CDA wil uitstel van uitgifte particuliere domeinnamen

Eerder meldden wij dat vanaf 15 november ook particulieren een domeinnaam kunnen registreren. Het CDA is bang dat de invoering van deze particuliere domeinnamen een grote chaos tot gevolg zal hebben. Volgens Tweede Kamerlid Joop Wijn van het CDA is de registratie van nieuwe domeinnamen nu al een chaos, en zal die alleen maar groter worden. Het CDA klaagt dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) nu al nauwelijks controleert of domeinnamen wel door de beugel kunnen en of ze eerlijk worden toegewezen. Met de invoering van een automatisch systeem zal dit alleen nog maar erger worden:

Volgens het CDA zal er een run op domeinnamen ontstaan door particulieren, waarbij ook 'onfatsoenlijke' namen worden geregistreerd. Dit zou weer een zware belasting voor rechters betekenen, die zich moeten gaat buigen op allerlei domeinnaamkwesties.

Bart Boswinkel, directeur van de SIDN, kan weinig met de kritiek. "De term 'fatsoenlijk' is een onwerkbare kreet", stelt Boswinkel. "De principiële vraag is: wie bepaalt wat fatsoenlijk is?" Verder is een eventuele lijst met onfatsoenlijke domeinnamen in praktische zin onwerkbaar volgens Boswinkel. Er zijn namelijk altijd eindeloze variaties op een verboden woord mogelijk.

[...] In plaats van controle vooraf ziet de SIDN meer in het achteraf terugdraaien van een aanvraag. Het nieuwe reglement voorziet daarin. Iedereen kan bezwaar aandienen tegen een bepaalde naam. Deze klacht wordt dan doorgestuurd naar een nog in te stellen onafhankelijk college, die dan uitspraak zal doen. Dit kan nog een jaar na de registratie. "Dit is de enig werkbare situatie", aldus Boswinkel.

Door Robin van Rootseler

Developer

07-11-2000 • 14:39

36

Bron: IDG WebWereld

Reacties (36)

36
32
16
6
2
10
Wijzig sortering
Niemand zou mij kunnen tegen houden om bv.

Antichrist.666.nl te nemen, want als satanisme mijn geloof is, dan moet ik heb ik recht om daar een site met die naam voor te nemen. Zeker als er al een site zoals www.jezuschristus.nl al bestaat. Ik bedoel, iedereen heeft recht op meningsuiting. Zodra er zaken zoals kinderporno of iets in die geest, dan ben ik ook een voorstander van het aan banden leggen, maar het moet zoiezo altijd mogen om zo'n url als fukjoe.666.nl te nemen.
Nederlandse houding: omdat er veel belangstelling is, besluiten we maar om er nog maar mee te wachten en manieren te gaan zoeken hoe we die belangstelling tegen moeten gaan.
Ik ben blij dat ik nu gewoon via Freehosting kan registreren en die beloven in een contract dat ze het domein aan je overdragen zodra dat mogelijk is voor particulieren.
Perfecto. Laat het gezeik maar duren. Zodra het kan, wordt mijn domein toch van mezelf.
:( het zoveelste bewijs dat de politiek absoluut geen snars van internet begrijpt. (zucht)

SIDN regelt de domeinnamen, en de rest is zelfregulerend. Het enige minpunt is de wijze waarop pariculieren hun domeinnaam kunnen registreren.

Komt er dan ooit nog een einde aan de bemoeizucht van de staat ??? (zucht)

Eerst de toestanden rond vrijheid van menings uiting op het net, dan Jorritsma die spam wel prima vind voor de economie en nu weer een hoogstandje van stenentijdperk politiek van een niet nader te noemen politieke partij.

Zijn er al politieke internet partijen ? :+

<ik zag laatst (afgelopen weekeinde) in een programma over internet een aantal zakenmensen, critici en politici hun mening geven over de wijze waarop de overheid het internet behandeld>
Anoniem: 10253 7 november 2000 14:55
www.onfatsoenlijk.nl die wil met de alias www.go.to-cda.nl }>
Anoniem: 13068 7 november 2000 15:14
In deze discussie loopt de eigen mening en de verbazing over andermans mening gezellig door elkaar. |:(

Ik heb het zelden eens met het CDA :r en ook in dit geval niet maar ik begrijp het punt dat ze aansnijden prima. En zo vrij is het in de VS nu ook weer niet geregeld. Of is iedereen hier de Blue Ribbon actie vergeten, die gericht was tegen de CDA (de Decency Act), waar open-en-bloot bloot werd verboden? De Act werd uiteindelijk door de rechter onwettig verklaard -in strijd met de Freedom of Speech- maar weet wel dat een CDA II in de maak is. Zeker wanneer Bush jr. daar aan de macht komt. :r

Inderdaad, domeinen zijn in de VS vrij te verkrijgen, maar je wil niet weten hoeveel rechtzaken daarover worden uitgevochten waarbij bedrijven het vrijwel altijd winnen. Nederland wijkt in dat opzicht minder af van de VS dan je zou denken. Zie:
www.icann.org/udrp/proceedings-list-name.htm

Dat neemt allemaal niet weg dat Nederland nogal bekrompen acteert. Verstandiger was het geweest om de Engelse structuur van secondlevel domain namen te hanteren. Dus met co.nl etc. Dan had je nu gemakkelijk voor particulieren extra second level domein namen kunnen introduceren en dat geheel vrij laten met gegarandeerde privacy terwijl je voor de co.nl serie extra eisen kan stellen, zoals registratie bij de KvK. Handig om te weten met wie je op Internet zaken doet.
De structuur die Engeland handhaaft is inderdaad een stuk overzichtelijker. Hier in Nederland moeten ze eigenlijk ook zoiets hebben, maar aangezien het nu al zo geregeld is dat we deze structuur hebben, wordt het volgens mij erg moeilijk om deze structuur toe te passen. Bedrijven zullen weigeren om deze naam aanpassing te nemen, aangezien alles is ingesteld op dat domain.
Te denken is aan reclame, configuraties, promotie matteriaal etcetc... Erg jammer allemaal dat het zo gegaan is.
whats the f#$king problem???

.com domeinen kan toch ook iedereen registeren... is dat dan ook een tering bende? nee toch?

als iemand een probleem heeft met een bepaald domein gaat ie die maar lekker aanklagen.. is ook weer goed voor de economie etc etc
Ik vind dat Nederland is moet kappen met al hun domme regeltjes.

Je mag geen domein registreren.
Die Opta loept altijd te zeiken over van alles en nogwat, laatst dat KPN de tarieven moest verhogen (?). Dat stomme slome gesukkel met breedbandinternet en de kabel. Of de kabel nu van de overheid is of particulier.....
Het moet nu klaar zijn met dat mierenge****
Als we ooit in de buurt willen komen van landen zoals Amerika. Waar internetten zoiezo gratis is, dan moet er nog veel gebeuren, maar eerst van al die stomme regeltjes af.
Ten eerste, ben blij dat er zoiets is als de opta. Maar wellicht ben je nog niet volwassen genoeg om dat te snappen.
Ten tweede, waar haal je het vandaan om te denken dat internet in Amerika gratis is? In je dromen zeker.
En ten derde, vind je het vreemd dat er mensen zijn die zoiets als een uitgifte van domeinnamen willen structureren? Dan kun je vervelende procedures naderhand (neem Amerika nu wel even als voorbeeld, en als je het nog niet snapt Madonna of Altavista) zo goed en zo kwaad als het kan voorkomen. Met dit soort rechtzaken is toch niemand gebaat. Laten we gewoon eens iets goed doen voor de verandering.
In veel US staten is lokaal telefoon verkeer gratis. Als jouw internetboer een lokaal inbelstation heeft, kun je dus gratis internetten in de US. Ik denk dat dat bedoeld wordt.
offtopic:
Over de OPTA.

Klein hersenspinsel

Tarieven laag:
Carrier-select verdient niks meer:
Carrier-select gaan falliet:
Tarieven weer omhoog (om de 'kosten' te dekken).

Daarom wil de OPTA nu de kosten verhogen.
Dat is niet leuk voor nu, maar wel voor later.
En daar heb je veel meer aan.
Sjah... Ik weet het niet hoor... Ik heb zoiets van;

Als ik www.fukjoe.666.nl wil registreren dat niemand mij dan tegen kan houden... Niet dat ik zo'n domein zou nemen maar het gaat om het principe, iedereen probeert de laatste tijd alles aan banden te leggen en het gaat van kwaad tot erger.

Maarja, dat particuliere domein zal toch wel nooit van de grondkomen agz er zo'n ongeloofelijk gaar getal in je domein naam zit...
>In plaats van controle vooraf ziet de SIDN meer in het achteraf terugdraaien van een aanvraag. Het nieuwe reglement voorziet daarin. Iedereen kan bezwaar aandienen tegen een bepaalde naam. Deze klacht wordt dan doorgestuurd naar een nog in te stellen onafhankelijk college, die dan uitspraak zal doen. Dit kan nog een jaar na de registratie.
Lijkt mij dus geen goede zaak want dan zit je nog met
een domein waar je je een jaar aan ergerd! :+
Maar je hebt dus wel al betaald. En als die commisie dan vind dat je een illegale domain naam hebt, ben je natuurlijk ook je geld kwijt. Leuke jongens daaro.
Het voordeel is dat dat in het openbaar wordt getoetst, zodat het domeinkapen door merkhouders zoals dat nu het geval is tegen wordt gegaan.
en of ze eerlijk worden toegewezen
En wie bepaald dat? en vooral: waar staan de regels waaraan wordt getoetst in zo'n geval?


* 786562 blouweKip
Bart Boswinkel, directeur van de SIDN, kan weinig met de kritiek. "De
term 'fatsoenlijk' is een onwerkbare kreet", stelt Boswinkel. "De
principiële vraag is: wie bepaalt wat fatsoenlijk is?"
Is ie toch slimmer dan ik dacht...

Aangezien er geen objectieve criteria mogelijk zijn voor het toewijzen van een domeinnaam en er nog steeds geen wetgeving (normatief) is die een legitieme basis vormt voor het toetsen van domeinen (nee, het merkenrecht is GEEN legitieme basis: een domeinnaam is niet uitsluitend een merk)
kan men tot die tijd het meest eerlijke toewijzingscriterium gebruiken: first come, first get.
Vreemd... Ik dacht dat men het eerder ging gooien over het vrij verstrekken van persoonsgegevens, wat een inbreuk op de privacy zou zijn... Maar CDA gooit het op het zooitje van SIDN heet. Niet dat ze daar geen gelijk in hebben.

Men kan toch een week een domeinnaam in de 'hold' zetten. Deze 'proposed' domeinnamen op de website zetten en bij gegronde klachten van het publiek kan men er deze aanvraag nog eens nader gaan onderzoeken. Lijkt me tenminste fair policy.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.