Gerucht: Samsung Galaxy Watch zal Tizen draaien

Samsung zal de Gear-naam voor smartwatches laten vallen en toekomstige horloges aanduiden als Galaxy Watch. Dat claimt SamMobile. Ondanks dat Samsung de merknaam Galaxy tot nu toe vrijwel alleen gebruikte voor Android-apparaten, zal het horloge Tizen draaien.

De Galaxy Watch die later dit jaar moet verschijnen, draait volgens SamMobile bij release op Tizen 4.0. Dat is een nieuwere versie dan die nu op horloges staat. Het vorige horloge in de Galaxy-lijn is de Galaxy Gear uit 2013 met een propriëtair besturingssysteem. Verder heeft Samsung de merknaam Galaxy alleen gebruikt voor Android-apparaten, zoals smartphones en tablets.

Er gingen bovendien geruchten dat het volgende Samsung-horloge zou draaien op Google Wear OS, het voormalige Android Wear. Dat is volgens SamMobile onjuist. De Galaxy Watch zou onder meer digitale assistent Bixby aan boord hebben, iets dat huidige smartwatches van de Zuid-Koreaanse fabrikant nu niet hebben.

Het eerstvolgende logische moment voor een aankondiging van het horloge zou volgende maand zijn, als Samsung in New York hoogstwaarschijnlijk de Galaxy Note 9 aankondigt. Behalve de Note 9 zou Samsung daar ook zijn eerste slimme speaker willen laten zien, claimt zakenkrant The Wall Street Journal.

Gear S3

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-07-2018 • 20:53

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Dat het Galaxy gaat heten en dat het Tizen draait, vind ik allemaal logisch.

Samsung probeert de Gear naam voor verschillende Wearables te pushen maar als merk is het niet echt gelukt, daarnaast als je de niet sport variant gaat kopen en die ding heet "Gear watch" denk je toch snel aan een dure over the top fitness tracker.

En ja, WearOS, Google heeft de naam wel veranderd, maar de OS heeft nog steeds alle makementen van Android Wear, Google zet nog steeds in op navigeren op die 1,5" ronder scherm met je vingers, en maken ze de virtuele targets om te klikken steeds kleiner, app aanbod is groter, maar de betrouwbaarheid van de werking van die apps valt erg tegen, in het algemeen vind ik WearOS best wel instabiel draaien, dus lijkt me duidelijk waarom Samsung niet ervoor gaat.

Het zou een goede ontwikkeling zijn als Samsung de Tizen ecosysteem open maakt voor andere OEMs (gaan ze niet doen), maar in de wereld van smart watches, hebben we een betere alternatief nodig.
Samsung draait toch op al hun producten Tizen, behalve hun smartphones, dus het is inderdaad logisch.
En tablets ook Android, punt is dat Galaxy tot nu toe voornamelijk of zelfs enkel Android producten betrof. Galaxy voor een Tizen-product is dus wel degelijk een 'uitzondering'.
Het werkt ook meer dan prima. Ik draag nu een maand of 8 de Gear 3 en het is een heerlijk horloge.
Maar er waren geruchten dat de volgende Samsung smartwatch met WearOS zou komen ipv Tizen.
Ik kan je in dit geval garanderen dat die niet op Wear OS draait maar op Tizen..
dat gerucht is waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de volgende Samsung smartwatch een galaxy naam zou krijgen. en omdat galaxy tot nu toe enkel Android was, was de conclusie dat de volgende watch dus WearOS zou draaien.
wat met dit bericht dus tegengesproken wordt.
Was Tizen niet open-source?
Tizen is open source, maar de ecosysteem achter de Gear producten niet, (denk aan Android en Google Play Services).

Als iemand een Tizen smartwatch maakt, heeft die geen toegang tot de watch interface, Samsung app store en andere Apis.
Je kan navigeren met alleen je horloge en dat werkt nietzo fijn ja. Maar in de praktijk stel je toch op je telefoon in waar je heen wil. Dan stop je je telefoon in je zak en open je Google Maps op je Android Wear (ik blijf met die naam in mijn hoofd) en dan trilt je horloge als je links of rechts moet, en dan kan je even snel een blik werpen op je horloge om te kijken hoe de weg loopt. Zo gebruik ik het als ik naar een address moet fietsen waar ik nog nooit geweest ben.

Is dit ideaal? Wellicht zou je telefoon in een houder kunnen klikken op je stuur zoals je in je auto doet. Dat zou misschien beter werken als je echt een postbezorger zou zijn. Maar als consument is navigeren met je horloge zeker beter dan met je telefoon in je hand fietsen.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 18 juli 2018 23:35]

Bij navigeren, bedeolde ik door de software navigeren.... Google focus op touch screen navigatie, wat helemaal niet werkbaar is op z'n kleine scherm.

Daarnaast van mijn eerste ervaring met Android Wear tot paar maanden geleden wanneer ik een Huawei watch sport gekocht heb, heeft Google zaken nog moeilijker gemaakt... Bijvoorbeeld op de G watch R in 2015 was de media control erg makkelijk te gebruiken, je scherm was in 4 verdeeld, met grote knoppen, nu met WearOS zijn dat kleine knopjes geworden.

Als ik de volgende track wil hebben, moet ik mijn horloge wakker maken, dat vraagt of een (bijna agressief) arm beweging of op het scherm tikken en wachten tot dat die reageert, dan swippen om de media controle te zien als deze al niet zichtbaar waren en dan moet ik proberen om de volgende track kopje te raken... Kost me minder tijd om mijn telefoon uit mijn broekzak te halen, unkocken en de track kiezen...

Want ja de telefoon heb ik toch bij, ik had de watch gekocht om juist in de sportschool als Spotify speler te gebruiken, maar Spotify crasthe altijd.

Niet alles is de schuld van Google, maar grote deels wel.

De Huawei watch heb ik na 2 weken terug gestuurd
Samsung heeft al een tijd lang geexperimenteerd met Tizen op smartphones en is daar in 2015 mee gestopt. De telefoons waren prima in orde maar konden niet op tegen het app aanbod van Android en iOS.

Zie hier voor een lijst
Jammer dat er mogelijk bixby op komt, heb die onzin op mijn S8 gelijk uitgezet. Hopelijk laten ze in elk geval de dedicated bixby button achterwege.
Ze willen hiermee niet afhankelijk zijn van Google. Op zich heeft het wel potentieel om de beste assistent te worden waar je ook 'normaal' tegen kan praten. Echter hebben ze data nodig om dit te verbeteren, en dus moet het in deze tijd in deze vorm op apparaten staan.
Ik heb thuis de Amazon Alexa. Werkt leuk, maar het is nog bij lange na niet zo ver dat je "er normaal tegen kan praten". En Amazon schijnt, als ik verhalen mag geloven, koploper te zijn op dit vlak.

Je moet je vragen/opdrachten nog altijd erg gestructureerd aangeven "Turn X on/off", "Dim X to 20 percent". Als ik zeg: "Set dim level to 20 procent for dining room" dan gaat het mis. Ook is het beperkt tot 1 commando per wake. Ik kan dus niet zeggen "Turn on kitchen and dining room", of "Turn on TV and set open movie lighting scene"

Het is nog erger met "Skills". bv. een Roomba skill, dan moet ik roepen: "[Alexa], [Ask Roomba] to [start cleaning]". Dat is omdat de volgorde is [Wake word] [Invoke skill] [Skill command].

Een kreet als: "Start vacuum clean!" werkt dus niet, omdat Alexa dan niet weet dat ik de Roomba bedoel.

De Roomba is dan nog redelijk intuitief. Het wordt een stuk minder fraai bij een Skill om tegen mijn Tesla te kunnen praten. Dan is het "Alexa, Ask EV Car What is my charge level"

Het is leuk speelgoed, en het is absoluut een zinvolle add-on bij domotica, maar je moet wel echt leren communiceren met zo'n systeem.
Bixby is inderdaad bagger. Het gebruikt geen Apis voor interacties met andere apps maar gebruikt een aardig hacky manier door naar de app zelf te gaan en een virtuele touchcominatie automatisch uitvoert. Wel goed voor compatibiliteit met zo'n beetje elke app maar het is lelijk.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 juli 2018 23:00]

Simkaart ondersteuning zal er dit keer ook niet inzitten zeker? Tegen dat we in de benelux e-sim hebben zijn we weer een paar jaar verder....
Eigenlijk is Bluetooth en WiFi al voldoende vind ik. Hopelijk komt er oout een versie met een Micro-SD slotje
Het zat al in de VS modellen en andere landen sinds de Gears S2. Nederland loopt inderdaad hopeloos achter op dat gebied. Zodra dit erin zit doe ik mijn smartphone weg.
Ga je serieus berichten lopen typen op je smartwatch? 😂
Ehm, nee? Gewoon dicteren :)

Edit: niet iedereen zit op Whatsapp en zakelijk gebruik ik email op de laptop. Typt sowieso beter dan een priegel toetsenbordje op de smartphone / watch.

[Reactie gewijzigd door j-phone op 20 juli 2018 15:24]

Vodafone Duitsland heeft het al meer dan een jaar (met de S3). Het zou niet moeilijk moeten zijn voor Vodafone om het in Nederland ook te introduceren. Dit houdt mij tegen om een Smartwatch te kopen. Puur uit principe.
Ja, waardeloos dat er in de tussentijd not gewoon een gear uitgekomen Is met een macro-sim, normaliter maakt Samsung alles, voorlopig loop ik al bijna 5 jaar te kloten met die 1ste plastic gear-s😡
De markt zal wel te klein zijn voor mensen zoals wij...
Mee eens. Ik zou heel graag naar een gear overstappen omdat deze veel vlotter in gebruik is. Ik blijf momenteel bij mijn huawei watch 2 4G, waar wel gewoon een simkaart ingaat. Maar hopeloos verouderde CPU en dat merk je bij momenten
Het is eerder de taak aan de providers om e-sim te introduceren in NL dan aan Samsung om oude technieken te ondersteunen...
Ik heb hem gisteren in mijn handen gehad en ik kan bevestigen dat hij op Tizen draait.
5 ATM klopt overigens ook...

[Reactie gewijzigd door Jesse89 op 18 juli 2018 21:44]

Hoe heb je deze in je handen gekregen?
Via iemand die bij Samsung werkt en die een test versie van dit horloge draagt sinds gisteren
Heb je nog interessante details?
Je vroeg naar de (e-)sim en volgens mij had die het niet. Zal het even navragen

Edit: Er zijn e-sims versies van deze, (zoals dat blijkbaar ook al bij vorige versies was) Deze zijn in het buitenland gewoon te bestellen, alleen in NL heb je er nog niets aan omdat de providers dit niet ondersteunen. Hopelijk begin volgend jaar ook hier in NL

[Reactie gewijzigd door Jesse89 op 19 juli 2018 08:54]

Het aantrekkelijke van de Samsung smartwatches vind ik altijd het klassieke uiterlijk. Een smartwatch als een luxe horloge ipv een stukje speelgoed.

Luisterde Apple maar naar die mening :'(
Als "luxe" is denk ik het idee dat je dus bedoelt dat het anderen wat uitmaakt dat je het draagt. Kan persoonlijk vertellen dat je meer positieve aandacht trekt met het speelje van apple + micky mouse watchface dan een traditioneel dure horloge.

Als dit meer als traditioneel moet ogen; vraag ik me ook af wat voor battery life dit horloge heeft. Aangezien ik de apple watch voor meer 'tracking' doeleinden gebruik dan echt horloge kan dat dan met andere looks belangrijk zijn denk ik. Hoe was dit in het verleden met Gear apparaten?
Nee, niet dat je de mening van anderen wat uitmaakt maar dat de uitstraling anders is.

En ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat een half open, mechanisch, Micky Mouse limited edition ook de aandacht trekt :) Ook zonder Apple logo.

Met tracking houdt de Gear S3 het ongeveer een dag uit (inclusief gebruik van GPS). Verder heeft Samsung een goede verzameling watchfaces en een gratis software pakket om die te bouwen als gewone sterveling. Voor de mensen die bedreven zijn in het Tizen platform, of dat willen worden, zijn er veel meer mogelijkheden om te developen voor de Gear watches. Niet alle opties zijn beschikbaar in het watch designer pakket die wel beschikbaar zijn in Tizen.
Mickey mouse watch face... Positieve aandacht? Lol ... Van wie boven de 15 :?
Robert Langdon. Hah. Nu jij weer!
Nu is het weer Tizen 4.0 vorige week nog Android. Blijft een hele mooi smartwatch en heb zelf de Samsung Gear S3 Frontier en is erg handig wat je er mee kan doen.

Ik kijk uit naar de onthulling op 9 augustus. Ik doe de volle 3 dagen (spaarstand 6 dagen en alleen als horloge 40 dagen) met de 380mAh van de S3 en benieuwd wat je met 470mAh hoeveel aantal dagen je kan behalen?

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 18 juli 2018 23:15]

ik haal met mijn gear s2 balr 3 dagen met bluetooth continu aan en gebruik op het werk vaak de mp3 bedieningsfunctie ( speel mp3 af via me gsm niet via smartwatch zelf ) de gear s2 heeft 250mAh
Er zijn ook Galaxy toestellen met Windows op, is dus al tijden niet meer Android exclusief.
Ehm, doe eens een lijstje plaatsen?
Galaxy TabPro en Galaxy Book zijn tablets met Windows 10. Dus is de Galaxy naam idd al eerder gebruikt voor niet Android apparaten.
Dat zou dan zomaar eens mijn eerste horloge en mijn eerste samsung product kunnen zijn :D
Serieuze vraag; in hoeverre zijn deze klokjes compatibel met iOS? Wat ontbreekt en wat werkt juist wel? (Qua syncen van fitnessdata bijv) en in hoeverre zou Tizen 4 hier een rol in spelen?

Ik ben dan wel Apple-fan maar een Watch vind ik nog twijfelachtig..
Ik vind een smartwatch pas echt "smart" als ik die tegel niet de hele tijd hoef mee te dragen, hoopte ook dat e-sim snel z'n intrede zou doen, maar daar komt maar niks van. Snap al helemaal niet dat er mensen zijn die met zo'n lelijke 🍏watch gaan lopen, deze Gear is tenminste nog mooi, enne... Ik ben geen fan van Samsung, tenslotte hebben ze met de gear-s, waar ik er nu al 4 van versleten heb, een gammel plastic product op de markt gezet, maar hij is qua functionaliteit perfect voor mij...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee