Nederland nog lang niet ver genoeg op ICT-gebied

In de Volkskrant lezen we vandaag dat Nederland nog lang niet op het ICT-niveau is wat de bedoeling was. Amerika loopt steeds verder uit en ook andere landen zijn al een stuk ontwikkelder. Uiteraard is de politiek hier niet echt blij mee en zal er wat aan gedaan worden, vertelt minister Jorritsma van Economische Zaken. Zo zal er 932 miljoen gulden extra worden uitgetrokken voor de ICT-sector en zal de overheid betere voorlichting gaan geven met betrekking tot computers:

[...] Uit een vergelijkend onderzoek blijkt echter dat Nederland op ICT-gebied voorbijgestreefd dreigt te worden. Nederland staat zevende op de ICT-ranglijst, maar de achterstand op de Verenigde Staten, ICT-natie bij uitstek, wordt groter. VVD-minister Jorritsma van Economische Zaken komt met een speciale agenda om de komende jaren de zwakke plekken weg te werken; 932 miljoen gulden wordt ervoor uitgetrokken.

Er moet één overheidsloket op internet komen: van paspoort tot bouwaanvraag. In 2002 een kwart van alle overheidsdiensten via internet aanbieden, lijkt misschien niet zo ambitieus, maar als je bedenkt wie we allemaal mee moeten krijgen. We moeten ook de bescherming van persoonlijke gegevens goed regelen. Dat kan met ICT heel goed, maar we moeten er wel afspraken over maken.'

Dank aan Mark Heyblok voor de tip naar dit interview met Jorritsma.

Door Mark Timmer

01-11-2000 • 11:35

56

Bron: De Volkskrant

Reacties (56)

56
55
20
2
0
26
Wijzig sortering
1 woord: Betuwelijn, Maasvlakte en Schiphol. Oeps, dat zijn er vier, doch alleen om aan te geven dat meer geld niet eens zozeer nodig is. Deze regering (net als de vorige vijf trouwens) verspilt liever geld aan dure infrastructurele projecten dan aan ICT (of techniek in het algemeen). Als het rijk echt wat wil doen, dan moeten ze de Research & Development-budgetten die in 1996 bij het vorige regeerakkoord nog weer eens flink werden gekort, weer in oude glorie herstellen. Of het liefst er nog wat bovenop. Dat heeft meer zin dan een overheidspotje te creeeren waaruit toch alleen maar weer stompzinnige advertenties a la ' Nederland ICT Land' worden bekostigd.
1 miljard voor ICT ? das veels te weinig. Ga maar eens alle scholen voorzien van computers en internet dan ga je al over dat bedrag heen. Ze kunnen beter de concurentie bij ICT bedrijven onderling proberen te verhogen zoals b.v. het openbreken van het kabelmonopoly.


euhm zowel maasvlakte en schiphol hebben een bewezen positief effect op de economie.

Als het aan mij had gelegen had het stuk land tussen schiphol en amsterdam een grote landingsbaan geworden. En de maasvlakte is nodig om 's werelds grootste haven ook de grootste te laten blijven !
Als het aan mij had gelegen had het stuk land tussen schiphol en amsterdam een grote landingsbaan geworden.
Vind ik ook! Al die mensen die bij schiphol zijn komen wonen moeten ook niet zeuren over gelijdsoverlast, dan had schiphol nog meer winst gedraaid. Die mensen wisten dat er een luchthaven was, als ze ernaast willen wonen moeten ze ook niet zeuren!
Deze regering (...) verspilt liever geld aan dure infrastructurele projecten dan aan ICT
Op dit moment verdient Nederland dan ook ietsjes meer geld in de transport sector dan in de ICT sector. Misschien dat dat er iets mee te maken heeft ... :9
1 woord: Betuwelijn, Maasvlakte en Schiphol. Oeps, dat zijn er vier
4? ik zie er maar 3.... hop jij ook wat van die 922 miljoen :)
hmmm femme, vraag eens subsidie aan....kan je van dat geld nieuwe hardware kopen, en voor alle trouwe tweakers een adsl of t3 aan laten leggen, wij zorgen wel voor de voorsprong

*** ja offtopic weet ik, ben gewoon in een pest bui ***
Betuwelijn (=1), Maasvlakte (=2) en (=3) Schiphol (=4)

Ikke kan al tot vier tellen }> !! Jij ook ?
T3 in nederland ? ;)
e3 dan.....doe maar wat snels met lage ping....
en wie zei dat ik in nederland blijf.....met 922 miljoen zit ik in silicon valley, of hebben ze ook snel internet op de bahama's? :)
Ik vind het verbazingwekkend dat ministers als Jorritsma eerst uitspraken doen waaruit blijkt dat ze niks van ICT weten, maar vervolgens wel tot de conclusie kunnen komen dat we achter gaan lopen...
Misschien kunnen de Nederlandse ICT'ers wel goed zijn, maar dit gaat er vooral om hoever de ICT is doorgedrongen overal. Zolang nog niet iedereen voor een prikkie kan internetten, loop je al snel achter op landen waar dat wel kan.
Dan komen er ook nog zaken bij, zoals bedrijven die nog altijd met typemachines werken, scholen die nog niks met computers doen/kunnen doen (wegens 'geen computers'), etc.
Voor zo'n rijk land hadden we al VEEL verder moeten zijn dan we nu zijn.
Dat de overheid de eigen dienstverlening meer gaat automatiseren is goed.
Ook de goede en goedkope internet infrastructuur die jij noemt moet er zeker komen.
Maar volgens mij gaat het meeste geld voor ICT toch naar subsidie voor beginnende bedrijven. En dan vraag ik mij toch af of dat nou moet. Je zult het mij als links-stemmer niet over veel zaken horen zeggen, maar hier vind ik toch dat het maar aan de markt overgelaten moet worden.
Wat moeten we ook met al die bedrijven als er toch al personeelstekort is? Men hoopt natuurlijk dat er wat heel innovatieve tussen zullen zitten, maar volgens mij kun je de beoordeling daarvan beter aan normale investeerders overlaten.

Van mij mag al dat subsidiegeld naar de eerste twee punten die ik noemde (automatisering overheid en infrastructuur).
Idd.
D'n spijker op zunne kop :)
sorry hoor maar ik ga dus echt geen paspoort aanvragen via internet... e-commerce heeft zo zijn grenzen vind ik
En waarom zou je dat niet doen? Het lijkt me voor mensen die veel en lang werken een uitstekende oplossing.

Alleen al als ik naar mijzelf kijk ben ik niet in staat om tijdens de 'ambtenaren werktijden' naar het gemeentehuis te crossen, zonder dat ik daarvoor vrij moet nemen.

In dit geval is Internet een uitstekende oplossing voor dit soort zaken.
Dat is inderdaad zo, je moet bijna altijd wel een ochtend (lees: dag) vrij vragen als je iets op het stadskantoor oid moet doen.

Hier voor is Internet de ideale oplossing, maar hierbij komt ook nog eens kijken dat alles wat men over het internet verstuurt, gelezen kan worden door derden. Niet iedereen weet hoe dit moet, maar deze groep die het weet wordt steeds groter.

Dus echt veilig kan ik dit niet noemen, en veel vertrouwen zal er dan ook niet in komen.

Laatst was er een stuk in de krant dat de banken de beveiliging het "minst" belangrijk vonden, en hier vrij weinig aan deden. Ik weet niet precies wat er in stond, maar kwam er op neer dat er veel meer aan de beveiliging moest gedaan worden.

Dus ik ben benieuwd hoe de overheid dat gaat aanpakken.
Het paspoort wordt echt niet via internet uitgeprint enzo.
Bestellen van vertrouwelijke dingen kan toch best. Zolang die vertrouwelijke dingen maar niet via Internet toegezonden worden.
Het paspoort wordt echt niet via internet uitgeprint enzo.
Bestellen van vertrouwelijke dingen kan toch best. Zolang die vertrouwelijke dingen maar niet via Internet toegezonden worden.


Dat is waar, ivm watermerken blablabla.. maar als je het niet via internet kan laten bezorgen, hoe zit het dan? Moet je het paspoort komen ophalen?? Kan je dus wederom een ochtend (lees: dag) vrijnemen om dat ding te gaan halen.

En waarom zou dat niet kunnen? Ik had laatst mijn pasje laten blokkeren en kreeg een nieuwe via de post toegestuurd. Dat scheen wel weer te kunnen.. (Postbank) Dit vond ikzelf zeer slecht, aangezien ik tegelijk met het blokkeren van mij pas de aanvraag voor 5 bankafschriften had ingedient omdat deze bij de post verdwenen waren (van 5x2 weken, is zo'n 10 weken)...

Gelukkig is de pas wel aangekomen.
Ik voel mij al in mijn privacy geschonden als de woningbouwvereniging een loonstrook vraagt. Weet toch zeker zelf wel wat ik kan betalen en niet hoe is het nou? Bovendien vind ik dat het ze gewoon geen flikker aan gaat. Laat staan dat al m'n prive gegevens bij regering enzo op computer die aan het internet hangen staan. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar het gaat anderen gewoon geen flikker aan en als ze het zo graag willen weten komen ze het maar vragen.
Je zegt het zelf al: Per post.
Aangetekende dingen per post zijn vaker af te halen (en liggen dan ook al klaar) dan als je naar het stadskantoor moet. Om langs het postkantoor te gaan hoef je geen dagdeel vrij te nemen.
De gewone, onaangetekende post is nog lang niet betrouwbaar genoeg (of is juist niet betrouwbaar meer).
En dan alleen al te denken aan de beveilgingen... Vrijwel niets is meer veilig. Ze mogen wel wat gaan doen aan de wachtrijen die momenteel bestaan in de stadskantoren doen, dan is dat hele paspoort via internet etc.. gedoe niet eens nodig, en meteen een stuk veiliger.
Als ik door via internet dingen aan te vragen tijd kan besparen (en in de toekomst misschien zelfs wel geld), dan doe ik dat zeker wel. Misschien kom jij uit een klein dorp, maar in een middelgrote stad als Breda, sta je al gauw anderhalf uur in de rij. Dan doe ik dat liever van thuis uit enzo.
Ik kom ook uit breda en heb nog nooit langer gewacht dan 10 minuten...
Hangt ook ernstig van de tijden af...
Ik spreek je over 5 jaar nog wel een keer. D8 dat een tweaker wel in ws voor vernieuwing. Weg met die dogmas.
Ha! Tweakers in voor vernieuwing. De laatste paar maanden worden echt alle nieuwe technologie'en en toepassingen op tweakers.net in de reacties afgeschoten; alleen AMD & linux nieuws krijgen positieve reacties.

De gemiddelde tweaker, conservatiever dan je denkt
Ben zeker in voor vernieuwen, echter niet als dat ten koste gaat van een aantal dingen :-)

Bovendien worden vernieuwen over het algemeen door bedrijven zo hard gepushed dat het naar de klote is voor het goed was, kijk naar de hoeveelheid XML standaarden die er nu zijn.
Zo Jorritsma gaat geld beschikbaar stellen voor spam zeker > :)
Dat wordt lachen met de overheid...dames en heren, ZO moet u een syteem VET overclocken!! Dit bespaart u geld voor een dure PC met een snellere processor ! :)
Anoniem: 10778 1 november 2000 12:07
Ok, zevende op de ranglijst!

Maarre... hoe wordt zo'n lijst samengesteld?
Waar wordt dan naar gekeken?

Wie staat er eigenlijk op 1? :*)
als je het bericht goed gelezen had dan had je kunnen lezen dat de VS op nummer 1 stond |:( |:( |:( |:(
Dat wordt geimpliceerd, ja. Staat er echter niet onomstotelijk. Zo dom was die vraag dus ook weer niet.

Maar inderdaad veel interessanter: hoe wordt de "score" voor die lijst bepaald? Aantal computers per 100 inwoners? Omzet in de ICT-industrie gewogen naar aantal inwoners?? Wat??? Zo'n lijst zegt mij echt nul-komma-niks als ze er niet eens bij zeggen wat er precies wordt vergeleken.
Waarschijnlijk hebben we hier dan wel de betere IT-ers, maar waar ze waarschijnlijk op doelde, was dat in de states ook de 45-plussers (zeg maar onze ouders ;) ) een stuk handiger zijn met de computer dan hier.
Ik zie mijn ouders nu niet direct een programma installeren, zonder dit eerst ff aan m'n broertjes te vragen (die wonen nog thuis)
't opzoeken van de trein-tijden en een telefoonnummer lukt nog net, maar dan houd 't ook echt wel op.
Wat ze vanuit overheidswegen dus moeten doen, is inderdaad een hoop lokethandelingen ook aanbieden via een geautomatiseerde weg.
De rijen bij de loketten zullen dan minder lang zijn, omdat (veelal) de jongeren de geautomatiseerde weg kiezen en de ouderen zullen vooral in 't begin nog voor de ouderwetse loketten kiezen.
Ik denk dat ze daar al wel die 900 miljoen aan kwijt zal zijn.

Ook is het niet verkeerd om voor de docenten in het onderwijs en leiding gevenden in 't bedrijfsleven een zeer uitgebreide computer-opleiding (dus meer dan een cursus) verplicht te stellen. 't is namelijk ronduit zielig dat de mensen die 't vaak in een bedrijf voor het zeggen hebben, helemaal niets van computers snappen en er dus ook niets van moeten hebben.
Hierdoor schiet 't dus ook niet op, met de vooruitgang van NL in de ICT.
Anoniem: 8426 @TD-er1 november 2000 12:53
Waarschijnlijk hebben we hier dan wel de betere IT-ers
Waar basseer jij dit op? Voor zover ik weet heeft Nederland niet echt een naam op het gebied van ICT, dus waarom zouden wij beter zijn?
Bij mijn opleiding (Informatica) werken we toch voornamelijk met boeken die geschreven zijn door Amerikanen. Kan je hieruit niet afleiden dat zij dan juist verder zijn dan wij ?
Op 1 staat natuurlijk de VS...

Dat internet lijkt me een hele goede oplossing,
Het gemeentehuis is alleen op de meest stompzinnige tijden open.

Kan ik iedere keer een dagje vrij voor nemen.
En dan kan je nog in de rij staan ook omdat iedereen er dan is... :(

Als ze dat internet goed voor elkaar maken, is dat een uitstekend alternatief.

Verder vind ik ook dat Schiphol koste wat kost mag uitbreiden, het is nu eenmaal de belangrijkste inkomsten bron voor Nederland. En om Schiphol de grootste te houden, moeten ze gewoon uitbreiden.
Desnoods breken ze die huizen erom heen maar af.
En al dat gezeik van geluidsoverlast - Als je bij Schiphol gaat wonen, weet je gewoon dat je die vliegtuigen geregeld gaat horen, als je daar last van hebt, moet je daar gewoon niet gaan wonen!

Misschien kan Schiphol wel een verder gaan uitbreiden in de Noordzee... Daar is nog ruimte zat.

Nederland zal wel nooit helemaal bij de top ICT-landen kunnen komen, daar is het gewoon te klein voor. Wij kunnnen er te weinig geld in pompen.
Het punt is op dit moment niet dat er te weinig geld in gepompt wordt, maar wat er ingepompt wordt, wordt er op de verkeerde manier ingepompt.
:(
Ik weet niet of Loekideleeuw het door heeft, maar dat uitbreiden van Schiphol heeft erg weinig met de kwaliteit van de Nederlandse ICT sector te maken. Je kan wel blijven uitbreiden, maar daarmee verbeter je niet de kwaliteit en het niveau.

Verder heeft hij de vrije mening dat je als omwonende van Schiphol niet moet zeiken over het vliegtuig lawaai onder het motto dat je daarop had kunnen rekenen als je er in de buurt ging wonen.
Wel eens nagedacht dat het overgrote gedeelte van de mensen er al woonde voordat schiphol zoveel lawaai ging maken?! Ten tweede heb worden de meeste mensen gedwongen om er omheen te gaan wonen doordat je werk er ook dicht in de buurt ligt. Die zijn zich er ook gaan vestigen om in de buurt waar het meeste gehandeld kan worden te zitten. Vaak niet eens direct of tot in de derde graad indirect via schiphol.

Het is echt dom om te zeggen dat Schiphol kosten wat het kost zijn gang mag gaan. Vele honderden klachten over het lawaai komen per jaar zelfs uit gebieden van meer als 20 km van schiphol vandaan! Als je nog verder gaat wonen om nog een beetje lekker te kunnen leven dan krijg je te maken met grote reistijden en vervoers kosten. Dit kost ons als land jaarlijks bakken met geld wat dan niet gestoken kan worden in de kwaliteitsverbetering van de ICT sector!
Maar je hebt duidelijk geen economie op school gehad.
Anoniem: 11080 1 november 2000 16:16
Geen wonder. Het overgrote gedeelte van de nederlanders weet nog maar net hoe een computer opgestart moet worden en hoe een paar Microsoft programma's werken.
Hele volksstammen sturen dagelijks mailtjes door in de hoop geld te verdienen of om zo vriendelijk te zijn anderen te waarschuwen voor niet bestaande virussen.
Het overgrote deel aan ICT bedrijven hier bestaat uit eenmans zaakjes die net weten hoe een pc er van binnen uitziet en je met frontpage een website kan maken.
Scholen en bedrijven nemen dit soort mensen in dienst omdat ze iemand nodig hebben voor niet te veel geld, en het gevolg is dat we met een hele zooi ICT bedrijven zitten opgescheept die weinig ervaring hebben, net genoeg kennis om de klant te overbluffen en te overtuigen maar die de ICT kant zijn opgegaan omdat hierin gemakkelijk snel geld is te verdienen.
Een beetje HEAO'er begint tegenwoordig met een ICT bedrijf.
Ik kan het niet normaal noemen als een systeembeheerder direct na het ontvangen van een hoax mail over een virus overal in het gebouw rond hangt met de waarschuwing over het virus.
De studenten die een opleiding voor informatica volgen zitten vaak meer achter de pc om te chatten en in grote hoeveelheden zo snel mogelijk te downloaden dan om er iets van te leren. En dat moet de basis worden van de ICT wereld van in nederland :'(
Waarom zeurt men altijd zo over Nederland? Ik zit momenteel in (bijna) het beloofde land, volgens de mensen hier, in Canada, dat erg verstrengeld is met de VS. Nou, in Nederland is het allemaal zo slecht nog niet hoor, echt niet! Ik durf te zeggen dat Nederland qua sociaal-economische een heel stuk voorloopt op Canada. Er kan dan wel zo worden gescholden op Wim Kok, maar als je kijkt hoe hij en zijn kabinet het "poldermodel" op hebben gezet, dan is dat echt een fantastische uitvinding. Wie de nieuwjaarsspeach van clinton heeft gezien (weet niet meer of het 1999 of 2000 was) dan zul je ook gezien hebben hoe lovend hij over de overlegstructuur sprak die we in Nederland kennen en dat 'ie dat in de VS ook wel wilde hebben.

Ik denk dus dat het met de IT-sector ook wel goed gaat komen. Het zal nodig worden voor de mensen en de bedrijven en in Nederland is het nog altijd zo dat als mensen en bedrijven iets willen het meestal ook gebeurt.

Jongens, Nederland is een wonder qua economie. In heel veel landen worden er inkomsten gewonnen met bodemschatten, met de rijkdom uit de natuur, met de grote landbouwopbrengsten die geexporteerd kunnen worden. Wat heeft Nederland te exporteren om geld te verdienen? Dat beetje aardgas doet 't 'm niet. Nederland verkoopt kennis, Nederland maakt dingen van geimporteerde grondstoffen en verkoopt het weer tegen hogere prijzen. Maar er is geen beginpunt in onze economie.

Het is waar dat als je dit ziet dat Nederland wel wat meer vaart in de IT moet zetten want dit is waar het land van moet gaan leven in de komende decennia. Maar ik ben er van overtuigd dat het geen echte problemen gaat opleveren.

Maar.... blijf vooral altijd kritisch. Want dat, kritische mensen, is ook iets best bijzonders van de Nederlandse samenleving!


* 786562 joost

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.