoordig ook een soortgelijke beveiliging als Apple waardoor je na het resetten eerst weer moet inloggen met het google account waarop het toestel geactiveerd is. Simpelweg resetten gaat je dus niet helpen.
Wat wij wel uit mijn bovenstaande reactie kunnen concluderen is dat de volgende keer dat de telefoon via een zendmast zichzelf laat traceren het niet per se Arjan Kamphuis hoeft te zijn, het ook iemand anders kan zijn, aangezien zijn persoonlijke pincode niet meer van toepassing is.
Hij was 20 min online met die duitse sim. Dus dan doet zijn pincode er niet toe. Overigens verwacht ik wel dat hij een code op zijn toestel heeft, dus hoe komt die Duitser daar aan dan? Of het was hem niet gelukt in het toestel te komen en had hem weer uit gezet.
Hij was 20 min online met die duitse sim.
Volgens het artikel niet. Hij was 20 minuten online met zijn eigen SIM, na die 20 minuten werd de SIM-kaart vervangen door een Duitse SIM-kaart.

Het politiebericht bevestigt dit ook, pas na 20 minuten werd de Duitse SIM-kaart geplaatst. Zie ook de quote van @wica hieronder.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 6 september 2018 16:08]

Uit het politie bericht.
Uit onderzoek blijkt dat de telefoon van Arjen op 30 augustus 2018 nog is aan gegaan voor 20 minuten in Noorwegen. Hierna zijn de simkaarten verwijderd en is er een Duitse simkaart in zijn toestel geplaatst.
Mogelijk scenario: Iemand vind phone. Zet hem aan in de hoop te kunnen achterhalen van die de phone is, maar komt er niet in omdat ie na 20 minuten proberen de unlockcode van de telefoon niet kan raden. Doet nog een laatste poging, maar dan met zijn eigen simkaart. Voor veel mensen is het verschil tussen de pincode van een sim en de pincode van een telefoon niet heel helder.

Betreffende IT nerd gebruikte misschien zijn telefoon als GPS en is nu verdwaald? Dat gaat nogal gemakkelijk in het dunbevolkte noorwegen.

Een van de vele mogelijkheden natuurlijk.
Euhm, dat ga je nu toch gewoon proberen die Duitse SIM te traceren...?
Beetje vreemd dat het bericht daar niets over zegt. Je zou kunnen aannemen dat de Duitse SIM daarna ook niet meer aan is geweest, maar dat staat er niet...
Dat is wat ik ook dacht..
Ah verkeerd gelezen Excuses!!
Daar heb je helemaal gelijk in, daarom is dat verplicht registeren voor prepaid ook onzinnig.
Doe jij ook je deur niet op slot omdat ze je slot ook open kunnen boren?
Het kan best zijn dat de telefoon aangezet wordt en verbinding maakt met het netwerk. Dat wil niet zeggen dat deze ook unlocked is geweest en actief gebruikt.
Zou best kunnen dat iemand de telefoon heeft willen gebruiken en hem niet kon gebruiken vanwege de beveiliging. Dat zou ook kunnen verklaren waarom hij maar 20 min. heeft aangestaan.
Ik koop regelmatig prepaid kaarten, vaak van verschillende providers, en heb nog nooit informatie hoeven delen. Gewoon vragen, afrekenen, wegwezen.¹

PS. Niks spannends; voor data in een 4g router voor beursstands.
Deze regel geld ook (nog) niet in Nederland maar bijvoorbeeld wel in Belgie en Duitsland (aangezien het hier om een Duitse sim gaat zouden ze die gegevens moeten hebben).
Vorig jaar April/Mei in België en Nov 2017 in DLD zonder vragen kunnen aanschaffen.
De simkaart aanschaffen is geen probleem. Hem gebruiken is wat anders. Wel flinke ruzie gehad met de (nu ex-)vriendin omdat ik (Belg, zij: Litouws, dus taal) niet wou registreren. Uiteindelijk is er een zeker Jip Wallie geregistreerd en eventuele (marketing)post daarvoor komt lekker bij Koning Filip aan in Laken.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 6 september 2018 22:24]

Sorry, in Duitsland voelt een prepaid kaart kopen aan als het afsluiten van een abo.
Sorry, ook in DLD heb ik hier geen vragen bij gekregen (Nov 2017 de laatste gekocht).
spring je toch effe de grens over naar Polen, waar het goedkoper is - steek die simkaart in je telefoon en rij ermee terug naar Duitsland? ;) Europees roam-beleid, he :)
Dat ligt eraan hoe oud de simkaart is. (En ik weet niet of je die verplichte registratie nou echt “gelukkig” kan noemen, ondanks dat het in dit geval misschien een voordee biedt.)
En wat als die SIM geruild is...?
Zolang de rekening betaald wordt zal het de telco een zorg zijn wie de telefoon gebruikt.
Betrokken bij Wikileaks? Hoop niet dat de Amerikanen hem nu ergens in een bunker aan het ondervragen zijn over zijn bronnen (ja, teveel spionagefilms gekeken, i know).
Betrokken bij Wikileaks? Hoop niet dat de Amerikanen hem nu ergens in een bunker aan het ondervragen zijn over zijn bronnen (ja, teveel spionagefilms gekeken, i know).
Geen idee waarom dit naar beneden gemod wordt.
Ja je hebt misschien te veel spionagefilms gezien maar je bent niet de eerste.

“Just because you're paranoid doesn't mean they aren't after you.”
― Joseph Heller, Catch-22
Volgens de gemiddelde lezer hier ben je een aluhoedje als je dit soort uitspraken noemt. Men verspreidt dan misinformatie en dat wordt hier niet gewaardeerd. Vandaar de downmod.
Edit: En de mijne blijkbaar. Life as a poster is hard...

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 6 september 2018 15:56]

Behalve dan dat bij Arjen dit gewoon een van de scenario's is waar rekening mee gehouden wordt...
Ik denk dat er bij Arjen een heleboel scenario's spelen die voor de gemiddelde Nederlander niet spelen. Maar Wikileaks? Dat is een relatief klein iets, en de hoofdpersonen daarin (Assange/Manning) zitten beide opgesloten. Toegegeven, Assange zit niet in de gevangenis, maar is simpelweg weinig reden voor de Amerikanen om daar nu nog moeite in te steken.

Nee, Arjen's betrokkenheid bij de ICT strategie van de Nederlandse overheid is vermoedelijk relevanter. Zelfs als hij er weinig invloed op heeft, dan nog heeft hij er veel kennis over. Daar zijn genoeg belangstellenden voor, niet alleen bij buitenlandse mogendheden maar ook bij gewone criminelen.
Manning is al sinds 2017 op vrije voet dankzij een pardon van Obama ;)
Ondanks dat je gelijk hebt, is het (gelukkig) de laatste jaren wel verschoven naar reële interpretatie
Wat inderdaad 10 jaar geleden als aluhoedje gezien werd, is sinds Snowden wel even 'bewezen'

Gelukkig zijn "we" iets bewuster tegenwoordig.
Als je dat soort onzin gaat uitkramen zonder enige onderbouwing of uberhaupt aanwijzingen in die richting is het gewoon onzin van een generatie die opgevoed is door Hollywood films.
Anoniem: 1092407
@Northside6 september 2018 16:58
Betrokken bij wikileaks. Cyber security expert. Geen enkele aanwijzing dat hij uit het leven wilde stappen. Op deze planeet gebeuren hele rare dingen met mensen in zijn positie. Dat heeft niks met alu hoedjes te maken. Dat is gewoon gezonde achterdocht. Vraag maar aan Edward Snowden, Chelsea Manning of een van vele anderen. Als je in het vaarwater komt van bepaalde machtstructuren dan delf je het onderspit. Ben je de pineut. Of leg je zelfs het loodje. Ongeacht wie of wat je bent. Maar laten we hopen dat hier iets onschuldigs speelt, ook al is een langdurige vermissing natuurlijk geen kinderspel.
Of de Russen, of wie dan ook. Het is speculeren, maar niet geheel ondenkbaar.
Nee, de KGB moet natuurlijk alleen Brenno de Winter hebben. Arjen laten ze met rust. :+
Het eerste wat ik denk: is er nog recent ingelogd op zijn Tweakers-account? (want iedere zichzelf respecterende nerd komt op T.net toch?)
Nee, maar als hij internet toegang heeft en dit soort dingen leest denk ik niet dat hij eerst op tweakers gaat inloggen.
reguleer inloggen op je Tweakers-account? Maak jij niet constant verschillende accounts aan via verschillende locaties zodat je niet getraceerd kan worden?
Jij in ieder geval niet, je account is bijna vijf jaar oud.

(en die van mij is nog veel ouder, als je je het afvraagt..)
Shit, ik heb even gekeken, en dacht "kan nooit ouder zijn dan die van mij" maar helaas :P

Had ook een account van 2001, maar iets met wachtwoord vergeten en e-mail adres niet meer actief.
Hebben ze de kayak wel teruggevonden? Misschien is er een ongeluk gebeurd.
Ja en nee. Er is een kayak gevonden. Nog niet duidelijk of het die van hem is. Zijn ook een hoop andere van dit soort meldingen.
Heb in 2017 nog een zeer interessante lezing van hem gehad over de invloed van de NSA op de ICT.
Ook deed hij daar nog uit de doeken hoe hij betrokken was bij adviezen voor de Letse verkiezingen.

