Facebook ontwerpt chips voor filteren van live video

Facebook bevestigt zijn eigen chips te ontwerpen. Het gaat om energiezuinige chips die het bedrijf gaat gebruiken voor het realtime analyseren van live video, om bijvoorbeeld beelden van zelfmoorden direct offline te halen.

De reden dat Facebook de chips zelf ontwerpt is dat videomonitoringsystemen op basis van conventionele processors enorm veel rekenkracht en stroom vergen. Video, zowel opgenomen als live, neemt een steeds grotere positie in bij Facebook en het bedrijf staat onder druk te voorkomen dat ongewenste beelden kijkers bereiken.

"Er is een enorme drive om chips te ontwerpen die daar efficiënter voor werken. Een groot aantal bedrijven werkt eraan, waaronder Facebook", bevestigt de topman op het gebied van kunstmatige intelligentie van het bedrijf, Yann LeCun. Hij deed dit tijdens de Viva Technology-conferentie in Parijs, schrijft Bloomberg. Volgens LeCun richten steeds meer softwarebedrijven zich op hardware, in dit geval om chips te optimaliseren voor beeldherkenning.

LeCun wijst erop dat Facebook al zijn eigen servers, moederborden en netwerkswitches ontwikkelt. In april werd bekend dat Facebook zijn eigen chips gaat ontwerpen, nadat vacatures online kwamen waaruit bleek dat het bedrijf asic- en fpga-ontwerpers zocht.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-05-2018 • 09:54

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Vraag mij wel af hoe je zelfmoord d.m.v. een chip kan monitoren...Als je een Cyanide pil neemt terwijl je op bed zit en je gaat daarna achterover liggen kan het zeer lijken alsof je slaapt.
Even de tweaker in me laten boven komen: ik heb gezien dat er een tijd geleden sprake was over het detecteren van je hartslag op basis van de kleurverschillen in je gezicht. Als ze dit monitoren, mag je nog zo stil liggen, je ziet direct of je dood of levent bent :-) (https://web.stanford.edu/...ects_2016/finalReport.pdf)

Het is natuurlijk allemaal big data en ze gingen ook detecteren of er ergens risico is op zelfmoord.
https://www.scientificame...curately-predict-suicide/

Ik herinner me ook ergens dat ze bepaalde ziektes wilden detecteren op basis van video's. Dit natuurlijk allemaal met een privacy sausje erover. Maar technisch gezien wel knap. Ik vind hier wel even geen link van.

edit: typo's...

[Reactie gewijzigd door Prince op 28 mei 2018 13:41]

Met object en gezicht herkenning kun je een heel eind komen. Een uitdrukking op een gezicht, objecten zoals touw, geweer etc., spraak en comments kun je een heel eind komen. Fool proof zal het niet zijn, 70% kunnen filteren, dat moet wel lukken.
Er staat in de tekst ook om bijvoorbeeld beelden als zelfmoord. Het betekend dus dat men op veel meer beelden wil gaan filteren.

Op zich niet verkeerd maar dit roept meteen de vraag op waarop wil men nog meer gaan filteren en bepaald de amerikaanse moraal dan wat wel en niet mag voor ieder ander land ?

De amerikaanse moraal van dit soort bedrijven begint een beetje eng te worden, sterker nog een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting ligt niet alleen op de loer, het zal zeker een gevaar daarvoor vormen.
Inhoud van video's kunnen herkennen is natuurlijk vooral interessant voor het kunnen plaatsen van advertenties die passen bij de inhoud van die video's; advertenties die inspelen op user content hebben nl. tientallen procenten hogere conversie. Snapchat is hier al langer mee bezig dus adverteerders krijgen daar binnenkort die optie, dan kan Facebook natuurlijk niet achterblijven.

Dat je er ook ongewenste content mee kunt weren is een aardige bijkomstigheid maar levert ze natuurlijk geen drol op. Het persbericht is dus uiteraard pure PR 'we care' bullshit.

[Reactie gewijzigd door droner op 28 mei 2018 10:52]

Een paar dagen geleden kwam er nog een artikel voorbij over wat Facebook z'n moderators aandoet (waarbij er geen enkele verantwoordelijkheid wordt genomen terwijl ze die mensen voor het leven tekenen / psychisch verminken). Als dat groot in de media komt, bv. door onderzoek in EU verband, hebben ze echt een heel groot PR probleem. Ja, Facebook vind reclame verkopen en spam voorkomen belangrijker dan iets doen aan terrorisme propaganda, kinderporno, etc...maar de huidige situatie met menselijke moderators is op termijn niet houdbaar en dan wordt het een bedreiging voor de bedrijfsvoering. Ze moeten dit dus wel geautomatiseerd gaan oplossen.
Waarom zou Facebook een probleem hebben? Het boeit de gemiddelde gebruiker van FB helemaal niet wat er allemaal achter de schermen van FB speelt, zolang ze maar lekker in contact kunnen blijven met vrienden, familie en bekenden. Het schandaal rondom Cambridge Analytica heeft dat duidelijk laten zien. De meeste mensen boeit het voor geen meter wat FB doet, of dat nu het doorverkopen van hun persoonlijke informatie is, het gericht adverteren (brainwashen) van hun gebruikers of dat ze een communicatieplatform aanbieden voor terroristen, pedofielen of andere psychisch gestoorde personen.

Zo'n platform staat of valt bij de consument, wij allemaal dus. Wij hebben meer invloed op FB dan op de politiek, toch blijft iedereen massaal FB gebruiken

[Reactie gewijzigd door Abom op 28 mei 2018 14:57]

Ik vrees dat dat inderdaad de treurige waarheid is, hoewel het overgrote deel van de Facebookgebruikers geen idee heeft over wat er achter de schermen speelt. Dat mensen niets geven om hun eigen privacy is tot een zeker niveau te begrijpen, het is nogal abstract allemaal. Als de gemiddelde ouder / opa / oma beseft dat ze een bedrijf sponsoren dat andere mensen psychisch kapot laat gaan zonder hiervoor verantwoordelijkheid te nemen / erkennen, zal dit wellicht anders zijn.
[...]
Als de gemiddelde ouder / opa / oma beseft dat ze een bedrijf sponsoren dat andere mensen psychisch kapot laat gaan zonder hiervoor verantwoordelijkheid te nemen / erkennen, zal dit wellicht anders zijn.
Het probleem is dat wat de mens niet ziet, hem/haar niet boeit. Wat boeit het dat kleding wordt gemaakt voor kinderen in derde wereldlanden, zolang onze kleding maar goedkoop is. Wat boeit het dat er mensen voor het minimum loon, allemaal die gruwelfilmpjes moeten bekijken? Wat boeit het dat onze informatie wordt verkocht aan of verzameld door marketingbedrijven? Zolang ik FB maar gratis kan gebruiken.
Alleen wanneer de top van een bedrijf echt waarde hecht aan hun reputatie, kun je verwachten dat er wordt geacteerd op dergelijk negatief nieuws. Zolang gebruikers niet met hun 'portemonnee' spreken (kleding niet kopen, FB niet gebruiken etc), gaat dit niet veranderen.
Nogal makkelijk geroepen. Momenteel is menselijke moderatie noodzakelijk omdat de techniek nog niet ver genoeg is. De kritiek is dat FB zijn mensen beter moet begeleiden. En dat mag FB zich aantrekken.

Maar hoe dan? Linksom of rechtsom moeten deze mensen de hele dag naar het putje van de menselijke "beschaving" kijken. Daar is geen ontkomen aan.

En vergeet ook niet dat de producenten van zieke content hoofdverantwoordelijk zijn voor dit leed. Facebook heeft er niet om gevraagd, de moderators ook niet.
Nogal makkelijk geroepen. Momenteel is menselijke moderatie noodzakelijk omdat de techniek nog niet ver genoeg is. De kritiek is dat FB zijn mensen beter moet begeleiden. En dat mag FB zich aantrekken.

Maar hoe dan? Linksom of rechtsom moeten deze mensen de hele dag naar het putje van de menselijke "beschaving" kijken. Daar is geen ontkomen aan.
Hoe? Zoals de politiediensten e.d. dit doen. Begeleiding, maximaal enkele uren per week blootstellen aan extreme content, etc. Het probleem is dat Facebook dat te duur vindt, dus leggen ze de verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid bij externe partijen. Liever honderden, zo niet duizenden voor het leven traumatiseren tegen minimumloon dan minder winst maken.
En vergeet ook niet dat de producenten van zieke content hoofdverantwoordelijk zijn voor dit leed. Facebook heeft er niet om gevraagd, de moderators ook niet.
Klopt, maar Facebook doet het minimaal mogelijke om misbruik en misstanden op hun platform uit te bannen.

Stel ze wijzigen de voorwaarden en maken het helemaal duidelijk dat alles dat gepost wordt bekeken wordt op strafbare feiten en dat bij plaatsen bij strafbaar materiaal de gegevens van de plaatser overgedragen worden aan de opsporingsdiensten van het land in kwestie. Ik vermoed dat het aantal getraumatiseerde moderators wel een stuk omlaag gaat dan. Niet alles zal opgelost worden (terrorisme, zelfmoord) maar als de illusie van anonimiteit verdwijnt, verdwijnt ook bepaald materiaal.
Ze moeten dit dus wel geautomatiseerd gaan oplossen.
Als ze het probleem serieus namen dan gebruikten ze hier geen goedkope uitzendkrachten voor zonder fatsoenlijke opleiding of nazorg.
Als je het niet eens bent met de Amerikaanse moraal, dan staat het je natuurlijk vrij een vergelijkbare dienst op te richten naar eigen inzicht. Of er gewoon geen gebruik meer van te maken natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 28 mei 2018 10:23]

Je weet natuurlijk zelf dat je opmerking kant nog wal raakt om een vergelijkbare dienst inrichten.

En ja ik maak geen gebruik van facebook maar door het bezoeken van website volgt facebook mij wel. Daarnaast gaat het er ook om dat bedrijven die een groot marktaandeel hebben op een bepaald gebied, Zoals facebook onder een vergrootglas moeten komen te liggen.

De amerikaanse moraal wordt een groot probleem. noem op tech gebied maar eens wat Europeese bedrijven die in de massa markt zitten en de Amerikaanse echt concurrentie kunnen aandoen.
Ik denk niet dat het zo simpel is. Het gaat bbob1970 denk ik niet zozeer over wat hij kan doen op Facebook, maar over hoe het moraal van ons land beinvloed wordt door een ander land. Amerikaanse normen en waarden worden zo langzaam onze normen en waarden. Nederland was altijd redelijk vrij als het aankomt op naakt of erotiek bijvoorbeeld. (doordat er weinig taboe op rust hebben we bijvoorbeeld bijzonder weinig tiener zwangerschappen) Het zou jammer zijn als dat veranderd.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 28 mei 2018 10:37]

Je kan wel proberen te verklaren wat een ander bedoelt, maar als je dat niet zeker weet én hij is er zelf bij dat heeft dat niet veel nut.


Jij bedoeld misschien dat wij bloederige zelfmoorden op FB wel goed vinden, en het beste FB verbieden die filmpjes er uit te filteren.

Want dat ging dit onderwerp over.
Uiterst zwakke redenering.

Het is hetzelfde als zeggen "geen fan van Trump, nou dan wordt je toch lekker zelf president!?!".
Het is hetzelfde als geen mening over voetbal mogen hebben, want als jij het zoveel beter weet, wordt dan zelf topspits bij Real Madrid.

Facebook is een maatschappelijk fenomeen met 2 miljard gebruikers.
Facebook is een maatschappelijk probleem met 2 miljard gebruikers.
Zo kun je het ook zien, maar dat was niet echt de strekking van mijn punt :)
gaan ze het ook niet gebruiken om een video gewoon beter te kunnen analyseren zodat ze de personages in deze video nog meer in vakjes te kunnen duwen ?
Wellicht wat off topic.
"De Amerikaanse moraal van dit soort bedrijven begint een beetje eng te worden, sterker nog een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting ligt niet alleen op de loer, het zal zeker een gevaar daarvoor vormen."
Laat ik daar gisteravond nou net is een mooie docu over gekeken hebben (volledig in het Nederlands overigens) en kan deze dan ook aan iedereen aanraden, zet je toch aan het denken namelijk.

Wat hierin zoal aan bod komt:
“‘De vrijheid van meningsuiting’ wordt steeds belangrijker. Het is een vrijheid voor ons om te toetsen wat ‘goed’ en wat ‘kwaad’ is. We weten niet precies wat dat is en het veranderd ook steeds. Je moet daar een beeld van kunnen krijgen en dat kan alleen als je het onderzoekt. Dat is de merkwaardige paradox die in de ‘vrijheid van meningsuiting’ zit. De ‘vrijheid van godsdienst’ staat daar in werkelijkheid lijnrecht tegenover. Gelovigen denken dat hun godsdienst hen beschermd. Het tegendeel is het geval. Omdat het een afgeronde ideologie is kan het bestreden worden en zoeken de gelovigen wegen om de ‘vrijheid van meningsuiting’ te bestrijden. We hebben de ‘vrijheid van vereniging’ en samen met de ‘vrijheid meningsuiting’ maakt het de ‘vrijheid van godsdienst’ overbodig”
De strijd tegen de vrijheid van meningsuiting: Esther van Fenema en Theodor Holman = Youtube, en is gepubliceerd op 26 mei 2018.

Laat ik hier nog wel even bij melden, wat mijzelf betreft, dat ikzelf niks tegen vrijheid van geloof heb, welke vorm van geloof dat ook moge zijn, ookal ben ikzelf niet gelovig. Maar het ene geloof heeft toch andere levensverwachtingen & standaarden dan iemand met een ander geloof, of die niet gelovig is, en ook wat hij of zij zoal wel mag zeggen en wat niet, en wat iemand zoals goed of slecht vindt, en dit zit de vrijheid van meningsuiting eigenlijk in de weg, en maakt het alles erg ingewikkeld, van wat mag nu dus wel en wat zoal niet, en wat mogen we wel zeggen en wat niet.
(Al zijn er ook genoeg dingen waarbij dit niet speelt natuurlijk, en waar we het met ze'n allen wel over eens zijn. Zoals iemand een kogel door de kop heen schieten zonder enige reden keurt niemand goed natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 28 mei 2018 15:47]

Net zoals Youtube trailers en reclame's blokkeert voor: deze nederlandse film
Mooi voorbeeld van Amerikaanse censuur. Maar dit is helaas pas het begin van de door facebook, youtube en andere amerikaanse bedrijven opgedrongen normen en waarden.

Zit je trailer niet op youtube, krijg je minder aandacht, minder bezoekers voor je film en op die manier oefenen deze bedrijven dan ook rechtstreeks invloed uit op makers.

Daarnaast zijn deze bedrijven zelf aanklager en rechter in 1.
Ze roepen zelfmoord, omdat je daar eigenlijk niet tegen kunt zijn. Net zoals kinderporno of terreur altijd wordt aangedragen bij inperkende maatregelen.
Je kunt dus nooit meer iets goed doen omdat jij bedrijven verdenkt dat ze het met een andere reden doen.
Nee, als het echt alleen om de zelfmoorden gingen, wordt dat niet als voorbeeld genoemd, maar als reden van dit project. Je zegt toch ook niet, we gaan een brug bouwen om bv verkeer naar de overkant van de rivier te krijgen?
klopt, maar je bent niet verplicht dit medium te gebruiken.... maar gezien de reikwijdte is dat nogal duaal....
Er staat nergens dat men meer wil gaan filteren. Men wil efficiënter filteren. Men filtert dus allang.

En terecht, want op Facebook wil je niet dat Tante Sjaan in haar timeline ineens geconfronteerd wordt met een onthoofding. Bepaalde content hoort gewoon niet thuis op een social network van deze schaal.

Omtrent vrijheid van meningsuiting staat Facebook behoorlijk veel toe. Het enige waar je wat vraagtekens bij kunt zetten is erotiek. Maar ook hier is het enigzins te begrijpen dat er grenzen gesteld worden.
Met efficiënter filteren kan men op veel meer zaken filteren.

Nathan-96 gaf dit al als mooi voorbeeld
Net zoals Youtube trailers en reclame's blokkeert voor: deze Nederlandse film
Dat elk videobeeld tot in den treuren wordt bestudeerd mag wel duidelijk zijn. Het herkennen van zelfmoord zal er één zijn.

Daarmee wordt het met veel bombarie geïntroduceerd natuurlijk. Maar het analyseren van gesprekken om advertenties voor te schotelen zal niet de minste reden voor introductie zijn.

Ik zie het ook nog wel gebeuren dat het herkennen van een iPhone 6 op je bureau (als voorbeeld) om je meer advertenties van een iPhone X te laten zien een andere optie zal zijn. Misschien heb je wat last van acne op je gezicht, dan dat registreren en opnemen in de database voor je persoonlijke advertenties.

Mogelijk heb je witte gordijnen in huis en ziet je bank er niet al te nieuw meer uit. Aangezien mensen met witte gordijnen 5% vaker een zwarte bank kopen (ik noem maar wat) zul je daar advertenties voor gaan zien.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 28 mei 2018 15:52]

Het zijn idd maar voorbeelden en er kan natuurlijk veel meer. gezichten herkennen ze nu op foto's straks ook video's en grote kans dat ze de omgeving kunnen herkennen en dus zonder gps al weten waar het gefilmd is.
Hoe meer je er over nadenkt des te meer je bewust moet worden dat je geen privacy meer hebt.
Op zich niet verkeerd zeg je eerst.
Maar daarna beweer je alleen maar het tegengestelde.
Vooruit jip en janneke taal

Het is op zich niet verkeerd om te filteren op bijv zelfmoord video's, een nobel idee. Filteren en analyseren van beelden zet echter wel de deur open voor filteren op nog meer zaken waarbij het de vraag is of dat filteren wenselijk is.
De amerikaanse dubbele normaal wil niet dat wij bepaalde zaken zien maar mogen wij die nu echt niet zien ?
nou, mss niet ALLE, maar dit is dan ook niet zo'n lugubere tov je polsen doorsnijden, door je hoofd schieten met een pistool of ophangen...
Het gaat er waarschijnlijk ook meer om 'er alles aan te doen' om te voorkomen dat de beelden te zien zijn voor eindgebruikers, om rechtzaken en claims te voorkomen. Dat is een grijs gebied, je kunt het natuurlijk nooit 100% dekken.
Het lijkt vooral te gaan om heel erg verontrustende beelden. En iemand die een pil neemt en daarna rustig in slaap valt (wat niet echt matcht met cyanide overigens) is toch een ander soort verontrustend dan iemand die letterlijk zijn hersens eruit blaast met een shotgun.
Dat is een vraagteken bij de algoritmiek. Het gaat in deze om een video classification algoritme. Dat kan wel of niet goed werken ("goed werken": goede verhoudingen bereiken tussen true positives en negaties en false positives en false negatives).

Video classification zal waarschijnlijk een hybride zijn van een convulutional neural network en een LSTM network. Het "zelfdoding" voorbeeld is waarschijnlijk door de afdeling PR gekozen als voorbeeld van content die iedereen kwijt wil. Niet perse de categorie waar de technici de beste resultaten halen.

Stel dat een algoritme goed werkt maar veel rekenkracht benodigt, dan is de volgende stap om de berekeningen efficienter te maken. Zowel rekenkundig als qua implementatie. Een hardware implementatie is de overtreffende trap van dat laatste.
Is een cyanide pil echt een schokkende zelfmoord? Wat ik bedoel te zeggen is, als iemand zichzelf door zijn hoofd schiet kan dit vrij gemakkelijk als schokkend worden ervaren door de bekijkers van dat filmpje, met cyanide is niet zoveel te zien lijkt mij.
Het lijkt mij vooral om schokkende beelden te gaan.
Bloederig een eind aan je leven maken is natuurlijk even erg als met pillen, maar met dat laatste geconfronteerd worden lijkt me minder erg dan met het eerste.
Lijkt me dat je dit soort streams beter kunt herkennen aan de hand van de comments die tijdens de livestream geplaatst worden. Maar dan heb je geen gespecialiseerde chips meer nodig.

/edit:
Daarnaast denk ik dat Facebook vast al een score heeft hangen aan gebruikers wat betreft kans op zelfdoding op basis van post history / lidmaatschap van groepen en het algehele gebruik van Facebook (maar dit is natuurlijk speculatief). Deze 2 bronnen samen lijken me veel efficiënter bij het opsporen van zelfmoordfilmpjes.

[Reactie gewijzigd door CheckItOut op 29 mei 2018 09:38]

Je zal maar developer zijn en dan gaan testen of het werkt.
Er is een documentaire gemaakt over de handmatige variant van dit werk. Ik heb hem nog niet gezien dus ik heb geen idee of het wat is maar het krijgt goede recensies.

https://www.volkskrant.nl...k-wordt-belicht~b042f501/

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 28 mei 2018 11:44]

Het is inderdaad de vraag hoe ze bij FB dit willen gaan inzetten en handhaven.
Ik heb wel eens wat meldingen gedaan bij FB over filmpjes die ik kon bekijken.

Filmpje over een openlijke executie met onthoofding van een vrouw in Saudi Arabië.. -> reactie FB "Ja, dit is wel erg en extreem, maar het voldoet nog steeds aan onze profielen, dus het blijft staan."

Terwijl er foto's van een halve tepel van een jonge dame de poster meteen een ban van 3 dagen oplevert. 8)7
Amerikaanse preutsheid he. Geweld (zelfs als het heel extreem is) mag gewoon maar o wee als je een stukje bloot ziet. Exact hetzelfde zie je in veel films en series. Het ene moment wordt bad guy na bad guy vermoord en explodeert alles en iedereen, het andere moment liggen een man en vrouw in bed na een heftige vrijpartij maar hebben ze wel hun ondergoed nog aan of zijn ze ingewikkeld in dekens. Héél soms zie je een blote kont maar vrijwel alleen bij mannen.

Ik krijg daarom altijd een beetje kriebels als bedrijven als Facebook zich met dit soort zaken bezig gaan houden. Natuurlijk is het goed om zelfmoord te herkennen en daarnaar te handelen, maar met een degelijke technologie kun je véél verder gaan. Gericht adverteren op basis van livestreams, maar je kunt ook video's onzichtbaar maken als daarin iets zit wat Facebook niet vindt kunnen zoals een beetje bloot, bepaalde symbolen, bepaalde teksten en weet ik wat nog meer. Zaken die niet erg genoeg zijn om offline te halen, maar waarvan Facebook denkt dat het beter is als het publiek zo klein mogelijk blijft.

Youtube doet ongeveer hetzelfde. Je mag heel veel op dat platform maar Youtube kan zonder enig commentaar besluiten om je video nergens te tonen. Niet in de sub feed, niet bij aanbevolen video's, nergens. Er zijn genoeg video's gemaakt over dat probleem. Mensen die kritiek op bepaalde dingen hadden of bepaalde onderwerpen aansneden en opeens waren die nergens meer te zien, behalve op hun eigen kanaal. Da's een slippery slope als je 't mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 28 mei 2018 11:28]

Amerikaanse preutsheid in een chipje...de wonderen zijn de wereld nog niet uit..
Windows, AMD. Intel. En Facebook. Apple, Amazon en googole

Zijn er nog meer die eigen CPU's maken xD

Dat word wel erg veel concurentie tegen Intel.

Ik ben benieuwd hoe goed de chips van Facebook worden!

[Reactie gewijzigd door Tijs Beek op 28 mei 2018 10:30]

Dit zijn geen echte allround CPU's a la X86 of een PowerPC.

ARM is ook meer opkopen van kennis, tenzij je zoals Apple, Samsung of Qualcomm er echt mee bezig gaat en ontwikkeling gaat doen. De meeste ARM licentieafdragers doen weinig aan de ontwikkeling zelf.

Facebook gaat hier zeer waarschijnlijk gebruik maken van FPGA's. Heel misschien zelfs ASICS, maar betwijfel het.

MS en Google zijn de laatste jaren ook FPGA's gaan gebruiken.

ARM is -nog- geen direct concurentie voor Intel (alhoewel ze er dicht in de buurt komen) en FPGA's zijn altijd al een heel andere klasse van sport geweest, maar ook tak voert wel steeds meer druk op tegen Intel. Vooralsnog is het geen directe competitie voor X86, maar dat kan het over een aantal jaar wel worden.
Ik vermoed dat ze een serie ASICs laten bouwen bij een foundry.

FPGA is vooral leuk tijdens development of als je een kleine serie nodig hebt. Het project heeft als doel om de (processor en energie) kosten te verlagen. Dat geeft aan dat we over aanzienlijke bedragen praten.
Maar ze werken met alghoritmes die zeer waarschijnlijk nog doorgetrained blijven worden en een ASIC is nogal fixed, de FPGA kan je herprogrameren.

MS is bijna klaar met het uitrollen van FPGA chips naar elke server in al hun datacenters. Deze tech wordt ondertussen ook grootschalig ingezet, niet enkel voor hobby&dev.
Amazon en Google zijn er ook niet vies van hoor denk je die alles in kopen ? :)
Dat wordt als sinds oudsher gedaan,

alleen nu is de prijs weer dusdanig gezakt dat het voor veel meer partijen interessant wordt.


Het wordt als iets groots gebracht, alleen zal het een gedeelde basis hebben met andere type chips en gebaseerd zijn op FPGA/ASIC.

Toen coinminen een hoogtepunt bereikt zag je steeds meer mensen interesse tonen in deze in deze type chips omdat ze kwa design stukken eenvoudiger zijn.
De laatste jaren zie je steeds meer partijen hier weer naar omkijken ivm audio/beeld en worden ze weggezet als AI-chip. Maar de chips zijn niet echt slim maar zijn goed in x-aantal functies. Buiten de taken kunnen ze niet erg veel.
Zijn ze nu bezig met AI die content van video kan bepalen of willen ze mensen echt helpen?
Het eerste is het meest logische ivm reclames.

Als facebook AI inzet om te voorkomen dat iemand zijn zelfmoord live uitzend. Kunnen ze dan niet beter focussen op logaritmes die speuren naar suicidaaltjes en daar hulpverleners over informeren?
Dit is put dempen als kalf verdronken is niveau.

Maar goed, het is maar net waar facebook voor gaat.
Ik heb gisteren geld overgeschreven aan de organisatie van mr. Schrems om hen te stoppen - hopelijk rendeert dit. Facebook is onberekenbaar - en ze zijn als Pinky & The Brain (eerder als het Brain).
We zijn de politieke druk aan't verhogen om ook dns-blokkades te voorzien als straf bij overtreding van de GDPR. Dat werkt veel beter dan zware boetes (zie Microsoft, zie Intel - die waren daar niet meteen van onder de indruk).
Facebook bevestigt zijn eigen chips te ontwerpen. Het gaat om energiezuinige chips die het bedrijf gaat gebruiken voor het realtime analyseren van live video, om bijvoorbeeld beelden van zelfmoorden direct offline te halen.
En vooral om video's met een politiek onwelgevallige mening, ook wel "nepnieuws" genoemd tegenwoordig, te herkennen en weg te moffelen.

Maar dat vertellen we er natuurlijk niet ronduit bij ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee