Piriform haalt laatste versie CCleaner offline na privacyzorgen gebruikers

Avasts Piriform heeft versie 5.45 van de populaire schoonmaaksoftware CCleaner offline gehaald en versie 5.44 teruggezet als primaire download. De stap volgt op privacyklachten van gebruikers over de analyticsfunctionaliteit.

Piriform heeft v5.44 teruggezet om in de tussentijd te kunnen werken aan een update van de nieuwe versie. Bij die versie komen de Heartbeat-analyticsfuncties los te staan van die van de overige Active Monitoring-functionaliteit en krijgen gebruikers hiervoor meer beheermogelijkheden, die CCleaner ook onthoudt bij een herstart. Dat meldt medewerker 'Paul Piriform' op het forum van CCleaner.

CCleaner v5.45 verscheen eind juli en de releasenotes maakten melding van de aanwezigheid van 'het gedetailleerder melden van bugfixes en productverbeteringen'. Het viel gebruikers al snel op dat de standaard geactiveerde Active Monitoring weliswaar uit te schakelen was, maar dat deze telkens na het opnieuw starten weer was ingeschakeld. Active Monitoring zorgt voor waarschuwingen dat gebruikers hun systeem een schoonmaakbeurt moeten geven, maar na de uitbreiding viel ook de Heartbeat-functie hieronder, waarmee de software gebruiksgegevens doorstuurt.

Bovendien bleek CCleaner alleen nog maar geforceerd af te sluiten te zijn; een klik op het sluitkruisje minimaliseerde de software alleen en in de system tray bood het programma geen mogelijkheid om af te sluiten. Daar kwam bij dat Piriform in mei een wijziging doorvoerde die maakte dat gebruikers van de gratis versie geen privacy-opties meer konden wijzigen en daarmee het delen van analyticsgegevens met derde partijen niet meer konden voorkomen.

Veel gebruikers klaagden over de wijzigingen, waarna Piriform benadrukte dat de software alleen volledig geanonimiseerde gegevens doorstuurt. "Omdat we deze verzamelen, kunnen we snel bugs detecteren en pijnpunten in de interface identificeren", schreef het bedrijf, dat beloofde 'in de komende weken' wijzigingen door te voeren. Tot die tijd leek Piriform de software aan te blijven bieden, maar na verdere kritiek is besloten versie 5.45 offline te halen.

CCleaner

Afbeelding afkomstig van GHacks

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-08-2018 • 12:51

153

Reacties (153)

153
152
107
1
0
2
Wijzig sortering
Een herkenbare cyclus in de softwarewereld:
- Er wordt een (relatief onbekend) product gebruikt om een specifiek probleem op te lossen.
- Dit werkt goed omdat het programma doeltreffend is en geen zooi gevat.
- Steeds meer mensen maken gebruik van het programma.
- Het programma wordt of overgekocht, of de eigenaar beseft dat er ook geld mee te verdienen is. (Ansich geen probleem).
- Bepaalde features worden premium.
- Nieuwe features hebben een duidelijk onderscheid tussen free en premium.
- De free versie is nog steeds oke, maar wordt bloated en minder nuttig dan het ooit was.
- Om meer mensen over te halen om premium te kopen en data te verzamelen worden er hinderlijke notificaties toegevoegd, draait het programma op de achtergrond en zul je steeds meer verplicht moeten delen. Wellicht kan het gebundeld worden met andere software? Of is een toolbar handig voor de gebruiker?
- Uiteindelijk zijn mensen het zat. Maar wees niet bang: er is vast een ander programma die dit specifieke probleem oplost.

Helaas heb ik al teveel software zien komen en gaan. Veelal gaan ze weg omdat ze mij meer pesten dan daadwerkelijk het probleem oplossen waarvoor ik het programma 'nodig' had.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 26 juli 2024 13:23]

Je slaat zó de spijker op zijn kop. Precies mijn waarneming. Elk stukje gratis software dat populair wordt vergaat het precies zo. En ze leren het ook niet af, want we zien dit al jaren gebeuren.

Zodra er geld bij komt kijken is het eigenlijk al gedoemd om het te verkloten. Triest, triest, triest....

Ik draai héél af en toe Windows, maar ik koester mijn versie 5.42 portable. Dat is de versie waar al die rotzooi (naar mijn weten) nog niet in zat. Die blijf ik mooi gebruiken tot het moment dat het niet meer kan.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 26 juli 2024 13:23]

Rotzooi wat meer functies aan dit programma gemaakt,Dit stukje software word door mensen gemaakt en mensen maken eenmaal fouten.En ziedaar een bug, komt wel vakler voor hoor en niet alleen bij piriform.Ik gebruik het programmaatje al jaren en ik heb echt nooit ergens las van gehad.
Dit is de eerste keet dat ze negatief in het nieuws verschijnen.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 26 juli 2024 13:23]

Dit is de eerste keet dat ze negatief in het nieuws verschijnen.
Dat is dus onzin, want minder dan 1 jaar geleden waren ze ook nog negatief in het nieuws omdat toen een backdoor was ingebouwd en een trojan kon worden geladen. Dit was bij versie 5.33.6162, zie:
nieuws: CCleaner-installer bevatte een maand lang backdoor - update
nieuws: 'Aanvallers CCleaner wilden keylogger en wachtwoorddief installeren'

Ik vind het jammer dat de free steeds voller wordt gepropt met zooi.
ja dat klopt dat wis ik niet meer,dat ie voor de tweede keer in het nieuws was.
Dit stukje software wordt door mensen gemaakt en mensen maken nu eenmaal fouten. En ziedaar: een bug...
Wat hier aan de hand is is geen bug, maar bewust aangebrachte functionaliteit. Nou ja... "functionaliteit"? In de veronderstelling dat die miljoenen mensen die Ccleaner gebruiken denken dat je hiermee niet een grote schare gebruikers kwijtraakt is natuurlijk erg dom gedacht. Maar ja, die hang naar zakken vol met geld hè?

Kijk.... als je toch iets wil verdienen aan je software, maak het dan betaald. Voor een redelijke en acceptabele prijs. Als je - en ik geef hier alleen maar even een voorbeeld - 50 miljoen gebruikers hebt, en je vraagt er 5 euro voor, tel eens hoeveel geld dat oplevert. Al zou maar éénvijfde je software kopen, dan heb je nog een pak geld vergaard. Met plussen en minnen van allerlei kanten houd je als developer(s) nog genoeg over om fulltime aan de software te zitten en je eigen salaris van te betalen.

Ik heb niks tegen betaalde software, zolang de prijs maar acceptabel is voor wat je ervoor krijgt. Als die knakker(s) van Piriform er nu 5-10 euro voor zouden vragen (eenmalig, met toekomstige updates), dan is dat prima. Maar nee.... snel geld verdienen, verkopen aan een commerciële partij en BAM.... verkloot is het programmaatje die zoveel mensen ooit fantastisch vonden.

Ik voorspel je dat Ccleaner binnen no-time obsolete is, een slechte naam heeft en bijna niemand meer gebruikt. Je kunt erop wachten....
Ik denk dat er nog wel meer dan een factor 5 minder de app gaat gebruiken al vraag je maar 1 cent.
Zoveel mensen willen uitsluitend gratis, als is het gepirated. Niet om de minste reden dat het omslachtig is om door het betaal proces te gaan.
Veel mensen gebruiken CC cleaner omdat ze denken/hopen dat hun trage PC er weer snel mee wordt. Die gaan niet van te voren al betalen als ze niet weten dat het werkt.
Ik voorspel je dat Ccleaner binnen no-time obsolete is...
Dat is het al jaaaren

[Reactie gewijzigd door Brahiewahiewa op 26 juli 2024 13:23]

Iemand zal die ontwikkelaars moeten bekostigen, niet? Op een uitzondering en wat open source projecten na is het een utopie om gratis software te verwachten die ook nog eens actief ontwikkeld/supported wordt.

Veel van die tooltjes leven in het begin van donaties, maar de meerderheid heeft geen geld over voor zoiets. Ze nemen liever de bloated meuk gratis dan een paar euro voor iets betalen. Facebook anyone? Nee, ik denk dat we het inderdaad nooit zullen afleren...
En wat bereiken ze er uiteindelijk mee met dat "verdienmodel". Uiteindelijk niks, want de software is de nek omgedraaid. Worden die ontwikkelaars daarna dan ook nog bekostigd? Nee dus!

Ontwikkelaars moeten betaald worden, maar verzin dan een verdienmodel waarmee je mensen niet mee tegen de haren in strijkt. Maar het is vaak de arrogantie en de hebzucht die het wint van gezond verstand en een gedegen plan.
En een ander probleem is dat nieuwe functionaliteit, ook al is net nog zo fancy, vaak prioriteit heeft boven bugfixes en daarnaast (of mede daardoor) de upgrade cycle veel te kort is. Hierdoor neemt de kwqaliteit van veel software ook erg af.
Het is een tendens om te denken dat alles dat "nieuw" is verkoopt. Net als reclame. Kijk eens naar de reclame op TV: alles is "nieuw", "verbeterd", of het is een aanbieding. Maar als je software al fantastisch werkt, en je voegt er nieuwe functionaliteit aan toe die niks meer te maken heeft met de oorspronkelijke functie, of eigenlijk niks meer toevoegt om het te verbeteren, dan gaat het mis en gaat het de verkeerde kant op.

Tegenwoordig moet alles tienduizend functies hebben die niet tot de core van het idee behoren. Het slaat helemaal nergens op, want dat gaat inderdaad ten koste van de kwaliteit.
Bij een bepaald versie (typisch zo rond versie 8 ) heeft upgraden meestal geen zin meer, en komen er alleen nog maar vreemde verzinsels als nieuwigheid bij. iTunes, iOS, Ultraedit allemaal zijn ze al een tijdje over hun hoogtepunt heen.

[Reactie gewijzigd door mashell op 26 juli 2024 13:23]

Het kan ook nóg anders, zoals de INGBank uitroept:

"Nieuwe UI, vertrouwd inloggen!"
Wanneer software populair wordt gaan vaak de eisen omhoog. De gebruikers eisen steeds meer grotere getalen dat de software bugvrij is en steeds innovatiever. Want anders is er wel de dreiging dat een concurrent het momentum overneemt.

Iets wat wellicht als een soort hobbyprojectje is begonnen moet plots professionele karakteristieken hebben. Dat kan, maar dat kost geld.
De goed werkende tool was "vroeger" gratis, en 'dus' is men ook niet bereid voor een nieuwe versie te betalen.

En in dat wereldje kom jij met de kreet:
maar verzin dan een verdienmodel waarmee je mensen niet mee tegen de haren in strijkt.
Ik daag je uit ! en dan graag zonder "arrogantie" en "hebzucht" en mét "gezond verstand en een gedegen plan", zoals je zelf schrijft.

Oh en wat die hebzucht betreft.... het zijn mensen die thuis ook graag een boterham eten en wellicht een partner en kinderen moeten onderhouden. En kijk eens in de spiegel.... hoe vaak heb jij tegen je baas/opdrachtgever gezegd: "Lief dat u me zoveel wil betalen, maar ik heb liever een lager bedrag. Anders kan ik me van mijn hebzucht niet meer in de spiegel bekijken."

Het is een gok, maar ik gok op: nooit !

[Reactie gewijzigd door T-men op 26 juli 2024 13:23]

Ik daag je uit ! en dan graag zonder "arrogantie" en "hebzucht" en mét "gezond verstand en een gedegen plan", zoals je zelf schrijft.
Wat dacht je hiervan: gewoon een kleine vergoeding vragen voor je software. Niks mis mee. Ik quote even mijn eigen posting van een moment geleden, op 16:51 uur:
Kijk.... als je toch iets wil verdienen aan je software, maak het dan betaald. Voor een redelijke en acceptabele prijs. Als je - en ik geef hier alleen maar even een voorbeeld - 50 miljoen gebruikers hebt, en je vraagt er 5 euro voor, tel eens hoeveel geld dat oplevert. Al zou maar éénvijfde je software kopen, dan heb je nog een pak geld vergaard. Met plussen en minnen van allerlei kanten houd je als developer(s) nog genoeg over om fulltime aan de software te zitten en je eigen salaris van te betalen.

Ik heb niks tegen betaalde software, zolang de prijs maar acceptabel is voor wat je ervoor krijgt. Als die knakker(s) van Piriform er nu 5-10 euro voor zouden vragen (eenmalig, met toekomstige updates), dan is dat prima.
Ander voorbeeld: Zo kan het ook. En het is uitstekende software én het geld méér dan waard! En je hoeft heus niet élke versie te kopen. Ik sla er ook weleens een paar over.

Is dat écht zo moeilijk? Zo verdien je geld, blijft je software geld opleveren, is de kwaliteit gelijk gebleven (of zelfs verbeterd) en je strijkt niemand tegen de haren in (ja, misschien die percentage zogenaamde "freeloaders", die alles gratis willen en overal met cracks werken). Dat verlies calculeer je in.

Maar ja.... dan komt er een dikke lul langs met een zak geld, koopt je zooi op en..... ja, dan wordt je idee/project compleet vercommercialiseerd en verkloot. En daarna? De software is crapware geworden, vol met advertenties, spyware en bende.... en daarna wil bijna niemand het meer hebben. met andere woorden: Wéér een goed project om zeep geholpen. |:(

[Reactie gewijzigd door Qalo op 26 juli 2024 13:23]

Wanneer software populair wordt gaan vaak de eisen omhoog. De gebruikers eisen steeds meer grotere getalen dat de software bugvrij is en steeds innovatiever. Want anders is er wel de dreiging dat een concurrent het momentum overneemt.

Iets wat wellicht als een soort hobbyprojectje is begonnen moet plots professionele karakteristieken hebben. Dat kan, maar dat kost geld.
De goed werkende tool was "vroeger" gratis, en 'dus' is men ook niet bereid voor een nieuwe versie te betalen.
Je hebt gelijk.
Dergelijke tools beginnen vaak als een 'functie' waar een UI omheen 'geprakt' is. Het doet wat het moet doen, maar de UI kan wat eigenaardigheden hebben waar je omheen moet werken. Voor de vroege ontdekkers van die ene handige functie is dat geen enkel probleem.
De ontwikkelaar wordt enthousiast en breidt het programma uit met wat andere uiterst nuttige functies. De ontdekkers worden ook enthousiast en gaan het programma promoten bij anderen. Die anderen vinden het wel een aardige tool, maar hebben andere prioriteiten. Dat het goed werkt geloven ze wel, maar eigenaardigheden in de UI zijn een doodzonde en waarom zit functie X er niet in?
Dan begint de mailbox van de ontwikkelaar over te lopen met klachten en feature requests (vaak 'features' die al in Windows zelf zitten of die sinds Windows XP overbodig geworden zijn). De ontwikkelaar kan er dan voor kiezen om die mails te negeren en voor een select clubje bezig te blijven, maar hij moet wel heel stevig in zijn schoenen staan om dat te kunnen doen.
Het begint meestal met iets kleins, b.v. met het oplossen van dat kleine probleempje in de UI waar hij al vief versies niet aan toe gekomen is, maar waar hij nu toch steeds meer mails over krijgt. En voordat hij het weet is hij vooral reactief bezig: foutje dit, eigenaardigheidje dat, waarom zit dit er niet in, waarom geen nieuwe functies in de afgelopen twee versies, etc. Het neemt veel meer tijd in beslag en voelt meer werk als hobby.
Sommige ontwikkelaars stoppen op dit punt, sommigen maken er hun werk van, maar dat betekent ook dat het op de één of andere manier inkomen moet opleveren. En daar zit een groot probleem. De beste manier om vrijwel al je gebruikers kwijt te raken is om geld te vragen voor een programma dat voorheen gratis was. Dan maakt het niet uit hoe veel of hoe weinig er gevraagd wordt en of de software die prijs meer dan waard is. Zodra je geld gaat vragen voor iets dat gratis was, zijn maar heel weinig gebruikers bereid om daar voor te betalen. Die paar die daar wel bereid toe zijn, zijn er te weinig om voldoende inkomen te genereren.
Dat inkomen zal dus op een andere manier verdiend moeten worden. Sommigen kiezen voor reclame, maar dat zal ook niet bij alle gebruikers in de smaak vallen. Sommigen kiezen voor het bundelen met ad-ware of andere 'handige' tools, maar dat zal bij nog minder gebruikers in de smaak vallen. Sommigen zullen gaan voor een splitsing in een gratis basisversie en een betaalde premiumversie. En zo zijn er nog meer manieren, die elk hun eigen min- en pluspunten hebben.

Het probleem is dat elk verdienmodel dat de gebruiker geld kost tegenwoordig als ouderwets wordt gevonden en voor velen een goed excuus is om dat verdienmodel te omzeilen, maar toch van het programma/ dienst/ etc. gebruik te blijven maken. Terwijl 'moderne' verdienmodellen die de gebruiker niet direct geld kosten eigenlijk altijd gepaard gaan met óf inbreuk op privacy óf reclame (waarvoor in hetzelfde programma/ dienst/ etc. informatie wordt verzameld die ook weer een inbreuk op de privacy oplevert).
Klopt helemaal, maar ik wil ook een andere insteek belichten: gebruikerscultuur. Ik heb geen behoefte aan ccCleaner, maar in een gezonde cultuur zou hier best 5 a 10 euro voor gevraagd mogen worden, voor bijv een levenslange licensie. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn voor een gemiddeld gebruiker om dat zo te zien.

Maar dat is niet zo, het moet allemaal gratis en voor niets. En als het gratis produkt populair wordt, nemen kosten toe, en soms ook de grootheidswaanzin.

Mijn punt, we doen hier zelf ook hard aan mee.
Als een product populair wordt nemen in principe de kosten niet toe. Het zijn de dollartekens in de ogen van de makers die vinden dat ze de populariteit moeten vermarkten en gaan daardoor hogere kosten maken.
Wanneer een product populair wordt, komen er onder de gebruikers ook meer zeikerds die over elke foute komma in de UI vallen en eisen gaan stellen over wijzigingen en nieuwe features. Wanneer dergelijke mails een groot deel van je inbox uit gaan maken, neemt de druk wel enorm toe om daar meer werk van te gaan maken. Dan is de ontwikkelaar meer tijd reactief bezig, dan dat hij met zijn eigen schema bezig is. Wil hij beide combineren, dan zal hij meer tijd in de ontwikkeling moeten steken, en die tijd moet betaald worden.
Dus ja, populariteit kan de kosten zeker laten toenemen.
Er zijn honderden gratis tools op intentie beschikbaar die enorme populair zijn waar af en toe eens een update van uitkomt en waarvan de kosten op geen enkele manier stijgen. Toenemende kosten zijn GEEN onvermijdelijk gevolg van populariteit, zoals hierboven werd beweerd. Dat heb je als maker helemaal zelf in de hand.
Ik zou best €5 willen betalen voor een programma dat ik af en toe gebruik omdat het wel handig is. Maar een probleem is dat heel veel programma's voor Windows veel duurder zijn. Als je weinig geld hebt is €30 gewoon best veel tenzij je het programma echt veel gebruikt of professioneel.
En zo zul je nog wel een paar gebruikers vinden. De eerlijke of schuldbewuste consument die dieper nadenkt en een ander iets gunt. Maar het punt is dus dat dat de minderheid is, welke niet genoeg is.
Maar ik denk dat dat aantal wel een stuk groter zou zijn als zulke programma's niet zo duur zouden zijn.
Je slaat de stap over waarbij het OS deze functionaliteit zelf implementeert en de tool dus echt overbodig wordt.

Zie bv:
daemon tools -> mounten van ISO bestanden mogelijk sinds windows 7(?)
lavasoft ad-aware -> overbodig sinds windows defender
Daemon tools is wellicht iets minder van toepassing, aangezien Windows alleen ISO files kan mounten, maar dat soort tools ook BIN, NRG, CDI, DAA etc. kunnen mounten.
Geheel mee eens.
Zoals ik bij een van de laatste meukupdates al zei 'Avast heeft CCleaner verpest'. Het vertrouwen in de Piriform software is nu volledig weg. Defragler was al overbodig maar Recuva en Speccy waren nog wel handig (al zijn daar ook prima alternatieven voor).

Ik zoek alleen nog een vervanger voor de cookiemanager binnen CCleaner (dat je sommige wel kan bewaren en de rest verwijderen).

Vooralsnog v5.30 maar terug gezet. Ongeveer de laatste voor de overname door Avast.
https://filehippo.com/download_ccleaner/75532/

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 26 juli 2024 13:23]

Voor cookies kun je misschien het beste een browser-extensie gebruiken die automatisch cookies verwijdert en opslaat met witte lijsten e.d.?
Speccy vind ik ook nog wel handig, maar wellicht toch eens kijken naar de alternatieven.
Kijk eens naar Privazer.
Het is best triest hoeveel goede software zo de nek om is gedraaid.
Heel herkenbaar verhaal inderdaad. Malwarebytes overkomt ook al hetzelfde, met zijn premiumabonnement. Ik gebruik beide programma's nog om computers op te schonen, maar het wordt steeds meer gedoe met handelingen die verricht moeten worden om de programma's bruikbaar te maken.
Precies dit. Toen ik nog Windows gebruikte, was dit patroon er al voor 'gratis' virusscanners. De hadden er ook nog een handje van om de hele interface zo ingewikkeld mogelijk te maken en te pas en te onpas meldinge te tonen met noodkreten over veiligheid.

En op de Mac is MacKeeper zo'n product. Ooit redelijk onschuldig begonnen en nu adverteert zichzelf op de schimmigste plekken van het internet.
- Uiteindelijk zijn mensen het zat. Maar wees niet bang: er is vast een ander programma die dit specifieke probleem oplost.

Helaas heb ik al teveel software zien komen en gaan. Veelal gaan ze weg omdat ze mij meer pesten dan daadwerkelijk het probleem oplossen waarvoor ik het programma 'nodig' had.
En die andere programma bestaat al lang, je moet het weliswaar kopen, maar het doet zijn werk goed én geen ads of wat dan ook. Ik gebruik Revo Uninstaller al een heel lange tijd, in de begin periode paar maanden getest met een crack versie en uiteindelijk gekocht. Voor 5 computers betaal je $50,- of voor de portable versie, welke je onbeperkt kan gebruiken $35,-

Het is niet alleen een cookie en junk scan, maar ook bij het de-installeren, scant Revo ook de register door, op zoek naar de sleutels van het desbetreffende programma. Er bestaat natuurlijk ook een gratis variant van.

Soms is het beter om software te kopen, dan gebruik van te maken van de gratis mogelijkheden, waar na een tijdje alleen troep van overblijft. Natuurlijk zijn er ook goede open-source software als Open / LibreOffice, maar de meesten zullen toch voor MS Office kiezen, omdat dat het meest gebruikt is en (bijna) iedereen heeft het.

Als de software ruk is en er alleen maar onnodige functies bijkomen, dan gaan de mensen wel weg. Maar zet je een goede product neer, met goede support en functies, dan blijven mensen en wordt je userbase groter. Helaas begrijpen niet veel bedrijven wat mensen nodig hebben en vullen het product dan ook aan met onzinnige functies, die later toch weer uit gaan.
Gewoon niet updaten als het eenmaal goed werkt.

Wat CCleaner doet kan je ook gewoon in een batch file zetten en mee laten starten met windows. Zo moeilijk is dat niet.
Waardeer je dan ook de ontwikkelaars die een andere keuze maken, door soms wat geld naar hun over te maken? Bv de mannen achter VLC, die volkomen niet voor het geld zijn gegaan?

https://www.videolan.org/contribute.html

[Reactie gewijzigd door Tukk op 26 juli 2024 13:23]

Jazeker. Daarnaast ben ik sponsor van Tweakers en heb ik enkele betaalde apps op mijn telefoon :)
Of Total Commander :) Nog steeds vrij en top!
Officieel niet vrij.
Wel vrij te gebruiken, na het wegklikken van een nag-screen.
*kuch* real player *kuch
Heeft iemand suggesties voor een alternatief programma? Ben een beetje klaar met CCleaner op deze manier.

-EDIT- voor allen die zeggen dat dergelijke programma's niet nodig zijn; leg dat maar uit aan mijn 70-jarige oom die digibeet is, en idem voor ouders/meeste non-IT personen ;) CCleaner vond ik altijd een goed hulpmiddel zodat ik minder vaak ter hulp geroepen werd.

We hebben nu:
https://www.bleachbit.org/
https://www.wisecleaner.com/
https://singularlabs.com/software/system-ninja/

Ik zal ze eens bekijken, thanks!

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 26 juli 2024 13:23]

Ik installeer zo min mogelijk programas via de normale manier, ik probeer de windows store zo veel mogelijk te gebruiken.

Dat is in mijn geval voldoende om mijn systeem so clean as possible te houden.

Nou niet iedereen kan dat luxe permitteren, soms heb je gewoon programas nodig die niet in de store staan, maar als je zuinig om gaat, mijn ervaring is dat je zonder extra onderhoud een stabiel systeem kan hebben zonder reinstalls.
Ik draai weinig Windows, maar ik houd het systeem schoon door alleen portable apps te gebruiken. De enige programma's die ik wèl installeer op Windows is Firefox en Thunderbird. Voor de rest: alles portable. Dus daarmee nauwelijks tot géén vervuiling van het systeem en het register. Sinds ik het zó doe draait Windows best goed (voor wat het waard is).
Anoniem: 420148 @Qalo7 augustus 2018 23:43
Portable apps kunnen nog steeds naar local profile en register schrijven om dingen bij te houden, en doen dit vaak ook.
Klopt, sommige programma's doen dit inderdaad. Maar veel portables schrijven ook puur en louter naar de INI-bestanden in hun respectievelijke mappen en spreken het register niet aan.
Anoniem: 420148 @Qalo8 augustus 2018 03:38
Op zich maakt het ook niet zoveel uit. Er is nauwelijks tot geen bewezen performance-verlies omdat er meer zaken in het register staan. Die registry cleaners e.d. helpen namelijk nooit. Wat schadelijker is, zijn de auto-updaters en andere meuk die op de achtergrond blijft draaien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 26 juli 2024 13:23]

Ik gebruik wise cleaner, bevalt me wat beter dan CC cleaner👍🏻
Probleem hiermee is dat de mal/spyware scanners deze vaak als een dreigement detecteren. Want zelf vind ik het een super programma.

Ik gebruik deze altijd voor het troubleshooten van een besmette systeem, als ik dan vervolgens een virusscanner of andere scanner gebruik, wordt deze verwijderd.
Deze programma's worden dan gemarkeerd als PUP, dus mocht je een besmet systeem aan het cleanen zijn zet de virus scanner dan op detecties manueel verwijderen en kijk welke programma's die als PUP gemarkeerd zijn je wilt houden.

Windows repair toolbox is ook een aanrader, dit is een verzameling van cleaners, antivirus en repair tools.

https://windows-repair-toolbox.com/
In een ver verleden Wise Cleaner geprobeerd. En het verwijderde teveel, waardoor heel mijn Windows installatie om zeep was en ik alles weer mocht herinstalleren.

Nee, Wise Cleaner is geen goede.
Bleachbit is op zich wel werkbaar.
Ook nog 'ns x-platform.
Windows opslaginstellingen en de taakbeheer tab voor opstartprogramma's? Of is een andere functie belangrijk voor jou?
Anoniem: 420148 @Koen906 augustus 2018 13:31
Het fijne aan CCleaner is het makkelijke verwijderen van de "mandatory" Windows 10 Apps, die normaliter enkel door geknutsel met Powershell (en dan nog niet eens altijd lekker) of andere trucs weggehaald kan worden. Weather, Store en al die andere UWP-meuk.
Daarvoor kun je Bulk Crap Uninstaller gebruiken. Die is ook open source als BleachBit.
ik re-install mijn pc gewoon om de 3 maanden :D

werkt heel prima. op de usb van windows staan alle drivers up to date. mijn data op een externe hdd.
Windows 10 opnieuw installeren kleine 10 minuten. + drivers van programma'/ eventuele games ( Fortnite) ben ik in totaal 45 minuten mee bezig en dan kan ik alweer gamen/alles doen wat ik wil.
Glasvezel 600/600 helpt wel om games etc snel weer gedownload te hebben :D
Wat doe je in vredesnaam om je systeem zo te bevuilen dat je elke 3 maanden opnieuw moet installeren?
Gaat niet om bevuilen, maar om zekerheid.
Ik ben ook zo'n type. Liever helemaal leeg, zeker weten dat alles weg is, dan opschonen en er korreltjes achterblijven.

Beide ze voor en nadelen, ieder zijn keus.
Hij geeft aan dezelfde externe harddisk telkens weer aan te sluiten, dus daar gaat je zekerheid over dat alles weg is.
Daarom hebben beide ze voor en nadelen.
Alles wat zich in de OS heeft kunnen nestelen en zich niet heeft verspreid, is in iedere geval weg.
Als je met nestelen iets kwaadaardigs bedoelt, dan is een externe harddisk een grotere zorg dan de Windows folder, aangezien USB disks meestal meer schrijfrechten hebben dan beveiligde folders.
Wat maakt het uit dat er iets achter blijft? Windows 10 heeft amper last van vertraging. Ik maak nooit iets schoon (behalve cookies en tijdelijke internetbestanden in de browser zelf) en alles is nog net zo snel als het was bij installatie 2 jaar geleden.
Dan zou je misschien beter VM Ware kunnen gebruiken en altijd een vers OS te hebben ;)
Vraag me dat ook af, en vraag me ook af waar proggies zoals ccleaner nog voor nodig zijn. Zeker met een SSD en beetje recent systeem heb je toch geen last meer van vertragingen?

Zeker met een laptop die gooi ik altijd op hibernate. Reboot 1x per maand voor updates that's it.
Vertragingen heb je ook gewoon op SSD niveau. Vers uit de doos met een kale windows start internet op in 1 seconden, en na een paar maanden met allerhande troep geïnstalleerd en weer verwijderd en een schijf die helemaal vol is gezet met software en games doet die er ineens 2 seconden over.

Omdat het geleidelijk gaat merk je dat niet zo snel. Net als een mobiele telefoon die op dag 1 bloedje snel is en na een jaar niet meer voorruit te branden is. Het is nog steeds 'snel', maar minder.

Prop anders nog eens een SSD van de eerste generaties in je systeem en kijk of het dan nog steeds als 'snel' werkt. De SSD van toen is al bijna trager dan de HDD van vandaag.
En over 5 jaar met NVME 100Gbit V3.0 Gen 7 (om maar wat te noemen) zijn de huidige NVME schijfjes ook gewoon 'traag'.

offtopic:
Kom nog wel eens bij wat ouder volk langs die met een Windows 7 pc met HDD zitten te werken. Die vinden het blijkbaar doodnormaal om 5 minuten te wachten voordat het systeem opgestart is.
Voor 'ons' als snelheidsduivels is iedere seconden een eeuwigheid.
Geen last van. Heb m'n PC in al 2 jaar niet meer opnieuw geïnstalleerd en alles is nog net zo snel als toen hij net geïnstalleerd was.

En wat bedoel je met een SSD van "toen"? Een SSD van 5 jaar geleden is nog steeds sneller dan een HDD die je nu nieuw koopt...
Met die SSD van toen doelde ik op de eerste generatie, en dan hebben we het het al over bijna 10 jaar geleden.

Verder verwacht ik niet, ondanks jouw ervaring, dat het systeem letterlijk net zo snel is als 2 jaar geleden.
De ervaring is snel, herinstalleer de boel eens en die vooraf en achteraf een paar benchmarks.

Als iets 2 jaar geleden in 0,5 seconden was opgestart en nu duurt het 'al' 1 seconden dan is dat voor jouw persoonlijke ervaring mogelijk nog steeds bloedje snel, maar het betekend wel dat het intussen 2x zo traag is geworden.
Vers uit de doos met een kale windows start internet op in 1 seconden, en na een paar maanden met allerhande troep geïnstalleerd en weer verwijderd en een schijf die helemaal vol is gezet met software en games doet die er ineens 2 seconden over.
Dat heeft geen bal te maken met de hoeveelheid data die op een schrijf staat of het OS bevat.

Dit heeft te maken met wat je het OS allemaal nog meer laat doen. Als er tig services en applicaties op de achtergrond draaien, wordt je OS -logischerwijs- slomer en trager.

Je OS onderhouden zul je altijd een beetje blijven moeten doen. Af en toe een beetje wat services en troep opschonen wat default aan staat terwijl je het niet gebruikt kan wonderen doen.

Hierbij heeft opschonen met een ccleaner of het herinstalleren van je OS echt totaal geen zin. Zodra alle zut er weer op staat, is ie weer sloom. Opschonen van je OS is maar een klein onderdeel van je OS onderhoud.
True maarja daar gaat ccleaner je ook niet veel bij helpen. Herinstallatie is vaak het enige wat dan nog werkt.
Je loopt al zo lang mee, ken je nog uit de tijd van @home news groepen ;)
Veel programma's slaan een bult troep op wat ik niet nodig vindt, tooltjes zoals wise cleaner of ccleaner
ruimen dat op, sommige programma's hebben wel een optie om dit op te ruimen zoals een browser maar veel programma's bieden die optie niet.
Haha ANKA dat is wel heeeeeel lang geleden, ik denk 20 jaar ofzo? :P
Bijna, eind 90 en begin 2000, de tijd dat je usenet nog gebruikte om tekst berichten te posten en te chatten via irc of icq :P
Moest ik ook toen ik op Windows 8.1 moest werken, dat OS kreeg je makkelijk over z'n nek i.t.t Windows XP/7 die ik gewoon jarenlang achter elkaar draai met meer dan 100 programma's zonder een centje pijn.
Een van de redenen dat ik nog niet over ben op Windows 10. O-)
Misschien een domme vraag, maar waarom maak je dan geen disk image?
3 maanden klinkt we als heel vaak. Ik doe het denk ik ongeveer 1x per jaar. Maar ik ben veel meer tijd aan kwijt aan het setup-pen van Windows en programma's, sowieso eerst klooien met drivers want met een moederbord uit 2014 is het inmiddels toch lastig om een goed werkende Realtek HD Audio driver te vinden waar alles bij in zit. Daarnaast het e.e.a. instellen in Windows, programma's installeren, taakbalk voor elkaar maken.... ben zo een uur of 2 verder.
Been there, done that. Kost mij teveel werk en hoe denk je dat de afschrijving van je hardware (vooral SSD/HDD) is? Helemaal als je al die games weer opnieuw moet installeren enzo.
Elke 3 maanden 60GB schrijven? Nah dat doet een beetje goede SSD werkelijk niks ;)
Misschien niet, maar daarvan degradeert ook de performance. Helemaal als je langer wilt doorgaan met een SSD. Better safe than sorry.
Misschien niet, maar daarvan degradeert ook de performance. Helemaal als je langer wilt doorgaan met een SSD. Better safe than sorry.
Dan draai je wel gevoelige benchmarks want in normaal gebruik zal je daar absoluut nooit iets van merken.
Nee hoor. Niet als je dat 1 keer doet, maar als je dit jaaaren doet, elke 3 maanden...
Welnee, je overschat echt wat er gebeurd...

10 jaar lang 4x per jaar 60GB schrijven is 2,4TB, peanuts (dan heb ik het over alle 200GB+ SSD's).

Het maakt ook minder uit naar mate je een grotere SSD hebt.

Ik zit zelf op 28TB (3 jaar oud), en performance is nog als dag 1, zolang die niet vol is dan, want dan loopt het wel terug, maar dat ga je juist tegen met een herinstall :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2024 13:23]

Ik heb dat ook zo jaren gedaan maar tegenwoordig met een goed deinstaalleer programma en cleaner tools hoef ik niet elk half jaar een image terug te zetten.
Maar 60GB?? Een paar spellen en ik zit al aan de 600GB.. GTA V, Rainbow Six Siege en BO3 en je zit al op 220GB!
Een paar spellen en ik zit al aan de 600GB..
Maar om de SSD te laten slijten moet je dat dan wel dagelijks uitvegen en opnieuw schrijven..
Hij noemde specifiek een herinstall en fortnite dus zodoende had ik gerekend ;)

Maar laat het het dubbele zijn, gezien die 45 min bezig is, waarvan 10 min al eraf gaan voor windows install en dan nog wat apps installeren om games mee te downloaden heb je een half uur met 600mbit, kom je uit op ~135GB :)
ik re-install mijn pc gewoon om de 3 maanden :D

werkt heel prima. op de usb van windows staan alle drivers up to date. mijn data op een externe hdd.
Windows 10 opnieuw installeren kleine 10 minuten. + drivers van programma'/ eventuele games ( Fortnite) ben ik in totaal 45 minuten mee bezig en dan kan ik alweer gamen/alles doen wat ik wil.
Glasvezel 600/600 helpt wel om games etc snel weer gedownload te hebben :D
ehm. Maak een volledige systeemkopie (is in Windows 10 te vinden) en zet deze kopie op een externe hdd.

je kan die kopie terugzetten waardoor alles (inclusief drivers etc) weer terug komt en dit gebeurt automatisch.
Wow, dan moet je wel heel veel troep installeren... Ik had de vorige keer mijn windows versie nog niet opnieuw geinstalleerd sinds ik mijn computer in elkaar gezet had, eind 2013, en had daar toen Windows 8.1 Pro op gezet, daarna alleen maar upgrades gedaan tot windows 10 anniversary update, vanaf toen had ik problemen dat ik 1 keer per dag moest rebooten ivm hangen (maarja 1x vond kon ik nog wel mee leven), tot ik een nieuwere upgrade probeerde, dan was het nog geen 10 minuten voordat die hing. Uiteindelijk pas in maart dit jaar een nieuwe 1TB SSD gekocht om dan toch maar voor de zekerheid Windows 10 opnieuw te installeren, want ik wilde niet de firmware update laden van mijn oude SSD aangezien daarbij stond dat het mogelijk was dat alle data pleite kon gaan hierdoor. Nadat alles opnieuw was geinstalleerd op de nieuwe SSD, toch nog de firmware geladen voor mijn oude SSD en dat ging zonder problemen, daarna was ook het probleem van hangen opgelost, dus had ik eigenlijk voor jan-... die nieuwe SSD gekocht en windows 10 opnieuw geinstalleerd. maargoed, nu 1TB SSD als systemdisk en een 256GB extra over nu (zit er nog in met de originele Windows, dus wanneer echt nodig kan ik gewoon daarvan booten).
Zie dus niet in waarom ik elke 3 maanden opnieuw mijn PC zou installeren (vind dat al een ramp genoeg).
Zie dus niet in waarom ik elke 3 maanden opnieuw mijn PC zou installeren (vind dat al een ramp genoeg).
Even offtopic: zegt dat iets over de persoon of over het OS? Ik lees wel erg vaak dat mensen er om de haverklap een nieuwe herinstall van Windows uitvoeren.

Ik werk vrijwel uitsluitend met Linux (héél soms Windows of BSD), maar bij mij gaat een distro de volledige looptijd mee, zonder ook maar enig prestatieverlies. Ik heb bijvoorbeeld nog op twee machines Lubuntu en Xubuntu 14.04 LTS draaien (inderdaad, uit april 2014). Nog nooit iets gemerkt van prestatieverlies of rare dingen. Als men onder Windows na drie maanden al merkt dat hun systeem gammel wordt, dan vind ik het een terechte vraag waar de schoen wringt? Niet om lullig te zijn, maar het is toch van den zotte dat een aanzienlijk percentage mensen die hier gereageerd hebben verklaren om de zoveel maanden hun systeem op te frissen. Maken die mensen er zelf een potje van, of is het zo dat Windows door de manier waarop het gebouwd is op een gegeven moment gammel wordt?
tja, bij mij geldt dat voor windows.. Heb hier op het werk al sinds 2011 hier Windows 7 ultimate op staan en die draait nog steeds zonder problemen (development machine, dus daar wordt nogal wel eens wat op geinstalleerd/verwijderd).
Thuis heb ik ook windows al sinds 2013 dus niet opnieuw geinstalleerd gehad omdat het allemaal goed liep (en uiteindelijk als ik gewoon meteen de nieuwere firmware voor mijn SSD had geladen, dan had ik daar nu nog steeds mee gedraaid), en ook daar is veel geinstalleerd/verwijderd.
Dus IMHO ligt het eerder bij de gebruiker als na 3 maanden zijn/haar windows gammel begint te worden.
Op twee laptops staan bij mij nog de vanuit de fabriek geïnstalleerde Win7 Home. Oké... één telt niet mee omdat ik die Windows nooit opstart. Maar op de andere laptop (die ik soms voor werkgerelateerde zaken gebruik) wordt weleens opgestart. En eigenlijk ontdek ik er nog steeds geen noemenswaardige vervuiling in. Maar dat zal wel komen omdat ik, behoudens Firefox en Thunderbird, geen enkel ander programma geïnstalleerd heb. Zelfs LibreOffice en GIMP zijn portable versies. Het werkt prima portable en grijpt niet diep in je systeem in (juist omdat alles in de eigen mappen zit).

Vroeger, met Windows XP, installeerde ik alle programma's zoals bedoeld, maar na een tijdje merkte ik altijd dat Windows zich na een tijdje anders of vreemd begon te gedragen. Het zat 'm altijd in kleine dingetjes, maar je merkte wel dat naarmate de tijd verstreek de problemen zich begonnen op te stapelen. Twee keer een BSOD gehad. Sindsdien "vertrouw" ik het zaakje niet meer en installeer zoveel mogelijk portable apps.

Maakt voor mij verder niet zoveel uit hoor, want het is toch 95% van de tijd hier Linux. Ik weet er goed mijn weg in te vinden, maar opstarten doe ik het zelden nog.
SystemNinja schijn een goed alternatief te zijn: https://singularlabs.com/software/system-ninja/.

Ik wil misschien ook wel overstappen. Iemand die de voor- en nadelen op een rijtje kan zetten tussen CCleaner en andere programma's?

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 13:23]

Alternatief: Geen.

Je moet wel echt een bende maken van je installatie wil je zulke tooltjes nodig hebben. En dan nog haalt het lang niet alle vervuiling weg.
En áls je dan toch een vervuilde installatie hebt kun je tegenwoordig in Windows 10 heel snel een herinstallatie uitvoeren.
BleachBit is ok. System Ninja heeft haar GUI niet op orde waardoor je met een aantal misklikken meer verwijderd dan je lief is.

Vergeet MRU-Blaster niet, maar die ruimt juist de gebruikersporen op die CCleaner ook maar halve bak opruimt.

Voor het grondig deïnstalleren van programma's en Windows 10 crap, is Bulk Crap Uninstaller een goed alternatief voor CCleaner.
Ook toevallig. Zat hier net nog mee te klooien (ben er al sinds de nieuwe versie mee bezig). Zat er zelfs over na te denken om de tool weer te verwijderen. Super irritant. CCleaner werd door je strot geramd in de zin van: startte elke keer op bij het booten van Windows. Als ik dit uitzette ging het weer aan. Toen ik de registry key van CCleaner verwijderde en de bewaking weer uitzette, zelfs toen werd het weer aangezet.
Dit soort software die alleen lokaal werkt zou helemaal niet met internet mogen verbinden, dat is nergens goed voor.
Neuh, want anders moet je telkens handmatig gaan checken voor updates (alhoewel wij daar de download-tracker voor hebben).
Anderzijds, hoeveel toegevoegde waarde heeft een CCleaner update als de tool gewoon goed werkt? Ik heb namelijk niet echt het idee dat hij significant beter opschoont na een update... hooguit weer bugfixes (handig voor als je versie dus niet goed werkte) en overbodige features (die ik niet gebruik en ws een hoop mensen niet).

Zoals eerder Secunia PSI downloadde voor zichzelf ook geen updates maar veel meer progs doen dit niet... helemaal prima wat mij betreft want het werkt gewoon en de basisfunctionaliteit is stabiel.
Een poos terug was het programma ook niet direct te sluiten en bleef de monitoringfunctie aan.
Dit is echter eenvoudig uit te zetten. (zie screenshot)

Zoals met alle software die je op je pc zet; check eerst even alle settings! ;)
Dat heb ik natuurlijk allemaal al lang geprobeerd. Alles werd weer terug aan gezet. Dat is juist het hele issue..
Klink eerlijk gezegd meer als een bugje dan kwade opzet.
Ze hebben er zelf al adequaat op gereageerd toch? :)

Maar eerder deze week vroeg ik me ook al af wat nog de toegevoegde waarde van dergelijke cleaners is op W10, al dan niet met een SSD.

downloads: CCleaner 5.45.6611

Ook voor de verdere discusiie omtrent alternatieven. :)
Nou nee, aangezien het anders geen analytische gegevens kan verzenden als het helemaal gesloten wordt.
Had ik ook. Ergerde me er behoorlijk en stond ook op punt CC er af te gooien na gebruik sinds de begintijd.

Dat ie monitoring zelf weer aanzet nadat je het uitgezet hebt vind ik volstrekt onacceptabel. Had het namelijk dus ook niet gelijk door.

Ik ga de oude versie terugzetten.
Anoniem: 100386 6 augustus 2018 13:32
Toch bekruipt mij het gevoel van meten met 2 maten. Deze tool wordt nu een beetje verketterd vanwege privacyproblemen, dataverzameling en andere "features" waar niemand op zit te wachten.

Maar als Microsoft met Win10 hetzelfde doet, wordt er hemel-en-aarde geargumenteerd om deze zelfde zaken bij Windows maar te bagatelliseren. Privacy-alu-hoedjes wordt dan geschreven.

Maar hoe of waarom is het ene anders of minder privacy schendend dan het ander?
De Windows 10 privacy kritiek wordt niet echt gebagatelliseerd in de brede zin. De kritiek is er. Punt is alleen dat de tweakers community nogal wat Microsoft fanboys heeft die alles rechtpraten. Lokaal probleem.
De vraag is ook, wat is de kans op misbruik?
Microsoft verzamelt veel. Maar dat is voor een groot deel geanonimiseerd en voor eigen gebruik. Als het al commercieel wordt gebruikt, dan is het om hun eigen producten aan de man te brengen. Daarnaast ligt Microsoft al bij veel instanties onder een vergrootglas en zullen er bij misbruik onmiddellijk vele alarmbellen af gaan.

Bij Piriform is dat allemaal een stuk onduidelijker. CCleaner is een veel beperkter programma dan een compleet OS, dus het nut van uitgebreide gebruikersdata is veel kleiner. Dat maakt het delen van die data met derden al veel waarschijnlijker. En wie trekt er aan de bel wanneer de data ruimer verzameld en gedeeld wordt dan mag of beloofd wordt?

Dat maakt dat ik mij veel meer zorgen maak over wat Piriform aan gegevens verzamelt en wat daar mee gedaan wordt, dan wat Microsoft doet. Dat heeft niets met fanboy-isme te maken.
Sorry maar Microsoft werd compleet verketterd toen dat naar buiten kwam. Virtueel gevierendeelt en verbrand. Gebruik de search hier maar eens.
Vorige keer zat al al rotzooi verstopt ivm een hack. Als je dan überhaupt nog gebruikers over hebt, is dit niet zo'n handige actie..
Met de huidige Windows 10 i.s.m defender + chrome/edge/firefox hoef jeje geen zorgen te maken.

Owja... Weet wel dat al die programmas in de ruil een aantal prive gegevens van je zullen lusten ;)
Defender is helaas ook niet meer wat het geweest is. Het zelfde geldt overigens ook voor programma's als Antimalware (Malwarebytes), ooit een goede tool, nu niet meer dan zoveelste 'gratis' virusscanner.
Alsof Microsoft zelf met al die gemakzucht over de instellingen van windows niet hetzelfde doet.

In de regel zijn "de standaard instellingen" goed en drukt met maar snel op volgende. Als je al die opties doorleest zijn 90% van de instellingen iets waarbij data wordt verzameld.
Zijn dit soort programma's anno 2018 niet overbodig? Lijkt me dat Windows 10 met ingebouwde tools zich zelf kan onderhouden zonder een third party programma erbij te hoeven halen.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 26 juli 2024 13:23]

Afhankelijk van wie je het vraagt. Ik heb ccCleaner altijd overbodig gevonden. Ik installeer Windows ook nooit opnieuw. Ik heb nooit problemen.

Ik heb genoeg IT support gedaan bij bekenden om te begrijpen dat ccCleaner met name bestaat om p0rn sporen uit te wissen. Er is mentaal iets niet goed met je als je na iedere computer sessie obsessief meent de boel te moeten schoonvegen.

Eens kijken of er iemand hapt ;)
De een vind dit fijnere software de ander dat. En het hoeft geeneens inhoudelijk te zijn, kan ook gewoon met de look en het menu te maken hebben. We zijn mensen en ieder heeft zo z'n voorkeur. Ik gebruik bijvoorbeeld Extract Now voor rar's gewoon omdat ik het leuk vind. Net zoals ik graag Media Player Classic gebruik en Foobar2000. Revo Uninstaller gebruik ik ook liever dan ''een programma wijzigen of verwijderen''. Je kunt een hoop met ingebouwde tools doen maar mensen neigen altijd naar personaliseren waar niks mis mee is.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 26 juli 2024 13:23]

Kort antwoord: Nee
Lang antwoord: Nope
De -1 moderatie vertelt me dat ik dit eigenlijk niet moet doen, maar goed dan:

Waarom is dit programma dan nodig? Ik heb het nooit gesnapt.
Omdat elke keer als je het runt er een waslijst aan dingen gefixed wordt.
Bijvoorbeeld de registry cleaner.
Alles met 1 druk op de knop.

Er staat expliciet 'nodig' lees ik nu.
Zonder dit soort programma's doet je windows het ook prima.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 26 juli 2024 13:23]

Inderdaad heel erg zonde! CCleaner is mijn eerste programma wat ik altijd instaleer op mijn Windows machine. Als ik kijk wat Windows aan troep verzamelt.. verschrikkelijk. Met een 128GB SSD houdt begint dat naar een half jaar al. Dan inderdaad maar eens kijken naar andere tooltjes die hier gesuggereert worden.
En die paar hondere megabyte met ‘troep’ ga je ook echt merken op een Nvme drive o.i.d.

Installeer jij zelf-gestripte Windows ISO’s waar je alle overbodige drivers, apps, etc uit haalt? Want ik durf te beweren dat meer dan 50% van je Windows installatie nooit wordt
gebruikt.

O-ver-bo-dig.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 26 juli 2024 13:23]

Nee heb nu inderdaad een Samsung 970 Evo M.2 500GB gehaald. Geen gezeik meer mee en je kan er ook nog eens games op kwijt. Zou wel handig zijn om alles te verwijderen van Windows wat je niet gebruikt. Maar om dat allemaal uit te zoeken en te verwijderen duurt te lang. Dan kan je beter elk jaar een nieuwe Windows installeren inderdaad. :P
Anoniem: 444127 6 augustus 2018 15:22
Veel gebruikers klaagden over de wijzigingen, waarna Piriform benadrukte dat de software alleen volledig geanonimiseerde gegevens doorstuurt. "Omdat we deze verzamelen, kunnen we snel bugs detecteren en pijnpunten in de interface identificeren", schreef het bedrijf, dat beloofde 'in de komende weken' wijzigingen door te voeren.
Piriform had beter het voorbeeld van Ubuntu gevolgd. Ubuntu maakte eerder een grote fout door een Amazon-tracker te gebruiken en hier niet goed over te communiceren, dit leverde grote verontwaardiging op in de Linux-gemeenschap. Vanaf versie 18.04 hebben ze wat telemetrie ingebouwd die je netjes bij de installer kan uitschakelen en die enkel wordt gebruikt voor optimalisaties. Canonical geeft netjes aan welke data wordt verzameld en hoe die wordt verzameld en je kan voor je eigen systeem ook inzien welke data precies wordt verzonden. Het gaat om details zoals het aantal CPU's, de hoeveelheid RAM, de installatieduur en de gekozen opties.

Als Piriform hier de waarheid spreekt laat het dan gewoon zien. Geef een opt-out, respecteer de keuze van de gebruiker (niet elke herstart weer aanzetten, dat is smerig! #Microsoft), verzamel de data in een open source bestand en laat zien welke data wordt verzonden. De kritiek op Piriform is zeer terecht en voor aanzienlijk minder zouden ze van mij mogen worden afgebrand, metaforisch gesproken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 444127 op 26 juli 2024 13:23]

Piriform had beter het voorbeeld van Ubuntu gevolgd.
Is intussen niet meer Ubuntu / Canonical-specifiek, maar de GDPR/AVG die dit vereist van alle gegevensverzamelaars en -verwerkers.
Ik kan het evengoed hier vragen, heeft iemand van jullie weet van een soortgelijke tool maar die shell extensions kan verwijderen? Ik gebruik sinds kort Ninite voor bulk install van de meest voorkomende software bij een fresh install. En terwijl het een ware verademing is, wordt alles met default instellingen geïnstalleerd. Wat er voor zorgt dat rechtsklikken een totaal vervuild menu toont.
Dat stoort me toch... Want de meeste van die zaken voegen niks productief toe.
Er is meer aan de hand met CCleaner. Bij minimaliseren verdwijnt het programma volledig, geen icoon op de taakbalk. Dit naast het steeds weer actief worden van actieve monitoring. Beschreven door veel gebruikers op het forum. Met terugzetten naar versie 5.44 komt een ander mogelijk privacy item terug. Het lijkt erop dat middels google-analytics.com handelingen worden bijgehouden.
Dit ondanks uitvinken instellingen onder Privacy.
google-analytics.com (als vele anderen) wordt in mijn firewall (Eset) geblokkeerd met een eigen regel.

Éen regel uit het logboek:

-<ESET>
-<LOG>
-<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">06-08-2018 12:19:07</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=pageview&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.43.6522&aid=com.piriform.app&dt=Cleaner/Windows/Upsell/00-tips-303&dp=/Cleaner/Windows/Upsell/00-tips-303&z=189228</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<DELETED naam van de PC in het netwerk dus wel degelijk gepersonaliseerde gegevens? >
<COLUMN NAME="SHA1">59CB8BC2AC4A511B31C65D084BB2DE517ADF4075</COLUMN>
</RECORD>
</LOG>
</ESET>

[Reactie gewijzigd door diderow op 26 juli 2024 13:23]

Dit is de log van ESET zelf. Deze log entry laat niet zien wat CCleaner wilde communiceren naar hun Google Analytics-omgeving, enkel dat het wilde communiceren. Wat zouden zij immers moeten met een status als 'Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker'?
De status "Geblokkeerd door zwarte lijst gebruiker" is puur een melding in Eset zelf.
Wat er precies gecommuniceerd wordt zou Avast/Piriform moeten aangeven.
Gelet op de huidige Europese Privacy wetgeving zijn ze in overtreding.
Hoe zwaar een gebruiker hieraan tilt mag hij zelf invullen.
Het is maar een voorbeeld.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<ESET>
<LOG>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:28</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd1=Pro&z=337378</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:28</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd2=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&z=823753</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:28</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd3=5.44.6577&z=435303</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:28</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd4=Disabled&z=871405</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd5=Disabled&z=905552</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd6=Disabled&z=490564</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd7=off&z=445842</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd8=All Users&z=130568</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd9=C7F8C70B34C65FD579E8D5E9AB6A02A0D8258B5DBE61642E6EFA884B81D6355D&z=98706</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd10=4017182f-b79a-4e55-a91d-26e4cd080c38&z=897161</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd11=Windows 10 Pro 64-bit&z=681563</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd12=64-bit&z=311834</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=timing&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&cd13=10W6&z=320640</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:29</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=event&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&ec=Cleaner/Windows&ea=click&el=Run Cleaner&ev=0&ni=0&z=962496</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
<RECORD>
<COLUMN NAME="Tijd">07-08-2018 13:29:33</COLUMN>
<COLUMN NAME="URL">http://www.google-analytics.com/collect?v=1&tid=UA-69441-22&cid=6665a75e-de89-44fb-9b38-cd3bfd73332e&t=pageview&ul=en-US&an=CCleaner&av=5.44.6577&aid=com.piriform.app&dt=Cleaner/Windows/Upsell/00-tips-401&dp=/Cleaner/Windows/Upsell/00-tips-401&z=66170</COLUMN>
<COLUMN NAME="Status">Geblokkeerd door zwarte lijst van de gebruiker</COLUMN>
<COLUMN NAME="Toepassing">C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe</COLUMN>
<COLUMN NAME="Gebruiker">Lenovo-S510p\Lenovo Ideapad S510p</COLUMN>
<COLUMN NAME="IP-adres">216.58.212.174</COLUMN>
<COLUMN NAME="SHA1">278B8A86FBB91C2A514416AD0D8BF59CCBE20FD9</COLUMN>
</RECORD>
</LOG>
</ESET>
Los van dat dit op deze wijze erg onleesbaar is, is het gewoon een log entry van ESET. Zegt het dus niets over wat CCleaner wil versturen. Het nogmaals copy-pasten maakt geen verschil daarin.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.