Lenovo presenteert 'fullscreen-smartphone' Z5 volgende week

Lenovo houdt volgende week dinsdag een evenement om de Z5 te presenteren, zijn smartphone met de hoogste relatieve schermgrootte tot nu toe. De Z5 zou weinig randen om het scherm hebben en geen inkeping, zoals veel andere smartphones tegenwoordig hebben.

Het evenement voor de aankondiging van de telefoon begint op dinsdag 5 juni om zeven uur 's ochtends Nederlandse tijd, blijkt uit de uitnodiging op Weibo. De uitnodiging laat een glimp zien van de telefoon, maar niet meer dan dat.

Lenovo is de telefoon al weken aan het teasen. Zo kwam eerder een ontwerptekening van de telefoon naar buiten, waaruit blijkt dat de fabrikant heeft gemikt op gelijke, dunne randen aan iedere zijde. De fabrikant claimt dat de smartphone een relatieve schermgrootte heeft van 95 procent. Het is onbekend of dat klopt; fabrikanten liegen geregeld over dat percentage, door bijvoorbeeld een zwarte rand zonder pixels om het scherm toch mee te rekenen. Huidige smartphones komen uit tussen 75 en 85 procent.

Volgens Lenovo bevat de telefoon 'vier technische doorbraken en achttien gepatenteerde technieken'. Het is onbekend waar de fabrikant op doelt, maar een daarvan is vermoedelijk de grootte van de opslag. Lenovo hintte eerder dat er een variant komt met 4TB opslag. Dat is veel meer dan de opslag van huidige smartphones.

Met de presentatie wil Lenovo vermoedelijk concurrent vivo te snel af zijn. Die heeft een presentatie van een soortgelijke smartphone gepland voor 12 juni. Veel telefoonmakers hebben in de zoektocht naar de fullscreen-smartphone gekozen voor een inkeping in het scherm. Onder meer de Essential Phone, iPhone X en onlangs de Asus Zenfone 5, LG G7 ThinQ en de OnePlus 6 doen het op die manier.

Lenovo Z5

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-05-2018 • 10:09

84 Linkedin

Reacties (84)

Wijzig sortering
Lijkt me allemaal erg sterk. In theorie is 4tb opslag mogelijk als je kijkt naar de density van 250gb+ MicroSD, maar dan zit je al op 1000+ euro aan flashopslag. Gecombineerd met de battery life claims van 45 dagen standby, een half uur bellen op "0%", de hoogste screen/body ratio, etc. lijkt het me meer hypebuilding dan daadwerkelijke specs waar klanten op kunnen rekenen.
4TB aan data is inderdaad wel mogelijk maar voor welke usecase.
Denk alleen al aan het feit als je een complete backup wilt maken ipv een incremental backup.

45 dagen standby zou opzich niet heel erg verwonderlijk zijn. Mijn LG G6 verloor laatst maar 7 % toen ik hem was vergeten en hij een paar dagen in de koffer lag.

Dus 45 dagen met vliegtuig modus aan en volledige clean install en alle apps die wij als consument niet kunnen verwijderen eraf dan zal dat makkelijk lukken denk ik.
Beetje net als die oude auto verbruikstest.
Mijn telefoon gaat 4 jaar mee op standby :) Moet je hem wel uitzetten, maar in principe dezelfde functionaliteit :) Ok, offline muziek luisteren gaat dan niet, maar dan haal je de 45 dagen denk ik ook niet
Stand-By betekent dat het scherm uit staat en niet dat je hele telefoon uitgeschakeld word, dus deze comment is nutteloos :)
De comment was ironisch en sarcastisch om juist aan te geven dat bovenstaande claim van 45 dagen juist nutteloos is.
M'n Lumia 920 heeft wel eens een dag of 20/25 niks liggen doen. Ik was nog verbaasd dat ie niet leeg was :+ Maar dat was wel zonder simkaart, zonder BT en zonder wifi. Dus die deed letterlijk niks. Dus 40/45 dagen zou misschien wel mogelijk zijn. Waar ik meer m'n vraagtekens bij zet is dat half uur bellen op 0%. Dat kan alleen als je die indicator beïnvloed. Dat 0% in werkelijk een procent of 5 is.
Mijn lg gw ligt nu zonder zim en alles uitgrschakeld op tafel en zit op 33 dagen en nog 12% over. De enige manier om deze standby voor elkaar te krijgen is of de sim uitschakelen of een mega grote acuu erin jasses. Met sim is de drain zo extreem dan het maar 5 a 7 dagen is.

Dus ik zie niet hoe ze ooit 45 dagen gaan halen tenzij de telefoon alleen de 700,800 en 900 band ondersteund voor extra zuinig netwerk verbruik.
In de periode dat ik mijn oude Z3 compact op marktplaats had gezet, heb ik eens getest hoe lang die mee zou gaan als die niet werd gebruikt. Ik heb er zo'n goedkoop prepaid simkaartje in gedaan, maar 3G uitgeschakeld, Wifi uitgeschakeld, GPS uit, zo veel mogelijk apps zoals Facebook uitgeschakeld. Je kon dus nog wel bellen naar die telefoon als je dat wilde. Na 2 weken was er nog meer dan 2/3e over. Dat was met 0 gebruik, maar wel elke 2-3 dagen even het scherm aan om te kijken hoeveel accu de telefoon nog had.

Ik nam aan dat elke telefoon dit wel kon. En waarom ook niet?

De nieuwe 3310 heeft een accu van 1200mAh en heeft een stand-by tijd (volgens specs)van 744 uur, ofwel 30 dagen, en de Z3 Compact had een accu van ruim 2x zo groot.
tja ik wou dat iedere telefoon dit standaard zou kunnen aangezien de sim idle drain momenteel bijna 95% van de idle drain voor zijn rekening neemt en vaak in rap tempo.
Mijn samsing tablet heeft gewoon een idle drain van nog geen halve % per dag.
Dat ding kan makkelijk 6 maanden standby staan met wifi aan en waarschijnlijk nog langer met wifi uit.
(haal met dat ding ook 20+ uur sot.. En daar zit voor een 10 inch maar 700 mah in wat ook nodig is door het scherm oppervlak wat verlicht moet worden.

Het dus of er is iets goed mis met veel telefoons in idle of het netwerk is het probleem maar er is veel minder standby drain nodig. dat is wel duidelijk.
En die goeie ouwe nokia 5110 kon met altijd aan schermpje zelfs 3 weken halen op 600 mah en veel oudere hardware.
Laatst kwam ik m tegen in een doos dus ik zet hem aan nog 60% accu na 19 jaar in een doos gezeten te hebben. Moest er wel om lachen.
Idd, 0% betekend voor mij toch nog echt gewoon "leeg", dus ze claimen nu dat je kan bellen zonder accuspanning, dat is wel erg knap.
Die 4TB zal wel gecombineerde opslag zijn, iets op je telefoon en de bulk in de cloud.
Wat natuurlijik seamless geintergreerd wordt in de software.
Wat mogelijk is voor de frontcamera, is dat deze achter het scherm zit. Dit moet dan wel een OLED zijn, zo gemaakt dat hij transparant is als hij uit staat. Dan kan je vervolgens bijv. 1 per 30 frames dat deel van het scherm uitzetten, of bij selfies gewoon tijdelijk even helemaal, en dan kan de camera door het scherm heen kijken. Hier zijn al patenten voor vastgelegd sinds 2005, het was alleen de vraag wie het als eerste ging produceren.
Dat denk ik dus ook, Adobe doet iets soortgelijks met Creative Cloud.
4 TB opslag? Hoe maak je daar een backup van....
In de wolken, natuurlijk. Vraag me eerder af waar de front camera zit, als de telefoon er een heeft.
Dat zal niet onder de FUP van je provider vallen ook al heb je unlimited.
Dat ligt er natuurlijk aan als jij in een keer een backup wilt maken. Stel je maakt elke dag een paar fotos en deze worden automatisch geupload zal er niet veel gebeuren. Maar dat was de vraag ook niet :P

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 28 mei 2018 10:22]

Het is niet omdat je 4tb hebt dat je ook 4tb moet backuppen e. Zet er Netflix / Spotify / andere diensten op met veel downloadbare locale content en dan heb je al enkele gb's die eigenlijk nutteloos zijn om te backuppen.
Die 4TB heb je toch niet in één maand vol, maar bouw je op door de maanden/jaren dat je de telefoon gebruikt?
Tenzij hij met telefoon in 4k 60 fps wilt filmen...
Het raakt zeker erg snel vol, maar een telefoon met 4TB opslag is voor filmers zeker een natte droom.
Ik denk dat de frontcamera "uitklapbaar" is en via de bovenkant tevoorschijn zal komen zodra de camera app geopend word.
Inderdaad een camera die van de achterkant omhoog (of misschien opzij) klapt, of die echt vanuit de telefoon omhoog komt. Ben heel benieuwd naar de ontwikkeling, maar lijkt me wel dat dit de telefoon weer kwetsbaarder maakt, dan heb ik toch liever een beetje meer bezels.

Al ben ik aan de andere kant wel blij met dergelijke ontwikkelingen, want dergelijke telefoons brengen wel weer wat meer echte innovatie in de smartphone markt.
Idealiter achter het scherm (ja, dat kan technisch - alleen is het nog geen enkele fabrikant gelukt het daadwerkelijk goed werkend en kostentechnisch interessant voor mekaar te krijgen), maar ik gok eerder op de constructie waarbij de frontcamera bovenaan de telefoon omhoog klapt zodra je deze wilt gebruiken (en dat lijkt mij persoonlijk niks - maar anderzijds - ik gebruik de front camera maar zelden...).
Dan zou ik de telefoon gebruiken als backup medium. Geen externe schijven meer, en ook gelijk al mijn muziek, foto's, etc bij de hand :D
Het idee van een backup is dat je hem veilig opbergt, een mobiele telefoon als primair backupmiddel gebruiken lijkt me een behoorlijk slecht plan, hij kan vallen, gejat worden, etc.
+1Anoniem: 120539
@oef!28 mei 2018 10:43
Ik vind er wel wat voor te zeggen.
Vooropgesteld: het is 'maar' een backup hè, als het goed is heb je hem nooit nodig.

Er zijn echter weinig devices waar veel mensen zo aan gehecht zijn als aan hun smartphone; ze hebben het ding ook altijd bij zich en houden er bijna dwangmatig aan vast. In dat kader bezien is het gebruiken van een dergelijk device als backup niet zo'n gekke gedachte.
Bij vallen kan in het ergste geval de backup kwijt zijn, waarna je 'elders' een nieuwe backup maakt. Bij diefstal zorg je er uiteraard voor dat de data al versleuteld is opgeslagen en dus niet ingezien kan worden door een ander, en ook in dat geval maak je na de diefstal gewoon op een ander device een backup.
Of hij wordt gejat/raakt hem kwijt en je bent meteen je hele backup kwijt. Met de wachtwoorden die mensen genereren (als ze dat al doen voor een backup) is het net alsof je open en bloot met een usb stick vol data loopt te zwaaien.

Het klinkt leuk maar voor meer dan muziek en video is het compleet nutteloos. Bovendien stream je die meestal ook al.
Of je kan deze ruimte gebruiken om een backup van je NAS op te zetten.
4 TB opslag? Hoe maak je daar een backup van....
Op mijn 16TB NAS staat maar 1,2TB data die ECHT in een backup moeten.
De rest is vervangbaar, al dan niet met wat lastig terugvinden, maar totaal 'misbaar' als het moet.

Niet elke bit hoeft veiliggesteld te worden, alleen hetgeen je wil bewaren, en niet te vervangen is.
Zo is mijn film en serie bibliotheek ettelijke Petabytes groot, maar staat er maar een fractie op mijn NAS
Grote harde schijf. In de wolken gaat niet, gaat dagen duren ....
Maar ik denk eerder dat dit een typfout is.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 28 mei 2018 12:42]

Ik vind telefoons met een notch juist mooi. Waar zit de frontcam, luidspreker om te spreken in dit toestel?
Mooi? Dan ben je volgens mij echt de enige.... ;)
De notch is een noodzakelijk kwaad om sensoren, camera, etc. kwijt te kunnen. Maar zo'n hap uit je scherm is naast onpraktisch (volgens de meesten, incl. ikzelf) echt geen gezicht... Luidspreker kan natuurlijk prima achter het scherm en/of aan bovenzijde/onderzijde toestel (zie Samsung), frontcam e.d. kan theoretisch achter het scherm... Maar dat is tot op heden nog geen enkele fabrikant echt gelukt al heeft Samsung en ook Apple iig wel een patent op een techniek die het mogelijk zou moeten maken... Als Lenovo dit nu als eerste lukt om daadwerkelijk op de markt te krijgen hebben ze een heel mooie primeur. Andere optie die wel langs gevlogen is is een uitklapbare camera - maar dat lijkt me verre van ideaal (en met name kwetsbaar...), maar misschien wel de meest reële optie...
De proximity sensor kan sowieso wel achter het scherm door gebruik te maken van sonisch ipv optisch.

edit:
aanpassing n.a.v. opmerking @Arokh , waarvoor dank.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 28 mei 2018 12:29]

Iets mooi of lelijk vinden is natuurlijk subjectief.
Ik zie de notch op de telefoons als een design feature. Zie het net als tegenwoordig gescheurde broeken waar iedereen mee loopt = mode.

Maar los daarvan wat is er zo mis met de Notch? Je krijgt over het algemeen extra "gratis" scherm. Vind je het niet mooi, of hou je veel van simetrie, dan kun je de notch uitzetten.

Als je kijkt naar de nieuwe HTC U12+ dan vind ik de bovenvezel en onderbezel te groot. HTC had veel beter een NOTCH kunnen doen.
Subjectief is geheel waar... ;) Laat daar vooral geen discussie over zijn. Ik kan niet bepalen wat jij mooi vindt (uiteraard!).

Maar ik zie de notch zelf als het ontbreken van een stukje scherm ipv gratis extra scherm ;) Ligt er maar net aan hoe je het ziet... Ik zie bij een notch continu een stukje scherm ontbreken dat ik dan wel zou willen hebben... Voor mij is het gevoelsmatig net zo iets als een stapeltje dode pixels op je scherm... Dat wil je niet! ;) Ik heb wel ook het liefst zo min mogelijk bezels, maar een gat in m'n scherm echt liever niet! Daarom ben ik nu blij met Samsung. Die heeft weinig bezel, maar wel gewoon een volledig scherm. Als Lenovo het is gelukt een bezelloos design te maken zónder notch is dat uiteraard nóg beter.... (wel beetje afhankelijk van hoe ze de frontcamera/speaker/sensoren dan ingebouwd hebben).

De notch is niet echt een mode statement, noch een design statement (volgens mij). Het is puur een technische beperking die het nog niet mogelijk maakt een volledig scherm te maken op de voorzijde omdat men de frontcamera en sensoren niet wil inleveren en deze nog niet achter het scherm kunnen (al gaat dat niet lang meer duren verwacht ik, gezien de diverse patenten hierop)... Ikzelf ben dan ook nog niet eerder iemand tegengekomen die de notch zelf mooi vond... Enkel mensen die het voor lief nemen aangezien het niet anders kan (nog).

Nb. als je de notch mooi vind kun je natuurlijk een simpel appje bouwen die bij dit toestel consequent een zwarte vlek weergeeft midden bovenin het scherm ;)

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 28 mei 2018 13:01]

Als hij zegt day hij het mooi vindt, dan mag dat toch? Jij gaat daarna claimen dat het wel echt lelijk is. Dat is geen feit, maar slechts jou mening...

Hier op Tweakers mag je de notch van bijna niemand mooi vinden, en je mag al helemaal niet blij zijn dat een producent de 3,5mm jack weghaalt. Ik wil graag een telefoon zonder, maar dat mag ik niet vinden van bijna iedereen.

Laat mensen toch lekker kiezen wat ze zelf willen.
Ah, my bad! Te snel getypt... Uiteraard is een harde stelling dat iets lelijk is, als zijnde een feit, onzin... Dat blijft persoonlijk. Maar ik heb tot op heden muv @Draco_ nog nooit iemand gehoord/gezien die de notch mooi vond ;) Daar doelde ik enkel op. Maar dat hij het wél mooi vind kan natuurlijk! Over smaak valt immers niet te twisten (al is mijn smaak per definitie beter natuurlijk O-) )
Dat staat buiten kijf.
Ieder zijn ding natuurlijk. Maar heb tijdelijk een Oneplus 6 gekocht (mn 3T was kaput) en vind de notch erg lelijk en het zit ook in de weg want je kan amper notificaties kwijt. Alleen bij donkere apps en wallpaper, valt hij gelukkig niet zo op.
En die optie die OnePlus 6 biedt (door hem helemaal te verbergen) verneukt Android Auto weer.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 28 mei 2018 11:33]

Hoezo verneukt het Android auto?
Als ik Android auto aan heb staan (niet op de telefoon maar op mn radio), zie je boven en onder een zwarte balk waardoor je ook niet bij de navigatie knoppen kan.
Wacht, 4TB opslag op een smarthphone?
Las ik dat goed?
Hoe wil je dat ooit op een telefoon op krijgen! _/-\o_
Als je ziet hoe klein een micro-SD kaartje is. Die zijn er vanaf 0,5 TB en ik kan me voorstellen dat de 'behuizing' van dit geheugen gedeeltelijk achterwege gelaten kan worden op een printplaat.
Jeetje, Waarom bestaan er nog HHD schrijven en SSD.
Die zijn echt kei groot xD
SSDs/HDDs hebben meestal nog een DRAM cache en complexere controller (en meerdere flash chips) voor veel betere snelheid en wear leveling (en daarmee levensduur).
Bijvoorbeeld, bij random writes kunnen SSDs tientallen (honderden?) keer sneller zijn dan microSD.
Er zijn "echte" 0,5TB SSDs in 2242 formaat (22x42mm), te groot voor mobieltjes maar voor laptops prima te doen, vooral als je kijkt naar hoeveel sneller dat is dan microSD.
En ja HDDs winnen het natuurlijk bijna altijd qua €/GB.
Voor kleine interne opslag gebruikt men meestal eMMC, die heeft wel betere ("static") wear leveling dan microSD (dus betere levensduur) en is vlgs mij ook sneller, maar daar weet ik weinig van.
En ook kei duur

edit: inderdaad de SD-kaarten in vergelijking kei duur

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 28 mei 2018 13:24]

hdd's en ssd's zijn in vergelijking met sd kaarten extreem goedkoop.
Dit dus... Klinkt leuk, maar wat moet je er mee?? Bijna alles kan in de Cloud tegenwoordig. Lijkt me niks om zoveel data op een mobiel device te hebben. Het ding zal eens stuk gaan... dag data!
Niet iedereen wil dingen in de cloud hebben...
Ook weer waar... Maar ik denk dat 99% (??? ik roep hier slechts wat - heb geen idee wat de echte cijfers zijn!) van de gebruikers gewoon alles online opslaat omdat dit wel zo veilig is voor je data + dat het mooi overal toegankelijk is.... Ik persoonlijk sla bijna niks op op mijn mobiel.... Foto's gaan direct online (te belangrijk om kwijt te raken bij een eventuele crash telefoon). Contactgegevens staan ook online (zelfde redenatie). De meeste apps doen sowieso alles al online (bv. Whatsapp). Muziek en video stream ik enkel, dus ook daar is beperkt opslagruimte voor nodig. Enige bezwaar aan cloud opslag is uiteraard privacy... Maar of je daar flink mee gaat verdienen door dergelijke grote opslag aan te bieden? Ik betwijfel het me...
Het is slechts één tegenvoorbeeld, maar al je foto's en video's die je krijgt via Whatsapp, staan op je telefoon. Ze kunnen slechts tijdelijks worden opgeslagen in de Whatsapp cloud zodat je van toestel kan wisselen.
Gaan bij mij direct naar Google.. (waar ik ze dan weer regelmatig schoon omdat driekwart niet zo nodig bewaard hoeft te worden ;) )
Voor mensen zonder mobiele data is het wel heel erg handig om veel opslag op je telefoon te hebben. Of als je het slimme idee krijgt om bijv. naar één of ander oerwoud te gaan waar geen bereik is, maar waar je wel heel veel mooie plaatjes wilt schieten. Tegenwoordig worden telefoons ook steeds sneller, waardoor je ze eventueel ook met een docking station als pc kan gebruiken. Zoiets als Razer project linda. Je kan je telefoon bijvoorbeeld ook double'en als media-station met zoveel opslag. Oh, en veel clouds kosten een vermogen als je écht veel data wilt opslaan. Bijv. Google rekent 106 dollar edit: per maand als je 4tb cloudopslag wilt hebben. Nog een argument zou het milieu kunnen zijn. Datacenters verbruiken heel veel stroom. Als je dat op je telefoon hebt, word dat veel efficiënter benut.

[Reactie gewijzigd door renslmf23 op 29 mei 2018 16:54]

Allen zeer valide punten ;) Misschien kijk ik iets te veel naar mijn eigen gebruik van data op de mobiele telefoon. Dat is uiteraard niet voor iedereen representatief... Maar blijf wel het gevoel houden dat het voor de meesten geen of slechts beperkt van meerwaarde zal zijn om zoveel opslag te hebben...(want tja - hoeveel mensen zitten er nu daadwerkelijk langdurig in een oerwoud zonder bereik? ;) ). De optie van de telefoon gebruiken als PC is wel een goede... maar ook daar geloof ik niet dat heel veel mensen dat daadwerkelijk gaan doen - maar misschien vergis ik me.
Ik krijg zelf amper 8 gb vol hoor (-: . Maar ja, er zullen denk ik wel mensen zijn die een telefoon met 4tb kopen om die reden. Ik zie het mezelf ook niet doen hoor...
Ze zijn er ongetwijfeld!! Maar ik denk dat er maar héél weinig mensen zijn die er daadwerkelijk meer geld voor over hebben... Kleine doelgroep is voor een fabrikant dus niet zo interessant...Dus, waarom dan 4TB?
Ik denk dat het ook met een soort van status te maken heeft. "Kijk, wij(fabrikant)/ik(consument) heb(ben) de grootste opslag!". Ik denk niet dat er heel veel mensen zijn die een iPhone X nodig hebben. Maar toch is het een van de best verkopende iPhones.

Als ik lenovo was, zou ik er voor zorgen dat het heel goed opvalt als je de 4tb versie hebt. Dan wordt het geen "nut" meer, maar een willen. Want hoe gaaf is het nou als jij 4tb opslag op je telefoon hebt?
Ah, héél sterk punt... 'Kijk ik heb de grootste' is en blijft iets waar mensen gevoelig voor zijn.
En je internet zal er eens uit liggen ... of de wolken worden gehackt ....
Internet eruit? Komt eigenlijk nooit voor... en zo wel: laat het een uurtje zijn? Kan prima een uurtje zonder mijn foto's...

Maar nee, ik snap dat niet iedereen het een optie vindt... misschien iets te gemakkelijk gedacht mijnerzijds... Maar 4TB op een mobiele telefoon, blijf erbij dat er maar bar weinig mensen zijn die daar echt behoefte aan hebben (en er dus veel extra voor willen betalen).
Wie zal er komen met 8TB? begin dit jaar kwam de mate RS op de markt met 512GB dat is nu overtroffen.
Flash geheugenchips toevoegen? Moet niet zo moeilijk zijn. Kan tegenwoordig klein genoeg. Een microSD kaart heeft tegenwoordig al 256 GB. Als je dat integreert, dan kan dat al veel kleiner.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 mei 2018 10:17]

Maar, Is die 4TB opslag dan niet langzaam? of heel erg duur?
Maar, Is die 4TB opslag dan niet langzaam?
Kan snel zijn met de juiste controller en geheugenchips.
of heel erg duur?
Minimum retailprijs van 256 GB op microSD is 80 EUR. Reken dat een fabrikant voor een intern ontwerp 15 EUR betaalt. 240 EUR kostprijs in een smartphone van 900 EUR? Ligt eraan. Als de gehele telefoon 600 EUR kost om te bouwen, dan is dat 300 EUR winst. Als mensen die telefoon kopen vanwege het 4 TB opslaggeheugen, dan zijn die kosten het waard.

Vergeet niet dat het smartphoneland al een paar jaar lang eenheidsworst is. Misschien is er een vruchtbare niche of groep early adopters.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 mei 2018 15:56]

Als ik kijk naar de Smartisan R1 die al 1400 dollar gaat kosten met 1tb aan opslag denk ik dat het geen goedkoop toestel zal zijn. Vermoedt dat hiervan een gedeelte in de cloud is. 4tb is wel een erg grote stap om te nemen. Plus denk ook niet dat hier veel vraag naar is in het algemeen.

Bron: https://tweakers.net/nieu...-ufs-flashopslag-uit.html
Vroeger dachten ze ook dat niemand ooit meer dan 4mb ram nodig had. Nu hebben high-end systemen al min. 64 gb.
4TB -> 4 1TB SD kaartjes?
Laat ze hun 'flagship' maar eerst de garantie geven dat hij x-aantal major updates krijgt, want daar blinkt Lenovo nu niet in uit..
Gebruik zelf nu bijna een jaar de Z2 Pro. Enige nadeel wat ik heb ervaren is de ROM die er standaard op zit, maar er is ondertussen een Custom ROM beschikbaar met Android 8.1 en treble support.

Qua prijs-kwaliteit is de telefoon fantastisch, dus zeker even in de gaten houden wat er met de Z5 gaat gebeuren :)
Ik heb de Z2 pro ook (versie 6gb ram / 128gb) met de custom rom AEX (AospExtended 4.6) dewelke Android 7.1.2 is en draait soepel. Welke draai jij en heb je veel bugs?
Ik vraag mij altijd af hoe ze dat met het luidsprekertje voor telefoongesprekken hebben gedaan bij dit soort "full-screen" toestellen. Normaliter zit er aan de voorkant een roostertje waardoor het geluid naar buiten komt, maar dat zie ik bij veel van dit soort toestellen niet terug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee