Noorse politie gaat ervan uit dat ict-deskundige Arjen Kamphuis omgekomen is

Volgens de Noorse politie is ict-deskundige en securityexpert Arjen Kamphuis hoogstwaarschijnlijk omgekomen bij een ongeluk tijdens het kajakken. De Nederlander is al meer dan een jaar vermist.

Arjen KamphuisDe Noorse politie sluit het onderzoek naar de vermissing van Kamphuis en concludeert dat hij is overleden als gevolg van een kajakongeluk. Dat meldt onder andere het Noorse VG. Kamphuis was in augustus vorig jaar in Noorwegen waar hij op 20 augustus nog is gezien in een hotel in het Noorse Bodø.

Voor hij ging had hij in Nederland een kajak gekocht om in de fjorden te varen. Op 29 augustus werd hij als vermist opgegeven en enkele dagen later vond de politie een beschadigde kajak en een peddel aan de waterkant bij de Skjerstad Fjord. Ook dreven persoonlijke bezittingen van Kamphuis daar rond en vond de politie een tent in de buurt met meer spullen.

Bij de zoekactie daarna ontstonden vragen rond zijn vermissing, onder andere omdat de telefoon met simkaart van Kamphuis op 30 augustus nog kort verbinding maakte met drie Noorse gsm-masten. Volgens de politie waren de mobiele telefoon, een computer en andere bezittingen aan de kust van de fjord gevonden door twee Oost-Europese chauffeurs. Die zouden de telefoon kort gebruikt hebben en de simkaart omgewisseld hebben voor een Duitse simkaart.

Kamphuis is een bekende hacktivist en was als beveiligingsdeskundige betrokken bij het adviseren van WikiLeaks en hij hielp bij het vinden van lekken in de telsoftware voor Nederlandse verkiezingen. Ook kreeg hij bekendheid met zijn samen met Silkie Carlo geschreven boek 'Information Security for Journalists' en gaf hij veel lezingen, onder andere begin vorig jaar nog tijdens TEDx Delft. In 2002 was hij de initiatiefnemer van de Motie Vendrik om de overheid te verzoeken minder afhankelijk te worden van partijen als Microsoft en van 2007 tot 2011 adviseerde hij toenmalig staatssecretaris Heemskerk over het gebruik van open standaarden in het kader van het actieplan NOiV. Hij was oprichter van it-adviesbedrijf Gendo en was werkzaam voor Pretty Good Knowledge.

Kamphuis was 46 jaar toen hij vermist werd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-08-2019 • 12:22

191

Submitter: cracking cloud

Reacties (191)

191
180
117
9
2
38
Wijzig sortering
Anoniem: 1246126 23 augustus 2019 17:26
De meeste mensen lezen alleen het artikel hierboven en lezen NIET het persbericht.

Uit dat persbericht (te downloaden via de site van de noorse politie)

Further investigations regarding this trailer showed that the trailer had arrived in Norway at Svinesund border crossing just south of Oslo, on August 21st 2018. This trailer had continued north, and did on the morning of August 23rd pass the only toll station between Fauske, situated between Bodø and Rognan, and Mo i Rana, some kilometers south of Rognan, in a northbound direction. On the morning of the day after, August 24th, this trailer passed the same toll station, this time in the southbound direction.
With the assistance of the Lithuanian Police, the two drivers of this trailer were questioned. Both drivers have confirmed that they arrived with the trailer in Norway on August 21st, and that they did drive north to Fauske with cargo, arriving there on August 23rd, before returning south the same day. However, some 15 kilometers south of Fauske, they stopped on a truck stop as it was time for them to have their mandatory resting period. The Norwegian Police finds that this corresponds well with the location where the kayak was later reported found. The two drivers told Lithuanian police that they went down to the seashore to do some fishing, and while fishing, one of the drivers found a kayak which he describes to be the same as the one later found, with a small hole in the hull. In addition to this, the driver also found cell phones, sim-cards, a computer and several other belongings of a camper. These items were in or by the kayak. The driver explains that to him these items appeared to be discarded due to the state the items were in. The driver goes on to tell that he decided to take some of these items with him in the event that they might still prove to be of any value.

The drivers remained in Norway for the next days, and explain that they were in fact driving along the E18, heading north to Stavanger, late in the evening of August 30th. This puts them in the time and place for the connection between the sim-card we know they were in possesion of, and does thereby explain the most inconsistent piece of evidence in this case, while at the same time extinguish the hope that it might actually had been Arjen Kamphuis himself who caused the cell phone towers to catch a connection with his sim-card. The last verified time of connection between any cell phone tower and any of Arjen Kamphuis' mobile phones is therefore late in the evening of August 20th, and to a cell phone tower covering the area where the kayak was found.
The two drivers held on to the the items they found, and these items were handed over to the Norwegian Police a few weeks ago. The Norwegian Police has found the statements of the two drivers to be credible and forthcoming, and does not at this time find any reason to doubt the explanation given from them that the items were deemed to be discarded items. Based on the dates for the whereabouts of these two drivers the police finds no reason to suspect any further or other involvement in the disappearance of Arjen Kamphuis, and also find it credible that the two drivers did not have any knowledge of the relevance of the items before being questioned by the Lithuanian Police.


De chronologie die in het persbericht staat is:

20 augustus: Arjen Kamphuis verlaat hotel en gaat met de trein naar Rognan
20 augustus avond: Arjen Kamphuis komt aan in Rognan en wordt gezien lopend richting de fjord
21 augustus: 2 Litouwse truckers komen aan in Noorwegen en passeren een tolpoort bij Oslo.
23 augustus: 2 Litouwse truckers worden gespot bij een tolpoort richting Fauske (rijden naar noorden).
23 augustus: 2 Litouwse truckers claimen dat ze gestopt zijn ter hoogte van de vindplaats van de kajak omdat ze aan hun maximum rijtijd zaten. (Persoonlijk twijfel ik aan die lezing, omdat ze juist met twee chauffeurs reden om volcontinu te kunnen blijven rijden...). Truckers claimen de laptop en andere goederen te hebben in/naast de kayak.
24 augustus: 2 Litouwse truckers worden gespot bij dezelfde tolpoort, nu rijdend richting zuiden
30 augustus: Dezelfde truckers rijden op de E18 naar het zuiden en proberen onderweg de apparatuur (waaronder de telefoons) aan de praat te krijgen. Dit veroorzaakt volgens de politie de contactpogingen van de telefoon met de zendmasten rondom Stavanger.

Feit is dat op de afbeelding van de voorwerpen die de truckers nu teruggegeven hebben aan de politie allerlei materialen te zien zijn, waarvan mensen die ooit een lezing van Arjen hebben bijgewoond weten dat hij die nooit los in een kayak in een waterdicht zakje zou hebben bewaard.
Zo is op de foto het nekkoord te zien met daaraan de USB stick met tails die Arjen (volgens hemzelf) nooit afdeed.


Ik houd het nog steeds op een scenario waarbij er sprake is geweest van gewelddadige confrontatie. De mensen die het nu als een ongeluk willen doen voorkomen waren niet op de hoogte van het feit dat Arjen over die USB stick om zijn nek altijd heeft gezegd dat hij die alleen afdeed als hij de stick gebruikte.
Ook de Yubistick die zichtbaar is op de foto zou Arjen nooit zo los vervoeren met het risico deze kwijt te raken.

De politie heeft verklaard dat de zaak voor wat hen betreft gesloten is.
Ik denk dat de daders hiermee geslaagd zijn in hun opzet om een ongeluk te faken.

Onopgehelderd punten:

Punt 1: de laatste verbinding van de telefoon van Arjen in de buurt van Fauske was op 20 augustus. Als hij met de kajak kopje onder gegaan was (want dat is de enige reden dat een telefoon in 1x stopt), lag die telefoon nu op de bodem van de fjord, right?
Hoe kunnen de truckers dan diezelfde telefoon gebruiken voor hun simkaart wissel experimenten?

Punt 2: De portemonnee van Kamphuis werd door een visser gevonden.
Als de werkhypothese is dat alle materialen (laptoptop, sticks enz) van Kamphuis in een waterdichte zak meegevoerd werden in de kajak, waarom zat die portemonnee dan niet OOK in die waterdichte zak?
(Mijn gedachte: de truckers hebben die portemonnee OOK gevonden, mogelijk het geld eruitgehaald en de portemonnee in het water gegooid... vervolgens heeft een visser die portemonnee alsnog gevonden...)

Punt 3: De truckers arriveerden in Noorwegen op 21 augustus. Wat hebben de truckers precies gedaan op 21 en 22 augustus?

Punt 4: De truckers waren op 30 augustus blijkens de telefoonpings nog steeds in Noorwegen.
Als zij (zoals zij stellen) in 2 dagen van zuid-noorwegen naar Fauske reden, wat deden zij dan 6 dagen later nog steeds in Noorwegen?
Ben ik heel achterdochtig als ik zie dat de politie niets vertelt over onderzoek naar hun reisschema en laden/lossen nadat ze zich over de spullen van Kamphuis hadden ontfermd?

Punt 5: Arjen Kamphuis heeft samen met de kayak ook een reddingsvest gekocht. Ook als hij kopje onder is gegaan en is verdronken, dan is de functie van een reddingsvest om het lichaam drijvend te houden. Kortom: er zou een lichaam gevonden moeten zijn.

Linksom of rechtsom blijft er een luchtje aan dit hele verhaal kleven...

Voor de familie van Arjen (die we overigens volgens mij nergens ooit in de media gehoord of gezien hebben?) is dit alleen maar een verdrietig verhaal. Experts vertellen dat het moeilijker is om het verlies van een dierbare te verwerken als je geen duidelijkheid hebt wat er nu precies gebeurd is en/of geen lichaam gevonden hebt om te kunnen begraven.

Ik wens hen sterkte!

Hans

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1246126 op 22 juli 2024 16:31]

Hans, heb je toevallig links naar Arjen's statements re die sticks? Misschien is het een goed idee jouw punten naar de Nederlandse en Noorse politie over te brengen. Als de Noorse politie niet weet van de statements re de sticks etc, dan is het veel makkelijker voor hen om het af te doen als een ongelukkig ongeval dan als ze wel van zijn 'beleid' af weten.
Klopt, ik kan het statement over de USB sticks bevestigen en vanmiddag kwam mij dat ook als opvallend over. Maar Arjen was ook zeiler. En als hij dit soort tochten deed op zout water (lees een fjord) dan deed hij wel degelijk zijn electronica in een plastic zak, voornamelijk om het te beschermen tegen het zee zout.

Het aantal usbsticks en de ubi keys kloppen ook. Het lijkt er dan ook zeer sterk op dat de lezing van de Noorse politie correct is en dat Arjen verdronken is.

Dankjewel @Anoniem: 1246126 voor je wensen en het klopt, ik en andere vrienden staan de pers nauwelijks/nooit te woord. Ancilla doet dat, ook namens de familie zo is dat afgesproken. Alle feiten staan online. Ik laat het hierbij. Het verlies is moeilijk te accepteren, maar het zal moeten. Persoonlijk hoop ik dat ik hem ooit nog ergens tegenkom, maar die droom/wens is met deze feiten een stuk minder aannemelijk geworden.
Sws bij personen als Arjan zou elke agent elk detail 100keer moeten controleren, arjan was niet je standaard huistuinkeuken kajakker.

Edit, dit is absoluut niet respectloos naar ieder bedoeld en ja dit was veel te kort door de bocht. Ik ken arjan ook niet enkel de verhalen, maar als ik die moet geloven dan zou het zomaar kunnen dat er toch wat anders gebeurd is dan wat men denkt (ik zeg niet dat dit zo is, enkel dat mensen die een grote naam hebben ook vaak grotere vijanden hebben)

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 22 juli 2024 16:31]

Ik vind dit nogal een respectloze uiting. Alsof sommige mensen speciaal behandeld moeten worden. Of het nu iemand van het koningshuis is of een zwerver, mensen zouden altijd met de gelijke professionaliteit behandeld moeten worden. Ik ga er dus ook vanuit dat de Noorse politie ook echt wel alles goed onderzocht heeft, anders kunnen ze de recherche namelijk opdoeken.
misschien offtopic, maar:
Persoonlijk twijfel ik aan die lezing, omdat ze juist met twee chauffeurs reden om volcontinu te kunnen blijven rijden...
1 chauffeur mag max 4,5 uur achter elkaar doorrijden. en per dag max 9 uur (met uitzondering max 2x per week 10 uur).
2 chauffeurs mogen per persoon max 4,5 uur achter elkaar doorrijden, en gezamenlijk max 20.

ook dubbel bemand heb je je te houden met je wekelijkse rust. Dat is 45 uur.

kortom: als chauffeur moet je best goed kunnen rekenen, wil je dit allemaal bij kunnen houden.

je mag dus dubbel bemand niet volcontinu door rijden. Grofweg mag je 2x zo lang door rijden als wanneer je enkel rijdt. En dat het oostblokkers zijn is voor mij een reden om aan te nemen dat ze ook echt niet langer rijden dan toegestaan. Waarom: een boete is voor een Nederlander redelijk vervelend. Dat is toch zo een halve maand loon. Bij een oostblokker zit een boete (het zelfde bedrag, alleen verdienen ze wat minder) toch op een half jaar loon....
Red flag direct op het moment als je leest: sim omgewisseld. Ik ben het niet oneens met je aannemingen. Ivm privacy/security heb ik een paar policies voor mezelf, en het is inderdaad moeilijk om 'het niet te doen', die usb stick bijv. volgende red flag voor mij. Wat een droevig nieuws, sterkte aan de familie.
Punt 6(?)
one of the drivers found a kayak which he describes to be the same as the one later found, with a small hole in the hull.

Ben wel benieuwd naar de oorsprong/betekenis/verklaring van dat kleine gaatje in de romp....

Punt 7(?)
Enkele maanden geleden had de politie nog maar twee voertuigen over; één was een voertuig dat gepasseerd was door het tolstation zonder een kenteken aan de voorkant, en die daarom niet kon worden geïdentificeerd vanwege het feit dat er geen foto's konden worden opgehaald. Het andere voertuig, een aanhangwagen geregistreerd in Litouwen

Ben ook wel benieuwd wat die auto zonder kenteken daar deed.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 16:31]

Het is ook een vreemd verhaal.. "Ik ga kajakken en ik neem mee: Laptop, ..." :?
Precies mijn gedachte....
geen idee hoe het gebied er daar precies uitziet maar *gaat ervan uit* vind ik best een ruim begrip ? bedoel als een persoon vermist raakt en er worden wel spullen gevonden kan je toch met honden in het bos nog een paar zoektochten doen (nu niet meer nodig na een jaar) maar zelfs al ben je vermist binnen 24/48 uur loop je vast niet een heel groot eind ? en als je gaat kajakken neem je altijd wel voedsel/water mee lijkt me.
Ik heb verschillende tochten gedaan (niet in Noorwegen maar dat maakt niet uit) waarbij er simpelweg geen enkele communicatie-mogelijkheid is als je geen satelliettelefoon hebt. Die dingen zijn duur, "zwaar" en hebben uiteindelijk weinig toegevoegde waarde, als je verongelukt kan je hem toch niet gebruiken en je kan niet elke dag een belletje doen of hem uberhaupt aan laten staan want je kan 'm niet opladen. Ik had wel een satelliet-noodbaken, maar daarvoor geldt ook dat je nog in leven moet zijn (en 'm niet kwijtgeraakt moet zijn omdat je backpack is weggespoeld) om 'm te gebruiken. Van tevoren geef ik dan mijn reisplan door aan mijn emergency contacts, voor het geval er wat mis gaat. Het langste wat ik dan off-grid ben geweest is 9 dagen, als je op dag 1 verongelukt duurt het dus ruim anderhalve week voordat iemand alarm slaat. Als je halverwege bent en er gebeurt iets maar je leeft nog duurt het dus minimaal 5 dagen om weer bij bewoonde wereld te komen, succes daarmee als je je been hebt gebroken en je niks hebt. Wederom begint de zoektocht dan op z'n vroegst een week later en je moet niet denken dat de zoekteams daar uberhaupt voor uitrukken, omdat het veel te gevaarlijk is. Mochten ze dat toch doen zijn ze zelf ook minimaal 9 dagen bezig (en waarschijnlijk langer) en dan vinden ze je alsnog niet als je om wat voor reden dan ook 100 meter van het pad (als dat er is) dood ligt te gaan / zijn.

Als je heel erg conspiracy-theorist bent kan je in dat soort gebieden echt heel makkelijk iemand om het leven brengen en je hoeft niks op te ruimen, zo afgelegen is het. Maar een ongeluk is gewoon het meest waarschijnlijke.
maar zelfs al ben je vermist binnen 24/48 uur loop je vast niet een heel groot eind ?
En deze nog even specifiek, in 2 dagen kan je met gemak 100km lopen en als je langer dan 10 uur per dag loopt nog verder. Zeg 150km. Trek een cirkel rond Amersfoort met een straal van 150km en bijna heel Nederland valt erin (qua oppervlakte zeker). Stel je dan voor dat heel dat gebied vrijwel onbewoond is (op veel plekken is dat niet vreemd). Succes met je hondjes.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 16:31]

En deze nog even specifiek, in 2 dagen kan je met gemak 100km lopen en als je langer dan 10 uur per dag loopt nog verder. Zeg 150km. Trek een cirkel rond Amersfoort met een straal van 150km en bijna heel Nederland valt erin (qua oppervlakte zeker). Stel je dan voor dat heel dat gebied vrijwel onbewoond is (op veel plekken is dat niet vreemd). Succes met je hondjes.
Ja in het vlakke Nederland loop je wel 50km per dag. Daar in het bergachtige Noorwegen niet.
Die dingen zijn duur, "zwaar" en hebben uiteindelijk weinig toegevoegde waarde, als je verongelukt kan je hem toch niet gebruiken en je kan niet elke dag een belletje doen of hem uberhaupt aan laten staan want je kan 'm niet opladen.
Ik heb ook een satteliettelefoon voor noodgevallen en dat "zwaar" valt erg mee. Hij had zijn hele hebben en houden bij zich inclusief een laptop. Die telefoon valt daarbij in het niets. Ook is de batterijduur enorm als je hem niet 24/7 aan hebt staan, en dat heeft meestal ook geen zin, want bij de meeste netwerken kan je alleen gebeld worden als je de antenne uitgeklapt hebt. Alleen bij Iridium kan dat.

Dus als ik op reis ben zit die telefoon in een waterdicht doosje, uit maar met volle batterij. Kan het erg aanraden. Enige nadeel is dat de meeste netwerken erg veel geld kosten om uberhaupt online te kunnen zijn (Airtime). Met name Iridium. Daarom gebruik ik Thuraya waarmee je 25 euro voor 2 jaar airtime betaalt en beltegoed hebt (10 minuten inbegrepen). Dus handig als je het alleen voor een mogelijk noodgeval gebruikt. Nadeel van Thuraya is wel dat de satteliet erg ver weg hangt en je dus uitzicht op de zuid-oostelijke horizon moet hebben. Met de LEO satellieten van Iridium heb je zelfs in een diepe vallei nog verbinding.

Overigens ga ik nooit naar afgelegen natuurgebieden maar ik reisde een tijd veel voor mijn werk. Er was sprake van dat ik naar Cairo zou gaan net na het gerommel daar en ik wilde een manier om met het thuisfront in contact te blijven als alle netwerken uitgeschakeld zouden worden bij een calamiteit. Denk aan wat er nu in Kashmir gebeurt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:31]

I know, ik heb stukken gehad waar je dagenlang 1 km/u nog nauwelijks haalde, ook iets vergelijkbaars tijdens die trip die 9 dagen maar daarin hebben we ook iets van 70km gelopen in 2 dagen waarbij ik 25kg op m'n rug had, nog steeds 3 dagen van de bewoonde wereld vandaan. Het ging me er alleen om om te zeggen dat je enorm ver kan komen. Zelfs een straal van 5km (vanaf een bekende maar lastig te bereiken locatie) kan al bijna onbegonnen werk zijn voor een search and rescue zijn als het bebost is (helicopter dan is nutteloos).
En natuurlijk is het een andere usecase als je je hele kantoor meeneemt vs dat je *alles* voor 4 seizoenen constant bij je moet dragen. Daarom had ik dus een PLB mee, kleiner, goedkoper, uit zichzelf al waterdicht, de accu gaat 5 jaar mee en hij weegt minder dan de helft van een beetje satphone, scheelt toch weer een maaltijd. Werkt met LEO, MEO en GEO sats (COSPAS-SARSAT), stuurt je GPS-locatie door en je hebt geen abo nodig :) Maar je kan niet met iemand spreken nee, je moet gewoon wachten en hopen op redding.
Denk aan wat er nu in Kashmir gebeurt.
Nou is India toevallig niet een van de makkelijkste landen als het op satphones aankomt... :+

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 16:31]

Ja inderdaad, PLB's zijn erg goed voor die usecase. Maar voor mijn geval had dat weinig zin, ze komen echt niet naar een stad met onlusten om je te redden :) Beter dan om het thuisfront te kunnen bellen en de ambassade in te schakelen.

Overigens hebben alle Thuraya telefoons ook GPS.
Nou is India toevallig niet een van de makkelijkste landen als het op satphones aankomt...
Oh, hoezo dit? Zijn ze daar verboden? Dat is vervelend, ik moet waarschijnlijk wel een keer naar India en ik wou hem dan ook wel meenemen.
Ik zou 'm thuislaten, hoewel ik er geen heb dus geen uitgebreid onderzoek heb gedaan verder dan "een PLB wordt niet gezien als satphone". Als het niet het goede type is en/of je niet over precies de juiste documentatie beschikt denk ik dat 'ie in het gunstigste geval alleen maar in beslag wordt genomen bij de douane, wat er verder voor straffen op kunnen staan weet ik niet. De bureaucratie is idioot daar, zelfs voor een normale SIMkaart kan (hoeft niet) je een paar dagen bezig zijn en willen ze ongeveer net zoveel informatie als voor een visum (bijvoorbeeld de namen van je ouders) dus ik zou je de moeite besparen om het papierwerk voor een satphone in orde te krijgen :P
En omdat alleen Inmarsat is "toegestaan" zal dat ook wel lek zijn of makkelijk plat te leggen, dus ik gok dat je er alsnog niet veel aan hebt.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 16:31]

Maar waar lees jij dat ze niet gezocht hebben? Je insinueert nu dat men gewoon niet gezocht heeft naar hem.

Ook als we naar de tijdlijn kijken is er behoorlijk wat tijd verstreken.
20 aug: laatst gezien
29: vermist opgegeven
30: Telefoon maakt voor de laatste keren verbinding met een mast (gestolen en meegenomen)

Wanneer hebben ze die twee gepakt? En is dat hoe ze de locatie van zijn kajak gevonden hebben? Dat kan nog een paar dagen geduurd hebben. Een reëel scenario is dan ook dat hij geen meter meer gelopen heeft maar ergens in het water ligt. Dan heb je ook weinig aan water en voedsel.

Lijkt mij ook waarschijnlijk gezien hij zijn werkende telefoon heeft achter gelaten. Als je een ongeluk krijgt en je zoekt hulp neem je die als eerste mee om de hulpdiensten te bellen.

Ook hebben we hoofdletters aan het begin van een zin uitgevonden.
Zijn mobiele telefoon + laptop + andere bezittingen zijn gevonden aan de kust van een fjord, door 2 Oost-Europese chauffeurs. Hoe "gevonden"? Had hij ze mee in een waterdichte ton? Had hij ze achtergelaten in zijn tent?
Zie ook de PDF onder het officiële bericht van de Noorse politie.
Daar vind je ook een foto met de spullen die zijn gevonden. Lijkt er op dat hij het verpakt had in een plastic tas.
Wat ik dan interssant zou vinden is of hij überhaupt kano/kajak ervaring heeft opgedaan voor hij naar Noorwegen ging of wellicht een cursus heeft gevolgd? Als je zoiets koopt zonder ervaring lijkt mij sterk, maar als hij ervaring had dab was dit niet (zo gauw) gebeurd. Wat deed hij daar dan? Info uitwisselen?
Misschien heb ik te veel boeken gelezen?🤪
Even uit m'n hoofd / als ik me goed herinner was het niet de eerste de beste maar een redelijk bijzondere kajak.

Gelijk maar even het linkje erbij gezocht: kostbare opvouwbare kajak gevonden

Het is onmogelijk met zekerheid te zeggen wat er gebeurd is, maar als je jezelf dood wil laten lijken, is dit wel een prima begin :) Je bent binnen de kortste keren in een ander land. Noorwegen is lekker dunbevolkt, hangen ook weinig camera's tussen de fjorden en zo. Treinen, vrachtwagens en boten komen langs dus het is lastig achteraf uitdokteren welke je genomen hebt.

Komt bij dat de kans dat er wat mis gaat bij kajakken op zo'n plek en met mooi weer nihil is. En dat hij beroepshalve al in de groep valt van mensen die een flinke dosis achterdocht koesteren richting media en overheden. En dat de kans realistisch is dat bijvoorbeeld zijn WikiLeaks verleden hem dwars zat.

Alles bij elkaar niet vreemd dat men hier de wenkbrauwen fronst over dat het een eenzijdig ongeluk zou moeten zijn.
Nou ja, ik snap de angst en “conspiracy”. Maar voor ‘t zelfde geld kreeg ie een hartaanval, is de kajak op een gegeven moment omgekieperd en daar ga je. Een “ongeluk” hoeft niet perse te betekenen dat ie tegen een rots is opgevaren ofzo - het kan ook een medisch ongeval zijn. Zullen we ben ik heel bang nooit achterkomen. ;(
En dat zwemvest wat hij had gekocht?
Is het niet de bedoeling om dat aan te doen, en een lichaam drijvende te houden, ook al is het levend of dood?
Nee, dat klinkt mij te tegengesteld.
Als je pijn op de borst krijgt of je wordt benauwd, dan is je drijfveer angst en wil je “vrij” komen. Als ‘t rustig was, is het niet vreemd om tegen beter weten in het “strakke vest” uit te doen. Maar goed, we hebben weinig aan nog duizend theorieën hoe het gegaan zou kunnen zijn. Hij is waarschijnlijk overleden, dat is uiteindelijk het enige dat er echt toe doet. ;(
Tja, als we op video hadden dat hij een hartaanval kreeg, was het allang geen theorie meer natuurlijk :P

Wat ik later pas las: Aangezien hij volgens vrienden al eens eerder een aantal weken ‘van de radar’ was verdwenen, zou ik zeggen: Dat is – in combinatie met de andere feiten – té veel om toevallig te zijn. Daarvan heeft hij geleerd en het deze keer beter aangepakt.

Zeg nou zelf: Wat is de kans dat iemand precies op dat moment een medisch ongeval krijgt? En spoorloos verdwijnt.

Er verdwijnen jaarlijks zo’n 100 Nederlanders langdurig, waarvan de helft in het buitenland. Vererger de meesten vallen in een totaal andere categorie, zoals ontvoerde kinderen, ontsnapte geestesgestoorden of mensen met een allochtone achtergrond.
En we hebben weer alle ingrediënten voor een complottheorie. :+
haha, ja maar daar dacht ik ook al aan, als hij wou verdwijnen dan heeft hij wel de juiste manier gevonden, of hij nu nog ergens leeft of niet.
Professional Kayak trouwens,
€1450 euro, nieuw.
https://www.proidee.nl/?P=200221656
De telefoon, een computer en andere spullen zijn gevonden door twee vrachtwagenchauffeurs die aan het vissen waren op dezelfde plek waar de kajak gevonden werd. Zij namen de spullen mee zuidwaarts richting Stavanger en passeerden toen de zendmasten van de telefoon.
https://www.ad.nl/buitenl...n-kajak-ongeluk~a8e78550/

De Polen (Tweakers en AD vermeld liever niet de nationaliteit van de dieven) vonden de telefoon en laptop in de aangespoelde kajak en voelden zich niet moreel verplicht om de politie in te schakelen. Waarschijnlijk dat ze zo ook de Kajak hebben gevonden; de dieven zijn aangehouden en zo kreeg de politie meer info over de zaak. Dit gevoelige detail wordt niet direct vermeld in het artikel waardoor de situatie veel ruimte over laat voor suggestie en speculatie.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2024 16:31]

Is een nationaliteit een gevoelig detail? Hmmm
Er wordt veel ambiguïteit in de tekst gelegd, waar dit juist een geruchtmakende zaak betreft met veel complot theorieën. Er wordt gesproken over "vrachtwagen chauffeurs" die iets "vinden"... Schrijf gewoon dat twee Polen de spullen van Ajran uit zijn aangestrande kajak hebben gejat. Dat scheelt al meteen wat geroezemoes.
Je moet eigenlijk bij de titel van het bericht al beginnen: Noorse politie gaat ervan uit dat ict-deskundige Arjen Kamphuis omgekomen is
Ligt aan de media organisatie en/of aard van de berichtgeving.
De Polen (Tweakers en AD vermeld liever niet de nationaliteit van de dieven)
In tegenstelling tot het vermelden van de nationaliteit, zegt jouw aanname dat het "dieven" zijn wel erg veel. Een dief ontvreemdt een voorwerp van een ander. Spulletjes uit een aangespoelde en verlaten kano meenemen is nou niet bepaald ontvreemden.

Persoonlijk zou ik de telefoon naar het politiebureau hebben gebracht. Maar als ik dat niet zou hebben gedaan, dan zou ik nog niet willen worden uitgemaakt voor "dief".
Het is nog steeds ontvreemden ( zich toe-eigenen , het is niet van jouw dus ja je bent een dief ) , bel de politie en laat plaats van delict onderzoeken , misschien had de locatie , de ligging van de spullen , etc nog meer uitsluitsel gegeven over hoe wie wat waar , maar om nu zomaar spullen mee te nemen en het zelfs nog te gebruiken met een sim van de vermiste gaat wel erg ver.

Hier een definitie van stelen (ww) : achteroverdrukken, bietsen, gappen, jatmouzen, jatmozen, jatten, kaaien, kapen, klauwen, ontvreemden, pikken, plunderen, ratsen, rausjen, rauzen, rollen, roven, schoepen, snaaien, snezen, verdonkeremanen, verduisteren, weggappen, weghalen, wegkapen, wegnemen, zich toe-eigenen.
Het is nog steeds ontvreemden ( zich toe-eigenen , het is niet van jouw dus ja je bent een dief )
Dus als jij een leeg blikje bier in het bos weggooit, en ik lever dat in voor de statiegeld, dan ben ik volgens jouw definitie een dief.

Plaats delict? Waarom zouden deze vrachtwagenchauffeurs vermoeden dat een aangespoelde rugzak bewijs in een moordzaak betreft?

Jouw gegeven definitie van stelen (ww) is geen definitie, maar een lijst met synoniemen. Van Dale zegt: “iets dat van een ander is wegnemen om het voor zichzelf te houden”. Dat houdt dus in dat je zeker moet zijn dat de spullen toebehoren aan een persoon (en dus niet zijn weggegooid), en dat de eigenaar anderszins nog vindbaar is. Geen van deze gevallen kan jij bewijzen, dus kan jij onmogelijk spreken van diefstal.
Je relatie tot een bierblikje en iets wat misschien 1000x meer waard is wat je vind langs een fjord betuigd nu niet echt van een overtuigend argument. Dus ja je blijft gewoon een dief punt.

Vinder recht bestaat niet voor niets en dat is meestal wel geregeld in alle EU staten dus ongetwijfeld ook in Noorwegen , je hebt daar ook verplichtingen zoals aangiften van het gevonden voorwerp , doe je dat niet dan blijf je een dief ook hier is de wet vrij duidelijk.

Mocht je dan toch al je plichten zijn nagekomen dan is het gevonden voorwerp na een jaar eigendom van de vinder. Tenzij het gevonden voorwerp onderwerp is van een politieonderzoek: dan vervalt dat recht.
Als je dan over vinderschap begint, en de bijbehorende wetgeving, vermeld dan ook meteen dat de omstandigheden van de vondst doorslaggevend zijn of de aangifte/meldplicht van toepassing is. En dat betekent dus dat de scheidingslijn niet zwart-wit is, maar per situatie verschillend is. Een rechter zou per situatie moeten bekijken of de meldplicht van kracht is - en hij/zij kan vaststellen of iemand een "dief" is of niet. Jij en ik kunnen dat dus niet.

Sterker nog, jij geeft zelf al aan dat in sommige gevallen (goedkoop blikje bier) men geen meldplicht heeft, terwijl in andere gevallen (mobiele telefoon) dat wel bestaat. Waar ligt de scheidingslijn? Dat is arbitrair en dus afhankelijk van de individuele interpretatie. In dit geval dus de rechtspraak.

Nogmaals, ik gaf in mijn eerste reactie al aan dat ik de rugzak naar het politiebureau zou hebben gebracht. Dus ik ben het niet eens met het handelen van de personen in kwestie. Maar ik kan hen niet zonder meer uitmaken voor "dief" totdat er een uitspraak ligt van een rechter die de omstandigheden van de vondst heeft beoordeeld. Jij kan dat evenmin.

edit: vanwege de ernst van het nieuwsbericht is dit mijn laatste reactie in deze (redelijk nutteloze) off-topic discussie.

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 22 juli 2024 16:31]

Ja, want met die kennis over nationaliteit blijft er minder ruimte over voor suggestie en speculatie. Want van Polen weten we allemaal het motief toch?
Je gaat toch niet op kranten en internet media vertrouwen voor betrouwbare en complete berichtgeving? Die hebben juist baat bij zoveel mogelijk vaagheden zodat het een 'ding' wordt en er genoeg follow up kan worden geproduceerd.
Heb jarengeleden in Tysfjord (ietsje noordelijker) gekajakt in een hybride kajak (advanced elements, opblaasbaar met rigide aluminium boeg en achterkant). Afgezien van ferries denk ik niet dat wind of stroming een ongeluk kan veroorzaken. Denk dan eerder aan een enthousiaste dolfijn, maar dan nog, had hij dan geen reddingsvest? In het ergste geval zit je nog geen 1 km van de kust af, en zelfs een waardeloze zwemmer moet met een zwemvest dat wel trekken. Het moet echt wel een bizar ongeluk zijn geweest, we hebben het hier niet over open zee. Zelfmoord is natuurlijk ook een optie lijkt me.
Het water in die streken is op z'n allerwarmst maar 12 graden. Ik weet niet of je wel eens in 12 graden meer dan 5 minuten hebt proberen te zwemmen maar dat is, als je niet getrained bent, erg lastig.

En dat is als je er zelf voor kiest, niet in paniek bent, in goede vorm etc. 1000 meter zwemmen in die temperaturen gaan weinig mensen voor elkaar krijgen bij een ongelukje.
Ik duik en heb vroeger met een neopreen nat duikpak een keer te vroeg in het voorjaar een duik uitgevoerd (6 graden water). Het is gewoon wat fris, maar opeens kan je lichaam de koude niet meer aan. Dan kan je nog zo goed zwemmen en nog zo goed duiken, maar je lichaam luistert niet meer goed naar je. We waren gelukkig aan het einde van de duik, maar ik ben hier behoorlijk van geschrokken en pas nu wel op met de watertemperatuur in combinatie met de duikduur.
cc @rubenkemp
Vorig jaar toevallig in Noorwegen aan het raften geweest. Onderdeel van de tocht was dat de survival-fanaten die dit organiseren je op zijn minst een paar keer in het water kieperen, al dan niet vrijwillig…

;( Mijn vrouw moest zo nodig op vakantie en wilde per se raften en juist zij liep twee gebroken ribben op, bleek later, bij de 'worst case scenario waterval oefening' – maar dat is weer een ander verhaal.

Ja, het water in een Noorse rivier of fjord is koud, maar zelfs ik had nergens last van. En ik ben een computernerds zonder conditie die nauwelijks nog water gezien heeft na het halen van zijn zwemdiploma.

De zeewatertemperatuur kan in de zomer de 15 graden aantikken, zelfs in dit deel van Noorwegen http://nl.surf-forecast.com/breaks/Unstad/seatemp en 2018 was een uitzonderlijk warm jaar.
cc @rubenkemp
De zeewatertemperatuur kan in de zomer de 15 graden aantikken, zelfs in dit deel van Noorwegen http://nl.surf-forecast.com/breaks/Unstad/seatemp en 2018 was een uitzonderlijk warm jaar.
Van de link die je zelf geeft :
Het zeetemperatuur vandaag in Unstad (Lofoten) is 12.4 °C.

Precies een jaar later.
Ik zwem voor mijn werk in de winter in 13-14 graden en dat is absoluut geen pretje als je er niet op voorbereid bent. Sterker nog, het is niet eens een pretje als je er wél op voorbereid bent. Blauwe lippen en tandenklapperen...en de eerste 3-4 minuten pijn als duizend naalden. Dat gaat daarna weg ja, maar 1 kilometer zwemmen terwijl je er niet op voorbereid bent ...dat zal de meesten niet helemaal lekker af gaan.
Ik had liever gehad dat ze geen conclusie hadden getrokken. Waarom is een verklaring dat zijn kayak is gevonden en dat zijn spullen door anderen zijn meegenomen, maar dat er daarna ieder spoort ontbreekt niet voldoende? Hij kan ook in een ravijn zijn gevallen of aangereden door een vrachtwagen die het niet heeft opgemerkt, enz. Het is pure speculatie en daar moet de politie zich niet mee bezig houden.
En wat als die vermoord is, nouja daar moet de politie zich niet mee bezig houden...
Mogelijk heeft de Noorse politie door alle speculaties nu ook wat zitten speculeren...sorry ik bedoel natuurlijk te zeggen dat de Noorse politie ergens van uit gaat...

Een ervaren Kayakker, iemand die het gevaar van het koude fjorden water door en door kent. Zelfmoord uitgesloten (volgens vrienden)
Hoe de Noorse politie hun geld uitgeeft is aan hen (en de Noren). Volgens mij betaal jij geen belasting in Noorwegen, en heb jij ook geen stemrecht in Noorwegen. Dit stelt hen in staat de zaak te laten rusten; dus geen prioriteit meer te geven.
Volgens mij is het zaak voor de Noorse politie om al het bewijsmateriaal en tips na te trekken, en vervolgens een scenario op te stellen dat daar aan voldoet. Bijvoorbeeld: als hij in een ravijn valt, dan valt niet te verklaren waarom al die spullen in het water gevonden worden, dus dat valt vrijwel zeker af .

Ik heb me niet verder verdiept, maar ik neem aan dat alle leads zijn uitgeput en dat alles een bepaalde richting op wijst. Dan vind ik het prima dat ze hun dossier sluiten met dat scenario en een voorlopige conclusie.
Al met al is het dan geen speculatie, ook al is nog niet alles duidelijk.
Eens. Maar als hij zijn reddingsvest niet aan had kan het snel gebeurd zijn met je. Het water is daar ijskoud waardoor je lichaam verkrampt en je naar de bodem zinkt.
Heb je met reddingsvest niet evenveel last van het koude water?
Dan zink je niet maar heb je nog steeds last van kramp.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 16:31]

Dat klopt, alleen overleef je het misschien omdat je niet zinkt. De kramp zal je niet aan overlijden. Sterker nog, zelfs als je geen kramp krijgt kan je nog verdrinken als je geen reddingsvest hebt, mensen raken in paniek en als ze in paniek zijn kunnen ze niet meer zwemmen. Dit gaat zelfs op voor zeer ervaren zwembad zwemmers.
de kramp is niet dodelijk nee - onderkoeling daarentegen...
Bij water van 10C ben je na +- uur dood, rond de 0C heb je mss 15 min, dan is het klaar.
Deels, maar je hoeft minder energie te gebruiken om überhaupt boven water te blijven.
Daarnaast zou het lichaam dan waarschijnlijker worden gevonden (mocht je toch overlijden).
Punt is dat het lichaam nooit is gevonden. Dat is opmerkelijk.
1 km zwemmen in water <15° C houdt bijna niemand vol.
Verschillende kennissen van Arjen hebben aangegeven dat hij nooit zou verdwijnen zonder iets van zich te laten horen. Bovendien als zelfmoord een motief is dan is het wat onlogisch om spullen in een waterdichte zak te stoppen.
Zelfmoord vind ik zeer onwaarschijnlijk. Waarom zou je dan gaan kajakken in Noorwegen?
hij nooit zou verdwijnen zonder iets van zich te laten horen
dat is vlgs mij niet helemaal waar. Hij is in het verleden wel eens vaker vd radar verdwenen om zich een poosje terug te trekken
Er zijn sowieso genoeg mogelijkheden vb. (wel een beetje verder gezocht)
https://en.wikipedia.org/wiki/Greenland_shark
Treurig. Al helemaal door het onderzoek resultaat zonder lichaam.
Volgens de politie waren de mobiele telefoon, een computer en andere bezittingen aan de kust van de fjord gevonden door twee Oost-Europese chauffeurs. Die zouden de telefoon kort gebruikt hebben en de simkaart omgewisseld hebben voor een Duitse simkaart.
Kan, maar zou zijn telefoon bruikbaar zijn geweest voor een vreemde met een ander simkaart?
Mijn telefoon maakt in iedere geval niet eens verbinding met de mast als ik niet de telefoon code heb ingevoerd om het toestel te ontgrendelen. Pas daarna kan ik mijn pin code invoeren.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 16:31]

Als op de telefoon geen data bewaard werd en de sim kaart prepaid was kan het goed zijn dat op geen van beide een PIN actief was. Dan kan je de telefoon gewoon opstarten om te zien of je er iets mee zou kunnen doen en maakt deze dus onmiddelijk verbinding met de mast.
Afhankelijk van wat voor simkaart natuurlijk
Als het zijn eigen simkaart is? Dan beveilig je toch wel goed. Als het eentje van Noorwegen is dan hoeft er geen pin op de simkaart te zitten. Maar je moet toch altijd je telefoon ontgrendelen met een pincode als je bijvoorbeeld faceID of fingerprint hebt als dat niet werkt. Dus het is echt raar dat een cyber security expert dit zo zou doen.
Hangt er vanaf wat je threat profile is. Als je afgeluisterd wordt door staatsactoren gaat een pincode geen klap schelen.
Volgens mij begrijp je het nog niet.

Als hij ongeacht wat voor simkaart ook heeft gebruikt. Bij ontgrendelen van een telefoon bijvoorbeeld met faceID of fingerprint etc. Daarbij hoort ook een pin code. Mocht faceID of fingerprint niet werken dat je alsnog de pincode moet invoeren, deze pincode voer je ook vaak uit wanneer je telefoon restart etc.

Dus mocht het echt zo zijn dat de truckers dit toestel gebruikt hebben. Dan heeft hij dus gewoon een unlocled phone de hele tijd. Als security expert mag je hopen op iets van beveiliging m
Waarom? Als hij niks van waarde op zijn telefoon had staan (wie zegt overigens dat het een smartphone is?) dan is de benodigde security ook nul.
Je denkt veel te moeilijk, als die polen gewoon de telefoon herstarten omdat ze misschien denken dat ze dan een keer extra wat standaard codes kunnen proberen dan maakt de telefoon al contact met een paal, je kan namelijk tegenwoordig ook zonder pincode op een telefoon naar noodnummers bellen. Mijn cheaper of the cheapest nokia 2 kan dat gewoon.
Want je kan geen harde reset doen op een gelockte telefoon?
Dat geldt voor smartphones, jazeker. Maar de dumbphones die je tegenwoordig nog steeds kan kopen hebben die beveiliging niet.
faceID of fingerprint zijn 2 zaken waar Arjen nooit en te nimmer gebruik van zou maken als ik hem een beetje ken.
Is een mogelijkheid ja.

Maar een cyber security expert die geen pincode gebruikt. Het kan ja.
Zelfs heel plausibel. Als ik ga kajakken neem ik ook mijn 1000 euro phone niet mee. Dan gaat de oude Nokia zonder code mee..
Ja maar hij had wel zijn laptop mee, en een SSD, en een heleboel andere IT spullen. Maar dan wel zijn gewone telefoon thuislaten?

Zou misschien wel kunnen dat hij helemaal geen smartphone had maar alleen een dumbphone om tracking te voorkomen.

Ik vraag me trouwens af of zelfs een gelockte SIM zijn IMSI doorgeeft aan het netwerk? Dat zou ook nog het geval geweest kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:31]

Als ik mijn nokia herstart kan ik zonder pincode ingevoerd te hebben bellen naar een nood nummer, ik denk dat nu je laatste vraag beantwoord is.
Arjan zal als beveiligingsexpert denk ik zijn telefoon echt wel vergrendeld hebben.
Ik heb het voorrecht gehad een lezing te mogen volgen waar hij over security praatte
Daarom ben ik zo verbaasd.
Want mensen die anderen adviseren houden zichzelf ook altijd braaf aan hun eigen advies. Je zult versteld staan hoe vaak dat niet het geval is.
Mijn telefoon maakt in iedere geval niet eens verbinding met de mast als ik niet det telefoon code heb ingevoerd.
Ook niet als je 'm reset naar fabrieksinstellingen?
Om hem naar fabriekinstellingen te zetten moet ik eerst de code hebben...

Lijkt mij ook knap dat een cyber security expert dat zo makkelijk laat gebeuren.
,,Er is een sms’je ontvangen door zijn telefoon. Dat kan bijna niet zonder zijn pincode."
AD.nl
Niet helemaal duidelijk, maar klinkt alsof er een SMS succesvol is aangekomen na zijn vermissing.

Vind het gedeelte met die twee truckers maar vreemd.
Om hem naar fabriekinstellingen te zetten moet ik eerst de code hebben...
Wat voor telefoon heb je dan? Een factory reset kun je meestal doen door tijdens het booten wat knoppen ingedrukt te houden zodat je bij een menuutje komt.
en dan moet je je gmail invoeren }>
.oisyn Moderator Devschuur® @OxWax23 augustus 2019 13:41
Valid point, maar denk je dat een cybersecurity-expert en een voorvechter op het gebied van privacy een telefoon gebruikt die gekoppeld is aan een Google account? :)
Tavis Ormandy wel.
.oisyn Moderator Devschuur® @Jerie23 augustus 2019 14:50
Ah, Tavis Ormandy is ook een privacy voorvechter, en je weet dat hij een Google telefoon actief gebruikt? Het is een whitehat hacker en werkt voor Google idd, maar dat impliceert de rest nog niet. Maar misschien heb je meer informatie dan ik, dat kan natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 16:31]

Google Project Zero pakt ook Google producten aan:
[...] An obvious exception is when Google is the recipient of our reports: i.e. we discover vulnerabilities in Chrome, Android, and other Google-supported software, and in those cases we follow Google's standard external bug reporting procedures and follow the same processes that a non-Google security researcher would experience.
Het punt dat ik probeer te maken is dat het een het ander niet uitsluit. De wereld is niet zo zwart-wit. Heck, misschien is er sprake van meer dan 1 telefoon.

Grappig genoeg denk ik dat je het wel bij het juiste eind hebt. Ik zat bij een organisatie waar Arjen Kamphuis een presentatie heeft gegeven (doch voor mijn tijd), en een leidinggevende vertelde dat hij bezig was met een Googleloos bestaan op z'n smartphone. Dubbel jammer dat ik die presentatie niet mee heb mogen maken...

edit:
Oh, trouwens, kwam hij ook op Tweakers?

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 16:31]

We hebben het hier over iemand die zeer bekend was als het gaat om privacy en beveiliging. Die zou zijn laptop en telefoon zo onbeheert (ook al is het Noorwegen) achterlaten in een waterdichte zak en of mee hebben genomen in zijn kajak zonder ervoor te zorgen dat deze niet door anderen gebruikt kan worden?

Raar verhaal.
Bijvoorbeeld.
Maar ook blijkt dat hij een SMS succesvol heeft ontvangen na zijn opgegeven vermissing.
Al liet hij het achter, hoe kwamen ze hier op
Ja, als dat klopt dan is dat natuurlijk heel vreemd.
wellicht was het gewoon een simpele throwaway telefoon voor noodgevallen en niet zijn persoonlijk telefoon.
Mijn telefoon maakt in iedere geval niet eens verbinding met de mast als ik niet de telefoon code heb ingevoerd om het toestel te ontgrendelen.
Dat geldt niet als de telefoon nog gewoon aanstond, maar vergrendeld was, toch?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 16:31]

Mijn telefoon maakt in iedere geval niet eens verbinding met de mast als ik niet de telefoon code heb ingevoerd om het toestel te ontgrendelen. Pas daarna kan ik mijn pin code invoeren.
Dat is incorrect, je kan namelijk altijd een noodoproep doen ongeacht dat de telefoon nog vergrendeld is, de telefoon heeft de mastgegevens al binnen.
Mijn telefoon maakt in iedere geval niet eens verbinding met de mast als ik niet de telefoon code heb ingevoerd om het toestel te ontgrendelen.
Weet je dat heel zeker?

Hoe kan je dan gebeld worden, als het Global System of Mobile telephony niet weet bij welke mast je in de buurt bent?

Zodra je je telefoon aan zet, houdt hij contant contact met het GSM. Waarschijnlijk zelfs zonder SIM-kaart aangezien je dan nog steeds 112 kunt bellen.
112 maakt verbinding met een netwerk, zelfs als je verder niet op dat netwerk kunt bellen of gebeld worden. Dat kun je dus niet als argument gebruiken.
De discussie gaat nu toch over of de telefoon verbinding maakt met het netwerk of niet?

Als ik me goed herinner stond er indertijd dat de telefoon ‘kort contact maakte’, wat precies past in het scenario: Telefoon werd door de truckers uitgeprobeerd. Grote kans dat hij niet te gebruiken was zonder toestel PIN-code, maar intussen had hij wel contact gemaakt met het GSM.
Inderdaad. En dat is mijn punt. Een telefoon maakt contact met het netwerk van de SIM, als de SIM geünlockt is. Of een telefoon maakt contact met het beste netwerk, als er geen verbinding is en er toch 112 gebeld wordt.


Dat zijn dus twee scenario's. Jij gooit ze op 1 hoop door aan te nemen dat een telefoon al verbindt voordat de SIM unlocked is, omdat die verbinding nodig zou zijn voor 112. Dat is dus niet zo.
Ah, op zo’n manier.

Ik gooi ze op een hoop omdat dat nu eenmaal is hoe GSM werkt. Als je een mobiele telefoon aan zet, meldt hij zich aan het netwerk. Ook al zit er geen SIM-kaart in. Hij meldt zich met het IMEI.

Er is maar één GSM-netwerk en pas ‘daaronder’ hangen de diverse netwerken des providers. Dat kan ook bijna niet anders als je weet dat providers vaak elkaars netwerken gebruiken en virtuele providers die van ‘echte’ providers etc.
Nou heb ik zelf aan GSM centrales gewerkt, dus ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat niet klopt. Er zijn meerdere netwerken, en die zitten op verschillende frequenties.
Als je je telefoon aanzet, maakt hij zich bekend aan het netwerk met zijn IMEI en daardoor kan vastgesteld worden dat (bijvoorbeeld) de telefoon uit het artikel bij de bewuste mast heeft aangestraald. Daar gaat het om.

Dat er verschillende providers zijn en dat er verschillende frequentie-banden gebruikt worden doet er niets aan af dat het uiteindelijk allemaal aan dit soort regels van GSM voldoet. In feite werkt het als één groot netwerk. Welk deel-netwerk van welke provider je ook neemt, met welke frequentie ook, de IMEI wordt altijd eerst bekendgemaakt. Je kan ook altijd 112 bellen zonder SIM-kaart.

Maar daar gaat het je niet om. Je vindt het gewoon leuk om de obstinate wijsneus uit te hangen af en toe. Ff wat roepen wat net niet helemaal klopt of een antwoord wat niet bij de vraag hoort. Kijken hoe ver je er mee komt. Iedereen zijn hobby zullen we maar zeggen.
Nope. Dat klinkt ook nogal zinloos; met 5 netwerken is 80% van de netwerken onbruikbaar voor je SIM. Je telefoon scant normaal gesproken eerst de GSM frequenties af om alle MCC/MNC codes (operator ID) te bepalen, en kiest daarna één van de operators. 112 is de uitzondering, als er geen verbinding is. Dan is de MCC/MNC check van de SIM overbodig.

Vergeet niet, GSM is mobiele telefonie. Op batterijen. Die ga je niet verspillen aan stupide dingen als het aanmelden op onbruikbare netwerken.
Je kan er nog veel meer details bij halen maar het punt blijft dat de mast en dus het netwerk het IMEI krijgt zonder dat de pin van het toestel gegeven hoeft te worden.
Jij bedoelt de PUK Code?
Mijn telefoon kan 112 bellen zonder unlock, dát is vrij standaard op de meeste telefoons. Ook al staat roaming uit - voor 112 wordt dat genegeerd; levensbedreigende situaties hebben prio.
Natuurlijk is dit een trieste zaak. Verder ben ik echt geen tin-foil hatter maar..:
Volgens de politie waren de mobiele telefoon, een computer en andere bezittingen aan de kust van de fjord gevonden door twee Oost-Europese chauffeurs. Die zouden de telefoon kort gebruikt hebben en de simkaart omgewisseld hebben voor een Duitse simkaart.
Dit is een ICT beveiligingsexpert; zou die niet juist een telefoon gebruiken die wat meer "diefstalproof" was? Of gebruikte hij juist een Nokia 3310 of zo omdat hij iOS en Android niet vertrouwde? :P
Ik ken genoeg mensen die een ouderwetse mobiel meenemen tijdens vakantie ipv hun dure smartphone. Zou me dus niets verbazen als Arjen dat ook heeft gedaan, zeker omdat hij ICT beveiligingsexpert was en er dus mogelijk gevoelige data op zijn telefoon stond.
En omdat bij kajakken de kans vrij groot is dat hij in het water plonst en afgeschreven is. Ik zou tenminste ook geen iphone of iets dergelijks meenemen in een kajak.
Daar is de waterproof phone pouch voor. Op zich wel een goed punt om een telefoon te nemen die wat steviger is, zoals een "rugged phone"/bouwvakkerstelefoon. Al zijn die vaak ook waterdicht.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 16:31]

Je hebt niks aan een waterdichte telefoon als die tientallen meters diep ergens op de bodem ligt...
Ik weet niet welke telefoon hij had. Weet wel dat hij een oude thinkpad gebruikte voor het Intel-ME verhaal. Volgens mij Pre-2011?

Op V&A worden ze ook vaak aangeboden met core/libre-boot
https://minifree.org/
Beste de thinkpad T400 of de X200 zijn daarvoor geschikt.
Diefstalproof smartphones bellen in het algemeen allemaal naar (hun Amerikaanse) huis. Diefstalpreventie en tracking is handig voor zakkenrollers en dergelijke, maar als je het reële vermoeden hebt dat inlichtingsorganisaties je in de gaten houden, dan wil je die techniek misschien liever niet.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2024 16:31]

Triest, maar het klinkt wel het meest aannemelijk dit. De verhalen dat hij er zelf voor heeft gekozen om 'off grid' te gaan, werden gevoed door het feit dat hij een flinke staat van dienst heeft in de ict wereld, en omdat zijn telefoon nog kort verbinding heeft gemaakt na zijn vermissing.

Verschrikkelijk ook voor de nabestaanden, dat ze niet exact te weten gaan komen wat er met Arjen gebeurt is.
De verhalen dat hij er zelf voor heeft gekozen om 'off grid' te gaan, werden gevoed door het feit dat hij een flinke staat van dienst heeft in de ict wereld, en omdat zijn telefoon nog kort verbinding heeft gemaakt na zijn vermissing.
Niet echt.
Zijn eerdere vrijwillige verdwijning geeft weliswaar hoop, maar toen hij die keer van de radar verdween na een stressvolle periode, hield hij vrienden wel op de hoogte.
Ja er zijn verschillen, maar om onder te duiken is daardoor niet gevoed, maar door zijn eerdere acties.
Ook onderzoeken zijn vrienden een betaling aan Deutsche Bahn, kort voor zijn reis.
nieuws: Naasten: ict-deskundige Arjen Kamphuis koos misschien zelf voor verdw...

Is hier eigenlijk iets over bekend?
Ik heb ergens anders recent gelezen dat dit wordt uitgesloten door een aantal naasten van Arjen. Ook raar dat je ervoor zorgt dat je privacy gevoelige apparatuur dan in een waterdichte zak stopt.
Triest verhaal. Vooral omdat je als familie zijnde niets hebt om te begraven.
R.I.P

Hopelijk wordt zijn lichaam snel gevonden, zodat de familie aan het daadwerkelijk verwerken kan toekomen . . .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.