Ik hoop dat hij nog boven water komt
De telefoon is nu dus actief met een Duitse simkaart? Lijkt me een piece of cake om die eerst eens op te sporen.
Begrijp ik, maar het klinkt zo onlogisch als dat zo is. Je doet er normaal gesproken een andere simkaart in om die erin te blijven gebruiken.
Wie is "Je" in dit geval. Ik vermoed dat hij zelf dit niet gedaan heeft. Als hij niet gevonden wil worden gaat ie niet even een andere sim in zijn telefoon gebruiken. Ik ben eerder bang dat een kwaadwillend persoon zijn telefoon heeft, en dat daarna iemand die telefoon heeft gebruikt met een andere sim.

Wat mij betreft ziet het er helaas niet goed uit.
Voordat je een verbinding maakt met het mobiele netwerk moet je een sim pincode invoeren, ik geloof nooit dat Arjen de pincode '0000' heeft gebruikt en daarmee lijkt het mij juist waarschijnlijk dat hij het zelf is geweest. Maar dat zijn mijn amateuristische aannames.
Dunno of hij pas verbinding maakt met ‘n netwerk nadat pin is geactiveerd of ervoor al. Je kunt denk ik als gebruiker de telefoon niet gebruiken maar de telefoon + sim wordt denk ik wel zichtbaar.
De telefoon is nu dus actief met een Duitse simkaart? Lijkt me een piece of cake om die eerst eens op te sporen.
Als het een 3310 was geweest dan stond hij inderdaad na 2 weken misschien nog aan, maar een gemiddelde smartphone is na 12 uur bijna leeg.
Dan zal je aanname wel niet kloppen he
Telefoon is uiteraard (als de gebruiker slim is) meteen op vliegtuigstand gezet en dan weer uitgezet. Dus volgende keer dat ze de telefoon opstarten start deze in vliegtuigstand op en kunnen ze weer andere simkaart er en in doen zonder dat een zendmast het oppikt.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 6 september 2018 16:38]

Maar je hebt er allemaal niets aan. Het IMEI blijft altijd hetzelfde.
edit: onder verkeerde reactie peplaatst

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 7 september 2018 10:45]

Hmm dit soort berichten ben ik niet gewend op tweakers.

Niet dat ik het niet nieuwswaardig vind, maar het is ander nieuws als anders. Hopelijk word die gevonden =)
Gelukkig zijn we het niet gewend. Het gebeurt niet elke dag dat een Nederlandse ICT-specialist vermist raakt.
Genoeg andere Nederlanders wel, maar dat hoor je dan weer niet jammer genoeg.
Dat hoor je wel, maar natuurlijk niet op Tweakers. Lijkt me ook logisch.
Waarom zou je in Nederland een opvouwbare kayak kopen en die met je mee gaan zeulen als je ter plaatste alle soorten en maten kunt huren of kopen? Dat snap ik niet. Zat er ook een opblaasbare peddel bij of moet je daar eenmaal aangekomen alsnog naar op zoek?
Misschien was het een goeie aanbieding? Lijkt me toch weinig relevant voor zijn vermissing.

@CurtPoindexter en @Dream_ON

Staat ook gewoon in het gelinkte politiebericht hoor:
https://www.politie.nl/ge...ember/arjen-kamphuis.html
5 september 2018 hebben wij te horen gekregen dat Arjen in Nederland ook een opvouwbare kayak gekocht heeft voor zijn vakantie. Volgens de verkoper wilde hij bij de fjorden van Noorwegen gaan kayakken.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 september 2018 15:53]

Het hoeft uiteraard niets te betekenen. Maar dit soort details vallen mij op omdat het mij zo ontzettend onhandig lijkt. Als ik even snel een kijkje neem op kajak.nl dan weegt zo'n kayak al gauw 10-15 kilo. Dat sleep je niet even makkelijk samen met de rest van je spullen mee. En als het om de kosten gaat dan moet de luchtvaartmaatschappij die kilo's niet ook nog twee keer willen afrekenen. Ter plaatste een harde plastic kayak huren lijkt mij dan een veel beter plan. Maar ik verbaas me er vaker over wat mensen allemaal met zich meezeulen wanneer ze op reis gaan.
Het hoeft uiteraard niets te betekenen. Maar dit soort details vallen mij op omdat het mij zo ontzettend onhandig lijkt.
Ach, datzelfde heb je met skis etc toch ook? Hele volksstammen die hun eigen ski's meesjouwen, terwijl je die op je bestemming vaak ook gewoon kunt huren.

Volgens mij maakt het voor de vermissing ook helemaal niet uit of hij zijn kayak nu hier gekocht heeft of daar gehuurd.
Wintersporten is voor velen een jaarlijks terugkerende activiteit. Dan loont het om in eigen spullen te investeren. Of deze kayakker ook jaarlijks kayakt weten we niet. Als dat zo is zou ik verwachteten dat hij beter materiaal zou willen dan opblaasspul.

'Volgens mij maakt het voor de vermissing ook helemaal niet uit of hij zijn kayak nu hier gekocht heeft of daar gehuurd.'

Tenzij het plan vooropgezet was om te verdwijnen en hij geen NAW gegevens bij verhuurders wilde achterlaten. Of misschien heeft hij wel degelijk lokaal iets gehuurd en diende deze opblaaskayak als baggage-kayak die je achter je aan sleept of zo.
Of deze kayakker ook jaarlijks kayakt weten we niet. Als dat zo is zou ik verwachteten dat hij beter materiaal zou willen dan opblaasspul.
Opvouwbaar, niet opblaasbaar. Ik ben geen expert, maar dat klinkt juist als beter-dan-gemiddeld spul (voor fanatiekelingen), geen goedkope rotzooi.
Tenzij het plan vooropgezet was om te verdwijnen en hij geen NAW gegevens bij verhuurders wilde achterlaten.
Hoezo is het moeilijker om te verdwijnen als een verhuurder je adres (hetzij Noors hotel, hetzij huis in Nederland) kent?
Of misschien heeft hij wel degelijk lokaal iets gehuurd en diende deze opblaaskayak als baggage-kayak die je achter je aan sleept of zo.
Dan huur je er toch gewoon twee in plaats van één...?

Ik zie in deze thread een hoop wilde ideeën langskomen, maar veel daarvan kosten ongeveer twee seconde om te bedenken dat ze volkomen onwaarschijnlijk zijn.
Twee seconden is blijkbaar te kort voor je. Hoe denk je dat een opvouwbare kayak blijft drijven zonder deze op te blazen? Bijgoochem.
Twee seconden is blijkbaar te kort voor je. Hoe denk je dat een opvouwbare kayak blijft drijven zonder deze op te blazen?
Op dezelfde manier als elk ander vaartuig: omdat het ding minder weegt dan zijn waterverplaatsing...!? Tweede zoekresultaat op Google.

@720538
Als je dan toch zo attent wilt zijn om een linkje te posten, kun je mij dan een linkje geven van een opvouwbare kayak die niet opblaasbaar is? En dan het liefst iets wat je mee kunt nemen in een vliegtuig.
Zie hierboven... Laat onder andere zien dat ie alleen in elkaar gevouwen wordt (zonder opblazen) én hoe ie van een bagageband op een vliegveld afgepakt wordt. Geen idee wie het hier "niet helemaal begrijpt", maar betwijfel ten zeerste dat ik het ben.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 7 september 2018 05:41]

Volgens mij probeer je de situatie te redden door te doen alsof je het niet helemaal begrijpt. Laten we het makkelijker maken.

Als je dan toch zo attent wilt zijn om een linkje te posten, kun je mij dan een linkje geven van een opvouwbare kayak die niet opblaasbaar is? En dan het liefst iets wat je mee kunt nemen in een vliegtuig.

Ik wacht het vol verwachting af.
Mogelijk is die met de auto gegaan. Je kun heel goed met de auto in Noorwegen komen. Duurt wat langer, maar is gewoon goed te doen.
Hij zou terug vliegen. Dus de kans is groot dat hij niet met eigen vervoer daarheen is gegaan.
Opvouwbare kajak? Waar heb je dat gelezen?
Staat ook in het Politiebericht (zie link).
Gezien Noorwegen niet in de eurozone zit (als zodanig) en het een duur land is (duurder dan NL) lijkt het me niet gek dat het goedkoper zou zijn om in NL een kajak te kopen. Bier uit de winkel daar begint ook bij 5 euro.
Dat klopt niet. Voornamelijk drank en tabak is duur, rest valt wel mee. Heb er jaren gewoont. Dus een Kajak zal ongeveer hetzelfde kosten.
Omdat huren op de lange termijn als je vaker wil varen duurder is en kopen in Noorwegen kopen waarschijnlijk duurder dan in NL.. geheel logisch dus..
Zelf heb ik bijvoorbeeld SUPs gekocht en meegenomen op vakantie in Frankrijk..

Peddels zijn in meerdere delen in elkaar te schuiven/klikken..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee