Coolblue brengt losse webshops samen onder hetzelfde domein

Webwinkel Coolblue heeft bekendgemaakt af te stappen van het grote aantal losse webshops voor verschillende producten. In plaats daarvan brengt het de verschillende domeinen onder bij een domein voor Nederland en een voor België.

In een aankondiging schrijft Coolblue dat het aantal losse webshops inmiddels was uitgegroeid tot 325. Daaronder vielen domeinnamen als tvstore en tandenborstelstore. Het domein voor alle Coolblue-producten wordt nu Coolblue.nl, of de Belgische variant. Bezoekers moeten bijvoorbeeld via een zoekopdracht op de juiste pagina terechtkomen.

Het bedrijf zegt dat de stap complexiteit vermindert en dat deze 'automatiseren en doorontwikkelen' mogelijk maakt. Daarnaast zou het eenvoudiger worden de website te vertalen en wordt het mogelijk om geautomatiseerd marketingcampagnes in te zetten.

Naast de webshop beschikt Coolblue ook over negen fysieke winkels. Onlangs opende het bedrijf zijn eerste XXL-vestiging in Amsterdam. Daarop volgde eenzelfde soort vestiging in Den Haag.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

11-06-2018 • 12:40

154

Reacties (154)

154
154
96
6
1
32
Wijzig sortering
Ander bijkomend voordeel: afgelopen weken was ik via Google al 3x op een andere sites terecht gekomen waarvan ik dácht op een Coolblue-site te zitten. De opbouw van het adres en sitenaam was op het eerste gezicht redelijk hetzelfde en daarbij de site opgebouwd als een Coolblue-site. Mij viel het na een paar seconden even goed rondkijken wel op maar kan mij voorstellen dat het loont om op Coolblue te lijken zodat mensen wat sneller gaan kopen. Als ze voortaan bij alleen Coolblue.nl blijven ben je daar vanaf.

Ik heb geen idee meer waar ik op zocht, laat staan de sites kunnen terugvinden. Mocht het te binnen schieten dan link ik hier naar een voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 13:33]

Ik snap sowieso niet het nut van al die 'neppe' webshops...

'tandenborstelwinkel'?... wut?

Waarom had coolblue niet gewoon meteen alles onder 'coolblue.nl' samengebracht en een beetje tijd (lees: letterlijk nog géén volle werkdag van 8 uur voor een niet al te dom persoon) besteed aan het correct opzetten van categorieën en subcategorieën. :+
Zoekmachineoptimalisatie. Als beginnende webshop (Coolbue in zijn startjaren) heb je meer kans dat mensen bij de zoekterm "Goedkope tandenborstel" uitkomen op tandenborstelshop.be dan op coolblue.be

Lijkt een beetje op wat vroeger satelietwebsites werden genoemd met het verschil dat elke sub-website van Cooblue nuttige content leverde en niet zomaar een doorverwijzing.
Zou je hetzelfde effect niet kunnen bereiken met een subdomein?

Ik snap het punt overigens wel hoor.. maar vind dat een echt een stomme reden om 325x domeinregistratiekosten te moeten betalen. :+
Domeinnamen kosten bijna niks, zeker niet op zo'n omzet.
Zou je hetzelfde effect niet kunnen bereiken met een subdomein?

Ik snap het punt overigens wel hoor.. maar vind dat een echt een stomme reden om 325x domeinregistratiekosten te moeten betalen. :+
Een domeinnaam kost tegenwoordig ongeveer een tientje per jaar (vroeger wellicht iets meer).
Dan heb je het over tientjeswerk, hoorguit eeen paar duizend euro per jaar voor al die domeinkosten.

Subdomein zoekt niet handig. Tandenborstelstore.coolblue.nl bijvoorbeeld. Bovendien hadden ze ook BE domeinen, dus dan heb je alsnog dubbele domeinen nodig. ;)
Minder efficient. Men zoekt tegenwoordig niet naar ik-verkoop-of-doe-alles, maar naar specialisaties en niche. Ook Google heeft dit door en dus:

verkoopvantandenborstels.be is meer niche dan verkoopvantandenborstels.coolblue.be, ooknogstofzuigers.coolblue.be, en ohja potloden.coolbue.be. Bijvoorbeeld.

Nu heeft Coolblue een lang genoege domein-ancienniteit en authoriteit, en genoeg bezoekers/bekendheid etc. waardoor het vooraf uitgelegde minder belangrijk is.
Anoniem: 998261 @Ayporos11 juni 2018 18:48
Dat dateert nog uit de begintijd van webwinkels toen het advies was om een beschrijvende naam voor je website te kiezen i.p.v. een merknaam. Tegenwoordig zijn merknamen van de grote webwinkels zo bekend dat dat niet meer nodig is. Vergeet niet dat Coolblue al actief is vanaf 1999.
Ze begonnen toch als 'pda-shop' of zo? Dan verzamel je snel wat domeinnamen, als je op die leest verder gaat.
Ik vond het systeem wel mooi. Ze hebben ook echt personeel die zich voornamelijk op een categorie richt (of een slechts paar). Zo van, zoek maar uit wat de beste stofzuiger is voor watvoor gebruik. Iets wat een normale witgoed winkel nooit kan bieden.
De keuzehulp is wel aardig. Maar ik heb eens een klacht gestuurd over een verkeerde artikelomschrijving (maat van artikel verkeerd), kreeg het antwoord terug 'gaan we fixen', maar na een paar weken is dat nog niet gebeurd.

Idem bij een rugtas - frame verstelbaar. Mooi niet dus, heb het doorgegeven, en ook daar is het niet aangepast.

Ik denk dat het beter is dan gemiddeld, maar de produktinformatie updaten doen ze kennelijk niet.
Naast wat @ONiel en @Anoniem: 998261 hieronder zeggen komt het ook omdat ze ook bestaande webshops overnamen waarbij dus de naam al semi bekend was.

Maar inderdaad die neppe webshops hebben er bij mij juist voor gezorgd NIET bij coolblue te kopen omdat het verwarrend is. Sinds de winkel in den haag open is kom ik er regelmatig. Dat hadden ze een stuk eerder moeten doen. Geen gedoe meer met online bestellen en laten thuisbezorgen, gewoon een winkel inlopen en je vragen stellen voordat je blind een product koopt.
vragen stellen? uhhh dat doe ik liever niet aan winkelpersoneel...
Iets met 'belangenverstrengeling' en zo ;)

Zelf heb ik er een hekel aan om de deur uit te moeten dus voor mij zijn webshops juist ideaal.
Sure, kleren wil ik nog wel graag in de winkel passen (ik ga niet 10 broeken bij zalando bestellen om er 8 of 9 terug te sturen want dat vind ik wastefull) maar elektronica en al dat soort zaken bestel ik gewoon hoor.

Overnames kan ik wel begrijpen... al moet ik zeggen dat in het geval van 'tandenborstelwinkel.nl' het me niet lijkt dat mensen daar 'vaste klant' van zouden kunnen zijn.
Ik heb recentelijk een nieuwe elektrische tandenborstel besteld ter vervanging van mijn 8 jaar oud model.. Ik kan me niet eens meer herinneren waar ik die vorige gehaald had. :+ :9
vragen stellen? uhhh dat doe ik liever niet aan winkelpersoneel...
Iets met 'belangenverstrengeling' en zo ;)
Daar merk ik dus helemaal niks van bij CoolBlue, ze verwijzen mij daar met liefde naar een andere winkel als er ergens anders een goede korting is.
Zelf heb ik er een hekel aan om de deur uit te moeten dus voor mij zijn webshops juist ideaal.
Ik ook, aangezien ik doordeweeks niet thuis ben zullen pakketten bij een ophaalpunt komen te liggen die ik pas op zaterdag kan op gaan halen. Coolblue zit in den haag bij het station waar ik toch al ben. Voor mij is dat dan stukken handiger.
Ah okey, ja ik dacht dat jou vragen meer over productspecs en/of prijs/kwaliteit verhouding zouden gaan i.p.v. prijs.
Dat blijven immers verkopers en zullen altijd geïnstrueerd zijn om te upsellen.
Ik betwijfel dat ze daar echte 'experts' hebben die meer gefocussed zijn op jou de beste bang/buck aan te raden dan gewoonweg 'het duurste product waar ze geloofwaardig mee kunnen weg komen dat jij dat wilt/nodig hebt'.

Onafhankelijke reviews zijn een godszege wat dat betreft en ik koop sowieso geen elektronica alvorens reviews gelezen/gezien te hebben. In zo'n winkel als jij daar staat kun jij niet checken of 100.000 mensen een negatieve review over een product geplaatst hebben omdat het consistent na een maand van ellende uit elkaar valt en/of ontploft. :+

Ik snap je punt overigens wel hoor.. vind het zelf ook altijd zeer naar als ik bij webshops niet de uitgebreide verzendmogelijkheidskeuzes voorgeschoteld krijg voor dingen als levering na 18:00, op gewenste dag/tijdstip of gewoon per direct bij afhaalpunt afdroppen.
Ik had ooit een vraag over een kleine homeserver en toen hebben ze iemand die vrij was opgebeld om mij goede support te geven via de telefoon terwijl ik puur voor orientatie was en ook gezegd had dat ik niet meteen iets van plan was te kopen.

In dat opzicht is coolblue toch echt anders dan een gemiddelde winkel waar je binnen loopt. Bij MediaMarkt vliegen de halve waarheden je om de oren en dit heb ik bij coolblue nog niet gehoord. Als ze het niet weten zeggen ze dat er ook echt bij.
Hmm, goed om te horen! Dat is wel tof.

Mooi dat ze dat goed aanpakken bij Coolblue.
Je zou me bijna overtuigd hebben om eens naar een Coolblue winkel te gaan.. ware het niet dat er geen bij mij in de buurt zit...
En dat is eigenlijk ook best ironisch, gezien hun distributiecentrum in Tilburg letterlijk op steenworp afstand zit van Ingram Micro (waar ikzelf werkzaam ben). :+
Is als ik me niet vergis allemaal begonnen als pdashop. Kocht ik mijn eerste pda met gps. Die naam Dekt ook niet meer de lading. Hele begrijpelijke keuze en coolblue klinkt best ok.
Er was ook een korte tijd waar ze onder "PDA" wel een heel breed begrip hadden waar vanalles met een schermpje onder viel. Daarna begonnen ze toch andere domeinnamen te gebruiken.
Lang geleden hè ;-)
Anoniem: 1083659 @Ayporos12 juni 2018 10:54
Als je SEO technisch wilt kijken dan kon dat niet als starters bedrijf.
Google heeft de neiging om vriendelijke urls voorrang te geven in hun zoek resultaat.
Wat dus inhoud coolblue.nl/tanden-borstel zullen lager scoren dan tandenborstelshop.nl omdat je zoekterm in de domain naam zit en waarschijnlijk ook nog in de url. Plus je meta data voor SEO staat het ook allemaal vermeld.

Weet niet of ze het nog steeds doen, maar Google bijv heeft het beleid om maar 1 keer langs een domein te gaan voor data. Met als gevolg als je meerdere keren dezelfde data hebt op je site alleen 1 ervan is een subdomein, dat ze je een lagere score gaven. Waardoor je dus weer lager in hun zoektermen terecht kwam.
Dit heb ik pas ook meegemaakt ja. Vrijwel identieke site als Coolblue qua kleuren en opmaak. Volgens mij was ik op zoek naar accessoires voor telefoons. Het leek er duidelijk op gemaakt te zijn. Zal eens zoeken of ik 'm nog kan vinden.
Een van de 325 inderdaad. Ik vraag mij ook af of er niet oplichters tussen zitten, die niet van Coolblue zijn maar willen meeliften met het bekende ontwerp/kleuren. Als mensen gewend zijn dat Coolblue allerlei vreemde domeinnamen gebruikt, trappen ze daar misschien makkelijker in. Dat lijkt mij ook een reden voor Coolblue om niet al die rare namen te gebruiken. Hadden ze nooit moeten doen.
Al die domeinnamen hebben hun ontwikkeld tot de kolos die ze nu zijn.
Denk je dat? Waarom kon dat niet gewoon door alles op Coolblue.nl zelf te zetten? Of desnoods kun je die domeinen allemaal wel hebben maar ze vanaf het begin af al automatisch doorschakelen naar de juiste categorie op Coolblue.nl.
Weet je hoe makkelijk het is om te onthouden dat je naar ruitenwisserstore.nl moet gaan als je ruitenwissers nodig hebt? Herhaal dat 325 keer...
automatisch doorschakelen
Zoekmachine detecteert met algoritme een forward wel hoor.
Dat was vroeger met satteliet domeinen
ik ken het fenomeen en daarom ga ik altijd maar direct naar coolblue.nl, dan gaat een eventuele doorverwijzing altijd naar de juiste wasmachine/magnetron/phone store..., want ook ik zag door de vele shops en stores de echte coolblue niet meer...
Routershop ofzo verwart me ook altijd.
Dit lijkt qua kleuren en opbouw niet helemaal op Coolblue, maar ik begrijp precies wat je bedoeld. Er zijn bedrijven/bedrijfjes die verschillende soorten producten verkopen en vervolgens precies dezelfde layout/template voor hun website gebruiken maar dan net weer in een ander kleurtje. Daar lijkt dit ook op.
kijk voor de gein eens op https://www.mantel.com/. Er zijn wel degelijk websites die (bijna) hetzelfde design gebruiken. Natuurlijk heb je op juridisch gebied geen poot om op te staan, maar vervelend is het wel.
Dit lijkt qua kleuren en opbouw niet helemaal op Coolblue, maar ik begrijp precies wat je bedoeld. Er zijn bedrijven/bedrijfjes die verschillende soorten producten verkopen en vervolgens precies dezelfde layout/template voor hun website gebruiken maar dan net weer in een ander kleurtje. Daar lijkt dit ook op.
Waar het mijn inziens ook een beetje verkeerd is gegaan is het feit dat Coolblue niet alle logische domeinnamen kon claimen omdat deze simpelweg al bezet waren.

Gevolg was de ene keer *shop als achtervoegsel en dan weer *store en dan weer *center...
Routershop was al bezet dus werd het Routercenter. Dat is/was erg verwarrend voor consumenten.
Ik snap eigenlijk ook niet waarom ze dit eerst zo hadden... Weet iemand hier de reden voor?
volgens mij (maar pin me er niet op vast ) begon het allemaal met PDAshop.nl en mp3man.nl
daarna hebben ze voor elk productsoort een aparte shop (of eigenlijk URL) opgericht.
later is dat onder coolblue gaan heten, eerst onbekend maar als merk steeds verder naar voren geschoven.

dat is in elk geval hoe ik het beleefd heb, wellicht dat ik er naast zit?
Een reden om met verschillende domeinen te werken is dat als een consument zoekt naar een wasmachine hij eerder zal klikken op wasmachinestore dan coolbue (d.w.z voordat coolblue zo bekend was als nu)
Idem met andere producten. Je druk soms sneller op een domein waarin het product zit waar je naar op zoek bent. Zo is coolblue ook begonnen en zo doen heel veel webshops dat tegenwoordig nog steeds.

Daarnaast kan het voor seo en gevonden worden ook weer helpen als je een domein met productnaam/groep hebt.

Dit alles werkt natuurlijk als je klein bent. Coolblue is nu zo groot geworden dat het merk coolblue ook sterk en bekend genoeg is om af te stappen van de verschillende domeinen. Daarnaast denk ik het onderhouden van al die domeinen kost ook aardig wat mankracht = geld.

Door nu alleen met coolblue.nl/be te werken versterken ze hun eigen merk nog meer.
+3, dit had in het artikel kunnen staan, het gaat overduidelijk om sterkere SEO. Alleen kan me voorstellen nu ze groter zijn dat het financieel ook beter uitkomt omdat je minder resources kwijt bent aan het managen en updaten van 325 webshops. Oftewel dat budget kunnen ze weer steken in betaalde ads voor het hoofddomein, dus zover gaan ze er niet op achteruit wat betreft SEO.
Het onderhouden van meerdere domeinen is voor het shopbeheer niet meer of minder werk. In ieder geval qua content en inkoop. Aan de IT en advertentie kant waarschijnlijk wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 22 juli 2024 13:33]

Dat betwijfel ik, 325 unieke banners alleen al, 325 unieke SEO optimalisatie, 325 etc.. Ik snap dat je een template gebruikt, maar geloof me... dit is echt huge. Je kan niet via een template een change pushen keer 325, er is hoe dan ook custom code per shop.
Dat is dus de IT en advertentie kant en niet de content en inkoop kant ;) . Voor die laatste groep veranderd er niet veel qua hoeveelheidwerk en voor sommige werkzaamheden helemaal niets zelfs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 22 juli 2024 13:33]

Hmm ik snap de miscommunicatie, "shopbeheer" en "onderhoud / maintenance" is mijn boek gewoon IT namelijk :P . Maar ik begrijp je punt!, cheers.
Dit is zeker waar. Als ik op zoek ben naar een product waar ik nog geen ervaring mee heb, zal ik altijd eerder op links klikken waar het product in de domeinnaam zelf zit. Aangezien electronica nu al zo veel groter is geworden, weten mensen veelal dat ze voor laptops e.d. terecht kunnen bij Mediamarkt of Coolblue, wat het overbodig maakt.
het gevaar zit hem ook in als deze domains vrij komen dat hackers & scammers deze kunnen gebruiken om nietsvermoedende mensen op te lichten.
Ik hoop dat ze zo slim zijn dat ze de domeinen bijhouden.

1. het kost maar een paar euro per domein
2. ze kunnen al die domeinen dan forwarden naar hun hoofddomein
3. ze vallen niet te prooi aan hackers & scammers
Inderdaad. Coolblue doet dat nu al redelijk goed, je kan heel dikwijls gewoon producttype+winkel/store/shop.nl/be doen, en je komt met een redirect bij Coolblue bij de juiste producten uit. Ze moeten echt een stevige hoeveelheid domeinen hebben.
Of, nog makkelijker, jij opent een nieuw domein stofzuigerwinkel.nl en gebruikt dezelfde kleuren als Coolblue. Dan kunnen mensen net als bij de echte domeinen denken dat jij bij Coolblue hoort, en kun je ze lekker oplichten o.i.d. Daarom vond ik dit beleid van Coolblue ook zo stom.
Anoniem: 998261 @Cerberus_tm11 juni 2018 18:50
In 1999 was dit niet gek om te doen. Jij deed 20 jaar geleden ongetwijfeld ook andere dingen en dingen anders dan nu.
Bedoel je nu te zeggen dat al die rare domeinen al 20 jaar door Coolblue als zodanig gebruikt worden?
Klopt. Mijn eerste herinneringen gaan ook terug tot PDAshop.be/nl. Maar er was er ook een smartphoneshop.be én een gsmstore.be. Drie adressen voor wat uiteindelijk één pagina werd (smartphones). Dus het was al langer best ingewikkeld. En het werd er niet eenvoudiger op als je nu merkt dat ze +300 merken hadden.
Anoniem: 318796 @Shanquish11 juni 2018 21:27
PDAshop.nl was vroeger een fysieke PDA en navigatie winkel op de Hoogstraat in Eindhoven. Deze is overgenomen door Coolblue.
Oh, dacht op de Oudedijk in Rotterdam, heb daar nog een HP pda gekocht met losse BT ontvanger voor Navi.
nee dit is/was pdawereld. vroeger.... ach.

Laten we zo zeggen: een niet kloppende voorraadindicatie maakt meer kapot dan je lief is.
Je hebt helemaal gelijk! :-) vanuit inside CB!
Veel mensen kopen toch liever bij iets wat gespecialiseerd lijkt te zijn, zoals tvstore dan bij een onbekende coolblue.
Tegenwoordig heeft coolblue genoeg naamsbekendheid dat dit niet meer nodig is.
Haha net die urls roepen bij mij argwaan op en heb dan de neiging toch maar naar een "echte" winkel te surfen die ik vertrouw dan een of andere vage koelkast only site.
Tuurlijk, nu wel. Maar toen de webwinkels net in opkomst waren moest iedereen nog naam maken, dan is een herkenbaar domein toch de beste manier om de markt te pakken; en je voorkomt dat je concurrenten het domein gaan gebruiken.
och toen ook al hoor, koopkoelkast.nl of whatever... umm ummm kijk toch maar even wat er in de aanbieding is bij winkels met een naam (ik bedoel letterlijk een naam, niet per se bekendheid met die naam). :') Wist ook eerlijk gezegd niet dat Coolblue achter die vage domeinen zat :')
Het enorme Coolblue logo bovenaan de pagina gaf dat niet weg?
Dat was er in het begin niet. Niet groot bovenaan.
Voor degenen die dit lezen en net als ik zich afvragen wat SEO is: Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en). Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachineadverteren.

(bron: Wikipedia.nl)

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 22 juli 2024 13:33]

In het verleden was het nog effectief om domeinnamen aan te maken met een exact zoekwoord of een combinatie daarvan. Tegenwoordig weegt dat veel minder zwaar.
Het weegt voor seo misschien minder zwaar maar zelf denk ik dat een consument die zeg zoekt op een bloemenvaas en dan bloemvaaswinkel.nl ziet, sneller geneigd is te drukken op een domein met de productnaam er in dan op een onbekende bedrijfsnaam.

Het merk coolblue is nu zo groot geworden dat ze het ook niet meer nodig hebben. Ze zijn 1 van de uitzonderingen die nu zo bekend geworden zijn. Voor veel andere bedrijven werkt het nog steeds goed met verschillende domeinen te werken.

doe het nu bij met 1 product, 2 domeinen beide met productnaam, verschil is op dit moment kleuren en opmaak, ene wat chiquer dan andere. Nu is het kijken of dat invloed heeft op koopgedrag en misschien kun je in de ene shop hogere prijzen vragen dan de andere.
Veel makkelijker hoog in de zoekmachines komen.
Ik verwacht SEO redenen
Waarschijnlijk omdat ze vroeger geen naambekendheid hadden en iemand die achter een (generische) smartphone shop zoekt dan sneller op hun site terechtkomt.

Nu hebben ze echter wel naamsbekendheid als Coolblue(en hebben sommige concurrenten bij nieuwere gadgets de *shop.be/nl weggekaapt, waardoor ze nu soms met *store of *center moeten werken. En is 1 naam die logischer
Check: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coolblue ;)

Ik heb wel eens een seminar over CoolBlue gehoord op een KVK-dag. Wat ik me herinner was het grootste voordeel de SEO. Vooral omdat de naam van de webwinkel (en de url) precies 'vertellen' wat je er kan kopen. Dus bij bijvoorbeeld pdashop.nl weet iedereen wat ze verkopen. Google waardeerd(e) dat erg.
Dit doe je voor de seo. Daarna ga je brandbuilden dat hebben ze goed gedaan en dan stap je over naar meest succesvolle brand :)
Oorspronkelijk is het begonnen als pdashop en op dat moment zocht je op PDA's. Wat je ziet is dat Coolblue een begrip is en zich ontwikkelt heeft als een sterk merk.
Simpelweg inmiddels gedateerde SEO technieken
Men is begonnen in een studentenkamer met 3 man met het verkopen van o.a. mp3 spelers. Vervolgens hadden de drie heren zoiets van we koppelen aan elke productgroep een website.

Qua concept kon dat in die tijd wel tellen.
Dat is toch al een tijdje?
Kom al geruime tijd op coolblue.nl uit in plaats van de *store.nl sites.
Klopt, via Google echter niet. Denk dat ze dit in der tijd gedaan hebben voor zoek resultaten en er nu achter komen dat het enorm veel haken en ogen heeft en Google steeds minder om domeinnamen / titels geeft maar vooral inhoud meeneemt in de resultaten. Meerdere domeinen zorgt voor zowel op SEO gebied als op technisch vlak voor enorm veel moeilijkheden.
Ja, ik heb precies hetzelfde idee. Geen idee wat er nu precies nieuw is!
Ja ik meen dat ik dit nieuwsbericht vorig jaar ook al gelezen heb... Kan het zo snel even niet meer vinden maar dit is echt niet nieuw.
Het aantal domeinnamen dat coolblue gebruikte is enkele maanden al verminderd. Daar is toen ook een berichtje over geweest. Nu gaat coolblue helemaal terug naar 1.
Het was al voor een aantal (minder bekende) domeinen inderdaad. Vandaag zijn de overigen omgegaan.
Anoniem: 159816 @Mickroz11 juni 2018 16:24
Dan zat je in een testgroep ;). Daarnaast zijn een aantal kleinere domeinen al eerder over gegaan. Vandaag is het live voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 22 juli 2024 13:33]

De zoekfuncties waren anders als je via een ander domein binnenkwam.
Dit vind ik een goeie zet. Alleen al met cookieinstellingen en privacy add-ons waren de websites van Coolblue moeilijk te beheren als gebruiker. Dit zorgde er eerlijk gezegd ook voor dat ik minder snel op de websites van Coolblue zou gaan om iets te kopen, want ik moest elke keer enkele instellingen manueel aanpassen. Niet echt de moeite vond ik.

Maar ik denk dat ze dan slechter gaan scoren op SEO als ze zich volledig ontdoen van die aparte domeinnamen. De SEO staat namelijk gedeeltelijk in het websiteadres.
Tegenwoordig maakt de domeinnaam nauwelijks tot niets meer uit als je hoger in de resultaten wilt komen. Zelfde voor de titel of description. SEO is niet meer te manipuleren zoals dat vroeger was (bij Google in ieder geval niet). Google kijkt voornamelijk op inhoud (specifiek de opmaak) en reputatie op dit moment. HTML5 tags die specifiek aanduiden wat iets op de pagina (content tag, titel tag, section tag, footer tag) is in plaats van simpele divjes (blok markeren om scheidingen te maken) maken een wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door Tim.k op 22 juli 2024 13:33]

Google kijk ook voornamelijk naar merken. Bekende merken scoren per definitie hoger, ondanks dat ze qua inhoud en zelfs soms qua reputatie slecht scoren.

Als je zoekt naar functies (dus niet vacatures) scoort Indeed heel goed omdat Google Indeed ziet als een A-Merk. Maar inhoudelijk is het zelden dezelfde functie.

Als je naar afbeeldingen zoekt, scoort Pintrest heel goed, ondanks dat de afbeelding die je zoekt niet op die pagina staat en je een Pintrest account moet aanmaken.

SEO is nu juist makkelijker te manipuleren, mits je al een bekend merk bent.
Dat bedoelde ik met reputatie maar dat kun je ook anders interpreteren, bekende merken was duidelijker geweest. Of SEO makkelijker te manipuleren is, ik denk van niet, het toepassen van trucjes heeft geen effect voor bekende merken maar ook niet voor kleine websites. Dat ze wat minder hun best hoeven te doen om perfect indexeerbaar te zijn voor Google, dat wel, daar moeten de kleintjes wat meer moeite voor doen.

SEO is een beetje oneerlijk geworden maar anderzijds is het (vaak) wel in het voordeel van diegene die zoekt via Google.

[Reactie gewijzigd door Tim.k op 22 juli 2024 13:33]

Da's omdat je dit van een te technische kant bekijkt. Ja, in verhouding tot andere zaken (kwaliteit van de inhoud van je website,...) is je domeinnaam niet de gamechanger op technische vlak. Zelfs wat na je domein komt heeft voor een alledaags bedrijf meer SEO waarde dan de domeinnaam zelf. MAAR, als je toch al op de eerste pagina bent van de zoekmachine en je websiteadres bestaat uit stofzuigerstore.be (of alternatief) terwijl men zoekt naar een stofzuiger en niet beter weet, dan klikt men volgens mij sneller op die website dan een website die Coolblue heet. Dit heeft natuurlijk ook te maken met of het bedrijf naamsbekendheid heeft bij deze persoon, dus ik denk dat dit vooral nuttig kan blijken bij personen die nog niet van Coolblue afweten of niet meer weten dan de naam die men soms in de reclame hoort.

Aan de andere kant kan dit voor de zoeker ook een indruk geven dat dit een webshop is die gespecialiseerd is in stofzuigers, ipv bijvoorbeeld Mediamarkt, die er wel te koop heeft, maar je niet kan verwachten dat die mensen (of website) gedetailleerde informatie kan geven.

Google weet door deze klik wel welke website populairder is dan andere in de lijst op de eerste pagina. En DIT heeft dan wel invloed op de ranking van je website op vlak van je domeinnaam.
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar, in het geval van Coolblue werkt de stofzuigershop juist averechts lijkt mij.

95% van de online shoppers zal Coolblue kennen maar juist stofzuigershop niet herkennen als een bekende webshop.

Van Coolblue als URL is te zeggen dat het een vertrouwde partij is maar wellicht niet de expertise heeft*, een naam als stofzuigershop suggereert dat er wellicht** expertise is maar is de zoeker niet bekend dus is de volgende URL van Expert, MediaMarkt, BCC of Coolblue wellicht aantrekkelijker.

Ik klik zelf eigenlijk altijd eerst op bekende webshops omdat de informatie voorziening beter is en gegarandeerd geen gezeik met retourneren of uren zoeken hoe snel het verzonden wordt en wat het mag kosten. Daarna ga ik pas op onbekende webshops kijken of het prijs verschil het risico waard is.

* = ze marketen echter actief (o.a. op tv) dat ze product experts hebben.
** = van de webshops die zich op een branch richten is het overgrote deel nog altijd erg onbekwaam helaas.

[Reactie gewijzigd door Tim.k op 22 juli 2024 13:33]

Zo werkt SEO allang niet meer.
Ik zou dit artikel maar eens lezen om meer te weten over de details over hoe het juist wel je SEO positief beïnvloedt:

https://www.seo.com/blog/...main-name-affect-your-seo
Een artikel van bijna 2 jaar oud. Google verandert zijn Algoritmes bijna maandelijks..
Daar staat niets over het domeinnaam, alleen over het URL.
www.moederbordenshop.nl scoort dus goed voor moederborden maar www.coolblue.nl/moederborden scoort ook goed. Daar heb je dus geen tiental domeinen voor nodig.
Goed opgemerkt! Bedankt voor de toelichting
tip 1: keywords
tip 3: metatags met de keywords
tip 4: url met de keywords
tip 6: titels met de keywords
tip 7: keywords
tip 9: synoniemen voor je keywords
tip 9: keywords
tip 10: keywords
tip 11: repetitie :+
wat een clickfarm zeg, altijd die "top 10" lijstjes die bijna geen inhoud hebben

[Reactie gewijzigd door efari op 22 juli 2024 13:33]

meer nog:
bij het algoritme van youtube hebben ze zelf niet meer de parameters in de hand. ze laten gewoon de AI zijn gang doen met als doel: meer bekeken minuten. wat het algoritme achter de schermen doet weet niemand; er kan alleen gespeculeerd (en geprobeerd) worden

dus voor hun algeme google zoekopdrachten is dat waarschijnlijk ondertussen ook al het geval
Het is 1 van de vele factoren. Vergeet ook niet coolblue krijgt gigiantsich veel bezoekers en dat helpt ook voor seo score met google. Daarnaast kijkt google steeds meer naar inhoud.

Een keyword domein kan helpen voor seo maar het 1 maar 1 factor.

Belangrijker is dat mensen eerder geniegd zijn te klikken op een keyword domein i.p.v bedrijfsnaam. Coolblue is als merk echter nu zo bekend dat je ook wel ook coolblue klikt. Dat is echter een uitzondering. Voor veel bedrijven werkt een keyword in het domein nog steeds goed, niet alleen van seo maar gewoon mensen klikken er sneller op.
simpele 301 en je bent klaar, zeflde als van http > https gaan en hoeft echt geen negatieve gevolgend te hebben (in mijn geval met lets encrypt zelfs alleen maar verbeteringen gezien ik de enige in mijn niche ben van grotere websites die https gebruikt)
Oh jammer, nu kan ik dus na +/- 10 jaar niet meer pdashop.nl gebruiken. Ik vond het sowieso wel grappig dat pdashop.nl nog bestond. Wie weet er tegenwoordig nog wat een PDA is?
Misschien ook wel de reden dat ze de domeinnaam hebben gehouden. Ik hou altijd een goed gevoel over bij het kopen van iets bij coolblue. Heeft er ondermeer mee te maken dat ze subtiel wat geinigs doen hier en daar. Niet overdreven oid, maar net genoeg dat je even hah denkt, doet toch iets met je humeur. Zakje hartjes in de doos rond valentijn, kort grappig tekstje op de doos. Had volgensmij een keer een kerstbal oid rond kerst. Doen ze slim, want bij het uitpakken denk je goh wat leuk, en bij mij iig, helpen dit soort zaken aan het positieve beeld wat ik rond coolblue heb. Ik raad iedereen aan om als ze de keuze hebben en de prijs is vrijwel gelijk, zeker coolblue te overwegen om bij te bestellen.
Klopt. Het enige is dat de schijtlolligheid snel doorslaat naar overdreven lollig te zijn. Ik koop juist steeds minder bij coolblue.
Je kan er nog wel naar surfen natuurlijk, maar je zal wel omgeleid worden naar coolblue.nl.
Personal digital assistant
Een personal digital assistant ofwel een persoonlijke digitale assistent, kortweg pda, is een klein draagbaar toestel dat computer-, telefonie-, fax- en netwerkfuncties combineert. Een pda dient vooral als mobiele telefoon en persoonlijke agenda.
Vooral die fax functie is belangrijk natuurlijk. :Y)
Nog steeds groot in een aantal landen. Waaronder Israël, Duitsland, VS, Japan, Canada, Italië.
Coolblue bezit de .com niet valt me nu op, anders had .nl en .be ook niet gescheiden hoeven zijn.
.eu is toch ook een mogelijkheid als ik me niet vergis.
Kan .be ook niet gewoon voor Benelux worden gebruikt (ookal behoort Luxemburg daar eigenlijk bij)?
Vergis is me nu, of hadden ze dit vorig jaar ook al gezegd dit dit te gaan doorvoeren?
Ja, dit was al aangekondigd eind 2016. Om de een of andere reden hebben ze een halfslachtige combinatie gemaakt van coolblue waar je op alles kunt zoeken en de aparte merken. Mss was het niet werkbaar om al samen te voegen? Het werd stilletjes uitgesteld...

https://www.telegraaf.nl/...ue-voegt-webwinkels-samen
Toevallig had ik laatst de ervaring dat de losse shop domeinen in sommige gevallen (nou ja, één concreet voorbeeld waar ik tegenaan liep) meer filtermogelijkheden hebben. Op laptopshop.nl kon ik filteren op verlicht toetsenbord en dat kon (en kan volgens mij nog steeds) niet op coolblue.nl/laptops.

Klein detail, maar was in mijn situatie wel erg handig. Heeft echter vast geen prio om dat voor 0,1 % van de gebruikers toe te voegen aan coolblue.nl.

Het filter bestaat ook op tweakers gelukkig, maar kreeg toen het idee dat die informatie hier niet bij elke laptop aanwezig was.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 22 juli 2024 13:33]

Anoniem: 852995 @Ultimus XI11 juni 2018 14:16
Dat is het dan wel weer het fijne van leesbare urls
https://www.coolblue.nl/laptops/verlicht-toetsenbord:ja

De optie is alleen niet beschikbaar als filter in eerste instantie, waarschijnlijk omdat er maar een kleine groep mensen hier werkelijk op zoeken uiteindelijk.
0.1% is de moeite op hun schaal. Op 1000 laptops zijn dat er 10. Pak 50 euro winstmarge per laptop en je hebt 500 euro pure winst. Met dat bedrag kan er gerust wat gaan naar iemand die die functionaliteit toevoegt.

Stuur hun eens een mail ;)
0,1% op 1000 laptops is 1, niet 10.

Maar als ze de functionaliteit toch al ontwikkeld hadden voor laptopshop.nl kunnen ze die net zo goed direct integreren op hun normale site, zou ik zeggen.
Ik zal dan maar op wiskunde.nl gaan kijken :+
Volgens jouw rekenmethode is 1 % van 1000 dus 100? 10% van 1000 dus 1000, en 100% van 1000 dus 10.000? :+
Volgens mij heb je gelijk, of ik mis iets compleet. 1% van 1000 =10. 0,1% = dus 1

Zag later de reactie van Kuurtjes pas. Excuus.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 22 juli 2024 13:33]

Op een omzet van 1.200.000.000 in 2017 is die 500 euro ook weer niet zo heel veel dan :+

Desalniettemin, als je dergelijke verbeterpunten hebt, deel ze inderdaad!
Nooit goed begrepen waarom je voor elk product categorie een aparte website nodig zou hebben.
Ze hadden voordat het uit de hand zou lopen al eerder alles onder een noemer moeten plaatsen
Bol.com is toch ook maar 1 naam?
SEO. Anders kan ik het ook niet bedenken
Kan ook met 1 website
Ze waren in 1999 begonnen voordat SEO op punt stond. De naam "coolblue" werd niet actief gebruikt maar wel pdashop.nl (die PDA is ondertussen al ten onder gegaan). De redenering was dat mensen op iets gingen zoeken en dan .nl achter gingen plakken.

Het werd een beetje hun handelsmerk en ze zijn goed doorgeslagen. Het is wel al 8 jaar achterhaald maar ze zijn lange tijd parallel blijven werken. Ik denk dat het komt omdat ze met een legacy van aparte shops zaten onder eenzelfde noemer. Zoeken op de coolblue site was lange tijd minder efficiënt dan naar hun speciale dedicated site gaan. Maar nu is alles eindelijk op de schop!
Slim dat ze dit aanpassen. Naast de verwarring tussen merknaam/domeinnaam zal het ook helpen in SEO. +300 krachtige domeinnamen bundelen kan een sterk domeinnaam creeeren. Hopelijk lopen ze alvorens het redirecten nog even de backlink profielen na ;) niet dat op sommiges website ineens 300 verschillende linkjes/referenties staan die redirecten naar coolblue.nl. Dan kan het weer als spam gezien worden

Verder ook wel makkelijk in onderhoud, facturatie, etc

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 13:33]

je moet ook geen redirect doen, maar gewoon een 301 status code: Permanently moved.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.