Sony presenteert Cyber-Shot-camera's met 30x zoom en 4k-video

Sony heeft de HX95 en HX99 aangekondigd. Beide camera's hebben 30x zoom en kunnen video's opnemen in 4k-resolutie. Het zijn de eerste camera's in Sony's HX-lijn die dat kunnen, zo zegt de fabrikant.

Er zijn kleine verschillen tussen de HX95 en HX99. Zo heeft de paar tientjes duurdere HX99 een aanraakscherm en de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen bij het maken van foto's. Dat gebeurt met de bedieningsring op de lens. Beide camera's beschikken over dezelfde sensor, een 18,2-megapixel Exmor R-sensor met een grootte van 1/2,3".

Beide camera's hebben een bereik van 24mm tot 720mm, een vergroting van 30x. Ze kunnen tien foto's per seconde maken en hebben onder meer de functie om de autofocus te richten op ogen van mensen, zodat die altijd scherp zijn.

Allebei de camera's hebben bovendien een lcd op de achterkant dat 180 graden kan draaien om zo zelfportretten mogelijk te maken. Er is bovendien een aparte grip verkrijgbaar om ze geschikt te maken voor vloggen.

De aparte handgreep kost 120 euro. Beide camera's komen in oktober op de markt in de Benelux. De HX95 gaat 500 euro kosten en voor de HX99 geldt een adviesprijs van 520 euro.

HX99 (links) en HX95

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-08-2018 • 14:37

53 Linkedin

Reacties (53)

Wijzig sortering
Is dat niet een heleboel geld in vergelijking met de nog steeds verkrijgbare SONY RX100 III. Die heeft een 1'' sensor en zal voor een stuk betere kwaliteit kunnen zorgen, zeker als het donker wordt.

Heeft iemand hier een beter idee over?
Zo te zien betaal je hier de hoofdprijs voor het zeer compacte formaat. 30x zoom is ook zeker indrukwekkend voor een camera van dit formaat. Handig voor op vakantie of tijdens dagtochten wanneer je wél een serieuze zoom wilt hebben maar geen zware camera's of lenzen mee wilt sjouwen. Als je wat minder wilt betalen is de HX60 ook een goed alternatief, maar dan moet je wel 4k video missen. Voor de meesten zal Full HD echter prima voldoen.

De RX10 III/IV heeft een betere sensor en lens, maar kost het twee tot viervoudige en is gelijk een stuk groter en zwaarder. Uiteindelijk gaat het er Sony om om de verschillende doelgroepen te bedienen en dat lukt ze goed.
Als fervent natuurfotograaf heb ik de HX90V mee genomen op vakantie naar de Rockies in Canada. Ook mijn Sony A77V met Sigma 18/300 C; 90 % van de foto's met de eerstgenoemde camera gemaakt. De kwaliteit van de foto's is door de lens met Zeiss optiek boven verwachting acceptabel. Bovendien doet het lensje het ook uitstekend in fel zonlicht (lenscoatingen). De meeste reageerders vergissen zich toch behoorlijk in de voortgeschreden techniek; de beschreven technische uitgangspunten kloppen op papier prima, maar in de praktijk vallen de foto's (je moet je camera wel kennen) dus zonder meer mee. Samengevat wordt er een te somber beeld geschetst. De handzaamheid van het cameraatje, het grote zoombereik, de pop-up zoeker en het kantelbare scherm (niet touch gevoelig overigens) deden mij niet vaak naar de veel grotere (en uiteraard betere) camera verlangen. Als travelzoom is deze Sony serie naar mijn mening ondergewaardeerd, al zie ik de meerwaarde van de 95/99 nog niet 1-2-3; ik stap dus nog niet over. Ik mis bovendien de GPS functie (V). Wie echter dit cameraatje nog niet bezit, doet als reiziger, backpacker en bergwandelaar er goed aan dit cameraatje (met goede grip, i.t.t. tot de 100 serie) te overwegen.
Tja, het is maar wat je voorkeur heeft, 30 x zoombereik in een kleine camera, of fatsoenlijke kwaliteit foto's kunnen maken.
In sommige gevallen heeft men ook echt zoveel zoom nodig in zo een klein formaat, in veel gevallen denken mensen niet zonder heel veel zoom te kunnen en denken dat ze dan een weinig bruikbare camera hebben. Dat zijn denk ik de 2 doelgroepen :P
Mijn eerdere reactie was denk ik wel wat kort door de bocht, maar ik denk dat het een illusie is om met 30x zoom in een zo klein optisch systeem foto's te kunnen maken zonder veel beeldruis en/of storende ruisonderdrukkingsartefacten. Wie weet valt het mee, maar het lijkt me onverstandig om deze camera aan te schaffen zonder eerst reviews met voorbeeldfoto's te hebben gezien.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 30 augustus 2018 16:00]

De zoomfactor heeft niets met de hoeveelheid ruis te maken. Dat gaat over pixelgrootte en hoeveelheid licht.
En de zoomfactor, in combinatie met de afmetingen van je optische systeem, beïnvloedt hoeveel licht je uiteindelijk op de sensor krijgt.
Ga er maar van uit dat bij genoeg licht veel zon de sensor voldoende is. sterker nog bij voldoende licht hoeft de foto (afgezien van de kwaliteit van de lens) niet slechter te zijn dan een kleinere sensor.

Verschil begint pas bij iets minder licht, dan zal kleinere sensor hogere iso waarde moeten gebruiken en ja dan krijg je weer sneller ruis.
Ik citeer uit reviews: Sony HX20V: verreikende sprinter, een camera die wel te vergelijken is met deze denk ik:
"De hoogste beeldkwaliteit wordt behaald op iso 100, al is ook daar al genoeg ruis zichtbaar, en vandaar gaat het snel bergafwaarts."
Dat is wel een camera van 6 jaar geleden, en inmiddels zijn de sensors verder ontwikkeld, maar of dat een orde van grootte in kwaliteit scheelt, daar ben ik niet meteen van overtuigd.

Ik had ook zo'n soort travelzoom, en mijn ervaring kwam min of meer met het bovenstaande overeen: al op de laagste iso-stand, dus bij goede lichtomstandigheden, was er ruis en ruisonderdrukking zichtbaar, laat staan bij wat minder licht. Ik vond het gewoon zonde van de foto's die ik ermee nam. Die van mij is in de kast blijven liggen, in plaats daarvan gaat er op vakantie e.d. een zeer compacte MFT systeemcamera met bescheiden zoombereik mee.

Ik denk dat bij de huidige stand van de techniek het nu eenmaal zo is dat je van de drie aspecten compactheid, groot zoombereik, en fotokwaliteit, er altijd op eentje significant zult moeten inleveren. Ik heb nu gekozen om af te zien van een groot zoombereik. Voor telefoto's zou ik een bridgecamera zoals de Panasonic FZ1000 overwegen, ook al is dat een bakbeest om mee te nemen. Als wat mindere fotokwaliteit acceptabel is dan kunnen de hier aangekondigde Sony's best een optie zijn (maar, vermoed ik, niet voor mij).
Panasonic heeft dan ook nog de Tz100 en Tz200 als alternatieven.

Handzaam en een redelijk zoom bereik met dezelfde 1 inch sensor.

Deze 1/2.3 inch travel zooms Kan je echt beter op de winkel plank laten.
Bij 30x zoom lever je per definitie in op lichtsterkte t.o.v. 3x zoom, tenzij je er een gigantische schuifpui van maakt. En dus zul je vaker met een hogere ISO moeten werken.
De zoomfactor heeft niets met de hoeveelheid ruis te maken.
Niet direct, nee. Maar indirect is die relatie er wel degelijk.
Ik heb eens een safari gedaan met een relatief kleine camera met hogere zoom (Casio HS 7xx, 18x zoom), en dat was vrij lastig.

Hoewel de zoom voor extremere gevallen niet genoeg was (maar een collega had een kanon bij me, niet zo'n probleem), zijn relatief veel fotos gewoon bewogen. De stabilisatie is met zulke kleine camera's gewoon een probleem.

Mogelijk zijn deze beter, maar ik zou er voorzichtig mee zijn.
Stabilisatie gaat je niet heel veel brengen met zo'n zoombereik. Belangrijk is de sluitertijd, hoe verder ingezoomd, hoe korter je de sluitertijd moet kiezen om beweging te voorkomen. Maar dan verlies je licht, waardoor je een hogere ISO waarde moet nemen met meer ruis. Met genoeg licht en de juiste instellingen is het niet direct een probleem. Wel hebben grote DSLR's / Mirrorless systemen een grotere sensor, waardoor er meer licht op valt en je dus de sluitertijd makkelijker laag houdt. Downside is groter glaswerk ;)
Met stabilisatie bedoelde ik gewoon het proces van hem zelf voldoende stil (kunnen) houden.

Maar je hebt helemaal gelijk voor de rest, als de tijd benodigd korter wordt, is dit makkelijker
Ruis en de onderdrukking daarvan is nog maar één van de problemen van een 30x zoomlens. Scherpte, vervorming (en de compensatie daarvan, ten koste van scherpte) en abberaties zijn andere problemen van zo'n lens.

Daarbij, om op 720mm (equivalent) bij max diafragma van 6,4 op basis-ISO met een camera als deze een scherpe foto te maken, heb je óf een heleboel licht nodig, of een stevig statief.
In sommige gevallen heeft men ook echt zoveel zoom nodig in zo een klein formaat, in veel gevallen denken mensen niet zonder heel veel zoom te kunnen en denken dat ze dan een weinig bruikbare camera hebben. Dat zijn denk ik de 2 doelgroepen :P
Precies, ze denken dat ze het nodig hebben, maar hoevaak gaan ze het gebruiken? Van de andere kant is bv 8x zoom wel bruikbaar en ook zinnig, en dat levert bij goed licht voldoende kwaliteit op voor de meeste mensen. Die 30x zal zelden gebruikt worden, want men komt er al snel achter dat het weinig goeds brengt. Zo heb ik een smartphone die 960bps video maakt. Hoevaak gebruik ik dat? Zelden! Leuke feature, weinig zinvol, vooral omdat je maar 0,2 sec kunt opnemen. Jammer dat ze geen tussenstappen bieden, bv 480 en 240 voor 0,4 en 0,8 seconde. Maar ik dwaal af...
Heb zelf de wx300 en zou niet zonder de 20x zoom kunnen. Op een zonnig dagje komen er hele mooie fotos uit, zelfs op maximale zoom.
Al helemaal op instagram formaat.
De autofocus is ook op dus je kan heel snel inspelen op situaties.
Aan, zoom, klik, uit en je broekzak in.
Perfect voor de toerist op sightseeing.

Helaas is de prijs van 520 mij te gortig.... ik wacht wel op een pricedrop naar 350 euro.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 30 augustus 2018 21:56]

Ik geloof je meteen. 20x zoom of 30x maakt wel een verschil, hoewel dat misschien niet eens meer zoveel uitmaakt. Ik ken de voordelen van een camera die in je broekzak past heel goed, dan dan is dit ideaal.
Ben ik het eigenlijk wel mee eens.. Zelf een Canon Powershot SX280, en eigenlijk vind ik de zoom nutteloos. Veel verder dan 6x ga ik vrijwel nooit. Terwijl ik had verwacht het nodig te hebben.
Verder is de fotokwaliteit niet echt meer heel veel beter dan hedendaagse smartphones.
Ben dan ook aan het rondkijken voor een niet te dure systeemcamera (wss de Sony a5100)

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 30 augustus 2018 23:29]

Canon EOS M10? Ik ben van plan de M6 te kopen, maar die is wel iets duurder.
De M10 is al opgevolgd door de M100. En op het forum in fotografie is men nog niet zo te spreken over Canon icm mirrorless.
De beste foto's maak je nog steeds met de camera die je bij je hebt.
Aangezien dit een redelijk klein toestel is, kan je die overal mee naar toenemen.

Als het goed is, zullen de foto's ook beter zijn dan die van een smartphone.
Zeker als je wat moet inzoomen.

Verwacht geen goede resultaten aan het eind van het zoombereik, maar nog steeds vele maten beter dan die van een smartphone
Zeker, maar een RX100 heeft ook geen 30x zoom. :+
Of nog beter er bestaat geen compact camera van Sony met 4K én 30x zoom in één toestel.
En dit ook nog eens de goedkoopste compact camera van Sony met 4K met een verwachte prijs van 500 euro.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 30 augustus 2018 14:58]

Denk niet dat je je te veel moet voorstellen van de zoom kwaliteit bij kleine sensor en het glas wat er in de lens zit. Vervorming zal aanzienlijk zijn.

Maar goed bij veel licht kun je paar leuke foto's make, het ding is klein maar prijs is voor deze sensor toch ook niet mis.De 30x zoom is leuke marketing
Ik hoop het, anders kan je net zo goed een tweedehandse Canon SX700. Die heeft ook 30x maar het nadeel is...1080p60 ipv 4K :'(
Edit: ik lees net bij andere reacties dat een compact camera met een grote zoom bij inzoomen vervaagde foto's produceert. Hier faalt meestal de ingebouwde stabilisatie zuigt of het is te moeilijk hanteren. Gelukkig zie je met een driepootstatief er weinig van terug. ;)

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 30 augustus 2018 17:17]

Maar ja moet je weer een statief meesleuren om goede foto's te kunnen maken.
Waarschijnlijk zijn deze camera's een stuk compacter door de kleinere sensor? Dit formaat icm dit zoom bereik zal vast wel een doelgroep aanspreken. Desalnietemin vind ik het inderdaad een hoop geld voor een camera met zo'n kleine sensor.

edit: formaat valt eigenljk wel mee, dan moet je het indd voornamelijk van het grotere zoom bereik hebben.

[Reactie gewijzigd door evanraalte op 30 augustus 2018 14:56]

Mooie toestellen. Ik vraag me wel af waarom Sony beide toestellen op de markt brengt. Het prijsverschil is slechts 20 euro dus te verwaarlozen in deze prijsklasse. Ik verwacht dat iedereen voor de HX99 gaat.
Ik vraag me wel af waarom Sony beide toestellen op de markt brengt
Simpel de HX95 valt in de zoek-opdracht van veel mensen tot 500,- . Als die in de smaak valt kopen ze waarschijnlijk toch de HX99 ook al is hij net buiten budget.
Ik vraag mij alleen af of die 20 euro verschil na kostenaftrek (touchscreen erbij en de ring) het de moeite waard is om een extra (deel van) productielijn op te zetten voor onderdelen/assemblage. Ik kan me zo voorstellen dat het goedkoper zou zijn om de camera met touch voor 499 in de markt te zetten.
Precies, dat dus. De meerkosten qua ontwikkeling/productie wegen mijn inziens niet op tegen die 20 euro.
En wat te denken van het schrijven van modelspecifieke handleidingen en uitbrengen van aparte firmware?
Als deze ook maar een beetje lijken op de HX9V van vroeger of de HX400V dan ben ik nu al verkocht.

Fijn om te zien dat de HX serie nog leeft! Benieuwd of we ooit nog eens een opvolger gaan zien voor de HX400V!
Die kerel is het meest saaie onderwerp ooit aan het schieten / opnemen aan zijn gezicht te zien.
Hij schaamt zicht waarschijnlijk kapot met zo een buiten proportioneel kleine camera :')
Haha, ik vind hem er écht niet uit zien, maar wie ben ik.

Ik ben veel te grote pixel peeper om ooit voor zo een camera te gaan, maar het is op zich wel een mooi pakketje zo bij elkaar, al vind ik de prijs wat te hoog.
Zijn die camera's niet een beetje klein. Het lijkt me dat je wel "wat in je handen" moet hebben voor leuke foto's of is dat niet aan de orde?
Met welke (pro) camera is die promo gemaakt? ;)
DSC-HX99/95 met VCT-SGR1
Of lees ik het verkeerd?
Staat nergens dat de video daarmee gemaakt is toch?
RX100 III heeft maar 2.9 optische zoom, wat is de belangrijkere optie. Plus dit is een introductie prijs en SONY RX100 III is bijn auitloop model met een iV en V er boven die bijna twee keer zo duur is
De I en II zijn er ook nog dus of de III uitloop is?
Ik heb z'n voorganger, HX90V met ook 30x zoom. Net in Namibië geweest daarmee en achteraf kan ik zien dat ik toch regelmatig het grootste zoombereik heb gebruikt. Dat komt overeen met een 720mm lens op een Spiegelrefex. Ik had ook een spiegelreflex met 300mm zoom, soms kon de sony toch net dat dier op afstand een stuk beter in beeld krijgen. De kleine behuizing is fijn omdat ie in je broekzak past, met ver inzoomen is het lastig om je onderwerp in beeld te houden. Dan zou je eigenlijk een grote grip wensen.
Voorbeeld foto met 30x zoom, onbewerkt. Uit de hand genomen.

http://fastguzzi.nl/files/DSC00398.JPG
Ik had ook een spiegelreflex met 300mm zoom, soms kon de sony toch net dat dier op afstand een stuk beter in beeld krijgen.
Ook als je de foto van de spiegelreflex cropped?
M'n spiegelreflex heeft niet zo heel veel pixels om weg te croppen. Wel een lens met meer glas dan in de sony. Tamron 16-300. Ideale lens om alles mee te doen. Niet wisselen in zanderige omgeving.

Ééntje die wel verder ingezoomd had mogen worden van de spiegelreflex.

http://fastguzzi.nl/files/DSC_5192.JPG
Optische beeldstabilisatie mag ik hopen met 30x zoom uit het handje ? :D

Maar moet wel zeggen dat Sony goeie kleine Cybershot camera's maken , de behuizing is meestal heel goed van kwaliteit en ze gaan lang mee.
Dus na al die tijd komen ze eigenlijk met een "lullige" refresh van de hx90v. Exacte specs staan er niet maar op de 4k-video na lijkt dit me exact hetzelfde toestel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee