Flir komt met goedkopere versie van One Pro-warmtebeeldcamera voor smartphones

Flir heeft een goedkopere versie van zijn One Pro-warmtebeeldcamera voor smartphones aangekondigd. De One Pro LT heeft een sensor met een lagere thermische resolutie die minder hoge temperaturen waar kan nemen.

Het uiterlijk van de Flir Pro One LT is gelijk aan het eerder uitgebrachte One Pro-model en datzelfde geldt voor de stevigheid van de behuizing. Het verschil zit in de gebruikte thermische sensor: het exemplaar in het nieuwe LT-model heeft een resolutie van 80x60 pixels en kan temperaturen van -20 tot 120 graden Celsius waarnemen. Bij het duurdere model is dat 160x120 pixels en -20 tot 400 graden Celsius.

Warmtebeelden worden met reguliere foto's gecombineerd en de Pro One LT-module levert via interpolatie beelden af met een resolutie van 1440x1080 pixels. Dat is hetzelfde als bij de duurdere Flir One Pro, al zullen warmtebeelden gemaakt met het duurdere model meer details bevatten, omdat die een betere thermische sensor heeft.

Flir biedt het nieuwe LT-model op zijn Europese website als pre-order aan voor 367,77 euro, terwijl het bedrijf de bestaande Pro One-module voor 490,77 euro op zijn website heeft staan. Er zijn versies voor iOS-apparaten met een Lightning-aansluiting, en varianten voor Android met usb-c of micro-usb. Flir levert de nieuwe modellen vanaf volgende week.

Specificaties Flir One Pro LT Flir One Pro
Thermische pixelgrootte 17µm 12µm
Thermische resolutie 4800 pixels (80x60) 19.200 pixels (160x120)
Thermische gevoeligheid 100mK 70 mK
Temperatuurbereik -20°C to 120°C (-4°F to 248°F) -20°C to 400°C (-4°F to 752°`F)
Eigenschappen
Afmetingen 68x34x14mm
Gewicht (incl. accu) 36,5g
Schokbestendig Tot 1,8m
Uitvoeringen iOS (Lightning), Android (usb-c of micro-usb)

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-07-2018 • 20:40

55 Linkedin

Reacties (55)

55
54
19
4
1
27
Wijzig sortering
Beetje gek dat de flir-one-(gen-3) niet genoemd is in het artikel, die is voor €229 te koop, en heeft dezelfde 80x60 resolutie. pricewatch: Flir One (Gen 3) Warmtebeeldcamera (Lightning)
Seek thermal, is er al jaren en veel goedkoper en betere resolutie.
Maar kun je met zo'n "alibaba-flir" ook een brandend pand in, of smelt-ie dan? ;)
Seek Thermal is een degelijk Amerikaans bedrijf, niet een of ander Alibaba-merk. Ik zou er geen brandend huis mee binnenlopen maar daar is ook de FLIR One niet voor bedoeld.

Ik heb zelf al een paar jaar een (oudere) Seek Thermal Compact XR (resolutie 206x152) en kan ze van harte aanbevelen. De nieuwere Compact Pro camera's hebben een resolutie van 320x240. De FLIR camera's voegen 'nepscherpte' toe door contrast-randjes te tekenen mbv beelden van de gewone optische camera. Een soort embossing effect. Overdag is het handig voor de orientatie, maar uiteindelijk wil je graag een scherp thermisch beeld lijkt mij. In donker heb je er sowieso niets aan. Die 80x60 camera bijvoorbeeld geeft dan dit soort beelden: klik!

De FLIR One Pro komt met zijn 160x120 wat dichter in de buurt, plus FLIR heeft de merknaam mee. Maar doe mij maar een Seek Thermal van 320x240. Hier is een voorbeeld van de hoge thermische resolutie van een Compact Pro: klik! Dan betaal je honderd euro meer, maar deze kun je op elke telefoon/tablet aansluiten (eventueel met USB-C OTG verloopje) en voor Tweakers interessant: er staan al libraries op Github om met Seek Thermal camera's te praten! https://github.com/maartenvds/libseek-thermal en https://github.com/ethz-asl/libseekthermal

[Reactie gewijzigd door Bergen op 17 juli 2018 23:26]

Ik heb na diverse reviews gelezen te hebben voor de Flir gekozen. Geen spijt van. Vooral de combinatie met een gewone camera en de mogelijkheid van edge detection zijn zeer waardevol. In de testen vond men dat een zeer bruikbare toevoeging. Verder calibreert-ie automatisch.

Maar ieder zijn ding! Belangrijkste is dat je er zelf lekker mee uit de voeten kunt.

De thermische camera zou standaard in elke high end smartphone moeten zitten.
Ja, die combinatie met de ingebouwde camera is wel briljant. Nee, het voegt geen warmteresolutie toe, maar het maakt alles wel veel herkenbaarder, zeker als je naar (bijvoorbeeld) een motorruimte kijkt. Het is dat ik het net een beetje teveel geld vind voor een gadget, maar er zijn wel legio toepassingen te bedenken waarin zoiets handig is (isolatie van je woning, een warmtelek detecteren...). Dat kan ook met een IR-thermometer van een paar tientjes, maar dit geeft je veel sneller en duidelijker een resultaat. Maar ja, die prijs (ook van het instapmodel...)
Ik vond het ook wel aardig aan de prijs. Maar mijn nieuwsgierigheid naar de metingen heeft het gewonnen. ;)
Haha, my bad! Ik dacht echt dat je een zoekterm bedoelde! :)
Maar da's inderdaad ook mooi spul, en uiteraard niet alleen voor brandbestrijding...
Wanneer je begint over "nepscherpte" dan begrijp je heel het concept niet.
Het is juist de combinatie van een IR beeld met een standaard Cmos beeld dat er voor zorgt dat je veel beter kan zien bij welke oriëntatie punten de metingen plaatsvinden.
Bijvoorbeeld LCD beeldscherm hoog:
https://tweakers.net/ext/f/E9xGAUjZfuP6DmIYpGmK8pk7/full.jpg
En Beeldscherm laag:
https://tweakers.net/ext/f/Sr8Q7j6j1HtacB4fk6a4LRGz/full.jpg

Ik heb overigens een Flir one maar vind dit soort prijzen 366 euro en 490 euro echt extreem hoog.
Voor mijn Flir One 20k resolutie Android versie heb ik in 2016 slechts 250 euro betaald (Duitsland).
Dat is nu ineens bijna het dubbele in slechts 2 jaar tijd. Kan iemand mij uitleggen waarom ?
De economie trekt aan dus we gaan weer lekker graaien als leveranciers ?
Ik begrijp heel goed hoe het werkt, je snapt ook wel wat ik bedoel toch? De warmtebeeldsensor van zo'n FLIR One is met zijn 80x60 pixels niet heel scherp. Om dat te compenseren wordt edge detection toegepast op het beeld van de gewone (CMOS) camera-sensor. Het resultaat daarvan wordt met een emboss-filter aan het warmtebeeld toegevoegd. Door die toegevoegde randjes lijkt het warmtebeeld ineens heel scherp, terwijl het onderliggende warmtebeeld nog steeds maar 80x60 pixels is.

Zie bijvoorbeeld deze foto van een huis, waarop de contouren van het huis heel duidelijk zijn, maar het warmtebeeld bestaat uit groene/gele/rode vlekken, daar zit helemaal geen detail in.

Of deze foto van een hond met het licht aan en met het licht uit. Met het licht uit heeft de CMOS-sensor geen informatie om contouren te genereren. Je kunt nog net zien dat het een hond is.

Deze foto van een locomotief is ook een goede vergelijking tussen een 320x240 sensor en een 80x60 sensor. Het is de FLIR C2, maar met dezelfde 80x60 pixel sensor en hij ondersteunt dezelfde edge detection, maar om de warmtebeeldsensor te vergelijken is dat uitgeschakeld.

Wat de prijs betreft... Ik denk dat je vooral voor de naam betaalt, net als bij merkkleding. Een echte FLIR oogt professioneel, en er zit "Pro" in de naam (Flir One Pro LT en Flir One Pro), dat geeft mensen een gevoel van degelijkheid/zekerheid en daar hebben veel klanten best wat geld voor over, hoe krom het ook is.
Klopt natuurlijk niet veel van je claims.

Een merknaam is over het algemeen niet binnen 2 jaar het dubbele waard dus daar ga je al de mist in.
Bovendien is betalen voor een merk in deze branche een heel stuk ongebruikelijker dan bij bv kleding.

De resolutie van mijn eigen Flir is met 20k ook geen 80x60, N.B. dat is basisschool rekenwerk.
80x60 = 4800 pixels /// 160x120 = 19200 pixels (een factor 4 scherper + IR prijsdoorbraak @ 250 euro)

Nee, ik begrijp dus niet wat je bedoeld wanneer je iets anders opschrijft dan wat je bedoeld......
Alibaba? Dit is gewoon grote naam, dat jij het niet kent wilt niet zeggen dat je het onderuit hoeft te halen.
En met geen enkele warmte meter stap je een brandend pand in.
Te laat. ;) (zie boven...)
Het is nooit te laat om je mening te uiten.
Heb je een link voor ons?
Www. Thermal.com
Je kan op tweakers gewoon urls plaatsen:

www.thermal.com

EDIT: Wat een vreselijk onduidelijke site

[Reactie gewijzigd door smiba op 18 juli 2018 12:03]

https://www.warmtebeeldca...meras/smartphone-cameras/
Deze webshop verkoopt niet anders dan warmtebeeldcamera's. Alle varianten van de smartphone warmtebeeldcamera's kun je hier vinden. Zowel de FLIR als Seek en ze zijn ook nog eens makkelijk te bereiken voor eventuele vragen en advies.
Seek thermal, is er al jaren en veel goedkoper en betere resolutie.
https://www.cameranu.nl/n...xvr9aYF5ZpexoCSUcQAvD_BwE

Ik denk dat je dan deze bedoelt?
Dan is het een apparaat op zich en niet verwerkt in een smartphone.
Ik ben misschien een leek, maar waar zou je dit voor kunnen gebruiken? Ik kan niet echt een praktische toepassing bedenken..
Kijken waar je huis warmte verliest buiten bijvoorbeeld in de winter.
Or kijken wie van je buren een slecht geïsoleerde hennepkwekerij op zolder heeft.

On topix: ook Water/verwarmingleidingen opsporen
Dat is wel een goeie eigenlijk. :) Maar hoe vaak doe je dat? Begrijp me niet verkeerd, het lijkt me te gek om dat soort foto's te kunnen schieten! Maar het voelt alsof het een hoog gadget gehalte heeft, zeker voor zo'n prijs. :*)
Inderdaad.
Ik vraag me af of de isolatie van mijn huis beter kan/moet (bouwjaar 1997), dus zou graag warmtebeelden willen schieten van de gevels (voor en achter, zit midden in een rijtje).
Maar voor dit soort prijzen? En dan nog hopen dat je als leek niet loopt te prutsen en tot verkeerde conclusies komt? Jammer, maar inderdaad niet interessant...
Je kan ze ook huren, dat is natuurlijk slimmer, krijg je ook iets beters.
Of het hele onderzoek laten doen door een bedrijf dat er in is gespecialiseerd.
De thermische camera is zeker geen "gadget" maar een buitengewoon nuttig apparaat. Alleen zul je 'm niet iedere dag nodig hebben. Zoiets als een autokrik. Soms verrekte handig om bij je te hebben.

Verderop worden een paar toepassingen genoemd. Daar kun je nog aan toevoegen: infectie bij huisdier opsporen, inbrekers signaleren, kijken waar koude en warmte het huis binnenkomen, verwarming afregelen, vloerverwarming controleren, airco controleren etc.
Via mijn werk was er een actie om je warmtelekken thuis op te sporen. We kregen daarbij de mogelijkheid om een Flir camera te lenen. Ik heb er leuke foto's van kunnen maken van mijn huis en dat van een vriendin. Op zich hadden we wel wat aan die foto's. Zo zag ik bijvoorbeeld dat mijn koelkast zijn warmte niet kwijt kon.

Op zich zijn dit foto's die je eenmalig maakt. Maar als je zo'n warmtebeeldcamera heb dan zou je eigenlijk periodiek zulke foto's kunnen maken uit preventie. Niet iets om dagelijks te gebruiken, tenzij je er een centje bij wil verdienen door er commercieel foto's mee te gaan maken.
Je kat in een donkere achtertuin opsporen!
Of inbrekers in je kliko spotten.
Of snipers...

Damn...nu wil ik er ook één! ;)
- kijken waar je warmte verliest (slechte isolatie)
- controleren of je zekeringkast goed aangesloten is en of er geen overbelasting is (slecht contact leidt tot opwarming)
- zien hoe warm de onderdelen van je PC worden, om het effect van wijzigingen aan koeling te zien
- je kan het - door de kleine temperatuurverschillen - zelfs gebruiken om schroeven in een gyproc muur te vinden (handig als je een gaatje wil boren in het houten/metalen profiel
- lekken opsporen in vloeistofleidingen, afhankelijk van de temperatuur

Het is dus zeker niet voor iedereen, maar er zijn wel aardig wat nuttige en/of interessante toepassingen.

[Reactie gewijzigd door GORby op 17 juli 2018 22:18]

Anoniem: 120539
@Steenvoorde17 juli 2018 22:31
Nog een leuke mogelijkheid:
Zien welke pincode is ingetoetst op een keyboard.

De gevoeligheid is zo groot dat je de warmte van vingers op een keypad kunt herkennen en ziet wegvloeien. (Al weet ik niet of deze resolutie nog hoog genoeg is.)
30x30 is denk al voldoende,als je de grove locatie kunt onderscheiden op het keyboard dan is dat al voldoende. Je hoeft niet de volledige vingerafdruk te kopieren :+
Die mogelijkheid is er ook voor vreemden.

Dus als je ergens gaat pinnen, kun je dat tegen gaan door een paar andere toetsen aanraken aan het eind of zo.

(Er was een video een tijdje geleden, over pin veiligheid en warmte camera's.)

[Reactie gewijzigd door meerwaarde op 18 juli 2018 11:58]

Controleren of het water kookt :9
@ Tweakers: Wie mijn Flir camera voor de smartphone eens wil lenen (kleine gebruiksvergoeding) voor zijn huis, tuin, zwembad, w**tplantage of wat dan ook, mag een berichtje sturen.
Daken isoleer specialisten.
Brandweer met oefeningen.
Grond boringen.
Warmte reflectie van pas gebouwde gebouwen.
Grot metingen.
Electrisciteits kasten warmte op nemen.
Pff.. En nog zo'n 1000 beroepen die het nodig hebben
Ik heb een Flir E4 van toen je die nog vrij eenvoudig kon flashen naar de resolutie van de E8 (320x240). Die heeft me bij een hoop klusjes al ellende bespaard hoor. Enkele voorbeelden:

We hadden laatst een lekkage in een koperen waterleiding die volledig ingebouwd zat in de muur van de badkamer (zeer oude boerderij die niet echt volgens de normen is verbouwd door de vorige eigenaar). Met de Flir heb ik precies kunnen vinden waar het lek zat zonder iets open te maken, zodat voor de uiteindelijke reparatie maar 1 tegel verwijderd hoefde te worden.

In ons vorige huis wilden we de badkamer verbouwen waarbij de bestaande riolering nergens was vastgelegd in een tekening en een groot deel was ingebouwd in de vloeren en muren. Door het warme water een kwartiertje te laten lopen konden we precies zien waar de bestaande buizen zaten. Hierdoor konden we precies op de juiste plek breken om de nieuwe afvoeren aan te sluiten.

Ook het 'debuggen' van problemen met verwarmingsinstallaties is een koud kunstje met een warmtecamera. Daarnaast is het natuurlijk ook heel handig voor het vinden van plekken waar je warmte verliest in de winter, zoals kozijnen die niet goed sluiten of een deur waar een tochtstrip onder moet.

Het nut zit hem voor mij vooral in dat ik direct en gericht een actie kan ondernemen in plaats van veel sloop- en herstelwerk of onnodige werkzaamheden uit te voeren. Zo verdien je zo'n ding al snel terug.
Ik heb een keer een FLIR camera in gebruik gezien. Die werd toegepast om een snel beeld te krijgen van de gezondheid van apparatuur in het elektriciteitsnet (voor grid operators zeer interessant). Hotspots kunnen een goede indicatie geven van de de kans van toekomstig falen van elektrische of mechanische componenten.
Jammer dat die prijzen toch nog zo hoog blijven. Voor rond de 100 zou dit zeer interessant zijn ongeacht de lage resolutie.
Exact mijn gedachte.
Maar ik gok dat de tech die er in Gaat deze prijs nog niet mogelijk maakt.
Google maar op 'vanadium oxide micro bolometer', dat is wat er inzit.. Een complexe 3d-structuur die moeilijk op een chip te etsen is, en zeker niet snel en goedkoop.
32x32 pixels resolutie, en gemaakt van Chinesium, dus je moet maar afwachten wat je krijgt. En: 129 dollar is niet heel veel goedkoper dan 199 euro voor een Seeq die je een overweldigende 80x60 resolutie geeft.

Overigens was het punt de technologie, niet de rommel die ze op aliexpress dumpen.

[Reactie gewijzigd door burne op 17 juli 2018 23:05]

Sorry hoor, maar lang niet alles wat op aliexpress 'gedumpt' wordt is rommel. Genoeg werkt zelfs beter dan menig 'merk' product.
Helemaal mee eens, maar met dit soort producten, waar deze prijsverschillen zo aanmerkelijk groot zijn, is dat wel degelijk vaker rommel dan niet. Ik heb zat zooi van Aliexpress, Banggood of eBay gehaald wat top spul is, ook al is het van Chinesium gemaakt. Alleen als er 240V doorheen moet, dan zou ik het per definitie laten liggen.
Zal wel niet de tech zijn hoor.

Maar misschien wel de patenten op de informatie die verwerkt is ìn de tech.

;(
In vergelijking met echte "pro" apparaten nog steeds spotgoedkoop.
https://www.hobrand-algeb...ra/flir-warmtebeeldcamera

Een aardig alternatief voor dat geld is een CAT-phone met flir. ;)
Weer dat woord "pro" op tweakers.
Prosumer dan?..
Dat woord heeft echt niets te maken met wat hier gaande is.. Zowel artikel als comments niet.
Voor een thermische sensor is dit pest wel een redelijke resolutie hoor , je moet zo zien dat hij zelf geen plaatje schiet he . Daar gebruik je 9/10 keer gewoon een reguliere camera voor die die 2 voeg je samen voor een plaatje met warmte beeld .
Ik vermoed dat de 80x60 variant nog steeds dezelfde Leptop-module is als in de Gen 2 variant.

Volgens mij is alleen de optische resolutie veranderd tussen de twee generaties. En wellicht nog wat kleine hardware dingetjes (betere batterij wellicht?), maar qua thermisch beeld zal er weinig veranderd zijn.

De G2 bevalt hier overigens prima. Ik heb hem in de winter gebruikt om rond het huis te lopen en te kijken waar warmte naar buiten lekt. En andersom om te kijken waar koude plekken in huis zaten. Zelf een zgn. 'blowerdoor' test gesimuleerd: alle ramen/deuren/roosters dicht en dan de mechanische ventilatie en afzuigkap op hoogste stand. Op die manier kon ik goed kieren ontdekken waar koude lucht naar binnen kwam. Oja en de slangen van een vloerverwarmingssysteem kun je ook perfect zien, handig als je in de vloer moet boren en niet zeker weet waar dat kan.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een warmtebeeldcamera, kijk dan ook eens in [IR] Het grote Ik wil/heb een warmtebeeldcamera

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 18 juli 2018 08:00]

Vind ik die bij thermal.com nog niet zo slecht met 206 x 156 Thermal Sensor

Maar inderdaad rond de 100 euro zouden ze allemaal leuker zijn , of hogere sensors 720p voor die prijzen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee